Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί"

Transcript

1 Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί Ενότητα: Η Παγκόσμια Τράπεζα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας

2 Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι μια ομάδα διεθνών οντοτήτων, με βασικό σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λαών, δια μέσου της προώθησης σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Στη Συνδιάσκεψη του Bretton Woods το 1944 αποφασίστηκε παράλληλα με την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η δημιουργία μίας Τράπεζας που θα ήταν επιφορτισμένη με την, μετά τις καταστροφές του Β ΠΠ ανοικοδόμησης και περαιτέρω ανάπτυξης του παραγωγικού μηχανισμού της παγκόσμια οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης International Bank for Reconstruction and Development). Αποστολή της είναι η παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους σε αναπτυσσόμενες χώρες για την υλοποίηση προγραμμάτων για τα οποία δε μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που ονομάζουμε Παγκόσμια Τράπεζα αποτελείται από δύο οργανισμούς. Τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) και τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση (IDA). Αυτό που ονομάζουμε Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ένα ακόμη ευρύτερο συγκρότημα αποτελούμενο από πέντε οντότητες με την καθεμία από αυτές να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους τομείς και κατηγορίες αποδεκτών της βοήθειας.

3 Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG) Παγκόσμια Τράπεζα (WB) Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) Χορηγεί αναπτυξιακά δάνεια με επιτόκια αγοράς σε πιστοληπτικά αξιόπιστες χώρες, εγγυάται δάνεια και παρέχει αναλυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ένωση Διεθνούς Ανάπτυξης (IDA Χορηγεί άτοκα δάνεια σε μη αξιόπιστες πιστοληπτικά χώρες απέναντι στις χρηματαγορές, Διεθνής Εταιρία Χρηματοδότησης (IFC) Αναζητά κεφάλαια χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην ιδιωτική αγορά και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα των αναπτυσσόμενων χωρών. Υπηρεσία Πολυμερούς Εγγύησης Επενδύσεων (MIGA) Παρέχει εγγυήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διενέξεων (ICSID) Διευκολύνει την επίλυση διαφορών γύρω από επενδύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των ξένων επενδυτών.

4 Τα όργανα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της IBRD είναι το Συμβούλιο των Κυβερνητών (Board of Governors) στο οποίο μετέχει ένα κυβερνήτη και ένα αναπληρωματικό μέλος από κάθε κράτος μέλος (συνήθως ο Yπουργός Eθν. Oικονομίας ή ο Διοικητής της Kεντρικής Τράπεζας των χωρών-μελών). Οι Κυβερνήτες και οι Αναπληρωτές τους διορίζονται για μία πενταετία και η θητεία τους μπορεί να ανανεωθεί. Η λήψη αποφάσεων γίνεται με ψηφοφορία όλων των Κρατών Μελών αλλά για κάθε θεσμό του Ομίλου ξεχωριστά. Ο αριθμός των ψήφων του κάθε κράτους είναι διαφορετικός για κάθε θεσμό εξαρτάται από τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιό του. Το Συμβούλιο των Κυβερνητών συνέρχεται μία φορά το χρόνο πάντοτε σε συνδυασμό με την ετήσια σύνοδο του διεθνούς νομισματικού ταμείου. Αν ένα κράτος εκτός από την IBRD είναι μέλος και στην IFC η την IDA τότε ο ίδιος Κυβερνήτης η ο αναπληρωτής του συμμετέχει και στα αντίστοιχα Συμβούλια Κυβερνητών των θεσμών αυτών. Συμμετέχουν επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ICSID. Οι βασικότερες λειτουργίες του συμβουλίου των Κυβερνητών είναι: η χάραξη της γενικής στρατηγική, η εισδοχή νέων μελών, οι σχέσεις της Τράπεζας με διεθνείς οργανισμούς η αύξηση ή η διανομή του μετοχικού κεφαλαίου η ερμηνεία του Καταστατικού και η έγκριση τροποποιήσεων σε αυτό

5 Τα όργανα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Το Συμβούλιο των Διευθυντών (Board of Governors) του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι το εκτελεστικό της όργανο και αποτελείται στην ουσία από τέσσερα ξεχωριστά Συμβούλια της IBRD, της IDA, της IFC και της MIGA. Το κάθε επιμέρους Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του οργανισμού του. Σήμερα (2018) το Συμβούλιο των Διευθυντών αποτελείται από 25 διευθυντές από τους οποίους οι 5 διορίζονται (εκπροσωπώντας τις πιο ανεπτυγμένες χώρες) και οι υπόλοιποι εκλέγονται από το Συμβούλιο των Κυβερνητών. Οι Διευθυντές της IBRD είναι αυτοδίκαια (ex officio) και Διευθυντές της IFC και της IDA ενώ για τους διευθυντές της MIGA γίνεται ξεχωριστή εκλογή. O Πρόεδρος της Tράπεζας (κοινός για όλους τους θεσμούς της) εκλέγεται για πενταετήανανεώσιμη θητεία από το Συμβούλιο των Διευθυντών και έχει είναι επιφορτισμένος με τη διοίκηση και την εκπροσώπηση του οργανισμού (μικρότερη δυνατότητα αυτονομίας και πρωτοβουλιών από τον ομόλογό του στο ΔΝΤ). Προεδρεύει επίσης του Συμβουλίου των Διευθυντών χωρίς όμως ο ίδιος να έχει δικαίωμα ψήφου. Από τη δημιουργία της Τράπεζας ακολουθείται η καθιερωμένη πλέον (άτυπη) πρακτική ο Πρόεδρος να προέρχεται από τις Η.Π.Α. (και ο πρόεδρος του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη) Ο Πρόεδρος επικουρείται από μία σειρά Αντιπροέδρων οι οποίου επιφορτίζονται με την εποπτεία γεωγραφικών περιοχών η θεματικών πεδίων. Όλοι οι θεσμοί του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας εδρεύουν στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

6 Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (International Bank for Reconstruction and Development IBRD) ήταν ο πρώτος από τους θεσμούς του Ομίλου, ιδρύθηκε το 1944 και η λειτουργία του άρχισε του το Σκοπός της είναι η ανοικοδόμηση και ανάπτυξη των κρατών-μελών της δια μέσου της διευκόλυνσης των επενδύσεων των κεφαλαίων για παραγωγικούς σκοπούς. Από το 1980 η Τράπεζα έχει χορηγήσει και δάνεια για την υποστήριξη προγραμμάτων ειδικών πολιτικών αλλαγών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Αρχικός σκοπός της IBRD ήταν η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά το Β ΠΠ (το πρώτο δάνειο δόθηκε στη Γαλλία το 1947). Σταδιακά ο προσανατολισμός της άλλαξε προς τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες. Αυτό συνέβη γιατί η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης ανελήφθη από τις ΗΠΑ μέσω του σχεδίου Μάρσαλ (ως ανάσχεση της Σοβιετικής «Απειλής») Χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια της και σημαντικά ποσά που δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, χορηγεί δάνεια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, βιομηχανικών και αγροτικών επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα, πολλοί από το τεχνικό προσωπικό της Τράπεζας παραμένουν στη δανειζόμενη χώρα για να βοηθήσουν στην εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων. Ταυτόχρονα προσφέρει εκτενείς στατιστικές πληροφορίες και εκθέσεις ερευνών που είναι διαθέσιμες στο κοινό. Σήμερα η IBRD έχει 189 κράτη μέλη όσο και τα κράτη μέλη του ΔΝΤ (είναι προϋπόθεση η ιδιότητα μέλους του ΔΝΤ).

7 Αποστολή της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Ανεύρεση χρηματικών κεφαλαίων στη διεθνή κεφαλαιαγορά Διοχέτευση αυτών των κεφαλαίων είτε στην απευθείας χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων που θα αυξάνουν και θα βελτιώνουν το υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο σε δημόσιο ή ιδιωτικό επίπεδο είτε στην παροχή εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση από άλλες πηγές τέτοιων σχεδίων. Παροχή γενικής και ειδικής τεχνικής βοήθειας σε επίπεδο επιστημονικού και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Δεν πρέπει να συγχέεται η IBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD)

8 Οι τομείς χρηματοδοτικών παρεμβάσεων της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης H IBRD παρέχει ευέλικτα δάνεια καθώς και τεχνική υποστήριξη απευθείας σε κυβερνήσεις η απευθείας σε έργα εγγυημένα από κυβερνήσεις. Παρέχει επίσης αντίστοιχες υπηρεσίες και σε υποεθνικές διοικητικές δομές (π.χ. περιφέρειες). Υπολογίζεται ότι τα δάνεια που χορηγεί η IBRD αγγίζουν τα 10,5 δις δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο. Τα δάνειά της έχουν χαρακτήρα μακροπρόθεσμο (έως 30 έτη) με τόκο και αποδέκτες των δανείων είναι, συνήθως, οι αναπτυσσόμενες χώρες για την τόνωση της γεωργίας και της εκπαίδευσης, την καταπολέμηση της φτώχειας κ.λπ. Χρηματοδοτεί άμεσα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των αναπτυξιακών υποδομών (ενέργεια, έγγειες βελτιώσεις, μεταφορές, λιμάνια, υδροδοτήσεις, δρόμοι, αεροδρόμια, κ.λπ) Χρηματοδοτεί δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας, της εξόρυξης και επεξεργασίας πρώτων υλών, της μεταποίησης και τμήματος της τριτογενούς παραγωγής. Προωθεί και χρηματοδοτεί τεχνική βοήθεια κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

9 Οι τομείς χρηματοδοτικών παρεμβάσεων της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Καταρτίζει τεχνικοοικονομικές και άλλες μελέτες για την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των υπό κατάρτιση ή υπό εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων. Αναζητεί χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που η ίδια χρηματοδοτεί διευρύνοντας τον αριθμό των δανειστών. Μέσω των υπολοίπων θεσμών του ομίλου έχει επεκτείνει τόσο το μέγεθος όσο και τη διαφοροποίηση των επενδυτικών της παρεμβάσεων σε τομείς που η ίδια δε θα μπορούσε να εισέλθει. Π.χ. ιδιωτικές επενδύσεις σε ΛΑΧ χωρίς την ανάγκη εγγυήσεων από το αντίστοιχο κράτος, ή παροχή κάθε μορφής διευκολύνσεων στις ξένες άμεσες ή έμμεσες επενδύσεις που γίνονται στις ΛΑΧ, ή χρηματοδότηση ιδιαίτερα επισφαλών επενδυτικών προγραμμάτων.

10 Πόροι της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Οι πόροι της IBRD προέρχονται κυρίως από: το κατατεθειμένο κεφάλαιο των μετόχων της, δηλ. των κρατών μελών της. τις διεθνείς χρηματαγορές. Λόγω της εξαιρετικά υψηλής πιστοληπτικής της ικανότητας (ΑΑΑ) έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. την απόδοση των μετοχών της αφού όπως και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί τοποθετεί τα κεφάλαιά της σε αξιόγραφα στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. έσοδα από ένα μικρό περιθώριο κέρδους από τα δάνεια που παρέχει.

11 H Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης (IFC) Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ήταν ο μόνος θεσμός της Ομάδας της Τράπεζας έως ότου θεσπίστηκε η Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης (International Finance Corporation - IFC) το 1956 και σήμερα έχει 184 κράτη μέλη. Στόχος της Διεθνούς Εταιρείας Χρηματοδότησης είναι η Χρηματοδοτική υποστήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, υπό μορφή επενδύσεων χωρίς εγγύηση αποπληρωμής, από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις των μελών, η προσφορά από κοινού επενδυτικών ευκαιριών, εγχωρίου και ξένου κεφαλαίου και αποτελεσματικής διοικητικής διαχείρισης, καθώς και η τόνωση της αύξησης του ιδιωτικού κεφαλαίου, εγχωρίου και ξένου, δια μέσου παραγωγικών επενδύσεων των χωρών-μελών. Η Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης έχει τις εξής αρμοδιότητες: Δανειοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες χωρίς κρατική εγγύηση. Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών Διαμεσολάβηση μεταξύ εγχωρίων και αλλοδαπών εταίρων. Επιδίωξη χρηματοδότησης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών από τις εμπορικές τράπεζες.

12 H Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδότησης (IFC) Η IFC Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην κινητοποίηση συμπληρωματικών κεφαλαίων για επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες από ιδιωτικές πηγές, με τη μέθοδο των συγχρηματοδοτήσεων, συνεταιριστικών δανεισμών, ανάληψη και εγγύηση της ασφάλειας της αγοράς των αδιάθετων μετοχών (securities underwritting) κ.α. Οι χρηματοδοτήσεις που χορηγεί είναι μικρότερης διάρκειας από αυτές της IBRD (7-12 έτη) ενώ τα επιτόκια που χρεώνει είναι αντίστοιχα εμπορικού επιπέδου. Παρέχει, επίσης, τεχνική βοήθεια και συμβουλές στους επιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις, κυρίως σε περιοχές ανάπτυξης και ιδιωτικοποίησης του κεφαλαίου αγοράς. Αναπτύσσει τις γνώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις των επόμενων ετών - συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας των τροφίμων και των υδάτων. H IFC είναι στενά συνδεδεμένη με την IBRD, με την οποία μοιράζεται τα ίδια όργανα και τον ίδιο πρόεδρο, διαθέτει, όμως, δικό της προσωπικό, ξεχωριστή νομική οντότητα και οικονομική αυτοτέλεια. Μία βασική κριτική που δέχεται η IFC είναι ότι χρηματοδοτεί έργα τα οποία θα μπορούσαν έτσι και αλλιώς να χρηματοδοτηθούν από την αγορά.

13 Η Διεθνής Ένωση Ανάπτυξης (IDA) Ο τρίτος θεσμός της Ομάδας της Τράπεζας είναι η Διεθνής Ένωση Ανάπτυξης (International Development Association IDA) που ιδρύθηκε το 1960 και σήμερα έχει 173 Κράτη-Μέλη. Οι πιέσεις των χωρών του Νότου εξαιτίας της πληρωμής υψηλών επιτοκίων στα δάνεια της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ώθησε στη δημιουργία της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης. Οι δυο θεσμοί (IBRD και IDA) είναι νομικά και χρηματοοικονομικά διακριτοί, όμως, οι σχεδιασμοί των πολιτικών τους υιοθετούν τα ίδια κριτήρια. Η IDA είναι προορισμένη ειδικά για να χρηματοδοτεί οικονομικά προγράμματα ή προγράμματα μεταρρυθμιστικά σε χώρες που δεν είναι σε θέση, λόγω φτώχειας, να εξυπηρετηθούν από δάνεια της IBRD. Η IDA επιβάλλει στα δάνεια της μόνο ετήσιο διαχειριστικό κόστος ύψους 0,7% του δανείου και υπολογίζεται ότι χορηγεί δάνεια ύψους 6 δις δολαρίων το χρόνο. Τα δάνεια είναι μεγάλης διάρκειας και μπορεί να φτάσουν σε διάρκεια ακόμη και τα πενήντα χρόνια, ενώ η εξόφλησή τους αρχίζει συνήθως μετά την πάροδο δεκαετίας Η IDA λόγω των ευνοϊκών όρων δανεισμού που παρέχει δεν έχει τη δυνατότητα δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές. Η χρηματοδότηση εξαρτάται από ανεφοδιασμούς που πραγματοποιούν κυβερνήσεις αναπτυγμένων χωρών κάθε τρία χρόνια. H διοίκηση ασκείται από τη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και το Συμβούλιο Kυβερνητών, οι Eκτελεστικοί Διευθυντές και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Tράπεζας αποτελούν ex officio και δικά της όργανα.

14 Κατηγορίες δανεισμού Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών Βάσει των παραπάνω, ο δανεισμός των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών επιμερίζεται στις παρακάτω κατηγορίες: Α) Λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και μεταβατικές χώρες με ισχυρότερες οικονομίες δανείζονται μόνο από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Β) Μια μεσαία ομάδα χώρων δικαιούνται χρηματοδότηση τόσο από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης όσο και από τη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης. Γ) Τέλος, χώρες με πιο αδύναμες οικονομίες δικαιούνται πιστώσεις της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης.

15 Το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) Το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (International Centre for Settlement Investment Disputes, ICSID) ιδρύθηκε το 1966 και έχει 161 μέλη. Βασικός σκοπός του είναι η παροχή διεθνών υπηρεσιών συμβιβασμού και επιδιαιτησίας σε ζητήματα άμεσων ξένων επενδύσεων. Η διαδικασία ICSID αποσκοπεί να λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διεθνών επενδυτικών διαφορών και τα εμπλεκόμενα μέρη, διατηρώντας μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των επενδυτών και των κρατών υποδοχής. Κάθε υπόθεση εξετάζεται από ανεξάρτητη επιτροπή συνδιαλλαγής ή διαιτητικό δικαστήριο, μετά από ακρόαση αποδεικτικών στοιχείων και νομικών επιχειρημάτων από τα μέρη. Παράλληλα, μια ειδική ομάδα υποθέσεων ICSID εκχωρείται σε κάθε περίπτωση και παρέχει βοήθεια σε όλη τη διαδικασία.

16 Το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) Το ICSID διαθέτει ένα Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο κάθε Κράτος-Μέλος έχει έναν εκπρόσωπο. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν οποιονδήποτε υπάλληλο ως εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο καθώς και ένα αναπληρωτή του. Εάν ένα κράτος δεν ορίσει αντιπρόσωπο ή αναπληρωτή, ο Κυβερνήτης και ο αναπληρωτής του στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για το εν λόγω κράτος είναι εκπρόσωποί του στο διοικητικό συμβούλιο του ICSID. Κάθε κράτος έχει μία ψήφο στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει σταθμισμένη ψήφος για κανένα θέμα. Οι περισσότερες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, μολονότι η θέσπιση διαδικαστικών κανόνων και ο ετήσιος προϋπολογισμός απαιτούν την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων από το Συμβούλιο. Οι τροποποιήσεις της σύμβασης του ICSID απαιτούν την έγκριση όλων των κρατών μελών.

17 Το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) Η Γραμματεία του ICSID διεξάγει τις καθημερινές λειτουργίες του. Η σύνθεση και οι κυριότερες λειτουργίες του περιλαμβάνονται στη σύμβαση ICSID. Ο κύριος ρόλος της Γραμματείας είναι να παράσχει υποστήριξη στη διευθέτηση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών. Συμμετέχει σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας: ενεργεί ως γραμματέας κατά τη διαδικασία (για παράδειγμα, παραλαβή, επανεξέταση και καταχώριση αιτήσεων διαιτησίας και συνδιαλλαγής και επικύρωση των βραβείων), βοηθά στη σύσταση επιτροπών συνδιαλλαγής, διαιτητικών δικαστηρίων και ad hoc επιτροπών βοηθώντας τα μέρη και τις επιτροπές, τα δικαστήρια και τις επιτροπές σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας, βοηθά στην οργάνωση και υποβοήθηση των ακροάσεων, και παρέχει λοιπή διοικητική υποστήριξη όπως ζητείται από τις επιτροπές και τα δικαστήρια.

18 Η Υπηρεσία Πολυμερούς Εγγύησης Επενδύσεων Η Υπηρεσία Πολυμερούς Εγγύησης Επενδύσεων (Multilateral Investment Guarantee Agency- MIGA) ιδρύθηκε το 1988 και σήμερα έχει 181 Κράτη-Μέλη. Βασικός σκοπός είναι η παροχή εγγυήσεων σε ξένους επενδυτές απέναντι σε ζημίες που προκαλούνται από μη εμπορικούς κινδύνους όπως: η μη μετατρεψιμότητα των νομισμάτων οι απαλλοτριώσεις ο πόλεμος και οι πολιτικές αναταραχές Η MIGA εστιάζει στην υποστήριξη έργων που ήδη υποστηρίζονται από την IDA σε κράτη που πλήττονται από ευαίσθητα και συγκρουόμενα μέρη, στα οποία οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν επιθυμούν να εισέλθουν. Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της MIGA είναι το Συμβούλιο των Διοικητών, το οποίο μεταβιβάζει τις περισσότερες εξουσίες του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η ψηφοφορία γίνεται με σταθμισμένη ψήφο ανάλογα με το μερίδιο του κεφαλαίου της MIGA το οποίο κατέχει κάθε Κράτος-Μέλος.

19 Οι δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας Οι ανεπτυγμένες χώρες στο παρελθόν επεδίωκαν να δίνουν το μεγαλύτερο τμήμα της θεσμικής αναπτυξιακής τους βοήθειας διμερώς. Όμως σταδιακά η κατάσταση διαφοροποιήθηκε και περάσαμε από τη διμερή στην πολυμερή αναπτυξιακή βοήθεια μέσω οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτή η αλλαγή έδωσε στην Παγκόσμια Τράπεζα τη θέση του μεγαλυτέρου δανειστή πολυμερών κονδυλίων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή παροχής δανείων αναπτυξιακής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες και στις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Κεντρικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για την προμήθεια αγαθών, την υλοποίηση τεχνικών έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η δυναμική της Τράπεζας απορρέει και από το ρόλο της ως φορέα παροχής τεχνικής βοήθειας και αξιολόγησης. Η Τράπεζα αποτελεί κεντρικό τμήμα μιας επιστημονικής κοινότητας με τη δυνατότητα εφαρμογής πολιτικών, διαθέτοντας άριστη γνώση των θεματικών περιοχών. Διαθέτει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό έρευνας από οποιοδήποτε άλλο αναπτυξιακό οργανισμό και τον μεγαλύτερο αριθμό αναπτυξιακών οικονομολόγων Οι εκθέσεις της Τράπεζας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

20 Οι δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας Οι δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν αναπροσαρμοστεί πολλές φορές, από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα αντανακλώντας τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για την αναπτυξιακή πολιτική. Την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της, δηλαδή μέχρι τη δεκαετία του 1960, η Τράπεζα έδινε έμφαση στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την κατασκευή έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στους τομείς της παραγωγής και διανομής ενέργειας, των μεταφορών, της κατασκευής και λειτουργίας λιμανιών, των τηλεπικοινωνιών καθώς και στους τομείς κατασκευής και λειτουργίας αρδευτικών έργων. Την ίδια περίοδο προσέφερε ελάχιστη χρηματοδοτική στήριξη στο βιομηχανικό τομέα, τον τουριστικό τομέα, το γεωργικό τομέα, καθώς και στην ανάπτυξη γεωργικών περιοχών. Ο περιορισμένος δανεισμός για τη στήριξη των παραγωγικών τομέων συχνά κατευθυνόταν σε χώρες που δεν περιλαμβάνονταν στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. Σταδιακά, διαπιστώθηκε ότι η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την κατασκευή έργων υποδομής δεν ήταν αρκετή και έπρεπε να συνοδευτεί από τη στήριξη των παραγωγικών τομέων των αναπτυσσόμενων χωρών. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το στελεχιακό δυναμικό των χρηματοδοτούμενων χωρών είχε ανεπαρκή εκπαίδευση και περιορισμένες διοικητικές ικανότητες, με αποτέλεσμα τα χρηματοδοτούμενα έργα να έχουν μικρή αποδοτικότητα. Έτσι η Τράπεζα άρχισε να καταρτίζει προγράμματα για τη στήριξη τομέων των οικονομιών καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

21 Οι δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας Το 1973 επισημοποιείται, η ριζική αλλαγή προσανατολισμού στην καταπολέμηση της φτώχειας. Ο περιορισμός της φτώχιας χρησιμοποιείται ως το κριτήριο με το οποίο αξιολογείται η απόδοσή της ως αναπτυξιακού οργανισμού. Πλέον από τα χορηγούμενα δάνεια θα πρέπει να ωφελούνται κυρίως όσοι βρίσκονται στο κατώτερο 40% της εισοδηματικής κλίμακας. Το 1975, η Παγκόσμια Τράπεζα στράφηκε και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των φτωχών στις αστικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών.

22 Η μέθοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας Η Παγκόσμια Τράπεζα εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο διοικητικό μοντέλο διαχείρισης των έργων υποστηρίζει (project cycle), το οποίο αποτελείται από οκτώ στάδια: 1. Προσδιορισμός του έργου 2. Προετοιμασία του έργου 3. Έγκριση του έργου 4. Διαπραγμάτευση δανείου 5. Έγκριση δανείου 6. Υλοποίηση 7. Παρακολούθηση 8. Απολογισμός Η ευθύνη για την υλοποίηση των έργων, και επομένως για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, την αξιολόγηση των προσφορών και την πληρωμή των αγαθών και των υπηρεσιών που προκηρύσσονται βαρύνει αποκλειστικά το δανειολήπτη. Οι εκταμιεύσεις του δανείου γίνονται μόνο μετά από αίτημα του δανειολήπτη. Η εκάστοτε σύμβαση είναι μεταξύ του δανειολήπτη και του προμηθευτή ή του αναδόχου. Η Τράπεζα δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση, υποχρεούται όμως να διασφαλίζει ότι όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με διαφάνεια και σύμφωνα με τους όρους του δανείου. Επίσης, εάν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διαδικασία της προκήρυξης (ακόμη και μετά από την ανάθεση της σύμβασης), η Τράπεζα διαπιστώσει ότι κάποια από τις συμφωνηθείσες διαδικασίες δεν τηρήθηκε, έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την προκήρυξη.

23 Η Τράπεζα ως ιστορικό πρότυπο Η Τράπεζα έχει αποτελέσει το πρότυπο για τη δημιουργία μια σειράς τραπεζών περιφερειακής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν: Η Τράπεζα Ασιατικής Ανάπτυξης (Asian Development Bank ADB) Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank- NDP) (Πρώην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS). Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development-EBRD) Η Δια-Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Inter-American Development Bank - IDB) Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (African Development Bank Group)

24 Η κριτική στην Παγκόσμια Τράπεζα Η Τράπεζα έχει συχνά κατηγορηθεί ότι: προωθεί τα συμφέρονται των εξαγωγέων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων από τις αναπτυγμένες χώρες εις βάρος των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. μειώνει τη δύναμη του κράτους στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (οι πιο φιλελεύθεροι από την άλλη την κατηγορούν για υπερβολική έμφαση και ενδυνάμωση του ρόλου των κρατών έναντι της αγοράς). στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, υιοθέτησε σε μεγαλύτερο βαθμό πολιτικές που βασίζονταν στον ορθόδοξο φιλελευθερισμό ασκώντας έντονες πιέσεις προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες για την υιοθέτηση αυτών των πολιτικών. η παροχή δανείων στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, συνοδευόταν συχνά και με την υιοθέτηση μέτρων σκληρής διαρθρωτικής προσαρμογής. δίνει υπερβολική έμφαση σε μεγάλα έργα. σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στην εποπτεία, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων. δυνατότητα της να αυξήσει τη χρηματοδότησή της προς τις αναπτυσσόμενες χώρες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέληση των χωρών του Βορρά.

25 Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ Βασικές διαφορές της Παγκόσμιας Τράπεζας με το ΔΝΤ είναι: Η Παγκόσμια Τράπεζα υλοποιεί στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας ενώ αντίθετα το ΔΝΤ στοχεύει στη δανειοδότηση συνολικά της οικονομίας με την παράλληλη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα και ιδιώτες σε αντίθεση με το ΔΝΤ το οποίο χρηματοδοτεί μόνο κυβερνήσεις. Βάσει των αρχικών τους σκοπών το ΔΝΤ στοχεύει στη σταθερότητα τον διεθνούς νομισματικού συστήματος μέσω της αντιμετώπισης ανισορροπιών στα ισοζύγια πληρωμών των Κρατών Μελών του ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της υπανάπτυξης μέσα από τη χρηματοδότηση στοχευμένων έργων. Με την πάροδο του χρόνου, ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας μεταβλήθηκε και απέκτησε νέα χαρακτηριστικά. Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί πλέον δάνεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ισοζυγίων πληρωμών χρηματοδοτώντας «προγράμματα διαρθρωτικών προσαρμογών». Αναγνωρίζοντας ότι οι ανισορροπίες των ισοζυγίων πληρωμών θέτουν εμπόδια στη μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση των αναπτυσσομένων χωρών, το Δ.Ν.Τ. και η Παγκόσμια Τράπεζα σε ορισμένες περιπτώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των ισοζυγίων πληρωμών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

26 Προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα στο παρελθόν.

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Τράπεζα Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 11: Διεθνείς Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως η τράπεζα της ΕΕ, παρέχει χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για την υλοποίηση υγιών και βιώσιμων επενδύσεων στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Χαρακτηριστικά

Βασικά Χαρακτηριστικά Βασικά Χαρακτηριστικά Η οικονομία της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί, γενικά, ως μικρή, ανοικτή και δυναμική, με τις υπηρεσίες να αποτελούν την κινητήριο δύναμή της. Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;

Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Παρέχει χρηματοδότηση και τεχνογνωσία σε υγιή και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια,

Διαβάστε περισσότερα

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως η τράπεζα της ΕΕ, παρέχει χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για την υλοποίηση υγιών και βιώσιμων επενδύσεων στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2014 (OR. en) 13844/14 ECOFIN 873 ENV 845 ENER 434 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ΕΜΑ, 2ο τμήμα και Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην κοινωνική πολιτική. Κ. Δημουλάς Επ. Καθιηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην κοινωνική πολιτική. Κ. Δημουλάς Επ. Καθιηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην κοινωνική πολιτική Κ. Δημουλάς Επ. Καθιηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) http://www.imf.org/en/about http://www.imf.org/external/ Ιδρύθηκε του 1945

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2016 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2016 (OR. en) PUBLIC 8545/16 LIMITE DEVGEN 69 ACP 56 RELEX 340 SOC 216 WTO 109 COMER 52 FDI 5 OCDE 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου 07.11.2014 ΕΓΓΡΑΦΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11: Διεθνείς συναλλαγές Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου. Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου

Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου. Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου ACP-UE/101.868/B 19.3.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 251 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Ημερήσια διάταξη Νομισματικής Επιτροπής. Τοποθέτηση 1 η

Ημερήσια διάταξη Νομισματικής Επιτροπής. Τοποθέτηση 1 η Ημερήσια διάταξη Νομισματικής Επιτροπής Στην σημερινή Συνάντηση το Κυβερνητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.Τ. προτείνει τις κάτωθι αποφάσεις αναφορικά με τη Νομισματική Πολιτική Τοποθέτηση 1 η 1.α) Το επιτόκιο των

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας Γεώργιος Αλετράς / ΕΥΔ ΠΑΑ-Μονάδα Α Λακωνία, 3 Μαρτίου 2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας;

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας; Απαντήσεις της ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες για το πρόγραμμα απασχόλησης νέων Αναλυτική ενημέρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων, «Δεξιότητες και

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Πακέτο Juncker)

Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Πακέτο Juncker) Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Πακέτο Juncker) Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα 25 Οκτωβρίου 2016 Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Jean-Claude

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ EULER HERMES ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ EULER HERMES ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ EULER HERMES ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ Χριστίνα Σαραντίδου, LLM (NU, Chicago IL), Δικηγορικό Γραφείο «Μεταξάς & Συνεργάτες» Ημερίδα: «Η ελληνική ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Το κεφάλαιο παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα στην παγκόσμια οικονομία, αναζητώντας τις υψηλότερες αποδόσεις. Διαφ.

Διαβάστε περισσότερα

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου»

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί 11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΠΟΕ - Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

EL Ενωµένη στην πολυµορφία EL B8-0655/1. Τροπολογία

EL Ενωµένη στην πολυµορφία EL B8-0655/1. Τροπολογία 6.7.2015 B8-0655/1 1 Αιτιολογική σκέψη Ε Ε. λαµβάνοντας υπόψη ότι, στον απόηχο της χρηµατοπιστωτικής κρίσης, τα θεσµικά όργανα της ΕΕ θέσπισαν µια σειρά από νοµοθετικές πράξεις που αποσκοπούν στην πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μια ματιά Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως η τράπεζα της ΕΕ, χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις για υγιείς και βιώσιμες επενδύσεις, στηρίζοντας τους στόχους πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρώπη,

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ Αθήνα, 28/12/2015 Αρ. Πρωτ.: 135934 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην εκδήλωση της

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να προσδοκούν οι: Πολύ Μικρές Μικρές Μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας από το ΕΤΕΑΝ κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο

Τι θα πρέπει να προσδοκούν οι: Πολύ Μικρές Μικρές Μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας από το ΕΤΕΑΝ κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο Κώστας Γαλιάτσος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ Τι θα πρέπει να προσδοκούν οι: Πολύ Μικρές Μικρές Μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας από το ΕΤΕΑΝ κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 1 Θεσμικός ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Εταιρική Διακυβέρνηση και Αγορές Κεφαλαίου Η συζήτηση γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνήθως επικεντρώνεται στο θέμα του ποιές είναι οι πηγές χρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

6147/16 ΔΙ/σα/ΠΜ 1 DG B 3A

6147/16 ΔΙ/σα/ΠΜ 1 DG B 3A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6147/16 SOC 63 EMPL 38 ECOFIN 102 EDUC 25 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. 1.1.2 : Ο ρόλος των Οικονομικών Οργανισμών. (Τι είναι οι Οικονομικοί Οργανισμοί;). Οι Οικονομικοί Οργανισμοί είναι οργανωμένες μορφές δραστηριότητας οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες.

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Κεφάλαιο 3ο Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 3.1. Η φύση και ο ρόλος της χρηματοδότησης 3.1.1 Γενικά Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Η 1 η έχει ως στόχο την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Το ισοζύγιο πληρωμών Το ισοζύγιο πληρωμών (Balance of Payments) μιας

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποτελούν ένα βιώσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Προϋπολογισμών 2017/2258(INI) 20.2.2018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-27 Jordi Solé Εφαρμογή του Μέσου Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΜΑΣ), του μέσου ανθρωπιστικής βοήθειας και του

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2015) 8000 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2015) 8000 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) 13374/15 ECOFIN 803 UEM 387 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: Για το Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών 3 Ισοζύγιο πληρωµών 3.1 Εισαγωγή ιεθνή οικονοµία Ύφεση στην Γερµανία οικονοµίες του Ευρώ Αυξηση των αµερικανικών επιτοκίων διεθνή επιτόκια και δολάριο($) Χρηµατοοικονοµική κρίση στην Ασία Ανοιχτή οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία του κ. Philippe Μaystadt, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2008 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Περιεχόμενα Κεφαλαίου Έννοια και Στάδια Νομισματικής Ενοποίησης. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Νομισματικής Ενοποίησης. Η Διαδικασία της Μετάβασης προς τη Νομισματική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018 ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ Doc No: 2.2 ******* 18-11-2017 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ταμείο Συνοχής Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ταμείο Συνοχής Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ταμείο Συνοχής 2 Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής αποτελούν ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς:

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: 1) Το πρώτο σύστημα είναι η καπιταλιστική οικονομία ή οικονομία της αγοράς:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. www.aidfunding.mfa.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. www.aidfunding.mfa.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ www.aidfunding.mfa.gr ΠΥΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ειδικη γραμματεια αξιοποιησησ διεθνων προγραμματων www.aidfunding.mfa.gr Αγαπητοί φίλες και φίλοι, σε ένα ολοένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΤΕπ με μια ματιά 2019

Η ΕΤΕπ με μια ματιά 2019 Η ΕΤΕπ με μια ματιά 2019 1 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο και ο σημαντικότερος χρηματοδότης

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.5.2012 COM(2012) 301 final Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ορολογία Παλαιά ορολογία Λόγος αλλαγής. Επεξεργασία (εμπορευμάτων και υπηρεσιών)

Νέα ορολογία Παλαιά ορολογία Λόγος αλλαγής. Επεξεργασία (εμπορευμάτων και υπηρεσιών) Περίληψη νέων όρων Νέα ορολογία Παλαιά ορολογία Λόγος αλλαγής Υπηρεσίες μεταποίησης Επεξεργασία (εμπορευμάτων και υπηρεσιών) Η νέα ορολογία περιγράφει αυτή την κατηγορία με μεγαλύτερη ακρίβεια Πρωτογενές

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στην οποία η εσωτερική ζήτηση πιέζεται παντοιοτρόπως και οι παραδοσιακές μας αγορές στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη σε οικονομική ύφεση, έχει πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 1 Κώδικας Εταιρικής ιακυβέρνησης Η Εταιρία εφαρµόζει τον Κώδικα Εταιρικής ιακυβέρνησης κυρίως µέσω της υιοθέτησης κανόνων όπως αυτές ορίζονται από την σχετική νοµοθεσία,

Διαβάστε περισσότερα

Η Eurobank EFG Αναλαμβάνει Πέντε Νέες Πρωτοβουλίες για την Ενίσχυση των Επενδύσεων και του Εξαγωγικού Προσανατολισμού της Οικονομίας

Η Eurobank EFG Αναλαμβάνει Πέντε Νέες Πρωτοβουλίες για την Ενίσχυση των Επενδύσεων και του Εξαγωγικού Προσανατολισμού της Οικονομίας Άξονας 1: Δεσμεύουμε 1,5 δισεκ. τα επόμενα 4 χρόνια για Μακροχρόνιες Χρηματοδοτήσεις Έργων Υποδομών, Έργων ΣΔΙΤ και Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: 1.Τα σε εξέλιξη έργα υποδομών μαζί με τα νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΙΑΤΥΠΩΣΗ

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΙΑΤΥΠΩΣΗ Βρυξέλλες, 7 Νοεµβρίου 2008 ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΙΑΤΥΠΩΣΗ 1. Η ενότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα, 12 Μαΐου 2015 Α.Π. 16003

Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα, 12 Μαΐου 2015 Α.Π. 16003 Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ΜμΕ

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ΜμΕ Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε ΜμΕ Παπανδρέου Δήμητρα, Principal Manager Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Η τεχνογνωσία που βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Κεφάλαιο 5 Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Περίγραμμα κεφαλαίου Ισοζύγιο Πληρωμών Ισορροπία της αγοράς αγαθών σε μια ανοικτή οικονομία Αποταμίευση και επένδυση σε μια μικρή ανοικτή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (COSME, ): Πρόσκληση υποβολής

Επιχειρήσεων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (COSME, ): Πρόσκληση υποβολής Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά 2. Στόχος της πρόσκλησης 3. Γενικές αρχές για την προετοιμασία των προτάσεων 4. Επιλέξιμοι φορείς 5. Προϋπολογισμός 6. Προθεσμία και τρόπος υποβολής προτάσεων 7. Περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

««ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.» ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Άρθρο 1. Επωνυμία

««ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.» ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Άρθρο 1. Επωνυμία ««ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.» ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Άρθρο 1 Επωνυμία Συνίσταται δια του παρόντος Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.». Για συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική που αφορά τη δομή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι το παραγόμενο γεωργικό προϊόν

Η πολιτική που αφορά τη δομή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι το παραγόμενο γεωργικό προϊόν Π. Καρανικόλας Η πολιτική που αφορά τη δομή της παραγωγικής διαδικασίας και όχι το παραγόμενο γεωργικό προϊόν δηλαδή τη χρήση των παραγωγικών συντελεστών και τον προσανατολισμό της γεωργικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14167/16 ECOFIN 1015 ENV 696 CLIMA 148 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 - Με την παρούσα εγκύκλιο γίνεται αποτύπωση της προόδου των διαπραγµατεύσεων για τη διαµόρφωση του Κανονιστικού πλαισίου της νέας περιόδου, καθώς και των σηµαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.9.2014 COM(2014) 578 final ANNEX 7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της πρότασης απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ των κρατών της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-018 κατάθεση: Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Ruža Tomašić Πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων A8-0227/2018 (COM(2017)0825 C8-0433/2017 2017/0334(COD))

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.10.2015 COM(2015) 601 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ EL EL Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο Συνέδριο «GR FOR GROWTH FUNDING SMEs»

Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο Συνέδριο «GR FOR GROWTH FUNDING SMEs» Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο Συνέδριο «GR FOR GROWTH FUNDING SMEs» 20 06 2014 «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί. Η εμπιστοσύνη στις

Διαβάστε περισσότερα

IMF Survey. Ο μεταρρυθμισμένος δανεισμός του ΝΤ λειτούργησε καλά στην κρίση

IMF Survey. Ο μεταρρυθμισμένος δανεισμός του ΝΤ λειτούργησε καλά στην κρίση IMF Survey ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤ Ο μεταρρυθμισμένος δανεισμός του ΝΤ λειτούργησε καλά στην κρίση Τμήμα στρατηγικής, πολιτικής και επανεξέτασης του ΝΤ 28 Σεπτεμβρίου 2009 Η στήριξη του ΔΝΤ επέτρεψε

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Το Συμβούλιο (ECOFIN, ) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα:

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Το Συμβούλιο (ECOFIN, ) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα Το Συμβούλιο (ECOFIN, 10-11-2015) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα: 1. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ εκ νέου ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ

Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ EL Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑÏKΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Ελέγχοντας τα κεφάλαια της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, το οποίο ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Ερωτήσεις σχετικά με την Έγκριση επί της Αρχής και την Ελλάδα

Βασικές Ερωτήσεις σχετικά με την Έγκριση επί της Αρχής και την Ελλάδα Βασικές Ερωτήσεις σχετικά με την Έγκριση επί της Αρχής και την Ελλάδα Τελευταία Επικαιροποίηση: 20 Ιουλίου 2017 Στις 20 Ιουλίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε επί της αρχής μια νέα Συμφωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι,

Ομιλία «Economist» 11/05/2015. Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία «Economist» 11/05/2015 Κυρίες και Κύριοι, Μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, το 2014, η Ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς, οι οποίοι μπορούν να ενισχυθούν. Παράλληλα, διαφαίνονται προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Ορισμός επιχειρηματικότητας κάθε προσπάθεια για δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Επιτροπή Οικονομικών, Χρηματοπιστωτικών και Εμπορικών Θεμάτων. 28 Σεπτεμβρίου 2009 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Επιτροπή Οικονομικών, Χρηματοπιστωτικών και Εμπορικών Θεμάτων. 28 Σεπτεμβρίου 2009 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ Asamblea Parlamentaria Euro-Latinoamericana Euro-Latin American Parliamentary Assembly Assemblée Parlementaire Euro-Latino Américaine Assembleia Parlamentar Euro-Latino-Americana Επιτροπή Οικονομικών,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Μακρο-οικονομική: Εισαγωγή στην Μακροοικονομία Διδάσκων: Μποζίνης Η. Αθανάσιος Οικονομική παγκοσμιοποίηση και άνιση ανάπτυξη Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δημόσια νομικά πρόσωπα 16/5/2016 Έννοια Δημόσια νομικά πρόσωπα Νομικά πρόσωπα Περιουσία με δημόσιο χαρακτήρα Προνόμια δημόσιας εξουσίας Δημόσια νομικά πρόσωπα: εφαρμογή καθ ύλην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Με FAX & E-MAIL Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 Α.Π. 23680

Με FAX & E-MAIL Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 Α.Π. 23680 Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο Ref. Ares(2018)3022837-08/06/2018 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.5.2018 SWD(2018) 311 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, θα σας μεταφέρω στον κόσμο της Έρευνας. Ένα τομέα που μαζί με την Παιδεία για αυτή την κυβέρνηση βρίσκεται ψηλά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) PUBLIC 12722/16 LIMITE ECOFIN 857 ENV 623 CLIMA 128 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC LIMITE EL. Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2012 (11.06) (OR. en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 10434/12 ΑDD 4

PUBLIC LIMITE EL. Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2012 (11.06) (OR. en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 10434/12 ΑDD 4 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2012 (11.06) (OR. en) Διοργανικοί Φάκελοι: 2011/0404(COD) 2011/0405(COD) 2011/0406(COD) 2011/0410(CNS) 2011/0411(COD) 2011/0412(COD) 2011/0413(COD)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΨΗ Ιαν. - Σεπτ. % Ιαν. - Σεπτ. Βασικά Οικονοµικά στοιχεία 2005 2004 Μεταβολή 2005

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2015/0009(COD) 3.3.2015 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Προϋπολογισµών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗΤΟΥ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗΤΟΥ -Ο θεσμός του ταμιευτηρίου εμφανίσθηκε στην Ελλάδα, το 1902 (ν.265/1900),

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες από την 1 η Ιουλίου 2011

Άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες από την 1 η Ιουλίου 2011 Ελληνική ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 30 Ιουνίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ.Πρωτ.: οικ. 30881 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ: Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ Όπως πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

(7,7) (3,7) 109,7% Δικαιώματα μειοψηφίας (0,7) (0,4) Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 40,0 4,3%

(7,7) (3,7) 109,7% Δικαιώματα μειοψηφίας (0,7) (0,4) Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 40,0 4,3% ΟΜΙΛΟΣ MARFIN POPULAR BANK ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ 31.03.2010 Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 εκατ. Αύξηση χορηγήσεων κατά

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0482/25. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0482/25. Τροπολογία 9.1.2019 A8-0482/25 25 Αιτιολογική σκέψη 1 α (νέα) (1α) Οι οικονομίες των κρατών μελών χρειάζονται επειγόντως ένα σχέδιο δημόσιων επενδύσεων που θα είναι προσανατολισμένο στην κοινωνική, οικονομική και

Διαβάστε περισσότερα

(Απόσπασμα από ΦΕΚ 1107/ Αριθ.Φ3/1085/Γ1/1456) ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

(Απόσπασμα από ΦΕΚ 1107/ Αριθ.Φ3/1085/Γ1/1456) ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ (Απόσπασμα από ΦΕΚ 1107/1997 - Αριθ.Φ3/1085/Γ1/1456) ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αριθ. Φ3/1085/Γ1/1456 Σύσταση σχολικού συνεταιρισμού Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία

Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή της Βουλής για Τράπεζες και οικονοµία «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονοµία ενισχύουν τις προβλέψεις για σταδιακή επάνοδο της οικονοµίας σε αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σας ενημερώνουμε ότι έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια των Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Έργων Δημόσιου Ενδιαφέροντος με Ιδιωτική Χρηματοδότηση

Κατασκευή Έργων Δημόσιου Ενδιαφέροντος με Ιδιωτική Χρηματοδότηση Κατασκευή Έργων Δημόσιου Ενδιαφέροντος με Ιδιωτική Χρηματοδότηση Ορισμός Με τον όρο Κατασκευή Έργων Δημόσιου Ενδιαφέροντος με Ιδιωτική Χρηματοδότηση (Public Private Partneship, PPP/PFI) αναφερόμαστε στη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Σταθεροποιητική πολιτική Πολιτική για τη σταθεροποίηση του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Ένας βιώσιμος τρόπος για την επίτευξη των οικονομικών και κοινωνικών στόχων της ΕΕ

Ένας βιώσιμος τρόπος για την επίτευξη των οικονομικών και κοινωνικών στόχων της ΕΕ Ένας βιώσιμος τρόπος για την επίτευξη των οικονομικών και κοινωνικών στόχων της ΕΕ Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα