Συνοπτική περίληψη. Περιγραφή έργου ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συνοπτική περίληψη. Περιγραφή έργου ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"

Transcript

1 Συνοπτική περίληψη Αυτό το έγγραφο πρόκειται να παρουσιάσει στοχοθετημένες συστάσεις πολιτικής προκειμένου να συμβάλλει στην ενσωμάτωση των στρατηγικών όσων αφορά τα εικονικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν modular courses (αρθρωτά μαθήματα), εστιάζοντας σε δύο τομείς των οικονομιών σε όλη την Ευρώπη, τον τουρισμό και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Οι συστάσεις πολιτικής απευθύνονται σε βασικούς ενδιαφερόμενους - κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, διεθνείς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα, τις ΜΚΟ και τους καταναλωτές. Εδώ, θα παρουσιαστούν οι στρατηγικές που ακολουθήθηκαν, τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει και αρκετές συστάσεις με σκοπό να προωθήσουμε όσο πιο καλά μπορούμε το έργο μας ως συνεχή διαδικασία. Περιγραφή έργου Ο κύριος σκοπός του έργου VIRTUS Vocational Education and Training-VIR- TUS ήταν η ανάπτυξη ενός καινοτόμου πλήρους λειτουργικού κέντρου εικονικής εκπαίδευσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να παράσχει κατάλληλα πιστοποιημένα μαθήματα στον 1. Τουρισμό & Υπηρεσίες Φιλοξενίας και 2. στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταποκρίνονται στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις αναγκαίες δεξιότητες, ενώ στόχος ήταν και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ενηλίκων στην συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

2 Ανάλυση Πολιτικής Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, πολλές δράσεις, στρατηγικές, πολιτικές και σχέδια ακολουθήθηκαν. Σε ένα πρώτο στάδιο, η διάγνωση και η ανάλυση εκπαιδευτικών αναγκών ήταν η βάση στην οποία αναπτύχθηκαν τα μαθήματα του Τουρισμού και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, τα οποία παρέχονταν μέσω του εικονικού κέντρου εκπαίδευσης Virtus. Μέσω της έρευνας για το ποιος εκπαιδευόμενος χρειάζεται βοήθεια, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι δεξιότητες επικοινωνίας, οι οριζόντιες και οι διαπροσωπικές δεξιότητες εντοπίστηκαν ως οι πιο συναφείς τύποι δεξιοτήτων που χρειάζεται να αναπτυχθούν από τα άτομα τα οποία επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα του Τουρισμού μέσω ενός προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν την σημασία της ισορροπίας μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, με μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο εμπνευσμένη με κίνητρα για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους. Ως εκ τούτου, για πολλούς εκπαιδευομένους,η ευελιξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ήταν προτεραιότητα. Με στόχο την συλλογή σχετικών απαιτήσεων, προκειμένου να σχεδιαστεί η πλατφόρμα όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα, πραγματοποιήθηκε μια ανάλυση-διάγνωσης αναγκών. Συμπεραίνεται ότι τόσο εκπαιδευόμενοι όσο και οι εκπαιδευτές προτιμούν διαισθητικές λύσεις που αφορούν την λειτουργία της πλατφόρμας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προτιμούν μια εύκολη στην χρήση πλατφόρμα και να μην απαιτείται υπερβολική προσπάθεια για την κατανόηση λειτουργίας αυτής. Άλλες σημαντικές απαιτήσεις για τους εκπαιδευομένους ήταν η διάρκεια της εκπαίδευσης, η οποία ήταν γνωστή και η ύπαρξη πιστοποίησης μετά την ολοκλήρωση των εκπαίδευσης. Για την δημιουργία ενός υπέρ-εκπαιδευτικού περιβάλλοντος προτάθηκε ο συνδυασμός των καλύτερων πτυχών του Συστήματος Διαχείρισης Εκμάθησης και του Προσωπικού Περιβάλλοντος Εκπαίδευσης. Το επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τη Διασφάλιση Ποιότητας- Quality Assurance και τη Διαχείριση Κινδύνου- Risk Management. Σκοπός της πρώτης ήταν να επαληθεύσει ότι όλες οι πτυχές του έργου καλύπτονταν πλήρως από τα μέτρα και κριτήρια της Διασφάλισης Ποιότητας. Επιπλέον, προέβαλε τον τρόπο με τον οποίο ελαχιστοποιούνταν οι κίνδυνοι και διαδικασίες χειρισμού όλου του έργου. Έχοντας χρησιμοποιήσει ένα σχέδιο ποιότητας, προσδιορίστηκαν η ποιότητα διαχείρισης έργου, τα παραδοτέα και η διαχείριση κινδύνου. Υιοθετώντας μία επαναληπτική προσέγγιση, η αβεβαιότητα μειώθηκε. Αυτό έγινε εφικτό διαμέσου της αναγνώρισης των κινδύνων και των συναφών πληροφοριών καθ όλη την διάρκεια του προγράμματος με συχνές ενημερώσεις. Μια άλλη ενέργεια ήταν η επιτομή αξιολόγησης (Evaluation Compendium), η οποία περιγράφει της στρατηγικές δράσεις που υιοθετήθηκαν για την επίτευξη καθορισμένων στόχων και καθορίζει τις μεθόδους παρακολούθησης και αξιολόγησης του έργου. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του συστήματος

3 αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκε τα κριτήρια για την επιλογή των δεικτών ήταν: έγκυρα, αξιόπιστα, ειδικά, ευαίσθητα, λειτουργικά, προσιτά, εφικτά, συγκρίσιμα. Τα εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα ήταν: : έρευνες, ανάλυση από ομάδες εστίασης, έντυπα αξιολόγησης, ερωτηματολόγια, καθώς και πρόσθετα εργαλεία που απαιτούνται κατά την εφαρμογή του προγράμματος. Επιπρόσθετα, η διαδικασία της Παρακολούθησης και Αξιολόγησης ήταν η συλλογική χρήση των μεθόδων έρευνας κοινωνικής επιστήμης και η αξιολόγηση της υλοποίησης του έργου. Ο γενικός στόχος ήταν να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα του έργου, να εντοπιστούν προβληματικοί τομείς, να συγκεντρωθούν τα διδάγματα και να βελτιωθεί η συνολική απόδοση. Τέλος, οι δραστηριότητες διάδοσης του έργου που πραγματοποιήθηκαν καθ όλη την διάρκεια του έργου, στόχευσαν στην ενημέρωση των κύριων και δευτερευουσών ομάδων-στόχων και των βασικών εμπλεκόμενων (key actors) όσον αφορά τη διαδικασία, τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα των δράσεων με τη χρήση διαφορετικών διαύλων διάδοσης σε τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επιτεύγματα και αποτελέσματα του προγράμματος Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικά από τα επιτεύγματά μας σε ότι αφορά το έργο VIRTUS. Ένας ισορροπημένος συνδυασμός μεταξύ εκπαίδευσης και τεχνικής κατάρτισης έχει επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης της πλατφόρμας VIRTUS. To υλικό και οι δραστηριότητες που υπάρχουν στην πλατφόρμα συνδέονται όσο το δυνατόν καλύτερα με την πραγματικότητα, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια των μαθημάτων να μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία που να σχετίζεται με την μελλοντική τους δραστηριότητα. Με την ολοκλήρωση των δύο ενοτήτων, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις σε ότι αφορά τον προσδιορισμό διαφορετικών κοινωνικών δικτύων και τις δυνατότητες που προσφέρουν για σκοπούς μάρκετινγκ στις επιχειρήσεις τους. Επιπλέον, παρέχονται πληροφορίες έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να περιγράψουν στρατηγικές και να προσεγγίσουν πελάτες. Δεν έχει επιτευχθεί μονάχα η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας μιας επιτυχημένης τουριστικής επιχείρησης, αλλά και η εκμάθηση του τρόπου χειρισμού των παραπόνων των πελατών και της απόκτησης θετικών ανατροφοδοτήσεων. Εκτός από αυτά τα οφέλη, πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν κίνητρο να προχωρήσουν στα μαθήματα λόγω της ευρωπαϊκής πιστοποίησης από το ECQA, προσφέροντας αξία στο έργο VIRTUS. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραλαβή ενός δωρεάν πιστοποιητικού αποτελεί βασικό θέμα πολιτικής που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αποδοχή των πιθανών μαθητών.

4 Παράδοση συναντήσεων με μοντέλα VIRTUS και συναντήσεις πολιτικών ιθυνόντων Έγινε πιλοτική δοκιμή των μαθημάτων στην Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα και Ισπανία. Οι συνεργάτες-συμμετέχοντες φορείς του VIRTUS VET έδωσαν τα αποτελέσματα δοκιμών σε ένα σύνολό 402 συμμετεχόντων στον πρώτο γύρο δοκιμών. Η πρώτη παράδοση μαθημάτων πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους: - Σύγχρονη μάθηση για συμμετέχοντες από τις διάφορες συμμετέχουσες χώρες, παρέχοντας μαθήματα στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες Φιλοξενίας. Το μάθημα αυτό υλοποιήθηκε σε 4 ημέρες, όπου μία θεματική ενότητα διδάχθηκε ανά ημέρα στην αγγλική γλώσσα. Συνολικά 47 άτομα εκπαιδεύτηκαν, περισσότερο από τον αναμενόμενο αριθμό. - Ασύγχρονη εκμάθηση για συμμετέχοντες από διαφορετικές συμμετέχουσες χώρες, παρέχοντας μαθήματα στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες Φιλοξενίας και στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Αυτά τα μαθήματα είχαν διάρκεια πέντε εβδομάδων και περίπου 2-4 ώρες την εβδομάδα. Η δεύτερη παράδοση μαθημάτων πραγματοποιήθηκε σε ασύγχρονη μάθηση για συμμετέχοντες από διαφορετικές συμμετέχουσες χώρες, παρέχοντας μαθήματα στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες Φιλοξενίας και στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Αυτά τα μαθήματα είχαν διάρκεια πέντε εβδομάδων και περίπου 2-4 ώρες την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του 2ου γύρου, οι συμμετέχοντες ήταν (συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στον πρώτο γύρο): EUROTraining: 141 χρήστες European Progress: 123 χρήστες CESIE: 100 χρήστες Fondo de Formación de Euskadi (FFE): 96 χρήστες BEST Institut für berufsbezogene Weiterbildung und Personaltraining GmbH: 100 χρήστες Στο τέλος του μαθήματος, έγιναν οι τελικές εξετάσεις για κάθε μάθημα και η επιθεώρηση παρακολούθησης. Μετά την ολοκλήρωση και των δύο γύρων, οι συμμετέχοντες που πέρασαν επιτυχώς τις εξετάσεις και έλαβαν το Πιστοποιητικό από το ECQA ήταν στο σύνολο 86. Ειδικότερα, έλαβαν πιστοποίηση στο μάθημα «Τουρισμός και υπηρεσίες Φιλοξενίας» 51 συμμετέχοντες και στην «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» 35. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες φορείς του VIRTUS VET διοργάνωσαν εκδηλώσεις που προσκαλούσαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη διάδοση του έργου και με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου πολιτικής που θα μπορούσε να ενημερώσει και να επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σχετικά με τη μάθηση ενηλίκων, επηρεάζοντας εποικοδομητικά το εκπαιδευτικό τοπίο.

5 Βέλτιστα κανάλια και φόρουμ επικοινωνίας Οι συστάσεις της Πολιτικής VIRTUS αυτού του εγγράφου, αποσκοπούν στην παροχή αξιόπιστων υλικών με βάση τεκμηριωμένων στοιχείων για την προώθηση της εικονικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως καινοτόμου μεθόδου στη μάθηση ενηλίκων. Επιπλέον, η συμμετοχή των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής και όλων των άλλων ενδιαφερομένων σε όλο το έργο δημιούργησε ένα ισχυρό δίκτυο πολιτικής που θα μπορεί να ενημερώνει και να επηρεάζει τη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά τη μάθηση ενηλίκων. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, οι συστάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες διάδοσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν: Γραφική ταυτότητα: λογότυπα VIRTUS και Erasmus + Πληροφορίες βασισμένες σε κείμενο: φυλλάδια, αφίσες, ενημερωτικά δελτία πολιτικής, συστάσεις πολιτικής. Διαδικτυακά κανάλια: δικτυακός τόπος VIRTUS (συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών ειδήσεων), VIRTUS Virtual VET Center εργαλεία web 2.0, πλατφόρμα διάδοσης Erasmus +. Εκδηλώσεις πρόσωπο με πρόσωπο: Όλοι οι εταίροι πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία δια ζώσης συνάντηση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ειδικά κανάλια: ψηφιακοί χώροι αποθήκευσης εκπαιδευτικού υλικού, εικονικοί ή / και συνεργατικοί ή / και εικονικοί ναύλοι και συνέδρια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ακαδημαϊκά περιοδικά. Έχουν αναληφθεί δράσεις δικτύωσης και συνέργειας με τους πανεπιστημιακούς και τους παρόχους ΕΕΚ, τους εκπροσώπους / ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα (Τουρισμός, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και πέρα από τον τομέα), επαγγελματικές ενώσεις, οργανώσεις ενηλίκων εκπαιδευομένων και ΜΚΟ σε τοπικό / περιφερειακό / εθνικό / ευρωπαϊκό επίπεδο.

6 Ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής Οι συμμετέχοντες προσκλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων με σκοπό να εντοπίσουν τα ισχυρά σημεία της πλατφόρμας και τα μαθήματα και συνέστησαν βελτιώσεις. Το ερωτηματολόγιο για τους εκπαιδευόμενους διαρθρώθηκε σε διάφορα μέρη: Αξιολόγηση σχετικά με το εικονικό περιβάλλον VIRTUAL VET και αξιολόγηση σχετικά με τα περιεχόμενα της κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας εκτίμησης, της κατανόησης, της συνάφειας του περιεχομένου, της ποιότητας του υλικού κατάρτισης, των κουίζ και των δοκιμών. Τα κύρια αποτελέσματα που προέκυψαν από τα σχόλια των Ελλήνων συμμετεχόντων ήταν πολύ θετικά καθώς η γενική ικανοποίηση βαθμολογήθηκε πολύ υψηλά σε μια κλίμακα από 1 έως 5. Τα σχόλια τους για το τι τους άρεσε περισσότερο στην πλατφόρμα ήταν το ότι ήταν εύκολη στην πλοήγηση, ευέλικτη και εύκολη στη χρήση. Τους άρεσε επίσης η δυνατότητα λήψης του υλικού και των βίντεο. Επιπλέον, δήλωσαν ότι υπήρχαν αρκετά αλληλεπιδραστικά στοιχεία στο εκπαιδευτικό υλικό. Η αξιολόγηση σχετικά με το μαθησιακό περιβάλλον από τους Ισπανούς συμμετέχοντες ήταν πολύ θετική σε όλα τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν, περισσότερα από 4 σημεία από τα 5. Οι Ιταλοί συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την πλατφόρμα με πολύ

7 θετική ανατροφοδότηση. Υπογράμμισαν ότι η πλατφόρμα ήταν φιλική προς το χρήστη, ενώ σε αρκετούς άρεσε ιδιαίτερα η αλληλεπίδραση του περιεχομένου και η δυνατότητα να κατεβάσουν τις διαφάνειες σε pdf. Άλλοι εκτιμούσαν τη δομή και την ακρίβεια του εκπαιδευτικού υλικού. Σε κάποιους άρεσε η ελεύθερη πρόσβαση και σε άλλους τα βίντεο. Όλες οι αξιολογημένες πτυχές έλαβαν υψηλή τιμή επικύρωσης. Όσον αφορά τους αυστριακούς συμμετέχοντες, το ποσοστό εκείνων που κατέταξαν την πλατφόρμα υψηλή ήταν η πλειοψηφία, με κάποιες συστάσεις σχετικά με τα κουίζ και την αλληλεπίδραση του εκπαιδευτικού υλικού που παρέχεται εκεί. Αντίστοιχα, τα σχόλια των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για την ΕΕΚ επιβεβαίωσαν μέχρι τώρα τα ευρήματα των έργων. Τα υπάρχοντα μαθήματα είναι ελκυστικά για τους νέους μαθητές που έχουν προσδοκίες απέναντι στις σύγχρονες έννοιες και τεχνολογίες μάθησης. Το σύνολο των παραδοτέων του VIRTUS, δηλαδή τα μαθήματα, η πλατφόρμα και η πιστοποίηση ECVET, είναι ενδιαφέροντα για τους νέους μαθητές, ειδικά για εκείνους τους τομείς εργασίας που απαιτούν αρνητική κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη, όπως ο τουρισμός. Μέσα από τις συναντήσεις συζητήθηκαν δυνατότητες εκμετάλλευσης, υλοποιώντας τις σε βασική εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τις ιδέες τους για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα του έργου στους δικούς τους οργανισμούς. Επίσης, συζητήθηκαν πιθανά εμπόδια και προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την εφαρμογή τους. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα μαθήματα πιστοποιούνται από το ECQA, επομένως αναγνωρίζονται διεθνώς και πιστοποιούνται. Αυτό θεωρήθηκε ως μια επιπλέον αξία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της αποδοχής. Οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τη διάδοση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του VIRTUS στο μέλλον, με αποτέλεσμα την επιτυχή εκδήλωση και το τέλος του έργου. Μεταξύ των συνεργατών όλων των συναντήσεων ήταν ο δήμαρχος δύο ιταλικών περιφερειών και τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι. Ορισμένα επιπλέον σημεία των σχολίων που ελήφθησαν ήταν: Ενδιαφέρον υλικό που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του τομέα / χώρας. Έχοντας μια συγκεκριμένη ενότητα σύμφωνα με τα ειδικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε χώρας είναι μια καλή ιδέα. Μια καλή ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν πιστοποιητικό με αξία στην ΕΕ, δεδομένου ότι τουλάχιστον ο τομέας τουρισμού και φιλοξενίας είναι ένας σημαντικός τομέας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Εικονικό Κέντρο θα βοηθήσει τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα του Τουρισμού και της Φιλοξενίας να αποκτήσουν νέες ικανότητες στον ελεύθερο χρόνο τους. Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το σχέδιο και τα αποτελέσματά του τόσο σε επίπεδο πλατφόρμας όσο και σε μαθήματα / περιεχόμενο.

8 Συστάσεις Πολιτικής Με στόχο την περαιτέρω επέκταση και διατήρηση των λειτουργικών και αποτελεσματικών χαρακτηριστικών του έργου VIRTUS, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που θα ακολουθηθούν την επόμενη περίοδο. Πρώτον, η εκπαιδευτική πλατφόρμα, με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους συμμετέχοντες και να συμμετέχουν στα μαθήματα έως ότου ολοκληρώσουν, θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε μηνύματα και τεχνικά ζητήματα και να δίνονται σαφείς οδηγίες στους χρήστες. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό των ειδικών πεδίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς καθώς και τη διατήρηση του αλληλεπιδραστικού χαρακτήρα του. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ένα ενημερωμένο πρόγραμμα και να το προσαρμόσουμε στις επικείμενες αλλαγές. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις «πρόσωπο με πρόσωπο» / εκδηλώσεις διάδοσης με ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι «πρεσβευτές πολιτικής» του προγράμματος θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διάδοση και την προώθηση των πολιτικών σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ένα σημείο που θα δείξει τον ανταποκρινόμενο χαρακτήρα του έργου VIRTUS. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη βιωσιμότητα των ακόλουθων δικτύων: Δίκτυο συνεργαζόμενων συνεργατών Η κοινοπραξία θα συνεχίσει να διαδίδει όλα τα αποτελέσματα των έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος και να προωθηθούν νέες γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη τόσο σε σχετικούς οργανισμούς όσο και σε δυνητικούς τελικούς χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι εταίροι θα αξιοποιήσουν το ευρύ δίκτυο συνεργατών τους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, των σχολείων, των εκπαιδευτικών και μητρικών οργανώσεων, των δικτύων επαγγελματιών κ.λπ., όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό / τοπικό και διεθνές επίπεδο. Δίκτυο Συνεργατών του Έργου Κατά την υλοποίηση του έργου VIR- TUS αναπτύχθηκε δίκτυο συνεργατών. Ο γενικός στόχος είναι αυτό το δίκτυο συνεργατών του έργου, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει ενεργά σε όλη τη φάση ανάπτυξης, να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές του έργου, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του. Σχετικοί Ενδιαφερόμενοι Επί προσθέτως, η κοινοπραξία θα καταβάλει προσπάθεια να προσελκύσει ενδιαφερόμενους φορείς / οργανισμούς που θα συμμετέχουν ενεργά σε

9 δραστηριότητες που σχετίζονται με τους τελικούς χρήστες του VIRTUS για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, οι εθνικές αρχές, οι υπάλληλοι της κοινότητας και άλλες σχετικές οντότητες θα πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι κάθε εκπαιδευτικός οργανισμός και πρόγραμμα θα αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό μαθησιακό περιβάλλον. Πρέπει να καθοριστούν και να εφαρμοστούν σαφείς κανόνες και κανόνες πολιτικής. Το έργο VIRTUS υλοποιήθηκε προσπαθώντας να συμβάλει σε αυτούς τους στόχους και να προωθήσει έναν καινοτόμο τρόπο εκμάθησης. Επομένως, η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των πολιτικών θα ενισχυθεί με τη δημιουργία δομών που θα επιτρέψουν τον συντονισμό μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών και την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου συνδυασμού μέσων, όπως συνέργειες με εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του VIRTUS και η βιωσιμότητα του. / Greece / Italy / Greece / Spain / Austria / Austria / Germany This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC ERASMUS+ Programme Key Action 2: Strategic partnership Agreement number 2015-1-UK01-KA202-013466 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο αυτό ( ES01-KA ) συγγραφέα, και η Επιτροπή δεν μπορεί να. θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση. περιέχονται σε αυτήν.

Το έργο αυτό ( ES01-KA ) συγγραφέα, και η Επιτροπή δεν μπορεί να. θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση. περιέχονται σε αυτήν. 2015 Δραστηριότητα 1. Έκθεση του State of the Art σχετικά με υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής για τους μετανάστες: ανάλυση πλαισίου, ανάγκες και συστάσεις ΠΕΡΙΛΗΨΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ H δημιουργία εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS Project LLP-LDV-TOI-12-AT-0015 Συντονιστής έργου: Schulungszentrum Fohnsdorf Εταίροι: University of Gothenburg Municipality of Tjörns MMC

Διαβάστε περισσότερα

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Κωνσταντίνος Κλουδάς Managing Director, Enoros Consulting Ltd This project has been funded

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ 2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λουσάντα, Πορτογαλία 3. Οι σκέψεις ενός εκπαιδευτή για

Διαβάστε περισσότερα

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Prepared by University Paderborn 30/11/2015 Project name: Project acronym: Project number:

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 Αύξηση αναγνωσιµότητας -Πώς το κάνεις; Όνομα Διεξάγων εδώ This project has been funded with support from the

Διαβάστε περισσότερα

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe CONTENTS 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe 4. Εκδηλώσεις NG Europe 2017-1-PT01-KA204-035759 This project

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU

EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU Ενημερωτική Ημερίδα 18/10/2018 Αθήνα, Ελλάδα THIS PROJECT HAS BEEN FUNDED WITH SUPPORT FROM THE EUROPEAN COMMISSION UNDER THE ERASMUS+ PROGRAMME. THIS PUBLICATION

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

A Strategic Initiative to Strengthen the Supply of Apprenticeships in European Textile and Clothing Sector

A Strategic Initiative to Strengthen the Supply of Apprenticeships in European Textile and Clothing Sector Τι είναι το έργο TEXAPP Το έργο TEXAPP ασχολείται με το ζήτημα του θεσμού της μαθητείας και της εφαρμογής του στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, όπου κυριαρχούν οι μικρές, μεσαίες και

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας [Όνομα διεξάγων εδώ] This project has been funded with

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Συγγραφή: Νατάσα Καζαντζίδου Κύριος εταίρος: IDEC SA Για το έργο ECVET Permit Αριθμός Συμφωνίας: 2014-1- CY01- KA202-000276 The project ECVET Permit has been funded with the support

Διαβάστε περισσότερα

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη Goce Delchev University Shtip MathDebate Οδηγός για τον χρήστη MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018)

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης

Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Grundtvig Multilateral LLP Ref. n. 540477-LLP-1-2013-1-IE-Grundtvig-GMP Έκθεση FIERE (Παραδοτέο 6.6) Πακέτο Εργασίας 6: ΔΙΑΧΥΣΗ Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση. Εκπομπές GHG και περιβαλλοντικές επιδράσεις. Περιβαλλοντική διαχείριση & βιωσιμότητα

Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση. Εκπομπές GHG και περιβαλλοντικές επιδράσεις. Περιβαλλοντική διαχείριση & βιωσιμότητα Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση 505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Περιβαλλοντική διαχείριση & βιωσιμότητα Εκπομπές GHG και περιβαλλοντικές επιδράσεις Μηχανισμός υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος

Διαβάστε περισσότερα

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία Περιεχόμενα Α Β Γ Δ Ε Πλαίσιο Πολιτικής για την ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής μάθησης στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version Οι Συμβουλές Δράσης EILEEN ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 Αύξηση αναγνωρισιµότητας -Πώς ξέρεις ότι δουλεύει; This project has been funded with support from the European

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 Αύξηση αναγνωρισιµότητας -Τι είναι; Όνομα Διεξάγων εδώ This project has been funded with support from the European

Διαβάστε περισσότερα

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O 5 - Πράσινη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη - Συγκριτική προοπτική GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Με την παρούσα έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP

505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση 505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων - Απ' ευθείας πώληση από το αγρόκτημα Περιπτώσεις απ' ευθείας πώλησης Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 4-10/2018

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 4-10/2018 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 4-10/2018 Σε αυτό το τεύχος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο του έργου, τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές δράσεις Πίνακας περιεχομένων: Πρόοδος τους

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Οδηγός χρήσης για εταιρείες και άλλους οργανισµούς Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών θέτει αναγνωρισµένα διεθνή στάνταρ για τη µέτρηση και σύγκριση γλωσσικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση της εθνικής έκθεσης για την

Συνοπτική παρουσίαση της εθνικής έκθεσης για την CooP Συνοπτική παρουσίαση της εθνικής έκθεσης για την Ελλάδα αναφορικά με τη συνεργασία μεταξύ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και Οργανισμών Νεολαίας/ Οργανισμών με δράσεις για Νέους STUDY Η παρούσα μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre!

Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre! Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre! This project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικές Ομάδες Δράσεις. Εναρκτήρια Συνάντηση στη Μούρθια. Γερμανία ΙΣΠΑΝΊΑ ΕΛΛΆΔΑ ΛΙΘΟΥΑΝΊΑ NEWSLETTER ΤΕΎΧΟΣ 1.

Τοπικές Ομάδες Δράσεις. Εναρκτήρια Συνάντηση στη Μούρθια. Γερμανία ΙΣΠΑΝΊΑ ΕΛΛΆΔΑ ΛΙΘΟΥΑΝΊΑ NEWSLETTER ΤΕΎΧΟΣ 1. NEWSLETTER ΤΕΎΧΟΣ Το πρόγραμμα ICARO είναι μια διεθνής συνεργασία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εστιάζει στην απόκτηση Οριζόντιων Δεξιοτήτων. Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ INNO-CAREER Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας το 4ο ενημερωτικό δελτίο του έργου INNO CAREER το οποίο καλύπτει το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου 2015 30 Σεπτεμβρίου 2015. Το κύριο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Προώθηση Πολίτικης για τη Βελτίωση της Λειτουργίας Υπηρεσιών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ενήλικων Διευθυντική Περίληψη Σεπτέμβριος 2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Learning in Europe: Individualised Learning in Swedish Schools

Learning in Europe: Individualised Learning in Swedish Schools Erasmus+ / Δράση ΚΑ1 3 ο Γυμνάσιο Ηράκλειου Ενσωμάτωση Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Μεθόδων στο Εκπαιδευτικό Έργο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκού Προγράμματος: 2017-1-EL01-KA101-035535 Σχολικά Έτη 2017-18 και 2018-19

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδες προς Εκπαιδευτικούς/Εκπαιδευτές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ECVET Experts

Ημερίδες προς Εκπαιδευτικούς/Εκπαιδευτές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ECVET Experts Ημερίδες προς Εκπαιδευτικούς/Εκπαιδευτές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ECVET Experts 23-24-25-29/09/2014 Πλαίσιο Πολιτικής Στρατηγική της Λισσαβόνας Διαδικασία της Κοπεγχάγης

Διαβάστε περισσότερα

MENTOR - Mentoring between teachers in secondary and high schools ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΣΑΝΟΗΗ. ΜΕΝΣΩΡ Καθοδήγηση μεταξύ καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

MENTOR - Mentoring between teachers in secondary and high schools ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΣΑΝΟΗΗ. ΜΕΝΣΩΡ Καθοδήγηση μεταξύ καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΣΑΝΟΗΗ ΜΕΝΣΩΡ Καθοδήγηση μεταξύ καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αριθμός συμφωνίας Δράσης - 2014-1-PL01-KA200-003335 This project has been funded with the support from the European Union.

Διαβάστε περισσότερα

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Παρουσίαση 23.9.2014 Παυλίνα Φιλιπποπούλου Εθνικός Εκπρόσωπος στο δίκτυο EQAVET & Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας-

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική για τη Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου

Στρατηγική για τη Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου Στρατηγική για τη Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου 1. Σύνοψη Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της Πρυτανείας για τα έτη 2010-2020, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει θέσει αριθμό προτεραιοτήτων ως τη βάση

Διαβάστε περισσότερα

Βρες τα μοτίβα Επίπεδο 1

Βρες τα μοτίβα Επίπεδο 1 31/03/2012 Βρες τα μοτίβα Επίπεδο 1 Συμπληρώστε τα κενά με τα κατάλληλα σχήματα ώστε να παραχθεί ένα μοτίβο. Μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αναπαράγετε το μοτιβο; Ποιες ενέργειες είναι διαθέσιμες? Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Project No IT02-KA

Project No IT02-KA Ενημερωτικό δελτίο του έργου VΙΝΑ Οκτώβρης 2018 Το παρόν αποτελεί το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του έργου VINA στο οποίο παρέχονται περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο του έργου και τα εργαστήρια

Διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι Όχι Ναι αλλά όχι μόνο x

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι Όχι Ναι αλλά όχι μόνο x www.lifelongreaders.org Περιγραφή της Δραστηριότητας για Προώθηση Ανάγνωσης / Δράση ΤΕΥΧΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Η περιγραφή δηµιουργήθηκε από τον εταίρο στο πρόγραµµα LiRe: CARDET Απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

No. 2011-1-ES1-LEO05-36437

No. 2011-1-ES1-LEO05-36437 Nº 2 / MΑΙΟΣ 2012 Nº 1 / DIC 2011 No. 2011-1-ES1-LEO05-36437 Εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς που θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν εγκάρσιες ικανότητες που αναζητούν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018 Σε αυτό το τεύχος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο του έργου, τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές δράσεις Πίνακας περιεχομένων: Πρόοδος του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 1 - Διαχείριση του εαυτού μου και ηγεσία άλλων This project has been funded with support from the European Commission. This

Διαβάστε περισσότερα

MigrEmpower. Νοέμβριος MigrEmpower. 3o Ενημερωτικό ελτίο

MigrEmpower. Νοέμβριος MigrEmpower. 3o Ενημερωτικό ελτίο 3o Ενημερωτικό ελτίο Νοέμβριος 2018 3ο Ενημερωτικό ελτίο του έργου (Κατευθυντήριες οδηγίες και πηγές για την ενδυνάμωση και ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων) Newsletter 3 Novrmbre 2018 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά Εργαλεία για την Εκπαίδευση Ενηλίκων:

Διαδικτυακά Εργαλεία για την Εκπαίδευση Ενηλίκων: Διαδικτυακά Εργαλεία για την Εκπαίδευση Ενηλίκων: Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Η πλατφόρμα EPALE. With the support of the Erasmus+ Programme of the European Union Ηλεκτρονική Πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

SUPPORT SERVICES EPALE CY

SUPPORT SERVICES EPALE CY 8 Ιουνίου 2018 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία Η πλατφόρμα EPALE Λειτουργίες και Εργαλεία Μαρία Παρμακλή Συντονίστρια EPALE Κύπρου NATIONAL SUPPORT SERVICES EPALE CY Τι είναι η EPALE; t is EPALE? Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Συμβούλους Εργασίας «Job Broker»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Συμβούλους Εργασίας «Job Broker» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Συμβούλους Εργασίας «Job Broker» Ιούνιος 2017 Job Broker: Ανάπτυξη Ικανοτήτων και γνώσεων των συμβούλων απασχόλησης Είστε σύμβουλος απασχόλησης; Γνωρίζετε το Ευρωπαϊκό Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 4.1.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων Perception, Attitude, Movement Identity Needs Action (PAM-INA) - 502077-LLP-1-2009-1-DE-COMENIUS-CMP WP3 Ανάλυση Σχολικών Προγραμμάτων Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορία του Έργου

Σύντομη Ιστορία του Έργου Σύντομη Ιστορία του Έργου Η ιστορία του «LOCPROII» βρίσκει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου Interreg IIIA με όνομα «LOCPRO». Η εκ των υστέρων γνώση από το «LOCPRO» κατέστησε εμφανές

Διαβάστε περισσότερα

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.Tour No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ Σε αυτό το τεύχος: CS.Tour «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» στις χώρεςεταίρους Πιλοτικές Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευομένων στις χώρες-εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

CS.Tour. Πολιτισμική Επίγνωση και Κοινωνικές δεξιότητες. Σε αυτό το τεύχος: Βιωσιμότητα του προγράμματος CS Tour. Πρόγραμμα CS.

CS.Tour. Πολιτισμική Επίγνωση και Κοινωνικές δεξιότητες. Σε αυτό το τεύχος: Βιωσιμότητα του προγράμματος CS Tour. Πρόγραμμα CS. CS.Tour Nο: 5 Απρίλιος 2018 Πολιτισμική Επίγνωση και Κοινωνικές δεξιότητες Βιωσιμότητα του προγράμματος CS Tour Σε αυτό το τεύχος: Πρόγραμμα CS.Tour: Βιωσιμότητα Παραδοτέο 4 : Εκπαιδευτικό Υλικό Πολλαπλασιαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 3 Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και προβλέψεις This project has been funded with support from the European Commission. This publication

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - INNOVENTER

Καινοτόμα Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - INNOVENTER Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries Καινοτόμα Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - INNOVENTER Project co-funded

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση

Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση Κεφάλαιο 5.2A Co-funded by the European Union Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση This project has been funded with support from the European Commission.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET. Σεπτέμβριος 2014, 23 Λευκωσία, 24 Πάφο, 25 Λεμεσό και 29 Λάρνακα

Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET. Σεπτέμβριος 2014, 23 Λευκωσία, 24 Πάφο, 25 Λεμεσό και 29 Λάρνακα Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET Σεπτέμβριος 2014, 23 Λευκωσία, 24 Πάφο, 25 Λεμεσό και 29 Λάρνακα 1 Περιεχόμενα Α Β Γ Το ECVET και ο Σκοπός του Τα Βασικά Στοιχεία του ECVET Τα Οφέλη του ECVET 2 Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 Αποκατάσταση και Ανθεκτικότητα

Μάθημα 2 Αποκατάσταση και Ανθεκτικότητα Ενότητες 2.3A και 2.3B Co-funded by the European Union Μάθημα 2 Αποκατάσταση και Ανθεκτικότητα Ενότητα 2.3A Γίνομαι Καθαρός: Ξεπερνώντας τον Εθισμό χωρίς Θεραπεία Ενότητα 2.3B Η Αποκατάσταση του Κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ SGOLC ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Τελική Πρόταση για τα Δοκιμαστικά Μαθήματα Συνάντηση Αθήνας, 14 η Οκτωβρίου 2011 ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Το αποτέλεσμα του συνολικού μονοπατιού:

Διαβάστε περισσότερα

Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» Άξονες προτεραιότητας -02 Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ 2016 1 Στόχοι Αύξηση της ποιότητας της κινητικότητας στην ΕΕΚ Στήριξη της διεθνοποίησης των οργανισμών ΕΕΚ Εκσυγχρονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Έργου Συμμαχία Δεξιοτήτων για μια Βιώσιμη Γεωργία. Ακρωνύμιο SAGRI. Παραδοτέο R5.2: Εργαλειοθήκη για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης SAGRI

Τίτλος Έργου Συμμαχία Δεξιοτήτων για μια Βιώσιμη Γεωργία. Ακρωνύμιο SAGRI. Παραδοτέο R5.2: Εργαλειοθήκη για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης SAGRI Τίτλος Έργου Συμμαχία Δεξιοτήτων για μια Βιώσιμη Γεωργία Ακρωνύμιο SAGRI Παραδοτέο R5.2: Εργαλειοθήκη για την αξιολόγηση της Εκπόνηση: EUROTraining Αθήνα, 01/03/2019 Χρηματοδότηση: Education, Audiovisual

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι αλλά όχι μόνο. Ναι Όχι

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι αλλά όχι μόνο. Ναι Όχι www.lifelongreaders.org Περιγραφή της Δραστηριότητας για Προώθηση Ανάγνωσης / Δράση ΜΑΣΚΟΤ ΚΑΙ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Η περιγραφή δηµιουργήθηκε από τον εταίρο στο πρόγραµµα LiRe: CARDET Απευθύνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ Ημερίδα Ενημέρωσης για το πρόγραμμα Erasmus+ ΑΘΗΝΑ, Ξενοδοχείο Royal Olympic 18-12-2013 Ελευθερία Καμενοπούλου Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμμάτων ΕΕ A. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

SELF DIAGNOSTIC TOOL (EL)

SELF DIAGNOSTIC TOOL (EL) SELF DIAGNOSTIC TOOL (EL) WOMEN IN - Telework for life-work reconciliation in EU: promoting women participation and mobility, ref. 2011-1-ES1-LEO05-36491. This project has been funded with support from

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο (Ref: ES1-LEO ) χρηματοδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται οι απόψεις

Το έργο (Ref: ES1-LEO ) χρηματοδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται οι απόψεις Το έργο (Ref: 2013-1-ES1-LEO05-66260) χρηματοδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται οι απόψεις αποκλειστικά του συγγραφέα και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 4: Προγράμματα ευαισθητοποίησης της ΕΕ για την επιχορήγηση πολύ μικρών επιχειρήσεων Επιμέλεια των φορέων

Διαβάστε περισσότερα

EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος

EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος - 2017 "The European Commission support for the production of this publication does not

Διαβάστε περισσότερα

Σε συνεργασία με το. Επικοινωνία: sgounar@aueb.gr Τηλ. 2108203712

Σε συνεργασία με το. Επικοινωνία: sgounar@aueb.gr Τηλ. 2108203712 Σε συνεργασία με το Επικοινωνία: sgounar@aueb.gr Τηλ. 2108203712 Δυο Λόγια για το Εργαστήριο Μάρκετινγκ To Εργαστήριο Μάρκετινγκ (ALARM) ανήκει στο Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός Διευθυντής, Intercollege ECVET Expert Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ - 2017 Ελίζα Πατσαλίδου KA1 VET & ADULT Τηλ: 22448892 email: epatsalidou@llp.org.cy 1 Στόχοι Αύξηση της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυμένες δυνατότητες των παιχνιδιών για τους νέους με δυσλεξία

Ενισχυμένες δυνατότητες των παιχνιδιών για τους νέους με δυσλεξία newsdys www.dys2.org Γερμανία: LiNK MV, Editha Tegler Ενισχυμένες δυνατότητες των παιχνιδιών για τους νέους με δυσλεξία Οι εντυπώσεις από τα πιλοτικά εργαστήρια στη Γερμανία Τι καινούργιο υπάρχει; Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχοντας αναγνωρίσει το μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει ο σωστός σχεδιασμός εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εισήγηση πλαισίων διασφάλισης ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τα πρώιμα

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Παυλίνα Φιλιπποπούλου Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π

Διασφάλιση Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Παυλίνα Φιλιπποπούλου Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π Διασφάλιση Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Παυλίνα Φιλιπποπούλου Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. 10.10.2012 Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΠΕΝΧΑΓΗΣ (2002)/ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Ένα Εκπαιδευτικό Πλαίσιο Σχεδιασμού Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Χαρούλα Αγγελή cangeli@ucy.ac.cy Τμήμα Επιστημών της Αγωγής 1 Το περιβάλλον της συνεργασίας Συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών 5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών συντελεστές Σπυρίδων Δουκάκης sdoukakis@rhodes.aegean.gr ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Μοσκοφόγλου-

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σκοπός: Ο σκοπός της πολιτικής ποιότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος είναι η συνεχής και συστηματική διασφάλιση, βελτίωση και

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

The CONSTRUIT! project: εισάγοντας τα construals στη σχολική εκπαίδευση

The CONSTRUIT! project: εισάγοντας τα construals στη σχολική εκπαίδευση The CONSTRUIT! project: εισάγοντας τα construals στη σχολική εκπαίδευση Dimitris Alimisis 1, Meurig Beynon 2, Jonathan Foss 2, Elizabeth Hudnott 2, Steve Russ 2 1 EDUMOTIVA, Greece 2 University of Warwick,

Διαβάστε περισσότερα

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο Νοέμβριος 2017 Ενημερωτικό Δελτίο 5 ο Ενημερωτικό Δελτίο για το έργο SciFUN O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Υποέργο: 2 Τίτλος: «Δημιουργία και Αξιολόγηση Εικονικού Χώρου Εργαστηριών Ηλεκτρονικής» Επιστημονικός Υπεύθυνος: ΠΑΝΕΤΣΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Υποέργο: 2 Τίτλος: «Δημιουργία και Αξιολόγηση Εικονικού Χώρου Εργαστηριών Ηλεκτρονικής» Επιστημονικός Υπεύθυνος: ΠΑΝΕΤΣΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) «Αρχιμήδης ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών ομάδων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.» Υποέργο: 2 Τίτλος: «Δημιουργία και Αξιολόγηση Εικονικού Χώρου Εργαστηριών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης Σε Δήμους της Κύπρου, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου Smart Cities Χανιά Δεκέμβριος 2018

Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης Σε Δήμους της Κύπρου, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου Smart Cities Χανιά Δεκέμβριος 2018 Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης Σε Δήμους της Κύπρου, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου Smart Cities Χανιά Δεκέμβριος 2018 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β Πληροφορίες για τις Δράσεις που καλύπτει ο παρών Οδηγός

Μέρος Β Πληροφορίες για τις Δράσεις που καλύπτει ο παρών Οδηγός Μέρος Β Πληροφορίες για τις Δράσεις που καλύπτει ο παρών Οδηγός Σε αυτό το μέρος οι αναγνώστες θα βρουν τις παρακάτω πληροφορίες για όλες τις δράσεις και τις δραστηριότητες που καλύπτονται από τον οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119

Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119 Επιβλέπων: Καθ. Ι. Ψαρομηλινγκος - Φοιτήτρια: Ελένη Στάμου Α.Μ.2119 Εισαγωγή στα MOOCs, ορισμός, πως ξεκίνησαν Λόγος ύπαρξης τους, ΗΠΑ, Ευρώπη Διαφοροποιήσεις, xmoocs vs cmoocs και σύγκριση με τα παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τους διαχειριστές των Σχολείων NON FOR LESL

Οδηγός για τους διαχειριστές των Σχολείων NON FOR LESL Οδηγός για τους διαχειριστές των Σχολείων Η Μη-τυπική Μάθηση μπορεί να αποτρέψει την Πρόωρη Σχολική Εγκατάλειψη ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: NI---DE-KA- ERASMUS+ NON-FOR-LESL: Η Μη-τυπική Μάθηση μπορεί να αποτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O3- Ανάπτυξη του αναλυτικού προγράμματος

Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O3- Ανάπτυξη του αναλυτικού προγράμματος Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O3- Ανάπτυξη του αναλυτικού προγράμματος Μονάδα / Ενότητα: Τύπος εγγράφου: Προσδιορισμός και δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής ευκαιρίας Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

SOFIE ONLINE TOOL user guide. support-refugees.eu. Project Number: AT01-KA

SOFIE ONLINE TOOL user guide. support-refugees.eu. Project Number: AT01-KA SOFIE ONLINE TOOL user guide support-refugees.eu Project Number: 2017-1-AT01-KA204-035083 Καλωσορίσατε στον οδηγό χρήσης του Διαδικτυακού Εργαλείου SOFIE! Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα