Τοίχος αντιστήριξης. Ευρωκώδικες. Εγχειρίδιο αναφοράς. Αθήνα, Μάρτιος Version

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τοίχος αντιστήριξης. Ευρωκώδικες. Εγχειρίδιο αναφοράς. Αθήνα, Μάρτιος 2012. Version 1.0.26"

Transcript

1 Τοίχος αντιστήριξης Ευρωκώδικες Εγχειρίδιο αναφοράς Αθήνα, Μάρτιος 2012 Version

2 Περιεχόμενα 1 Γενικά στοιχεία για το πρόγραμμα Εισαγωγή δεδομένων Διατομή Επίχωση Θεμελίωση Φορτία Οπλισμοί Φάσμα Σκυρόδεμα Σχέδιο Μenu Αποτελέσματα Συνοπτικά αποτελέσματα της μελέτης Αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης - Τεύχος Ερμηνεία αποτελεσμάτων Έλεγχος εκκεντρότητας Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης Βιβλιογραφία...44

3 1 Γενικά στοιχεία για το πρόγραμμα Το πρόγραμμα υπολογίζει τοίχο αντιστήριξης τύπου προβόλου ή βαρύτητας υπό στατικές και σεισμικές δράσεις σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες. Λαμβάνεται υπόψη παθητική αντίσταση, η τιμή της οποίας διαμορφώνεται βάσει του ύψους της επίχωσης εμπρός από τον τοίχο καθώς και από την ύπαρξη χαλινού. Υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής μόνιμων και μεταβλητών φορτίων στο πρανές και στην στέψη του τοίχου. Υπολογίζονται όλες οι αναγκαίες δυνάμεις για τον έλεγχο του τοίχου σε ολίσθηση, ανατροπή, ενώ ελέγχεται η επάρκεια της φέρουσας ικανότητας του εδάφους καθώς και οι τάσεις εδάφους. Τέλος ο τοίχος διαστασιολογείται έναντι κάμψης (και διάτμησης) ώστε να προκύψουν οι αναγκαίοι οπλισμοί στον κορμό και στα πέλματα του τοίχου.. Εκκίνηση του προγράμματος Πατώντας το εικονίδιο του τοίχου στην ομάδα «Programs > LH Software», του Menu «Start (Εκκίνηση)», εμφανίζεται στην οθόνη η παρακάτω εικόνα: Εικόνα 1 Η οθόνη εισαγωγής δεδομένων του τοίχου.

4 2 Εισαγωγή δεδομένων Η εισαγωγή δεδομένων γίνεται στις καρτέλες του παραθύρου των παραμέτρων του προγράμματος. Μετά την εισαγωγή των επιθυμητών μεταβλητών, με το κουμπί «Εφαρμογή - Επίλυση», καταχωρούνται τα δεδομένα, επανασχεδιάζεται ο τοίχος και γίνεται η επίλυσή του. Εικόνα 2 Το παράθυρο παραμέτρων του προγράμματος. Με το κουμπί «Εφαρμογή Επίλυση» καταχωρούνται τα δεδομένα και επανασχεδιάζεται ο τοίχος. 2.1 ιατομή Περιγράφετε την γεωμετρία του τοίχου ορίζοντας τις κατάλληλες τιμές στις παραπάνω μεταβλητές όπως φαίνονται στο Σχήμα 1 και Σχήμα 2.

5 Εισαγωγή δεδομένων 5 S1 S2 S3 S4 S5 gπ, qπ Gσ, Qσ β H gε, qε Hεδ D2 D1 2 L 3 O D3 Σχήμα 1 Γεωμετρικά στοιχεία τοίχου αντιστήριξης με κεκλιμένο πέλμα και επιβαλλόμενα φορτία. S1 S2 S3 gπ,qπ Gσ,Qσ β H gε,qε D2 D4 2 O D1 D5 L Σχήμα 2 Γεωμετρικά στοιχεία τοίχου αντιστήριξης με χαλινό (ή δόντι) (base key) και επιβαλλόμενα φορτία. Η διαμόρφωση χαλινού έχει νόημα μόνο εφόσον λαμβάνεται υπόψη η παθητική αντίσταση.

6 6 Τοίχος αντιστήριξης Προεκτίμηση διαστάσεων Όταν πρόκειται για τοίχο βαρύτητας στην βιβλιογραφία προτείνεται πλάτος της βάσης L μεταξύ του 30% και 50% του ύψους Η του τοίχου. Η προεξοχή του πέλματος εμπρός μεταξύ του 10% και 15% του ύψους. Το πάχος στέψης S3 προτείνεται μεγαλύτερο από 25cm ώστε να διευκολύνεται η όπλιση και η σκυροδέτηση. Σε περιπτώσεις υψηλών τοίχων καλό είναι το πάχος της στέψης να έχει ως άνω όριο το 5% του ύψους Η του τοίχου. Και στις δύο περιπτώσεις των τοίχων ανεξάρτητα των εξωτερικών συνθηκών, τα θεμέλια του τοίχου πρέπει να είναι βυθισμένα σε αναγκαίο βάθος για να προστατεύονται σε περίπτωση παγετού. 2.2 Επίχωση A g, q π π φ, γ d-επ K α*gπ K α*qπ β Ηολ β Pa.g, Pa.q Pa.s δ d 90-ψ H/2 β Pa.s 90-ψ ψ Η/3 Ηpas Fp K α*γ*ηολ K α*gπ K α*qπ A φ, γ, c', C, δ d-θ u L K p*γ*ηεπ Σχήμα 3 Δράσεις που ασκούνται στον τοίχο αντιστήριξης. Γωνία διατμητικής αντοχής επίχωσης φd-επ [ ] Δίδεται η τιμή σχεδιασμού της γωνίας διατμητικής αντοχής του εδαφικού υλικού επίχωσης φ d, η οποία υπεισέρχεται στον υπολογισμό της ενεργητικής και παθητικής ώθησης κατά Coulomb για τα στατικά φορτία και κατά Mononobe-Okabe για τα Σεισμικά. Βλ. Κεφάλαιο 4.3 Ερμηνεία αποτελεσμάτων. Οι γωνία φ d συνήθως, αποτελεί στοιχείο που προδιαγράφεται από τον μελετητή λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητα τυχόν διαθέσιμων υλικών εκσκαφής. Οι συνήθεις τιμές της φ d κυμαίνονται μεταξύ 28 ο 32 ο. Στον Τρόπο Ανάλυσης 2 (DA2* & DA2) η τιμή σχεδιασμού φ d ισούται με την χαρακτηριστική τιμή φ k.

7 Εισαγωγή δεδομένων 7 Γωνία τριβής τοίχου- επίχωσης δd-επ [ ] Δίδεται η τιμή σχεδιασμού της γωνίας διατμητικής αντοχής μεταξύ εδάφους και τοίχου δ d, οι οποία υπεισέρχεται στον υπολογισμό της ενεργητικής ώθησης κατά Coulomb για τα στατικά φορτία και κατά Mononobe-Okabe για τα Σεισμικά. Βλ. Κεφάλαιο 4.3 Ερμηνεία αποτελεσμάτων. Η δ d συνίσταται να λαμβάνεται συντηρητικά περίπου ίση με 1/3 1/2 της φ d για τις ενεργητικές ωθήσεις και μηδέν για τις παθητικές. Βλ. και EC (6)A. Στον Τρόπο Ανάλυσης 2 (DA2* & DA2) η τιμή σχεδιασμού δ d ισούται με την χαρακτηριστική τιμή δ k. Μοναδιαίο βάρος επίχωσης γ-επ [kn /m 3 ] Η τιμή του μοναδιαίου βάρους του εδαφικού υλικού επίχωσης, η οποία υπεισέρχεται στον υπολογισμό της συνολικής δύναμης σχεδιασμού που ενεργεί στον φορέα αντιστήριξης από την πλευρά του εδάφους για ενεργές και παθητικές καταστάσεις. Βλ. π.χ. EC8-5 (E.1) & (E.5). Υπολογισμός παθητικής ώθησης (Ναι/Όχι) Ο μελετητής μπορεί να επιλέξει αν θέλει να λάβει υπόψη στην επίλυση και διαστασιολόγηση του τοίχου την επιρροή της παθητικής ώθησης λόγω γαιών, αλλά και λόγω φορτίων που ενδέχεται να βρίσκονται μπροστά από τον τοίχο. Παρατήρηση Εφόσον διαμορφώνεται χαλινός (δόντι), τότε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παθητική αντίσταση. Συντελεστής υπολογισμού παθητικής ώθησης λ*kp. λ= Είναι το ποσοστό λ της πλήρους παθητικής ώθησης kp που δεχόμαστε ότι αναπτύσσεται και διαμορφώνει την αντοχή έναντι ολίσθησης και ειδικά τον όρο των παθητικών ωθήσεων R P;d (βλ. EC ). Προεπιλεγμένη τιμή για στατικά φορτία, αλλά και σεισμικές καταστάσεις, λαμβάνεται το 0,30, όπως αναφέρεται σε EC (3)Α. Γωνία κλίσης πρανούς β [ ] Δίδεται η γωνία κλίσης του πρανούς επίχωσης πίσω από τον τοίχο. Βλέπε Σχήμα 1 και Σχήμα 2.

8 8 Τοίχος αντιστήριξης Παρατήρηση Από το πρόγραμμα η παραδοχή ότι το πρανές διατηρεί τη ίδια κλίση σε πολύ μεγάλο μήκος. Εφόσον, όμως, στην πραγματικότητα η κλίση μειώνεται μετά από 2-3m, τότε εισάγοντας την μεγαλύτερη κλίση οι ενεργητικές ωθήσεις που θα προκύψουν θα είναι μη ρεαλιστικά μεγάλες. Συνίσταται, λοιπόν, σε τέτοιες περιπτώσεις ως κλίση β να λαμβάνεται μια μέση τιμή. 2.3 Θεμελίωση Έλεγχος Φέρουσας Ικανότητας εδάφους Ο μελετητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δύο μεθόδων υπολογισμού της αντίστασης του εδάφους Rd (της αναλυτικής και της απλοποιημένης) για έλεγχο της φέρουσας ικανότητας του εδάφους θεμελίωσης στην Οριακή Κατάσταση Αστοχίας. Αναλυτική μέθοδος EC & Παράρτημα Δ. Ανάλογα με το είδος εδάφους o Πίνακας 1 παρέχει προτεινόμενες τιμές για τις παραμέτρους (c, φ, κ.λπ.). Όταν, βέβαια, είναι γνωστές οι τιμές από, εισάγονται κατευθείαν στις αντίστοιχες παραμέτρους. Απλοποιημένη μέθοδος Συνίσταται μόνο όταν είναι γνωστή η επιτρεπόμενη τάση εδάφους σ επ είτε από εδαφοτεχνική μελέτη, είτε βάσει της εμπειρίας από γειτονικές κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα εδαφικά χαρακτηριστικά, η επιτρεπόμενη τάση θα πρέπει να δίδεται για δεδομένο ενεργό πλάτος b και βάθος θεμελίωσης D. Η τιμή του πλάτους b εμφανίζεται στο τεύχος στα αποτελέσματα ελέγχου της Φέρουσας Ικανότητας. Συνίσταται, λοιπόν, μετά από μια πρώτη επίλυση του τοίχου, ο μελετητής να επανεκτιμά την σ επ βάσει της ελάχιστης τιμής του ενεργού πλάτους b από όλες τις φορτίσεις. Παρατήρηση Επιτρέπεται να παραλείπεται η εδαφοτεχνική έρευνα μόνο για τις περιπτώσεις συνδυασμού κατηγορίας εδάφους - σπουδαιότητας σεισμικότητας, οι οποίες αναφέρονται στο EC (4) και το Εθνικό προσάρτημα. Συνθήκες φόρτισης Όταν επιλέγεται η αναλυτική μέθοδος υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας βάσει του παραρτήματος Δ του EC7-1, τότε πρέπει να διευκρινιστεί και ο τύπος της φόρτισης: Αστράγγιστες συνθήκες: Εφαρμόζεται η μεθοδολογία του EC7-1, Παράρτημα Δ.3 (για αργιλώδη, συνεκτικά εδάφη).

9 Εισαγωγή δεδομένων 9 Πλήρους στράγγισης: Εφαρμόζεται η μεθοδολογία του EC7-1, Παράρτημα Δ.4 (για αμμώδη, μη-συνεκτικά εδάφη). Κορεσμένο έδαφος Στην αναλυτική μέθοδο υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας και για αμμώδη, μη-συνεκτικά εδάφη μπορεί να οριστεί εάν το έδαφος είναι κορεσμένο ή όχι Ναι: π.χ. σε περιπτώσεις, όπου η στάθμη έδρασης του τοίχου είναι υπό τον υ- δροφόρο ορίζοντα. Το ενεργό ειδικό βάρος του εδάφους έδρασης λαμβάνεται από το πρόγραμμα ίσο με γ = γ γ W Όχι: Όταν ο υδροφόρος ορίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη θεμελίωσης. Το ενεργό ειδικό βάρος του εδάφους γ λαμβάνεται ίσο με το ολικό γ. Παρατήρηση Θεώρηση κορεσμένου εδάφους οδηγεί περίπου σε υποδιπλασιασμό του ενεργού ειδικού βάρους γ συγκριτικά με θεώρηση μη κορεσμένου, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η φέρουσα ικανότητα του εδάφους όπως αυτή υπολογίζεται από την σχέση EC7-1 Δ2. Υπολογισμός επιφόρτισης εδάφους Στον αναλυτικό υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας βάσει του παραρτήματος Δ του EC7-1 επιλέγεται εάν θα ληφθεί υπόψη η ευνοϊκή επιρροή της επιφόρτισης του εδάφους έδρασης με το βάρος των γαιών που απομακρύνονται με την εκσκαφή: Όχι : Δυσμενής παραδοχή (δεν συνίσταται). Ναι: Υπολογιστικά λαμβάνεται υπόψη η συνεισφορά του όρου που οφείλεται: στην πίεση επιφόρτισης q = γ D στη στάθμη της βάσης του θεμελίου στην περίπτωση φόρτισης υπό αστράγγιστες συνθήκες. Βλ. EC7-1, σχέση (Δ.1). στην ενεργό πίεση επιφόρτισης q = γ D στη στάθμη έδρασης στην περίπτωση φόρτισης υπό συνθήκες πλήρους στράγγισης. Βλ. EC7-1, σχέση (Δ.2). Το βάθος επιφόρτισης D λαμβάνεται ίσο με Παρατήρηση 1 D1H D3 (βλ. Σχήμα 1). 2 Στην απλοποιημένη μέθοδο υπολογισμού της Φ.Ι., η επιφόρτιση του εδάφους, το οποίο απομακρύνεται με την εκσκαφή, πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον μελετητή κατά την εκτίμηση του μεγέθους σ επ.

10 10 Τοίχος αντιστήριξης Αστράγγιστη διατμητική αντοχή Cu [kn /m 2 ] Τιμή σχεδιασμού της εδαφικής παραμέτρου της αστράγγιστης διατμητικής αντοχής αργιλικών και γενικά συνεκτικών εδαφών, η οποία υπεισέρχεται: Στον αναλυτικό υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας βάσει του EC7-1, Παράρτημα Δ.3. Βλ. και EC (1). Στον υπολογισμό της 6.5.3(10). Ενεργός συνοχή εδάφους [kn /m 2 ] c αντοχής σε ολίσθηση Rh;d = (A Cu)/γR;h. Bλ. EC7-1 Ενεργός γωνία διατμητικής αντίστασης φd-θ [ ] Τιμή σχεδιασμού της εδαφικής παραμέτρου της συνοχής του εδάφους σε όρους ενεργού τάσης c και της γωνίας διατμητικής αντίστασης φ d. Αφορά την αναλυτική μέθοδο υπολογισμού της Φέρουσας Ικανότητας και συγκεκριμένα αμμώδη, μησυνεκτικά εδάφη. Βλ. EC7-1, Παράρτημα Δ.4 και EC (1). Για τυπικές κατηγορίες εδαφών o Πίνακας 1 παρέχει προτεινόμενες τιμές για τις παραμέτρους αυτές. Ολικό ειδικό βάρος εδάφους γ [kn /m 3 ] Εδαφική παράμετρος, η οποία υπεισέρχεται στον καθορισμό του (ενεργού) ειδικού βάρους του εδάφους έδρασης η τιμή του οποίου υπεισέρχεται στον υπολογισμό του όρου της επιφόρτισης στην περίπτωση του αναλυτικού υπόγισμού της Φέρουσας Ικανότητας. γ Αστράγγιστες συνθήκες EC71 (Δ.1) γ = γ μη κορεσμένο έδαφος γ = γ - γw κορεσμένο έδαφος EC71 (Δ.2) Για τυπικές κατηγορίες εδαφών o Πίνακας 1 παρέχει προτεινόμενες τιμές για το ειδικό βάρος. Γωνία τριβής στη βάση του θεμελίου δ [ ] Τιμή σχεδιασμού της εδαφικής παραμέτρου της γωνίας τριβής, η οποία υπεισέρχεται στον έλεγχο αστοχίας λόγω ολίσθησης στη βάση του θεμελίου. Βλ. EC Σύμφωνα με την ίδια παράγραφο η τιμή της παραμέτρου μπορεί να λαμβάνεται ίση με την τιμή σχεδιασμού της ενεργού γωνίας διατμητικής αντίστασης, φ d-θ, για θεμελιώσεις από έγχυτο σκυρόδεμα (Πίνακας 1).

11 Εισαγωγή δεδομένων 11 ΕΙ ΟΣ Ε ΑΦΟΥΣ Συνοχή εδάφους c [kn/m 2 ] Γωνία εσωτερικής τριβής φ [ ο ] Γωνία τριβής (βάση θεμελίου) δ [ ο ] Ολικό ειδικό βάρος εδάφους γ [kn/m 3 ] Τύρφη 5,0 20,0 15,0 13,0 Επίχωση 0,0 35,0 20,0 20,0 Λεπτή θαλάσσια άμμος 10,0 20,0 20,0 16,0 Άμμος πολύ λεπτή 0,0 30,0 22,0 18,0 Άργιλος πολύ υγρή 25,0 20,0 22,0 20,0 Άμμος λίγο συνεκτική 0,0 30,0 25,0 16,0 Άργιλος λίγο υγρή 30,0 20,0 25,0 20,0 Άργιλος ξηρή 40,0 25,0 25,0 18,0 Χούμους 20,0 25,0 28,0 23,0 Άργιλος με λίγη άμμο ,0 12,0 Άμμος αρκετά συνεκτική 5,0 35,0 30,0 19,0 Άργιλος ξηρή και σκληρή 50,0 29,0 30,0 21,0 Λεπτοί χάλικες με άμμο 0,0 40,0 32,0 19,0 Άμμος πολύ συνεκτική 7,5 38,0 32,0 19,5 Μέτριοι χάλικες με άμμο 0,0 35,0 32,0 20,0 Χονδροί χάλικες με άμμο 0,0 40,0 35,0 20,0 Σκληρός βράχος 0,0 45,0 38,0 23,0 Πίνακας 1 Χαρακτηριστικά εδάφους. Επιτρεπόμενη τάση εδάφους σεπ [kn /m 2 ] Δίδεται η τιμή της επιτρεπόμενης τάσης του εδάφους σ επ στη στάθμη θεμελίωσης υπό τα φορτία λειτουργίας (G+Q), συνεπώς για τους συνδυασμούς φόρτισης, για τους οποίους γίνεται έλεγχος Φ.Ι. στην Οριακή Κατάσταση Αστοχίας (GEO), η φέρουσα ικανότητα R d υπολογίζεται ως εξής: όπου: Rd / A' FSi / RV

12 12 Τοίχος αντιστήριξης i εκφράζει την κλίση του οριζόντιου φορτίου Η d i = (1-H d /V d ) 1.4 Α η ενεργός επιφάνεια σχεδιασμού της θεμελίωσης, όπως προσδιορίζεται βάσει της εκκεντρότητας e της φόρτισης. Πρακτικά, για την περίπτωση του τοίχου αντιστήριξης, ο οποίος ελέγχεται ως θεμελιολωρίδα η ενεργός επιφάνεια Α ισούται με b 1.0, όπου η τιμή του ενεργού πλάτος b αναγράφεται στα αποτελέσματα του τεύχους για κάθε συνδυασμό φόρτισης. γ RV FS συντελεστής ασφαλείας η τιμή του οποίου δίνεται σε επόμενη παράμετρο ενιαίος συντελεστής ασφαλείας, o οποίος ουσιαστικά αφορά φορτία λειτουργίας χωρίς επιμέρους συντελεστές γ Ε. Βλ. 3.1 της αιτιολογικής έκθεσης του Εθνικού Προσαρτήματος του EC7-1. Για την συγκεκριμένη μεθοδολογία λαμβάνεται από το πρόγραμμα FS=2.0. Για λόγους καλύτερης εποπτείας της συμπεριφοράς της θεμελίωσης, όταν επιλέγεται η «Απλοποιημένη μέθοδος» και εφόσον ο έλεγχος υπέρβασης της Φ.Ι. ικανοποιείται τότε πραγματοποιείται και έλεγχος της τάσης αιχμής για τους σεισμικούς συνδυασμούς και τους συνδυασμούς στατικών φορτίσεων. Συγκεκριμένα ελέγχεται: Τάση αιχμής: maxσ εδ 2 σ επ Εμφανίζεται ειδοποίηση όταν έχουμε υπέρβαση του παραπάνω ορίου. Συντελεστής ασφαλείας (στατικός) Σύμφωνα με το Ελληνικό και Κυπριακό Προσάρτημα λαμβάνονται οι τιμές της ομάδας R2 του πιν. Α.5 του EC7-1: γ RV = 1,40 (Φέρουσας ικανότητας) γ RΗ = 1,10 (Ολίσθησης) Συντελεστής ασφαλείας (σεισμικός) Σύμφωνα με την 3.1(3) του EC8-5 και το Ελληνικό και Κυπριακό Προσάρτημα λαμβάνονται οι παρακάτω τιμές: γ RV = 1,00 (Φέρουσας ικανότητας) γ RΗ = 1,00 (Ολίσθησης) Τρόπος ανάλυσης γεωτεχνικών οριακών καταστάσεων [GEO] Σύμφωνα με το Ελληνικό και Κυπριακό προσάρτημα για την επαλήθευση της οριακής κατάστασης εδάφους [GEO] (ολίσθηση, Φέρουσα Ικανότητα) ακολουθείται ο τρόπος ανάλυσης 2 (DA2). Με την παρούσα παράμετρο εξειδικεύεται η χρήση της εξίσωσης (2.7β), και συγκεκριμένα οι επιμέρους συντελεστές των φορτίων γ F που υπεισέρχονται στον υπολογισμό των αντιστάσεων όπως το κατακόρυφο φορτίο V

13 Εισαγωγή δεδομένων 13 (για την αντίσταση σε τριβή), η εκκεντρότητα e και η κλίση της φόρτισης i (για την φέρουσα ικανότητα). Rd R F Frep; Xk; ad / R EC7 (2.7β) DA2* EC7 (B.6.2.2) (προεπιλεγμένη τιμή για Ελλάδα και Κύπρο) Η εξίσωση (2.7β) ανάγεται στην μορφή της εξίσωσης (Β.6.2.2) δηλαδή με τιμή του επιμέρους συντελεστή στις δράσεις γ F =1. DA2 EC7 (B.6.2.1) (δεν προτείνεται) Rd R Frep; Xk; ad / R EC7 (Β.6.2.2) Οι συντελεστές των φορτίων λαμβάνονται με γ F >1 και η εξίσωση (2.7β) χρησιμοποιείται στην μορφή της εξίσωσης (Β.6.2.1). Παρατήρηση Rd R F Frep; Xk; ad / R EC7 (Β.6.2.1) Η χρήση της εξίσωσης (Β.6.2.1) καθιστά ευμενέστερο τον έλεγχο έναντι ολίσθησης συγκριτικά με την (Β.6.2.2), ενώ κατά περίπτωση μπορεί να προκύπτει περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκή στον έλεγχο Φέρουσας Ικανότητας. 2.4 Φορτία Βλέπε Σχήμα 1 και Σχήμα 2. Παρατήρηση Το ομοιόμορφο φορτίο πρανούς επίχωσης πίσω από τον τοίχο θεωρείται απειρομήκες και εφαρμόζεται αμέσως μετά την στρέψη του τοίχου. 2.5 Οπλισμοί Χαρακτηριστική αντοχή χάλυβα fyk [MPa] Προεπιλεγμένη τιμή fyk = 500MPa (B500C). Συντελεστής ασφαλείας χάλυβα γs Δίδεται ο επιμέρους συντελεστής ασφαλείας του χάλυβα για τους ελέγχους έναντι Οριακής Κατάστασης Αστοχίας. γs = 1,15 (Προεπιλεγμένη τιμή). Βλ. EC2-1-1 (πίνακας 2.1).

14 14 Τοίχος αντιστήριξης ιάμετροι οπλισμών Οι διαθέσιμες διάμετροι οπλισμών που το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει για την όπλιση του τοίχου (προεπιλεγμένες τιμές: Φ10, Φ12, Φ14). 2.6 Φάσμα Επίλυση με σεισμό (Ναι/Όχι) Ο μελετητής μπορεί να διαλέξει αν θα ενεργοποιήσει ή όχι κατά την επίλυση, την επιρροή των πρόσθετων σεισμικών φορτίων τα οποία υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Mononobe-Okabe. Βλ. EC8-5 παράρτημα Ε. Σεισμική ζώνη Επιλέγεται από το μελετητή ανάλογα με την περιοχή κατασκευής του έργου. Συντελεστής σεισμικής επιτάχυνσης αg=γi*agr Δίδεται η τιμή της ανηγμένης σεισμικής επιτάχυνσης, η οποία υπεισέρχεται στον υπολογισμό του οριζόντιου σεισμικού συντελεστή k h σύμφωνα με της EC (4)A: kh ag S / r Όπου οι τιμές των S και r δίδονται από τις παρακάτω παραμέτρους. Η τιμή του α g ενημερώνεται αυτόματα από το πρόγραμμα όταν αλλάζει η τιμή της παραμέτρου «Σεισμική ζώνη» σύμφωνα τις τιμές που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα, ενώ τελικά θα πρέπει να εισαχθεί από τον μελετητή πολλαπλασιασμένη με τον συντελεστή σπουδαιότητας γ i (βλ. EC8-1 πίν.4.3) καθώς και με τον συντελεστή τοπογραφίας S τ (βλ. EC (6) & EC8-5 παράρτ. Α): αgr Ελλάδα Κύπρος Z Z Z Πίνακας 2 Εδαφική επιτάχυνση α gr για την κάθε σεισμική ζώνη σύμφωνα με τα Εθνικά Προσαρτήματα..

15 Εισαγωγή δεδομένων 15 Συντελεστής εδάφους S Κατηγορία Εδάφους Περιγραφή στρωματογραφίας v s,30 (m/s) N SPT (κρούσεις/ 30cm c u (kpa) S A Βράχος ή άλλος βραχώδης γεωλογικός σχηματισμός, που περιλαμβάνει το πολύ 5 m ασθενέστερου επιφανειακού υλικού ,0 B Αποθέσεις πολύ πυκνής άμμου, χαλίκων, ή πολύ σκληρής αργίλου, πάχους τουλάχιστον αρκετών δεκάδων μέτρων, που χαρακτηρίζονται από βαθμιαία βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων με το βάθος ,2 C Βαθιές αποθέσεις πυκνής ή μετρίως πυκνής άμμου, χαλίκων ή σκληρής αργίλου πάχους από δεκάδες έως πολλές εκατοντάδες μέτρων ,15 D E Αποθέσεις χαλαρών έως μετρίως χαλαρών μη συνεκτικών υλικών (με ή χωρίς κάποια μαλακά στρώματα συνεκτικών υλικών), ή κυρίως μαλακά έως μετρίως σκληρά συνεκτικά υλικά. Εδαφική τομή που αποτελείται από ένα επιφανειακό στρώμα ιλύος με τιμές v s κατηγορίας C ή D και πάχος που ποικίλλει μεταξύ περίπου 5m και 20m, με υπόστρωμα από πιο σκληρό υλικό με v s > 800 m/s ,35 1,4 Πίνακας 3 Ενδεικτική κατάταξη των εδαφών βάσει της μέσης ταχύτητας των διατμητικών κυμάτων v s,30, των αποτελεσμάτων της δοκιμής κρουσίμετρου N SPT για κοκκώδη εδάφη και της τιμής της αστράγγιστης διατμητικής αντοχής c u για αργιλικά εδάφη. Βλ. EC8-1, Πίνακας 3.1. για κάθε εδαφικό τύπο δίδεται και ο Συντελεστής εδάφους S. Βλ. EC8-1 πιν. 3.2 και ελληνικό ή κυπριακό προσάρτημα.

16 16 Τοίχος αντιστήριξης Εδαφική επιτάχυνση κατακόρυφη αvg/αg Βάσει της τιμής του λόγου αvg/ag καθορίζεται η τιμή του κατακόρυφου σεισμικού συντελεστή k V σύμφωνα με της EC (4)A: k 0,5 k εάν α vg /α g > 0,60 v h kv 0,33 kh εάν α vg /α g 0,60 Η τιμή της εδαφικής επιτάχυνσης σχεδιασμού στην κατακόρυφη διεύθυνση α vg καθορίζεται εθνικά ως λόγος λ της οριζόντιας εδαφικής επιτάχυνσης σχεδιασμού α g. Στο ελληνικό και το κυπριακό Εθνικό Προσάρτημα, το λ (=α vg /α g ) δίδεται ίσο με 0,9. Βλ. EC8-1 πίν Συντελεστής υπολογισμού οριζόντιας σεισμικής δράσης r Η τιμή του εξαρτάται από τον τύπο αντιστήριξης και λαμβάνεται από τον Πίνακα 7.1 του EC8-5, Τύπος Φορέα Αντιστήριξης Ελεύθεροι τοίχοι βαρύτητας με αποδεκτή οριζόντια μετα- d 300aS mm κίνηση μέχρι r Ελεύθεροι τοίχοι βαρύτητας με αποδεκτή οριζόντια μετα- d 200aS mm κίνηση μέχρι r Εύκαμπτοι, καμπτόμενοι τοίχοι οπλισμένου σκυροδέματος, τοίχοι αγκυρομένοι ή με αντηρίδες, τοίχοι οπλισμένου σκυροδέματος εδραζόμενοι σε πασσάλους, τοίχοι υπογείων και ακρόβαθρα γεφυρών με εμποδιζόμενη μετακίνηση Κορεσμένα μη συνεκτικά εδάφη ευαίσθητα σε ανάπτυξη υψηλής πίεσης πόρων r 2,0 1,5 1,0 1,0 Πίνακας 4 Τιμές του συντελεστή υπολογισμού οριζόντιας σεισμικής δράσης r (EC8-5, Πίν. 7.1) & (5). Συντελεστής συνδυασμού μεταβλητής δράσης Ψ2 Η τιμή του συντελεστή ψ 2 με τον οποίο τα αποτελέσματα των μεταβλητών φορτίων στο πρανές επίχωσης ή στην στέψη του τοίχου, που υπεισέρχονται στον συνδυασμό των οιονεί μόνιμων δράσεων για έλεγχο στην σεισμική κατάσταση σχεδιασμού. Βλ. EC G k, j 2, iqk, i

17 Εισαγωγή δεδομένων 17 ψ 2 = 0.50 (προτεινόμενη τιμή) 2.7 Σκυρόδεμα Ποιότητα σκυροδέματος Ο μελετητής μηχανικός μπορεί να δώσει μία από τις τυποποιημένες ποιότητες σκυροδέματος όπως αυτές φαίνονται στον κανονισμό (π.χ. C16, C20, C25, C26, C28, C30, C32, C35, C40, C45, C50, C55) ή να δώσει διαφορετική ποιότητα (αν η παραγωγή σκυροδέματος γίνεται επιτόπου του έργου). Οι προτεινόμενες ποιότητες του EC2 παρουσιάζονται στον Πίνακα 3.1, ενώ στο ελληνικό πρότυπο ΕΝ 206-1, Πίνακας 7Α φαίνονται και οι πρόσθετες κατηγορίες θλιπτικής αντοχής. Σύμφωνα με το παράρτημα E του EC2-1-1 Ε.1(2), oι ελάχιστες κατηγορίες αντοχής σκυροδέματος για ανθεκτικότητα πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με το Εθνικό προσάρτημα ως εξής: Ελλάδα: σύμφωνα με τον Πίνακα του Παραρτήματος ΣΤ.1 του ΕΛΟΤ ΕΝ Κύπρος: σύμφωνα με τον πίνακα Ε1 του προσαρτήματος. Χαρακτηριστική αντοχή σκυροδέματος fck [MPa] Βλ. EC2-1-1, Πίνακας 3.1 & ΕΝ 206-1, Πίνακας 7Α. O σχεδιασμός θα γίνει με την επιλεγμένη ποιότητα σκυροδέματος. Αλλάζοντας την «Ποιότητα σκυροδέματος», ενημερώνεται αυτόματα η τιμή της χαρακτηριστικής αντοχής, αλλά ο μελετητής μπορεί να εισάγει και οποιαδήποτε ενδιάμεση τιμή. Ειδικό βάρος σκυροδέματος [kn/m 3 ] Μπορεί να λαμβάνεται ίσο με 25 kn /m 3. Επικάλυψη κύριων οπλισμών cnom [m] Ανάλογα με την κατηγορία έκθεσης της κατασκευής ο μελετητής επιλέγει την τιμή της ονομαστικής επικάλυψης οπλισμών. Βλ. EC , παράρτημα Ε και EN Δεδομένου ότι η τιμή αυτή καθορίζει το στατικό ύψος της διατομής d=hcnom-φ/2, βάσει του οποίου διαστασιολογείται ο τοίχος έναντι κάμψης, θα πρέπει ως cnom να ορίζεται η απόσταση του κύριου καμπτόμενου οπλισμού από την εξωτερική επιφάνεια του σκυροδέματος. Βλ. Σχήμα 4.

18 18 Τοίχος αντιστήριξης Κύριος οπλισμός εξωτερικά Κύριος οπλισμός εσωτερικά cnom cnom Σχήμα 4 Επικάλυψη cnom. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις, ανάλογα με το αν ο κύριος οπλισμός είναι η εξωτερική ή εσωτερική στρώση. Συντελεστής ασφαλείας σκυροδέματος γc Δίδεται ο συντελεστής ασφαλείας γc του σκυροδέματος για το σχεδιασμό των στοιχείων από σκυρόδεμα στην οριακή κατάσταση αστοχίας. Βλ. EC2-1-1 πιν.2.1ν. Προεπιλεγμένη τιμή γc = Σχέδιο Εικόνα 3 Οι παράμετροι της κάρτας «Σχέδιο» των παραμέτρων του Τοίχου. Από την αναπτυσσόμενη παλέτα χρωμάτων των παραμέτρων αυτής της κάρτας μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα με το οποίο θέλετε αυτές να εμφανίζονται. Αντίστοιχα, από την αναπτυσσόμενη λίστα πενών της κάθε παραμέτρου μπορείτε να επιλέξετε την πένα που θέλετε να χρησιμοποιηθεί για την σχεδίασή της κατά την εκτύπωση.

19 3 Μenu Παράθυρο λαθών επίλυσης Τυχόν λάθη κατά την επίλυση του προβλήματος φαίνονται στο παράθυρο με την ονομασία «Σφάλματα Επίλυσης». Τοποθετώντας το βελάκι του ποντικιού στο περίγραμμα του παραθύρου και σύροντάς το μεγαλώνουμε το παράθυρο όσο απαιτείται για να δούμε τα τυχόν λάθη της επίλυσης. Στην αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται στο παράθυρο το παρακάτω μήνυμα: «Δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα κατά την επίλυση...» «Αρχεία» ημιουργία Πατώντας την παραπάνω επιλογή ξεκινά την δημιουργία ενός νέου τοίχου. Το πρόγραμμα αυτόματα τοποθετεί κάποιες αρχικές τιμές στα στοιχεία του τοίχου: γεωμετρικά, εδαφικά, φορτία, κ.ά. τα οποία ο μελετητής θα τροποποιήσει έτσι ώστε να περιγράψει τον τοίχο που αυτός θέλει. Δυνατότητα αλλαγής τους, στις νέες μελέτες, δίνεται μετά από παρέμβαση στο αρχείο αρχικών τιμών του προγράμματος (C:\Program Files (x86)\lh Software\Toixos\Defaults.txw). Άνοιγμα Με αυτή την επιλογή ο μελετητής αναζητά αρχειοθετημένη μελέτη. Αυτό γίνεται εύκολα χάρη στο παράθυρο που εμφανίζεται με τίτλο «Ανάγνωση αρχείου». Επιλέγεται το drive που βρίσκονται οι παλαιότερες μελέτες με επίθεμα.txw, και στην συνέχεια το επιθυμητό αρχείο. Αποθήκευση Με την επιλογή αυτή το πρόγραμμα αποθηκεύει το αρχείο που μόλις δημιουργήθηκε. Στο παράθυρο με τίτλο «Εγγραφή Αρχείου» (βλ. Εικόνα 4) ο μελετητής θα ορίσει το Drive, το Directory και την ονομασία με την οποία θα αποθηκεύσει το αρχείο εξασφαλίζοντας προηγουμένως ότι στο παράθυρο «Αρχείο» εμφανίζεται μόνο το όνομα του αρχείου χωρίς την διαδρομή (βλ. Εικόνα 4). Η καταχώρηση γίνεται

20 20 Τοίχος αντιστήριξης πατώντας το πλήκτρο «Εγγραφή». Με το πλήκτρο «Ακύρωση» ή το «Esc» δεν γίνεται φύλαξη του αρχείου. Σημείωση: Μπορείτε να ανοίξετε και να τυπώσετε το αρχείο δεδομένων / αποτελεσμάτων (.txw) του Τοίχου μέσα από το πρόγραμμα Τεύχος της LH Λογισμικής, για καλύτερη παρουσίαση της μελέτης σας. Εικόνα 4 Το παράθυρο αποθήκευσης αρχείου. Αποθήκευση ως... Πατώντας την παραπάνω επιλογή το πρόγραμμα θα καταχωρήσει το υπάρχον αρχείο με όνομα διαφορετικό από αυτό που έχει. Καθορισμός εκτυπωτή Με την εντολή «Αρχεία > Καθορισμός εκτυπωτή» επιλέγετε έναν από τους εγκατεστημένους εκτυπωτές για να τυπώσετε το σχέδιο του υπό μελέτη τοίχου σας.

21 Menu 21 Εικόνα 5 Το παράθυρο επιλογής εκτυπωτή. Συνοπτικά αποτελέσματα Εκτυπώνονται μόνο τα συνοπτικά αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία αναφέρονται στο Κεφ. 4 - Αποτελέσματα. Ο μελετητής μπορεί να επιλέξει αν στη σελίδα που θα εκτυπωθεί θα υπάρχει και το σκαρίφημα του τοίχου σε κατάλληλη κλίμακα πάνω στο οποίο φαίνονται οι διαστάσεις του. Τεύχος Εκκίνηση του προγράμματος παρουσίασης του Τεύχους της μελέτης. «Εργαλεία» Ενεργοποιώντας την επιλογή «Εργαλεία» στη γραμμή επιλογών ο μελετητής επιλέγει αν θα είναι ενεργοποιημένο (ορατό στην οθόνη) το παράθυρο εισαγωγής δεδομένων και το παράθυρο με τα σφάλματα της επίλυσης.

22 22 Τοίχος αντιστήριξης «Παράμετροι» Ενεργοποιώντας την επιλογή «Παράμετροι» στη γραμμή επιλογών ο μελετητής μπορεί να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσει τον υπό μελέτη τοίχο καθώς και τον τίτλο που θα δώσει στο συγκεκριμένο έργο. Παρουσιάζονται στην οθόνη οι παρακάτω επιλογές: Τίτλος τοίχου Ο μελετητής δίνει στο συγκεκριμένο έργο που μελετά έναν τίτλο για να μπορεί να το ξεχωρίζει. Τοίχος βαρύτητας Η κατασκευή τοίχου βαρύτητας μπορεί να επιλέγεται όταν δεν είναι επιθυμητή ή εφικτή η διαμόρφωση πέλματος κάτω από τον τοίχο ώστε να γίνει εκμετάλλευση του βάρους του πρίσματος γαιών που φέρει το πέλμα στον έλεγχο ευστάθειας. Σε τέτοια περίπτωση η ευστάθεια πρακτικά εξασφαλίζεται από το βάρος του ίδιο του τοίχου, ενώ ο κορμός του τοίχου πρέπει να διαμορφώνεται με σημαντικό πάχος αφού άλλωστε θα είναι άοπλος. Εκτός από του γεωτεχνικούς ελέγχους το πρόγραμμα ελέγχει εάν επαρκεί ο κορμός χωρίς οπλισμό διάτμησης. Κανονισμοί επίλυσης Για την επίλυση χρησιμοποιούνται οι παρακάτω κανονισμοί: Ευρωκώδικας 0, Ευρωκώδικας 2, Ευρωκώδικας 7, Ευρωκώδικας 8. λαμβάνονται υπόψη τα σεισμικά φορτία με βάση τον Ευρωκώδικα 8. Οι συνδυασμοί φορτίσεων και οι συντελεστές ασφαλείας λαμβάνουν τις τιμές που ορίζονται στους παραπάνω κανονισμούς. Εξαγωγή αρχείου ΤΕΚ Το πρόγραμμα έχει δυνατότητα εξαγωγής αρχείου tek, προκειμένου να γίνει περαιτέρω επεξεργασία και σχεδίαση μέσω του Fespa.

23 Menu Φ10/10 Φ10/ Φ10/7 Φ10/9 Φ10/9 Σχήμα 5 Με την εντολή «Παράμετροι > Εξαγωγή σκαριφήματος σε.tek» δημιουργείται ένα αρχείο μορφής.tek, το οποίο μπορεί να εισαχθεί στο Fespa.

24 4 Αποτελέσματα 4.1 Συνοπτικά αποτελέσματα της μελέτης Με την εντολή «Αρχεία Συνοπτικά αποτελέσματα» εκτυπώνονται συνοπτικά τα γεωμετρικά και γεωτεχνικά δεδομένα της μελέτης, το σκαρίφημα του τοίχους, καθώς και επιλεγμένα αποτελέσματα της μελέτης, όπως: Συντελεστές ασφαλείας (ή λόγοι επάρκειας): Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους στατικούς και σεισμικούς συνδυασμούς εμφανίζονται οι πιο κρίσιμοι συντελεστές ασφαλείας για κάθε έλεγχο (ολίσθηση, ανατροπή και φέρουσα ικανότητα). Ροπές - Οπλισμοί: Υπολογίζονται και τυπώνονται οι ροπές στις δυσμενέστερες θέσεις. Στις θέσεις αυτές υπολογίζονται και οι απαιτούμενοι οπλισμοί (σε cm 2 ) λαμβάνοντας υπόψη και τον ελάχιστο απαιτούμενο οπλισμό βάσει του EC Επιπλέον, τυπώνεται και η προτεινόμενη διάταξη κύριου και δευτερεύοντος οπλισμού βάσει των διαθέσιμων διαμέτρων. Θέση 1-1: Στον κορμό του τοίχου, στην ένωση του κορμού με το πέδιλο του τοίχου όπως φαίνεται και στο Σχήμα 1 και στο Σχήμα 2, ή στην οθόνη σχεδίασης. Ο οπλισμός αυτός τοποθετείται κατακόρυφα καθ ύψος του τοίχου στην παρειά των γαιών. Θέση 2-2: Βλέπε Σχήμα 1 και Σχήμα 2. Ο οπλισμός αυτός τοποθετείται άνω, στο πίσω πέλμα του τοίχου (εφόσον διαμορφώνεται) κατά μήκος της διάστασης S1. Θέση 3-3: Υπολογίζεται ο απαιτούμενος οπλισμός στο πέλμα εμπρός (εφόσον διαμορφώνεται), ενώ τοποθετείται κατά το μήκος L του πέλματος - κάτω. 4.2 Αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης - Τεύχος Το πρόγραμμα δίνει σε ξεχωριστό περιβάλλον τα δεδομένα του τοίχου, τα αποτελέσματα για τους στατικούς και σεισμικούς συνδυασμούς των γεωτεχνικών ελέγχων, την διαστασιολόγηση σε κάμψη, καθώς και την προμέτρηση σκυροδέματος χάλυβα οπλισμού. Καλείται μετά την επίλυση με την εντολή «Αρχείο > Τεύχος». Βλ Ερμηνεία αποτελεσμάτων Βασικές παραδοχές 1. Η επιφάνεια του τοίχου που έρχεται σε επαφή με τις γαίες είναι ευθύγραμμη. 2. Η θραυόμενη επιφάνεια (επιφάνεια ολίσθησης) των γαιών είναι επίπεδη.

25 Αποτελέσματα Η επιφάνεια του πρανούς επίχωσης γαιών είναι επίπεδη, με οποιαδήποτε κλίση β ως προς την οριζόντια. 4. Το φορτίο επί της επιφάνειας των γαιών είναι ομοιόμορφο και αρχίζει αμέσως μετά την στρέψη του τοίχου. 5. Το εδαφικό στρώμα το οποίο φέρει ο τοίχος υποτίθεται ενιαίων χαρακτηριστικών για όλο το ύψος του τοίχου. Ωθήσεις γαιών Παρουσιάζεται το τυπολόγιο υπολογισμού των ενεργών και παθητικών ωθήσεων γαιών σεισμικές καταστάσεις. Για τα σύμβολα βλ. Σχήμα 6. A gπ, qπ Gσ, Qσ φd-επ, γεπ β (Gσ+ψ2*Qσ)kh Ws*kh Ηολ Hs Vs Hgπ Hs 90-ψ W*kh Vgπ H1 Hgπ ψ 1 Η2 2 3 O Ηpas Fp Σχήμα 6 Kα*γ*Ηολ Kα*gπ A φd-θ, γθεμ, c', Cu, δ Kα*qπ L Ωθήσεις και εντάσεις υπό στατικά και σεισμικά φορτία. Kp*γ*Ηεπ Στατικές φορτίσεις: Οι ενεργητικές και παθητικές ωθήσεις υπολογίζονται κατά Coulomb. Βλέπε [KRAM96].

26 26 Τοίχος αντιστήριξης Επιρροή του σεισμού Σεισμικές φορτίσεις: Η μέθοδος που συνιστάται για τον καθορισμό των σεισμικών εδαφικών δυνάμεων είναι αυτή των ισοδύναμων στατικών φορτίων. Σύμφωνα με την ισοδύναμη στατική μέθοδο, στο κέντρο βάρους της μάζας του εδάφους θεωρείται ότι ενεργεί μία οριζόντια σεισμική δύναμη ίση με το βάρος του πρίσματος πολλαπλασιασμένη με ένα σεισμικό συντελεστή. Η σεισμική αυτή δύναμη αποτελεί μία πρόσθετη φόρτιση στις ήδη ασκούμενες στατικές φορτίσεις του τοίχου. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τον υπολογισμό των πρόσθετων ωθήσεων λόγω σεισμού, είναι αυτή που διατύπωσαν οι Mononobe και Okabe, η οποία βασίζεται στην θεωρία του Coulomb. Βλ. EC8-5 παράρτημα E. Η συνολική δύναμη σχεδιασμού που ενεργεί στον τοίχο από την πλευρά του εδάφους, E d δίνεται από τη σχέση: 1 Ed kv KαE H 2 όπου: Εάν Εάν 2 1 ' d 2 sin ' d KαΕ 2 ' d 2 cos sin sin d 1 K αε 2 dd d sin sin ' sin ' sin 2 sin cos sin sin d Η αντίστοιχη έκφραση για την παθητική ώθηση που αναπτύσσεται λόγω της κίνησης του τοίχου προς την επίχωση είναι η ακόλουθη: sin 2 ' K d pe 2 sin ' sin ' 2 cos sin sin 1 d d sin sin d

27 Αποτελέσματα 27 όπου: kh tan 1 k όπου: h v k ο οριζόντιος σεισμικός συντελεστής και > Συντελεστής σεισμικής επιτάχυνσης αg=γi*agr». k v ο κατακόρυφος. Βλ. «Φάσμα Το μοναδιαίο ειδικό βάρος του εδάφους. Βλ. παράμετρο στη «Επίχωση». H Το ύψος του τοίχου. Βλ. Σχήμα 1 και Σχήμα 2. Η γωνία κλίσης του πρανούς επίχωσης. Η γωνία κλίσης του τοίχου στην παρειά γαιών μετρούμενη ως προς την οριζόντιο. Βλ. Σχήμα 1 και Σχήμα 2. ' d Η τιμή σχεδιασμού της γωνίας διατμητικής αντοχής (εσωτερικής τριβής) του εδάφους. Βλ. παράμετρο στη «Επίχωση». Στον Τρόπο Ανάλυσης 2 (DA2* & DA2) ισούται με την χαρακτηριστική τιμή. ' d Η τιμή σχεδιασμού της γωνίας διατμητικής αντοχής (εσωτερικής τριβής) μεταξύ τοίχου εδάφους. Βλ. παράμετρο στη «Επίχωση». Στον Τρόπο Ανάλυσης 2 (DA2* & DA2) ισούται με την χαρακτηριστική τιμή. Παρατήρηση Οι παραπάνω τύποι εφαρμόζονται στον υπολογισμό των ωθήσεων επί του τοίχου για την οριακή κατάσταση δομικής αστοχίας [STR]. Για τον υπολογισμό των ωθήσεων στην κατακόρυφη θέση Α-Α (γεωτεχνικές οριακές καταστάσεις [GEO] και ισορροπίας [EQU]) λαμβάνεται ψ = 90 ο.

28 28 Τοίχος αντιστήριξης 4.4 Έλεγχος εκκεντρότητας L/3 L/3 σmin e L/3 L/3 e V V L/3 σmax L/3 σmax L/3 L/3 L/3 σmax e V e < L/6 L/6 < e < L/3 L/3 < e Μικρή εκκεντρότητα όλο το πέλμα υπό θλίψη Μεγάλη εκκεντρότητα Χαίνων αρμός Πολύ μεγάλη εκκεντρότητα κίνδυνος ανατροπής Σχήμα 7 Διαγράμματα τάσεων εδάφους και εκκεντρότητες φόρτισης. Ο έλεγχος εκκεντρότητας γίνεται σύμφωνα με την του EC7.

29 5 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης Zητείται ο σχεδιασμός του τοίχου με πέλματα που φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, ο οποίος αντιστηρίζει εδαφικό επίχωμα από άμμο με τα εξής χαρακτηριστικά: γ=18 kn /m 3, φ= 30, δ=15. Ο τοίχος εδράζεται σε έδαφος με εσωτερική γωνία τριβής φ=32. Στο πρανές πίσω από τον τοίχο εφαρμόζεται κατανεμημένο φορτίο gπ=10 kn/m 2 και στον πόδα εμπρός ίσο με gε=10 kn/m 2. Ασκείται επίσης συγκεντρωμένο φορτίο στην στέψη του τοίχου ίσο με Gσ=20 kn/m. Εικόνα 6 Η οθόνη εισαγωγής των δεδομένων.

30 30 Τοίχος αντιστήριξης εδομένα τοίχου αντιστήριξης 1. Γεωμετρικά Χαρακτηριστικά τοίχου. Ύψος τοίχου αντιστηριξης Η = 5,00 [m] Πάχος πέλματος πεδίλου εμπρός D1 = 0,70 [m] Πάχος πέλματος πεδίλου πίσω D2 = 0,50 [m] Υψομετ. διαφορά άκρων πεδίλου D3 = 0,00 [m] Ύψος χαλινού D4 = 0,50 [m] Πάχος χαλινού D5 = 0,60 [m] Υψος επίχωσης εμπρός Ηεδ = 0,60 [m] Μήκος πίσω πέλματος S1 = 3,20 [m] Μήκος S2 = 0,30 [m] Πλάτος στέψης S3= 0,35 [m] Μήκος S4 = 0,00 [m] Μήκος εμπρός πέλματος S5 = 0,80 [m] Γωνία κλίσης παρειάς γαιών τοίχου ψ = 86,01 [ ] Γωνία κλίσης θεμελίου α = 0,00 [ ] 2. Εδαφικά Χαρακτηριστικά επίχωσης. Γωνία διατμητικής αντοχής επίχωσης φd επ = 30,00 [ ] Γωνία τριβής τοίχου επίχωσης δd επ = 15,00 [ ] Μοναδιαίο βάρος επίχωσης γ = 18,00 [kn/m3] Γωνία κλίσης πρανούς β = 8,00 [ ] Συντελ. υπολογισμού παθητικής ώθησης λ = 0,30 3. Στοιχεία εδάφους θεμελίωσης. Τρόπος ανάλυσης γεωτεχνικών οριακών καταστάσεων [GEO] DA2* EC7 (B.6.2.2) Γωνία τριβής στη βάση του θεμελίου δ = 32,00 [ ] Επιτρεπόμενη τάση εδάφους σεπ = 300,00 [kn/m²]

31 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης Επιβαλλόμενα Φορτία Μόνιμο φορτίο πρανούς επίχωσης Κινητό φορτίο πρανούς επίχωσης Μόνιμο συγκεντρωμένο στέψης τοίχου Κινητό συγκεντρωμένο στέψης τοίχου Μόνιμο φορτίο πόδα (εμπρός) Κινητό φορτίο πόδα (εμπρός) Όλα τα φορτία και τα εντατικά μεγέθη δίδονται ανά μέτρο μήκους. 5. Επιμέρους συντελεστές δράσεων και αντιστάσεων gπ = 10,00 [kn/m] qπ = 0,00 [kn/m] Gσ = 20,00 [kn] Qσ = 0,00 [kn] gε = 15,00 [kn/m] qε = 0,00 [kn/m] Μόνιμα φορτία γg = 1,35 Κινητά φορτία γq = 1,50 Φέρουσας Ικανότητας (στατκά φορτία) γrv = 1,40 Φέρουσας Ικανότητας (σεισμικά φορτία) γrv = 1,00 Oλίσθησης (στατκά φορτία) γrh = 1,10 Oλίσθησης (σεισμικά φορτία) γrh = 1,00 6. Υλικά κατασκευής Γενικά στοιχεία Ποιότητα Σκυροδέματος C20/25 Χαρακτηριστική αντοχή Σκυροδέματος Fck = 20,0 [MPa] Συντελεστής ασφαλείας σκυρόδεματος γc = 1,50 Ποιότητα Χάλυβα B500C Χαρακτηριστική αντοχή Χάλυβα Fyk = 500,0 [MPa] Συντελεστής ασφαλείας χάλυβα γs = 1,15 7. Σεισμικά χαρακτηριστικά Σεισμική ζώνη Z2 Εδαφική επιτάχυνση οριζόντια ag=[γι*αgr] αg = 0,24g Εδαφική επιτάχυνση κατακόρυφα [αvg/αg] λ = 0,90 Μειωτικός συντελεστής συμπερ. Τοίχου r = 1,50 Συντελεστής εδάφους [EC8 1 πιν. 3.2] S = 1,20 Σεισμικός συντελεστής (οριζόντια) kh = 0,192 Σεισμικός συντελεστής (κατακόρυφα) kv = 0,096 Γωνία κλίσης θ(κατω ΣΕΙΣΜΟΣ) θα = 9,936 [ ] Γωνία κλίσης θ(ανω ΣΕΙΣΜΟΣ θβ = 11,991 [ ] 8. Κανονισμοί Για την επίλυση χρησιμοποιούνται οι παρακάτω κανονισμοί:

32 32 Τοίχος αντιστήριξης ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑΣ 0, ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑΣ 2, ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑΣ 7, ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑΣ 8. Λαμβάνονται υπόψιν τα πρόσθετα σεισμικά φορτία, με βάση τον ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 8. Οι συνδυασμοί φορτίσεων όπως ορίζονται από τους παραπάνω κανονισμούς. Οι συντελεστές ασφαλείας όπως ορίζονται από τους παραπάνω κανονισμούς. Στατική φόρτιση Παθητική ώθηση στον τοίχο από Coulomb Συντ. υπολογισμού παθ. Ώθησης kpe = 3,00 Γαίες τοίχου εμπρός FpS = 87,48 [kn] Από μόνιμο πόδα (εμπρός) Fpg = 40,50 [kn] Από κινητό πόδα (εμπρός) Fpq = 0,00 [kn] Συνολική παθητική ώθηση Fp = 127,98 [kn] Στην κατακόρυφη παρειά Α Α [EQU, GEO] Κατακόρυφα φορτία Iδιο Bάρος τοίχου Iδιο Bάρος γαιών Μόνιμο φορτίο πρανούς επίχωσης Κινητό φορτίο πρανούς επίχωσης W = 134,63 [kn] S = 280,54 [kn] gπ = 35,00 [kn] qπ = 0,00[kN] Συντελεστής Κα 0,343 Συντελεστής ΚαH 0,340 Οριζόντια συνιστώσα λόγω ενεργητικής ώθησης Λόγω γαιών Hs = 109,90 [kn] Λόγω μόνιμου φορτίου πρανούς Hgπ = 20,38 [kn] Λόγω κινητού φορτίου πρανούς Hqπ = 0,00 [kn] Συνολική ενεργητική ώθηση Κατακόρυφη συνιστώσα λόγω ενεργητικής ώθησης Λόγω γαιών Λόγω μόνιμου φορτίου πρανούς Λόγω κινητού φορτίου πρανούς 175,88 [kn] Vs = 15,45 [kn] Vgπ = 2,86[kN] Vqπ = 0,00 [kn]

33 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης 33 Ροπές ανατροπής κ' ευστάθειας. Ροπές ανατροπής Λόγω ώθησης γαιών Λόγω ώθησης γαιών από μόνιμο φορτίο πρανούς Λόγω ώθησης γαιών από κινητό φορτίο πρανούς MΗs = 164,55 [knm] MHgπ = 50,87 [knm] MHqπ = 0,00 [knm] Ροπές ευστάθειας Ροπή λόγω ίδιου βάρους τοίχου Mw = 250,00 [knm] Ροπή λόγω ίδιου βάρους γαιών Ms = 845,71 [knm] Λόγω ώθησης γαιών (κατακόρυφα) Mvs = 71,82 [knm] Λόγω ώθησης μόνιμου φορτίου πρανούς (κατακόρυφα) Mvgπ = 13,32 [knm] Λόγω ώθησης κινητού φορτίου πρανούς (κατακόρυφα) Mvqπ = 0,00 [knm] Λόγω μόνιμου φορτίου στέψης τοίχου MGς =19,50 [kνm] Λόγω παθητικής ώθησης εμπρός MPas = 12,80 [knm] Στην επιφάνεια μεταξύ τοίχου & γαιών (τομή 1 1) [STR] Συντελεστής Κα 0,367 Συντελεστής ΚαΗ 0,347 Λόγω ώθησης γαιών (Οριζόντια) Hs = 57,70 [kn] Ώθηση γαιών λόγω μόνιμου φορτίου πρανούς (Οριζόντια) Hgπ = 14,91 [kn] Ώθηση γαιών λόγω κινητού φορτίου πρανούς (Οριζόντια) Hqπ = 0,00 [kn] Συνολική τέμνουσα δύναμη VEd = 98,03 [kn] Ροπές διαστασιολόγησης [τομή 1 1] Λόγω ώθησης γαιών Λόγω ώθησης γαιών από μόνιμο φορτίο πρανούς Λόγω ώθησης γαιών από κινητό φορτίο πρανούς Συνολική Ροπή ΜsH = 82,71 [kνm] Mgπ = 32,06 [kνm] Mqπ = 0,00 [kνm] MEd = 154,93 [kνm] Έλεγχος ολίσθησης (GEO) (EC ) Φόρτιση ΣΦ(1) [Στατική φόρτιση] Οριζόντια φορτία Δύναμη ολίσθησης σχεδιασμού Hd = 175,88 [kn]

34 34 Τοίχος αντιστήριξης Κατακόρυφα φορτία Αντίσταση έναντι ολίσθησης Συνολική κατακόρυφη δύναμη Vk = 453,48 [kn] Παθητική ώθηση γαιών Fp = 127,98 [kn] Αντίσταση ολίσθησης = Vk*εφ(δ)/γRH+λ*Fp/γRV Rd =285,03 [kn] Συντελεστής ασφαλείας έναντι ολίσθησης SF = 1,62 Έλεγχος ανατροπής (EQU) (EC ) Φόρτιση ΣΦ(6) [Στατική φόρτιση] Ροπές ανατροπής Συνολική ροπή ανατροπής Ροπές ευστάθειας Mov = 236,96 [knm] Συνολική ροπή ευστάθειας Msta = 1100,80 [knm] Συντελεστής ασφαλείας έναντι ανατροπής SF = 4,65 ΕΚΚΕΝΤΡΟΤΗΤΑ => ξ = (1100,80[kNm] 236,96[kNm])/(411,79[kN]) = 2,10[m] => e= L/2 ξ = 0,23 Φόρτιση ΣΦ(7) [Στατική φόρτιση] Ροπές ανατροπής Συνολική ροπή ανατροπής Ροπές ευστάθειας Mov = 226,79 [knm] Συνολική ροπή ευστάθειας Msta = 1098,13 [knm] Συντελεστής ασφαλείας έναντι ανατροπής SF = 4,84 ΕΚΚΕΝΤΡΟΤΗΤΑ => ξ = (1098,13[kNm] 226,79[kNm])/(411,22[kN]) = 2,12[m] => e= (L/2 ξ) = 0,21

35 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης 35 Έλεγχος Φέρουσας Ικανότητας (GEO) Φόρτιση ΣΦ(1) [Στατική φόρτιση] Οριζόντια δύναμη Hk = 91,89 [kn] Κατακόρυφη δύναμη Vk = 453,48 [kn] Ροπή σχεδιασμού [Mst Mov] Mk = 988,76 [knm] Εκκεντρότητα φόρτισης e = 0,14 [m] Eνεργό πλάτος θεμελίωσης b' = 4,36 [m] Φέρουσα Ικανότητα εδάφους RVd = 2586,24 [kn] Συντελεστής ασφαλείας έναντι υπέρβασης της Φέρουσας Ικανότητας [RVd/Vd]SF = 4,22 Έλεγχος εκκεντρότητας (EC ) => e= L/2 ξ = 0,14 =< L/6=0,78[m] Παρατήρηση Η τιμή της επιτρεπόμενης τάσης του εδάφους εξαρτάται από την τιμή του ενεργού πλάτους θεμελίωσης, σύμφωνα με τον DIN1054 (Παράρτημα Α, Πίνακας Α.1). Τάσεις εδάφους & Οπλισμοί πέλματος Κατακόρυφη δύναμη Vd = 612,20 [kn] Κατακόρυφη δύναμη Md = 1333,49 [kn] Εκκεντρότητα φόρτισης e = 0,15 [m] Μέγιστη τάση στο θεμέλιο σmax = 156,59 [kn/m²] Ελάχιστη τάση στο θεμέλιο σmin = 106,72 [kn/m²] Μήκος προβόλου υπολογισμού L = 3,20 [m] Τάση στην θέση υπολογισμού 2 2 σ22 = 141,04 [kn/m²] Ροπή ελέγχου πεδίλου στην θέση 2 2 (πίσω πρόβολος), για οπλισμό M22 = 117,88 [kn/m] Τάση στην θέση υπολογισμού 3 3 σ33 = 148,01 [kn/m²] Ροπή ελέγχου πεδίλου στην θέση 3 3 (εμπρός πρόβολος), για οπλισμό M33 = 41,63 [kn/m] Συντελεστές υπολογισμού Φέρουσας Ικανότητας Συντελεστής κλίσης φορτίου ic = 0,73

36 36 Τοίχος αντιστήριξης Φόρτιση ΣΦ(3) [Στατική φόρτιση] Οριζόντια δύναμη Hk = 91,89 [kn] Κατακόρυφη δύναμη Vk = 488,48 [kn] Ροπή σχεδιασμού [Mst Mov] Mk = 1090,27 [knm] Εκκεντρότητα φόρτισης e = 0,09 [m] Eνεργό πλάτος θεμελίωσης b' = 4,46 [m] Φέρουσα Ικανότητα εδάφους RVd = 2715,13 [kn] Συντελεστής ασφαλείας έναντι υπέρβασης της Φέρουσας Ικανότητας [RVd/Vd] = 4,12 Έλεγχος εκκεντρότητας (EC ) => e= L/2 ξ = 0,09 =< L/6 =0,78[m] Τάσεις εδάφους & Οπλισμοί πέλματος SF Κατακόρυφη δύναμη Vd = 659,45 [kn] Κατακόρυφη δύναμη Md = 1470,51 [kn] Εκκεντρότητα φόρτισης e = 0,10 [m] Μέγιστη τάση στο θεμέλιο σmax = 159,22 [kn/m²] Ελάχιστη τάση στο θεμέλιο σmin = 124,42 [kn/m²] Μήκος προβόλου υπολογισμού L = 3,20 [m] Τάση στην θέση υπολογισμού 2 2 σ22 = 148,36 [kn/m²] Ροπή ελέγχου πεδίλου στην θέση 2 2 (πίσω πρόβολος), για οπλισμό M22= 114,09 [kn/m] Τάση στην θέση υπολογισμού 3 3 σ33 = 153,23 [kn/m²] Ροπή ελέγχου πεδίλου στην θέση 3 3 (εμπρός πρόβολος), για οπλισμό M33= 42,75 [kn/m] Συντελεστές υπολογισμού Φέρουσας Ικανότητας Συντελεστής κλίσης φορτίου ic = 0,75 Σεισμική φόρτιση [1.] Σεισμός προς τα πάνω [αρνητικός] Παθητική ώθηση στον τοίχο από Mononobe Okabe Γωνία κλίσης υπολογισμού θ = 11,991 [ ] Συντ. υπολογισμού παθ. ώθησης kp = 2,60 Γαίες τοίχου εμπρός FpS = 68,65 [kn] Από μόνιμο πόδα (εμπρός) Fpg = 31,78 [kn] Από κινητό πόδα (εμπρός) Fpq = 0,00 [kn] Συνολική παθητική ώθηση Fp = 100,43 [kn]

37 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης 37 Συντελεστές ενεργητικής ώθησης από Mononobe Okabe στην παρειά (Α Α) Συντελεστής Kae Kae = 0,549 Συντελεστής KaeH KaeH = 0,543 Στην κατακόρυφη παρειά Α Α [EQU, GEO] Οριζόντια συνιστώσα λόγω ενεργητικής ώθησης Λόγω γαιών Λόγω μόνιμου φορτίου πρανούς Λόγω κινητού φορτίου πρανούς[*ψ2] Συνολική ενεργητική ώθηση Κατακόρυφη συνιστώσα λόγω ενεργητικής ώθησης Λόγω γαιών Λόγω μόνιμου φορτίου πρανούς Λόγω κινητού φορτίου πρανούς[*ψ2] Hs = 158,71 [kn] Hgπ = 29,43 [kn] Hqπ = 0,00 [kn] = 188,14 [kn] Vs = 22,31 [kn] Vgπ = 4,14 [kn] Vqπ = 0,00 [kn]

38 38 Τοίχος αντιστήριξης Ροπές ανατροπής κ' ευστάθειας. Ροπές ανατροπής Λόγω αδρανειακής δύναμης τοίχου Λόγω αδρανειακής δύναμης γαιών Λόγω ώθησης γαιών Λόγω ώθησης γαιών από μόνιμο φορτίο πρανούς Λόγω ώθησης γαιών από κινητό φορτίο πρανούς[*ψ2] Λόγω αδρανειακής δύναμης μόνιμου φορτίου στέψης Mw = 31,33 [kνm] Ms = 159,54 [kνm] MΗs = 237,64 [knm] MHgπ = 73,46 [knm] MHqπ = 0,00 [knm] MGσ = 19,20 [kνm] Ροπές ευστάθειας Ροπή λόγω ίδιου βάρους τοίχου Mw = 226,00 [knm] Ροπή λόγω ίδιου βάρους γαιών Ms = 764,52 [knm] Λόγω ώθησης γαιών (κατακόρυφα) Mvs = 103,72 [knm] Λόγω ώθησης μόνιμου φορτίου πρανούς (κατακόρυφα) Mvgπ = 19,23 [knm] Λόγω ώθησης κινητού φορτίου πρανούς (κατακόρυφα)[*ψ2] Mvqπ = 0,00 [knm] Λόγω μόνιμου φορτίου στέψης τοίχου MGσ = 17,63 [kνm] Λόγω παθητικής ώθησης εμπρός MPas = 10,04 [knm] Στην επιφάνεια μεταξύ τοίχου & γαιών (τομή 1 1) [STR] Συντελεστής Κα = 0,593 Συντελεστής ΚαΗ = 0,561 Λόγω ώθησης γαιών (Οριζόντια) Hs = 84,36 [kn] Ώθηση γαιών λόγω μόνιμου φορτίου πρανούς (Οριζόντια) Hgπ = 21,80 [kn] Ώθηση γαιών λόγω κινητού φορτίου πρανούς (Οριζόντια)[*ψ2] Hqπ = 0,00 [kn] Αδρανειακή δύναμη τοίχου Hw = 10,32 [kn] Αδρανειακή δύναμη μόνιμου φορτίου στέψης τοίχου HGσ = 3,84 [kn] Συνολική τέμνουσα δύναμη VEd = 120,32 [kn] Ροπές διαστασιολόγησης [τομή 1 1] Λόγω αδρανειακής δύναμης τοίχου Mw = 22,19 [kνm] Λόγω ώθησης γαιών ΜsH = 120,92 [kνm] Λόγω ώθησης γαιών από μόνιμο φορτίο πρανούς Mgπ = 46,87 [kνm] Λόγω ώθησης γαιών από κινητό φορτίο πρανούς[*ψ2] Mqπ = 0,00 [kνm] Λόγω αδρανειακής δύναμης μόνιμου φορτίου στέψης τοίχου MGσ = 16,51 [kνm] Συνολική Ροπή MEd = 206,48 [kνm]

39 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης 39 Έλεγχος ολίσθησης (GEO) (EC ) Φόρτιση ΣΣ(1) [Σεισμική φόρτιση] Οριζόντια φορτία Δύναμη ολίσθησης σχεδιασμού Κατακόρυφα φορτία Αντίσταση έναντι ολίσθησης Hd = 271,69 [kn] Συνολική κατακόρυφη δύναμη Vd = 419,83 [kn] Παθητική ώθηση γαιών Fp = 100,43 [kn] Αντίσταση ολίσθησης = Vd*εφ(δ)/γRH+λ*Fp/γRV Rd = 292,47 [kn] Συντελεστής ασφαλείας έναντι ολίσθησης SF = 1,08 Έλεγχος ανατροπής (EQU) (EC ) Φόρτιση ΣΣ(1) [Σεισμική φόρτιση] Ροπές ανατροπής Συνολική ροπή ανατροπής Ροπές ευστάθειας Mov = 521,17 [knm] Συνολική ροπή ευστάθειας Msta = 1134,11 [knm] Συντελεστής ασφαλείας έναντι ανατροπής SF = 2,18 ΕΚΚΕΝΤΡΟΤΗΤΑ => ξ = (1134,11[kNm] 521,17[kNm])/(419,83[kN]) = 1,46[m] => e= L/2 ξ = 0,87 Έλεγχος Φέρουσας Ικανότητας (GEO) Φόρτιση ΣΣ(1) [Σεισμική φόρτιση] Οριζόντια δύναμη Hd = 241,57 [kn] Κατακόρυφη δύναμη Vd = 419,83 [kn] Ροπή σχεδιασμού [Mst Mov] MEd = 612,94 [knm] Εκκεντρότητα φόρτισης e = 0,87 [m] Eνεργό πλάτος θεμελίωσης b' = 2,92 [m] Φέρουσα Ικανότητα εδάφους RVd = 1003,40 [kn] Συντελεστής ασφαλείας έναντι υπέρβασης της Φέρουσας Ικανότητας [RVd/Vd] = 2,39 SF

40 40 Τοίχος αντιστήριξης Έλεγχος εκκεντρότητας (EC ) => e= L/2 ξ = 0,87 => L/6 = 0,78 < e < L/3 =1,55 Τάσεις εδάφους & Οπλισμοί πέλματος Κατακόρυφη δύναμη Vd = 419,83 [kn] Κατακόρυφη δύναμη Md = 612,94 [kn] Εκκεντρότητα φόρτισης e = 0,87 [m] Μέγιστη τάση στο θεμέλιο σmax = 191,71 [kn/m²] Ελάχιστη τάση στο θεμέλιο σmin = 0,00 [kn/m²] Μήκος προβόλου υπολογισμού L = 2,93 [m] Τάση στην θέση υπολογισμού 2 2 σ22 = 128,24 [kn/m²] Ροπή ελέγχου πεδίλου στην θέση 2 2 (πίσω πρόβολος), για οπλισμό M22 = 351,97 [kn/m] Τάση στην θέση υπολογισμού 3 3 σ33 = 156,69 [kn/m²] Ροπή ελέγχου πεδίλου στην θέση 3 3 (εμπρός πρόβολος), για οπλισμό M33 = 52,01 [kn/m] Συντελεστές υπολογισμού Φέρουσας Ικανότητας Συντελεστής κλίσης φορτίου ic = 0,30 [2.] Σεισμός προς τα κάτω [θετικός] Γίνονται οι ίδιοι έλεγχοι και τυπώνονται οι ίδιοι πίνακες, όπως για το σεισμό προς τα πάνω. ιαστασιολόγηση τοίχου Έλεγχος διάτμησης τοίχου Έλεγχος επάρκειας πλάτους κορμού τοίχου Τέμνουσα σχεδιασμού VEd = 131,41 [kn] Αντοχή σε τέμνουσα VRdc = 297,09 [kn] Συντελεστής ασφαλείας έναντι διάτμησης = [VRdc/VEd] SF = 2,26 Ο έλεγχος έγινε σύμφωνα με τον EC 'Στοιχεία στα οποία δεν απαιτείται οπλισμός διάτμησης' Ο έλεγχος έγινε για την δυσμενέστερη από όλες τις (στατικές + σεισμικές) φορτίσεις.

41 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης 41 Οπλισμοί στις θέσεις ελέγχου Σίδερο [1] Παρειά γαιών Ροπή διαστασιολόγησης Απαιτούμενος κατακόρυφος οπλισμός Τοποθετούνται : Φ10/8 Μ1 1 = 224,01 [knm] As,req = 8,93 [cm²] As,prv = 9,82 [cm²] Σίδερο [2] Παρειά γαιών Απαιτούμενος οριζόντιος οπλισμός = 20% Κύριου οπλισμού As,req = 5,24 [cm²] Τοποθετούνται : Φ10/15 As,prv = 5,24 [cm²] Σίδερα [3] + [4] Οπλισμός εμπρός πλευράς τοίχου αντιστήριξης Τοποθετούμενος οπλισμός = 20% Κύριου οπλισμού Εσχάρα: Φ10/15 As,prv = 5,24 [cm²] Σίδερο [5] Πέδιλο, οπλισμός Ανω Ροπή διαστασιολόγησης Απαιτούμενος άνω οπλισμός πέλματος Τοποθετούνται : Φ10/6 Σίδερο [6] Τοποθετούμενος οπλισμός = 20% Κύριου οπλισμού Απαιτούμενος άνω πέλματος (διανομές) Τοποθετούνται : Φ10/15 Σίδερα [7] Πέδιλο, οπλισμός Κάτω Ροπή διαστασιολόγησης Απαιτούμενος κάτω οπλισμός πέλματος Εσχάρα: Φ10/9 Μ2 2 = 351,97 [knm] As,req = 13,07 [cm²] As,prv = 13,09 [cm²] As,req = 5,23 [cm²] As,prv = 5,24 [cm²] Μ3 3 = 58,3 [knm] As,req = 8,45 [cm²] As,prv = 8,73 [cm²] Σίδερο [8] Τοποθετούμενος οπλισμός = 20% Κύριου οπλισμού Απαιτούμενος κάτω πέλματος (διανομές) Τοποθετούνται : Φ10/15 Ο ελάχιστος οπλισμός σύμφωνα με: [EC ] As,req = 5,23 [cm²] As,prv = 5,24 [cm²]

42 42 Τοίχος αντιστήριξης Προμέτρηση τοίχου Πίνακας οπλισμών τοίχου αντιστήριξης Α/Α [ ] Αριθμός [/] Διάμετρος [mm] Μήκος [m] Βάρος kg ,26 42, ,00 22, ,55 19, ,55 19, ,95 62, ,00 19, ,95 44, ,00 7, ,71 236,00 Ποσότητες Σκυροδέματος Σιδηρού οπλισμού Ογκος σκυροδέματος τοίχου Ογκος σκυροδέματος πεδίλου Συνολικός όγκος σκυροδέματος Βάρος σιδηρού οπλισμού τοίχου Βάρος σιδηρού οπλισμού πέλματος Βάρος σιδηρού οπλισμού Αναλογία οπλισμού / σκυροδέματος Τέλος διαστασιολόγησης τοίχου αντιστήριξης Vt = 2,15 m3/μ.μ Vp = 3,23 m3/μ.μ Vol = 5,38 m3/μ.μ = 103,11 kg/μ.μ = 132,89 kg/μ.μ G = 236,00 kg/μ.μ G/Vol = 43,83 kg/m3

43 Παράδειγμα τοίχου αντιστήριξης Φ10/10 Φ10/ Φ10/7 Φ10/9 Σχήμα 8 Φ10/9 Το αρχείο που δημιουργείται με την εντολή «Παράμετροι > Εξαγωγή σκαριφήματος σε.tek» και εισάγεται στο Fespa.

44 6 Βιβλιογραφία [BOWL88] Bowles JE, Foundation Analysis and Design 4 th edition, McGraw- Hill, [KRAM96] Kramer SL, Geotechnical Earthquake Engineering, Prentice Hall, [STIE75], Stiegler W, Τοίχοι αντιστηρίξεως, Μ. Γκιούρδας, 1975 ΕΛΟΤ ΕΝ1997-1:2004, Ευρωκώδικας 7 Γεωτεχνικός σχεδιασμός, Μέρος 1: Γενικοί κανόνες ΕΛΟΤ ΕΝ1998-5:2005, Ευρωκώδικας 8 Αντισεισμικός σχεδιασμός, Μέρος 5: Θεμελιώσεις, φορείς αντιστήριξης και γεωτεχνικά θέματα

ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18ης Οκτωβρίου 18, 582 00 Έδεσσα τηλ. 2381025555, fax. 2381051255 Εργασία: Αποφράξεις δικτύου αποχέτευσης Προϋπολογισμός: 30.100,00 (με Φ.Π.Α.) Αριθμός Μελέτης: 35/2013 Έδεσσα, 27-12-2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Κληρονομικό Δίκαιο -> ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις του ατόμου μετά το θάνατό του και ιδίως στην τύχη της περιουσίας του. Καταλαμβάνει το πέμπτο βιβλίο του ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού.

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού. 1. Ταυτότητα ενότητας 1.Θέμα: Ρατσισμοί και διακρίσεις 2. Προτεινόμενες τάξεις: Γ -ΣΤ 3. Δημιουργός/οί: Άγγελος Χατζηνικολάου. Επεξεργασία: Τριανταφυλλιά Κωστούλη 4. Διάρκεια (σε διδακτικές ώρες): 8-10

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΙΜΟΥ. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΙΜΟΥ. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΔ & Μ.Ε Αριθμός Μελέτης : 3 Δήμος : ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ Εργο : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΡΓΟ: ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1.1 Αντικείμενο του παρόντος Τιμολογίου είναι ο καθορισμός των τιμών μονάδος με τις οποίες θα εκτελεσθεί το έργο, όπως προδιαγράφεται στα λοιπά τεύχη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Ελληνική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 11 Ιουλίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Α.Π.: 27934 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Θέμα: Τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΞΥΛΙΝΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΙΤΕΑΣ Αριθ. Πρωτ. 19.622 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ O Αντιδήμαρχος Δελφών Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ (Υ.Α.Σ.) ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) 1 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία. Επίκτητος Σοφός δεν είναι όποιος ξέρει πολλά, αλλά όποιος ξέρει χρήσιμα. Ηράκλειτος Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10) ΤΜΗΜΑ Α

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10) ΤΜΗΜΑ Α ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ Δ/ΝΣΗ Π.-Δ. & Π.Ζ. ΕΡΓΟ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΠΥΛΟΥ» ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10)

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α Επί του Απολογισμού των εσόδων και εξόδων του Κράτους έτους 2006 και του Γενικού Ισολογισμού της 31 ης Δεκεμβρίου 2006, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 περ. ε σε συνδυασμό με το άρθρο 79 παρ. 7 του Συντάγματος

Διαβάστε περισσότερα

Λ ο υ κ ά ς Α π ο σ τ ο λ ί δ η ς & Σ υ ν ε ρ γ ά τ ε ς ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Λ ο υ κ ά ς Α π ο σ τ ο λ ί δ η ς & Σ υ ν ε ρ γ ά τ ε ς ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Λ ο υ κ ά ς Α π ο σ τ ο λ ί δ η ς & Σ υ ν ε ρ γ ά τ ε ς ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Τηλ.: 2103619650, 2103610116, Fax: 2103619760, Email: lapostol@otenet.gr h t t p: / / w w w. l o u k a s a p o s t o l i d i

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ ΤΟΥ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σας πληροφορούμε ότι δημοσιεύθηκε ο νόμος 3861/2010 (ΦΕΚ112/Α /13-7-2010) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική

Σας πληροφορούμε ότι δημοσιεύθηκε ο νόμος 3861/2010 (ΦΕΚ112/Α /13-7-2010) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277

ΑΠΟΦΑΣΗ. Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277 Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ «ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟ:

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ «ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ KAI ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΟ: «ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΩΜΑΤΩΝ, ΒΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ A.E. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΥΧΩΝ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟ:1/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πετριάς, Δήμου Σκύδρας, Νομού Πέλλας, με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων.

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων. 1 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ 1 η φάση έργου (Περίοδος 25 Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014) Στη πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκαν τα παρακάτω: 1 ο Πακέτο εργασίας (Προσδιορισμός είδους και ποσοτήτων υπολειμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «Δήμος Αιγάλεω» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2/10 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚEΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΟΛΜΕ Αγαπητή/αγαπητέ Συνάδελφε, Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ, Ινστιτούτο της ΑΔΕΔΥ, με τη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

6o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη, εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

6o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη, εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων 6o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη, εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Θέμα: Άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας από εκπαιδευτικούς Συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ. Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ. Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ. 9434 2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου,

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 1.3.2007 Αρ.Πρωτ.216. Προς Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης. Θέμα: Αναπροσαρμογή τιμών αντικειμενικού

Θεσσαλονίκη 1.3.2007 Αρ.Πρωτ.216. Προς Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης. Θέμα: Αναπροσαρμογή τιμών αντικειμενικού Θεσσαλονίκη 1.3.2007 Αρ.Πρωτ.216 Προς Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Αναπροσαρμογή τιμών αντικειμενικού Σας διαβιβάζουμε τις με αριθμ.πρωτ. 1020562/486/ΟΟΤΥ/Δ / ΠΟΛ.1033/27

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 20ουΑΙΩΝΑ Διπλωματική Εργασία για το Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου)

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) 1 Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) Σοφοκλής Ερμηνευτικές ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντομης απάντησης) Πρόλογος Στίχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 Αριθμ.Πρωτ.: 1036819/642/Α0012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Ι.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΙΙ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Κ. Μ. : Π02/205 ΠΡΟΫΠ. : 40.344,00 με το Φ. Π. Α. ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

4ο εαρ. Εξαμηνο, 2010-2011

4ο εαρ. Εξαμηνο, 2010-2011 4ο εαρ. Εξαμηνο, 2010-2011 Η αποτυπωση ως εργαλειο αναγνωρισης του δομημενου περιβαλλοντος Συστηματικη Αποτυπωση κτηριου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Αν. Καθηγ. της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Μαθημα 1ο Εικονογραφηση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΩΡΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. 2. Προσόντα Υποψηφίων - Θέσεις προς Κάλυψη

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΩΡΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. 2. Προσόντα Υποψηφίων - Θέσεις προς Κάλυψη ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΓΕΩΓΡ. ΠΟΛ. & ΕΚΠΣΗΣ ΥΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ 16 Ιουλίου 2014 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΩΡΙΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 1. Γενικά Η Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Πλαίσιο προδιαγραφών Ι. Δομή θεμάτων Η διαδικασία εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α Λυκείου προβλέπει τη δοκιμασία τους σε τρία θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας, καθένα από τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 100. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ... 9 100.1 Πεδίο εφαρμογής -

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα 28 Iανουαρίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα 28 Iανουαρίου 2008 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα 28 Iανουαρίου 2008 Α.ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.:1013170/160/58/Α0014 1. Διεύθυνση 14η Φ.Π.Α. Τμήμα Α ΠΟΛ. 1020 2. Δ/ΝΣΗ 16η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου Υπεύθυνες Καθηγήτριες κ. Λαγουτάρη Ελένη κ. Σούσου Άρτεμις Ομάδα Μαθητών Κάμτσιος Παναγιώτης Κασπάρης Δημήτριος Κατσαΐτης Νικόλας

Διαβάστε περισσότερα

cm U Βασιλική Χάλαζα Α.Μ. 1110523 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (1975-1987) ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

cm U Βασιλική Χάλαζα Α.Μ. 1110523 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (1975-1987) ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής των Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: διεπιστημονικές προσεγγίσεις στις ιστορικές,

Διαβάστε περισσότερα

Στις 20 Ιουνίου ψηφίζουμε ΔΑΚΕ, για το 16ο συνέδριο τής ΟΛΜΕ

Στις 20 Ιουνίου ψηφίζουμε ΔΑΚΕ, για το 16ο συνέδριο τής ΟΛΜΕ Στις 20 Ιουνίου ψηφίζουμε ΔΑΚΕ, για το 16ο συνέδριο τής ΟΛΜΕ Αγαπητοί Συνάδελφοι, 17 Ιουνίου 2013 Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο 1ο Λύκειο Παλλήνης, καλούμαστε να

Διαβάστε περισσότερα

β) κίνημα στο Γουδί: σχολ. βιβλ σελ 86-87 «το 1909 μέσω της Βουλής».

β) κίνημα στο Γουδί: σχολ. βιβλ σελ 86-87 «το 1909 μέσω της Βουλής». ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. α) αγροτική μεταρρύθμιση: σχολ. βιβλ. σελ 42 «καθώς. κοινωνικές συνθήκες». β) κίνημα στο Γουδί: σχολ. βιβλ σελ 86-87 «το 1909 μέσω της Βουλής». γ) Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΑΚΟΝ ΙΚΕ δτ: ORACON ΙΚΕ Αριθμ. ΓΕΜΗ : 058707504000

ΟΡΑΚΟΝ ΙΚΕ δτ: ORACON ΙΚΕ Αριθμ. ΓΕΜΗ : 058707504000 1. Σύννομη κατάρτιση και δομή των οικονομικών καταστάσεων Παρεκκλίσεις που έγιναν χάριν της αρχής της πραγματικής εικόνας (α) Άρθρο 42α 3: Παρέκκλιση από τις σχετικές διατάξεις περί καταρτίσεως των ετήσιων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΑΡΘΡΟ Σελίδα Κεφάλαιο Α' Αντικείμενο Γενικοί Όροι 1. Αντικείμενο του

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1

Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1 Σύμβαση για την πρόσληψη, τοποθέτηση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων μεταναστών, 1939, Νο. 66 1 Υιοθετήθηκε την 28η Ιουνίου 1939 από τη Γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Η ΡΑΕΚ θέτει και δημοσιεύει την παρούσα πρόταση ως προς τις αρχές και τη Μεθοδολογία που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΙΦΝΚ-ΔΘ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ.: 71351. Ταχυδρομική. Σταδίου 27 Διεύθυνση: Ταχυδρομικός Κώδικας: 101 83 ΑΘΗΝΑ

ΑΔΑ: 4ΙΦΝΚ-ΔΘ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ.: 71351. Ταχυδρομική. Σταδίου 27 Διεύθυνση: Ταχυδρομικός Κώδικας: 101 83 ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥTΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΔΑ: Ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωπόνος, Msc Αγροτικής Οικονομίας Βουλευτής Ν. Κοζάνης ΚΟΖΑΝΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2012 1 ΣΤΟΧΟΙ: Πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΕΠ ΚΩΔ. ΕΤΕΠ ΕΛΟΤ 1501- ΑΡΘΡΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 1 Γενικοί Όροι 2 Εφαρμοστέες Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ ΘΕΜΑ Α1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. «Φεντερασιόν»: σελίδα 46: «Η κατάσταση αυτή ιδεολογίας στη χώρα.» β. «Πεδινοί»: σελίδα 77: «Οι πεδινοί είχαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ορισμός αριθμού εισακτέων κατά τις εισιτήριες εξετάσεις για τη Σχολή Αρχιπυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας». Ο Υπουργός Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ορισμός αριθμού εισακτέων κατά τις εισιτήριες εξετάσεις για τη Σχολή Αρχιπυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας». Ο Υπουργός Εσωτερικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Β ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ 2ο ΥΠΑΞ/ΚΩΝ & ΠΥΡ/ΣΤΩΝ Ταχ.Δ/νση : Μουρούζη 4 Τ.Κ. 101 72 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΠΟ 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Δ. 737

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 2 ΑΠΟ 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Δ. 737 ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2007 2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΡΓΟ : ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚ ΛΥΚΕΙ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΣΧΕΔΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΣΤΑΣΙΑ ΤΥ ΛΥΚΕΙΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΙ ΜΕΣΗΣ ΙΑΝΥΑΡΙΣ 2014 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΣΧΕΔΙΥ: ΣΥΜΕΩΝ ΣΥΡΒΙΝΣ ΠΕ02 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΥΝ Α. ΠΡΙΝ Τ

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ: ΝΟΠΕ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ: ΝΟΠΕ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ 18/05/2006 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΝΟΠΕ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, κα ΖΩΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ: Η 2005-2006 ΕΡΓΑΣΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟY ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.

Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟY ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟY ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Βόλος : 5-8-2011 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 846971/ΓΠ22817 Πληροφορίες : Φώτου Κωνσταντία Τηλέφωνο: : 2421350103 FAX : : 2421097610 Ορθη επαναληψη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν όλα τα σχετικά έγγραφα - αποφάσεις για το ωράριο, όπως οµόφωνα ψηφίστηκαν και επικυρώθηκαν από το συνέδριο στο Λουτράκι το 2007

Ακολουθούν όλα τα σχετικά έγγραφα - αποφάσεις για το ωράριο, όπως οµόφωνα ψηφίστηκαν και επικυρώθηκαν από το συνέδριο στο Λουτράκι το 2007 Απόφαση συνεδρίου Λουτρακίου για ΩΡΑΡΙΟ 5. Επειδή (σύµφωνα µε τη διευκρίνιση για τη διαδικασία ψήφισης της εισήγησης του Σ από το προηγούµενο συνέδριο) ΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ το περιεχόµενο των εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ Ε I ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ τ Μ Η Μ Α ΕΚΔΟΣΕΩΝ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ! «ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΤΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΤΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΤΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 136 Εισαγωγή Αυτό το τμήμα της ύλης αποσκοπεί να εξοικειώσει τον σπουδαστή με τις εφαρμογές του Εργατοασφαλιστικού Δικαίου. Να καταδείξει

Διαβάστε περισσότερα

1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Έργο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ. Προϋπ 222.000 Ευρώ ( με Φ.Π.Α. 23 %) Πηγή ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ Χρήση 2015

1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ. Έργο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ. Προϋπ 222.000 Ευρώ ( με Φ.Π.Α. 23 %) Πηγή ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ Χρήση 2015 Έργο ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Προϋπ 222.000 Ευρώ ( με Φ.Π.Α. 23 %) Πηγή ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ Χρήση 2015 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. Κωνσταντινουπόλεως 8 66100 Δράμα ΕΡΓΟ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ «ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΛΑΨΙΣΤΑΣ»

«ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΛΑΨΙΣΤΑΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ Αριθμός Μελέτης:4/15 Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Τ Ι Μ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Ε Ρ Γ Ο Υ : Ελεούσα, 2014 «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

15PROC003562344 2015-12-23

15PROC003562344 2015-12-23 Τηλ: 2382084380-374 - Fax: 2382025884 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αρμόδιοι υπαλ:παλαμιδά Ζαχαρούλα αρθ πρωτ: 1706/23-12-2015 Μπουλουσάκης Δημήτριος Γιαννιτσά Διεύθυνση: Κ.Ασμανίδη 2 Email: palamida@in.gr ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ A.Ε. Μαιάνδρου 15, 115 28 Αθήνα, Τηλ.: 210 7292365-6 Fax: 210 7290942 e-mail: th@thesissa.com http: www.thesissa.com ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΘΕΜΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος... 9. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13. Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος... 9. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13. Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΥΛΟΥ» ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10) ΤΜΗΜΑ Α

ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΥΛΟΥ» ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10) ΤΜΗΜΑ Α ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΕΡΓΟ: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΒΡΕΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΥΛΟΥ» ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10) ΤΜΗΜΑ Α ΓΕΝΙΚΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΥΧΩΝ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ:ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΟ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ 99 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. «Δικαιώματα-υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές θαλάσσιες μεταφορές».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. «Δικαιώματα-υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές θαλάσσιες μεταφορές». Ο Ρ Θ Η Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 27-09-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ Δ.Θ.Σ. Δ.Ε.Π. Δ.ΕΚ.Ν. Δ.Λ.Υ. Αριθ.Πρωτ.: 3332.12/10/13 Ταχ.Δ/νση : Ακτή Βασιλειάδη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Καλλιθέα 22/07/2014 Αριθ. Απόφασης :545 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Οικονομική ΤΜΗΜΑ : Προμηθειών & Αποθηκών ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΜΑΤΖΑΓΡΙΩΤΑΚΗ 76, ΑΡΜΟΔΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε 01.01.24. Έκδοση 1.0 / 21-10-2009 ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΡΓΟΥ 01 ΓΕΝΙΚΑ 01 ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ε 01.01.24. Έκδοση 1.0 / 21-10-2009 ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΡΓΟΥ 01 ΓΕΝΙΚΑ 01 ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ Ε 01.01.24 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ Έκδοση 1.0 / 21-10-2009 01 ΓΕΝΙΚΑ 01 ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ 24 ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΡΓΟΥ Η Οδηγία τέθηκε σε ισχύ με την υπ αριθμ. 4.335.320/21-10-2009

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Προμελέτη σκοπιμότητας επενδυτικού σχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. - Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ.-Ν.Π.Δ.Δ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ)

ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΝΘΗΚΗ SCHENGEN (ΣΕΝΓΚΕΝ) ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ της 14ης Ιουνίου 1985 μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της Οικονομικής Ένωσης Μπενελούξ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Αθήνα, 2-12-2013 Αρ. Πρωτ: 660/2/56404 στο πλαίσιο του Έργου με τίτλο: «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Συγκριτική αξιολόγηση μεθόδων συλλογής ελαιοκάρπου και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Γυμνασίου. Η Ελλάδα στον κόσμο

Έκθεση Γυμνασίου. Η Ελλάδα στον κόσμο A N M Γ Έκφραση - Έκθεση Γυμνασίου Ενότητα 1 η : Η Ελλάδα στον κόσμο Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει τα εξής μέρη: Α) το λεξιλόγιο, σχετικό με το θέμα της ενότητας, καθώς και λεξιλογικές ασκήσεις Β) πλούσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ & ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ & ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ & ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ Προµήθεια παιχνιδιών για την κάλυψη των αναγκών των ηµοτικών Παιδικών Σταθµών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα !"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )!

Περιεχόμενα !#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! Περιεχόμενα!"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! *+",',"-+.-"/'0$.-$".1$/!1"#,'0"+(((((((((((((((((((((((23! 14+,$%0$ ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((()5!

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Γ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Γ Εργο :''Ασφαλτόστρωση χώρου στάθμευσης στην Πύλη-5 και στο περιμετρικό οδόστρωμα στις εσοχές (Π) των Πυρήνων της Λαχαναγοράς της Κ.Α.Θ.-Α.Ε ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Γ 1. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία δημοσίευσης στον Ελληνικό Τύπο Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ημερομηνία δημοσίευσης στον Ελληνικό Τύπο Α Π Ο Φ Α Σ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Αργυροκάστρου Παιδόπολη Καβάλας Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3) ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3) ΕΡΓΟ : ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (2014) ΘΕΣΗ : ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ A1. Με αυτά λοιπόν τα μέσα εφοδιασμένοι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην αρχή διασκορπισμένοι, πόλεις όμως δεν υπήρχαν κατασπαράσσονταν λοιπόν από τα θηρία, γιατί ήταν από

Διαβάστε περισσότερα

Το Ψυχολογικό Κλίμα της Σχολικής Τάξης στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο

Το Ψυχολογικό Κλίμα της Σχολικής Τάξης στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Το Ψυχολογικό Κλίμα της Σχολικής Τάξης στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών Σταμάτης Ν. Βούλγαρης Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής Ι. Εισαγωγή Α. Το

Διαβάστε περισσότερα

Σουφλιώτικη. αρχιτεκτονική & εκπαιδευτική κληρονομιά. 1 ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Τάξη Ε 1. Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αλεξούδης Ιωάννης

Σουφλιώτικη. αρχιτεκτονική & εκπαιδευτική κληρονομιά. 1 ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Τάξη Ε 1. Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αλεξούδης Ιωάννης 1 ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Τάξη Ε 1 Σουφλιώτικη αρχιτεκτονική & εκπαιδευτική κληρονομιά Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αλεξούδης Ιωάννης Πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας (στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης) 1. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΤΟΜΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΜΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΗΓΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Ως πηγές του δικαίου εννοούνται οι ειδικότεροι τρόποι παραγωγής των κανόνων δικαίου. Διακρίνονται σε: Α) Πρωτογενείς ή άμεσες πηγές είναι αυτές που αποτελούν γενεσιουργούς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Κινητικότητα υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα»

ΘΕΜΑ: «Κινητικότητα υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ταχυδρομική Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 15 106 74, Αθήνα τηλ.213

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 1 / 2011 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 1 / 2011 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΛΟΥ Βόλος, 16-7-2010 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κωνσταντά 141 Αριθμ. Πρωτ.: 5920 Τ.Κ. 382 21 ΒΟΛΟΣ Τηλ. 24210 75101 FAX: 24210 75135 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΙΔΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΠΓΕΣ-ΕΚ-472 ΕΚΔΟΣΗ: 7η ΑΡ. ΚΩΔΙΚΟΥ:8920-02-003-100907 ΑΘΗΝΑ 2007 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σελ. 1 1. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

συγκρότηση επιτροπών: α) Διενέργειας & Αξιολόγησης ψήφισαν οι Δημοτικοί Προμηθειών, β) Παραλαβής Προμηθειών (Ορθή Σύμβουλοι κ.

συγκρότηση επιτροπών: α) Διενέργειας & Αξιολόγησης ψήφισαν οι Δημοτικοί Προμηθειών, β) Παραλαβής Προμηθειών (Ορθή Σύμβουλοι κ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Εγκρίνει με ΔΗΜΟΣ (19) ψήφους ΝΕΑΣ το ΣΜΥΡΝΗΣ Πρόγραμμα των Ιωνικών Γιορτών, αρνητικά ψήφισε η Δημοτική Σύμβουλος ANAΡΤΗΤΕΑ κα Ζησίμου Δημόκλεια. Α Π Ο Σ Π

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.3.2014 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 95/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 322/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Μαρτίου 2014 για την επιβολή ειδικών όρων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για την ΠΕ για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες

Εκπαιδευτικό υλικό για την ΠΕ για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Εκπαιδευτικό υλικό για την ΠΕ για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες Ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες Ο όρος ειδικές ανάγκες είναι

Διαβάστε περισσότερα

2. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 155 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α' 114).

2. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 155 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α' 114). Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 30842/31.7.2013 Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2014 - τροποποίηση της υπ' αριθμ. 7028/3.2.2004 (ΦΕΚ Β' 253) απόφασης «Καθορισμός του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ισχύει από: 21/11/2011 Σελίδα 1 από 6 Τ Ι Μ Ο Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα