ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Ρομποτικα βοηθηματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Ρομποτικα βοηθηματα"

Transcript

1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Ρομποτικα βοηθηματα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συνήθως ο ακρωτηριασμός επιβάλετε για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Γεγονότα Στις ηλικίες 55 με 75 ετών παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ακρωτηριασμών με κύρια αιτία τον σακχαρώδη διαβήτη. Ένας στους τρείς ακρωτηριασμούς αφορά γυναίκα.

3 Περίπου το 85% των ακρωτηριασμών αφορούν τα κάτω άκρα με την αναλογία δεξιού/αριστερού να είναι στα ίδια επίπεδα. Η απώλεια ενός μέλους του σώματος είναι σημαντικό γεγονός. Τονίζουμε ότι δεν αλλάζει αλλά διορθώνεται με τη βοήθεια της ομάδας αποκατάστασης και του ειδικού ορθοπροθετικού που θα παρέμβει και θα αποκαταστήσει το μέλος.

4 Εάν λοιπόν ο ακρωτηριασμός αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα τότε η σωστή πρόθεση είναι η λύση. Για την κατασκευή μίας πρόθεσης κάτω άκρων είναι απαραίτητη η προσεχτική μελέτη η λειτουργικότητα και οι μηχανικές αναλογίες του φυσικού μέλους και κατόπιν η ακριβή αντιγραφή αυτών στο τεχνητό.

5

6

7 ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Σε ακρωτηριασμούς άνω άκρων ακολουθούμε σε γενικές γραμμές τις ίδιες βασικές αρχές με εκείνες των κάτω άκρων,όσον αφορά την προσθετική και χειρουργική προσέγγιση εδώ,ο χειρούργος και ο προσθετικός έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις,κατά την διάρκεια της θεραπείας ενός ατόμου με ακρωτηριασμό στο άνω άκρο.

8 Οι ακόλουθες επισημάνσεις αποτελούν μείζονες στόχους της ανώτερης χειρουργικής επέμβασης ακρωτηριασμού άνω άκρου: Διατήρηση του λειτουργικού μήκους Στέρεη κάλυψη των οστών Διατήρηση της ωφέλιμης αίσθησης Πρόληψη συμπτωματικού νευρώματος Πρόληψη των παρακείμενων αρθρώσεων Ελαχιστοποίηση από βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ασθένειας

9 Έγκαιρη τοποθέτηση προσθετικού μέλους Πρόωρη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του συνήθειες

10 Συνήθεις αιτίες ακρωτηριασμού των άνω άκρων είναι οι εξής: Κατά 90%,τραυματισμός Εγκαύματα Κρυοπαγήματα Αδυναμία χρήσης μέλους λόγω επίμονου πόνου ή δυσκαμψίας άρθρωσης που δεν διορθώνεται με συντηρητική θεραπεία ή διορθωτική χειρουργική.

11 Ακρωτηριασμός βραχιονίου:διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μήκους. Οι ακρωτηριασμοί της μασχαλιαίας πτυχής στοχεύουν στη διατήρηση της καμπυλότητας του ώμου για καλύτερη εφαρμογή της πρόθεσης.

12 Ακρωτηριασμός αντιβραχίου:καλύτερη επιλογή το άνω και το μέσο τριτημόριο. Απεξάρθρωση αντιβραχίου:εφαρμογή πρόθεσης στους βραχιόνιους κονδύλους-δυνατότητα περιστροφής της πρόθεσης.

13 Ακρωτηριασμός καρπού: διατήρηση κάτω κερκιδωλενικής άρθρωσης,διατήρηση κάμψης-έκτασης πηχεοκαρπικής. Μετακαρποφαλαγγικός ακρωτηριασμός Φαλαγγοφαλαγγικός ακρωτηριασμός Κύριος στόχος:διατήρηση αντίχειρα.

14

15 ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ Όπως προαναφέραμε και για τα κάτω άκρα οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων είναι εξίσου σημαντικοί όσον άφορα την προσθετική προσέγγιση και την θεραπευτική ανταπόκριση.να τονίσουμε ότι τα άτομα με ακρωτηριασμό των κάτω άκρων από τραύμα, όγκους ή από εκ γενετής παραμορφώσεις είναι συνήθως κάτω από 50(π.χ.παιδία,έφηβοι και νέοι ενήλικες).

16 Η πλειοψηφία των ατόμων που πρέπει να υποστούν ακρωτηριασμό είναι μεγαλύτερα από 55 ετών.οι ακρωτηριασμοί αυτοί οφείλονται συνήθως σε νευροπάθειες,αγγειακές ασθένειες οι οποίες οφείλονται σε διαβήτη τύπου 2 ή στην αρτηριοσκλήρυνση.οι ασθενείς αυτοί κατατάσονται στους αγγειακούς αναπήρους.

17

18 Κύριες αιτίες είναι οι εξής: Οι αγγειακές και κυκλοφορικές παθήσεις που οφείλονται είτε στο διαβήτη τύπου 2 ή σε μια αγγειακή ασθένεια,70% Τα τραύματα(τραυματικός ακρωτηροιασμός,συντριπτικά κατάγματα,μεγάλα κατάγματα που προκαλούν ισχαιμία και ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη,θερμικά χημικά και ηλεκτρικά εγκαύματα και κρυοπαγήματα),23%

19 Η θεραπεία των όγκων(π.χ. ένας κακοήθης που δεν έχει εξαπλωθεί ακόμα με μετάσταση),4% Εκ γενετής παραμορφώσεις(δηλαδή ένα πρόσθετο μέλος που αντικαθιστά το παραμορφωμένο για καλύτερο περπάτημα),3%

20

21 Κάπου εδώ θα ήταν σκόπιμο να σας ανφέρουμε την κατάταξη των ακρωτηριασμών του κάτω άκρου: Symes(ακρωτηριασμός του μπροστινού ή μέσου ποδιού,αφήνει συνήθως ανέπαφα τα κόκαλα της πτέρνας και επομένως επιτρέπει στην πτέρνα να δέχεται όλο το βάρος Δια-κνημιακό(ακρωτηριασμός κάτω από το γόνατο) Δια-μηριαίο(ακρωτηριασμός πάνω από το γόνατο) Εξάρθρωση του ισχίου(ακρωτηριασμός στη μηριαία άρθρωση του ισχίου)

22 Μονόπλευρος ακρωτηριασμος (ακρωτηριασμός του ενός κάτω άκρου μόνο πάνω ή κάτω από το γόνατο) Αμφίπλευρος ακρωτηριασμός (και τα 2 κάτω άκρα,πάνω ή κάτω από το γόνατο)

23 S Y M E S To πρόσθετο αυτό μέλος που απεικονίζεται, επιτρέπει την στήριξη του βάρους του σώματος στην πτέρνα η οποία έχει παραμείνει ανέπαφη ύστερα από τον ακρωτηριασμό.

24 ΔΙΑΚΝΗΜΙΑΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ Σ

25 ΔΙΑΜΗΡΙΑΙΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

26 ΑΠΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΙΣΧΙΟΥ Απαραίτητη είναι η κατασκευή μεγάλης και άνετης θήκης που προσφέρει: Bαδιστική ισορροπία Ασφάλεια στον ασθενή

27 Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε τα στάδια της αποκατάστασης κάθε ακρωτηριασμένου ασθενή. ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ενημέρωση για τον ακρωτηριασμό Αξιολόγηση παρούσας κατάστασης Αύξηση κινητικότητας Αύξηση μυικής δύναμης Εκπαίδευση ισορροπίας και βάδισης στηριζόμενος στο υγιές σκέλος(πατερίτσες) Ψυχολογική υποστήριξη.

28 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ Σωστή τοποθέτηση Αποφυγή συγκάμψεων Έλεγχος συμπτωμάτων ROM(ισομετρικές, ενεργητικές υπό αντίσταση) Ασκήσεις άνω άκρου, κορμού, υγιούς μέλους Ισορροπία, κάθισμα, στάση Βάδιση Πρόληψη μετεγχειρητικών επιπλοκών (αιμορραγία αιμάτωμα, φλεγμονή, νέκρωση δέρματος) Ψυχολογική υποστήριξη.

29 ΕΞΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ(μετά από 2 εβδομάδες περίπου) Εξοικείωση με τη συμπιεστική περίδεση Έλεγχος συμπτωμάτων ROM(ισομετρικές, ενεργητικές, υπό αντίσταση) Ασκήσεις άνω άκρων, κορμού υγιούς μέλους Ισορροπία, κάθισμα, στάση Βάδιση, σκάλες Ψυχολογική υποστήριξη

30 ΜΕΤΑΠΡΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Διατήρηση και βελτίωση ROM Ενδυνάμωση Εφαρμογή πρόθεσης Ισορροπία Βάδιση Λειτουργικότητα Ανεξαρτησία Αθλητισμός /χόμπυ

31

32

33

34 Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της Φυσικοθεραπείας σε ασθενείς οι οποίοι υπόκεινται σε ακρωτηριασμούς για την βελτίωση της ποιότητας της μετέπειτα ζωής τους

35 ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ

36 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ρομποτική έχει μπει για τα καλά στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική ιατρική με απίστευτα αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της είναι το σχεδόν αναίμακτο χειρουργείο, μικρές τομές, δυσδιάστατη ή τρισδιάστατη εικόνα της επεμβατικής περιοχής από οθόνη υπολογιστή και έτσι οδηγούμαστε σε πιο σίγουρα αποτελέσματα. Η πρώτη ρομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Καναδά. Επρόκειτο για μια δύσκολη επέμβαση προστάτη η οποία έγινε ολοκληρωτικά από ρομπότ. Ωστόσο η ρομποτική δεν σταμάτησε μόνο στη χειρουργική ιατρική αλλά εξελίχθηκε με ταχείς ρυθμούς και έχει φθάσει στις μέρες μας να βοηθά σημαντικά την ορθοπεδική ιατρική, την φυσικοθεραπεία και ειδικότερα άτομα με κινητικές δυσκολίες μέσω πολλών ρομποτικών βοηθημάτων κινητικότητας.

37 Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στην ανάγκη της χρήσης ρομποτικών βοηθημάτων λόγω κινητικής δυσλειτουργίας όπως: Εγκεφαλικό Κάκωση άκρου Κάκωση σε ρίζα του νωτιαίου μυελού που σχετίζεται με το άνω άκρο Εγκαύματα κρυοπαγήματα Ακρωτηριασμοί

38 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ Μετά από ένα εγκεφαλικό ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζει ημιπληγία στην αντίθετη πλευρά από το ημισφαίριο στο οποίο υπέστη το εγκεφαλικό (π.χ. έπαθε το Α.Ε.Ε. αριστερά τότε η ημιπληγική πλευρά θα είναι η δεξιά δηλ. δεξί άνω & κάτω άκρο). Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί όσον αφορά το άνω άκρο με φυσικοθεραπεία. Αυτή την προσπάθεια ενισχύει σημαντικά η ρομποτική ιατρική με το ρομποτικό σύστημα άνω άκρου. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ρομποτικής τεχνολογίας για την επανεκπαίδευση των κινήσεων του ημιπληγικού άνω άκρου σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο κυρίως, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξίσου σημαντικά αποτελέσματα και στις περιπτώσεις των κακώσεων που προαναφέρθηκαν.

39 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Συντομεύει το χρόνο καλύτερα αποτελέσματα αποκατάστασης και επιτυγχάνει Παρέχει δυνατότητα εξατομικευμένων προγραμμάτων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή Διατηρεί την ακρίβεια στο πρότυπο της κίνησης, βασικό στοιχείο της αποκατάστασης Επιτυγχάνει εκατοντάδες επαναλήψεις σε μικρό χρονικό διάστημα Είναι αποτελεσματική στην επανεκπαίδευση των κινήσεων Ελαττώνει τον πόνο του ημιπληγικού άνω άκρου Αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων Ελαττώνει τη σπαστικότητα Βελτιώνει τον τόνο των μυών Οι ασθενείς, παρακολουθούν σε μια οθόνη την προσομοίωση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο

40 Η θεραπεία με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, έχει ευρεία εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς με μικρό ή μεγαλύτερο λειτουργικό πρόβλημα στις κινήσεις του ημιπληγικού άνω άκρου. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της αποκατάστασης, από περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει κινητική λειτουργία και το πάσχον μέλος κινητοποιείται αυτόματα με τη βοήθεια της ρομποτικής συσκευής, έως περιπτώσεις με μερική κινητική λειτουργία, όπου ο έλεγχος και η δύναμη του ασθενή βελτιώνονται και οι κινήσεις προάγονται και καθοδηγούνται από την συσκευή.

41

42

43 ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ το αντιβράχιο και η άκρα χείρα του ασθενή τοποθετείται σε μια θήκη (σαν νάρθηκα) που βρίσκεται πάνω στο βραχίονα του ρομπότ. Μπροστά του υπάρχει μια οθόνη υπολογιστή, μέσω τις οποίας προσπαθεί να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις (π.χ. να ενώσει κουκίδες). Αν ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει την κίνηση τότε το ρομπότ βοηθάει το χέρι παθητικά. Στη συνέχεια αν ο ασθενής καταφέρει να κινεί το χέρι του, τότε το ρομπότ προσαρμόζει το ελάχιστο επίπεδο υποβοηθούμενης κίνησης για να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη άσκηση.

44

45 ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ ARMEO SPRING Με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού γίνεται εφικτή η πλήρης καταγραφή της ελεύθερης κίνησης, σε όλους τους άξονες, της κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου, του αγκώνα, της πηχεοκαρπικής αλλά και της δυνατότητας σύλληψης της άκρας χειρός σε οποιαδήποτε ορθοπεδική, ρευματολογική ή νευρολογική πάθηση του άνω άκρου. Διαθέτει έως και πλήρη αντιβαρυτική ικανότητα, γεγονός που εξασφαλίζει την πρώιμη χρησιμοποίησή του σε παθήσεις όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ρήξη μυοτενοντίου πετάλου του ώμου (rotator cuff), δυσκαμψίας ώμου αντιβραχίου άκρας χειρός ή συγκάμψεις καθώς στη μετεγχειρητική αποκατάσταση τενόντων των καμπτήρων ή των εκτεινόντων μυών της άκρας χειρός.

46

47 Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν ακόμη και μετά από χρόνια να βελτιώσουν την κινητικότητα των πληγέντων άκρων τους και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους, ακολουθώντας ένα εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης με ρομποτικά βοηθήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ, το τρίμηνο εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες -οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο υποστεί εγκεφαλικό πριν από πέντε έτη- με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του άνω βραχίονα. Οι ερευνητές χώρισαν τους 127 συμμετέχοντες της μελέτης σε τρεις ομάδες, στη μία εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε μία ειδικά σχεδιασμένη για την άσκηση των άνω άκρων ρομποτική συσκευή που ονομάζεται MIT- Manus, στην άλλη εφαρμόσθηκε ένα πρόγραμμα εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή και στην τρίτη η συνήθης φροντίδα χωρίς εντατική θεραπεία. Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς των ομάδων της ρομποτικής συσκευής και της εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του βραχίονα, που εκτιμήθηκε από το πόσο καλά μπορούσαν να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως η χρήση μαχαιροπίρουνου, το άνοιγμα βάζων και το δέσιμο των κορδονιών στα παπούτσια τους.

48 MIT-Manus

49 ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ Το Jaco είναι ένα επαναστατικό και απλό στο χειρισμό ρομποτικό σύστημα που προορίζεται ως προσωπικός βοηθός για αυτόνομη διαβίωση ατόμων με λειτουργική αδυναμία άνω άκρων. Αποτελείται από βραχίονα με 3 δάκτυλα και προσαρτάται εύκολα και γρήγορα σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό αμαξίδιο (ή σταθερή επιφάνεια) και ελέγχεται από το χειριστήριο του αμαξιδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συλλάβει και σηκώσει καθημερινά αντικείμενα (ποτήρι, πιάτο, κτλ.), να ανοίξει πόρτες, ακόμη και να βοηθήσει το χρήστη να γευματίσει μόνος του.

50 JACO

51 ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΑΝΩ ΑΚΡΑ Η τεχνολογία αναπτύσσεται σε γοργούς ρυθμούς και η ρομποτική τεχνολογία έχει μπεί για τα καλά στον χώρο της ιατρικής. Πάρα πολλές εγχειρίσεις πραγματοποιούνται με την χρήση ρομπότ υψηλής τεχνολογίας, αλλά το πιο συναρπαστικό και εξελιγμένο στην ρομποτική είναι η αντικατάσταση ακρωτηριασμένων μελων απο ρομποτικά μέλη. Αυτή η τεχνολογία διαθέτει άποιρες δυνατότητες ώστε να δημιουργεί τα λεγόμενα «βιονικά» μέλη. Ο κάτοχος του δεν καταλαβαίνει τις διαφορές απο το να χρησιμοποιεί το δικό του μέλος. Ενώ το βιονικό μέλος του εκτελεί όλες τις λειτουργίες που ο άνθρωπος ορίζει. Κατεστραμένα μέλη που αντικαθιστούνται με τεχνητά, αντικαθιστούν τις αισθήσεις, διαγείροντας με μικροτσίπ τον εγκέφαλο. Τα καινούργια μέλη είναι δυνατότερα, καλύτερα και άφθαρτα. Ο σχεδιασμός των άνω άκρων είναι δυσκολότερος γιατί η γκάμα των κινήσεων τους είναι μεγαλύτερη. Το καινούργιο ρομποτικό χέρι μπορεί να κρατήσει ένα κλειδί ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη ή να τεντώσει τον δείκτη δείχνοντας κάτι. Επίσης ο άνθρωπος που το έχει μπορεί να σταματήσει την πίεση πριν σπάσει κάτι.

52 ΑΙΤΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ Για το άνω άκρο: 90% ανεπανόρθωτος τραυματισμός άκρου που απαιτείται ακρωτηριασμός για την σωτηρία του ατόμου Εγκαύματα κρυοπαγήματα Αγγειακές παθήσεις π.χ. σακχαρώδης διαβήτης Το 50% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό χρησιμοποιούν άμεσα πρόθεση. Το 25% μετά από πολλούς μήνες ενώ και ένα ποσοστό 25% δεν χρησιμοποιεί κάποια πρόθεση.

53

54

55 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ Αυτονομία ατόμου Επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες Σχεδόν καμία διαφορά με το φυσικό μέλος Πλήρης έλεγχος της πρόθεσης Ψυχολογική ενίσχυση του ατόμου Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος αυτών των προθέσεων.

56 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Συνοψίζοντας γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι η ρομποτική έχει προσφέρει πολλά στην ιατρική και ειδικότερα στον άνθρωπο. Το μόνο μειονέκτημα που ίσως μπορούμε να βρούμε είναι το συχνό υψηλό κόστος ειδικά στις βιονικές προθέσεις αντικατάστασης σε ακρωτηριασμούς. Συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Συνεισφέρει στην γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς με τον λιγότερο δυνατό πόνο. Κάνει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες αυτόνομα και αυτό με τη σειρά του οδηγεί και στην ψυχολογική βελτίωση τους αφού δεν αισθάνονται πως αποτελούν βάρος. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται αποκατάσταση της κινητικότητας μειώνεται ο χρόνος θεραπείας σε μεγάλο βαθμό γεγονός που δεν κουράζει και τον ασθενή με πολύχρονες θεραπείες. Κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει η πρόοδος της. Ας δούμε λοιπόν με την πάροδο του χρόνου ποια άλλα οφέλη θα έχουμε

57

Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης

Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης ΒΑΔΙΣΗ Η Βάδιση αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της βιομηχανικής του ΒΑΔΙΣΗ ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η ικανότητα μετατόπισης του ανθρώπινου σώματος πάνω σε: Οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Ενότητα 6 ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗΣ Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Mintaze Kerem Gunel Akmer Mutlu Ozgun Kaya Kara Ayse Livanelioglu

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η χρήση της κλίμακας Barthel στο ΑΕΕ ως δείκτης βαρύτητας και επιβάρυνσης του νοσηλευτικού έργου.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η χρήση της κλίμακας Barthel στο ΑΕΕ ως δείκτης βαρύτητας και επιβάρυνσης του νοσηλευτικού έργου. Σ.Ε.Υ.Π -Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η χρήση της κλίμακας Barthel στο ΑΕΕ ως δείκτης βαρύτητας και επιβάρυνσης του νοσηλευτικού έργου. Φοιτήτριες: Γούσιου Ειρήνη του Βασιλείου Παντελίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΖΗΚΟΣ Σ. ΚΕΝΤΡΟΣ Ειδικός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Περιεχόμενα Εισαγωγή 5 Ασκήσεις ενδυνάμωσης 8 Ασκήσεις εύρους κίνησης - Διατάσεις 16 Ασκήσεις συντονισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5 Περιεχόμενα Πρόλογος...σελ. 5 Ευχαριστίες...σελ. 5 1. Εισαγωγή και ορισμοί...σελ. 6 1.1. Παραπληγία...σελ. 6 1.2. Ανατομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης...σελ. 7 1.3. Ανατομικά στοιχεία του νωτιαίου

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Από το Α έως το Ω

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Από το Α έως το Ω 2011-07-25 10:05:12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Το ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ) είχε αναγνωριστεί ως νοσολογική οντότητα από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του βραχιονίου με πρόθεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πέτρος Σταματιάδης Φυσικοθεραπευτής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδική χειρουργική Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα, Δ/ 03237

ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα, Δ/ 03237 Εισηγητής: κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ» ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ Ε ): «ΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΑ ΑΤΟΜΑ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Γαλανοπούλου Πηνελόπη, Δ/ 03035 Σχίζα Παναγιώτα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΡΗΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ( A.M. : 3816 ) ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (A.M.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Περιστατικό 1 5 Περιστατικό 2 16 Περιστατικό 3 25 Περιστατικό 4 37 Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική Αντιμετώπιση αρθρίτιδας γόνατος με ολική Relecture scientifique αρθροπλαστική Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (SOFCOT) Relecture juridique Médecins experts SOFCOT Relecture

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ : ΣΚΟΥΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή O Δ H Γ O Σ Γ I A T O N A Σ Θ E N H Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή Ελάχιστα τραυματική και πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη Βασίλης Πουλάκης MD, FEBU Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικές κακώσεις : Τραυματισμοί και κατάγματα

Αθλητικές κακώσεις : Τραυματισμοί και κατάγματα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Λουκοπούλου Νεκταρία Αθλητικές κακώσεις : Τραυματισμοί και κατάγματα Η BARBIE ΚΑΙ ΟΙ 3 ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ Κωνστανταρόπουλος Νίκος, Κονιδάρη Αναστασία, Καλαπόδης Παναγιώτης, Καραπατάκης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995 2004 ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗ ΤΑΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ!

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ! ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΘΩΤΙΚΑ ZAMST: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ! F R O M J A P A N www.zamst.com ZAMST: ακριβώς εκεί που τα χρειάζεστε, όταν τα χρειάζεστε! Toshiyuki Hirama Dr Mitsutoshi

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Manual & Manipulative Therapy

Manual & Manipulative Therapy Για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη ΔΙΟΔΟ Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Advanced Manual & Manipulative Therapy σε αποκλειστική συνεργασία με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οργανισμό European Academy

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα