Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ"

Transcript

1 ANNA TENEZH Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1982

2 Ο Κοντορεβιθούλης μου ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: 1) Ο Κοντορεβιθούλης - Φρίκος 2) Ο Φρα 3) Ο Φρε 4) Ο Φρο 5) Ο Φρι 6) Ο Φρου 7) Ο Φράι 8) Η μαμά - νοικοκυρά 9) Ο μπαμπάς - ξυλοκόπος 10) Ο Ευτύχιος Δράκος 11) Η γυναίκα του 12) Ο άνεμος 13) Η σοφή κουκουβάγια (η κυρά Σοφία) 14) Η χοντρή ηλιαχτίδα (Η μαμά νοικοκυρά μπορεί να παίζει την κυρά Σοφία και η γυναίκα του Δράκου τη χοντρή ηλιαχτίδα.) ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ Εικόνα α (Μαλακά λοφάκια, δέντρα, τούφες σύννεφα στον ουρανό. Ο άνεμος με πέπλα ανάλαφρα, διάφανα, κάθεται βαριεστημένα στο πιο ψηλό βουνό.) ΑΝΕΜΟΣ: Αχ! Βαρέθηκα πια να κάθομαι τόσες ώρες ακούνητος πάνω στο βουνό. Ας παίξω λιγουλάκι να ξεμουδιάσω. (Φουρφουρίζει τα πέπλα του σιγομουρμουρίζοντας:) φουρ φαρ φιρ ρίου ρίου ρίου βίου βίου, ξεθαρρεύει, τεντώνεται και δίνει μια προς τον ουρανό) ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ: (Χοροπηδούν) Έρχεται έρχεται... ΑΝΕΜΟΣ: (Παίρνει μεγάλη ανάσα, ξεφυσά, τα συννεφάκια στριφογυρίζουν.) ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ: Καλώς μας ήρθες Άνεμε... ΑΝΕΜΟΣ: Ευχαριστώ σας και καλησπερούδια σας. Απόψε είμαι στα κέφια μου. Τι παιχνίδι θέλετε να παίξουμε; ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ: Θέλουμε να μας σπρώξεις πέρα μακριά, κατά κει που πήγε ο Ήλιος. ΑΝΕΜΟΣ: Μετά χαράς, συννεφάκια μου! (Αρχίζει να φυσά απαλά, απαλά. Τα συννεφάκια κατευθύνονται στο βάθος της σκηνής, όπου ο ήλιος δύει πάνω απ τη θάλασσα που αλλάζει χρώματα, όπως κι ο ουρανός: μπλε ανοιχτό, ροζ, μοβ, σκούρο μπλε κλπ.) ΑΝΕΜΟΣ: (Σφυρίζει σαν σταθμάρχης) Σταθμός ο Ήλιος! Όλοι οι επιβάτες ανεβαίνουν! ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ: (Χοροπηδούν ολόγυρα) Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε! Στο καλό, καλέ μας αγέρα! (Κουνιούνται, τον αποχαιρετούν, ο άνεμος παίρνει βαθιά ανασεμιά, ξεφουσκώνει και κουτρουβαλά προς το δάσος. Τα δέντρα, τα φύλλα, τα κλαδιά αρχίζουν να κουνιούνται, παίζει μαζί τους σ ένα χαρούμενο ρυθμό και τραγουδά) ΑΝΕΜΟΣ:

3 Ο Άνεμος είμαι, παιδιά και τριγυρίζω στα βουνά. Τρυπώνω μες τις λαγκαδιές, κατρακυλώ κατηφοριές. Παίζω κρυφτούλι στα κλαδιά βουίζω πλάι στην θάλασσα Όλα τα φέρνω άνω κάτω σαν μεθυσμένος μ άδειο πάτο. (Τα κιτρινισμένα φύλλα αρχίζουν να αποσπώνται από τα δέντρα και να γυροφέρνουν σε απίθανους συνδυασμούς. Χαμηλώνει ο φωτισμός και η μουσική.) ΑΝΕΜΟΣ: Τι γλέντι ήταν αυτό! Χόρεψαν όλα τα δέντρα μαζί μου. Να ξεμουδιάσουν κι εκείνα τα καημένα! Καρφωμένα αιώνια πάνω στη γη, είναι να τα λυπάσαι! Πόσα πράγματα δεν έχουν δει! Καλά που έρχομαι εγώ, ο Ήλιος και τα πουλιά και μαθαίνουν τι γίνεται στην πλάση. (Γυρίζει στον Ήλιο που έχει βυθιστεί) Ο Ήλιος κοιμήθηκε, πάει... Τώρα κι εσείς μικρά μου φυλλαράκια. Κοιμηθείτε γλυκά, ήρεμα και τρυφερά. Αύριο πρωί πρωί θα ρθω να σας ξυπνήσω. Να παίξουμε ξανά και να στριφογυρίσουμε. Φτάνει γι απόψε. Όνειρα γλυκά! (Ανασηκώνεται, γυρίζει να φύγει). ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ: (Πάνω από τα δέντρα). Κι εσύ τι θα κάνεις; ΑΝΕΜΟΣ: Αλήθεια, κυρά Σοφία μου, τι με συμβουλεύεις να κάνω; ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ: Βλέπω πέρα κει στην δημοσιά ένα φωτισμένο παράθυρο. Τα παραθυρόφυλλά του είναι ανοιχτά. Για πήγαινε να βροντήξεις λίγο. Κάτι τέτοια σε διασκεδάζουν εσένα. ΑΝΕΜΟΣ: Σοφή ιδέα, κυρά Σοφία μου. Τρέχω αμέσως να δω τι γίνεται κει μέσα!.. Εικόνα β (Χαμηλώνουν τα φώτα. Αλλάζει το σκηνικό: Εσωτερικό χωριάτικου σπιτιού, μακρύ τραπέζι στη μέση, τα έξι παιδιά καθισμένα ολόγυρα, ο πατέρας στο «κεφάλι» του τραπεζιού, ο Κοντορεβιθούλης στη γωνιά, με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά, με ύφος θυμωμένο. Η μαμά - νοικοκυρά πηγαινοέρχεται και σερβίρει τη σούπα.) ΠΑΤΕΡΑΣ: Κοντορεβιθούλη, έλα να φας τη σούπα σου, αλλιώς δεν θα ψηλώσεις! ΑΝΕΜΟΣ: (Έξω από το παράθυρο.) Πω πω!.. Τι ναι τούτες οι κουβέντες; Ακούς εκεί, «αν δεν φας τη σούπα σου, δε θα ψηλώσεις»!.. (Τραντάζει τα παραθυρόφυλλα.) ΜΗΤΕΡΑ: Τι τρελοαέρας έτσι ξαφνικά! Κλείσε τα παντζούρια. Αυτός ο άνεμος θα μας τα τσακίσει. ΠΑΤΕΡΑΣ: (Αδιαφορεί, σηκώνει τους ώμους.) ΜΗΤΕΡΑ: (Στρέφεται νευριασμένη στον Κοντορεβιθούλη): Φρίκο! Αν δεν φας τη σούπα σου, αύριο Κυριακή δε θα δεις Μίκυ Μάους. ΠΑΤΕΡΑΣ: Γυναίκα, αύριο στο άλλο κανάλι έχει ποδόσφαιρο. Είναι η σειρά μου να δω τηλεόραση. ΦΡΙ, ΦΡΟ, ΦΡΑ, ΦΡΕ, ΦΡΟΥ, ΦΡΑΪ: (Παρατούν τα κουτάλια τους και αρχίζουν να τσιρίζουν) Αύριο στην τηλεόραση έχει «Μπεν Τεν», θέλουμε να τον δούμε, δε θέλουμε ποδόσφαιρο!.. ΑΝΕΜΟΣ: Αμάν, ανταρσία!.. ΠΑΤΕΡΑΣ: (Αγριεύει.) Σιωπή! Όχι πολλές κουβέντες. Φάτε τη σούπα σας και πηγαίνετε για ύπνο!..

4 ΤΑ ΕΞΙ ΑΓΟΡΙΑ: (Σπρώχνουν τα πιάτα τους). Ή θα δούμε τον «Μπεν Τεν» ή δεν τρώμε τη σούπα μας! ΜΗΤΕΡΑ: (Παίρνει δυο πιάτα, τα βάζει στο νεροχύτη). Πολύ καλά. Ούτε σούπα, ούτε «Μπεν Τεν». Πηγαίνετε αμέσως στα κρεβάτια σας. ΤΑ ΕΞΙ ΑΓΟΡΙΑ: (Κοιτάζονται, δαγκώνονται, κάμνουν νοήματα και ξεκινούν να φύγουν). ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Κρύβεται κάτω από το τραπέζι. Ο Άνεμος κτυπά τα παντζούρια θυμωμένος. Ο Πατέρας και η Μητέρα μένουν μόνοι). ΜΗΤΕΡΑ: Άντρα μου, τι ήταν τούτες οι κουβέντες που είπες στον Φρίκο; «Αν δε φας της σούπα σου, δε θα ψηλώσεις»! Χτες στην τηλεόραση μια δασκάλα συμβούλεψε τους γονείς να μη φοβερίζουν τα παιδιά τους με ψευτιές. ΑΝΕΜΟΣ: Και πολύ σωστά μίλησε. ΠΑΤΕΡΑΣ: Ωχ, γυναίκα! Όλο σαχλαμάρες λέει η τηλεόραση. Ο Φρίκος είναι τετραπέρατος. Δεν ιδρώνει το αυτί του με κάτι τέτοια. Εσύ πες μου τώρα, τι σ έπιασε κι άφησες τα παιδιά μας νηστικά; Πώς θα κοιμηθούν τώρα με άδειο στομάχι; ΜΗΤΕΡΑ: (Θυμωμένα): Τους χρειαζόταν η τιμωρία. Αν μας πάρουν τον αέρα, εφτά εκείνα, δυο εμείς, πάει χαθήκαμε. Σε λίγο θα μας κάνουνε κουμάντο. ΠΑΤΕΡΑΣ: Κουμάντο μέσα σ αυτό το σπίτι κάνω μόνο εγώ! Αύριο πρωί, πρωί, έστω και με το ζόρι, θα τα πάρω μαζί μου στο δάσος, να μαζέψουμε χόρτα, βρούβες! ΜΗΤΕΡΑ: Μπράβο, άντρα μου. Ο καθαρός αέρας θα τους κάνει καλό, προπαντός στον Φρίκο μας, που είναι τόσο μικρούλης. Κι εμένα οι βρούβες μ αρέσουν πολύ. Άντε τέλειωνε τη σούπα σου να πάμε για ύπνο... ΠΑΤΕΡΑΣ: (Ξεροβήχει). Κι όπως είπαμε, γυναίκα. Αύριο έχει ποδόσφαιρο... Θα δω τηλεόραση, έ; ΜΗΤΕΡΑ: Και βέβαια άντρα μου. Άλλωστε τα παιδιά είναι τιμωρημένα και η τηλεόραση έλεγε προχτές πως, όταν τάξεις τιμωρία στα παιδιά, πρέπει να την κρατάς. Όχι είπα ξείπα.. ΠΑΤΕΡΑΣ: Πολύ σωστές κουβέντες λέει η τηλεόραση! Πρέπει να την ακούμε. Να βλέπεις τηλεόραση, γυναίκα, και να μορφώνεσαι. Να μου λες και μένα να μαθαίνω! Πάμε τώρα να κοιμηθούμε στο κρεβατάκι μας και αύριο... θα φέρω και τους φίλους μου, να δούμε την ομάδα μας να παίζει, να πιούμε και καμιά μπίρα, να γιορτάσουμε τη νίκη μας! (Ο Άνεμος κουνά το κεφάλι και τραγουδά) Η τηλεόραση πάει καλά, άμα μας κάμνει τη δουλειά. Μα αν μαζί της δε συμφωνούμε, καθόλου δεν την αγαπούμε. Ασ την να λέει ό,τι θέλει, καθόλου εμένα δε με μέλει, αν δε με χρήζει με το μέλι. Άμα λέει αυτά που θέλω, ψηλά πετάω το καπέλο. ΠΑΤΕΡΑΣ: (Αγκαλιάζει τη γυναίκα του, έτοιμος να την οδηγήσει στο κρεβάτι. Ο άνεμος χτυπά θυμωμένος τα παντζούρια.) Μα τι τέλος πάντων έπαθε αυτός ο τρελοαέρας απόψε! Θα μας ξεκαρφώσει τα παντζούρια. Κλείσ τα, γυναίκα και δε θα μας αφήσει να ησυχάσουμε.

5 ΜΗΤΕΡΑ: Λες να θέλει κάτι να μας πει; ΠΑΤΕΡΑΣ: Τρελάθηκες, γυναίκα; Έχει νου ο αέρας, «να θέλει κάτι να μας πει»;.. ΜΗΤΕΡΑ: Έχεις δίκιο, άντρα μου... Πώς μου ήρθε τώρα κι εμένα:.. (Η γυναίκα κλείνει τα παντζούρια. Εκείνος την πιάνει από τη μέση και τραγουδούν.) Η αγάπη είναι συντροφιά και η οικογένεια χαρά. Τα παιδιά μας να ν καλά, να μας ευφραίνουν την καρδιά. Απ τα παιδιά δεν είναι άλλη, χαρά και γλύκα πιο μεγάλη. Αυτά μορφαίνουν τη ζωή μας, γαλήνη δίνουν στην ψυχή μας. ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ: (Καθώς κοιτάζονται) Τι καλά που έχουμε τόσο φρόνιμα και υπάκουα παιδιά! (Φιλιούνται και βγαίνουν γελώντας.) Εικόνα γ ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Ξεμυτά από το τραπέζι, στήνει αυτί και μόλις ακούει την πόρτα να κλείνει): Ώστε έτσι ε; Αποφασίζετε χωρίς τον ξενοδόχο... Τώρα θα δείτε! (Ανεβαίνει στο τραπέζι και κάνει σαν να βγάζει λόγο.) Θα σημάνω συναγερμό, θα καλέσω έκτακτη συνέλευση. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί! Η κατάσταση είναι κρίσιμη, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. (Παίρνει τη σκούπα, ανεβαίνει σε μια καρέκλα και χτυπά συνθηματικά το ταβάνι. Περιμένει και σε λίγο εμφανίζονται τα παιδιά με τις πιτζάμες). ΦΡΟΥ: Εδώ είσαι συ; Και μείς λέγαμε πού να χες πάει. ΦΡΕ: Πού ήσουν, πού κρύφτηκες; ΦΡΑΪ: Τι συμβαίνει, Φρίκο, γιατί μας κάλεσες; ΦΡΟ: Άκουσες τίποτα από τη μαμά και τον μπαμπά; ΦΡΑ: Λέγε, λέγε. Τι τρέχει; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Ανεβαίνει στην καρέκλα που πριν καθόταν ο πατέρας). Λοιπόν, ακούστε: Αύριο το πρωί ο μπαμπάς θα μας πάρει μαζί του στο δάσος για να μαζέψουμε βρούδες. Άρα, δε θα μπορούν να έρθουν οι φίλοι μας να παίξουμε κούρσες και να δούμε βίντεο. Το βράδυ... θα έρθουν οι φίλοι του μπαμπά, για να δουν ποδόσφαιρο! Πάει ο «Μπεν Τεν». Επέτασε! Η μαμά επιτρέπει στον μπαμπά να δει ποδόσφαιρο. ΦΡΟΥ: Τι έκανε λέει; ΦΡΑ: Δε θα παίξουμε κούρσες; Και οι φίλοι μας, που κανονίσαμε συνάντηση; ΦΡΕ: Και τώρα που ήμασταν σίγουροι ότι θα τους νικούσαμε; ΦΡΟ: Και τα παιδιά που θα έρχονταν να δουν; ΦΡΑΪ: Να μη μας δουν να νικούμε; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Ησυχία, παρακαλώ. Ηρεμία, ψυχραιμία. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα αντιδράσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. ΦΡΕ: Αλήθεια, ναι, πρέπει να σκεφτούμε. ΦΡΑΪ: (Προς τον Φρο). Τι λες να κάνουμε; ΦΡΟΥ: Εγώ λέω να μην πάμε! ΦΡΑ: Δεν γίνεται, θα μας αναγκάσουν... ΦΡΟ: Να σηκωθούμε νωρίς το πρωί και να το σκάσουμε από το σπίτι!

6 ΦΡΙ: Κι ύστερα, όταν θα ρθουμε πίσω το μεσημέρι; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Κανεβαίνει από την καρέκλα, πάει προς το κοινό.) Παιδιά, εσείς, τι λέτε να κάνουμε; (Επαναλαμβάνει όσες απαντήσεις μπορεί και «πιάνει» Σκέφτεται κι ύστερα βρίσκει τη λύση. Ανεβαίνει στο τραπέζι.) Το βρήκα! Το βρήκα! Είναι ένα σχέδιο κα τα πλη κτι κο. Σχέδιο στρα-τη-γι-κό! (Τραγουδά και χορεύει) Όταν έχεις μυαλουδάκι, όλα είναι παιχνιδάκι. Βάλε το μυαλό σου πάνω και κάν τα όλα άνω κάτω! Το μυαλό μας αν δουλεύει, από τίποτα χρεία δεν έχει! Κάνε το να μη χαζεύει κι όλα σου τα προμηθεύει! (Τα έξι παιδιά σωπαίνουν, κοιτάζονται και): ΦΡΟ: (Προς τον Κοντορεβιθούλη). Τρελάθηκες; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Αμέ! Τρελάθηκα απ τη χαρά μου. Βρήκα τη λύση. Τη λύση που θα τους κάνει να το φυσάνε και να μην κρυώνει. Θα πάρουν το μάθημά τους μια για πάντα. Δεν είναι πράματα αυτά! Να μας χαλούν τα σχέδια, να επεμβαίνουν στους προγραμματισμούς μας, να μας αφήνουν εκτεθειμένους απέναντι στους φίλους μας... (Έχει πάρει φόρα και μιλάει με έξαψη.) ΦΡΟ: Ε, εε! Σαν πολλή φόρα δεν πήρες; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Τι μου λες, καημένε! Εδώ διακυβεύεται το μέλλον μας! ΦΡΑΪ: «Διακυβεύεται»;! Τι θα πει πάλι αυτό; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Άντε, αγράμματε! Δεν είναι ώρα να σου εξηγήσω. Τώρα πρέπει να σας εξηγήσω το σχέδιό μου! ΦΡΟΥ: Και ποιο είναι το σχέδιό σου; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Ακούστε! Πρέπει πρώτα να καταλάβετε ότι διακυβεύεται το μέλλον μας. ΦΡΑΪ (Ξανά γκρινιάρικα) Τι θα πει «διακυβεύεται»; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Πάψε, αγράμματε! Θα πει ότι από αυτό που θα κάνουμε αύριο, θα κριθεί πώς θα μας αντιμετωπίζουν από δω και πέρα η μαμά και ο μπαμπάς. ΦΡΑΪ: Ε, και γιατί το λες έτσι; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Για να μαθαίνεις νέες λέξεις. Πάψε τώρα, με παρασκότισες! ΦΡΟΥ, ΦΡΙ, ΦΡΕ, ΦΡΟ: Λέγε, λέγε, Φρίκο, το σχέδιό σου. Σίγουρα θα είναι μεγαλοφυές! ΦΡΑΪ (Μόνος του) Τι θα πει πάλι «μεγαλοφυές»;! (Όλοι οι άλλοι του δίνουν από μια καρπαζιά) ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: (Με καμάρι) Και βέβαια είναι μεγαλοφυές! Μπορώ εγώ να σκεφτώ τίποτε άλλο; ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Λέγε, λέγε, σε ακούμε! (Μαζεύονται γύρω του.) ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Λοιπόν. Ακούστε προσεχτικά! Θα κάνουμε τους αχάμπαρους. Ότι τάχα... δεν ξέρουμε τα σχέδια του μπαμπά και της μαμάς. Μόλις μας πει ο μπαμπάς να πάμε στο δάσος για βρούβες, εμείς... σαν καλά και υπάκουα παιδιά, θα πάμε πρόθυμα μαζί του. Ούτε λέξη για τους φίλους μας... ούτε λέξη για το πρόγραμμά μας, καμιά διαμαρτυρία για τον «Μπεν Τεν»! Θα πάμε μαζί του. Καλά ως εδώ;

7 ΦΡΑ: Τι λες τώρα;! ΦΡΟΥ: Όχι! Καθόλου καλά... ΦΡΕ: Πας καλά; Τι είναι αυτά που λες τώρα! ΦΡΟ: Σου στρψε, μου φαίνεται... ΦΡΑΪ: Αυτό ήτανε το σχέδιό σου το σπουδαίο; ΦΡΙ: Και όλα μας τα σχέδια να κάνουν φτερά; Δεν τρελάθηκα! ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Αχ, αδέλφια μου καλά! Τι κοντονούρικα που είστε; ΦΡΙ: Γιατί; Είμαστε τίποτε ποντικοί κι έχουμε κοντές ουρές και μας λες έτσι; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Ναι, ρε έξυπνε! Έχετε κοντές ουρές! Κοντό νου έχετε. Γι αυτό σας λέω έτσι. Δε φτάνει ο νους σας λίγο παραπέρα. (Νεύει ανάλογα.) ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Δηλαδή; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Δηλαδή... στην αρχή θα κάνουμε πως μαζεύουμε χόρτα. Μάλιστα, θα μαζέψουμε όσα πιο πολλά μπορούμε. Ύστερα... σιγά σιγά θα απομακρυνθούμε... τάχα για να μαζέψουμε ακόμα πιο πολλά χόρτα. Ο μπαμπάς θα είναι ευχαριστημένος... και δε θα πάρει είδηση τίποτα. Μπορεί μάλιστα να του πούμε... να ξαπλώσει κάτω από ένα δέντρο, να πάρει έναν υπνάκο κι εκείνος ευχαριστημένος για τα τόσο καλά παιδιά του, θα χαλαρώσει και θα ατενίζει το δέντρο και θα ευχαριστά το Θεό... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: (Γελούν, χιχιρίζουν, τρίβουν τα χέρια. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται.) ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Αρχίζετε να με αντιλαμβάνεστε, βλέπω... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ναι, ναι, λέγε, λέγε! ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Άμα λοιπόν τον αφήσουμε να απολαμβάνει έτσι ανέμελος... θα απομακρυνθούμε από κοντά του... αλλά, προσέξτε! Όχι και από κοντά μου, θα είμαστε όλοι μαζί, για να μη χαθούμε πραγματικά. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ναι, ναι βέβαια. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό. Να μη χαθούμε! ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Εμείς... θα κρυφτούμε στο δάσος. Ο μπαμπάς... αφού πάρει τον υπνάκο του και δει ότι πέρασε η ώρα... θα αρχίσει να μας αναζητά. Θα αρχίσει να ψάχνει, να φωνάζει, να μας γυρεύει. Αλλά εμείς... κρυμμένοι στην κρυψώνα μας, δε θα ξεμυτίσουμε... μέχρι να απογοητευτεί, να νομίσει ότι μας έχασε και να φύγει. ΦΡΑΪ: Είναι πράγματι «μεγαλοφυές»! ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: (Με καμάρι) Κατάλαβες τώρα; Θα πούμε ότι χαθήκαμε μέσα στο δάσος, όπως χάνονται τα παιδιά στα παραμύθια. ΦΡΕ: Εγώ βαριέμαι, δεν έρχομαι. ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Δε γίνεται! Θα πάμε όλοι μαζί. Άλλωστε ο μπαμπάς δε θα σε αφήσει να μείνεις στο σπίτι! Ούτε η μαμά να δεις βίντεο... ΦΡΑ: Καλά ως εδώ, αλλά πώς θα βρούμε το δρόμο να γυρίσουμε πίσω; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Θα βάλω σημάδια πηγαίνοντας κι έτσι θα ξαναβρούμε το δρόμο μας, για να βγούμε από το δάσος. ΦΡΕ: Ναι, αλλά ο μπαμπάς θα μας πάει με το αυτοκίνητό του μέχρι εκεί. Εμείς, πώς θα γυρίσουμε πίσω; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Θα πάρουμε το λεωφορείο. ΦΡΟΥ: Και πού θα βρούμε τα λεφτά για το λεωφορείο; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Θα σπάσουμε τον κουμπαρά μας και θα πάρουμε τα λεφτά! ΦΡΑ: Κι αν αύριο βρέχει; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Δε θα βρέχει... το είπε η τηλεόραση. ΦΡΟ: Όλα τα σκέφτηκες, βλέπω! ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: (Κορδώνει σαν μικρός κύριος) Αμφέβαλλες!;.. ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: (Κοιτάζονται και ρωτούν το ένα το άλλο): Τι λες Φρου; - Τι λες Φρο; - Τι λες Φράϊ; - Τι λες Φρε; - Τι λες Φρι; - Φρα; ΦΡΙ: Εγώ λέω... αν χαθούμε στο δάσος;

8 ΦΡΟ: Κι αν βγει καμιά μάγισσα; ΦΡΟΥ: Αν έχει φαντάσματα; ΦΡΑΪ: Αν το δάσος είναι μαγεμένο; ΦΡΕ: Αν έχει άγρια ζώα και φίδια και κουκουβάγιες; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Τι λέτε εσείς εκεί, για φαντάσματα και δράκους; Για θηρία και μάγισσες; (Προς την πλατεία). Τι λέτε εσείς, παιδιά; Υπάρχουν φαντάσματα; Έχει δράκους; Έχει θηρία και τέρατα; Υπάρχουν μάγισσες; Γίνεται να είναι το δάσος μαγεμένο; Δε γίνεται! Τ αδέλφια μου είναι κουτά! Πιστεύουν στα παραμύθια! Τα παραμύθια λένε ψέματα! Έτσι δεν είναι παιδιά; Είναι σαν τις ταινίες στο βίντεο. Πηδούν ολόκληρα βουνά, πέφτουν μέσα στο γκρεμό, τσακίζονται... κι ύστερα πάλι σηκώνονται και τρέχουν! Α, χα, χα, χα. Τι λέτε παιδιά, πρέπει να τα φοβόμαστε όλα αυτά; Όχι, βέβαια! Πείτε τους λοιπόν να εφαρμόσουμε το σχέδιο, να δώσουμε ένα μάθημα στους γονείς μας! (Τραγουδά) Μάγισσες, μάγισσες, μάγισσες και τέρατα κι ας μην έχουν κέρατα, δεν υπάρχουν στη ζωή, μη γελιέστε ούτε στιγμή. Όλα αυτά δε θα τα δεις, μέσα σου αν δεν τα κουβαλείς. Έτσι λέει ο ποιητής. ΦΡΟ: Η μαμά θα κλαίει... ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Μα, δε θα χαθούμε πραγματικά! ΦΡΟΥ, ΦΡΕ, ΦΡΑ, ΦΡΙ: Ναι, ρε... αφού θα έρθουμε πίσω! ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Θα τους κάνουμε μόνο να ανησυχήσουν λίγο! Για να μάθουν να μην κάμνουν μόνο το δικό τους! ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: Τι λέτε, παιδιά, να τον ακούσουμε; Να πάμε μαζί του; Δε θα έχει τέρατα; Δε θα έχει μάγισσες; Εσείς δε φοβάστε; Δεν πειράζει αν στενοχωρεθούν λιγάκι οι γονείς μας; ΚΟΝΤΟΡΕΒIΘΟΥΛΗΣ: Είστε δειλοί! Γιατί ρωτάτε τα παιδιά; Αφού σας λέω! Το σχέδιο είναι τέλειο. ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: Εντάξει λοιπόν, ας το κάνουμε! Ας δώσουμε τα χέρια! (Ανταλλάσσουν χειραψίες, χτυπήματα στην πλάτη, αγκαλιάσματα, γέλια). ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Ανεβαίνει στο τραπέζι) Η γενική συνέλευση έληξε. Τώρα, πάμε για ύπνο. (Πηδά απ το τραπέζι, μπαίνει μπροστά και τραγουδά περπατώντας σαν σε παρέλαση.) Παράμ, παρί, παρό, διαλέξτε ένα αρχηγό, για να σας οδηγεί με θάρρος στη ζωή. Αν τον αρχηγό δε θέτε, πολλά λόγια να μη λέτε. Όμως να μη λυπηθείτε, αν στον πάτο θα βρεθείτε. ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: (Ακολουθούν, χαιρετούν, χειροκροτούν, βγαίνουν).

9 ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ Εικόνα α (Δάσος, πρωί, ο ήλιος ξεμυτίζει από το βουνό, ο άνεμος χορεύει ανάλαφρα στους ήχους μιας απαλής μουσικής. Ο μπαμπάς - ξυλοκόπος με μια καλαθούνα μπροστά και τα εφτά παιδιά πίσω του, εμφανίζονται στο βάθος.) ΑΝΕΜΟΣ: Καλημέρα κυρ Ήλιε. Είμαι με τα κέφια μου σήμερα! Χόρεψα χτες και γλέντησα κι ύστερα κουρασμένος καθώς ήμουν, κοιμήθηκα βαθιά. Σήμερα θα είμαι ήσυχος... Θα το ρίξω στο χουζούρι... Κυριακή, βλέπεις. Δικαίωμα στην τεμπελιά. Όταν τεμπελιάζεις, παρατηρείς καλύτερα τα πράγματα. Ενώ όταν τρέχεις να προλάβεις τα πάντα, χάνεις πολλά! Εδώ λοιπόν θα τριγυρίζω... (ανακατώνει τα μαλλιά των παιδιών που έχουν κοντέψει) ήσυχα και ανέμελα και θα φυσώ απαλά απαλά... Θα είμαι εδώ τριγύρω, να δροσίζω τα παιδιά. Δε θα πάω μακριά. ΤΑ ΕΦΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: (Τραγουδούν) Είμαστε εφτά μικρά παιδιά, ο Φρι κι ο Φρο, ο Φρε κι ο Φρα, ο Φρου, ο Φράϊ κι ο Φρίκος, που απ όλους είναι ο πιο μικρός, ο πιο κοντός, μα ο πιο σοφός του κόσμου πιτσιρίκος. Με το Φρίκο αρχηγό μες το δάσος πάμε. Δεν υπάρχει τίποτα που να το φοβάμαι. Με το Φρίκο το σοφό πάντα προχωράμε. Δράκους, λύκους και θεριά εγώ δεν τα φοβάμαι. ΠΑΤΕΡΑΣ: (Περήφανα κι ευχαριστημένα). Τι καλά παιδιά που έχω! Ας είναι καλά η μητέρα τους, τα μεγαλώνει όπως πρέπει. Όταν τους ξύπνησα τα χαράματα και τους είπα πως θα τα πάρω μαζί μου στο δάσος, κανένας τους δε γκρίνιαξε. Όλοι με μια φωνή μου απάντησαν, «μετά χαράς θα ρθουμε μαζί σου, καλέ μας πατερούλη!» Το απόγευμα, που θα γυρίσουμε σπίτι, θα τους αφήσω να δούνε «Μπεν Τεν» και ό,τι άλλο θέλουν. Τέτοια παιδιά αξίζουν μια αμοιβή! Όσο για τη μητέρας τους... δε νομίζω ότι θα έχει καμιά αντίρρηση. Άμα δει και το καλάθι γεμάτο βρούβες!... ΦΡΑΪ: (Γυρίζει και βλέπει το Φρίκο που κομματιάζει και ρίχνει το ψωμί). Μα τι κάνεις; Γιατί σκορπάς το ψωμί; Τι θα φάμε, άμα πεινάσουμε; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Εμπιστευτικά). Βάζω σημάδια για το γυρισμό. Για να μη χαθούμε! ΦΡΑΪ: Μπράβο, μπράβο! Σπουδαίος είσαι! (Σκύβει και το λέει στον Φρου): Ο Φρίκος βάζει σημάδια για το γυρισμό.

10 ΦΡΟΥ: (Στον Φρα): Ο Φρίκος βάζει σημάδια για τον γυρισμό! ΦΡΑ: (Στον Φρε): Ο Φρίκος βάζει σημάδια για τον γυρισμό! ΦΡΕ: (Στον Φρι): Ο Φρίκος βάζει σημάδια για τον γυρισμό! ΦΡΙ: (Στον Φρο): Ο Φρίκος βάζει σημάδια για τον γυρισμό! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ : (Τραγουδούν): Με το Φρίκο αρχηγό μες το δάσος πάμε Δεν υπάρχει τίποτε που να το φοβάμαι. Με το Φρίκο το σοφό πάντα προχωράμε. Δράκους, λύκους και θεριά εγώ δεν τα φοβάμαι. ΠΑΤΕΡΑΣ: (Γυρνάει, βλέπει). Κοίτα τον μπόμπιρα, τι συμπονετικό παιδί αυτός ο Φρίκος μου! Σκορπάει το ψωμί, για να ταΐσει τα πεινασμένα πουλάκια,. Αχ, τι καλόψυχο αγόρι! Δεν είναι άξιος μόνο για σκανδαλιές. (Τραγουδά) Τι περηφάνια, τι χαρά, λαμπρά σαν είναι τα παιδιά σου, σου μερώνουν την καρδιά και με χαρά τραβάς μπροστά σου. ΑΝΕΜΟΣ: Ζβιρ, βουρ, ζβιρ, βουρ, βουρ, (τους ανακατώνει τα μαλλιά). Δε βλέπετε τα πουλιά που τρώνε το ψωμί; Ως το βράδυ θα το χουνε τσιμπολογήσει όλο. Πώς θα ξαναβρείτε το δρόμο σας; Ζβιρ, ζβιρ... Το μυαλό του αρχηγού σας δεν είναι σοφό, είναι γεμάτο μπουρμπουλήθρες... ζβιρ, ζβιρ, ζβιρ... ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: (Φτιάχνουν τα μαλλιά τους και χοροπηδώντας πότε στο ένα πόδι πότε στο άλλο δυναμώνουν το τραγούδι): Τρά λα λα, λά λα, τράλαλα, λάλα, λάλα (Φτάνουν. Ο πατέρας απιθώνει το καλάθι του). ΠΑΤΕΡΑΣ: Πριν απ όλα βαθιές εισπνοές, να μπει καθαρός αέρας μέσα στα πνεμόνια μας, να χουμε ρεζέρβα για όλη τη βδομάδα. Α, α, α, α, α, α... Έτσι μπράβο! Έϊ Φρίκο, πώς κοκκίνισες έτσι; Θα σκάσεις, παιδάκι μου! Μη φουσκώνεις τα μάγουλα, άνοιξε το στόμα σου. Εσπνοή και εκπνοή. (Το λέει με ρυθμό. Τα παιδιά «πιάνουν» το ρυθμό. Το επαναλαμβάνουν μερικές φορές). Έτσι μπράβο! Υγεία και χαρά. Αέρας σημαίνει ζωή. Ενέργεια και δύναμη! Και τώρα ας μαζέψουμε χόρτα. Όχι αγριοράδικα, δεν αρέσουν στη μαμά - νοικοκυρά μας. Βρούβες, μόνο βρούβες. Θα τις ξεχωρίσετε από τις κίτρινες μπαλίτσες τους. (Βγάζει από το μεγάλο καλάθι τα μικρά καλαθάκια και τα μοιράζει ένα στον καθένα). Να τα γεμίσετε ίσαμε πάνω. Σύμφωνοι, παιδιά μου; ΠΑΙΔΙΑ: Σύμφωνοι, πατερούλη μας... ΠΑΤΕΡΑΣ: (Μονολογεί). Μα τόσο καλά παιδιά έχω και δεν το ήξερα!.. ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Ξεριζώνει μια βρούβα). Αυτή είναι η βρούβρα μπαμπά; ΠΑΤΕΡΑΣ: Ναι, μπράβο, αυτή είναι. Μόνο που τη λέμε βρούβα και όχι βρούβρα... ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Βούβρα... βρούβρα. Βούρβα... βρούβρα. Μπούρδα! (Κάνει και ανάλογο ήχο με το στόμα.) Ωχ, πάλι τα μπέρδεψα! (Πλησιάζει τους άλλους

11 συνωμοτικά): Στην αρχή θα μαζεύουμε χόρτα τραγουδώντας κι ύστερα, το νου σας, μόλις σας νέψω, θα μπει σ εφαρμογή το σχέδιό μας. Σύμφωνοι; ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: Σύμφωνοι, σύμφωνοι... ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Το νου σας μην καταλάβει τίποτα! ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: Εντάξει, εντάξει! Τραγουδούν) Βρούβα, βρουβίτσα καλή μου σαλατίτσα, θα φάει η μανουλίτσα, για να χαρεί η κοιλίτσα! Εικόνα β (Τα παιδιά έχουν φύγει, ο πατέρας την έχει αράξει κάτω από ένα δέντρο ξαπλωμένος. Μια κουκουβάγια κάθεται σ ένα κλαδί. Πιο κει η χοντρή Ηλιαχτίδα.) ΑΝΕΜΟΣ: Γεια σου κυρά - Σοφία μου! Καλημέρα και όλα τα καλά! Μου επιτρέπεις να καθίσω λίγο στο πλάι σου, να ξαποστάσω; Όλη τη νύχτα ψες ανεμόδερνα. (γυροφέρνει), βολόδερνα και βροντοκοπούσα πόρτες και παράθυρα. Πω, πω, χαρές που έκανα! Έχει και κάποιους που φοβούνται. Εγώ χορεύω, διασκεδάζω κι εκείνοι κοψοχολιάζουν. Α, χα, χα, χα! Έχει χάζι! Τρέχουν να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, να κλειδαμπαρώσουν, για να με αφήσουν, λέει, απ έξω. Σάμπως και δεν ξέρουν ότι εγώ τρυπώνω παντού. Σέεεερνομαι, φιδοσέεερνομαι και τρυπώνω κάτω από τις πόρτες και μέσα από τις χαραμάδες κι άσ τους να νομίζουν ότι με έκλεισαν έξω! ΚΥΡΑ ΣΟΦΙΑ: Α, μπα! Καλώς μας ήρθες, γλεντοκόπε άνεμε. Που το νου σου τον έχεις μόνο στα παιχνίδια. Σκανταλιάρη και ανεμοφύση!.. Ωστε έτσι, ε; Γλέντησες καλά ψες το βράδυ. Ναι, κάθισε. Είναι γερό το κλαδί και μας σηκώνει και τους τρεις. ΑΝΕΜΟΣ: Τους τρεις; Ποιους τρεις; (Ψάχνει ολόγυρα και βλέπει τη χοντρή ηλιαχτίδα). Α, έχεις δίκιο! Δεν είσαι μόνη σου. Και του λόγου σου κυρά μου ποιά είσαι; ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: (Τραγουδά με νάζι και καμάρι) Η ηλιαχτίδα είμαι εγώ, που με χάρη τριγυρνώ και χαρίζω στους ανθρώπους φως και ζεστασιά. Κόρη του Ήλιου του λαμπρού, που χαρά σκορπάει, που με φως και ζεστασιά τα πάντα ευλογάει. Δίνει δύναμη κι υγεία, σε σπαρτά και σε παιδία, σε γερόντους και γερούς, παλαβούς και συνετούς. Όλα ο Ήλιος τα θωπεύει, μ ένα βλέμμα που χαϊδεύει

12 και παρηγοριά σκορπά, στην ανθρώπινη καρδιά. Εγώ λοιπόν είμαι η χοντρή ηλιαχτίδα, η ξεχωριστή κι αγαπημένη του πατέρα Ήλιου. Σήμερα, που είναι Κυριακή, με φώναξε και μου πε: «Άιντε, άιντε... άφησε τα πολλά στολίδια. Σήμερα ο κοσμάκης θα βγει σεργιάνι. Θέλει να λιαστεί. Να τραβήξει όσες περισσότερες από τις ακτίνες μου και να ζεσταθεί. Να, βλέπω κιόλας τον μπαμπά - ξυλοκόπο με τα εφτά ξυλοκοπάκια του. Πηγαίνει προς το δάσος. Το δάσος είναι πυκνό και ισκιερό και έχει υγρασία. Πήγαινε λοιπόν, μπες μέσα βαθιά, να το ζεστάνεις. Μη μου κρυολογήσει ο Κοντορεβιθούλης μου». Έτσι λοιπόν ήρθα και σκαρφάλωσα σ αυτό το κλαδί και θερμαίνω και χαϊδεύω απαλά κι από μακριά τον Κοντορεβιθούλη και τ αδέρφια του. ΑΝΕΜΟΣ: Χαίρω πολύ, χοντρή - Ηλιαχτίδα! (Την τριγυρίζει και της απλώνει το χέρι). ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: Κι εγώ ααχ... αψούμ! Αχ, τι κρύος που είσαι! Θα με συναχώσεις. Κι ύστερα θα λέει ο μπάρμπας μου πως δεν αξίζω πεντάρα. Μια χλιαρή ηλιαχτίδα, λέει, είναι άνοστη σαν κρύο σουβλάκι. Πήγαινε λίγο πιο κει, σε παρακαλώ, και πάψε να με τριγυρίζεις. ΑΝΕΜΟΣ: Πολύ μυγιάγγιχτη μου είσαι! Ακούς εκεί! Χοντρή Ηκλιαχτίδα, σου λέει, και φοβάται το δροσερό αεράκι. Ξέρει, βλέπετε, πόσο δυνατός είμαι, άμα θέλω.(τραβιέται και βολεύεται στο χοντρό κλαδί. Βλέπει τα παιδιά και μονολογεί): Σαν πολύ φρόνιμα είναι σήμερα αυτά τα παιδιά. Κάτι μου μυρίζεται... Και προ παντός ο Φρίκος ο Κοντοφρίκος... άφησε τις σκανταλιές και μαζεύει χόρτα. Μα τόσο υπάκουο παιδί! Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, δεν μπορεί! (Αναδεύεται) Σβιρ, σβουρ!.. Θα μάθω, θα το μάθω, πού θα μου πάει! ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: (Που τον άκουσε): Ποιά φάβα; Τι λάκκος; ΑΝΕΜΟΣ: Αχ, όλες οι ηλιαχτίδες του κόσμου είναι θεόκουτες, σαν τις φιλάρεσκες κοπέλες. Θέλω να πω, κοπέλα μου, πως για να είναι τόσο φρόνιμος ο Φρίκος ο Κοντοφρίκος, θα πει πως κάτι μαγειρεύει. ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: Τι μαγειρεύει; Από τώρα τις βρούβες; ΑΝΕΜΟΣ: Ωχ, αμάν! Τίποτε δε σκαμπάζεις. Εξήγησε της Κυρά - Σοφία μου, γιατί θα νευριάσω και θα τα κάνω όλα μαλλιά κουβάρια!.. (Αναδεύεται ξανά.) Σβιρ, σβουρ, σβούρα θα τα κάνω. ΚΥΡΑ - ΣΟΦΙΑ: Ξέρουμε καλά τα παιδιά του ξυλοκόπου. Έχουν έρθει πολλές φορές στο δάσος. Δεν το χουν σε καλό να είναι τόσο ήσυχα. συνήθως είναι γεμάτα σκανταλιές... Και όλες σχεδόν τις επινοεί ο Κοντοφρίκος. Σήμερα... για να είναι τόσο φρόνιμα και τόσο υπάκουα, φαίνεται πως κάποιο κόλπο σκαρώνουν. ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: Α! Καταλ... αψούμ... (Το σφύριγμα του Φρίκου την κόβει στη μέση). ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Λοιπόν, ώρα μηδέν. Εκτέλεση στρατηγικού σχεδίου! ΦΡΑ, ΦΡΟ, ΦΡΙ, ΦΡΑΪ, ΦΡΟΥ: Έτοιμοι! Έτοιμοι! ΦΡΕ: Δεν πάμε καλύτερα στο σπιτάκι μας; Μπορεί να μας συγχωρέσουνε και να μας αφήσουν να δούμε τον «Μπεν Τεν»... ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Αποφασιστικά): Πρώτον ξεχνάς το ποδόσφαιρο του μπαμπά. Δεύτερο πως η μαμά είναι με τις ανάποδές της και πως άμα η μαμά είναι από την ανάποδη, κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να τη γυρίσει από την καλή. Και τρίτον είσαι ένας φοβητσιάρης και μισός. φοβάσαι, γι αυτό δε θέλεις να ρθεις.έπαιξες, έχασες. Τώρα είναι πολύ αργά να για αντιρρήσεις. Ας τις έλεγες χτες. (Τ άλλα παιδιά συμφωνούν και αναθαρρεύουν). Εμπρός λοιπόν και όπως συμφωνήσαμε! (Πηγαίνουν προς τον πατέρα). ΦΡΑ, ΦΡΟ, ΦΡΙ, ΦΡΑΪ, ΦΡΟΥ: Ναι, ναι, όπως είπαμε!

13 ΦΡΕ: (Συγκατανεύει ανόρεχτα και ακολουθεί.) ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Πατερούλη, γεμίσαμε τα καλαθάκια μας. (Τα αδειάζουν στην καλαθούνα του μπαμπά.) Η μαμά θα χαρεί πολύ με τις βρούβρες που μαζέψαμε. Δες! Ένα ολόκληρο καλάθι. Μας επιτρέπεις τώρα να παίξουμε λίγο κυνηγητό, να ξεμουδιάσει η πλάτη μας που πιάστηκε σκύψε - σήκω; ΠΑΤΕΡΑΣ: (Του χαϊδεύει τα μαλλιά). Και βέβαια, λεβέντες μου! Είμαι τόσο ευχαριστημένος μαζί σας σήμερα που... (πάει να το πει και δαγκώνει τη γλώσσα του. Μόνος του): Παρά λίγο να μου ξεφύγει. Τι τα θες; Αν οι ίδιο δε διαμαρτυρηθούν, γιατί εγώ να χαλάσω το πρόγραμμά μου; Να χάσω τον τελικό κυπέλου Ευρώπης; Δε σφάξανε! (Προς τα παιδιά): Εντάξει, παιδιά μου. Παίξτε ό,τι θέλετε, να ξεκουραστώ κι εγώ λιγάκι και σε καμιά ώρα φεύγουμε. Η μαμά σήμερα θα μας κάνει ένα νόστιμο φαγητό και μαζί με τις βρούβες θα γίνει ακόμη νοστιμότερο. Ο καθαρός αέρας μάς άνοιξε την όρεξη. Να πάμε λίγο νωρίς, να μη μας περιμένει η μαμά... (Μόνος του): Να μη χάσω κι εγώ το ποδόσφαιρο! Μόνο παιδιά μου το νου σας, μην απομακρυνθείτε πολύ, εδώ γύρω να τρέχετε... ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: (Με ενθουσιασμό): Εντάξει πατερούλη μας. (Αρχίζουν να απομακρύνονται λέγοντας): Πιάσε με, δε με πιάνεις, πιάσε με. (Όταν απομακρύνονται ο πατέρας ζυγίζει τη «σοδειά»). ΠΑΤΕΡΑΣ: Καλά δούλεψαν σήμερα! Η γυναίκα μου θα ευχαριστηθεί. Θα της μαζέψω και μερικά αγρολούλουδα κι έτσι θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Όχι βέβαια πως είχε αντίρρηση να δω τηλεόραση, αλλά μπορεί κάτι να θυμηθεί και να μου αρχίσει τη γκρίνια... Κι εγώ καλά δούλεψα! Ας ξαπλώσω τώρα να ξεκουραστώ για το δρόμο της επιστροφής. Δεν είμαι κανένα νεαρό παιδί, βλέπεις! Ε! Τι τα θες, τα χρόνια περνούν. (Ταχτοποιεί τα καλάθια στη σειρά και ξαπλώνει κάτω απ το δένδρο. Σε λίγο αρχίζει να ροχαλίζει. Τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί. Η κουκουβάγια, ο άνεμος, η ηλιαχτίδα μισοκοιμούνται. Ο φωτισμός εξασθενίζει αργά). Εικόνα γ ΠΑΤΕΡΑΣ: (Ξυπνά, ανασηκώνεται): Ω! Τι έπαθα! Με πήρε για καλά ο ύπνος. Πέρασε κάμποση ώρα. Ο ήλιος κοντεύει να γείρει. Η γυναίκα μου μας περιμένει και θ ανησυχεί. Και η τηλεόραση; Έχει γούστο να χάσω το ποδόσφαιρο κι ήθελα τόσο να το δω!.. Εμπρός, γρήγορα, ξεκινάτε φεύγουμε... (Κοιτάζει γύρω του. Παραξενεύεται.) Παιδιά! Πού είστε παιδιά; Φρου, Φρε, Φρο, Φράϊ, Φρι, Φρίκο, Φρα! Πού είστε παιδιά μου; (Περνά το χέρι από τα μάτια για να ξυπνήσει). Τι έπαθαν τα παλιόπαιδα; Τι μου σκαρώνουν πάλι; Κάπου εδώ θα κρύφτηκαν, πίσω από τα δέντρα.θέλουν, φαίνεται να παίξω κι εγώ μαζί τους. (Σηκώνεται, αρχίζει να τους ψάχνει φωνάζοντάς τους ταυτόχρονα. Σε λίγο αποθαρρύνεται). Ωχ, τι έπαθα ο κακομοίρης, συμφορά που με βρήκε!.. Και πώς θα γυρίσω στο σπίτι δίχως τα παιδιά; Τι θα πω στη γυναίκα μου; Πώς αποκοιμήθηκα έτσι; Κι εκείνα τα ανελέητα, πού πήγαν και χάθηκαν; Αφού τους είπα να μην απομακρυνθούν! Και τώρα, πώς θα βρουν το δρόμο που αρχίζει και σκοτεινιάζει; Θα φοβηθούν, θ αγριευτούν, θα φαντάζονται φαντάσματα και δράκους... Αχ ατίθασα, απερίσκεπτα παιδιά! (Ενώ τα λέει αυτά βλέπει την ηλιαχτίδα στο δέντρο): Αχ, καλή μου ηλιαχτίδα, τι καλά που καθυστέρησες και δεν έχεις φύγει ακόμη! Έλα, σε παρακαλώ, φώτισέ μου το δρόμο, βοήθησέ με να βρω τον Φρίκο μου τον Κοντοφρίκο μου και τ αδέλφια του... ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: (Ξυπνά, κουνιέται από τη θέση της). Τι είπες; Τον Κοντοφρίκο σου; Το Φρικάκι του μπάρμπα μου του Ήλιου; Χάθηκε στο δάσος; Αχ! Αν το μάθει ο μπαμπάς ο Ήλιος, πολύ θα λυπηθεί. Θα θυμώσει βέβαια που θ αργήσω να πάω κοντά του, γιατί θα τον καθυστερήσω κι εκείνος με τη σειρά του ια καθυστερήσει τη

14 νύχτα κι όλα θα γίνουν άνω κάτω και στο Αστεροσκοπείο θα χάσουν τ αυγά και τα καλάθια τους. Αλλ άμα πάω χωρίς να χει βρεθεί ο Κοντοφρικούλης του, θα θυμώσει πιο πολύ. Δε θα μπορεί να κλείσει μάτι όλη τη νύχτα και βαριεστημένος απ το ξενύχτι δε θα θέλει να ξεμυτίσει την άλλη μέρα κι όλα θα είναι σκοτεινά... Γι αυτό θ ανάψω όλα τα λαμπάκια μου, να φωτίσω όσο μπορώ, να ψάξουμε να βρούμε τον Κοντοφρικούλη. ΑΝΕΜΟΣ: Κι εγώ στο πλευρό σου, καλή μου Ηλιαχτίδα, και μη φοβάσαι πως θα σε κρυολογήσω. Θα στριφοβαρβουρίζω παντού, θα φωνάζω, θα σφυρίζω, να με ακούσει. ΚΥΡΑ - ΣΟΦΙΑ: Κι εγώ θα παρατηρώ καλά πίσω απ τα δέντρα και ανάμεσα απ τα κλαδιά με τις στρογγυλές ματάρες μου. Τίποτα δε θ αφήσω να μου ξεφύγει. Κουκουβάου! ΠΑΤΕΡΑΣ: Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους. Εμπρός λοιπόν, μη χάνουμε καιρό... (Αρχίζουν να ψάχνουν, να φωνάζουν, ώσπου τα φωτάκια της ηλιαχτίδας εξασθενίζουν ολότελα). ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: Πρέπει να φύγω, ο ήλιος βυθά, αν μείνω ακόμα λίγο σβήνω, χάνομαι κι ύστερα πια δε θα μπορώ να ξαναζωντανέψω. Λυπάμαι, καλέ μου ξυλοκόπε... Καληνύχτα σας φίλοι, εύχομαι να βρείτε το μικρό μας μπόμπιρα και τα αδέλφια του. (Πάει προς την πλευρά του ήλιου και χάνεται. Η σκηνή σκοτεινιάζει ο ξυλοκόπος απελπισμένος σταματά το ψάξιμο). ΠΑΤΕΡΑΣ: Νύχτωσε σχεδόν για τα καλά. Δεν μπορώ άλλο να μένω στο δάσος. Η μαμά θα μας περιμένει. Άλλωστε φοβάμαι και λίγο. Αν έρθει καμιά νυχτερίδα κι αρχίσει να φτερακίζει πάνω απ το κεφάλι μουl Αν αρχίσουν να μουγκρίζουν τα ζώα του δάσους; Και δεν έχω και τουφέκι... Μπρρρ... πρέπει να φεύγω, πριν με βάλει αποκάτω ο φόβος. (Φεύγει. Μένουν η κουκουβάγια και ο άνεμος). ΑΝΕΜΟΣ: Τρύπωσα σ όλες τις φυλλωσιές. Παραμέρισα όλα τα κλαδιά, στριφογύρισα γύρω από τα δένδρα. Πουθενά τα παιδιά. Τι τέλος πάντων έγιναν; Άνοιξε η γη και τα κατάπιε; Τι λες κι εσύ κυρά - Σοφία μου; ΚΥΡΑ - ΣΟΦΙΑ: Τα παιδιά δεν χάνονται. Τα καταφέρνουν καλύτερα από όσο φαντάζεσαι κι αν πάρεις σβάρνα τους γύρω δρόμους, να δεις πως κάπου θα τα ξετρυπώσεις... ΑΝΕΜΟΣ: Είσαι σοφή Κυρά - Σοφία μου. Πάω... δεν χάνω καιρό!.. (Φεύγει χοροπηδώντας). Ζβουρ, ζβιρ, ζβουρ, ζβιρ... (Σκοτάδι. Μουσική.)

15 ΣΚΗΝΗ ΤΡΙΤΗ Εικόνα α (Άλλη γωνιά του δάσους. Στο βάθος ένα σπίτι φωτίζεται από μέσα. Κάποια δέντρα το κρύβουν από τα παιδιά που κάθονται κάτω από ένα δέντρο και κλαψουρίζουν. Η κουκουβάγια κάθεται σ ένα κλαδί και τραγουδά.) Μες στη νυχτιά, τη σκοτεινιά μονάχα κλαίνε τα παιδιά. Κρυώνουνε, διψούν, νυστάζουν, απελπισμένα γύρω τους κοιτάζουν. Ο ήλιος πάει να κοιμηθεί κι αυτά δεν έχουνε φαΐ. Γυρεύοντας για μια γωνιά, η ώρα φεύγει και σκορπά. Μες στην καρδιά τους παγωνιά. Τρομάρα, νύστα, σκοτεινιά. Ποιά λύση θα βρουν τα παιδιά; Κουκουβάου, βάου, βα. ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Στο ρυθμό του τραγουδιού του Κοντορεβιθούλη): Πάμ παμ πίμ πομ πίμ πομ πομ... Πάμ παμ πίμ πομ πάμ παμ... Πίρα ρίρα ρίρα ρό Τάρα ρίρα ράρα Τράλα λάλα λάλα λό τρίλα λάλα λάλο μια και μπήκα στο χορό κάποια λύση θε να βρω. ΦΡΕ: Φοβάμαι, τι θα κάνουμε τώρα; ΦΡΟ: Κρυώνω. Με τι θα σκεπαστούμε; ΦΡΑ: Κουράστηκα. Χάσαμε το δρόμο εξαιτίας σου. ΦΡΟΥ: Πεινάω. Ξόδεψες όλο το ψωμί στο δρόμο. Τάχα πως έβαζες σημάδια και τα πουλιά φάγανε τις μπουκιές. Τι θα φάμε μείς τώρα; ΦΡΙ: Βαριέμαι. Πόση ώρα θα καθόμαστε εδώ; Ούτε τους φίλους μας είδαμε, ούτε κούρσες παίξαμε. Χάσαμε και τον «Μπεν Τεν»!.. ΦΡΑΪ: Νυστάζω. Θέλω να κοιμηθώ. Πού θα κοιμηθούμε; ΦΡΕ: Καλά σας έλεγα εγώ να πηγαίναμε στο σπιτάκι μας! Ήμουν φοβιτσιάρης! Ήμουνα χες... Τώρα τι καταλάβατε; Εσύ φταις για όλα. ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Ντροπή σας! Φοβητσιάρηδες! Εντάξει λοιπόν, κάνω την αυτοκριτική μου: Μπερδεύτηκα μέσα στο δάσος και δεν τα κατάφερα να σας οδηγήσω στην πόλη. Χαθήκαμε; Θα ξαναβρεθούμε. Σπουδαία τα λάχανα. Θ ανέβω σε τούτο το δέντρο, να δω από ψηλά πού βρισκόμαστε. Μπορεί να φαίνεται το σπίτι μας ή κανένα άλλο σπίτι. Σταματήστε τα κλαψουρίσματα. Οι άντρες δεν κλαίνε... (Ανεβαίνει στο δέντρο). Βλέπω ένα σπίτι, βλέπω ένα σπίτι! (Κατεβαίνει): Μπρος θα

16 πάμε προς τα κει. Κάποιος θα μας βάλει να φάμε και θα μας στρώσει να κοιμηθούμε. Αύριο, με το φως του ήλιου και ξεκούραστοι, θα βρούμε το δρόμο του γυρισμού. Εμπρός, μαρς! Εν δυο, εν δυο... (Τα έξι παιδιά αναθαρρεύουν και ακολουθούν χαρούμενα. Φτάνουν στο σπίτι, ο Φρίκος ανασηκώνεται στις μύτες των ποδιών και προσπαθεί να διαβάσει στα σκοτεινά): ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Ευτύχιος Δράκος Αμπελοφιλόσοφος. (Μονολογεί): Τι ναι πάλι αυτό; Δράκος στην εποχή μας; Κι έλεγα πως δράκοι υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. ΦΡΕ: Δε σας τα λεγα εγώ; (Έτοιμος να κλάψει). ΦΡΟ: Φρίκο, μη χτυπήσεις! ΦΡΑΪ: Καλύτερα να κοιμηθούμε έξω από το σπίτι. ΦΡΟΥ: Και νομίζεις πως δε θα μας μυριστεί; Οι δράκοι μυρίζουν από μακριά το ανθρώπινο κρέας. ΦΡΙ: Φοβάμαι. Πάμε να φύγουμε! ΦΡΑ: Πάμε πίσω. Κάτω απ τον πλάτανο. ΦΡΙΚΟΣ: Είστε όλοι σας φοβητσιάρηδες. Δειλοί και μικρόψυχοι. Λιποψυχείτε με το τίποτα. Εγώ θα χτυπήσω κι όποιος έχει κότσια ας φύγει. (Χτυπά. Η πόρτα ανοίγει. Μια καλόκαρδη γυναίκα παρουσιάζεται). ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Μπα, μπα, τι βλέπω; Ένα, δύο, τρία, πέντε, εφτά παιδιά. Τι ζητάτε τέτοια ώρα στο δάσος; Πως βρεθήκατε εδώ; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Αχ, καλή κι ευγενική κυρία, είμαστε εφτά δυστυχισμένα παιδιά. Οι γονείς μας είναι τόσο, μα τόσο φτωχοί, που δεν έχουν ένα πιάτο φαΐ να μας ταΐσουν. Γι αυτό ο πατέρας μας, μας παράτησε σήμερα στο δάσος, να μας φάνε οι λύκοι και να γλιτώσουν από τα εφτά στοματάκια μας. Εμείς... προσπαθήσαμε να πάμε ξανά στην πόλη, αλλά χαθήκαμε. Περιπλανηθήκαμε μέσα στο δάσος γυρεύοντας έξοδο, ώσπου νύχτωσε και δεν ξέραμε πού να πάμε. Τώρα!.. είδαμε το όμορφο σπιτάκι σας με το φωτισμένο παράθυρο και καταλάβαμε ότι θα είστε καλοί και φιλόξενοι άνθρωποι... ΦΡΟΥ, ΦΡΟ, ΦΡΑ, ΦΡΕ, ΦΡΙ, ΦΡΑΪ: Μαααα... ΦΡΙΚΟΣ: (Προς τα αδέλφια του): Όταν ο αρχηγός μιλάει, οι στρατιώτες πρέπει να σιωπούν. ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Αυτός ο μικρός ανθρωπάκος θα πρέπει να είναι πρωταθλητής της ψευτιάς. (Προς τα παιδιά, κάνοντας πως τους πίστεψε) Πω πω... καημένα μου παιδιά! ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Καλή κι ευγενική κυρία, μήπως μπορείτε να μας φιλοξενήσετε για μια νύχτα και να μας δώσετε να φάμε λιγουλάκι; Τ αδέλφια μου κουράστηκαν. Πεινάνε και νυστάζουν. ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Ευχαρίστως, παιδάκια μου, έχω σούπα ζεστή, νόστιμη σούπα (τα παιδιά τρίβουν τα χέρια τους) και παστό χοιρομέρι (τα παιδιά μαζεύουν τα σάλια τους) κι έχω εφτά κρεβατάκια να σας στρώσω να κοιμηθείτε. Οι εφτά κορούλες μου λείπουν στη γιαγιά τους. (Τα παιδιά χοροπηδούν και νεύουν μεταξύ τους ενθουσιασμένα.) ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Ντροπή σας! Λίγη ευπρέπεια. Μην ξεχνάτε πως ζητούμε φιλοξενία. (Και πολύ ευγενικά): Σας ζητώ συγνώμη, κυρία. Τ αδέλφια μου (τους συστήνει): ο Φρου, ο Φρι, ο Φρε, ο Φρο, ο Φρά κι ο Φράϊ είναι πολύ ταλαιπωρημένα. Η περιπέτεια του δάσους τούς έκανε να μην ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, αλλά είναι όλοι τους ευγενικά παιδιά. ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Και συ ποιος είσαι; Δε μου πες το όνομά σου. ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Ο μικρός και ταπεινός Φρίκος ο Κοντοφρίκος, άλλως Κοτορεβιθούλης! (Υποκλίνεται).

17 ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Περίεργο όνομα... κάτι μου θυμίζει... κάτι μου θυμίζει... (Μόνη της) Α ναι! Τώρα θυμάμαι! Όταν ήμουν μικρή, το παραμύθι του Κοντορεβιθούλη. Ο μικρός τετραπέρατος που χάνεται στο δάσος με τα αδέλφια του, ανακαλύπτει το σπίτι του δράκου, κοιμάται τη νύχτα και μαθαίνει το μυστικό με τις μπότες του. την άλλη μέρα τον βρίσκει να κοιμάται, του κλέβει τις μαγικές μπότες και με μια ψευτιά γίνεται πλούσιος. Ώστε λοιπόν τα πονηρόπαιδα ήρθαν να μου πουλήσουν παραμύθι. Τώρα θα δουν τι φάρσα θα τους σκαρώσω εγώ. Λοιπόν, παιδιά μου, περάστε, περάστε να σας βάλω να φάτε, να σας στρώσω να κοιμηθείτε. Μόνο λίγο γρήγορα, γιατί όπου να ναι έρχεται ο άντρας μου ο Ευτύχιος Δράκος. ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: (Μαζεύονται γύρω από τον Φρίκο) Δράκος; Δράκος; Τι θα κάνουμε τώρα; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Θα μπούμε να φάμε και να κοιμηθούμε. Και... αν θελήσει να μας πειράξει, θα τον αντιμετωπίσουμε. (Μπαίνει πρώτος, οι άλλοι τον ακολουθούν δειλά. Τελευταία η γυναίκα χαμογελώντας). ΑΝΕΜΟΣ: (Που σε κάποια στιγμή είχε ξετρυπώσει πίσω από ένα δέντρο, μόλις κλείνει η πόρτα έρχεται στο κέντρο της σκηνής): Ουφ! Επιτέλους τους βρήκα. Τώρα όλα εντάξει. Αύριο με την ανατολή θα ανέβω στο βουνό να καθησυχάσω τον Ήλιο. Το Κοντοφρικάκι του είναι σώο και ασφαλές. Τώρα μπορώ να παίξω και να χορέψω όσο θέλω. Μέχρι τώρα κρατούσα γερά την ανάσα μου, μήπως ξεχυθεί και τους τρομάξει. Τ αδέλφια του φοβήθηκαν, βλέπεις. Τώρα, μεταξύ μας, όχι πως δε φοβήθηκε κι εκείνος ο μικρός πιτσιρίκος, αλλά ξέρει να κάμνει τον γενναίο. Δεν τα βάζει κάτω έτσι εύκολα. Σπουδαίο παιδί ο Κοντορεβιθούλης. Νομίζω κι εγώ θα αρχίσω να τον αγαπώ σαν τον Κυρ - Ήλιο. Ουφ, ησύχασα Τώρα μπορώ να φέρω τη γυροβολιά μου. (Τραγουδά και χορεύει): Ο Άνεμος είμαι παιδιά και τριγυρίζω στα βουνά. Τρυπώνω μες τις λαγκαδιές, κατρακυλώ κατηφοριές. Παίζω κρυφτούλι στα κλαδιά. βουίζω πλάι στη θάλασσα, μα την καρδιά μου εγώ ποτέ, ποτέ μου δεν τη χάλασα. (Εμφανίζεται ο Ευτύχιος Δράκος με μπότες και καπέλο, που ο Άνεμος πάει να του το πάρει κι αυτός το συγκρατεί με τα δυο του χέρια. Ο Άνεμος πότε τον σπρώχνει και πότε του δυσκολεύει την κίνηση προς τα εμπρός. Τον στριφογυρίζει, τον κάμνει να σκουντουφλά). ΑΝΕΜΟΣ: Έχω κέφια, έχω κέφια. Θα χορέψουμε μαζί; ΔΡΑΚΟΣ: (Φτάνει στο σπίτι, χτυπά την πόρτα, η γυναίκα του τού ανοίγει): Τρελοβοριάς, παλιοαγέρας! Παραλίγο να μου πάρει το καπέλο μου... Τι λέω; Κόντεψε να πάρει κι εμένα μαζί. Μ έπαιρνε από δω, μ έπαιρνε από κει... Τι κακό ήτανε τούτο! Καλησπέρα, γυναίκα. ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Καλησπέρα, Δράκε μου. ΔΡΑΚΟΣ: Γιατί με φωνάζεις Δράκο κι όχι Ευτύχιο; Μήπως το μικρό μου όνομα έπαψε να σ αρέσει; ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Μου αρέσει και μου καλοαρέσει, άντρα μου. Απόψε όμως (του νεύει συνθηματικά) είσαι ένας αληθινός Δράκος. Άκου να δεις πως έχει η ιστορία: Πριν από λίγο παρουσιάστηκε εδώ ένας κοντούλης μπόμπιρας που μου είπε ότι

18 λέγεται Κοντορεβιθούλης, ότι χάθηκε στο δάσος με τα έξι αδέλφια του κλπ κλπ. Με λίγα λόγια μου πούλησε παραμύθι. Εγώ... έκανα πως το πίστεψα. Μπήκα λοιπόν στο παραμύθι τους και το συμπλήρωσα λέγοντας πως είσαι ένας αληθινός Δράκος, που δεν αγαπά καθόλου τα παιδιά. Τους έβαλα κι έφαγαν και τους είπα να κοιμηθούν, πριν έρθεις και τους βρεις. Κατάπιαν τη γλώσσα τους από το φόβο τους και δεν ακούστηκε «κιχ» από τη στιγμή που μπήκαν στα κρεβάτια. Τώρα θα πρέπει να κοιμούνται και δεν αποκλείεται να σε βλέπουν στον ύπνο τους σαν ένα φοβερό και τρομερό Δράκο. ΔΡΑΚΟΣ: Χα, χα, χα!.. Και μήπως δεν του μοιάζω; Είμαι ψηλός, χοντρός, έχω καμπανιστή φωνή. Έχω εφτά δρακοπούλες... και φιλοξενώ τον Κοντορεβιθούλη. Τι μου λείπει; Α, οι μαγικές μπότες που, όταν τις φοράς, δρασκελάς μονομιάς εφτά λεύγες. Εγώ έχω ετούτες δω τις μπότες, που βέβαια δεν είναι μαγικές, αλλά είναι πολύ χρήσιμες, όταν πηγαίνω στα χωράφια και φροντίζω τα αμπέλια μου. Ω, ναι, και δε μ αρέσει να τρώω ανθρώπινο κρέας παρά τη ζεστή λαχανόσουπά σου που μοσχοβολά. Πάμε να φάμε, γυναίκα, και πεινάω σαν δράκος. Χα, χα, χα... (Μπαίνουν στο εσωτερικό του σπιτιού. Σβήνουν τα φώτα.) ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ: (Εμφανίζεται και τραγουδά) Νύχτα γλυκιά πέφτει απαλά, μέσα κοιμούνται τα παιδιά, προστατευμένα και ζεστά. Κουκουβάου, βάου, βα. Ο φόβος τώρα έχει χαθεί, μέσα στον ύπνο διαλυθεί. Κι όταν η ανατολή ροδίσει μια μέρα ξέγνοιαστη θ αρχίσει. Κουκουβάου, βάου, βα, Καλά μου, εσείς, μικρά παιδιά, κοιμηθείτε ξέγνοιαστα, εγώ θα είμαι εδώ κοντά. Εικόνα β (Ίδιο σκηνικό, όπως και στην α εικόνα. Για λίγο σκοτάδι και μετά αρχίζει να φωτίζεται η σκηνή με την ανατολή του Ήλιου. Η πόρτα ανοίγει. Εμφανίζονται ο Δράκος και η γυναίκα του). ΔΡΑΚΟΣ: Τώρα ξύπνα τα παιδιά. Καλύτερα να μη με δουν στο σπίτι και τρομάξουν. Κι όπως είπαμε... Εγώ θα κάνω τον κοιμισμένο. Αν ο Κοντορεβιθούλης συνεχίσει το παραμύθι του, ξέρεις εσύ... Χα, χα, χα... (Φεύγει. Πάει και ξαπλώνει κάτω απ το δέντρο, όπου είχαν σταθεί την προηγούμενη νύχτα τα παιδιά. Μετά από λίγο η πόρτα ξανανοίγει και η γυναίκα βγάζει ένα ένα τα παιδιά.) ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Να πάρετε αυτό το μονοπάτι. Θα σας βγάλει ίσια στην πόλη. Περνάει μέσα από το δάσος, αλλά είναι καλά χαραγμένο, δεν υπάρχει φόβος να χαθείτε. ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Αντίο σας και σας ευχαριστούμε, καλή μας κυρία! (Ξεκινούν με τη σειρά. Ο Φρίκος μπροστά).

19 ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Αυτή η ιστορία πολύ με μπέρδεψε: Εγώ είπα ένα παραμύθι στη Δράκαινα. Πώς γίνεται όμως και μου απάντησε κι εκείνη σα να έβγαινε απ το ίδιο παραμύθι; Αμ ο Δράκος; Δράκοι σήμερα υπάρχουν; Δεν υπάρχουν! Το ξέρω πολύ καλά. Αλλά τότε, ποιος είναι αυτός ο Ευτύχιος Δράκος, που δε χωνεύει τα παιδιά και που έφυγε από το σπίτι του τόσο νωρίς; Το πρωί που ξύπνησα τον είδα από το παράθυρο. Ήταν ψηλός, χοντρός και φορούσε μπότες. Ποιος ξέρει τι έλεγε στη γυναίκα του και γελούσε έτσι δυνατά... Το γέλιο του ντιντίνισε ως το πάνω πάτωμα και ξύπνησε τ αδέλφια μου. Κι εκείνοι, οι φοβητσιάρηδες, τα χρειάστηκαν αμέσως! Νόμισαν ότι έλεγε στη γυναίκα του ότι θα μας φάει, ότι είμαστε για κείνον ένας νόστιμος μεζές και γι αυτό γελούσε. Πώς θα τελειώσει ετούτη η περιπέτεια; Και τι ψευτιά να βρω να πω στη μαμά, που θα με κατσαδιάσει και με τιμωρήσει και ποιος τι άλλο θα σκεφτεί. Αμ το χειρότερο, αν δε βρω κάτι σπουδαίο να κάνω, τ αδέλφια μου με το άχτι που μου έχουν από την περιπέτεια του δάσους, θα με καθαιρέσουν από αρχηγό, θα με ξεγράψουν κι αυτή θα είναι η πιο σκληρή τιμωρία. Μετά με τίποτα πια δε θα μπορώ να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Τι να κάνω, τι να κάνω; Σε καμιά ώρα φτάνουμε στο σπίτι και τότε πια θα είναι αργά για όλα. (Ενώ τα λέει αυτά, βλέπει το Δράκο ξαπλωμένο κάτω από το δέντρο, με το καπέλο να του σκεπάζει το πρόσωπο. Κοντοστέκεται ξαφνιασμένος). ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Ο Δράκος! Είναι δυνατό; Ο Δράκος.!. Αυτός ο ίδιος που είδα το πρωί να φεύγει από το σπίτι χαχανίζοντας δυνατά. Αχ, Θεέ μου, μ έπιασε ταχυπαλμία. Τι κάμνουμε τώρα; (Γυρίζει προς τ αδέλφια του που περπατούν βαριεστημένα). Τους κάμνει νόημα να σταματήσουν και τους δείχνει το Δράκο. Τους κάμνει «σιωπή» και «αφήστε τα όλα σε μένα». Τα παιδιά σταματούν αυτός προχωρεί προς το Δράκο). Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά. Ιησούς Χριστός νικά... (Κοντοστέκεται) Αρχηγέ, ντροπή σου! Τι έγινε τώρα; Λιποψύχησες; Οι οπαδοί σου σε παρακολουθούν. Ψυχραιμία. Το κορμί στητό και «πρόσω ολοταχώς». (Ο Δράκος ροχαλίζει απότομα δυνατά. Ο Κοντορεβιθούλης τρομάζει). Έχει γούστο να ξυπνήσει τώρα και τι γίνεται τότε. Το βάζουμε στα πόδια και μας κυνηγά ή στεκόμαστε εδώ και μας πιάνει σαν τους ποντικούς στη φάκα; (Στρέφεται προς την πλατεία). Λοιπόν, παιδιά, ήσυχα, να μην τον ξυπνήσουμε. Σσς... (Προχωρεί στα νύχια. Ο Δράκος ανασαίνει βαθειά, αλλά δείχνει πως κοιμάται. Ο Κοντορεβιθούλης στέκεται από πάνω του για να βεβαιωθεί, κάμνει μια «μαγική» χειρονομία και γονατίζει. Ενώ του βγάζει τις μπότες) Μεγάλε Δράκε είσαι τεράστιος και δυνατός κι εγώ μικρός σαν Κοντορεβιθούλης, άλλα έξυπνος. Τώρα σου παίρνω τη δύναμη και θα γίνω πλούσιος και δυνατός. Θα εξουσιάζω τη γη και τους ανθρώπους και θα μείνω για πάντα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος Αρχηγός Γης, Ουρανού, Θάλασσας και θνητών ανθρώπων. Η νίκη είναι δική μου. Το μεγάλο σχέδιο μπαίνει σε άμεση εφαρμογή. Σε λίγο η καλή σου γυναικούλα θα μου παραδίδει όλο το χρυσάφι που αποθήκευσες στο υπόγειο του σπιτιού σου απομυζώντας τον κόπο και τον ιδρώτα των φτωχών. (Μετά απ όλη αυτή την έπαρση πάει να κάνει ένα μεγάλο βήμα πιστεύοντας πως θα διανύσει με μιας εφτά λεύγες, μπουρδουκλώνεται, πέφτει, ο Δράκος μισανοίγει το ένα μάτι προς την πλατεία, γελά, αλλά αμέσως κάνει πως κοιμάται. Ο Φρίκος σηκώνεται, προσπαθεί να κρατήσει την αξιοπρέπειά του). Εντάξει λοιπόν, πιο σιγά... (Ξεκινά τρικλίζοντας. Σιγά σιγά σταθεροποιείται. Φτάνοντας στ αδέλφια του): Πίσω ολοταχώς! ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: Τι; Πώς; Γιατί; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Έχω μια ιδέα που θα μας κάνει πλούσιους! Προχωράτε, προχωράτε. (Τους σπρώχνει προς το σπίτι. Ο Δράκος σηκώνεται και φεύγει γελώντας, χωρίς να τον δουν. Ο Φρίκος μαζεύει τα αδέλφια του και τους εξηγεί το

20 σχέδιο, τα παιδιά ενθουσιάζονται, τον πλαισιώνουν, τον ακολουθούν. Φτάνουν στο σπίτι.) ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Χτυπά την πόρτα.) Εσείς τσιμουδιά. Ό,τι και να λέω, θα κουνάτε το κεφάλι. (Η γυναίκα τους ανοίγει. Απορεί.) ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Τι πάθατε; Τι συμβαίνει; Γιατί, μικρέ μου Κοντορεβιθούλη, φοράς τις μπότες του Ευτύχιου Δράκου; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Αχ, καλή κι ευγενική μου Κυρία. Στο δρόμο που πηγαίναμε έγινε ένα μεγάλο κακό. Μέσα στο δάσος πέσαμε πάνω σε κάτι τρομερούς ληστές, που έχουν πιάσει όμηρο τον άντρα σας... Τον έχουν δέσει σ ένα δέντρο και ζητούν όλο το χρυσάφι που έχετε, για να τον αφήσουν ελεύθερο. Καθώς λοιπόν περνούσαμε, με φώναξε και μου είπε, «Μικρέ, πήγαινε, σε παρακαλώ, στη γυναίκα μου και πες της ότι με πιάσαν οι ληστές οι τρομεροί αυτοί εδώ και δε με αφήνουν να φύγω, αν πρώτα δεν τους δώσω όλο το χρυσάφι που έχω. Πες της, να σου δώσει όλο το χρυσάφι που έχουμε φυλαγμένο, να μου το φέρεις, να το δώσω στους ληστές, για να με αφήσουν ελεύθερο. Για να σε πιστέψει πως δεν της λες ψέματα, πάρε και φόρεσε τις μαγικές μου μπότες.» ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ: Πω πώ συμφορά μου! Αχ τι καλός, τι γενναίος που είσαι, Κοντορεβιθούλη! Κατεβείτε γρήγορα στο υπόγειο. Εκεί έχουμε τα σακιά με το χρυσάφι. Σηκώστε όσα μπορείτε και κουβαλήστε τα στους ληστές, για να σωθεί ο άντρας μου. (Τα παιδιά μπαίνουν μες στο σπίτι, η γυναίκα γελά. Βγαίνουν με τα σακιά στην πλάτη, διπλωμένοι στα δυο. Ο Φρίκος πάντα πρώτος.) Τρεχάτε, μη χασομεράτε. (Τα παιδιά κάνουν να βιαστούν, τρικλίζουν, κοντεύουν να πέσουν. Η γυναίκα κρύβει με το χέρι το γέλιο της. Όταν γυρίζουν να την αποχαιρετήσουν, παίρνει ύφος μισοκακόμοιρο. Χαιρετά): Σας ευχαριστώ, καλά μου παιδιά. (Τους αποχαιρετά και μπαίνει μέσα. Τα παιδιά φτάνουν με δυσκολία στη μέση της σκηνής. Ο Φρίκος απιθώνει πρώτος το σακί του και κάθεται πάνω. Το ίδιο κάνουν και τ άλλα παιδιά.) ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Και τώρα λίγη ξεκούραση. Το σχέδιό μας πέτυχε ολοσχερώς! Δε μας μένει, παρά λίγος δρόμος μέχρι το σπίτι. Όταν φτάσουμε εκεί... Τι πλούτος, τι χαρά! Θα αδειάσουμε όλο το χρυσάφι μπρος στα μάτια του μπαμπά και της μαμάς και τότε κανένας δε θα μπορεί να μας μαλώσει. Θα ξεχαστούν όλα και θα γίνουμε ξανά τ αγαπημένα τους παιδιά. Θα σας αγοράσω από μια τηλεόραση όλη δική σας: ΦΡΟ: Ντίτζινταλ!! ΚΟΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ :Ντίτζινταλ, τι; Αναλογική;! Σε τι καιρούς βρισκόμαστε! Και από μια του μπαμπά και της μαμάς. Και μια για μένα... το σύνολον εννιά! Να βλέπει ο καθένας το πρόγραμμα του και να μη μαλώνουμε πια. ΦΡΟΥ: Εγώ θέλω βίντεο! Η τηλεόραση όλο χαζά προγράμματα δείχνει. Εγώ θ αγοράζω βίντεοκασέτες και θα βλέπω όποιο έργο θέλω!.. ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Του δίνει μια καρπαζιά) Έι, ξύπνα! Τώρα έχουμε τα ντιβιντί! Εσύ στο βίντεο έμεινες; ΦΡΟΥ: (Με ύφος πειραγμένο) Εντάξει, ντιβιντί. ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ (Με ύφος ονειροπόλο:) Ύστερα, θα χτίσουμε ένα σπίτι πάνω στο βουνό κι ένα πλάι στη θάλασσα. Και θα πηγαίνουμε πότε στο ένα, πότε στο άλλο!.. Σχολείο δε θα πηγαίνουμε! Τι τα θέλουμε τα γράμματα; Έχουμε λεφτά! Τι ανάγκη να μάθουμε γράμματα; ΦΡΑΙ: Αχ, ναι, τι καλά! Δε θα έχουμε πια να σηκωνόμαστε πρωί. ΦΡΕ: Εγώ θέλω ένα τροχόσπιτο... ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Αφού θα χουμε ολόκληρο σπίτι... και στο βουνό και στη θάλασσα, το τροχόσπιτο τι το θέλεις;

21 ΦΡΕ: Ναι, μα τα σπίτια δεν περπατάνε... Εγώ θέλω να γυρίσω τον κόσμο, να δω νέους τόπους!.. Όλο εδώ θα καθόμαστε; ΦΡΑΪ: Και τι θα έλεγες για ένα κότερο; Δεν είναι πολύ καλύτερα να διαθέτεις κότερο, να καλείς τους φίλους σου, να αράζεις σε νέο λιμάνι κάθε φορά, να κάμνεις ψάρεμα, θαλάσσιο σκι... ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Εντάξει, εντάξει, θα τα σκεφτούμε όλα αυτά. Τώρα ας δούμε τις άμεσες ανάγκες μας: Θα πάρω μια ντουζίνα υπηρέτριες για τη μαμά. Να πετάξει πια από πάνω της την αλατζαδένια ποδιά, να πάψει να καταγίνεται με την κουζίνα και τα πιατικά. Να βάλει ρούχα μεταξωτά και βελούδα, να βάλει χρυσαφικά και αρώματα!.. Και τότε θα χουμε την πιο όμορφη μαμά του κόσμου. Και ο μπαμπάς θα βάλει το φράκο του, θα πάρει το πούρο του, θα φορέσει το καπέλο του και θα γίνει ένας τζέντλεμαν. Θα μπαίνει στην λιμουζίνα του και όλοι θα διπλώνονται στα δυο για να τον χαιρετήσουν. Εμείς θα είμαστε περήφανοι για τη μαμά και τον μπαμπά κι εκείνοι για τα παιδιά τους. ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: (Συνεπαρμένα) Μπράβο, Φρίκο, μπράβο, (χειροκροτούν) είσαι σπουδαίος!.. Είσαι αμίμητος! Μοναδικός και ανεπανάληπτος! ΦΡΙ: Ισχυρός!.. (Τα παιδιά γελούν και τείνουν μεταξύ τους τον αντίχειρα για επιβεβαίωση.) ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Κορδώνεται:) Λοιπόν; Με παραδέχεστε τώρα; Με αναγνωρίζετε ως αδιαμφισβήτητο αρχηγό σας, με απεριόριστη εξουσία; Με το δικαίωμα να παίρνω όποιες αποφάσεις θέλω; ΦΡΑ: Σου βγάζουμε καπέλο! (Κάμνει τεμενά.) ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: Σε παραδεχόμαστε, σε προσκυνούμε, μεγάλε Αρχηγέ... ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Εμπρός λοιπόν, τα σακιά σας στον ώμο και δρόμο... (Φορτώνονται τα σκιά και τραγουδούν και βγαίνουν.) Με το Φρίκο αρχηγό μες το δάσος πάμε Δεν υπάρχει τίποτε που να το φοβάμαι. Με το Φρίκο το σοφό πάντα προχωράμε. Δράκους, λύκους και θεριά εγώ δεν τα φοβάμαι.

22 ΣΚΗΝΗ ΠΕΜΠΤΗ (Η αυλή του σπιτιού του Κοντορεβιθούλη. Η μητέρα κάθεται στο σκαλί της κουζίνας και κλαίει. Κάθε τόσο σκουπίζει τα δάκρυα με την αλατζαδένια ποδιά της. Ο πατέρας πηγαινοέρχεται ανήσυχος.) ΜΗΤΕΡΑ: Αχ, τι θα γίνω η καημένη; Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα κι ακόμα να φανούν... Μια ολόκληρη νύχτα στο δάσος. Πως να πέρασαν; Πόσο θα φοβήθηκαν! Στην αρχή είπα καλά να πάθουν. Τιμωρήθηκαν... Αλλά τώρα! Ας είναι να ρθουν και θα τα ξεχάσω όλα... ΠΑΤΕΡΑΣ: Ναι, ας έρθουν και δεν πειράζει. Έλεγα να τους τιμωρήσω παραδειγματικά, για να μάθουν άλλη φορά να μην ξεμακραίνουν στο δάσος... Αλλά τώρα... (Εμφανίζονται τα παιδιά με τη σειρά.) ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Μητέρα, πατέρα, καλημέρα. (Αφήνει το σακί θριαμβευτικά, το ίδιο κάνουν και οι άλλοι.) Είμαι σπουδαίος! Είμαι πολύ σπουδαίος. ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑΣ: Σπουδαίος γιατί; ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Είμαι σπουδαίος! Το μυαλό μου βγάζει σπίθες! Σας έκανα πλούσιους! Τώρα θ αγοράσουμε ένα παλάτι και θα τρώμε κάθε μέρα σουβλάκια και χωνάκι παγωτό. Θα... ΜΗΤΕΡΑ: Πω πω (τσιρίζει με τρόπο που να προκαλέσει το γέλιο.) Τι έπαθα η καημένη! Το παιδάκι μου παλάβωσε (χτυπιέται). Μια νύχτα στο δάσος και του στρίψαν τα μυαλά. (Ο πατέρας απορεί κοιτάζει τα άλλα παιδιά.) ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: Όχι, μητέρα, δεν τρελάθηκα. Εσύ θα χάσεις τα μυαλά σου άμα δεις! Μέσα σε τούτα τα σακιά υπάρχει χρυσάφι! Ατόφιο χρυσάφι! Είμαστε πλούσιοι κι έτσι ο μπαμπάς θα γίνει βασιλιάς κι εσύ, μαμά, θα φοράς ολόχρυση ποδίτσα! (Πάει και στέκει στο κεφαλόσκαλο. Με ύφος αλαζονικό:) Παιδιά, ανοίξτε τα σακιά και αναποδογυρίστε τα. (Οι γονείς τα χουν χαμένα, περιμένουν να δουν. Τα παιδιά λύνουν τα σακιά και τ αναποδογυρίζουν. Ο Φρίκος «κρατάει μπόζα».) ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: (Απογοητευμένα:) Τούβλα; Τούβλα! ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ: (Με γέλια;) Τούβλα! ΚΟΝΤΟΡΕΒΙΘΟΥΛΗΣ: (Γυρίζει αργά, ακατάδεχτα. Γουρλώνει τα μάτια:) Τί; Τούβλα; (Πατά τσιριλιά και σωριάζεται στο σκαλί.) Αααα! Πάνε τα χρυσά όνειρα! Σκόρπισαν οι έγχρωμες σκέψεις!.. Είμαστε πάλι φτωχοί και πρέπει να αρχίσουμε να πηγαίνουμε σχολείο. Αααα!.. Και θα πάψω να είμαι αρχηγός και τι θα είμαι τότε; (Κρύβει το κεφάλι στα χέρια.) ΜΗΤΕΡΑ: Που τα βρήκατε αυτά; ΤΑ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ: Μας τα έδωσε η κυρία Δράκου. ΠΑΤΕΡΑΣ: Να τα πάτε αμέσως πίσω!.. ΜΗΤΕΡΑ: Στάσου μια στιγμή... Μπορεί να μην τα χρειάζεται. Μπορεί πραγματικά να τους τα χάρισε και τότε!.. (Μπαίνει μέσα και σε λίγο βγαίνει) Τηλεφώνησα στην κυρία Δράκου. Μου είπε πως μπορούμε να κρατήσουμε τα τούβλα. Εκείνοι δεν τα χρειάζονται. Την ευχαρίστησα και της είπα ότι θα την καλέσω μια μέρα να δει πως θα τ αξιοποιήσουμε... (Πάει στον Κοντορεβιθούλη, του χαϊδεύει το κεφάλι.) Έλα, πάψε να κλαις. Τα τούβλα θα γίνουν ένα όμορφο παλατάκι για τις κότες και τον κόκορα, με το χρυσό λειρί. (Τραγουδά) Κάλλιο δουλειά παρά φλουριά, χαρά για να χεις στην καρδιά. Τα τούβλα σπίτια χτίζουνε, μα τα φλουριά σκορπίζουνε.

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια»

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» 1 Εξήντα λεπτά. «Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» «Όπα, Όπα. Για σιγά γιατί σαν πολλά μας τα λες.» «Ορίστε;» «Ποιος είσαι εσύ που

Διαβάστε περισσότερα

Μυρίζει Μπαρούτι. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πουλής. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου

Μυρίζει Μπαρούτι. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πουλής. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου Μυρίζει Μπαρούτι Η καινούρια παράσταση των Αστούρθων είναι γεγονός. Βαρεθήκατε τις γλυκανάλατες θεατρικές παραστάσεις; Σας έχουν κουράσει οι βαθυστόχαστες αναλύσεις; Ήρθε η ώρα να δείτε κάτι διαφορετικό:

Διαβάστε περισσότερα

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÅËÖÙÍ - ÌÉÁÏÕËÇ ÔÇË. 2310-828989 Η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ÅÔÏÓ B ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ 27 28 29 Είχαμε πλύνει τα πιάτα, είχαμε συγυρίσει το σπίτι και η Σάρα νανούριζε ήδη τη μικρή μας πριγκίπισσα στο παιδικό δωμάτιο. Έκανα στα γρήγορα μια προσευχή στον Θεό των κοιμισμένων παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

III. Ο γέρος που άκουγε τα ωραιότερα τραγούδια.

III. Ο γέρος που άκουγε τα ωραιότερα τραγούδια. III. Ο γέρος που άκουγε τα ωραιότερα τραγούδια. Περπάτησε τα εκατό περίπου μέτρα ουδέτερης ζώνης βαριεστημένα, όχι δε το είχε μετανιώσει, φαίνεται ήταν γραφτό του αυτά τα σύνορα να τα διασχίζει με τα πόδια,

Διαβάστε περισσότερα

Μες στις παλάμες η αγάπη

Μες στις παλάμες η αγάπη 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑΜΟΥΛΗ Ε Π Α Ι Ν ΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: MEΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑ Νίσυρος Δωδεκάνησος Αθήνα, Μάρτιος 2011 Μες στις παλάμες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς!

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Το τευχάκι αυτό γράφτηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα ΕΚΑΤΣ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ στο Ρέθυμνο το Φεβρουάριο του 2005 Τα σκίτσα που χρησιμοποιήθηκαν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε 1 ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε βράδυ ένα σωρό ιστορίες, κάθε μέρα τους μιλάει για του κόσμου τα παράξενα. Ποτέ, ωστόσο, δεν τους είχε πει ότι υπάρχει κάτι τόσο θαυμαστό σαν το στολίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝ. ΚΟΥΤΟΥΖΗ ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ Βασισμένο στην ιστορική πραγματικότητα Τα ονόματα και επώνυμα των ηρώων είναι τυχαία ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 ΧΩΡΟΙ σκηνικό, κοστούμια

Διαβάστε περισσότερα

Το μάτι του Ελέφαντα. Χριστόφορος Ακριτίδης

Το μάτι του Ελέφαντα. Χριστόφορος Ακριτίδης Το μάτι του Ελέφαντα Χριστόφορος Ακριτίδης Μέρος Πρώτο...3 Η συνάντηση...6 Ο σκανταλιάρης θεός... 22 Το ταξίδι...25 Το θεριό... 36 Η Ιφιγένεια... 42 Η απογοήτευση... 49 Μέρος Δεύτερο... 57 Ο Ινδιάνος...

Διαβάστε περισσότερα

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο.

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο. 1 Θα κάτσω στη θέση μου εδώ πάνω στον λόφο, πίσω απ το σπίτι. Θα περιμένω. Και θα βλέπω. Φύλλο δεν κουνιέται κει κάτω. Γυμνή που φαίνεται στο χιόνι η κοιλάδα. Μόνο το σπίτι, γκρίζο και μονάχο δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Στον 20ό αιώνα ζούμε, μαμά, όχι στο Μεσαίωνα. Για όνομα του Θεού! Οι γυναίκες έχουν πάρει πια τη ζωή στα χέρια τους. Άσε με στην ησυχία μου, έχω άλλα

Στον 20ό αιώνα ζούμε, μαμά, όχι στο Μεσαίωνα. Για όνομα του Θεού! Οι γυναίκες έχουν πάρει πια τη ζωή στα χέρια τους. Άσε με στην ησυχία μου, έχω άλλα 1 Το Προξενιό ΤO ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ τρύπωνε κλεφτά μέσα από τα σύννεφα κι έλουζε το αρχοντικό με μια απόκοσμη λάμψη. Ο απόηχος από τον παφλασμό της θάλασσας που σμίλευε τα βράχια κι έγλειφε την αμμουδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν δε μας συμβαίνουν ή, αντίθετα, αν αυτά που μας συμβαίνουν είναι γιατί εμείς τα προκαλούμε; Γιατί εμείς κάναμε ή

Διαβάστε περισσότερα

Ξημέρωμα 18 Φεβρουαρίου 2012

Ξημέρωμα 18 Φεβρουαρίου 2012 Ξημέρωμα 18 Φεβρουαρίου 2012 Η πρωινή φρουρά είχε λάβει τις θέσεις της στο ένδοξο στρατόπεδο του μεγάλου Κάστρου. Ο στρατιώτης Λούφας Λουφάκης, γνωστός για τις γκάφες του, μετρούσε πλέον ώρες μέχρι να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ ο Βασιληάς οι Νύφες και η Μαύρη Δράκαινα Μια Ιστορία από το Θρυμματισμένο Σύμπαν Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-28-2 Για τα πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ. 425 π.χ. α Βραβείο ΑΧΑΡΝΗΣ. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ. ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ. 425 π.χ. α Βραβείο ΑΧΑΡΝΗΣ. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα στην αγορά του ικαιόπολη. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΧΑΡΝΗΣ 425 π.χ. α Βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ : Αθηναίος αγρότης. Εξασφαλίζει «ιδιωτική ειρήνη», ενώ η πατρίδα του βρίσκεται σε πόλεµο. ΜΕΓΑΡΕΥΣ: Αγρότης από τα Μέγαρα. Έρχεται να πουλήσει προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο)

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Κυρίες και κύριοι, Καλωσορίσατε σε μια ακόμα εκπομπή του «Πάμε πακέτο». Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, που μας βοηθάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ 1 ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ (Μονόπρακτο σκετς) ΠΡΟΣΩΠΑ κ. Νικολέτα Σόφη (κόρη της) Βεατρίκη (παραδουλεύτρα) Αφηγητής Φωνή (Το σκηνικό παρουσιάζει το εσωτερικό μιας τραπεζαρίας σε σπίτι μάλλον ευκατάστατο)

Διαβάστε περισσότερα

Μί#ης Χ. Γεωργό-ουλος. ένα βότσαλο δυο λόγια

Μί#ης Χ. Γεωργό-ουλος. ένα βότσαλο δυο λόγια Μί#ης Χ. Γεωργό-ουλος ένα βότσαλο δυο λόγια Αφιερωµένο στην τέχνη η σκέψη µου επάντρεψε το στίχο µε µεράκι µε χρώµατα τα βότσαλα αλλάξανε µορφές ζωντάνεψαν για µια στιγµή οι µνήµες µου λιγάκι και µ έκαναν

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ 1 2 Γεράσιμος Μηνάς Εγώ κι εσύ ΠΟΙΗΣΗ Επιλογή 1995-2004 3 4 5 είναι πατάρι με σκονισμένα θαύματα, προς ανακάλυψη. Αξιολόγηση. Εκμετάλλευση, Αν οφείλεις στον εαυτό σου. Γράμματα Σιγά σιγά, μαθαίνω να ζωγραφίζω.

Διαβάστε περισσότερα

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ»

«Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» 1 ΚΕΝΝΕΘ ΣΩΓΕΡ ΓΚΟΥΤΜΑΝ «Η Σ Κ Ο Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ο Μ Ο Υ» ιασκευή-σκηνοθετικές οδηγίες: ηµήτρης Ρήτας Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεµάτων ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Νοµού Καρδίτσας, Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός

Διαβάστε περισσότερα

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που άπλωσε τη ζωή της πάνω από τη θάλασσα, που δέχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική Μικρός Ευεργετινός Μεταφρασμένος στη Δημοτική ΚΟΖΑΝΗ Μάρτιος 2006 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κανείς ποτέ δεν πρέπει ν απελπίζεται... 5 Του αββά Μάρκου...5 Του αββά Ησαΐα...5 Του αγίου Εφραίμ... 6 Από το βίο

Διαβάστε περισσότερα

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου αναμεσα μασ το ποταμι Άντρας ήταν Ή γυναίκα; Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου ορόφου. Τη γνώριζε; Γνωστή φυσιογνωμία... Συγκέντρωσε

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS Κάθε φορά που φυτρώνει κάποιο από εμάς έρχονται οι Μοίρες και το ραίνουν με το ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 3 Ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνόπουλος Ανδρέας Γιολάρης Ανδριανός Δαγρές Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Παραμύθια που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Εισαγωγή Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι εκπαιδευόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!!

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Λόγος Επίκαιρος Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Αν ο Χριστός και η αλήθεια Του είναι "απάτη", μην διαβάζεις αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννά νοτάρά Χαμένες άγάπες

Ιωάννά νοτάρά Χαμένες άγάπες Ιωάννα Νοταρά Χαμένες Αγάπες Στην μόλις δέκα έξι μηνών γλυκιά Μυρτώ «Σίγουρα θα κοντεύει να ξημερώσει. Πρώτη φορά που ήπια τόσο πολύ! Ξέφυγα και τί απαίσια αίσθηση η αναγούλα! Ωπ! Αλλού πατάω κι αλλού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα)

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) Εδώ ο Πλάτωνας περιγράφει τις τελευταίες ώρες του Σωκράτη στην φυλακή, πριν την θανάτωσή του με κώνειο, και τις συζητήσεις που κάνει με τους φίλους του, με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαν μηχανές και τα έκαμναν όλα με τα χέρια τους, ήταν ένας άρχοντας που είχε αμέτρητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 2007-2008 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 2007-2008 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «Υπάρχει μέλλον»

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου Μακρυνίτσα 2010 Γενικός Ύμνος Κατασκήνωσης «ΚΟΙΤΑΩ ΨΗΛΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Ο Λέξους Μανταλέξους

Ο Λέξους Μανταλέξους Ο Λέξους Μανταλέξους ο Γαϊδάρ και ο Λεξουλίνος βρίσκουν τα ονόματα των ψαριών 2 παιδική ιστορία γνώσεων γιατί το λέμε έτσι; για παιδιά 6 12 ετών ΣωτήρηςΑθηναίος athi@24grammata.com www.24grammata.com 1

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 1 Έτσι άρχισαν όλα Από τότε που θυμόταν το εαυτό της η Χαρά είχε στο πλάι της έναν άντρα σπουδαίο, ρωμαλέο, δυνατό, που την προστάτευε, την κανάκευε και τη θαύμαζε. Όσο ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μαυρίδου Μάρθας Α.Μ. 0296021

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μαυρίδου Μάρθας Α.Μ. 0296021 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Θεατρική Παράσταση «Το κουβάρι των αλλόκοτων πραγμάτων» Της Φοιτήτριας Μαυρίδου Μάρθας Α.Μ. 0296021 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ Η Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και του αποστόλου Μάρκου της Ελλάδας. ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ (Καταμάρας) 2 Ο Αγιότατος και Μακαριότατος Πατριάρχης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1720 ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ. Μόνο λίγα λεπτά είχαν περάσει από τη στιγμή που ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από τις κορυφογραμμές του Αθέρα, αφήνοντας στο γαλανό ουρανό

Διαβάστε περισσότερα

Χαράµι. Σουγιούλ/Τραϊφόρος

Χαράµι. Σουγιούλ/Τραϊφόρος Χαράµι. Σουγιούλ/Τραϊφόρος f Χαράµι να σου γίνουν τα ξενύχτια µου f F b κι όλα τα δάκρυα που έχυσα ποτάµι C κι οι τόσες πίκρες που για χάρη σου ετράβηξα C f χαράµι να σου γίνουνε, χαράµι Το ξέρω στη καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

(Σκέψεις)...Τι είναι τούτο γαμώτο μου; Πάλι έκλεισαν την είσοδο οι απολυμένοι του μετρό; Αχ! χάλια έγινες Ελλαδούλα μου! Ταξί, ταξιιιιί...

(Σκέψεις)...Τι είναι τούτο γαμώτο μου; Πάλι έκλεισαν την είσοδο οι απολυμένοι του μετρό; Αχ! χάλια έγινες Ελλαδούλα μου! Ταξί, ταξιιιιί... P a g e 1 P a g e 2 ΥΠΟΘΕΣΗ Ο κος Σαράντης είναι ένας άνθρωπος «της διπλανής πόρτας» που ζει στην Αθήνα το 2011, μία εποχή βαθιά μέσα στην οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει από το 2007. Είναι ένας απλός

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες. 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες. 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου 2015-2016 Περιεχόμενα Τάξη Α - «Τα χαρούμενα Χριστούγεννα» Τάξη Β - «Ο μπαμπάς του

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα που σκάλιζα τα πράγµατά µου βρήκα ένα σηµείω-

Μια νύχτα που σκάλιζα τα πράγµατά µου βρήκα ένα σηµείω- ÚfiÏÔÁÔ Μια νύχτα που σκάλιζα τα πράγµατά µου βρήκα ένα σηµείω- µα του πατέρα µου µεταξύ άλλων µουσικολόγου, µουσικοσυνθέτη, συγγραφέα και διανοούµενου το οποίο θεώρησα αναγκαίο να παραθέσω εδώ. Άλλωστε,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ. Ένας χρόνος θύελλα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ. Ένας χρόνος θύελλα ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ Ένας χρόνος θύελλα Στη μνήμη του αδελφού μου, Βαγγέλη, που η αγάπη του θα ζεσταίνει πάντα την ψυχή μου. ΤΟ ΞΕΣΠασμα x Τ ο παρατεταμένο χτύπημα της συσκευής του τηλεφώνου επάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..»

Ιανουάριος 2008. «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» «Ο Παραµυθένιος µας..» Ιανουάριος 2008 «Στους Διαλεχτούς ήδη ή µέλλοντες γονείς των επί γης Αγγέλων» Θ.Ν. «Ο Παραµυθένιος µας..» Η προετοιµασία Η µεγάλη µέρα για τον υπέρηχο β επιπέδου, µε τον οποίο θα ελέγχαµε την υγεία του

Διαβάστε περισσότερα

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11]

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11] Α ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ Την ώρα που κατέβηκε από τη λιμουζίνα, το είχε πάρει πια απόφαση ν αυτοκτονήσει. Η ιδέα ξεπρόβαλε μέσα από τη λόχμη της την πρώτη κιόλας φορά που ο καθηγητής τού μίλησε για την ανίατη

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα)

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2006-2007 ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) Συντονιστική Ομάδα 1. Μιχαλίνα Κωνσταντινίδου (Συντονίστρια) 2. Κάκια Ανδρονίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΤΙΑΝΑ. θέλω..." Δεν πρέπει να θέλω! Ξέρω το πρέπει θα μου πεις δεν υπάρχει. Ή φλερτάρεις με το ρίσκο ή μένεις στο ίδιο σημείο μιά ζωή...

ΤΑΤΙΑΝΑ. θέλω... Δεν πρέπει να θέλω! Ξέρω το πρέπει θα μου πεις δεν υπάρχει. Ή φλερτάρεις με το ρίσκο ή μένεις στο ίδιο σημείο μιά ζωή... Και το όνομα αυτής:τατιάνα!!!! Φωτογένεια δεν έχω η έρμη αλλά καθώς λέγει και το άσμα σ' όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!!! αχαχαχαχαχα!!!! Δεν θα σου πω λόγια δεν θα σου μιλήσω θα σου

Διαβάστε περισσότερα

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Σ το πα και σ το ξαναλέω, στο γιαλό µην κατεβείς, στο γιαλό κάνει φουρτούνα και σε πάρει και χαθείς. ηµώδες Πρόλογος Μ Ε ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ προς το νοτιά, στάθηκε πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης Σταθµός 2ος

Κώστας Λεµονίδης Σταθµός 2ος Κώστας Λεµονίδης Σταθµός 2ος 1. Είµαι εδώ Πες µου κάτι, µίλησε µου είµαι εδώ χρόνο έχω να σ ακούσω και µπορώ. ωσ µου λίγο χώρο, άναψε µου φως. ωσ µου λίγο χώρο κι είµαι εδώ. Είµαι εδώ. Σου µιλάω βοήθησε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα http://hallofpeople.com/gr/ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ ποιήματα Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη Στο ξώστεγο στεκόταν του σπιτιού του και τη Σάμο, που τύραννός της ήταν, την κοίταε με καμάρι και χαρά. «Όλα όσα βλέπεις,

Διαβάστε περισσότερα

"Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΑΛΟ!" (χριστουγεννιάτικο θεατρικό): Μαρία Κίτρα

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΑΛΟ! (χριστουγεννιάτικο θεατρικό): Μαρία Κίτρα "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΑΛΟ!" (χριστουγεννιάτικο θεατρικό): Μαρία Κίτρα Παραμύθια Μια φορά και δυο καιρούς, στην κορφή ενός βουνού και μακριά από τους ανθρώπους, ζούσε η μάγισσα Παράκακη. Μια μάγισσα που δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν Κεφάλαιο 2 αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν K την πύλη της μονής και κατευθύνθηκαν προς τη συστάδα των πανύψηλων δέντρων που έριχναν βαθύ τον ίσκιο τους στον προαύλιο χώρο. Είκοσι μέτρησα συνολικά,

Διαβάστε περισσότερα

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια.

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια. 1 2 3 Η ζωή είναι μια νύφη, Ντυμένη, στα λευκά. Αν μπορεί να στρέψει προς τα πίσω, Θυμούμενη, τα γέλια, μικρή, Στο τραπέζι. Είναι οι αγώνες των φυλών, για δικαιώματα. Σ εκείνες τις παλιές φωτογραφίες που

Διαβάστε περισσότερα

O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη

O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της Αναζήτησης! Ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της Αναζήτησης... Copyright 2013 Χρήστος Τσαντής Πίνακας εξώφυλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Θ.Ε. Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» Μύθοι θρύλοι παραμύθια

Θ.Ε. Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» Μύθοι θρύλοι παραμύθια Θ.Ε. Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» Μύθοι θρύλοι παραμύθια Ραφαέλλα Γεωργίου Χριστίνα Μεταξά Χρύσω Ονουφρίου Δημητριάνα Λάμπρου Στάλω Χατζητοφή Περιφ. Γυμνάσιο Αγ. Μάμαντος Τραχωνίου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Ευριπίδης Γαραντούδης Σοφία Χατζηδημητρίου Θεοδώρα Μέντη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β Γυμνασίου Τόμος 5ος Κείμενα Νεοελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι μόλις είκοσι ενός χρονών, οι γονείς μου μου έχουν δώσει αγάπη και μόρφωση και είμαι παντρεμένος με μια γυναίκα που αγαπώ και που με αγαπά

Διαβάστε περισσότερα

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην

ο σούρουπο είχε απλώσει το σκοτεινό υφάδι του, κεντημένο με περισσή στοργή από τη μητέρα του, τη μαρμαρυγή. Τιτιβίσματα πτηνών ορμούσαν μες στην Πρόλογος Εκεί έξω, σε μέρη που ανέγνωρα κοιμούνται, σε τόπους μακρινούς και μυστηριακά άφαντους, ανθοβριθούν κόσμοι και μαραίνονται πλάσματα που χλευάζουν την αιωνιότητα. Το μικρό μυαλό των ανθρώπων, ευχαριστημένο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά τραγούδια. Και θα χαθώ... 2. Μόνο στα όνειρα... 3. Όνειρο ζω... 4. Χέρια ψηλά... 5. Χωρίς αναπνοή... 6

Ελληνικά τραγούδια. Και θα χαθώ... 2. Μόνο στα όνειρα... 3. Όνειρο ζω... 4. Χέρια ψηλά... 5. Χωρίς αναπνοή... 6 Ελληνικά τραγούδια Και θα χαθώ... 2 Μόνο στα όνειρα... 3 Όνειρο ζω... 4 Χέρια ψηλά... 5 Χωρίς αναπνοή... 6 1 Και θα χαθώ Μιχάλης Χατζηγιάννης Μουσική/Στίχοι: Παπαδόπουλος Λάκης/Ντούμος Κυριάκος Και θα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ Συνέντευξη µε τον κ. Πασπαράκη ηµήτριο (Π..) και τον Σταυρακάκη Βασίλειο () Κρήτη, Περβόλια Ν. Ρεθύµνης, Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Παράρτηµα Ρεθύµνου) 11 Ιουνίου 2005 Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

1 Ένα κορίτσι με όνειρα

1 Ένα κορίτσι με όνειρα 1 Ένα κορίτσι με όνειρα ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ή αν έπρεπε. Τα βήματά της την οδηγούσαν αργά αλλά σταθερά. Αδιαφορούσε για το φθινοπωρινό ψιλόβροχο, που πάγωνε το σώμα της και το έκανε να μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 Θα συζητηθεί η υπ αριθμόν 12/8/9-12-2015 επίκαιρη επερώτηση δέκα Βουλευτών της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Α' Το δάσος ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ο γερο-βασιλιάς Συνετός πως μετρήθηκαν πια οι μέρες του, φώναξε τον γιο του, τον νέο Αστόχαστο, και του είπε: Φθάνουν, γιε μου,

Διαβάστε περισσότερα

TA BIBΛIA ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΣTIΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

TA BIBΛIA ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΣTIΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ TA BIBΛIA ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΣTIΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Η κυρία Κατάκη, διηγήματα, 1995 Μικρά Αγγλία, μυθιστόρημα, 1997 Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 1998 Κουστούμι στο χώμα, μυθιστόρημα, 2000 Βραβείο

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε και γιατί έγινε

Τι έγινε και γιατί έγινε Τεύχος 21ο Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2009 Ένα χρόνο πριν, το ΔΕΚΕΜΒΡΗ του 2008, ένα πρωτοφανές φαινόμενο συντάραξε την ελληνικήκοινωνία. Κάποιοι μίλησαν για εξέγερση, κάποιοι άλλοι για επεισόδια

Διαβάστε περισσότερα

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ Η Στοιχειωμένη Μοίρα εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TZ Κεφάλαιο 1: Ο θεός της σοφίας 9 Κεφάλαιο 2: Η ημέρα της συνάντησης 19 Κεφάλαιο 3: Ο Άγγελος και οι άγγελοι 27 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο Α.1 Τι λοιπόν; Αυτό δεν είναι φυσικό, είπα εγώ, και δεν προκύπτει ως αναγκαίο συμπέρασμα από όσα έχουν λεχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ Για την πατρίδα και τον έρωτα Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ Λεμεσός Αθήνα 2004 1 Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΕΠΕΙΑ ΣΕΙΡΑ: Ιστορικό Μυθιστόρημα Διευθυντής Σειράς: Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 Επίπεδο Α1 Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ένας φίλος σας σας προσκαλεί στο γάμο του. Διαβάστε το προσκλητήριο και σημειώστε ( ) κάτω από το ΣΩΣΤΟ για τις προτάσεις που συμφωνούν με το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS NICOSIA ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Σχολική χρονιά 2014-2015 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS NICOSIA ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Σχολική χρονιά 2014-2015 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS NICOSIA ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σχολική χρονιά 2014-2015 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 11 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ»

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ» ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ» ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ «Αργοπεθαίνω!» Είναι η πρώτη λέξη. Η πιο αυθόρμητη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ Μεγάλο κακό η µνησικακία. Είναι µεγαλύτερο κι από την πορνεία. Πόσο µεγάλη η αρετή της συγχωρητικότητας!

ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ Μεγάλο κακό η µνησικακία. Είναι µεγαλύτερο κι από την πορνεία. Πόσο µεγάλη η αρετή της συγχωρητικότητας! ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ Μεγάλο κακό η µνησικακία. Είναι µεγαλύτερο κι από την πορνεία. Την πορνεία, όταν την κάνεις, χορταίνεις κάπως. Η µνησικακία σε φλογίζει συνεχώς. Αντίθετα η συγχωρητικότητα µεγάλη αρετή σε κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεολογικών Σπουδών : Ελένη Καρβουνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Ι1ΑΙ1Α-ΕΥΘΥΜ10Σ στο πάνθεο των αγίων του Καθηγητή Νίκου Πετρόχειλου

Ι1ΑΙ1Α-ΕΥΘΥΜ10Σ στο πάνθεο των αγίων του Καθηγητή Νίκου Πετρόχειλου ίπερ»ιλ Λ ^^νο'ι ' ' ^ ΗΡΑΙΚΟΣ ΣΥΝΖ^ΛΟΣ ΑΘΗΝ ρστοκλεουσ 5 77 ΑΘΗΝΑ Ί Γ 00 Ν ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ: ΠΑΝ Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΕΚΔΟΤΗΣ Δ/ΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ...11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ...23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ...37 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ...57 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ...74 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ...91

Διαβάστε περισσότερα

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ

Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ Αρμέγει δήθεν ο Γιώργος τα πρόβατά του κάθε πρωί και γεμίζει καρδάρες με γάλα το οποίο αποθηκεύεται σε δοχεία μεγάλης χωρητικότητας και μεταφέρεται σ εργοστάσιο επίσης δήθεν δικής του ιδιοκτησίας όπου

Διαβάστε περισσότερα

κανέναν και να μην έχουμε εχθρούς. Ευφροσύνη Καμαριώτη Αγγελική Αλεξίου

κανέναν και να μην έχουμε εχθρούς. Ευφροσύνη Καμαριώτη Αγγελική Αλεξίου ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 1 ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ 3 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ Στις 13 Νοεμβρίου 2015, επισκεφτήκαμε μαζί με την Ε και τη ΣΤ Δημοτικού το

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Περιεχόμενα: Στόχοι Συνέντευξη της Μαρίας Ιορδανίδου Ιστορικό πλαίσιο του έργου Ο μύθος Η ηρωίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Απόσπασμα από το βιβλίο «Η πεταλούδα της Νύχτας» της Ειρήνης Φραγκάκη που ευγενικά παραχώρησε η συγγραφέας αλλά και ο εκδοτικός οίκος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net

Διαβάστε περισσότερα

7. Βύργερ, "Λεονώρα", στον τόμο: Λορέντζος Μαβίλης, Τα Έργα, Αλεξάνδρεια, εκδ. του λογ. περ. Γράμματα, 1915, σσ. 93-99.

7. Βύργερ, Λεονώρα, στον τόμο: Λορέντζος Μαβίλης, Τα Έργα, Αλεξάνδρεια, εκδ. του λογ. περ. Γράμματα, 1915, σσ. 93-99. 7. Βύργερ, "Λεονώρα", στον τόμο: Λορέντζος Μαβίλης, Τα Έργα, Αλεξάνδρεια, εκδ. του λογ. περ. Γράμματα, 1915, σσ. 93-99. Σχόλιο To "Eξωτικό" παραλλάσσει το ρομαντικό μοτίβο του νεκρού καβαλάρη που πορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 «Πασχαλινά αυγά» Λεξιλόγιο η ιδιότητα: το χαρακτηριστικό, το γνώρισµα (σ) Οι ιδιότητες των χηµικών στοιχείων ποικίλουν. (π) η προσέλκυση: το πλησίασµα, η προσέγγιση (σ) η προσέλκυση-

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας «Αστέρια» Τώρα που απλώθηκε η νύχτα Σου γαλήνεψαν τα µάτια και ο νους κι αναζητώ το µονοπάτι που οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ. ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογραφικό Σενάριο Του Γιάννη Καρατσιώρη. Εμπνευσμένο από χαρακτήρες της Teleperformance

Κινηματογραφικό Σενάριο Του Γιάννη Καρατσιώρη. Εμπνευσμένο από χαρακτήρες της Teleperformance 1 ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ Κινηματογραφικό Σενάριο Του Γιάννη Καρατσιώρη Εμπνευσμένο από χαρακτήρες της Teleperformance 2 Χαρακτήρες Κόρη του πρώην ιδιοκτήτη του κέντρου «το Μεγαλείο». Κακομαθημένη αλλά πονηρή. Την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ

ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ Ο άνθρωπος είναι ένα θαύμα! Τιμή και σεβασμός σ ένα τέτοιο ον... Έχει πρόσβαση παντού... Είναι ένας θνητός θεός! Ανεβαίνει ακόμη και στον ουρανό και τον μετρά... Χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

1 Μελογονής: Ο γλυκός σα μέλι γονέας. 2 Νικλιάνος: Ο καταγόμενος από αριστοκρατική και ισχυρή γενεά της Μάνης.

1 Μελογονής: Ο γλυκός σα μέλι γονέας. 2 Νικλιάνος: Ο καταγόμενος από αριστοκρατική και ισχυρή γενεά της Μάνης. Ο μικρότερος από τους γιους του Αναγνώστη, ο Βασίλειος Πατσούρης ή Πατσουράκος, ήταν ένας από τους πρώτους Δημοδιδάσκαλους στη Μάνη, αφού σπούδασε στο «Αθήνησι Διδασκαλείον» κατά τα έτη 1860-1862. Τότε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΤΟ. Ο Όλεθρος του Νότου

ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΤΟ. Ο Όλεθρος του Νότου ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΤΟ Ο Όλεθρος του Νότου Κώστας Βουλαζέρης ISBN: 978-618-5031-17-6 ISBN(set): 978-618-5031-08-4 Ο Όλεθρος του Νότου είναι το ένατο βιβλίο της σειράς Άρµπεναρκ: Η Επιστροφή των Θεών. Περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια

Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τίτλος του διηγήµατος: Το γουρούνι µε τα ξύλινα ποδάρια Τις ίδιες κουβέντες άκουγε συχνά η θάλασσα των «Τσιφλικιών» που συντηρούσε τα όνειρά µας στην αρµύρα της, αλλά και κρυφόβραζε στα σπλάχνα της τη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Μαρία Ιορδανίδου Λωξάντρα (απόσπασµα) Η µεγάλη πράσινη πήλινη σόµπα φλοκάριζε 1 µε δύναµη σαν µπήκαν στην τραπεζαρία. Μοσχοβολούσε η κάµαρα πεύκο

Διαβάστε περισσότερα

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας Πνευματική Ανατομική Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Άννα: Κάνουμε δήλωση πρόθεσης για το σώμα μας. Ας φέρουμε τα χέρια στην καρδιά ακουμπώντας στην καρδιά. Τιμώ

Διαβάστε περισσότερα