ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ-ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ-ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ"

Transcript

1 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ-ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

2 1. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Το προηγούµενο νοµικό καθεστώς για την ανάθεση και αµοιβή µελετών δηµοσίων έργων από το έτος 1977 καθορίσθηκε από το νόµο 716/77 καθώς και τα σχετικά δέκα προεδρικά διατάγµατα που εκδόθηκαν για την εκτέλεση του.( Π.. 194/79, 412/78, 799/78, 840/78, 862/78, 917/78, 923/78, 541/78, 33/78 και 798/78). Με το νοµικό αυτό πλαίσιο καθορίστηκε η οργάνωση των µητρώων µελετητών, των γραφείων µελετών και ο τρόπος πιστοποίησης της ικανότητάς τους για την ανάληψη εκπόνησης µελετών δηµοσίων έργων επί πλέον δε ρύθµιζε τις διαδικασίες ανάθεσης των µελετών. Οι διαδικασίες ανάθεσης µε το νοµικό πλαίσιο του Ν. 716/77 ήταν δύο και καθορίζονταν µε τις παραγράφους 5 και 7 του άρθρου 11 του Νόµου αυτού. Η πρώτη, η οποία περιγράφεται στην παράγραφο 5, θεσµοθετήθηκε ως κανόνας επειδή ήταν ενδεδειγµένη για παραγωγή καλύτερων ποιοτικά µελετών και έθετε ως κριτήριο ανάθεσης των εποµένων σταδίων της µελέτης την αξιολόγηση των προκαταρκτικών µελετών που υπέβαλλαν τα υποψήφια ανάδοχα σχήµατα. Η δεύτερη διαδικασία η οποία περιγράφεται στην παράγραφο 7 και θεσµοθετήθηκε ως εξαιρετική επικράτησε τελικά διότι ήταν απλή και σύντοµη, χρησιµοποιούσε ως κριτήρια ανάθεσης κυρίως την εµπειρία των υποψηφίων και το φόρτο εργασίας από ανατεθείσες µελέτες. Με το Ν.716/77 η αµοιβή της µελέτης προεκτιµάτε ενδεικτικά κατά το στάδιο της ανάθεσης ενώ η τελικά καταβαλλόµενη αµοιβή ήταν συνάρτηση του προϋπολογισµού του µελετόµενου έργου σε συνδυασµό µε τον υφιστάµενο κώδικα αµοιβών µηχανικών (Π.. 696/74). Το γεγονός ότι το νοµικό αυτό πλαίσιο λειτούργησε για 28 χρόνια κρίνοντάς το εκ του αποτελέσµατος αξιολογείται ως επαρκέστατο συνυπολογιζοµένης και της εποχής κατά την οποία θεσµοθετήθηκε.

3 2. ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ 716/77 Η εφαρµογή του Νόµου 716/77 δε συνάντησε ιδιαίτερα προβλήµατα, µε εξαίρεση τη ρευστότητα υπολογισµού του βάρους των κριτηρίων ανάθεσης που θεσπίστηκαν µε το Π.. 194/79, µέχρι τη θεσµοθέτηση από την Ε.Ο.Κ. της οδηγίας 92/50/ΕΟΚ για τις δηµόσιες συµβάσεις υπηρεσιών. Η πιο πάνω οδηγία εφαρµόσθηκε αµέσως µε Υπουργική Εγκύκλιο και ενσωµατώθηκε στο Εθνικό ίκαιο µε το Π.. 346/98 ενώ ήταν ασύµβατο µε το Νοµικό πλαίσιο του Ν.716/777 ο οποίος ίσχυε παράλληλα. Οι βασικές διαφορές των δύο νοµικών καθεστώτων αφορά αφ ενός τα κριτήρια ανάθεσης και ποιοτικής επιλογής των αναδόχων και αφετέρου τον τρόπο υπολογισµού της τελικής αµοιβής της µελέτης που καταβάλλεται στον µελετητή. Αναφορικά µε τα κριτήρια ανάθεσης: Τα κριτήρια ανάθεσης του Ν. 716/77 δηλαδή εµπειρία και φόρτος εργασίας σύµφωνα µε το Κοινοτικό ίκαιο αποτελούν κριτήρια που πιστοποιούν την ποιοτική αξιολόγηση των υποψηφίων και χρησιµοποιούνται στην πρώτη φάση της επιλογής για την καταλληλότητα συµµετοχής στη δεύτερη φάση της ανάθεσης. Τα κριτήρια ανάθεσης κατά το Κοινοτικό ίκαιο είναι η χαµηλότερη τιµή και η βαθµολόγηση διαφόρων κριτηρίων που αναφέρονται στην οδηγία. Η άλλη βασική διαφορά έχει σχέση µε την αµοιβή της µελέτης όπου σύµφωνα µε την Κοινοτική οδηγία πρέπει στο στάδιο ανάθεσης να είναι αντικειµενικά καθορισµένη µε δυνατότητα για ειδικές περιστάσεις να αυξηθεί έως 50%. Από το 1992 η συνύπαρξη των δύο Νοµικών καθεστώτων επιµερίσθηκε για τις µελέτες κάτω των όπου εφαρµόσθηκε η Νοµοθεσία του 716/77 και για τις µελέτες άνω των όπου εφαρµόσθηκε ο Ν. 346/98, µε αποφάσεις δε του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους και του Συµβουλίου Επικρατείας για επικαλύψεις και σηµεία τριβής ή διαφορετικές ερµηνείες κατά την εφαρµογή τους, δόθηκαν λύσεις. Έτσι συµπερασµατικά έπρεπε να γίνει η αλλαγή του υφιστάµενου τότε Νοµικού πλαισίου ανάθεσης και υπολογισµού αµοιβών των µελετών ηµοσίων έργων ώστε να εκσυγχρονισθεί µε στόχους: α). Την αναβάθµιση της ποιότητας των µελετών.

4 β). Την καθιέρωση αντικειµενικών και µετρήσιµων κριτηρίων ανάθεσης για την επιλογή του συµφερότερου αναδόχου σχήµατος. γ). Τον προκαθορισµό αµοιβής της µελέτης και την απεξάρτησή της από άγνωστους παράγοντες και το χρόνο ανάθεσης. δ). Τη συντόµευση του χρόνου ανάθεσης και εκπόνησης µελετών. ε). Τη δηµιουργία ενιαίου και κωδικοποιηµένου για όλες τις µελέτες του ηµοσίου Νοµικού καθεστώτος ανάθεσης και αµοιβής.

5 3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ Ν.3164/03 ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ. Με τον Ν. 3164/03 επιχειρήθηκε α.) Η εισαγωγή της οικονοµικής προσφοράς των υποψηφίων ως κριτηρίου ανάθεσης και η απεξάρτηση της αµοιβής του µελετητή από τον προϋπολογισµό του έργου. β) Η ευθυγράµµιση του Εθνικού ικαίου µε το Κοινοτικό ίκαιο. γ) Η δηµιουργία ενιαίου πλαισίου για τις Υπηρεσίες που σχετίζονται µε την παραγωγή έργων και των µελετών (αντικατάσταση διατάξεων παρ. 5 και 8 του άρθρου 6 του Ν.1418/84). Ο πιο πάνω Νόµος δεν εφαρµόσθηκε για να κριθεί στην πράξη αλλά οι κυριότερες αδυναµίες του για τις οποίες πιστεύουµε ότι ανακλήθηκε µε στόχο στην αναµόρφωσή του είναι: Α.) Ανάγκη έκδοσης πολλών κανονιστικών πράξεων (Προεδρικών ιαταγµάτων και Υπουργικών Αποφάσεων) που το κατακερµατίζουν και το καθιστούν δύσχρηστο εκ των οποίων δεν είχε εκδοθεί ουδεµία οκτώ µήνες µετά την ψήφισή του. Β.) Ασυµβατότητα µε την Κοινοτική Οδηγία που διαπιστώθηκε από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατυπώθηκε σε έγγραφο µε Αρ.πρωτ.10393/ προς τη Μόνιµη Εθνική Αντιπροσωπεία για θέµατα εντοπιότητας και κριτηρίων ανάθεσης. Γ.) Ασάφεια (µη µετρήσιµα) κριτηρίων ανάθεσης µε αποτέλεσµα να αµφισβητείται η αντικειµενικότητα της κρίσης των υποψηφίων..) εν υπήρχαν κριτήρια πρόκρισης διαδικασίας ανάθεσης για τις Υπηρεσίες ανάλογα µε τη φύση της µελέτης. Ε.) Μακρά διαδικασία ανάθεσης που επιδέχετο ενστάσεις σε τέσσερις φάσεις. Στ.) Η µη ενσωµάτωση των διατάξεων του Κοινοτικού ικαίου στις οποίες παραπέµπει σε αντίστοιχες διατάξεις του Π.. 346/1998 µε αποτέλεσµα µετά την έκδοση των νέων σχετικών οδηγιών 2004/18/ΕΚ και 2004/17/ΕΚ να προκύπτει πρόβληµα ερµηνευτικό. Ζ.) Η περιοδική (ανά 4 ή 6 µήνες) έκδοση ενηµερότητας πτυχίου από τη ιεύθυνση Μητρώων της Γ.Γ..Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. για όλους τους µελετητές και τα Γραφεία Μελετών θα δηµιουργούσε άλυτο γραφειοκρατικό πρόβληµα.

6 4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Α ΣΧΕ ΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕ ΩΣΕ ΤΟ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. Αφού ελήφθησαν υπ όψη οι αδυναµίες του Ν.3164/03 το Υπουργείο έδωσε στους Φορείς την 10η Νοεµβρίου 2004 Σχέδιο Νόµου µε τίτλο «Ανάθεση και εκτέλεση δηµοσίων συµβάσεων εκπόνησης µελετών και παροχής συναφών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» ζητώντας από τους Φορείς µέχρι την 17η Νοεµβρίου να υποβάλλουν προτάσεις. Το σχέδιο νόµου που προτάθηκε παρουσίαζε πολλές από τις ατέλειες του Ν.3164/03 µε αποτέλεσµα οι Φορείς να υποβάλλουν προτάσεις γενικής αναθεώρησης. Στη συνέχεια ο Υπουργός την συνέστησε Επιτροπή υπό την Προεδρία του Υφυπουργού κου Θεµ. Ξανθόπουλου στην οποία συµµετείχαν οι εµπλεκόµενοι Φορείς, το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ (Τ.Ε.Ε.) ο Σύνδεσµος Ελληνικών Γραφείων Μελετών (Σ.Ε.Γ.Μ.), ο Σύλλογος Μελετητών Ελλάδας (Σ.Μ.Ε.) και ο Σύλλογος Μελετητών Βορείου Ελλάδος (Σ.ΜΕ..Ε.ΚΕ.Μ.). Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και την 1η εκεµβρίου 2004 παρέδωσε στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ..Ε. το κείµενο του Νόµου διορθωµένο µε τις προτάσεις της. - -Συνηµµένα ακολουθεί το κείµενο του σχεδίου Νόµου διορθωµένο µε ερυθρό χρώµα όπως τροποποιήθηκε από την πιο πάνω Επιτροπή. - Επί του σχεδίου Νόµου που παρέδωσε η Επιτροπή ακολουθούν συνηµµένα οι απόψεις του Σ.Ε.Γ.Μ. και του Σ.ΜΕ..Ε.ΚΕ.Μ. για τις βελτιώσεις που επέφερε στο αρχικό κείµενο καθώς και τις εκκρεµότητες που παραµένουν κατά τους πιο πάνω φορείς. Σε γενικές γραµµές οι διαφορές µεταξύ των φορέων αφ ενός, Τ.Ε.Ε., Κλαδικών Συλλόγων, Σ.Μ.Ε., Σ.ΜΕ..Ε.ΚΕ.Μ., και αφετέρου Σ.Ε.Γ.Μ. επικεντρώνονται στην ενίσχυση κατά τους πρώτους των µικρών µεµονωµένων µελετητών µε επίκληση διατάξεων εντοπιότητας ή µε αξιολόγηση εµπειρίας, υποδοµής κλπ ενώ κατά τον Σ.Ε.Γ.Μ. ενίσχυση των οργανωµένων γραφείων µε µεγάλη υποδοµή επικαλούµενος απόλυτη εφαρµογή των περί ανταγωνισµού διατάξεων του Κοινοτικού ικαίου. Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ..Ε. αφού έλαβε υπ όψη του τις διορθώσεις της Επιτροπής κατέθεσε την Τετάρτη 22 εκεµβρίου 2004 το Τελικό Σχέδιο Νόµου στη Βουλή. Το Τελικό Σχέδιο Νόµου που κατετέθει στη Βουλή -το οποίο επισυνάπτεται- έχει διαφοροποιηθεί από την πρόταση που εισηγήθηκε η Επιτροπή στα εξής άρθρα:

7 Άρθρο 8 Παρ 3. Το άνω όριο για τον καθορισµό των καλουµένων πτυχίων στις συµφωνίεςπλαίσιο µειώθηκε σε 75% από 100% που ήταν στην πρόταση. Παράλληλα, τίθεται ανώτατο όριο ευρώ στις συµφωνίες-πλαίσιο που µπορούν να προκηρύσσουν δήµοι και νοµαρχίες. Η διάταξη µπήκε µετά από πρόταση του Τ.Ε.Ε. µε εµφανή σκοπό να περιορίσει τη συµµετοχή πτυχίων Ε' τάξεως. Άρθρο 14 παρ. 4. Στις προκηρύξεις για συµβάσεις υπηρεσιών µπορούν να συµµετάσχουν µελετητικά πτυχία, αλλά και φορείς πιστοποιηµένοι από κάποιον αναγνωρισµένο φορέα. Η πρόταση της επιτροπής, µετά από πολλή συζήτηση, είχε αφήσει ελεύθερη τη συµµετοχή, θεωρώντας ότι οτιδήποτε άλλο θα ήταν επικίνδυνο, αφού θα έδινε τυπικά προσόντα σε άσχετους µε τις µελέτες. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες µας, η διάταξη αποτελεί επίσης πρόταση του Τ.Ε.Ε., είναι άγνωστο όµως που αποσκοπεί. Άρθρο 19 παρ. 2. ιεγράφη η παράγραφος µε την οποία εξασφαλίζετο η αµοιβή µελετητή στα πλαίσια εργολαβίας. Προσετέθη απλά η πρόβλεψη για έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Άρθρο 39 παρ. 1. ιεγράφη η πρόταση ότι στο Μητρώο Μελετητών µπορούν να εγγράφονται άτοµα τα οποία ασκούν «κατά κύριο λόγο» το επάγγελµα του µελετητή. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, που ανοίγει το δρόµο για κάθε περιστασιακά απασχολούµενο µε τις µελέτες, όπως π.χ. καθηγητές, να αποκτούν πτυχίο µελετών, έγινε µετά από πρόταση του Σ.Μ.Ε. Επίσης, προσετέθη παράγραφος, η οποία αφήνει τη δυνατότητα για εγγραφή στο Μητρώο Μελετητών και αποφοίτων Τ.Ε.Ι.. Άρθρο 39 παρ.4. ιεγράφη, πάλι µε παρέµβαση του Τ.Ε.Ε., η δυνατότητα ένταξης στο πτυχίο εταιρείας µελετητών, που έχουν σύµβαση έργου µε αυτήν και αντικατεστάθη µε τη φράση «που έχουν εξαρτηµένη εργασία», δηλαδή και πάλι µόνο εταίροι/ µέτοχοι ή υπάλληλοι. Άρθρο 43 Παρ. 6. ιεγράφη η πρόβλεψη για τον υπολογισµό αµοιβών συµβάσεων πριν την έναρξη εφαρµογής του νέου νόµου µε προϋπολογισµούς που προκύπτουν από τα (τελευταία) αναλυτικά και όχι τα ενιαία τιµολόγια. Ο Σ.Ε.Γ.Μ. έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, έναν αγώνα για το θέµα. Επιδιώκουµε την έκδοση µίας εγκυκλίου που να το ρυθµίζει. Άρθρο 2 Παρ. 2. Με παρέµβαση του Τ.Ε.Ε. διεγράφη η προσθήκη της φράσης «εγκαταστάσεων καθαρισµού», που είχε κάνει ο ίδιος ο υφυπουργός στον

8 ορισµό της κατηγορίας 13, µετά την προσθήκη -πάλι µε παρέµβαση του Τ.Ε.Ε.- της φράσης «χηµικών εγκαταστάσεων» στην κατηγορία 18. Άρθρο 6 παρ. 7. Με παρέµβαση, επίσης, του Τ.Ε.Ε. µειώθηκε η εγγύηση συµµετοχής για τα Α' και Β' τάξεως πτυχία σε 2% από 5%. Άρθρο 21 παρ. 1. ιεγράφη, χωρίς παρέµβαση του Τ.Ε.Ε. αυτή την φορά, η υποχρέωση τα µέλη των επιτροπών διαγωνισµού να είναι πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης. Η προσπάθεια του Συνδέσµου συνεχίζεται και στο χρονικό διάστηµα έως τη συζήτηση του νοµοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής µε την κατάθεση σχετικού υποµνήµατος στον υπουργό ΠΕ.ΧΩ..Ε., αλλά βεβαίως και κατά τη συζήτηση στην ίδια την επιτροπή που ελπίζουµε να κληθούµε. Παράλληλα, ο Σ.Ε.Γ.Μ. οργανώνει την ενηµέρωση βουλευτών και κοµµάτων µε σχετικά υποµνήµατα, αλλά και συναντήσεις. Επί του Σχεδίου Νόµου το οποίο κατετέθει στη Βουλή θεωρούµε ότι: Α. Πέτυχε την πλήρη εναρµόνηση της Ελληνικής Νοµοθεσίας στην Ευρωπαϊκή όπου λαµβάνονται υπ όψη και οι οδηγίες 2004/18/ΕΚ και 2004/17/ΕΚ. Β. Την υποχρέωση του Κυρίου για προετοιµασία φακέλου του έργου και αναλυτικό υπολογισµό µε βάση κανονισµό ενιαίων τιµών µονάδων της προεκτιµώµενης αµοιβής Γ. Καθοδήγηση των αρχών στην επιλογή της ενδεδειγµένης διαδικασίας ανάθεσης.. Τη θέσπιση κριτηρίων ποιοτικής Επιλογής σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Νοµοθεσία και αντικειµενικών κριτηρίων ανάθεσης. Ε. Την απαλλαγή της υποχρέωσης των υποψηφίων για υποβολή νοµιµοποιητικών δικαιολογητικών τα οποία προσκοµίζουν εφ όσον επιλεγούν κατά την υπογραφή της Σύµβασης ενώ κατά τη διαδικασία ανάθεσης υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις του Ν Στ. Τη δηµιουργία Ενιαίου Νοµικού Πλαισίου που καλύπτει όλο το φάσµα ανάθεσηςεκπόνησης µελέτης χωρίς την ανάγκη επίκλησης άλλων διατάξεων. Ζ. Ρυθµίζονται θέµατα εκπόνησης µελετών όπως: 1. Το ζήτηµα του χρόνου εκπόνησης µελέτης. 2. Η διαδικασία υπογραφής της σύµβασης (άρθρο 23) 3. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του επιβλέποντα (άρθρο 25) 4. Ρυθµίζεται διεξοδικά η διαδικασία πληρωµής του µελετητή (άρθρο 32) 5. Ρυθµίζεται µε αυστηρό τρόπο η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου.

9 6. Αντικαθίσταται η παρ.10 του άρθρου 4 του Ν.1418/84 περί τροποποίησης εγκεκριµένης µελέτης 7. Ρυθµίζεται η διαδικασία υπολογισµού και έγκρισης αποζηµίωσης του αναδόχου (άρθρο 32) 8. Τίθενται διατάξεις για έγκριση µελετών εντός συγκεκριµένης προθεσµίας (άρθρο 37 παρ.1) 9. Ρυθµίζονται διαδικασίες διοικητικής και δικαστικής επίλυσης διαφορών (άρθρα 41 και 42)

10 5. ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΙΑΜΟΡΦΩΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ. Οι Απόψεις Τα κύρια σηµεία, στα οποία η πρόταση της επιτροπής βελτίωσε το αρχικό σχέδιο κατά την άποψη του Σ.Ε.Γ.Μ. είναι τα εξής: Ο νόµος αποτελεί πλέον προσπάθεια προσαρµογής της ελληνικής νοµοθεσίας και στις δύο Κοινοτικές Οδηγίες, 2004/17 και 2004/18. Οι µελετητές µπορούν να αναλάβουν και την επίβλεψη των έργων µε το µελετητικό πτυχίο τους και µόνον. Στην περίπτωση που δεν έχουν να επιδείξουν εµπειρία σε επιβλέψεις είναι δυνατόν στην οµάδα επίβλεψης να περιληφθούν άτοµα µε σχετική εµπειρία, που µπορεί να διαθέτουν και πτυχίο ΜΕΚ. Είναι δυνατή και η σύµπραξη µε πτυχίο ΜΕΚ. Εισάγεται στον νόµο η έννοια του φακέλου του έργου, µε συγκεκριµένο περιεχόµενο που έχει την υποχρέωση να έχει ετοιµάσει ο κύριος του έργου (ΚτΕ) πριν τη δηµοπράτηση της µελέτης. Εισάγεται η έννοια των ενιαίων τιµών αµοιβών ανά κατηγορία έργου και µονάδα φυσικού αντικειµένου µε βάση τις οποίες: α) θα γίνεται ο αντικειµενικός προσδιορισµός της προεκτιµώµενης αµοιβής από τις Υπηρεσίες, β) θα συντάσσεται η προσφορά των υποψηφίων για την ανάθεση της προµελέτης, µέσα στα επιτρεπόµενα όρια (βλ. επόµενο σηµείο) και γ) θα προκύπτει η αµοιβή στην περίπτωση αλλαγής του φυσικού αντικειµένου κατά την διάρκεια εκτέλεσης της σύµβασης. Εισάγεται µε υπουργική απόφαση (Υ.Α.) κάτω και άνω όριο στην οικονοµική προσφορά του υποψηφίου αναδόχου. Βελτιώθηκε η βαρύτητα της τεχνικής προσφοράς από 70% σε 75%. Εισάγεται η δυνατότητα της κλειστής διαδικασίας σε αρκετές περιπτώσεις. Οι συµφωνίες-πλαίσιο συνάπτονται µε έναν µόνον ανάδοχο µε ελεγχόµενες προσφορές µε το σύστηµα των ενιαίων τιµών προεκτιµώµενης αµοιβής. Για τη διαδικασία επιλογής οι υπηρεσίες µπορούν να ζητούν και εµπειρία σε παρόµοιας φύσης µελέτες και να µην αρκούνται µόνο στο πτυχίο. ιαγράφηκε το άρθρο 17 της οικονοµικής και χρηµατοοικονοµικής επάρκειας. Αφαιρέθηκαν οι υπεργολαβίες.

11 Προσετέθη η υποχρέωση του αναδόχου κατασκευής έργου να προσκοµίζει για την πληρωµή λογαριασµού που περιέχει και αµοιβές µελέτης, βεβαίωση καταβολής της αµοιβής µελετητή, η οποία υπολογίζεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του νέου νόµου ή να εκχωρεί το δικαίωµα για την καταβολή της αµοιβής κατ' ευθείαν στον µελετητή από την Υπηρεσία. Επανήλθαν οι προβλέψεις του Π ως προς την κατανοµή της αµοιβής κατά στάδιο µελέτης. Εισάγεται η υποχρέωση ενηµέρωσης και συµµετοχής του µελετητή στη διαδικασία οποιασδήποτε µεταγενέστερης τροποποίησης της µελέτης του. Βελτιώθηκαν οι διαδικασίες των εκπτώσεων. ιαγράφηκαν όλες οι προβλέψεις για την κληρονοµιά µεριδίων Α.Ε. Απαλύνθηκαν, χωρίς όµως να διαγραφούν, οι πειθαρχικές κυρώσεις. Βελτιώθηκαν οι διοικητικές και δικαστικές επιλύσεις των διαφορών. ιαγράφηκε η υποχρέωση του µελετητή να συντάσσει ΣΑΥ-ΦΑΥ, το οποίο παραµένει ως υποχρέωση του αναδόχου κατασκευής του έργου. Τακτοποιήθηκε το θέµα του υπολογισµού των αµοιβών παλαιών συµβάσεων µετά την έκδοση της Υ.Α. για τα ενιαία τιµολόγια, όπως και ο τρόπος υπολογισµού των αµοιβών έως την έκδοση της Υ.Α για τις ενιαίες τιµές προεκτιµωµένων αµοιβών. Προτάσεις βελτίωσης Θέµατα τα οποία παρέµειναν σε εκκρεµότητα και τα οποία διατυπώθηκαν σε επιστολή του ΣΕΓΜ την ίδια µέρα προς τον υπουργό είναι: Οι σηµαντικές µελέτες ή οι µελέτες που επιδέχονται εναλλακτικές λύσεις ανατίθενται κυρίως µε τα προβλεπόµενα στο άρθρο 6, που σηµαίνει ότι µε τη διαδικασία των τριών έως πέντε προκαταρκτικών ανατίθεται µόνο το στάδιο της προµελέτης. Η ανάθεση του σταδίου της οριστικής µελέτης πρέπει να γίνει µε νέο διαγωνισµό. Οι δυνατότητες των υπηρεσιών να ξεπερνούν αυτή τη διαδικασία και να αναθέτουν όλα τα στάδια ή και να αποφεύγουν εντελώς τη διαδικασία των πολλών προκαταρκτικών έχουν βελτιωθεί, αλλά όχι στο βαθµό που θα επιθυµούσαµε, έτσι ώστε το πολύπλοκο και χρονοβόρο σύστηµα, που εισάγεται µε το σχέδιο νόµου, να αποκτήσει την απαιτούµενη ευελιξία. Η κλειστή διαδικασία υπάρχει πλέον ως δυνατότητα, αλλά δεν αποτελεί τον κανόνα, όπως θα επιθυµούσε ο ΣΕΓΜ, για τον περιορισµό του αριθµού των τεχνικών

12 προσφορών, που θα ετοιµάζουν οι υποψήφιοι µελετητές και θα αξιολογούν οι υπηρεσίες. Οι πειθαρχικές ποινές απαλύνθηκαν, αλλά δεν εξαλείφθηκαν. Η πρόταση του ΣΕΓΜ για τη δυνατότητα χρήσης υποστηρικτικού πτυχίου ανώτερης από την ζητούµενη τάξη που διαθέτει εταιρεία, η οποία συµµετέχει σε διαγωνισµό µε το κύριο πτυχίο της δεν έγινε δεκτή.

13 6. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΜΕ..Ε.ΚΕ.Μ. Θεωρεί ότι η διαδικασία ανάθεσης µελετών και υπηρεσιών, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, συνεχίζουν να είναι χρονοβόρες και θα δηµιουργήσουν προβλήµατα στις Αναθέτουσες Αρχές, ιδιαίτερα στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιθυµεί περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας ανάθεσης των συµφωνιών-πλαίσιο, ώστε να µην αδικούνται τα Πτυχία µικρών τάξεων. Προτείνει περαιτέρω µείωση του συντελεστή βαρύτητας της οικονοµικής προσφοράς µε αντίστοιχη αύξηση του συντελεστή βαρύτητας της τεχνικής προσφοράς. Προτείνει κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει τη στήριξη υποψηφίου στις δυνατότητες άλλων επιχειρήσεων, για την απόδειξη της τεχνικής καταλληλότητας.

14 7. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Ε.Ε. Το Τ.Ε.Ε. κατά τις διαπραγµατεύσεις πρότεινε να ενσωµατωθούν προβλέψεις για την ενίσχυση των µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων - πτυχίων, τη δυνατότητα απρόσκοπτης εισόδου και εξέλιξης των νέων µηχανικών στο µελετητικό τοµέα, µε συγκεκριµένα κίνητρα, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, τονίζεται στις θέσεις του Τ.Ε.Ε. που απεστάλησαν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. για βελτίωση του σχεδίου νόµου για τις µελέτες. Αναλυτικά σηµειώνεται ότι συνηγορούν σε αυτό: 1. Η θέση που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση δια στόµατος του πρωθυπουργού: «νέος αναπτυξιακός νόµος, που υπηρετεί τον κεντρικό στόχο της οικονοµικής πολιτικής µας: την άνθηση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις είναι η ατµοµηχανή για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού σε ολόκληρη τη χώρα, την αύξηση της απασχόλησης». 2. Η αναφορά στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις µικρές επιχειρήσεις: «οι µικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονοµίας. Είναι βασική πηγή δηµιουργίας θέσεων απασχόλησης και χώρος ανάπτυξης επιχειρηµατικών ιδεών. Οι µικρές επιχειρήσεις πρέπει να θεωρούνται ως κινητήριος µοχλός της καινοτοµίας, της κοινωνικής και τοπικής ολοκλήρωσης σε µια οικονοµία που θα βασίζεται στη γνώση, ικανή για την αειφόρο ανάπτυξη». 3. Οι σκέψεις 32 και 33 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ που αναφέρουν ότι πρέπει να ευνοηθεί η πρόσβαση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στις δηµόσιες συµβάσεις και ότι οι όροι εκτέλεσης µιας σύµβασης µπορούν να έχουν ως αντικείµενο την ενθάρρυνση της επιτόπιας επαγγελµατικής κατάρτισης, την ανάληψη δραστηριοτήτων κατάρτισης για τους νέους. 4. Τα άρθρα 101 και 106 του ελληνικού Συντάγµατος που επιβάλλουν τη λήψη ειδικών µέτρων για προβληµατικές περιοχές της χώρας, σε συνδυασµό µε τη συνθήκη του Άµστερνταµ. 5. Το εδάφιο δ του άρθρου 134 του τµήµατος 2 (ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των υπηρεσιών) του ευρωπαϊκού Συντάγµατος για τη δηµιουργία µηχανισµών που θα αποτρέπουν σοβαρούς κινδύνους για το βιοτικό επίπεδο και το επίπεδο απασχόλησης στις διάφορες περιοχές και στους διαφόρους κλάδους. Ακόµα και εάν δεχθούµε ότι η πρόβλεψη του άρθρου 144 δεν περιορίζεται από τη σχετική διατύπωση του άρθρου 145, αυτή αφορά µη Έλληνες υπηκόους. Εάν δεν παραµείνουν οι προβλέψεις του

15 Ν.716, τουλάχιστον θα πρέπει να παραµείνουν οι προβλέψεις των άρθρων 5 (γνώση των τοπικών συνθηκών σχετικά µε το υπό ανάθεση αντικείµενο), και 7 περί εντοπιότητας του Ν Η σχετική παρατήρηση που αναφέρεται στο υπ' αρ. Φ3082_15/183/Α έγγραφο της Γενικής ιεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. αµφισβητείται ως προς τη νοµική εγκυρότητα της. Σε κάθε περίπτωση εµφανίζεται οξύµωρο η συνθήκη της Ρώµης να απαγορεύει σχετικές διατάξεις και να επιτρέπει την απευθείας ανάθεση µελετών. Θα µπορούσαν να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα για την απασχόληση των µελετητικών γραφείων µε µικρή τάξη πτυχίου, κάτι για το οποίο προτρέπει µε σαφήνεια η Οδηγία. Σε συνέχεια των παραπάνω σκέψεων και της πιθανότητας να λειτουργούν θυγατρικές µελετητικές εταιρείες, θα πρέπει να αποκλεισθεί η εφαρµογή της παρ. 3 του άρθρου 18, τουλάχιστον για τις µελέτες που δεν εµπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας. Το άρθρο 8 θα πρέπει είτε να αφαιρεθεί τελείως, είτε να επαναδιατυπωθεί µε άλλη λογική. Η συγκεκριµένη διατύπωση του εµπίπτει ακριβώς σε αυτό που αναφέρει η Οδηγία, αλλά όχι το νοµοσχέδιο, ότι δηλαδή «οι αναθέτουσες αρχές δεν µπορούν να προσφεύγουν στις συµφωνίες - πλαίσιο καταχρηστικά ή κατά τρόπο που να εµποδίζει, να περιορίζει ή να νοθεύει τον ανταγωνισµό». 1. Η σκέψη 16 της Οδηγίας αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόβλεψη για συµφωνίες - πλαίσιο αφορούν τις χώρες που ήδη τις εφαρµόζουν. 2. Η σκέψη ΙΙ και το σχετικό άρθρο 32 της Οδηγίας δεν έχουν καµία σχέση µε τις διατυπώσεις που υπάρχουν στο άρθρο 8 του σχεδίου νόµου. 3. Είναι τουλάχιστον περίεργο να εκχωρεί µια αναθέτουσα αρχή σε ιδιωτικό φορέα για µεγάλο χρονικό διάστηµα την προετοιµασία της οποιασδήποτε µελέτης ή υπηρεσίας θα προκηρύξει, ακυρώνοντας συνολικά το άρθρο 3 (προγραµµατική σύµβαση). 4. Η παράγραφος 2 δηµιουργεί συγχύσεις και δεν συµφωνεί µε τις προβλέψεις της Οδηγίας. 5. Στην παράγραφο 3 δεν αιτιολογείται η επιλογή των τάξεων. Όσοι εκ των παρεχόντων υπηρεσίες δεν είναι εγγεγραµµένοι σε µητρώα, να πληρούν την άλλη προϋπόθεση που (δυνητικά) θέτει το άρθρο 52, εδάφιο Ι, της Οδηγίας, δηλαδή να έχουν πιστοποίηση από δηµόσιο ή ιδιωτικό οργανισµό πιστοποίησης.

16 Να απαλειφθεί η παράγραφος Ι του άρθρου 30. εν δικαιολογείται ούτε από τις προβλέψεις της Οδηγίας, ούτε από τις ανάλογες διατάξεις που ισχύουν για τα έργα, ούτε από τη λογική. Προφανώς είναι µια διάταξη που προσαρµοζόταν στις αρχικές, αλλά µη ισχύουσες πλέον, προβλέψεις του νοµοσχεδίου. Η σχετική πρόβλεψη για την αναθεώρηση θα πρέπει να περιληφθεί στην υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 4, Η παραπάνω απόφαση, όπως και αυτή της παρ. 8 του άρθρου 4 θα πρέπει να εκδίδεται µετά από γνώµη του Τ.Ε.Ε.. Η αντίστοιχη ακριβώς πρόβλεψη που υπάρχει στην παρ. 9 ου άρθρου 12 του Ν λειτούργησε µε απόλυτα θετικό τρόπο. Η διατύπωση της Οδηγίας δεν αφήνει δυνητική, αλλά απαιτεί υποχρεωτική την πρόβλεψη της παρ. 4 του άρθρου 12. Η υποχρεωτική γνωστοποίηση των συµβάσεων µελετών ή υπηρεσιών που προτίθενται να αναθέσουν οι αναθέτουσες αρχές θα λειτουργήσει εξυγιαντικά προς κάθε κατεύθυνση. Με προσθήκη στις µεταβατικές διατάξεις θα πρέπει να προβλεφθεί ότι στους σκοπούς του Τ.Ε.Ε., ως αναθέτουσας αρχής, υπάγεται και η λειτουργία του κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του νοµοσχεδίου. Στο άρθρο 19 να συµπεριληφθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ανατίθεται µια µελέτη στα πλαίσια του συστήµατος «µελέτη - κατασκευή», ώστε ο νόµος να λειτουργεί ως κώδικας, χωρίς ανάγκη προσφυγής σε προγενέστερες διατάξεις. Στο άρθρο 39, παρ. 4 θα πρέπει να αλλάξουν οι προβλέψεις για το άθροισµα των δυναµικών των φυσικών προσώπων, ώστε να µην αποτελούν αντικίνητρα για τη δηµιουργία σταθερών και µε πνοή σχηµάτων, κίνητρα για τη δηµιουργία «πλαστών» πτυχίων και να µην επιβραβεύουν άτυπες εργασιακές σχέσεις. Να παραµείνει η δυνατότητα σύστασης Γνωµοδοτικής Επιτροπής Ενστάσεων. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρχε στην παρ. 8 του άρθρου 5 του Ν. 3164/2003.

17 8. ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν ΦΕΚ 42Α/ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Άρθρο 1: Εισάγεται η έννοια του «ελευθέριου επαγγέλµατος» στην παροχή υπηρεσιών. Απαλείφθηκε η φράση «χωρίς απονοµή χρηµατικών βραβείων» στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισµούς. Άρθρο 2: Προβλέπεται ότι µε Υπουργική Απόφαση θα προσδιορίζεται διακριτά το αντικείµενο κάθε Κατηγορίας µελετών και η αντιστοιχία του µε το γνωστικό αντικείµενο των Μελετητών. Προστέθηκε ότι πριν την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων θα διατυπώνεται η γνώµη του Τ.Ε.Ε. Προστέθηκε Κατηγορία 28 «Μελέτες συστηµάτων πληροφορικής και δικτύων», µετονοµάστηκε η Κατηγορία 18 και άλλαξε ο ορισµός της Κατηγορίας 13 σύµφωνα µε την πρόταση του Τ.Ε.Ε.. Στην Κατηγορία 24 «ασικές Μελέτες» προστέθηκε η εκπόνηση ασικών Χαρτών. Η Κατηγορία 9 τροποποιήθηκε σε «Μελέτες Μηχανολογικές - Ηλεκτρολογικές» και δηµιουργήθηκε Κατηγορία 29 «Ηλεκτρονικές Μελέτες» (άρθρο 45) Άρθρο 3: Σύµφωνα µε πρόταση του Τ.Ε.Ε. προστέθηκε παράγραφος 4, η οποία αναφέρει: «Με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ..Ε. µπορεί να καθορίζονται προδιαγραφές επάρκειας των τεχνικών υπηρεσιών όλων εν γένει των αναθετουσών αρχών για την προετοιµασία, τη διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και τη διοίκηση µελέτης ή έργου, ανάλογα µε το είδος, το µέγεθος και την πολυπλοκότητα των έργων».

18 Άρθρο 4: Εισάγεται η έννοια της δηµιουργίας φακέλου του έργου, µε µέριµνα της αρµόδιας υπηρεσίας, ο οποίος βάσει προδιαγραφών συµπληρώνεται και επικαιροποιείται σε όλα τα στάδια και ακολουθεί το έργο έως την οριστική παραλαβή του. Η προεκτιµώµενη αµοιβή προσδιορίζεται βάσει των κάθε φορά ισχυουσών διατάξεων περί αµοιβών. Προβλέπεται η σύνταξη Κανονισµού προεκτιµώµενων αµοιβών µελετών και υπηρεσιών, υποχρεωτικού για όλες τις Αναθέτουσες Αρχές, ο οποίος εκδίδεται ύστερα από γνώµη του Τ.Ε.Ε.. Ορίστηκε ότι οι οικονοµικές προσφορές συντάσσονται µε τήρηση των εθνικών, νοµοθετικών και κανονιστικών διατάξεων σχετικά µε την αµοιβή των µελετών και υπηρεσιών. Προβλέπεται αναθεώρηση των τιµών του κανονισµού κάθε χρόνο, βάσει του επίσηµου δείκτη τιµών καταναλωτή του προηγούµενου έτους. Στην παρ. 3 προστέθηκε διάταξη σύµφωνα µε την οποία «προϋπόθεση για την ανάθεση οριστικής µελέτης είτε µεµονωµένα είτε µαζί µε άλλα στάδια µελετών είναι η ένταξη του έργου στον προγραµµατικό σχεδιασµό του φορέα». Άρθρο 5: Αναδιατυπώθηκαν οι παράγραφοι 1, 3 και 4 για να γίνουν σαφέστερες. Αναδιατυπώθηκε η παράγραφος 6 ώστε να ενταχθούν και άλλα σηµαντικά έργα στη διαδικασία του διαγωνισµού ιδεών. Προστέθηκε ότι η υπουργική απόφαση για τον καθορισµό των περιπτώσεων που είναι υποχρεωτικός ο διαγωνισµός ιδεών εκδίδεται ύστερα από γνώµη του Τ.Ε.Ε.. Προστέθηκε η δυνατότητα ανάθεσης όλων των σταδίων της µελέτης στον ίδιο µελετητή, όταν πρόκειται για έργα που χρηµατοδοτούνται από κοινοτικά προγράµµατα. Άρθρα 6&7: Τίθεται κάτω όριο στην οικονοµική προσφορά, της οποίας ο συντελεστής βαρύτητας είναι 25% (Η αρχική πρόβλεψη ήταν 30% και του Ν %-30%). Για τις κλειστές διαδικασίες, ο συντελεστής βαρύτητας της οικονοµικής προσφοράς αυξήθηκε σε 30%.

19 Προστέθηκε ως υποχρεωτικός όρος της προκήρυξης η αναφορά στις προδιαγραφές της µελέτης. Ορίζονται µε σαφήνεια οι διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης. Στα κριτήρια ανάθεσης περιλαµβάνεται και ο φόρτος. Για τις µελέτες προϋπολογισµού κάτω των ευρώ προστέθηκε ως κριτήριο ανάθεσης η γνώση των τοπικών συνθηκών µε συντελεστή βαρύτητας 20%. Απαλείφθηκε η διάταξη για κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, αν η βαθµολογία της προκαταρκτικής µελέτης δεν υπερβαίνει το 40%. Ορίστηκε ότι οι εγγυητικές συµµετοχής θα ανέρχονται σε ποσοστό 2% επί της κατ' αποκοπήν αµοιβής Απαλείφθηκε το κατώτερο όριο των ευρώ. Άρθρο 8: Στην παράγραφο Ι ορίστηκε ότι οι συµφωνίες - πλαίσιο συνάπτονται ιδίως για την εκτέλεση εργασιών υποστηρικτικών µελετών. Ορίστηκε ποσοστό 75% επί της συνολικής προεκτιµώµενης αµοιβής για τη διαδικασία των καλού µενών τάξεων πτυχίων. Η προεκτιµώµενη αµοιβή για τις συµφωνίες - πλαίσιο ορίστηκε σε ποσοστό 15% επί των εγκεκριµένων πιστώσεων και έως ευρώ. (Αρχικά ήταν 20% και ευρώ). εν περιλαµβάνεται στην προκήρυξη ο καθορισµός των αµοιβών των επιµέρους συµβάσεων. Άρθρο 9: Απαλείφθηκαν οι εκφράσεις που αναφέρονταν απαξιωτικά στη ηµόσια ιοίκηση. Ο συντελεστής βαρύτητας της οικονοµικής προσφοράς για συµβάσεις παροχής υπηρεσιών 1 άρθρου 3 αυξήθηκε σε 30%. Άρθρο 10: Προβλέπεται η απευθείας ανάθεση µελετών, για λόγους επείγοντος, µέχρι ευρώ και µέχρι 5% των συνολικών ετήσιων πιστώσεων της Αναθέτουσας Αρχής. (Η αρχική πρόβλεψη, καθώς και ο Ν αναφέρονταν σε µελέτες µέχρι ευρώ).

20 Προστέθηκε ότι για την παραπάνω περίπτωση «θα προηγείται σχετική αναγγελία µε προθεσµία πέντε ηµερών στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε.» Άρθρο 11: Προβλέπεται η έκδοση Π. /των για τις προδιαγραφές µελετών και υπηρεσιών που δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες διατάξεις «ύστερα από γνώµη του Τ.Ε.Ε.». (Αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρχε και στο Ν. 3164). Άρθρο 12: Προβλέπεται η υποχρέωση για δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων µε κοινοποίηση στο Ενηµερωτικό ελτίο και στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. του ετήσιου προγράµµατος µελετών και υπηρεσιών της αναθέτουσας αρχής, µε την έναρξη του οικονοµικού έτους. Άρθρο 13: Προβλέπεται προθεσµία για υποβολή προσφορών όχι µικρότερη από 52 ηµέρες από την αποστολή της διακήρυξης στο Τ.Ε.Ε. για δηµοσίευση. Για τις συµβάσεις κάτω από το όριο της Οδηγίας προβλέπεται προθεσµία 30 ηµερών από την αποστολή της διακήρυξης. (Η αρχική πρόβλεψη ήταν 40 ηµέρες από την αποστολή και ο Ν προέβλεπε 30 ηµέρες από την αποστολή). Άρθρο 14: Σύµφωνα µε πρόταση του Τ.Ε.Ε. προστέθηκε η διάταξη: «Με απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ..Ε. σε συµβάσεις µε προεκτιµώµενη αµοιβή κάτω του ορίου εφαρµογής των Οδηγιών µπορούν να καθορίζονται κριτήρια ανάθεσης που µπορούν να συνδέονται µε την απασχόληση µελετητών µε πτυχίο Α' ή Β' τάξης στις Κατηγορίες Μελετών του νόµου αυτού, εγκατεστηµένων σε περιοχές µε ειδικά χαρακτηριστικά κατά τις προβλέψεις του άρθρου 106 παρ. Ι του Συντάγµατος ή του άρθρου 87 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η βαρύτητα του κριτηρίου ανάθεσης για τους µελετητές που είναι σε αυτές τις περιοχές δεν µπορεί να υπερβαίνει το 30% της συνολικής βαθµολογίας».

21 Για την παροχή υπηρεσιών επίβλεψης απαιτείται η εγγραφή των ενδιαφεροµένων στο Μητρώο. Για την παροχή άλλων υπηρεσιών προβλέπεται η συµµετοχή προσώπων εγγεγραµµένων στο Μητρώο ή πιστοποιηµένων από αναγνωρισµένο οργανισµό πιστοποίησης. Άρθρο 17: Απαλείφθηκε η απαίτηση για οικονοµική και χρηµατοοικονοµική επάρκεια των υποψηφίων. Προβλέπεται ότι θα δηλώνεται η «τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία και µέχρι το πολύ δεκαετία εµπειρία» σε παρόµοιας φύσης µελέτες και υπηρεσίες. Η δυνατότητα «δανεισµού» τεχνικής καταλληλότητας προβλέπεται για µελέτες πάνω από το όριο της Οδηγίας. Άρθρο 19: Απαλείφθηκε το άρθρο περί Υπεργολαβιών. Προστέθηκαν διατάξεις για την κατοχύρωση του Μελετητή στο σύστηµα «Μελέτη - Κατασκευή». Ορίστηκε υποχρεωτική η έκδοση Υπ. Απόφασης για τον καθορισµό της αµοιβής µελέτης στο σύστηµα «Μελέτη - Κατασκευή». Άρθρο 21: Ορίζεται η υποχρεωτική συµµετοχή εκπροσώπου του Τ.Ε.Ε. (υπήρχε και στο Ν.3164) στις επιτροπές αξιολόγησης. Άρθρο 25: Ορίζεται ότι ο επιβλέπων της σύµβασης θα πρέπει να είναι υπάλληλος κάτοχος τίτλου σπουδών Πανεπιστηµιακού Τοµέα.

22 Προστέθηκε διάταξη που προβλέπει ότι «µε απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ..Ε. µπορεί να εξειδικεύονται τα καθήκοντα και οι αρµοδιότητες των υπαλλήλων που ασκούν επίβλεψη µελετών και έργων». Άρθρο 30: Προβλέπεται υπό προϋποθέσεις η αυτοδίκαιη έγκριση Συγκριτικών Πινάκων, η αυτοδίκαιη έγκριση σταδίου µελέτης και η αυτοδίκαιη έγκριση λογαριασµών. Άρθρο 31 : ιαγράφηκε η παρ. 6 για τη σύνταξη ΣΑΥ και ΦΑΥ στη φάση της κατασκευής. Υπήρξε δέσµευση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ..Ε. για ρύθµιση της διαδικασίας τροποποίησης µελέτης µε Υπουργική Απόφαση. Άρθρο 39:. Επαναλαµβάνεται η διάταξη του Ν. 3164/2003, που άφηνε περιθώριο να µετέχουν και οι Τεχνολόγοι στο Μητρώο Μελετητών. Στη Γ.Ε.Μ. προβλέπεται ότι θα συµµετέχουν, πλην των 2 εκπροσώπων του Τ.Ε.Ε., και εκπρόσωποι φορέων των Μελετητών. Για το δυναµικό Εταιρείας προβλέπεται ότι θα λαµβάνεται υπόψη το άθροισµα των δυναµικών µόνο όσων απασχολούνται µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας. Προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης Γνωµοδοτικής Επιτροπής Ενστάσεων µε Προεδρικό ιάταγµα. ιορθώθηκε η διάταξη για τη χορήγηση πτυχίου Γ' τάξης, ότι απαιτείται ένας τουλάχιστον µελετητής µε πτυχίο Γ ' τάξης (όχι Β '). Άρθρο 40: Απαλείφθηκε η διάταξη περί του απαράγραπτού του πειθαρχικού αδικήµατος των Μελετητών.

23 Άρθρο 41: Προστέθηκε παρ. 14, η οποία προβλέπει ότι η επίλυση των διαφορών θα γίνεται σύµφωνα µε τα ισχύοντα στα δηµόσια έργα. Άρθρο 42: Προστέθηκε διάταξη που καλύπτει συνολικά µε πρόταση του Τ.Ε.Ε. το θέµα της Νοµικής Κάλυψης των Μηχανικών ηµοσίων Υπαλλήλων. Προβλέπεται ότι για την εφαρµογή της διαδικασίας δηµοπράτησης έργου µε προεπιλογή ή µε το σύστηµα «µελέτη - κατασκευή» απαιτείται προηγούµενη απόφαση του Υπ. ΠΕ.ΧΩ..Ε., µετά από γνώµη του Συµβουλίου Κατασκευών. Προστέθηκε διάταξη, η οποία αναφέρει: «Ο κατά την παρ. 3.του άρθρου µόνου του ν.δ. 2726/53 κανονισµός γίνεται µε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και ηµοσίων Έργων, που εκδίδεται ύστερα από γνώµη του Τεχνικού Συµβουλίου Μελετών της Γραµµατείας ηµοσίων Έργων και του Τεχνικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας και ισχύει για τις µελέτες και υπηρεσίες του άρθρου 2 που ανατίθενται από όλες τις αναθέτουσες αρχές της παρ. 9 του άρθρου Ι. Με τον κανονισµό αυτόν ορίζονται αµοιβές κατώτερες και πάντως όχι ανώτερες των αµοιβών που κανονίσθηκαν µε την παρ. 7 του άρθρου 4. Με την ίδια απόφαση µπορούν να ορίζονται ανώτατα όρια παραδεκτού των οικονοµικών προσφορών που υποβάλλονται για τη σύναψη των σχετικών δηµοσίων συµβάσεων». Άρθρο 45 Στις µεταβατικές διατάξεις διευκρινίζεται ότι µέχρι να τροποποιηθεί ο Κώδικας Αµοιβών, θα ισχύουν οι σηµερινές διατάξεις περί αµοιβών µηχανικών. Προστέθηκε διάταξη, η οποία προβλέπει ότι «µε απόφαση της Προϊσταµένης Αρχής µπορεί να ανακαλείται η προκήρυξη σύµβασης µελέτης εφόσον µέχρι την ηµεροµηνία εφαρµογής του νόµου έχει συµπληρωθεί χρονικό διάστηµα 12 µηνών, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή η υπογραφή της σχετικής σύµβασης από τη δηµοσίευση της προκήρυξης».

24 9. ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - Ο νέος Νόµος είναι προσαρµοσµένος στις ισχύουσες Κοινοτικές Οδηγίες (2004/17 και 2004/18) µε τις ακόλουθες επιφυλάξεις: α) Τον καθορισµό κάτω ορίου στις οικονοµικές προσφορές όπως δεσµεύθηκε ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ..Ε.. β)τις διαδικασίες του άρθρου 6 σύµφωνα µε τις οποίες γίνονται δύο αναθέσεις (προκαταρκτικής µελέτης και προµελέτης) µε µία προκήρυξη. - Τα θέµατα των µητρώων µελετητών παραµένουν όπως καθορίζει ο Ν.716/77 µέχρι να εκδοθούν νέα εκτελεστικά Προεδρικά ιατάγµατα. - Ο νέος Νόµος βάζει τα θεµέλια για τις υπηρεσίες Συµβούλου- Μηχανικού καθώς και την ανάληψη επίβλεψης έργων από µελετητές. - Οι ποιότητες των µελετών θα εξαρτηθούν α) από τις νέες τιµές και τις αντίστοιχες προδιαγραφές που θα καθορισθούν µε υπουργικές αποφάσεις, β) από τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής που θα τεθούν από τους φορείς ανάθεσης ως ελάχιστο όριο πέραν της κατοχής Μελετητικού Πτυχίου καθώς και από τα κριτήρια ανάθεσης σύµβασης και βαθµολόγηση της επαγγελµατικής και τεχνικής επάρκειας των οποίων η βαθµολόγηση επαφίεται στους φορείς ανάθεσης. - Με τη δυνατότητα που έχουν οι φορείς ανάθεσης ( 1 και 2 άρθρου 15 σε συνδυασµό µε την 1 του άρθρου 17) να θέτουν χωρίς περιορισµό τα κριτήρια ποιοτικής επάρκειας διαφαίνεται η δυνατότητα ανάθεσης των µελετών σε πολύ µεγάλα σχήµατα που θα έχουν µελετήσει αντίστοιχα ή µεγαλύτερα έργα ή θα έχουν πολύ µεγάλη εµπειρία ή µεγάλο αριθµό µονίµου προσωπικού κατά την τελευταία τριετία.

«Ο νέος Νόµος για την ανάθεση και εκτέλεση ηµοσίων Συµβάσεων εκπόνησης Μελετών : Η προοπτική της εφαρµογής του»

«Ο νέος Νόµος για την ανάθεση και εκτέλεση ηµοσίων Συµβάσεων εκπόνησης Μελετών : Η προοπτική της εφαρµογής του» Σ ΜΕ Ε ΚΕ Μ ΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΤΗΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΡΓΩΝ ΝΤΡΙΚΗΣ ΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Ζεύξιδος 8 546.22 Θεσσαλονίκη Τηλ.2310-537.310, FAX 2310-537.609 «Ο νέος Νόµος για την ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 1 Αθήνα, 22 / 1 / 2007 Αριθ. Πρωτ. 17γ/01/17/ΦΝ439

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 1 Αθήνα, 22 / 1 / 2007 Αριθ. Πρωτ. 17γ/01/17/ΦΝ439 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩ Ε ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ /ΣΗΣ & ΠΡΟΓ/ΤΟΣ /ΝΣΗ ΝΟΜΟΘ/ΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ & ΚΩ /ΣΗΣ ( 17) ΤΜΗΜΑ: γ Ταχ. /νση: Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ. Κώδικας: 101 78 Αθήνα TELEFAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑ Ι: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑ Ι: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Δ.Τ.Υ. Ταχ. Διεύθυνση : ΣΤΑΛΛΟΥ 6 Άμφισσα : 25-02-2015 Ταχ. Κώδικας : 33100 ΑΜΦΙΣΣΑ Αρ. Πρωτ. Οικ.: 4343 Πληροφορίες :Ν. ΛΥΤΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΒΟΤΣΗ 2 654 03 ΚΑΒΑΛΑ τηλ.2510-227.430, 2510-225.770 fax 2510-224.624. e-mail: teeam@tee.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΒΟΤΣΗ 2 654 03 ΚΑΒΑΛΑ τηλ.2510-227.430, 2510-225.770 fax 2510-224.624. e-mail: teeam@tee. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΒΟΤΣΗ 2 654 03 ΚΑΒΑΛΑ τηλ.2510-227.430, 2510-225.770 fax 2510-224.624 e-mail: teeam@tee.gr Προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ.γιάννη Αλαβάνο ΑΘΗΝΑ Καβάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 15 Αθήνα, 31/7/2008 Αριθ. Πρωτ. 17γ/06/97/ΦΝ 439

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 15 Αθήνα, 31/7/2008 Αριθ. Πρωτ. 17γ/06/97/ΦΝ 439 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩ Ε ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ /ΣΗΣ & ΠΡΟΓ/ΤΟΣ /ΝΣΗ ΝΟΜΟΘ/ΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ & ΚΩ /ΣΗΣ ( 17) ΤΜΗΜΑ: γ Ταχ. /νση: Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ. Κώδικας: 101 78 Αθήνα TELEFAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 30550/01-12-2009 Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Ολοκλήρωσης Θεσµικού Πλαισίου

Πρόγραµµα Ολοκλήρωσης Θεσµικού Πλαισίου ΣΜΕ - ΣΕΕΓΜ - ΣΜ Ε Κεντρικής Μακεδονίας 22-23 Σεπτεµβρίου 2009 Ισχύον Πλαίσιο Μελετών ηµοσίου Εφαρµογή - Προβληµατισµοί Βελτιώσεις Πρόγραµµα Ολοκλήρωσης Θεσµικού Πλαισίου ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΝΙΑΣ ρ Πολιτικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ / 09 / 2009 IΣΧΥΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ / 09 / 2009 IΣΧΥΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ 22 23 / 09 / 2009 IΣΧΥΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ - ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ «Επισηµάνσεις του Συνδέσµου Μελετητών ΥδραυλικώνΈργων και ιαχείρισης Υδατικών Πόρων από τη µέχρι σήµερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ Τα κείµενα των αναφερόµενων προτύπων τευχών διακηρύξεων, Σ.Υ. κλπ., θα τα βρείτε στην ιστοδιεύθυνση της ΓΓ Ε του ΥΠΕΧΩ Ε (www.ggde.gr/ggde/).

ΠΡΟΣΟΧΗ Τα κείµενα των αναφερόµενων προτύπων τευχών διακηρύξεων, Σ.Υ. κλπ., θα τα βρείτε στην ιστοδιεύθυνση της ΓΓ Ε του ΥΠΕΧΩ Ε (www.ggde.gr/ggde/). ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Ε. 29 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ /ΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ & ΚΩ /ΣΗΣ ( 17) Τµήµα : γ Ταχ. /νση : Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α : Οδηγίες για την θεσµοθέτηση αποφαινοµένων και γνωµοδοτούντων οργάνων στις συµβάσεις του ν. 3316/05.

Θ Ε Μ Α : Οδηγίες για την θεσµοθέτηση αποφαινοµένων και γνωµοδοτούντων οργάνων στις συµβάσεις του ν. 3316/05. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩ Ε Γ.Γ..Ε. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Κ ΠΡΟΓ/ΤΟΣ /ΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ Κ ΚΩ /ΣΗΣ ( 17) ΤΜΗΜΑ: γ Ταχ. /νση: Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ. Κώδικας: 101 78 Αθήνα Πληροφορίες: TELEFAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 29 Αθήνα, 10/12/2007 Αριθ. Πρωτ. 17γ/03/170/ΦΝ439.1

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 29 Αθήνα, 10/12/2007 Αριθ. Πρωτ. 17γ/03/170/ΦΝ439.1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩ Ε ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ /ΣΗΣ & ΠΡΟΓ/ΤΟΣ /ΝΣΗ ΝΟΜΟΘ/ΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ & ΚΩ /ΣΗΣ ( 17) ΤΜΗΜΑ: γ Ταχ. /νση: Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ. Κώδικας: 101 78 Αθήνα TELEFAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ I.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ.Δ/νση : Παν.Τσαλδάρη 15 Ταχ.Κώδ. : 176 76, Καλλιθέα Πληροφ. : Ρ. Πετροπούλου Τηλέφωνο : 210 9094149 FAX : 210 9094155 E-mail : dye@patt.gov.

Ταχ.Δ/νση : Παν.Τσαλδάρη 15 Ταχ.Κώδ. : 176 76, Καλλιθέα Πληροφ. : Ρ. Πετροπούλου Τηλέφωνο : 210 9094149 FAX : 210 9094155 E-mail : dye@patt.gov. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Δ10) Ταχ.Δ/νση : Παν.Τσαλδάρη 15 Ταχ.Κώδ. : 176 76, Καλλιθέα Πληροφ. : Ρ. Πετροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣ ΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣ ΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣ ΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ I.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ήµος Πάρου ιεύθυνση Τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

Δ9 Διαδικασία Εκτέλεσης Έργου µε Ανάδοχο

Δ9 Διαδικασία Εκτέλεσης Έργου µε Ανάδοχο Δ9 Διαδικασία Εκτέλεσης Έργου µε Ανάδοχο Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΔΑ: 78ΒΩΟΞ5Ψ-ΚΟ5 ΑΔΑΜ: 15PROC002876533 Αρ. πρωτ :

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ»

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» Σέργιος Λαμπρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ (ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ):

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ (ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ): ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός Φαλάνης και Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Γιάννουλης ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΥΠΟ ΟΜΩΝ.Τ.Υ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 1 από 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 Σκοπός του Κανονισμού... 3 1.2 Ορισμοί... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΓΑΝΑ... 3 2.1 Όργανα...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2004 1 16 Ιουλίου 2004 Προτάσεις Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών για την Αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΡΟΠ/ΝΑ ΑΡΘΡΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Άρθρο 1. Εκσυγχρονισµός και προσθήκη ορισµών (παρ. 15, 16, 17, 21, 23 και 25-31). Σκοπός των αλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ερώτηση 4 Πιστεύετε ότι η διάκριση µεταξύ υπηρεσιών τύπου Α και Β πρέπει να αναθεωρηθεί;

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ερώτηση 4 Πιστεύετε ότι η διάκριση µεταξύ υπηρεσιών τύπου Α και Β πρέπει να αναθεωρηθεί; ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ερώτηση 4 Πιστεύετε ότι η διάκριση µεταξύ υπηρεσιών τύπου Α και Β πρέπει να αναθεωρηθεί; Ναι Ερώτηση 5 Πιστεύετε ότι οι οδηγίες δηµόσιων συµβάσεων πρέπει να εφαρµόζονται σε όλες τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 29 Αθήνα, 10/12/2007 Αριθ. Πρωτ. Δ17γ/03/170/ΦΝ439.1

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 29 Αθήνα, 10/12/2007 Αριθ. Πρωτ. Δ17γ/03/170/ΦΝ439.1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ Δ/ΣΗΣ & ΠΡΟΓ/ΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΟΘ/ΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ & ΚΩΔ/ΣΗΣ ( Δ17) ΤΜΗΜΑ: γ Ταχ. Δ/νση: Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ. Κώδικας: 101 78 Αθήνα TELEFAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ

ΙΣΧΥΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΣΧΥΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 3316/05 Εισαγωγή Στην τρέχουσα διηµερίδα αναλύθηκαν οι αδυναµίες και τα κρίσιµα σηµεία εφαρµογής του Ν.3316/05.

Διαβάστε περισσότερα

Δ7 Διαδικασία Ωρίµανσης και Σχεδιασµού Έργων, Επιλογής Άµεσα Ωφελούµενων Έργων ΕΚΤ και Διαχείρισης Ποιότητας Έργων

Δ7 Διαδικασία Ωρίµανσης και Σχεδιασµού Έργων, Επιλογής Άµεσα Ωφελούµενων Έργων ΕΚΤ και Διαχείρισης Ποιότητας Έργων Δ7 Διαδικασία Ωρίµανσης και Σχεδιασµού Έργων, Επιλογής Άµεσα Ωφελούµενων Έργων ΕΚΤ και Διαχείρισης Ποιότητας Έργων Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18/ΕΚ

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18/ΕΚ αναρτητεα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ Καρδίτσα, 12 Νοεµβρίου 2015 Α.Π.: 216941/6723 Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» «Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Η - Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η :» Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Κ Ο Τ Σ Ω Ν Η Σ Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Ε Μ Π, MSC Μ Ε Λ Ο Σ Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αθήνα,30 Οκτωβρίου 2008 Δ/ΝΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΓΕΝ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αθήνα,30 Οκτωβρίου 2008 Δ/ΝΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΝ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αθήνα,30 Οκτωβρίου 2008 Δ/ΝΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΜΑ: Συνοπτικός ενημερωτικός οδηγός σχετικά με προκηρύξεις διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γνώµη αριθ. 02/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Γνώµη αριθ. 02/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Γνώµη αριθ. 02/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ για την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1702/2003 της Επιτροπής για τον καθορισµό εκτελεστικών κανόνων για τη πιστοποίηση αξιοπλοΐας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΑΒΙΔΟΥ ΚΙΚΗ ΑΓΡ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΑΒΙΔΟΥ ΚΙΚΗ ΑΓΡ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΑΒΙΔΟΥ ΚΙΚΗ ΑΓΡ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ MSC ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ Μελετητής Δημοσίων Έργων Εγγραφή στο Μητρώο Μελετητών Υπ.Υποδομών Απαιτείται:

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποιούνται οι ακόλουθες διατάξεις του Ν. 4412/ 2016 (Α 147):

Τροποποιούνται οι ακόλουθες διατάξεις του Ν. 4412/ 2016 (Α 147): Άρθρο 22 Ν. 4441/16 Τροποποιήσεις του Ν. 4412/2016 Τροποποιούνται οι ακόλουθες διατάξεις του Ν. 4412/ 2016 (Α 147): 1. Η παρ. 3 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «3. Οι διατάξεις των άρθρων 116

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

Α. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ Για να µπορεί το δηµόσιο να έχει έγκαιρα ολοκληρωµένε και άρτιε µελέτε πρέπει, εκτό από τα αναφερόµενα στο βασικό θεσµικό πλαίσιο, να ισχύουν και τα ακόλουθα :

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτίωση της ποιότητας των Μελετών ηµοσίων Εργων - ιασφάλιση Ποιότητας»

«Βελτίωση της ποιότητας των Μελετών ηµοσίων Εργων - ιασφάλιση Ποιότητας» Σ ΜΕ Ε ΚΕ Μ ΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΤΗΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΡΓΩΝ ΝΤΡΙΚΗΣ ΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Ζεύξιδος 8 546.22 Θεσσαλονίκη Τηλ.2310-537.310, FAX 2310-537.609 «Βελτίωση της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «Μελέτη αρδευτικού έργου µέσω ρου Καλαµά»

ΕΡΓΟ: «Μελέτη αρδευτικού έργου µέσω ρου Καλαµά» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ιωάννινα, 27 Ιανουαρίου 2016 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Αρ. Πρωτ. : 7501/767 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΝΕΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: οµών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Νομοθεσία και Ευρωκώδικες στα Τεχνικά Έργα

Τεχνική Νομοθεσία και Ευρωκώδικες στα Τεχνικά Έργα Τεχνική Νομοθεσία και Ευρωκώδικες στα Τεχνικά Έργα Άνθιμος Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Δρ. Πολιτικός Mηχανικός, EurIng Τμήμα Μηχανικών και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Τ.Ε. Εισαγωγική Κατεύθυνση: Μηχανικών Γεωτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Σμύρνης 1Β, Ζωγράφου, Αθήνα 15772, Τηλ: 210 7777089, Fax: 210 7777092 website: www.syngeme.gr email: info@syngeme.gr Αρ. Πρωτ. 249 ΠΡΟΣ Αθήνα, 28/01/2013 ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Η Μ Ε Ρ Ι Α

ΤΕΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Η Μ Ε Ρ Ι Α ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ιεύθυνση Επαγγελµατικής ραστηριότητας Τµήµα Επαγγελµατικής Ανάπτυξης Γραφείο ΓΟΚ & Πολεοδοµικών Εφαρµογών Τµήµα Επιστηµονικού & Αναπτυξιακού Έργου Η Μ Ε Ρ Ι Α ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18. Αριθμός προκήρυξης 86

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18. Αριθμός προκήρυξης 86 Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18 Αριθμός προκήρυξης 86 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ I.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ - "ΣΜΕ"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ - ΣΜΕ Ξενοκράτους 31, 106 76 Αθήνα ΤΗΛ.: 21 07253112 FAX: 21 07235531 E-mail : sme@tee.gr Προς :Tον Υπουργό Υποδοµών Μεταφορών και ικτύων κ. ηµ. Ρέππα. Αθήνα, 29.01.2010 Αρ. Πρωτ. : 439 Θέµα :Αναµόρφωση Θεσµικού

Διαβάστε περισσότερα

«Απονοµή τίτλου ειδικότητας Γενικής Ιατρικής σύµφωνα µε τις κοινοτικές οδηγίες 16/1993 και 19/2001»

«Απονοµή τίτλου ειδικότητας Γενικής Ιατρικής σύµφωνα µε τις κοινοτικές οδηγίες 16/1993 και 19/2001» 05/09/2005 Αριθµ. Πρωτ.: *****/2005 ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ «Απονοµή τίτλου ειδικότητας Γενικής Ιατρικής σύµφωνα µε τις κοινοτικές οδηγίες 16/1993 και 19/2001» Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

: Μ. Ανδρόνικου 6 : : : Κυριακόπουλος Φ. : , : :

: Μ. Ανδρόνικου 6 : : : Κυριακόπουλος Φ. : , : : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ταχ.Δ/νση Ταχ. Θυρίδα Ταχ.Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 1 Απριλίου 2010 Αρ. Πρωτ

Αθήνα 1 Απριλίου 2010 Αρ. Πρωτ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση: ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ 48 τ.κ Πληρ.: Τηλ.: Πατρα 04/05/2012 Fax: Αριθ. Πρωτ.: 3338Β2

Δ/νση: ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ 48 τ.κ Πληρ.: Τηλ.: Πατρα 04/05/2012 Fax: Αριθ. Πρωτ.: 3338Β2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΥΑ ΠΑΤΡΑΣ Δ/νση: ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ 48 τ.κ. 26333 Πληρ.: Τηλ.: 2610 366100 Πατρα 04/05/2012 Fax: 2610 325790 Αριθ. Πρωτ.: 3338Β2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ. Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων. Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ)

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ. Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων. Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ) ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ) Το Ε.Σ.Η. Η.Σ. είναι ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα, το οποίο περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 4 : Διαδικασία παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών - Ενστάσεις

Άρθρο 4 : Διαδικασία παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών - Ενστάσεις Άρθρο 4 : Διαδικασία παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών - Ενστάσεις Σύμφωνα και με την παρ.3 του άρθρου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 4 ης Δεκεμβρίου 2012 (ΦΕΚ 237 Α/5.12.2012) «Ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ Ταχ. ιεύθυνση: Ιεροσολύµων 6 Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Έκδοσης 2 Υπεύθυνος: Υπεύθυνος ΣΔΕΠ Έναρξη Ισχύος: Σελίδα 1 από 6 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Αρ. Έκδοσης 2 Υπεύθυνος: Υπεύθυνος ΣΔΕΠ Έναρξη Ισχύος: Σελίδα 1 από 6 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Έναρξη Ισχύος: Σελίδα 1 από 6 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η διασφάλιση της προσήκουσας αξιολόγησης των προσφορών των υποψηφίων αναδόχων που υποβάλλονται στο πλαίσιο διαγωνισμού, η ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 30 Mαρτίου Αριθ. Πρωτ.: /οικ. 4314

Θεσσαλονίκη, 30 Mαρτίου Αριθ. Πρωτ.: /οικ. 4314 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση : Στρωμνίτσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18. Φαξ:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18. Φαξ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΗΜ. ΕΡΓΩΝ /ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Ο ΟΠΟΙΙΑΣ ΤΜΗΜA η ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ο ΗΓΙΑΣ 2004/18

Διαβάστε περισσότερα

απεξάρτηση, καθώς και από πιστοποιηµένα Κέντρα Επαγγελµατικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) στις 2 περιφέρειες

απεξάρτηση, καθώς και από πιστοποιηµένα Κέντρα Επαγγελµατικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) στις 2 περιφέρειες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΑ ΤΟ Ε.Κ.Τ. ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ Ταχ. /νση : Κοραή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΈΡΓΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΈΡΓΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΈΡΓΩΝ ΑΡΘΡΑ ΝΟΜΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Άρθρο 2 παρ. 2 Βεβαίωση από την Αρχή Ελέγχου της Παραγωγής Έργων (Α.Ε.Π.Ε.) Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Αρ.Πρ. ΔΑΕΕ/οικ.810/Φ.Μαραθώνας ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ/Γ.Δ.Υ.Κ.Υ. Δ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α ΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ & Ε ΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ:

Αρ.Πρ. ΔΑΕΕ/οικ.810/Φ.Μαραθώνας ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ/Γ.Δ.Υ.Κ.Υ. Δ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α ΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ & Ε ΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ (ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ) ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ E-mail ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 01 Ιουλίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ Αρ.Πρ. ΔΑΕΕ/οικ.810/Φ.Μαραθώνας ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ/Γ.Δ.Υ.Κ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠOΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Γ. Γ. Υ./ Γ. Δ. Υ. Κ. Υ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ (ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠOΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Γ. Γ. Υ./ Γ. Δ. Υ. Κ. Υ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ (ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ) ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ (ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ) ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Ε-mail ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠOΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Γ. Γ. Υ./ Γ. Δ. Υ. Κ. Υ. Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015 Αρ. Πρωτ.ΔΑΕΕα/οικ.813/Φ.Ν.ΜΑΚΡΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνες που αφορούν εξωτερικές υποχρεώσεις της Υπηρεσίας, οι οποίες προκύπτουν ως άµεση συνέπεια της αποδοχής και έγκρισης του ΠΠΜ.

Εκείνες που αφορούν εξωτερικές υποχρεώσεις της Υπηρεσίας, οι οποίες προκύπτουν ως άµεση συνέπεια της αποδοχής και έγκρισης του ΠΠΜ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι οδηγίες που ακολουθούν εστιάζονται στα θέµατα που επηρεάζουν την εφαρµογή του Προγράµµατος Ποιότητας Μελέτης και δεν αφορούν στη σύνταξη του ΠΠΜ, το οποίο θεωρείται ότι έχει συνταχθεί σωστά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ ASSOCIATION OF GREEK CONTRACTING COMPANIES. Αριθ.Πρωτ.27189/ΣΣ/σµ ΑΘΗΝΑ, 7 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ ASSOCIATION OF GREEK CONTRACTING COMPANIES. Αριθ.Πρωτ.27189/ΣΣ/σµ ΑΘΗΝΑ, 7 Φεβρουαρίου 2014 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ ASSOCIATION OF GREEK CONTRACTING COMPANIES Αριθ.Πρωτ.27189/ΣΣ/σµ ΑΘΗΝΑ, 7 Φεβρουαρίου 2014 Π Ρ Ο Σ ήµο ελφών ΚΟΙΝ.: Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή ηµοσίων Συµβάσεων ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Απόφαση υπ. αρ. 5696/ ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΑΔΑ:7ΒΓ74653ΟΞ-ΣΦ3) ΠΡΟΣ: Το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Τμήμα Κατασκευών

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Απόφαση υπ. αρ. 5696/ ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΑΔΑ:7ΒΓ74653ΟΞ-ΣΦ3) ΠΡΟΣ: Το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Τμήμα Κατασκευών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Αθήνα 2017 27 Ιανουαρίου ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Απόφαση υπ. αρ. 5696/2-9-16 ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΑΔΑ:7ΒΓ74653ΟΞ-ΣΦ3)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Μελέτη, κατασκευή, χρηµατοδότηση και παραχώρηση της. εκµετάλλευσης για 25 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριµµάτων Νοµού Ηµαθίας».

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Μελέτη, κατασκευή, χρηµατοδότηση και παραχώρηση της. εκµετάλλευσης για 25 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριµµάτων Νοµού Ηµαθίας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦ.ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΟΤΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Μητροπόλεως 14 59100, Βέροια τηλ:2331075131 fax:2331075132 Βέροια 12-12- 2007 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 TOY Ν.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 TOY Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝ ΡΙΟΥ ΦΙΛ. ΛΙΤΣΑ 29 & ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Τ.Κ. 152 34 - ΧΑΛΑΝ ΡΙ Τηλ.:213-2023-980-981 ΜΕΛΕΤΗ: ΧΡΗΜ/ΤΗΣΗ: CPV: ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΗ ΙΑΥΓΕΙΑ ΚΩ. ΦΟΡΕΑ : 24960 Χαλάνδρι : 22/02/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,41 Σ Υ Γ Γ Ρ Α Φ Η Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ω Ν

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,41 Σ Υ Γ Γ Ρ Α Φ Η Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ω Ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α.Α. Μελέτης: 142/2015 ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κωδικός: Δ.03.01 Αρ. Έκδοσης: 01 Έναρξη Ισχύος: 15/10 /2008 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η προετοιμασία των απαιτούμενων ενεργειών για τη διενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ανάθεση και Εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών και Γενικών Υπηρεσιών (μετά την ισχύ του Ν. 4412/2016)

Ανάθεση και Εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών και Γενικών Υπηρεσιών (μετά την ισχύ του Ν. 4412/2016) Ανάθεση και Εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών και Γενικών Υπηρεσιών (μετά την ισχύ του Ν. 4412/2016) Κανόνες Απόδειξης Κριτήριων Ποιοτικής Επιλογής Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 Εισηγητής: Γεώργιος Περδικάκης

Διαβάστε περισσότερα

VΙ. Γνωμοδοτικά όργανα Επιτροπές

VΙ. Γνωμοδοτικά όργανα Επιτροπές VΙ. Γνωμοδοτικά όργανα Επιτροπές 1. Νομοθετικό καθεστώς Τα θέματα των οργάνων διενέργειας διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων ρυθμίζονται στο άρθρο 221 του Ν.4412/2016. Επίσης, για τη συγκρότηση και

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 14, ΤΚ 54623, τηλ. 2310235700, fax 2310277178, e-mail: gakidis1@otenet.gr

Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 14, ΤΚ 54623, τηλ. 2310235700, fax 2310277178, e-mail: gakidis1@otenet.gr ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΑΚΙΔΗΣ Δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 14, ΤΚ 54623, τηλ. 2310235700, fax 2310277178, e-mail: gakidis1@otenet.gr ΠΡΟΣ: α) κ. Γρηγορόπουλο, Πρόεδρο της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. β) κ. Μπαρμπούτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 18

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 18 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 18 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ I.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ(-Α) ΕΠΑΦΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ 8 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ» ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΙΑΚΗΣ ΕΞΟ ΟΥ» ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ 2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΙΑΚΗΣ ΕΙΣΟ ΟΥ» Στο πλαίσιο της υποχρέωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η αριθ. πρωτ. 5996/ Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ. Ι. (Α Α:7ΒΓ74653ΟΞ-ΣΦ3)

Η αριθ. πρωτ. 5996/ Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ. Ι. (Α Α:7ΒΓ74653ΟΞ-ΣΦ3) ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ FAX ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 6 Σεπτεµβρίου 06 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Αρ. Πρ. Κ/ 6 ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (Περίοδος:06-07, Α Α:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για. τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες. κτηµατογράφησης από δικηγόρους»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για. τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες. κτηµατογράφησης από δικηγόρους» Προς το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκη 15 Ιουνίου 2005 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/17

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/17 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/17 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ I.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ( Ε. Σ. Η. Δ Η. Σ. ) (ΑΡΘΡΟΥ 122 Ν.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ( Ε. Σ. Η. Δ Η. Σ. ) (ΑΡΘΡΟΥ 122 Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ( Ε. Σ. Η.

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών & ικτύων κο Σταύρο Καλογιάννη

Προς: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών & ικτύων κο Σταύρο Καλογιάννη Αρ.Πρωτ.1258 Αθήνα, 26 Νοεµβρίου 2012 Προς: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών & ικτύων κο Σταύρο Καλογιάννη Τον Γ.Γ. ηµοσίων Έργων, κο Στράτο Σιµόπουλο Κοινοποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Κράτη μέλη - Σύμβαση παροχής υπηρεσιών - Προκήρυξη σύμβασης - Ανοικτή διαδικασία. GR-Αθήνα: Αρχιτεκτονικές υπηρεσίες για εξωτερικούς χώρους

Κράτη μέλη - Σύμβαση παροχής υπηρεσιών - Προκήρυξη σύμβασης - Ανοικτή διαδικασία. GR-Αθήνα: Αρχιτεκτονικές υπηρεσίες για εξωτερικούς χώρους 1/7 Η παρούσα προκήρυξη στην ιστοσελίδα του TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:150079-2010:text:el:html GR-Αθήνα: Αρχιτεκτονικές υπηρεσίες για εξωτερικούς χώρους 2010/S 99-150079 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ Έκδοση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου [ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ] ΕΛ. ΣΥΝ. Τμήμα VI Απόφαση 936/15 κ.α. Επισήμανση : Από 19/7/2018,ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 01001760207030040 3579 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 176 2 Ιουλίου 2003 ΝΟΜΟΣ ΥΠΆΡΙΘ. 3164 Μητρώα Μελετητών, ανάθεση και εκπόνηση μελετών και παροχή συναφών

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση με θέμα: «Διαγωνισμοί Προγράμματος Δακοκτονίας, Θεσμικό Πλαίσιο και Διενέργεια Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών»

Εισήγηση με θέμα: «Διαγωνισμοί Προγράμματος Δακοκτονίας, Θεσμικό Πλαίσιο και Διενέργεια Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών» Συμμετοχή στην Κωνσταντίνα Λιώση Αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Δ/νσης Υποστήριξης και Σχεδιασμού της Γενικής Δ/νσης Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών Εισήγηση με θέμα: «Διαγωνισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ ΗΣ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ ΗΣ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ 19/6/06 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: -3915- ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΡΛΑΣ Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ ΗΣ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ Ο ήµος Κάρλας προκηρύσσει δηµόσιο διαγωνισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Λάρισα, 17 Οκτωβρίου 2014 T:#211#770#0#670! F:#211#770#0#671! E:!info@gmlaw.gr! W:!www.gmlaw.gr! Πινδάρου!7,!10671!Αθήνα! Δοµή Εισήγησης I. Άρση περιορισµών συµµετοχής εργοληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ,

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ, EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ Γνωμοδότηση 08/56 της ΚΕΑ σχετικά με την αναθεωρημένη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπόλ και της Eurojust Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ Απόφαση της Αντιπροσωπείας

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ Απόφαση της Αντιπροσωπείας ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ Απόφαση της Αντιπροσωπείας Σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις και τις σχετικές αποφάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ προχώρησε στη σύσταση διαπαραταξιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Παροχή Διευκρινίσεων επί της Διακήρυξης 1/2019 σε Απάντηση Υποβληθέντων Ερωτημάτων

ΘΕΜΑ: Παροχή Διευκρινίσεων επί της Διακήρυξης 1/2019 σε Απάντηση Υποβληθέντων Ερωτημάτων ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Ταχ. Δ/νση : Κάνιγγος 27 Αθηνά Ταχ. Κώδικας : 10682 Τηλέφωνο : 2103821524-2103829266 Fax : 2103833597 Email : info@eex.gr ΑΡ. ΠΡΩΤ: 532 /20-06-2019 ΠΡΟΣ: Πλατφόρμα ηλεκτρονικού διαγωνισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΟΠΣ Η βασική φιλοσοφία των διαδικασιών αλλά και οι σηµαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο αποτυπώνονται στα συνηµµένα έντυπα

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Ε Ρ Γ Α

Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Ε Ρ Γ Α Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ο Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Ε Ρ Γ Α Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αυτό το συνέδριο του ΤΕΕ για τα Δημόσια Έργα λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο. Η κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΒΠ1-7ΡΥ. x ΕΠΕΙΓΟΝ x FAX. Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ./ Γ.Γ.Δ.Ε/ Γ.Δ.Υ.Ε. Δ6 Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Ε Ρ Γ Ω Ν

ΑΔΑ: Β4ΒΠ1-7ΡΥ. x ΕΠΕΙΓΟΝ x FAX. Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ./ Γ.Γ.Δ.Ε/ Γ.Δ.Υ.Ε. Δ6 Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Ε Ρ Γ Ω Ν x ΕΠΕΙΓΟΝ x FAX ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ./ Γ.Γ.Δ.Ε/ Γ.Δ.Υ.Ε. Δ6 Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Ε Ρ Γ Ω Ν ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Τμήμα : Μελετών (B) Ταχ. Δ/νση : Φαναριωτών 9 Ταχ. Κώδικας :114 71, Αθήνα Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Πάτµος, 15 Σεπτεµβρίου 2015 ΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 1645 ΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Πάτµος, 15 Σεπτεµβρίου 2015 ΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 1645 ΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Πάτµος, 15 Σεπτεµβρίου 2015 ΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 1645 ΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ Απόφαση υπ αριθµ. 146 Θέµα: «ιενέργεια της υπηρεσίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε.15 Αθήνα, 30/5/2007 Αριθ. Πρωτ. Δ17γ/01/85/ΦΝ 439

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε.15 Αθήνα, 30/5/2007 Αριθ. Πρωτ. Δ17γ/01/85/ΦΝ 439 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ Δ/ΣΗΣ & ΠΡΟΓ/ΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΟΘ/ΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ & ΚΩΔ/ΣΗΣ ( Δ17) ΤΜΗΜΑ: γ Ταχ. Δ/νση: Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ. Κώδικας: 101 78 Αθήνα Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών

Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών 1 / 5 Η παρούσα προκήρυξη στην ιστοσελίδα του : udl?uri=:notice:15306-2019:text:el:html Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S 008-015306 Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών Legal Basis: Οδηγία 2014/25/ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

θεσµικού πλαισίου µε γνώµονα την πρακτική στην Ευρώπη Π. Παναγόπουλος, Πρόεδρος EFCA

θεσµικού πλαισίου µε γνώµονα την πρακτική στην Ευρώπη Π. Παναγόπουλος, Πρόεδρος EFCA Προτάσεις για βελτιώσεις του θεσµικού πλαισίου µε γνώµονα την πρακτική στην Ευρώπη Π. Παναγόπουλος, Πρόεδρος EFCA Βασική φιλοσοφία Οδηγίας 2004/18, 1/2 Βασικός στόχος η προστασία του ανταγωνισµού. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ: Επισυνάπτονται τα ακόλουθα παραρτήματα, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ: Επισυνάπτονται τα ακόλουθα παραρτήματα, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ: Επισυνάπτονται τα ακόλουθα παραρτήματα, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Περραιβού 20 & Καλλιρρόης 5 Τ 210 9281600

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ. Θ Ε Μ Α : Οδηγίες για το νέο Νόµο 3316/05 «Ανάθεση και εκτέλεση συµβάσεων εκπόνησης µελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών».

ΠΡΟΣ. Θ Ε Μ Α : Οδηγίες για το νέο Νόµο 3316/05 «Ανάθεση και εκτέλεση συµβάσεων εκπόνησης µελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών». ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ε. 25 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩ Ε ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜ.ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Κ ΠΡΟΓ/ΤΟΣ /ΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ Κ ΚΩ /ΣΗΣ ( 17) ΤΜΗΜΑ: γ Ταχ. /νση: Χαρ. Τρικούπη 182 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του έργου: «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε Α-ΠΑΜΘ»

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του έργου: «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε Α-ΠΑΜΘ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Κοµοτηνή, 24/10/2013 Αριθ. Πρωτ.:7948 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Έχοντας υπόψη:

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Έχοντας υπόψη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Κοµοτηνή, 24/10/2013 Αριθ. Πρωτ.: 7947 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α.Π: 24058/27-06-2014 Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Μ Β Α Σ Η Σ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ I.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Page 1 of 5 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 3614/2007: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:Διαχείριση,έλεγχος κλπ (437667) Αρθρο :25 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ CITES

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ CITES ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ CITES Στη χώρα µας η ιεθνής Σύµβαση CITES κυρώθηκε µε νόµο µόλις το έτος 1992 (Ν. 2055/1992), αν και η εφαρµογή της είχε ήδη επιβληθεί µια δεκαετία νωρίτερα µε τον αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννινα 05 Αυγούστου /9380. Αριθ. πρωτ. οικ.:

Ιωάννινα 05 Αυγούστου /9380. Αριθ. πρωτ. οικ.: ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ FAX ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Τάξη και κατηγορία έργων όπου πρέπει να είναι εγγεγραµµένος ο υποχρεωτικά οριζόµενος υπεργολάβος.

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Τάξη και κατηγορία έργων όπου πρέπει να είναι εγγεγραµµένος ο υποχρεωτικά οριζόµενος υπεργολάβος. Νοµική Υπηρεσία ΣΑΤΕ Σταµάτης Σ. Σταµόπουλος, ικηγόρος, Νοµικός Σύµβουλος ΣΑΤΕ Αθήνα, 18.12.2012 ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Τάξη και κατηγορία έργων όπου πρέπει να είναι εγγεγραµµένος ο υποχρεωτικά οριζόµενος υπεργολάβος.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ Ι: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ Ι.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ(Α) ΕΠΑΦΗΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Πανεπιστηµιούπολη Ζωγράφου, Αρµόδιος: Τεχνική Υπηρεσία Πανεπιστηµίου

Διαβάστε περισσότερα