ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Στα πλαίσια του μαθήματος καλείστε να υλοποιήσετε ένα πρωτότυπο σύστημα παρακολούθησης κίνησης ενός δικτύου κορμού. Το συνολικό σύστημα θα αποτελείται από 3 επιμέρους υποσυστήματα: i. Λογισμικό παρακολούθησης κακόβουλης κίνησης σε PC/Laptop. ii. Λογισμικό διαχείρισης των κόμβων του δικτύου κορμού, διαμόρφωσης κανόνων για κακόβουλη κίνηση και παρουσίασης της πληροφορίας που αφορά τόσο στην κατάσταση του δικτύου όσο και τα στατιστικά της κίνησης. iii. Λογισμικό παρακολούθησης των στατιστικών της δικτυακής κίνησης μέσα από Smartphone/PDA. Οι τεχνολογίες που απαιτούνται και θα καλυφθούν στα πλαίσια του μαθήματος είναι οι παρακάτω: Παρακολούθηση IP κίνησης (IP traffic monitoring) Linux Interface Configuration Java SDK Web Services Android SDK Το προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό εμφανίζεται παρακάτω: Understanding IP Addressing: Everything You Ever Wanted To Know, ελεύθερα διαθέσιμο από Java Tutorials: Oracle Java Website: Eclipse Tutorial for Web Services: Android Training: Android API Guides: Android Emulator: Useful Android Tutorials : Το λειτουργικό σύστημα αναφοράς θα είναι Linux με Oracle Java EE 8. Η βάση δεδομένων που θα χρειαστεί στο δεύτερο τμήμα θα είναι MySQL Community Server To λειτουργικό σύστημα της Android συσκευής θα πρέπει αυστηρά να είναι Android 4.1 ή νεότερο. Το Eclipse θα είναι το εργαλείο ανάπτυξης της εφαρμογής. Η άσκηση θα παραδοθεί σε τρία τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, θα παραδώσετε το λογισμικό που παρακολουθεί την δικτυακή κίνηση μιας συσκευής τύπου PC/Laptop. Το δεύτερο παραδοτέο θα είναι ένα κεντρικό σύστημα-αθροιστής που θα διαμορφώνει τα PC/Laptop με το να στέλνει κανόνες για την παρακολούθηση κακόβουλης κίνησης, καθώς και θα συγκεντρώνει και θα παρουσιάζει την πληροφορία που συλλέγουν οι επιμέρους συσκευές PC/Laptop. Στο τρίτο τμήμα θα παραδώσετε το λογισμικό για Smartphones/Tablets.

2 ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ PC/LAPTOP Το πρώτο παραδοτέο της εργασίας αποτελεί μια πολυνηματική (multithreading) εφαρμογή η οποία θα εκτελείται σε PC/Laptop. Το κύριο νήμα της εφαρμογής θα αναλαμβάνει τα εξής: 1.Την εκκίνηση ενός νήματος ανίχνευσης διεπαφών δικτύων (Network Interfaces) της συσκευής. Σκοπός του είναι να παρακολουθεί την συσκευή για τυχόν διαγραφή ή εμφάνιση κάποιου καινούργιου Interface. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί τότε σταματά/ξεκινά ένα νήμα που υλοποιεί την λειτουργικότητα που περιγράφεται στο (4). Η εφαρμογή θα πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί αλλαγές τόσο σε επίπεδο υλισμικού (π.χ. νέo USB Wireless) όσο και σε επίπεδο λογισμικού (π.χ. δημιουργία νέου interface μέσω της εντολής ifconfig) κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της. 2. Την εκκίνηση ενός νήματος ταυτοποίησης PC/Laptop το οποίο θα αναλαμβάνει την εγγραφή της συσκευής PC/Laptop στον κόμβο αθροιστή. Κατά την εγγραφή το PC/Laptop θα στέλνει στον αθροιστή έναν μοναδικό σειριακό αριθμό τον οποίο θα διαθέτει η συσκευή (π.χ MAC address). 3. Την εκκίνηση ενός νήματος ενημέρωσης σχετικά με πρότυπα κακόβουλης κίνησης. Το νήμα αυτό θα αναλαμβάνει περιοδικά να στέλνει αιτήσεις στον αθροιστή για την ύπαρξη και λήψη νέων μοτίβων κακόβουλης κίνησης. Η απάντηση περιλαμβάνει 2 είδη κακόβουλης κίνησης: i) κακόβουλες IP διευθύνσεις (malicious IP addresses) που περιέχονται στην επικεφαλίδα ενός πακέτου (είτε source ή destination IP), ii) κακόβουλα μοτίβα συμβολοσειρών (malicious string patterns) που τυχαίνουν στο payload ενός πακέτου. Το νήμα ενημέρωσης αναλαμβάνει να προσθέτει τα νέα malicious IP/patterns σε μια διαμοιραζόμενη μνήμη μοτίβων κακόβουλης κίνησης (Malicious Pattern Shared Memory - MPSM), όπως φαίνεται στον Πίνακα 1, ούτως ώστε να την συμβουλεύονται με τη σειρά τους τα νήματα που παρουσιάζονται στο βήμα (4). Πίνακας 1: Παράδειγμα μνήμης MPSM Malicious IPs Malicious String Patterns [h-k]ello Για κάθε Interface ξεκινά ένα νήμα που αναλαμβάνει να ελέγχει περιοδικά τα πακέτα που περνάνε από το εκάστοτε Interface. Για κάθε πακέτο που δειγματοληπτεί αναλαμβάνει να ψάξει τόσο για κακόβουλες IP όσο και για κακόβουλο περιεχόμενο στο payload του πακέτου. Το νήμα αυτό θα πρέπει να κρατά στατιστικά και να τα ενημερώνει σε μια διαμοιραζόμενη μνήμη στατιστικών κακόβουλης κίνησης (Statistics Malicious Pattern Shared Memory - S-MPSM), όπως φαίνεται στους Πίνακες 2 & 3.

3 Πίνακας 2: Παράδειγμα μνήμης S-MPSM Interface Interface IP Malicious IP Frequency Name eth eth lo lo Πίνακας 3: Παράδειγμα μνήμης S-MPSM Interface Interface IP Malicious String Patterns Frequency Name eth eth [h-k]ello 0 lo lo [h-k]ello 1 5. Την εκκίνηση ενός νήματος που θα αναλαμβάνει να δημιουργεί τις μνήμες MPSM & S-MPSM, πριν την δημιουργία των νημάτων που θα κάνουν την ανίχνευση των πακέτων. Ακόμη, το νήμα αυτό θα είναι υπέυθυνο να στέλνει την εικόνα των MPSM & S-MPSM περιοδικά στον αθροιστή. Όπως φαίνεται και από την παραπάνω περιγραφή, διαχειριστής του συνόλου των νημάτων είναι το αρχικό νήμα που παρακολουθεί τις αλλαγές στον αριθμό των interfaces. Αυτό το νήμα πρέπει i. Να εκκινήσει νέα νήματα αν εμφανιστούν νέα interfaces και ii. Να τερματίσει νήματα αν ένα interface δεν υπάρχει πλέον. Η εφαρμογή θα πρέπει να τερματίζει ομαλά από το command line του υπολογιστή με χρήση κάποιου σήματος (π.χ. Ctrl+C). Κατά τον τερματισμό, θα πρέπει να ενημερώνεται ο αθροιστής πως ο κόμβος πλέον δεν βρίσκεται στο δίκτυο. ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ Στο πρώτο παραδοτέο πρέπει να αναπτυχθεί μόνο το λογισμικό που αφορά τις συσκευές PC/Laptop. Η επικοινωνία με τον αθροιστή θα είναι "εικονική". Νήματα που αναλαμβάνουν την αποστολή και λήψη δεδομένων από και προς τον αθροιστή, απλά θα εμφανίζουν μηνύματα στην κονσόλα. Η ολοκλήρωση της επικοινωνίας θα υλοποιηθεί στο δεύτερο παραδοτέο. Για την επιτυχή παρακολούθηση της κίνησης και τον έλεγχο της λειτουργικότητα της εφαρμογής στο πρώτο παραδοτέο, θα πρέπει η εφαρμογή να φορτώνει κατά την εκκίνηση ενδεικτικά Malicious IP/Patterns από κάποιο αρχείο τα οποία θα οριστούν από τον προγραμματιστή της εφαρμογής.

4 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υλοποίηση και εκτέλεση της εφαρμογής θα πρέπει: i. Να υπακούει στις αρχές του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού. Για το λόγο αυτό πρέπει να ορισθούν κατάλληλα κλάσεις για την δημιουργία των αντίστοιχων τύπων δεδομένων και νημάτων. ii. Να είναι οσο το δυνατό παραμετροποιήσημη και δυναμική γίνεται. iii. Να είναι ευσταθής. Ζητήματα συγχγονισμού και ασυνέπειες στην χρήση δεδομένων πρέπει να αποφεύγονται. Συνιστάτε η χρήση έτοιμων βιβλιοθηκών που επιτρέπουν την αποδοτική ανίχνευση και ανάγνωση πακέτων από την κάρτα δικτύου. Μία προτεινόμενη είναι και η Jpcap ( με σχετικό documentation και παραδείγματα χρήσης.

5 ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΡΗΣΤΗΣ Το σύστημα αθροιστής θα υλοποιεί ένα Web Service (WS) το οποίο θα λαμβάνει την πληροφορία περιοδικά από τα PC/Laptops, θα τα αποθηκεύει σε μια βάση δεδομένων και θα τα παρουσιάζει σε αντίστοιχο γραφικό περιβάλλον. Οι διεπαφές που θα υλοποιεί για τον σκοπό αυτό συνοψίζονται στον Πίνακα 4. Πίνακας 4: Λίστα με τις διεπαφές του Web Service public boolean register(string nodeid) public MaliciousPatterns maliciouspatternrequest(string nodeid) public void maliciouspatternsstatisticalreport(string nodeid, StatisticalReports m) public boolean unregister(string nodeid) public boolean register(string username, String password, AvailableNodes nodes) public List<StatisticalReports> retrievestatistics(string username, String password) public String retrievemaliciouspatterns(string username, String password) public void insertmaliciouspatterns(string username,string password, String malliciousipstring stringpatterns) Η διεπαφή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα PC/Laptop να εγγραφούν στο σύστημα με ένα μοναδικό κωδικό. Επιστρέφεται η τιμή true/false σε περίπτωση επιτυχούς ή μη εγγραφής. Η διεπαφή αυτή δίνει την δυνατότητα στο PC/Laptop να ζητήσει νέα malicious patterns που έχει ορίσει ο διαχειριστής του δικτύου (admin). Στο PC/Laptop στέλνονται μόνο τα patterns για τα οποία δεν είναι ενημερωμένος με βάση την πιο πρόσφατη στο παρελθόν αίτηση. Η διεπαφή αυτή επιτρέπει στον PC/Laptop να στέλνει την πιο πρόσφατη εικόνα των interfaces του και στατιστικά κακόβουλης κίνησης που πέρασαν από αυτά στο διάστημα από την πιο πρόσφατη αναφορά μέχρι τώρα. Καλώντας την διεπαφή αυτή το εκάστοτε PC/Laptop μπορεί να απεγγραφεί από το σύστημα. Η διεπαφή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα Smartphone/Tablets να εγγραφούν στο σύστημα. Οι χρήστες που εγγραφονται στο συστημα πρεπει να ορισουν και τα διαθεσιμα PC/Laptops που έχει στην κατοχή του. Επιστρέφεται η τιμή true/false σε περίπτωση επιτυχούς ή μη εγγραφής. Η διεπαφή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα Smartphone/Tablets να ζητούν στατιστικά για την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου. Η διεπαφή αυτή δίνει τη δυνατότητα στον admin μέσω του Smartphone/Tablets του να ζητήσει Malicious IP/Patterns που έχουν ήδη οριστεί. Η διεπαφή αυτή δίνει τη δυνατότητα στον admin μέσω του Smartphone/Tablets του να ορίσει νέα Malicious Patterns.

6 Πέρα από τις προαναφερόμενες διεπαφές, η εσωτερική λειτουργικότητα του αθροιστή περιλαμβάνει 1. Την ύπαρξη μιας εσωτερικής μνήμης που θα καταγράφει τους εγγεγραμμένους και ενεργούς κόμβους (PC/Laptop) και για το ποιά Malicious IP/Patters είναι ενήμεροι. Σε περίπτωση εισαγωγής/διαγραφής ενός κόμβου, θα πρέπει η μνήμη να ενημερώνεται κατάλληλα. 2. Την ύπαρξη μιας βάσης δεδομένων που θα κρατά εγγεγραμμένους κόμβους PC/Laptop (ενεργούς και μη), καθώς και τα στατιστικά που αυτοί στέλνουν. Τα στατιστικά θα αποτελούν ιστορικό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι νέα MaliciousReports δεν κάνουν overwrite τα παλιά, αλλά προσθέτονται στο ιστορικό του αθροιστή. Η σχεδίαση της βάσης αυτής πρέπει να ικανοποιεί τα κριτήρια της 2ης Κανονικής Μορφής (2ΚΜ). 3. Την παροχή μιας γραφικής διεπαφής (Graphical User Interface - GUI) προς τον admin. Το GUI θα δίνει την δυνατότητα: a. O admin να μπορεί να εισάγει νέα Malicious IP/Patterns. b. O admin να μπορεί να επιβλέπει την κατάσταση του δικτύου (πληροφορίες για τους κόμβους και τα στατιστικά κίνησης) ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ Στο παραδοτέο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η πλήρης επικοινωνία αθροιστή και PC/Laptops. Η εκτέλεση των δύο αυτών οντοτήτων θα εξεταστεί σε διαφορετικές συσκευές. Για το λόγο αυτό πρέπει οι διευθύνσεις των συσκευών να είναι παραμετροποιήσημες. Η βάση δεδομένων μπορεί να δημιουργείται είτε από το πρόγραμμα του αθροιστή στην εκκίνηση (και πάντα μόνο μια φορά) είτε από SQL scripts. Το μηχάνημα που θα φιλοξενεί την βάση θα πρέπει να παραμετροποιείται. Το γραφικό περιβάλλον θα πρέπει να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί δίχως την χρήση βοηθητικών εργαλίων. Για την λειτουργικότητα που αφορά την επικοινωνία μεταξύ αθροιστή και Smartphone/Tablet, μπορείτε απλά να ορίσετε τις αντίστοιχες διεπαφές του Web Service, χωρίς να προχωρήσετε στην υλοποίηση τους. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υλοποίηση και εκτέλεση της εφαρμογής θα πρέπει: i. Να επιτυγχάνει τη σωστή επικοινωνία μεταξύ των δύο οντοτήτων (αθροιστή-pc/laptop) σε οποιοδήποτε μηχάνημα και αν εκτελούνται. ii. Να είναι ευσταθής. Ζητήματα συγχρονισμού και ασυνέπειες στην χρήση δεδομένων πρέπει να αποφεύγονται. iii. Το γραφικό περιβάλλον πρέπει να είναι φιλικό και εύχρηστο προς τον χρήστη admin.

7 ΤΡΙΤΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ Android ΣΥΣΚΕΥΕΣ Στο τρίτο παραδοτέο καλείστε να σχεδιάσετε μια εφαρμογή για «έξυπνες» συσκευές (Smartphone, Tablet) σε λειτουργικό σύστημα Android που θα πρέπει να ικανοποιεί τις παρακάτω προδιαγραφές. i. Την ενημέρωση των χρηστών Android σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου κορμού. ii. Την αποθήκευση των στατιστικών του αθροιστή σε μια τοπική βάση δεδομένων στη συσκευή (Smartphone/Tablet). iii. Την γραφική διεπαφή της Android εφαρμογής για την πλοήγηση του χρήστη, την εισαγωγή και παρουσίαση δεδομένων. Σκοπός της Android εφαρμογής είναι να παρουσιάζει στον χρήστη της, εγγραμμένο ή administrator (θα οριστεί διαφορετική λειτουργικότητα για την κάθε περίπτωση) τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί από τα παραδοτέα 1 & 2. Η Android εφαρμογή θα επικοινωνεί περιοδικά με τον αθροιστή και θα λαμβάνει την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, θα εμφανίζονται στον χρήστη τα τελευταία στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί στην τοπική βάση της Android συσκευή κατά την τελευταία ενημέρωση. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να είναι τα πιο πρόσφατα ενημερωμένα, δηλαδή αυτά που υπήρχαν στον αθροιστή πριν την λειτουργία εκτός σύνδεσης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει περιοδικά να γίνεται έλεγχος αν υπάρχει σύνδεση στο δίκτυο και όταν αυτή επιτευχθεί να αποστέλλεται το τελευταίο αίτημα που δεν έχουν αποσταλεί στον εξυπηρετητή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργικότητα αυτή θα να είναι ανεξάρτητη από το αν ο χρήστης έχει βγει από την εφαρμογή (οπότε αυτή έχει τερματίσει). Η γραφική διεπαφή της Android εφαρμογής θα πρέπει να πληρεί τον παρακάτω σχεδιασμό/λειτουργικότητα. 1. Κατά την εκκίνηση της εφαρμογής θα υπάρχει μία αρχική οθόνη (activity) που θα επιτρέπει στο χρήστη την εισαγωγή των στοιχείων του στην εφαρμογή (login). Σε περίπτωση που δεν έχει ήδη λογαριασμό (register) θα τον παραπέμπει σε άλλη οθόνη (activity). Εφόσον υπάρχει ήδη χρήστης με αυτά τα στοιχεία θα εμφανίζεται στο χρήστη αντίστοιχο μήνυμα ώστε να εισάγει άλλα στοιχεία. 2. Στη συνέχεια εμφανίζεται στην οθόνη ένα menu που αποτελείται από εξής tabs: a. To tab παρουσίασης όπου εμφανίζονται στατιστικά των PC/Laptop που έχουν συλλεχθεί από τα πρώτα 2 παραδοτέα. Σε αυτό το tab ο χρήστης θα μπορεί να δει για κάθε PC/Laptop i) τα interface που διαθέτει, ii) στατιστικά που αφορούν σε Μalicious IPs/Patterns. Επιπλέον, θα πρέπει ο χρήστης να μπορεί να φιλτράρει τα αποτελέσματα και να εμφανίζει τα δικά του PC/laptop όπως τα έχει ορίστει κατά την εγγραγή στον αθροιστή b. To tab με τα στοιχεία των τερματικών και των interfaces του. Σε αυτό το tab παρουσιάζονται με μορφή λίστας τα interfaces ενός συγκεκριμένου τερματικού που έχει επιλέξει ο χρήστης. Επιλέγοντας ένα στοιχείο της λίστας θα εμφανίζονται σε νέα οθόνη τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου interface. 3. Στην πετρίπτωση πού ο χρήστης της Android εφαρμογής είναι και admin του δικτύου, το menu επεκτείνεται κατά δυο ακόμα tabs, όπου:

8 a. Το tab για malicious patterns θα επιτρέπει στον admin να ορίζει νέα malicious ip & string patterns. Οι προσθήκες αυτές θα πρέπει να αποστέλονται στον αθροιστή. b. Το tab διαχείρισης PC/Laptop που θα δίνει την δυνατότητα στον admin να διαγράψει κάποιο τερματικό από το δίκτυο. Σε περίπτωση μη ύπαρξης σύνδεσης, οι ενέργεια του admin θα κρατούνται προσωρινά στην τοπική βάση και θα αποστέλονται στον αθροιστή μόλις αποκατασταθεί η σύνδεση. ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ Στο παραδοτέο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η επικοινωνία μεταξύ αθροιστή και Smartphone/Tablet. i. public Boolean login (String username, String password) : Στην μέθοδο αυτή ο χρήστης εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία και εάν η σύνδεση είναι επιτυχής τοτε η εφαρμογή εμφανίζει στον χρήστη κατευθείαν το tab παρουσιάσης με τα στατιστικά όλων των τερματικών. ii. public Boolean logout () : Με την μέθοδο αυτή ο χρήστης θα μπορεί να κάνει αποσύνδεση από την εφαρμογή. Εάν η αποσύνδεση είναι επιτυχής τότε η εφαρμογή θα μεταβαίνει τον χρήστη απευθείας στην αρχική οθόνη (activity) που έχει περιγραφεί παραπάνω. iii. Κατά την περίπτωση όπου ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στην εφαρμογή με τα προσωπικά του στοιχεία και βγει από την εφαρμογή, χωρίς όμως να κάνει αποσύνδεση, η εφαρμογή να το θυμάται την επόμενη φορά που θα ξαναμπεί χωρίς να του ζητήσει ξανά τα προσωπικά του στοιχεία. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με έναν έξυπνο και γρήγορο τρόπο ώστε να καθυστερεί η εφαρμογή. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υλοποίηση και εκτέλεση της εφαρμογής θα πρέπει: i. Η γραφική διεπαφή θα πρέπει να είναι φιλική ως προς τον χρήστη και να μπορεί να πλοηγηθεί στην εφαρμογή με ευκολία. ii. Να είναι οσο το δυνατό παραμετροποιήσημη και δυναμική γίνεται. Συμβουλευτείτε της οδηγίες που δίνονται στο Android API ώστε να βελτιώσετε την απόδοση της εφαρμογής σας ( Λύσεις οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα μηνύματα ANR (Android Not Responsive) θα έχουν σημαντική βαθμολογική επίπτωση.

9 ΟΔΗΓΙΕΣ Η άσκηση θα παραδοθεί σε 3 επιμέρους παραδοτέα. Ιδανικά, με την παράδοση του 3 ου παραδοτέου θα πρέπει να υπάρχει ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης κακόβουλης κίνησης σε μια τοπολογία ενός δικτύου κορμού και διοχέτευσης της πληροφορίας σε αιτούντες χρήστες. Το σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να διασυνδέει Ν κινητά και Μ PC/Laptops με έναν αθροιστή. Παραδοτέο 1 ( , μεσάνυχτα μέσω eclass): Το πρώτο παραδοτέο θα περιέχει το σύστημα παρακολούθησης κίνησης σε PC/Laptop. Θα παραδώσετε μέσω e-class τον κώδικα, αναλυτικές σημειώσεις για την δομή του καθώς και τους ελέγχους που κάνατε για να επιβεβαιώσετε την ορθότητά του. Παραδοτέο 2 ( , μεσάνυχτα μέσω eclass): Το δεύτερο παραδοτέο θα περιέχει το σύστημα του αθροιστή. Θα παραδώσετε μέσω e-class τον κώδικα, αναλυτικές σημειώσεις για την δομή του καθώς και τους ελέγχους που κάνατε για να επιβεβαιώσετε την ορθότητά του. Παραδοτέο 3 ( , μεσάνυχτα μέσω eclass): Το τρίτο παραδοτέο θα περιέχει το πλήρες λειτουργικό σύστημα. Χρησιμοποιώντας τα δύο πρώτα παραδοτέα θα δομήσετε την Android εφαρμογή και το πλήρες σύστημα. Θα παραδώσετε μέσω e-class τον κώδικα, αναλυτικές σημειώσεις για την δομή του καθώς και τους ελέγχους που κάνατε για να επιβεβαιώσετε την ορθότητά του. ΔΙΕΥΚΡΥΝΙΣΕΙΣ: Κάθε παραδοτέο μπορεί να υλοποιηθεί από ομάδα των 3 ατόμων (μέγιστο). Οι ημερομηνίες παράδοσης είναι ανελαστικές. Κατόπιν της παράδοσης, θα ακολουθεί εξέταση στα εργαστήρια όπου θα ελέγχεται η ορθότητα της υλοποίησης και θα ζητείται η συγγραφή κώδικα από όλα τα μέλη της ομάδας. Θα πρέπει να είστε σε θέση να τεκμηριώσετε πλήρως τις επιλογές σας και την υλοποίησή σας τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Η βαθμολογία σας προκύπτει τόσο από την λειτουργικότητα της εφαρμογής όσο και από την σχεδίασή της. Συνεπώς, δύο υλοποιήσεις που παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα βαθμολογούνται διαφορετικά, ανάλογα πάντα με την ακολουθούμενη σχεδιαστική προσέγγιση. Τα παραδοτέα κρίνονται όχι μόνο με βάση την ορθότητα αλλά και με βάση την απόδοση τους και την παρουσίασή τους (π.χ. η γραφική διεπαφή του 3ου παραδοτέου θα πρέπει να είναι ευκρινής και φιλική προς το χρήστη).

10 Δύο εβδομάδες πριν την παράδοση της εργασίας θα ανακοινώνονται αναλυτικές οδηγίες για την δομή του κειμένου που θα συνοδεύει το παραδοτέο. Κατ ελάχιστο το κείμενο πρέπει να περιέχει τα παρακάτω: Περιγραφή των κλάσεων (Classes) που υλοποιήσατε και ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει πως αυτές αλληλεπιδρούν (Class Diagram). Για κάθε κλάση να φτιάξετε έναν πίνακα που αναφέρει τις μεθόδους και να έχετε σύντομη περιγραφή (μία ή δύο προτάσεις) του ρόλου(/λειτουργία) της κάθε μεθόδου. Σύντομη περιγραφή των δοκιμών/tests που κάνατε. Ενσωμάτωση του παραδοτέου με το αποτέλεσμα της προηγούμενης εργασίας και εκ νέου διεξαγωγή ελέγχων. Θα διενεργηθούν δύο γραπτές εξετάσεις, Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο. Συμμετοχή σε αυτές θα έχουν μόνο όσοι επιτύχουν στην άσκηση. Η γραπτή εξέταση θα είναι pass/fail. Οι επιτυχόντες στην εξέταση θα λάβουν τον συνολικό βαθμό της άσκησης σαν βαθμό του μαθήματος. Η βαθμολογία ορίζεται ως εξής: 0.35*1 ο παραδοτέο *2 ο παραδοτέο *3 ο παραδοτέο *Συνολική λειτουργική έκδοση Αποτυχία σε κάποιο τμήμα της άσκησης (ανεπάρκεια, αντιγραφή κλπ) σημαίνει αυτόματα και αποτυχία στο μάθημα. Η μεταξύ σας συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων όχι μόνο δεν απαγορεύεται, το αντίθετο, ενθαρρύνεται. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τμημάτων λογισμικού από συναδέλφους σας ή τρίτες πηγές. Για την επίλυση αποριών θα δημιουργηθεί λίστα στην οποία καλείστε όλοι να εγγραφείτε. Επίλυση αποριών θα γίνεται μόνο μέσω της λίστας ή στα πλαίσια των διαλέξεων.

Διάλεξη 1. Εισαγωγή Επισκόπηση άσκησης

Διάλεξη 1. Εισαγωγή Επισκόπηση άσκησης Εισαγωγή Επισκόπηση άσκησης 1 Εισαγωγή Το μάθημα στοχεύει στην σταδιακή εξοικείωση στον προγραμματισμό σε διαφορετικά δικτυακά επίπεδα. Περιλαμβάνει προγραμματισμό για σταθερά και κινητά δίκτυα και εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Λαμπαδαρίδης Αντώνιος el04148@mail.ntua.gr Διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Επιβλέπων: Καθηγητής Τ. Σελλής Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών Παναγιώτης Κρητιώτης ΑΜ 1607 Περιεχόμενα Εισαγωγή Βασικά Στοιχεία Χαρακτηριστικά Αρχιτεκτονική Εργαλεία Προγραμματισμού Eclipse IDE Android SDK - ADT Plugin Προσομοιωτής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το του Υπολογιστή 1. Τι ονομάζεται Πρόγραμμα; Είναι οι οδηγίες που δίνονται στον υπολογιστή για να εξηγήσουμε πώς γίνεται μια εργασία (δηλαδή η

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες. Χειμερινό εξάμηνο

Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες. Χειμερινό εξάμηνο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Χειμερινό εξάμηνο 2018 2019 Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος αποφυγής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

NATIONAL & KAPODISTRIAN UNIVERSITY OF ATHENS. Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Εργασία

NATIONAL & KAPODISTRIAN UNIVERSITY OF ATHENS. Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Εργασία Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Εργασία 2017-2018 Νέες Τάσεις για τα Δίκτυα Στόχευση της Εργασίας Εισαγωγή Δικτύων 5 ης γενιάς Έμφαση στην επικοινωνία εγκεφάλου-υπολογιστή-μηχανής tactile

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS.

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. QEMS TUTORIAL CRM Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. ΕΚΔΟΣΗ 1.0.1 + 26/6/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 LOGIN... 3 δικαιωματα ΕΦΑΡΜΟΓΗς... 4 ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ... 4 ADMIN / MANAGER... 4 ΥΠΑΛΗΛΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

NATIONAL & KAPODISTRIAN UNIVERSITY OF ATHENS. Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Εργασία Δεύτερη φάση

NATIONAL & KAPODISTRIAN UNIVERSITY OF ATHENS. Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Εργασία Δεύτερη φάση Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Εργασία 2016-2017 Δεύτερη φάση Βασική Περιγραφή της Εργασίας Οι μετρήσεις των αισθητήρων 2 android τερματικών και οι ενδείξεις από τα gps συλλέγονται

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Διαχειριστή. (Υπηρεσία Ενημέρωσης για Εκπαιδευτικές και Πολιτισμικές Δράσεις)

Εγχειρίδιο Διαχειριστή. (Υπηρεσία Ενημέρωσης για Εκπαιδευτικές και Πολιτισμικές Δράσεις) (Υπηρεσία Ενημέρωσης για Εκπαιδευτικές και Πολιτισμικές Δράσεις) Για το Έργο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 4 2 Τεχνικά Χαρακτηριστικά... 5 3 Περιβάλλον Εργασίας... 6 4 Σύνδεση / Αποσύνδεση Διαχειριστή... 9

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Εκπαιδευτές/Διοικητικούς. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Εκπαιδευτές/Διοικητικούς. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Εκπαιδευτές/Διοικητικούς Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1 «Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Έκδοση 1.1 Πίνακας περιεχομένων 1. Λειτουργικότητα Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.1. Δημιουργία Χρήστη Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.2. Εισαγωγή Προσωπικών σας Στοιχείων στο Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Μοναστηρίου 60, 54627 Θεσσαλονίκη, Τηλ 2310 567840, Fax 2310 514220, www.cardisoft.gr CARDISOFT User Guide ClassWeb VERSION 1.1 [February] [2007] Greece Monastiriou

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 1: Εισαγωγή Γρηγόρης Τσουμάκας, Επικ. Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα

Κατανεμημένα Συστήματα Κατανεμημένα Συστήματα Android Grid Application Θωμάς Αντώνιος (3050073) Καραβέλλας Θεμιστοκλής (3050055) 1. Εισαγωγή Το Android αποτελεί ένα λειτουργικό σύστημα για κινητές συσκευές. Το λειτουργικό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Project 2012-2013 Υλοποίηση ενός chat server-client Παράδοση: 7/2/2013

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Ηµεροµηνία Μάιος 2004 Πίνακας Περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εγγραφής & Χρήσης Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης

Εγχειρίδιο Εγγραφής & Χρήσης Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης Εγχειρίδιο Εγγραφής & Χρήσης Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης Έναρξη Βρίσκεστε στην αρχική σελίδα του συστήματος ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται στο: http://elearning.uhc.gr/. Στη σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες. Χειμερινό εξάμηνο

Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες. Χειμερινό εξάμηνο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη Λογισμικού για Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες Χειμερινό εξάμηνο 2017-2018 Στα πλαίσια της 2 ης άσκησης καλείστε να ολοκληρώσετε το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 6 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗ Α.Μ. 103/04 ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ. 134/04 Εξεταστική Επιτροπή Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Σατρατζέμη Μαρία, Καθηγήτρια Μέλη : Ευαγγελίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ epresence Οδηγός συμμετοχής σε τηλεδιάσκεψη Τελευταία ημερομηνία αναθεώρησης:

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) 3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) 1 / 32 Σε έναν κόμβο ο οποίος επιθυμεί να αποστείλει δεδομένα σε κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μαθήματος

Περιεχόμενο του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Απαιτήσεις Λογισμικού Περιπτώσεις χρήσης Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 1 Περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παρουσιών στο Τ.Ε.Ι. Σερρών

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παρουσιών στο Τ.Ε.Ι. Σερρών Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παρουσιών στο Τ.Ε.Ι. Σερρών Επιβλέπων Καθηγητής: Αθανάσιος Πανταζόπουλος Φοιτητής: Στράτος Παντατζόγλου Περιγραφή Σκοπός της πτυχιακής εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 29 Οκτωβρίου 204 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος σχετικά με το JDBC. Περιέχει τρία βασικά tutorials στα οποία θα βασιστεί το μάθημα και περιγράφει όλες τις τάξεις και τις μεθόδους που

Η Βίβλος σχετικά με το JDBC. Περιέχει τρία βασικά tutorials στα οποία θα βασιστεί το μάθημα και περιγράφει όλες τις τάξεις και τις μεθόδους που 1 Η Βίβλος σχετικά με το JDBC. Περιέχει τρία βασικά tutorials στα οποία θα βασιστεί το μάθημα και περιγράφει όλες τις τάξεις και τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μία JDBC εφαρμογή. Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Συνδέσεις Wi-Fi με τον Εκτυπωτή Σύνδεση με έναν υπολογιστή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση με ένα υπολογιστή απευθείας Σύνδεση με μια έξυπνη συσκευή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23 Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet e-class Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Διαχειριστή. (Υπηρεσία Αναζήτησης Συνεπιβατών)

Εγχειρίδιο Διαχειριστή. (Υπηρεσία Αναζήτησης Συνεπιβατών) (Υπηρεσία Αναζήτησης Συνεπιβατών) Για το Έργο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 3 2 Τεχνικά Χαρακτηριστικά... 4 3 Περιβάλλον Εργασίας... 5 4 Σύνδεση / Αποσύνδεση Διαχειριστή... 7 4.1 Σύνδεση Διαχειριστή... 7 4.2

Διαβάστε περισσότερα

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που 7.7 Πρωτόκολλο ARP 1 ύο είδη διευθύνσεων: MAC - IP Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eclass. Γνωριμία με την Open eclass

Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eclass. Γνωριμία με την Open eclass Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eclass Εισαγωγή στην Open eclass Ταυτότητα της πλατφόρμας Η πλατφόρμα Open eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

«Αναβαθμισμένη υπηρεσία ασύγχρονης dτηλεκπαίδευσ ης ΠΣΔ:

«Αναβαθμισμένη υπηρεσία ασύγχρονης dτηλεκπαίδευσ ης ΠΣΔ: «Αναβαθμισμένη υπηρεσία ασύγχρονης dτηλεκπαίδευσ ης ΠΣΔ: http://e-learning.sch.gr/» Κάργα Σουλτάνα Κατσάνα Αικατερίνη Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τηλεκπαίδευσης Η υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης του Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 ESDY. ασύρματο δίκτυο. Οδηγός Σύνδεσης. www.esdy.edu.gr

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 ESDY. ασύρματο δίκτυο. Οδηγός Σύνδεσης. www.esdy.edu.gr Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 99-99 ασύρματο δίκτυο Οδηγός Σύνδεσης www.esdy.edu.gr Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο της ΕΣΔΥ Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας παρέχει δωρεάν στους

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Μηχανής Σχεδιασμός διεπαφής χρήστη

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Μηχανής Σχεδιασμός διεπαφής χρήστη Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Μηχανής Σχεδιασμός διεπαφής χρήστη Σελ. 1 Χ. Σκουρλάς, Μελέτη περίπτωσης - Ιστότοπος ηλεκτρονικού περιοδικού Μελέτη περίπτωσης - Ιστότοπος ηλεκτρονικού περιοδικού Ζητείται ο σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Το Έργο Συνεισφοράς. Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητές συσκευές του Σ.Δ.Μ. Open eclass. Θερινό Σχολείο, 14 20 Ιουλίου 2014

Το Έργο Συνεισφοράς. Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητές συσκευές του Σ.Δ.Μ. Open eclass. Θερινό Σχολείο, 14 20 Ιουλίου 2014 Θερινό Σχολείο, 14 20 Ιουλίου 2014 Το Έργο Συνεισφοράς Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητές συσκευές του Σ.Δ.Μ. Open eclass Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ ΤΕΙ Αθήνας Θέμα Γενική Περιγραφή 2 Συνεργατική ανάπτυξη Έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εαρινό Εξάμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εαρινό Εξάμηνο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Υποχρεωτική εργασία Τα τελευταία χρόνια, λόγω της τεράστιας αύξησης της ποσότητας της πληροφορίας που έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Σταθάκης Απόστολος Α.Ε.Μ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Σταθάκης Απόστολος Α.Ε.Μ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Τρόπος Διεξαγωγής #1 Ύλη (4 Ενότητες) 1. Ανάλυση Απαιτήσεων -Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων 2. Δημιουργία βάσης a) Create

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως:

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: 1. Υπηρεσία ClassWeb 1.1. Γενικά Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: εµφάνιση στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Εγχειρίδιο Χρήσης Προσωποποιημένων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Έκδοση 2 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 1 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Είσοδος στο σύστημα... 3 2. Αρχική Οθόνη Επιχείρησης... 4 2 Τα έγγραφά

Διαβάστε περισσότερα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα Λιόλιου Γεωργία ΕπιβλέπουσαΚαθηγήτρια: ΣατρατζέµηΜάγια, καθηγήτρια, τµ. ΕφαρµοσµένηςΠληροφορικής, ΠΑΜΑΚ Εισαγωγή Γενικά στοιχεία εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015. Διαδικασία Κατάρτησης Επιχειρηματικού Σχεδίου

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015. Διαδικασία Κατάρτησης Επιχειρηματικού Σχεδίου ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚO ΜΕΡΟΣ B Eπιχειρηματικό Σχέδιο και Σχεδίαση 1 ης Σελίδας Σκοπός: σκοπός του Β εργαστηριακού

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Επιμελητή Δράσεων. (Υπηρεσία Ενημέρωσης για Εκπαιδευτικές και Πολιτισμικές Δράσεις)

Εγχειρίδιο Επιμελητή Δράσεων. (Υπηρεσία Ενημέρωσης για Εκπαιδευτικές και Πολιτισμικές Δράσεις) (Υπηρεσία Ενημέρωσης για Εκπαιδευτικές και Πολιτισμικές Δράσεις) Για το Έργο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή... 3 2 Τεχνικά Χαρακτηριστικά... 4 3 Περιβάλλον Εργασίας... 5 4 Σύνδεση / Αποσύνδεση Επιμελητή Δράσεων...

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 5 Νοεμβρίου 2015 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis Orders on android

Atlantis Orders on android Atlantis Orders on android 1 Πίνακας περιεχομένων Σύντομη περιγραφή... 3 Αναλυτικότερα για τις παραγγελίες... 3 Περί συγχρονισμού... 4 Η πρώτη χρήση της συσκευής... 5 Για κανονική χρήση... 5 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση & Χρήση Υπηρεσίας E-Learning

Ενεργοποίηση & Χρήση Υπηρεσίας E-Learning Ενεργοποίηση & Χρήση Υπηρεσίας E-Learning Προβολή - Ενημέρωση Ο ενδιαφερόμενος μεταβαίνει στο portal της ΚΕΕΕ ή στην ιστοσελίδα του οικείου Επιμελητηρίου. Στην αρχική σελίδα προβάλλεται banner σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Manual Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Χρήστος Μουρατίδης Πειραιάς 2019 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ... 3 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ... 4 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μποχρίνη Σταυρούλα ΑΜ:3173 Σταθόπουλος Αναστάσιος ΑΜ:3220

Μποχρίνη Σταυρούλα ΑΜ:3173 Σταθόπουλος Αναστάσιος ΑΜ:3220 Μποχρίνη Σταυρούλα ΑΜ:3173 Σταθόπουλος Αναστάσιος ΑΜ:3220 Περιγραφή Συστήµατος Κάθε επιστηµονικό έργο αποτελείται από: Από πολλά projects τα οποία χωρίζονται σε πακέτα εργασίας (work packages) που ο αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Ανίχνευση κίνησης δικτύου - Εργαλείο Wireshark. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εργαστήριο Εγκατάσταση Ubuntu με VirtualBox Εγκατάσταση Ubuntu με Unetbootin Απομακρυσμένη πρόσβαση με Putty/WinSCP

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εργαστήριο Εγκατάσταση Ubuntu με VirtualBox Εγκατάσταση Ubuntu με Unetbootin Απομακρυσμένη πρόσβαση με Putty/WinSCP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εργαστήριο Εγκατάσταση Ubuntu με VirtualBox Εγκατάσταση Ubuntu με Unetbootin Απομακρυσμένη πρόσβαση με Putty/WinSCP Κ.Γ. Μαργαρίτης, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Τρόπος Διεξαγωγής #1 Ύλη (4 Ενότητες) 1. Ανάλυση Απαιτήσεων - Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων 2. Δημιουργία βάσης a)

Διαβάστε περισσότερα

Δομή παρουσίασης. Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου πωλητών και δημιουργία εφαρμογής σε έξυπνο κινητό

Δομή παρουσίασης. Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου πωλητών και δημιουργία εφαρμογής σε έξυπνο κινητό ΣχεδιασμοΣ και υλοποιηση συστηματοσ παρακολουθησησ και ελεγχου πωλητων και δημιουργια εφαρμογησ σε εξυπνο κινητο Επιβλέπων: Δρ. Μηνάς Δασυγένης Καψάλης Αθανάσιος 16 Οκτωβρίου 2013 Δομή παρουσίασης 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ 513 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝ ΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2015

ΠΜΣ 513 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝ ΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2015 ΠΜΣ 513 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝ ΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2015 19 Ιουλίου 2015 Αντικείµενο της παρούσης εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήµατος για την υποστήριξη των λειτουργιών προσφοράς/ανάθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML για το µάθηµα ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2012-2013 «Αντικειµενοστρεφής Ανάλυση Ηλεκτρονικού Καταστήµατος Προσφορών (e-shop)» Η άσκηση αφορά στη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MySQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MySQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail &

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα 1 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: το υλικό: τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το λογισμικό: το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis Orders on android

Atlantis Orders on android Atlantis Orders on android 1 Πίνακας περιεχομένων Σύντομη περιγραφή... 3 Αναλυτικότερα για τις παραγγελίες... 3 Περί συγχρονισμού... 4 Η πρώτη χρήση της συσκευής... 5 Διαχείριση παραγγελιών... 6 Η πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων .. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - . Ύλη Εργαστηρίου ΒΔ Ύλη - 4 Ενότητες.1 - Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων.2 Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Δημιουργία Πινάκων Εισαγωγή/Ανανέωση/Διαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ WiFi V-Timer... 3 2. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 4 3. ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 5 4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αναθέσεων. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων

Σύστημα Αναθέσεων. Σχεδιασμός Υποσυστημάτων Unified IT services Αγ. Παρασκευής 67 15234 Χαλάνδρι http://www.uit.gr Σύστημα Αναθέσεων Σχεδιασμός Υποσυστημάτων ΕΛΛΑΚ Ημερομηνία: 7/12/2010 UIT Χαλάνδρι Αγ. Παρασκευής 67 15234 210 6835289 Unified Information

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις)

Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις) Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Διάλεξη #12 η : Επανάληψη Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις) Δεν υπάρχει αυστηρά ορισμένη «ύλη εξετάσεων» (καθώς δεν έχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Τ.Κ. 57013 Κομνηνών 76 - Ωραιόκαστρο ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 16: Ο κόσμος του Robby

Σενάριο 16: Ο κόσμος του Robby Σενάριο 16: Ο κόσμος του Robby Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Ο κόσμος του Robby Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμογές Πληροφορικής-Υπολογιστών Διδακτική Ενότητα: Διερευνώ - Δημιουργώ Ανακαλύπτω, Συνθετικές εργασίες.

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα). Κ08 Δομές Δεδομένων και Τεχνικές Προγραμματισμού Διδάσκων: Μανόλης Κουμπαράκης Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017. Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις Χρήσης για το Π.Σ. ΜΟ.ΔΙ.Π. Κρήτης

Περιπτώσεις Χρήσης για το Π.Σ. ΜΟ.ΔΙ.Π. Κρήτης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ε.Π.: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΠΡΑΞΗ: ΜΟΔΙΠ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ Περιπτώσεις Χρήσης για

Διαβάστε περισσότερα

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Connecto Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Περιγραφή Συστήματος Προβλήματα μικρή αυτονομία μπαταρίας χρεώσεις δεδομένων πολλαπλοί λογαριασμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων... 2 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / Εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 1.3 Είσοδος σε μάθημα...

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης και Aσύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Παρουσίαση υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης και Aσύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Παρουσίαση υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης και Aσύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δρ. Αύγουστος Τσινάκος ΠΛΗΝΕΤ Δυτικής Θεσ/νίκης tsinakos@uom.gr Παν. Μακεδονίας Ομάδα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα η-τάξη είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και υποστηρίζει την Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα

Κατανεμημένα Συστήματα Κατανεμημένα Συστήματα Σημειώσεις εργαστηρίου Lab#7 - Διεργασίες, Nήματα, Πολυνημάτωση στη Python Νεβράντζας Βάιος-Γερμανός Λάρισα, Φεβρουάριος 2013 Lab#7 - Διεργασιές, Νη ματα, Πολυνημα τωση στη Python,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Λογαριασμού Αλληλογραφίας στο ελληνικό Outlook Express Περιεχόμενα

Εγκατάσταση Λογαριασμού Αλληλογραφίας στο ελληνικό Outlook Express Περιεχόμενα Εγκατάσταση Λογαριασμού Αλληλογραφίας στο ελληνικό Outlook Express Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Εγκατάσταση λογαριασμού 3. Οδηγίες χρήσης 4. Ανάγνωση ελληνικών 1. Εισαγωγή Σ αυτό το εγχειρίδιο αναγράφονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

a. b. c. d ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

a. b. c. d ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.7 Πρωτόκολλο Μέχρι τώρα έχουμε αναφέρει, ότι, για να μεταδοθούν τα αυτοδύναμα πακέτα στο φυσικό μέσο, πρέπει αυτά να μετατραπούν σε πακέτα φυσικού δικτύου (π.χ. Ethernet). Όμως, δεν έχει ειπωθεί τίποτε

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης myschool

Σενάριο Χρήσης myschool Σενάριο Χρήσης ΦΟΡΕΙΣ Επιβεβαίωση των Στοιχείων του Φορέα Αρχικά, θα κληθείτε να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του Φορέα σας. Επιλέγοντας την καρτέλα «Φορείς», από το μενού που βρίσκεται στο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Cloud Computing with Google and Microsoft Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Σχεδιάγραμμα Εισαγωγή Τεχνολογίες Cloud Computing Περιγραφή Εργασίας Επιτεύγματα Εργασίας Συμπεράσματα Cloud

Διαβάστε περισσότερα

IR-100 Προγραμματιζόμενο Τηλεχειριστήριο Οδηγίες Χρήσης

IR-100 Προγραμματιζόμενο Τηλεχειριστήριο Οδηγίες Χρήσης IR-100 Προγραμματιζόμενο Τηλεχειριστήριο Οδηγίες Χρήσης 1. Περιεχόμενα 1.Περιεχόμενα 2.Δομή των οδηγιών χρήσης 3.Αρχική εγκατάσταση του προϊόντος 3.1.Περιγραφή του συστήματος 3.2.Εγκατάσταση της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή δικτυακής εφαρμογής στην αρχιτεκτονική ios iphone που υλοποιεί ένα παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων

Κατασκευή δικτυακής εφαρμογής στην αρχιτεκτονική ios iphone που υλοποιεί ένα παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κατασκευή δικτυακής εφαρμογής στην αρχιτεκτονική ios iphone που υλοποιεί ένα παιχνίδι Παρτώνας Αλέξανδρος Επιβλέπων: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα