Ref. Ares(2015) /05/2015. Επεξήγηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης. Οδηγός για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ref. Ares(2015) /05/2015. Επεξήγηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης. Οδηγός για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις"

Transcript

1 Ref. Ares(2015) /05/2015 Επεξήγηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης Οδηγός για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

2

3 περιεχόμενα Τι είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση; 4 - Επεξήγηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης 6 - Άλλα οφέλη πέραν της εξασφάλισης χρηματοδότησης 9 - Τι κίνδυνοι υπάρχουν; 10 Τα διάφορα είδη 12 - Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες (Peer-to-peer lending) 14 - Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών 15 - Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής 16 - Ενδείκνυται για την περίπτωσή μου; 17 Πώς γίνεται 18 - Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες 20 - συμμετοχικής δανειοδότησης από ιδιώτες 22 - Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών 24 - συμμετοχικής χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών 26 - Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής 28 - Περιπτωσιολογική μελέτη συμμετοχικής χρηματοδότησης βάσει ανταμοιβής: 30 Επόμενα βήματα 32

4 4 Τι είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση;

5 5

6 6 Επεξήγηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης Η συμμετοχική χρηματοδότηση είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση έργων και επιχειρήσεων. Παρέχει στους διοργανωτές εκστρατειών για την άντληση κεφαλαίων τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα από μεγάλο αριθμό ατόμων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. παραδοσιακή χρηματοδότηση συμμετοχική χρηματοδότηση μεγάλα ποσά από μία πηγή ή από λίγες πηγές πολλά μικρά ποσά από μεγάλο αριθμό ιδιωτών Η συμμετοχική χρηματοδότηση χρησιμοποιείται συχνότερα από νεοσύστατες εταιρείες ή αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ως μέσο πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Πρόκειται για έναν καινοτόμο τρόπο άντλησης χρηματοδότησης για νέα έργα, επιχειρήσεις ή ιδέες. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης μιας κοινότητας γι αυτό που προσφέρετε. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της διαδικτυακής κοινότητας, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε χρήσιμες γνώσεις για την αγορά καθώς και πρόσβαση σε νέους πελάτες. Ο παρών οδηγός απευθύνεται σε επιχειρηματίες και εταιρείες, και ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν αναζητάτε τρόπους χρηματοδότησης μιας νέας επιχείρησης ή ιδέας, ή εάν έχετε ακούσει για τη συμμετοχική χρηματοδότηση και θέλετε να μάθετε περισσότερα, ο οδηγός αυτός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος. Πώς λειτουργεί η συμμετοχική χρηματοδότηση; Οι πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης είναι ιστότοποι που παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ των διοργανωτών εκστρατειών συγκέντρωσης κεφαλαίων και του κοινού. Μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης μπορούν να πραγματοποιούνται και να συγκεντρώνονται προσφορές χρηματοδότησης. Οι διοργανωτές συνήθως καταβάλλουν αμοιβή στις πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης εάν η εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων στεφθεί με επιτυχία. Ως αντάλλαγμα, αυτό που αναμένεται από τις πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης είναι να παρέχουν μια ασφαλή και εύχρηστη υπηρεσία. Πολλές πλατφόρμες λειτουργούν με βάση ένα μοντέλο χρηματοδότησης τύπου «όλα ή τίποτα». Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιτύχετε τον στόχο σας, εξασφαλίζετε τα χρήματα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα επιστρέφονται σε όλους τους συνεισφέροντες χωρίς προστριβές και χωρίς οικονομική ζημία. Υπάρχουν διάφορα είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης, τα οποία επεξηγούνται στον πίνακα που ακολουθεί. Ο παρών οδηγός παρέχει αμερόληπτες συμβουλές για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα τρία συνηθέστερα είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης που χρησιμοποιούν οι κερδοφόρες ΜΜΕ και νεοσύστατες εταιρείες: συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες, συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών και συμμετοχική χρηματοδότηση με ανταμοιβή.

7 7 Κυριότερα είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες Το κοινό δανείζει χρήματα σε μια εταιρεία βάσει συμφωνίας ότι τα χρήματα θα επιστραφούν με τόκο. Μοιάζει πολύ με τον παραδοσιακό δανεισμό από τράπεζα, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση δανείζεστε από πολλούς επενδυτές. Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών Πώληση μεριδίου επιχείρησης σε έναν αριθμό επενδυτών ως αντάλλαγμα για την επένδυση που πραγματοποιούν. Η ιδέα είναι παρόμοια με την αγορά ή πώληση κοινών μετοχών στο χρηματιστήριο ή με τα επιχειρηματικά κεφάλαια. Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής Ιδιώτες προσφέρουν δωρεές σε ένα έργο ή σε μια επιχείρηση με την προσδοκία να λάβουν σε μεταγενέστερο στάδιο κάποια ανταμοιβή μη χρηματοοικονομικής φύσεως, όπως προϊόντα ή υπηρεσίες, ως αντάλλαγμα για τη συνεισφορά τους. Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει δωρεάς Ιδιώτες προσφέρουν δωρεές μικρών ποσών για την ενίσχυση του ευρύτερου στόχου χρηματοδότησης ενός συγκεκριμένου έργου φιλανθρωπικού χαρακτήρα, χωρίς να λαμβάνουν κανένα οικονομικό ή υλικό αντάλλαγμα. Συμμετοχή στα κέρδη / συμμετοχή στα έσοδα Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμφωνήσουν τη συμμετοχή του κοινού στα μελλοντικά κέρδη ή έσοδα ως αντάλλαγμα για την παροχή χρηματοδότησης στο παρόν. Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση τίτλων Οι ιδιώτες επενδύουν σε τίτλο που εκδίδεται από την εταιρεία, π.χ. σε ένα ομόλογο. Υβριδικά μοντέλα Προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συνδυάσουν στοιχεία από περισσότερα από ένα είδος συμμετοχικής χρηματοδότησης.

8 8

9 9 Άλλα οφέλη πέραν της εξασφάλισης χρηματοδότησης Η συμμετοχική χρηματοδότηση, πέρα από τα αμιγώς οικονομικά οφέλη, μπορεί να προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα. Μπορεί να σας δώσει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ατόμων που ενδέχεται να ενδιαφέρονται για το έργο ή την επιχείρησή σας και τα οποία θα μπορούσαν επίσης να σας παράσχουν πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες. Μη οικονομικά οφέλη της συμμετοχικής χρηματοδότησης Εξακρίβωση της δυνατότητας υλοποίησης της ιδέας και επιβεβαίωση: Η συμμετοχική χρηματοδότηση σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα: σας βοηθά να διαπιστώσετε εάν οι άλλοι συμμερίζονται την πεποίθηση και την εκτίμησή σας για την αξία του έργου ή της ιδέας σας. Εάν είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν, αυτό αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση ότι η αγορά στην οποία απευθύνεστε εγκρίνει την ιδέα ή το έργο σας. Συνδρομή για την εξασφάλιση άλλων μορφών χρηματοδότησης: Μια επιτυχημένη εκστρατεία όχι μόνο αποδεικνύει τη δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας σας, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και την ύπαρξη μιας αγοράς για την επιχείρησή σας, στην οποία το κοινό πιστεύει. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο κατά την αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης από άλλου είδους χρηματοδότες, όπως τράπεζες, επιχειρηματικά κεφάλαια ή επενδυτικούς αγγέλους, καθώς μπορεί να θεωρήσουν ότι η πρότασή σας ενέχει λιγότερους κινδύνους ή να σας παρέχουν ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις. Πρόσβαση σε ευρύ κοινό: Απευθύνεστε σε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων, εκ των οποίων ορισμένοι μπορεί να έχουν πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη και γνώσεις. Γενικά, η συμμετοχική χρηματοδότηση σας δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το κοινό με έναν νέο τρόπο που παρέχει πολύ χρήσιμη αναπληροφόρηση χωρίς κόστος. Ισχυρό εργαλείο εμπορικής προώθησης: Η συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών ή με ανταμοιβή μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο παρουσίασης ενός νέου προϊόντος, μιας νέας εταιρείας ή επιχειρηματικής επέκτασης, στοχεύοντας απευθείας στους πιθανούς πελάτες. Μπορείτε να δημιουργήσετε φήμη και ενδιαφέρον, ακόμη και πριν φτάσει το προϊόν στο στάδιο της παραγωγής. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η συμμετοχική χρηματοδότηση δεν έχει μαγικές ιδιότητες. Όπως κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα, απαιτεί σημαντικές και επικεντρωμένες προσπάθειες και σκληρή δουλειά.

10 10 Τι κίνδυνοι υπάρχουν; Η συμμετοχική χρηματοδότηση παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά ενέχει επίσης πιθανούς κινδύνους τους οποίους πρέπει να γνωρίζετε. Η ενότητα αυτή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να μάθετε να αποφεύγετε τις πιθανές παγίδες που μπορεί να κρύβει η συμμετοχική χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα επιτύχετε τον στόχο σας Όπως ακριβώς και σε κάθε άλλο επιχειρηματικό εγχείρημα, υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας. Εάν δεν επιτύχετε τον στόχο άντλησης κεφαλαίων που έχετε θέσει, τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σας θα πρέπει να επιστραφούν στους επενδυτές. Συμβουλή: Αναλύστε προσεκτικά όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτύχει η εκστρατεία σας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Εάν αποτύχετε, μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σημειώθηκαν ύστερα από αρκετές δοκιμές μέχρι να βρεθεί η συνταγή της επιτυχίας. Στις συμβατικές ρυθμίσεις θα πρέπει να προβλέπονται σαφώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της χρηματοδότησης. Η πνευματική σας ιδιοκτησία καθίσταται δημόσια Οι ιδέες σας προβάλλονται στο διαδίκτυο, όπου μπορούν να τις δουν πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ο κίνδυνος αντιγραφής της πρότασής σας. Συμβουλή: Ρωτήστε τις πλατφόρμες στις οποίες σκοπεύετε να εγγραφείτε, καθώς μπορεί να παρέχουν γενικές συμβουλές για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας βοηθήσει το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο ή άλλος τοπικός δημόσιος φορέας. Αν όμως έχετε αμφιβολίες, θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθείτε σε ανεξάρτητο σύμβουλο. Υποτίμηση του κόστους Ο χρόνος και οι πόροι που απαιτεί η συμμετοχική χρηματοδότηση συχνά υποτιμούνται. Ορισμένα είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετα έξοδα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της συμμετοχικής χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών, ενδέχεται τα διοικητικά έξοδα να αυξάνονται με κάθε έκδοση μετοχών. Επίσης, ενδέχεται να μην διαθέτετε επαρκές δυναμικό για την επικοινωνία με τους νέους επενδυτές, για την παροχή συνεχούς πληροφόρησης σχετικά με το έργο ή για τη διεκπεραίωση των εταιρικών δικαιωμάτων των μετόχων. Συμβουλή: Ενημερωθείτε για τις διάφορες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβείτε, αφιερώστε αρκετό χρόνο και καταρτίστε ένα σχέδιο το οποίο να προβλέπει περιθώριο σφαλμάτων και καθυστερήσεων. Να θυμάστε ότι θα χρειαστεί να διαθέσετε πόρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκστρατεία. Ενδεχομένως να είναι σκόπιμο να ζητήσετε τη βοήθεια νομικού συμβούλου για τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχική χρηματοδότηση. Ζημία στη φήμη Η αγορά είναι πλέον αρκετά ανταγωνιστική και είναι πιθανό η προσφορά σας να εξεταστεί από έμπειρους επενδυτές. Ενδείξεις προχειρότητας, λάθη ή τυχόν ελλιπής προετοιμασία θα διαμορφώσουν αρνητική εικόνα για εσάς και για το έργο ή την επιχείρησή σας. Συμβουλή: Φροντίστε ώστε η έρευνα σας να είναι διεξοδική. Περισσότερες πηγές θα βρείτε στην ενότητα «Επόμενα βήματα» του οδηγού. Συμβουλή: Να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος επιχειρηματικού εγχειρήματος. Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας ώστε να καλύπτει και εκείνους που ενδεχομένως δεν είναι εξοικειωμένοι με τον κλάδο σας. Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία συμμετοχικής χρηματοδότησης προτού αναλάβετε οποιαδήποτε δέσμευση, ούτως ώστε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας.

11 11 Απαιτήσεις δημοσιοποίησης και νομικές απαιτήσεις Συμβουλή: Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε από την πλατφόρμα και την τοπική εποπτική αρχή σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειαστεί να προσκομίσετε καθώς και για τα έξοδα που συνεπάγεται η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, και συμπεριλάβετέ τα στο πρόγραμμα δαπανών. Ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε σύνθετα ζητήματα τα οποία να συνεπάγονται σημαντικά έξοδα και, επομένως, ίσως να είναι σκόπιμο να ζητήσετε τη βοήθεια νομικού συμβούλου. Παραβάσεις του νόμου Το δίκαιο που διέπει τη συμμετοχική χρηματοδότηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν ακόμη. Εάν δεν μελετήσετε τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ και τους συναφείς εθνικούς νόμους, μπορεί εν αγνοία σας να υποπέσετε σε παραβάσεις. Συμβουλή: Να ελέγχετε πάντοτε τη νομοθεσία και τις σχετικές απαιτήσεις. Συνήθως η πλατφόρμα παρέχει γενικές συμβουλές και σας υποδεικνύει τον κατάλληλο φορέα από τον οποίο μπορείτε να λάβετε πιο εξειδικευμένη καθοδήγηση, όπως το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο, η τοπική εποπτική αρχή ή το αρμόδιο υπουργείο. Προβλήματα σχετικά με την πλατφόρμα Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος απάτης από πλαστές πλατφόρμες. Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει καθιερωμένες και αξιόπιστες πλατφόρμες που διαθέτουν καλό ιστορικό και δεν εμφανίζουν ενδείξεις προβλημάτων. Επιλέξτε εκείνες που εντάσσονται σε επαρκώς ρυθμιζόμενα περιβάλλοντα, για τα οποία γνωρίζετε τη νομοθεσία και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα δικαιώματά σας θα προστατευτούν. Ζητήματα που αφορούν τις ευθύνες έναντι των επενδυτών και τη δυναμική των επενδυτών Η συνεργασία με ένα ευρύ και πιθανώς ανομοιογενές σύνολο υποστηρικτών δημιουργεί διάφορα ζητήματα, προσδοκίες και απαιτήσεις. Εάν δεν κατανοήσετε τα δικαιώματα του συνεισφέροντα, τον τρόπο χειρισμού των καταγγελιών ή τους μηχανισμούς τήρησης του νόμου, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, ιδίως στην περίπτωση της συμμετοχικής χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών, η οποία συνεπάγεται την απώλεια μέρους του ελέγχου της επιχείρησής σας. Συμβουλή: Διερευνήστε τις πιθανές επιπτώσεις και αναπτύξτε ενεργό επικοινωνία με την πλατφόρμα προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως τις ευθύνες σας. Μάθετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει η πλατφόρμα και ποιος είναι ο ρόλος της. Συμβουλή: Προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε σε συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών, πρέπει να μελετήσετε πολύ προσεκτικά τα πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε μεταγενέστερα στάδια. Θα πρέπει να προσφέρετε στους επενδυτές ορισμένα δικαιώματα προκειμένου να κάνετε την επένδυση ελκυστική. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είδους ευθύνες συνεπάγονται για εσάς αυτά τα δικαιώματα των επενδυτών. Συμβουλή: Σε κάθε περίπτωση, κατά τη συγκρότηση της δομής και των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να έχετε πλήρη γνώση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων. Τα ζητήματα αυτά είναι σύνθετα, επομένως, όπου είναι απαραίτητο ζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων επαγγελματιών. Αποχώρηση επενδυτών Μπορεί σε μια δεδομένη στιγμή οι επενδυτές σας να αποφασίσουν να πουλήσουν το μερίδιό τους ή μπορεί νέοι επενδυτές να θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά σας. Συμβουλή: Μελετήστε πολύ προσεκτικά, ευθύς εξαρχής, τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην επιχείρησή σας μια μεταβολή ή αποχώρηση επενδυτών και εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε νομική συμβουλή προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε προσφορά μετοχών σε επενδυτές. Συμβουλή: Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να χειριστείτε την είσοδο πιθανών νέων επενδυτών στο μέλλον, διότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να μειώσει την αξία των μετοχών των αρχικών επενδυτών σας.

12 12 Τα διάφορα είδη

13 13

14 14 Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες (Peer-to-peer lending) Περιγραφή Η συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες αποτελεί άμεση εναλλακτική λύση αντί του τραπεζικού δανείου με τη διαφορά ότι, αντί του δανεισμού από μία και μοναδική πηγή, οι εταιρείες μπορούν να δανείζονται απευθείας από δεκάδες, ενίοτε και εκατοντάδες, ιδιώτες που είναι πρόθυμοι να δανείσουν. Οι συμμετοχικοί δανειστές συχνά υποβάλλουν προσφορές για δάνεια προτείνοντας το επιτόκιο με το οποίο επιθυμούν να δανείσουν. Οι δανειζόμενοι στη συνέχεια αποδέχονται τις προσφορές δανείων με το χαμηλότερο επιτόκιο. Χρησιμοποιούνται διαδικτυακές πλατφόρμες για να φέρουν σε επαφή τους δανειστές με τους δανειζόμενους. Για κάθε αίτημα δανείου εφαρμόζεται διαδικασία δέουσας επιμέλειας, καθώς οι πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης οφείλουν να προστατεύουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα συμφέροντα των επενδυτών. Οι πλατφόρμες κατά κανόνα ζητούν οικονομικούς λογαριασμούς και ιστορικό συναλλαγών. Βασικά χαρακτηριστικά Μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα επιτόκια: Εάν η εκστρατεία σας είναι δημοφιλής, μπορεί οι επενδυτές να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον δανεισμό χρημάτων προς την επιχείρησή σας και να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμφωνία. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα δάνειο το οποίο η τράπεζα αρνείται να σας χορηγήσει. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς τα μεγέθη των δανείων και, με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να καλυφθούν οι περισσότερες περιπτώσεις αναγκών. Το ελάχιστο μέγεθος δανείου είναι πολύ μικρό, γεγονός που ενθαρρύνει ευρύ φάσμα δανειστών να συμμετάσχουν. Το δάνειο αποπληρώνεται μέσω πάγιας εντολής πληρωμής προς την πλατφόρμα, η οποία διανέμει τις εξοφλητικές πληρωμές σας στους δανειστές. Οι απαιτήσεις δημοσιοποίησης στοιχείων είναι παρόμοιες με αυτές των τραπεζών. Σε αντίθεση με την πρακτική των τραπεζών, τα στοιχεία κοινοποιούνται σε όλους τους συμμετοχικούς δανειστές. Όπως και στην περίπτωση ενός παραδοσιακού τραπεζικού δανείου, έχετε τη νομική υποχρέωση να αποπληρώσετε το δάνειο.

15 15 Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών Περιγραφή Η συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών συνίσταται στην πώληση ενός μεριδίου συμμετοχής στην επιχείρησή σας σε ορισμένους επενδυτές ως αντάλλαγμα για την επένδυση που πραγματοποιούν.. Η χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών είναι αρκετά διαδεδομένη, καθώς τα κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών, τα επιχειρηματικά κεφάλαια και οι επενδύσεις επιχειρηματικών αγγέλων διαδραματίζουν εδώ και χρόνια σημαντικό ρόλο σε αναπτυσσόμενες εταιρείες. Η βασική διαφορά μεταξύ της συμμετοχικής χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών και των εν λόγω παραδοσιακών μοντέλων είναι ότι, αντί να δημιουργείται μια σχέση μεταξύ δύο μόνο μερών, προσφέρεται δυνατότητα συμμετοχής σε ευρύ φάσμα πιθανών επενδυτών, εκ των οποίων ορισμένοι μπορεί επίσης να είναι υφιστάμενοι ή μελλοντικοί πελάτες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχικής χρηματοδότησης, καθώς με τον τρόπο αυτό έρχονται σε επαφή εταιρείες με επίδοξους επιχειρηματικούς αγγέλους μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Βασικά χαρακτηριστικά Θα πρέπει να θέσετε τους όρους, και να επιλέξετε τον αριθμό των μετοχών που επιθυμείτε να πωλήσετε, την τιμή και τον τρόπο ανταμοιβής των επενδυτών. Απαιτείται άρτια εμπειρογνωμοσύνη για την ορθή αποτίμηση ενός εγχειρήματος. Οι πληρωτέες αμοιβές για την άντληση χρηματοδότησης μέσω της έκδοσης μετοχών στην πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης είναι συνήθως η αμοιβή για την επιτυχία της εκστρατείας και οι αμοιβές για σχετικές νομικές ή διοικητικές υπηρεσίες. Ενδέχεται να επιβαρυνθείτε επίσης με πρόσθετες αμοιβές για νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μπορούν να επενδύσουν πολλοί, επομένως μπορείτε να έχετε πολλούς μικρούς συνιδιοκτήτες αντί για λίγους μεγάλους επενδυτές. Συνήθως είναι λιγότερο δαπανηρή από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Θα πρέπει να δείξετε ότι η επιχείρησή σας είναι πρόσφορη για επενδύσεις, επομένως θα πρέπει να υποβάλετε επιχειρηματικό σχέδιο και οικονομικές προβλέψεις. Θα πρέπει επίσης να διαθέτετε καλή επικοινωνιακή στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας οι σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο σας θα είναι άμεσα διαθέσιμες και εύκολα κατανοητές για τους πιθανούς επενδυτές. Η πλατφόρμα συνήθως διενεργεί περιορισμένη διαδικασία δέουσας επιμέλειας και ο επενδυτής μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες συνεπώς θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να παράσχετε τις εν λόγω πληροφορίες ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για εσάς. Υπάρχουν σοβαρές νομικές πτυχές, των οποίων το κόστος δεν θα πρέπει να αγνοήσετε, όπως η δημοσιοποίηση στοιχείων και τα νομικά έγγραφα, οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων, η διεκπεραίωση εταιρικών δικαιωμάτων, οι ετήσιες εκθέσεις και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Τα δικαιώματα των μετόχων μπορεί να ποικίλλουν. Ωστόσο, κατά κανόνα οι μέτοχοι έχουν δικαιώματα ψήφου για καίρια ζητήματα λειτουργίας της επιχείρησης, για την έκδοση νέων μετοχών κ.λπ. Θα πρέπει να σκεφτείτε πόσα δικαιώματα ελέγχου επί της επιχείρησής σας είστε διατεθειμένοι να εκχωρήσετε σε εξωτερικούς μετόχους. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, να έχετε υπόψη σας ότι οι επενδυτές μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση για την αντιστάθμιση τυχόν χρηματικής απώλειας που υπέστησαν, για παράδειγμα λόγω αθέτησης σύμβασης.

16 16 Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής Περιγραφή Η συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής είναι η περίπτωση στην οποία ιδιώτες προσφέρουν δωρεές σε ένα έργο ή σε μια επιχείρηση με την προσδοκία να λάβουν ως αντάλλαγμα ανταμοιβή μη χρηματοοικονομικής φύσεως, όπως προϊόντα ή υπηρεσίες, σε μεταγενέστερο στάδιο. Σύνηθες παράδειγμα αποτελεί ένα έργο ή μια επιχείρηση που προσφέρει μια μοναδική υπηρεσία (ανταμοιβή) ή ένα νέο προϊόν (προπώληση) ως αντάλλαγμα για την επένδυση. Με αυτή τη μορφή συμμετοχικής χρηματοδότησης οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ένα προϊόν στην αγορά έχοντας ήδη καταχωρίσει παραγγελίες στα βιβλία τους και έχοντας εξασφαλίσει ταμειακές ροές (κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τις νέες επιχειρήσεις), ενώ επιτυγχάνεται επίσης η συγκέντρωση κοινού πριν από τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά. Βασικά χαρακτηριστικά Τα κεφάλαια που χορηγούνται δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν εσείς απλώς παρέχετε την υπηρεσία ή παραδίδετε τα προϊόντα που έχετε υποσχεθεί. Εξασφαλίζονται παραγγελίες πριν από τη διάθεση ενός νέου προϊόντος στην αγορά, ενώ επίσης η εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης σας παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξετε την πελατειακή σας βάση παράλληλα με τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Είστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για μια δημοφιλή επιλογή για νεοσύστατες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες καθώς αποτελεί έναν τρόπο χρηματοδότησης της εισόδου νέων εταιρειών ή προϊόντων στην αγορά. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται ιδιαίτερα για προϊόντα και υπηρεσίες που είτε έχουν καινοτόμο χαρακτήρα είτε διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Η συμμετοχική χρηματοδότηση με ανταμοιβή δεν προσφέρεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολυσύνθετων ιδεών ή προϊόντων.

17 17 Ενδείκνυται για την περίπτωσή μου; Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες Προ εμπορικής δραστηριότητας Προ κερδοφορίας Κερδοφόρα αναπτυσσόμενη επιχείρηση Εδραιωμένη και σταθερά αναπτυσσόμενη επιχείρηση Εδραιωμένη σταθερή επιχείρηση Διάθεση νέου προϊόντος/υπηρεσίας/μάρκας στην αγορά Πραγματοποίηση εξαγορών Επέκταση σε νέες περιοχές Επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις Αναζήτηση αναχρηματοδότησης Ανάγκη κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης

18 18 Πώς γίνεται

19 19

20 20 Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται διαδοχικά τα κυριότερα βήματα για την προσέγγιση της συμμετοχικής δανειοδότησης από ιδιώτες και παρέχονται αναλυτικότερες συμβουλές και υποδείξεις. Επισημαίνεται ότι αυτά τα προτεινόμενα βήματα παρατίθενται μόνο ως κατευθυντήριες οδηγίες. Ενδέχεται καθένα από τα βήματα να αποδειχθεί για εσάς περισσότερο ή λιγότερο περίπλοκο, ανάλογα με το έργο σας, το μέγεθος της ομάδας σας και τον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε. Προετοιμασία Τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας σας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων θα πρέπει να τις αφιερώσετε στην εξερεύνηση του κόσμου της συμμετοχικής δανειοδότησης από ιδιώτες και στην προετοιμασία της προσφοράς σας. Πώς θα πρέπει να κινηθείτε: Διερευνήστε τις πιθανές πλατφόρμες και τις δυνατότητες που προσφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κανόνες και τις νομικές απαιτήσεις της πλατφόρμας. Μελετήστε όσο το δυνατόν περισσότερους οδηγούς, ιστολόγια και εκστρατείες που είναι σε εξέλιξη για να αντλήσετε έμπνευση και να διδαχθείτε από την εμπειρία των άλλων. Επικοινωνήστε με τις πλατφόρμες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία και στον έλεγχο όλων των οικονομικών εγγράφων που απαιτούνται από την πλατφόρμα. Συμβουλή: Εάν έχετε τη δυνατότητα, δοκιμάστε να δανείσετε ένα μικρό ποσό από τα δικά σας χρήματα (για παράδειγμα 100 ευρώ), κατανεμημένο σε μικρά ποσά, σε άλλες επιχειρήσεις. Θα αποκτήσετε μια πολύ καλή εικόνα για το τι θα αναμένουν οι δικοί σας δανειοδότες.

21 21 Περίοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων Η ομάδα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης που έχετε επιλέξει θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που έχετε υποβάλει. Εάν η αίτησή σας γίνει δεκτή, ενδεχομένως να σας ενημερώσουν σχετικά με την κατηγορία κινδύνου στην οποία πρόκειται να ενταχθείτε. Εάν εγκριθεί η επιχείρησή σας, θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της πλατφόρμας με τις επιχειρήσεις για τις οποίες οι δανειστές μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους. Κάθε δανειστής θα υποβάλει προσφορά με το ποσό και το επιτόκιο της επιλογής του. Ακόμη και αφού επιτευχθεί ο στόχος σας, οι δανειστές μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλουν προσφορές, μειώνοντας τα επιτόκια. Επομένως όσο πιο δημοφιλής είναι η εκστρατεία σας, τόσο ευνοϊκότεροι θα είναι οι όροι που μπορείτε να εξασφαλίσετε. Μην ξεχνάτε: Σε αρκετές περιπτώσεις, θα χρειαστεί να υποβάλετε οικονομικούς λογαριασμούς, τουλάχιστον για την τελευταία διετία, καθώς και το πιστωτικό ιστορικό σας. Αν δεν τα έχετε ήδη έτοιμα, ζητήστε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία. Η κατάρτιση των οικονομικών λογαριασμών απαιτεί χρόνο, ενώ μπορεί να συνεπάγεται και πρόσθετα έξοδα. Μετά την υποβολή προσφορών Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών, η πλατφόρμα θα επικοινωνήσει μαζί σας για να επιβεβαιώσει το τελικό μέσο επιτόκιο. Έπειτα, η πλατφόρμα θα μεταφέρει τα κεφάλαια στον τραπεζικό σας λογαριασμό εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Εσείς, στη συνέχεια, θα πρέπει να αποπληρώσετε το δάνειο και τους τόκους σε δόσεις, όπως έχετε συμφωνήσει με την πλατφόρμα. Αυτό συνήθως γίνεται μέσω πάγιας εντολής πληρωμής προς την πλατφόρμα, η οποία εν συνεχεία διαχειρίζεται την επιστροφή των εξοφλητικών πληρωμών στους λογαριασμούς των επενδυτών. Μόλις το δάνειο εξοφληθεί πλήρως, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τη λήξη και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Συμβουλή: Να είστε διαθέσιμοι καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς μπορεί να προκύψουν επιπλέον ερωτήματα, τόσο από την πλευρά της πλατφόρμας όσο και εκ μέρους των επενδυτών, στα οποία θα πρέπει να απαντάτε άμεσα.

22 22 συμμετοχικής δανειοδότησης από ιδιώτες Το ζαχαροπλαστείο της Isabella Γενικό πλαίσιο Η Isabella έχει ζαχαροπλαστείο με σταθερά αυξανόμενες πωλήσεις και μετακόμισε πρόσφατα σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν ένα μικρό εστιατόριο, το οποίο αντιπροσωπεύει σήμερα το 30% του τζίρου της. Ωστόσο, το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό φόρτο για το προσωπικό της και την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης. Για να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα, χρειάζεται να αγοράσει ένα νέο μηχάνημα για την επεξεργασία της ζύμης και περισσότερους φούρνους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα. Το συνολικό κόστος αυτών των νέων μηχανημάτων ανέρχεται σε ευρώ, που είναι και το ποσό το οποίο επεδίωξε να συγκεντρώσει. Η Isabella προσπάθησε να εξασφαλίσει δάνειο από την τράπεζα της περιοχής της, όπου έχει ήδη λογαριασμό με δυνατότητα υπερανάληψης ευρώ και στην οποία αποπληρώνει το τελευταίο έτος ενός δανείου ύψους ευρώ (για την αρχική επένδυση). Ωστόσο, η τράπεζα τής πρόσφερε δάνειο ύψους μόλις ευρώ με επιτόκιο 14,5%, αντί του 11,5% που ίσχυε για το προηγούμενο δάνειό της. Αποφάσισε να ψάξει στο διαδίκτυο για εναλλακτικές λύσεις και βρήκε την επιλογή της συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω δανειοδότησης από ιδιώτες.

23 23 Προγραμματισμός: ημέρες 1-10 Η Isabella αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην έρευνα σχετικά με οτιδήποτε μπορούσε να βρει για την έννοια της συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω δανειοδότησης από ιδιώτες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, στους ιστοτόπους που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και τους αντίστοιχους όρους/την αντίστοιχη τιμή, καθώς και τους κανόνες που θέτουν οι εν λόγω ιστότοποι. Συγκέντρωσε και διάβασε ιστολόγια/άρθρα σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση μέσω δανειοδότησης από ιδιώτες και εξέτασε άλλες περιπτώσεις ατόμων που κατέφυγαν σε αυτό το είδος της δανειοδότησης και που ήταν παρόμοιες με τη δική της, καθώς και τις συμφωνίες που εξασφάλισαν. Στο τέλος εκείνης της εβδομάδας αισθανόταν ότι είχε καταλάβει τη συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες και ότι οι γνώσεις της επαρκούσαν για να την εφαρμόσει στην πράξη. Για να μάθει περισσότερα σχετικά με τη συμπεριφορά των δανειστών, η Isabella εγγράφηκε σε μερικές πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω δανειοδότησης από ιδιώτες και δάνεισε 100 ευρώ από τα δικά της χρήματα, κατανεμημένα σε μικρά ποσά, προς άλλες επιχειρήσεις παρόμοιες με τη δική της. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε μια καλύτερη εικόνα για το τι σημαίνει να είναι κανείς δανειστής και σε τι είναι πιθανότερο να εστιάζει το κοινό. Έχοντας αποκομίσει αυτές τις γνώσεις, αφιέρωσε χρόνο στην κατάρτιση των οικονομικών στοιχεία και την οργάνωση των λοιπών απαιτήσεων δημοσιοποίησης στοιχείων. Κύκλος χρηματοδότησης: ημέρες Όταν τα πάντα είχαν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί διεξοδικά, η Isabella υπέβαλε τα έγγραφά της στην πλατφόρμα. Η ομάδα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της πλατφόρμας ζήτησε ορισμένα πρόσθετα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αρχειοθετημένων λογαριασμών και λογαριασμών διαχείρισης, και εξέτασε τα εν λόγω στοιχεία σε σχέση με τα πιστωτικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα. Ύστερα από τη διαδικασία αυτή, η Isabella σύντομα ενημερώθηκε ότι η επιχείρησή της πέρασε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας. Αφού είχε πλέον γίνει δεκτή, η επιχείρηση μπορούσε να ενταχθεί στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις στις οποίες οι επενδυτές μπορούσαν να υποβάλλουν προσφορές για δανειοδότηση. Ορισμένοι επενδυτές αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με την Isabella μέσω του εργαλείου άμεσων ερωταπαντήσεων. Της έθεσαν ερωτήσεις για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα και σχετικά με την κερδοφορία της επιχείρησης κατά την τελευταία διετία. Αφού οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις της Isabella, το δάνειο των για την επιχείρησή της χρηματοδοτήθηκε πλήρως από επενδυτές εντός λίγων ημερών από την ανάρτησή της. Η Isabella είχε την επιλογή να δεχθεί το μέσο επιτόκιο που προσφερόταν κατά την ημερομηνία επίτευξης του στόχου, όμως αποφάσισε να διατηρήσει το αίτημά της για δάνειο καθ όλη τη διάρκεια της επταήμερης διαδικασίας υποβολής προσφορών. Κατά τις επόμενες ημέρες η Isabella είδε το επιτόκιο να πέφτει καθώς περισσότεροι επενδυτές υπέβαλλαν προσφορές δανειοδότησης. Μετά τη διαδικασία προσφορών Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών, η πλατφόρμα επικοινώνησε με την Isabella για να επιβεβαιώσει ότι το τελικό μέσο επιτόκιο που είχε προσφερθεί ανερχόταν σε 10,3%. Αυτό ήταν σύμφωνο με τον μέσο όρο για την κατηγορία πιστοληπτικής ικανότητας (B) στην οποία την είχαν κατατάξει και ήταν χαμηλότερο ακόμη και από το αρχικό κόστος δανεισμού της από την τράπεζα (11,5%). Η πλατφόρμα την ενημέρωσε επίσης ότι εάν αποφάσιζε να μην το δεχθεί, δεν θα επιβαρυνόταν με αμοιβές ή χρεώσεις ωστόσο η Isabella αποφάσισε να αντλήσει το δάνειο και τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στην τράπεζά της εντός τριών εργάσιμων ημερών. Η Isabella αποπλήρωσε το δάνειο και τους τόκους μέσω μηνιαίων πληρωμών σε χρονικό διάστημα πέντε ετών. Η διαχείριση της αποπληρωμής γινόταν μέσω πάγιας εντολής πληρωμής προς την πλατφόρμα, η οποία στη συνέχεια προέβαινε στις εξοφλητικές πληρωμές στους λογαριασμούς των επενδυτών.

24 24 Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται διαδοχικά τα κυριότερα βήματα για την προσέγγιση της συμμετοχικής χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών και παρέχονται αναλυτικότερες συμβουλές και υποδείξεις. Επισημαίνεται ότι αυτά τα προτεινόμενα βήματα παρατίθενται μόνο ως κατευθυντήριες οδηγίες. Ενδέχεται καθένα από τα βήματα να αποδειχθεί για εσάς περισσότερο ή λιγότερο περίπλοκο, ανάλογα με το έργο σας, το μέγεθος της ομάδας σας και τον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε. Προετοιμασία Τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας σας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων θα πρέπει να τις αφιερώσετε στη μελέτη της συμμετοχικής χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών και στην προετοιμασία της προσφοράς σας. Πώς θα πρέπει να κινηθείτε: Διερευνήστε τις πιθανές πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης και τις δυνατότητες και τους όρους που προσφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κανόνες και τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν για την εκάστοτε πλατφόρμα και για τον τομέα σας. Καταρτίστε χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό δαπανών. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τις τάσεις της αγοράς, εξετάζοντας τι ποσά διατίθενται για τις τρέχουσες εκστρατείες συμμετοχικής χρηματοδότησης και ποια είναι τα προσδοκώμενα ανταλλάγματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα κριτήριο αναφοράς για τη δική σας εκστρατεία. Επικοινωνήστε με τις πλατφόρμες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία και στον έλεγχο όλων των οικονομικών εγγράφων που απαιτούνται από τις πλατφόρμες. Αρχίστε να αναπτύσσετε το κοινό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φροντίστε να ελέγξετε τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης στοιχείων και τις νομικές υποχρεώσεις που προβλέπονται. Για τις εκστρατείες υψηλής αξίας, απαιτούνται λογαριασμοί που έχουν υποβληθεί σε λογιστικό έλεγχο, κάτι το οποίο μπορεί να έχει υψηλό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε από την πλατφόρμα και την τοπική αρχή σχετικά με το τι ακριβώς απαιτείται και πόσο θα κοστίσει. Συμβουλή: Ει δυνατόν, προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να βρείτε μια εταιρεία που έχει επιτύχει. Ρωτήστε για την εμπειρία της και αν θα ήταν πρόθυμη να σας παράσχει καθοδήγηση/βοήθεια. Έτσι θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και οι συμβουλές που θα λάβετε θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την εκστρατεία σας. Σχεδιασμός του προωθητικού μηνύματος Εάν η αίτησή σας γίνει δεκτή από την πλατφόρμα, θα πρέπει να οριστικοποιήσετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο και την οικονομική προσφορά. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι βεβαιωθείτε ότι τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζετε είναι ακριβή και ότι διαθέτετε συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία προς υποστήριξη των δηλώσεών σας. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να παρουσιάσετε: την αποτίμηση της επιχείρησής σας και τη λογική στην οποία στηρίζεται τις οικονομικές επιδόσεις και προβλέψεις τον αριθμό των μετοχών που εκχωρείτε και την αιτιολόγησή του. Μια πειστική παρουσίαση του εγχειρήματός σας, με εύκολα κατανοητές περιγραφές του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας και των οικονομικών στοιχείων, είναι καίριας σημασίας. Εξαιρετικά χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί μια προσέγγιση μέσω πολλαπλών διαύλων, η οποία θα περιλαμβάνει τη χρήση βίντεο, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάσεων διά ζώσης. Ζητήστε σχόλια και παρατηρήσεις από φίλους και πιθανούς πελάτες για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Είναι πολύ σημαντικό: να σκεφτείτε ποιο είναι το κοινό σας και τις πληροφορίες που είναι πιθανό να ενδιαφέρεται να μάθει να είστε συνοπτικοί αλλά και να διασφαλίζετε ταυτόχρονα ότι αναδεικνύονται επαρκώς οι γνώσεις, οι δεξιότητες και η αποφασιστικότητά σας όσον αφορά την επιχείρησή σας να παρουσιάζετε με σαφήνεια τα οικονομικά στοιχεία παραθέτοντας συνδέσμους για την εύρεση περισσότερων πληροφοριών να παρουσιάσετε το σχέδιό σας με μια οπτικά ελκυστική μορφή που προκαλεί το ενδιαφέρον.

25 25 Δημιουργία του προωθητικού μηνύματος Φροντίστε να έχετε έναν καλό ιστότοπο: : Ένας άρτια σχεδιασμένος, ενημερωτικός και ελκυστικός ιστότοπος συμβάλλει καθοριστικά στο να δείξετε στους επενδυτές ότι αντιμετωπίζετε σοβαρά την επιχείρησή σας. Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές εκστρατείες περιλαμβάνουν ένα πολύ σύντομο βίντεο δύο λεπτών (ή ακόμη μικρότερης διάρκειας). Σε αυτό θα πρέπει με σαφήνεια: να δηλώνετε τι επιδιώκετε και για ποιον λόγο να παρουσιάζετε τον εαυτό σας και την ομάδα σας να αναλύετε τις επιδόσεις της επιχείρησης α διευκρινίζετε πώς θα δαπανήσετε τα χρήματα να εξηγείτε ποιες είναι οι οικονομικές ανταμοιβές. Η γρήγορη απήχηση είναι πολύ σημαντική. Έχει αποδειχθεί ότι οι εκστρατείες που επιτυγχάνουν περισσότερο από το 20% του στόχου κατά τις πρώτες ημέρες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Θα πρέπει να έχετε ενεργό παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αρχίσετε να αναπτύσσετε το κοινό σας ξεκινώντας και συμμετέχοντας σε συζητήσεις. Περίοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων Θα πρέπει να διατηρείτε ενεργά την επαφή με το κοινό, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου: δίνοντας κίνητρα στο κοινό, ενθαρρύνοντας και προωθώντας την κοινοποίηση σε φίλους με ενεργό παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθώντας την εκστρατεία και αυξάνοντας την προβολή της μιλώντας σε δημοσιογράφους, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις κ.λπ. απαντώντας σε ερωτήσεις, προτάσεις και απορίες. Μετά την εκστρατεία Μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας, θα πρέπει να ασχοληθείτε με όλες τις διοικητικές ενέργειες, όπως η καταχώριση νέων ιδιοκτητών και η μεταβολή του καθεστώτος της εταιρείας. Ειδικότερα, θα πρέπει να κινηθείτε ως εξής: Διαμόρφωση της νέας διάρθρωσης της εταιρείας. Έχετε πλέον αποκτήσει διάφορους επενδυτές και επιχειρηματικούς εταίρους. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες διαδικασίες και νέα δομή διακυβέρνησης. Εάν έχετε απορίες, ζητήστε υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία, από δικηγόρο ή από το εμπορικό επιμελητήριο της περιοχής σας. Διατήρηση των σχέσεων με τους επενδυτές. Ανάλογα με τη διάρθρωση, η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να τροποποιηθεί, και θα πρέπει να μεριμνήσετε για την ένταξη και εξυπηρέτηση των νέων μετόχων σας. Προετοιμασία της εξόδου των επενδυτών σας. Θα πρέπει να καταβάλετε τις ανταμοιβές στους επενδυτές σας (μερίδιο επί των κερδών, μερίσματα, επαναγορά μετοχών κ.λπ.)

26 26 συμμετοχικής χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών Το εργοστάσιο πλαστικών του Oscar Γενικό πλαίσιο Ο Oscar είναι ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης πλαστικών στην Ισπανία, με 20 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στο εργοστάσιο και άλλους 10 εργαζομένους στα τμήματα πωλήσεων και διοίκησης. Σκεφτόταν να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές αλλά, για να το κάνει αυτό, χρειαζόταν κεφάλαιο για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου και για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τη διαχείριση της επέκτασης. Ο Oscar υπολόγισε ότι συνολικά χρειαζόταν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Ο Oscar είχε προσεγγίσει ορισμένα ταμεία κεφαλαίων ιδιωτικών συμμετοχών και επιχειρηματικών κεφαλαίων, εκ των οποίων ένα ή δύο έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά ζητούσαν μερίδιο της τάξεως του 26% στην εταιρεία και συμμετοχή στις στρατηγικές αποφάσεις, καθώς και ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης το οποίο ο Oscar θεώρησε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρησή του. Αφού αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις, ο Oscar έμαθε για τη συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών και συνειδητοποίησε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο χωρίς να χρειαστεί να εκχωρήσει τόσο μεγάλο ποσοστό ελέγχου.

27 27 Προγραμματισμός: ημέρες 1-10 Ο Oscar ξεκίνησε με την αναζήτηση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει έκδοσης μετοχών, δηλαδή θέλησε να μάθει περί τίνος πρόκειται και πώς λειτουργεί. Διερεύνησε επίσης ποιοι ιστότοποι προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, υπό ποιους όρους και με ποιες αμοιβές. Αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να εκχωρήσει μικρότερο μερίδιο της εταιρείας του και χαμηλότερο ποσοστό ελέγχου από αυτό που ζητούσαν οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ο Oscar επέλεξε μια πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης που ήδη διέθετε μεγάλο αριθμό επενδυτών, έχοντας όμως επίγνωση του ότι δεν θα μπορούσε να βασιστεί μόνο σε αυτούς. Προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους, θα έπρεπε να επιστρατεύσει και το δικό του κοινό τα άτομα που γνώριζαν τον ίδιο και την επιχείρησή του θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της προβολής του σε άλλους επενδυτές. Αποφάσισε ότι ο στόχος του 1,2 εκατ. ευρώ ήταν εύλογος, και ότι βάσει μιας μελλοντοστραφούς αποτίμησης, η προσφορά συνολικού ποσοστού 20% της εταιρείας ήταν δίκαιη και επαρκής. Ο Oscar γνώριζε μεν ότι η πλατφόρμα θα έλεγχε την ακρίβεια των αριθμητικών στοιχείων στα οποία στηρίχθηκε η αποτίμησή του, αλλά ήξερε επίσης ότι εναπόκειται στους επενδυτές να αποφασίσουν σχετικά με την αποτίμηση αυτή καθαυτή. Επομένως, φρόντισε να εξηγήσει δεόντως το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η αποτίμησή του. Δημιουργία του προωθητικού μηνύματος: ημέρες Ο Oscar αφιέρωσε πολύ χρόνο για να βρει τον πιο άμεσο και εύστοχο τρόπο παρουσίασης των αριθμητικών στοιχείων. Συνεργάστηκε στενά με έναν σύμβουλο που του συνέστησε μία από τις πλατφόρμες με τις οποίες επικοινώνησε, ο οποίος ήταν σε θέση να του προσφέρει πολύτιμες και αντικειμενικές παρατηρήσεις σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας και τελειοποίησης του σχεδίου του. Ο Oscar συνειδητοποίησε ότι θα χρειαζόταν να ξεκινήσει με ένα σύντομο βίντεο, διάρκειας δύο ή τριών λεπτών. Προσέλαβε επαγγελματίες και το βίντεο γυρίστηκε μέσα σε μία ημέρα και περιελάμβανε σκηνές από τον χώρο του εργοστασίου, τα προϊόντα, καθώς και σχολιασμό από τον ίδιο τον Oscar. Ο Oscar έλεγχε διαρκώς την εκστρατεία του για να εντοπίζει τυχόν κενά ή ανακολουθίες. Έλαβε ακόμη ορισμένα πολύ θετικά σχόλια για την εκστρατεία του από τους συμβούλους της πλατφόρμας, οι οποίοι επίσης απάντησαν στις απορίες του για τεχνικά και νομικά θέματα. Ο Oscar έμαθε από διάφορα άτομα μέσω διαδικτύου αλλά και εκτός διαδικτύου ότι ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την πρότασή του. Συζήτησε επίσης με ορισμένα σημαντικά πρόσωπα πρόθυμα να επενδύσουν και όταν συνειδητοποίησε ότι με τη βοήθειά τους θα ήταν πιθανό να εξασφαλίσει μια δυναμική έναρξη με ποσοστό 20-30%, βεβαιώθηκε ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την εκστρατεία του. Η εκστρατεία: ημέρες Ο Oscar φρόντισε να έχει ενεργό παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθώντας την εκστρατεία και αυξάνοντας την προβολή της. Διαπίστωσε ότι η προσπάθειά του για την άντληση συμμετοχικής χρηματοδότησης και οι ιστορίες που διαδόθηκαν σχετικά με αυτήν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων της περιοχής, και προβλήθηκε επίσης σε εμπορικό περιοδικό εθνικής εμβέλειας. Μετά την εκστρατεία: Ημέρες Ο Oscar σύντομα πέτυχε σχεδόν το 30% του στόχου του κυρίως από όσους ήδη γνώριζαν τον ίδιο και την επιχείρησή του και ήταν ενήμεροι για την έναρξη της εκστρατείας του. Σε διάστημα τριών εβδομάδων περίπου είχε πετύχει τον στόχο του.αντί της διάθεσης περισσότερων μετοχών, που ήταν μια επιλογή την οποία είχε εξετάσει και προγραμματίσει, ο Oscar αποφάσισε να ολοκληρώσει πρόωρα την εκστρατεία και να την αποσύρει από την πλατφόρμα με επιτυχή έκβαση. Η πρώτη κίνηση του Oscar ήταν να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν και να τους καλωσορίσει ως νέους συνιδιοκτήτες της εταιρείας. Συνεργάστηκε επίσης με την πλατφόρμα, η οποία διέθετε όλα τα συστήματα για την έκδοση μετοχών και για τη διεκπεραίωση των λοιπών διατυπώσεων.

28 28 Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται διαδοχικά τα κυριότερα βήματα για την προσέγγιση της συμμετοχικής χρηματοδότησης βάσει ανταμοιβής και παρέχονται αναλυτικότερες συμβουλές και υποδείξεις. Επισημαίνεται ότι αυτά τα προτεινόμενα βήματα παρατίθενται μόνο ως κατευθυντήριες οδηγίες. Ενδέχεται καθένα από τα βήματα να αποδειχθεί για εσάς περισσότερο ή λιγότερο περίπλοκο, ανάλογα με το έργο σας, το μέγεθος της ομάδας σας και τον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε. Προετοιμασία Τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας σας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων θα πρέπει να τις αφιερώσετε στη μελέτη της συμμετοχικής χρηματοδότησης βάσει ανταμοιβής και στην προετοιμασία της προσφοράς σας. Πώς θα πρέπει να κινηθείτε: Διερευνήστε τις πιθανές πλατφόρμες και τις δυνατότητες και τους όρους που προσφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κανόνες και τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν για την εκάστοτε πλατφόρμα και για τον τομέα σας. Καταρτίστε χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό δαπανών. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τις τάσεις της αγοράς εξετάζοντας τι ποσά διατίθενται για τις τρέχουσες εκστρατείες συμμετοχικής χρηματοδότησης και ποια είναι τα προσδοκώμενα ανταλλάγματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα κριτήριο αναφοράς για τη δική σας εκστρατεία. Επικοινωνήστε με τις πλατφόρμες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία και στον έλεγχο όλων των οικονομικών εγγράφων που απαιτούνται από την πλατφόρμα. Αρχίστε να αναπτύσσετε το κοινό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργία του προωθητικού μηνύματος Εάν η αίτησή σας γίνει δεκτή από την πλατφόρμα, θα πρέπει να είστε σε θέση να παρουσιάσετε το σχέδιό σας με πειστικό τρόπο, παραθέτοντας εύκολα κατανοητές περιγραφές του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο: θα χρειαστείτε οπωσδήποτε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις φίλων και πιθανών πελατών προκειμένου να παραμείνετε στον σωστό δρόμο. Είναι σημαντικό η παρουσίασή σας να είναι λογικά συγκροτημένη αλλά και να αποπνέει πάθος, αλλά και να προβάλλεται με μια οπτικά ελκυστική μορφή που προκαλεί το ενδιαφέρον. Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές εκστρατείες περιλαμβάνουν ένα πολύ σύντομο βίντεο δύο λεπτών (ή ακόμη μικρότερης διάρκειας). Σε αυτό θα πρέπει με σαφήνεια: να δηλώνετε τι επιδιώκετε και για ποιον λόγο να παρουσιάζετε τον εαυτό σας και την ομάδα σας να διευκρινίζετε πώς θα δαπανήσετε τα χρήματα σε περίπτωση που συγκεντρώσετε περισσότερα κεφάλαια από τον στόχο σας (η αποκαλούμενη υπέρβαση του στόχου), να εξηγείτε πώς θα δαπανηθούν αυτά τα επιπλέον χρήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχείρησης. Οι ανταμοιβές που προσφέρετε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές τουλάχιστον μία από αυτές πρέπει να αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της δικής σας εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης, κάτι που μόνο οι δικοί σας υποστηρικτές θα αποκτήσουν. Για να εμπνευστείτε, μελετήστε άλλες εκστρατείες. Μην ξεχνάτε ότι η προπώληση του προϊόντος σας είναι ήδη μια καλή ανταμοιβή για το κοινό σας. Αυτό είναι πιο δύσκολο στην περίπτωση που η επιχείρησή σας προσφέρει μια υπηρεσία αντί για ένα νέο προϊόν, αλλά το ζητούμενο είναι να είστε δημιουργικοί και να επινοήσετε ανταμοιβές που θα αρέσουν στο κοινό σας και θα θελήσει να τις αποκτήσει.

29 29 Περίοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων Κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκέντρωσης των κεφαλαίων θα πρέπει να διατηρείτε ενεργά την επαφή με το κοινό, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου: Μια εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης βάσει ανταμοιβής λειτουργεί καλύτερα εάν οι καταναλωτές μπορούν να διακρίνουν το πάθος που διαπνέει το έργο ή την επιχείρηση. Πρέπει να προσεγγίζετε το έργο με δυναμισμό και ενθουσιασμό. Πώς θα πρέπει να κινηθείτε: κινητοποιήστε το κοινό σας, ενημερώνοντάς το για την έναρξη της εκστρατείας. Ενθαρρύνετε το κοινό να συμμετάσχει και να κοινοποιήσει την εκστρατεία σε φίλους δραστηριοποιηθείτε ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθώντας την εκστρατεία και αυξάνοντας την προβολή της μιλήστε σε δημοσιογράφους, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις κ.λπ. απαντήστε σε ερωτήσεις, προτάσεις και απορίες. Μετά την εκστρατεία Εάν καταφέρατε να συγκεντρώσετε τα κεφάλαιά σας, δεν μπορείτε απλά να πάρετε τα χρήματα και να προχωρήσετε. Απαιτούνται και άλλες ενέργειες. Εάν δεν επιτύχατε τον στόχο σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να μάθετε από τα λάθη σας και να ξαναπροσπαθήσετε. Θυμηθείτε να ευχαριστήσετε το κοινό σας, και να διατηρήσετε τις επαφές σας με όσους επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προϊόν σας. Εάν δεν τα καταφέρατε, ζητήστε συμβουλές για το πώς να βελτιωθείτε. Εάν τα καταφέρατε, διασφαλίστε ότι θα είστε σε θέση να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας όσον αφορά την ανταμοιβή όλων των υποστηρικτές σας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχετε υποσχεθεί, καταρτίζοντας ανάλογο χρονοδιάγραμμα. Τέλος, όσον αφορά την ανταμοιβή όλων των υποστηρικτές σας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχετε υποσχεθεί, καταρτίζοντας ανάλογο χρονοδιάγραμμα. Τέλος, θυμηθείτε να διεκπεραιώσετε όλες τις διοικητικές υποχρεώσεις, όπως η καταβολή φόρων. Μην ξεχνάτε: Εάν σκοπεύετε να προβείτε σε προπώληση του προϊόντος σας, μπορεί να υποχρεούστε να εγγραφείτε ως υπόχρεος ΦΠΑ. Ενημερωθείτε σχετικά από την αρμόδια αρχή της περιοχής σας.

30 30 συμμετοχικής χρηματοδότησης βάσει ανταμοιβής Τα μοντέρνα φωτιστικά της Carla Γενικό πλαίσιο Η Carla είναι σχεδιάστρια με έδρα την Πράγα. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρωτοτύπου για ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού που δημιούργησε. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη ιδέα ενός συστήματος που αξιοποιεί ανακυκλωμένα βιομηχανικά υλικά, το οποίο εγκωμιάστηκε στην περσινή έκθεση βιομηχανικού σχεδίου στο Μιλάνο. Η σχεδιάστρια έχει επιστρατεύσει έναν κατασκευαστή ο οποίος θα αναπτύξει τα βασικά μέρη του συστήματος, καθώς και μια ολιγομελή ομάδα που θα συναρμολογήσει τα φωτιστικά και θα οργανώσει τις παραδόσεις και τις εγκαταστάσεις. Συνολικά αυτό σημαίνει ότι, για να μπορέσει η Carla να ξεκινήσει την επιχείρησή της, χρειάζεται ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες των πρώτων έξι μηνών. Δεδομένου ότι προτίθεται να πουλήσει κάθε φωτιστικό στην τιμή των 200 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πουλήσει 205 τεμάχια για να καλύψει τις δαπάνες της για το πρώτο εξάμηνο. Σκέφτηκε να ζητήσει δάνειο από τράπεζα, αλλά μη διαθέτοντας εγγύηση, δεδομένου ότι εκκρεμεί η αποπληρωμή του φοιτητικού της δανείου και λαμβανομένης υπόψη της σύντομης παρουσίας της στον χώρο, συνειδητοποίησε ότι δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για χορήγηση δανείου. Αποφάσισε λοιπόν να δοκιμάσει τη συμμετοχική χρηματοδότηση.

31 31 Προγραμματισμός: ημέρες 1-10 Η Carla αφιέρωσε την πρώτη εβδομάδα στην έρευνα για τη συμμετοχική χρηματοδότηση. Συγκέντρωσε και διάβασε ιστολόγια και άρθρα σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση με ανταμοιβή, και εντόπισε και εξέτασε ενδιαφέροντα παραδείγματα παρόμοια με τη δική της περίπτωση, τα οποία είχαν στεφθεί με επιτυχία. Μέχρι το τέλος εκείνης της εβδομάδας αισθανόταν ότι είχε καταλάβει περί τίνος πρόκειται και τι έπρεπε να κάνει. Η Carla είχε εξασφαλίσει την πιστοποίηση του προϊόντος της και το είχε έτοιμο προς διάθεση ενώ επίσης είχε ήδη μελετήσει την επιχειρηματική της ιδέα και τα οικονομικά στοιχεία. Έτσι έστρεψε την προσοχή της στην προσπάθεια να κατανοήσει το κοινό της, τους πελάτες της. Με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντόπισε άτομα που ασκούν επιρροή στον τομέα της, αναγνωρισμένα πρόσωπα με πολύ πιστό κοινό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κοινοποίηση του μηνύματός της. Αφιέρωσε χρόνο σε συνομιλίες με τα άτομα αυτά, συμμετείχε σε συζητήσεις και απέκτησε φίλους και διασυνδέσεις με αποτέλεσμα, όταν ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την εκστρατεία της, να έχει την υποστήριξη πολυπληθούς διαδικτυακού κοινού. Η Carla επέλεξε μια πλατφόρμα για την οποία γνώριζε ότι είχε καλή φήμη, κατάλληλο κοινό, αλλά και στην οποία θα μπορούσε να έχει υψηλό βαθμό προβολής. CΔημιουργία του προωθητικού μηνύματος: ημέρες Γνωρίζοντας ότι το προωθητικό μήνυμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της προσπάθειας, η Carla έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην τελειοποίηση του τρόπου παρουσίασης του σχεδίου της. Αφιέρωσε χρόνο στην παρουσίαση του σχεδίου και των βασικών μηνυμάτων, καθώς και στις ανταμοιβές (μία από αυτές ήταν το ίδιο το μοντέρνο φωτιστικό, μια προσφορά 200 ευρώ). Η Carla, από την έρευνα της σχετικά με άλλα έργα συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνώριζε ότι ένα σύντομο βίντεο θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και θα τη βοηθούσε να παρουσιάσει την ιδέα της, να δείξει την ποιότητα του σχεδίου της, ενώ επίσης θα βοηθούσε τους υποστηρικτές να γνωρίσουν την ίδια, την ομάδα της και τη δεοντολογία της εταιρείας. Έφτιαξε ένα βίντεο που παρουσίαζε την ίδια να κατασκευάζει ένα φωτιστικό και δημιούργησε μια ιστοσελίδα για την επιχείρησή της, στην οποία μπορούσε να προσθέσει τα προϊόντα της και να τα περιγράψει αναλυτικότερα. Η Carla οργάνωσε επίσης μια βιντεοδιάσκεψη με τη σύμβουλο της πλατφόρμας προκειμένου να της ζητήσει να εξετάσει την εκστρατεία της και να της προτείνει βελτιώσεις, καθώς και να ελέγξει εάν υπήρχαν τυχόν τεχνικά ή νομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην Πράγα. Η Carla αφιέρωσε τρεις εβδομάδες σε συναντήσεις και συνομιλίες με πολύ κόσμο, κάνοντας την έρευνά της και αναπτύσσοντας ένα κοινό γύρω από το έργο της. Όταν η Carla θεώρησε ότι το ενδιαφέρον είχε διαδοθεί αρκετά, ξεκίνησε την εκστρατεία. Η εκστρατεία: ημέρες Μόλις ξεκίνησε η εκστρατεία, η Carla άρχισε να εργάζεται για το επόμενο δίμηνο στάδιο της διαδικασίας συμμετοχικής χρηματοδότησης. Αφιέρωνε καθημερινά χρόνο στην εκστρατεία μιλώντας με το κοινό της, ενημερώνοντας ότι η εκστρατεία ήταν σε εξέλιξη και ενθαρρύνοντας τον κόσμο να συμμετάσχει και να την κοινοποιήσει σε φίλους. Μιλώντας με δημοσιογράφους διαπίστωσε ότι ήταν έντονο το ενδιαφέρον που επιδείκνυαν για την αναζήτησή της για συμμετοχική χρηματοδότηση καθώς και για τα καινοτόμα προϊόντα της. Η Carla έλαβε μηνύματα από ενδιαφερόμενους που έθεταν ερωτήσεις, καθώς και σχόλια στα οποία το κοινό πρότεινε χαρακτηριστικά που η ίδια δεν είχε σκεφτεί, καθώς και άλλες βελτιώσεις. Εκείνη έλαβε υπόψη τα σχόλια και ευχαρίστησε καθέναν από όσους υπέβαλαν προτάσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναπτύξει το κοινό της. Μετά την εκστρατεία: ημέρες Η εκστρατεία της Carla πέτυχε και η ίδια κατόρθωσε να υπερβεί τον στόχο της, έχοντας πουλήσει 145 φωτιστικά! Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, καθώς όχι μόνο συγκέντρωσε αρκετά χρήματα για να ξεκινήσει την παραγωγή, να δημιουργήσει απόθεμα και να καλύψει τις δαπάνες της για τρεις μήνες, αλλά κατάφερε επίσης να πουλήσει το μισό απόθεμα φωτιστικών πριν καν παραλάβει τα προϊόντα από το εργοστάσιο. Το πρώτο πράγμα που έκανε η Carla ήταν να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία παραγωγής και να ευχαριστήσει όλα τα άτομα που συμμετείχαν. Στη συνέχεια κατάρτισε ένα χρονοδιάγραμμα παραγωγής και ενημέρωσε το κοινό της για το πότε θα μπορούσε να αναμένει την παράδοση των φωτιστικών, και ξεκίνησε όλες τις διοικητικές ενέργειες που απαιτούσε η έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Όμως η Carla δεν σταμάτησε να επικοινωνεί με το κοινό της. Παρείχε τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών και αξιοποιούσε τις ειδικές γνώσεις του κοινού όποτε προέκυπταν ερωτήματα. Καθώς οι συνεισφέροντες έγιναν ενθουσιώδεις χρήστες των προϊόντων της, εξελίχθηκαν επίσης στους καλύτερους υποστηρικτές της, ενεργώντας σαν πλατφόρμα μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων που διέδωσε περαιτέρω τη φήμη της, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πώληση ακόμη περισσότερων φωτιστικών.

32 32 Επόμενα βήματα

33 33

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Σκοπός Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το παρόν επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται βάσει του νόμου για

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Σκοπός Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το παρόν επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται βάσει του νόμου για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Εισαγωγή H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ("Κεντρική Τράπεζα") στο πλαίσιο της ευρύτερης ευθύνης της έναντι του αυξημένου

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα EIRO Περιεχόμενα Άρθρο 1. Ορισμοί... 3 Άρθρο 2. Συμβατική Σχέση... 3 Άρθρο 3. Καταχώρηση Πιστώσεων... 4 Άρθρο 4. Χρεωστικό Υπόλοιπο σε Χρήματα... 4 Άρθρο 5. Απλή Εκτέλεση...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επενδύσεων. Τι είναι η ΕΑΚΑΑ; Γιατί η ΕΑΚΑΑ εκδίδει τον παρόντα οδηγό;

Οδηγός επενδύσεων. Τι είναι η ΕΑΚΑΑ; Γιατί η ΕΑΚΑΑ εκδίδει τον παρόντα οδηγό; 19 Οκτωβρίου 2012 Οδηγός επενδύσεων Τι είναι η ΕΑΚΑΑ; ΕΑΚΑΑ σημαίνει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών. Πρόκειται για ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έδρα της οποίας βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου

Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου Copyright 2015 Pearson Education, Inc. publishing as Prentice Hall 3-1 Επιχειρηματικότητα & Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων 2 η Έκδοση Steve Mariotti Caroline Glackin

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας;

Μπορείτε να εξηγήσετε πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα «Δεξιότητες και θέσεις εργασίας - Επένδυση για τη Νεολαία» της Τράπεζας; Απαντήσεις της ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες για το πρόγραμμα απασχόλησης νέων Αναλυτική ενημέρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων, «Δεξιότητες και

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς Κυριάκος Φιλίνης Οργανισμοί που δέχονται καταθέσεις Εμπορικές τράπεζες ΣυνεταιριστικέςτράπεζεςΣ έ ά ζ Πιστωτικές ενώσεις Οργανισμοί αποταμιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Καθαρά κέρδη 111εκ. το Γ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β τριμήνου Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε 414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.1.2016 L 3/41 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/9 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5 Ιανουαρίου 2016 για την από κοινού υποβολή δεδομένων και την κοινοχρησία δεδομένων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο»

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» * της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΘΡΙΑΣΊΑ- Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

ΤΑ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ Αποφασίσατε ότι σας ταιριάζει το franchising, κάνατε έρευνα για τα concept που σας ενδιαφέρουν, απορρίψατε κάποια από αυτά,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει 16 πρωτοβουλίες για να κάνει την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει 16 πρωτοβουλίες για να κάνει την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά πραγματικότητα. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανεξάρτητη Αρχή Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας Αθήνα, 11 Μαΐου 2015 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει 16 πρωτοβουλίες για να κάνει την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά πραγματικότητα. Το διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ CROWDFUNDING KAI VENTURE CAPITALS Πειραιάς, 8 Μαΐου 2015 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS" Crowdfunding Το crowdfunding ή αλλιώς participative financing - («χρηματοδότηση από το πλήθος» -- «συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης.

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα με μια παραγγελία. Ακολουθεί ο εύχρηστος οδηγός μας για την αποφυγή αμφισβητήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες:

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες: Η προσδοκία μας Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας εντοπίζεται η αντίληψη, η διαχείριση και η ανάληψη κινδύνων. Με γνώμονα την πρόληψη και την μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 23.3.2018 L 81/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/480 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Δεκεμβρίου 2017 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο Είναι η οργανωμένη καταγραφή ιδεών, στόχων και σχεδίων δράσεων. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πετύχει αν είναι «ανοργάνωτη»,

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.6.2017 L 155/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1018 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις για το Ηλεκτρονικό Κατάστημα της Olympus

Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις για το Ηλεκτρονικό Κατάστημα της Olympus Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις για το Ηλεκτρονικό Κατάστημα της Olympus 1 Πεδίο εφαρμογής 2 Σύναψη συμβάσεως 3 Δικαίωμα υπαναχώρησης 4 Τιμές Προϊόντων 5 Παράδοση 6 Προθεσμία πληρωμής, υπερημερία 7 Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός στρατηγικής επωνυμίας για διαφημιστικές εταιρείες

Οδηγός στρατηγικής επωνυμίας για διαφημιστικές εταιρείες Οδηγός στρατηγικής επωνυμίας για διαφημιστικές εταιρείες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 03 Εισαγωγή 04 05 Μέλη του Google Partners και ιδιότητα Google Partners Εξειδικεύσεις για εταιρείες 06 Πώς να περιγράψετε το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία υπολογισμού των δεικτών για τον προσδιορισμό των πιο σημαντικών νομισμάτων στα οποία 28/03/2018 70-708036281-66 EL Πίνακας περιεχομένων I. Σύνοψη... 3 1

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 ΗΚΑΠΑRESEARCH. Επωνυμία Εταιρείας. Επωνυμία όνομα Εντολέα. Σκοπός δημοσκόπησης

ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 ΗΚΑΠΑRESEARCH. Επωνυμία Εταιρείας. Επωνυμία όνομα Εντολέα. Σκοπός δημοσκόπησης Επωνυμία Εταιρείας Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ»)

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ») ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ») Εισαγωγή Το ΕΙΕΕ είναι δεσμευμένο με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής για να διεκδικεί και να διατηρεί την εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Η διαφήμιση με μία μόνο λέξη χαρακτηρίζεται και ως «υπόσχεση», καθώς δίνει μια υπόσχεση στον υποψήφιο αγοραστή, για το προϊόν που διαφημίζει και αναφέρεται στην επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Entrepreneurship Sharing and Training Network Δίκτυο Επιχειρηματικής Ανταλλαγής και Εκπαίδευσης ENS-TRAIN-NET

Entrepreneurship Sharing and Training Network Δίκτυο Επιχειρηματικής Ανταλλαγής και Εκπαίδευσης ENS-TRAIN-NET Entrepreneurship Sharing and Training Network Δίκτυο Επιχειρηματικής Ανταλλαγής και Εκπαίδευσης ENS-TRAIN-NET Ταυτότητα έργου Πρόγραμμα: Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες Ακρωνύμιο έργου: ENS-TRAIN-NET

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός. Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός. Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH

Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός. Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός. Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH kkoutra@staff.teicrete.gr 1 Κοινωνικός Σχεδιασμός 2 Κοινωνικός Σχεδιασμός Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Επιτόκιο: είναι η αμοιβή του κεφαλαίου για κάθε μονάδα χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

Dojo", Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά)

Dojo, Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά) Σύντομη Εισαγωγή Η μελέτη περίπτωσης χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τα δύο πρώτα (ορισμοί και παρουσίαση της κοινωνικής καινοτομίας) παρουσιάζονται στους μαθητές από τον καθηγητή (ή τον εθελοντή). Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση μικρών επιχειρήσεων Επιμέλεια των φορέων του έργου: Irish Rural Link National

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: Επαγγελματισμός στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: Επαγγελματισμός στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Συμβουλευτική γνωμοδότηση: Επαγγελματισμός στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Το IBLCE έχει λάβει πολλά σχόλια για το θέμα της επαγγελματικής επικοινωνίας, ιδίως σε σχέση με το γεγονός ότι οι μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Περίπτωση. Οι εταιρίες ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΕ και ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕ ζήτησαν από την τράπεζα που εργάζεστε επιχειρηματικά δάνεια. Για να αποφασίσετε αν πρέπει να χορηγήσετε αυτά τα δάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4439 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» Οργάνωση της νέας Δραστηριότητας / Σχέδιο MarkeMng / Το ανθρώπινο δυναμικό / Οικονομικό Σχέδιο / Ανάλυση Κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο;

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Q & A 1 2 Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Το νέο ανταγωνιστικό πεδίο, η νέα καταναλωτική συμπεριφορά και συνολικά το νέο τοπίο δημιουργεί ασφυκτική πίεση στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

ΠΡΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΠΡΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Από Τεχνολογική άποψη Εναλλακτικές πηγές απόκτησης τεχνολογίας Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας νέας τεχνολογίας Από Τεχνική άποψη Σχετίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΠΡΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΠΡΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΠΡΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Από Τεχνολογική άποψη Εναλλακτικές πηγές απόκτησης τεχνολογίας Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας νέας τεχνολογίας Ποιοι θα τη δημιουργήσουν Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1.Ορισµοί 2. Στόχοι 3. Αρµοδιότητες Τµήµατος ιαχείρισης Παραπόνων 4. Κατηγοριοποίηση Παραπόνων 5. Θεσµικό Πλαίσιο Λειτουργίας Τµήµατος «Συνήγορος του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ: ΗΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Στην εισήγηση για τους «Εναλλακτικούς Τρόπους Χρηματοδότησης των Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

2) μία Επενδυτική Στρατηγική Παραγώγου Χρηματοοικονομικού Μέσου ενεργοποιείται μέσω παραγώγων χρηματοοικονομικών συμβολαίων.

2) μία Επενδυτική Στρατηγική Παραγώγου Χρηματοοικονομικού Μέσου ενεργοποιείται μέσω παραγώγων χρηματοοικονομικών συμβολαίων. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Το παρόν έγγραφο σας παρέχει βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές σχετικά με αυτό το αμοιβαίο κεφάλαιο. Δεν αποτελεί διαφημιστικό υλικό. Οι πληροφορίες απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2005

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2005 Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2005 Με βάση τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης (.Π.Χ.Π) Σηµαντική Αύξηση Καθαρών Κερδών 39% ( 225εκ.) υναµική Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία υπολογισμού των δεικτών για τον προσδιορισμό της ουσιαστικής σημασίας ενός κεντρικού αποθετηρίου τίτλων (ΚΑΤ) για το κράτος μέλος υποδοχής 28/03/2018 ESMA70-708036281-67

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Οδηγός Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ Οδηγός Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Ιούνιος 2015 Το έγγραφο αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Επενδυτές (αυτοί που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία). Στελέχη με ειδικές δεξιότητες (κλειδιά). Εξωτερικοί Συνεργάτες Κύριοι Χρηματοδότες καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών 14.1.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αριθ. 20/2014 (απαλλαγή 2013): Ήταν επιτυχής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.4.2012 COM(2012) 191 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την αξιολόγηση της προόδου που ανέφερε η Ιταλία στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο όσον αφορά την ανάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνοριακές συγχωνεύσεις και διασπάσεις

Διασυνοριακές συγχωνεύσεις και διασπάσεις Διασυνοριακές συγχωνεύσεις και διασπάσεις Διασυνοριακές συγχωνεύσεις και διασπάσεις Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ MARKT) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προκαταρκτική παρατήρηση Στόχος του ερωτηματολογίου αυτού είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 3 Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και προβλέψεις This project has been funded with support from the European Commission. This publication

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποια είναι η Έννοια και ποιοι οι Στόχοι της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. Πως διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: «Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 2017 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ: ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Όροι & Πολιτική Αγορών της Fon

Γενικοί Όροι & Πολιτική Αγορών της Fon Γενικοί Όροι & Πολιτική Αγορών της Fon Ορισµοί Όροι και Προϋποθέσεις: Οι παρόντες Όροι και Προϋποθέσεις Πώλησης Εξοπλισµού (εφεξής: «ΟΠΠΕ»). Fon Technology, S.L.: Η Εταιρία η οποία προµηθεύει ή πωλεί τα

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 1 - Πηγές χρηματοδότησης This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩ ΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΝΕΙΑ ("ΣΥΜΦΩΝΙΑ")

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩ ΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΝΕΙΑ (ΣΥΜΦΩΝΙΑ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩ ΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΝΕΙΑ ("ΣΥΜΦΩΝΙΑ") Τη συµφωνία διαπραγµατεύθηκαν και ενέκριναν οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών καθώς και οι ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

2) μία Επενδυτική Στρατηγική Παραγώγου Χρηματοοικονομικού Μέσου ενεργοποιείται μέσω παραγώγων χρηματοοικονομικών συμβολαίων.

2) μία Επενδυτική Στρατηγική Παραγώγου Χρηματοοικονομικού Μέσου ενεργοποιείται μέσω παραγώγων χρηματοοικονομικών συμβολαίων. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Το παρόν έγγραφο σας παρέχει βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές σχετικά με αυτό το αμοιβαίο κεφάλαιο. Δεν αποτελεί διαφημιστικό υλικό. Οι πληροφορίες απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο) 1.0 Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο) Ακαδημαϊκό έτος: 2013-2014 Εξάμηνο Α ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση 1 Κατασκευάστε ένα λογιστικό φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Επενδυτική Πολιτική. Προφίλ Κινδύνου και Απόδοσης

Στόχοι και Επενδυτική Πολιτική. Προφίλ Κινδύνου και Απόδοσης (LF) Fund of Funds Global Low, ένα υπό-αμοιβαίο κεφάλαιο του αμοιβαίου κεφαλαίου(lf) Fund of Funds Σειρά Μεριδίων Eurobank, ISIN: LU0956610256, Νόμισμα: EUR Η Eurobank Fund Management Company (Luxembourg)

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε την κερδοφορία ενός νέου προγράμματος. Του Φατούρου Γ. Ιωάννη, Ph.D.

Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε την κερδοφορία ενός νέου προγράμματος. Του Φατούρου Γ. Ιωάννη, Ph.D. Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε την κερδοφορία ενός νέου προγράμματος Του Φατούρου Γ. Ιωάννη, Ph.D. Σαν fitness directors καλούμαστε να αξιολογήσουμε την οικονομική επιτυχία νέων προγραμμάτων που ενσωματώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου;

Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala. Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Jukka Takala Μπιλμπάο, 28 Απριλίου 2008 Τι σημαίνει εκτίμηση κινδύνου; Jukka Takala: Η εκτίμηση κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου

Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου Επιχειρηματικότητα Δρ. Γεώργιος Θερίου Copyright 2015 Pearson Education, Inc. publishing as Prentice Hall 1-1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Γενικές Πληροφορίες : Στοιχεία επικοινωνίας: therioungeorgios@gmail.com Αξιολόγηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΛΕΥΚΑΔΑ Ενότητα 1: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Αποτελεσματικό Δομημένο Περιεκτικό Σύντομο Φιλικό στον χρήστη Ελκυστικό Δεδομένα Πρωτογενή Έρευνα Δευτερογενή Έρευνα Περίληψη Τμήμα Marketing Τμήμα Επιχείρησης Ομάδα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση αγοραστές άνοδος στόχοι πτώση προϊόντα επιτυχίες μερίδιο αγοράς αγορές καινοτομία επιδιώξεις πώληση ιδέες στρατηγική επιτυχίες αστοχίες γκάμα πωλήσεις ρεκόρ 5 ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 7 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή νομικού προσώπου και άλλες νομικές υποχρεώσεις

Εγγραφή νομικού προσώπου και άλλες νομικές υποχρεώσεις Εισαγωγή Εγγραφή νομικού προσώπου και άλλες νομικές υποχρεώσεις Κάθε νέα προσπάθεια χρειάζεται όραμα, θέληση και πάθος. Το ίδιο ισχύει και με το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης. Βρέστε τον τομέα που σας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία) για να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.;

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία) για να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.; Κύρια Αγορά - Συχνές Ερωτήσεις Ποιός ασκεί εποπτεία στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εισαγωγής στην Κύρια Αγορά; Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία)

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι τράπεζες μέλη του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου («ΣΕΤΚ»), μέσα στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««2009 Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2004/0256(COD) 10.6.2005 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων προς

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με τη σωστή σειρά.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με τη σωστή σειρά. 1 Ο παρών Οδηγός εξηγεί πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε, εφόσον επιθυμείτε να μεταφέρετε τον προσωπικό ατομικό τραπεζικό σας λογαριασμό (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενο) και τις πληρωμές σας, όπως πάγιες εντολές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 7

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 7 Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στο κεφάλαιο αυτό θα προσπαθήσουμε να συναρμολογήσουμε το όλο πλέγμα της επιχειρηματικής ηθικής και δεοντολογίας. Ο κώδικας επιχειρηματικής δεοντολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0207(COD) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0207(COD) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 12.1.2011 2010/0207(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προς την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Pension Plan. Για ένα σίγουρο μέλλον.

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Pension Plan. Για ένα σίγουρο μέλλον. Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Pension Plan Για ένα σίγουρο μέλλον. 01 Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Pension Plan Απoλαύστε το παρόν, σχεδιάστε το μέλλον! Η ποιότητα ζωής είναι βασική προτεραιότητα, τώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 2018: ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 2018: ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 2018: ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2018 Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να αγοράσετε και να πωλήσετε μερίδια σε καθημερινή βάση(εργάσιμες ημέρες του Λουξεμβούργου και Ελλάδας).

Μπορείτε να αγοράσετε και να πωλήσετε μερίδια σε καθημερινή βάση(εργάσιμες ημέρες του Λουξεμβούργου και Ελλάδας). Στόχοι και Επενδυτική Πολιτική Προφίλ Κινδύνου και Απόδοσης ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Το παρόν έγγραφο σας παρέχει βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές σχετικά με αυτό το αμοιβαίο κεφάλαιο.

Διαβάστε περισσότερα

για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο

για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται βάσει του νόμου για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη φύση,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία του κ. Philippe Μaystadt, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2008 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019]

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019] ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019] ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΡΟΣ Α ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΜΕΡΟΣ Β - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το παρόν επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εμπορική Τράπεζα: Ανακοίνωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης. Κύριος στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εμπορική Τράπεζα: Ανακοίνωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης. Κύριος στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εμπορική Τράπεζα: Ανακοίνωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης Κύριος στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2011 Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2009 Η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα το νέο Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Εισαγωγή Ο σκοπός της διαχείρισης του ενεργητικού και παθητικού μιας τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων. Η επίτευξη αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Junior Principle Για το ασφαλές μέλλον των παιδιών σας.

Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή. Junior Principle Για το ασφαλές μέλλον των παιδιών σας. Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Junior Principle Για το ασφαλές μέλλον των παιδιών σας. 01 Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Junior Principle Στέρεες βάσεις για ένα δυνατό ξεκίνημα! H Generali, με το πρωτοποριακό

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές. σχετικά με την έμμεση υποστήριξη στις πράξεις τιτλοποίησης EBA/GL/2016/08 24/11/2016

Κατευθυντήριες γραμμές. σχετικά με την έμμεση υποστήριξη στις πράξεις τιτλοποίησης EBA/GL/2016/08 24/11/2016 EBA/GL/2016/08 24/11/2016 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την έμμεση υποστήριξη στις πράξεις τιτλοποίησης 1 1. Συμμόρφωση και υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων και αναφορών Καθεστώς των κατευθυντήριων γραμμών

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ) Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ορισμός ισολογισμού Ενεργητικό Παθητικό Άσκηση σύνταξης ισολογισμού Ισολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική Αγορά ΕΝ.Α.

Εναλλακτική Αγορά ΕΝ.Α. Εναλλακτική Αγορά ΕΝ.Α. Το Χρηματιστήριο Αθηνών Το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1876 αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής πραγματικότητας του τόπου μας, επιτελώντας έναν αναπτυξιακό ρόλο στην

Διαβάστε περισσότερα