Αξιολόγηση e-commerce sites

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αξιολόγηση e-commerce sites"

Transcript

1 Αξιολόγηση e-commerce sites Ρίγγας ηµήτρης, Χριστοπούλου Ελένη, αδιώτης ηµήτρης Ιούνιος 2001

2 Περιεχόµενα: Εισαγωγή:... 4 Η ταυτότητα της έρευνας:... 4 Τα κριτήρια της έρευνας: Αρχική Σελίδα:... 8 Κατάλογος προϊόντων: Περιγραφή προϊόντος: Αναζήτηση: Εγγραφή νέου µέλους: Καλάθι αγορών: ιαδικασία Αγοράς: Τελική Έγκριση Αγοράς: Γενικά: Αρχική σελίδα: Κατάλογος προϊόντων: Σύγκριση προϊόντων: Περιγραφή προϊόντος: Εγγραφή νέου µέλους: Περιοχή µελών: Καλάθι αγορών: ιαδικασία αγοράς: Λάθη κατά την πλοήγηση: Γενικά: Αρχική Σελίδα: Περιοχή Βιβλίου: Περιοχή Μουσικής: Περιοχή Τόνου: Κατάλογος προϊόντων Best Sellers: Κατάλογος προϊόντων Νέες Κυκλοφορίες: Περιγραφή προϊόντος: Αναζήτηση: Εγγραφή νέου µέλους: Στοιχεία πελάτη: Προσωπική Βιβλιοθήκη: Καλάθι αγορών: ιαδικασία αγοράς: Γενικά: Αρχική σελίδα: Χάρτης «ικτυακής Πόλης»: Χάρτης Εµπορικού Κέντρου: Πόλη - ιασκέδαση Θέατρο: Εµπορικό Κέντρο: Παρουσίαση Καταστήµατος: Περιγραφή Προϊόντος: Εκτεταµένη Αναζήτηση: Εγγραφή Νέου Μέλους: Προφίλ Πελάτη Καλάθι Αγορών:...70 ιαδικασία Αγοράς: Λάθη κατά την αναζήτηση: Εµφάνιση σε Netscape: Αρχική σελίδα: Περιγραφή προϊόντος:

3 Αναζήτηση: Αποτέλεσµα αναζήτησης: Εγγραφή: Καλάθι αγορών: Τρόπος πληρωµής: Γενικά: Αρχική σελίδα: Αναζήτηση: Κατηγορίες: Περιγραφή προϊόντος: Εγγραφή µέλους:...96 Καλάθι αγορών: ιαδικασία αγοράς: Γενικά: Αρχική σελίδα: Κατηγορίες: Παρουσίαση προϊόντος: Αναζήτηση: Καλάθι προϊόντων: Γενικά: Αρχική σελίδα: Κατηγορίες: Προϊόν: Αναζήτηση: Εγγραφή: Σελίδα αλλαγής στοιχείων: Καλάθι αγορών: ιαδικασία Πληρωµής: Γενικά: Εισαγωγική σελίδα: Αρχική σελίδα: Κατάλογος προϊόντων: Παρουσίαση προϊόντος: Αναζήτηση: Καλάθι αγορών: Εγγραφή νέου µέλους: ιαδικασία αγοράς: Αρχική σελίδα: Κατάλογος προϊόντων: Παρουσίαση προϊόντων: Αναζήτηση: Καλάθι αγορών: Εγγραφή νέου µέλους: ιαδικασία αγοράς: Εισαγωγική σελίδα Αρχική σελίδα: Κατάλογος προϊόντων: Παρουσίαση προϊόντος Αναζήτηση: Εγγραφή νέου µέλους: ιαδικασία αγοράς: Αρχική σελίδα:

4 Κατάλογος προϊόντων: Παρουσίαση προϊόντων: Αναζήτηση: Καλάθι αγορών: Εγγραφή: ιαδικασία αγοράς

5 Εισαγωγή: Τ α ηλεκτρονικά καταστήµατα στην Ελλάδα έχουν περάσει πια το στάδιο των τολµηρών πρωτοπόρων που εµφανίστηκαν στη χώρα πριν από µερικά χρόνια. Τώρα πλέον, σχεδόν κάθε µεσαία ή µεγάλη επιχείρηση διαθέτει ένα δικό της site, ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό από αυτά παρέχει στους επισκέπτες του e- commerce δυνατότητες. Μάλιστα, στο χώρο του Internet στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πλέον πολλές από τις παραδοσιακές οικονοµικές δυνάµεις (τράπεζες, εκδοτικοί οίκοι, εταιρίες προµηθειών ακόµα και εφοπλιστικά γραφεία), οι οποίες είτε µόνες τους, είτε αναθέτοντας το έργο σε υπεργολάβους επιχειρούν να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εµπόριο µε στόχο να κυριαρχήσουν στον πολλά υποσχόµενο και σαφώς προσοδοφόρο αυτό τοµέα των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών. Οι οργανισµοί αυτοί, σε συνδυασµό µε την ύπαρξη ενός σηµαντικού αριθµού ανεξάρτητων προσπαθειών στο χώρο του e-commerce κάνουν σαφές το γεγονός ότι ο ήδη σκληρός ανταγωνισµός αναµένεται να ενταθεί στο άµεσο µέλλον, καθώς ο πληθυσµός της Ελλάδας δεν επιτρέπει τη συντήρηση πολύ µεγάλου αριθµού από ξεχωριστά sites ηλεκτρονικού εµπορίου. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι από τα εξαιρετικά πολλά sites για e-commerce που υπάρχουν σήµερα θα επιβιώσουν µελλοντικά µόνο τα καλύτερα από αυτά. Η επιλογή θα γίνει φυσικά σε µεγάλο βαθµό από τους τελικούς χρήστες οι οποίοι µε την εκδήλωση των αγοραστικών τους συνηθειών θα καθορίσουν σχεδόν την επιβιωσιµότητα κάθε site. Η ταυτότητα της έρευνας: Με δεδοµένη, όµως, την τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία επιτρέπει σε όλα τα sites να έχουν αξιόλογη ασφάλεια για να εξασφαλίσουν την εµπιστοσύνη των πελατών τους, τρεις παράγοντες θα ωθήσουν τους χρήστες προς κάποια sites εις βάρος κάποιων άλλων. Ο πρώτος είναι η ετοιµότητα των σχεδιαστών των site να αφοµοιώσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις θέσουν στην υπηρεσία των πελατών τους µε τη µορφή νέων υπηρεσιών, ο δεύτερος η αφθονία και οι καλές τιµές των προϊόντων και ο τρίτος - και ίσως ο σηµαντικότερος - η ευχρηστία, η ευκολία και η λειτουργικότητα που χαρακτηρίζει κάθε site. Πράγµατι, οι χρήστες έχουν την τάση να κινούνται προς site τα οποία τους διευκολύνουν, ακόµα και για προϊόντα τα οποία µπορούν να προµηθευτούν φθηνότερα κάπου αλλού. Στόχος λοιπόν ενός σχεδιαστή πρέπει να είναι το να δώσει στο χρήστη την ψευδαίσθηση της αµεσότητας που απολαµβάνει κατά την επίσκεψή του σε ένα κανονικό κατάστηµα, ενώ παράλληλα να εκµεταλλεύεται τις δυνατότητες που παρέχει το νέο µέσο επικοινωνίας για να διευκολύνει κατά το δυνατόν το χρήστη. Υπό το φως αυτής της παρατήρησης, εξετάσαµε 12 ελληνικά e-commerce sites, από τα οποία 4 αντιστοιχούν σε οµώνυµα καταστήµατα του πραγµατικού κόσµου, ενώ τα άλλα 8 υφίστανται µόνο στο διαδίκτυο. Επίσης, τα 4 από τα εικονικά καταστήµατα φέρονται ως ανεξάρτητα, ενώ εκτός από τα 4 που ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες καταστηµάτων, εξετάστηκαν άλλα 4 που υποστηρίζονται από γνωστές εταιρίες (µία τράπεζα, ένα πολυκατάστηµα ηλεκτρονικών ειδών, µία διαφηµιστική εταιρεία και ένα δηµοσιογραφικό οργανισµό). 4

6 Τα κριτήρια της έρευνας: Στα πλαίσια της έρευνας τα sites εξετάστηκαν µε βάση τα παρακάτω κριτήρια τα κριτήρια µε (*) έχουν διαβαθµίσεις στη βαθµολογία τους ανάλογα µε την ποιότητά τους, αυτά που έχουν (**) έχουν αριθµητικές ή άλλες τιµές ενώ τα υπόλοιπα κρίθηκε κυρίως η ύπαρξη ή όχι του συγκεκριµένου χαρακτηριστικού: 1. Γλώσσα **: Το πλήθος των γλωσσών στις οποίες εµφανίζονται τα κείµενα του κάθε site 2. Ευκρίνεια γραµµατοσειράς *: Ενδεικτικό του µεγέθους, του χρώµατος και του είδους της γραµµατοσειράς αναφορικά µε την ευκρίνειά της 3. Χάρτης: Η ύπαρξη ή όχι ενός χάρτη για το site ο οποίος να δείχνει τη δοµή των σελίδων 4. Επιστροφή στην προηγούµενη σελίδα: Η ύπαρξη στις σελίδες επιλογών που να επιστρέφουν το χρήστη στην σελίδα που είδε τελευταία 5. Επιστροφή στην αρχική σελίδα: Η ύπαρξη στις σελίδες επιλογής που να επιστρέφει τον χρήστη στην αρχική σελίδα του site 6. Συµπληρωµένη φόρµα µετά την επιστροφή: Η ικανότητα των φορµών του site να διατηρούν τα στοιχεία που είχε εισάγει ο χρήστης κατά τη λανθασµένη υποβολή τους 7. Συσχέτιση µε γνωστή αλυσίδα: Εφόσον το site σχετίζεται µε µία αλυσίδα καταστηµάτων, ελέγχεται η αίσθηση οικειότητας που προσφέρει στο χρήστη, δηλαδή το κατά πόσο τα χρώµατα και το στήσιµο του site γενικότερα θυµίζουν στο χρήστη την γνωστή του εικόνα για την αλυσίδα 8. Agent: Η ύπαρξη χαρακτηριστικού σήµατος µε προσωπικότητα («µασκότ») 9. Pop up παράθυρα: Η ύπαρξη διαφηµιστικών, ενηµερωτικών και άλλων παραθύρων που ανοίγουν χωρίς την επιλογή του χρήστη 10. Σελίδες υπό κατασκευή: Η ύπαρξη σελίδων που να εµφανίζονται µε την ένδειξη «Under Construction» ή links που δεν οδηγούν σε σελίδες 11. Ανάλυση 800x600 *: Η ικανότητα του site να διατηρεί τον σωστό σχεδιασµό του όταν η ανάλυση µειωθεί στο 800x600 (σηµειώνεται ότι όλα τα sites ελέγχθηκαν κατά βάση σε ανάλυση 1024x768) 12. Netscape: Η ικανότητα του site να διατηρεί τον σωστό σχεδιασµό του όταν ο browser είναι ο Netscape Communicator (σηµειώνεται ότι όλα τα sites ελέγχθηκαν κατά βάση σε Microsoft Internet Explorer) 13. Mac: Η ικανότητα του site να διατηρεί τον σωστό σχεδιασµό του όταν ο υπολογιστής είναι Apple Macintosh (σηµειώνεται ότι όλα τα sites ελέγχθηκαν κατά βάση σε PC µε λειτουργικό Windows 98/2000) 14. Εγγραφή µέλους: Η ύπαρξη διαδικασίας εγγραφής µέλους 15. Προφίλ πελάτη: Η ύπαρξη δυνατότητας customization του site για λογαριασµό του χρήστη, δηλαδή η δυνατότητα να επιλέξει ο χρήστης κάποια στοιχεία που να αφορούν τον τρόπο µε τον οποίο ο χρήστης βλέπει το site (ποιες κατηγορίες εµφανίζονται, για παράδειγµα ή τι χρώµατα χρησιµοποιούνται) 16. Αποθήκευση Πολλαπλών ιευθύνσεων: Η ύπαρξη δυνατότητας να αποθηκεύονται ένα σύνολο από διευθύνσεις για λογαριασµό του πελάτη µε σκοπό τη γρήγορη επιλογή τους ως διεύθυνση αποστολής κατά την αγορά προϊόντων 5

7 17. Προηγούµενες παραγγελίες: Η ικανότητα του πελάτη να επισκοπεί τυχόν παλαιότερες παραγγελίες που έχει κάνει στο site 18. Newsletter: Η ύπαρξη ενηµερωτικού περιοδικού προς τους χρήστες 19. Βοήθεια *: Η ποιότητα της παρεχόµενης από το site βοήθειας σε θέµατα πλοήγησης, ασφάλειας, διανοµής αλλά και σε θέµατα προϊόντων 20. FAQ *: Η ποιότητα των παρεχόµενων από το site απαντήσεων στις αποκαλούµενες συχνές ερωτήσεις 21. Πληροφορίες διανοµής : Η ύπαρξη από το site σαφών και εµφανών διευκρινίσεων όσον αφορά στην διαδικασία και την χρέωση της αποστολής 22. Πληροφορίες πιστοποίησης : Η ύπαρξη εµφανών αναφορών σε γνωστές εταιρίες ασφαλείας ή σε τράπεζες που εγγυώνται για την ασφαλή διεξαγωγή των συναλλαγών 23. Πολιτική επιστροφής προϊόντων: Η ύπαρξη σαφούς πολιτικής επιστροφής προϊόντων 24. Προφίλ εταιρείας: Η ύπαρξη πληροφοριών για την ιδιοκτήτρια εταιρεία του site 25. Πληροφορίες επικοινωνίας: Η ύπαρξη πληροφοριών για offline επικοινωνία µε τους συντελεστές του site 26. Νέα και γεγονότα: Η ύπαρξη νέων σχετικά µε την εξέλιξη του site και σηµαντικών milestones στην πορεία του 27. Προτάσεις: Η ικανότητα του site να επιλέγει και να προτείνει στους χρήστες του προϊόντα από τον κατάλογό του που χαρακτηρίζονται από υψηλό ενδιαφέρον για αυτούς 28. Προσφορές: Η ικανότητα του site να επιλέγει και να προτείνει στους χρήστες του προϊόντα από τον κατάλογό του που χαρακτηρίζονται από χαµηλή τιµή αναλογικά µε την αξία τους 29. Cross selling: Η ικανότητα του site να επιλέγει και να προτείνει στους χρήστες του προϊόντα από τον κατάλογό του σχετίζονται άµεσα η χρησιµοποιούνται συνήθως µαζί µε το προϊόν το οποίο αγόρασε ή σκέφτεται να αγοράσει ο χρήστης 30. Up Selling: Η ικανότητα του site να επιλέγει και να προτείνει στους χρήστες του προϊόντα από τον κατάλογό που είναι παρεµφερή µε το προϊόν το οποίο αγόρασε ή σκέφτεται να αγοράσει ο χρήστης 31. Φόρµα επικοινωνίας: Η ύπαρξη οργανωµένης φόρµας επικοινωνίας του site µε τους χρήστες 32. ιαλογικά µηνύµατα *: Η ποιότητα, η σαφήνεια και η επάρκεια των διαγνωστικών µηνυµάτων που εµφανίζει το site στο χρήστη 33. Λάθη βάσης: Η ύπαρξη καταστροφικών λαθών στην λειτουργία του site σαν αποτέλεσµα αποδεκτών οριακών συµπεριφορών και καταστάσεων που δεν έχουν προβλεφτεί κατά τη σχεδίαση 34. Χρήσιµες συνδέσεις: Η ύπαρξη εξωτερικών links σε άλλα ενδιαφέροντα sites 35. Σύστηµα Bonus: Η ύπαρξη συστήµατος επιβράβευσης συστηµατικών χρηστών και πελατών 36. Χώροι συζήτησης: Η οργάνωση δικτυακού τόπου συζητήσεων 37. Απλή αναζήτηση: Η ύπαρξη αναζήτησης µε βάση λέξεις-κλειδιά 38. Εκτεταµένη αναζήτηση: Η ύπαρξη αναζήτησης βάση άλλων χαρακτηριστικών του προϊόντος εκτός από το όνοµα και την περιγραφή 39. Περιγραφή Προϊόντος *: Η σαφήνεια και η έκταση των πληροφοριών που παρέχονται για ένα προϊόν 6

8 40. Πολλαπλές εικόνες στο προϊόν: Η παροχή περισσότερων από µία εικόνες για ένα προϊόν κατά την παρουσίασή του 41. Τιµές σε άλλα νοµίσµατα: Η έκφραση των τιµών των προϊόντων του site και σε άλλα νοµίσµατα εκτός της δραχµής (κυρίως σε ευρώ) 42. Αριθµός κλικ ως αγορά **: Ο αριθµός των clicks που πρέπει να κάνει ένας χρήστης από την αρχική σελίδα ως την τελική αγορά ενός προϊόντος, θεωρώντας ότι πληρώνει µε πιστωτική κάρτα 43. Καλάθι αγορών: Η παρουσία καλαθιού αγοράς 44. Ασφαλής µηχανισµός πληρωµής: Η ύπαρξη µηχανισµών πληρωµής βασισµένων σε σύγχρονα συστήµατα κρυπτογραφίας (σύστηµα SSL) 45. Επίπεδο ασφάλειας **: Ο αριθµός bits που χρησιµοποιείται για την κρυπτογράφηση των δεδοµένων κατά τη χρήση SSL 46. Απόδειξη / Τιµολόγιο: Η παροχή από το site της δυνατότητας για έκδοση τιµολογίου ή απόδειξη 47. On-line κάρτες: Η δυνατότητα του site να πιστοποιεί την εγκυρότητα και την ικανότητα πίστωσης µίας δεδοµένης πιστωτικής κάρτας σε real-time χρόνο 48. SET: Η χρήση από το site ηλεκτρονικού πορτοφολιού για πιο ασφαλείς συναλλαγές 49. Αγορές χωρίς κάρτα: Η παροχή δυνατότητας αγοράς χωρίς χρήση πιστωτικής κάρτας 50. Κατάσταση παραγγελίας: Η ύπαρξη της δυνατότητας να παρακολουθεί ο πελάτης την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παραγγελία του σε κάθε χρονική στιγµή µετά την ολοκλήρωσή της 7

9 Αρχική Σελίδα: Επιστροφή στην αρχική σελίδα Κατηγορίες προϊόντων Εξωτερικά link στο site της εταιρείας που παρέχει τα προϊόντα και στην εταιρεία που κατασκεύασε το site Οι επιλογές είναι στα αγγλικά Κουράζει η κινούµενη εικόνα Είναι εξωτερικό link αλλά δεν είναι προφανές Οι επιλογές αυτές υπάρχουν σε όλες τις σελίδες Σχήµα 1.1: Αρχική Σελίδα εν είναι προφανές ότι είναι προτεινόµενο προϊόν Ο χώρος αυτός φαίνεται να περιέχει διαφηµίσεις και τελικά περιέχει χρήσιµες πληροφορίες όπως link στην εταιρεία που ανήκει το site, και στην εταιρεία που το κατασκεύασε. Επίσης χρήσιµες πληροφορίες για την ασφάλεια που παρέχει το site, το σύστηµα bonus και διαθέσιµες θέσεις εργασίες Βλέποντας για πρώτη φορά ένας χρήστης την αρχική σελίδα του site διαπιστώνει ότι του δίνονται διάφορες επιλογές στην πάνω και στην αριστερή µπάρα. ίνεται η αίσθηση ότι η δεξιά περιοχή είναι γεµάτη από διαφηµίσεις καθώς υπάρχουν πολλά εικονίδια µε ανύπαρκτη βασικά δοµή. Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι πληροφορίες στο κέντρο της σελίδας δίνει την εντύπωση στο χρήστη ότι δεν του προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα. Εποµένως ο χρήστης συµπεραίνει ότι για να δει κάτι πιο χρήσιµο πρέπει να επιλέξει κάτι από τις δύο προαναφερόµενες µπάρες. Είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο χρήστης τελικά δε δίνει ιδιαίτερη σηµασία στην αρχική σελίδα του site, η οποία στην πραγµατικότητα προσφέρει αρκετή και ιδιαίτερα χρήσιµη και σηµαντική πληροφορία. Στο δεξιό τµήµα της σελίδας ο χρήστης µπορεί να δει µία εικόνα ενός προϊόντος στην οποία δε δίνει κάποια σηµασία παρόλο που το προϊόν αυτό είναι το προτεινόµενο, καθώς η εικόνα αυτή δεν συνοδεύεται από κάποιο ενηµερωτικό κείµενο και ο µόνος τρόπος για να διαπιστώσει ότι αυτό είναι το προτεινόµενο προϊόν είναι να πάει επάνω στην εικόνα και να εµφανιστεί το anchor text της. Επίσης στο ίδιο τµήµα είναι διαθέσιµα εξωτερικά links στο εταιρικό site της εταιρείας που 8

10 προµηθεύει τα προϊόντα και στο site της εταιρείας που υλοποίησε το ηλεκτρονικό κατάστηµα. Στο ίδιο κοµµάτι δίνονται χρήσιµες πληροφορίες για την ασφάλεια που παρέχει το κατάστηµα και στοιχεία για την πιστοποίησή του, για το σύστηµα bonus που διαθέτει το κατάστηµα για τους καλούς πελάτες του όπως για διαθέσιµες θέσεις εργασίας στην εταιρεία. Τέλος δίνεται η δυνατότητα από την πρώτη σελίδα για επικοινωνία µε την εταιρεία. Ο τρόπος που εµφανίζονται τα παραπάνω στοιχεία είναι τέτοιος ώστε ο χρήστης να µη δίνει καµία σηµασία σε τόσο χρήσιµες πληροφορίες και να έχει την αίσθηση ότι δεν είναι διαθέσιµες τέτοιου είδους πληροφορίες. Είναι ιδιαίτερα έξυπνο το γεγονός ότι δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να προτείνει ένα προϊόν, αλλά η φόρµα που πρέπει να συµπληρώσει για να στείλει την ιδέα του ή και για να επικοινωνήσει µε το κατάστηµα απαιτεί πολλά στοιχεία τα οποία θα µπορούσαν και να παραλείπονται. Το κεντρικό τµήµα της αρχικής σελίδας, που συνήθως ο χρήστης προσέχει περισσότερο, δίνει την αίσθηση ότι είναι «άδειο». Το κείµενο που είναι διαθέσιµο σε αυτό το κοµµάτι είναι αρκετά µικρό και όχι ευδιάκριτο. Οι επιλογές που δίνουν τη δυνατότητα για άµεση πρόσβαση στα νέα προϊόντα, όπως και στα πιο περιζήτητα είναι στα αγγλικά και δεν είναι εµφανείς. Το γεγονός ότι υπάρχουν επιλογές άλλες στα αγγλικά και άλλες στα ελληνικά δεν είναι ιδιαίτερα ωραίο. Η πάνω µπάρα δίνει τη δυνατότητα µέσω links για επιστροφή στην αρχική σελίδα, τη σελίδα επικοινωνίας και πληροφοριών, τη σελίδα µε πληροφορίες για το σύστηµα bonus που προσφέρει το κατάστηµα. Επίσης από αυτό το σηµείο ο χρήστης µπορεί να προσπελάσει τη σελίδα αναζήτησης και να πάει στη σελίδα login. Είναι αρνητικό το γεγονός ότι οι επιλογές στη µπάρα αυτή δίνονται άλλες µε ελληνικούς και άλλες µε αγγλικούς όρους. Επίσης είναι θετικό το ότι σε αυτή τη µπάρα εµφανίζεται η πληροφορία ότι η αποστολή είναι δωρεάν, αλλά η κινούµενη εικόνα είναι αρκετά κουραστική. Η αριστερή µπάρα είναι αφιερωµένη στις κατηγορίες που είναι χωρισµένα τα προϊόντα που διαθέτει το κατάστηµα, µε αποτέλεσµα ο χρήστης να έχει άµεση πρόσβαση σε όποια κατηγορία επιθυµεί. Στο κάτω µέρος αυτή της µπάρας είναι διαθέσιµα εξωτερικά links. Συµπερασµατικά οι δύο µπάρες, πάνω και αριστερή, της αρχικής σελίδας είναι ιδιαίτερα χρηστικές για τον πελάτη καθώς παρέχουν άµεση πρόσβαση σε σηµαντικές πληροφορίες και λειτουργίες, ενώ το υπόλοιπο κοµµάτι της σελίδας παρουσιάζει µία αδόµητη µορφή µε αποτέλεσµα ο χρήστης να το αγνοεί και να χάνει σηµαντικές πληροφορίες, όπως η πιστοποίηση, οι οποίες του δίνουν µία αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας. Η σελίδα των πληροφοριών και της βοήθειας που στέλνεται ο χρήστης από την αντίστοιχη επιλογή στην πάνω µπάρα είναι πολύ καλή και περιέχει πολλά και χρήσιµα στοιχεία. Για παράδειγµα είναι ενδιαφέρον ότι ενηµερώνει τους χρήστες ότι το password που ζητείται µαζί µε το για την εγγραφή στο κατάστηµα δεν είναι το password που χρησιµοποιούν µε το τους, πληροφορία πολύ χρήσιµη για άπειρους χρήστες. Το µόνο αρνητικό αυτής της σελίδας είναι ότι µεγάλη σε µέγεθος και θα µπορούσε για την καλύτερη πλοήγηση να είχε εσωτερικά links. Πάρα πολύ καλή είναι η ιδέα του σύστηµα Bonus. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σύστηµα ο χρήστης µπορεί να διαβάσει από την επιλογή της πάνω µπάρας. Είναι καλό το ότι ο χρήστης µπορεί να πάρει πόντους όχι µόνο µέσω των αγορών, αλλά και από τις προτάσεις προϊόντων που κάνει σε φίλους του και την εγγραφή αυτών στο κατάστηµα. Στο δεξιό τµήµα της σελίδας υπάρχει link που απευθύνεται σε ξένους πελάτες και το οποίο οδηγεί στο αγγλικό site της αντίστοιχης ευρωπαϊκής εταιρείας. 9

11 Κατάλογος προϊόντων: Επιλογές προσβάσιµες από όλες τις σελίδες Link στην αρχική σελίδα Η πρόσβαση στις άλλες κατηγορίες είναι άµεση Είναι προφανές σε ποια κατηγορία βρίσκεσαι αλλά δεν είναι link, έτσι για να πας σε µία άλλη υποκατηγορία πρέπει να πας από το αριστερό µενού Παρουσιάζονται πολλά προϊόντα µε τις φωτογραφίες τους και µε επαρκή περιγραφή χωρίς να αργεί να κατέβει η σελίδα Οι φωτογραφίες των προϊόντων είναι εξαιρετικά ευκρινείς και περιγραφικές Ιδιαίτερα καλό που παρουσιάζει προϊόντα που θα είναι σύντοµα διαθέσιµα Πολύ έξυπνη η χρήση του agent, του οποίου η µορφή αλλάζει ανάλογα µε την κατηγορία Σχήµα 1.2: Ο κατάλογος µίας κατηγορίας προϊόντων Παρατηρούµε ότι σε κάθε σελίδα του καταστήµατος εµφανίζονται η πάνω και αριστερή µπάρα. Αυτό είναι θετικό γιατί διευκολύνει το χρήστη στην πλοήγηση. Είναι αρνητικό όµως από την άλλη το γεγονός ότι απουσιάζει η επιλογή της επιστροφής στην προηγούµενη σελίδα. Επιλέγοντας µία κατηγορία από την αριστερή µπάρα ο χρήστης καταλήγει σε µία σελίδα που περιέχει όλα τα προϊόντα της κατηγορίας αυτής. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι αρκετά προϊόντα εµφανίζονται σε αυτή τη σελίδα αν και αρκετές φορές ο αριθµός των προϊόντων είναι αρκετά µεγάλος. Για κάθε προϊόν είναι διαθέσιµη µία φωτογραφία, η οποία παρόλο που είναι µικρή είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη, και το όνοµά του. 10

12 Χαρακτηριστικό του καταλόγου είναι ότι στο τέλος της σελίδας εµφανίζεται κάποια προϊόντα τα οποία αναµένεται να είναι διαθέσιµα. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για το χρήστη ο οποίο ενηµερώνεται καλύτερα, αλλά το µόνο αρνητικό είναι ότι αυτά εµφανίζονται στο κάτω µέρος της σελίδας, η οποία πολλές φορές είναι µεγάλη µε αποτέλεσµα να µην είναι εµφανή στον πελάτη αυτά τα προϊόντα. Πολύ καλή είναι και η χρήση του agent του καταστήµατος ο οποίος εµφανίζεται µε διάφορες µορφές ανάλογα µε την κατηγορία την οποία βλέπει ο χρήστης. Ο χρήστης µπορεί να δει περισσότερα στοιχεία για κάποιο προϊόν κάνοντας κλικ πάνω στη φωτογραφία του. Είναι αρνητικό όµως ότι για να προσθέσει ένα προϊόν στο καλάθι αγορών του ο χρήστης είναι υποχρεωµένος να πάει στη σελίδα περιγραφής του προϊόντος και δεν µπορεί να το κάνει άµεσα από τον κατάλογο. 11

13 Περιγραφή προϊόντος: Υπάρχει µόνο µία εικόνα για το προϊόν και δεν δίνεται σε µεγαλύτερη µορφή, όµως η εικόνα αυτή είναι πολύ καλή και αρκετά µεγάλη Η περιγραφή είναι πολύ καλή, καθώς δίνονται πολλά στοιχεία για το προϊόν εν φαίνεται σε ποια κατηγορία ανήκει το συγκεκριµ ένο προϊόν Χρήσιµο που δίνονται οι διαστάσεις του προϊόντος ίνεται ο κωδικός του προϊόντος σε σηµείο εµφανές, ο οποίος µπορεί να χρησιµοποιηθεί στην αναζήτηση Έξυπνη η δυνατότητα να µπορεί ο χρήστης να προτείνει ένα προϊόν σε κάποιο φίλο του Η τιµή δίνεται σε αρκετά νοµίσµατα agent Η προσθήκη του συγκεκριµένου προϊόντος στο καλάθι αγορών είναι εύκολη και γίνεται µε ένα µόνο κλικ Σχήµα 1.3: Περιγραφή προϊόντος Στη σελίδα περιγραφής ενός προϊόντος τονίζεται ιδιαίτερα η φωτογραφία του προϊόντος η οποία είναι αρκετά µεγάλη και αρκετά περιγραφική, µε αποτέλεσµα να µη δυσχεραίνει το χρήστη το γεγονός ότι δεν δίνονται άλλες φωτογραφίες. Το κείµενο που περιγράφει το προϊόν είναι πολύ καλό και δε χρειάζεται περισσότερα στοιχεία ο πελάτης και είναι θετικό ότι σε πολλά προϊόντα που χρειάζονται οι διαστάσεις αυτές δίνονται. Θετικό είναι ότι ο τρόπος παρουσίασης του προϊόντος φαίνεται λιτός, αλλά είναι πολύ περιεκτικός. Επίσης η τιµή δίνεται σε τρία νοµίσµατα. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το ότι δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να προτείνει το προϊόν που περιγράφεται σε ένα φίλο του συµπληρώνοντας µία απλή φόρµα. Η λειτουργία αυτή είναι πρωτότυπη και πολύ καλό επιχειρηµατικό τρικ. 12

14 Αναζήτηση: Πατώντας σε µία κατηγορία ανοίγει µενού µε τις υποκατηγορίες αν υπάρχουν Η αναζήτηση µπορεί να γίνει είτε βάση κάποια λέξη κλειδί, είτε τον κωδικό του προϊόντος είτε την τιµή του είτε µε το αν είναι νέο. Το µειονέκτηµα είναι ότι µπορεί να γίνει µόνο µε τον ένα από τους παραπάνω τρόπους Σχήµα 1.4: Αναζήτηση Ο χρήστης επιλέγοντας την «αναζήτηση» από τη πάνω µπάρα οδηγείται στη σελίδα αναζήτησης. Ο µόνος τρόπος αναζήτησης που είναι διαθέσιµος σε αυτό το κατάστηµα είναι µέσω αυτής της σελίδας. Η αναζήτηση µπορεί να γίνει βάση τεσσάρων κριτηρίων τα οποία είναι κάποια λέξη κλειδί, ο κωδικός του προϊόντος, η τιµή όπως και από το πόσο πρόσφατα παρουσιάστηκε κάποιο προϊόν στο κατάστηµα. Είναι θετικό το γεγονός ότι η λειτουργία της αναζήτησης είναι εύχρηστη και δε δυσκολεύει τον πελάτη, αλλά ένα σηµαντικό µειονέκτηµα είναι ότι η αναζήτηση µπορεί να γίνει βάση µόνο ενός κριτηρίου και δε δίνεται η δυνατότητα να συνδυαστούν περισσότερα. Θα µπορούσε να δίνεται στο χρήστη και η δυνατότητα για αναζήτηση βάση της κατηγορίας αλλά επειδή µε την επιλογή µίας κατηγορίας από την αριστερή µπάρα εµφανίζονται στο χρήστη όλα τα προϊόντα της, η δυνατότητα αυτή δε θα πρόσφερε κάτι διαφορετικό στο χρήστη. Αφού ο χρήστης επιλέξει κάποιο κριτήριο για τα προϊόντα που βρέθηκαν θα εµφανιστεί η φωτογραφία τους και κάποια περιγραφή ανάλογα µε το κριτήριο που επιλέχθηκε. Για παράδειγµα αν ο χρήστης αναζήτησε προϊόντα µε τιµή κάτω από δρχ κάτω από τη φωτογραφία των προϊόντων που βρέθηκαν δεν εµφανίζεται το όνοµά τους, αλλά η τιµή τους. Είναι θετικό το ότι δεν εµφανίζονται σφάλµατα της βάσης εάν στην αναζήτηση τοποθετηθούν διάφοροι χαρακτήρες όπως το µονό ή διπλό εισαγωγικό. 13

15 Εγγραφή νέου µέλους: Ο µόνος τρόπος για να εγγραφεί ο χρήστης σαν ένα νέο µέλος είναι να πάει στη σελίδα του login και από εκεί να πάει στην σελίδα της εγγραφής Έξυπνη η ιδέα του να δίνεται ένα δώρο µε την αγορά του πρώτου προϊόντος Θετικό το γεγονός ότι ενηµερώνεται ο χρήστης για το ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά πολλά από τα στοιχεία που απαιτούνται θα µπορούσαν και να µην ήταν τελικά απαραίτητα Θετικό το ότι στέλνει ενηµερωτικά και το ότι ο χρήστης µπορεί να επιλέξει αν θέλει να τα λαµβάνει Σχήµα 1.5: Εγγραφή νέου µέλους Για να µπορέσει να εγγραφεί ένας χρήστης ο µόνος τρόπος για να βρεθεί στη σελίδα εγγραφής είναι να επιλέξει να κάνει login από την επιλογή στην πάνω µπάρα και µετά από τη σελίδα που καταλήγει να επιλέξει να γίνει νέο µέλος. Αυτό είναι αρνητικό γιατί υποχρεώνεται να βρεθεί σε µία ενδιάµεση σελίδα γεγονός το οποίο δεν είναι προφανές στο χρήστη και τον επιβαρύνει µε µία επιπλέον καθυστέρηση. Είναι θετικό ότι στη σελίδα εγγραφής υπάρχει σχόλιο για το ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να συµπληρώσει ο χρήστης, αλλά αρκετά από τα στοιχεία που απαιτούνται δεν είναι τόσο απαραίτητα, όπως ο Τ.Κ. καθώς είναι στοιχεία τα οποία χρειάζονται µόνο για την αποστολή του προϊόντος. Αν κάποιο από τα στοιχεία που απαιτούνται δεν έχει συµπληρωθεί τότε η σελίδα της εγγραφής εµφανίζεται πάλι στο χρήστη µε τη φόρµα συµπληρωµένη µε τα στοιχεία που είχε δώσει νωρίτερα ο χρήστης και µε σχόλια στο πάνω µέρος της σελίδας µε έντονα γράµµατα για το ποια πεδία δεν συµπληρώθηκαν. Επίσης γίνεται 14

16 έλεγχος του που δίνει ο χρήστης για το εάν είναι της µορφής αλλά δεν ελέγχει εάν το που δίνεται περιέχει κενά. Θετική είναι η ύπαρξη της δυνατότητας για αποστολή ενηµερωτικού υλικού η οποία είναι τελικά επιλογή του χρήστη. Εµφανίζεται άλλο ένα έξυπνο επιχειρηµατικό τρικ καθώς µε την πρώτη αγορά αξίας πάνω από δρχ προβλέπεται ένα δώρο για τον πελάτη. 15

17 Καλάθι αγορών: Οι επιλογές του χρήστη αφού έχει κάνει login δεν είναι ευδιάκριτες στη θέση που είναι και το µέγεθος των γραµµάτων είναι αρκετά µικρό Θετικό το ότι δίνει οδηγίες στο χρήστη για το πώς να αλλάξει την ποσότητα που επιθυµεί να αγοράσει Οι επιλογές είναι εµφανείς Θα µπορούσαν τα προϊόντα να ήταν link στη σελίδα τους για να µπορεί ο χρήστης να τα βλέπει άµεσα Κατά την πρώτη αγορά το καλάθι του χρήστη περιέχει το δώρο που του δίνει το κατάστηµα Σχήµα 1.6: Καλάθι αγορών Καλό το ότι οι όροι της συναλλαγής είναι link και µπορεί ο χρήστης να τους διαβάσει πριν την αγορά Το κουµπί της διαγραφής είναι εµφανές Έχοντας κάνει ο χρήστης login τότε κάτω από τις επιλογές της πάνω µπάρας εµφανίζεται µία γραµµή µε τις επιλογές του εγγεγραµµένου µέλους. Τα γράµµατα είναι µε άσπρο χρώµα και το µέγεθος τους είναι πολύ µικρό µε αποτέλεσµα οι επιλογές να είναι δυσδιάκριτες και να µην διευκολύνουν το χρήστη. Αρνητικό γεγονός είναι το ότι για να µπορέσει κάποιος πελάτης να τοποθετήσει ένα προϊόν στο καλάθι του πρέπει να έχει κάνει login πρώτα, δηλαδή πρέπει να είναι εγγεγραµµένο µέλος. Αυτό είναι αρνητικό γιατί θα µπορούσε να ζητηθεί στο χρήστη να κάνει login µόνο όταν θα είναι διατεθειµένος να αγοράσει κάτι από το κατάστηµα. Η µορφή του καλαθιού αγορών είναι πολύ καλή και είναι θετικό το ότι όλες οι επιλογές είναι ευδιάκριτες και σε εµφανή σηµεία. Επίσης στο πάνω µέρος της σελίδας δίνονται οδηγίες στο χρήστη για το πώς µπορεί να χρησιµοποιήσει τις επιλογές που του δίνονται στη συνέχεια. Θετικό επίσης είναι το ότι σε αυτή τη σελίδα υπάρχει link σε εµφανές σηµείο που οδηγεί στη σελίδα µε του Όρους Συναλλαγής, κάτι το οποίο ενδιαφέρει τους χρήστες και που µπορεί να µην τον είχαν προσέξει νωρίτερα. Ακόµα κατά την πρώτη αγορά στο καλάθι υπάρχει και το προϊόν το οποίο ο πελάτης θα πάρει σαν δώρο από το κατάστηµα. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι µετά την αλλαγή της ποσότητας ενός προϊόντος από το χρήστη και την επιλογή Ενηµέρωση του καλαθιού γίνεται έλεγχος για τον 16

18 αριθµό που δόθηκε. Παράδειγµα εάν ο χρήστης επιλέξει «0» την ποσότητα τότε αυτό αντιστοιχεί σε διαγραφή του προϊόντος από το καλάθι αγορών, το οποίο είναι θετικό αλλά δεν εµφανίζεται κάποιο µήνυµα στο χρήστη. Επίσης αρνητικές τιµές δεν εµφανίζονται αλλά η ποσότητα θέτεται η προεπιλεγµένη τιµή «1», ενώ το µήνυµα λάθους σε αυτή την περίπτωση είναι ατυχές καθώς ενηµερώνει το χρήστη ότι µόνο µέχρι «1000» είναι επιτρεπτός αριθµός. Επίσης είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι κατά την ενηµέρωση της ποσότητας που έχει επιλέξει ο πελάτης γίνεται και έλεγχος για τη διαθεσιµότητα των κοµµατιών. ηλαδή εάν υπάρχουν διαθέσιµα 37 κοµµάτια και ο χρήστης έχει ζητήσει 40 τότε η ποσότητα θέτεται στη µέγιστη διαθέσιµη ποσότητα και ενηµερώνεται ο πελάτης πόσα διαθέσιµα κοµµάτια υπάρχουν. Αυτή η πληροφορία τη στιγµή που είναι διαθέσιµη καλό θα ήταν να εµφανίζεται και σε άλλα σηµεία όπως στην περιγραφή του προϊόντος. Το µόνο αρνητικό στη σελίδα του καλαθιού είναι ότι δεν µπορεί άµεσα ο χρήστης να δει τις περιγραφές των προϊόντων που πρόκειται να αγοράσει κάτι το οποίο θα µπορούσε να εξασφαλιστεί στο πελάτη µε ένα µόνο link στο όνοµα των προϊόντων. 17

19 ιαδικασία Αγοράς: Θετικό το ότι ενηµερώνει το χρήστη για επιπλέον έξοδα σε περίπτωση που η αγορά γίνει µε αντικαταβολή Ο χρήστης ενηµερώνεται και για τους τρεις τρόπους αγοράς που είναι διαθέσιµοι, µε πιστωτική κάρτα, µε κατάθεση στην τράπεζα και µε αντικαταβολή Σχήµα 1.7: Τρόποι αγοράς Όταν ο χρήστης επιλέξει να αγοράσει τα περιεχόµενα του καλαθιού του τότε καταλήγει στη σελίδα που εµφανίζεται στο σχήµα 1.7. Σε αυτή τη σελίδα ο χρήστης επιλέγει τη διεύθυνση στην οποία επιθυµεί να χρεωθεί η αγορά και καθορίζει και τον τρόπο µε τον οποίο θέλει να γίνει η αγορά. Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει µε έναν από τους τρεις τρόπους που του παρέχει το κατάστηµα οι οποίοι είναι είτε µέσω πιστωτικής κάρτας είτε µε κατάθεση στην τράπεζα είτε µε αντικαταβολή. Θετικό είναι το γεγονός ότι σε αυτή τη σελίδα ο χρήστης ενηµερώνεται για επιπλέον έξοδα για την αποστολή που απαιτούνται σε περίπτωση που ο τρόπος πληρωµής είναι η αντικαταβολή και δεν είναι µία πληροφορία που δεν τονίζεται στο χρήστη. 18

20 Τελική Έγκριση Αγοράς: Ο τρόπος αγοράς που επιλέχθηκε Ενηµερώνει το χρήστη ότι επιλέγοντας στη συνέχεια την Αγορά θα πραγµατοποιηθεί η αγορά ίνεται η δυνατότητα η διεύθυνση χρέωσης και αποστολής να είναι διαφορετικές Πριν πραγµατοποιηθεί η αγορά ο χρήστης βλέπει τα προϊόντα που τελικά θα αγοράσει Σχήµα 1.8: Τελική φάση αγοράς Αφού ο χρήστης επιλέξει τον τρόπο πληρωµής του εµφανίζεται µία άλλη σελίδα στην οποία συµπληρώνει τη διεύθυνση αποστολή των προϊόντων. Έτσι είναι καλό το ότι είναι στην ευχέρεια του πελάτη να επιλέξει η διεύθυνση αποστολής να είναι διαφορετική από αυτή της χρέωσης. Πριν εγκριθεί η αγορά του χρήστη παρουσιάζεται στον πελάτη η σελίδα του σχήµατος 1.8. Σε αυτή τη σελίδα είναι εµφανές ότι αν ο χρήστης επιλέξει αγορά τότε αυτή θα πραγµατοποιηθεί. Είναι καλό το ότι σε αυτή τη σελίδα εµφανίζονται όλα τα στοιχεία τα οποία ζητήθηκαν νωρίτερα από το χρήστη µε αποτέλεσµα να µπορεί να τα ελέγξει σε περίπτωση που κάτι συµπληρώθηκε λάθος. Σε περίπτωση που ο επιλεγµένος τρόπος πληρωµής είναι η πιστωτική κάρτα τότε ο έλεγχος των στοιχείων της κάρτας που δίνονται ελέγχονται από το σύστηµα της Εγνατίας τράπεζας. Έτσι είναι πλεονέκτηµα για το κατάστηµα η εντύπωση που δίνει στο χρήστη ότι τα στοιχεία της κάρτας του δεν αποθηκεύονται, αλλά ο έλεγχος τους γίνεται αυτόµατα από την Εγνατία τράπεζα. 19

21 Γενικά: Η εµφάνιση του καταστήµατος σε Netscape είναι κανονική και δεν παρουσίασε προβλήµατα. Σε ανάλυση 800x600 η εµφάνιση ήταν ικανοποιητική. Απλά το δεξιό τµήµα της αρχικής σελίδας µε τις πολλές επιλογές χωρίς δοµή «γέµιζε» την οθόνη δίνοντας εντονότερα την αίσθηση στο χρήστη ότι δεν δίνει κάποια χρήσιµη πληροφορία. 20

22 Αρχική σελίδα: Επιστροφή στην αρχική σελίδα Όλες οι κατηγορίες των προϊόντων παρουσιάζονται σε αυτό το µενού Είναι εµφανείς οι επιλογές Το προϊόν που προτείνεται Εύκολη πρόσβαση στην αναζήτηση προϊόντος βάση κατηγορίας Τα νέα προϊόντα εµφανίζονται στην αρχική σελίδα Τα προϊόντα που εµφανίζονται είναι πολλά και ο χρήστης χάνεται Εξωτερικό link Προσφορές Σχήµα 2.1: Αρχική Σελίδα Έξυπνο το να δίνεται στο χρήστη η επιλογή να φτιάξει ένα PC Η µορφή του καταστήµατος είναι πολύ καλά σχεδιασµένη καθώς τα χρώµατα που έχουν επιλεγεί είναι το κόκκινο και το γκρι που είναι τα χρώµατα της γνωστής αλυσίδας Πλαίσιο. Έτσι στην αρχή ο χρήστης έχει την αίσθηση της εξοικείωσης και της γνωριµίας. 21

23 Η δοµή του site του καταστήµατος είναι κλασσική, καθώς αποτελείται από τα τέσσερα χαρακτηριστικά τµήµατα, πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά. Στο πάνω µέρος εµφανίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων που προσφέρει το κατάστηµα, οι οποίες είναι πολύ καλά επιλεγµένες. Η εµφάνιση των κατηγοριών στο επάνω µέρος όλων σχεδόν των σελίδων καθιστά εύκολη στο χρήστη την πρόσβαση στα προϊόντα. Στην αριστερή µπάρα εµφανίζονται links για τις υπηρεσίες των µελών του καταστήµατος όπως και διάφορα links για την εταιρεία και πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους χρήστες. Στο ίδιο σηµείο είναι σταθερό το link για επιστροφή στην αρχική σελίδα από όλες τις εσωτερικές σελίδες. Σε αυτό το µενού επίσης είναι διαθέσιµη και µία µικρή φόρµα για απλή αναζήτηση βάση των κατηγοριών στα προϊόντα του καταστήµατος. Από το ίδιο µενού ο χρήστης µπορεί να επιλέξει να επικοινωνήσει µε το κατάστηµα. Η επικοινωνία γίνεται µέσω φόρµας στην οποία δεν απαιτείται το του πελάτη, γεγονός το οποίο είναι καλό γιατί δεν είναι κάτι που χρειάζεται. Επίσης ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό της επικοινωνίας είναι ότι ο χρήστης µπορεί να επιλέξει στο τµήµα στο οποίο απευθύνεται. Επίσης στην ίδια σελίδα δίνεται και το της εταιρείας έτσι η επικοινωνία µπορεί να γίνει και µέσω . Επίσης η σελίδα της βοήθειας είναι αρκετά καλή. Είναι θετικό το ότι διαθέτει το κατάστηµα σελίδα µε FAQs, αλλά είναι αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει άµεση πρόσβαση σε αυτή τη σελίδα παρά µόνο µέσω της σελίδας της βοήθειας. Ακόµα θετικό είναι ότι παρέχεται άµεσα στο χρήστη σελίδα µε τα νέα της εταιρείας. Πολύ καλό είναι το γεγονός ότι υπάρχει πληροφορία για τεχνική υποστήριξη των πελατών όπως και για την εξυπηρέτησή τους, στην οποία αναφέρονται διάφορα στοιχεία για την πολιτική επιστροφής των προϊόντων. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι υπάρχει σελίδα που περιέχει στοιχεία για όλα τα καταστήµατα της αλυσίδας Πλαίσιο, σελίδα για διάφορα οικονοµικά και ιστορικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς µε αυτό τον τρόπο δείχνουν ότι δεν είναι κάποιοι τυχαίοι ή καινούριοι στο χώρο αυτό. Επίσης υπάρχει και σελίδα που αναφέρει σε ποια τµήµατα υπάρχουν άδειες θέσεις εργασίας. Στη δεξιά µπάρα εµφανίζονται οι προσφορές της εβδοµάδας, το προτεινόµενο προϊόν, υπηρεσίες του καταστήµατος όπως και κάποιες διαφηµίσεις. Είναι αρνητικό το γεγονός ότι στις προσφορές της εβδοµάδας δεν εµφανίζονται οι τιµές των προϊόντων και δεν αναφέρεται για το ποιο συγκεκριµένο διάστηµα κρατάει η προσφορά. Είναι χρήσιµη και έξυπνη η ιδέα του να δίνεται στο χρήστη η επιλογή να επιλέξει κάποια κοµµάτια που θέλει για να φτιάξει τον υπολογιστή του βλέποντας ποια του είναι απαραίτητα και µε πολύ εύκολο χειρισµό να δει το συνολικό κόστος και σηµαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα εµφάνισης στοιχείων για πληρωµή µε δόσεις ακόµα και αν αυτή είναι δυνατή µόνο για αγορά από το κατάστηµα. Είναι αρκετά εκνευριστικό το pop up παράθυρο µου εµφανίζεται στην αρχική σελίδα και όσες φορές να επισκεφτεί ο χρήστης τη σελίδα αυτό εξακολουθεί να εµφανίζεται. Επίσης δεν είναι ιδιαίτερα καλό το γεγονός ότι το σήµα της πιστοποίησης βρίσκεται στο κάτω µέρος της σελίδας, καθώς επειδή συνήθως η σελίδα είναι πολύ µεγάλη ο πελάτης δεν τον βλέπει. Στο κεντρικό τµήµα της αρχικής σελίδας εµφανίζονται όλα τα νέα προϊόντα που διαθέτει το κατάστηµα. Η αρχική σελίδα εποµένως είναι αρκετά καλή και λειτουργική και το µέγεθος των γραµµάτων σε όλες τις επιλογές είναι ευδιάκριτο, το µόνο µειονέκτηµά της είναι ότι όταν είναι πολλά τα νέα προϊόντα τότε είναι πολύ µεγάλη. 22

24 Κατάλογος προϊόντων: Ο χρήστης από κάθε σελίδα µπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε κατηγορία επιθυµεί Ο χρήστης µπορεί να δει σε ποια κατηγορία και υποκατηγορία βρίσκεται Οι επιλογές του αριστερού µενού είναι παντού σταθερές Για κάποια προϊόντα φαίνεται και η φωτογραφία τους Για τα υπόλοιπα προϊόντα µε link ο χρήστης µπορεί να δει περισσότερα στοιχεία Με ένα κλικ το προϊόν µπορεί να τοποθετηθεί στο καλάθι αγορών Σχήµα 2.2: Ο κατάλογος των προϊόντωνµίας κατηγορίας Ο χρήστης ενηµερώνεται για το ΦΠΑ των προϊόντων Ο χρήστης επιλέγοντας από το µενού των κατηγοριών µία κατηγορία θα οδηγηθεί σε µία σελίδα στην οποία παραµένουν στο πάνω µέρος οι βασικές κατηγορίες που είχε δει νωρίτερα στην αρχική σελίδα µε διαφορετική όµως µορφή και σειρά το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα καλό γιατί ο χρήστης περιµένει να δει κάτι γνώριµο σε αυτόν. Σε αυτή τη σελίδα θα εµφανιστούν στο κεντρικό κοµµάτι οι υποκατηγορίες της κατηγορίας που έχει επιλέξει. Συνεχίζοντας µε συνεχόµενα κλικ, τα οποία είναι αρκετά χρονοβόρα και χωρίς καµία ιδιαίτερη πληροφορία, ο χρήστης θα καταλήξει σε µία σελίδα όπως αυτή του σχήµατος 2.2 στην οποία θα εµφανίζονται διάφορα προϊόντα της κατηγορία που τελικά έχει επιλέξει. 23

25 Είναι θετικό ότι σε αυτή τη σελίδα, η οποία είναι στην ουσία ένας κατάλογος προϊόντων, είναι εµφανές στο χρήστη, στο πάνω µέρος, το µονοπάτι µέχρι την υποκατηγορία στην οποία βρίσκεται. Επίσης οι κατηγορίες που εµφανίζονται είναι links στις σελίδες των κατηγοριών αυτών. Σε αυτό τον κατάλογο για κάποια από τα προϊόντα, συνήθως δύο ή τρία, εµφανίζεται και µία φωτογραφία τους, εκτός από το όνοµά τους και την τιµή τους. Για τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας αυτής παρουσιάζεται µόνο το όνοµά τους, ο κωδικός και η τιµή τους. Είναι χρήσιµο ότι µπορεί από αυτή τη σελίδα ο χρήστης να τοποθετήσει ένα προϊόν στο καλάθι του µε ένα µόνο κλικ. Το µόνο αρνητικό του καταλόγου είναι ότι όταν περιέχονται πολλά προϊόντα στον κατάλογο η σελίδα είναι πολύ µεγάλη. Σύγκριση προϊόντων: Τα προϊόντα συγκρίνονται ανάλογα µε τα χαρακτηριστι κά τους Εξαιρετική η ιδέα της σύγκρισης προϊόντων που έχει επιλέξει ο χρήστης Ο χρήστης µε ένα κλικ ακόµα και από εδώ µπορεί αποθηκεύσει το προϊόν στο καλάθι του Σχήµα 2.3: Σύγκριση προϊόντων Είναι πρωτότυπη η ιδέα και πολύ χρήσιµη στον πελάτη ότι για ορισµένες κατηγορίες προϊόντων είναι διαθέσιµη η δυνατότητα για σύγκριση προϊόντων που επέλεξε ο χρήστης, βάση των χαρακτηριστικών των προϊόντων. 24

26 Περιγραφή προϊόντος: Υπάρχει µόνο µία φωτογραφία για το προϊόν και η οποία δεν είναι διαθέσιµη σε πολλά προϊόντα Είναι προφανές σε ποια κατηγορία ανήκει το συγκεκριµένο προϊόν Η τιµή είναι διαθέσιµη και σε ευρώ Η περιγραφή του προϊόντος είναι επαρκής Με ένα κλικ αποθηκεύεται το προϊόν στο καλάθι ίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να δει την πλήρη περιγραφή του επόµενου και του προηγούµενου προϊόντος µε ένα µόνο κλικ Εξαιρετική η ιδέα να υπάρχει εξωτερικό link στο site του κατασκευαστή του προϊόντος, καθώς και να δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να κατεβάσει τους drivers του προϊόντος όπως και να κατεβάσει νεώτερες εκδόσεις Σχήµα 2.4: Περιγραφή προϊόντος Η περιγραφή του προϊόντος αρκείται σε τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι µερικές φορές επαρκής, αλλά υπάρχουν και περιπτώσει που είναι ανύπαρκτη. Η φωτογραφία δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα µεγάλη και πολλές φορές δεν είναι διαθέσιµη. Είναι πολύ βολικό για την πλοήγηση του πελάτη ότι στη σελίδα αυτή υπάρχει ένα link για το επόµενο και ένα για το προηγούµενο προϊόν στον κατάλογο, καθώς δεν χρειάζεται να επιστρέψει στον κατάλογο για να δει την περιγραφή κάποιου άλλου προϊόντος. Αρνητικό σε αυτό το χαρακτηριστικό είναι το φαινόµενο ότι η σειρά µε την οποία εµφανίζονται τα προϊόντα από αυτά τα links δεν είναι η ίδια πολλές φορές µε αυτή που φαίνονται στον κατάλογο. Επίσης σε αρκετά προϊόντα εµφανίζεται το φαινόµενο του cross selling, καθώς κάτω από την περιγραφή του προϊόντος προτείνονται κάποια προϊόντα που θα µπορούσαν να χρειαστούν, για παράδειγµα στην περιγραφή ενός εκτυπωτή προτείνονται κάποια µελάνια. Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό και πρωτότυπο, καθώς είναι το µόνο κατάστηµα στο οποίο το διαπιστώσαµε, είναι το ότι κάτω από την περιγραφή του προϊόντος υπάρχει ένα link το οποίο οδηγεί στη σελίδα του κατασκευαστή του προϊόντος και ένα δεύτερο µέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να κατεβάσει τους drivers του. Το µόνο «ατυχές» σηµείο σε αυτό το χαρακτηριστικό είναι ότι το link προς το site του κατασκευαστή έχει τη µορφή ενός «σπιτιού» το οποίο συνήθως παραπέµπει στην αρχική σελίδα. 25

27 Εγγραφή νέου µέλους: Ο χρήστης ενηµερώνεται για το ποια πεδία είναι απαραίτητα ίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ο χρήστης αν θέλει να ενηµερώνεται µέσω ίνεται η δυνατότητα να γίνει η αγορά είτε µε απόδειξη είτε µε τιµολόγιο Επίσης είναι θετικό ότι η διεύθυνση αποστολή µπορεί να είναι διαφορετική από αυτή της χρέωσης Σχήµα 2.5: Εγγραφή νέου µέλους Στη σελίδα εγγραφής νέου µέλους, στην οποία ο χρήστης µπορεί να φτάσει από την επιλογή στο αριστερό µενού κάθε σελίδας, ο χρήστης ενηµερώνεται στην αρχή για το ποια στοιχεία είναι απαραίτητο να συµπληρώσει. Είναι αρνητικό το γεγονός ότι ζητείται η διεύθυνση αποστολής και χρέωσης σε αυτή τη φάση καθώς αυτά θα µπορούσαν να ζητηθούν πριν την αγορά. Βέβαια είναι θετικό το ότι δίνεται η δυνατότητα οι διευθύνσεις χρέωσης και αποστολής να είναι διαφορετικές και επίσης ο χρήστης επιλέγει αν θέλει απόδειξη ή τιµολόγιο. Ακόµα 26

28 είναι στην ευχέρεια του χρήστη να διαλέξει αν θέλει να λαµβάνει το ενηµερωτικό υλικό που µπορεί να του στέλνει το κατάστηµα. Στην περίπτωση που κάποιο από τα απαραίτητα στοιχεία δε συµπληρώθηκε, ο χρήστης ενηµερώνεται καθώς αναφέρεται στο πάνω µέρος της σελίδας δεν συµπληρώθηκε. Είναι καλό το γεγονός ότι µετά την επιστροφή στη φόρµα µετά από λάθος τα στοιχεία που είχε δώσει νωρίτερα ο χρήστης εµφανίζονται. εν ελέγχεται αν το που δίνει ο χρήστης είναι της µορφής 27

29 Περιοχή µελών: Κάθε µέλος έχει τη δυνατότητα να δει τις προηγούµενες παραγγελίες που έχει κάνει, να δει τα καλάθια που έχει δηµιουργήσει, να αλλάξει κάτι από τα στοιχεία του Σχήµα 2.6: υνατότητες περιοχής µελών Είναι θετικό το ότι ο χρήστης µπορεί να αλλάξει αν επιθυµεί µόνο το password του Για τα εγγεγραµµένα µέλη του καταστήµατος υπάρχει µία περιοχή στην οποία τους δίνονται διάφορες επιλογές, όπως το να δουν τις προηγούµενες παραγγελίες που έχουν κάνει στο κατάστηµα, το να αλλάξουν κάτι στα προσωπικά τους στοιχεία. Είναι θετικό ότι δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να αλλάξουν µόνο το password τους. Επίσης από αυτή τη σελίδα ο χρήστης µπορεί να πάει στη σελίδα που εµφανίζονται τα καλάθια αγορών που έχει δηµιουργήσει ο χρήστης. Ο χρήστης µπορεί να αναζητήσει προηγούµενες παραγγελίες του είτε βάση τον κωδικό της παραγγελίας είτε επιλέγοντας µία χρονική περίοδο και ακόµα µπορεί να δει όλες τις παραγγελίες που έχει κάνει Σχήµα 2.7: Προηγούµενες παραγγελίες Είναι θετικό ότι ο χρήστης µπορεί είτε να δει όλες τις προηγούµενες παραγγελίες του, είτε να επιλέξει κάποια µε τον κωδικό της είτε να επιλέξει ένα χρονικό διάστηµα. 28

30 ίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να έχει πολλά καλάθια αγορών αν και δεν είναι κατανοητή η σκοπιµότητα αυτού του γεγονότος Με ένα κλικ ο χρήστης µπορεί να δει τι περιέχει το συγκεκριµένο καλάθι Ο χρήστης µπορεί να διαγράψει ένα καλάθι Γράφοντας ένα άλλο όνοµα και επιλέγοντας την αλλαγή ο χρήστης µπορεί να αλλάξει το όνοµα του καλαθιού ηµιουργία νέου καλαθιού Σχήµα 2.8: Καλάθια αγορών Ο χρήστης επιλέγει ποιο θέλει να είναι το καλάθι που χρησιµοποιεί ηµιουργία αντιγράφου ενός καλαθιού, αν και για άλλη µία φορά η χρησιµότητα αυτής της λειτουργία δεν είναι προφανής Από την περιοχή µελών ο χρήστης µπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα στην οποία εµφανίζονται τα διάφορα καλάθια που έχει δηµιουργήσει. Αυτή η ιδέα είναι αρκετά «πρωτότυπη», καθώς σε κανένα άλλο κατάστηµα δεν δίνεται η δυνατότητα για περισσότερα από ένα καλάθια, αλλά δεν είναι κατανοητή η σκοπιµότητα αυτού του χαρακτηριστικού. Ο χρήστης µπορεί να δηµιουργήσει ένα καλάθι και να καθορίσει το όνοµά του. Επίσης µπορεί να αλλάξει το όνοµα σε ένα ήδη υπάρχον καλάθι όπως µπορεί να δηµιουργήσει το αντίγραφο ενός καλαθιού ή και να το διαγράψει, αλλά και πάλι αυτές οι λειτουργίες δεν είναι κατανοητές. Κάθε στιγµή ο χρήστης µπορεί να επιλέξει ποιο θέλει να είναι το ενεργό καλάθι του. Μία χρησιµότητα του χαρακτηριστικού της ύπαρξης περισσοτέρων από ένα καλαθιών είναι το ότι ένας προµηθευτής θέλει να αγοράσει διαφορετικά προϊόντα για διάφορα µαγαζιά. 29

31 Καλάθι αγορών: Είναι εύκολη η διαγραφή ενός προϊόντος από το καλάθι Στο χρήστη δίνονται αρκετές οδηγίες ώστε να µη δυσκολεύ εται Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει την ποσότητα που επιθυµεί να αγοράσει Σχήµα 2.9: Καλάθι αγορών Ο χρήστης µπορεί από την επιλογή στην αριστερή µπάρα να επισκεφτεί τη σελίδα του καλαθιού του. Το καλάθι που εµφανίζεται σε αυτή τη σελίδα είναι το «ενεργό» καλάθι, δηλαδή αυτό που είχε επιλέξει ο χρήστης από τα διάφορα καλάθια που έχει. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία και πληροφορίες που ενηµερώνουν και βοηθούν το χρήστη για τις επιλογές που έχει σε αυτή τη σελίδα. Ένας χρήστης µπορεί να τοποθετήσει στο καλάθι του όσα προϊόντα θέλει χωρίς να του ζητηθεί να κάνει login ή να είναι εγγεγραµµένο µέλος, τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα µόνο όταν είναι να γίνει αγορά. Στην περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει «0» ποσότητα για ένα προϊόν τότε θεωρείται ότι έχει επιλέξει να διαγραφή αυτό το προϊόν. Ακόµα αν συµπληρώσει το πεδίο αυτό µε µία αρνητική τιµή τότε η τιµή παραµένει η ίδια µε προηγουµένως ενώ το µήνυµα που εµφανίζεται είναι στα αγγλικά και δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητό. 30

32 ιαδικασία αγοράς: ίνει τη δυνατότητα η διεύθυνση αποστολής να είναι διαφορετική από αυτή της χρέωσης Παρέχει τρεις µεθόδους αποστολής, είτε αποστολή µε Courier είτε µε παράδοση από το κατάστηµα στην Αθήνα είτε µε παραλαβή από κάποιο κατάστηµα Μειονέκτηµα ότι ενηµερώνει για την επιβάρυνση όταν έχει φτάσει σε αυτό το σηµείο ο χρήστης Σχήµα 2.10: Μέθοδοι αποστολής Έχοντας επιλέξει ο χρήστης να συνεχίσει την παραγγελία του από το καλάθι αγορών του εµφανίζεται η φόρµα του σχήµατος ίνεται στο χρήστη η δυνατότητα η διεύθυνση αποστολή να είναι διαφορετική από αυτή της χρέωσης. Είναι θετικό ότι είναι διαθέσιµοι τρεις τρόποι αποστολής των προϊόντων, είτε µε αντικαταβολή είτε µε παράδοση από το κατάστηµα στην Αθήνα είτε µε παραλαβή από διάφορα καταστήµατα στην Ελλάδα. Το µόνο µειονέκτηµα είναι ότι σε αυτό το σηµείο ενηµερώνεται ο χρήστης για επιπλέον επιβάρυνση που µπορεί να υπάρξει. 31

33 ίνει τη δυνατότητα έκδοσης τιµολογίου και απόδειξης ι Είναι θετικό το ότι υπάρχει επιλογή για να κοπεί απόδειξη ή τιµολόγιο και η διαδικασία είναι αρκετά απλή και εύχρηστη. Παρέχει τρεις τρόπους πληρωµής, είτε µε πιστωτική κάρτα είτε µε κατάθεση σε τράπεζα είτε πληρωµή κατά την παράδοση Τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας ζητούνται µόνο στο τελευταίο στάδιο της αγοράς Σχήµα 2.12: Μέθοδοι πληρωµής Είναι καλό για τους πελάτες το ότι µπορούν να πληρώσουν είτε µε πιστωτική κάρτα, είτε µε κατάθεση σε τράπεζα, είτε µε πληρωµή κατά την παράδοση και το ότι τα στοιχεία της κάρτας ζητούνται µόνο σε αυτό το στάδιο της αγοράς. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι επιλογές «επιστροφή», «ακύρωση» και «συνέχεια» φαίνονται να βρίσκονται στη φόρµα µε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας µε αποτέλεσµα να συσχετίζονται νοηµατικά µε την πληρωµή µε την πιστωτική κάρτα, έτσι δηµιουργείται µία αβεβαιότητα στο χρήστη. 32

34 Πριν την έγκριση της παραγγελίας παρουσιάζονται στο χρήστη τα προϊόντα που πρόκειται να αγοράσει Ενηµερώνει το χρήστη ότι αυτό είναι το τελευταίο στάδιο και το κείµενο της επιλογής είναι διαφορετικό Σχήµα 2.13: Τελικό στάδιο αγοράς Είναι καλό που σε αυτό το στάδιο παρουσιάζεται αναλυτικά η παραγγελία του χρήστη και το ότι είναι εµφανές στο χρήστη ότι αυτό είναι το τελικό στάδιο της αγοράς του. Θα µπορούσαν στα στοιχεία που εµφανίζονται σε αυτό το στάδιο να είναι και τα στοιχεία χρέωσης του πελάτη. 33

35 Λάθη κατά την πλοήγηση: Σχήµα 2.14: Link που οδηγεί σε Page not Found Ο χρήστης πηγαίνοντας από τη σελίδα "Βοήθεια" και µετά στη σελίδα "Συνήθεις Απορίες" µπορεί να επιλέξει να πάει στην σελίδα "Πραγµατοποίηση Ηλεκτρονικών Αγορών" όµως σε αυτή την περίπτωση το link αυτό δεν αντιστοιχεί σε κάποια σελίδα που είναι διαθέσιµη. Η σελίδα αυτή είναι προσβάσιµη από άλλο σηµείο αλλά όχι µέσω αυτού του link και για αυτό οδηγεί στο παραπάνω λάθος. Σχήµα 2.15: Λάθος του κώδικα Το παραπάνω λάθος του κώδικα προκύπτει εάν ο χρήστης από το αριστερό µενού επιλέξει να δει το χάρτη του site. Εάν ο χρήστης επιλέξει "No" τότε θα του εµφανιστεί κανονικά ο χάρτης που επιθυµούσε. 34

36 Γενικά: Η εµφάνιση του συγκεκριµένου site σε Netscape δεν παρουσιάζει προβλήµατα. Όµως είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι σε ανάλυση 800x600 εµφανίζεται οριζόντια scrollbar η οποία τελικά δεν είναι καθόλου χρήσιµη, καθώς το κοµµάτι που δεν εµφανίζεται είναι πολύ µικρό και τελικά θα µπορούσε αν είχε δοθεί λίγο περισσότερη σηµασία στο σχεδιασµό να είχε αποφευχθεί. 35

37 Αρχική Σελίδα: Εξαιρετική η ιδέα της ύπαρξης link ώστε να είναι δυνατή η απόκτηση των ελληνικών fonts, καθώς το site απευθύνεται βασικά σε έλληνες µετανάστες Οι επιλογές Βοήθεια και Επικοινωνία είναι εµφανείς σε όλες τις σελίδες Ένας διαφορετικός «Τόνος» στο site. Ένας χώρος µε νέα, προτάσεις και διάφορα θέµατα Οι επιλογές για τα µέλη του site παρουσιάζονται σε µία µικρή σχετικά µπάρα Πρωτότυπη η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου µε κοµµάτια από διάφορους χρήστες Επιλέγοντας Μουσική ή Βιβλία ο χρήστης πηγαίνει στην κεντρική σελίδα της αντίστοιχης επιλογής. Το διαφορετικό χρώµα χαρακτηρίζει τις δύο επιλογές Με µικρά γράµµατα σχετικά το link για την εγγραφή νέου χρήστη Το µέρος το σχετικό µε τα βιβλία σε µπλε χρώµα ίνεται η δυνατότητα στο χρήστης να γράψει σχόλια και εντυπώσεις Ο χρήστης ενηµερώνεται ότι οι συναλλαγές είναι πιστοποιηµένες Το µέρος που είναι σχετικό µε τη µουσική φαίνεται από το κόκκινο χρώµα 36

38 Σχήµα 3.1: Αρχική Σελίδα Το κατάστηµα αυτό είναι ένα ηλεκτρονικό µόνο κατάστηµα και έχει δηµιουργηθεί χαρακτηριστικά για να διευκολύνει τους έλληνες του εξωτερικού να έχουν πρόσβαση στα ελληνικά βιβλία. Η µορφή του site είναι αρκετά ελκυστική. Η πάνω µπάρα περιέχει αρκετές από τις επιλογές που χρειάζεται ένας χρήστης, αλλά το µέγεθος των γραµµάτων σε αρκετές από τις επιλογές είναι αρκετά µικρό µε αποτέλεσµα να είναι δύσχρηστη η επιλογή τους. Είναι θετικό όµως το γεγονός ότι η πάνω µπάρα εµφανίζεται µε τις επιλογές που παρέχει σε όλες τις σελίδες του site. Το γεγονός ότι η βοήθεια και η επικοινωνία παρέχονται από αυτή τη µπάρα είναι πολύ καλό. Η βοήθεια είναι χαρακτηριστικά χρήσιµη και είναι καλό που για την επικοινωνία δεν είναι απαραίτητο το του χρήστη, αλλά γίνεται µέσω µίας φόρµας. Όπως και το ότι δίνεται η δυνατότητα για απλή αναζήτηση από ένα τόσο εµφανές σηµείο. εξαιρετική είναι η ιδέα του να δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να µπορεί να κατεβάσει από αυτό το σηµείο ελληνικά fonts. Στο κάτω µέρος της πάνω µπάρας και αριστερά δίνονται διάφορες επιλογές οι οποίες είναι χρήσιµες για τα µέλη του καταστήµατος. Αυτές οι επιλογές είναι πολύ καλό που βρίσκονται εκεί, αλλά το µέγεθός τους δεν είναι ιδιαίτερα µεγάλο µε αποτέλεσµα να χάνονται κάπως. Επίσης στο δεξί µέρος της µπάρας αυτής δίνονται στο χρήστη οι επιλογές "Τόνος", "Μουσική" και "Βιβλία". Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες του καταστήµατος καθώς από το συγκεκριµένο κατάστηµα ο πελάτης µπορεί να προµηθευτεί είτε βιβλία είτε κάποια CDs. Ο "Τόνος" είναι ένας πρωτότυπος ηλεκτρονικός χώρος στον οποίο παρουσιάζονται διάφορα γεγονότα, νέα προτάσεις. Στην αριστερή µπάρα του site οι επιλογές δεν είναι ιδιαίτερα πολλές, αλλά προσελκύουν τον χρήστη. Σε αυτό το σηµείο δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να γράψει σχόλια και εντυπώσεις του από το κατάστηµα το οποίο είναι ένα αρκετά θετικό στοιχείο, καθώς έτσι συλλέγονται στοιχεία για την αξιολόγηση του site µε αποτέλεσµα την βελτίωσή του. Επίσης στο κάτω µέρος είναι εµφανές το σήµα της πιστοποίησης που διαθέτει το κατάστηµα. Μία πρωτότυπη ιδέα που εµφανίζεται σε αυτό το σηµείο είναι η δυνατότητα για συγγραφή ενός βιβλίου από τους χρήστες. Ο κάθε χρήστης µπορεί να δώσει το δικό του κοµµάτι που θα µπορούσε να αποτελεί τη συνέχεια ενός κειµένου και µετά επιλέγεται το καλύτερο που θα προστεθεί. Το κεντρικό τµήµα της αρχικής σελίδας είναι χωρισµένο σε δύο τµήµατα. Το ένα είναι αφιερωµένο στα βιβλία και το άλλο στη µουσική. 37

39 Επιστροφή στην αρχική σελίδα Όλες οι επιλογές της αρχικής σελίδας παραµένουν σε όλες τις εσωτερικές σελίδες Περιοχή Βιβλίου: Αναζήτηση βάση εκδότη, συγγραφέα ή εκτεταµένη Είναι εµφανές ότι είναι επιλεγµένο το βιβλίο και φαίνεται και από το µπλε χρώµα που επικρατεί στη σελίδα Οι επιλογές «Νέες Κυκλοφορίες» και «Best Sellers» εµφανίζονται σαν βασικές επιλογές Τα βιβλία της πρώτης σελίδας εµφανίζονται βάση των κατηγοριών τους Πολύ καλή η ιδέα της επιλογής «Σπάνια Βιβλία» στη µπάρα των βασικών επιλογών Τα βιβλία που «ιάλεξαν» για το χρήστη. Έξυπνος τρόπος να παρουσιάσουν τα προτεινόµενα Παρουσίαση των Best Sellers Σχήµα 3.2: Περιοχή Βιβλίου 38

40 Ακολουθώντας ο χρήστης την επιλογή "Βιβλία" στη πάνω µπάρα οδηγείται στη σελίδα του σχήµατος 3.2. Στη πάνω µπάρα ο χρήστης παρατηρεί ότι εµφανίζονται κάποιες επιπρόσθετες επιλογές. Ο χρήστης επιλέγοντας Σπάνια βιβλία µπορεί να επικοινωνήσει µε το κατάστηµα για κάποιο βιβλίο που επιθυµεί και δεν µπορεί να το βρει, χαρακτηριστικό το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό. Επίσης µπορεί να επιλέξει τις Νέές Κυκλοφορίες ή τα Best Sellers. Επίσης εκτός από την απλή αναζήτηση, η οποία είναι διαρκώς διαθέσιµη στο χρήστη, παρέχεται και εκτεταµένη αναζήτηση. Επίσης επιλέγοντας Εκδότες ή Συγγραφείς ο χρήστης µπορεί να βρει για παράδειγµα γρήγορα τα βιβλία κάποιου συγκεκριµένου συγγραφέα. Αρνητικό χαρακτηριστικό στις δύο προαναφερόµενες επιλογές είναι ότι δεν είναι εµφανές στο χρήστη ότι αν δε συµπληρώσει τη φόρµα που εµφανίζεται για παράδειγµα στην επιλογή Εκδότες και επιλέξει Εκτέλεση θα επιστραφεί µία σελίδα µε όλους εκδότες που υπάρχουν στο κατάστηµα. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι υπόλοιπες επιλογές της πάνω µπάρας δεν επηρεάζονται και υπάρχει link για επιστροφή στην αρχική σελίδα. Όπως και το ότι για να ξεχωρίζει το κοµµάτι των βιβλίων από αυτό της µουσικής έχει επιλεγεί η µόνη διαφορά να βρίσκεται στα χρώµατα, και για αυτό ο χρήστης βλέπει σε αυτή τη σελίδα να κυριαρχεί το µπλε χρώµα. Πολύ καλό για το χρήστη είναι το ότι τα βιβλία σε αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται βάση την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Επίσης είναι εµφανές και το τµήµα µε τα βιβλία που προτείνει το κατάστηµα µε το έξυπνο τρικ να τα εµφανίζει σαν τα βιβλία που "διάλεξε" για τους πελάτες του. 39

41 Περιοχή Μουσικής: Ο χρήστης µπορεί να εκτελέσει γρήγορη αναζήτηση είτε στα βιβλία είτε στα CDs από όποια σελίδα βρίσκεται Το ότι είναι επιλεγµένη η µουσική είναι εµφανές από το κόκκινο χρώµα που επικρατεί Παρουσιάζονται οι Νέες Κυκλοφορίες Έξυπνη η ιδέα των Προτάσεων αλλά εξαιρετικά πρωτότυπη αυτή της προσωπικής Βιβλιοθήκης Είναι εµφανές το TOP 10 Σχήµα 3.3: Περιοχή Μουσικής Αν αντί για "Βιβλία" ο χρήστης επιλέξει "Μουσική" τότε θα οδηγηθεί στη σελίδα του σχήµατος 3.3. Σε αυτή τη σελίδα όπως έχει προαναφερθεί επικρατεί το κόκκινο χρώµα. Οι επιλογές της πάνω µπάρας είναι πολύ καλά επιλεγµένες και διευκολύνουν το χρήστη στο να βρει εύκολα και γρήγορα αυτό που ψάχνει. Στο κεντρικό τµήµα είναι καλό που είναι εµφανείς οι Νέες κυκλοφορίες όπως και το TOP

42 Περιοχή Τόνου: Αφιερώµατα, Συνεντεύξεις, Βραβεία. Η ενηµέρωση που δεν έχουν οι έλληνες στο εξωτερικό Τα Νέα για τις δύο κατηγορίες Εµφανής η επιλογή του Τόνου από το κίτρινο χρώµα Αυτές οι δύο επιλογές ακόµα δεν λειτουργούν Κείµενα από γνωστούς και «άγνωστους» αρθρογράφους Από τη ψηφοφορία αντλείται έξυπνα πληροφορία για την ποιότητα των επιλογών που δίνονται στο χρήστη Σχήµα 3.4: Περιοχή Τόνου Καλή η ιδέα του Βιβλίου και του CD της εβδοµάδας, όµως από τα χρώµατα που έχουν επιλεγεί ο χρήστης ενώ βλέπει το CD πιστεύει ότι είναι ενεργοποιηµένο το βιβλίο Η παρουσίαση είναι πολύ καλή και περιγραφική Η περιοχή του Τόνου είναι µία αρκετά πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα. Σε αυτό το χώρο ο χρήστης µπορεί να ενηµερωθεί για διάφορα πράγµατα. Για παράδειγµα µπορεί να δει διάφορα λογοτεχνικά και µουσικά νέα, αφιερώµατα, συνεντεύξεις ή και νέα για βραβεία. Οι επιλογές Κριτική και Τόπος Συνάντησης δεν είναι ακόµα διαθέσιµες και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. Ο χώρος "Αρθρογραφήστε" είναι επίσης πολύ καλός σαν ιδέα. Το µόνο αρνητικό στο συγκεκριµένο πεδίο είναι όταν ο χρήστης πάει να γράψει το κείµενο του δεν εξαφανίζεται το κείµενο που υπάρχει ήδη, χαρακτηριστικό το οποίο αν υπ ρχε θα διευκόλυνε ιδιαίτερα το χρήστη. Είναι πολύ καλή η ιδέα του να παρουσιάζεται κάθε εβδοµάδα ένα βιβλίο και ένα CD, το µόνο αρνητικό είναι όταν τα χρώµατα που έχουν επιλεγεί για αυτές τις δύο επιλογές δηµιουργούν ένα µπέρδεµα στο χρήστη. Καθώς το χρώµα που επικρατεί στον "Τόνο" είναι το κίτρινο και το Βιβλίο της Εβδοµάδας είναι µε µπλε χρώµα όταν επιλέγει ο χρήστης το CD της εβδοµάδας τότε περιµένει να γίνει αυτό µπλε και αυτό κίτρινο, κάτι το οποίο όµως δε γίνεται. Θα ήταν προτιµότερο αν αυτές οι δύο επιλογές είχαν τα χρώµατα που τους αντιστοιχούν και στο υπόλοιπο site, δηλαδή µπλε για το βιβλίο και κόκκινο για το CD. 41

43 Κατάλογος προϊόντων Best Sellers: Οι επιλογές της επάνω µπάρας είναι σταθερές παντού εν φαίνεται ότι είναι επιλεγµένη αυτή η επιλογή ίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να δει τα βιβλία βάση της κατηγορίας τους Παρουσιάζονται αρκετά βιβλία στη κάθε σελίδα µε αρκετά στοιχεία για το κάθε ένα και ο χρήστης µπορεί να επιλέξει όσα επιθυµεί Ευκρινέστατη η Βοήθεια και δίνει χρήσιµες πληροφορίες στο χρήστη για το ποιες είναι οι επιλογές του στη συγκεκριµένη σελίδα Με ένα κλικ τοποθετούνται τα επιλεγµένα βιβλία στο καλάθι αγορών Σχήµα 3.5: Κατάλογος προϊόντων Best Sellers Εκτός από το ότι ο χρήστης µπορεί να επιλέξει κάποιο βιβλίο και να δει περισσότερα στοιχεία για αυτό του δίνεται ως επιλογή να δει άλλα βιβλία του ίδιου συγγραφέα ή των εκδόσεων Με ένα κλικ ο χρήστης µπορεί να αποθηκεύσει τα βιβλία που επέλεξε νωρίτερα στην προσωπική του βιβλιοθήκη Έχοντας επιλέξει ο χρήστης να δει τα Best Sellers καταλήγει στη σελίδα του σχήµατος 3.5. Η βοήθεια που εµφανίζεται στο αριστερό τµήµα της σελίδα είναι αρκετά λεπτοµερής και διευκολύνει το χρήστη. Επίσης είναι πολύ καλό το γεγονός ότι στο πάνω µέρος µε ένα απλό µενού µπορεί ο πελάτης να επιλέξει την κατηγορία που τον ενδιαφέρει και γρήγορα να δει τα βιβλία που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Είναι ιδιαίτερα χρήσιµο το γεγονός ότι από αυτή τη σελίδα ο χρήστης µπορεί είτε να δει µε ένα κλικ περισσότερα στοιχεία για κάποιο από τα βιβλία που εµφανίζονται είτε να πάει σε µία σελίδα που θα του εµφανίζει τα βιβλία κάποιων εκδόσεων ή κάποιου συγγραφέα καθώς δεν είναι link µόνο το όνοµα του βιβλίου αλλά και του συγγραφέα αλλά και των εκδόσεων. Επίσης ο χρήστης από αυτή τη σελίδα µπορεί να επιλέξει να προσθέσει είτε στο καλάθι του είτε στην προσωπική του βιβλιοθήκη όσα βιβλία επιθυµεί. 42

44 Κατάλογος προϊόντων Νέες Κυκλοφορίες: εν φαίνεται πουθενά ποια είναι η εµφανιζόµενη σελίδα καθώς η επιλογή δεν είναι ενεργοποιηµένη Τα βιβλία µπορούν να εµφανιστούν ταξινοµηµένα βάση του τίτλου, της τιµής, του συγγραφέα ή του εκδότη. Μειονέκτηµα το ότι αν ο χρήστης επιθυµεί κάποια συγκεκριµένη κατηγορία πρέπει να «µαντέψει» την σελίδα στην οποία βρίσκεται αυτή η κατηγορία και να πάει εκεί, καθώς οι κατηγορίες εµφανίζονται αλφαβητικά ταξινοµηµένες Η βοήθεια είναι σε πολύ εµφανές σηµείο και αρκετά επεξηγηµατική Τα βιβλία εµφανίζονται στις αντίστοιχες κατηγορίες τους, οι οποίες είναι σε αλφαβητική σειρά Μειονέκτηµα ότι δεν είναι προφανής η λειτουργία αυτή της επιλογή και η βοήθεια δεν είναι χρήσιµη για τη συγκεκριµένη επιλογή. Επίσης µειονέκτηµα το γεγονός ότι ανάλογα µε τον αριθµό των επιλεγµένων προϊόντων η συγκεκριµένη επιλογή είτε παρουσιάζει το προϊόν είτε προσφέρει άλλες επιλογές Η παρουσίαση των προϊόντων είναι ίδια σε όλες τις σελίδες και οι χρήστες έχουν πάντα τις ίδιες επιλογές Με ένα κλικ ο χρήστης τοποθετεί τα επιλεγµένα προϊόντα είτε στο καλάθι του είτε στην προσωπική του βιβλιοθήκη Σχήµα 3.6: Κατάλογος προϊόντων Νέες Κυκλοφορίες 43

45 Έχοντας επιλέξει ο χρήστης να δει τις Νέες Κυκλοφορίες καταλήγει στη σελίδα του σχήµατος 3.6. Η σελίδα αυτή είναι παρόµοια µε αυτή τη σελίδα του σχήµατος 3.5. Η µόνη βασική τους διαφορά είναι στη δοµή µε την οποία παρουσιάζονται τα βιβλία. Σε αυτή τη σελίδα ο χρήστης µπορεί να επιλέξει να του εµφανιστούν τα βιβλία ταξινοµηµένα µε διάφορα κριτήρια, είτε βάση την τιµή είτε τον τίτλο είτε το συγγραφέα είτε τον εκδότη. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιµο και θετικό χαρακτηριστικό. Αλλά είναι αρνητικό το γεγονός ότι ο χρήστης δεν µπορεί σε αυτό το σηµείο να επιλέξει να του εµφανιστούν τα βιβλία βάση την κατηγορία τους. Καθώς τα βιβλία παρουσιάζονται βάση την κατηγορία και οι κατηγορίες εµφανίζονται µε αλφαβητική σειρά ο χρήστης πρέπει να "µαντέψει" σε ποια από τις επόµενες σελίδες θα βρίσκεται η κατηγορία που επιθυµεί ανάλογα µε το γράµµα που αρχίζει και να την ψάξει. Έτσι δεν είναι ιδιαίτερα καλό που σε άλλες σελίδες τα βιβλία εµφανίζονται βάση της κατηγορίας τους γρήγορα και εύχρηστα και σε άλλες όχι. 44

46 Περιγραφή προϊόντος: Είναι φανερές η κατηγορία και οι υποκατηγορίες στις οποίες ανήκει το συγκεκριµένο βιβλίο και ο χρήστης µπορεί να επιλέξει όποια επιθυµεί και να δει και τα υπόλοιπα βιβλία της κατηγορίας αυτής Η τιµή του προϊόντος εµφανίζεται σε αρκετά νοµίσµατα ίνεται µόνο µία φωτογραφία του προϊόντος η οποία είναι αρκετά µικρή Εκτός από την κατηγορία είναι link ο συγγραφέας και οι εκδόσεις έτσι ο χρήστης µπορεί να δει βιβλία του ίδιου συγγραφέα ή των ίδιων εκδόσεων Εξαιρετικά χρήσιµο να δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να βαθµολογεί και να σχολιάζει το βιβλίο Η περιγραφή του βιβλίου συνήθως είναι αρκετά καλή Με ένα κλικ ο χρήστης τοποθετεί το συγκεκριµένο βιβλίο είτε στην προσωπική του βιβλιοθήκη είτε στο καλάθι του Πολύ καλή η ιδέα να δείχνει στο χρήστη άλλα βιβλία για τα οποία ενδιαφέρθηκαν άτοµα τα οποία έχουν αγοράσει το βιβλίο που βλέπει Σχήµα 3.7: Περιγραφή προϊόντος Όταν ο χρήστης επιλέξει να δει περισσότερα στοιχεία για κάποιο βιβλίο θα οδηγηθεί σε µία σελίδα σαν αυτή του σχήµατος 3.7. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι είναι µε µεγάλα σχετικά γράµµατα η κατηγορία και οι υποκατηγορίες στις οποίες ανήκει το συγκεκριµένο βιβλίο και το ότι οι κατηγορίες είναι link µε αποτέλεσµα ο 45

47 χρήστης να έχει άµεση πρόσβαση σε αυτές. Επίσης είναι θετικό το ότι είναι link όχι µόνο οι κατηγορίες αλλά και το όνοµα του συγγραφέα και των εκδόσεων. Η περιγραφή των προϊόντων είναι συνήθως πολύ καλή, αλλά πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο δηµοφιλές είναι το προϊόν, καθώς παρατηρήθηκε ότι σε βιβλία όχι "γνωστά" η περιγραφή ήταν αρκετά µικρή. Για παράδειγµα θα ήταν πολύ καλύτερη αν στα CD ανέφερε και τα τραγούδια που περιέχει το συγκεκριµένο CD. Επίσης θα µπορούσε η φωτογραφία που εµφανίζεται να ήταν µεγαλύτερη. Καθώς το κατάστηµα απευθύνεται σε έλληνες που ζουν στο εξωτερικό είναι καλό το ότι η τιµή των προϊόντων δίνεται και σε άλλες νοµίσµατα εκτός από τη δραχµή. Εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα είναι το ότι µετά την περιγραφή του βιβλίου εµφανίζονται κάποια άλλα βιβλία για τα οποία ενδιαφέρθηκαν άτοµα που είχαν αγοράσει το βιβλίο το οποίο περιγράφεται παραπάνω. Ακόµα είναι πολύ θετικό που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να βαθµολογήσουν και να σχολιάσουν ένα βιβλίο. 46

48 Αναζήτηση: Μειονέκτηµα ότι κάθε φορά που ο χρήστης επιλέγει µία κατηγορία η σελίδα γίνεται refresh για να εµφανιστούν οι υποκατηγορίες της αντίστοιχης κατηγορίας Ο χρήστης µπορεί να αναζητήσει προϊόντα βάση διάφορων χαρακτηριστι κών Ο αριθµός των βιβλίων που θα επιστραφούν µετά την αναζήτηση µπορεί να αποφασιστεί από το χρήστη Σχήµα 3.8: Εκτεταµένη Αναζήτηση Η εκτεταµένη αναζήτηση που προσφέρει το κατάστηµα είναι πάρα πολύ καλή καθώς ο χρήστης µπορεί να επιλέξει να συνδυάσει διάφορα κριτήρια και να επιλέξει τον αριθµό των αποτελεσµάτων της αναζήτησης ανά σελίδα. Το µόνο αρνητικό που εµφανίζεται είναι ότι όταν ο χρήστης επιλέξει κάποια κατηγορία η σελίδα γίνεται refresh για να εµφανιστούν στη συνέχεια οι υποκατηγορίες της κατηγορίας αυτής, το οποίο είναι µία διαδικασία που κουράζει το χρήστη. Είναι θετικό το ότι κατά την αναζήτηση µε σύµβολα όπως το µονό εισαγωγικό ή το διπλό δεν εµφανίζεται λάθος της βάσης στο χρήστη. 47

49 Εγγραφή νέου µέλους: Θετικό το ότι στέλνονται τα νέα του καταστήµατος µε στους χρήστες και το ότι είναι στην ευχέρεια του χρήστη να επιλέξει αν θέλει να λαµβάνει αυτό το υλικό Σχήµα 3.9: Εγγραφή νέου µέλους Μειονέκτηµα το γεγονός ότι δεν ενηµερώνει το χρήστη για το ποια πεδία είναι απαραίτητο να συµπληρωθούν Για να µπορέσει ο χρήστης να εγγραφεί στο κατάστηµα πρέπει να κάνει κλικ σε µία γραµµή που εµφανίζεται στο πάνω µέρος κάθε σελίδας η οποία όµως είναι ιδιαίτερα µικρή, γεγονός που δυσκολεύει το χρήστη. Το µόνο αρνητικό στην εγγραφή του χρήστη είναι ότι δεν είναι προφανές στο χρήστη ποια στοιχεία είναι απαραίτητα να συµπληρωθούν. Είναι θετικό όµως ότι δίνεται η δυνατότητα για αποστολή ενηµερωτικού υλικού και το ότι γίνεται έλεγχος για το που δίνεται από το χρήστη. 48

50 Στοιχεία πελάτη: Από εδώ ο χρήστης µπορεί να αλλάξει κάτι στα προσωπικά του στοιχεία Επίσης θετικό το ότι ο χρήστης µπορεί να έχει πολλές πιστωτικές κάρτες όµως αρνητικό το ότι οι αριθµοί των πιστωτικών δίνονται όχι µόνο κατά την παραγγελία Θετικό το ότι ο χρήστης µπορεί να έχει αποθηκευµένες πολλές διευθύνσεις αποστολής Ο χρήστης µπορεί να δει τις παραγγελίες που έχει κάνει παλαιότερα από το κατάστηµα Σχήµα 3.10: Στοιχεία πελάτη Ο χρήστης όταν επιλέξει να δει τα στοιχεία του θα οδηγηθεί στη σελίδα του σχήµατος Από αυτή τη σελίδα είναι φανερό ότι χρήστης µπορεί να δει τις παραγγελίες που έχει κάνει στο παρελθόν από το κατάστηµα και να αλλάξει τα προσωπικά του στοιχεία. Είναι θετικό το ότι µπορεί να αποθηκεύσει διάφορες διευθύνσεις αποστολής χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να συµπληρώνει τα απαραίτητα πεδία, όπως και το ότι µπορεί να αποθηκεύσει διάφορες κάρτες, το οποίο όµως είναι κατά κάποιο τρόπο αρνητικό γιατί ο χρήστης συνήθως δεν επιθυµεί να αποθηκεύονται τα στοιχεία της κάρτας του. Είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι εάν ο χρήστης επιλέξει να αλλάξει τα προσωπικά του στοιχεία και αφού αλλάξει για παράδειγµα το όνοµα του τότε η λειτουργία αυτή δεν πραγµατοποιείται καθώς έχει γίνει κάποιο λάθος στην αναδροµολόγηση της φόρµας µε αποτέλεσµα η αλλαγή των στοιχείων να µην πραγµατοποιείται και να δυσαρεστείτε ο χρήστης. 49

51 Προσωπική Βιβλιοθήκη: Στην προσωπική βιβλιοθήκη ο χρήστης αποθηκεύει είτε βιβλία είτε CD. Επίσης η εµφάνιση των προϊόντων είναι ικανοποιητική Εντυπωσιακό το ότι ο χρήστης έχει πρόσβαση στις βιβλιοθήκες άλλων χρηστών Εξαιρετικά πρωτότυπη η ιδέα της προσωπικής βιβλιοθήκης Ιδιαίτερα χρήσιµη η ιδέα της Wish List της οποίας τα περιεχόµενα είναι εµφανή στους άλλους χρήστες Εµφανείς οι επιλογές της διαγραφής και της αγοράς Σχήµα 3.11: Προσωπική βιβλιοθήκη Από τις πιο πρωτότυπες και ξεχωριστές ιδέες που υπάρχουν σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήµατα είναι αυτή της προσωπικής βιβλιοθήκης των χρηστών που διαθέτει το κατάστηµα αυτό. Το κάθε εγγεγραµµένο µέλος στο κατάστηµα µπορεί να διατηρεί την προσωπική του βιβλιοθήκη. Ο χώρος αυτός είναι ένας ξεχωριστός χώρος στον οποίο ο πελάτης µπορεί να έχει αποθηκεύσει διάφορα βιβλία ή και CD. Τα βιβλία αυτά µπορεί να είναι είτε βιβλία που έχει αγοράσει ο χρήστης παλαιότερα ή βιβλία που επιθυµεί να αγοράσει. Από αυτό το χώρο µπορεί να διαγράψει κάποιο προϊόν ή και να το στείλει άµεσα στο καλάθι του. Μία ακόµα πρωτότυπη ιδέα που σχετίζεται µε αυτή της προσωπικής βιβλιοθήκης είναι η επιλογή της Wish List. Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει κάποια από τα βιβλία που έχει τοποθετήσει στην προσωπική του βιβλιοθήκη να εµφανίζονται στους άλλους χρήστες που γνωρίζουν το username του. Έτσι δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν ποια βιβλία ή CD επιθυµούν οι φίλοι τους ώστε να διευκολύνονται στην αγορά των δώρων τους. εν είναι ιδιαίτερα καλό το γεγονός ότι αν ο χρήστης επιλέξει να αγοράσει κάτι που έχει αποθηκευµένο στην προσωπική του βιβλιοθήκη τότε αυτόµατα αυτό σβήνεται από τη βιβλιοθήκη. Είναι χρήσιµο το ότι το κατάστηµα κάνει προτάσεις στους πελάτες του µετά την αγορά κάποιου προϊόντος ώστε να του προτείνει προϊόντα που πιθανότατα να τον ενδιαφέρουν, αλλά θα µπορούσαν να γίνονται προτάσεις ακόµα και αν ο χρήστης έχει κάτι στο καλάθι του ή στην προσωπική του βιβλιοθήκη. 50

52 Καλάθι αγορών: Είναι εµφανές το είδος του προϊόντος Οι επιλογές που δίνονται στο χρήστη είναι ευδιάκριτες Από το καλάθι ο χρήστης µπορεί να δει την περιγραφή του προϊόντος που επιθυµεί µε ένα κλικ Σχήµα 3.12: Καλάθι αγορών Η διαγραφή ενός προϊόντος από το καλάθι είναι εύκολη Το καλάθι αγορών του καταστήµατος είναι πολύ καλό και χρηστικό καθώς όλες οι επιλογές του είναι σε εµφανή σηµεία και ευδιάκριτα γραµµένες. Είναι θετικό το ότι εµφανίζεται το είδος του προϊόντος, εάν δηλαδή είναι βιβλίο ή cd. Επίσης είναι βολικό για το χρήστη ότι µε ένα κλικ µπορεί να δει την περιγραφή κάποιου από τα προϊόντα που έχει στο καλάθι του. Εάν ο χρήστης θέσει σαν ποσότητα το "0" για κάποιο προϊόν τότε αυτό διαγράφεται. Είναι αρνητικό το γεγονός όµως ότι είναι επιτρεπτές οι αρνητικές τιµές στην ποσότητα. Πολύ καλή και εξαιρετικά χρήσιµη για το χρήστη η ιδέα να εµφανίζονται σε ένα µικρό παράθυρο τα περιεχόµενα του καλαθιού όταν ο χρήστης περνάει πάνω από την επιλογή «καλάθι» της βασική µπάρας από οποιαδήποτε σελίδα βρίσκεται ο χρήστης Σχήµα 3.13: Εµφάνιση καλαθιού αγορών Είναι πολύ καλή η ιδέα που υλοποιήθηκε και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη από οποιαδήποτε σελίδα και αν βρίσκεται να µην είναι απαραίτητο να πάει στη σελίδα του καλαθιού του για να δει τι αυτό περιέχει αλλά να αρκεί να περάσει το ποντίκι του πάνω από τη συγκεκριµένη επιλογή και να του εµφανιστεί ένα παράθυρο δείχνοντάς του τα περιεχόµενα του καλαθιού του. 51

53 ιαδικασία αγοράς: Ο χρήστης ενηµερώνεται ότι η διαδικασία της αγοράς αποτελείται από 4 φάσεις και είναι εµφανές κάθε φορά σε ποια φάση βρίσκεται Σχήµα 3.14: Φάση 1 κατά την αγορά Κατά την 2 η φάση ο χρήστης δίνει τη διεύθυνση αποστολή την οποία είτε µπορεί να την επιλέξει από αυτές που έχει αποθηκεύσει είτε µπορεί να συµπληρώσει µία διαφορετική Σχήµα 3.15: Επιλογή διεύθυνσης αποστολής Είναι πολύ καλό για το χρήστη και γρήγορο το ότι µπορεί να επιλέξει µία από τις διευθύνσεις αποστολής που έχει επιλέξει ώστε να µη συµπληρώνει συνέχεια τα ίδια στοιχεία. 52

54 Όταν ο χρήστης έχει κάνει login τον αναγνωρίζει το site Κατά την 3 η φάση ο χρήστης επιλέγει το τρόπο πληρωµής και τη µέθοδο αποστολής Παρέχονται δύο τρόποι πληρωµής είτε µε πιστωτική κάρτα είτε µε αντικαταβολή Θετικό το ότι δίνεται η δυνατότητα για αποστολή δώρου και το ότι ο χρήστης µπορεί να στείλει ευχετήρια κάρτα όπως και το διαλέξει το περιτύλιγµα του δώρου Παρέχονται δύο τρόποι αποστολής είτε µε το ταχυδροµείο είτε µε Courier. Και θετικό το ότι υπάρχει σηµείωση για τον τρόπο αποστολή στην Ελλάδα Καλό το ότι για τα έξοδα αποστολής ο χρήστης µπορεί να ενηµερωθεί σε αυτή τη φάση Σχήµα 3.16: Τρόποι πληρωµής και µέθοδοι αποστολής Είναι ιδιαίτερα χρήσιµο για τον πελάτη ότι µπορεί το προϊόν που αγόρασε να το στείλει σε κάποιον σαν δώρο και να επιλέξει και το περιτύλιγµα όπως και το αν θέλει να σταλεί και ευχετήρια κάρτα. Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει η αποστολή να γίνει είτε µέσω του ταχυδροµείου είτε µέσω Courier. Επίσης σε αυτή τη φάση επιλέγει και τον τρόπο µε τον οποίο θα πληρώσει, καθώς το συγκεκριµένο κατάστηµα παρέχει δύο τρόπους πληρωµής είτε µέσω πιστωτικής κάρτας είτε µέσω αντικαταβολής. 53

55 Είναι εµφανές ότι ο χρήστης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αγοράς του Ο χρήστης µπορεί να δει την παραγγελία του και υπάρχει link στις περιγραφές των προϊόντων που περιέχονται σε αυτή Εµφανίζονται όλα τα στοιχεία που έχουν επιλεχθεί στις προηγούµενες φάσεις Θετικό το ότι εκτός από τη συνολική χρέωση εµφανίζονται στο χρήστη και τα έξοδα αποστολής Η επιλογή δεν είναι πια «Συνέχεια» όπως στις άλλες φάσεις καθώς αυτή είναι η τελευταία φάση Σχήµα 3.17: Τελική φάση αγοράς Στο τελευταίο στάδιο πριν την αγορά είναι θετικό το ότι εµφανίζονται στο χρήστη όλα τα στοιχεία τα οποία επέλεξε στα προηγούµενα στάδια ώστε να µπορέσει να ελέγξει τα στοιχεία που έδωσε πριν ολοκληρωθεί η αγορά του. Επίσης εµφανίζονται και τα προϊόντα τα οποία επέλεξε να αγοράσει των οποίων µπορεί να δει την περιγραφή γρήγορα µε ένα µόνο κλικ. 54

56 Γενικά: Σχήµα 3.18: Εµφάνιση σε Netscape Είναι αρνητικό το ότι η εµφάνιση σε Netscape δεν ήταν καθόλου καλή καθώς όλες βασικά οι εικόνες του καταστήµατος δεν εµφανιζόντουσαν καθόλου. Η εµφάνιση του καταστήµατος σε ανάλυση 800x600 είναι αρκετά καλή και δεν είναι δύσχρηστη η πλοήγηση για το χρήστη, καθώς πολλές από τις επιλογές είναι πολύ πιο ευδιάκριτες από ότι σε ανάλυση 1024x

57 Αρχική σελίδα: Το χρηµατιστήριο και άλλες υπηρεσίες της τράπεζας Μειονέκτηµα το ότι η µπάρα αυτή χάνεται ενώ περιέχει βασικές και χρήσιµες επιλογές για το χρήστη Πρωτότυπη και ξεχωριστή η ιδέα της «ικτυακής Πόλης» Εξωτερικό link στο site της eurobank ίνεται η δυνατότη τα για γρήγορη αναζήτη ση Στοιχεία για το δίκτυο του open24 Επιλογές για εγγραφή ή για login ειδήσεις διασκέδαση χρηστικά Προτάσεις Νέα Κλασσική η ιδέα του διαγωνισµού, αλλά πολύ πρωτότυπος ο σχεδιασµός Αρκετά τα προϊόντα της αρχικής σελίδας και τα στοιχεία που δίνονται για αυτά Σχήµα 4.1: Αρχική Σελίδα Σε εµφανές σηµείο στοιχεία για την ασφάλεια όπως και το σήµα της πιστοποίησης 56

58 Η αρχική σελίδα του site που έχει δηµιουργήσει την πρώτη "δικτυακή" πόλη, όπως χαρακτηρίζεται, προσφέρει πολλές επιλογές στο χρήστη χωρίς να του δίνει την εντύπωση ότι τον πληµµυρίζει µε πολλές επιλογές µε αποτέλεσµα ο χρήστης να χάνεται. Η αρχική σελίδα χωρίζεται σε τέσσερα βασικά τµήµατα εκ των οποίων των επάνω χωρίζεται κατά κάποιο τρόπο σε άλλα µικρότερα. Στο κεντρικό κοµµάτι παρουσιάζονται κάποια προϊόντα από το εµπορικό κέντρο της πόλης µε αρκετά µεγάλες εικόνες και µε αρκετά στοιχεία για το κάθε προϊόν. Στην αριστερή µπάρα εκτός από την απλή αναζήτηση που διευκολύνει το χρήστη να βρει κάτι γρήγορα και εύκολα υπάρχουν διάφορα στοιχεία από την ίδια την "πόλη", όπως links για τα χρηστικά της πόλης, τα οποία είναι διάφορες πληροφορίες για αεροδρόµια, λιµάνια, νοσοκοµεία κ.α, ή και links για τη διασκέδαση στην πόλη που οδηγούν σε πληροφορίες για σινεµά, εστιατόρια, εκδηλώσεις. Η αναζήτηση είναι πολύ καλή, καθώς αν ο χρήστης δε δώσει κάποιο κριτήριο εµφανίζεται µήνυµα που τον ενηµερώνει να συµπληρώσει τη φόρµα. Επίσης σε αυτή τη µπάρα είναι δυνατή η ανάγνωση τίτλων κάποιων ειδήσεων και η παραποµπή σε σελίδες µε περισσότερα στοιχεία για τις ειδήσεις αυτές. Ο χώρος της δεξιάς µπάρας είναι αφιερωµένος σε στοιχεία του καταστήµατος. Σε αυτή τη µπάρα υπάρχουν οι επιλογές για εγγραφή νέων µελών στο κατάστηµα όπως και για login εγγεγραµµένων µελών. Σε αυτή τη µπάρα εµφανίζονται οι προτάσεις και όλες οι προσφορές που υπάρχουν στα διάφορα καταστήµατα που περιέχονται στην πόλη. Επίσης σε εµφανές σηµείο στην ίδια µπάρα παρουσιάζονται τα νέα του κόµβου όπως και πληροφορίες για την ασφάλεια και την πιστοποίησή του. Το επάνω κοµµάτι της αρχικής σελίδας είναι χωρισµένο κατά κάποιο τρόπο σε δύο άλλα τµήµατα. Στο πάνω τµήµα υπάρχουν τα links για την επιστροφή στην αρχική σελίδα και ένα εξωτερικό link στο site της Eurobank. Επίσης κάτω από αυτές τις επιλογές υπάρχει µία πολύ µικρή µπάρα η οποία περιέχει αρκετά χρήσιµες και βολικές για το χρήστη επιλογές. Η τοποθέτηση όµως αυτής της µπάρας εκεί και µε το συγκεκριµένο µέγεθος είναι ιδιαίτερα ατυχής, καθώς ο χρήστης δύσκολα θα την παρατηρήσει έτσι που είναι "πνιγµένη". Το κάτω µέρος του πάνω τµήµατος της αρχικής σελίδας και το πιο εµφανές περιέχει ένα µικρό "χάρτη" της δικτυακής πόλης, στον οποίο ο χρήστης δίνει πολύ εύκολα προσοχή µε αποτέλεσµα να χάνονται πολλές από τις σηµαντικές επιλογές που βρίσκονται δίπλα του. Στα αριστερά από αυτό το χάρτη εµφανίζεται µία αρκετά σηµαντική υπηρεσία του site που είναι η εµφάνιση πληροφοριών από το χρηµατιστήριο, όπως και links για τις τραπεζικές υπηρεσίες που προσφέρει η Eurobank. Στο δεξί τµήµα από το χάρτη δίνεται η επιλογή στο χρήστη να µάθει περισσότερα στοιχεία για τον κόµβο. Ένας ιδιαίτερα έξυπνος τρόπος να πλοηγηθεί ο χρήστης µέσα στον κόµβο ήταν η ιδέα του διαγωνισµού. Παρότι η ιδέα ενός διαγωνισµού για τους χρήστες του κόµβου δεν είναι κάτι πρωτότυπο, η ιδέα αυτή χειρίστηκε πολύ έξυπνα, καθώς από το χρήστη το µόνο που χρειαζόταν να κάνει είναι να πάει σε διάφορες σελίδες και να βρει κάποια στοιχεία, µε αποτέλεσµα όλη την ώρα της πλοήγησης ο χρήστης να εξοικειώνεται µε τον κόµβο, τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες του. 57

59 Χάρτης «ικτυακής Πόλης»: Εστιατόρια Τράπεζα Χρηµατιστήριο Από εδώ ο χρήστης πηγαίνει στο εµπορικό κέντρο Σινεµά Μουσείο Club Ταξί Χρηστικά και µηνύµατα Νοσοκοµεία και φαρµακεία ίκτυο του open24 Αθλητικά Αεροδρόµιο Εκδηλώσεις Νέα Θέατρα Λιµάνι Σχήµα 4.2: Χάρτης «ικτυακής Πόλης» Η ιδέα της δικτυακής πόλης είναι χαρακτηριστικά πρωτόγνωρη και πρωτότυπη για τους χρήστες και ο τρόπος που παρουσιάζεται είναι πολύ ωραίος, καθώς δίνει στο χρήστη µία έννοια παιχνιδιού. Μέσω του χάρτη του σχήµατος 4.2 ο χρήστης µπορεί άµεσα να πάει στη σελίδα µε την πληροφορία που τον ενδιαφέρει είτε αυτή θα περιέχει κάποιες πληροφορίες όπως τηλέφωνα για ταξί είτε πληροφορίες για κάποιο σινεµά ή για κάποιο θέατρο και την παράσταση που ανεβάζει ή παίζεται. 58

60 Χάρτης Εµπορικού Κέντρου: Σχήµα 4.3: Χάρτης Εµπορικού Κέντρου Αντίστοιχα µε το χάρτη που υπάρχει για την πόλη και τις υπηρεσίες της είναι διαθέσιµος και ένας χάρτης του εµπορικού κέντρου της πόλης. Σε αυτό το χάρτη φαίνονται τα διάφορα καταστήµατα που "φιλοξενούνται" στην πόλη. Μέσω του χάρτη είναι γρήγορη η πρόσβαση σε όποιο κατάστηµα επιθυµεί ο χρήστης. Είναι αρκετά έξυπνη η ιδέα να εµφανίζονται στο χάρτη κτίρια µε την επιγραφή "Ενοικιάζεται". 59

61 Από εδώ ο χρήστης µπορεί να επιλέξει κάποια από τις υπηρεσίες του site Ανάλογα µε την κατηγορία εµφανίζεται και διαφορετική υποκατηγορία Όλες οι επιλογές της ιασκέδασης, σε αυτή την περίπτωση, είναι διαθέσιµες σε αυτό το µενού επιλογών Πόλη - ιασκέδαση Θέατρο: Επιστροφή στην αρχική σελίδα Ο χρήστης πηγαίνει στο εµπορικό κέντρο είτε από το χάρτη είτε από την επιλογή στη µικρή µπάρα πάνω από το χάρτη Οι επιλογές για τις ειδήσεις, τον οδηγό διασκέδασης και τα χρήσιµα τηλέφωνα της πόλης είναι διαθέσιµες σε αυτό το σηµείο Ιδιαίτερα χρήσιµη και εύχρηστη η αναζήτηση η οποία µπορεί να γίνει µε διάφορα κριτήρια Σε εµφανές σηµείο η κατηγορία που έχει επιλέξει ο χρήστης Η περιγραφή είναι λεπτοµερής Σχήµα 4.4: Από τον οδηγό ιασκέδασης της «ικτυακής Πόλης» η επιλογή Θέατρο Εάν ο χρήστης επιλέξει είτε µέσω του χάρτη της πόλης να επισκεφτεί τα Θέατρα είτε µέσω της επιλογής Θέατρα στην αριστερή µπάρα της αρχικής σελίδας κάτω από την κατηγορία ιασκέδαση θα οδηγηθεί στη σελίδα του σχήµατος 4.4. Η σελίδα αυτή είναι αρκετά διαφορετική από την αρχική σελίδα του κόµβου. Είναι σταθερό µόνο το πάνω τµήµα του πάνω µέρους της το οποίο παρέχει στο χρήστη link στην αρχική σελίδα και τη µικρή µπάρα µε τις βασικές επιλογές. Επίσης ο χάρτης παραµένει στο ίδιο σηµείο. Οι επιλογές που έχουν αλλάξει σηµαντικά είναι οι επιλογές που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο χάρτη. Όταν ο χρήστης έχει επιλέξει να δει κάτι που αντιστοιχεί στο τµήµα των υπηρεσιών της πόλης και όχι στο εµπορικό της τµήµα τότε αριστερά από το χάρτη εµφανίζονται επιλογές που είναι υπηρεσίες του κόµβου, όπως τα τραπεζικά προϊόντα, το χρηµατιστήριο και τα νέα του κόµβου. Αριστερά από το χάρτη εµφανίζονται οι επιλογές οι σχετικές µε τις υπηρεσίες της πόλης όπως οι ειδήσεις, η διασκέδαση και τα χρηστικά. 60

62 Ακριβώς κάτω από το χάρτη εµφανίζεται µία φόρµα αναζήτησης η οποία έχει σχέση µε την κατηγορία που έχει επιλέξει να δει ο χρήστης. Παράδειγµα στην περίπτωση που ο χρήστης βλέπει τη σελίδα για τα θέατρα του δίνεται η δυνατότητα να ψάξει βάση διάφορων κριτηρίων όπως την περιοχή, την παράσταση, τον ηθοποιό ή και το θέατρο. Η αναζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και βολική καθώς ο χρήστης δεν χρειάζεται να συµπληρώσει κάτι, αλλά µόνο να επιλέξει ότι επιθυµεί από τα µενού που του παρέχονται. Τέλος το υπόλοιπο κοµµάτι της σελίδας, το οποίο παρόλη την πληθώρα επιλογών που διατίθενται παραπάνω, είναι πάρα πολύ µεγάλο είναι χωρισµένο σε δύο κοµµάτια. Η αριστερή µπάρα περιέχει όλες τις επιλογές της βασικής υπηρεσίας που είχε επιλέξει νωρίτερα ο χρήστης. Για παράδειγµα στην περίπτωση του σχήµατος 4.4 η βασική υπηρεσία είναι η ιασκέδαση, έτσι αριστερά εµφανίζονται οι επιλογές Σινεµά, Θέατρα, Εκδηλώσεις, Club. Πάνω από αυτές τις επιλογές εµφανίζεται µία µικρότερη επιλογή η οποία είναι σχετική µε την κατηγορία που βλέπει ο χρήστης. Για παράδειγµα στα Θέατρα είναι πολύ πιθανό ο χρήστης να θέλει να βρει τις πρεµιέρες έτσι η επιλογή που του προσφέρεται είναι αυτή. Αντίστοιχα στα Σινεµά η επιλογή είναι οι νέες ταινίες. Στο κεντρικό και βασικό κοµµάτι της σελίδας εµφανίζονται όλα τα στοιχεία για το προϊόν που επιθυµούσε ο χρήστης. Για παράδειγµα στη περίπτωση που ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία για την πρεµιέρα Βάκχαι θα έβλεπε τη σελίδα του σχήµατος 4.4. Η περιγραφή σε αυτή τη σελίδα είναι πάρα πολύ καλή και δίνονται χρήσιµες πληροφορίες. 61

63 Η αναζήτηση είναι διαθέσιµη σε κάθε σελίδα Κάθε µέλος µπορεί να δει τις παλαιότερες παραγγελίες που έχει κάνει όπως και τα περιεχόµενα του καλαθιού του Εµπορικό Κέντρο: Επιστροφή στην αρχική σελίδα Ο µόνος τρόπος για να πας στις επιλογές της δικτυακής πόλης είναι µέσω του χάρτη Είναι εµφανές ποια είναι η κατηγορία που επέλεξε ο χρήστης Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει να δει τις προσφορές στα διάφορα καταστήµατα όπως και πληροφορίες για τη διαδικασία απόκτησης κάρτας Οι κατηγορίες των προϊόντων παρουσιάζονται σε αυτό το µενού «ιαφήµιση» επιλεγµένων καταστηµάτων από το εµπορικό κέντρο Τα µέλη του site µπορούν να επιλέξουν ανάλογα µε τις προτιµήσεις του τις κατηγορίες που επιθυµούν να εµφανίζονται σε αυτό το µενού Μία πρόταση του καταστήµατος σε ευδιάκριτο σηµείο χωρίς να «ενοχλεί» Τα καταστήµατα που υπάρχουν που υπάρχουν στο εµπορικό κέντρο εµφανίζονται µε αλφαβητική σειρά και φαίνονται και οι κατηγορίες των προϊόντων που περιέχουν Σχήµα 4.5: Εµπορικό Κέντρο Παρουσίαση των καταστηµάτων 62

64 Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυµεί να δει πληροφορίες για προϊόντα που αντιστοιχούν στο εµπορικό κέντρο της πόλης τότε η σελίδα που παρουσιάζεται στο χρήστη είναι αρκετά διαφορετική από την αρχική σελίδα όπως και από αυτή που αντιστοιχούσε στις υπηρεσίες της πόλης. Χαρακτηριστικά είναι αρκετά διαφορετικές οι επιλογές που προτείνονται στα αριστερά και στα δεξιά του χάρτη της πόλης. Πιο συγκεκριµένα στο αριστερό µενού δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα για αναζήτηση του προϊόντος που ψάχνει, όπως παρέχονται και επιλογές για τα εγγεγραµµένα µέλη του κόµβου, όπως το να δουν τις παλαιότερες παραγγελίες τους από την πόλη ή το να δουν τα περιεχόµενα του καλαθιού τους. Στο δεξιό µενού δίνεται στον πελάτη η δυνατότητα να δει όλες τις προσφορές που υπάρχουν στην πόλη όπως και να δει τους συνεργάτες που έχουν κατάστηµα στην πόλη. Επίσης σε αυτό το µενού δίνεται η επιλογή στο χρήστη να πληροφορηθεί για το τι χρειάζεται και πώς µπορεί να αποκτήσει µία κάρτα Eurobank. Στην περίπτωση που ο χρήστης έχει επιλέξει να δει όλους τους συνεργάτες της πόλης εµφανίζεται η σελίδα του σχήµατος 4.5. Αυτή η σελίδα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που εµφανίζεται για τις υπηρεσίες της πόλης. Το κεντρικό κοµµάτι της σελίδας χωρίζεται σε τρία κοµµάτια. Στη δεξιά µπάρα εµφανίζονται τα λογότυπα κάποιων γνωστών καταστηµάτων που προφανώς προωθούνται από τον κόµβο. Στην αριστερή µπάρα εµφανίζονται όλες οι κατηγορίες των προϊόντων που είναι διαθέσιµες στην πόλη. Στο κεντρικό τµήµα εµφανίζονται όλοι οι συνεργάτες (τα καταστήµατα που υπάρχουν στην πόλη). Τα καταστήµατα εµφανίζονται µε αλφαβητική σειρά και είναι εµφανή τα λογότυπά τους και τα χαρακτηριστικά σήµατά τους ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιµα από τους χρήστες. Επίσης δίπλα από κάθε κατάστηµα εµφανίζονται και οι κατηγορίες των προϊόντων που παρέχει. Έτσι η µορφή εµφάνισης και του εµπορικού κέντρου της πόλης είναι πολύ καλή και εύχρηστη για τους χρήστες, καθώς παρόλο το γεγονός ότι περιέχει πολλή πληροφορία και πολλές επιλογές ο χρήστης δεν χάνεται. 63

65 Παρουσίαση Καταστήµατος: Οι βασικές επιλογές του εµπορικού κέντρου παραµένουν πάντα διαθέσιµες Η παρουσίαση των προϊόντων στα καταστήµατα είναι πολύ καλή. Υπάρχει εικόνα και αρκετά σχόλια και ο αριθµός των προϊόντων δεν είναι πολύ µεγάλος Οι διαθέσιµες βασικές επιλογές Οι προσφορές του καταστήµα τος Η πρόταση Οι επιλογές µε τις κατηγορίες προϊόντων που προσφέρει το συγκεκριµένο κατάστηµα εµφανίζονται σε αυτό το µενού όπου υπάρχει και link για την αρχική σελίδα του καταστήµατο ς Με ένα µόνο κλικ ο χρήστης τοποθετεί το προϊόν στο καλάθι του ιαθέσιµες πληροφορίε ς για τον εν λόγω κατάστηµα όπως και φόρµα επικοινωνί ας Σχήµα 4.6: Παρουσίαση Καταστήµατος Η σελίδα που παρουσιάζει ένα κατάστηµα που φιλοξενεί η πόλη κρατάει την ίδια µορφή µε τις σελίδες του εµπορικού κέντρου. Έτσι οι επιλογές που παρουσιάζονται στο πάνω µέρος της σελίδας είναι οι βασικές επιλογές του εµπορικού κέντρου. Στην αριστερή µπάρα της σελίδας που αντιστοιχεί σε ένα κατάστηµα εµφανίζεται το λογότυπο του καταστήµατος και δίνονται διάφορες επιλογές στους χρήστες. Χαρακτηριστικά υπάρχει πάντα ένα link στην αρχική σελίδα του καταστήµατος. Οι άλλες επιλογές που εµφανίζονται σε αυτό το µενού είναι οι διάφορες κατηγορίες των προϊόντων που περιέχει το κατάστηµα αρκετά πιο λεπτοµερείς σε σχέση µε τις βασικές που εµφανίζονται στο εµπορικό κέντρο της πόλης. Στη δεξιά µπάρα είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει η επιλογή της προσφοράς του καταστήµατος. Επίσης σε αυτό το µενού είναι διαθέσιµες επιλογές που οδηγούν σε 64

66 σελίδες µε πληροφορίες για την συγκεκριµένη εταιρεία όπως και τη δυνατότητα για επικοινωνία µε την εταιρεία και όχι µε τον κόµβο. Στην περίπτωση που το κατάστηµα που παρουσιάζεται διαθέτει δική του ηλεκτρονική διεύθυνση τότε αυτή είναι διαθέσιµη σε αυτό το σηµείο. Στο κέντρο της σελίδας παρουσιάζονται διάφορα προϊόντα που διαθέτει το κατάστηµα. Οι περιγραφές των προϊόντων είναι αρκετά καλές σε αυτό το σηµείο, καθώς υπάρχουν πολύ καλές φωτογραφίες και ο αριθµός των εµφανιζόµενων προϊόντων δεν είναι µεγάλος για να είναι κουραστική η παρουσίασή τους στους χρήστες. 65

67 Περιγραφή Προϊόντος: Οι βασικές επιλογές του εµπορικού κέντρου Μία µόνο φωτογραφία διαθέσιµη η οποία όµως είναι πολύ καλή ποιοτικά Πολύ καλή η ιδέα να µπορεί ο χρήστης πριν την τοποθέτηση στο καλάθι να αποφασίζει την ποσότητα που θέλει να αγοράσει Οι κατηγορίες των προϊόντων του µαγαζιού Οι προσφορές και οι προτάσεις του µαγαζιού Η περιγραφή θα µπορούσε να έδινε περισσότερες πληροφορίες Πολύ καλό το γεγονός ότι ο πελάτης ενηµερώνεται σε αυτή τη φάση για την διαθεσιµότητα των προϊόντων Χρήσιµο το ότι εάν το κατάστηµα έχει δικιά του ηλεκτρονική διεύθυνση τότε αυτή εµφανίζεται εδώ Σχήµα 4.7: Περιγραφή Προϊόντος Όταν ο χρήστης επιλέξει να δει περισσότερα στοιχεία για κάποιο προϊόν ενός καταστήµατος τότε η σελίδα που οδηγείται είναι σαν αυτή του σχήµατος 4.7. Παρατηρείται ότι η σελίδα της περιγραφής ενός προϊόντος είναι σχεδόν ίδια µε αυτή της παρουσίασης ενός καταστήµατος της πόλης. Η µόνη διαφορά είναι στο κεντρικό όπου απλά περιγράφεται το προϊόν που επιλέχθηκε από το χρήστη. Καλό θα ήταν να δίνονται και περισσότερες από µία φωτογραφίες για κάθε προϊόν, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι οι φωτογραφίες παρόλο που δεν είναι πολύ µεγάλες είναι πολύ καθαρές και το προϊόν είναι εµφανές. Η περιγραφή, από την άλλη, του προϊόντος θα µπορούσε να περιέχει και περισσότερα στοιχεία. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι σχολιάζεται και δίνονται πληροφορίες για την διαθεσιµότητα των προϊόντων. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο είναι το χαρακτηριστικό ότι δίνεται στο χρήστη να επιλέξει την ποσότητα των προϊόντων πριν τα τοποθετήσει στο καλάθι αγορών του. 66

68 Εκτεταµένη Αναζήτηση: Η εκτεταµένη αναζήτηση µπορεί να γίνει είτε βάση το όνοµα του προϊόντος είτε βάση της τιµής τους Καθώς για πελάτες που είναι κάτοχοι κάρτας υπάρχουν προσφορές η αναζήτηση προσφέρεται και για αυτά τα προϊόντα ίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να αναζητήσει προϊόντα µέσα στις προσφορές Σχήµα 4.8: Εκτεταµένη Αναζήτηση Η εκτεταµένη αναζήτηση προϊόντων που παρέχεται είναι αρκετά εύχρηστη για το χρήστη και του δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση βάση διάφορων κριτηρίων, όπως του ονόµατος και της τιµής τους. Επίσης είναι θετικό ότι ο χρήστης µπορεί να αναζητήσει προϊόντα µόνο µέσα στις προσφορές και ακόµα για κατόχους καρτών Eurobank ή Εργασίας δίνονται κάποιες επιπλέον προσφορές. Το αρνητικό στην αναζήτηση είναι µε ειδικά σύµβολα όπως το µονό εισαγωγικό επιστρέφει στο χρήστης λάθος της βάσης, γεγονός που σηµαίνει ότι οι κατασκευαστές του site δεν είχαν λάβει υπόψη τους αυτή την περίπτωση. 67

69 Εγγραφή Νέου Μέλους: Θετικό το ότι στην αρχή γνωστοποιεί στο χρήστη ποια είναι τα απαραίτητα πεδία Αρκετά από τα πεδία που είναι απαραίτητα θα µπορούσαν να παραλείπονται Χρήσιµο το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα για αποστολή ενηµερωτικού υλικού. Καλή η αντιµετώπιση του χρήστη καθώς η επιλογή αυτή δεν είναι εκ των προτέρων επιλεγµένη Καλό το γεγονός ότι για την υπενθύµιση του password θα ζητηθεί η ηµεροµηνία γέννησης, όπως και το ότι δίνεται παράδειγµα γραφής Ενηµερώνεται ο χρήστης για το από πόσους χαρακτήρες πρέπει να αποτελείται το password του Σχήµα 4.9: Εγγραφή Νέου Μέλους Ο χρήστης µπορεί να οδηγηθεί στη σελίδα της εγγραφής νέου µέλους είτε από την αρχική σελίδα είτε από την επιλογή Login στην µικρή πάνω µπάρα που βρίσκεται αµέσως πάνω από το χάρτη. Είναι θετικό το γεγονός ότι ο χρήστης ενηµερώνεται στην αρχή της φόρµας για το ποια είναι τα πεδία που είναι απαραίτητο να συµπληρωθούν. Βέβαια πολλά από αυτά που θεωρούνται απαραίτητα θα µπορούσαν να είχαν παραλειφθεί. 68

70 Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ζητείται από το χρήστη η ηµεροµηνία γέννησής του έτσι ώστε σε περίπτωση που ξεχάσει το password του να την δώσει για να µπορέσουν να του υπενθυµίσουν το password. Επίσης ο χρήστης ενηµερώνεται για το από πόσους χαρακτήρες πρέπει να αποτελείται ο κωδικός πρόσβασης του. Είναι θετικό το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα για αποστολή ενηµερωτικού υλικού, αλλά είναι αξιοπρόσεχτο το ότι η επιλογή αυτή δεν είναι επιλεγµένη εκ των προτέρων, γεγονός που δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο ο χρήστης αντιµετωπίζεται µε σεβασµό. Είναι καλό που σε περίπτωση που κάποιο από τα πεδία δε συµπληρωθεί σωστά ή παραλειφθεί ενηµερώνεται ο χρήστης για το τι δεν ήταν σωστό. Επίσης είναι καλό που στην περίπτωση αυτή η φόρµα παραµένει συµπληρωµένη, αλλά είναι χαρακτηριστικά αρνητικό το γεγονός ότι είναι συµπληρωµένο και το password, γεγονός που δεν υποδηλώνει ιδιαίτερη προσεγµένη ασφάλεια. Είναι καλό το ότι µετά που κάνει login ο χρήστης του δίνεται η δυνατότητα να κάνει logout. Προφίλ Πελάτη Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει όποιες κατηγορίες τον ενδιαφέρουν και οι οποίες θα είναι οι µόνες που θα εµφανίζονται στο µενού των κατηγοριών Με αυτή την επιλογή ο χρήστης µπορεί να εµφανίσει στο µενού αυτό όλες τις κατηγορίες των προϊόντων και όχι µόνο αυτές που είχε επιλέξει Σχήµα 4.10: Προφίλ Πελάτη Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό του εµπορικού κέντρου είναι ότι ο χρήστης (και όχι το εγγεγραµµένο µέλος του κόµβου) µπορεί να επιλέξει κάποιες από τις κατηγορίες που τον ενδιαφέρουν µε αποτέλεσµα στην επιλογή Κατηγορίες να µην εµφανίζονται όλες οι κατηγορίες των καταστηµάτων, αλλά µόνο αυτές που έχει επιλέξει ο χρήστης. 69

71 Καλάθι Αγορών: Στο καλάθι τα προϊόντα είναι χωρισµένα ανάλογα µε το κατάστηµα από το οποίο προέρχονται Μειονέκτηµα το ότι στο καλάθι αγορών δεν δίνεται στο χρήστη η επιλογή «Άδειασµα» του καλαθιού Οι τιµές των προϊόντων εµφανίζονται σε δραχµές και ευρώ Το κουµπί της διαγραφής είναι ιδιαίτερα µικρό και δυσδιάκριτο Εµφανίζεται ένα µερικό κόστος στο κάθε κατάστηµα και υπάρχει και το συνολικό κόστος Η βοήθεια για τις επιλογές του χρήστη είναι χρήσιµη και ευδιάκριτη Σχήµα 4.11: Καλάθι Αγορών Αρνητικό το ότι αν ο χρήστης επιθυµεί να αλλάξει τη ποσότητα σε δύο προϊόντα που βρίσκονται σε διαφορετικά καταστήµατα πρέπει να επιλέξει και στα δύο καταστήµατα την επιλογή ενηµέρωση Από εδώ ο χρήστης µπορεί να κάνει το πρώτο του βήµα για την αγορά των προϊόντων που επιθυµεί Το καλάθι παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και βολικό για το χρήστη, καθώς για κάθε κατάστηµα παρουσιάζονται ξεχωριστά τα προϊόντα που υπάρχουν στο καλάθι. Το χαρακτηριστικό αυτό δυσχεραίνει την ενηµέρωση του καλαθιού, γιατί εάν ο πελάτης αλλάξει την ποσότητα σε δύο προϊόντα που βρίσκονται σε διαφορετικά καταστήµατα πρέπει να επιλέξει την ενηµέρωση και στα δύο καταστήµατα. Βέβαια είναι καλό το γεγονός ότι εκτός από το µερικό κόστος που εµφανίζεται για κάθε κατάστηµα δίνεται και το συνολικό κόστος. Επίσης είναι θετικό το ότι δίνονται αρκετές πληροφορίες για τη χρήση του καλαθιού στον πελάτη. Η επιλογή της διαγραφής των προϊόντων δεν είναι εµφανής, και επίσης είναι αρκετά αρνητικό το γεγονός ότι απουσιάζει η επιλογή του αδειάσµατος του καλαθιού, γεγονός που υποχρεώνει το χρήστη να διαγράψει ένα ένα τα προϊόντα που υπάρχουν στο καλάθι του αν επιθυµεί να τα διαγράψει. Στην περίπτωση που ο 70

72 χρήστης επιλέξει "0" για ποσότητα τότε το προϊόν διαγράφεται ενώ ελέγχεται αρνητική τιµή σε αυτό το πεδίο. 71

73 ιαδικασία Αγοράς: ίνεται η δυνατότητα η διεύθυνση αποστολής να είναι διαφορετική από αυτή της χρέωσης Η αγορά µπορεί να γίνει είτε µε απόδειξη είτε µε τιµολόγιο Ο µόνος διαθέσιµος τρόπος αποστολής είναι µε Courier Πολύ καλή η ύπαρξη αυτής της επιλογής καθώς ο χρήστης δεν υποχρεώνεται να πληκτρολογήσει πάλι τα ίδια στοιχεία Ο χρήστης περνάει στο τελευταίο στάδιο της αγοράς Η βοήθεια και τα σχόλια είναι κατατοπιστικά Σχήµα 4.12: εύτερο βήµα της διαδικασίας αγοράς Επιλέγοντας ο χρήστης να αγοράσει τα προϊόντα που έχει στο καλάθι του θα καταλήξει στη σελίδα του σχήµατος Παρατηρούµε ότι δίνεται η δυνατότητα τα στοιχεία χρέωσης να είναι διαφορετικά από αυτά της αποστολής, ενώ στην περίπτωση που είναι τα ίδια δεν υποχρεώνετε ο χρήστης να συµπληρώσει πάλι τα ίδια στοιχεία. Η αγορά µπορεί να γίνει είτε µε απόδειξη είτε µε τιµολόγιο. Αρνητικό είναι 72

74 το γεγονός ότι ο µόνος τρόπος αποστολής είναι µέσω Courier και ένα προϊόν µπορεί να σταλεί µόνο στην Ελλάδα. 73

75 Εµφάνιση των στοιχείων χρέωσης και αποστολής Ο µόνος διαθέσιµος τρόπος πληρωµής είναι µέσω κάρτας Αρνητικό το γεγονός ότι ΕΝ εµφανίζεται το συνολικό κόστος της παραγγελίας αλλά εµφανίζεται µόνο κατά προϊόν ή κατά κατάστηµα Είναι εµφανές ότι αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της αγοράς Σχήµα 4.13: Τρίτο Βήµα της διαδικασίας αγοράς Είναι καλό που είναι εµφανές στο χρήστη ποιο είναι το τελευταίο στάδιο πριν πραγµατοποιηθεί η αγορά του. Επίσης είναι καλό που εµφανίζονται σε αυτό το σηµείο τα στοιχεία χρέωσης και αποστολής όπως και τα προϊόντα που τελικά θα αγοραστούν. Όµως είναι χαρακτηριστικότατα αρνητικό το γεγονός ότι σε αυτό το τελευταίο στάδιο πριν την αγορά δεν εµφανίζεται στο χρήστη το συνολικό ποσό που θα του στοιχίσει η παραγγελία του, αλλά εµφανίζεται µόνο το κόστος ανά προϊόν είτε ανά κατάστηµα. Επίσης ο µόνος τρόπος που παρέχεται για πληρωµή είναι µέσω πιστωτικής κάρτας. 74

76 Λάθη κατά την αναζήτηση: Απαράδεκτο το γεγονός ότι κατά την αναζήτηση αν η λέξη που ζητείται περιέχει µονό εισαγωγικό προκύπτει λάθος της βάσης το οποίο είναι εµφανές στο χρήστη Σχήµα 4.14: Λάθος κατά την αναζήτηση Χαρακτηριστικό µειονέκτηµα ότι κατά την αναζήτηση στα προϊόντα του καταστήµατος, µε την εισαγωγή του µονού εισαγωγικού επιστρέφεται στο χρήστη λάθος χρήστη το οποίο δεν έχει ελεγχθεί από τους σχεδιαστές. Εµφάνιση σε Netscape: Θετικό το γεγονός ότι ο χρήστης ενηµερώνεται για το ότι ο browser του δεν υποστηρίζει το site και το ότι του δίνεται η δυνατότητα να κατεβάσει τον IE5. Ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι το site αυτό δεν φαίνεται σε Netscape όπως και σε κανέναν άλλο browser εκτός του IE5 και το ότι οι σχεδιαστές «αγνόησαν» τους χρήστες που χρησιµοποιούν τέτοιους browsers Σχήµα 4.15: Εµφάνιση σε Netscape Επίσης είναι αρνητικό το γεγονός ότι οι χρήστες που χρησιµοποιούν browser διαφορετικό από τον IE5 έχουν αγνοηθεί, καθώς το site δεν είναι προσβάσιµο από Netscape. 75

77 Γενικά: Σε ανάλυση 800x600 η εµφάνιση του κόµβου δεν είναι ιδιαίτερα καλή, καθώς εµφανίζεται οριζόντια scrollbar η οποία τελικά δεν είναι χρήσιµη γιατί το µόνο που δεν φαίνεται είναι χρώµα και τίποτα άλλο. Επίσης σε αυτή την ανάλυση στην αρχική σελίδα τονίζεται πάρα πολύ ο χάρτης της πόλης καθώς πιάνει αρκετό περισσότερο από το µισό χώρο. 76

78 Αρχική σελίδα: Agent που αλλάζει µορφή από µαγαζί σε µαγαζί. Τα κουµπιά πλοήγησης είναι µικρά, αλλά στο πλαίσιο εµφανίζεται επεξηγηµατικό κείµενο. Πολύ βολική η πάνω µπάρα µε τις επιλογές να βρίσκονται πάντα σε ένα γνωστό σηµείο, όπου και αν βρίσκεσαι. Το άσπρο πλαίσιο αρκετά µεγάλο, προκαλεί µεγαλύτερο κατακόρυφο scrolling, χωρίς να προσφέρει πληροφορία. Κατάλογος καταστηµάτων. Γρήγορο login & link για εγγραφή Εγγραφή για τη λήψη newsletter. Εικονίδιο που τονίζει την ασφάλεια του site Επιλέγοντας «Καταστήµατα» ή «Αναζήτηση» η γκρι µπάρα παίρνει την ανάλογη µορφή χωρίς να ξαναφορτώνεται η σελίδα. Υπενθύµιση γιορτών που πλησιάζουν και πρόταση για αποστολή λουλουδιών. Προσφορές & Νέες Κυκλοφορίες ιαφήµηση της δωρεάν αποστολής σε όλη την Ελλάδα Πρόσβαση σε υπηρεσίες που απευθυνονται σε µέλη. Πχ εγγραφή, καλάθι κα. Links προς σελίδες που αναφέρονται οι όροι συναλλαγής µε το κατάστηµα, στοιχεία για την ασφάλεια και την επικοινωνία. Σχήµα 5.1 Αρχική σελίδα oops Επικοινωνία µε την εταιρία 77

79 Η αρχική σελίδα του oops χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές. Την πάνω µπάρα, που χρησιµεύει για navigation. Την αριστερή µπάρα, που έχει links για τα καταστήµατα, χώρο για να κάνεις login ή να εγγραφείς καθώς και ένα µεγάλο εικονίδιο που τονίζει την ασφάλεια των συναλλαγών. Τη δεξιά µπάρα όπου ψηλά υπάρχουν links για υπηρεσίες που προσφέρει το κατάστηµα και πιο χαµηλά links για τις δυνατότητες που έχει ένας εγγεγραµµένος χρήστης καθώς και στοιχεία που βοηθούν στην επικοινωνία µε την εταιρία και τη µεσαία περιοχή όπου εµφανίζεται ένας µεγάλος αριθµός προτεινοµένων προϊόντων. Στο κάτω µέρος της σελίδας υπάρχουν links προς σελίδες όπου αναφέρονται αναλυτικά οι όροι συναλλαγής µε το κατάστηµα, στοιχεία για την ασφάλεια των συναλλαγών και για την επικοινωνία. Αξίζει να σηµειωθεί πως επιλέγοντας «Καταστήµατα» στην πάνω γκρι µπάρα, αυτή γίνεται λίστα όλων των καταστηµάτων που φιλοξενούνται και ο χρήστης µπορεί από εκεί να µεταβεί σε κάποιο από αυτά. Ένα highlight είναι το γεγονός ότι µετακινώντας το ποντίκι πάνω από τα καταστήµατα, στην άκρη της µπάρας εµφανίζεται το logo κάθε καταστήµατος. Αρνητικό βέβαια είναι το γεγονός πως το κουµπί που επαναφέρει τη µπάρα στην αρχική της κατάσταση έχει αγγλικό κείµενο, ενώ όλα τα άλλα είναι στα ελληνικά. Πρέπει να παρατηρήσουµε πως είναι µεν αρκετά εύκολο να γραφτεί κανείς στην υπηρεσία αυτόµατης ενηµέρωσης µε newsletter, αλλά η εγγραφή γίνεται µε τρόπο όχι ιδιαίτερα καλό, αφού µετά τη συµπλήρωση και υποβολή της φόρµας ο χρήστης βλέπει και πάλι απλά την εισαγωγική οθόνη και δεν υπάρχει κάποιο µήνυµα που να δηλώνει επιτυχία ή αποτυχία. Επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι τα µενού ανοίγουν µε τρόπο ώστε τα υποµενού να µην καλύπτουν τα κύρια µενού. Ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό του oops είναι ότι στο τέλος από όλες τις σελίδες του υπάρχουν τρία links. Το πρώτο αναφέρει τους όρους συναλλαγής µε τον πελάτη, το δεύτερο πληροφορίες σχετικές µε την ασφάλεια των συναλλαγών και το τρίτο οδηγεί στη φόρµα επικοινωνίας. Στους όρους συναλλαγής περιλαµβάνονται αναλυτικά τα στοιχεία τις εταιρίας, ποια µέτρα έχουν παρθεί για την ασφάλεια των συναλλαγών, ποια πολιτική τηρείται έναντι των στοιχείων που υποβάλουν οι πελάτες, συµβουλές για τη διαδικασία αγοράς και τον τρόπο πληρωµής. Ακόµη, στοιχεία σχετικά µε την αποστολή των προϊόντων, την εγγύηση που παρέχεται στα προϊόντα, την πολιτική τιµών και επιστροφών της εταιρίας. Ακόµη, υπάρχουν στοιχεία για το ευρώ και οι όροι συναλλαγής. Τέλος, δίνεται διεύθυνση για όποια παραπέρα διευκρίνιση ή επικοινωνία επιθυµεί ο χρήστης. Το link ασφάλεια, ανοίγει ένα παράθυρο όπου εµφανίζονται πληροφορίες σχετικές µε την πιστοποίηση του καταστήµατος και την ασφάλεια των συναλλαγών. Τέλος, η επικοινωνία ανοίγει µια φόρµα µε την οποία ο πελάτης µπορεί να επικοινωνήσει µε το κατάστηµα. Απαιτείται, βέβαια, η συµπλήρωση του . Ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό είναι το ότι ακριβώς κάτω από τη φόρµα επικοινωνίας µε το κατάστηµα, υπάρχει λίστα άλλων δυνατών µεθόδων επικοινωνίας, όπως τηλέφωνο, fax, και ταχυδροµείο. 78

80 Περιγραφή προϊόντος: Αρκετά από τα στοιχεία της περιγραφής λείπουν. Όλες οι κατηγορίες του µαγαζιού. Άλλα προτεινόµενα προϊόντα Σχήµα 5.6 Περιγραφή προϊόντος oops Η περιγραφή των προϊόντων στα περισσότερα είδη είναι αρκετά καλή. Περιλαµβάνονται αρκετές πληροφορίες για κάθε προϊόν. Βέβαια σε ορισµένα προϊόντα δεν περιλαµβάνονται όλα τα στοιχεία. Μαζί µε κάθε προϊόν υπάρχουν και προτάσεις για παρόµοια προϊόντα. 79

81 Αναζήτηση: Γρήγορη αναζήτηση µέσα στο συγκεκριµένο κατάστηµα. Αναζήτηση είτε σε κάποιο κατάστηµα είτε σε όλα τα καταστήµατα. Προσβάσιµη σε όλες τις σελίδες. Εκτεταµένη αναζήτηση µέσα στο συγκεκριµένο κατάστηµα. Σχήµα 5.3 Αναζήτηση στο oops Κατά τη διάρκεια της πλοήγησης µέσα στο µαγαζί, ο πελάτης έχει αρκετά καλές δυνατότητες αναζήτησης. Συγκεκριµένα, όταν βρίσκεται σε οποιοδήποτε κατάστηµα έχει τρία είδη αναζήτησης διαθέσιµα. Την γρήγορη αναζήτηση µέσα στο συγκεκριµένο κατάστηµα, την εκτενή αναζήτηση µέσα στο κατάστηµα και την αναζήτηση στην κορυφή της σελίδας που µπορεί να επιλέξει ανάµεσα στην αναζήτηση σε ένα συγκεκριµένο κατάστηµα και στην αναζήτηση σε όλα τα καταστήµατα. Κατά την αναζήτηση το ελάχιστο µήκος της φράσης αναζήτησης είναι τρεις χαρακτήρες, το οποίο πχ κάνει αδύνατη µια αναζήτηση για την ταινία «Πι»! Τα µηνύµατα λάθους είναι στα αγγλικά, σε αντίθεση µε το υπόλοιπο site και όχι ιδιαίτερα βοηθητικά µιας και ορισµένα έχουν ένα ελαφρά ειρωνικό στυλ. 80

82 Αποτέλεσµα αναζήτησης: Check box για την επιλογή των προϊόντων που θέλει να αγοράσει και κουµπί για συγκεντρωτική αγορά τους. Links προς τα προϊόντα. Τα ονόµατα των καταστηµάτων δεν είναι links! Υπάρχουν βέβαια links σε διπλανό πίνακα. Τιµές σε δραχµές και ευρώ. Αποτελέσµατα ανά 20. Σχήµα 5.4 Αποτέλεσµα αναζήτησης oops Τα αποτελέσµατα της αναζήτησης εµφανίζονται οµαδοποιηµένα κατά εικοσάδες. Το όνοµα κάθε προϊόντος είναι link προς την περιγραφή του. ίπλα, είναι γραµµένο το όνοµα του καταστήµατος στο οποίο βρέθηκε το προϊόν. Το όνοµα αυτό δεν είναι link προς το κατάστηµα, το οποίο είναι κάπως µη πρακτικό. Επίσης εµφανίζεται η τιµή του προϊόντος σε δραχµές και ευρώ. ίπλα σε κάθε προϊόν υπάρχει ένα checkbox το οποίο µπορεί να χρησιµοποιήσει ο πελάτης για µαζική προσθήκη προϊόντων στο καλάθι του. 81

83 Σχήµα 5.5 Λάθος αναζήτησης oops Κατά την αναζήτηση, αιτήσεις για προϊόντα µε φράση που περιέχει τη µονή απόστροφο προκαλεί λάθος στο server το οποίο είναι εµφανές στο χρήστη. 82

84 Εγγραφή: Ο Agent αλλάζει σε κάθε κατηγορία σελίδων Σύντοµες οδηγίες για την εγγραφή Αν ο πελάτης θέλει τιµολόγιο, µεταβαίνει σε άλλη φόρµα όπου θα δώσει επωνυµία επιχείρησης και ΑΦΜ. Ενηµέρωση για τα υποχρεωτικά πεδία Σχήµα 5.2 Σελίδα εγγραφής oops Ενώ δίνει δυνατότητα για δυο διαφορετικές διευθύνσεις, επιτρέπει µόνο µια πόλη, περιοχή και ΤΚ Τα κουµπιά για την «Εγγραφή» και την «Ακύρωση» είναι διαφορετικά από ότι συνηθίζεται. Η σελίδα εγγραφής του oops δεν χαρακτηρίζεται αρκετά χρηστική. Έχει βέβαια µικρά κείµενα βοήθειας, αλλά όταν κάποιο στοιχείο δεν έχει συµπληρωθεί ή δεν έχει αποδεκτή τιµή τα µηνύµατα λάθους δεν είναι σωστά. Επίσης, η θέσεις στις οποίες βρίσκονται τα «Εγγραφή» και «Ακύρωση» δεν είναι οι συνηθισµένες και έχουν και αρκετά µικρά κείµενα οπότε και εύκολα κάποιος σβήνει τη φόρµα αντί να την υποβάλλει. Βέβαια, είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι µόλις ολοκληρωθεί µε επιτυχία η εγγραφή ο χρήστης επιστρέφει στην αρχική σελίδα και ανοίγει ένα µικρό pop up παράθυρο µε σύντοµες οδηγίες. 83

85 Καλάθι αγορών: υνατότητα για αλλαγή της ποσότητας που θα αγοραστεί Το προϊόν δεν είναι link προς τη σελίδα του Κουµπί διαγραφής Μικρά κουµπιά, όχι ιδιαίτερα ευδιάκριτα Σύντοµες οδηγίες Εικονίδια που τονίζουν την ασφάλεια του site και την δωρεάν παράδοση σε όλη την Ελλάδα. Το καλάθι του είναι αρκετά χρηστικό. Μπορεί κανείς να αλλάξει τις ποσότητες των προϊόντων και να ενηµερώσει το σύνολο, να αφαιρέσει ένα προϊόν, ή να συνεχίσει τις αγορές του επισκεπτόµενος κάποιο άλλο κατάστηµα. Σε εµφανές σηµείο προβάλλεται το γεγονός ότι οι συναλλαγές είναι ασφαλείς και ότι η αποστολή είναι δωρεάν για όλη την Ελλάδα. Το καλάθι δουλεύει αρκετά καλά µιας και δε δέχεται αρνητικές τιµές στις ποσότητες των προϊόντων και αν δοθεί µηδενική ποσότητα διαγράφει προϊόν. 84

86 Τρόπος πληρωµής: Η πληρωµή ολοκληρώνεται σε 3 στάδια. Στάδιο πρώτο: Στοιχεία χρέωσης Αλλαγή των στοιχείων χρέωσης η αποστολής Επιλογή της διεύθυνσης αποστολής υνατότητα εισαγωγής νέας διεύθυνσης αποστολής Συνέχεια Σχήµα 5.7 Check out - Βήµα 1 Επιλογή της διεύθυνσης αποστολής. Υπάρχει η δυνατότητα για εισαγωγή νέας διεύθυνσης αποστολής. Και η παλιά και η νέα διεύθυνση κρατούνται. Έτσι, αν στο παρελθόν έγιναν παραγγελίες προς διάφορες διευθύνσεις θα υπάρχει λίστα από αυτές. Αξιοσηµείωτο είναι το ότι αν ο πελάτης δεν έχει κάνει login δε του ζητά κάτι τέτοιο, αλλά στο πρώτο βήµα της πληρωµής συµπληρώνει τη φόρµα των στοιχείων του. Αυτό είναι πολύ θετικό, µιας και δε ζητείται από τον πελάτη να δώσει στοιχεία του παρά µόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. 85

87 Στάδιο δεύτερο: Επιλογή συσκευασίας δώρου Η επιλογή αυτή αν ενεργοποιηθεί προκαλεί λάθος. Επιλογή τρόπου πληρωµής Εµφάνιση διευθύνσεων χρέωσης και αποστολής Ειδικές οδηγίες αποστολής Αναλυτική παρουσίαση λογαριασµού Σχήµα 5.8 Check out - Βήµα 2 Υπάρχουν δυο δυνατότητες πληρωµής. Με πιστωτική κάρτα και αντικαταβολή. Αναφέρονται τόσο η διεύθυνση χρέωσης, όσο και η διεύθυνση αποστολής. Ζητούνται τυχούσες οδηγίες παράδοσης και ακολουθεί ανάλυση του λογαριασµού. Πολύ καλό χαρακτηριστικό είναι πως ακόµη και εδώ υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των διευθύνσεων χρέωσης και αποστολής. Αρνητικό είναι το ότι στην ανάλυση του λογαριασµού τα προϊόντα δεν είναι links προς τις περιγραφές τους. 86

88 Στάδιο τρίτο: εν υπάρχει τρόπος επιστροφής σε προηγούµενη σελίδα. Η βοήθεια στο στάδιο της πληρωµής είναι υπό κατασκευή! Πληροφορίες για την πιστοποίηση της συναλλαγής Σχήµα 5.9 Check out - Βήµα 3 Το τρίτο στάδιο της πληρωµής δεν δίνει αίσθηση ασφάλειας στο χρήστη. Κατ αρχήν όταν πατηθεί το εικονίδιο της Verisign προκύπτει σφάλµα στο browser. εύτερον, η βοήθεια είναι υπό κατασκευή και τέλος πατώντας το λουκετάκι του browser βλέπουµε το εξής µήνυµα: this certificate has failed to verify for all of its intended purposes. 87

89 Γενικά: Στα θετικά του site είναι το γεγονός ότι αναλαµβάνει και αποστολές για το εξωτερικό. Βέβαια τότε η αποστολή δεν είναι δωρεάν, αλλά υπάρχει ενηµέρωση προς τον πελάτη για αυτό. Επίσης, το κοµµάτι της επικοινωνίας πελάτη εταιρίας είναι αρκετά καλό. Περιλαµβάνονται αρκετές πληροφορίες. Αν κάποιος χρησιµοποιήσει τη φόρµα επικοινωνίας µετά την υποβολή βλέπει το µήνυµα που έστειλε και πληροφορίες για παραπέρα επικοινωνία. Αρνητικό του site είναι το γεγονός ότι απαιτεί αρκετά µεγάλη ανάλυση µιας και σε ανάλυση 800x600 εµφανίζει πολύ µεγάλο οριζόντιο scrolling. 88

90 Αρχική σελίδα: Πληροφορίες για την εταιρεία Κατάλογος των κατηγοριών του καταστήµατος Νέα Αναζήτηση Εγγύηση επιστροφής χρηµάτων Υπηρεσίες προς τον πελάτη Προσφορά της εβδοµάδας Υπηρεσίες Υπηρεσία «Φτιάξτω µόνος σου» Υπηρεσία καταχώρησης της εγγύησης Σχήµα 6.1 Αρχική σελίδα oneway Η αρχική σελίδα του oneway χωρίζεται σε τρία κύρια µέρη. Στο αριστερό τµήµα όπου βρίσκονται όλες οι κατηγορίες του µαγαζιού. Στο δεξί βρίσκεται η προσφορά της εβδοµάδας. Στο πάνω υπάρχουν links κυρίως για την εταιρία και για δυνατότητες που παρέχονται στον πελάτη, όπως να δει το καλάθι του, παλιές του παραγγελίες και στοιχεία επικοινωνίας µε την εταιρία. Στο κεντρικό τµήµα της σελίδας εµφανίζονται τα ακόλουθα. Νέα της επιχείρησης, links προς υπηρεσίες του καταστήµατος, γρήγορη αναζήτηση στα προϊόντα και ένα ευδιάκριτο εικονίδιο που υπόσχεται εγγύηση επιστροφής χρηµάτων, πράγµα που δηµιουργεί µια αίσθηση ασφάλειας. Πολύ καλές είναι οι κατηγορίες που εµφανίζονται στο σύνολό τους στο αριστερό τµήµα και δε χρειάζονται υποµενού. Ένα αρνητικό του µενού των κατηγοριών είναι πως οι κατηγορίες δεν έχουν κάποιο roll-over ώστε να γίνεται σαφές πάνω από ποια κατηγορία κινείται το ποντίκι. Τα links του κεντρικού τµήµατος της αρχικής σελίδας ανοίγουν σε pop up παράθυρα. Το γεγονός όµως ότι ένα από τα παράθυρα ανοίγει σε διάσταση που έχει οριζόντιο scrolling δίνει µια αίσθηση προχειρότητας. Μια καλή ιδέα είναι η αξιοποίηση του δεξιού τµήµατος της οθόνης για την προβολή ενός προτεινόµενου προϊόντος. Σηµαντική παράληψη θεωρείτε το γεγονός ότι από την πρώτη σελίδα απουσιάζει κάποιο link για login ή εγγραφή νέου χρήστη. Επίσης, αξίζει να σηµειωθεί πως η πρώτη σελίδα που βλέπει κάποιος που πληκτρολογεί τη διεύθυνση του καταστήµατος είναι µια εισαγωγική οθόνη που παρουσιάζει κάποια εισαγωγή. Υπάρχει βέβαια δυνατότητα παράκαµψης και µόλις τελειώσει η εισαγωγή, που δε διαρκεί πολύ, αυτόµατα φορτώνεται η παραπάνω σελίδα. 89

91 Ακόµη, κατά το φόρτωµα της αρχικής σελίδας ανοίγει και ένα pop up παράθυρο που ενηµερώνει πως µε κάθε αγορά ενός συγκεκριµένου προϊόντος δίνεται και κάποιο δώρο. Θετικό είναι το γεγονός ότι µετά από λίγες επισκέψεις στη σελίδα το pop up παύει να ανοίγει. Γενικά, πάντως, η αρχική σελίδα έχει πολύ καλή αξιοποίηση του χώρου και µε απλό και λιτό τρόπο δίνει πολλές επιλογές. Υπηρεσίες πρώτης σελίδας: Νέα. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν νέα, αλλά δεν ανοίγει και µια σελίδα που να λεει ότι η υπηρεσία είναι υπό κατασκευή. Έτσι δύνεται η αίσθηση πως είναι κάτι που θα προσφέρεται σύντοµα. Υπηρεσίες Oneway. Παρουσιάζει γενικά τις υπηρεσίες της oneway. Build to order. Υπηρεσία που ένας πελάτης φτιάχνει µόνος του δικό του pc συγκεντρώνοντας τµήµατα από διάφορες κατηγορίες. Εύκολη διαδικασία επιλογής από µενού που δείχνει και την τιµή κάθε προϊόντος. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για να δει κανείς τα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος. Βέβαια, αυτό ανοίγει ένα ακόµα pop up παράθυρο. Τέλος, ανά πάσα στιγµή στο κάτω µέρος της σελίδας εµφανίζεται το συνολικό κόστος της παραγγελίας τόσο σε δραχµές όσο και σε ευρώ. Επίσης, υπάρχει link για εκτυπώσιµη µορφή της παραγγελίας καθώς και για σελίδα υπολογισµού δόσεων. Καταχώρηση της εγγύησης. Αντίστοιχο του registration για λογισµικό. Στοιχεία για την εταιρία στην πρώτη σελίδα: Η εταιρία. Link για ένα κείµενο που περιλαµβάνει τους σκοπούς και τους στόχους της. Θέσεις εργασίας. Ζητούµενοι υπάλληλοι. Καταστήµατα. Αναλυτική λίστα των καταστηµάτων της µε διευθύνσεις, τηλέφωνα κλπ. Βέβαια, τα ονόµατα είναι υπογραµµισµένα αν και δεν είναι links, το οποίο προκαλεί µικρή σύγχυση. Oneway net. Ανοίγει ένα νέο παράθυρο που οδηγεί στη σελίδα internet provider που ανήκει στην εταιρία. Η επικοινωνία µε την εταιρία γίνεται εύκολα, µέσω φόρµας. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι παρ όλα ταύτα ζητάει υποχρεωτικά το . Θετικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν προκαθορισµένα θέµατα. Θα ήταν βέβαια καλύτερα αν µπορούσες να βάλεις και ένα δικό σου. 90

92 Αναζήτηση: Υπάρχουν δυο είδη αναζήτησης. Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα και είναι η γρήγορη αναζήτηση και η εκτεταµένη. Η πρώτη είναι αρκετά εύκολο να τη βρεις µιας και βρίσκεται στην πρώτη σελίδα. Βέβαια, δεν είναι εµφανείς σε όλες τις σελίδες, όπως πχ θα ήταν αν βρισκόταν σε µια από τις µπάρες που βρίσκονται σε όλες τις σελίδες. Η δεύτερη, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί! Πρέπει να επιλέξει κανείς µια κατηγορία από την αριστερή µπάρα και εκεί µέσα να επιλέξει µια υποκατηγορία. Τότε, µια από τις επιλογές που έχει ο χρήστης είναι η εκτεταµένη αναζήτηση. Αρκετές κατηγορίες για αναζήτηση. Οι κατηγορίες της αναζήτησης αλλάζουν ανάλογα µε την κατηγορία στην οποία βρισκόµαστε. Σχήµα 6.2 Εκτεταµένη αναζήτηση oneway Αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι αναζήτηση σε όλο το site γίνεται µόνο µε τη γρήγορη αναζήτηση από την αρχική σελίδα. Η εκτεταµένη αναζήτηση ψάχνει κάθε φορά µόνο µέσα στην κατηγορία από την οποία καλείται. Επίσης, η αναζήτηση αν η φράση αναζήτησης περιέχει µονή απόστροφο αποτυγχάνει και εµφανίζεται λάθος της βάσης στο χρήστη. Αυτό εκτός από χρηστικό πρόβληµα, είναι και ζήτηµα ασφάλειας µιας και είναι δυνατό να εκτελεστούν SQL queries µέσω της αναζήτησης απ ευθείας στη βάση! Ακόµα, αν σε οποιαδήποτε σελίδα αναζήτησης επιλέξεις από το µενού των κατηγοριών το «Επιλέξτε µια κατηγορία» δεν βρίσκει την αντίστοιχη σελίδα και εµφανίζεται λάθος «File not found» Ένα άλλο αρνητικό σε σχέση µε την αναζήτηση είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσµατα που επιστρέφονται στο χρήστη για δυο φαινοµενικά ίδιες αναζητήσεις δεν είναι τα ίδια. Πιο συγκεκριµένα, αν αναζητήσει προϊόντα της NOKIA έχοντας γράψει το όνοµα της εταιρίας µε αγγλικούς και ελληνικούς χαρακτήρες, ιδανικά, θα έπρεπε να παίρνει τα ίδια ακριβώς προϊόντα σαν αποτέλεσµα, αφού σε καµιά από τις δυο περιπτώσεις δε ειδοποιείται ότι κάποιο πρόβληµα υπάρχει µε την γλώσσα την οποία διεξάγεται η αναζήτησή του. Ακόµη και αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα ήταν πολύ καλύτερα αν σε µια από τις δυο περιπτώσεις δεν έπαιρνε κανένα αποτέλεσµα, παρά ένα µήνυµα που να τον ειδοποιεί ότι ίσως η αναζήτηση δε γίνεται στη σωστή γλώσσα. 91

93 Σχήµα 6.3 Navigation error Σχήµα 6.4 Λάθος βάσης κατά την αναζήτηση 92

94 Κατηγορίες: Επιλέγοντας µια από τις κύριες κατηγορίες της αριστερής µπάρας, ανοίγει ένας κατάλογος µε τα νέα προϊόντα της κατηγορίας. Ψηλά στην οθόνη εµφανίζεται ένα drop down µενού µε τις υποκατηγορίες της κατηγορίας. Επιλέγοντας µια, ανοίγει αυτή σε αναλυτική µορφή. Η επιλεγµένη υποκατηγορία είναι µαρκαρισµένη Η επιλεγµένη κατηγορία είναι µαρκαρισµένη Υπολογισµός δόσεων ιαθέσιµες επιλογές για κίνηση µέσα στην κατηγορία Προσθήκη στο καλάθι. Πληροφορίες για το προϊόν. Σχήµα 6.5 Αναλυτικός κατάλογος oneway Επιλέγοντας προσθήκη στο καλάθι, ανοίγει pop up παράθυρο στο οποίο κάνεις login, είτε επιλέγεις το link που οδηγεί στην εγγραφή µέλους. Πάντως, χωρίς login δε µπορείς να προσθέσει πράγµατα στο καλάθι, πράγµα το οποίο είναι µη λειτουργικό. Με το more ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την περιγραφή του προϊόντος. Αυτό έχει µεν το µειονέκτηµα ότι παρουσιάζονται πολλά παράθυρα στον υπολογιστή, αλλά από την άλλη πλευρά επιτρέπει να έχει ο πελάτης εύκολα και ταυτόχρονα διαθέσιµα τόσο τον κατάλογο των προϊόντων της κατηγορίας όσο και την περιγραφή όποιων από αυτά επιθυµεί. Με το υπολογισµός δόσεων, ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά το κόστος αγοράς ανά µήνα. 93

95 Ο πλήρης κατάλογος µιας κατηγορίας έχει την εξής µορφή: Όνοµα προϊόντος, link προς την περιγραφή του. Τιµή µονάδας. Ποσότητα προς αγορά Check box για την προσθήκη στο καλάθι. Σχήµα 6.6 Πλήρης κατάλογος oneway Ο κατάλογος του oneway κρίνεται αρκετά χρηστικός. Περιλαµβάνει πολλά προϊόντα συγκεντρωµένα και εύκολα µπορείς να έχεις διαθέσιµα, τόσο τον κατάλογο, όσο και τις πληροφορίες για µεµονωµένα προϊόντα, µέσω του pop up παραθύρου της περιγραφής προϊόντος που ανοίγει όταν πατήσει ο πελάτης πάνω σε ένα προϊόν. Επίσης, αναγράφεται η τιµή του σε δραχµές και ευρώ. Αν ο πελάτης το επιθυµεί µπορεί να συµπληρώσει στο textbox που αντιστοιχεί σε κάθε προϊόν την ποσότητα που θέλει, και να µαρκάρει το προϊόν, ώστε να προσθέσει µαζικά αντικείµενα στο καλάθι του, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό. Από τον πλήρη κατάλογο η πρόσβαση στον αναλυτικό κατάλογο και στη σελίδα αναζήτηση είναι άµεση µέσω των links που υπάρχουν στην κορυφή της σελίδας. 94

96 Περιγραφή προϊόντος: Φωτογραφία προϊόντος Υπολογισµός τιµής µε δόσεις Περιγραφή, όχι πάντα αναλυτική Τιµή Προσθήκη στο καλάθι Υπενθύµιση ότι στις τιµές δε περιλαµβάνεται ΦΠΑ Τεχνικά χαρακτηριστικ ά Σχήµα 6.7 Περιγραφή προϊόντος Η σελίδα παρουσίασης του προϊόντος στο oneway είναι αρκετά φιλική στη χρήση και περιεκτική σε πληροφορίες. Περιλαµβάνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, περιγραφή του, φωτογραφία του καθώς και την τιµή του σε δυο νοµίσµατα. Και εδώ υπάρχει η δυνατότητα για εύκολη προσθήκη στο καλάθι αγορών, αλλά και για υπολογισµό του κόστους αγορά µε δόσεις. Πολύ θετικό κρίνεται το γεγονός ότι υπάρχει link επιστροφής στη σελίδα του καταστήµατος. Επίσης, σε ορισµένα προϊόντα χαµηλά στη σελίδα υπάρχει και ένα αριθµός από συµπληρωµατικά προϊόντα που ίσως ενδιαφέρουν τον αγοραστή. 95

97 Εγγραφή µέλους: Στοιχεία πελάτη Σχήµα 6.8 Σελίδα εγγραφής Κατά την εγγραφή, αν δοκιµάσει ο χρήστης να κάνει «ενηµέρωση» χωρίς να έχει συµπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ανοίγει µια σελίδα που του υποδεικνύει τι πρέπει να αλλάξει. Επιστρέφοντας στη σελίδα εγγραφής, η φόρµα παραµένει συµπληρωµένη. Λάθη που έκανε ο χρήστης κατά την εγγραφή. Σχήµα 6.9 Μηνύµατα λάθους κατά την εγγραφή 96

98 Καλάθι αγορών: Ποσότητα προϊόντος Τιµή Μονάδας Έκπτωση Συνολική τιµή Όνοµα προϊόντος Πληροφόρηση ότι οι τιµές δεν περιλαµβάνουν ΦΠΑ και έξοδα αποστολής Ενηµέρωση τιµών καλαθιού Καθαρισµός καλαθιού Κουµπί διαγραφής Ανάλυση Λογαριασµού Επιλογή τρόπου πληρωµής Συνέχεια Σχήµα 6.10 Καλάθι αγορών Σχήµα 6.10 Λάθος στο καλάθι αγορών Το καλάθι του Oneway δε δουλεύει αρκετά καλά. ίνει αρκετές πληροφορίες για τις αγορές που προτίθεται να κάνει ο χρήστης, αλλά δεν υπάρχει βοήθεια για τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του και αν ο χρήστης προσπαθήσει να θέσει µηδενική ποσότητα σε ένα προϊόν (εκτός από το τελευταίο) προκύπτει λάθος εκτέλεσης script. 97

99 Ένα ακόµα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι πως στη σελίδα του καλαθιού εµφανίζονται προτάσεις για αγορές που έκαναν άλλοι χρήστες που αγόρασαν προϊόντα που υπάρχουν στο καλάθι µας. Θετικό είναι το γεγονός ότι το όνοµα του προϊόντος είναι και link προς το προϊόν. Η πληρωµή εκτός από χρέωση στην κάρτα µπορεί να γίνει και µε δόσεις, κάτι όχι ιδιαίτερα συνηθισµένο στις ηλεκτρονικές αγορές. Ο υπολογισµός τους γίνεται σε ένα pop up παράθυρο και κρίνεται πολύ καλός. Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της χρέωσης και ο πελάτης µπορεί να επιλέξει µόνος του το ύψος των δόσεων και την ηµεροµηνία έναρξης της αποπληρωµής. Σαν αποτέλεσµα ο πελάτης παίρνει µια αναλυτική κατάσταση µε τα ποσό που θα πρέπει να πληρώνει µηνιαία ως την αποπληρωµή του προϊόντος. Στη συνέχεια επιλέγοντας αγορά στο καλάθι ανοίγει µια σελίδα όπου ο πελάτης συµπληρώνει µια φόρµα µε τα προσωπικά του στοιχεία για τη χορήγηση δανείου. Ορισµένα βέβαια από τα στοιχεία της φόρµας κρίνονται κάπως υπερβολικά («Ασφάλεια ζωής»!). Τέλος, µπορεί να γίνει αγορά µε αντικαταβολή. Η διαδικασία είναι παρόµοια µε αυτή της αγοράς µε πιστωτική µόνο που τώρα αρκούν τα στοιχεία κατοικίας για την ολοκλήρωση της αγοράς. 98

100 Προσωπικά στοιχεία πελάτη. Στοιχεία κατοικίας Επαγγελµατικ ά στοιχεία Πλήθος δόσεων και έναρξη αποπληρωµής Εύκολη έκδοση τιµολογίου Άλλα στοιχεία Ανάλυση λογαριασµού Ενηµέρωση για έξτρα χρέωση µεταφοράς 99

101 ιαδικασία αγοράς: Αρχικά από τα καλάθι µεταβαίνουµε σε µια σελίδα όπου επιλέγουµε αν η διεύθυνση αποστολής θα είναι η ίδια µε αυτή που έχουµε δηλώσει στα προσωπικά µας στοιχεία. Στη συνέχεια παίρνουµε την εξής σελίδα: Στοιχεία αποστολής Πληροφορίες πιστωτικής Πληροφορίες για τιµολόγιο ωροεπιταγή; Συνολικό κόστος Ενηµέρωση πως τα έξοδα αποστολής δεν περιλαµβάνονται στην τιµή, αλλά και δεν είναι καθορισµένο το ύψος τους! Κουµπί επικύρωσης Αρνητικά της διαδικασίας πληρωµής ανήκει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κουµπί που να επιτρέπει την επιστροφή σε προηγούµενη σελίδα. Έτσι, για παράδειγµα, για να επιστρέψει ο πελάτης στο καλάθι αγορών του πρέπει να κλείσει το παράθυρο της διαδικασίας πληρωµής και από τη σελίδα του καταστήµατος να επιλέξει «Καλάθι αγορών». 100

102 Επίσης, απουσιάζει βοήθεια από τη διαδικασία αγοράς. Τα µόνα στοιχεία που έχει ο χρήστης για τις δυνατότητές του είναι τα διάφορα κουµπιά λειτουργιών, χωρίς καν αυτά να έχουν επεξηγηµατικό σχόλιο. Αρκετά θετικό, βέβαια, κρίνεται το γεγονός ότι η έκδοση τιµολογίου είναι πολύ απλή διαδικασία, αν και αυτό δε γίνεται γνωστό στο χρήστη πριν φτάσει στην τελευταία σελίδα πριν την αγορά. Γενικά: Η σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήµατος oneway είναι σχεδιασµένη για να φαίνεται ιδανικά σε ανάλυση 1024x768. Σε αυτή την ανάλυση η αρχική σελίδα χωράει εντελώς στην οθόνη και δεν υπάρχει ούτε καν κατακόρυφο scrolling. Σε ανάλυση όµως 800x600 η αρχική σελίδα δε χωράει στην οθόνη κατά τον κατακόρυφο άξονα, αλλά λόγο της χρήσης frames δεν εµφανίζονται καν τα scrollbars. Αυτό συνεπάγεται πως η σελίδα του καταστήµατος είναι πρακτικά αδύνατο να εµφανιστεί σωστά, το οποίο βέβαια θεωρείται σηµαντικό σχεδιαστικό λάθος. Στο Netscape η σελίδα του καταστήµατος εµφανίζεται εξίσου καλά. Και εδώ βέβαια υπάρχει ίδιο το πρόβληµα στην ανάλυση 800x

103 Αρχική σελίδα: Κατηγορίες Link για γρήγορη αναζήτηση. Βοήθεια, υπηρεσίες προς πελάτες. Πλήθος προτεινόµενων προϊόντων από πολλές κατηγορίες στην αρχική σελίδα. Αναζήτηση και προϊόντα στο καλάθι. υνατότητα για άµµεση προσθήκη στο καλάθι, χωρίς εγγραφή ή login. Εγγραφή για news letter. Πρόταση για συνεργασία και υπηρεσίες. Χώρος για υποβολή σχολίων. Σχήµα 7.1 Αρχική σελίδα eshop 102

104 Η αρχική σελίδα του eshop παρουσιάζει µια ιδιαιτερότητα σε σχέση µε όλων των άλλων. Ανάλογα µε την ανάλυση της οθόνης έχει διαφορετικό µέγεθος. Υπάρχει µια έκδοση για ανάλυση 800x600 ή µικρότερη και µια άλλη για 1024x768 ή µεγαλύτερη. Έτσι σε καµιά ανάλυση δεν εµφανίζεται οριζόντιο scrolling. Βέβαια, κρίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό το γεγονός ότι στο Netscape το φόρτωµα της σελίδας συνεπάγεται την εξαφάνιση από την οθόνη του Address bar! Αυτό λειτουργεί πολύ ενοχλητικά προς το χρήστη και µάλλον πετυχαίνει να τον αποµακρύνει παρά να τον κρατά στη σελίδα. Το γεγονός δε ότι γίνονται πράγµατα χωρίς τη θέλησή του και χωρίς την έγκρισή του, δηµιουργεί µια αίσθηση ανασφάλειας. Η αρχική οθόνη αποτελείται από δυο τµήµατα. Την αριστερή µπάρα παραγγελιών και το κύριο µέρος στη µέση. Η αριστερή µπάρα οδηγεί στις κατηγορίες. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο roll-over γραφικό που να δείχνει πάνω από ποια κατηγορία κινείται το ποντίκι. Επίσης, όταν µια κατηγορία έχει υποκατηγορίες, αλλάζει η αριστερή µπάρα ώστε να φαίνονται και αυτές, αλλά όταν επιλεγεί µια άλλη κατηγορία που δεν έχει υποκατηγορίες οι υποκατηγορίες της προηγούµενης δεν κλείνουν. Ανοιχτό µενού µένει η κατηγορία «Υπολογιστές» Ενεργό µενού είναι η κατηγορία «Αναλώσιµα» Σχήµα 7.2 Μενού κατηγοριών Η γενική αίσθηση που δίνει η αρχική σελίδα είναι πως λείπει δοµή. Παρουσιάζεται πολύ µεγάλο πλήθος προτεινόµενων προϊόντων χωρίς να γίνεται διάκριση σε κατηγορίες. Το κατακόρυφο scrolling είναι πολύ µεγάλο. Θετικό, βέβαια είναι το γεγονός ότι µπορεί κανείς να προσθέσει προϊόντα στο καλάθι του χωρίς να κάνει εγγραφή ή login. Στην πρώτη σελίδα του eshop εµφανίζονται δυο είδη υπηρεσιών. Υπηρεσίες που απευθύνονται στον απλό χρήστη και αυτές που απευθύνονται στον επαγγελµατία. Οι πρώτες είναι εµφανείς στην κορυφή της σελίδας. Είναι το link για την αναζήτηση, το link για τη βοήθεια και το link για την παρακολούθηση των παραγγελιών. Η βοήθεια είναι αρκετά καλή και αναλυτική. Πολύ καλό είναι το γεγονός ότι στέλνει και εκτός Ελλάδας προϊόντα και έχει ενηµέρωση για τα έξοδα αποστολής. Καλό είναι το ότι εξηγεί τους τρόπους πληρωµής και αποστολής και πως υπάρχουν αρκετοί τρόποι αποστολής. Στο τέλος της σελίδας υπάρχουν links για υπηρεσίες που προσφέρονται σε επαγγελµατίες και πρόσκληση συνεργασίας. Πρόκειται για πρόσκληση συνεργασίας 103

105 που απευθύνεται σε όσους έχουν site και το δεύτερο σε εταιρίες και προτείνει τη δηµιουργία site από το ίδιο το eshop. Σχήµα 7.3 Παρακολούθηση παραγγελιών Στην υπηρεσία παρακολούθησης παραγγελιών, ζητείται ο αριθµός παραγγελίας και µετά την υποβολή παρουσιάζεται η κατάσταση της παραγγελίας. υο πράγµα τα που φιλοξενούνται στην αρχική σελίδα του eshop και αξίζει να αναφερθούν είναι οι πληροφορίες για την αποστολή και η βοήθεια για το «Πώς να παραγγείλετε». Η βοήθεια περιλαµβάνει αρκετά στοιχεία που έχουν σχέση µε την αγορά. Από το πώς να επιλέξει ο πελάτης προϊόντα που τον ενδιαφέρουν, ως το πώς να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποστολής. Εξηγεί ποιοι είναι οι δυνατοί τρόποι αποστολής και πόσο κοστίζουν, τόσο για όλη την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσµο. Ακόµη εξηγεί το πώς µπορεί να γίνει η πληρωµή και τι ασφάλεια παρέχεται στις συναλλαγές. Τέλος, προσφέρει και λίγη τεχνική βοήθεια, συµβουλεύοντας χρήστης πώς µπορούν να ξεπεράσουν τεχνικά προβλήµατα τους. 104

106 Κατηγορίες: Τίτλος κατηγορίας Υποκατηγορί ες Παρουσίαση ορισµένων προϊόντων Εύκολη προσθήκη στο καλάθι Αναζήτηση µέσα στην κατηγορία Σχήµα 7.4 Κατηγορία Αν δε βρεθεί το προϊόν της αναζήτησης, µπορεί ο πελάτης να ζητήσει να το ψάξουν γι αυτόν αφήνοντας τα στοιχεία του Η σελίδες των κατηγοριών είναι αρκετά χρηστικές. Το δεξί µενού µε τι υποκατηγορίες της είναι πολύ βολικό και χρήσιµο στην πλοήγηση, όπως καλό είναι και το γεγονός πως στη κορυφή της σελίδας φαίνεται ο τίτλος της κατηγορίας. εν είναι βέβαια καλό το γεγονός ότι αυτός ο τίτλος δεν είναι παρόν σε όλες τις κατηγορίες! Καλό είναι το γεγονός ότι µπορείς να προσθέσεις άµεσα τα προτεινόµενα προϊόντα απ ευθείας στο καλάθι, ή να επισκεφτείς τη σελίδα περιγραφής τους. Επίσης, είναι βολικό το γεγονός ότι στο τέλος της σελίδας υπάρχει αναζήτηση µέσα στην 105

107 κατηγορία που βρίσκεται, εµώ και η αναζήτηση σε όλο το κατάστηµα είναι εύκολη µέσω του link στην αριστερή µπάρα. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αν δε βρει ο πελάτης το προϊόν που αναζητά, µπορεί να ζητήσει να το βρει το µαγαζί για αυτόν και να τον ενηµερώσει. είχνει ενδιαφέρον για τον πελάτη. Αρνητικό είναι πως η δοµή αυτή δεν ακολουθείται σε όλες τις κατηγορίες. Πχ στην κατηγορία υπολογιστές, δεν υπάρχει στο πάνω µέρος της σελίδας το όνοµα της κατηγορίας. Επίσης, η κατηγορία δεν εµφανίζεται µε τον ίδιο τρόπο, αφού πχ εκεί εµφανίζονται λίγα συστήµατα µε εικόνες και περιγραφή και πιο χαµηλά µια µεγαλύτερη λίστα. Ακόµη, ασυνέπεια είναι το γεγονός ότι στην κατηγορία «εφαρµογές» στο µεν τµήµα των ελληνικών εφαρµογών υπάρχει ο τίτλος της κατηγορίας ψηλά στη σελίδα, στο δε τµήµα των ξένων εφαρµογών δεν υπάρχει. Τέλος, στην κατηγορία µε τα επιτραπέζια παιχνίδια η γρήγορη αναζήτηση είναι στο πάνω µέρος της σελίδας, ενώ σε όλες τις άλλες κατηγορίες είναι στο κάτω. 106

108 Παρουσίαση προϊόντος: Μεγάλη και ευκρινής εικόνα Στοιχεία προϊόντος Links προς τα έργα του ίδιου συγγραφέα, εκδ. οίκου, κατηγορίας Πείτε το σε ένα φίλο µε Τα στοιχεία στα δεν κρατιούνται Σχήµα 7.5 Περιγραφή προϊόντος Τίτλος Μεγάλη περιγραφή Προσθήκη στο καλάθι Τιµές σε δυο νοµίσµατα Στις τιµές περιλαµβάνεται ΦΠΑ Γρήγορη αναζήτηση Η σελίδα της περιγραφής είναι αρκετά πλούσια σε πληροφορία και εύχρηστη. Περιλαµβάνει µεγάλη και ευκρινή φωτογραφία του προϊόντος, αναλυτική περιγραφή και πολλά στοιχεία. Οι τιµές παρουσιάζονται σε δυο τιµές και περιλαµβάνουν ΦΠΑ. Πολύ καλό χαρακτηριστικό κρίνεται το ότι υπάρχουν links που οδηγούν σε σελίδες µε προϊόντα του ίδιου συγγραφέα (ή κατασκευαστή γενικότερα), του ίδιου εκδοτικού οίκου κλπ. Επίσης, χαµηλά στη οθόνη υπάρχει γρήγορη αναζήτηση για ψάξιµο στην ίδια κατηγορία, καθώς και η δυνατότητα για αποστολή της περιγραφής σε ένα φίλο, χωρίς τα στοιχεία του να κρατιούνται από το eshop. Ακόµη, είναι καλό το γεγονός ότι υπάρχει κουµπί επιστροφής από την περιγραφή στην κατηγορία του προϊόντος. Αρνητικό είναι το γεγονός πως αυτή η δοµή δεν τηρείται πιστά σε όλο το site. Για παράδειγµα στην κατηγορία υπολογιστές η σελίδα της περιγραφής δεν περιλαµβάνει το κουµπί επιστροφής. 107

109 Αναζήτηση: εν περιλαµβάνονται όλες οι κατηγορίες του καταστήµατος Σχήµα 7.6 Γρήγορη αναζήτηση Η γρήγορη αναζήτηση του καταστήµατος επιτρέπει αναζήτηση µόνο σε µια κατηγορία κάθε φορά. Ακόµη και αν συµπληρωθούν περισσότερες κατηγορίες, αυτές αγνοούνται. Επίσης, δεν περιλαµβάνονται όλες οι κατηγορίες του καταστήµατος. Αρνητικό είναι και το γεγονός ότι για τις κατηγορίες που η αναζήτηση γίνεται βάση κάποιας υποκατηγορίας, δε µπορείς να επιλέξεις να γίνεται βάση όλων των υποκατηγοριών. Θετικό βέβαια είναι το γεγονός ότι κατά την αναζήτηση δεν προκύπτουν λάθη της βάσης που να είναι ορατά στο χρήστη. Επίσης, θετικό είναι πως από το αποτέλεσµα της αναζήτησης αν γυρίσεις στη φόρµα αναζήτησης, αυτή είναι συµπληρωµένη. Σχήµα 7.7 Αποτέλεσµα γρήγορης αναζήτησης Σχήµα 7.8 Αποτέλεσµα γρήγορης αναζήτησης Αρνητικό της αναζήτησης είναι το γεγονός ότι αν δε βρεθούν αποτελέσµατα, η σελίδα που εµφανίζεται στο χρήστη δεν είναι πάντα η ίδια! Το σχήµα 7.7 δείχνει µια σελίδα αρκετά χρηστική, από την οποία µπορεί ο πελάτης να ζητήσει από το κατάστηµα να ψάξει για το βιβλίο που θέλει και να τον ενηµερώσει και επίσης µπορεί να επιστρέψει στη σελίδα αναζήτησης για να εκτελέσει µια νέα αναζήτηση. Το σχήµα 7.8 δείχνει µια σελίδα όπου είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καταλάβει ότι η αναζήτηση εκτελέστηκε και δεν υπήρξαν αποτελέσµατα. Αντίθετα µένει µε την εντύπωση πως περιµένει αποτελέσµατα. 108

110 Σε καθεµιά από τις κατηγορίες του καταστήµατος υπάρχει αναζήτηση µέσα στην κατηγόρια. Υποκατηγορία Σχήµα 7.9 Αναζήτησης κατηγορίας Εδώ η αναζήτηση γίνεται µε βάση µια υποκατηγορία. Θετικό είναι το γεγονός ότι µπορεί να γίνει αναζήτηση µε βάση όλες τις υποκατηγορίες. Επίσης, θετικό είναι το γεγονός ότι αν δε βρεθεί ένα προϊόν ο πελάτης µπορεί να ζητήσει να ψάξει το κατάστηµα για αυτό. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι άλλες είναι οι υποκατηγορίες που εµφανίζονται στη δεξιά µπάρα δίπλα κάθε κατηγορίας και άλλες αυτές που βρίσκονται στα κριτήρια αναζήτησης. Επιλογές προβολής Link προς προϊόν και κατασκευαστή Αρκετές πληροφορίες για το προϊόν Σχήµα 7.10 Αποτέλεσµα αναζήτησης Πλοήγηση µέσα στα αποτελέσµατα 109

111 Καλάθι προϊόντων: Επιλέγοντας την προσθήκη ενός προϊόντος στο καλάθι αγορών, ο χρήστης µεταβαίνει στην παρακάτω σελίδα. Σχήµα 7.11 Προσθήκη στο καλάθι Εδώ έχει τρεις επιλογές. Να δει τα περιεχόµενα του καλαθιού του, να προχωρήσει σε παραγγελία, είτε να γυρίσει στη σελίδα που ήταν και να συνεχίσει τις αγορές του. Η παρουσίαση βέβαια αυτής της σελίδας, δεν δείχνει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στους πελάτες. Ίσως θα ήταν καλύτερα, απλά να εµφανίζεται το καλάθι των αγορών, οπότε από εκεί ο πελάτης θα µπορούσε και να διαπιστώσει την προσθήκη του προϊόντος στο καλάθι του και να προχωρήσει αν θέλει σε παραγγελία, αλλά και να επιστρέψει αν θέλει στις αγορές του. Με αυτή τη σελίδα, απλά επιβαρύνεται µε ένα ακόµη κλικ. Καλή είναι η σκέψη µετά από 30 να επιστρέφει στη σελίδα που βρισκόταν, δυστυχώς όµως, αντί να γίνεται αυτό, απλά εµφανίζεται ένα λάθος που δηλώνει πως η σελίδα δε βρέθηκε. Σχήµα 7.12 Μετά την προσθήκη στο καλάθι 110

112 Είδος. εν είναι link προς το προϊόν Τιµή µονάδας Ποσότητα ιαγραφή Επικύρωση αλλαγής ποσότητας Σύνολο Βοήθεια ι Links επιστροφής και συµπλήρωσης φόρµας αγοράς Το καλάθι αγορών χαρακτηρίζεται απαράδεκτο. Εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι αρκετά λειτουργικό, να έχει µια µικρή άλλα επαρκή βοήθεια και όλες τις λειτουργίες που θα περίµενε ένας πελάτης να έχει στη διάθεσή του. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι δέχεται αρνητικές τιµές (!) στις ποσότητες. Αρκεί δηλαδή κάποιος να δηλώσει στην ποσότητα µια αρνητική τιµή, να επιλέξει «Αλλαγή» και στο καλάθι που εµφανίζεται να κάνει ένα refresh της σελίδας για να πάρει ως συνολικό κόστος για το καλάθι του µια αρνητική τιµή!. Αρνητικές τιµές αποδεκτές. Σχήµα 7.14 Αρνητικές τιµές στο καλάθι αγορών Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συµπεριφέρεται το καλάθι αν σε κάποιο προϊόν η ποσότητα τεθεί ίση µε 0. Βέβαια, αυτό είναι απλά ένα µικρό αισθητικό πρόβληµα σε σχέση µε την αποδοχή των αρνητικών τιµών. 111

113 Μπορεί να γίνει login και να µη χρειαστεί να συµπληρωθούν µε το χέρι όλα τα στοιχεία Φόρµα παραγγελίας: Μπορεί να γίνει παραγγελία χωρίς εγγραφή Ανάλυση λογαριασµού Αν ο τρόπος πληρωµής δεν είναι µε πιστωτική, απενεργοποιούνται τα πεδία της πιστωτικής Στοιχεία πιστωτικής Εύκολη έκδοση τιµολογίου Επιλογή τρόπου κόστους αποστολής Στοιχεία αποστολής News letter Στην περίπτωση που πρόκυτε για δώρο, επιλογή συσκευασία και κάρτας Σχήµα 7.15 Φόρµα παραγγελίας 112

114 Η βοήθεια που έχει στη διάθεσή του ο πελάτης κατά τη συµπλήρωση της φόρµας είναι ανεπαρκής µιας και αν προσπαθήσει να υποβάλει τη φόρµα πριν τη συµπληρώσει πλήρως παίρνει απλά ένα µήνυµα τον συµβουλεύει να συµπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Θετική είναι η ύπαρξη στην κορυφή της σελίδας των δυο links που βοηθούν το χρήστη στην περίπτωση που έχει ξεχάσει το password του ή θέλει να αλλάξει τα στοιχεία του. Η εγγραφή νέου πελάτη εδώ θεωρείται ότι αποτελεί τµήµα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. εν είναι απαραίτητο κάποιος να γραφτεί στο κατάστηµα για να εκτελέσει µια συναλλαγή. Αρκεί να συµπληρώσει τα στοιχεία του. Η εγγραφή έχει απλά την έννοια της εξυπηρέτησης, ώστε ένας πελάτης που ψωνίζει συχνά να µη χρειάζεται ξανά και ξανά να συµπληρώνει τα στοιχεία του και για αυτό κανένα άλλο στοιχείο πέραν του username και του password δεν είναι απαραίτητο. Γενικά πάντως η σελίδα της εγγραφής κρίνεται πολύ καλή. Είναι πλούσια σε κείµενα µικρά και επεξηγηµατικά που περιγράφουν τι είναι το καθετί που καλείται να συµπληρώσει ο πελάτης. 113

115 Κανένα στοιχείο δεν είναι υποχρεωτικό. Ό,τι αποθηκεύεται κρατιέται για διευκόληνση του πελάτη Username και password Επιλογή τρόπου πληρωµής και συµπλήρωση στοιχείων Εύκολη έκδοση τιµολογίου Επιλογή τρόπου αποστολής και οδηγίες για την αποστολή Σελίδα 7.16 Σελίδα εγγραφής. Γενικά: Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η σελίδα εµφανίζεται σε ανάλυση 800x x768 µε δυο διαφορετικές εκδόσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να γίνεται καλή αξιοποίηση του χώρου και στις δυο περιπτώσεις. Θετικό είναι το ότι εµφανίζεται κανονικά και σε Netscape, αλλά είναι αρνητικό το γεγονός ότι αλλάζει την κατάσταση του browser εξαφανίζοντας την address bar του. 114

116 Αρχική σελίδα: Η διαφηµίσεις καλές. Λίγος χώρος Πρόσκληση για εγγραφή, προφίλ εταιρίας Μενού κατηγοριών Αναζήτηση Το χρηµατιστήριο χαρακτηριστικό Η µπάρα επιλογών χάνεται Αρκετές προσφορές ίνει την αίσθηση ότι δε πουλά απλά, αλλά προσφέρει υπηρεσίες Ελεύθερη ψηφοφορία Προτεινόµενες υπηρεσίες Σχήµα 8.1.α Αρχική σελίδα enable Βασικές ερωταπαντήσεις για υπολογιστές και δίκτυα. Μεγάλη διαφήµιση που όµως δεν είναι link Σχήµα 8.1.β Αρχική σελίδα enable Το σηµατάκι της πιστοποίησης είναι πολύ χαµηλά, στο τέλος της σελίδας Η αρχική σελίδα του enable µπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά καλή. ηµιουργεί µια ευχάριστη αίσθηση πως πρόκειται για ένα φιλόξενο site, µε αρκετή πληροφορία, το οποίο δεν είναι απλά ένα ηλεκτρονικό κατάστηµα, αλλά προσφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών. Αρχίζοντας από την πάνω µπάρα, δεσπόζει το µεγάλο σήµα της εταιρίας µε το logo your smart partner το οποίο τονίζει το γεγονός πως η εταιρία προσβλέπει στο να θεωρείται συνέταιρος του πελάτη και όχι απλά κάποιος που συναλλάσσεται 115

117 οικονοµικά µαζί του. Είναι πολύ καλό το γεγονός πως ενώ υπάρχουν διαφηµίσεις, αυτές καταλαµβάνουν πολύ µικρό χώρο και δεν ενοχλούν. Αυτό που σίγουρα προσελκύει το µάτι πολύ έντονα είναι το τµήµα που µεταδίδει το χρηµατιστήριο. Αυτό, όµως, έχει ως αρνητικό αποτέλεσµα το ότι χάνεται οπτικά η µικρή γραµµή µε τα links που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από αυτό. Η γραµµή αυτή περιλαµβάνει τα εξής links. Ένα link στην αρχική σελίδα, το Home. Ένα προς το χάρτη του καταστήµατος, και ένα που ανοίγει ένα παράθυρο που διαµορφώνει το ticker του πελάτη, δηλ το σύνολο των µετοχών για τις οποίες ο πελάτης επιθυµεί να έχει συνεχή ενηµέρωση στην κυλιόµενη µπάρα του χρηµατιστηρίου. Το επόµενο link ανοίγει τη σελίδα εγγραφής. Πατώντας το διπλανό του ο πελάτης µπορεί να δει τις προηγούµενες παραγγελίες του. Ακολουθούν links προς τη σελίδα αλλαγής των προσωπικών στοιχείων του χρήστη, το καλάθι αγορών του, τη διαδικασία πληρωµής και για τη βοήθεια. Η αριστερή µπάρα της σελίδας περιέχει ένα µενού που περιλαµβάνει τις κατηγορίες του καταστήµατος και link προς τη σελίδα της αναζήτησης. Σχήµα 8.2 Το µενού των κατηγοριών Όπως βλέπουµε το µενού των κατηγοριών δεν είναι χρηστικό µιας και οι υποκατηγορίες ανοίγουν πάνω από τις κατηγορίες καλύπτοντάς τες, πράγµα που κάνει την πλοήγηση µέσα σε αυτές δύσκολη. Επίσης, το µέγεθος των χαρακτήρων που έχει χρησιµοποιηθεί έχει πολύ µικρό µέγεθος µε αποτέλεσµα το µενού να µην είναι ευκρινές. Η δεξιά µπάρα περιλαµβάνει το τµήµα µε τις προσφορές του καταστήµατος. Έχει ένα σύνολο από προσφερόµενα προϊόντα τα οποία παρουσιάζει µε µια µικρή αλλά ευκρινή εικόνα, το όνοµά τους και την αρχική και τελική τους τιµή (τη δεύτερη σε δυο νοµίσµατα). Στο τέλος της σελίδας υπάρχει το σήµα της πιστοποίησης. Η θέση βέβαια αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή µιας και είναι πολύ χαµηλά και ιδιαίτερα σε µικρές αναλύσεις απαιτείται πολύ κατακόρυφο scrolling για να το δει ο χρήστης, οπότε µπορεί να περάσει απαρατήρητο. Το κεντρικό τµήµα της σελίδας, στο πάνω τµήµα του, περιλαµβάνει το καλωσόρισµα της εταιρίας προς τους νέους πελάτες και την πρόσκλησή τους για εγγραφή. Στο καλωσόρισµα υπάρχει και ένα banner το οποίο ενηµερώνει πως αγορές µε χρήση πιστωτικής κάρτας Visa και αξίας πάνω από δρχ, χρεώνονται σε 6 άτοκες δόσεις. Επίσης, υπάρχει µια διαφήµιση πως µε κάθε εγγραφή παρέχεται δώρο ένα µπλουζάκι. 116

118 Ακολουθούν ένα σύνολο από υπηρεσίες και έξυπνες λύσεις που προσφέρει το κατάστηµα, η γρήγορη ψηφοφορία και ένα σύνολο από ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά µε υπολογιστές και δίκτυα. Τέλος, χαµηλά στο κέντρο της σελίδας υπάρχει µια µεγάλη διαφήµιση η οποία όµως δεν είναι link για κάποιο site! Προτεινόµενες Υπηρεσίες του καταστήµατος. Οι πλέον προφανείς είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα και είναι οι ακόλουθες: ικτυωθείτε Πρόταση συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου προγράµµατος " ΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ", του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΟΜΜΕΧ. Εταιρικά δώρα Catering Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο Απευθυνθείτε στην enable για να κάνει έρευνα για τα βιβλία που θέλετε και να κάνει προσφορά προς εσάς Οργάνωση WebForum Πέρα όµως από αυτές υπάρχει και µια λίστα υπηρεσιών στο µενού της αριστερής µπάρας. Αυτές είναι οι παρακάτω: Εκπαίδευση ηµοπρασίες Οικονοµικές και Νοµικές Συµβουλές Τεχνική Υποστήριξη Αρνητικό είναι το γεγονός ότι αρκετές από αυτές οδηγούν σε µια σελίδα που απλά αναγράφει «Υπό κατασκευή» Εταιρικό προφίλ. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το εταιρικό προφίλ είναι ίσως το πλέον προφανές link της πρώτης σελίδας. Ακολουθώντας το κανείς, βρίσκει ένα κείµενο γραµµένο σε φιλικό τόνο, το οποίο παρουσιάζει την εταιρία και το πρόγραµµα bonus της. Επίσης, περιλαµβάνει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. ίνει έτσι µια αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας. Χάρτης καταστήµατος. Έχει πολύ καλή δοµή και περιλαµβάνει links για όλες τις κατηγορίες του καταστήµατος. Το µόνο, ίσως, αρνητικό που θα µπορούσε να του καταλογιστεί είναι το ότι περιλαµβάνει και links προς σελίδες που είναι υπό κατασκευή, ενώ θα µπορούσε ίσως να τις περιλαµβάνει ως απλό κείµενο µε την επεξήγηση ότι θα είναι σύντοµα διαθέσιµες. Βοήθεια. Είναι παρά πολύ καλή και αναλυτική. Περιλαµβάνει ότι µπορεί να χρειάζεται επεξήγηση σε σχέση µε το site και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει. Πρακτικά, δίνει βήµα προς βήµα οδηγίες για ότι δυνατότητα παρέχεται στον πελάτη. Είναι διαθέσιµη σαν link της πάνω µπάρας σε όλο το site. Πολύ θετικό είναι, δε, το γεγονός ότι περιλαµβάνει ερωταπαντήσεις για λειτουργίες του site. Πολύ καλή υπηρεσία είναι και το γεγονός ότι πέραν την βοήθειας το site περιέχει και µια σελίδα µε ερωτήσεις και απαντήσεις για θέµατα σχετικά µε υπολογιστές και δίκτυα και µια επιπλέον σελίδα αφιερωµένη σε τεχνική υποστήριξη. 117

119 Κατηγορίες: Παρουσίαση προϊόντος Οι τιµές δεν περιλαµβάνουν ΦΠΑ Navigation Σχήµα 8.3 Σελίδα κατηγορίας enable Οι σελίδες των κατηγοριών του καταστήµατος χαρακτηρίζονται από την ευκολία χρήσης τους. Τα προϊόντα παρουσιάζονται µε ωραία δοµή και η πλοήγηση είναι εύκολη. Για κάθε προϊόν υπάρχει φωτογραφία του, το όνοµά του, ο κωδικός του στο κατάστηµα και η τιµή του. Οι τιµές, βέβαια, δεν περιλαµβάνουν ΦΠΑ. Επίσης, το navigation θα ήταν πολύ καλύτερο αν ήταν link και η λέξη «επόµενο» και όχι µόνο το βελάκι δίπλα της. Προβλήµατα, βέβαια, υπάρχουν σε επιµέρους κατηγορίες. Για παράδειγµα, στις σελίδες των αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας δεν υπήρχαν διαθέσιµες φωτογραφίες για είδη που κατ εξοχήν τις χρειάζονται, όπως οι προσόψεις συσκευών. Ακόµη, η κατηγορία «Τηλεπικοινωνίες Υπηρεσίες» δεν ακολουθεί το στυλ που έχει όλο το υπόλοιπο site ξενίζοντας τον πελάτη. Ένα άλλο πρόβληµα που εµφανίζεται είναι η λάθος κατάταξη προϊόντων στις κατηγορίες. υο παραδείγµατα που εντοπίστηκαν είναι τα βιβλία που αναφέρονται στο λειτουργικό σύστηµα Linux τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο «Βιβλία Πληροφορική Γλώσσες Προγραµµατισµού» και τα φωτοαντιγραφικά µηχανήµατα τα οποία βρίσκονται κάτω από την κατηγορία «Πληροφορική». Άσχηµη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι υποκατηγορίες της «Μουσική DVD» ονοµάζονται Region 1 και Region 2, ονόµατα χωρίς προφανή σηµασία στο χρήστη. 118

120 Προϊόν: Navigation Φωτογραφία προϊόντος Προσθήκη στο καλάθι Όνοµα προϊόντος Περιγραφή Κωδικός προϊόντος Τιµή µε & χωρίς ΦΠΑ εν αναφέρεται η εταιρία µε την οποία γίνεται η σύνδεση Αίτηση για χορήγηση σύνδεσης Σχήµα 8.4 Περιγραφή προϊόντος Απόψεις καταναλωτών Η σελίδα περιγραφής του προϊόντος χαρακτηρίζεται ως αρκετά καλή. Περιλαµβάνει µια φωτογραφία του προϊόντος σχετικά µεγάλη και ευδιάκριτη. Πατώντας πάνω σε αυτή µπορεί ο πελάτης να τη δει σε µεγέθυνση. Βέβαια πολλές φορές η ποιότητα της µεγεθυσµένης φωτογραφίας δεν είναι καλή. Επίσης, ακόµη και όταν η φωτογραφία του προϊόντος δεν είναι διαθέσιµη επιτρέπεται η µεγέθυνση, πράγµα το οποίο απλά δίνει µια µεγαλύτερη εικόνα που λεει πως η φωτογραφία δεν είναι διαθέσιµη. Ακόµη, υπάρχει το όνοµα του προϊόντος, µια καλή περιγραφή του, ο κατασκευαστής του, ο κωδικός του προϊόντος στο κατάστηµα και η τιµή του. Αξίζει να σηµειωθεί πως η τιµή του προϊόντος εµφανίζεται τόσο χωρίς, όσο και µε ΦΠΑ σε δραχµές και ευρώ. ίπλα στα στοιχεία αυτά εµφανίζεται το εικονίδιο της αγοράς που προσθέτει το προϊόν στο καλάθι του πελάτη. Η προσθήκη στο καλάθι είναι επιτρεπτή ακόµη και χωρίς να έχει κάνει κάποιος login. Στο τέλος της σελίδας εµφανίζεται µια περιοχή όπου αναγράφονται γνώµες πελατών για το προϊόν και µπορεί ο πελάτης να προσθέσει τη δική του (δε γίνεται κανένας έλεγχος πχ αν είναι µέλος). Ανάλογα µε την κατηγορία του προϊόντος ενδέχεται να υπάρχουν στοιχεία που εµφανίζονται µόνο σε ορισµένες κατηγορίες. Όπως για παράδειγµα στα κινητά µε σύνδεση που εµφανίζονται τα διαθέσιµα πακέτα σύνδεσης. Παράλειψη εδώ αποτελεί το γεγονός ότι στις παρεχόµενες συνδέσεις δεν εµφανίζεται πουθενά το όνοµα της εταιρίας µε την οποία γίνεται η σύνδεση. Επίσης, για ορισµένες κατηγορίες προϊόντων, η σελίδα περιγραφής τους µπορεί να χαρακτηριστεί ανεπαρκής. Παράδειγµα, αποτελεί η κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων, όπου η περιγραφή απουσιάζει εντελώς. Αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιστροφής στον κατάλογο των προϊόντος της κατηγορίας εκτός της χρήσης του αριστερού µενού. 119

121 Αναζήτηση: Αρκετά κλειδιά αναζήτησης Αρκετοί τρόποι αναζήτησης ανά κλειδί ε διευκρινίζει πως η αναζήτηση θα γίνει ΜΟΝΟ µέσα στις προσφορές Η αναζήτηση µέσα στο κατάστηµα κρίνεται απλά καλή. Μπορεί να γίνει βάση αρκετών κριτηρίων και µε αρκετούς τρόπους ανά κλειδί. Παρ όλ αυτά, λείπει η δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης µέσα σε κάθε κατηγορία, όπως λείπει και η κατηγορία ως κριτήριο αναζήτησης. Τα αποτελέσµατα της αναζήτησης παρουσιάζονται οµαδοποιηµένα όπως στους καταλόγους κάθε κατηγορίας. 120

122 Εγγραφή: Αρχικά, ο πελάτης επιλέγει αν θέλει να γραφτεί σαν ιδιώτης ή σαν επαγγελµατίας. Στη συνέχεια, αν επιλέξει ιδιώτης, ανοίγει η παρακάτω σελίδα. Προσωπικά στοιχεία και κωδικός Στοιχεία κατοικίας Προέγκριση αποστολής news letter Σχήµα 8.5 Εγγραφή Επάγγελµα & λοιπά στοιχεία Η σελίδα της εγγραφής µέλους περιλαµβάνει αρχικά τα προσωπικά στοιχεία του πελάτη, µετά τον κωδικό που επιθυµεί να έχει και το του και τέλος στοιχεία για την κατοικία του και το επάγγελµά του. Γενικά, η φόρµα εγγραφής δε δείχνει προσεγµένη. Κατ αρχήν, ενώ στη βοήθειά του υποστηρίζει πως δέχεται ηµεροµηνία µόνο σε format dd/mm/yy,δεν δέχεται την ηµεροµηνία 01/01/99 και θέλει να είναι 1/1/99. Επίσης, το γεγονός ότι το password το ζητά πριν από το είναι κάτι που δε συνηθίζεται και µπορεί να κάνει κάποιους χρήστες να νιώσουν άβολα. Ένα ακόµα σφάλµα είναι το ότι στο drop down µενού µε τους νοµούς κάθε νοµός είναι εγγεγραµµένος 2 φορές. Έλεγχοι γίνονται για τα απαραίτητα στοιχεία της εγγραφής που είναι σηµειωµένα µε *. Ένα από αυτά είναι και το . Εδώ γίνεται µια προσπάθεια να µην περνάνε που δεν είναι της µορφής username@hostname.domain. εν µπορεί όµως να χαρακτηριστεί ικανοποιητική τη στιγµή που µπορεί κάποιος να χρησιµοποιήσει την ίδια τη διεύθυνση επικοινωνίας της εταιρίας για την εγγραφή του. Μετά τη υποβολή των στοιχείων, εµφανίζεται ένα µήνυµα που λεει ότι «Ο προσωπικός σας κωδικός είναι:». Το µήνυµα αυτό δίνει την εντύπωση πως κάτι δεν πήγε καλά µιας και δεν είναι ολοκληρωµένο. Στην περίπτωση που ο πελάτης θέλει να εγγραφεί ως επαγγελµατίας, η φόρµα εγγραφής εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, περιλαµβάνει την επωνυµία της επιχείρησης, το ΑΦΜ και την αντίστοιχη ΟΥ. (Το µόνο που δε διευκρινίζει η διαδικασία εγγραφής είναι το γεγονός πως το e- mail και ο κωδικός είναι απολύτως απαραίτητα σε αυτό ιδικά το site, µιας και ότι και αν θέλει κάποιος να κάνει του ζητά να κάνει login όσες φορές και αν έχει ήδη κάνει.) 121

123 Σελίδα αλλαγής στοιχείων: Η σελίδα αλλαγής των προσωπικών στοιχείων ενώ δε θα έπρεπε να παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα, µας ενηµερώνει πως µπορούµε να ζητήσουµε έκδοση τιµολογίου δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Τελικά όµως αν ο πελάτης προχωρήσει σε αγορά δε µπορεί να επιλέξει ανάµεσα σε απόδειξη ή τιµολόγιο και πουθενά δε διευκρινίζεται τι θα εκδοθεί τελικά! Σχήµα 8.6 Αλλαγή στοιχείων Θα χαρακτηρίζαµε σηµαντικό λάθος το γεγονός ότι στη σελίδα αλλαγής των προσωπικών στοιχείων ο πελάτης ενηµερώνεται πως µπορεί να ζητήσει την έκδοση τιµολογίου αρκεί να συµπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Το σηµαντικό λάθος είναι το γεγονός ότι τελικά στη φάση της πληρωµής ο πελάτης δε µπορεί να επιλέξει αν θέλει απόδειξη ή τιµολόγιο και πουθενά δεν ενηµερώνεται για το τι τελικά θα εκδοθεί. Πιθανότατα, το πρόβληµα να προκύπτει από την ύπαρξη µιας κοινής φόρµας αλλαγής στοιχείων για «Ιδιώτες» και «Επαγγελµατίες», αντί για δυο διαφορετικές, όπως γίνεται µε την εγγραφή. 122

124 Καλάθι αγορών: Κουµπί διαγραφής Κωδικός προϊόντος Όνοµα προϊόντος Τιµή µονάδας Ποσότητα Τιµή συνόλου Αναφέρεται προσωπικά στον πελάτη Αναφέρει το πλήθος των αντικειµένων στο καλάθι Σύντοµη βοήθεια Αναλυτική παρουσίαση λογαριασµού Τρία βασικά κουµπιά λειτουργιών Σχήµα 8.7 Καλάθι αγορών Το καλάθι αγορών του enable είναι αρκετά εύκολο και φιλικό στη χρήση του. Αναφέρεται ονοµαστικά στην πελάτη και αναφέρει ψηλά στη σελίδα το σύνολο των προϊόντων στο καλάθι. Έχει τρία βασικά κουµπιά επιλογών, «Ενηµέρωση», «Πληρωµή» και «Άδειασµα» τα οποία είναι µεγάλα και ευδιάκριτα και για τα οποία υπάρχει διαθέσιµη βοήθεια Στην αναλυτική παρουσίαση του λογαριασµού περιλαµβάνεται για κάθε προϊόν ο κωδικός του, η τιµή ανά µονάδα και η ποσότητα, πιθανό ποσό έκπτωσης και η τελική του τιµή µε το συνυπολογισµό της έκπτωσης. Ακολουθούν το σύνολο της αξίας, ο ΦΠΑ που αναλογεί και η τελική τιµή. Όλες οι τιµές που περιλαµβάνονται αναγράφονται σε δύο νοµίσµατα, δραχµές και ευρώ. Το σύνολο δε συµπεριλαµβάνει ΦΠΑ. Θετικό είναι το γεγονός ότι το καλάθι δεν κάνει λάθη υπολογισµού αν δοθούν µη αποδεκτές τιµές. Αν ο πελάτης θέσει την ποσότητα ενός προϊόντος µηδέν, αυτό απλά διαγράφεται από το καλάθι του. Αν δώσει άλλη µη αποδεκτή τιµή, εµφανίζεται µήνυµα λάθους. 123

125 ιαδικασία Πληρωµής: Σχήµα 8.8 Πληρωµή βήµα 1 Σχήµα 8.9 Πληρωµή βήµα 2 Στο πρώτο βήµα της διαδικασίας πληρωµής επιλέγεται ο τρόπος αποστολής. Οι επιλογές είναι δυο. Με courier και µε παράδοση στη έδρα της εταιρίας. Στη σελίδα αυτή αναφέρονται τα στοιχεία του πελάτη και υπάρχει και link προς το καλάθι αγορών για τυχούσες αλλαγές που ο πελάτης θα ήθελε να κάνει. Επίσης, υπάρχει µικρή βοήθεια στην κορυφή της σελίδας. Αρνητικά αποτελούν το ότι ο πελάτης δε µπορεί εδώ να τροποποιήσει τη διεύθυνση αποστολής και το ότι οι δύο επιλογές αποστολής δεν αναφέρουν δίπλα και το κόστος τους. Στο επόµενο βήµα επιλέγεται ο τρόπος πληρωµής. Ψηλά στη σελίδα αναφέρεται το συνολικό κόστος της συναλλαγής και υπάρχει µικρή ανάλυση του λογαριασµού που αναφέρει την αξία των προϊόντών, τα έξοδα αποστολής, το ΦΠΑ και το σύνολο. Για κάποιο λόγο οι επιλογές πληρωµής «Offline πιστωτική», «Αντικαταβολή» και «Πληρωµή σε τράπεζα» αναφέρονται από δυο φορές. Αυτό βέβαια προκαλεί µία ανασφάλεια, καθώς πρόκειται για λάθος στη σελίδα της πληρωµής. Επίσης, ένα άλλο 124

126 αρνητικό είναι πως ακόµη και αν συµπληρώσει ο πελάτης τα στοιχεία της κάρτας του, οι υπόλοιπες δυο επιλογές δε φαίνονται σαν να είναι απενεργοποιηµένες, πράγµα το οποίο δηµιουργεί µια ασάφεια. Γενικά: Σχήµα 8.10 Λάθος πρώτης σελίδας Ορισµένες επισκέψεις στην αρχική σελίδα εµφάνιζαν κάποιο σφάλµα. Το κατάστηµα είναι προσπελάσιµο από Netscape. Βέβαια, εδώ η γραµµατοσειρά στο επιλεγµένο µέγεθος του καταστήµατος φαίνεται πάρα πολύ µικρή. Επίσης, τα γραφικά δεν δένουν τέλεια όπως στον IE και σε κάποιο σηµείο εµφανίζεται ένα µικρό «σκαλοπάτι». Σε ανάλυση 800x600 το site εµφανίζεται χωρίς προβλήµατα στον Internet Explorer αλλά µε ένα πολύ µικρό οριζόντιο scrolling στο Netscape, το οποίο µε λίγη προσπάθεια θα µπορούσε να είχα αποφευχθεί. 125

127 Εισαγωγική σελίδα: Τα Links που οδηγούν στο E-shop Οι επιλογές που αφορούν στην αλυσίδα των καταστηµάτων Το path σου στην οθόνη. Ένα είδος χάρτη Νέα και γεγονότα Σχήµα 9.1 Το site του Γερµανού ξεκινάει µε µία εισαγωγική σελίδα η οποία αναφέρεται βασικά στην αλυσίδα των καταστηµάτων. Η σελίδα αυτή παρουσιάζει στο κεντρικό της χώρο κάποια νέα της, ενώ υπάρχουν links για τις διάφορες επιλογές του site. Ο κεντρικός χώρος της σελίδας είναι αφιερωµένος στα νέα και σε κάποιες διαφηµίσεις. Τα γράµµατα είναι αρκετά µεγάλα και ευδιάκριτα. Κάνει λίγο άσχηµη εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προϊόντα. Επίσης αρνητική εντύπωση δηµιουργεί η πληθώρα διαφηµίσεων. Στο πάνω µέρος της σελίδας εµφανίζεται το «path» του χρήστη, από το οποίο µπορεί να κάνει navigate προς τα πίσω. Γενικά είναι ένα αρκετά χρήσιµο και λειτουργικό χαρακτηριστικό. Λειτουργεί σαν ένα είδος χάρτη του site. Επίσης υπάρχει mailing list στην οποία µπορεί να γραφτεί ο χρήστης. Η επιλογή αυτή είναι στο πάνω µέρος του site. Η λειτουργία της είναι απλή αλλά όχι ιδιαίτερα προσεγµένη. εν δίνει στο χρήστη µήνυµα επιβεβαίωσης όταν δώσει τα στοιχεία του, ενώ δεν ελέγχει την ορθότητα αυτών των στοιχείων. Τα links που υπάρχουν στα αριστερά της σελίδας δίνουν στοιχεία για την εταιρεία, όπως το εταιρικό προφίλ, διευθύνσεις καταστηµάτων (µάλιστα υπάρχει ένα πολύ εντυπωσιακό και λειτουργικό σύστηµα αναζήτησης για συγκεκριµένα υποκαταστήµατα), νέα για το site και θέσεις εργασίας. Η σελίδα µε τα σχετικά links είναι αρκετά καλή. Είναι όµως λίγο ενοχλητικό που έχει µόνο τις εταιρείες που συνεργάζεται. Θα ήταν πιο χρήσιµο αν είχε links και σε ανταγωνιστικά µαγαζιά ή τουλάχιστον σε εταιρείες των οποίων τα προϊόντα δεν έχει. 126

128 Οι σελίδες είναι καλές και λειτουργικές, αλλά τα links έχουν ονόµατα που δεν είναι εντελώς προφανές το που οδηγούν. Το ίδιο ισχύει και για τα links του δεξιού µέρους της σελίδας, τα οποία οδηγούν σε σελίδες για τον κινηµατογράφο, το θέατρο, τα δρώµενα της πόλης και άλλα παρόµοια. Σαν υπηρεσία είναι αρκετά χρήσιµη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί το ακριβές θέµα που ενδιαφέρει τον χρήστη. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει και το link για το χώρο συζητήσεων. Ο χώρος αυτός είναι πολύ ωραία φτιαγµένος, και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχει moderator τον Καφετζόπουλο. Τέλος, τα links στο πάνω µέρος της σελίδας είναι και τα πιο ενδιαφέροντα, αφού οδηγούν στο τµήµα του site που ασχολείται µε το ηλεκτρονικό εµπόριο. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει και link για το FAQ, το οποίο είναι εκτενέστατο. Απαντά σε πολλά ερωτήµατα γενικής φύσης για την κινητή τηλεφωνία και τα άλλα προϊόντα του Γερµανού. εν έχει πληροφορίες για το site όµως. 127

129 Αρχική σελίδα: Οι επιλογές του χρήστη για την προσωπική του σελίδα φαίνονται καθαρά. Προτάσεις και προσφορές. Πολλές επιλογές και αναλυτικές. Αναζήτηση Παρουσίαση προϊόντων λιτή και σαφής. Αρκετά προϊόντα στην σελίδα. Οι κατηγορίες. Αρκετά αναλυτικές Πληροφορίες για το σύστηµα Bonus Υπάρχουν και επιπλέον πληροφορίες για το προϊόν Το προϊόν µπορεί να προστεθεί στο καλάθι αγορών Σχήµα 9.2 Η κεντρική σελίδα του καταστήµατος είναι γενικά λιτή, µε αρκετά προϊόντα. Η διαρρύθµιση είναι σαφής. Το µόνο µειονέκτηµα που δείχνει να έχει είναι η λίγο αραιή τοποθέτηση των προϊόντων. ε δείχνει, δηλαδή, να εκµεταλλεύεται σωστά το χώρο. Υπάρχουν επιλογές στο πάνω µέρος της σελίδας, διαµορφωµένες σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στις σελίδες του χρήστη, ενώ το δεύτερο περιέχει κάθε είδους προσφορές, προτάσεις και επιλογές προϊόντων. Στο αριστερό µέρος υπάρχουν τα links για τις κατηγορίες των προϊόντων. Όλες αυτές οι επιλογές φαίνονται σε όλο το site. Το πρώτο επίπεδο εκτός από την εγγραφή περιέχει το καλάθι, την επισκόπηση των παραγγελιών, την επικοινωνία και την βοήθεια. Η επισκόπηση των παραγγελιών είναι καλά οργανωµένη. ίνει την δυνατότητα στο χρήστη να δει όλα τα στοιχεία των παλαιότερων παραγγελιών που έχει κάνει, καθώς και την κατάσταση των τρεχουσών παραγγελιών του. Η βοήθεια είναι πολύ µικρή, και δε λεει τίποτα το ιδιαίτερο. Είναι µάλλον αδιάφορη. Η σελίδα για την επικοινωνία είναι σαφής και λειτουργική. Ελέγχει ότι το που δίνεις έχει µορφή . εν παρουσιάζει καµία ιδιαιτερότητα. Χρήσιµο είναι ακόµα το ότι προσδιορίζεται στην σελίδα ότι όλες οι τιµές περιλαµβάνουν ΦΠΑ, καθώς και ότι υπάρχουν σε εµφανές σηµείο οι όροι συναλλαγής για το site. 128

130 Κατάλογος προϊόντων: Εδώ οι επιλογές δεν εµφανίζονται σωστά. Ο τίτλος του διπλανού είναι πολύ µεγάλος. Οι υποκατηγορίες της συγκεκριµένης κατηγορίας. Η υποκατηγορία που έχουµε επιλέξει φαίνεται µε µπλε χρώµα Στις κατηγορίες, δεν φαίνεται ποια έχει επιλεγεί. Εδώ υπάρχουν δευτέρου επιπεδου υποκατηγορίες Οι τιµές αναφέρονται σε ευρώ και σε δραχµές Οι εικόνες των προϊόντων είναι ίδιες. Σχήµα 9.3 ίνονται οι ίδιες επιλογές που υπήρχαν και στην αρχική σελίδα. Εισαγωγή στο καλάθι και λεπτοµέρειες Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προτάσεων (άλλες για δώρα, άλλες που είναι τα «εξελιγµένης τεχνολογίας», προσφορές, το τι προϊόντα θα εµφανιστούν στο site στο µέλλον και ολοκληρωµένες λύσεις). Οι κατηγορίες είναι σαφής, µεγάλες και ευδιάκριτες. Αφού ο χρήστης επιλέξει κάποια, εµφανίζονται κάποια προϊόντα από την κατηγορία, και εµφανίζονται όλες οι υποκατηγορίες στο πάνω µέρος της οθόνης. Μπορεί να υπάρχουν και υποκατηγορίες των υποκατηγοριών για να διαλέξει, οι οποίες εµφανίζονται αφού επιλέγεί η υποκατηγορία του πρώτου επιπέδου.. Συνολικά µάλλον µπερδεύει λίγο. Η παρουσίαση των προϊόντων είναι όπως στην πρώτη σελίδα, λιτή, µε τις ελάχιστες πληροφορίες, αρκετά καθαρές εικόνες και δυνατότητες τόσο να αγοράσεις, όσο και να δεις επιπλέον πληροφορίες. Είναι άσχηµο το ότι η εικόνα δεν έχει link, µε αποτέλεσµα να χρειάζεται να ψάχνεις για να βρεις το link για να δεις τις επιπλέον πληροφορίες. Ακόµα χειρότερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια φωτογραφία. Υπάρχει δηλαδή µία φωτογραφία που αντιστοιχεί στο είδος του προϊόντος, και αυτή εµφανίζεται σε όλα τα προϊόντα. Υπάρχουν οι τιµές τόσο σε δρχ όσο και σε ευρώ. 129

131 Παρουσίαση προϊόντος: Η εικόνα είναι λίγο θολή και ασαφής και δεν είναι clickable. Η τιµή εµφανίζεται σε δύο νοµίσµατα. Υπάρχουν και πληροφορίες για το πόσους πόντους κερδίζει κανείς αγοράζοντας το προϊόν Εισαγωγή του προϊόντος στο καλάθι αγορών Η περιγραφή είναι πολύ µικρή. Έχει µόνο τα απολύτως απαραίτητα Υπάρχει δυνατότητα να ενηµερώσεις τους φίλους σου για αυτό το προϊόν Το µόνο back σε όλο το site Σχήµα 9.4 Η λεπτοµερής παρουσίαση του προϊόντος έχει υπερβολικά λίγες πληροφορίες. Η περιγραφή είναι µε τη µορφή bullets, και όχι κειµένου, και δίνει τις ελάχιστες, αν όχι λιγότερες πληροφορίες. Από τη σελίδα αυτή µπορεί κανείς να βάλει το προϊόν στο καλάθι του ή να ενηµερώσει για αυτό κάποιο φίλο του. Σε αυτή τη σελίδα υπάρχει κουµπί για επιστροφή στην προηγούµενη σελίδα (το µόνο back σε όλο το site). εν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιο κουµπί. Υποτίθεται ότι ο χρήστης χρησιµοποιεί το «path» για να παει πίσω. εν είναι πολύ ενοχλητικό, αλλά µάλλον λείπει. Καλή εντύπωση δίνει η επιλογή για ενηµέρωση ενός φίλου για το προϊόν. Η επιλογή αυτή είναι λειτουργική και εξυπηρετεί αρκετά τον χρήστη. Επίσης καλό είναι και το ότι υπάρχει σύστηµα πριµοδότησης πολλαπλών αγορών. Συγκεκριµένα, αν έχεις κάρτα από τον Γερµανό, σου δίνει µπόνους πόντους µε κάθε αγορά, ανάλογους µε την αξία της αγοράς. Οι πόντοι αυτοί αντιστοιχούν σε έκπτωση σε επόµενες αγορές (80 πόντοι δρχ). Μπορείς ακόµα και να αγοράσεις ολόκληρο προϊόν µε πόντους, αν συγκεντρώσεις αρκετούς. 130

132 Αναζήτηση: ίνεται η δυνατότητα για αγορά ή για περισσότερες πληροφορίες Εµφανίζεται µόνο ο τίτλος του προϊόντος Σελιδοποίηση για να µη φαίνονται πολλά προϊόντα σε κάθε σελίδα Σχήµα 9.5 Η αναζήτηση λειτουργεί γενικά µε OR λογική. εν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιµοποιηθούν τελεστές. Συνολικά λειτουργεί ψάχνοντας το κείµενο που εισάγει ο χρήστης σε όλο τον τίτλο του προϊόντος, και όχι στην περιγραφή. Στο παράδειγµα του σχήµατος 9.8 υπάρχουν τα αποτελέσµατα που προέκυψαν για την αναζήτηση «ΝΟΚΙΑ». Βλέπουµε ότι εµφανίστηκαν κανονικά προϊόντα που περιέχουν τη λέξη ΝΟΚΙΑ στον τίτλο τους, ενώ αντίθετα δε εµφανίστηκαν αυτά τα οποία το περιέχουν µόνο στην περιγραφή τους. Επίσης, η αναζήτηση δεν αντιµετωπίζει πρόβληµα όταν δοθούν χαρακτήρες όπως ο ή ο «%». Λειτουργεί κανονικά. Το αποτέλεσµα που εµφανίζει, είναι συνοπτικό, µε τη µορφή λίστας, χωρίς φωτογραφία και τιµή. εν ξεχωρίζουν πολύ καλά τα προϊόντα µεταξύ τους γιατί δεν υπάρχει κάποιο διαχωριστικό (µία γραµµή ή κάτι παρόµοιο). Υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσει ο χρήστης το προϊόν στο καλάθι του ή να δει λεπτοµέρειες για αυτό. Τέλος, υπάρχει σελιδοποίηση για να φαίνεται περιορισµένος αριθµός προϊόντων σε κάθε σελίδα. 131

133 Καλάθι αγορών: Εδώ επιλέγεται η ποσότητα αγοράς Οι πληροφορίες της παραγγελίας Επιλέγοντας εδώ, διαγράφεται η συγκεκριµένη παραγγελία από το καλάθι Επιλέγοντας εδώ ο χρήστης οδηγείται στις φόρµες ολοκλήρωσης της παραγγελίας Επιστροφή στον κατάλογο των προϊόντων Πατώντας αυτό το κουµπί ενηµερώνεται η φόρµα του καλαθιού Σχήµα 9.6 Βασίζεται στο shopping basket. Κάνοντας click στο εικονίδιο, προστίθεται το προϊόν στο καλάθι των αγορών. Μόλις προστεθεί, υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί η ποσότητα, να διαγράφει ή να ολοκληρωθεί η παραγγελία. Από το καλάθι δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής πίσω στο προϊόν ούτε καν µε το back του browser. Γενικά αυτό είναι αρκετά κουραστικό. Αν εισαχθούν αρνητικές τιµές ή µηδέν στο καλάθι, απλά τις αγνοεί. Ίσως θα έπρεπε να βγάζει ένα µήνυµα. 132

134 Εγγραφή νέου µέλους: Τα πεδία για το login και το password Τα κουµπιά για την υποβολή και τον καθαρισµό της φορµάς Τα πεδία αυτά είναι υποχρεωτικά. Ίσως θα µπορούσαν να µην είναι Σχήµα 9.7 Η εγγραφή απαιτεί πολλά πεδία. ε βγάζει επιβεβαίωση όταν είναι πετυχηµένη, το οποίο µπορεί να µπερδέψει το χρήστη. Τα λάθη βγαίνουν µε javascript παράθυρο. Το ελέγχεται για το αν έχει τη σωστή µορφή. Ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα της διαδικασίας είναι ότι αν κάνεις λάθος την επιβεβαίωση του password ή υπάρχει το username σου σβήνει όλη την φόρµα. Επίσης, δεν ελέγχεται αν είναι νούµερα το τηλέφωνο και ο ΤΚ, αν είναι γράµµατα η χώρα κ.ο.κ. Υπάρχει επιλογή για το αν θέλει ο χρήστης να λαµβάνει newsletter. Υπάρχουν ακόµα κουµπί για καθαρισµό της φόρµας, και, φυσικά, κουµπί για την υποβολή της. Επίσης είναι κακό που άµα κάνει ο χρήστης ένα λάθος, δεν µένει η φόρµα συµπληρωµένη µε τα στοιχεία που είχε εισάγει πριν. 133

135 ιαδικασία αγοράς: Εδώ γίνεται η επιλογή Νοµού Εδώ γίνεται η επιλογή ήµου Εδώ γίνεται η επιλογή καταστήµατος Σχήµα 9.8 Οι αγορές γίνονται µε SSL (128 bits). Αφού επιλεγεί η ολοκλήρωση, πρέπει να επιλέγούν ο νοµός, ο δήµος και το συγκεκριµένο κατάστηµα σε διαδοχικές σελίδες. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι καλύτερο για το χρήστη. Απαιτεί να φορτωθούν πολλές σελίδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στη συνέχεια ενηµερώνεται ο χρήστης για το πότε να παραλάβει τα προϊόντα από το κατάστηµα. Προφανώς αυτή η διαδικασία δεν είναι πολύ καλή για ηλεκτρονικό κατάστηµα. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο είδος διανοµής, για να αποφεύγεται η παρουσία του πελάτη στο κατάστηµα. Ουσιαστικά µε αυτή τη διαδικασία καταργείται η έννοια του e-commerce. Συνολικά, από την πρώτη σελίδα µέχρι την ολοκλήρωση της αγοράς απαιτούνται 7 clicks. 134

136 Αρχική σελίδα: Αυτά τα links είναι εντελώς δυσνόητο το τι κάνουν. εν είναι καν εµφανές ότι πρόκειται για links. Υπερβολικά πολλές διαφηµίσεις Πολλές κατηγορίες. Είναι καλό που είναι πολύ αναλυτικές αλλά δεν είναι πολύ καλοί οι χρωµατισµοί, µε αποτέλεσµα να µην είναι πολύ Η περιγραφή στην παρουσίαση των προϊόντων είναι τµηµατική Αυτά τα links είναι καλά. Οδηγούν στις προσωπικές σελίδες του χρήστη Προσφορές προϊόντων Ενηµέρωση για την κάρτα του site Προβάλλεται η υποστήριξη από µεγάλες εταιρίες Σχήµα 10.1 Η πρώτη σελίδα του homeshop είναι φορτωµένη, µε πάρα πολλές διαφηµίσεις. Εµφανίζει αρκετά προϊόντα από διάφορες κατηγορίες αλλά µε ένα πολύ µικρό κοµµάτι από την περιγραφή τους. Ειδικά όταν πρόκειται για βιβλία ή DVD δεν µπορεί κανείς να καταλάβει τίποτα για το προϊόν. Τα προϊόντα καλύπτουν το κεντρικό µέρος της σελίδας. Οι κατηγορίες που έχει είναι πολλές και είναι αρκετά σαφείς. Καλύπτουν το αριστερό µέρος της σελίδας. Το µόνο πρόβληµα είναι ότι οι γραµµατοσειρές δεν είναι ευανάγνωστες και τα χρώµατα είναι λίγο σκούρα και δυσδιάκριτα. Όσον αφορά στα links που υπάρχουν στην πρώτη σελίδα, περίπου οι µισές επιλογές, παρουσιάζονται καλά, σε ένα τµήµα στο πάνω µέρος της σελίδας. Οι υπόλοιπες δίνονται µε εικονίδια χωρίς περιγραφή στην κορυφή της σελίδας. εν είναι καν σαφές ότι πρόκειται για links, πόσο µάλλον για το που οδηγούν. Μάλιστα, 135

137 πολλές σηµαντικές επιλογές βρίσκονται εκεί, όπως η βοήθεια και η επιστροφή στην αρχική σελίδα, που είναι δύσκολο να βρεθούν. Γενικά υπάρχει πολύ λίγη βοήθεια στο site. Καλύπτει µόνο τη διαδικασία αγοράς και αποστολής, και δεν υπάρχει link για αυτή αν δεν βρίσκεσαι σε κάποια από τις προσωπικές σελίδες του χρήστη, γεγονός που δηµιουργεί την εντύπωση ότι δεν υπάρχει καθόλου. Υπάρχει επίσης εταιρικό προφίλ και πολιτική ασφαλείας, καθώς και πολιτική επιστροφής των προϊόντων, αλλά δεν υπάρχει καθόλου FAQ. Όσον αφορά στην επικοινωνία, δίνονται στοιχεία επικοινωνίας µε την εταιρεία, αλλά όχι φόρµα. Παρέχονται, δηλαδή, µόνο offline τρόποι επικοινωνίας. Τα links του πάνω µέρους συµπεριλαµβάνουν επίσης τις σελίδες του χρήστη, από τις οποίες µπορεί να αλλάξει τα στοιχεία του, να µπει στο σύστηµα, να δει το βιβλίο διευθύνσεών του, να δει το καλάθι αγορών του και τις παλιές παραγγελίες του. Τέλος, υπάρχουν και links στο δεξί µέρος της σελίδας. Αυτά περιέχουν προσφορές, µία λίστα µε τα πιο δηµοφιλή προϊόντα του site, καθώς και κάποιες πληροφορίες για µία κάρτα που προσφέρει το site. Οι κάτοχοι αυτής της κάρτας, έχουν ο προνόµιο µε κάθε αγορά τους να συµµετέχουν σε µία κλήρωση για δώρα. Γενικά αυτό το σύστηµα λειτουργεί σαν ένα είδος µπόνους για τους χρήστες. 136

138 Κατάλογος προϊόντων: Εδώ φαίνεται η κατηγορία που παρουσιάζεται τη συγκεκριµένη στιγµή Είναι άσχηµο το ότι δε φαίνεται εδώ η κατηγορία που εµφανίζεται Οι υποκατηγορίες της συγκεκριµένης κατηγορίας. Μπορεί να υπάρχει και δεύτερο επίπεδο υποκατηγοριών. Άσχηµο που είναι πολύ µικρά τα γράµµατα και σχεδόν δε φαίνονται. Η εικόνα του προϊόντος είναι ευκρινής και είναι καλό που έχει περίγραµµα. Είναι πολύ ενοχλητικό που δεν έχει περιγραφή. Σχήµα 10.2 Γενικά υπάρχουν προσφορές, αλλά αντιµετωπίζονται σαν απλά µία άλλη κατηγορία προϊόντων. Επιλέγοντας µία κατηγορία, εµφανίζονται κάποια προϊόντα από την κατηγορία αυτή, καθώς και όλες τις υποκατηγορίες στο πάνω µέρος της σελίδας. Οι υποκατηγορίες, σχεδόν δε φαίνονται, ειδικά στις κατηγορίες µε λίγες υποκατηγορίες. Επιλέγοντας κάποια υποκατηγορία εµφανίζονται πάλι κάποια προϊόντα από την υποκατηγορία, καθώς και τις υποκατηγορίες των υποκατηγοριών. Επιλέγοντας το τελευταίο επίπεδο υποκατηγορίας, βλέπεις κάποια προϊόντα σε αναλυτική µορφή όπως πριν (µε εικόνα και τιµή), ενώ όλα τα υπόλοιπα εµφανίζονται σε λίστα µόνο µε όνοµα και τιµή. Η παρουσίαση των προϊόντων µε την εικόνα, είναι αρκετά καλή, και είναι πολύ καλό το ότι υπάρχει περίγραµµα γύρω από την εικόνα, το οποίο δηµιουργεί µία αίσθηση αυτονοµίας των προϊόντων. Ξεχωρίζουν καλά το ένα από το άλλο και µπορεί κανείς να βάλει κάποιο προϊόν στο καλάθι ή να δει επιπλέον πληροφορίες για αυτό. Η παρουσίαση των προϊόντων στη συνοπτική µορφή που εµφανίζεται στην τελευταία υποκατηγορία είναι λίγο ασαφής, κι αυτό γιατί πολλά ονόµατα δεν είναι ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτικά µε αποτέλεσµα να µη µπορεί κάνεις να ξεχωρίσει περί τίνος πρόκειται βλέποντας µόνο το όνοµα. 137

139 Παρουσίαση προϊόντων: Η εικόνα του προϊόντος είναι clickable. Όταν επιλεγεί εµφανίζεται σε µεγαλύτερο µέγεθος. Η επιλογή για να συµπεριληφθεί το προϊόν στο καλάθι είναι πολύ µικρή. Σχεδόν δε φαίνεται. Η περιγραφή του προϊόντος είναι καλή. είχνει πολύ άσχηµο όµως το ότι άλλες φορές είναι στο ελληνικά κι άλλες στα αγγλικά. Η τεχνική περιγραφή είναι καλή. ίνει πολλά στοιχεία για το προϊόν. Σχήµα 10.3 Η µεγάλη περιγραφή του προϊόντος που εµφανίζεται όταν επιλεγεί έχει καλές περιγραφές γενικότερα. Κακή εντύπωση δίνει το γεγονός ότι είναι οι µισές στα Αγγλικά και οι µισές στα Ελληνικά. Η τεχνικές περιγραφές αντίθετα είναι πολύ καλές. ίνεται επίσης η δυνατότητα να δει ο χρήστης και µία µεγαλύτερη εικόνα του προϊόντος. Τόσο η εικόνα του προϊόντος, όσο και η µεγαλύτερη εικόνα είναι ευκρινείς και από καλή οπτική γωνία. Οι τιµές παρουσιάζονται και σε ευρώ. Είναι επίσης αρνητικό το ότι το εικονίδιο για να ενταχθεί το προϊόν στο καλάθι είναι πολύ µικρό, µε αποτέλεσµα να µη φαίνεται σχεδόν. Θεωρώντας ότι η σηµαντικότερη επιλογή σε µία σελίδα προϊόντος είναι αυτή που οδηγεί στην αγορά του, κάνει εντύπωση το γεγονός ότι έχει περιοριστεί σε ένα τόσο µικρό χώρο και σε µία αφανή θέση στη σελίδα. 138

140 Αναζήτηση: Σχήµα 10.4 Το πλαίσιο αυτό εµφανίζεται µόλις επιλεγεί το link «σύνθετη αναζήτηση». ίνει δυνατότητες τόσο βασικής όσο και σύνθετης αναζήτησης. Η βασική αναζήτηση γίνεται τόσο στον τίτλο, όσο και στην περιγραφή των προϊόντων. Η αναζήτηση δεν δέχεται πολλαπλές λέξεις, προσπαθεί να βρει το ακριβές κείµενο, ακόµα κι αν αυτό περιέχει κενά. Αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως καλό, γιατί αν κάποιος δώσει πάνω από µία λέξη, θα θέλει πιθανότατα προϊόντα που να περιέχουν και τις δύο λέξεις και όχι απαραίτητα συνεχόµενα. Παρέχεται επίσης αναζήτηση βάση κατηγορίας και βάση τιµής. Η αναζήτηση βάση κατηγορίας επιδρά πάνω στις άλλες αναζητήσεις για να επιστραφούν αποτελέσµατα µόνο από µία συγκεκριµένη κατηγορία. Η αναζήτηση βάση τιµής επιστρέφει µόνο προϊόντα µέσα στα όρια τιµής που έχει ορίσει ο χρήστης. 139

141 Είναι ωραίο που φαίνεται εδώ η κατηγορία του κάθε προϊόντος. Μπορεί να βάλει κανείς το προϊόν στο καλάθι αγορών Εδώ φαίνεται η αναζήτηση της οποίας φαίνονται τα αποτελέσµατα Σχήµα 10.5 Τα αποτελέσµατα της αναζήτησης παρουσιάζονται σε µορφή λίστας, µε τις τιµές τους, πολύ συνοπτικά αλλά ευκρινώς. Η διάταξή τους είναι αλφαβητική. Μπορεί κανείς να τα βάλει απευθείας στο καλάθι ή να δει επιπλέον πληροφορίες. Είναι πολύ καλό το ότι εµφανίζεται αριστερά από κάθε προϊόν η κατηγορία στην οποία ανήκει σε µορφή εικονιδίου. Στο κάτω µέρος εµφανίζεται το σύνολο των αποτελεσµάτων. Αν υπάρχουν πολλά αποτελέσµατα εµφανίζεται µόνο ένα µέρος τους στη σελίδα και εµφανίζεται η επιλογή να εµφανιστεί η επόµενη σελίδα. 140

142 Καλάθι αγορών: Εδώ ο χρήστης ορίζει την ποσότητα αγοράς. Επιλέγοντας αρνητικό νούµερο εµφανίζεται ένα πρόβληµα. Σχήµα 10.6 Οι συναλλαγές βασίζονται στο shopping basket και έχουν 128-bit SSL. Προσθέτοντας το προϊόν στο καλάθι, αυτό εµφανίζεται και ο χρήστης µπορεί να δει τα προϊόντα που έχει επιλέξει, να αλλάξει τις ποσότητες ή να τα διαγράψει. Βάζοντας αρνητική τιµή στο καλάθι, βγαίνει ένα µήνυµα λάθους. Στο µήνυµα λάθους υπάρχει η επιλογή Go Back. Επιλέγοντας αυτό, το σύστηµα εµφανίζει το back-end που χρησιµοποιεί το site.. Εξαιρετικά επικίνδυνο λάθος από πλευράς ασφαλείας. 141

143 Εγγραφή νέου µέλους: Τα υποχρεωτικά στοιχεία. Εντυπωσιάζει αρνητικά η απουσία login. Χρησιµοποιείται το σαν αναγνωριστικό. Προαιρετικές επιλογές που είναι απαραίτητες για την έκδοση τιµολογίου Προαιρετικά δηµογραφικά στοιχεία. εν τα χρησιµοποιεί πουθενά, αλλά είναι καλό που υπάρχουν Σχήµα 10.7 Η εγγραφή του Homeshop ζητάει πάρα πολλά στοιχεία, αλλά λίγα από αυτά είναι υποχρεωτικά. Τα στοιχεία χωρίζονται σε υποχρεωτικά-προσωπικά, στοιχεία τιµολογίου (απαραίτητα για την έκδοση τιµολογίου) και προαιρετικά-δηµογραφικά. Τα δηµογραφικά στοιχεία δε χρησιµοποιούνται πουθενά στο site, για παράδειγµα για να γίνονται εξειδικευµένες προτάσεις. 142

144 Τα λάθη εντοπίζονται µε παράθυρα javascript όπως και η εγκυρότητα των τιµών στα πεδία. Στην έκδοση τιµολογίου ελέγχεται ακόµα και το αν είναι έγκυρο το ΑΜ που έβαλες. Γενικά η φόρµα είναι αρκετά σταθερή και εύχρηστη. Το µόνο που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι η απουσία login, αφού η αναγνώριση του χρήστη γίνεται µέσω του του. Επίσης αρνητικό είναι το ότι αν εισαχθεί κάτι λάθος πρέπει να χρησιµοποιηθεί το back για την επιστροφή στη φόρµα.. Τα στοιχεία που είχαν δοθεί πρέπει να εισαχθούν ξανά. 143

145 ιαδικασία αγοράς: Επιλογή διεύθυνσης αποστολής από το address book. Μπορεί να προστεθεί και νέα διεύθυνση Στοιχεία του µέλους του site το οποίο θα χρεωθεί. Στοιχεία αποστολής Επιλογή τρόπου χρέωσης. ωρεάν offline χρέωση µε πιστωτική κάρτα ή αντικαταβολή µε επιβάρυνση. Αναλυτική χρέωση Σχήµα 10.8 Επιλέγοντας ο χρήστης να αγοράσει το περιεχόµενο του καλαθιού, του δίνεται η επιλογή να διαλέξει σε ποιόν από τους προορισµούς που έχει ορίσει στο address book του θα στείλει το προϊόν (µπορεί αν θέλει να εισάγει µία καινούρια), αν θέλει τιµολόγιο και ορίζει τον τρόπο πληρωµής (αντικαταβολή ή κάρτα). Η πιστοποίηση της κάρτας δεν γίνεται online αλλά offline, από card reader. Έχει την πιστοποίηση τόσο της Verisign για το SSL, όσο και της WINBANK για τη χρέωση. Η αντικαταβολή χρεώνεται επιπλέον, ανάλογα µε το ποσό της κανονικής χρέωσης. Συνολικά το σύστηµα είναι αρκετά βολικό, ειδικά για τους συχνούς χρήστες. Απαιτεί 4 clicks για να γίνει η αγορά. Η δυνατότητα να επιλέγεις µεταξύ δεδοµένων διευθύνσεων επιτρέπει τη γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας αγοράς στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυµεί να στείλει το προϊόν κάπου που έχει ξαναστείλει στο παρελθόν. 144

146 Εισαγωγική σελίδα Στην εισαγωγική σελίδα του site υπάρχει ένα πολύ ωραίο flash. Επίσης δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να επιλέξει τη γλώσσα και το νόµισµα που θέλει να χρησιµοποιήσει. Η γλώσσα επιλέγεται ανάµεσα σε αγγλικά και ελληνικά, ενώ το νόµισµα ανάµεσα σε δραχµές / ευρώ και δολάρια. Αρχική σελίδα: Οι κατηγορίες. Κατατοπιστικές, αλλά τα εικονίδια είναι λίγο θολά και δε διαβάζονται εύκολα. Πληροφορίες και η προσωπική σελίδα του χρήστη Το πεδίο της αναζήτησης Τα links αυτά περιέχουν νέα προϊόντα, προτάσεις και προσφορές. Σχήµα 11.1 Χάρτης του site. Πολύ λειτουργικός. Προτάσεις προϊόντων. Ο χρήστης µπορεί να τα εντάξει στο καλάθι Εδώ είναι η φόρµα της επικοινωνίας Η κεντρική σελίδα του site είναι όµορφη και αρκετά λιτή. Έχει πολύ λίγες διαφηµίσεις και έχει τα χρώµατα που παραπέµπουν στην αλυσίδα καταστηµάτων την οποία εκπροσωπεί. Τα τµήµατα της σελίδας που βρίσκονται πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά, υπάρχουν σε όλες τις σελίδες του site. Το κεντρικό της τµήµα καλύπτεται από διάφορες πληροφορίες και νέα για το site, και κυρίως για τη διαδικασία πληρωµής του, η οποία είναι πρωτοποριακή. Τα γράµµατα που χρησιµοποιούνται είναι λίγο µικρά και, ως εκ τούτου, δυσδιάκριτα. Σηµειώνεται στη σελίδα ότι το site είναι σε δοκιµαστική φάση, δηλαδή η αγοραπωλησίες δεν είναι ακόµα κανονικές. Το δεξί µέρος της σελίδας παρουσιάζει κάποια προϊόντα. Οι προτάσεις αυτές είναι λίγες, και παρουσιάζονται απλά, µε µόνο τον τίτλο, την εικόνα και την τιµή τους. 145

147 ηµιουργεί άσχηµη εντύπωση το γεγονός ότι οι εικόνες των προϊόντων έχουν άνισα µεγέθη και διαφορετικά σχήµατα, µε αποτέλεσµα η παρουσίαση των προϊόντων να δείχνει ανοµοιόµορφη. Επίσης, οι εικόνες είναι λίγο θολές. Το δεξί µέρος της σελίδας περιέχει ακόµα τον χάρτη του site, ο οποίος παρουσιάζεται µε τη µορφή drop down µενού. Ο χάρτης είναι κατά τα φαινόµενα πλήρης και είναι ένα σηµαντικό βοήθηµα στην περιήγηση στο site. Το πάνω µέρος της σελίδας καλύπτεται από επιλογές που αφορούν στην προσωπική σελίδα του χρήστη, στη βοήθεια, στο εταιρικό προφίλ και στην επιστροφή στην αρχική σελίδα. Η βοήθεια και το FAQ είναι εξαιρετικά. Το FAQ είναι πραγµατικά τεράστιο και καλύπτει ότι απορία θα µπορούσε να έχει κανείς για τα επιµέρους προϊόντα που πωλούνται στο site (για παράδειγµα τι είναι το inverter στα Air Conditioner? ). Η βοήθεια από την άλλη καλύπτει κάθε απορία που θα µπορούσε να υπάρξει τόσο για τις συναλλαγές µέσω του site και τα µεταφορικά όσο και για τον τρόπο πλοήγησης µέσα σε αυτό. Γενικά η βοήθεια είναι το δυνατότερο στοιχείο του site. Η προσωπική σελίδα του χρήστη του επιτρέπει να αλλάξει τα στοιχεία σου και να δει τις παραγγελίες του (τόσο τις τρέχουσες όσο και τυχόν παλαιότερες που έχει κάνει). Επίσης, επιτρέπει στο χρήστη να κάνει παραµετροποίηση του καταστήµατος ώστε να βλέπει µόνο το είδος των προϊόντων που έχει επιλέξει. ίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε ένα χρήστη να επιλέξει να βλέπει στο site µόνο προϊόντα µίας κατηγορίας ή ενός συνόλου από κατηγορίες. Το εταιρικό προφίλ περιέχει επίσης διευθύνσεις καταστηµάτων και νέα για την αλυσίδα των καταστηµάτων. Είναι συνολικά προσεγµένο και λειτουργικό. Το κάτω µέρος της σελίδας περιέχει ένα σύνολο από links τα οποία οδηγούν στις προσφορές, τις προτάσεις, τα δηµοφιλέστερα προϊόντα και τα νέα προϊόντα. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει και link για την φόρµα επικοινωνίας, η οποία είναι αρκετά καλή. Υπάρχουν πληροφορίες για offline επικοινωνία και µία πολύ καλή φόρµα για online επικοινωνία. Μάλιστα, η επικοινωνία διαχωρίζεται ανάλογα µε το είδος της (ερώτηση, παρατήρηση, παράπονο κ.ο.κ.). Τέλος, το αριστερό τµήµα της σελίδας περιέχει τις κατηγορίες των προϊόντων του καταστήµατος, καθώς και την αναζήτηση. Συνολικά δηµιουργεί αρνητική εντύπωση το ότι δεν υπάρχει επιλογή ούτε για εγγραφή χρήστη ούτε για είσοδο στο σύστηµα. 146

148 Από εδώ αλλάζει εύκολα η κατηγορία που εµφανίζεται. Η γραµµατοσειρά µε την οποία εµφανίζονται τα προϊόντα είναι πολύ αχνή Κατάλογος προϊόντων: Εδώ επιλέγεται το αν θα φαίνεται η εικόνα των προϊόντων ή όχι Εδώ επιλέγεται το είδος της ταξινόµησης. Από εδώ µπορούν να προστεθούν προϊόντα στο καλάθι Εµφανίζει την επόµενη σελίδα προϊόντων Σχήµα 11.2 Επιλέγοντας µία κατηγορία ή κάποια από τις κατηγορίες προτάσεων και προσφορών, εµφανίζονται οι υποκατηγορίες της. Επιλέγοντας µία από αυτές, εµφανίζονται τα προϊόντα της σε λίστα. Στη συνέχεια, υπάρχει η επιλογή να παρουσιαστούν τα ίδια προϊόντα µε εικόνες, καθώς και να αλλαχτεί η σειρά µε την οποία θα εµφανίζονται. Η εµφάνιση χωρίς εικόνα περιλαµβάνει τον τίτλο, τον κωδικό, την τιµή εµπορίου (προφανώς στο κατάστηµα του Κωτσόβολου) και την τιµή του site για το προϊόν. Οι πληροφορίες είναι γραµµένες σε πολύ µικρή και αχνή γραµµατοσειρά, µε αποτέλεσµα να είναι δυσδιάκριτες, ίνεται επίσης για κάθε προϊόν η δυνατότητα να προστεθεί στο καλάθι αγορών. Οι άλλες επιλογές της σελίδας περιλαµβάνουν τη δυνατότητα να αλλαχτεί η ενεργή κατηγορία, την επιλογή για εµφάνιση των εικόνων καθώς και τον καθορισµό του κριτηρίου ταξινόµησης (δυνατές επιλογές είναι η τιµή και η αλφαβητική σειρά). Τέλος δίνεται η δυνατότητα να επιλεγεί ποια από τις σελίδες της συγκεκριµένης κατηγορίας θα εµφανιστεί, για την περίπτωση όπου τα προϊόντα της κατηγορίας υπερβαίνουν την σελίδα σε µέγεθος. 147

149 Οι εικόνες είναι πολύ καθαρές Οι τιµές και η δυνατότητα αγοράς φαίνονται καθαρότερα Σχήµα 11.3 Η εµφάνιση µε εικόνα περιέχει επίσης και εικόνες για τα προϊόντα, οι οποίες είναι ευκρινείς. Σε αυτή την παρουσίαση είναι επίσης εµφανέστερες τόσο η τιµή του προϊόντος, όσο και η δυνατότητα αγοράς του. Οι υπόλοιπες επιλογές παραµένουν ως έχουν. 148

150 Παρουσίαση προϊόντος. Επιστροφή στην κατηγορία Η εικόνα του προϊόντος είναι µεγάλη και καθαρή Η περιγραφή για το προϊόν είναι πολύ µικρή, και αχνογραµµένη Τιµή, στην οποία φαίνεται και η έκπτωση σε σχέση µε το κατάστηµα Εισαγωγή του προϊόντος στο καλάθι Η τιµές είναι µε ΦΠΑ Σχήµα 11.4 Η παρουσίαση του προϊόντος είναι µάλλον ελλιπής. Η περιγραφή που εµφανίζεται είναι πολύ µικρή περιγραφή του προϊόντος και είναι σε µορφή κουκκίδων και όχι κειµένου. Επιπλέον η γραµµατοσειρά είναι πολύ αχνή, µε αποτέλεσµα να είναι δυσανάγνωστη. Η περιγραφή περιλαµβάνει ακόµα µία µεγαλύτερη εικόνα του προϊόντος. Υπάρχει επίσης δυνατότητα να συµπεριληφθεί το προϊόν στο καλάθι. Η τιµή εµφανίζεται τόσο σε ευρώ όσο και σε δραχµές, ενώ γίνεται απευθείας σύγκριση της τιµής που υπάρχει στο site σε σχέση µε την τιµή που προσφέρεται στο κατάστηµα. 149

151 Αναζήτηση: Για κάθε υποκατηγορία υπάρχει και ξεχωριστή αναζήτηση βάση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών αυτής της υποκατηγορίας Υπάρχει η δυνατότητα για αναζήτηση σε όλο το site, ή σε µία συγκεκριµένη κατηγορία, είτε βάση κατασκευαστή είτε βάση τιµής Είναι άσχηµο που δεν µπορεί να συνδυαστεί η κλασική αναζήτηση µε την εκτεταµένη αναζήτηση Επιλέγοντας εδώ εµφανίζονται τα αποτελέσµατα της αναζήτησης Η κανονική αναζήτηση αφορά µόνο στον τίτλο του προϊόντος. Άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι ψάχνει να βρει ακριβώς το string που θα εισαχθεί, ακόµα κι αν υπάρχει κενό σε αυτό. Η εκτεταµένη αναζήτηση έχει πολύ εντυπωσιακές δυνατότητες. Υπάρχει γενικά αναζήτηση µε βάση την τιµή, την κατηγορία και τον κατασκευαστή. Αυτά τα είδη αναζήτησης όµως είναι δυνατόν να συνδυαστούν και µε επιµέρους αναζητήσεις που θα αφορούν τα συγκεκριµένα χαρακτηριστικά της κατηγορίας. Επιλέγοντας, δηλαδή µία υποκατηγορία από το µενού στο πάνω µέρος της φόρµας, και επιλέγοντας «Αναζήτηση µε χαρακτηριστικά», εµφανίζεται στο κάτω µέρος της φόρµας ένα σύνολο από επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά της κατηγορίας που επελέγη. Έτσι, επιλέγοντας «Τηλεόραση» µπορεί να γίνει αναζήτηση βάση ιντσών οθόνης, βάση του ρυθµού ανανέωσης, βάση του αν έχει Teletext κ.α. Τα αποτελέσµατα της αναζήτησης εµφανίζονται στην ίδια µορφή που εµφανίζεται και τα προϊόντα µίας κατηγορίας, σε λίστα, και µε την επιλογή για το αν θα εµφανιστεί εικόνα ή όχι. υστυχώς αρνητική εντύπωση δηµιουργεί το ότι δεν έχουν προσεχτεί οι µη αποδεκτοί χαρακτήρες, µε αποτέλεσµα όταν εισαχθεί ο χαρακτήρας να εµφανίζεται λάθος: Invalid character λάθος από το ODBC ι Καλάθι αγορών: 150

152 Τίτλοι προϊόντων στο shopping basket. Είναι αχνογραµµένοι όπως όλοι οι τίτλοι στο site Από εδώ µπορεί κανείς να προσθέσει ή να αφαιρέσει προϊόντα στο καλάθι Εδώ εµφανίζεται η συνολική χρέωση Από εδώ χειρίζεται ο χρήστης το shopping basket του. Το καλάθι είναι προσωπικό για το χρήστη και δεν χάνεται όταν κλείσει ο browser Η διαδικασία αγοράς βασίζεται στο shopping basket. Προσθέτοντας το προϊόν στο καλάθι ο χρήστης µεταφέρεται σε αυτό και µπορεί να αλλάξεις την ποσότητα ή να διαγράψει κάποιο προϊόν από αυτό. Το καλάθι είναι προσωπικό για κάθε χρήστη. Κάθε εγγεγραµµένος χρήστης έχει το δικό του, και τα προϊόντα σε αυτό παραµένουν ακόµα κι όταν κλείσει ο browser, µέχρι είτε να τα αγοράσει, είτε να τα αφαιρέσει. Αυτό προστατεύει το χρήστη από δυσάρεστα προβλήµατα όπως το να χάνεται ένα καλάθι που έχει δηµιουργήσει επειδή λόγου χάρη έπεσε το δίκτυο. Το καλάθι ελέγχει επίσης το να µη µπαίνουν αρνητικές τιµές σε αυτό. Το µόνο πρόβληµα είναι ότι δεν εµφανίζεται ένα σχετικό µήνυµα όταν συµβαίνει αυτό. Απλώς οι αλλαγές που αφορούν σε αρνητικές τιµές, αγνοούνται. ι 151

153 Εγγραφή νέου µέλους: Ζητούνται πάρα πολλά στοιχεία, αλλά πολύ λίγα είναι υποχρεωτικά Αυτά τα πεδία δίπλα στην χώρα και τον νοµό, δεν είναι σαφές το τι κάνουν Τα στοιχεία για το login και το password Σχήµα 11.7 Η φόρµα εγγραφής του site ζητάει πάρα πολλά στοιχεία, αλλά πολύ λίγα από αυτά απαιτούνται. Συγκεκριµένα, τα µόνα υποχρεωτικά στοιχεία είναι το login, το password, το όνοµα και το . Ο έλεγχος για τα µη συµπληρωµένα πεδία γίνεται µε javascript, όπως και ο έλεγχος για λάθη εισαγωγής (γράµµατα στο τηλέφωνο, πολύ µικρό τηλέφωνο, όχι σωστή µορφή στο , κ.ο.κ.). Αν µετά από κάποιο λάθος ο χρήστης επιστρέψει στην φόρµα αυτή παραµένει συµπληρωµένη µε τα προηγούµενα στοιχεία που είχε εισάγει. Παρόλα αυτά η φόρµα παρουσίασε κάποια φορά ένα λάθος στη βάση. εν στάθηκε δυνατό να αναπαραχθεί αυτό το λάθος. Επίσης, όταν ένα πεδίο είναι συµπληρωµένο και προσπαθήσει ο χρήστης να το σβήσει, το σύστηµα εµφανίζει λάθος στη µορφή του εισαγοµένου κειµένου. ηλαδή, αν προσπαθήσει κανείς να σβήσει το τηλέφωνο, το σύστηµα θα εµφανίσει λάθος ότι το τηλέφωνο πρέπει να αποτελείται από 7 12 νούµερα, ακόµα κι αν είναι κενό. 152

154 ιαδικασία αγοράς: Ζητούνται τα στοιχεία του παραλήπτη του προϊόντος. Απαιτούνται όλα Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει να συµπληρωθούν αυτόµατα τα προσωπικά στοιχεία που δήλωσε κατά την εγγραφή του, τα στοιχεία της τελευταίας αγοράς του ή τίποτα. Σχήµα 11.8 Επιλέγοντας ο χρήστης να αγοράσει, µεταφέρεται σε µία σελίδα όπου συµπληρώνει τα στοιχεία αποστολής. Ο χρήστης µπορεί να συµπληρώσει αυτόµατα τα στοιχεία που δήλωσε κατά την εγγραφή ή τα στοιχεία της τελευταίας σου αγοράς. Μπορεί φυσικά να επιλέξει να συµπληρώσει και διαφορετικά στοιχεία. Το προϊόν µε κόκκινα έχει εξαντληθεί. Αφαιρείται αυτόµατα από το καλάθι. Θα µπορούσε αφού έχει εξαντληθεί να µην εµφανίζεται καθόλου στο site Το νέο σύνολο αφορά στην τιµή των προϊόντων χωρίς τα εξαντληµένα Σχήµα

155 Ο χρήστης επιλέγει τα στοιχεία χρέωσης Οι ίδιες επιλογές µε πριν είναι δ θέ Σχήµα Επιλογή µεταξύ απόδειξης και τιµολογίου Επιλογή του τρόπου πληρωµής, ανάµεσα σε online χρέωση κάρτας, ηλεκτρονικό πορτοφόλι και αντικαταβολή. Σχήµα Στη συνέχεια, γίνεται έλεγχος αποθέµατος. Αρκετά καλό το ότι ελέγχεται αυτό. Ενηµερώνει τον χρήστη αν κάποια προϊόντα έχουν εξαντληθεί. Βέβαια, θα ήταν καλύτερο να τα µην εµφανίζονται καν στο site τα προϊόντα όταν τελειώνουν. Τα προϊόντα που έχουν εξαντληθεί αφαιρούνται αυτόµατα από το καλάθι, εµφανίζονται µε κόκκινα γράµµατα και το σύνολο υπολογίζεται ξανά. Αν υπάρχουν τα προϊόντα που παραγγέλθηκαν, ζητούνται τα στοιχεία της χρέωσης. Η διαδικασία είναι ίδια µε την εισαγωγή των στοιχείων αποστολής. 154

156 Επίσης ο χρήστης πρέπει να επιλέξει τη µορφή παραστατικού που προτιµά και τον τρόπο πληρωµής. Υπάρχει πολύ µεγάλη ποικιλία σε τρόπους πληρωµής. Υποστηρίζεται SET, SSL (128-bit), όλες οι πιστωτικές κάρτες και αντικαταβολή. Οι κάρτες χρεώνονται on-line. Η SSL πληρωµή γίνεται µέσα από το site της τράπεζας, κι όχι µέσα από το ίδιο το site. Αυτό παρέχει το πλεονέκτηµα της κάπως αυξηµένης αίσθησης ασφάλειας, αλλά καθυστερεί σηµαντικά την όλη διαδικασία. Τέλος, ζητείται να επιβεβαιωθεί η παραγγελία συνολικά, και µετά ζητούνται τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, αν αυτή έχει επιλεγεί. Συνολικά η διαδικασία απαιτεί 7 clicks. 155

157 Αρχική σελίδα: Αυτά τα link οδηγούν στη βοήθεια Εδώ παρουσιάζονται οι κατηγορίες Εδώ εµφανίζεται µε ποια όνοµα έχει κάνει login ο χρήστης. Το site θυµάται τον τελευταίο χρήστη µε τον οποίο είχε µπει κάποιος στο σύστηµα, και κάνει αυτόµατα login µε αυτόν τον κωδικό. Βέβαια, αν ο χρήστης θέλει µπορεί να αλλάξει κωδικό. Προτάσεις και προσφορές. εν είναι σε πολύ εµφανές σηµείο. Υπάρχει ψηφοφορία για θέµατα που αφορούν στα προϊόντα του site Εδώ παρουσιάζονται τα νέα προϊόντα που προστέθηκαν στο site. Σχήµα

158 Η αρχική σελίδα είναι συµπαθητική, αν και λίγο µεγάλη. Τα γράµµατα είναι λίγο δυσδιάκριτα, αλλά όχι πολύ. Το κεντρικό τµήµα της σελίδας περιέχει τις κατηγορίες Κάθε µία από αυτές έχει δική της εικόνα, και από κάτω εµφανίζονται οι υποκατηγορίες της. Επίσης για κάθε υποκατηγορία υπάρχει και ξεχωριστό δώρο, το οποίο αναφέρεται. Το δεξί και το αριστερό µέρος της οθόνης καταλαµβάνονται από τα καινούρια προϊόντα τα οποία εµφανίζονται στο site. Υπάρχουν καινούρια προϊόντα για τις περισσότερες από τις κατηγορίες. Το αριστερό µέρος περιέχει ακόµα το καλάθι του χρήστη, τη λίστα µε τα προϊόντα που έχει δηλώσει ότι τον ενδιαφέρουν και µία ψηφοφορία για θέµατα σχετικά µε τα προϊόντα που πωλούνται στο site. Το πάνω µέρος της σελίδας, περιέχει τις κατηγορίες ξανά, καθώς και links για τη βοήθεια, τις προσωπικές σελίδες του χρήστη, καθώς και τις προτάσεις και τις προσφορές του site, οι οποίες περιλαµβάνουν νέες κυκλοφορίες, αναµενόµενα προϊόντα, ευκαιρίες και νέα προϊόντα. Οι προσωπικές σελίδες του χρήστη του δίνουν την δυνατότητα να δει τις παλιές του παραγγελίες, τη λίστα αγορών του, να αλλάξει τα στοιχεία του, να ρυθµίσει ένα βιβλίο διευθύνσεων για αποστολές, να αλλάξει τις προεπιλογές που έχει για το που θα στέλνονται τα προϊόντα που παραγγέλνει, και να δει τις κριτικές που έχει γράψει. Επίσης µπορεί να επιλέξει τον τρόπο πληρωµής που θέλει να χρησιµοποιεί. Χρησιµότερες από αυτές τις επιλογές είναι το βιβλίο διευθύνσεων, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ένα σύνολο διευθύνσεων προς το οποίο επιθυµεί να αποστέλλονται τα προϊόντα και η δυνατότητα να ορίσει κανείς τις προεπιλογές τις οποίες θα χρησιµοποιεί κατά την παραγγελία του. Τέλος, το κάτω µέρος της σελίδας οδηγεί στην αναλυτική βοήθεια και στην επικοινωνία. Υπάρχει πολύ αναλυτική βοήθεια για τα πάντα (περιήγηση στο site, παραγγελίες, διανοµή, ασφάλεια, επιστροφές κ.ο.κ.). ίνονται παραδείγµατα και εικόνες που εξηγούν πολύ καθαρά την χρήση του site. Η επικοινωνία είναι σε πολύ βασικά επίπεδα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για το πως µπορεί κανείς να επικοινωνήσει µε την εταιρεία, αλλά όχι κάποια φόρµα για άµεση επικοινωνία. ίνεται διεύθυνση, FAX και της εταιρείας. Επίσης, στην επικοινωνία υπάρχει και το εταιρικό προφίλ. Μάλλον λάθος θέση για να τοποθετηθεί, αφού ψάχνοντας το site, δηµιουργείται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει. Σηµαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι για τρεις µέρες το site δεν εµφανιζόταν λόγω λάθους στο asp, το οποίο τύπωνε συνέχεια προϊόντα, µε αποτέλεσµα να στέλνει σελίδες που δεν τελείωναν ποτέ. Αυτό ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό γιατί µε το που επέλεγε ο χρήστης το site, υποχρεωνόταν να περιµένει πολύ ώρα, και µετά «κολλούσε» ο browser. 157

159 Κατάλογος προϊόντων: Εδώ υπάρχουν προτάσεις από τη συγκεκριµένη κατηγορία που θα µπορούσαν να ενδιαφέρουν το χρήστη Τα δύο προϊόντα έχουν τα ίδια στοιχεία. Προφανώς είναι λάθος στον τρόπο εµφάνισής τους. Τα προτεινόµενα προϊόντα της κατηγορίας δεν παρουσιάζονται καλά Η παρουσίαση του κάθε προϊόντος είναι πολύ καλή Παρουσιάζονται νέα προϊόντα και τα πρώτα σε πωλήσεις Το δεξί µέρος της σελίδας είναι πολύ πιο κοντό από το αριστερό, µε αποτέλεσµα να εµφανίζεται ένας µεγάλος κενός χώρος στη µέση Σχήµα

160 Η παρουσίαση των προϊόντων µπορεί να γίνει ακολουθώντας τις προτάσεις, προσφορές, νέες κυκλοφορίες, αναµενόµενα προϊόντα ή τα Best Sellers. Ακόµα µπορεί να επιλεγεί µία κατηγορία προϊόντων, και ο τρόπος παρουσίασης διαφέρει λίγο από κατηγορία σε κατηγορία. Επιλέγοντας µία κατηγορία προϊόντων (τα DVD στο παράδειγµά), εµφανίζονται τέσσερα προϊόντα µε µεγάλη εικόνα και πολύ περισσότερα σε λίστα µε µικρότερες εικόνες Η παρουσίαση των προϊόντων µε τη µεγάλη εικόνα δεν είναι καλή, γιατί δεν αναφέρονται καθόλου στοιχεία για το προϊόν, εκτός από την τιµή. Επίσης, το δεύτερο προϊόν «κληρονοµεί» πάντα τα στοιχεία του πρώτου, τα οποία από κάποιο λάθος αναφέρονται στη θέση των δικών του. Η παρουσίαση της λίστας των προϊόντων είναι πολύ καλύτερη, µε µία µικρή αλλά πολύ κατατοπιστική περιγραφή και µε επαρκή στοιχεία για το κάθε προϊόν. Είναι επίσης πολύ καλό το γεγονός ότι επιλέγοντας κάποιο από τα στοιχεία του προϊόντος (το όνοµα ενός ηθοποιού για µία ταινία ή το συγγραφέα για ένα βιβλίο για παράδειγµα) γίνεται αυτόµατα αναζήτηση µε βάση αυτό το στοιχείο. Στο αριστερό και στο δεξιό µέρος της σελίδας εµφανίζονται προτάσεις και προσφορές µε βάση τη συγκεκριµένη κατηγορία. Αν για παράδειγµα βλέπει κανείς DVD, στο πλάι εµφανίζονται κάποιες λίστες από ταινίες της οποίες θα µπορούσε να ήθελε να δει, για παράδειγµα ταινίες που έχουν κερδίσει OSCAR ή ασπρόµαυρες ταινίες. Αρνητική εντύπωση κάνει όµως το ότι οι προτάσεις στη δεξιά µεριά είναι πάρα πολλές, µε αποτέλεσµα να υπάρχει ένα πολύ µεγάλο κενό στο κάτω µέρος της σελίδας στο κέντρο και αριστερά. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα να προσθέσει κανείς στο καλάθι το προϊών άµεσα. 159

161 Παρουσίαση προϊόντων: Η περιγραφή του προϊόντος είναι πολύ καλή Το προϊόν µπορεί να ενταχθεί στο καλάθι Εδώ προτείνονται σχετικά προϊόντα µε το παρόν Κριτική του περιοδικού Hitech Οι χρήστες µπορούν να βαθµολογήσουν το προϊόν Κριτικές από αναγνώστες για το προϊόν Τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος Σχήµα 12.3 Με την επιλογή ενός προϊόντος, εµφανίζεται µία εξαιρετική παρουσίασή του, η οποία περιέχει µεγάλη εικόνα µε πολύ καλή ευκρίνεια, καλή περιγραφή του προϊόντος, κριτικές για αυτό, βαθµολόγηση από τους χρήστες, και άλλα προϊόντα σχετικά µε αυτό. Η περιγραφή του προϊόντος περιλαµβάνει τους συντελεστές του (ηθοποιούς για ταινία, συγγραφείς για βιβλίο, µουσικούς για άλµπουµ) καθώς και µία µικρή περιγραφή της υπόθεσης και του ύφους του. Ακολουθεί µία εκτενής κριτική από κάποιο περιοδικό σχετικό µε το είδος του προϊόντος, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν και 160

162 κριτικές από τους χρήστες, ενώ ο καθένας µπορεί να προσθέσει τη δική του. Οι χρήστες έχουν ακόµα τη δυνατότητα να βαθµολογήσουν το προϊών σε µία κλίµακα από το 1 ως το 5. Υπάρχει επίσης µία αρκετά καλή τεχνική περιγραφή του προϊόντος στο κάτω µέρος της σελίδας. Επίσης στη σελίδα προτείνονται στο χρήστη προϊόντα σχετικά µε αυτό που βλέπει. Για παράδειγµα, αν βλέπει θρίλερ εµφανίζονται άλλα θρίλερ ή ταινίες µε τους ίδιους συντελεστές, ενώ αν βλέπει ροµαντικά µυθιστορήµατα το σύστηµα του προτείνει τέτοια ή βιβλία από τον ίδιο συγγραφέα. 161

163 Αναζήτηση: Μπορεί να γίνει αναζήτηση και βάση γλώσσας ή βάση τεχνικών χαρακτηριστικών Εδώ επιλέγεται η κατηγορία στην οποία θα γίνει η αναζήτηση Μπορεί να γίνει αναζήτηση και µε βάση την αξιολόγηση που έκανε το in.gr για το ϊό Η αναζήτηση γίνεται µε βάση τα επιµέρους χαρακτηριστικά του προϊόντος. Είναι διαφορετική ανάλογα µε την κατηγορία των προϊόντων. Σχήµα 12.4 Η βασική αναζήτηση αφορά µόνο στον τίτλο του προϊόντος. Ψάχνει να βρει ακριβώς τις λέξεις που θα δώσει ο χρήστης, ακόµα κι αν υπάρχει κενό. Με άλλα λόγια δεν επιδέχεται τελεστές, και ουσιαστικά µπορεί να κάνει αναζήτηση βάση µόνο µίας λέξης. ίνεται επίσης η δυνατότητα να γίνει αναζήτηση στα προϊόντα µόνο µίας υποκατηγορίας, αντί για την κεντρική κατηγορία. Η αναλυτική αναζήτηση είναι εντυπωσιακή, και διαφέρει ανάλογα µε την κατηγορία στην οποία θέλει ο χρήστης να ψάξει. Του επιτρέπει να αναζητήσει προϊόντα µε βάση οποιοδήποτε επιµέρους χαρακτηριστικό του (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, γλώσσα, τεχνικά χαρακτηριστικά για DVD, συγγραφέα, εκδοτικό οίκο εποχή για βιβλία). Επίσης δίνει τη δυνατότητα να γίνει αναζήτηση µε βάση την αξιολόγηση του in.gr για το συγκεκριµένο προϊόν. 162

164 Εικόνα καθαρή και όµορφη Οι συντελεστές του προϊόντος Προσθήκη του προϊόντος στο καλάθι Σελιδοποίηση για να µην εµφανίζονται πολλά προϊόντα µαζί στην ίδια σελίδα Σχήµα 12.5 Τα αποτελέσµατα της αναζήτησης εµφανίζονται σε αναλυτική λίστα. Κάθε προϊόν παρουσιάζεται µε τον τίτλο και την τιµή του, καθώς και την εικόνα του και τη διαθεσιµότητά του. Υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί στο καλάθι, να εµφανιστούν επιπλέον πληροφορίες ή να ενταχθεί στη λίστα ενδιαφέροντός του χρήστη. Η εµφάνιση είναι καλή, καθώς η εικόνα είναι αρκετά καθαρή. Οι συντελεστές του προϊόντος εµφανίζονται δίπλα από την εικόνα και µπορεί κανείς κάνοντας click επάνω τους να κάνει αυτόµατα αναζήτηση για το συγκεκριµένο συντελεστή (ηθοποιό, συγγραφέα, εταιρία παραγωγής κ.ο.κ.). Επίσης για να αποφευχθεί η εµφάνιση πολλών προϊόντων στην ίδια σελίδα, χρησιµοποιείται σελιδοποίηση, δηλαδή εµφανίζονται τα προϊόντα ανά οµάδες και ο χρήστης επιλέγει ποια σελίδα θέλει να δει. 163

165 Καλάθι αγορών: Ο χρήστης µπορεί να προσθέσει και να αφαιρέσει προϊόντα µόνο ένα-ένα Τα στοιχεία του προϊόντος και το σύνολο ίσα που φαίνονται. Σχήµα 12.6 Το καλάθι αγορών του site χρησιµοποιεί 128-bit SSL. Προσθέτοντας το προϊόν στο καλάθι, εµφανίζεται στο πλάι της σελίδας, στο καλάθι. Ο χρήστης µπορεί να προσθέσει προϊόντα στο καλάθι ή να τα αφαιρέσει, αλλά οι προσθαφαιρέσεις γίνονται σε µονάδες. Επειδή συµβαίνει αυτό, δεν υπάρχουν προβλήµατα όπως το να βάλει κάποιος χρήστης αρνητική τιµή. Αυτό είναι όµως αρκετά ενοχλητικό στην περίπτωση που κάποιος χρήστης θέλει να αγοράσει πολλά κοµµάτια από το ίδιο προϊόν. Σηµαντικότερο µειονέκτηµα του καλαθιού όµως είναι το εξαιρετικά µικρό του µέγεθος. Το καλάθι ίσα που φαίνεται και τα προϊόντα που περιέχει δε φαίνονται σχεδόν καθόλου. Πραγµατικά δύσκολα αντιλαµβάνεται κανείς γιατί επελέγη τόσο µικρό µέγεθος για ένα τόσο σηµαντικό στοιχείο του site. 164

website guide B2B e-shop

website guide B2B e-shop website guide B2B e-shop Η ιστοσελίδα της Sun Electronics κατασκευάστηκε για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους συνεργάτες της όσο και στους τελικούς καταναλωτές. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε η τιμολογιακή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικού καταστήματος

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικού καταστήματος Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικού καταστήματος www.sweetland.com.cy Σ ε λ ί δ α 1 Πίνακας περιεχομένων Χρήση της λειτουργίας αναζήτησης... 3 Καινούργια εγγραφή... 4 Συμπλήρωση προφίλ... 6 Υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ e-shop Έχουμε δημιουργήσει 3 εκδόσεις e-shop, ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και μεμονωμένες προσθήκες. ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ESHOP (τι βλέπει ο επισκέπτης)

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης ηλεκτρονικού καταλόγου (Sierra)

Οδηγός χρήσης ηλεκτρονικού καταλόγου (Sierra) Οδηγός χρήσης ηλεκτρονικού καταλόγου (Sierra) Οκτώβριος 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνδεση... 2 2. Αναζήτηση... 4 2.1. Απλή αναζήτηση... 4 2.2. Σύνθετη αναζήτηση... 6 2.3. Αποθήκευση αναζητήσεων (προτιμώμενες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Ksyla.gr Σύντομη περιγραφή λειτουργίας

Ksyla.gr Σύντομη περιγραφή λειτουργίας Οδηγός Εφαρμογής Ksyla.gr Σύντομη περιγραφή λειτουργίας Το ksyla.gr είναι μια κοινότητα αγοραπωλησίας καύσιμου ξύλου σε οποιαδήποτε μορφή (καυσόξυλα, πέλλετ, μπρικέτες, κάρβουνα) καθώς επίσης και ειδών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ [e-shop] 1. Επιλογή προτύπου 2. Δοκιμή σε πραγματικό χρόνο 3. Αγορά

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ [e-shop] 1. Επιλογή προτύπου 2. Δοκιμή σε πραγματικό χρόνο 3. Αγορά ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ [e-shop] Δημιουργήστε το δικό σας e-shop σε τρία απλά βήματα 1. Επιλογή προτύπου 2. Δοκιμή σε πραγματικό χρόνο 3. Αγορά ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση - 0 - Πίνακας Περιεχοµένων 1 Εισαγωγή.. 2 1.1 Σχολές/Τµήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα... - 1 - Εισαγωγή... - 2 - Σηµείο πρόσβασης και αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά, μεταβαίνετε στην ομώνυμη επιλογή της Καρτέλας ΦΟΡΕΙΣ. Επιλέγοντας Βιβλιοθήκη Μονάδας εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα «Λίστα βιβλίων».

Αρχικά, μεταβαίνετε στην ομώνυμη επιλογή της Καρτέλας ΦΟΡΕΙΣ. Επιλέγοντας Βιβλιοθήκη Μονάδας εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα «Λίστα βιβλίων». Η λειτουργικότητα δίνει τη δυνατότητα καταγραφής, εμφάνισης και διαχείρισης των βιβλίων που διατηρείτε στη σχολική σας μονάδα καθώς και τον τρόπο απόκτησης αυτών. Αρχικά, μεταβαίνετε στην ομώνυμη επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Αποθήκη. Διαχείριση Αποθήκης. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr)

Αποθήκη. Διαχείριση Αποθήκης. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > POS Manager > Αποθήκη Αποθήκη Διαχείριση Αποθήκης Στη Διαχείριση Αποθήκης έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα είδη της αποθήκης σας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML για το µάθηµα ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2012-2013 «Αντικειµενοστρεφής Ανάλυση Ηλεκτρονικού Καταστήµατος Προσφορών (e-shop)» Η άσκηση αφορά στη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MARKETING ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: κ. A. ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΗΣ & κ. Γ.ΣΙΩΜΚΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ηλεκτρονικής Υποβολής Προτάσεων

Οδηγίες Ηλεκτρονικής Υποβολής Προτάσεων ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ /ΝΣΗ ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» 2007 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ» «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν.Π.Ι.Δ. Π.Π. Γερμανού 3-5, T.K. 105 61 Αθήνα T: 210 3740551 2 F: 210 3740508

Διαβάστε περισσότερα

Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ό κ α τ ά σ τ η μ α. Γενικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής για κατασκευή eshop

Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ό κ α τ ά σ τ η μ α. Γενικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής για κατασκευή eshop WEB AGENCY ALBATROS Διαφημιστικές Υπηρεσίες & Σχεδιασμός ιστοσελίδων www.webagencyalbatros.com Τηλ 6939052115 Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ό κ α τ ά σ τ η μ α Γενικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής για κατασκευή eshop

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία λογαριασμού στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Sugarworld Αλιπράντης

Δημιουργία λογαριασμού στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Sugarworld Αλιπράντης Δημιουργία λογαριασμού στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Sugarworld Αλιπράντης Για να δημιουργήσουμε λογαριασμό στο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) της Sugarworld Αλιπράντης ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Κεντρικό σύστημα διαδανεισμού smille περιβάλλον διαχειριστή. Για την είσοδό σας στο σύστημα επισκέπτεστε την σελίδα http://ill.lib.ntua.gr/smille/admin/login.php

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος ενημέρωσης των πινάκων πελατών, αποστολέων εμπορευμάτων. Με διπλό κλικ στο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, εμφανίζεται η επόμενη εικόνα.

Τρόπος ενημέρωσης των πινάκων πελατών, αποστολέων εμπορευμάτων. Με διπλό κλικ στο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, εμφανίζεται η επόμενη εικόνα. Τρόπος ενημέρωσης των πινάκων πελατών, αποστολέων εμπορευμάτων Με διπλό κλικ στο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, εμφανίζεται η επόμενη εικόνα. Φορτώνεται η εφαρμογή στο PC σας, περιμένετε μέχρι να γεμίσει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 2 2 Απόκτηση Κωδικού Πρόσβασης... 3 3 Πλοήγηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες...

Περιεχόμενα. 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 2 2 Απόκτηση Κωδικού Πρόσβασης... 3 3 Πλοήγηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... Περιεχόμενα 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 2 2 Απόκτηση Κωδικού Πρόσβασης... 3 3 Πλοήγηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 6 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μέσω της διαδικτυακής πύλης του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ Φτιάξε το Site σου σε 5 βήματα!!! Φτιάξτε τώρα μια σύγχρονη ιστοσελίδα με δυνατότητα να την ανανεώνετε μόνοι σας...με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο!!!

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων... 2 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / Εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 1.3 Είσοδος σε μάθημα...

Διαβάστε περισσότερα

eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης

eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης eorder Ηλεκτρονική Παραγγελιοληψία ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΟΛΗΨΙΑΣ ΣΥΦΑ eοrder ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ 1. Κάνουμε αποστολή παραγγελίας όπως έχουμε συνηθίσει από το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΈΡΓΟΥ AΝ.KΑΘ.Χ. ΚΟΥΚΟΥΡΛΗΣ

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΈΡΓΟΥ AΝ.KΑΘ.Χ. ΚΟΥΚΟΥΡΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (ΕΠ ΚτΠ) Μέτρο 1.2 «Εισαγωγή και Αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση» Κατηγορία Πράξεων 1 : «Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόµενο και Λογισµικό»

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικό Παράρτημα

Συγκεντρωτικό Παράρτημα Αρχική σελίδα -> Βρείτε το. Δεν λειτουργούν τα links Αποπροσανατολισμός, δυσλειτουργία δικτυακού τόπου Να διορθωθούν τα links Έγινε έλεγχος και διόρθωση όλων των συνδέσμων Ενότητα βιβλιοθήκη: η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Αρ. Μητρώου:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Αρ. Μητρώου: ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Της φοιτήτριας Νεστοροπούλου Μαρίας Επιβλέπων καθηγητής Γιακουστίδης Κωνσταντίνος Αρ. Μητρώου: 052922

Διαβάστε περισσότερα

Kaloudia Το No1 ηλεκτρονικό εργαλείο αναζήτησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα!

Kaloudia Το No1 ηλεκτρονικό εργαλείο αναζήτησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα! Kaloudia Το No1 ηλεκτρονικό εργαλείο αναζήτησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα! Περιεχόμενα Ενότητα Σελίδες Εισαγωγή 3 Εγγραφή στο Σύστημα 4 10 Είσοδος στο Σύστημα 11 12 Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Σύστηµα Κρατήσεων Γηπέδων Αντισφαίρισης

Ηλεκτρονικό Σύστηµα Κρατήσεων Γηπέδων Αντισφαίρισης Ηλεκτρονικό Σύστηµα Κρατήσεων Γηπέδων Αντισφαίρισης Οδηγός Χρήσης ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Έκδοση 1.0 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...3 Διαδικασία Εγγραφής...3 Εισαγωγή στο Σύστημα (Login)...3 Κύρια Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Διαγραφή από τη λίστα Σε αυτό το τεύχος: Φεβρουάριος 2014 Mobile e-commerce από την Altec Software Mobile e-commerce από την Altec Software Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εισαγωγικά ΘΕ ΠΛΗ 204-5 ONLINE ΕΡΓΑΣΙΑ E2- Η Online Εργασία Ε2- αποτελεί (όπως περιγράφεται αναλυτικότερα και στον Οδηγό Σπουδών της Θ.Ε. που σας έχει διατεθεί) συμπληρωματική άσκηση στα πλαίσια της Γραπτής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι πληροφορίες που περιλαµβάνονται θεωρούνται εµπιστευτικές. Αν

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι πληροφορίες που περιλαµβάνονται θεωρούνται εµπιστευτικές. Αν ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΩΝ Ο ΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ- ΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι πληροφορίες που περιλαµβάνονται θεωρούνται εµπιστευτικές.

Διαβάστε περισσότερα

Teaching Computer Science

Teaching Computer Science Teaching Computer Science ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ (User Manual) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 Teaching Computer Science ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ (User manual) Περιεχόμενα 1. Αρχική οθόνη... 2 2. Δημιουργία λογαριασμού Εγγραφή...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Online Student Trainer

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Online Student Trainer ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΖΕΓΚΙΝΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ (Α.Μ. 26/01) ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙ ΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Α.Μ. 120/01) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Online Student Trainer Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE5 Ηλεκτρονικό κατάστημα Σχεδιασμός και λειτουργίες

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE5 Ηλεκτρονικό κατάστημα Σχεδιασμός και λειτουργίες Ηλεκτρονικό εμπόριο HE5 Ηλεκτρονικό κατάστημα Σχεδιασμός και λειτουργίες Βασικές ερωτήσεις για την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος Πως θα προσελκυθούν οι πελάτες; Ποιες είναι οι υπηρεσίες που

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Εκκίνηση εφαρµογής

Εγχειρίδιο χρήσης. Εκκίνηση εφαρµογής Εγχειρίδιο χρήσης Το παρόν εγχειρίδιο χρήσης περιέχει µία αναλυτική παρουσίαση των λειτουργιών της διαδικτυακής εφαρµογής που αφορά την παροχή µιας on-line βάσης δεδοµένων, στην οποία εξουσιοδοτηµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Β Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του συστήµατος εκπαίδευσης από απόσταση «Εκπαίδευση χωρίς όρια» του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Γενικές Λειτουργίες

Εγχειρίδιο χρήσης του συστήµατος εκπαίδευσης από απόσταση «Εκπαίδευση χωρίς όρια» του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Γενικές Λειτουργίες Εγχειρίδιο χρήσης του συστήµατος εκπαίδευσης από απόσταση «Εκπαίδευση χωρίς όρια» του Τ.Ε.Ι. Λάρισας Γενικές Λειτουργίες Λάρισα 2005 Copyright Τ.Ε.Ι. Λάρισας Χρηµατοδότηση: ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ 1 Περιεχόµενα Εισαγωγή...3

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET Αφού γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα FarmakoNet από το τμήμα Μηχανογράφησης της Δυναμικής, έχετε την δυνατότητα να στέλνετε ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη χρήση του λογισµικού

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη χρήση του λογισµικού Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη χρήση του λογισµικού Πώς µπορώ να αποκτήσω κωδικούς πρόσβασης στο σύστηµα δήλωσης αυθαιρέτων; Οι κωδικοί πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρµογή για τις δηλώσεις και βεβαιώσεις

Διαβάστε περισσότερα

AstraΖeneca. Εγχειρίδιο Χρήσης Β2Β Site

AstraΖeneca. Εγχειρίδιο Χρήσης Β2Β Site AstraΖeneca Εγχειρίδιο Χρήσης Β2Β Site Ταυτότητα Έκδοση κειμένου 1.0.0 Έκδοση λογισμικού 1.0.254006 Τελ. ενημέρωση Μάιος 2015 Copyright Copyright 2011 Entersoft A.E. Με την επιφύλαξη όλων των νόμιμων δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγίες καταχώρισης ξενοδoχείου..gr

Oδηγίες καταχώρισης ξενοδoχείου..gr Oδηγίες καταχώρισης ξενοδoχείου 1 Είσοδος & Εγγραφή Πατήστε στον σύνδεσμο εδώ για την εγγραφή σας ως ξενοδόχος (συνεργάτης). ή Eπιλέξτε Εγγραφή από τη σελίδα του triporganizer και στη συνέχεια Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΠ Α.Ε.

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΠ Α.Ε. Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Ι ΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΤΠ Α.Ε. ΒΗΜΑ 1: ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Η Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής στο Μητρώο Αξιολογητών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΑΛ Α Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Πίνακας περιεχομένων ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ 5.1...2 1. Δημιουργία του αρχείου Excel για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών από επιχειρηματική δραστηριότητα... 3 Ο τρόπος δήλωσης της παρακράτησης...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Συστήµατος ιαχείρισης Αιτήσεων Υποψηφίων Συνεργατών ΑΤΕΙ Καλαµάτας

Εγχειρίδιο Χρήσης Συστήµατος ιαχείρισης Αιτήσεων Υποψηφίων Συνεργατών ΑΤΕΙ Καλαµάτας ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1. Εγγραφή Χρήστη Για να µπορείτε να υποβάλλεται αιτήσεις προς τα Τµήµατα του ΤΕΙ θα πρέπει προηγουµένως να έχετε εγγραφεί στο σύστηµα έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες που σας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ-24γ Εγχειρίδιο Χρήσης Δ.Δ.Π. Του Δήμου Αιγάλεω

ΠΑ-24γ Εγχειρίδιο Χρήσης Δ.Δ.Π. Του Δήμου Αιγάλεω ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΠΑ-24γ Εγχειρίδιο Χρήσης Δ.Δ.Π. Του Δήμου Αιγάλεω Έκδοση 1.0 12 Ιανουαρίου 2009 ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ : 25978/04.08.2008 ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΥ : Προσαρμογή, Ανάπτυξη, Έλεγχος και Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών)

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) ΕΡΓΑΣΙΑ (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) Τίτλος: Εφαρμογή Διαδικτύου Ηλεκτρονικού Καταστήματος Ζητούμενο: Να αναπτυχθεί web εφαρμογή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Σύνδεση από την Εταιρική Ιστοσελίδα... 1 Εταιρικό Ιστολόγιο... 3 Πύλη Ηλεκτρονικού Εµπορίου... 5 Στοιχεία Λογαριασµού Χρήστη... 11

Περιεχόµενα Σύνδεση από την Εταιρική Ιστοσελίδα... 1 Εταιρικό Ιστολόγιο... 3 Πύλη Ηλεκτρονικού Εµπορίου... 5 Στοιχεία Λογαριασµού Χρήστη... 11 Έκδοση 1 MEDICAL GROUP ΚΑΒΑΛΑΣ Ι.Κ.Ε. Εταιρικό Ιστολό λόγιο και Πύλη ιαδικτυακού Εµπορίου Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Κ Τ Ι Κ Ο Υ Λ Ι Κ Ο www.mediclagroup.g Πέτρος Πιστοφίδης Κουντουριώτου 9 Καβάλα 65302 Τηλ: 2510

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής

Βασικές Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής Βασικές Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής Σύνδεση στην Εφαρμογή Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας με το Σύστημα Διαχείρισης Εφαρμογών του ΚΕΠΕΑ πρέπει να συνδεθείτε δίνοντας το username και το password που σας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1.1 Τρόπος σύνδεσης μέσω site ΤΜΕΔΕ Στο εικονίδιο ΤΜΕΔΕ e-εγγυητικές πατώντας το κουμπί «άνοιγμα της εφαρμογής, μας ανοίγει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο τρόπος ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αναλυθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Αποθήκη... 6 Διαθεσιμότητα... 7 Προϊόντα με παραστατικά... 9 Πωλήσεις... 9 Έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης... 9 Τιμολόγιο... 11 Δελτίο αποστολής... 12 Αναφορές... 16

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 -

Εγχειρίδιο Χρήστη. Ιούνιος 2009. Σελίδα - 1 - Εγχειρίδιο Χρήστη Ιούνιος 2009 Σελίδα - 1 - 1 Γενικά Η εφαρμογή Intelsoft Hotel (IS HOTEL) αφορά τη διαχείριση μίας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας και επιτρέπει τη διαχείριση : των δωματίων και των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Σύντομη περιγραφή και σειρά εικόνων για την χρήση του Πληροφοριακού Υποσυστήματος της Πρακτικής Άσκησης από τους Φοιτητές Έκδοση: 1.2 Ημερομηνία 26/2/2012

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας "Αιτήσεις Εισαγωγής Ενδοκοινοτικής Απόκτησης και Εγχώριας Παραγωγής Λιπασμάτων και Πρώτων Υλών" ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση Websites Συστημάτων Ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται, 1. Πλοηγός ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Netscape Navigator), 2. Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η ιατρός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ MODULE: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ MODULE: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ MODULE: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ VERSION CMS 4.0 ΕΚ ΟΣΗ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟΥ 4.0.1-2009 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009 Το παρόν εγχειρίδιο διατίθεται µαζί µε την πλατφόρµα ηλεκτρονικού επιχειρείν

Διαβάστε περισσότερα

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Σύντομη περιγραφή και σειρά εικόνων για την χρήση του Πληροφοριακού Υποσυστήματος της Πρακτικής Άσκησης από τους Φοιτητές Έκδοση: 2.0 Ημερομηνία 29/5/2013

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004 Εγχειρίδιο Φοιτητή Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι η παροχή υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR. ΕΚΔΟΣΗ 1η

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR. ΕΚΔΟΣΗ 1η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR ΕΚΔΟΣΗ 1η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ E-SHOP ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ E-SHOP ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ E-SHOP ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ E-SHOP HOSTING Τα ηλεκτρονικά καταστήματα θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικές ιστοσελίδες τόσο σε θέματα ταχύτητας όσο και ασφάλειας Η εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Findbiz Γρήγορος Οδηγός Χρήσης

Findbiz Γρήγορος Οδηγός Χρήσης Findbiz Γρήγορος Οδηγός Χρήσης ICAP Group Επανασχεδιασμός Findbiz Το νέο site του Findbiz, είναι πιο φιλικό προς τον χρήστη και περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργικότητες όπως παρακάτω: Βελτιωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Φορέων Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας "Αιτήσεις Εισαγωγής Ενδοκοινοτικής Απόκτησης και Εγχώριας Παραγωγής Λιπασμάτων και Πρώτων Υλών" ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας "Αιτήσεις Εισαγωγής Ενδοκοινοτικής Απόκτησης και Εγχώριας Παραγωγής Λιπασμάτων και Πρώτων Υλών" ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Φοιτητών Πίνακας Εικόνων Εικόνα 1.1. Εκκίνηση της διαδικασία εγγραφής...5 Εικόνα 1.2. Σελίδα εγγραφής...6 Εικόνα 1.3. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 1 Περιεχόµενα 1. ΓΕΝΙΚΑ... 3 2. Εγγραφή στο Πληροφοριακό Σύστηµα... 3 3. Είσοδος στο σύστηµα... 5 4. Υποβολή πρότασης... 6 5. Ολοκλήρωση ηλεκτρονικής υποβολής... 10 6. On

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας

Ηλεκτρονικά Καταστήµατα. Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ηλεκτρονικά Καταστήµατα Νικόλαος Πρωτόγερος Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Ορισµός Τα Ηλεκτρονικά Καταστήµατα αποτελούν το ψηφιακό αντίστοιχο µιας επιχείρησης στο Internet που παρουσιάζει την ίδια και τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

GoDigital.Store E-Commerce Platform

GoDigital.Store E-Commerce Platform GoDigital.Store E-Commerce Platform Πλήρης διαχείριση καταλόγου και καταστήματος banet Α.Ε. Βαλαωρίτου 20 54625 Θεσσαλονίκη Τ.2310253999 F.2310253998 www.banet.gr info@banet.gr GoDigital.Store Γενική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Pylon Entry Πελάτες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πελάτη... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Πρόσθετα Στοιχεία...

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ ΟδηγόςΧρήσης Εφαρμογής Φορέων Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Προμηθευτές. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή

Pylon Entry. Προμηθευτές. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή Pylon Entry Προμηθευτές Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Προμηθευτή... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Εμπορικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήματος για την Υποστήριξη του Έργου Διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα...1 Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα