ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ. 425 π.χ. α Βραβείο ΑΧΑΡΝΗΣ. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ. 425 π.χ. α Βραβείο ΑΧΑΡΝΗΣ. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη."

Transcript

1 ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΧΑΡΝΗΣ 425 π.χ. α Βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ : Αθηναίος αγρότης. Εξασφαλίζει «ιδιωτική ειρήνη», ενώ η πατρίδα του βρίσκεται σε πόλεµο. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη. ΚΗΡΥΚΑΣ: Υπάλληλος στη συνέλευση του δήµου. ΚΟΡΕΣ: Οι µικρές κόρες του Μεγαρέα, που τις παρουσιάζει σαν γουρουνίτσες. ΑΜΦΙΘΕΟΣ: Πρόσωπο «αλαφροϊσκιωτο». ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ: Το αποτροπιαστικό πρόσωπο της αθηναϊκής πολιτικής ζωής. ΠΡΕΣΒΕΙΣ: Αθηναίοι που είχαν σταλεί, ως επιτροπή, στο Μέγα Βασιλιά της Περσίας και επιστρέφουν τώρα µετά από χρόνια. ΒΟΙΩΤΟΣ: Όπως και ο Μεγαρέας. ΨΕΥ ΑΡΤΑΒΑΣ: Ψευδοαπεσταλµένος του Πέρση Βασιλιά ΝΙΚΑΡΧΟΣ: Συγκεκριµένος (ή και επώνυµος) συκοφάντης. ΘΕΩΡΟΣ: Αθηναίος αντιπρόσωπος, σταλµένος από καιρό στο βασιλιά της Θράκης, για βοήθεια. ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Υπηρέτης του Λάµαχου. : Γέροντες Αχαρνιώτες. ΚΗΡΥΚΑΣ: Φέρνει διαταγή στο Λάµαχο. ΚΟΡΗ: Θυγατέρα του ικαιόπολη. ΓΕΩΡΓΟΣ: Έρχεται και ζητάει «στάλες ειρήνης».

2 ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ: Υπηρέτης του Ευριπίδη. ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ: Όπως ο γεωργός. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ: Ο γνωστός τραγικός ποιητής. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ: Α και Β. Ο ένας λέει για τον τραυµατισµό του Λάµαχου και ο άλλος για το γλέντι του ικαιόπολη. : Αθηναίος στρατηγός, φιλοπόλεµος ΒΟΥΒΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Aλλα αναφέρονται επώνυµα και άλλα µένουν ανώνυµα. ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ Η Αθήνα και η Σπάρτη βρίσκονται ήδη στον 6ο χρόνο του µεταξύ τους πολέµου. Ο αγροτικός πληθυσµός της Αθήνας έχει µαζευτεί µέσα στα τείχη της πόλης όπου οι συνθήκες ζωής είναι δραµατικές. Ο Αθηναίος αγρότης ικαιόπολης είναι απογοητευµένος γιατί οι πολίτες δεν πηγαίνουν στις συνελεύσεις, οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για την ειρήνη, και η διαχείριση των κοινών είναι αδιαφανής. Βλέποντας ότι αυτά επαναλαµβάνονται και στην συνέλευση αυτής της ηµέρας, αποφασίζει να κλείσει µόνος του ειρήνη µε την Σπάρτη και έτσι αρχίζει να απολαµβάνει όλα τα δικαιώµατα που αυτό συνεπάγεται... (Ο χώρος της Πνύκας άδειος ακόµα. Στο κέντρο της ο ικαιόπολης µόνος του. Σε λίγο, στο γύρω χώρο, εµφανίζονται πολίτες) Οι δαγκωνιές στην καρδιά µου είναι πολλές, οι χαρές λιγοστές, πολύ λίγες, τέσσερις. Οι πόνοι χίλιοι τέσσερις. Άντε να θυµηθώ τι χαρά άξια έζησα. Εκείνο που είδα και η καρδιά µου ευφράνθηκε είναι τα πέντε τάλαντα που ξέρασε ο Κλέωνας - αχ πολύ το χάρηκα αυτό και αγαπάω τους Ιππείς γι αυτό τους το έργο. Αυτό το τιµάει η Ελλάδα! Πόνος όµως ήταν το άλλο στο θέατρο, που περίµενα όλος λαχτάρα Αισχύλο και ο κήρυκας είπε «Θέογνη το Χορό σου»! Τι ταµπλάς ήταν!

3 Το άλλο που χάρηκα ήταν που µπήκε στη σκηνή ο εξίθεος - µετά απ τον Μόσχο, να τραγουδήσει Βοιώτικα, µα άνοιξε γη κι αλληθώρισα φέτος που µπήκε να πει λεβέντικο ύµνο µπαταρισµένος ο Χαίρης (ο φάλτσος). Και από τότε που άρχισα και πλένω το πρόσωπο ποτέ δεν µου έτσουξε η βρώµα τα µάτια όσο τώρα που έχουµε Συνέλευση επίσηµη κι είναι πρωί κι η Πνύκα µας άδεια! Κι όµως στην αγορά φλυαρίες και τσάρκες και φευγάλες µην πέσει το φούµο του µπόγια κι οι πρυτάνεις δεν έρχονται κι όλο αργούν και ύστερα σπρώχνονται, όσοι αργήσουν, να βρουν ν αγκαζάρουν θέση µπροστά.. Και για ειρήνη - για το αν και το πώς ούτε λόγο δεν κάνουν. Αχ πατρίδα µου Αθήνα! Κι εγώ πάντα πρώτος παρών στη Συνέλευση προσµένω και κάθοµαι και µόνος βαριέµαι και ρίχνω στεναγµούς και χαζεύω και χασµουριέµαι, σέρνω γραµµές στο χώµα και ξύνοµαι και µαδάω τα µαλλιά µου και φέρνω στο νου τα χωράφια και σκέφτοµαι. Αγαπώ την ειρήνη, τη βαριέµαι την πόλη, τους χωριανούς µου ποθώ που ποτέ τους δεν είπαν «δώσε για κάρβουνο, δώσε για ξίδι, για λάδι» και τέτοια. Τα παράγουνε µόνοι τους, το «αγοράζω» δεν το ξέρουν. Και τώρα που ήρθα πανέτοιµος είµαι για φωνές και προγκίγµατα και να βαρέσω τον όποιον πάει να πει για οτιδήποτε άλλο εκτός για ειρήνη. (Μπαίνουν στην Πνύκα οι πρυτάνεις. Πίσω τους ακολουθούν και σπρώχνονται πολίτες) Α! οι πρυτάνεις! Μεσηµέριασε κι ήρθαν! εν έβγαζαν λόγο; Εµ το έλεγα εγώ. Για πρωτεία στριµώχνονται όλοι. ΚΗΡΥΚΑΣ Προχωρείτε. Προχωρείτε ο κόσµος! Στις θέσεις που ορίστηκαν όλοι! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Μίλησε κανείς ως τώρα; ΚΗΡΥΚΑΣ

4 Ποιος θέλει να µιλήσει; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Εγώ. ΚΗΡΥΚΑΣ Ποιος είσαι εσύ; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Αµφίθεος. ΚΗΡΥΚΑΣ Όχι θνητός; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Αθάνατος είµαι. Ο Αµφίθεος ήταν της ήµητρας και του Τριπτόλεµου που έκανε τον Κελεό και ο Κελεός παντρεύτηκε την Φαιναρέτη, τη γιαγιά µου, και έκανε το Λυκίνο. Από τον Λυκίνο εγώ. Αθάνατος είµαι. Σε µένα ανάθεσαν οι θεοί να κάνω ειρήνη µε τους Σπαρτιάτες, µονάχος µου. Αλλά µ όλο που είµαι αθάνατος, κρίµα, δεν έχω παράβολο - οι πρυτάνεις δεν δίνουν. ΚΗΡΥΚΑΣ Τοξότες! Στο έργο σας! (Έρχονται φρουροί να βγάλουν έξω τον Αµφίθεο. Αυτός ξεγλιστρά - αργότερα πλησιάζει στο ικαιόπολη)

5 ΑΜΦΙΘΕΟΣ Τριπτόλεµε και Κελεέ! Το ανέχεστε αυτό; Άντρες Πρυτάνεις! Το στόµα του κλείνετε! Το δήµο ντροπιάζετε! Ειρήνη θέλει ο άνθρωπος! Λέει «όχι στις ασπίδες»! ΚΗΡΥΚΑΣ Κάτσε κάτω και πάψε. Αν δεν πάρετε απόφαση για την ειρήνη θα φωνάζω, µα τον Απόλλωνα! ΚΗΡΥΚΑΣ Να έρθουν οι πρέσβεις από το Βασιλέα. Ποιο Βασιλέα; Μου τη δίνουν πρέσβεις ψηλοµύτηδες παγόνια. ΚΗΡΥΚΑΣ Πάψε είπα. (Μπαίνουν πρέσβεις µε στολές και λούσα)

6 Μπα. Μπα. Μπα! Μπαξ! Εκβάτανα ολόκληρα! ΠΡΕΣΒΗΣ Μας στείλατε στο Μέγα Βασιλιά µε δέκα καφετιά αποζηµίωση τη µέρα όταν ήταν άρχοντας ο Ευθυµένης... Ωχ! Κρίµα στα δεκαχίλιαρα! ΠΡΕΣΒΗΣ Κακοπάθαµε στους κάµπους του Καϋστρου. Περιπλανιόµασταν µέναµε σε σκηνές. Πάνω σε αρµάµαξες τη βγάζαµε σκέτο σακάτεµα... Εγώ πέρναγα πολύ καλά πολεµώντας στο κάστρο και κοιµόµουν σε αχυρόστρωµα! ΠΡΕΣΒΗΣ Κι όταν µας τραπέζωναν έπρεπε να πίνουµε µέχρι σκασµού, µε το ζόρι, άκρατο γλυκό κρασί σε χρυσογυάλινα ποτήρια... Αθήνα κοροϊδάρα µου! Ακούς τους πρέσβεις τι ρεζίλεµα έπαθαν; ΠΡΕΣΒΗΣ Μόνο όσοι τρώνε και πίνουν πάρα πολύ, αυτοί έχουν πέραση στους βάρβαρους άντρες.

7 Και σε µας οι τέτοιοι κι οι αποτέτοιοι. ΠΡΕΣΒΗΣ Στον τέταρτο χρόνο µόνο φτάσαµε στο βασιλιά, αλλά αυτός µε το στρατό του είχε πάει προς νερού του για οχτώ µήνες πάνω σε χρυσά βουνά. Πόσος χρόνος πήρε να ξανασφίξει ο πισινός του; ΠΡΕΣΒΗΣ Όσο να γεµίσει το φεγγάρι. Κι έπειτα που γύρισε µας έκανε τραπέζι βόδια στο φούρνο, ολόκληρα! Πω πω τι περηφάνιες! Είδε ποτέ κανένας βόδια φουρνιστά; ΠΡΕΣΒΗΣ Ναι. Και µα το ία, µας πρόσφεραν για γεύµα ένα πουλί τεράστιο, τριπλάσιο από τον Κλεώνυµο που το έλεγαν Φενάκη. Ξεγελαστή. Γι αυτό κι εσύ µας ξεγελούσες παίρνοντας δυο δραχµές τη µέρα.

8 ΠΡΕΣΒΗΣ Και τώρα γυρίσαµε φέρνοντας µαζί τον Ψευδαρτάβα, το Μάτι του Βασιλιά. Α, που να σου το φάει κόρακας το µάτι. Κι αυτουνού και το δικό σου! ΚΗΡΥΚΑΣ Το Μάτι του Βασιλιά του Μέγα! Ιδού! (Ντυµένος βαριά και µε ένα µεγάλο φτιαχτό µάτι στο µέτωπο έρχεται ο Ψευδαρτάβας. Τον συνοδεύουν δυο ευνούχοι) Άρχοντα Ηρακλή µου, αµάν! Για το θεό σου άνθρωπέ µου! Καραβίσιο µάτι έχεις ή στρίβοντας κάβο ψάχνεις όρµο να αράξεις; Και τα µάτια σου κάτω ξεφούσκωτες φούσκες! ΨΕΥ ΑΡΤΑΒΑΣ Ιαρταµάν εξάρξαν απισσόνα σάτρα ΠΡΕΣΒΗΣ Καταλάβατε τι λέει; Όχι, µα τον Απόλλωνα!

9 ΠΡΕΣΒΗΣ Λέει θα µας στείλει ο βασιλιάς τους χρυσό! Πες Ψευδαρτάβα για το χρυσό καθαρά. Τι ακριβώς; ΨΕΥ ΑΡΤΑΒΑΣ Ντεν παρει χρυσό χασκοκώλο Ατήνο. Ωι µου ώι µου! Ξεκάθαρα λόγια! ΠΡΕΣΒΗΣ Τι είπε τώρα; Τι; Χασκοκώληδες µας λέει τους Αθηναίους αν περιµένουµε χρυσάφι απ τους Πέρσες. ΠΡΕΣΒΗΣ εν λέει έτσι. Λέει για χρυσά σακιά. Ποια σακιά ρε; Μεγαλόµπουφος είσαι. Άντε στην άκρη να τον ρωτήσω εγώ. (Ο ικαιόπολης, που συχνά µονολογούσε ως τώρα, απευθύνεται στους συνοδούς του Ψευδάρταβα)

10 Έλα εσύ πες καθαρά, µίλα µπροστά του να µη σε κάνει κόκκινο τούτος ο ράβδος. Θα µας στείλει ο βασιλιάς χρυσάφι; (Ο συνοδός κάνει νόηµα όχι) Aρα µας κοροϊδεύουν οι πρέσβεις! (Ο συνοδός νεύει ναι) Α! Σαν Έλληνας έκανε νεύµα αυτός! εν µπορεί να είναι Πέρσες! Έλληνες Είναι. Είναι από δω! Από τους δυο αυτούς ευνούχους τον έναν τον ξέρω, είναι ο Κλεισθένης, ο γιος του Σιβύρτα! Βρε συ βρε κώλε αναµµένε βρε µαϊµού µε γένια, γιατί µας ήρθες παριστάνοντας τον ευνούχο; ΚΗΡΥΚΑΣ Κάθισε κάτω. Σώπα. Τον Οφθαλµό του Βασιλιά τον καλεί η Βουλή στο Πρυτανείο. (Ο Ψευδαρτάβας αποχωρεί τον συνοδεύουν) Βρε κρέµασµα θέλουν! Εγώ στραγγίζω και γι αυτούς η πόρτα πάντα ανοιχτή να µπαίνουν για τραπέζωµα! Θα τους κάνω εγώ χουνέρι µεγάλο. Θα τροµάξουν. Ο Αµφίθεός µου που είναι; ΑΜΦΙΘΕΟΣ ίπλα σου είµαι.

11 Τσάκω αυτό το δεκαχίλιαρο Αµφίθεε. Και τράβα γραµµή και κάνε ειρήνη µε τη Σπάρτη. Μόνο για µένα και για τα παιδιά µου και για τη φιλενάδα µου. Έλα. Και στέλνετε εσείς πρεσβείες και να χάσκετε. (Ο Αµφίθεος ξεγλιστρά και φεύγει... για τη Σπάρτη) ΚΗΡΥΚΑΣ Να έρθει ο Θέωρος που πήγε στο Σιτάλκη. ΘΕΩΡΟΣ Εδώ είµαι. Aλλον πάλι φαφλατά κάλεσε ο κήρυκας! ΘΕΩΡΟΣ εν θα έµενα πολύ καιρό στη Θράκη... Αν δεν σε καλοπλήρωναν µα το ία! ΘΕΩΡΟΣ Αν δεν χιόνιζε και σκέπαζε τη Θράκη και πάγωσε το κρύο και τους ποταµούς...

12 Θα ταν τότε που ο Θέογνης εδώ ανέβασε το έργο του. ΘΕΩΡΟΣ Όλο τον καιρό µε το Σιτάλκη τα πινα! Μα πολύ φιλαθηναίος είναι, καταπληκτικά, και σας αγαπάει στ αλήθεια και το γραψε και στα ντουβάρια του «ωραίοι κώλοι οι Αθηναίοι». Κι ο γιος του, που τον κάναµε επίτιµο δηµότη, του σηκώθηκε να φάει σαλάµι απατουρνιώτικο και κόλλαγε στον πατέρα του να βοηθήσει την καινούργια του πατρίδα... Κι ορκίστηκε ο πατέρας του να βοηθήσει µε τόσο στρατό, που οι Αθηναίοι θα πουν «πω πω ακρίδες σύννεφο πλάκωσαν»! Να πέθαινα κακήν κακώς και ένα µόνο αν πίστευα. Εκτός απ τις ακρίδες. ΘΕΩΡΟΣ Και σας έστειλε το πιο πολεµικό δείγµα της Θράκης! Να το! Φως φανάρι όπως βλέπω! ΚΗΡΥΚΑΣ Να ρθουν οι Θράκες που έφερε ο Θέωρος.

13 (Προχωρούν µεγαλόσωµοι και άγριοι, κακοντυµένοι άντρες) Αµάν! Τι είναι ρε αυτό το κακό! ΘΕΩΡΟΣ Στρατός Οδοµάντων! Τι Οδοµάντων ρε! Πες µας τι είναι. Ποιος τους ξετρίχωσε έτσι; ΘΕΩΡΟΣ Αυτοί µε δυο καφετιά τη µέρα σου την πλιατσικολογούν ολόκληρη τη Βοιωτία! υο καφετιά σ αυτούς τους αποτριχωµένους; Πως θα το ανέχονταν οι κωπηλάτες το υπό; Οι σωτήρες της πατρίδας; (Μερικοί Οδόµαντοι πλησίασαν το ικαιόπολη και του πήραν απ το σακίδιό του σκόρδα) Αχ ο δύστυχος! Αχ καταστρέφοµαι! Μου τα φάγαν τα σκόρδα οι Οδόµαντοι! Τα σκόρδα µου ρε σεις! ΘΕΩΡΟΣ Ε! καβγατζή! Μην τους πας κόντρα... Είναι σκορδωµένοι!

14 Θα τ ανεχθείτε εσείς, οι πρυτάνεις, να πάσχω εγώ στην πατρίδα µου τέτοια από βαρβάτους τέτοιους; Αρνούµαι στη Συνέλευση ν αποφασίσει πληρωµή µε µαζώµατα τέτοια! ΚΗΡΥΚΑΣ Η Συνεδρίαση λύεται. Να φύγουν οι Θράκες να έρθουν µεθαύριο. Αχ ο καηµένος, τη σκορδαλιά µου την ξάφρισαν! (Ο κόσµος φεύγει, ο ικαιόπολης βγαίνει. Φτάνει ο Αµφίθεος τρέχοντας, κρατάει τρία δοχεία) Α! Ο Αµφίθεος όµως! Που πήγε στη Σπάρτη για σπονδές! Και επέστρεψε! Χαίρε Αµφίθεε! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Πρώτα να σταµατήσω να τρέχω και το χαίρε µετά. Πρέπει να γλιτώσω απ τους Αχαρνιώτες! Με τρέχουν. Τι συµβαίνει; ΑΜΦΙΘΕΟΣ

15 Έτρεχα εγώ, ερχόµουν, ειρήνη σου έφερνα µα µε µυρίστηκαν κάτι γέροι Αχαρνιώτες κούτσουρα και στριµµένοι, κακόβραστα στειλιάρια, Μαραθωνοµάχοι Και µε πήραν ξοπίσω και φώναζαν «βρε κάθαρµα φέρνεις σπονδές ειρήνης Ενώ µας τα κατάκοψαν τ αµπέλια µας αυτοί; Και µάζευαν πέτρες στις ποδιές τους και έριχναν και έφευγα εγώ και πίσω αυτοί. Με ξεφώνιζαν όλοι. Άσε τους να ξεφωνίζουν. Τις σπονδές τις έφερες; ΑΜΦΙΘΕΟΣ Και βέβαια τις έφερα. Τριών ειδών γεύµα. Αυτές πενταετείς! Πάρε δοκίµασε. ( ίνει στη συνέχεια ένα - ένα τα δοχεία στο ικαιόπολη κι αυτός τα δοκιµάζει) Α! πα πα! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Τι είναι; εν µ αρέσουν, µου µυρίζουν. Καραβίλα βρωµούν και καραβοστοκάρισµα.

16 ΑΜΦΙΘΕΟΣ οκίµασε τούτες τις δεκαετείς. Κι αυτές συζητήσεις και χασοµέρια µυρίζουν. Ξινοπρεσβύλα συµµάχων! ΑΜΦΙΘΕΟΣ Είναι κι αυτές οι τριανταχρονίτικες, άντε! Και κατά γην και κατά θάλασσαν. Ω! Γλεντοκόπια αυτές! Αυτές µοσχοβολούν αµβροσία και νέκταρ! εν έχουν φροντίδα «τροφή για τρεις µέρες» αλλά «τράβα όπου θέλεις, έτσι σου λένε. Τις δέχοµαι αυτές και τις γιορτάζω και κρασοκοπανώ και χαιρετάτε µου τον πλάτανο οι Αχαρνιώτες. Από πόλεµο τώρα και µπερδέµατα ξένοιαστος τραβώ να γιορτάσω τα αγροτικά ιονύσια. ΑΜΦΙΘΕΟΣ Κι εγώ µη µε εύρουν οι Αχαρνιώτες θα φύγω. (Ο Αµφίθεος φεύγει, ο ικαιόπολης προχωρεί στην άκρη της σκηνής, µπαίνει σε παρακείµενο σπίτι είναι τάχα το σπίτι του στο ύπαιθρο. Από την άλλη µεριά µπαίνει ο Χορός. Γέροντες Αχαρνιώτες) Ξοπίσω. Κυνηγάτε τον ρωτάτε όποιον βλέπετε. Πρέπει να τον πιάσουµε για το καλό της πόλης. Όποιος ξέρει να το πει. Που πήγε καταχώθηκε αυτός που ήρθε µε σπονδές χάθηκε πάει άφαντος, και τα χρονάκια µας το φταιν. Στα νιάτα µου και κάρβουνα φορτωµένος έτρεχα πίσω απ τον

17 Φαϋλο, δεν θα µου ξέφευγε αν ήµουν νιος το κάθαρµα που φτιάχνει τις σπονδές. Θα τον πρόφταινα βαρβάτα. Τώρα όµως έφυγε δεν βαστούν τα κότσια µου. Τα πόδια µου βαραίνουν σαν του γέρου Λαοκρατείδη. Όµως στο ξοπίσω του. εν πρέπει να χαρεί που ξέφυγε τους γέρους Αχαρνιώτες! Αχ θεοί και ία µας, αχ µεγαλοδύναµε, αυτός µε τους εχθρούς µας έκανε ειρήνη κι ας τα σπαρτά µας ρήµαξαν! Αµ δεν θα σταµατήσω πριν µπω στο κορµί τους αγκάθι σουβλερό να πονέσουν βαθιά να µην ξανάρθουν να πατήσουν τ αµπέλια µας. Μα πρέπει να ψάχνω να τον τρέχω παντού από τόπο σε τόπο ως να τον βρω. εν θα χορτάσω να τον χώνω στις πέτρες. (Ο ικαιόπολης βγαίνει ιεροτελεστικά απ το σπίτι. Τον συνοδεύουν µια δούλα, η κόρη του κι ένας δούλος. Ο Χορός στην άλλη άκρη) Ιερή Σιγή! Σωπάστε! Τ ακούσατε; Σιωπή! Ιερή σιγή κηρύττει. Να τος ο που ζητούµε! Στην άκρη όµως όλοι µας! Βγαίνει για θυσία. Ιερή Σιγή κρατήστε. Να προχωρήσει πιο µπροστά η κόρη µε το κάνιστρο. Ο Ξανθίας το φαλλό να τον κρατάει ορθό. Απίθωσε κι εσύ κόρη µου το ταψί. Να αρχίσουµε τώρα. ΚΟΡΗ

18 Μάνα δώσε µου την κουτάλα ν αλείψω το χυλό στη φέτα. Καλά είναι έτσι, άντε. έσποτα ιόνυσε σε σένα τη χαρίζω τούτη τη γιορτή εγώ και οι δούλοι µου, να γιορτάσουµε µε τέχνη τα αγροτικά ιονύσια µια που ο πόλεµος νισάφι και την τριαντάχρονη καλά να τη χουφτώσουµε. Έλα θυγατέρα µου. Φέρε το πανέρι όµορφα προσεκτικά, µε όψη σοβαρή σαν σε πικρόχορτο στο στόµα. Καλότυχος όποιος σ το κάνει και κάνει µαζί σου γατάκια ν αµολούν σαν και σένα πορδές τα χαράµατα. Προχώρα, προχώρα και κοίτα µη βάλουν στα χρυσάφια σου χέρι. Κι εσύ Ξανθία πρόσεχε, κράτα το φαλλό ορθό, πίσω απ την κόρη κράτα τον κι εγώ θ ακολουθώ να λέω το τραγούδι. Κι εσύ γυναίκα ανέβα στη στέγη και κοίτα µας. Αρχίζουµε. Φαλή, του Βάκχου φίλε, συντραγουδιστή, µοιχέ και νυχτοπερπατιάρη και αγριοκυνηγιάρη, έξι χρόνια πρόσµενα να σε γιορτάσω στο χωριό µου µε σπονδές χαρούµενος! Τέρµα πια τα δύσκολα και Λάµαχοι και µάχες! Αχ Φαλή, θεέ, τη γλύκα θα µου ήταν να βρισκα στο δρόµο µου ξυλοκλέφτρα ροδαλή τη Θράκα του Στρυµόδωρου, την παχουλή, να την πιάσω απ τη µέση, να την πάρω να την κάτσω

19 να την καταξεκουκιάσω αχ Φαλή Φαλή µου! Μαζί µου αν έρθεις να συµπιείς ένα κιούπι ειρήνης ως το πρωί θα καταπιείς και η ασπίδα στο καρφί θα µένει κρεµασµένη... (Καθώς η ποµπή προχωρεί, τη διακόπτει ο Χορός) Αυτός είναι! Αυτός! Αυτός! Χτύπα Χτύπα Χτύπα Χτύπα. Βάρα τον τον µιαρό. Μην του χαρίζεις. Χτύπα τον. Ηρακλή µου τι είναι αυτό; Τη χύτρα θα µου σπάσετε! Την κεφάλα σου θα σπάσουµε τη µιαρή. Για ποια αιτία γερονταχαρνιώτες; Ρωτάς γιατί ξεδιάντροπε και σκατοβρµωµερέ προδότη της πατρίδας που έκανες µε τους εχθρούς µονάχος σου ειρήνη; Τολµάς να µας κοιτάς;

20 εν ξέρετε όµως το γιατί. Ακούστε να σας πω. Εσένα βρε ν ακούσουµε; Βρε θα σε σκοτώσουµε. Στις πέτρες θα σε χώσουµε. Μη προτού µ ακούσετε. Κρατηθείτε λίγο. εν θα κρατηθώ και µη µου λες κουβέντα. Σε µίσησα πιο κι απ τον Κλέωνα ακόµα που θα τον κόψω κοµµάτια στους Ιππείς να τα δώσω στα παπούτσια τους σόλες. εν θα κάτσω να µου λες πως έκανες σπονδές µε τους εχθρούς τους Λάκωνες. Λιώµα θα σε κάνω. Βρε άντε µε τους Λάκωνες! Για τις σπονδές µου να σας πω, αν τις έκανα καλά. Πως καλά, που έκανες ειρήνη µε αυτούς που µήδε πίστη και βωµός µήδ όρκος τους απόµεινε; Ξέρω για τους Λάκωνες που είµαστε στα µαχαίρια, πως δεν φταίνε σ όλα µόνο αυτοί.

21 Όχι σε όλα κάθαρµα; Τολµάς, το λες ξεκάθαρα και θες και υποστήριξη; Όχι σε όλα. Όχι. Κι αν κάνω και σας πω, θα δείξω πως ακόµα και αδικούνται σε πολλά. Μα είναι τροµερό! Μας αναστατώνεις αν τολµήσεις να µας πεις υπέρ των πολέµων! Αν είναι άδικα όσα πω και αντειπεί ο κόσµος εγώ τον βάζω το λαιµό µου σε τάκο πάνω και µιλώ. Τις πετράρες πατριώτες! Τι τις καµαρώνουµε; εν του ανοίγουµε πληγές µε τούτες κατακόκκινες; Ποιο µαύρο βρε δαυλί σας καταµαύρισε; Την αλήθεια Αχαρνιώτες δεν θα την ακούσετε; εν θα την ακούσουµε.

22 Θα κακοπάθω άρα. Να χαθώ αν σ ακούσω. Να µη χαθείτε Αχαρνιώτες. Τώρα θα πεθάνεις. Ξέρε. Κι εγώ γερά θα σας δαγκώσω. Γι αντίποινα κι εγώ, των φίλων σας τους φίλτατους θα τους αντισκοτώσω όµηρους τους έχω. Μαχαίρι στο λαιµό. (Ο ικαιόπολης µπαίνει στο σπίτι γρήγορα και βγαίνει µε ένα σκεπασµένο κοφίνι) Τι µας απειλεί τους Αχαρνιώτες, πατριώτες; Μήπως κάποιο µας παιδί το έκρυψε στο κοφίνι; Γι αυτό τσαµπουκαλίζεται; Χτυπάτε µε αν θέλετε! Εγώ θα το σκοτώσω! Γρήγορα θα µάθω ποιος νοιάζεται τα κάρβουνα.

23 Ωι! Χαθήκαµε! Πατριώτη µας έχει στο κοφίνι σκεπασµένο! Μην κάνεις ό,τι σκέφτεσαι! Μην τον πειράξεις! Μη! Θα τον σκοτώσω και φωνάζετε εσείς! εν θα σας ακούσω. Θα σκοτώσεις άνθρωπο δικό µας καρβουνιάρη; Το είπα, δεν τ ακούσατε. Πες µας τώρα ό,τι θέλεις για τους Σπαρτιάτες. Πες πως είναι φίλοι. Το κοφινάκι µας αυτό δεν θα το προδώσουµε. Τις πέτρες κάτω. Πρώτα αυτό. Τις αφήνουµε, δες. Κι εσύ το ξίφος πέτα. Μήπως κρατάτε κι άλλες στα ρούχα σας κρυµµένες;

24 Έπεσαν όλες. εν βλέπεις πως κουνιόµαστε; Άσε την πρόφαση, πέτα το ξίφος. ες εµάς τα ρούχα µας ανάλαφρα που είναι. (Ο Χορός κάνει κινήσεις να δείξει τα ρούχα του ανάλαφρα) Θα σκούζετε όλοι σας και λίγο ακόµα της Πάρνηθας άνθρακες τέζα θα ήταν. Κι η αµυαλιά σας θα έφταιγε. Το κοφίνι απ το φόβο του τινάχτηκε απόλυσε µαυρόσκονη, σουπιά! Τροµερό η καρβουνόσκονη να µοιάζει µε άνθρωπο που χτυπιέται και φωνάζει και δεν θέλει λέξη ν ακούσει για δίκαιο, ενώ δέχοµαι εγώ να µιλήσω για Λάκωνες µε το λαιµό για σφαγή επάνω στον τάκο. Κι όµως την αγαπάω τη ζωούλα µου εγώ. Βγάλε τον τάκο και πες ό,τι έχεις. Τι το κρατάς τόσο σπουδαίο; Θέλω να µάθω πολύ ό,τι σκέφτεσαι. Κι αφού τον όρο τον έβαλες µόνος σου φέρε τον τάκο έξω και µίλα. (Ο ικαιόπολης µπαίνει και βγάζει έξω τον τάκο) Να κοιτάξτε. Ο τάκος αυτός κι εγώ που θα πω, µικρός τοσοδούλης. εν µε µέλει, µα το ία, δεν θα πάρω προφυλάξεις. Θα τα πω όσα πιστεύω για τους Σπαρτιάτες. Όµως σας φοβούµαι, γιατί τους ξέρω τους χωριάτες. Ξέρω πόσο χαίρονται όταν τους παινεύει τους ίδιους και την πόλη τους, δίκαια ή άδικα, ο όποιος φαφλατάς. Τις κοροϊδίες δεν θα τις πιάνουν. Και ξέρω για τους γέρους πως τίποτα δεν θέλουν παρά µονάχα ψήφο να ρίξουν να δαγκώσουν και δεν ξεχνώ τι έπαθε ο ίδιος απ τον Κλέωνα µε τον Χορό µου πέρσι. Με έσυρε στη Βουλή, µε κατηγόρησε. Είπε τα χίλια ψέµατα. Με έλουσε στις βρισιές µε ξέπλυνε, που λίγο ακόµα θα την πάθαινα καταβρωµισµένος. Γι αυτό,

25 τώρα, πριν σας τα πω αφήστε µε να ντυθώ φτωχός και τρισάθλιος όσο πιο πολύ. Τι τα κυκλοφέρνει έτσι και πονηρεύεσαι; Πάρε και φόρα µαλλούρα αν θέλεις, σαν του Ιερώνυµου σκυλοµαυρότριχη σκεπάστρα κι άρχισε µετά τις πονηριές του Σίσυφου. Η δίκη αυτή προφάσεις δεν παίρνει. Ώρα είναι άρα γερή καρδιά να κάνω. Πρέπει να πάω να βρω τον Ευριπίδη. (Ο ικαιόπολης πηγαίνει στο διπλανό σπίτι, που υποτίθεται είναι του Ευριπίδη) Παιδί! Ε, παιδί! ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Ποιος είναι; Μέσα είναι ο Ευριπίδης ; ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Και είναι και δεν είναι, αν καταλαβαίνεις. Πως είναι και δεν είναι; Μπορεί;

26 ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Έτσι ακριβώς γέροντα. Ο νους του έξω τριγυρνά, µαζεύει στιχουργάκια δεν είναι άρα µέσα, ο ίδιος όµως µέσα και ξαπλωτός ανάσκελα. Γράφει τραγωδίες. Αχ Ευριπίδη, τρισµακάριστε άνθρωπε! Τι σοφά ξέρει να απαντάει ο δούλος σου. Φώναξέ τον να βγει. ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Αδύνατον. Κι εγώ δεν θα φύγω. Θα χτυπήσω την πόρτα. Ευριπίδηηη! Ευριπιδάκιιι! Άνοιξε αν άνοιξες κάποτε σε κάποιον! Είµαι ο ικαιόπολης, ο Χαλανδριώτης. (Ακούγεται η φωνή του Ευριπίδη από µέσα) ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ εν ευκαιρώ. Γλίστρα κατά δω µε το µηχάνηµα. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ

27 εν µπορώ. Πρέπει. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Καλά. Θα γλιστρήσω. εν θα κατέβω όµως, δεν έχω καιρό. («Γλιστράει» το µηχάνηµα. Πάνω του είναι ο Ευριπίδης) Α! Ευριπίδη! Τι βλέπω ρε; ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Τι φωνάζεις; Γράφεις ανάσκελα ενώ µπορείς µπρούµυτα; ΓΙ αυτό τους στραβώνεις τους στίχους σου ρε; Και τι φοράς τέτοια αποµεινάρια τραγωδίας κουρέλια επάνω σου; Γι αυτό παρασταίνεις όλο φτωχούς; Σε παρακαλώ Ευριπίδη, σε ικετεύω. ώσε µου κουρέλι από παλιά τραγωδία σου! Πρέπει να λογοδοτήσω στο Χορό για καλά και να πω ρητορείες. Αν αποτύχω µε περιµένει ο θάνατος. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Τι κουρέλια λες; Εκείνο που φορούσε ο γεροδύστυχος Οινέας;

28 Όχι του Οινέα. Άλλου αθλιότερου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Του Φοίνικα του αόµµατου; Ούτε. Ούτε του Φοίνικα. Κάποιος άλλος ήταν κι απ το Φοίνικα πιο κάτω. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Ποιανού κουρέλια µου ζητάς τώρα; Μήπως λες του Φιλοκτήτη του ρακένδυτου; Όχι. Του αλλουνού. Του πολύ πιο ρακένδυτου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Θέλεις τα βρωµοκούρελα του κουτσού Βελλερεφόντη; Όχι. Ένας άλλος. Κουτσός κι εκείνος ήταν και ζητιάνος και φλύαρος ακράτητος. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Α! Ξέρω ποιον λες! Τον Τήλεφο απ τη Μυσία!

29 Ναι! Ναι. Τον Τήλεφο! Αυτόν! Αυτουνού τα κουρέλια δώσε µου σε παρακαλώ. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Έλα Κηφισοφώντα. ως του τα κουρέλια του Τήλεφου. Τα έχω πάνω απ τα κουρέλια του Θυέστη και κάτω απ της Ινώς. (Ο Κηφισοφώντας τα φέρνει, τα δίνει) ΚΗΦΙΣΟΦΩΝΤΑΣ Να τα. Αυτά είναι. Πάρτα. ία που βλέπεις από πάνω και µέσα στα πάντα! Κάνε µε να µοιάσω µε τον πιο τρισάθλιο! Κι αφού µου δώρισες Ευριπίδη µου αυτά δώσε µου και τα άλλα που ταιριάζουν µ αυτά. ώσε µου το σκουφάκι που φορούν στη Μυσία. Πρέπει να δείξω πάµφτωχος σήµερα. Να είµαι αυτός αλλά άλλος να δείχνω. Οι θεατές να µε ξέρουν ποιος είµαι αλλά οι άντρες του Χορού να χάσκουν ολόγυρα. Να τους κουφάνω στα έξυπνα. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Θα σ τα δώσω. Μηχανεύεται ο νους σου γερά. Να ευτυχίσεις Ευριπίδη! Και στον Τήλεφο να δώσουν οι θεοί όσα σκέφτοµαι.

30 (Ο ικαιόπολης φόρεσε τα κουρέλια και το σκούφο του Τήλεφου, που του έφερε ο Κηφισοφώντας) Εντάξει είµαι, να. Γέµισα κιόλας ατράνταχτα λόγια. Χρειάζοµαι όµως και ραβδάκι ζητιάνου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Πάρε και φύγε. Φύγε Φύγε απ τις σκάλες. (Του δίνει ραβδί, αλλά ο ικαιόπολης δεν φεύγει) Αχ ψυχή µου, βλέπεις πως διώχνοµαι κι ας έχω ανάγκη σύνεργα κι άλλα. Ταπεινώσου ψυχή µου, σκύψε, ζητιάνεψε. Ευριπιδάκι µου, σε παρακαλώ, δώς µου ένα καταµαυρισµένο πλεκτό σκέπασµα λύχνου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Τι ανάγκη το έχεις τέτοιο ψαθί; Όχι ανάγκη. Όµως το θέλω. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Κολλιτσίδα µου έγινες. Φύγε. Αχ να ευτυχίσεις, µακάρι, όπως η µάνα σου.

31 ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Φύγε τώρα. Πήρες. Μια κούπα τουλάχιστο µε σπασµένα τα χείλη. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Παρ την και χάσου. εν αντέχεσαι. Αχ, µα το ία! Ξέρεις πόσο µε λυπείς! Ευριπιδάκι µου καλό, τούτο µόνο. Ένα. ώσε µου µια χυτρίτσα στουπωµένη µε σφουγγάρι. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Βρε άνθρωπέ µου! Θα µου πάρεις όλες τις τραγωδίες σιγά σιγά. Πάρε τη χυτρίτσα και φύγε. Φεύγω Ευριπιδάκι µου, αχ όµως, πως! Αν δεν έχω ένα ακόµα που χρειάζοµαι χάθηκα αχ Ευριπιδάκι γλυκό µου δώς µου να πάρω ακόµα και τούτο και φεύγω Ευριπίδη µου δεν ξανάρχοµαι άλλο. Βάλε στο ζεµπίλι µου λίγα λαχανόφυλλα. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Με κατάστρεψες! Αµάν! Όλες µου τις τραγωδίες τις κατάκλεψες.

32 Όχι ακόµα. Φεύγω όµως, φεύγω, βάρος έγινα. εν καταλαβαίνω πως µε µισούν οι άρχοντες. Αχ ο δύστυχος αχ χάθηκα. Το κυριότερο ξέχασα. Ευριπιδάκι µου, γλύκα µου και καµάρι µου κακήν κακώς να πάθω αν σου ζητήσω και άλλο. Μόνο αυτό. Μόνο το ένα. Αυτό µόνο. Αυτό ώσε λίγες λαχανίδες, κληρονοµιά της µάνας σου. ΕΥΡΙΠΙ ΗΣ Με βρίζει ο ξεδιάντροπος! Κλείσ του την πόρτα. (Του κλείνουν την πόρτα, ο ικαιόπολης φεύγει αργά, κοντοστέκεται δίβουλος) Αχ ψυχή µου! Χωρίς λαχανίδες τώρα θα παζαρέψεις τη ζωή σου. Ξέρεις τι αγώνα έχεις να κάνεις αφού για Σπαρτιάτες θα πεις στους εχθρούς τους Έλα ψυχή µου. Τράβα ντουγρού. Πάλι διστάζεις. εν κατάπιες ψυχή µου Ευριπίδη ολόκληρο; Έτσι µπράβο! Πήγαινε. Πήγαινε καρδιά µου. Τράβα και βάλε το κεφάλι στον τάκο. Και πες ό,τι έχεις. Τόλµα. Εµπρός, ατρόµητη. Μπράβο! (Ο ικαιόπολης πλησιάζει προς το Χορό) Τι θα κάνεις; Τι θα πεις; Σίδερο είσαι, άφοβος, βάζεις το λαιµό σου στο µαχαίρι µονάχος! Ένας και θα πείς τα ενάντια σε όλους; Άντρας είσαι. εν φοβάσαι. Έλα άντε αφού το θέλεις, µίλησε και πες. Αχ Αθηναίοι µη µε στραβοκοιτάτε που µε βλέπετε φτωχό και να θέλω να πω σε κρασοπαράσταση µπροστά σας για την πόλη.

33 Όµως και η κωµωδία το ξέρει το δίκαιο. Θαρρετά θα τα πω τα πικρά αλλά δίκαια. εν θα µε ψέξει τώρα ο Κλέωνας ότι την εκθέτω την πόλη σε ξένους µπροστά! Εµείς κι εµείς είµαστε τα Λήναια γιορτάζουµε δεν υπάρχουν ξένοι, ούτε σταλµένοι τους φόρους τους έφεραν ούτε σύµµαχοι είναι. Εµείς οι ίδιοι είµαστε, σιτάρι καθαρό κι οι µέτοικοι είναι του σταριού µας τα άγανα. Εγώ τους Σπαρτιάτες τους µισώ για καλά και µακάρι ο Ποσειδώνας του Ταινάρου να κάνει σεισµό και να ρίξει τα σπίτια τους. Κι εµένα τα αµπέλια µου αυτοί τα ξερίζωσαν. Αφού όµως µεταξύ µας λέµε κι ακούµε τι τα φορτώνουµε όλα στους Λάκωνες; Αφού κι από µας, δεν λέω η πόλη να το θυµάστε αυτό δεν λέω η πόλη αλλά κάποια ανθρωπάκια µοχθηρά και βλαµµένα, ξενοφερµένα και άτιµα, χλεύαζαν τους Μεγαριώτες «πουκαµίσα µεγαριώτικη» κι όπου έβλεπαν αγγούρι ή σκόρδο και αλάτι λαγό ή γουρουνόπουλο «Μεγαρίτικα» τα έλεγαν κι αµέσως τα σούφρωναν! Κι αυτά, έστω, ήταν τα µεταξύ µας ασήµαντα. Αλλά κάποιοι τσόγλανοι, άλλοι, πιωµένοι, πηγαίνοντας στα Μέγαρα άρπαξαν τη Σιµαίθα την πρώτη πουτάνα τους και τότε οι Μεγαριώτες απ το κακό τους παπαρούνιασαν και αντίκλεψαν κι αυτοί δυο πορνίδια της Ασπασίας για αντίπραξη. Έτσι άρχισε ο πόλεµος ανάµεσα στους Έλληνες. Για τρεις παλιοεταίρες. Και τότε ο Περικλής ο µέγας κι ατάραχος άστραψε και βρόντησε κόκκινος οργή και την Ελλάδα ταρακούναγε κι έβγαζε νόµους ρυθµικούς όπως τα συνθήµατα «έξω Μεγαριώτες απ τη γη και τα παζάρια µας» «έξω Μεγαριώτες απ τη γη µας και τη θάλασσα». Τότε και οι Μεγαριώτες απ το «έξω» σφιγµένοι ζητούσαν απ τους Λάκωνες να αλλάξουν το ψήφισµα για τις πόρνες που έκαναν και το ζητούσαν συχνά αλλά εµείς πεισµαταρνιόµασταν. Και βρόνταγαν ασπίδες Κι αν κάποιος πει δεν έπρεπε όµως να πει τι έπρεπε. Αν π.χ. ένας Σπαρτιάτης έβγαινε στη θάλασσα στ ανοιχτά µε καράβι κι έκλεβε απ τη Σέριφο ένα σκυλάκι, ας πούµε, θα καθόσασταν εσείς στα σπίτια σας; Αµ δε! Τριακόσια πλοία θ αρµατώνατε αµέσως πι και φι θα γέµιζε η πόλη στρατιωτών φωνές και βήµατα και θα φωνάζατε για τριήραρχους και για µισθοδοσίες, να χρυσωθούν της Παλλάδας τα αγάλµατα και θα βογγούσαν στις Στοές τα πηγαδάκια, το στάρι θα ζυγιάζονταν, ασκιά θα αγοράζατε και στάµνες και σκαρµούς και σκόρδα και ελιές, σαρδέλες και κρεµµύδια και αυλητρίδες θα µαζεύατε και στέφανα και θα φουσκάλιαζαν τα χέρια σας, στους ταρσανάδες θα

34 πελέκαγαν κουπιά θα µπήγονταν καβίδες στους σκαρµούς και φλογέρες θ αντηχούσαν και νταούλια και σφυρίγµατα. Έτσι θα κάνατε. Το ξέρω. Ο Τήλεφος αλλιώς να κάνει; Άρα µυαλό δεν έχουµε. ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Έτσι ρε µούτρο βρωµισµένο; Άνθρωπος αδέκαρος και βγάζεις τέτοια γλώσσα; Και συκοφάντης να ταν ένας έπρεπε να τον έβριζες; ΗΜΙΧΟΡΙΟ Β Μα τον Ποσειδώνα, δίκαια λέει όσα λέει. Ούτε ένα ψέµα. ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Και δίκαια να είναι, έπρεπε να τα έλεγε; εν θα προφτάσει να χαρεί αφού τα είπε. ες... (Κάνει να χτυπήσει τον ικαιόπολη) ΗΜΙΧΟΡΙΟ Β Ε! Συ! Τι κάνεις; Μην τον χτυπάς, την έβαψες. ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Λάµαχε αστραποµάτη Λάµαχε, βοήθα λοφιοκέφαλε, έλα. Αχ Λάµαχε, φίλε κι οµόφυλε, ή όποιος στρατηγός, ταξίαρχος ή άλλος ή άντρας τειχοµάχος, ας έρθει να βοηθήσει! Εγώ είµαι πιασµένος για γερά! (Βγαίνει ο Λάµαχος από «διπλανό» σπίτι)

35 Ποιος φωνάζει πόλεµο; Που να βοηθήσω; Που να ρίξω την αντάρα και την ταραχή; Τη Γοργόνα στην ασπίδα µου ποιος την κέντρισε; Αχ Λάµαχε ήρωα λοφίων και λόχων! ΗΜΙΧΟΡΙΟ Α Λάµαχε, αυτός! Αυτός την πόλη όλη από ώρα την κακολογεί. Τολµάς εσύ ένας κουρελής να λες τέτοιες κακολογίες; Λάµαχε ήρωα! Συµπάθα µε που είµαι φτωχός κι όµως άνοιξα το στόµα µου! Τι είπες για µας, πες. εν ξέρω ακόµα. Ο φόβος των όπλων µε ζάλισε. Σε ικετεύω. Πάρε τη Γοργόνα από µπρος µου.

36 Να. Την πήρα. Άσε την κάτω ανάποδα. Την άφησα. ώσε µου και το φτερό του κράνους. Να και το φτερό. Κράτα µου τώρα το κεφάλι να ξεράσω. Τα λοφία µου φέρνουν εµετό. (Ο ικαιόπολης µε το φτερό γαργαλάει το λαιµό του) Ε, τι; Γαργαλάς το λαιµό µε το φτερό µου για ξέρασµα; Το φτερό είναι... Ποιου πουλιού είναι; Φαφλατοφτέρουγο είναι;

37 Α! Θα πεθάνεις! Να µην πεθάνω, Λάµαχε, δεν έχεις τη δύναµη. Αν έχεις και µπορείς γιατί δεν µε ξύρισες; Τα σύνεργα τα έχεις. Έτσι µιλά στο στρατηγό ένας φτωχός απένταρος; Εγώ φτωχός κι απένταρος; Τι είσαι δα; Τι; Πολίτης σπουδαίος όχι σπουδάχρηστος. Κι απ την αρχή του πολέµου έως και τώρα είµαι οπλοκρατών κι όχι µισθοκρατών. Εµένα µε εξέλεξαν.

38 Τρεις κι ο κούκος σε εξέλεξαν. Κάτι τέτοια µε φουρκίζουν κι έκλεισα ειρήνη. Που βλέπω ασπροµάλληδες στη γραµµή των πρόσω και νέοι σαν κι εσένα σαν χέλια ξεγλιστρούν, άλλοι στη Θράκη απεσταλµένοι, σπουδαιογελοίοι, µε παχυλή αντιµισθία, πανουργοσωµατέµποροι, άλλοι στο οντροχάρητα, άλλοι στους Χάονες, και άλλοι στην Καµαρίλα και στη Γέλα και στην Καταγέλα. ιότι τους εξέλεξαν. Γι αυτό. Γιατί συνέχεια να πληρώνεστε εσείς κι από τούτους κανένας; Πες την αλήθεια Καρβουνοσκονάδη µέχρι τώρα π άσπρισες πήγες ποτέ επιτροπή; Να τος! Όχι λέει. Κι όµως είναι εργατικός και είναι µυαλωµένος. Και οι άλλοι; Ο ράκυλος, ο Ευφορίδης, ο Πρινίδης; Είδε κανείς σας τα Εκβάτανα ή τους Χάονες; Να! Όχι λένε. Όµως ο Λάµαχος κι ο Κλεφτοκοίσυρας πηγαίνουν κι ας είναι όλο «τράκα και αγύριστα» και σαν σκατόνερα στο δρόµο παραµερνούν όσοι τους βλέπουν. Αχ ηµοκρατία. Αντέχονται τέτοια λόγια; εν θ αντέχονταν αν δεν τα τσέπωνε ο Λάµαχος. Εγώ πάντα θα τα βάζω µε τους Πελοποννήσιους και πάντοτε θα τους χτυπώ όσο µπορώ ενάντια και κατά γη και κατά θάλασσα.

39 Κι εγώ διακηρύσσω στους Πελοποννήσιους όλους και στους Μεγαριώτες και στους Βοιωτούς, να έρχονται σε µένα να πωλούν και ν αγοράζουν. Στο Λάµαχο όµως µη. (Λάµαχος και ικαιόπολης µπαίνουν στα σπίτια τους) Νικά ο ικαιόπολης στα λόγια και του κόσµου τη γνώµη για σπονδές την αλλάζει. Ας αλλάξουµε όµως κι εµείς τρόπο και ας πούµε τον ύµνο. Από τότε που διδάσκει κωµωδία ο δάσκαλος ποτέ δεν µας έβαλε να βγούµε να πούµε τι µάστορας άξιος είναι. Αλλά αφού οι εχθροί του σκορπούν κατηγόριες στους πολίτες µπροστά, που ακούν και πιστεύουν, πρέπει κι αυτός να τα πει τα λογάκια του στους Αθηναίους που, φαίνεται, αλλάζουνε γνώµη. Λέει λοιπόν ο ποιητής ότι πολλά σας ωφέλησε. Ότι τα µάτια σας άνοιξε. Να µην τα πιστεύετε τα λόγια των ξένων. Μήτε τις κολακείες που σας χύνουν να γλείφετε. Μήτε να στέκεστε ν ακούτε χαυνόµυαλα. Πιο πριν οι πρέσβεις που στέλναν οι πόλεις σας λέγαν «ιοστέφανους» και σας τουµπάριζαν και µόλις ακούγατε στεφάνια και τέτοια τη βρίσκατε κουρνιάζοντας σαν κότες κι όποιος την έλεγε την Αθήνα «λαµπρόλουστη» του τα δίνατε όλα λες και σας έδινε τζάµπα σαρδέλες. Με τέτοια που έκανε πολύ σας ωφέλησε και έδειξε σ όλους της δηµοκρατίας τον τρόπο. Και τώρα αυτοί που σας φέρνουν τους φόρους θα ρθουν καψωµένοι να δουν τον ποιητή µας τον άριστο, που για να πει τα σωστά το κεφάλι του το βαλε επάνω στον τάκο

40 και τόσο της τόλµης του η δόξα φτερούγισε που κι ο Μέγας Βασιλιάς της Περσίας τους πρέσβεις της Σπάρτης ανακρίνοντας τους ρώτησε ποιοι είναι στα καράβια γερότεροι και ποιους κακολογά ο ποιητής µας περισσότερο, γιατί αυτοί όπως είπε µε τέτοιο συµβουλάτορα θα γίνουν καλύτεροι και πιο πολλές στον πόλεµο νίκες θα έχουν. Γι αυτό και οι Σπαρτιάτες ειρήνη ζητούν και να πάρουν την Αίγινα όχι πως τους κόφτει το νησί, τι το θέλουν, αλλά τον ποιητή µας να πάρουν ζητούν, όµως µην τους τον δώσετε γιατί αυτός θα χτυπά τα όσα για χτύπηµα είναι. Και λέει θα σας µάθει πολλά και καλά για να είστε ευδαίµονες αλλά µη καλοπιάνοντας, µη υποσχόµενος παροχές και µισθούς, µη ξεγελώντας σας µε πανουργίες κι απάτες αλλά τα σωστά δασκαλεύοντας. Προς τούτο ο Κλέων και χέρι ας βάλει και τα πάντα ας κάνει αφού το σωστό και το δίκαιο θα έχω και ποτέ για την πόλη µην πιαστώ σαν κι αυτόν δειλός και κουµάσι. Έλα Μούσα, Έλα, λαµπρή και ανάβοντας και γερή Αχαρνιώτικη όπως πηδούν απ τα κάρβουνα σπίθες που αγέρας τις τρέφει και έτοιµα δίπλα τα ψαράκια για ψήσιµο και άλλοι θασιώτικη σάλτσα χτυπούν και ετοιµάζουν φρατζόλες, έτσι γερή και πηδηχτή και χωριάτα, έλα, συµπατριώτισσα Μούσα.

41 Την κακίζουµε την πόλη εµείς οι παλιότεροι δεν µας φέρνεστε αντάξια των όσων προσφέραµε που γέροντες είµαστε, αλλά σε δίκες µας σέρνετε και µας αφήνετε µόνους παίγνια να µαστε σε µαθητευόµενους ρήτορες, χωρίς να µπορούµε, και όπως κωφοί και χαλασµένες φλογέρες και µόνο το ραβδί µας θεός µας προστάτης. Και στο βήµα σερνόµαστε να πάρουµε λόγο µουρµουριστά και ανήµποροι και µετά µας σηκώνουν και ρωτούν κοροϊδεύοντας και µας ταράζουν και µας ταρακουνούν και µας κατακόβουν. Και ο γέροντας κάτω απ τα χρόνια του κλαίει και πληρώνει το πρόστιµο και ύστερα φεύγει και µουρµουρίζει δακρύζοντας «το κοµπόδεµα που είχα να πληρώσω τον τάφο µου, µου το πήραν για πρόστιµο τώρα και φεύγω». Πως να ανεχτώ να σακατέψεις σε δίκη άνθρωπο γέροντα που έπαθε πολλά και ιδρώτα ποτάµι για την πόλη του έχυσε παλεύοντας γερά στο Μαραθώνα; Τότε εκεί τους εχθρούς κυνηγούσαµε και τώρα µας κυνηγούν οι κακοί και οι άδικοι και µας βάζουν στο χέρι. Ποιος Μαρψίας θ αντειπεί σ ό,τι λέω; εν είναι δίκαιο άνθρωπο γέρο, σαν τον Θουκυδίδη, να τον µπλέκει σε δίκες του Κηφισόδηµου ο γιος ο φαφλατάς και αδίστακτος και να ρίχνεται εξόριστος στης Σκυθίας τα άβατα! Λυπήθηκα, γέµισαν τα µάτια µου δάκρυα, που είδα τοξότη να ταρακουνάει γέροντα, που ποτέ, µα τη ήµητρα, καµιά προσβολή δεν θ ανεχόταν νέος και µέχρι και δέκα τέτοιους θα νίκαγε και χιλιάδες τοξότες θα προγκούσε

42 φωνάζοντας και στις σαγίτες του θα έβαζε τη γενιά τους ολόκληρη. Αφού όµως τους γέροντες δεν τους αφήνετε ούτε καν για ξαπόσταµα, πάρτε απόφαση και χωρίστε τις δίκες και να ενάγει το γέροντα γέρος φαφούτης και το νέο.. ο φαρδόκωλος γιος του Κλεινία. Και στο εξής πια, στις δίκες, γέρος να σέρνει γέροντα και νέος το νέο και να παθαίνει ο αρνούµενος. (Βγαίνει ο ικαιόπολης µε σχοινί και πασσάλους. Βάζει ένα γύρο ορόσηµα) Της αγοράς µου τα σύνορα είναι αυτά. Εδώ Πελοποννήσιοι και Βοιωτοί και Μεγαριώτες µπορούν να πωλούν και ν αγοράζουν µαζί µου. Με το Λάµαχο µη. Και γι αγορανόµους βάζω τούτους τους βούρδουλες τους τρεις που κρατάω. Τα σύνορά µου τούτα συκοφάντης µην πατήσει µήτε καταδότης άλλος. Τώρα θα πάω να φέρω τη Στήλη που πάνω της έγραψα την ειρήνη που έκανα, να τη στήσω να φαίνεται. (Μπαίνει µέσα. Έρχεται ένας Μεγαριώτης φορτωµένος µαζί του δυο µικρά κοριτσάκια) ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Αγουρά τσ Αθήνας γειά σου. Σ τσ Μεγαριώτες είσ ουραία. Σαν τη µάνα σι πουθούσα µα του ία. Αχ κόρις µου κακόµοιρις δύστυχου πατέρα. Αχ να ταν να βρούµι µπουκιά ψουµί. Αχ! Ακούστι να πω κι να πει η κοιλιά σας. Απ την πείνα γουργούρηµα ή πούληµα θέλει; ΚΟΡΕΣ Πούληµα. Πούληµα!

43 ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Κι εγώ του ίδιου λέου µα ποιος να τα χαράµιζε τζιάµπα τα λιφτά του; Α! Σκαρφίστηκα µεγαριώτικη κουµπίνα! Θα σας έχω τάχα γρούνια κι θα σας πουλώ! Βάλτι τα γρουνόποδα να φαίνιστι απού σόι γιατί αν ξαναγυρίστι απούλητις στο σπίτι άγρια λόρδα θα σας κόψει. Βάλτι κι αυτές τις γουρνοµύτες κι άντι µπάτι στου σακί κι να σκούζιτι κι να γρούζιτι σαν να κόβουν το λιµό σας στη Μυστήρια γιουρτή. Εγώ θα γκαρίξου να βγει ο ικαιόπουλης. ικαιόπουληηη! Θέλεις ν αγουράσεις γρούνιες; (Βγαίνει ο ικαιόπολης) Μπα! Μεγαριώτης είναι! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γι αλισβιρίσι ήρθαµαν! Πως τα περνάτε; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουργουρίζουµι δίπλα στου τζιάκι. Ωραίο είναι το τζάκι, µα το ία, αν έχει δίπλα αυλητρίδα. Τι άλλο κάνετε τώρα οι Μεγαριώτες;

44 ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Τέτοια κάνουµι. Όταν ξεκίναγα να ρθου για εµπόριο οι αρχηγοί µας κάναν λαοσύναξη πώς να χαθούµι γρήγουρα όλοι µας για πάντα. Κι αµέσως να γλιτώσετε όλοι απ τους σωτήρες! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Αµάν; Τι άλλο στα Μέγαρα; Πόσο πάει το στάρι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Στα ύψη πάει. Σαν τους θεούς. Έφερες αλάτι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ εν µας τις κρατάτι σεις τις αλυκές; Ούτε σκόρδα;

45 ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Τι σκόρδα λες; Όταν έρχιστι ισείς δεν µας τα ξιριζώνιτι µε τα παλούκια σαν πουντίκαροι; Τι φέρνεις τότε; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουρουνίτσις για Μυστήρια. Καλά είναι. Για να δω. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Πρώτου πράµα είνι. Κοίτα τις αν θελς. Παχουλές κι ουραίις ουραίις. Α! Τι πράγµα είναι αυτό; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουρουνίτσα, µα του ία! Μπα! Γουρουνίτσα από πού;

46 ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Απ τα Μέγαρα. εν είνι; εν µου φαίνεται. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Για κοίτα, δεν πιστεύει! Μα είνι τρουµερό! εν είνι λέει γουρούνις! Θελς να πάµι στοίχηµα ότι αυτό ιδώ του πράµα είνι γουρουνάκι, όπως το λέτι σεις; Ανθρωπίσιο είναι όµως. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Ε, µα του ιοκλή! ικό µου είνι, πώς να είνι; Θες ν ακούσεις τη φωνή τους; Ναι. Να την ακούσω. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Έλα γουρουνίτσα µ γρύλισι στα γρήγουρα. εν γρυλίζς; Ψόψους θα σ εύρει αν σουπαίνς. Θα σας πάου πάλι πίσου, µα τουν Ερµή!

47 ΚΟΡΗ Γκόι Γκόι! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ εν είνι γουρουνίτσα; Τώρα έτσι φαίνεται. Αν όµως ταϊστεί να µεγαλώσει θα γίνει κορίτσαρος. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Η µάνα της ουλόιδια. Σι πέντι χρόνια του πουλύ. εν είναι όµως ακόµα για θυσία. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Αµάν; Γιατί δεν είνι; εν έχει ουρά. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Μικρούλα είνι ακόµη. Αν όµως τρανέψ θα την έχει κι µεγάλη κι µαύρη κι παχειά. Μα αν τη θέλεις για θριφτάρι αυτή η γουρουνίτσα, τούτη, είνι η καλή.

48 (Του δείχνει την άλλη κόρη του) Α! Ολόιδια είναι µε την άλλη! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Ίδια µάνα είχαν και πατέρα. Κι αν παχύνει ένα κι ένα θα είνι για την Αφρουδίτη. Στην Αφροδίτη όµως δεν προσφέρουν γουρουνίτσα. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Στην Αφρουδίτη δεν προυσφέρουν; Στη µόνη που προυσφέρουν ίσια ίσια! Κι αυτών των γουρουνιών του κρέας του καλύτερου άµα περαστεί στη σούβλα. Τρων χωρίς τη µάνα τους ; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Κι χουρίς πατέρα τρων, µα τουν Ποσειδώνα! Και τι το τρων καλύτερα; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ

49 Ούλα. Κι ό,τι δώεις. Ρώτα τες κι µόνος σου. Γουρουνίτσα. Γουρουνίτσα... ΚΟΡΗ Κόι. Κόι. Θα τρωγες αγγουράκια; ΚΟΡΗ Κόι, Κόι, Κόι. Συκάκια Φιβαλιώτικα; ΚΟΡΗ Κόι Κόι... Η άλλη θα τα τρωγε; ΚΟΡΗ Κόι Κόι Κόι...

50 Α! Πιο λαίµαργα φωνάζουν για τα συκαλάκια. Ας φέρει κάποιος από µέσα, θα τα φαν; (Ένας δούλος φέρνει, τα δίνει) Α! πα πα! Ανοιγόκλειµα µασέλας Ηρακλή µου! Από πού είναι οι γουρουνίτσες; Τραγασαίες είναι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ εν τα έφαγαν ούλα αυτές. Ένα σούφρωσα κι ιγώ. Καλές οι γουρουνίτσες, µα το ία, µου αρέσουν. Πόσο τις πουλάς; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Τη µια για πλέτρα σκόρδα θα σ την έδινα. Την άλλη για γαβάθ αλάτι. Περίµενε. Θα σου τις πάρω. (Ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα να πάρει σκόρδα και αλάτι) ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ

51 Έτσι µπράβου, Ερµή πραγµατευτή µου! Έτσι να πουλήσω αχ κι τη γυναίκα µου Κι τη µάνα µου την ίδια. (Έρχεται ένας συκοφάντης) ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Ε! Συ! Από πού είσαι; ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Γουρουνίτσις πουλώ, απ τα Μέγαρα είµι. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Και σένα κι αυτές σας καρφώνω! Εχθροί µας! ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Πάλι στα ίδια φτάσαµε... Στα πρώτα τα τιρτίπια. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Κλαίγοντας θα πας στα Μέγαρα. Άσε το σακί. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ ικαιόπουληηηηη! Ρουφιανεύουµι! (Βγαίνει ο ικαιόπολης µε σκόρδα και αλάτι)

52 Από ποιον, ποιος είναι ο ρουφιάνος; Α! Εσείς οι αγορανόµοι µου, δεν τον πετάτε έξω το ρουφιάνο; Βρε συ, χωρίς φανάρι τι φανερώνεις; ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ Να µην τους φανερώσω τους εχθρούς; Τρέξε τσακίσου αλλού να φανερώσεις πριν κλάψεις εδώ. (Ο συκοφάντης φεύγει) ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Βρε τι κακό τούτου στην Αθήνα! Εντάξει Μεγαριώτη. Για τις γουρουνίτσες που µου έδωσες πάρε την πλέχτρα σκόρδα πάρε και τ αλάτι. Και να σαι καλά. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ Το καλά δεν το χουµε στα µέρη µας. Παραπανίσιο το είπα. Στο κεφάλι µου να πέσει. ΜΕΓΑΡΙΩΤΗΣ

53 Γουρουνίτσις µου, άντε, χουρίς τουν πατέρα σας! Κι αν κάποιους σας δίνει τώρα αλάτι, να του βάζτι στου ψουµί σας νούστιµου να γίνιτι.. (Φεύγει ο Μεγαριωτης. Ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα κρατώντας το σακί µε τις γουρουνίτσες) Ευτυχισµένος άνθρωπος! Είδες τι κατάφερε που έκανε ειρήνη; Θα κάθεται χαίροντας στον πάγκο του τωρα κι αν κάποιος Κτησίας συκοφάντης σιµώσει θα λιώσει στα κλάµατα. Κανένας τρακαδόρος δεν θα σε γελάσει. Ο Πρέπης, τη φαρδοκωλιά του δεν θα σ την κουνά µήδ ο Κλεώνυµος καβγά θα κάνει. Θα περπατάς κοµψά και δεν θα σε τραβάει σε δίκες ο Υπέρβολος. Ούτε θα σου κολλά στο δρόµο ο Κρατίνος µε τα µαλλιά τα λιγδωµένα, ούτε ο Αρτέµωνας που γράφει στο γόνατο τραγούδια και οι µασχάλες του βρωµούν τραγίλα και απλυσιά. Κι ούτε θα κοροϊδεύει ο Παύσων ο πεινάλας ούτε και ο Λυσίστρατος ο τριγυρατζής του Χολαργού το αίσχος, ο βουτηγµένος στη χολή που κρυώνει και πεινά τριάντα µέρες κάθε µήνα. (Έρχεται ένας Βοιωτός µε το δούλο του. Είναι φορτωµένος. Πίσω τους ακολουθούν άλλοι µε φλογέρες) ΒΟΙΩΤΟΣ Αχ Ηρακλή, τα πουδάρα µου κάλιασαν! Άσε τη ρίγανη κάτου Ισµενία. Κι εσείς φλουγιρτζήδις που ήρθαταν πίσου µου φυσάτι τις φλουγέρις δυο µέτρα παρακεί.

54 (Βγαίνει ο ικαιόπολης) Πάψετε βρε πανάθεµα! Πούθε ξεφυτρώσατε και ζουζουνίζετε στην πόρτα µου; Κακήν κακώς θα πάθετε µε τούτες τις µουτσούνες. ΒΟΙΩΤΟΣ Να χαρείς, µα τουν Ιόλαου, φίλε. Μι πήραν το κατόπ απ τη Θήβα ως ιδώ και µ την ξιλουλούδιασαν τη ρίγανη φυσώντας. Αν θέλεις ν αγουράεις απ όσα φέρνου, πάρι. Κι πιτούµενα κι ζα. Γεια σου Βοιωτέ µποµποτοφάγε. Τι καλούδια φέρνεις; ΒΟΙΩΤΟΣ Όσα έχ η Βοιωτία γινικώς. Ρίγανη, ψαθί, φλισκούνι, φιτιλάκι, πάπιες, πιρδικούλις, κίσσες και τροχίλους... Σαν πουλιών φουρτούνα όρµησες στην αγορά! ΒΟΙΩΤΟΣ Έχου κι αλιπούδις κι χίνις κι λαγούς κι βίδρις κι κουνάβια κι νυφίτσις κι σκαντζουχοιρούλια. Κι χέλια Κουπαϊδας έχου...

55 Ω! Που φέρνεις την πιο ωραία νοστιµιά! ώσε µου να την προσφωνήσω τη χελάρα. ΒΟΙΩΤΟΣ Η πιο τρανή απ τις πινήντα κόρις τα Κουπαϊδας βγες έξου να σι δει ου ξένους να χαρεί. (Ο Βοιωτός από ένα σκεπασµένο κοφίνι βγάζει ένα χέλι) Ω καλή µου και από πάντα λαχτάρα της κωµωδίας ποθητή, του Μόρυχου χελάρα αγαπηµένη! Βγάλτε τη σχάρα, βγάλτε το φυσητήρι. Κοιτάξετε παιδιά την καλύτερη χελάρα. Έξι χρόνια καψούρα για να ρθει. Χαιρετήστε την παιδιά. Και για χάρη της εγώ στα κάρβουνα κουµάντο. Αχ µήτε και νεκρός να σε στερηθώ χελάρα µου βρασµένη µε παντζάρια. ΒΟΙΩΤΟΣ Τι θα µου δώεις να σ τη δώσου; ικαίωµα αγοράς θα µου τη δώσεις. Τι άλλο πουλάς; ΒΟΙΩΤΟΣ Ούλα τα πουλώ. Πόσο τα πουλάς; Ή είδος µε είδος;

56 ΒΟΙΩΤΟΣ Ό,τι έχτι στην Αθήνα κι δεν έχουµι στη Θήβα. Θέλεις ν ανταλλάξεις µε σαρδέλες ή κανάτια; ΒΟΙΩΤΟΣ Σαρδέλις κι κανάτια έχουµι κι εµείς. Κάτι να µην το χουµι να σας πιρισσεύει. Ξέρω. Ξέρω. Πάρε έναν συκοφάντη. έσε τον όπως τα κανάτια. ΒΟΙΩΤΟΣ Ναι, µα του θιό! Κέρδος θα χα να πιρνα µαϊµού να στάζ φαρµάκι. Να ένας. Έρχεται. Ο Νίκαρχος ο σπιούνος. ΒΟΙΩΤΟΣ Μικρούτσικος στου µπόι... Σπιουνοβρωµιά µεγάλη όµως.

57 (Φτάνει ο Νίκαρχος και κοιτάει ερευνητικά) ΝΙΚΑΡΧΟΣ Ποιανού είναι αυτά τα πράγµατα; ΒΟΙΩΤΟΣ Απ τη Θήβα, δικάµ. Κι του ουρκίζουµι. ΝΙΚΑΡΧΟΣ Ε, λοιπόν, εγώ τα καταγράφω εχθρικά. ΒΟΙΩΤΟΣ Τι κακό σου καναν τα άκακα πιτούµενα κι τα πουλεµάς; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Σας καταγγέλνω εχθρούς κι εσένα µαζί. ΒΟΙΩΤΟΣ Τι αδικήθηκες; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Θα το πω να τ ακούσουν οι παρόντες. Φέρνεις φιτίλια απ τους εχθρούς. ΒΟΙΩΤΟΣ

58 Εχθρός... για τα φιτίλια; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Μπορεί και ναύσταθµο να κάψει ένα φιτιλάκι! ΒΟΙΩΤΟΣ Του ναύσταθµου; Του φυτιλάκι; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Ναι. ΒΟΙΩΤΟΣ Πως; ΝΙΚΑΡΧΟΣ Μπορεί ένας Βοιωτός να πιάσει µια βρωµούσα και να της δέσει ένα φιτίλι και ύστερα να τ ανάψει και όταν θα φυσήξει αέρας δυνατός να το πάρει να το πάει και στο ναύσταθµο να φτάσει Κι ένα καράβι αν αρπάξει όλα θ ανάψουν σαν λαµπάδες! Βρε κακόχρονο να χεις βρε! Με µια βρωµούσα µε φιτίλι, θα λαµπαδιάσει ο ναύσταθµος; (Ο ικαιόπολης τον χτυπά, τον σπρώχνει) ΝΙΚΑΡΧΟΣ

59 Μάρτυρες σας βάζω, µε χτυπάει! Κλείστε του το στόµα, δώστε µου µια ψάθα να τον τυλίξω σαν κανάτι µη µου σπάσει και ραγίσει στη µεταφορά. (Φέρνουν ψάθα και σχοινί. Ο ικαιόπολης τυλίγει στην ψάθα το Νίκαρχο και τον δένει) έσε τον σφίξε το αγαπητέ µου γύρω γύρω το ψαθί, δέσε το σφίξε το µη ραγίσει στη µεταφορά. Για τα καλά θα το νοιαστώ γιατί είναι κούφιο και βροντά σαν να ναι ραγισµένο και το µισούν κι οι θεοί. Τι θα το κάνει; Θα το έχει για όλα. οχείο κακών τρίφτη δικών για ρουφιανιές φανάρι και γουδί γι ανακάτεµα εις πάσαν περίπτωσιν. Τι πίστη να έχεις, να έχεις στο σπίτι σου τέτοιο αγγείο που αγγίζοντας τρίζει;

60 Γερό είναι φίλε µου ποτέ δε θα σπάσει αν απ τα πόδια κατακέφαλα κρέµεται. Άντε τώρα έτοιµο. ΒΟΙΩΤΟΣ Τώρα να το µάσω. Μάζεψέ το, φόρτωσέ το όπου θέλεις πήγαινέ το. είχνε τον παντού σ όλους το σπιούνο. Τον έδεσα γερά τώρα τον κακόχρονο. Άντε τώρα Βοιωτέ, φόρτωσε τον και πάρ τον. ΒΟΙΩΤΟΣ Σκύψι να στουν βάλου στουν ώµου Ισµενάκου. Στον ώµο και τα µάτια σου! Σκάρτο το φορτίο, µα αν βγάλεις κέρδος θα σαι ο πρώτος που θα χεις καλό από τέτοιο σπιούνο. (Φεύγει ο Βοιωτός µε τον υπηρέτη του φορτωµένο. Έρχεται υπηρέτης του Λάµαχου)

61 ΥΠΗΡΕΤΗΣ ικαιόποληηη! Τι είναι και µε φωνάζεις; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Τι; Ζητάει ο Λάµαχος µ αυτό το καφετί να του δώσεις κίχλες για τη γιορτή το κρασιού και χέλι Κωπαϊδας. Ποιος Λάµαχος ζητάει χέλι; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Ο τροµερός ο ανίκητος. Που κραδαίνει Γοργόνα. Και ανεµίζουν στο κράνος του τρία λοφία! Και τη ασπίδα να δώσει δεν έχει κίχλες και χέλι να πεις. Ας πάει κουνώντας τα λοφία του, να βολευτεί µε παστόψαρα. Κι αν βάλει τσιριξιές καλώ τους αγορανόµους. Τσίχλες και κοτσύφια και τα πάντα τα παίρνω ο ίδιος να τα φάω στο σπίτι µου. (Ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα φορτωµένος. Ο υπηρέτης του Λάµαχου φεύγει)

62 Είδατε, είδατε εσείς οι πολίτες, ο φρόνιµος άντρας ο έξυπνος πως κάνει σπονδές κι αγορές και παζάρια να γεµίσει το σπίτι του και να χει να τρώει; Τα αγαθά από µόνα τους γι αυτόν συµµαζεύονται. Ποτέ τον πόλεµο δεν θα βάλω στο σπίτι µου ούτε το τραγούδι του Αρµόδιου θα πει δίπλα στο τραπέζι µου φίλος µεθυσµένος που έρχεται όλο και τα κάνει ανάστα και τα σπρώχνει και τα σπάζει και όλο τσακώνεται κι ας οι άλλοι του λεν «πιες το και φρόνιµα. Πιες το σαν φίλος». Αυτός πιο πολύ µας τα καίει τ αµπέλια µας και το κρασί µας το χύνει. Έφυγε τρέχοντας, πέταξε πήγε για δείπνο και όλος καµάρι και στην πόρτα του σκόρπισε φτερά για σηµάδι. Της γλυκιάς Αφροδίτης και των φίλων της Χάρης Ειρήνη συντρόφισσα, τι όµορφη είσαι και όµως το ξέχναγα! Πώς να µας έπαιρνε να µας έσµιγε ο έρωτας όπως αυτός ο ζωγραφιστός µε το στεφάνι. Ή µε νοµίζεις γέρο κι ανίκανο; Αν όµως σε πάρω, τρία µπορώ ακόµα νοµίζω, αυλάκι αµπέλι µεγάλο να σύρω και δίπλα να βάλω νέες συκούλες και µια κληµαταριά και λιόδεντρα γύρω να χουµε λάδι να αλειβόµαστε κάθε πρωτοµηνιά. (Βγαίνει ο κήρυκας του ικαιόπολη) ΚΗΡΥΚΑΣ Ακούστε ο λαός! Στο πανηγύρι του κρασιού µε το βάρεµα της σάλπιγγας όπως τα πάτρια θ αρχίσει να πίνει ο καθένας τον καύκο του και όποιος τον πιεί πρώτος θα πάρει το ασκί του Κτησιφώντα βραβείο του. (Βγαίνει ο ικαιόπολης) Ε! Παιδιά και γυναίκες, δεν ακούσατε; Τι κάνετε, εµπρός, δεν ακούτε τον κήρυκα; Βράζετε. Ψήνετε. Στρίβετε τις

63 σούβλες. Βγάλτε τους ψηµένους λαγούς. Φέρτε µου σούβλες να περάσω τις τσίχλες. Πλέξτε στεφάνια. Ζήτω σου για το µυαλό σου, ζήτω για το φαγητό σου άνθρωπε δαιµόνιε! Τι θα πεις όταν δεις και τις τσίχλες ψηµένες; Εύγε σου! Καλά το λες αυτό είναι που να ναι! Φρόντιζε, φύσα τη φωτιά... Άκουσες πως έµπειρα όµορφα και νόστιµα δείπνο ετοιµάζει; (Έρχεται ένας γεωργός ανήσυχος) ΓΕΩΡΓΟΣ Αχ ο δύστυχος, αχ! Ηρακλή µου, ποιος είναι τούτος!

64 ΓΕΩΡΓΟΣ Άνθρωπος δυστυχισµένος... Κρατήσου όπως είσαι. ΓΕΩΡΓΟΣ Αχ αγαπητέ µου, µόνο εσύ έχεις ειρήνη... Αχ δώσ µου κι εµένα, πεντάχρονη έστω. Τι έπαθες; ΓΕΩΡΓΟΣ Κοµµάτια και σκόρπισα. Μου πήραν τα βόδια. Ποιοι; Από πού; ΓΕΩΡΓΟΣ Απ τη Φυλή. Βοιωτοί! Αχ βρε τρισδύστυχε, και δεν φορείς µαύρα;

65 ΓΕΩΡΓΟΣ Μου τα πήραν, µα το ία, αυτά που µε έτρεψαν, που µου έδιναν τα πάντα, µε τις σβουνιές τους µαζί. Και τι θέλεις τώρα; ΓΕΩΡΓΟΣ Έπαθαν τα µάτια µου να κλαίω, δεν βλέπω... Άλειψε λιγουλάκι ειρήνη στα µάτια µου. Ε, πονηρέ! εν είµαι γιατρός του ηµοσίου! ΓΕΩΡΓΟΣ Μια στάλα µονάχα, στάξε µια στάλα σ αυτό το κουτάκι. Μήτε σταλιά µηδέ µυρουδιά. Το κλάµα αλλού. ΓΕΩΡΓΟΣ Αχ βόδια µου και χωραφάκια µου... (Φεύγει ο γεωργός)

66 Βρήκε γλύκα στις σπονδές του. εν θα δώσει φαίνεται, µηδέ σταλιά σε άλλον. Ρίχνε µέλι στα λουκάνικα, ψήνε τις σουπιές... Ακούς γλυκοπροστάγµατα, ακούς; Ξηροψήστε µου τα χέλια... Θα µας πεθάνεις από την πείνα εµένα και τους γειτόνους µε αυτήν την κνίσα και τα λόγια που µας λες. Ψήστε τα κι αλείψτε το µέλι να ξανθήνουν. (Καθώς ο ικαιόπολης µπαίνει µέσα, φτάνει ένας παράνυµφος και πίσω του µια γυναίκα) ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ ικαιόποληηη! ικαιόποληηη! Στάσου! Ποιος είναι αυτός; Ποιος;

67 ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ Νιόγαµπρος κάποιος σου στέλνει για κέρασµα τούτο το κρέας! Όποιος και να ναι, πολύ καλά έκανε. ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΣ Για το κρέας που σου στέλνει ζητά να του χύσεις σ αυτό το ποτήρι µια στάλα ειρήνη να µη στρατευθεί και πάει στον πόλεµο. Πάρ το. Πάρ το το κρέας του. Μη. εν έχει ειρήνη. Και για δέκα χιλιάδες, δράµι δεν δίνω. Πάρτε τώρα τις σπονδές, φέρτε τις κανάτες, θέλω κρασί για τη γιορτή. Τι είναι όµως! Α! Φτάνει ένας αγριοµάτης, αυτός, σαν να ρχεται να πει κακό! (Έρχεται ένας αγγελιαφόρος, χτυπά την πόρτα του Λάµαχου. Αυτός απαντά από µέσα, µετά βγαίνει) ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Α Αχ αχ βάσανα και µάχη και Λαµάχοι!

68 «Ποιος χτυπά στα χαλκοστόλιστα δώµατα;» ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Α ιαταγή των εννιά στρατηγών να πάρεις τα λοφία και τους λόχους και γρήγορα να πας και να κάτσεις στο χιόνι, να φυλάς τα περάσµατα. Στη γιορτή του κρασιού ρίχτηκαν πάνω Βοιωτοί κλεφταράδες! Έτσι µας είπαν. Αχ στρατηγοί! Κεφάλια πολλά, γεµάτο κανένα. Ούτε γιορτή σ αφήνουν να κάνεις. Ω στρατέ, Λαµαχοπολεµικέ! Αχ ο κακότυχος! Με περιπαίζεις κι εσύ! Θέλεις να πολεµήσεις µε τετράφτερο Γηριόνη; Αχ τι αγγελία µου ανάγγειλε ο κήρυκας!

69 Αχ και µένα, τι τρέχει κάποιος να µου πει. (Φτάνει και δεύτερος αγγελιοφόρος) ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Β ικαιόπολη... Τι είναι; ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Β Γρήγορα για το δείπνο Πάρε το καλάθι σου γεµάτο και τον καύκο, ο ιερέας του ιόνυσου σε προσκαλεί Γρήγορα όµως γρήγορα, καθυστερεί το δείπνο εξαιτίας σου, τα άλλα όλα είναι έτοιµα. Τραπέζια κι ανάκλιντρα, στεφάνια, µαξιλάρια και στρώµατα κι αρώµατα και µεζελίκια και αυλητρίδες, και ψωµιά και πίτες και σουσαµοκούλουρα και γλυκά και το «λεβέντη µου Αρµόδιε» απ τα παλιά τραγούδια! Γρήγορα, όµως, γρήγορα! Αχ ο κακοδύστυχος εγώ! Αχ που σε δυστύχεψε η τεράστια Γοργόνα! Τώρα εντολές. Ετοιµάστε το δείπνο. Παιδί µου φέρε µου έξω το γυλιό.

70 Φέρε µου παιδί το καλάθι τα καλούδια. Φέρε µου να χω αλάτι και ρίγανη, φέρε κρεµµύδια. Μου βρωµούν τα κρεµµύδια, σαρδέλες, εµένα. Παστόψαρα λίγα, τυλιγµένα σε φύλλα. Εµένα φρεσκόψαρα, θα τα ψήσω εκεί. Φέρε τα φτερά του κράνους. Τα πιτσούνια και τις κίχλες φέρε µου. Τι ωραία κάτασπρα στρουθοκαµηλοφτέρουγα!

71 Τι καλά ξανθοψηµένο αυτό το πιτσουνάκι! Πάψε να περιπαίζεις τα όπλα µου. Πάψε να στραβοκοιτάς τις κίχλες µου. Φέρε το κουτί µε τα τρία µου λοφία. ώσε µου την πιατέλα µε τον ψητό λαγό. Αχ τριχοφάγος µου το φαγε το λοφίο. Το στιφάδο θα το φάω πριν απ το δείπνο. Βρε άνθρωπέ µου µη µου µιλάς.

72 εν µιλώ µαζί σου, µιλώ µε το παιδί. Θέλεις να πάµε στοίχηµα, παιδί, κι ο Λάµαχος να κρίνει τι είναι νοστιµότερο οι ακρίδες ή οι τσίχλες; Πω πω ξεδιαντροπιά! Ασύγκριτες οι ακρίδες, λέει. Ξεκρέµασε το δόρυ µου και φέρ το. Βγάλε και φέρε το κοκορέτσι παιδί µου. Πιάσε να το σύρω απ τη θέση του. Πιάσε τη σούβλα να το βγάλω. Φέρε της ασπίδας µου το τρίποδο.

73 Φέρε της γυναίκας µου τα ξεροτήγανα. Μα αυτό είναι κοροϊδία. Αχ γλυκά που είναι. Στάξε µου λάδι στης ασπίδας το χάλκωµα. Βλέπω ένα γέροντα να τον δικάζουν για δειλό. Στάξε µου εδώ το µέλι. Κάποιος γέρος ολοφάνερα λέει στο Λάµαχο το Γοργάσου «άντε» Φέρε παιδί µου το θώρακα τον πολεµικό. Τον πότηρα τον καλό να µου φέρει ένας. Α! Μ αυτόν θα µαι αχτύπητος στη µάχη.

74 Πρώτος θα βγω στο γλέντι µ αυτόν. Βάλε στην ασπίδα τα λουριά. Γέµα το καλάθι µου µεζέδες. Παίρνω το γυλιό και φεύγω. Το ρούχο µου φορώ και πάω. Σήκωσε την ασπίδα παιδί µου προχώρα. Α! πα πα! Χειµέρια τα πράγµατα! Κράτα µου το καλάθι, παιδί µου, πα πα! Γλεντζέδικα τα πράγµατα! (Φεύγουν και οι δυο προς αντίθετες κατευθύνσεις)

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Σ το πα και σ το ξαναλέω, στο γιαλό µην κατεβείς, στο γιαλό κάνει φουρτούνα και σε πάρει και χαθείς. ηµώδες Πρόλογος Μ Ε ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ προς το νοτιά, στάθηκε πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τις ίδιες κουβέντες άκουγε συχνά η θάλασσα των «Τσιφλικιών» που συντηρούσε τα όνειρά µας στην αρµύρα της, αλλά και κρυφόβραζε στα σπλάχνα της τη

Διαβάστε περισσότερα

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ»

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» 1 ΚΕΝΝΕΘ ΣΩΓΕΡ ΓΚΟΥΤΜΑΝ «Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» ιασκευή-σκηνοθετικές οδηγίες: ηµήτρης Ρήτας Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεµάτων ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Νοµού Καρδίτσας, Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός

Διαβάστε περισσότερα

Μί#ης Χ. Γεωργό-ουλος. ένα βότσαλο δυο λόγια

Μί#ης Χ. Γεωργό-ουλος. ένα βότσαλο δυο λόγια Μί#ης Χ. Γεωργό-ουλος ένα βότσαλο δυο λόγια Αφιερωµένο στην τέχνη η σκέψη µου επάντρεψε το στίχο µε µεράκι µε χρώµατα τα βότσαλα αλλάξανε µορφές ζωντάνεψαν για µια στιγµή οι µνήµες µου λιγάκι και µ έκαναν

Διαβάστε περισσότερα

Το πόνημα μου αυτό γράφτηκε σε στιγμές αγανάκτησης γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας.

Το πόνημα μου αυτό γράφτηκε σε στιγμές αγανάκτησης γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το πόνημα μου αυτό γράφτηκε σε στιγμές αγανάκτησης γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. Πρόλογος Εδώ και δύο χρόνια, περίπου, ζούμε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Σήμερα όμως, η χώρα μας έχει φτάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ 27 28 29 Είχαμε πλύνει τα πιάτα, είχαμε συγυρίσει το σπίτι και η Σάρα νανούριζε ήδη τη μικρή μας πριγκίπισσα στο παιδικό δωμάτιο. Έκανα στα γρήγορα μια προσευχή στον Θεό των κοιμισμένων παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΤΟ. Ο Όλεθρος του Νότου

ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΤΟ. Ο Όλεθρος του Νότου ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΤΟ Ο Όλεθρος του Νότου Κώστας Βουλαζέρης ISBN: 978-618-5031-17-6 ISBN(set): 978-618-5031-08-4 Ο Όλεθρος του Νότου είναι το ένατο βιβλίο της σειράς Άρµπεναρκ: Η Επιστροφή των Θεών. Περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Π A Γ KOΣ MIA HMEPA Π OIHΣ H Σ. Ο YΣΣEAΣ EΛYTHΣ (1911-1996) Nοµπελ Λογοτεχνιασ 1979

Π A Γ KOΣ MIA HMEPA Π OIHΣ H Σ. Ο YΣΣEAΣ EΛYTHΣ (1911-1996) Nοµπελ Λογοτεχνιασ 1979 Ο YΣΣEAΣ EΛYTHΣ (1911-1996) Nοµπελ Λογοτεχνιασ 1979 Ο καηµός του θανάτου τόσο µε πυρπόλησε, που η λάµψη µου επέστρεψε στον ήλιο. Κείνος µε πέµπει τώρα µέσα στην τέλεια σύνταξη της πέτρας και του αιθέρος,

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..»

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..» Ιανουάριος 2008 «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» Θ.Ν. «Ο Παραµυθένιος µας..» Η προετοιµασία Η µεγάλη µέρα για τον υπέρηχο β επιπέδου, µε τον οποίο θα ελέγχαµε την υγεία του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε 1 ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε βράδυ ένα σωρό ιστορίες, κάθε μέρα τους μιλάει για του κόσμου τα παράξενα. Ποτέ, ωστόσο, δεν τους είχε πει ότι υπάρχει κάτι τόσο θαυμαστό σαν το στολίδι

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας «Αστέρια» Τώρα που απλώθηκε η νύχτα Σου γαλήνεψαν τα µάτια και ο νους κι αναζητώ το µονοπάτι που οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη

O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της Αναζήτησης! Ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της Αναζήτησης... Copyright 2013 Χρήστος Τσαντής Πίνακας εξώφυλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Χαράµι. Σουγιούλ/Τραϊφόρος

Χαράµι. Σουγιούλ/Τραϊφόρος Χαράµι. Σουγιούλ/Τραϊφόρος f Χαράµι να σου γίνουν τα ξενύχτια µου f F b κι όλα τα δάκρυα που έχυσα ποτάµι C κι οι τόσες πίκρες που για χάρη σου ετράβηξα C f χαράµι να σου γίνουνε, χαράµι Το ξέρω στη καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ι1ΑΙ1Α-ΕΥΘΥΜ10Σ στο πάνθεο των αγίων του Καθηγητή Νίκου Πετρόχειλου

Ι1ΑΙ1Α-ΕΥΘΥΜ10Σ στο πάνθεο των αγίων του Καθηγητή Νίκου Πετρόχειλου ίπερ»ιλ Λ ^^νο'ι ' ' ^ ΗΡΑΙΚΟΣ ΣΥΝΖ^ΛΟΣ ΑΘΗΝ ρστοκλεουσ 5 77 ΑΘΗΝΑ Ί Γ 00 Ν ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ: ΠΑΝ Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΕΚΔΟΤΗΣ Δ/ΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ.

Διαβάστε περισσότερα

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Απόσπασμα από το βιβλίο «Η πεταλούδα της Νύχτας» της Ειρήνης Φραγκάκη που ευγενικά παραχώρησε η συγγραφέας αλλά και ο εκδοτικός οίκος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΝ ΕΚΑΤΟ. Προετοιµασίες Πολέµου

ΒΙΒΛΙΟ ΕΝ ΕΚΑΤΟ. Προετοιµασίες Πολέµου ΒΙΒΛΙΟ ΕΝ ΕΚΑΤΟ Προετοιµασίες Πολέµου Κώστας Βουλαζέρης ISBN: 978-618-5031-19-0 ISBN(set): 978-618-5031-08-4 Οι Προετοιµασίες Πολέµου είναι το ενδέκατο βιβλίο της σειράς Άρµπεναρκ: Η Επιστροφή των Θεών.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ. Ένας χρόνος θύελλα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ. Ένας χρόνος θύελλα ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ Ένας χρόνος θύελλα Στη μνήμη του αδελφού μου, Βαγγέλη, που η αγάπη του θα ζεσταίνει πάντα την ψυχή μου. ΤΟ ΞΕΣΠασμα x Τ ο παρατεταμένο χτύπημα της συσκευής του τηλεφώνου επάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης Σταθµός 2ος

Κώστας Λεµονίδης Σταθµός 2ος Κώστας Λεµονίδης Σταθµός 2ος 1. Είµαι εδώ Πες µου κάτι, µίλησε µου είµαι εδώ χρόνο έχω να σ ακούσω και µπορώ. ωσ µου λίγο χώρο, άναψε µου φως. ωσ µου λίγο χώρο κι είµαι εδώ. Είµαι εδώ. Σου µιλάω βοήθησε

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα που σκάλιζα τα πράγµατά µου βρήκα ένα σηµείω-

Μια νύχτα που σκάλιζα τα πράγµατά µου βρήκα ένα σηµείω- ÚfiÏÔÁÔ Μια νύχτα που σκάλιζα τα πράγµατά µου βρήκα ένα σηµείω- µα του πατέρα µου µεταξύ άλλων µουσικολόγου, µουσικοσυνθέτη, συγγραφέα και διανοούµενου το οποίο θεώρησα αναγκαίο να παραθέσω εδώ. Άλλωστε,

Διαβάστε περισσότερα

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ.

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Ευαγγελία Μισραχή Αφιλοκερδής προσφορά Η ιστορία των Λογοτεχνικών ιδεών απαιτεί παρατήρηση προς

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Σπυρόπουλος Σπυρίδων, Περπιράκη Ελένη, Φραγκούλης Εµµανουήλ

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Σπυρόπουλος Σπυρίδων, Περπιράκη Ελένη, Φραγκούλης Εµµανουήλ Συνέντευξη µε τον κ. Σηφογιωργάκη Σπυρίδων (), τη σύζυγό του, κ. Σηφογιωργάκη Χρυσούλα () και τον κ. Μαρκογιαννάκη Ιωάννη ή Μαρκογιάννη () Συµµετέχει η κ. Μαρκογιαννάκη Γεωργία (Μ.Γ.) Κρήτη, Περβόλια Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννά νοτάρά Χαμένες άγάπες

Ιωάννά νοτάρά Χαμένες άγάπες Ιωάννα Νοταρά Χαμένες Αγάπες Στην μόλις δέκα έξι μηνών γλυκιά Μυρτώ «Σίγουρα θα κοντεύει να ξημερώσει. Πρώτη φορά που ήπια τόσο πολύ! Ξέφυγα και τί απαίσια αίσθηση η αναγούλα! Ωπ! Αλλού πατάω κι αλλού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ

Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ANNA TENEZH Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1982 Ο Κοντορεβιθούλης μου ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: 1) Ο Κοντορεβιθούλης - Φρίκος 2) Ο Φρα 3) Ο Φρε

Διαβάστε περισσότερα

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÅËÖÙÍ - ÌÉÁÏÕËÇ ÔÇË. 2310-828989 Η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ÅÔÏÓ B ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μυρίζει Μπαρούτι. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πουλής. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου

Μυρίζει Μπαρούτι. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πουλής. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου Μυρίζει Μπαρούτι Η καινούρια παράσταση των Αστούρθων είναι γεγονός. Βαρεθήκατε τις γλυκανάλατες θεατρικές παραστάσεις; Σας έχουν κουράσει οι βαθυστόχαστες αναλύσεις; Ήρθε η ώρα να δείτε κάτι διαφορετικό:

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα http://hallofpeople.com/gr/ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ ποιήματα Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη Στο ξώστεγο στεκόταν του σπιτιού του και τη Σάμο, που τύραννός της ήταν, την κοίταε με καμάρι και χαρά. «Όλα όσα βλέπεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ Συνέντευξη µε τον κ. Πασπαράκη ηµήτριο (Π..) και τον Σταυρακάκη Βασίλειο () Κρήτη, Περβόλια Ν. Ρεθύµνης, Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Παράρτηµα Ρεθύµνου) 11 Ιουνίου 2005 Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Τζέλιος Κ. Δημήτριος

Τζέλιος Κ. Δημήτριος Τζέλιος Κ. Δημήτριος Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς όπου πέρασε τη σχολική του ζωή. Σαν μαθητής δεν συμπάθησε ιδιαίτερα τον δογματικό θεσμό του σχολείου, ενώ μέσα του είχε έντονη την

Διαβάστε περισσότερα

με περίμενε τόσο καιρό. σ εκείνη, λοιπόν

με περίμενε τόσο καιρό. σ εκείνη, λοιπόν με περίμενε τόσο καιρό. σ εκείνη, λοιπόν Τίτλος: Φλέβα που Σπάει Ποιητής: Γιώργος Μπουρλής Σελιδοποίηση-Εξώφυλλο: Εκδόσεις Εξάρχεια ISBN: 978-618-80336-8-9 ΕΚΔOΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΕΙΑ Σεπτέμβριος 2013 Τ.Θ. 70616

Διαβάστε περισσότερα

Το μάτι του Ελέφαντα. Χριστόφορος Ακριτίδης

Το μάτι του Ελέφαντα. Χριστόφορος Ακριτίδης Το μάτι του Ελέφαντα Χριστόφορος Ακριτίδης Μέρος Πρώτο...3 Η συνάντηση...6 Ο σκανταλιάρης θεός... 22 Το ταξίδι...25 Το θεριό... 36 Η Ιφιγένεια... 42 Η απογοήτευση... 49 Μέρος Δεύτερο... 57 Ο Ινδιάνος...

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας του Αγώνα (Στελεχών) Μες τη ζωή µου τη µικρή πολέµησα στ αλήθεια για το καλό, την αρετή και όχι από συνήθεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα)

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) Εδώ ο Πλάτωνας περιγράφει τις τελευταίες ώρες του Σωκράτη στην φυλακή, πριν την θανάτωσή του με κώνειο, και τις συζητήσεις που κάνει με τους φίλους του, με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 «Πασχαλινά αυγά» Λεξιλόγιο η ιδιότητα: το χαρακτηριστικό, το γνώρισµα (σ) Οι ιδιότητες των χηµικών στοιχείων ποικίλουν. (π) η προσέλκυση: το πλησίασµα, η προσέγγιση (σ) η προσέλκυση-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» )

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) Μετά από αυτά όμως, είπα, φαντάσου την ανθρώπινη φύση ως προς την παιδεία και την απαιδευσία, σαν μια εικόνα που παριστάνει μια τέτοια κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Παραμύθια που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Εισαγωγή Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι εκπαιδευόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Μακρυνίτσα 2014 1 «Της Παραβολής του Καλού Ποιµένα» Μια ικεσία µου κι ευθύς θα ρθεις

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος Σιδηρόπουλος στίχοι

Παύλος Σιδηρόπουλος στίχοι Παύλος Σιδηρόπουλος στίχοι Ο Γέρο Μαθιός Ξαπλώνει η νυχτιά µες στ' άγρια βουνά κι ο γέρο Μαθιός καπνίζει σκυφτός Κοιτάει µοναχός το λίγο του βιος κι αράζει απαλά σιµά στη φωτιά Με πλούσια µαλλιά και γένια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ

ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ 2-01- ΜΟΥΣΙΚΗ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ -----01- ΕΙΣΑΓΩΓΗ.mid ΣΚΗΝΗ 1η Πάνω στη σκηνή υπάρχει µεγάλο τραπέζι µεγάλο βιβλίο απογραφής. Ανοίγει η σκηνή και φαίνονται οι αφηγητές κρατώντας περγαµηνές.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς!

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Το τευχάκι αυτό γράφτηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα ΕΚΑΤΣ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ στο Ρέθυμνο το Φεβρουάριο του 2005 Τα σκίτσα που χρησιμοποιήθηκαν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική Μικρός Ευεργετινός Μεταφρασμένος στη Δημοτική ΚΟΖΑΝΗ Μάρτιος 2006 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κανείς ποτέ δεν πρέπει ν απελπίζεται... 5 Του αββά Μάρκου...5 Του αββά Ησαΐα...5 Του αγίου Εφραίμ... 6 Από το βίο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ηµεροµηνία: 13 / 06 / 05 Τάξη: Β Ενιαίου Λυκείου Ώρα: 7.45π.µ. Σελίδες: 5 ιάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ Η Στοιχειωμένη Μοίρα εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TZ Κεφάλαιο 1: Ο θεός της σοφίας 9 Κεφάλαιο 2: Η ημέρα της συνάντησης 19 Κεφάλαιο 3: Ο Άγγελος και οι άγγελοι 27 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ 1 ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ (Μονόπρακτο σκετς) ΠΡΟΣΩΠΑ κ. Νικολέτα Σόφη (κόρη της) Βεατρίκη (παραδουλεύτρα) Αφηγητής Φωνή (Το σκηνικό παρουσιάζει το εσωτερικό μιας τραπεζαρίας σε σπίτι μάλλον ευκατάστατο)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Α ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Α ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Α ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ «Η Εκκλησία είναι Εκκλησία του Χριστού και αυτός την κυβερνάει. εν είναι Ναός που κτίζεται µε πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην Πρόλογος Εκεί έξω, σε μέρη που ανέγνωρα κοιμούνται, σε τόπους μακρινούς και μυστηριακά άφαντους, ανθοβριθούν κόσμοι και μαραίνονται πλάσματα που χλευάζουν την αιωνιότητα. Το μικρό μυαλό των ανθρώπων, ευχαριστημένο

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ 1 2 Γεράσιμος Μηνάς Εγώ κι εσύ ΠΟΙΗΣΗ Επιλογή 1995-2004 3 4 5 είναι πατάρι με σκονισμένα θαύματα, προς ανακάλυψη. Αξιολόγηση. Εκμετάλλευση, Αν οφείλεις στον εαυτό σου. Γράμματα Σιγά σιγά, μαθαίνω να ζωγραφίζω.

Διαβάστε περισσότερα

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 3 Σεπτεμβρίου, 2014 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Ο Θεός έχει στείλει έναν Αγγελιοφόρο στον κόσμο, που είναι σταλμένος από την

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Όπως αποκαλύφθηκε στον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 2 Μαρτίου 2011, στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η πνευματικότητα είναι βασικά μια αναζήτηση ελευθερίας ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα)

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2006-2007 ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) Συντονιστική Ομάδα 1. Μιχαλίνα Κωνσταντινίδου (Συντονίστρια) 2. Κάκια Ανδρονίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ 1 2 Το θέµα µας είναι ο Αναρχισµός. Τι είναι ο Αναρχισµός; Μια διδασκαλία για την πολιτική. Σαν πολιτική διδασκαλία διαθέτει απόψεις για το πολιτικό πρόβληµα, για

Διαβάστε περισσότερα

Ξημέρωμα 18 Φεβρουαρίου 2012

Ξημέρωμα 18 Φεβρουαρίου 2012 Ξημέρωμα 18 Φεβρουαρίου 2012 Η πρωινή φρουρά είχε λάβει τις θέσεις της στο ένδοξο στρατόπεδο του μεγάλου Κάστρου. Ο στρατιώτης Λούφας Λουφάκης, γνωστός για τις γκάφες του, μετρούσε πλέον ώρες μέχρι να

Διαβάστε περισσότερα

Μες στις παλάμες η αγάπη

Μες στις παλάμες η αγάπη 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑΜΟΥΛΗ Ε Π Α Ι Ν ΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: MEΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑ Νίσυρος Δωδεκάνησος Αθήνα, Μάρτιος 2011 Μες στις παλάμες

Διαβάστε περισσότερα

ραψωδία E Διομήδους ἀριστεία (Tα κατορθώματα του Διομήδη)

ραψωδία E Διομήδους ἀριστεία (Tα κατορθώματα του Διομήδη) Απόλλωνας και Αθηνά Επίλογος της Μάχης: ο θάνατος εξομοιώνει θύτες και θύματα Πισωδρομίζει ο γαύρος Έχτορας κι οι μπροστομάχοι τότε, 505 κι οι Αργίτες όλοι αμέσως χούγιαξαν και τους νεκρούς τραβήξαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝ. ΚΟΥΤΟΥΖΗ ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ Βασισμένο στην ιστορική πραγματικότητα Τα ονόματα και επώνυμα των ηρώων είναι τυχαία ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 ΧΩΡΟΙ σκηνικό, κοστούμια

Διαβάστε περισσότερα

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια.

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια. 1 2 3 Η ζωή είναι μια νύφη, Ντυμένη, στα λευκά. Αν μπορεί να στρέψει προς τα πίσω, Θυμούμενη, τα γέλια, μικρή, Στο τραπέζι. Είναι οι αγώνες των φυλών, για δικαιώματα. Σ εκείνες τις παλιές φωτογραφίες που

Διαβάστε περισσότερα

«Διασπορά ψευδών ειδήσεων»:

«Διασπορά ψευδών ειδήσεων»: «Διασπορά ψευδών ειδήσεων»: Να πού πηγαίνει ο 13 ος και 14 ος μισθός των Δ.Υ. και συνταξιούχων 1) Απόσπασμα από την ομιλία του Σοφοκλή Φάτσιου, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι μόλις είκοσι ενός χρονών, οι γονείς μου μου έχουν δώσει αγάπη και μόρφωση και είμαι παντρεμένος με μια γυναίκα που αγαπώ και που με αγαπά

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS Κάθε φορά που φυτρώνει κάποιο από εμάς έρχονται οι Μοίρες και το ραίνουν με το ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

22:1,2 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

22:1,2 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 22 Αποκάλυψη 22:1 Και μου έδειξε έναν καθαρό ποταμό με νερό της ζωής, λαμπερό σαν κρύσταλλο, που έβγαινε από τον θρόνο του Θεού και του Αρνίου. 2 Στο μέσον της πλατείας της, και του ποταμού, από εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου αναμεσα μασ το ποταμι Άντρας ήταν Ή γυναίκα; Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου ορόφου. Τη γνώριζε; Γνωστή φυσιογνωμία... Συγκέντρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Να µαστε λοιπόν µε καφέ και τσιγάρα στης φίλης µου της Ρίτας,

Να µαστε λοιπόν µε καφέ και τσιγάρα στης φίλης µου της Ρίτας, ΠEPIEXOMENA Χοντρός... 37 Γείτονες...44 Η ιδέα... 52 Δεν είναι αυτοί ο άντρας σου...58 Είστε γιατρός;...67 Ο πατέρας... 77 Δεν είπε κανείς τίποτα... 80 Εξήντα εκτάρια...100 Τι γίνεται στην Αλάσκα;... 116

Διαβάστε περισσότερα

Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου

Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου 2 ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΊΔΗ Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη ΑΘΗΝΑ 2012 Άννα Δαμιανίδη Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου 2012, Εκδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 3 Ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνόπουλος Ανδρέας Γιολάρης Ανδριανός Δαγρές Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2014: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ & Ήρα Ραΐση

Copyright 2014: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ & Ήρα Ραΐση & Ήρα Ραΐση Πρόλογος Δυο αναμμένα τσιγάρα κοκκίνιζαν συχνά τις καύτρες τους στο μπροστινό βαγόνι από το πολύχρωμο καραβάνι. Ο οδηγός και ο ξαφνικός του επισκέπτης πάσχιζαν να ξεγελάσουν την κουρασμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν Κεφάλαιο 2 αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν K την πύλη της μονής και κατευθύνθηκαν προς τη συστάδα των πανύψηλων δέντρων που έριχναν βαθύ τον ίσκιο τους στον προαύλιο χώρο. Είκοσι μέτρησα συνολικά,

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου Μακρυνίτσα 2010 Γενικός Ύμνος Κατασκήνωσης «ΚΟΙΤΑΩ ΨΗΛΑ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΡ Α

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΡ Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΡ

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΗΜΕΡΙΔΑ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» (Θεσσαλονίκη, 16-12-2009) Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» Μια διδακτική προσέγγιση Aθανάσιος Κουτσογιάννης Φιλόλογος 3 ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν δε μας συμβαίνουν ή, αντίθετα, αν αυτά που μας συμβαίνουν είναι γιατί εμείς τα προκαλούμε; Γιατί εμείς κάναμε ή

Διαβάστε περισσότερα

«Τα δικά µας κόµικς»

«Τα δικά µας κόµικς» «Τα δικά µας κόµικς» Εισαγωγικό σηµείωµα Με αφορµή ένα κόµικ που διαβάσαµε στην τάξη σκεφτήκαµε να κάνουµε «Τα δικά µας κόµικς». Έτσι, αφού διαβάσαµε ένα µύθο σχετικό µε το θεό ιόνυσο τον χωρίσαµε σε σκηνές.

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες,

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες, " Στην ηρωική εποχή, που την Ισπανία κυβερνούσαν ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα, και αυτούς κυβερνούσε ο Τορκουεμάδα με τον λεπτοφυή του εγκέφαλο, σαν Μεγάλος Ιεροεξεταστής της Ισπανίας, σ ένα μεγάλο κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 1 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 28 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Τα βαριά σύννεφα του πολέµου έχουν από καρό τυλίξει την Ευρώπη. Πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί, µε πλούσια ιστορία και πολιτισµό, στενάζουν κάτω από τη βάρβαρη µπότα του φασιστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ ο Βασιληάς οι Νύφες και η Μαύρη Δράκαινα Μια Ιστορία από το Θρυμματισμένο Σύμπαν Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-28-2 Για τα πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννά νοτάρά Στη σκιά του πάθους

Ιωάννά νοτάρά Στη σκιά του πάθους Ιωάννα Νοταρά Στη σκιά του πάθους Στον μικρό Νικόλα-Αλέξανδρο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 Ο ήχος της λαμαρίνας που τσαλακωνόταν, ένιωσε να του διαλύει το μυαλό. Το αυτοκίνητο πήρε δυο στροφές ακυβέρνητο και μετά ησυχία.

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε και γιατί έγινε

Τι έγινε και γιατί έγινε Τεύχος 21ο Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2009 Ένα χρόνο πριν, το ΔΕΚΕΜΒΡΗ του 2008, ένα πρωτοφανές φαινόμενο συντάραξε την ελληνικήκοινωνία. Κάποιοι μίλησαν για εξέγερση, κάποιοι άλλοι για επεισόδια

Διαβάστε περισσότερα

τευχοσ 2 ΕΚΕΜΒΡΗΣ 2010 ! ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ µυστικά κουτιά της Σύγχρονης Εποχής

τευχοσ 2 ΕΚΕΜΒΡΗΣ 2010 ! ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ µυστικά κουτιά της Σύγχρονης Εποχής ! ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ τα τευχοσ 2 ΕΚΕΜΒΡΗΣ 2010 µυστικά κουτιά της Σύγχρονης Εποχής Γεια σας, παιδιά! «Πρώτο» Κεφάλαιο Έ χουν περάσει αρκετοί µήνες από τότε που άνοιξαν τα µυστικά µας κουτιά κι άφησαν να φανεί

Διαβάστε περισσότερα

Νιόβη Λύρη. Τα χρώµατα της νύχτας

Νιόβη Λύρη. Τα χρώµατα της νύχτας Νιόβη Λύρη Τα χρώµατα της νύχτας ιήγηµα 2 Αυτό που κολυµπάει στα ρηχά την ώρα της πιο βαθιάς νύχτας φαίνεται να είναι περίπου δυο µέτρα, µε ένα πλοκάµι που φυτρώνει από το κεφάλι του κι ένα µεγάλο λέπι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ...11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ...23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ...37 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ...57 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ...74 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ...91

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Σήμερα θα πούμε την ιστορία του Αγγελιοφόρου. Είναι μια ιστορία που ενέχει πολλή δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 7 Μάιου 2004

Παρασκευή 7 Μάιου 2004 ΙΣΤΟΡΙΑ Οι έρευνες των αρχαιολόγων τεκµηρίωσαν την ύπαρξη ζωής και ανθρώπινης δραστηριότητας στο θεσσαλικό χώρο. Στην κοίτη του ποταµού βρέθηκαν απολιθωµένα οστά ελεφάντων, ιπποπόταµων, ρινόκερων, µεγάλων

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ..ΠΑΡΑΠΑΝΩ Μετά από ένα γάμο δημιουργείται, συνήθως, μια αντίδραση, πότε έντονη και πότε αδύναμη αλλά πάντως δημιουργείται αργά ή γρήγορα και

Διαβάστε περισσότερα

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ εργοστάσιο επίσης δήθεν δικής του ιδιοκτησίας όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.gr Αθήνα, 12 Ιουλίου 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια»

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» 1 Εξήντα λεπτά. «Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» «Όπα, Όπα. Για σιγά γιατί σαν πολλά μας τα λες.» «Ορίστε;» «Ποιος είσαι εσύ που

Διαβάστε περισσότερα

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ντουέντε

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ντουέντε Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Ντουέντε µετάφραση Ολυµπία Καράγιωργα, Αθήνα, εκδ. Βιβλιοπωλείο της "Εστίας", 1998 Κυρίες και Κύριοι, Από το 1918 που έγινα δεκτός στο "Σπίτι των Φοιτητών" στη Μαδρίτη, ως το 1928

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγεία και Σάτιρες-Κώστας Καρυωτάκης schooltime.gr-ποίηση

Ελεγεία και Σάτιρες-Κώστας Καρυωτάκης schooltime.gr-ποίηση Ελεγεία και Σάτιρες-Κώστας Καρυωτάκης schooltime.gr-ποίηση PDF που παράγονται χρησιμοποιώντας την ανοικτού περιεχομένου εργαλειοθήκη mwlib. Βλέπε http://code.pediapress.com/ για περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα

κανέναν και να μην έχουμε εχθρούς. Ευφροσύνη Καμαριώτη Αγγελική Αλεξίου

κανέναν και να μην έχουμε εχθρούς. Ευφροσύνη Καμαριώτη Αγγελική Αλεξίου ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 1 ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ 3 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ Στις 13 Νοεμβρίου 2015, επισκεφτήκαμε μαζί με την Ε και τη ΣΤ Δημοτικού το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΠΡΟΕ ΡΟΣ: ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΚΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Καληµέρα σας. Κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο.

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο. 1 Θα κάτσω στη θέση μου εδώ πάνω στον λόφο, πίσω απ το σπίτι. Θα περιμένω. Και θα βλέπω. Φύλλο δεν κουνιέται κει κάτω. Γυμνή που φαίνεται στο χιόνι η κοιλάδα. Μόνο το σπίτι, γκρίζο και μονάχο δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε Στέλνουμε χαιρετισμούς. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε αυτήν την ευκαιρία να μιλήσουμε με σας ξανά και να παράσχουμε τις πληροφορίες που είμαστε έτοιμοι να

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παιχνίδι ξεχασμένο, ένα ταξίδι ονειρεμένο

Ένα παιχνίδι ξεχασμένο, ένα ταξίδι ονειρεμένο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε ΤΑΞΗ Ένα παιχνίδι ξεχασμένο, ένα ταξίδι ονειρεμένο Υπεύθυνοι προγράμματος: Ελένη Βενετσάνου, Σπύρος Ι. Θεοδόσης ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2014 6/θ Δημοτικό Σχολείο Κατασταρίου Ζακύνθου

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου:

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου: Αφήγηση Αφήγηση µιας ιστορίας έχουµε όταν παρουσιάζουµε γεγονότα µε µια ορισµένη σειρά. Τα γεγονότα µπορεί να είναι πραγµατικά ή φανταστικά. Η αφήγηση µπορεί να είναι προφορική ή γραπτή. Όταν η αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην Ηµερίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών Αστυνοµίας Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας Αθήνα, 05/12/2008

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία Έκδοση Β Ρ Α Β Ε Ι Ο Α Κ Α Η Μ Ι Α Σ Α Θ Η Ν Ω Ν 1 9 7 5

Τριµηνιαία Έκδοση Β Ρ Α Β Ε Ι Ο Α Κ Α Η Μ Ι Α Σ Α Θ Η Ν Ω Ν 1 9 7 5 66: 10/2/13 3:58 PM 1 Ταχ. Γραφείο ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Αριθµός Άδειας 412 e-mail: info@engranitsi.gr Τριµηνιαία Έκδοση Α ΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ Β Ρ Α Β Ε Ι Ο Α Κ Α Η Μ Ι Α Σ Α Θ Η Ν Ω Ν 1 9 7 5 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Έτος

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα στην πανεπιστηµιακή διδασκαλία:

Ποιότητα στην πανεπιστηµιακή διδασκαλία: Ποιότητα στην πανεπιστηµιακή διδασκαλία: Πραγµατικά την θέλουµε; Κι αν ναι, τί κάνουµε για να την επιτύχουµε; Στη µνήµη του Σωφρόνη Παπαδόπουλου, ενός πραγµατικού δασκάλου και αγαπηµένου φίλου Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα