ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ"

Transcript

1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ Μιχ. Σαµπατακάκης Υγιεινολόγος Χηµικός Μηχανικός ΕΜΠ (Μ.Sc.) Γενικός Επιθεωρητής Σώµατος Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.)

2 Ιατρικά Απόβλητα (ΙΑ) : Τα απόβλητα που παράγονται από Υγειονοµικές Μονάδες και περιλαµβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες : (α) Ιατρικά Απόβλητα (ΙΑ) που προσοµοιάζουν µε τα οικιακά απόβλητα (β) Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα (ΕΙΑ) µολυσµατικού χαρακτήρα: β.1. αµιγώς µολυσµατικά απόβλητα β.2. απόβλητα που έχουν ταυτόχρονα τοξικό και µολυσµατικό χαρακτήρα (γ) Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα (ΕΙΑ) µη µολυσµατικού χαρακτήρα (δ) Άλλα Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα (ΑΕΙΑ): Ραδιενεργά, µπαταρίες, συσκευασίες µε αέρια υπό πίεση, κ.α. ιαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων ( ΙΑ) : Όλες οι ενέργειες που αποσκοπούν στο να καταστήσουν τα ΙΑ αβλαβή για την ηµόσια Υγεία και το περιβάλλον, λαµβάνοντας υπόψη και την προστασία των εργαζοµένων. Ειδικότερα οι εργασίες διαχείρισης των ΙΑ περιλαµβάνουν τα ακόλουθα: 1. ιαχείριση εντός ΥΜ : όλες οι εργασίες, οι οποίες αναφέρονται στη συλλογή, µεταφορά, προσωρινή αποθήκευση ή /και επεξεργασία ΙΑ εντός της ΥΜ καθώς και ο έλεγχος, η παρακολούθηση, και η τήρησης σχετικού αρχείου. 2. ιαχείριση εκτός ΥΜ : οι εργασίες συλλογής, µεταφοράς και επεξεργασίας των ΙΑ εκτός των ΥΜ, η τελικής διάθεση τους και ο έλεγχος, η παρακολούθηση και η τήρηση σχετικού αρχείου. 3. Συλλογή εντός ΥΜ : η διαδικασία διαχωρισµού, συγκέντρωσης και τοποθέτησης σε κατάλληλη συσκευασία των ΙΑ, στους χώρους παραγωγής τους. 4. Μεταφορά εντός ΥΜ : η κατάλληλη συγκέντρωση και µετακίνηση των διαχωρισµένων ΙΑ από τους χώρους της παραγωγής έως το χώρο της προσωρινής αποθήκευσης τους ή/και από εκεί στους χώρους επεξεργασίας τους. 5. Προσωρινή αποθήκευση : η διαφύλαξη των κατάλληλα συσκευασµένων ΙΑ σε χώρο ειδικών προδιαγραφών, µέχρις ότου πραγµατοποιηθεί η µεταφορά τους για επεξεργασία εντός ή εκτός της ΥΜ και η τελική τους διάθεση. 6. Συλλογή και µεταφορά εκτός ΥΜ : η συλλογή και µεταφορά των ΙΑ από το χώρο προσωρινής αποθήκευσης εντός των ΥΜ στο χώρο επεξεργασίας και τελικής διάθεσης τους εκτός ΥΜ. 7. Επεξεργασία : η τεχνική διαδικασία περιορισµού του όγκου και αλλαγής του µολυσµατικού ή επικίνδυνου χαρακτήρα των ΕΙΑ σε ειδικούς χώρους µε κατάλληλη υποδοµή και εξοπλισµό, ώστε αυτά να καταστούν αβλαβή για τη ηµόσια Υγεία και το Περιβάλλον. Αυτή περιλαµβάνει την αποστείρωση ή/και την αποτέφρωση. Αποστείρωση : η επεξεργασία τεµαχισµένων αποβλήτων (µέγιστο µέγεθος τεµαχιδίων 50mm) µε την παραµονή τους για 15 τουλάχιστον λεπτά, στην ελάχιστη θερµοκρασία πυρήνος των 121 ο C υπό πίεση 1,3mbar. Αποτέφρωση : συµπεριλαµβάνονται η αποτέφρωση αποβλήτων µε οξείδωση καθώς και άλλες τεχνικές θερµικής επεξεργασίας όπως η πυρόλυση, η αεριοποίηση ή τεχνική πλάσµατος. 8. Τελική διάθεση : η ελεγχόµενη απόθεση των ΙΑ ή των προϊόντων επεξεργασίας τους σε κατάλληλους γι αυτό το σκοπό χώρους, οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη υποδοµή και εξοπλισµό κατά περίπτωση, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία.

3 o Όλα τα απόβλητα που προέρχονται από περιβάλλοντα αποµόνωσης, στα οποία υφίσταται κίνδυνος βιολογικής µετάδοσης δια του αέρος, καθώς και από περιβάλλοντα αποµόνωσης, στα οποία βρίσκονται ασθενείς πάσχοντες από µεταδοτικό νόσηµα και έχουν µολυνθεί από: 1. αίµα ή άλλα βιολογικά υγρά που περιέχουν αίµα σε ποσότητα τέτοια, ώστε αυτό να είναι ορατό 2. κόπρανα και ούρα στην περίπτωση συγκεκριµένου ασθενούς, στον οποίο έχει αναγνωριστεί κλινικά από τον θεράποντα ιατρό µία νόσος που µπορεί να µεταδοθεί µε αυτά τα απεκκρίµατα. 3. σπέρµα, κολπικές εκκρίσεις, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αρθρικό υγρό, πλευριτικό υγρό, περιτοναϊκό υγρό, περικάρδιο υγρό ή αµνιακό υγρό. Ενδεικτικά αναφέρονται : - βελόνες, σύριγγες, λάµες, χειρουργικά νυστέρια - εργαλεία για κολποσκόπηση και τεστ-παπ - οφθαλµικές ράβδοι µη αποστειρωµένες - οφθαλµικές ράβδοι από ΤΝΤ - σωλήνες παροχετεύσεων και διασωληνώσεων - καθετήρες (κύστης, φλεβών, αρτηριών, για πλευριτικές παροχετεύσεις κ.λ.π.). συνδέσεις - κυκλώµατα για εξωσωµατική κυκλοφορία, λεκανίτσες µίας χρήσεως για λήψη υλικού βιοψίας ενδοµητρίου - σετ µετάγγισης - µολυσµένα εργαλεία από ενδοφλέβια χορήγηση ορού - φίλτρα διύλισης - γάντια µίας χρήσεως - υλικό µίας χρήσεως : σταγονόµετρα, δοκιµαστικοί σωλήνες, προστατευτικός ρουχισµός και µάσκες, γυαλιά, πανιά, σεντόνια, µπότες, γαλότσες, πουκαµίσες - ιατρικά Υλικά (γάζες, ταµπόν, επίδεσµοι, τσιρότα, σωληνοειδή ράµµατα) - σακούλες (για µεταγγίσεις, για ούρα, παρεντερική διατροφή) - σετ για εγχύσεις - ορθοσκόπια και γαστροσκόπια - σωλήνες µύτης για βρογχοαναρρόφηση, οξυγονοθεραπεία κ.λ.π. - ψήκτρες, καθετήρες, για κυτταρολογική λήψη - ρινοσκόπια µίας χρήσεως - µητροσκόπια - δόντια και µέρη σώµατος µικρού µεγέθους µη αναγνωρίσιµα - µικρές κλίνες για πειραµατόζωα - κενά δοχεία εµβολίων ζωντανού αντιγόνου - υπολείµµατα φαγητού από το δίσκο του ασθενούς o Τα απόβλητα που προέρχονται από κτηνιατρικές δραστηριότητες και 1. έχουν µολυνθεί από παθογόνους για τον άνθρωπο και τα ζώα παράγοντες 2. έχουν έρθει σε επαφή µε οποιοδήποτε βιολογικό υγρό που εκκρίνεται ή απεκκρίνεται και για τα οποία υγρά έχει διαπιστωθεί κλινικά, από τον υπεύθυνο κτηνίατρο, κίνδυνος µετάδοσης της νόσου.

4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ) Πίνακας : ΙΑ προσοµοιάζονται µε τα οικιακά απόβλητα απόβλητα από την παρασκευή φαγητών, που προέρχονται από τι κουζίνες των υγειονοµικών µονάδων απόβλητα από δραστηριότητες εστίασης και τα υπολείµµατα των τροφίµων που προέρχονται από τα τµήµατα νοσηλείας των υγειονοµικών µονάδων εκτός από εκείνα που προέρχονται από ασθενείς που πάσχουν από µολυσµατικές ασθένειες, τους οποίους ο θεράπων ιατρός έχει διαγνώσει ότι πάσχουν από µία ασθένεια που µπορεί να µεταδοθεί µε αυτά τα υπολείµµατα γυαλί, χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό µέταλλα, υλικά συσκευασίας γενικά ογκώδη υλικά, καθώς και άλλα µη επικίνδυνα απόβλητα που, λόγω στη ποιότητά τους, εξοµοιώνονται µε τα οικιακά απόβλητα παραγόµενα κατά τις εργασίες καθαρισµού κοινόχρηστων χώρων απόβλητα από ρουχισµό µίας χρήσεων απόβλητα που προέρχονται από κηπουρικές εργασίες, που εκτελούνται στο περιβάλλον των υγειονοµικών µονάδων ορθοπεδικοί γύψοι, σερβιέτες, βρεφικές πάνες και πάνες για ενήλικες ΕΙΑ αµιγώς µολυσµατικού χαρακτήρα, που έχουν υποστεί τη διαδικασία αποστείρωσης Πίνακας : Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα που έχουν ταυτόχρονα τοξικό και µολυσµατικό χαρακτήρα 1. Απόβλητα από ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και µικροβιολογικών βιοχηµικών εξετάσεων 2. Ανατοµικά απόβλητα, από παθολογοανατοµικά εργαστήρια 3. Απόβλητα, από παθολογικά και άλλα τµήµατα όπου γίνονται χηµειοθεραπείες Πλάκες, τριβλία καλλιέργειες και άλλα µέσα που χρησιµοποιούνται στη µικροβιολογία και που έχουν µολυνθεί από παθογόνους παράγοντες Ιστοί, όργανα και µέρη σώµατος µη αναγνωρίσιµα, πειραµατόζωα Χρησιµοποιηµένες συσκευασίες ορών µε κυτταροστατικά φάρµακα από ασθενείς στους οποίους εφαρµόζεται χηµειοθεραπεία

5 Πίνακας : Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα µη µολυσµατικού χαρακτήρα Χηµικά αντιδραστήρια και διαλύτες όπως : διαλύµατα οξέων, βάσεων διαλύµατα µε βαρέα µέταλλα, οργανικά υδατικά διαλύµατα, υγρά σταθεροποιητή, αλογονωµένοι διαλύτες Απόβλητα που περιέχουν υδράργυρο Ληγµένα φάρµακα ή φάρµακα που δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν συµπεριλαµβανοµένων των κυτταροστατικών φαρµάκων Πειραµατόζωα, εκτός από τις περιπτώσεις που εµπίπτουν στο προηγούµενο πίνακα Ναρκωτικές ουσίες και άλλες ψυχότροπες ουσίες Εξαντληµένα προσροφητικά υλικά φίλτρα Έλαια εκροής από αντλίες κενού Μονωτικά υλικά που περιέχουν αµίαντο Λυχνίες φθορισµού και άλλα απόβλητα περιέχονται Hg Σε γενικές γραµµές µε τη Κ.Υ.Α. : Προσδιορίζονται επακριβώς ποιοτικά και ποσοτικά τα µολυσµατικά απόβλητα ως µέρος των ιατρικών αποβλήτων Εξειδικεύεται το θεσµικό πλαίσιο για τα ιατρικά απόβλητα, ως µέρος των επικίνδυνων για τα οποία έχει γίνει ήδη η εναρµόνιση της Κοινοτικής νοµοθεσίας Παρέχεται η δυνατότητα στις Νοσοκοµειακές µονάδες (δηµόσιες και ιδιωτικές) να πραγµατοποιήσουν µέσα σε θεσµικό πλέον πλαίσιο, ενδονοσοκοµειακή και εξωνοσοκοµειακή διαχείριση των µολυσµατικών τους αποβλήτων Η τελική επεξεργασία των αποβλήτων θα είναι αποτέφρωση η αδρανοποίησή τους, µε µετατροπή τους σε ισοδύναµα οικιακά και η διάθεσή τους ως κοινά οικιακά. Ο φορέας επεξεργασίας των αποβλήτων θα πρέπει πλέον να αδειοδοτείται (εγκρίσεις µελέτες, περιβαλλοντικοί όροι, κ.λ.π.) από τους αρµόδιους φορείς (Περιφερ. Υπηρεσίες, Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε και Υγείας) Η ενδονοσοκοµειακή διαχείριση θα γίνεται σε διάφορες φάσεις (συλλογή, περισυλλογή, προσωρινή αποθήκευση) όπως περιγράφεται εκτενώς στην Κ.Υ.Α. Πιθανόν να γίνεται και επεξεργασία εντός της Υγειονοµικής µονάδας (τεµαχισµός, απολύµανση, αποστείρωση, κ.λ.π) που επίσης σαφώς περιγράφεται στην Κ.Υ.Α., αλλά και στα παραρτήµατά της Τέλος η ισχύς της άρχεται από 1/4/2004, χρονικό διάστηµα που απαιτείται, ώστε να αδειοδοτηθούν αρµοδίως και σύµφωνα µα τις επιταγές της Κ.Υ.Α. όλες οι µονάδες επεξεργασίας αλλά και οι υγειονοµικές µονάδες Θα πρέπει πλέον οι φορείς επεξεργασίας, διαχείρισης, αλλά και οι ίδιες οι νοσηλευτικές µονάδες, για να συνάψουν συµβόλαια συνεργασίας, να αδειοδοτηθούν και βέβαια προσαρµοστούν στην νέα Κ.Υ.Α.

6 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ (ΥΓΡΑ) Σύσταση: νερό, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, θρεπτικά υλικά, κ.λ.π. (λύµατα). Ακόµα: µικροβιολογικές παραµέτρους (βακτήρια, µύκητες, ιούς, κ.λ.π.) Χηµικές ενώσεις και στοιχεία, τοξικά συστατικά (βαρέα µέταλλα), φαρµακευτικά υπολείµµατα, απόβλητα χειρουργικών µονάδων, τραπεζών αίµατος, απορρυπαντικά, απολυµαντικά, φαινόλες, χλωροοργανικά, ραδιενεργά, περιττώµατα, πτώµατα πειραµατόζωων κ.λ.π. Παροχή: LT/κλίνη/ηµέρα, BOD 5 : gr/κλίνη/ηµέρα (~ 130) Αιωρούµενα: 100gr/κλίνη/ηµέρα, Ν: 15gr/κλίνη/ηµέρα, P: 5gr/κλίνη/ηµέρα» ( ολικά κολοβακτηρίδια/κάτοικο/ηµέρα). Προεπεξεργασία: Απαργύρωση: απλή πρωτοβάθµια επεξεργασία, συνδυασµό µε χηµική, βιολογικός καθαρισµός (~90%) απολύµανση, συνδυασµός (απουσία ραδιενεργών). ηλεκτρόλυση, χηµική καθίζηση, ιοντοανταλλαγή Απενεργοποίηση ρεδιενεργών Απολύµανση: µε Cl 2, O 3, ανοδική οξείδωση Επεξεργασία για µικρές µονάδες: αµµοδιυλιστήρια µε συνεχή ή και διαλείπουσα λειτουργία, τυποποιηµένες µονάδες (compact). Επεξεργασία για µεγάλες µονάδες: πρωτογενής καθαρισµός δευτερογενής (βιολογικός) Αερόβια (χαλικοδιυλιστήρια, βιοδίσκοι ), αναερόβια (σειρά σηπτικών και απορροφητικών δεξαµενών) απολύµανση Λάσπη (πάχυνση σταθεροποίηση) (φιλτρόπρεσσα, κλίνες ξήρανσης, φυγοκέντριση, περιστρεφόµενο φίλτρο κενού βιολογική). Παραδείγµατα: ιάθεση: ιάθεση λάσπης: παρατεταµένος αερισµός πρωτοβάθµια επεξεργασία, χαλικοδιυλιστήρια, αµµοδιυλιστήρια πρωτοβάθµια επεξεργασία, βιολογικοί δίσκοι πρωτοβάθµια επεξεργασία, βιολογικά φίλτρα. α. αποχετευτικό δίκτυο πόλης (δέσµευση εκρηκτικών ουσιών, ρύθµιση ph, δέσµευση στερεών, δέσµευση τοξικών) β. έδαφος άρδευση (είδος καλλιέργειας, χαρακτηριστικά εδάφους) µέσω εδαφικού φυτικού φίλτρου γ. σε υδατικούς αποδέκτες αποκλείεται υδατικός αποδέκτης, έδαφος (λίπασµα)

7 ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Μετά από την δηµοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αριθ. Η.Π /2031/ «Μέτρα και όροι για την διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από υγειονοµικές µονάδες» πραγµατοποιήθηκε τακτικός έλεγχος: 1. σε Νοσοκοµεία, για την διαπίστωση της συµµόρφωσής τους στην ολοκληρωµένη ενδονοσοκοµειακή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων τους 2. σε ιοικήσεις Υγειονοµικής Περιφέρειας ( ΥΠε), για την διαπίστωση του βαθµού υλοποίησης της υποχρέωσης των Υγειονοµικών Μονάδων (ΥΜ) να καταρτίζουν «Εσωτερικό Κανονισµό ιαχείρισης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ.)» που θα εγκρίνεται από την αρµόδια ΥΠε 3. σε Νοσοκοµεία, Ιδιωτικές Κλινικές και ιαγνωστικά Εργαστήρια για την διαπίστωση της συµµόρφωσής τους στις διαδικασίες της επεξεργασίας των παραγόµενων ιατρικών αποβλήτων τους εντός και εκτός των Υγειονοµικών Μονάδων. Ο έλεγχος διερευνήθηκε µε κοινό κλιµάκιο ελέγχου του Σώµατος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.). Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: Στα Νοσοκοµεία λειτουργούν οι Επιτροπές Νοσοκοµειακών Λοιµώξεων υπό τις Οδηγίες των οποίων γίνεται ο διαχωρισµός των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ.) κατά κατηγορίες στα διάφορα Τµήµατα του νοσοκοµείου που αυτά παράγονται. Είναι σηµαντικό να γίνεται ο διαχωρισµός των αµιγώς µολυσµατικών (ΕΙΑ-ΜΧ) από τις άλλες κατηγορίες αποβλήτων, αµιγώς τοξικού (ΕΙΑ-ΤΧ) και µικτού µολυσµατικού- τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΤΧ), λόγω της ιδιαίτερης επεξεργασίας που πρέπει να ακολουθείται κατά κατηγορία αποβλήτων όπως διαπιστώθηκε. εν γίνεται ο απαιτούµενος διαχωρισµός σε όλα τα τµήµατα των Νοσοκοµείων µεταξύ των µολυσµατικών και των άλλων Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ): Τα κοινού τοξικού-µολυσµατικού χαρακτήρα στερεά απόβλητα διατίθενται για επεξεργασία µαζί µε τα αµιγώς µολυσµατικά απόβλητα. εν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των αµιγώς τοξικών αποβλήτων. Τα υγρά απόβλητα των εργαστηρίων σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτονται στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο χωρίς ειδική επεξεργασία. Σχετικά µε την διαχείριση των αποβλήτων των ακτινολογικών εργαστηρίων, είχε διακοπεί η Σύµβαση µε την ανάδοχο εταιρεία που είχε ορισθεί από τον Οργανισµό ιαχείρισης ηµόσιου Υλικού (Ο...Υ.) για την απαργύρωση των υγρών αποβλήτων των εµφανιστηρίων, µε αποτέλεσµα να διατίθενται χωρίς επεξεργασία στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο. Παρατηρήθηκαν ελλείψεις των Νοσοκοµείων σε κατάλληλες κτιριακές υποδοµές, εξοπλισµό και οργάνωση σχεδίου διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων. Κατά τα διάφορα στάδια διαχείρισης των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) διαπιστώθηκε ότι: εν αναγράφεται µε ειδική σήµανση (ετικέτα) η ηµεροµηνία παραγωγής και η προέλευση των ΕΙΑ καθώς και η ποσότητα σε τεµάχια και σε κιλά (Kg). εν συµπληρώνονται τα προβλεπόµενα από την ΚΥΑ, Συνοδευτικά Έγγραφα Έντυπα κατά την διαχείριση των ΕΙΑ και δεν κοινοποιούνται στις αρµόδιες /νσεις Υγείας και Περιβάλλοντος της Ν.Α. όπως αυτό απαιτείται.

8 εν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόµενες από την Κ.Υ.Α. ( παρ.11 και 16) άδειες εγκατάστασης και επεξεργασίας των ΕΙΑ αµιγώς µολυσµατικού χαρακτήρα του Νοσοκοµείου. εν έχει συνταχθεί ο προβλεπόµενος «Εσωτερικός Κανονισµός διαχείρισης ΕΙΑ», ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από την αρµόδια ΥΠε. εν έχει εκδοθεί η Άδεια «συλλογής-µεταφοράς προσωρινής αποθήκευσης», για την µεταφορά εκτός των ΥΜ των ΕΙΑ καθώς και των ΕΙΑ µολυσµατικού χαρακτήρα που έχουν υποστεί την επεξεργασία της αποστείρωσης. Από την έρευνα που διενεργήθηκε σχετικά µε την υποχρέωση των Υγειονοµικών Μονάδων (ΥΜ) να υποβάλουν τους «Εσωτερικούς Κανονισµούς ιαχείρισης των ΕΙΑ» και την αρµοδιότητα των ΥΠε να τις εγκρίνουν καθώς και τον έλεγχο της τήρησης των ανωτέρω κανονισµών, συµπεραίνουµε τα παρακάτω: ύο χρόνια µετά την δηµοσίευση της σχετικής ΚΥΑ: εν έχει ακόµα εγκριθεί κανένας Εσωτερικός Κανονισµός ιαχείρισης ΕΙΑ, από αυτούς που έχουν υποβληθεί από τις υπόχρεες υγειονοµικές µονάδες (ΥΜ) στις ΥΠε της Αττικής. Παρατηρείται ιδιαίτερα µικρή ανταπόκριση στην υποβολή Εσωτερικών Κανονισµών από ΥΜ και φορείς που ανήκουν στην υγειονοµική αρµοδιότητα άλλων Υπουργείων (Στρατιωτικά Νοσοκοµεία, Κτηνιατρικές κλινικές, Ι.Κ.Α., /νσεις Υγείας των Ν.Α., ηµοτικοί Υγειονοµικοί Σταθµοί κ.λ.π) και από τους φορείς της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας ( ιαγνωστικά Εργαστήρια, Μικροβιολογικά Εργαστήρια). Aπό τον έλεγχο εγκαταστάσεων επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων προέκυψε: 1. Η Μονάδα αποτέφρωσης διαθέτει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από τη /νση Βιοµηχανίας & Ορυκτού Πλούτου Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε, για καύση αµιγώς µολυσµατικών αποβλήτων. Από τον έλεγχο της µονάδας αποτέφρωσης προέκυψε ότι: ιαχειρίζεται επίσης επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα µολυσµατικού και τοξικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΤΧ), κατά παράβαση των εγκεκριµένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της. Η τέφρα που παράγεται από τη διαδικασία αποτέφρωσης των ΕΙΑ, αποθηκεύεται προσωρινά σε στεγασµένες εγκαταστάσεις, χωρίς να έχουν ληφθεί οι προβλεπόµενες από την κείµενη νοµοθεσία άδειες και σε αντίθεση µε τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί. ραστηριοποιείται στη συλλογή µεταφορά των ΕΙΑ χωρίς να διαθέτει την απαιτούµενη άδεια. 2.Ιδιωτική εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από /νση Περ/ντος Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την αποστείρωση των αµιγώς µολυσµατικών αποβλήτων (ΕΙΑ-ΜΧ) του Νοσοκοµείου Από τον έλεγχο που έγινε στην εταιρεία διαπιστώθηκε ότι: Η εταιρεία δε διαθέτει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την αρµόδια /νση Βιοµηχανίας όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ. εν διαθέτει πιστοποίηση στα προβλεπόµενα από την ΚΥΑ πρότυπα ΕΛΟΤ (ΕΝ 12740, ΕΝ 12347/97).

9 3.Σε Κρατικό Νοσοκοµείο λειτουργεί, πριν από την δηµοσίευση της ΚΥΑ, συσκευή αποστείρωσης µε ατµό χωρίς τις προβλεπόµενες άδειες. Επίσης είναι εκτός των προδιαγραφών που έχουν τεθεί µε την σχετική ΚΥΑ, για την αποστείρωση των ΕΙΑ-ΜΧ καθώς δεν γίνεται τεµαχισµός των αποβλήτων και δεν υπάρχει πιστοποίηση κατά ΕΝ 12740/00. 4.Ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυµα έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί, χωρίς τις προβλεπόµενες άδειες, συσκευή αποστείρωσης µε µικροκύµατα η οποία διαθέτει πιστοποιητικό ISO από χώρα της Ε.Ε., αλλά είναι εκτός των προδιαγραφών που έχουν τεθεί µε την σχετική ΚΥΑ για την αποστείρωση των ΕΙΑ-ΜΧ (δεν γίνεται τεµαχισµός των αποβλήτων, δεν υπάρχει πιστοποίηση κατά ΕΝ 12740/00). 5. ιαγνωστικό Εργαστήριο (.Ε.), δεν έχει συνάψει σύµβαση µε αδειοδοτηµένο φορέα για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων που παράγει. Τα απόβλητα που παράγονται στο ιαγνωστικό Εργαστήριο είναι µόνο από τα µικροβιολογικά εργαστήρια. Άλλες κατηγορίες ΕΙΑ δεν παράγονται εφόσον για εξειδικευµένες εξετάσεις (βιοψίες κλπ) η κλινική συνεργάζεται µε ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία σηµειώνεται ότι δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρµογής της σχετικής ΚΥΑ. 6.Οι φορείς Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας Π.Φ.Υ. (ιατρεία, εργαστήρια, οδοντιατρεία κ.λ.π) δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρµογής της σχετικής ΚΥΑ και δεν ελέγχονται για την διαχείριση των ΕΙΑ. Προτάσεις Στο πλαίσιο των ανωτέρω διαπιστώσεων: Έγιναν συστάσεις στα Νοσοκοµεία που ελέγχθηκαν για την προσαρµογή τους στους προβλεπόµενους στην σχετική ΚΥΑ όρους και προϋποθέσεις. Προωθήθηκαν τα πορίσµατα στο αρµόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειµένου να ληφθούν διορθωτικά µέτρα για τα παρακάτω: Την έγκριση από τις ΥΠε, των Εσωτερικών Κανονισµών ιαχείρισης ΕΙΑ. των ΥΜ που δεν εµπίπτουν στην αρµοδιότητα τους Τη µελέτη για αποτελεσµατικότερη διαχείριση των ΕΙΑ που παράγονται από τους φορείς της Π.Φ.Υ και την ένταξη στους υπόχρεους φορείς όλων των ιατρείων που παράγουν ΕΙΑ Την έκδοση εγκυκλίου, µε ενιαίο Σχέδιο Εσωτερικού Κανονισµού ιαχείρισης ΕΙΑ και οδηγίες για τις απαιτούµενες άδειες εγκρίσεις και ελέγχους για την διασφάλιση της σωστής διαχείρισης όλων των κατηγοριών των ιατρικών αποβλήτων. Το κοινό πόρισµα των Επιθεωρητών Σ.Ε.Υ.Υ.Π. και ΕΥΕΠ, διαβιβάσθηκε στους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. και στον Γενικό Επιθεωρητή ηµόσιας ιοίκησης µε προτάσεις για: την διερεύνηση και τον εντοπισµό του συνόλου των προβληµάτων που ανακύπτουν από την εφαρµογή της σχετ. Κ.Υ.Α. µε την συνεργασία όλων των συναρµόδιων φορέων (Υπουργείο Υγείας, Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε, Υ.Π.Α.Ν, ΕΛΟΤ κλπ) την πιστοποίηση των φορέων λειτουργίας εγκαταστάσεων αποστείρωσης και τον ορισµό Αρµόδιας Εθνικής Αρχής

10 την προσαρµογή και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων αποτέφρωσης των ιατρικών αποβλήτων, στις απαιτήσεις της Οδηγίας 2000/76/ Ε.Κ. την λήψη κατάλληλων µέτρων όπως ανάπτυξη οργανωτικής δοµής, ανάθεση αρµοδιοτήτων και την ανάπτυξη Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασµού για την διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων την επίσπευση των διαδικασιών ανάπτυξης κατάλληλων αδειοδοτηµένων υποδοµών για τη διαχείριση (αποθήκευση, µεταφορά, επεξεργασία) των ΕΙΑ-ΜΤΧ και ΕΙΑ-ΤΧ σε εθνικό επίπεδο. ιαχείριση Μολυσµατικών Νοσοκοµειακών Απορριµµάτων Νοσοκοµείων Αττικής Α. Αποκοµιδή και αποτέφρωση των µολυσµατικών απορριµµάτων στη Μονάδα Αποτέφρωσης Μολυσµατικών Νοσοκοµειακών Αποβλήτων στην περιοχή των Λιοσίων κατόπιν σύναψης σύµβασης µε το ΕΣ ΚΝΑ. Τα µολυσµατικά απορρίµµατα συσκευάζονται και αποθηκεύονται σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάµους στα νοσοκοµεία και στη συνέχεια παραλαµβάνονται από συνεργεία του ΕΣ ΚΝΑ και µεταφέρονται για αποτέφρωση στην προαναφερθείσα µονάδα αποτέφρωσης. Νοσοκοµεία Αττικής που εφαρµόζουν αυτόν τον τρόπο διαχείρισης είναι τα ακόλουθα: Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» Γενικό Νοσοκοµείο Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» Γενικό Νοσοκοµείο Πατησίων Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών Ε.Ε.Σ. «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» Γενικό Νοσοκοµείο Παίδων Αθηνών «Π&A Κυριακού» Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Η Παµµακάριστος» Παθολογικό Νοσοκοµείο Αθηνών Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» Γενικό Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία» Γενικό Νοσοκοµείο Αττικής ΚΑΤ Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Γ. Γεννηµατάς» Γενικό Νοσοκοµείο Μελισσίων «Αµαλία Φλέµινγκ» Γενικό Νοσοκοµείο Αττικής «Σισµανόγλειο» Γενικό Νοσοκοµείο Ν. Ιωνίας «Η Αγία Όλγα» Γενικό Ογκολογικό Νοσοκοµείο Κηφισίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Αττικής Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήµων» Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκοµείο Πειραιά «Μεταξά» Γενικό Νοσοκοµείο υτικής Αττικής Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Αττικής «ροµοκαΐτειο» Β. Αδρανοποίηση απολύµανση των µολυσµατικών απορριµµάτων (σε ειδικούς κλιβάνους υψηλού βαθµού απολύµανσης) και στη συέχεια συσκευασία και µεταφορά αυτών στις χωµατερές του δήµου είτε από συνεργεία του δήµου, είτε από ιδιωτικές εταιρείες συµβεβληµένες µε τα νοσοκοµεία. Η διαδικασία αυτή εφαρµόζεται στα ακόλουθα νοσοκοµεία:

11 Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Η Ελπίς» Οφθαλµιατρείο Αθηνών Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Πολυκλινική» Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισµός» Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Λαΐκό» Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Ιπποκράτειο» Παιδοψυχιατρικό Νοσοκοµείο Αττικής Γενικό Νοσοκοµείο Ασκληπιείο Βούλας Παν. Γενικό Νοσοκοµείο Αττικόν Γενικό Νοσοκοµείο Πειραιά Τζάνειο Γ. Αποτέφρωση των µολυσµατικών απορριµµάτων σε τοπικούς αποτεφρωτικούς κλιβάνους. Τα νοσοκοµεία που εφαρµόζουν αυτό το σύστηµα είναι τα ακόλουθα: Γενικό Νοσοκοµείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» Νοσοκοµείο Αφροδ. & ερµατ. Νόσων Αθηνών «Α. Συγγρός» «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Γενικό Νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης Γενικό Νοσοκοµείο Ελευσίνας Θριάσιο Γενικό Νοσοκοµείο Κ.Υ. Κυθήρων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ. Σοφία Σπαθοπούλου, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο

Διαβάστε περισσότερα

Σηµεία Παθολογοανατοµικού Ενδιαφέροντος:

Σηµεία Παθολογοανατοµικού Ενδιαφέροντος: Άρθρο 1 Σκοπός ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της ΥΑ Η.Π.37591/2031/2003 ΦΕΚ 1419/1.10.2003 «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΕ/ΤΚΜ Κωνσταντίνος Πούλιος Μηχ Περ Κωνσταντίνος Πούλιος, Μηχ. Περ. Ανδρέας Χασιώτης, ΧΜ Έλενα Χλιοπάνου, ΜΜ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΛΓ0-Κ75 Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: Β4ΛΓ0-Κ75 Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧ. ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 5-06 - 202 Αρ. Πρ.: οικ.

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά «Διαχείριση και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» Τι είναι τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα; Ως Ιατρικά Απόβλητα (Ι.Α.).) νοούνται τα απορρίμματα στις Υγειονομικές Μονάδες (Υ.Μ.).)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΕ/ΤΚΜ Κωνσταντίνος Πούλιος, Μηχ. Περ. ς ς, ηχ ρ Ανδρέας Χασιώτης, ΧΜ Έλενα Χλιοπάνου, ΜΜ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα: 26-05-2015 ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ης Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθ. Πρωτ. : 20301 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) από ηµόσιους Φορείς

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) από ηµόσιους Φορείς ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007 Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) από ηµόσιους Φορείς Μη εφαρµογή των διατάξεων της Κοινής Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Νοσοκομειακών Αποβλήτων (Κ.Υ.Α /2012)

Διαχείριση Νοσοκομειακών Αποβλήτων (Κ.Υ.Α /2012) Διαχείριση Νοσοκομειακών Αποβλήτων Διαχείριση Νοσοκομειακών Αποβλήτων Περιεχόμενα συζήτησης: Κατηγορίες Νοσοκομειακών Αποβλήτων. Διαχείριση Νοσοκομειακών Αποβλήτων. Αρμοδιότητες. Νοσοκομειακά (Ιατρικά)

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων

Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων Ανθή Χαραλάμπους* Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) *Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ), MSc Περιβαλλοντική Μηχανική, Master in

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΙΑ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

Η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΙΑ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α FORUM 2004 Η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΙΑ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ιεθνής συµβολισµός του βιολογικού κινδύνου ρ. ΣΤ. ΚΩΝΣΤΑΣ ΑΘΗΝΑ ΜΑΙΟΣ 2004 ιαχείριση ΕΙΑ στην Ελλάδα FORUM 2004-- 1/6 ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ & ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΛ.: 106

ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ & ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΛ.: 106 ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ & ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΛ.: 106 "Αγία Σοφία" - Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Διεύθυνση: Θηβών & Τέρμα Μικράς Ασίας, 11527, ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο: 7771612, 7771811 "Αγία Ελένη"

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 70 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 58 3

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 70 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 58 3 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 70 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 58 3 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 49 4 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Πατρώνυμο Διαχείριση Νοσοκομειακών Αποβλήτων Ευάγγελος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ9ΒΘ-Γ6Β. Λαµβάνοντας υπόψη:

ΑΔΑ: ΒΛ9ΒΘ-Γ6Β. Λαµβάνοντας υπόψη: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29-08-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ: Υ4α/οικ.81270 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝΑ ΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Τηλ : 2132161460,65

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Τ.Ε.Φ. ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Σπουδαστής: Καλογριδάκης Δημήτριος, Α.Μ. 2993 Επιβλέπων: Δρ. Κενανάκης Γεώργιος,

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Πρόταση ΚΕΣΥΠΕ, 21/07/2011 (Δ.Υ.Πε. Υ.Υ.Κ.Α.) διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση προτεινόμενες οργανικές κλίνες

Απόφαση Πρόταση ΚΕΣΥΠΕ, 21/07/2011 (Δ.Υ.Πε. Υ.Υ.Κ.Α.) διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση προτεινόμενες οργανικές κλίνες Απόφαση Πρόταση ΚΕΣΥΠΕ, 21/07/2011 (Δ.Υ.Πε. Υ.Υ.Κ.Α.) διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση προτεινόμενες οργανικές κλίνες 21 Ιουλίου 2011 Απόφαση Πρόταση ΚΕΣΥΠΕ, 21/07/2011 (Δ.Υ.Πε. Υ.Υ.Κ.Α.) διασυνδεόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ & ΑΙΧΜΗΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ & ΑΙΧΜΗΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ & ΑΙΧΜΗΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΗ Α. ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Τα αποστειρωμένα ΕΙΑ ΜΧ (επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού χαρακτήρα)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π. ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17 Ταχ.Κώδικας: 10433 Πληροφορίες: Α. Μπουρνού Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α.Δ.Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Δ ΦΕΚ 2466/Β/4-11-2011 Aθήνα 10/10/2011 Αριθμ. Πρωτ.Υ4δ/Γ.Π.οικ.110076

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ & ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Σύσταση Κοινών Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.

ΘΕΜΑ: Σύσταση Κοινών Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Αθήνα, 31 / 5 / 2013 Αρ. Πρωτ.: ΔΥ1δ/Γ.Π.οικ.54210 ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Συλλογή Μεταφορά Επεξεργασία Τελική ιάθεση) Γ. Ν. Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Συλλογή Μεταφορά Επεξεργασία Τελική ιάθεση) Γ. Ν. Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Συλλογή Μεταφορά Επεξεργασία Τελική ιάθεση) Γ. Ν. Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΥΜ: Υγειονοµική Μονάδα ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ - ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΥΜ: Απόβλητα Υγειονοµικών

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων: Μία µελέτη στα Νοσοκοµεία του Νοµού Θεσσαλονίκης

ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων: Μία µελέτη στα Νοσοκοµεία του Νοµού Θεσσαλονίκης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Τµήµα Τυποποίησης και ιακίνησης Προϊόντων (Logistics) ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων: Μία µελέτη στα Νοσοκοµεία του Νοµού Θεσσαλονίκης Πτυχιακή εργασία Φοιτήτριες: Καλτουρµίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3 ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 31467 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2247 10 Σεπτεμβρίου 2013 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 3/2013 Ανακοίνωση που αφορά στην κινητικότητα των υπαλ λήλων του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Υγείας. Συγκριτική Αξιολόγηση Λειτουργικών Δεικτών Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας. Συγκριτική Αξιολόγηση Λειτουργικών Δεικτών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Υπουργείο Υγείας Συγκριτική Αξιολόγηση Λειτουργικών Δεικτών Νοσοκομείων του ΕΣΥ 102 # Κατάταξη Νοσοκομείων βάσει % Μεταβολής Προσέλευσης στα ΤΕΠ με δυναμικότητα κλινών 251-400 5,00% 4,50% 3,98% 3,69% 4,00%

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ Β..Τ. ΣΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ Β..Τ. ΣΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ). ΕΦΑΡΜΓΗ ΤΩΝ Β..Τ. ΣΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΑΠΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ). ιεθνής συµβολισµός του βιολογικού κινδύνου ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΣ 2001 sk\synedria\νσκμειακα 1 ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΠΣΤΗΤΕΣ Βασική πηγή παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Α ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ (1η ΥΠΕ)

ΠΙΝΑΚΑΣ Α ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ (1η ΥΠΕ) ΠΙΝΑΚΑΣ Α ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ (1η ΥΠΕ) ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ" 1 Σύνολο - ΠΕ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΩΝ 1 ΠΕ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ "Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΠΡΑΚΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Διπλωματική Εργασία για την απόκτηση Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά λειτουργικά στοιχεία υπηρεσιών προς ογκολογικούς ασθενείς των επτά υγειονοµικών περιφερειών για ογκολογικούς ασθενείς

Βασικά λειτουργικά στοιχεία υπηρεσιών προς ογκολογικούς ασθενείς των επτά υγειονοµικών περιφερειών για ογκολογικούς ασθενείς Βασικά λειτουργικά υπηρεσιών προς ογκολογικούς ασθενείς των επτά υγειονοµικών περιφερειών για ογκολογικούς ασθενείς Πίνακας 1 : Λειτουργικά χαρακτηριστικά υπηρεσιών τριτοβάθµιας περίθαλψης ογκολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ : ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ : ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΡΟΥΣΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ : ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Διπλωματική Εργασία για την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Νάξος, 28-6-13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑ ΩΝ ΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑ ΩΝ Αρ. Πρωτ.: 8450 Ταχ. ιεύθυνση : Χώρα Νάξος Ταχ. Κώδικας : 84 300 Τηλέφωνο : 2285360100 Fax : 2285023570 ΠΡΟΣ: ΚΑΘΕ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΦΕΚ 2674/τ.Β /2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 8/11/ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α/οικ.122826 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογική και Ποιοτική Υπεροχή

Τεχνολογική και Ποιοτική Υπεροχή Τεχνολογική και Ποιοτική Υπεροχή στη Διαχείριση Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων: «Κ.Ε.Μ.Α. Βορείου Ελλάδος» Αικατερίνη Μανουσίδου, Διπλ. Χημικός Μηχανικός Υπεύθυνη Παραγωγής & Ποιοτικού Ελέγχου Sterimed

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνθεση προσωπικού 2. Περιγραφή εργασιακού αντικειμένου 3. Προϋποθέσεις α. Γενικές προϋποθέσεις β. Ειδικές Προϋποθέσεις -Πιστοποίηση Υγείας -Ενδυμασία

Διαβάστε περισσότερα

Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) από ηµόσιους Φορείς

Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) από ηµόσιους Φορείς Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας ΕΙ ΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (Ν. 3094/2003 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρθρο 3 5) Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ιαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ GIS ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ GIS ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ GIS ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Δημήτριος Τσορομώκος, Ζαχαρίας Δερμάτης, Ευγενία Χαραμή, Αθηνά Λαζακίδου Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περίληψη εισήγησης σε σεµινάριο τεχνικών ασφαλείας του ΕΛΙΝΥΑΕ ΤΖΙΝΑΣ ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Βιολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ. Ευάγγελος Βουδριάς

ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ. Ευάγγελος Βουδριάς ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Ευάγγελος Βουδριάς Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο 671 00

Διαβάστε περισσότερα

ΕυάγγελοςΒουδριάς Καθηγητής

ΕυάγγελοςΒουδριάς Καθηγητής ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕ Ο: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΕυάγγελοςΒουδριάς Καθηγητής Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο 671 00 Ξάνθη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ1Φ46907Ω-ΚΧΡ ΠΡΟΣ: ΚΑΘΕ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

ΑΔΑ: ΒΛ1Φ46907Ω-ΚΧΡ ΠΡΟΣ: ΚΑΘΕ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΞΑΝΘΗ 22-11-2013 4 Η Υ.ΠΕ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ A.Π: 15584 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ site- ιαύγεια ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧ/ΚΗ /ΝΣΗ: ΝΕΑΠΟΛΗ, 67100 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παπαδοπούλου Περ. ΤΗΛ: 2541351409

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Ενδιάµεση ιαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Ηµεροµηνία 27-12-2012 Α.Π.: 5288 Ταχ. /νση: Λ. Συγγρού 98-100 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Στέρεα Απόβλητα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. ΦΕΚ 179/Α/2001, Νόµος Υπ Αριθ. 2939 Ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων (µπαταρίες, ηλεκτρονικά απόβλητα) 2. ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 http://utopia.duth.gr/~tconstan/hygerg0txtfin.pdf ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Γιαννοπούλου Ευδοξία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 31467 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 3/2013 Ανακοίνωση που αφορά στην κινητικότητα των υπαλ λήλων του Υπουργείου Υγείας που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα δυνάμει του

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων

Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων Διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων Φωτεινή Καράμπαμπα Με τον όρο ιατρικά απόβλητα (ΙΑ) νοούνται όλα τα απόβλητα που παράγονται από κάθε είδους υγειονομικές μονάδες (ΥΜ, μονάδες παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2017 ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2017 ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2017 οικο νομία ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Χωματερές ανεξέλεγκτες, ρέματα, ποτάμια, χαράδρες, χαβούζες είναι πλέον προσφιλείς τόποι που βρίσκουν χώρο αποθήκευσης

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή και μεταφορά ιατρικών αποβλήτων Ενεργειακές μελέτες Ενεργειακά πιστοποιητικά Περιβαλλοντικές μελέτες Μελέτες διαχείρισης αποβλήτων

Συλλογή και μεταφορά ιατρικών αποβλήτων Ενεργειακές μελέτες Ενεργειακά πιστοποιητικά Περιβαλλοντικές μελέτες Μελέτες διαχείρισης αποβλήτων WASTEMED ΕΠΕ Συλλογή και μεταφορά ιατρικών αποβλήτων Ενεργειακές μελέτες Ενεργειακά πιστοποιητικά Περιβαλλοντικές μελέτες Μελέτες διαχείρισης αποβλήτων Εταιρική Παρουσίαση H WASTEMED Ε.Π.Ε. δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Νοσοκομειακή μελέτη PNA

Νοσοκομειακή μελέτη PNA Νοσοκομειακή μελέτη PNA 1 Η εταιρεία PNA Παρέχει μηνιαία στοιχεία, από δημόσια νοσοκομεία με την δημιουργία δυο βάσεων δεδομένων (δυο κύβων): o o Αγορές και καταναλώσεις φαρμάκων ανά Νοσοκομείο (Ισοζύγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΝΑ Α ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ MBR (Membrane Bio Reactor) Τα υγρά απόβλητα µονάδων επεξεργασίας τυροκοµικών προϊόντων περιέχουν υψηλό οργανικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» Κωνσταντίνος Πούλιος Μηχανικός Περιβάλλοντος Ανδρέας Χασιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛ. 210 7201173 / Fax 210 7254767

ΤΗΛ. 210 7201173 / Fax 210 7254767 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 1 η ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΗΛ. 210 7201173 / Fax 210 7254767 Αρ. Πρ. 1140/15

Διαβάστε περισσότερα

«Eργαστηριακή δυνατότητα απομόνωσης του καμπυλοβακτηριδίου στα νοσοκομεία της χώρας και αριθμός θετικών καλλιεργειών το έτος 2013»

«Eργαστηριακή δυνατότητα απομόνωσης του καμπυλοβακτηριδίου στα νοσοκομεία της χώρας και αριθμός θετικών καλλιεργειών το έτος 2013» «Eργαστηριακή δυνατότητα απομόνωσης του καμπυλοβακτηριδίου στα νοσοκομεία της χώρας και αριθμός θετικών καλλιεργειών το έτος 2013» 1] Εισαγωγή Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Γραφείου Τροφιμογενών Νοσημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 3993 7 Δεκεμβρίου 206 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 394 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθ. Πρωτ.: 55852/2487 Καθορισμός αριθμού θέσεων για το Υπουργείο Υγείας, που πληρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 18403 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού στην 1 η Υ.ΠΕ. Ατ τικής.... 1 Πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού στην 3 η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας....

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Ανακοίνωση Υποβολής Σχετικών Τεχνικών Προδιαγραφών και

Θέμα : Ανακοίνωση Υποβολής Σχετικών Τεχνικών Προδιαγραφών και Θέμα : Ανακοίνωση Υποβολής Σχετικών Τεχνικών Προδιαγραφών και Προτύπων για την : ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (CPV 90524400-0). Αρ. Πρωτ. Πρόσκλησης: 9188/2-3-16 ΦΟΡΕΑΣ: Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ. ΘΕΜΑ: Διαχείριση Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων αμιγώς Τοξικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ ΤΧ) από Υγειονομικές Μονάδες

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ. ΘΕΜΑ: Διαχείριση Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων αμιγώς Τοξικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ ΤΧ) από Υγειονομικές Μονάδες ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧ. ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ταχ. Δ/νση : Πατησίων 147 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 /02/2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ: Δ1ε/Γ.Π ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 /02/2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ: Δ1ε/Γ.Π ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 /02/2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ: Δ1ε/Γ.Π. 75725 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & Σχετ. 72059 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Μανουσίδου, Χημ. Μηχανικός Α.Π.Θ., ΣΑΜΕΕ Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας SteriMed Α.Ε. SteriMed Α.Ε.

Αικατερίνη Μανουσίδου, Χημ. Μηχανικός Α.Π.Θ., ΣΑΜΕΕ Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας SteriMed Α.Ε. SteriMed Α.Ε. Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων Αικατερίνη Μανουσίδου, Χημ. Μηχανικός Α.Π.Θ., ΣΑΜΕΕ Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας SteriMed Α.Ε. SteriMed Α.Ε. Νομοθετικό Πλαίσιο ΚΥΑ 146163/2012

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική Παρουσίαση της Κ.Υ.Α. για την ιαχείριση των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ)

Κριτική Παρουσίαση της Κ.Υ.Α. για την ιαχείριση των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΗΜΕΡΙ Α Νοσοκοµειακά Απόβλητα: Κίνδυνος Για Την ηµόσια Υγεία & Το Περιβάλλον Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2005 ΕΙΣΗΓΗΣΗ κ. Κυρ. Ι. Καρύδης, Αρχιτέκτονας, Γραφείο Περιβάλλοντος του

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχείριση αποβλήτων στο Τμήμα Χημείας του Παν/μιου Ιωαννίνων

Η διαχείριση αποβλήτων στο Τμήμα Χημείας του Παν/μιου Ιωαννίνων Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Η διαχείριση αποβλήτων στο Τμήμα Χημείας του Παν/μιου Ιωαννίνων MSc. Χριστίνα Πιπερίδη Χημικός, Ε.ΔΙ.Π Υπεύθυνη της Μονάδας Διαχείρισης Τοξικών Αποβλήτων Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αριθμ. οικ.146163 Αρ. Φύλλου 1537 Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αριθμ. οικ.146163 Αρ. Φύλλου 1537 Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός 2013 Οικονομικοί Υπουργείο & Λειτουργικοί Δείκτες. Στόχοι Διοικητών Νοσοκομείων. Πηγή Esy.net. Υγείας

Απολογισμός 2013 Οικονομικοί Υπουργείο & Λειτουργικοί Δείκτες. Στόχοι Διοικητών Νοσοκομείων. Πηγή Esy.net. Υγείας Απολογισμός 2013 Οικονομικοί Υπουργείο & Λειτουργικοί Δείκτες Υγείας Στόχοι Διοικητών Νοσοκομείων Πηγή Esy.net Απολογισμός 2013 1 Ευχαριστούμε! Τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διασύνδεση Νοσοκομείων και καθορισμός του τρόπου διασύνδεσής τους και λειτουργίας τους.

ΘΕΜΑ: Διασύνδεση Νοσοκομείων και καθορισμός του τρόπου διασύνδεσής τους και λειτουργίας τους. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΚΤΥΟ ΦΕΚ 1681/τ.Β /28-7-2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25/7/ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α/ΟΙΚ84627 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

146/ : 146/ / (2) .).

146/ : 146/ / (2) .). Τροποποίηση και συµπλήρωση του Κανονισµού Παροχών του ΟΠΑ (ΦΕΚ 146/10-2-2011 τ. Β ) Πέµπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 06:50 ΦΕΚ: 146/10-2-2011 Τεύχος Β ΚΥΑ Αριθµ. Υ9/137380 (2) Τροποποίηση και συµπλήρωση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : Συµβάσεις ιαγωνισµοί ( ιαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων)

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : Συµβάσεις ιαγωνισµοί ( ιαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων) ΠΡΟΣ: 424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΕΩΣ Τµ. ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλ.: 2310 381080 ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΕΚΤΩΝ Φ. 460.2/64/14050 Σ. 4098 ΚΟΙΝ: Θεσσαλονίκη, 03 Σεπ 2014 Συν. ΘΕΜΑ : Συµβάσεις ιαγωνισµοί ( ιαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ο τελικός χάρτης των συγχωνεύσεων

Ο τελικός χάρτης των συγχωνεύσεων ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ο τελικός χάρτης των συγχωνεύσεων Από τις 138 νοσοκομειακές μονάδες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα συγκροτούνται τελικά 77 νέες, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό,

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών

Επιτροπή Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 1 η ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» Αθήνα 23 Απριλίου 2019 ΠΡΟΣ: Γενική ιαχείριση ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση Ιατρικών Απόβλητων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

«Διαχείριση Ιατρικών Απόβλητων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Διαχείριση Ιατρικών Απόβλητων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, όπως εγκρίθηκε με την υπ αριθμ. Α68/Σ6/2010

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΟΠΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 7 1. Το περιβάλλον... 19 1.1 Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία... 19 1.2 Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 2. Οι μικροοργανισμοί... 22 2.1 Γενικά... 22 2.2 Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων: Η πραγματικότητα μέσα από τους ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Διαχείριση Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων: Η πραγματικότητα μέσα από τους ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Διαχείριση Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων: Η πραγματικότητα μέσα από τους ελέγχους της Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων

Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων Διαχείριση και Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αποβλήτων Απόβλητα Ν. 1650/1986 Απόβλητο θεωρείται κάθε ποσότητα ουσιών, θορύβου, αντικειμένων ή άλλων μορφών ενέργειας σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση από τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Investigating public sector hospital costs in Greece: an update

Investigating public sector hospital costs in Greece: an update Investigating public sector hospital costs in Greece: an update Τελική Αναφορά Αποτελεσμάτων Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Τομέας Οικονομικών της Υγείας Αθήνα, Δεκέμβριος 2012 Ανάλυση δεικτών επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΩΝ ΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Χρήστος Νάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Στέλιος Παπαδόπουλος Χηµικός (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ) Μίρκα Ράδου Χηµικός Μηχανικός Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΥ5Θ-164 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: ΒΕΥ5Θ-164 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π. ΤΜΗΜΑ Β ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Αριστοτέλους 17 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ : 10187 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΓ2Θ-5ΧΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: ΒΛΓ2Θ-5ΧΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π. ΤΜΗΜΑ Β ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Αριστοτέλους 17 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ : 10187 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Συλλογή Επικίνδυνων Αποβλήτων από τον ψυκτικό θάλαμο του νοσοκομείου Σάμου και μεταφοράς τους σε μονάδα επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων. ΓΕΝΙΚΑ Η όλη διαχείριση των ΕΑΑΜ και ΜΕΑ και

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Εσόδων. Αρνητικός Δείκτης Αξιολόγησης

Διασφάλιση Εσόδων. Αρνητικός Δείκτης Αξιολόγησης Διασφάλιση Εσόδων Νοσοκομεία που παρουσιάζουν καθυστέρηση στη βεβαίωση νοσηλίων προς ΕΟΠΥΥ (και λοιπά ταμεία) σε σχέση με το σύνολο των εσόδων που δηλώνουν Αρνητικός Δείκτης Αξιολόγησης 82 Κατάταξη Νοσοκομείων

Διαβάστε περισσότερα

"Προβλήµατα στην υλοποίηση της ασφαλούς διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων»

Προβλήµατα στην υλοποίηση της ασφαλούς διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων» ΤΕΕ - ΕΣ ΚΝΑ - ΠΟΕ ΗΝ - ΠΟΕ ΟΤΑ ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ : Νοσοκοµειακά Απόβλητα: Κίνδυνος για τη ηµόσια Υγεία και το Περιβάλλον "Προβλήµατα στην υλοποίηση της ασφαλούς διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων»

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχωρισμός Νοσοκομειακών Αποβλήτων Απολύμανση / Καθαριότητα στο Νοσοκομειακό Χώρο» Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Άμφισσας.

«Διαχωρισμός Νοσοκομειακών Αποβλήτων Απολύμανση / Καθαριότητα στο Νοσοκομειακό Χώρο» Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Άμφισσας. «Διαχωρισμός Νοσοκομειακών Αποβλήτων Απολύμανση / Καθαριότητα στο Νοσοκομειακό Χώρο» Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Άμφισσας. 21 / 9 / 2017 Καθημερινός Καθαρισμός Εσωτερικών Χώρων, Κτηρίων Στέγασης,

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισµός ιαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών

Εσωτερικός Κανονισµός ιαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Της 55 ης Συνεδρίας.Σ. της 30-11-2011 Απόφαση 18 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Εγκριση Εσωτερικού Κανονισµού ιαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων. Τίθεται υπόψη του ιοικητικού Συµβουλίου προς έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ GWS Ltd. Γιαννιτσών 200, 54628 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 523245, Φαξ.: 2310 523241 info@gws.gr www.gws.gr Η Global

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Μηχανική

Περιβαλλοντική Μηχανική Περιβαλλοντική Μηχανική Υπολογισμός Τίνος; Γιατί; Πώς; Επινόηση; Αντιγραφή; Τι είναι νέο; Τι είναι τώρα διαφορετικό; Τι είναι νέο; Τι γνωρίζουμε ήδη; 1 Διυλιστήριο πετρελαίου 2 Χημική βιομηχανία Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Υγείας. Λειτουργικοί Δείκτες. Πηγή Esy.net

Υπουργείο Υγείας. Λειτουργικοί Δείκτες. Πηγή Esy.net Υπουργείο Υγείας Λειτουργικοί Δείκτες Πηγή Esy.net 27 Σύγκριση πλήθους Νοσηλευομένων Ασθενών 2012 vs 2013 / Υ.Πε. & στην Επικράτεια 2.500.000 2.000.000 1.500.000 1.000.000 500.000 - Νοσηλευθέντες Ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΗΔΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ (ΥΚΟΝ) ΓΕΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»

ΔΕΛΗΔΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ (ΥΚΟΝ) ΓΕΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ΔΕΛΗΔΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ (ΥΚΟΝ) ΓΕΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Νομοθετικό Πλαίσιο & Υπάρχουσες Δομές για τις Υπηρεσίες Κατ Οίκον Νοσηλείας (ΥΚΟΝ),

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ «Aνακαθορισµός νέων ανώτατων αποδιδόµενων τιµών για βηµατοδότες, απινιδωτές και για τα συνωδά αυτών ηλεκτρόδια».

ΘΕΜΑ «Aνακαθορισµός νέων ανώτατων αποδιδόµενων τιµών για βηµατοδότες, απινιδωτές και για τα συνωδά αυτών ηλεκτρόδια». ΑΘΗΝΑ 19-11-07 ΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ /ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Πληροφορίες : κ. αφνοµήλη Ταχ. /νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241 Τηλέφωνο : 210 5215218 FAX : 210 5228509

Διαβάστε περισσότερα

Α Α: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Α Α: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Α Α: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΜΗΜΑ Β ΤΑΧ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λευκάδα 18-11-2014 Αριθ. Πρωτ.:8571 ΠΡΟΣ : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Λευκάδα 18-11-2014 Αριθ. Πρωτ.:8571 ΠΡΟΣ : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Διοίκηση 6 ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων- Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ?

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? Ο βιολογικος καθαρισμος αφορα την επεξεργασια λυματων, δηλαδη τη διαδικασια μεσω της οποιας διαχωριζονται οι μολυσματικες ουσιες από

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Διαβούλευση Τεχνικών Προδιαγραφών ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΠΥΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Θέμα : Διαβούλευση Τεχνικών Προδιαγραφών ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΠΥΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ STERIMED A.E. STERIMED ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ κτίριο «Κ.Ε.Μ.Α. Βορείου Ελλάδος», ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης Γ Φάση, Ο.Τ. 52Β, Τ.Θ. 1370, Σίνδος 57022 τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΛΑΘ-9 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΔΑ: 4ΑΛΑΘ-9 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΔΑ: 4ΑΛΑΘ-9 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Πληροφορίες: Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΜΟΛΥΒ ΟΣ) ΠΕΡΙ Α. ΜΙΚΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ (ΧΑΡΤΙ & Α

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΜΟΛΥΒ ΟΣ) ΠΕΡΙ Α. ΜΙΚΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ (ΧΑΡΤΙ & Α ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Πάτρα : 01-06-2017 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, Αρ.Πρωτ.:17122 ΗΠΕΙΡΟΥ & ΥΤ.ΕΛΛΑ ΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Tµήµα :Oικονοµικό Γρ.Προµηθειών Πληροφορίες :.Κοκοβίκα Τηλ.: 2610-227871

Διαβάστε περισσότερα

1 ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 1

1 ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 1 ΦΟΡΕΑΣ/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ 2 ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ.Ν.- Κ.Υ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ.Ν.- Κ.Υ. ΛΗΜΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΠΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΠΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΠΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΑΙΜΑ Αιμοληψία Φιαλίδια κενού και ειδικές βελόνες (σύστημα VACUTAINER). Σύριγγες συλλογής

Διαβάστε περισσότερα