ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ"

Transcript

1 ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν ο 1/2012 Στο Άστρος σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, και ώρα 12.00π.μ., στο Κέντρο Ενημέρωσης Άστρους, συνήλθε σε Τακτική Συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου κας Μαρίας Αναγνωστοπούλου, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων: ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο : Πορεία υλοποίησης της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» στο πλαίσιο του ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α Έγκριση Πρωτοκόλλου τμηματικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Υπηρεσίες καθαριότητας» 1.2 Έγκριση Πρωτοκόλλου τμηματικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Υπηρεσίες νομικής υποστήριξης» 1.3 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια λοιπού ηλεκτρονικού εξοπλισμού» 1.4 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια συμπληρωματικής υποδομής γραφείων» 1.5 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια γραφικής ύλης» 1.6 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών» 1.7 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια συμπληρωματικού ερευνητικού εξοπλισμού» (ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΕΡΓΟ 5) 1.8 Έγκριση Πρακτικών αξιολόγησης και σχεδίου σύμβασης της προμήθειας «Προμήθεια κιαλιών νυχτερινής όρασης» 1.9 Έγκριση Πρακτικών αξιολόγησης και σχεδίου σύμβασης της προμήθειας «Προμήθεια σκάφους» 1.10 Έγκριση Πρακτικών αξιολόγησης και σχεδίου σύμβασης της προμήθειας «Προμήθεια εξοπλισμού φύλαξης» ΘΕΜΑ 2 ο : Πορεία υλοποίησης χρηματοδότησης ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 2.1 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής της προμήθειας «Υλικά ενημέρωσης ευαισθητοποίησης» 2.2 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής της προμήθειας «Υλικά προώθησης» ΘΕΜΑ 3 ο : Γνωμοδοτήσεις Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

2 3.1 Εισήγηση για γνωμοδότηση επί της MΠΕ για την ίδρυση «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ, του Τ.Δ. Πραστού, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» ιδιοκτησίας ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ 3.2 Εισήγηση για γνωμοδότηση επί της MΠΕ για την ίδρυση «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ, του Τ.Δ. Πραστού, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» ιδιοκτησίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ 3.3 Εισήγηση για γνωμοδότηση επί της MΠΕ για την ίδρυση «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ, του Τ.Δ. Πραστού, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» ιδιοκτησίας ΣΕΝΕΡΣ ΕΠΕ-ΣΟΥΡΣΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μ.Ε.Π.Ε. 3.4 Εισήγηση για γνωμοδότηση επί της Π.Π.Ε. του έργου «Φράγμα Κελεφίνας Ν. Λακωνίας» ΘΕΜΑ 4 ο : Έγκριση μετακινήσεων μελών Δ.Σ. ΘΕΜΑ 5 ο : Λοιπά θέματα 5.1 Ενημέρωση σχετικά με την πορεία εργασιών της γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) «Για το έργο εκμετάλλευσης λατομείου σχιστολιθικών πλακών, στη θέση Καρυά, της κοινότητας Κοσμά Ν. Αρκαδίας» 5.2 Απολογισμός δράσεων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης έτους Αίτημα χορήγησης άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιών 5.4 Απάντηση επί του εγγράφου: «συναίνεση ερευνητικών εργασιών για την ανεύρεση μαρμάρων ή βιομηχανικών ορυκτών σε δημόσιο λατομικό χώρο στη θέση Πετροβούνι του Δήμου Σπάρτης Δ.Ε. Βαρβίτσας Π.Ε Λακωνίας», συνολικής εκτάσεως ,71 τ.μ. 5.5 Έδρα του φορέα ζήτημα Τ.Κ. Αγίου Πέτρου 5.6Βελτίωση στη διαδικασία φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών με ανάπτυξη συνεργασιών του προσωπικού φύλαξης με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. 5.7 Γνωμοδότηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου Φράγματος Τάνου ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Α) Αίτημα για χορήγηση επιδόματος οθόνης Στη συνεδρίαση επί συνόλου 11 τακτικών μελών και 11 αναπληρωματικών μελών βρέθηκαν παρόντες δέκα: Παρόντες Τακτικοί 1. Αναγνωστοπούλου Μαρία 2. Γκαύρος Δημήτριος 3. Καραχάλιος Ναπολέων 4. Μαχαίρας Παναγιώτης 5. Μπούσμπουρας Δημήτριος 6. Σιμάδη Παναγιώτα Απόντες 1. Τσουκάτος Στυλιανός 2. Φωτεινογιαννόπουλος Γεώργιος Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

3 7. Χρυσομάλλης Χρήστος 8. Μένεγας Σωτήριος 9. Ρουμελιώτης Γεώργιος Αναπληρωματικοί 1. Μαντάς Παναγιώτης 1. Αθανασόπουλος Δημήτριος 2. Ανεζύρης Νικόλαος 3. Ατσάλας Ιωάννης 4. Βουκίδης Βασίλειος 5. Γιακουμή Ελένη 6. Δολιανίτης Εμμανουήλ 7. Κουτσόγεωργας Παρασκευάς 8. Λαλουδάκης Δημήτριος 9. Μητσάκης Σταύρος 10. Σφήκας Γεώργιος Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού: η κα. Βαξεβανίδου Ζαφείρω, η κα. Αγνή Αναστασιάδη, και ο κ. Μπόγλης Αργύριος. Επιπλέον σε τμήματα της συνεδρίασης παρεβρέθησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, κ. Σκαντζός Εμμανουήλ, και ο κ. Κόκοτας, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Αγίου Πέτρου, ο κ. Αρφάνης Ιωάννης (κάτοικος Αγίου Πέτρου). Η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού κα. Μαρία Αναγνωστοπούλου, αφού διαπίστωσε απαρτία των μελών του Δ.Σ., κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης. ΘΕΜΑ 1 ο Πορεία υλοποίησης της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» στο πλαίσιο του ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α Έγκριση Πρωτοκόλλου τμηματικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Υπηρεσίες καθαριότητας» Αρ. Απόφασης 20/2012: Την έγκριση των πρωτοκόλλων τμηματικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης παροχής υπηρεσιών του Αναδόχου, Παπαδόπουλος Αναστάσιος & ΣΙΑ (βλέπε Παράρτημα) Έγκριση Πρωτοκόλλου τμηματικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Υπηρεσίες νομικής υποστήριξης» Αρ. Απόφασης 1/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου τμηματικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης παροχής υπηρεσιών της Αναδόχου, Αλεξίας Βαρότσου και την έγκριση της δαπάνης για την πληρωμή της Αναδόχου για το έτος 2011, η 1 Το Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πρακτικού Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

4 οποία ανέρχεται στο ποσό 1.412,04 με Φ.Π.Α., επικυρώνοντας την απόφαση της προέδρου του Δ.Σ. (βλέπε Παράρτημα) Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια λοιπού ηλεκτρονικού εξοπλισμού» Αρ. Απόφασης 2/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης προμήθειας του Αναδόχου, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ και την έγκριση της δαπάνης για την αποπληρωμή του Αναδόχου, η οποία ανέρχεται στο ποσό 5.719,80 με Φ.Π.Α., επικυρώνοντας την απόφαση της προέδρου του Δ.Σ. (βλέπε Παράρτημα). 1.4 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια συμπληρωματικής υποδομής γραφείων» Αρ. Απόφασης 3/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης προμήθειας του Αναδόχου, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ-ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε., και την έγκριση της δαπάνης για την αποπληρωμή του Αναδόχου, η οποία ανέρχεται στο ποσό 3.874,50 με Φ.Π.Α. (βλέπε Παράρτημα). 1.5 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια γραφικής ύλης» Αρ. Απόφασης 4/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης προμήθειας του Αναδόχου, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε, και την έγκριση της δαπάνης για την αποπληρωμή του Αναδόχου, η οποία ανέρχεται στο ποσό 3.415,38 με Φ.Π.Α., επικυρώνοντας την απόφαση της προέδρου του Δ.Σ. (βλέπε Παράρτημα). 1.6 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών» Αρ. Απόφασης 5/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης προμήθειας του Αναδόχου, Άδωνις Κοντός & ΣΙΑ Ε.Ε. και την έγκριση της δαπάνης για την αποπληρωμή του Αναδόχου, η οποία ανέρχεται στο ποσό ,00 με Φ.Π.Α., επικυρώνοντας την απόφαση της προέδρου του Δ.Σ. (βλέπε Παράρτημα). 1.7 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του τμήματος του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 «Προμήθεια συμπληρωματικού ερευνητικού εξοπλισμού» (ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΕΡΓΟ 5) 2 Το Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πρακτικού Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

5 Αρ. Απόφασης 6/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης προμήθειας του Αναδόχου, ΑΝΤΙΣΕΛ Αφοί Σελίδη Α.Ε. και την έγκριση της δαπάνης για την αποπληρωμή του Αναδόχου, η οποία ανέρχεται στο ποσό 2.597,68 με Φ.Π.Α., επικυρώνοντας την απόφαση της προέδρου του Δ.Σ. (βλέπε Παράρτημα) Έγκριση Πρακτικών αξιολόγησης και σχεδίου σύμβασης της προμήθειας «Προμήθεια κιαλιών νυχτερινής όρασης» Αρ. Απόφασης 7/2012: Την έγκριση των Πρακτικών της Επιτροπής Ανάθεσης και την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία Ανδρέας Μαραγκός & Σια, σύμφωνα με την Εισήγηση της Επιτροπής Ανάθεσης και την έγκριση του σχεδίου σύμβασης προμήθειας (βλέπε Παράρτημα). 1.9 Έγκριση Πρακτικών αξιολόγησης και σχεδίου σύμβασης της προμήθειας «Προμήθεια σκάφους» Αρ. Απόφασης 8/2012: Την έγκριση των Πρακτικών της Επιτροπής Ανάθεσης και την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία Λουκιανός Γεώργιος Σκάφη αναψυχής- Ναυτιλιακά, σύμφωνα με την Εισήγηση της Επιτροπής Ανάθεσης και την έγκριση του σχεδίου σύμβασης προμήθειας. Τον ορισμό της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής με τα εξής πρόσωπα: Πλακοκέφαλος Ηλίας, Δημητρακόπουλος Ιωάννης, Λυτρίβης Γεώργιος (βλέπε Παράρτημα) Έγκριση Πρακτικών αξιολόγησης και σχεδίου σύμβασης της προμήθειας «Προμήθεια εξοπλισμού φύλαξης» Αρ. Απόφασης 9/2012: Την έγκριση των Πρακτικών της Επιτροπής Ανάθεσης και την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία Γεώργιος Ν. Μπακούρης Γεωπονικό Εργαστήρι, σύμφωνα με την Εισήγηση της Επιτροπής Ανάθεσης και την έγκριση του σχεδίου σύμβασης προμήθειας (βλέπε Παράρτημα). ΘΕΜΑ 2 ο : Πορεία υλοποίησης χρηματοδότησης ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 2.1 Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής της προμήθειας «Υλικά ενημέρωσης ευαισθητοποίησης» Αρ. Απόφασης 10/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης προμήθειας του Αναδόχου, ΣΜΥΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Γραφικές Τέχνες, Χονδρικό Εμπόριο Έντυπου Υλικού και την έγκριση της δαπάνης για την 3 Το Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πρακτικού Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

6 αποπληρωμή του Αναδόχου, η οποία ανέρχεται στο ποσό 2.969,00 με Φ.Π.Α., επικυρώνοντας την απόφαση της προέδρου του Δ.Σ. (βλέπε Παράρτημα) Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής της προμήθειας «Υλικά προώθησης» Αρ. Απόφασης 11/2012: Την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής των παραδοτέων της Σύμβασης προμήθειας του Αναδόχου, ΣΜΥΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Γραφικές Τέχνες, Χονδρικό Εμπόριο Έντυπου Υλικού και την έγκριση της δαπάνης για την αποπληρωμή του Αναδόχου, η οποία ανέρχεται στο ποσό 4.625,00 με Φ.Π.Α., επικυρώνοντας την απόφαση της προέδρου του Δ.Σ. (βλέπε Παράρτημα). ΘΕΜΑ 3 ο : Γνωμοδοτήσεις 3.1 Εισήγηση για γνωμοδότηση επί της MΠΕ για την ίδρυση «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ, του Τ.Δ. Πραστού, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» ιδιοκτησίας ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ Αρ. Απόφασης 12/2012: Την αποδοχή της παρακάτω γνωμοδότησης στο σύνολό της και την αποστολή της στις σχετικές υπηρεσίες. «Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, έχει διαβιβαστεί στον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού το με α.π. 2323/ έγγραφό της, για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ίδρυσης «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ Τ.Δ. Πραστού του Ν. Αρκαδίας», όπως προβλέπεται από: 1. Κ.Υ.Α. υπ αριθμ (ΦΕΚ 353/ΑΠΠ/ ), όπως έχει τροποποιηθεί (δυνάμει της Κ.Υ.Α. υπ αριθμ , ΦΕΚ 160/ΑΑΠΘ/ ) και ισχύει. 2. Την Κ.Υ.Α. Η.Π /703/Φ104/ (ΦΕΚ 332/Β/ ) «Διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης & Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986 (Α 160) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3010/2002 «Εναρμόνιση του Ν. 1650/86 με τις οδηγίες 97/11/ΕΕ & 96/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις» (Α 91)». 3. Τις διατάξεις του ν. 3468/2006 (Α 129) «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκαν με το ν. 3851/2010 (Α 85) και ισχύουν. 4. Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 663Β/ ) «Διαδικασία Π.Π.Ε.Α και Ε.Π.Ο. έργων ΑΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν.3010/ Εγκύκλιος / της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων ΑΠΕ. 6. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Αριθμ. Η.Π.15393/2332 (ΦΕΚ 1022 Β/ ) «περί κατάταξης δημόσιων έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες», όπως αυτή συμπληρώθηκε 4 Το Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πρακτικού Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

7 από Υ.Α Α.Οικ (ΦΕΚ 1002 Β ) και όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν.3851/2010, άρθρο 8. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο χώρος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στη θέση ΣΙΝΑ 6,5 Km ανατολικά του Τ.Δ. Πραστού. Οι συντεταγμένες της θέσης του οικοπέδου είναι ΕΓΣΑ Χ=383947,55 & Υ= ,52 και απέχει από την πόλη του Άστρους περίπου 23 Km. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα έχει συνολική ισχύ 99,66KW και θα αποτελείται από 453 Φ/Β στοιχεία 220 Wp έκαστο. Ο τύπος των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα είναι της Γερμανικής εταιρείας Aleo Solar, τύπου S 18/220 από πολυκρυσταλλικό πυρίτιο. Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο εμβαδού ,48 m2. ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ θα είναι στην χαμηλή τάση σε τριφασική διάταξη. Θα συνδεθούν τρείς αντιστροφείς ανά φάση, οπότε η σύνδεση θα είναι απόλυτα συμμετρική. Η σύνδεση με το δίκτυο θα είναι μέσω του Πίνακα Χαμηλής Τάσης, όπου περιλαμβάνει και όλους του απαραίτητους ασφαλειοδιακόπτες, καθώς και αντικεραυνική προστασία με απαγωγούς τύπου Clas II & I. ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ Θα γίνουν διαμορφώσεις μικρής έκτασης για να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον, παρά μόνο όσο είναι απολύτως αναγκαίο. Θα γίνουν διάδρομοι προσπέλασης ανάμεσα στις συστοιχίες για να είναι δυνατή η συντήρηση αυτών. Το έργο χωροθετείται σε χορτολιβαδικού χαρακτήρα ιδιωτική έκταση που ανήκει στην κυριότητα του φορέα και οι οποίες επεμβάσεις θα γίνουν στον χώρο αυτό. Δεν προβλέπεται καμία επέμβαση σε άλλες εκτάσεις. Υπάρχει ήδη διαμορφωμένος αγροτικός δρόμος πλάτους 3,5 m άριστα συντηρημένος, που φτάνει μέχρι τον χώρο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού. ΣΤΟΧΟΣ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Σκοπός του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια και η πώληση αυτής προς το Δημόσιο. Στόχος του έργου είναι η εκμετάλλευση της υπάρχουσας ηλιακής ακτινοβολίας της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας από υψηλό ηλιακό δυναμικό και η μετατροπή της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική. Με τον τρόπο αυτό παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με το πλέον φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Το ανάγλυφο του μελετούμενου χώρου είναι έντονο, παρουσιάζει όψη μεγάλων κορυφών της τάξης των 950m. Θεωρείται έντονο, με μεγάλες διακυμάνσεις των υπαρχόντων υψομέτρων. Χαρακτηρίζεται επίσης από άλλους χαμηλότερους ή υψηλότερους λόφους. Η έκταση βρίσκεται εκτός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), εκτός ορίων οικισμών και είναι άρτια κατά κανόνα και κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμη. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπ αριθμ (ΦΕΚ/353/ΑΑΠ/ ), το έργο βρίσκεται εντός των ορίων χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, και συγκεκριμένα βρίσκεται στις «Εκτάσεις εκτός των περιοχών Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, των Περιοχών Προστασίας της Φύσης, της Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

8 ζώνης προστασίας Μουστού και των περιοχών με εγκεκριμένο σχέδιο πόλης», και χωροθετείται εντός περιοχών Natura 2000 με τον κωδικό GR Το υπό μελέτη έργο εντάσσεται στη 10η Ομάδα έργων και δραστηριοτήτων ως «Ειδικό Έργο» και κατατάσσεται στην 3η Υποκατηγορία της 2ης Κατηγορίας, για ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μικρότερης των 0,5 MW εντός περιοχών NATURA 2000, παράκτιες περιοχές, Εθνικών Δρυμών, παραδοσιακών οικισμών και περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την παραπάνω Κ.Υ.Α., άρθρο 3 και για τις εν λόγω εκτάσεις αναφέρεται ότι : Επιτρέπεται η χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβανομένων των συνοδών έργων σύνδεσης με το Σύστημα ή το Δίκτυο και οδοποιίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επιτρέπεται η χωροθέτηση μονάδων Συμπαραγωγής, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 (Α 129). Σύμφωνα με το υπ αρίθμ. 932/ , δελτίο αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού, η έκταση καλύπτεται από χορτολιβαδική βλάστηση με εμφάνιση μερικών μεμονωμένων δασικών ειδών (Pyrus amygdaliformis Γκορτσιά). Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού εισηγείται θετικά για την υλοποίηση του εν λόγω έργου». 3.2 Εισήγηση για γνωμοδότηση επί της MΠΕ για την ίδρυση «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ, του Τ.Δ. Πραστού, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» ιδιοκτησίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ Αρ. Απόφασης 13/2012: Την αποδοχή της παρακάτω γνωμοδότησης στο σύνολό της και την αποστολή της στις σχετικές υπηρεσίες. «Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, έχει διαβιβαστεί στον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού το με α.π. 2339/ έγγραφό της, για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ίδρυσης «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ Τ.Δ. Πραστού του Ν. Αρκαδίας», όπως προβλέπεται από: 1. Κ.Υ.Α. υπ αριθμ (ΦΕΚ 353/ΑΠΠ/ ), όπως έχει τροποποιηθεί (δυνάμει της Κ.Υ.Α. υπ αριθμ , ΦΕΚ 160/ΑΑΠΘ/ ) και ισχύει. 2. Την Κ.Υ.Α. Η.Π /703/Φ104/ (ΦΕΚ 332/Β/ ) «Διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης & Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986 (Α 160) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3010/2002 «Εναρμόνιση του Ν. 1650/86 με τις οδηγίες 97/11/ΕΕ & 96/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις» (Α 91)». 3. Τις διατάξεις του ν. 3468/2006 (Α 129) «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκαν με το ν. 3851/2010 (Α 85) και ισχύουν. 4. Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 663Β/ ) «Διαδικασία Π.Π.Ε.Α και Ε.Π.Ο. έργων ΑΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν.3010/2002. Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

9 5. Εγκύκλιος / της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων ΑΠΕ. 6. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Αριθμ. Η.Π.15393/2332 (ΦΕΚ 1022 Β/ ) «περί κατάταξης δημόσιων έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες», όπως αυτή συμπληρώθηκε από Υ.Α Α.Οικ (ΦΕΚ 1002 Β ) και όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν.3851/2010, άρθρο 8. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο χώρος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στη θέση ΣΙΝΑ 6,5 Km ανατολικά του Τ.Δ. Πραστού. Οι συντεταγμένες της θέσης του οικοπέδου είναι ΕΓΣΑ Χ=383977,76 & Υ= ,40 και απέχει από την πόλη του Άστρους περίπου 23 Km. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα έχει συνολική ισχύ 99,66KW και θα αποτελείται από 453 Φ/Β στοιχεία 220 Wp έκαστο. Ο τύπος των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα είναι της Γερμανικής εταιρείας Aleo Solar, τύπου S 18/220 από πολυκρυσταλλικό πυρίτιο. Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο εμβαδού ,27 m2. ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ θα είναι στην χαμηλή τάση σε τριφασική διάταξη. Θα συνδεθούν τρείς αντιστροφείς ανά φάση, οπότε η σύνδεση θα είναι απόλυτα συμμετρική. Η σύνδεση με το δίκτυο θα είναι μέσω του Πίνακα Χαμηλής Τάσης, όπου περιλαμβάνει και όλους του απαραίτητους ασφαλειοδιακόπτες, καθώς και αντικεραυνική προστασία με απαγωγούς τύπου Clas II & I. ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ Θα γίνουν διαμορφώσεις μικρής έκτασης για να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον, παρά μόνο όσο είναι απολύτως αναγκαίο. Θα γίνουν διάδρομοι προσπέλασης ανάμεσα στις συστοιχίες για να είναι δυνατή η συντήρηση αυτών. Το έργο χωροθετείται σε χορτολιβαδικού χαρακτήρα ιδιωτική έκταση που ανήκει στην κυριότητα του φορέα και οι οποίες επεμβάσεις θα γίνουν στον χώρο αυτό. Δεν προβλέπεται καμία επέμβαση σε άλλες εκτάσεις. Υπάρχει ήδη διαμορφωμένος αγροτικός δρόμος πλάτους 3,5 m άριστα συντηρημένος, που φτάνει μέχρι τον χώρο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού. ΣΤΟΧΟΣ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Σκοπός του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια και η πώληση αυτής προς το Δημόσιο. Στόχος του έργου είναι η εκμετάλλευση της υπάρχουσας ηλιακής ακτινοβολίας της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας από υψηλό ηλιακό δυναμικό και η μετατροπή της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική. Με τον τρόπο αυτό παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με το πλέον φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Το ανάγλυφο του μελετούμενου χώρου είναι έντονο, παρουσιάζει όψη μεγάλων κορυφών της τάξης των 950m. Θεωρείται έντονο, με μεγάλες διακυμάνσεις των υπαρχόντων υψομέτρων. Χαρακτηρίζεται επίσης από άλλους χαμηλότερους ή υψηλότερους λόφους. Η έκταση βρίσκεται εκτός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), εκτός ορίων οικισμών και είναι άρτια κατά κανόνα και κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμη. Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

10 Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπ αριθμ (ΦΕΚ/353/ΑΑΠ/ ), το έργο βρίσκεται εντός των ορίων χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, και συγκεκριμένα βρίσκεται στις «Εκτάσεις εκτός των περιοχών Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, των Περιοχών Προστασίας της Φύσης, της ζώνης προστασίας Μουστού και των περιοχών με εγκεκριμένο σχέδιο πόλης», και χωροθετείται εντός περιοχών Natura 2000 με τον κωδικό GR Το υπό μελέτη έργο εντάσσεται στη 10η Ομάδα έργων και δραστηριοτήτων ως «Ειδικό Έργο» και κατατάσσεται στην 3η Υποκατηγορία της 2ης Κατηγορίας, για ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μικρότερης των 0,5 MW εντός περιοχών NATURA 2000, παράκτιες περιοχές, Εθνικών Δρυμών, παραδοσιακών οικισμών και περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την παραπάνω Κ.Υ.Α., άρθρο 3 και για τις εν λόγω εκτάσεις αναφέρεται ότι : Επιτρέπεται η χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβανομένων των συνοδών έργων σύνδεσης με το Σύστημα ή το Δίκτυο και οδοποιίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επιτρέπεται η χωροθέτηση μονάδων Συμπαραγωγής, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 (Α 129). Σύμφωνα με το υπ αρίθμ. 932/ , δελτίο αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού, η έκταση καλύπτεται από χορτολιβαδική βλάστηση με εμφάνιση μερικών μεμονωμένων δασικών ειδών (Pyrus amygdaliformis Γκορτσιά). Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού εισηγείται θετικά για την υλοποίηση του εν λόγω έργου». 3.3 Εισήγηση για γνωμοδότηση επί της MΠΕ για την ίδρυση «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ, του Τ.Δ. Πραστού, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» ιδιοκτησίας ΣΕΝΕΡΣ ΕΠΕ-ΣΟΥΡΣΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μ.Ε.Π.Ε. Αρ. Απόφασης 14/2012: Την αποδοχή της παρακάτω γνωμοδότησης στο σύνολό της και την αποστολή της στις σχετικές υπηρεσίες. «Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, έχει διαβιβαστεί στον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού το με α.π. 2322/ έγγραφό της, για γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ίδρυσης «Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 99,66KW στη θέση ΣΙΝΑ Τ.Δ. Πραστού του Ν. Αρκαδίας», όπως προβλέπεται από: 1. Κ.Υ.Α. υπ αριθμ (ΦΕΚ 353/ΑΠΠ/ ), όπως έχει τροποποιηθεί (δυνάμει της Κ.Υ.Α. υπ αριθμ , ΦΕΚ 160/ΑΑΠΘ/ ) και ισχύει. 2. Την Κ.Υ.Α. Η.Π /703/Φ104/ (ΦΕΚ 332/Β/ ) «Διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης & Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986 (Α 160) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3010/2002 «Εναρμόνιση του Ν. 1650/86 με τις οδηγίες 97/11/ΕΕ & 96/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις» (Α 91)». 3. Τις διατάξεις του ν. 3468/2006 (Α 129) «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκαν με το ν. 3851/2010 (Α 85) και ισχύουν. Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

11 4. Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 663Β/ ) «Διαδικασία Π.Π.Ε.Α και Ε.Π.Ο. έργων ΑΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν.3010/ Εγκύκλιος / της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων ΑΠΕ. 6. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της Αριθμ. Η.Π.15393/2332 (ΦΕΚ 1022 Β/ ) «περί κατάταξης δημόσιων έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες», όπως αυτή συμπληρώθηκε από Υ.Α Α.Οικ (ΦΕΚ 1002 Β ) και όπως αντικαταστάθηκε με τον Ν.3851/2010, άρθρο 8. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο χώρος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στη θέση ΣΙΝΑ 6,5 Km ανατολικά του Τ.Δ. Πραστού. Οι συντεταγμένες της θέσης του οικοπέδου είναι ΕΓΣΑ Χ=384177,91 & Υ= ,67 και απέχει από την πόλη του Άστρους περίπου 23 Km. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα έχει συνολική ισχύ 99,66KW και θα αποτελείται από 453 Φ/Β στοιχεία 220 Wp έκαστο. Ο τύπος των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα είναι της Γερμανικής εταιρείας Aleo Solar, τύπου S 18/220 από πολυκρυσταλλικό πυρίτιο. Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο εμβαδού 3.801,10 m2. ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ θα είναι στην χαμηλή τάση σε τριφασική διάταξη. Θα συνδεθούν τρείς αντιστροφείς ανά φάση, οπότε η σύνδεση θα είναι απόλυτα συμμετρική. Η σύνδεση με το δίκτυο θα είναι μέσω του Πίνακα Χαμηλής Τάσης, όπου περιλαμβάνει και όλους του απαραίτητους ασφαλειοδιακόπτες, καθώς και αντικεραυνική προστασία με απαγωγούς τύπου Clas II & I. ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ Θα γίνουν διαμορφώσεις μικρής έκτασης για να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον, παρά μόνο όσο είναι απολύτως αναγκαίο. Θα γίνουν διάδρομοι προσπέλασης ανάμεσα στις συστοιχίες για να είναι δυνατή η συντήρηση αυτών. Το έργο χωροθετείται σε χορτολιβαδικού χαρακτήρα ιδιωτική έκταση που ανήκει στην κυριότητα του φορέα και οι οποίες επεμβάσεις θα γίνουν στον χώρο αυτό. Δεν προβλέπεται καμία επέμβαση σε άλλες εκτάσεις. Υπάρχει ήδη διαμορφωμένος αγροτικός δρόμος πλάτους 3,5 m άριστα συντηρημένος, που φτάνει μέχρι τον χώρο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού. ΣΤΟΧΟΣ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Σκοπός του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια και η πώληση αυτής προς το Δημόσιο. Στόχος του έργου είναι η εκμετάλλευση της υπάρχουσας ηλιακής ακτινοβολίας της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας από υψηλό ηλιακό δυναμικό και η μετατροπή της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική. Με τον τρόπο αυτό παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με το πλέον φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Το ανάγλυφο του μελετούμενου χώρου είναι έντονο, παρουσιάζει όψη μεγάλων κορυφών της τάξης των 950m. Θεωρείται έντονο, με μεγάλες διακυμάνσεις των υπαρχόντων υψομέτρων. Χαρακτηρίζεται επίσης από άλλους χαμηλότερους ή υψηλότερους λόφους. Η έκταση βρίσκεται εκτός Άστρος Αρκαδίας, 22001, Τηλ: , Fax:

Εισήγηση Ειδική Έκθεση Τεκμηρίωσης προτεινόμενου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος

Εισήγηση Ειδική Έκθεση Τεκμηρίωσης προτεινόμενου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Εισήγηση Ειδική Έκθεση Τεκμηρίωσης προτεινόμενου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Α. Ιστορικό Νομικού Πλαισίου Εκπονηθείσα ΕΠΜ 1. Εκπονηθείσα ΕΠΜ 1.1 Αναγνώριση Οριοθέτηση της περιοχής μελέτης και της ευρύτερης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΞΗ: «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Έργο ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΣΧΥΟΣ 999 KW Ιδιοκτήτης ΑΝΙΟΝ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ε.Ε. Θέση "ΝΤΑΟΥΣΟ-ΓΚΕΛΑ", Δ. ΣΗΤΕΙΑΣ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ Χρονολογία ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 Αριθμ. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα» Άρθρο 1 Ορισμοί Για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 9 Αριθμ. Συνεδρίασης 9 η /15.04.2014 ΑΠΟΦΑΣΗ 54

ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 9 Αριθμ. Συνεδρίασης 9 η /15.04.2014 ΑΠΟΦΑΣΗ 54 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 9 Αριθμ. Συνεδρίασης 9 η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 02/19-02-2015

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 02/19-02-2015 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Λάρισα 20-02-2015 Αριθµ. Πρωτ: 161 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 02/19-02-2015 ΘΕΜΑ 16ο: Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Το Ν. 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 160/Α/18.10.1986), όπως έχει

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Το Ν. 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 160/Α/18.10.1986), όπως έχει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (ΔΙΠΑ) Ταχ. Δ/νση : Λ. Αλεξάνδρας 11 Τ.Κ. : 11473 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) ΤΜΗΜΑ Δ Ταχ. Δ/νση: Λ. Αλεξάνδρας 11

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΣΧΥΟΣ 1000 kw Θέση «ΑΚΡΕΒΑΤΟΙ» ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΑΪΝΙΑΣ ΔHMOY ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. (του Άρθρου 22, Ν. 3614/07) του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. (του Άρθρου 22, Ν. 3614/07) του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (του Άρθρου 22, Ν. 3614/07) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007 Μεταξύ Του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Υγροτόπου Μουστού και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Αναπτυξιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝ: Πίνακας Αποδεκτών ΑΠΟΦΑΣΗ

ΚΟΙΝ: Πίνακας Αποδεκτών ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΠΕ (ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ) ΤΜΗΜΑ A Ταχ. Δ/νση: Λ. Αλεξάνδρας 11 Τ.Κ.: 114 73 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

1 2 20219 03-2015 03-2015 03-2015

1 2 20219 03-2015 03-2015 03-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΟ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦOΡΟΥ ΑΝAΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦEΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού Ταχ. Δ/νση: Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Χ.Α..Α. <ΣΑΜΠΑΡΙΖΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΒΚ 123-199 - 200>

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Χ.Α..Α. <ΣΑΜΠΑΡΙΖΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΒΚ 123-199 - 200> ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Χ.Α..Α. Κωδικός / Σύντομη Περιγραφή Ακινήτου: ημόσια Έκταση της περιοχής Ερμιόνης, Ν. Αργολίδος, που αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης. Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Διπλωματική εργασία. Καταγραφή και ταξινόμηση λατομικής και περιβαλλοντικής ελληνικής νομοθεσίας

Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Διπλωματική εργασία. Καταγραφή και ταξινόμηση λατομικής και περιβαλλοντικής ελληνικής νομοθεσίας Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Διπλωματική εργασία Καταγραφή και ταξινόμηση λατομικής και περιβαλλοντικής ελληνικής νομοθεσίας Πασιπουλαρίδης Παύλος Εξεταστική επιτροπή Αγιουτάντης Ζαχαρίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. ΧΧΧΧ Διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Π.2 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Π.2 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Π.2 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Τα παρακάτω αποτυπώνονται στο Χάρτη Π.2: Χρήσεις γης και προστασία περιβάλλοντος). Π.2.1 ΓΕΝΙΚΑ Στο παρόν κεφάλαιο εξειδικεύονται οι προτεινόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟ Ν ο 1/23-01-2012 Αριθμός Απόφασης 4/2012 Στο Ηράκλειο σήμερα 23 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, συνήλθε

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1 Β.4.10 Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου Προστασία της βιοποικιλότητας Οι προτάσεις προστασίας του περιβάλλοντος του ΡΣΗ έχουν ως κοινή συνισταµένη την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 6/29-02-2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 6/29-02-2012 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Λάρισα 01-03-2012 Αριθμ. Πρωτ: 427 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 6/29-02-2012 ΘΕΜΑ 21 Ο : Εισήγηση σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ XΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ KAI ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 22 Αριθμ. Συνεδρίασης 22 η /11.12.2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 136

ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 22 Αριθμ. Συνεδρίασης 22 η /11.12.2012 ΑΠΟΦΑΣΗ 136 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ------------------------------------------------------------ ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός που το τοιχοκόλλησε ΖΑΡΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΘΕΜΑ

Αυτός που το τοιχοκόλλησε ΖΑΡΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΘΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Α Π Ο Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Τ Ο Ι Χ Ο Κ Ο Λ Λ Η Σ Η Σ Στην Καρδίτσα σήμερα την 17η του μήνα Ιουλίου του έτους 2015 και

Διαβάστε περισσότερα

1 1 20219 03-2015 03-2015 03-2015

1 1 20219 03-2015 03-2015 03-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΟ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦOΡΟΥ ΑΝAΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦEΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕ ΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.Ε. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ. Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕ ΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.Ε. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ. Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 1. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 6 2. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 8 2.1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ 8 2.2 ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 9 3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ 10 3.1 ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα