Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις"

Transcript

1 Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Ιστορική αναδρομή και υφιστάμενη κατάσταση της διεθνούς παραγωγής Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας

2 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής - αρχαιότητα Υπάρχουν ενδείξεις εμπορίου μεταξύ προϊστορικών πολιτισμών. Οργανωμένο διεθνές εμπόριο καταγράφεται από τον 19 ο αιώνα π.χ. με εμπορική αποικία των Ασσύριων στην Καππαδοκία. Η χρήση καμηλών επέτρεψε σε άραβες νομάδες το εμπόριο μπαχαρικών και μεταξιού με την Άπω Ανατολή. Η χρήση των πλοίων ήταν επίσης καταλυτικός παράγοντας για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων και πρώτων υλών σε μεγάλες αποστάσεις. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ελέγχου παραγωγικών μονάδων σε άλλες χώρες είναι οι αποικισμοί των αρχαίων ελληνικών πόλεων, οι οποίες σε αναζήτηση πρώτων υλών δημιούργησαν εκτεταμένα δίκτυα συγγενών πόλεων σε πολύ μεγάλες εκτάσεις. Κυρίαρχο ρόλο στις δραστηριότητες αυτές στην αρχαιότητα είχε το (κράτος).

3 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής 14ος 18ος αιώνας Πολυεθνικές επιχειρήσεις πιο κοντά στη σημερινή τους μορφή συναντούμε από το μεσαίωνα στην Ευρώπη. Τον 14ο αιώνα, με τη μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου στην Ευρώπη Ιταλοί τραπεζίτες όπως η οικογένεια των Medici ιδρύουν περίπου 150 τραπεζικές εταιρίες με διασυνοριακές δραστηριότητες και υποκαταστήματα στο Λονδίνο, την Μπριζ και το Παρίσι. Οι ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των νέων χωρών από τον 15ο αιώνα προσέφερε γόνιμο έδαφος για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων εκτός της Ευρώπης. Τον 16ο και 17ο αιώνα μεγάλες εμπορικές εταιρίες της Ευρώπης εξαπλώνουν το εμπορικό τους δίκτυο στις αποικίες στην Ασία, (πχ Βρετανική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών και Ολλανδική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών) οι οποίες εκμεταλλευόταν τους φυσικούς πόρους και ακόμα και το ανθρώπινο δυναμικό των αποικιών.

4 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής 14ος 18ος αιώνας Στα μέσα του 17ου αιώνα παρατηρείται μετανάστευση επιχειρηματιών εντός και εκτός Ευρώπης (Αμερική, Αφρική, Ρωσία) με σκοπό την ίδρυση παραγωγικών μονάδων στο εξωτερικό (γεωργικές εκμεταλλεύσεις), υφαντουργεία, σιδηρουργεία. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας και διατηρούσαν ελάχιστες σχέσεις με τη χώρα προέλευσης του επιχειρηματία και του κεφαλαίου εν γένει. Με την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα που έδωσε ώθηση στη δημιουργία του εργοστασίου ως μορφή οργάνωσης της παραγωγής αλλά και την ιδιοκτησιακή δομή από οικογενειακές σε μετοχικές επιχειρήσεις γεγονός που έδωσε νέα ώθηση στις ΑΞΕ. Η συσσώρευση κεφαλαίου στην Ευρώπη, προκάλεσε σημαντικές εκροές κεφαλαίων από αυτήν προς την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. Η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις τότε ήταν η Αγγλία, η οποία ήταν η ισχυρότερη οικονομικά δύναμη παγκοσμίως.

5 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής Αναπτύχθηκε μία μορφή συνεργασίας μέσω συμβολαίων μεταξύ Βρετανικών επιχειρήσεων και εμπορικών (Βρετανικών) οίκων οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι σε υπερπόντιες κτήσεις. Η μορφή αυτή συνεργασίας αναφερόταν στην αντιπροσώπευση των Βρετανικών εταιριών μέσω αυτών των οίκων προκειμένου να προωθήσουν τις εξαγωγές τους στην Ινδία, τη Μαλαισία και την Μπούρμα που ήταν εγκατεστημένες. Μία άλλη μορφή διεθνούς επιχειρηματικότητας ήταν οι λεγόμενες free standing companies με σκοπό τη διοχέτευση των άφθονων βρετανικών (κυρίως) κεφαλαίων σε κάποια κερδοφόρα επιχειρηματική ιδέα στο εξωτερικό. Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ήταν μια μορφή εταιριών venture capital. Οι επιχειρήσεις αυτές στην ουσία δεν ασκούσαν καμία οικονομική δραστηριότητα στις χώρες προέλευσης, όπου όμως ήταν εγκατεστημένα τα διοικητικά τους συμβούλια. Υπήρχαν επίσης επενδυτικοί όμιλοι με έδρα κυρίως τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι εξέφραζαν οικογενειακά και επιχειρηματικά συμφέροντα ήλεγχαν μεγάλο αριθμό θυγατρικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό Ωστόσο, συνολικά οι ΑΞΕ την περίοδο έως το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα ήταν οι εξαιρέσεις στον κανόνα της εξαγωγής κεφαλαίου με τη μορφή των επενδύσεων χαρτοφυλακίου τα οποία επενδύονταν τόσο στις αποικίες όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη, και τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

6 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής Το 1914 το μεγαλύτερο τμήμα των ΑΞΕ αφορούσε στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων (περίπου το 55% του παγκόσμιου αποθέματος ΑΞΕ) ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% ήταν τη μεταποίηση. Το υπόλοιπο, ήταν κατανεμημένο στις υπηρεσίες, κυρίως στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στις τράπεζες, τις ασφάλειες και τη διακίνηση προϊόντων. Περίπου το μισό απόθεμα ΑΞΕ (45%) είχε ως χώρα προέλευσης τη Βρετανία, ακολουθούσαν οι ΗΠΑ (18,6%), η Γαλλία (12,0), η Γερμανία (10,3%), η Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία και Ελβετία κατείχαν συνολικά το 9,6% και τέλος η Ιαπωνία. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωρίζουμε ότι το 1913 τα 2/3 των Α.Ξ.Ε. κινούνταν προς αναπτυσσόμενες χώρες σε αντίθεση με σήμερα που αποστολείς και δέκτες των Α.Ξ.Ε. είναι ως επί τω πλείστον οι ανεπτυγμένες χώρες. Η χρήση του πετρελαίου ως ορυκτού καυσίμου επεκτείνεται αντικαθιστώντας σταδιακά τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα όπως το κάρβουνο. Στις Α.Ξ.Ε. στον πρωτογενή τομέα κυρίαρχο ρόλο πλέον έχει το πετρέλαιο με ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιχειρήσεις του κλάδου να επενδύουν τεράστια ποσά εκτός των συνόρων τους με σκοπό την άντληση αλλά και τη διάθεση πετρελαίου. H κλαδική συγκέντρωση των Α.Ξ.Ε., αντικατόπτριζε τη διάρθρωση της παραγωγής εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα, το 1914, τα παγκόσμια αποθέματα Α.Ξ.Ε. κατανέμονταν κατά 55% σε κλάδους του πρωτογενούς τομέα, κατά 20% σε σιδηροδρόμους, κατά 15% σε κλάδους μεταποίησης και κατά 10% σε κλάδους υπηρεσιών. Οι Α.Ξ.Ε. αναζήτησης αγορών επίσης αναπτύσσονται ραγδαία.

7 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής Μέχρι το 1914 μια σειρά από επιχειρήσεις είχαν καταστεί πολυεθνικές με τη σύγχρονη έννοια του όρου, εγκαθιδρύοντας θυγατρικές σε διαφορετικές χώρες, αποκτώντας σημαντικό μέγεθος και εξίσου σημαντικά μερίδια αγοράς διεθνώς και αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και προϊόντα καθώς και μια οργανωτική δομή που προσομοιάζει αρκετά με τα σημερινά δεδομένα. Στις πρώτες αυτές πολυεθνικές περιλαμβάνονται: η αμερικανική Singer (ραπτομηχανές), οι γερμανικές χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες BASF, Bayer και Hoechst, οι γερμανικές βιομηχανίες ηλεκτρικών μηχανών Siemens και AEG, οι αμερικανικές General Electric και Westinghouse η σουηδική Ericsson, οι ελβετικές φαρμακευτικές εταιρίες Ciba, Geigy, Sandoz, η ελβετική επίσης εταιρία τροφίμων Nestle, η γαλλική βιομηχανία ύαλου St. Gobain, η αμερικανική εταιρία πετρελαίου Standard Oil, η βρετανική ΒΡ και η αγγλο-ολλανδική Shell, Συνολικά το 1914 υπήρχαν 200 βρετανικές πολυεθνικές, 160 ελβετικές, 51 γερμανικές και 39 αμερικανικές. Οι τομείς δραστηριότητας τους ήταν η μεταποίηση, ενώ των γερμανικών πολυεθνικών εντοπίζονταν στη χημική βιομηχανία.

8 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής μεσοπόλεμος Ακολούθησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ενδιάμεσα μία οικονομική κρίση, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία. Υπήρξε σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής και των διεθνών εμπορικών και κεφαλαιακών ροών καθώς και μία πρωτόγνωρη άνοδος του προστατευτισμού. Οι δασμοί διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 1913, ωθώντας την ανάπτυξη των ΑΞΕ προς υποκατάσταση των εξαγωγών παράλληλα όμως παρατηρήθηκε δημιουργία καρτέλ σε ολιγοπωλιακές αγορές που περιόρισαν τον ανταγωνισμό. Η Σοβιετική Ένωση εθνικοποίησε την ξένη ιδιοκτησία Ανεστάλη ο συναλλαγματικός κανόνας χρυσού. Οι Α.Ξ.Ε. συνέχισαν να αυξάνονται δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκαν ως ένα μέσο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στο εμπόριο που ανέκυψαν λόγω της αύξησης του προστατευτισμού. Η Μ. Βρετανία παρέμενε η σημαντικότερη χώρα προέλευσης κατέχοντας ποσοστό 38,9% οι ΗΠΑ εμφάνισαν αύξηση με ποσοστό 27,7% ενώ το ποσοστό της Γερμανίας κατέρρευσε στο 1,3% λόγω του Α παγκοσμίου πολέμου, και η Γαλλία είχε και αυτή μείωση στο 9,5%. Οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να είναι οι δημοφιλέστερες χώρες υποδοχής αυξάνοντας το ποσοστό τους, ενώ αύξηση είχε και η Ασία. Καθετοποίηση της παραγωγής και αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σχέση με τις νέες (greenfield) ΑΞΕ.

9 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής - μεσοπόλεμος Εκτιμώμενο απόθεμα Α.Ξ.Ε. ανά χώρα προέλευσης ( ).

10 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής Η περίοδος μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώθηκε ταχύτατη ανάπτυξη των Α.Ξ.Ε. και των πολυεθνικών επιχειρήσεων, συνεχίζοντας την προπολεμική τους τάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τη Βρετανία ως κυρίαρχη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις ΗΠΑ προέρχονταν τα τρία τέταρτα των νέων ΑΞΕ στην περίοδο από το 1945 έως το Η περίοδος από την αρχή του σχεδίου Μάρσαλ το 1948 µέχρι τη δημιουργία της ΕΟΚ το 1958 ήταν µια περίοδος έντονης ανάμιξης των ΗΠΑ µέσω κυβερνητικών δανείων και χορηγιών στο εξωτερικό. Η υλοποίηση του Σχεδίου Μάρσαλ ενίσχυσε την είσοδο επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι αμερικανικές ΠΕ βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση, διαθέτοντας τα προϊόντα, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία οργάνωσης και μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά. Από το 1960 και μετά, οι ΑΞΕ άρχισαν να κατευθύνονται με αυξανόμενο ρυθμό προς τις αναπτυγμένες οικονομίες. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία εξάπλωση των ΑΞΕ και των ΠΕ καθώς κάνουν την εμφάνισή τους νέες δραστηριότητες κυρίως στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ενώ ταυτόχρονα η διεθνοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας γίνεται εντονότερη. Η μεταβολή αυτή στον τόπο εγκατάστασης οφείλεται στην αλλαγή του τύπου των ΑΞΕ που επικρατούσε πριν το Β Παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι, από επενδύσεις αναζήτησης φυσικών πόρων οι ΑΞΕ στράφηκαν σε αναζήτηση αγορών, αποτελεσματικότητας και στρατηγικών κεφαλαίων.

11 Ιστορική αναδρομή της διεθνοποίησης της παραγωγής Η περίοδος μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο Από τη δεκαετία του 1970, οι Η.Π.Α. παύουν να είναι ο μοναδικός παίκτης στη διεθνοποίηση της παραγωγής, αφού σταδιακά εισέρχονται δυναμικά οι πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, και από τη δεκαετία του 1990 η Ιαπωνία. Οι Α.Ξ.Ε. άρχισαν να εκτινάσσονται από τα μέσα της δεκαετίας του Το άνοιγμα των οικονομιών των χωρών Κ.Α.Ε., καθώς και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, φαίνεται να προσέλκυσαν σημαντικές Α.Ξ.Ε. στις περιοχές αυτές. Ακολουθεί μεγάλη κάμψη, η οποία κορυφώθηκε το 2001 και οφείλεται στις κρίσεις που συνέβησαν στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, στις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, κατά την περίοδο Από το 2004, οι Α.Ξ.Ε. φαίνεται να ανακάμπτουν αυξανόμενες σε επίπεδο διπλάσιο από αυτό της ανόδου της προηγούμενης δεκαετίας. Από το 2007 οι ροές Α.Ξ.Ε. καταποντίζονται, ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, πέφτοντας μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν στο μισό. Μείωση δεν παρατηρήθηκε μόνο στις ροές, αλλά και στα αποθέματα (σε μικρότερο βαθμό). Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε αποεπένδυση, που πιθανώς οφείλεται στην απόσυρση κεφαλαίων από τις θυγατρικές επιχειρήσεις, αλλά και στην μείωση της αξίας των ιδίων κεφαλαίων, λόγω της πτώσης της χρηματιστηριακής τους αξίας.

12 Πηγή: Κυρκιλής (2002) Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σελ. 45

13 Πηγή: UNCTADSTAT Εκροές ΑΞΕ παγκόσμια σε εκ. $ Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και του 2000 παρατηρούνται μεγάλες πτώσεις των ροών οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με τις χρηματοοικονομικές κρίσεις Απόθεμα εκροών ΑΞΕ παγκόσμια σε εκ. $ Τα αποθέματα Α.Ξ.Ε. την τελευταία τριακονταετία, σημείωσαν αύξηση από 0,5 τρις $ το 1980, στα 26 τρις $ το

14 4 Εκροές ΑΞΕ ως % του παγκόσμιου ΑΕΠ 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0, Οι ροές Α.Ξ.Ε. αυξάνονται ως ποσοστό του παγκόσμιου Α.Ε.Π.

15 Τα αποθέματα των εκροών των ανεπτυγμένων χωρών φαίνεται να ταυτίζονται με το ύψος των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων εκροών, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του Η θεαματική αύξηση των Α.Ξ.Ε., μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες είναι τόσο χώρες προέλευσης όσο και χώρες δέκτες των Α.Ξ.Ε. Σήμερα (2016), περίπου το 80% του αποθέματος των Α.Ξ.Ε. κατέχεται από τις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ποσοστό περίπου 63% είναι εγκατεστημένο σε αυτές. Όμως, παράλληλα, η θέση των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία ως χώρες προέλευσης Α.Ξ.Ε., ενισχύθηκε σημαντικά. Παρατηρείται μία αύξηση της συμμετοχής των αναπτυσσόμενων χωρών τόσο ως χώρες προέλευσης με τα αποθέματά τους να διπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια φτάνοντας στο 22% όσο ως χώρες εγκατάστασης με τα αποθέματα να φτάνουν το 30%. Όσον αφορά στις χώρες υπό μετάβαση, κατέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του αποθέματος εισροών Α.Ξ.Ε., κοντά στο 4%.

16 Μερίδια αποθεμάτων εκροών Α.Ξ.Ε. ανά ομάδα χωρών Αναπτυσσόμενες οικονομίες Οικονομίες υπό μετάβαση Ανεπτυγμένες οικονομίες Μερίδια αποθεμάτων εισροών Α.Ξ.Ε. ανά ομάδα χωρών Πηγή: UNCTADSTAT Αναπτυσσόμενες οικονομίες Οικονομίες υπό μετάβαση Ανεπτυγμένες οικονομίες

17 Διεθνής επενδυτική θέση σε εκ. $ Αναπτυσσόμενες οικονομίες Οικονομίες υπό μετάβαση Ανεπτυγμένες οικονομίες Παρατηρείται μία καθαρή εκροή κεφαλαίου μέσω ΑΞΕ από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι διενεργείται μία σχετική αναδιανομή του κεφαλαίου, το οποίο υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να ωφελεί οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.

18 Αποθέματα Α.Ξ.Ε. το έτος 2016 ανά ομάδα χωρών Εκροές Εισροές Αποθέματα εκροών (εκ. $) Μερίδια αποθεμάτων εκροών % Αποθέματα εισροών (εκ. $) Μερίδια αποθεμάτων εισροών % Ανεπτυγμένες οικονομίες ,31% ,29% Αναπτυσσόμενες οικονομίες Οικονομίες υπό μετάβαση ,20% ,96% ,49% ,73% Παγκόσμια % % Πηγή: UNCTADSTAT

19 Γεωγραφική Ανάλυση (αποθέματα εκροών) Οι Α.Ξ.Ε. παραδοσιακά προέρχονται από την επονομαζόμενη τριάδα (Ε.Ε, Η.Π.Α, Ιαπωνία) όμως τα τελευταία χρόνια και άλλες χώρες όπως η Κίνα συμμετέχουν δυναμικά. Παραδοσιακοί προορισμοί των Α.Ξ.Ε. είναι η Ε.Ε, οι Η.Π.Α. και το Χονγκ Κονγκ ενώ τα τελευταία η Κίνα, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Σιγκαπούρη κατέχουν σημαντικά ποσοστά. Πρωταθλητής στις Α.Ξ.Ε. είναι η ΕΕ η οποία κατέχει το 36% των αποθεμάτων παγκοσμίως, ενώ η ίδια συγκεντρώνει στην περιοχή της το 31% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Οι Η.Π.Α. είναι σταθερά δεύτερη δύναμη τόσο στην αποστολή όσο και στην υποδοχή Α.Ξ.Ε., με ποσοστά 24% και 22% αντίστοιχα. Ωστόσο, βάσει του μεγέθους της και της μακράς παράδοσής της στη φιλελεύθερη οικονομία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με την Ε.Ε. Κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. βρισκόταν σχετικά κοντά ως προς το ποσοστό τους στις παγκόσμιες Α.Ξ.Ε., τόσο ως χώρες εγκατάστασης όσο και ως χώρες προέλευσης. Ως χώρες προέλευσης οι Η.Π.Α. συγκέντρωναν μεγαλύτερο ποσοστό, τα περισσότερα χρόνια, ενώ ως χώρα εγκατάστασης η Ε.Ε. ήταν πιο ελκυστική, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του Η ισορροπία αυτή άρχισε να ανατρέπεται ριζικά, από την αρχή της δεκαετίας του 2000, με την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος από τις χώρες της ευρωζώνης. Τόσο οι εισροές όσο και οι εκροές της Ε.Ε. άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Παράλληλα, οι αντίστοιχες των Η.Π.Α. άρχισαν να μειώνονται, φτάνοντας έτσι σε μία διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων τόσο στα αποθέματα εκροών όσο και στα αποθέματα εισροών. Ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών που έχει προκαλέσει προβληματισμό είναι η σημαντική συγκέντρωση Α.Ξ.Ε σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Νήσοι Κέυμαν, το Τζέρσευ και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι.

20 Αποθέματα εκροών ΑΞΕ 2015 Άλλες χώρες; 21,33 Καναδάς; 4,31 ΕΕ; 36,41 Κίνα; 4,40 Ελβετία; 4,53 Ιαπωνία; 4,92 ΗΠΑ; 24,10

21 Αποθέματα εισροών ΑΞΕ 1991 Βραζιλία; 1, Ελβετία; 1,45 Βραζιλία; 1,56 Αυστραλία; 3,30 Καναδάς; 4,73 Χονκ Κονγκ; 8,20 Άλλες χώρες; 14,24 ΕΕ; 39,45 Ελβετία; 1,60 Σιγκαπούρη; 1,84 Κίνα; 2,84 Αυστραλία; 3,12 Καναδάς; 3,45 Χονκ Κονγκ; 6,38 Άλλες χώρες; 13,92 Βραζιλία; 1,63 ΕΕ; 37,29 Σιγκαπούρη; 1,48 Αυστραλία; 1,62 Μεξικό; 1,62 Κίνα; 2,58 Καναδάς; 4,34 Χονκ Κονγκ; 5,81 Άλλες χώρες; 12,74 ΗΠΑ; 37,16 ΗΠΑ; 27,07 ΗΠΑ; 28,21 ΕΕ; 31,00 Ελβετία; 1,49 Βραζιλία; 1,56 Ρωσία; 1,56 Σιγκαπούρη; 2,07 Αυστραλία; 2,17 Μεξικό; 2,21 Κίνα; 2,38 Χονκ Κονγκ; 4,32 Άλλες χώρες; 13, ΕΕ; 38,16 Βρετανικές Παρθένες Νήσοι; 1,31 Μεξικό; 1,92 Ρωσία; 2,29 Αυστραλία; 2,60 Κίνα; 2,90 Ελβετία; 3,02 Σιγκαπούρη; 3,13 Άλλες χώρες; 16, ΕΕ; 36,34 Αυστραλία; 2,13 Βρετανικές Παρθένες Νήσοι; 2,28 Νήσοι Κέυμαν; 1,23 Βραζιλία; 1,86 Μεξικό; 2,02 Καναδάς; 3,02 Ελβετία; 3,33 Σιγκαπούρη; 4,30 Άλλες χώρες; 15, ΕΕ; 30,97 ΗΠΑ; 22,12 Καναδάς; 5,58 ΗΠΑ; 24,63 Βραζιλία; 3,16 Καναδάς; 4,86 Χονκ Κονγκ; 5,27 ΗΠΑ; 16,90 Κίνα; 4,85 Χονκ Κονγκ; 6,32

22 Η.Π.Α. Το αμερικανικό κεφάλαιο συγκεντρώνεται διαχρονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ολλανδία, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως χώρα εγκατάστασης φτάνοντας μετά το 2008 να ξεπερνάει το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία χρόνια, σημαντική αύξηση έχει γίνει και στις ροές προς την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Ελβετία. Η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος στις χώρες της ευρωζώνης φαίνεται να είναι από τους παράγοντες που ώθησαν τις αμερικανικές Α.Ξ.Ε. στην περιοχή, μειώνοντας τη σημασία οικονομιών που δε μετείχαν όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός Ευρώπης, ο Καναδάς είναι η βασική χώρα προορισμού, ενώ σημαντικό κεφάλαιο βρίσκεται και σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες και τα Νησιά Κέϋμαν. Η οικονομική κρίση του 2007, μείωσε σημαντικά τις συνολικές εκροές Α.Ξ.Ε. των Η.Π.Α. ειδικά προς τις αναδυόμενες οικονομίες. Οι Η.Π.Α. υπήρξαν παραδοσιακά χώρα προέλευσης Α.Ξ.Ε., μετά το Β ΠΠ επενδύοντας στην ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο οικονομίων της Ευρώπης. Από τη δεκαετία 1990, όπου οι Η.Π.Α. άρχισαν να γίνονται και χώρα εγκατάστασης Α.Ξ.Ε.

23 ΕΕ Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη δύναμη όσον αφορά στην προέλευση και εγκατάσταση Α.Ξ.Ε. Οι ροές Α.Ξ.Ε. μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. είναι περίπου διπλάσιες από τις ροές Α.Ξ.Ε. της Ε.Ε. με τον υπόλοιπο κόσμο Οι Α.Ξ.Ε. της Ε.Ε. έχουν ως βασικό προορισμό τις Η.Π.Α και διάφορους φορολογικούς παραδείσους και κέντρα off-shore. Ειδικότερα, μετά το 2000, οι ροές προς φορολογικούς παραδείσους έφτασαν να κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ροές προς τις Η.Π.Α. Ακολουθεί η Ελβετία, ενώ αρκετά πιο κάτω βρίσκονται η Ρωσία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Οι Α.Ξ.Ε. της Ε.Ε. συγκεντρώνονται στους κλάδους της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης και ακολουθούν άλλοι κλάδοι των υπηρεσιών και της βιομηχανίας χημικών. Οι εισροές προς την Ε.Ε. προέρχονται από τις ίδιες χώρες στις οποίες βρίσκεται το απόθεμα των ευρωπαϊκών Α.Ξ.Ε. και συγκεντρώνονται κυρίως στους κλάδους της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης και των υπηρεσιών. Ακολουθούν οι κλάδοι των χημικών και του εμπορίου. Εντός της ΕΕ οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της δέχονται τις περισσότερες Α.Ξ.Ε. Αυτό συμβαίνει, προφανώς, διότι το πλεονέκτημα της χαμηλότερης φορολογίας και του χαμηλότερου εργατικού κόστος των χωρών Κ.Α.Ε. υπερνικείται από τις οικονομίες συγκέντρωσης και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των πιο ανεπτυγμένων χωρών. Οι οικονομίες που πρωτοστατούν στην εκροή και στην εισροή Α.Ξ.Ε. στην Ε.Ε. είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, με τις πέντε πρώτες να συγκεντρώνουν ή/και να κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα

24 Ιαπωνία H Ιαπωνία είναι η τρίτη δύναμη στην κατοχή αποθεμάτων Α.Ξ.Ε. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιαπωνικών Α.Ξ.Ε. κατευθύνονται προς τις Η.Π.Α. Ακολουθούν χώρες τις Λατινικής Αμερικής, του A.S.E.A.N και η Ολλανδία ενώ ιδιαίτερα υψηλές εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και οι Α.Ξ.Ε. στα Νησιά Κέϋμαν. Οι ιαπωνικές Α.Ξ.Ε. κατευθύνονται κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, με την αυτοκινητοβιομηχανία να πρωτοστατεί. Η Ιαπωνία έχει χαμηλές επιδόσεις στην εισροή Α.Ξ.Ε., σε σχέση με το μέγεθός της. Ανάμεσα στους παράγοντες που το προκαλούν αυτό είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της, η μείωση της εγχώριας ζήτησης, η συνεχής ανατίμηση του Γιεν, η εμφάνιση νέων ανταγωνιστών όπως η Κίνα καθώς και το καθεστώς της δια βίου απασχόλησης (lifetime employment) που διατηρείται ευρέως μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία σήμερα δέχεται επενδύσεις κυρίως από την Ε.Ε. (με Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία να πρωτοστατούν) και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημαντικές επενδύσεις δέχεται και από τη Λατινική Αμερική και τα Νησιά Κέυμαν.

25 Κίνα Η αργή μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στην Κίνα το 1978, και ειδικότερα το άνοιγμα στο διεθνές εμπόριο και στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σε συνδυασμό με το χαμηλό εργατικό κόστος, το υποτιμημένο νόμισμα, το μεγάλο πλήθος εργατικού δυναμικού και τις οικονομίες κλίμακας, μετέτρεψαν σταδιακά την Κίνα σε μία υπερδύναμη όχι μόνο στις εισροές αλλά και τις εκροές Α.Ξ.Ε. Η Κίνα, αρχίζει σταδιακά να μετατρέπεται σε χώρα προέλευσης Α.Ξ.Ε., καθώς έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια από τη μεγέθυνση του Α.Ε.Π. της τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια του διεθνούς εμπορίου και της εισροής Α.Ξ.Ε. Η Κίνα άρχισε να αυξάνει σημαντικά τις εκροές Α.Ξ.Ε. μετά το 2000, όπου ακολούθησε μία στρατηγική προώθησής τους, η οποία είχε ως σκοπό να καταστήσει τους εθνικούς πρωταθλητές διεθνείς παίκτες. Οι κινεζικές πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι κυρίως κρατικές επιχειρήσεις (π.χ. COSCO) και επενδύουν κυρίως στις υπηρεσίες προώθησης του εμπορίου και το ίδιο το εμπόριο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κινεζικών Α.Ξ.Ε. είναι εγκατεστημένο στο Χονγκ Κονγκ. Ακολουθούν φορολογικοί παράδεισοι (Νησιά Κέϋμαν, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Το 1979 ελάχιστες ήταν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που ρίσκαραν να εισέλθουν Κίνα. Οι περισσότερες περίμεναν έως τη δεκαετία του 1990 και του Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην ενδοχώρα της Κίνας είναι το Χονγκ Κονγκ, ενώ μικρότερες επενδύσεις κατέχουν οι Η.Π.Α., η Ε.Ε. και η Ιαπωνία. Όταν αναφερόμαστε στην Κίνα, πρέπει να κάνουμε ξεχωριστές αναφορές στις διοικητικά αυτόνομες περιοχές, (Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν).

26 Ποιοτικά χαρακτηριστικά σύγχρονων Α.Ξ.Ε. Η σχέση μεταξύ διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων είναι μάλλον συμπληρωματική, καθώς παρατηρείται ευθεία αναλογική σχέση στις αυξομειώσεις των δυο μεγεθών. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτελούν την κύρια μορφή που παίρνουν οι ΑΞΕ, ιδιαίτερα στην περίπτωση των χωρών υψηλού εισοδήματος. Οι περισσότερες ΑΞΕ συγκεντρώνονται σε βιομηχανικούς κλάδους που είναι skill και technology -intensive. Οι ΠΕ είναι μεγαλύτερες και συχνά και πιο παραγωγικές από ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις. Αυξάνεται συνεχώς η ανάπτυξη των ΠΕ με διεθνή δίκτυα παραγωγής.

27 UNCTAD World Investment Report UNCTAD = United Nations Conference on Trade and Development World Investment Report = Ετήσια έκθεση που εκδίδεται από το 1991 και καλύπτει τις τάσεις των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων καθώς και την εις βάθος ανάλυση ενός ειδικού θέματος.

28 Εισροές Α.Ξ.Ε. ανά περιοχή

29 Διάρθρωση εισροών Α.Ξ.Ε. στις ανεπτυγμένες χώρες

30 20 κορυφαίες οικονομίες σε εισροές και εκροές Α.Ξ.Ε. αντίστοιχα

31 Κλαδική διάρθρωση εισροών Α.Ξ.Ε.

32 Επισκόπηση παγκοσμίων Α.Ξ.Ε.

33 Οι μεγαλύτερες (μη χρηματοοικονομικές) πολυεθνικές επιχειρήσεις

34 Οι μεγαλύτερες (χρηματοοικονομικές) πολυεθνικές επιχειρήσεις

Ιστορική αναδρομή των ΑΞΕ

Ιστορική αναδρομή των ΑΞΕ Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους 2018

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους 2018 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία: Στοιχεία εισροών-εκροών ΑΞΕ έτους 2017

Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία: Στοιχεία εισροών-εκροών ΑΞΕ έτους 2017 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πορεία ξένων επενδύσεων στη Γαλλία: Στοιχεία εισροών-εκροών ΑΞΕ έτους 2017 Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία

Ενημερωτικό Σημείωμα. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ενημερωτικό Σημείωμα Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

PMI. Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης στον κόσμο

PMI. Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης στον κόσμο PMI Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης στον κόσμο Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών Purchasing Managers Index (PMI ) βασίζεται σε μηνιαίες έρευνες που πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες εταιρείες οι οποίες αντιπροσωπεύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010 Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009 Γενικά χαρακτηριστικά Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε να πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία από το

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45%

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45% Εµπορικό Ισοζύγιο Για το, ο όγκος εµπορίου της Ιταλίας ανήλθε σε 743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιταλικές εξαγωγές ήταν 365 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές 377 δισ. ευρώ. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη. 54% των έργων άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν προέλευση την Ευρώπη

Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη. 54% των έργων άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν προέλευση την Ευρώπη Δελτίο Τύπου Λευκωσία 2 Ιουνίου 2016 Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη 54% των έργων άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν προέλευση την Ευρώπη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία παραμένουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ΑΞΕ Οι επιχειρήσεις καθίστανται πολυεθνικές μέσω άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ) Fortune Kunene House, 261 Oxford Road, 2196 Illovo, Johannesburg Tel.: +2711 214 2300/2317

Διαβάστε περισσότερα

Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD

Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD Η Ελλάδα, για το 2015, κατέγραψε σημαντική υποχώρηση στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και πλέον βρίσκεται στην 56 η θέση μεταξύ 61 χωρών, από την 50 η θέση την οποία είχε καταλάβει κατά το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site: ΚΡΑΤΙΝΟΥ 11 10552 ΑΘΗΝΑ 210.5228925 210.5221515 - FAX: 210.5242568 e-mail: pse@otenet.gr site: www.pse.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011 ΠΣΕ: Διπλάσιες των εκτιμήσεων οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης)

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην έβδομη θέση του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO βάση των εισαγομένων ποσοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013.

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013. 2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία Άννα Κομποθέκρα, 2013. Περιεχόμενα 1. Παρουσίαση στατιστικών σειρών για την περίοδο 1750-1914 των οικονομικών μεταβλητών : 1) πληθυσμός, 2) ΑΕΠ, 3) κατά κεφαλήν

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη Global Fraud Survey 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ιούλιος 2018

Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη Global Fraud Survey 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ιούλιος 2018 Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ταυτότητα έρευνας Μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, οι ερευνητές μας διεξήγαγαν 2.550 συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βελγικής στατιστικής υπηρεσίας, το εμπορικό ισοζύγιο του Βελγίου κατά το έτος υπήρξε ελλειμματικό κατά 3,97 δις., σημειώνοντας βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

OECD Science, Technology and Industry: Scoreboard 2005. Επιστήμη, Τεχνολογία και Βιομηχανία: Πίνακας Αποτελεσμάτων του ΟΟΣΑ 2005.

OECD Science, Technology and Industry: Scoreboard 2005. Επιστήμη, Τεχνολογία και Βιομηχανία: Πίνακας Αποτελεσμάτων του ΟΟΣΑ 2005. OECD Science, Technology and Industry: Scoreboard 2005 Summary in Greek Επιστήμη, Τεχνολογία και Βιομηχανία: Πίνακας Αποτελεσμάτων του ΟΟΣΑ 2005 Περίληψη στα ελληνικά Σύνοψη Η μακροπρόθεσμη τάση προς την

Διαβάστε περισσότερα

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Στοιχεία της Επετηρίδας για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του International Institute for Management Development - IMD World Competitiveness Yearbook 2015

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν διάφορες µορφές που µπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηµατική δραστηριότητα µιας επιχείρησης. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής:

Υπάρχουν διάφορες µορφές που µπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηµατική δραστηριότητα µιας επιχείρησης. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΟΡΙΣΜΟΙ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Υπάρχουν διάφορες µορφές που µπορεί να πάρει η διεθνής επιχειρηµατική δραστηριότητα µιας επιχείρησης. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Η γερμανική οικονομία, σημειώνοντας το 2016 ρυθμό μεγέθυνσης 1,9% του ΑΕΠ, συνεχίζει να κινείται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Ο τομέας των εξαγωγών, καταγράφοντας από το

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 Λονδίνο, 4 Δεκεμβρίου 215 Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο Σύμφωνα με τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και Ελλάδα

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και Ελλάδα Copyright 2014 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η Θεωρία της Διεθνούς Τραπεζικής Λόγοι Διεθνοποίησης Τραπεζών Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2016 Οι εξωτερικές εμπορικές συναλλαγές της Ισπανίας διατήρησαν το 2016, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αυξητική

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και εξωτερική ανάθεση Ο όρος άμεσες ξένες επενδύσεις αναφέρεται σε μια επένδυση με την οποία μια επιχείρηση αποκτά άμεσο έλεγχο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Οι ροές των ΞΑΕ καταγράφονται στο ισοζύγιο πληρωμών (ΙΠ) των χωρών υποδοχής. Διαφ. 11 Τα στοιχεία όμως του ΙΠ δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. 3. Επενδύσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. 3. Επενδύσεις ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Βερολίνο,

Διαβάστε περισσότερα

του ΑΔΑΜΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ,ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ :AUD115 Επιβλέπων Καθηγητής: Λαζαρίδης Ιωάννης Θεσσαλονίκη, 2016

του ΑΔΑΜΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ,ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ :AUD115 Επιβλέπων Καθηγητής: Λαζαρίδης Ιωάννης Θεσσαλονίκη, 2016 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ του ΑΔΑΜΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ,ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ :AUD115

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βελγικής στατιστικής υπηρεσίας, το εμπορικό ισοζύγιο του Βελγίου κατά το έτος υπήρξε ελλειμματικό κατά 6,64 δις., σημειώνοντας αξιόλογη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση Οι χώρες εμφανίζουν μεγέθυνση με πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Για την Οικονομική Γεωγραφία

Για την Οικονομική Γεωγραφία Για την Οικονομική Γεωγραφία Από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανάπτυξη στον Κόσμο 2009 Δρ. Νίκος Μεταξίδης (nmetaxides@gmail.com ) Τα 3 D της Ανάπτυξης Η αστική ανάπτυξη, η ανθρώπινη κινητικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη ελκυστικότερη από την Κίνα ως επενδυτικός προορισμός

Η Ευρώπη ελκυστικότερη από την Κίνα ως επενδυτικός προορισμός Λευκωσία 11 Ιουνίου 2015 Η Ευρώπη ελκυστικότερη από την Κίνα ως επενδυτικός προορισμός Σύμφωνα με έρευνα της EY, η Δυτική Ευρώπη ξεπέρασε την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική ως Νο1 επενδυτικός προορισμός με

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 40 & 43

H ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 40 & 43 H ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 40 & 43 H Ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι συγκεντρωμένη σε: Ολλανδία, Βέλγιο Γαλλία Αυστρία Βρετανία Τσεχία Βόρεια Ιταλία Βόρεια Ισπανία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα

Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα Βασικός ανταγωνισμός στα 10 πρώτα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα Ο Πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει τις 10 πρώτες κατηγορίες προϊόντων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ (έτος βάσης το 2013), καθώς και τους κύριους

Διαβάστε περισσότερα

17, rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris - Τηλέφωνο: 00331.47.20.26.60 - Φαξ: 00331.40.70.19.04 Ε-mail: ecocom-paris@mfa.gr - ambcomgr@yahoo.

17, rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris - Τηλέφωνο: 00331.47.20.26.60 - Φαξ: 00331.40.70.19.04 Ε-mail: ecocom-paris@mfa.gr - ambcomgr@yahoo. Η μπύρα στην αγορά της Γαλλίας ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η μπύρα στην Γαλλία δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο είναι ο οίνος. Το συγκεκριμένο ποτό δεν έχει την παράδοση και την φήμη που έχει σε άλλες ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (008) ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας 12 10 8 6 4 2 0-2 % 1999 Η δυναµική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της ποντοπόρου ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία: Επιδόσεις και προοπτικές

Η συμβολή της ποντοπόρου ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία: Επιδόσεις και προοπτικές ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Η συμβολή της ποντοπόρου ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία: Επιδόσεις και προοπτικές Απρίλιος 2013 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Θέμα: Εύθραυστη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD Από τη μελέτη της κατάταξης της χώρας μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ Γιοχάνεσμπουργκ, 12 Νοεμβρίου 2018 Εκτιμήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις του BREXIT στην οικονομία της. Το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης)

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην πέμπτη θέση του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO βάση των εισαγομένων ποσοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Νο. 84 Νοέμβριος 2016

Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Νο. 84 Νοέμβριος 2016 Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 84 Νοέμβριος 2016 Η πορεία των εξαγωγών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 (Ιανουάριος Σεπτέμβριος) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ OIKONOMIKH ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Οι νέες συντεταγμένες του παγκόσμιου χάρτη της χωροθέτησης και χωρικής οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Α: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας

Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας Γιώργος Διαμαντής Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ Μέλος ΔΣ ΕΛΕΑΒΙΟΜ Εξέλιξη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Βασική υπόθεση: Διαφορετική παραγωγική διάρθρωση Ειδίκευση Περιφερειών Αρχή Συγκριτικού Πλεονεκτήματος Η κάθε Περιφέρεια ειδικεύεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που παράγει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ;

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Καθώς έχουν περάσει, από το 2008 οπότε και ξέσπασε η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση μετά την κρίση του 1929, οι πάντες σχεδόν συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεπεραστεί η κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις προς και από την Ελλάδα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα (εισροές)

Διαβάστε περισσότερα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Οι οικονομολόγοι έχουν μελετήσει διεξοδικά την λειτουργία της πολυεθνικής επιχείρησης και η σχετική βιβλιογραφία ξεκινά ουσιαστικά στις

Διαβάστε περισσότερα

Σπανιότητα ή στενότητα των πόρων

Σπανιότητα ή στενότητα των πόρων ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη

Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 41 Απρίλιος 2008 Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο Εξαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λευκωσία, 29-03-2010 ΘΕΜΑ: «Το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου» Το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τις δυσανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Καρακατσάνη ON N UP

Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Καρακατσάνη ON N UP ManpowerGroup Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών 115 27 Αθήνα T: 210 32.24.301 F: 210 32.48.644 www.manpowergroup.com Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Καρακατσάνη ON N UP 210 6835001 anna.karakatsani@onnup.com

Διαβάστε περισσότερα

Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς

Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 63 Σεπτέµβριος 2012 Η πορεία των εξαγωγών κατά τους πρώτους έξι µήνες του 2012 (Ιανουάριος Ιούνιος) ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΎΝΔΕΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2011* 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Οι εξαγωγές αποτελούν το «κλειδί» για την αναθέρµανση της ελληνικής οικονοµίας. Με δεδοµένη την αδυναµία της εγχώριας αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Σεούλ, 21 Μαϊου 2007 Α.Π.: 7500 / 239 Προς: Υπουργείο Εξωτερικών - Γραφείο κ. Β' Γεν.Δ/ντή

Σεούλ, 21 Μαϊου 2007 Α.Π.: 7500 / 239 Προς: Υπουργείο Εξωτερικών - Γραφείο κ. Β' Γεν.Δ/ντή ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ YΠΟΘΕΣΕΩΝ Rm 2511, Jang Kyo Bldg, 1, Jang Kyo-dong, Chung-ku, Seoul, Korea 100-797 Τηλ:82-2-754-8292, Fax:82-2-754-8293 E-MAIL: commercial@greekemb.net

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Σταύρος Ιωαννίδης Στελίνα Χατζηχρήστου 26 Ιανουαρίου 2012 Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας GEM Παρατηρητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Το κεφάλαιο παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα στην παγκόσμια οικονομία, αναζητώντας τις υψηλότερες αποδόσεις. Διαφ.

Διαβάστε περισσότερα

Η λύση της ναυτιλίας. Άποψη

Η λύση της ναυτιλίας. Άποψη Η λύση της ναυτιλίας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, εάν γινόταν έδρα ναυτιλιακών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη σημαία, στην οποία θα ήταν νηολογημένα τα πλοία τους υπολογιζόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: Κρατική Στατιστική Υπηρεσία Πορτογαλίας, ES

Πηγή: Κρατική Στατιστική Υπηρεσία Πορτογαλίας, ES ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Το πρώτο 6μηνο 2015, ανεκόπη η πτωτική τάση που εμφάνιζε ο κατασκευαστικός κλάδος στην

Διαβάστε περισσότερα

Manpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα

Manpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα Manpower Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα 3 215 Ελλάδα Προοπτικές Απασχόλησης Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Γ Τρίµηνο του 215 πραγµατοποιήθηκε µέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στη δομή και διάρθρωση της Πολυεθνικής Επιχείρησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2010* 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ)

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές μάρκετινγκ. Εισαγωγικά

Διεθνές μάρκετινγκ. Εισαγωγικά Διεθνές μάρκετινγκ Εισαγωγικά Γιατί είναι απαραίτητο το διεθνές εμπόριο Καλύτερη χρήση των εθνικών πόρων Επιτάχυνση της τεχνολογικής προόδου Ανάπτυξη της Εθνικής αγοράς Μείωση της ανεργίας Βελτίωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2012* 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5. Η ΕΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ. Βασικά θέματα προς συζήτηση:

ΕΝΟΤΗΤΑ 5. Η ΕΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ. Βασικά θέματα προς συζήτηση: ΕΝΟΤΗΤΑ 5. Η ΕΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Βασικά θέματα προς συζήτηση: Τι είναι η διεθνής περιφερειακή συνεργασία και ποια η εξέλιξη του φαινομένου; Μορφές Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Tel: Fax: ey.com/cy

Tel: Fax: ey.com/cy Ernst & Young Cyprus Ltd Jean Nouvel Tower 6 Stasinou Avenue P.O. Box 21656 1511 Nicosia, Cyprus Tel: +357 22209999 Fax: +357 22209998 ey.com/cy Δελτίο Τύπου Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου, 2018 ΕΥ: Τα megadeals

Διαβάστε περισσότερα

Νο. 85 Μάρτιος 2017 Η πορεία των εξαγωγών κατά το 2016 (Ιανουάριος Δεκέμβριος)

Νο. 85 Μάρτιος 2017 Η πορεία των εξαγωγών κατά το 2016 (Ιανουάριος Δεκέμβριος) Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 85 Μάρτιος 2017 Η πορεία των εξαγωγών κατά το 2016 (Ιανουάριος Δεκέμβριος) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα

Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα Ο Πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει τις 10 πρώτες κατηγορίες προϊόντων που εξήχθησαν από Ελλάδα προς τις ΗΠΑ (έτος βάσης το 2013), καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δελτίο Τύπου ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Δελτίο Τύπου ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Επικοινωνία: Αθηνά Γκούζια Τίτλος: Senior Consultant, Communications Tηλ.: +30 210 6781 132 Email: agkouzia@deloitte.gr Deloitte - Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ.4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012.5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ.4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012.5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ...2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ...3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ...4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012...5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ...6 ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ...7 ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ...8 ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Παγκόσμιο εμπόριο: Μια επισκόπηση

Κεφάλαιο 2. Παγκόσμιο εμπόριο: Μια επισκόπηση Κεφάλαιο 2 Παγκόσμιο εμπόριο: Μια επισκόπηση Περίγραμμα Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ Υπόδειγμα βαρύτητας Επίδραση του μεγέθους μιας οικονομίας στο εμπόριο. Απόσταση και άλλοι παράγοντες επηρεασμού

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος Μόσχα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δείκτης Νέων Εργαζομένων της PwC αξιολογεί το κατά πόσο οι χώρες του ΟΟΣΑ συμβάλουν με επιτυχία στην εξέλιξη των νέων τους

Ο Δείκτης Νέων Εργαζομένων της PwC αξιολογεί το κατά πόσο οι χώρες του ΟΟΣΑ συμβάλουν με επιτυχία στην εξέλιξη των νέων τους Δελτίο τύπου Ημερομηνία: 10 Δεκεμβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Follow/retweet: @pwc_press Ο Δείκτης

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς:

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: 1) Το πρώτο σύστημα είναι η καπιταλιστική οικονομία ή οικονομία της αγοράς:

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκη, 23/05/13 Σκοπός της µελέτης:

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα θεωρείται ελκυστική, ωστόσο ο κίνδυνος της αποτυχίας παραμένει

Η επιχειρηματικότητα θεωρείται ελκυστική, ωστόσο ο κίνδυνος της αποτυχίας παραμένει Randstad Hellas Λεωφ. Μεσογείων 2 & Σινώπης Πύργος Αθηνών, Κτίριο Α' 11527 Αθήνα www.randstad.gr Δελτίο Τύπου Ημερομηνία 29.3.2017 Περισσότερες πληροφορίες: Άννα Σύκαλου Telephone +30 210 6770523 asykalou@randstad.gr

Διαβάστε περισσότερα

MINISTER OF TOURISM, GREECE

MINISTER OF TOURISM, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA MINISTER OF TOURISM, GREECE THE EU EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA

Διαβάστε περισσότερα

Όπως επισηµαίνεται στον οδηγό

Όπως επισηµαίνεται στον οδηγό DIGITAL PLANT Πληροφορικής και πικοινωνιών στην λλάδα Όπως επισηµαίνεται στον οδηγό Digital Planet, διεθνώς οι δαπάνες για την παγκόσµια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και πικοινωνιών (ΤΠ), το 2008 θα

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας από την Accenture υπό την αιγίδα του Καθοδηγώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό Ένας νέος τρόπος για ηγέτες κυβερνήσεων και επιχειρήσεων για να κατανοήσουν, να μετρήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα