ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αν παρατηρήσετε τα αυτοκίνητα που συναντάτε καθηµερινά στους δρόµους θα δείτε πως τα νέας τεχνολογίας οχήµατα (ηλεκτρικά, υβριδικά ή ακόµα

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αν παρατηρήσετε τα αυτοκίνητα που συναντάτε καθηµερινά στους δρόµους θα δείτε πως τα νέας τεχνολογίας οχήµατα (ηλεκτρικά, υβριδικά ή ακόµα"

Transcript

1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αν παρατηρήσετε τα αυτοκίνητα που συναντάτε καθηµερινά στους δρόµους θα δείτε πως τα νέας τεχνολογίας οχήµατα (ηλεκτρικά, υβριδικά ή ακόµα και µε ενεργειακές κυψέλες) έχουν ακόµα πολύ µακρύ δρόµο να διανύσουν µέχρι να αποτελέσουν κοινό θέαµα. Οι λόγοι είναι κυρίως τεχνολογικοί, η εξέλιξη δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σηµείο ώστε οι εταιρίες να µπορούν να προσφέρουν πρακτικά αυτοκίνητα µε µηδενικούς ρύπους (ή σχεδόν), ελάχιστη κατανάλωση βενζίνης και προσιτό κόστος. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αν και φαινοµενικά είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον λύση (εφόσον βέβαια ξεχάσουµε το πώς παράγεται το ρεύµα που καταναλώνουν) παρουσιάζουν πολλά σοβαρά µειονεκτήµατα που καθιστούν την χρήση τους πολύ δύσκολη και τα έχουν περιορίσει σε βοηθητικούς ρόλους µε κυρίως πειραµατικό χαρακτήρα. Το κυριότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν είναι οι µπαταρίες που είναι υποχρεωµένα να χρησιµοποιούν. Εκτός του ότι είναι πανάκριβες και χρειάζονται αντικατάσταση κάθε µερικά χρόνια είναι πολύ βαριές και ογκώδης. Από την άλλη όµως έχουν µηδενικές εκποµπές ρύπων και ο ηλεκτροκινητήρας µπορεί να παρέχει το µέγιστο της ροπής του από σχεδόν µηδενικούς ρυθµούς περιστροφής. Τα υβριδικά αυτοκίνητα προσπαθούν να συνδυάσουν τα πλεονεκτήµατα των ηλεκτρικών και των συµβατικών αυτοκινήτων, µε βενζινοκινητήρα ή ντίζελ. Χρησιµοποιούν µηχανή εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα µαζί µε µία συστοιχία µπαταριών (πολύ µικρότερη βέβαια ενός καθαρά ηλεκτρικού αυτοκινήτου). Η µπαταρία φορτίζεται από τον βενζινοκινητήρα και δεν χρειάζεται να συνδέεται το αυτοκίνητο µε το ηλεκτρικό δίκτυο, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και προβληµατική όπως δείχνει η πείρα από την χρήση καθαρά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Η λογική, πίσω από την λειτουργία των υβριδικών αυτοκινήτων, είναι η χρήση του καθενός από τα συστήµατα κίνησης στον τοµέα όπου αυτό είναι καλύτερο. Εδώ θα πρέπει να πούµε πως υπάρχουν διάφορες διατάξεις και η καθεµιά τους έχει διαφορετικούς στόχους και χρήσεις, η γενική αρχή λειτουργίας πάντως είναι η εξής: Σε χαµηλές ταχύτητες, κυρίως µέσα στην πόλη δηλαδή λειτουργεί µόνο ο ηλεκτροκινητήρας κινώντας το αυτοκίνητο αθόρυβα και χωρίς ρύπους, όταν οι απαιτήσεις σε ισχύ αυξηθούν - ή πέσει η τάση στις µπαταρίες - λειτουργεί και ο βενζινοκινητήρας. Όταν χρειαστεί το µέγιστο της ισχύος του αυτοκινήτου (σε ένα προσπέρασµα για παράδειγµα) συνήθως υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύουν ταυτόχρονα και ο ηλεκτροκινητήρας και ο βενζινοκινητήρας.

2 Τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Το κυριότερο όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος είναι το ότι το ρεύµα που χρησιµοποιείται παράγεται µέσα στο όχηµα σε ελεγχόµενες συνθήκες ενώ ένα ηλεκτροκίνητο όχηµα ίσως να έχει µηδενικές εκποµπές ρύπων αλλά να επιβαρύνει µε την κατανάλωση του ένα ρυπαρό εργοστάσιο ρεύµατος. Αποφεύγεται επίσης η λειτουργία του βενζινοκινητήρα κρύου και µε µεγάλο φορτίο όπως συµβαίνει στα συµβατικά αυτοκίνητα κατά το ξεκίνηµά τους και έτσι αποφεύγεται µεγάλο µέρος της ρύπανσης. Επειδή ο βενζινοκινητήρας δεν είναι υποχρεωµένος να λειτουργεί συνέχεια µιας και ο ηλεκτροκινητήρας µπορεί να ξεκινά και να σταµατά σχεδόν ακαριαία η µηχανή σβήνει στα φανάρια και γενικά όποτε το όχηµα είναι σε στάση αποφεύγοντας έτσι την σπατάλη που έχουµε σήµερα. Ακόµα στα υβριδικά αυτοκίνητα είναι δυνατόν να σχεδιαστεί ο βενζινοκινητήρας για να δουλεύει σε µία µικρή περιοχή στροφών µε την βέλτιστη απόδοση. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό όµως των υβριδικών αυτοκινήτων (και κάτι που το έχουν κληρονοµήσει από τα ηλεκτροκίνητα) είναι η δυνατότητα του ηλεκτροκινητήρα να λειτουργεί κατά την διάρκεια του φρεναρίσµατος σαν γεννήτρια φορτίζοντας τις µπαταρίες και διευκολύνοντας το έργο των φρένων, εξοικονοµώντας έτσι µεγάλα ποσά ενέργειας που αλλιώς θα πήγαιναν χαµένα. Το δυσκολότερο κοµµάτι στην σχεδίαση ενός τέτοιου οχήµατος είναι ο τρόπος σύνδεσης του ηλεκτροκινητήρα µε τον βενζινοκινητήρα, καθώς επίσης και το σύστηµα ελέγχου τους. Εδώ οι κατασκευαστές έχουν να παρουσιάσουν διάφορες διατάξεις ανάλογα το κόστος και το είδος χρήσης. Η πιο απλή λύση είναι η εκ των υστέρων τοποθέτηση σε ένα δικίνητο αυτοκίνητο ενός (ή καλύτερα δύο) ηλεκτροκινητήρων που να κινούν τους άλλους δύο τροχούς. Η λύση αυτή αν και δεν είναι η καλύτερη από πλευράς ενεργειακής εκµετάλλευσης είναι πολύ καλή από χωροταξική άποψη (σε σχέση µε ένα συµβατικό τετρακίνητο όχηµα) και φαίνεται να προτιµάται από αρκετούς κατασκευαστές στα πρωτότυπα οχήµατα που παρουσιάζονται σε εκθέσεις (π.χ. Renault Koleos, Mazda MX sport tourer). Μια άλλη λύση είναι η σύνδεση ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα σε ένα κοινό σύστηµα µετάδοσης όπως χρησιµοποιείται στο Toyota Prius µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα όσον αφορά την κατανάλωση και την απόδοση. Ίσως ακόµα πιο εντυπωσιακά όµως είναι τα µηχανικά µέρη του Honda Insight. Εδώ χρησιµοποιείται ένας ηλεκτροκινητήρας ανάµεσα στον βενζινοκινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων. Αν και έτσι ο βενζινοκινητήρας είναι σε λειτουργία συνεχώς όσο το αυτοκίνητο κινείται η οικονοµία και η απόδοση του συνδυασµού αυτού είναι εντυπωσιακή. Ακόµα λόγω των

3 µικρών διαστάσεων του είναι πολύ εύκολο να ενσωµατωθεί σε ήδη υπάρχοντα µοντέλα χωρίς µεγάλες µετατροπές. Οι δυσκολίες στο σχεδιασµό ενός υβριδικού αυτοκινήτου είναι αρκετές. Η επιλογή και η αρχιτεκτονική της διάταξης των µηχανικών µερών ώστε να είναι η βέλτιστη για την συγκεκριµένη χρήση που προορίζεται το αυτοκίνητο είναι δύσκολη, όπως δύσκολη είναι και η εξέλιξη των συστηµάτων ελέγχου των κινητήρων (σε υλικό και λογισµικό ). Ακόµα τα αµαξώµατα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασµένα ώστε να εκµεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις των αυτοκινήτων αυτών (ανάγκη χώρου για µπαταρίες, ύπαρξη ηλεκτροκινητήρα κλπ). Παρά τις δυσκολίες στο εµπόριο υπάρχουν ήδη υβριδικά αυτοκίνητα και στο µέλλον η τεχνολογία αυτή θα ενσωµατωθεί και στα αυτοκίνητα που οδηγούµε καθηµερινά, ίσως κάποτε να αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. 1.Υβριδικό Αυτοκίνητο Εδώ και καιρό έχει εισαχθεί ο όρος "υβριδικό" στην τεχνολογία αυτοκινήτων. Σαν έννοια στον τεχνολογικό τοµέα σηµαίνει η συσκευή-κατασκευή που χρησιµοποιεί δύο ή και παραπάνω πηγές διαφορετικής µορφής για να εκτελέσει αυτό για το οποίο κατασκευάστηκε. Συγκεκριµένα το υβριδικό αυτοκίνητο χρησιµοποιεί δύο διαφορετικές πηγές ενέργειας για την κίνηση του. Η µία είναι η θερµοδυναµική που εκλύεται από την καύση καυσίµου σε κινητήρα ΜΕΚ και η άλλη είναι η ηλεκτρική η οποία παράγεται από ηλεκτροκινητήρα. Με το άκουσµα του όρου όλοι θα καταλάβαµε ότι πρόκειται για αυτοκίνητο το οποίο επιπλέον θα έχει µία µπαταρία και έναν

4 ηλεκτροκινητήρα τα οποία θα υποστηρίζουν το έργο για την κίνηση του αυτοκινήτου. Όµως δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται, διότι για να ενταχθεί η υβριδική τεχνολογία στην υπηρεσία του αυτοκινήτου εφαρµόστηκαν καινοτοµικές αλλαγές. 2.Ιστορική εξέλιξη Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Justus.B.Entz (Chief Eng. of Electric Storage Battery Company of Philadelphia), στις 4 Μαΐου Το σχέδιο του δεν ήταν µια απλή προσέγγιση των Ευρωπαίων σχεδιαστών, δηλαδή της µηχανής εσωτερικής καύσης να τροφοδοτεί ένα συσσωρευτή, και αυτός κατά σειρά τον ηλεκτροκινητήρα (σύνδεση σε σειρά). Κατά τον Hiram Percy Maxim, ο οποίος συµµετείχε στη σχεδίαση και παραγωγή του: ο Entz πρότεινε µία γεννήτρια µε το περιστροφικό πεδίο να χρησιµοποιείται σαν οπλισµός, έτσι ώστε αυτή η συναρµολόγηση να λειτουργεί ως συµπλέκτης. Όταν ο οπλισµός της γεννήτριας βραχυκυκλωνόταν, γινόταν σύµπλεξη µεταξύ του οπλισµού και του πεδίου µε αποτέλεσµα ο κινητήρας να οδηγεί το όχηµα µέσω του «κλειδωµένου» συµπλέκτη, ανταποκρινόµενος στις απαιτήσεις. Όταν το όχηµα κινούταν σε ανωφέρεια ή δυσπροσπέλαστο δρόµο και για οποιονδήποτε άλλο λόγο απαιτούνταν αυξηµένη ροπή, ο Entz «ελάττωνε» το βραχυκύκλωµα έτσι ώστε να επιτρέπεται η ολίσθηση του συµπλέκτη. Κατά την ολίσθηση αυτή η γεννήτρια παρήγαγε ρεύµα, το οποίο τροφοδοτούσε τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος συµµετείχε µαζί µε τον θερµικό κινητήρα στην προώθηση του οχήµατος.

5 Το 1898, κατά την δοκιµή του αυτοκινήτου στη διαδροµή από το Pope factory στο Hartford, Connecticut, ο Maxim άθελα του προκάλεσε βραχυκύκλωµα στο αµπερόµετρο µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί σπινθήρας, ο οποίος ήταν αρκετός σε συνδυασµό µε τα περίπου 7 γαλόνια (26lt) βενζίνης να θέσει άδοξο τέλος στο πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο. Η Pope Manufacturing από τότε δεν κατασκεύασε παρόµοια οχήµατα. Η ιδέα του Entz όµως δεν ξεχάστηκε, ήταν η αρχή µιας νέας, επαναστατικής τεχνολογίας, της επονοµαζόµενης υβριδικής που στις αρχές του 21 ου αιώνα προκαλεί και πάλι την αυτοκίνηση! Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο. (J.B. Entz) Οι προσπάθειες για την κατασκευή υβριδικών αυτοκινήτων από άλλες εταιρίες που ακολούθησαν το παράδειγµα του Entz συνεχίστηκαν, τόσο στην Αµερική αλλά και στην Ευρώπη µε διαφορετικές παραλλαγές, όπως των : Pieper (1899), Vendovelli & Priestly (1899), Jenatzy (1901), Lohner Porsche (1903), Auto Mixte (1906), Mercedes Mixte (1907).

6 Pieper Stanhope (Βέλγιο), σαλόνι Παρισιού Lohner Porsche (Γερµανία, 1903), υβριδικό σειριακού τύπου. Η τεχνολογική «ανησυχία» στις αρχές του 20 ου αιώνα έγινε φανερά αισθητή, προτού εδραιωθούν στην αυτοκίνηση οι θερµικοί κινητήρες κύκλου Otto ή Diesel ως η κινητήρια δύναµη της αυτοκίνησης σχεδόν κατ αποκλειστικότητα. Όταν όµως η ραγδαία εξέλιξη τους σε συνδυασµό µε τους δύο Παγκόσµιους πολέµους, συνιστούσαν στην εφαρµογή αξιόπιστων και απλών λύσεων, τα σχέδια των (πολύπλοκων) υβριδικών εκδοχών κλείστηκαν στα συρτάρια των εργαστηρίων για αρκετά χρόνια. Η δεκαετία του 70 έφερε τους κατασκευαστές αντιµέτωπους µε την πετρελαϊκή κρίση και την ρύπανση του περιβάλλοντος. Αιτία οι «υπερµεγέθεις» ενεργοβόροι κινητήρες που κατέκλυσαν την παγκόσµια αγορά, µε τα προβλήµατα να εστιάζονται στα µεγάλα αστικά κέντρα. Ήταν και πάλι η σειρά της έρευνας εναλλακτικών προτάσεων και η

7 επανεµφάνιση των υβριδικών λύσεων. Μία προσέγγιση ήταν αυτή του Dr. Victor Wouk, µίας Buick Skylark του 1972 που διέθετε ηλεκτροκινητήρα 15 hp και κινητήρα Wankel (περιστροφικό βενζινοκινητήρα) από Mazda RX 2 σε παράλληλη σύνδεση. Παρ όλο το αυξηµένο βάρος (1860 kg) επιπλέον των συσσωρευτών (8 x 12 Volts, βάρους 200 kg), επετύγχανε µέγιστη ταχύτητα 129 km/h και επιτάχυνση από σε 16 sec. Όλα αυτά µε αυτονοµία 322 km µε µέση ταχύτητα τα 100 km/h, µε τους δε εκπεµπόµενους ρύπους να καλύπτουν τις προδιαγραφές που θεσπίστηκαν για το 1976 (σε gr/mile): Pollutants Wouk's Average 1976 Mandated Levels Hydrocarbons Carbon Monoxide Oxides of Nitrogen Wouk s Hybrid, Michigan (1972). Σχεδιάγραµµα παράλληλης σύνδεσης περιστροφικού κινητήρα και

8 ηλεκτροκινητήρα / γεννήτριας. (Dr. Victor Wouk) Το 1969 η General Motors παρουσίασε στο Ηνωµένο Βασίλειο µία έξυπνη υβριδική πρόταση, το 512 S. Με κινητήρα µόλις 200-cm 3 και ηλεκτροκινητήρα DC επετύγχανε µέγιστη ταχύτητα 56 km/h (48km/h σαν ηλεκτρικό) και αυτονοµία 240 km (8 km σαν ηλεκτρικό). Το µεγάλο του πλεονέκτηµα ήταν η ευρηµατικότητα στην εκµετάλλευση των χώρων του σε συνδυασµό µε το µικρό του µέγεθος, καθιστώντας το έτσι σωτήρια λύση για τις µεγαλουπόλεις. General Motors 512 S, UK (1969). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του Robert A. Aronson το 1975, που βασίστηκε σε µία Chevrolet Chevelle και µετονοµάστηκε σε Transformer II. Έφερε ηλεκτροκινητήρα (DC) ισχύος 250 hp, τροφοδοτούµενο από συσσωρευτές µολύβδου κοβαλτίου τάσης 180 V, ο οποίος κινούσε απ ευθείας το αυτοκίνητο (σύνδεση σε σειρά). Το ιδιότυπο της όλης κατασκευής είναι ότι ο κινητήρας ηλεκτρογεννήτρια που επαναφόρτιζε τους συσσωρευτές δεν ήταν τοποθετηµένος στο αµάξωµα, αλλά σε ένα trailer που ελκόταν από το αυτοκίνητο. Εκεί είχε τοποθετηθεί ο 6-κύλινδρος κινητήρας της Chevelle, χωρητικότητας 1600 cm 3 των 105 hp που απέδιδε 37,5 kva / 1800 rpm, µε την όλη κατασκευή να αγγίζει τα 840 kg. Το Transformer II είχε µέγιστη ταχύτητα 105 km/h.

9 Το Chevrolet Transformer II, του Robert A. Aronson. (Detroit, 1975) Μία παραλλαγή της ιδέας του Aronson παρουσίασε το 1980 η Briggs & Stratton Co., µε το trailer (βάρους 454 kg) που πλέον έφερε τους συσσωρευτές να ενσωµατώνεται στο αµάξωµα, µε την προσθήκη ενός ακόµη άξονα. Το 6-τροχο πλέον όχηµα είχε το υβριδικό σύστηµα παραλλήλου τύπου κι επετύγχανε µέγιστη ταχύτητα 121 km/h. Το Briggs & Stratton, έκδοση 1995.

10 Το υβριδικό σύστηµα (παράλληλο) του Briggs & Stratton. Το 1997 ήταν η χρονιά-σταθµός για το υβριδικό αυτοκίνητο, καθώς ξεκίνησε η µαζική παραγωγή του Toyota Prius που σηµατοδοτούσε την αρχή ενός νέου κύκλου αυτοκίνησης, έναν αιώνα ακριβώς µετά την πρώτη υβριδική προσέγγιση του Entz. 3.Η Υβριδική Καρδιά Το Toyota Prius αποτελεί το πρότυπο της λεγόµενης «υβριδικής καρδιάς», την οποία η ιαπωνική εταιρεία ονοµάζει THS (Toyota Hybrid System). Τα κύρια µέρη του υβριδικού συστήµατος του αυτοκινήτου είναι o ηλεκτροκινητήρας, ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως, η γεννήτρια, η συστοιχία συσσωρευτών (µπαταρία) και ο µετασχηµατιστής ρεύµατος. Ο ηλεκτροκινητήρας αναλαµβάνει εξ ολοκλήρου την κίνηση του αυτοκινήτου σε σταθερή, οµαλή πορεία και µη κεκλιµένο επίπεδο. Παρέχει επιπλέον ισχύ στο βενζινοκινητήρα µόνο στις υπόλοιπες περιπτώσεις όπως κατά την επιτάχυνση, στο κεκλιµένο επίπεδο

11 (ανηφόρα). Είναι µόνιµα συνδεδεµένος µε το πλανητικό κιβώτιο ταχυτήτων τύπου CVT όπου ρυθµίζεται η κατανοµή ισχύος ανάµεσα στις δύο µονάδες (ηλεκτροκινητήρας - βενζινοκινητήρας) για τη µετάδοση της κίνησης στους τροχούς. Φυσικά o ηλεκτροκινητήρας επικοινωνεί µε τη γεννήτρια και τις µπαταρίες όπου δέχεται ενέργεια. Η µεγάλη επανάσταση στο συγκεκριµένο µέρος του οχήµατος είναι ότι κατά το φρενάρισµα µετατρέπεται σε γεννήτρια η οποία επαναφορτίζει τις µπαταρίες. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως (βενζινοκινητήρας) έχει χωρητικότητα καταναλώνει αµόλυβδη βενζίνη, όπως και οι συµβατικοί κινητήρες. Το µπλοκ, όπως και η κυλινδροκεφαλή, είναι κατασκευασµένα από κράµα αλουµινίου, ενώ η εξαγωγή αποτελείται από ανοξείδωτο χάλυβα χαµηλής µάζας µειώνοντας το συνολικό βάρος κατασκευής. Αρχικά φαίνεται ότι η απόδοση του είναι µικρή αλλά είναι κατάλληλη για την αντιστάθµιση του φορτίου, προκειµένου να υπάρξει οµαλή συνεργασία µε τον ηλεκτροκινητήρα. Το γκάζι είναι ηλεκτρονικό για ακριβέστερη "πληροφόρηση" προς το σύστηµα ψεκασµού, ενώ την ποιότητα των καυσαερίων "επιβλέπει" ένας τριοδικός καταλυτικός µετατροπέας υψηλής πυκνότητας και ταχείας προθέρµανσης για µέγιστη απόδοση. Η γεννήτρια λειτουργεί µέσω του βενζινοκινητήρα και χρησιµεύει, επαναφορτίζει την συστοιχία των µπαταριών και ενισχύει τον ηλεκτροκινητήρα. Ως δευτερεύουσες λειτουργίες εκκινεί τον βενζινοκινητήρα (αφού δεν υπάρχει µίζα), και λειτουργεί όπως και µια απλή γεννήτρια στους συµβατικούς κινητήρες. Ο µετασχηµατιστής αναλαµβάνει να µετατρέψει το συνεχές ηλεκτρικό ρεύµα (DC) της µπαταρίας σε εναλλασσόµενο. Με αµφίδροµο όµως τρόπο µπορεί να µετατρέψει το εναλλασσόµενο σε συνεχές κατά τη διαδικασία επαναφόρτισης της µπαταρίας. Επίσης, µετατρέπει την υψηλή τάση σε συµβατική, 12V, για την τροφοδότηση των επιµέρους λειτουργιών του αυτοκινήτου (ηχοσύστηµα, φώτα, κλιµατισµός). 4. ιατάξεις συστήµατος µετάδοσης κίνησης Στο υβριδικό αυτοκίνητο λόγω της ύπαρξης δύο πηγών ενέργειας αναγκαστικά άλλαξε και το σύστηµα µετάδοσης κίνησης. Αναπτύχθηκαν τρία διαφορετικά µοντέλα, το σειριακό, το παράλληλο και το σειριακό/παράλληλο (εικόνα 4.1). Στο σειριακό ο κινητήρας δίνει κίνηση σε µία γεννήτρια ή οποία µε την

12 σειρά της παράγει ρεύµα, το οποίο µε την βοήθεια ενός µετατροπέα διοχετεύεται στην µπαταρία, φορτίζοντάς την, και σε έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο τελευταίος υποστηριζόµενος και από την µπαταρία δίνει κίνηση στους τροχούς. Όπως είναι κατανοητό, το όνοµα του οφείλεται στο ότι η ενέργεια για να φτάσει ως µηχανική στους τροχούς ακολουθεί µια συγκεκριµένη διεύθυνση. Ο κινητήρας πλέον δεν έχει καµιά επαφή µε την µετάδοση της κίνησης όπως γίνεται στα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Τα πλεονεκτήµατά του είναι ότι χρησιµοποιεί κινητήρα µικρού κυβισµού µε αποτέλεσµα την µείωση βάρους του οχήµατος. Στο παράλληλο η κίνηση στους τροχούς µπορεί να προέρθει και από τις δύο πηγές ενέργειας ανάλογα µε τις εκάστοτε συνθήκες. ηλαδή η κίνηση µπορεί να είναι από τον κινητήρα απευθείας, από τον ηλεκτροκινητήρα ή και από τους δύο ταυτόχρονα. Λόγω της έλλειψης γεννήτριας ο ηλεκτροκινητήρας αναγκάζεται να πάρει τον ρόλο της και να µετατρέπει φορτία του κινητήρα σε ηλεκτρική ενέργεια για την φόρτιση της µπαταρίας. Σε αυτή την φάση σταµατάει να συµµετέχει στο έργο για την κίνηση των τροχών. Το σειριακό παράλληλο σύστηµα είναι συνδυασµός των δύο παραπάνω. Έτσι η διάταξη των εξαρτηµάτων είναι κυρίως όπως είναι στο παράλληλο, µόνο που στο συγκεκριµένο χρησιµοποιείται επιπλέον και µία γεννήτρια για την φόρτιση της µπαταρίας. Οπότε υπάρχει πάντα διαθέσιµη ηλεκτρική ενέργεια. Η συµµετοχή της κάθε πηγής ενέργειας στην κίνηση του αυτοκινήτου φαίνεται καθαρά στα σχεδιαγράµµατα (εικόνα 4.2) όπου: Στο σειριακό λόγω του ότι η µηχανική ενέργεια του κινητήρα µετατρέπεται σε ηλεκτρική και στην συνέχεια πάλι σε µηχανική για την κίνηση των τροχών, ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας έχουν το ίδιο µερίδιο συµµετοχής. Στο παράλληλο ο κινητήρας είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παραγωγή µηχανικής ενέργειας ενώ ο ηλεκτροκινητήρας έχει τον ρόλο του βοηθητικού. Στο σειριακό/παράλληλο σύστηµα λόγω της ύπαρξης µίας συσκευής κατανοµής της ενέργειας του κινητήρα, ο ηλεκτροκινητήρας παίρνει µεγαλύτερη συµµετοχή.

13 (εικόνα 4.2) Όπως αποδεικνύεται και από τον πίνακα (εικόνα 4.3), το σειριακό παράλληλο σύστηµα έχει τα καλύτερα χαρακτηριστικά και θα αναπτυχθούµε πάνω σε αυτό. (εικόνα 4.3) 5.Σύστηµα µετάδοσης Όπως έχουµε αναφέρει και πιο πάνω υπάρχει µια συσκευή για την κατανοµή της ενέργειας του κινητήρα. Αυτή είναι ένα πλανητικό σύστηµα (εικόνα 5.1) όπου η στεφάνη είναι συνδεδεµένη µε τον τελικό άξονα και τον ηλεκτροκινητήρα, ο φορέας των πλανητών µε τον κινητήρα και ο ήλιος µε την γεννήτρια.

14 (εικόνα 5.1) Έτσι γραφικά ανάλογα την κατάσταση λειτουργίας το πλανητικό σύστηµα µπαίνει στις παρακάτω φάσεις (εικόνα 5.2): 1. Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία ο κινητήρας, η γεννήτρια και ο ηλεκτροκινητήρας είναι σταµατηµένοι. 2. Στο ξεκίνηµα του αυτοκινήτου από ρελαντί ο κινητήρας είναι σβηστός ενώ κίνηση στους τροχούς δίνεται από τον ηλεκτροκινητήρα. 3. Για να µπει µπροστά ο κινητήρας η γεννήτρια παίζει τον ρόλο της µίζας Από την στιγµή που πάρει µπροστά γυρνάει στην αρχική της λειτουργία και φορτίζει την µπαταρία. 4. Κατά την διάρκεια οδήγησης υπό κανονικές συνθήκες ο κινητήρας δίνει κίνηση στους τροχούς ενώ ταυτόχρονα δεν παράγει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια. 5. Κατά τη επιτάχυνση ο κινητήρας αρχίζει να περιστρέφεται µε περισσότερες στροφές, παράγοντας ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια. Ο ηλεκτροκινητήρας έρχεται να βοηθήσει το έργο του κινητήρα µέσω της γεννήτριας και την υποστήριξη της µπαταρίας.

15 Βέβαια υπάρχουν και πιο πολύπλοκα πλανητικά συστήµατα που δίνουν περισσότερες καταστάσεις λειτουργίας όπως είναι τα παρακάτω (εικόνα 5.3): α.motor Integrated Parallel Hybrid Transmission β. Power Split hybrid Vehicle Transmission (εικόνα 5.3) Υπάρχουν όµως και πολύ πιο απλούστερα, ανάλογα και εάν είναι σειριακό, παράλληλο, σειριακό/παράλληλο (εικόνα 5.4). Για παράδειγµα στο σειριακό µπορεί να χρησιµοποιηθεί τεχνολογία συµβατικού

16 συστήµατος µετάδοσης κίνησης καθώς υπάρχει µοναδική διεύθυνση παροχής της ενέργειας προς τους τροχούς. (εικόνα 5.4) Μεγάλη απήχηση στα συµβατικά αυτοκίνητα έχουν τα συστήµατα µετάδοσης CVT (εικόνες 5.5), τα οποία µπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικά όλα τα πλεονεκτήµατά τους.

17 (εικόνες 5.5) 6.Καταστάσεις λειτουργίας Ανάλογα µε τις απαιτήσεις του οδηγού και τις συνθήκες που επικρατούν, το σειριακό παράλληλο σύστηµα µπαίνει σε διάφορες καταστάσεις λειτουργίας. Έτσι: Σε ρελαντί και σε περιοχή µικρών ταχυτήτων ο κινητήρας είναι σβηστός και η κίνηση δίνεται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα. Σε κατάσταση κανονικής οδήγησης η προδιδόµενη ενέργεια του κινητήρα διαχωρίζεται και µέρος από αυτήν χρησιµοποιείται για την παραγωγή ρεύµατος µέσω της γεννήτριας. Το ρεύµα αυτό πηγαίνει στον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος µε την σειρά του δίνει κίνηση στους τροχούς. Το υπόλοιπο µέρος πηγαίνει και αυτό απευθείας στους τροχούς. Η κατανοµή αυτή δεν είναι πάντοτε ίδια και ελέγχεται πάντα για την καλύτερη συνολική απόδοση.

18 Σε απότοµη επιτάχυνση επιπλέον η µπαταρία τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα, ενώ η κατανοµή ενέργειας του κινητήρα είναι τέτοια ώστε να υπάρξει η µέγιστη και οµαλότερη επιτάχυνση. Κατά την διάρκεια φρεναρίσµατος ο ηλεκτροκινητήρας αρχίζει να συµπεριφέρεται σαν γεννήτρια. Έτσι µέρος της κινητικής ενέργειας του αυτοκινήτου µετατρέπεται σε ηλεκτρική η οποία φορτίζει και την µπαταρία.

19 Κατά την φόρτιση της µπαταρίας όλη η ενέργεια του κινητήρα µετατρέπεται σε ηλεκτρική, ενώ η κίνηση δίνεται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα. 7.Μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική κατά το φρενάρισµα Στα συµβατικά οχήµατα κατά το φρενάρισµα έχουµε µετατροπή της κινητικής ενέργειας, σε θερµότητα. Στα υβριδικά αυτό δεν ισχύει. Πατώντας το πεντάλ του φρένου ο ηλεκτροκινητήρας µετατρέπεται σε γεννήτρια µε αποτέλεσµα η µηχανική ενέργεια των τελικών αξόνων να µετατρέπεται σε ηλεκτρική η οποία και φορτίζει την µπαταρία. Επιπρόσθετα η υπάρχουσα ενέργεια στο σύστηµα µετάδοσης µετατρέπεται και αυτή σε µηχανική καθώς φρενάρει τον κινητήρα.

20 Έτσι µέρος της συνολικής ενέργειας δεν χάνεται σε θερµότητα αλλά αποθηκεύεται στην µπαταρία µε την µορφή της ηλεκτρικής. Το σύστηµα αυτό εµπλέκεται µόνο στους µπροστινούς τροχούς, ενώ υπάρχει και η συµµετοχή από το σύστηµα πέδησης για το φρενάρισµα των τροχών. Η αναλογία συµµετοχής του κάθε συστήµατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ταχύτητα του αυτοκινήτου, η ασκούµενη δύναµη στο πεντάλ του φρένου κ.α. Κυρίως σε συνθήκες όπου το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κατάσταση οδήγησης πόλης όπου υπάρχουν επαναλαµβανόµενες αυξοµειώσεις µικρών ταχυτήτων και συνεχόµενων φρεναρισµάτων, το ηλεκτρικό σύστηµα αναλαµβάνει την πέδηση του αυτοκινήτου.

21 8.Μπαταρία Τα υβριδικά οχήµατα έχουν µια µπαταρία ίδια µε αυτήν των συµβατικών για τους ίδιους λόγους χρήσης. Επιπλέον διαθέτουν άλλη µία η οποία χρησιµοποιείται για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα. Η δεύτερη έχει το χαρακτηριστικό του "deep cycle battery" που σηµαίνει ότι µπορεί να ξεφορτιστεί εντελώς και να επαναφορτιστεί πάλι. Ο τύπος της συγκεκριµένης µπαταρίας είναι NiMH (Nickel Metal Hybrid). Τα ελαττώµατα που παρουσιάζει είναι οι διαστάσεις και το βάρος της, όπως και οι θερµοκρασίες που αναπτύσσει κατά την λειτουργία της (φόρτιση-εκφόρτιση). Για τον λόγο αυτό υπάρχει ένα ολόκληρο σύστηµα ελέγχου όπως και διάφοροι ανεµιστήρες που την ψύχουν. Σαν πλεονεκτήµατα µπορούν να ειπωθούν ότι έχει πολύ µεγαλύτερη διάρκεια ζωής όπως και δυνατότητα επισκευής της (σε µερικές ανάλογα τον κατασκευαστή, µπορούν να αντικατασταθούν οι πλάκες σε περίπτωση βραχυκυκλώµατος τους).

22 Μερικά από τα χαρακτηριστικά τους φαίνονται στον πίνακα 8.1. Model Cylindrical Module Nominal Voltage 7.2V Nominal Capacity 6.0Ah Specific Power 800W/kg Specific Energy 40Wh/kg Weight 1090g Dimension 35(Φ) X 384(L) (πίνακας 8.1) 9.Ισχύ ηλεκτρικού κυκλώµατος Η τάση παροχής ενέργειας της γεννήτριας στην µπαταρία και τον ηλεκτροκινητήρα είναι 500V. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να απαιτούνται µικρότερα καλώδια καθώς χρησιµοποιείται µικρότερο ρεύµα (P=V*I) όπως επίσης να µην υπάρχουν και πολλές απώλειες σε µορφή θερµότητας (P θ =I 2 *R) 10.Λειτουργείες κατά την οδήγηση Η λειτουργία του συστήµατος του υβριδικού κατά την οδήγηση, διαφοροποιείται σε 5 περιπτώσεις.

23 Στην 1η περίπτωση: το αυτοκίνητό µας είναι σταµατηµένο, έτοιµο για εκκίνηση, και µε ενεργοποιηµένο το σύστηµα EV. Στην 2η περίπτωση: όταν το αυτοκίνητο κινείται µε σταθερή πορεία τότε λειτουργεί ο κινητήρας, ή το σύστηµα EV, ή ο κινητήρας µαζί µε τον ηλεκτροκινητήρα. Στην 3η περίπτωση: όπου θέλουµε ή να προσπεράσουµε ή να ανέβουµε κεκλιµένο επίπεδο, λειτουργεί ο κινητήρας µαζί µε τον ηλεκτροκινητήρα. Στην 4η περίπτωση: κατά το φρενάρισµα γίνεται απόσβεση της ενέργειας που δώσαµε για να προσπεράσουµε ή να ανέβουµε το κεκλιµένο επίπεδο, και αυτή ανάκτηση γίνεται από τα φρένα µε συγκεκριµένη τεχνολογία. Στην 5η περίπτωση: το υβριδικό όχηµά µας είναι ακινητοποιηµένο, άρα κλειστός και ο κινητήρας και µηδενική η κατανάλωση. Μερικά υβριδικά µοντέλα είναι εξοπλισµένα µε το "EV Drive Mode" όπου επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέξει την οδήγηση µόνο µε τον ηλεκτροκινητήρα - µε απλά λόγια, να οδηγήσει µε κλειστό τον κινητήρα (υγρού καυσίµου). Ο τρόπος κίνησης EV ακυρώνεται αυτόµατα εάν οποιοσδήποτε από τους ακόλουθους όρους εµφανίζεται: -Πτώσεις µπαταριών κάτω από το διευκρινισµένο επίπεδο, -Η διακινούµενη ταχύτητα οχηµάτων υπερβαίνει περίπου τα 55 km/h, -Όταν τον πετάλι επιταχύνσεως (γκάζι), υπερβαίνει συγκεκριµένη γωνία. Φυσικά οι όροι αυτοί διαφέρουν από µοντέλο σε µοντέλο. 11.Το πλήρως υβριδικό σύστηµα

24 Ένα πλήρως υβριδικό σύστηµα, συµπεριλαµβανοµένου και του συστήµατος "Hybrid Synergy Drive" της Toyota που χρησιµοποιείται στο µοντέλο Prius, έχει την δυνατότητα να κινεί το όχηµα µόνο µε τον βενζινοκινητήρα ή µόνο µε τον ηλεκτροκινητήρα ή και τους δύο ταυτόχρονα. Το σύστηµα της Toyota, το οποίο έχει παραχωρηθεί µερικώς και στην Ford και έχει εγκατασταθεί στο υβριδικό µοντέλο Escape, χρησιµοποιεί µια συσκευή «κατανοµής ισχύος» που συνεχώς µεταβάλλει την κατανοµή ισχύος που διατίθεται από τον κινητήρα για την κίνηση του οχήµατος και την κίνηση της ηλεκτρογεννήτριας. Στην συνέχεια η γεννήτρια τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος µε την σειρά του κινεί και αυτός το όχηµα όταν απαιτείται. Το σύστηµα είναι πολύπλοκο, όµως µε την χρήση του επιτυγχάνεται µεγάλη ενεργειακή αποδοτικότητα µέσω της συνεχούς λειτουργίας του βενζινοκινητήρα σε αποδοτικό αριθµό στροφών. Όταν δεν απαιτείται όλη η παραγόµενη ισχύς του κινητήρα για την κίνηση του οχήµατος, αυτή η περίσσεια ισχύος χρησιµοποιείται για την φόρτιση των µπαταριών. Οι µπαταρίες φορτίζονται επίσης και από την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισµα του οχήµατος. Σε συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου και σε χαµηλές ταχύτητες (όταν ο βενζινοκινητήρας είναι µη αποδοτικός), ο κινητήρας σβήνει και ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτούµενος από τις µπαταρίες αναλαµβάνει να κινήσει το όχηµα. Το σύστηµα που έχει εγκατασταθεί στο υβριδικό µοντέλο µε κίνηση στους 4 τροχούς Lexus RX400h, είναι παρόµοιο αλλά διαθέτει δυο ηλεκτρικές µηχανές, µια για του εµπρός και µια για τους πίσω τροχούς.. Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν κανένα από τα υβριδικά οχήµατα παραγωγής δεν φορτίζεται µε εξωτερικά µέσα, τα επόµενα χρόνια αναµένεται να κατασκευαστούν εξωτερικά φορτιζόµενα υβριδικά οχήµατα που θα συνδέονται µε την παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος. Τα οχήµατα αυτά θα έχουν µεγαλύτερες µπαταρίες από τα υπάρχοντα υβριδικά και θα εξασφαλίζουν µεγαλύτερη αυτονοµία κίνησης του οχήµατος µε ηλεκτρική ενέργεια. Το Toyota Prius για παράδειγµα, µπορεί να διανύσει µόνο 2 έως 3 χιλιόµετρα χρησιµοποιώντας µόνο την µπαταρία χωρίς αυτή να φορτίζεται. Οι χρήστες των οχηµάτων αυτών δεν θα χρειάζεται οπωσδήποτε να συνδέουν τις µπαταρίες µε την παροχή ρεύµατος, αλλά σε περίπτωση που επιλέξουν την δυνατότητα αυτή, θα έχουν σηµαντική αυτονοµία κίνησης του οχήµατος µε ηλεκτρική ενέργεια (πιθανόν 50 έως 65 χιλιόµετρα ανά φόρτιση). Εποµένως µε τον τρόπο αυτό οι χρήστες θα επιτυγχάνουν περαιτέρω εξοικονόµηση καυσίµων και θα προστατεύουν το περιβάλλον, τουλάχιστον σε αστικό και τοπικό επίπεδο δεδοµένου ότι µε τον ηλεκτρισµό το όχηµα δεν εκπέµπει ρύπους, όµως οι ρύποι αυτοί εκπέµπονται στην περιοχή που

25 βρίσκεται η θερµική µονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρούσα έλλειψη εξωτερικά φορτιζόµενων υβριδικών οχηµάτων στην αγορά, είναι πιθανό να οφείλεται εν µέρει στην επιδίωξη των κατασκευαστών να γίνει σαφής διαχωρισµός των υβριδικών οχηµάτων και των κλασικών ηλεκτρικών οχηµάτων στην αγοραστική συνείδηση των καταναλωτών. 12. Τα «ήπια» υβριδικά οχήµατα Τα «ήπια» υβριδικά οχήµατα διαθέτουν λειτουργία «στάσηςεκκίνησης» όπως περιγράφηκε παραπάνω, αλλά συνήθως χρησιµοποιούν τον ηλεκτροκινητήρα τους και για να κινήσουν το όχηµα. Παρόλα αυτά, τα «ήπια» υβριδικά δεν µπορούν να λειτουργήσουν αποκλειστικά µε τον ηλεκτροκινητήρα αφού αυτός δεν είναι συνδεδεµένος µε το σύστηµα µετάδοσης της κίνησης. Αντί αυτού, προσφέρουν πρόσθετη ισχύ µέσω του ηλεκτρικού κινητήρα κατά την διάρκεια λειτουργίας του συµβατικού κινητήρα υπό υψηλό φορτίο, π.χ. κατά τις στιγµές µεγάλης επιτάχυνσης. Τα «ήπια» υβριδικά έχουν επίσης το πλεονέκτηµα της ανάκτησης ενέργειας µέσω του φρεναρίσµατος: κατά την διάρκεια του φρεναρίσµατος µετατρέπουν µέρος της πλεονάζουσας κινητικής ενέργειας του κινητήρα σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιµοποιείται για την φόρτιση των συσσωρευτών (µπαταριών). Ένα παρόµοιο «ήπιο» υβριδικό σύστηµα έχει εγκατασταθεί στα µοντέλα Insight και Civic (και Accord σε ορισµένες αγορές) της εταιρείας Honda (Integrated Motor Assist). Το σύστηµα της Honda έχει επίσης την δυνατότητα αποµόνωσης της λειτουργίας τριών από τους τέσσερις κυλίνδρους του κινητήρα για την αύξηση της απόδοσης. Το υβριδικό Honda Civic εκπέµπει σχεδόν 25% λιγότερο CO2 σε σύγκριση µε ένα όµοιο µη υβριδικό. 13.Τα υβριδικά «στάσης-εκκίνησης» Τα υβριδικά «στάσης-εκκίνησης» ή µικρο-υβριδικά έχουν σχετικά µικρούς ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι δεν κινούν το όχηµα, αλλά έχουν την απαραίτητη ισχύ για την σχεδόν ακαριαία επανεκκίνηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό σηµαίνει ότι ένα µικρο-υβριδικό βενζινοκίνητο όχηµα µπορεί αυτόµατα να σβήνει τον κινητήρα του όταν το όχηµα ακινητοποιείται (π.χ. σε φωτεινούς σηµατοδότες) και να επανεκκινεί µόλις ο οδηγός

26 πατήσει το πεντάλ του γκαζιού χωρίς να απαιτείται η χρήση της µίζας και πολλές φορές χωρίς καν ο οδηγός να γνωρίζει ότι ο κινητήρας έχει σταµατήσει. Τα συστήµατα «στάσης-εκκίνησης» σε γενικές γραµµές δεν θεωρούνται ως πραγµατικά υβριδικά συστήµατα εφόσον δεν χρησιµοποιούνται για την κίνηση του οχήµατος. Επιφέρουν ένα σχετικά µέτριο ποσοστό εξοικονόµησης καυσίµου-συνήθως περίπου 10%- όµως έχουν το πλεονέκτηµα του χαµηλού κόστους. Ένα παράδειγµα ενός υβριδικού αυτοκινήτου «στάσης-εκκίνησης» είναι το Citroen C3. 14.Φορολογία υβριδικών αυτοκινήτων Τα υβριδικής τεχνολογίας αυτοκίνητα φορολογούνται διαφορετικά σε όλα τα κράτη της Ευρώπης καθώς και στην Αµερική. Η έκαστη νοµοθεσία που τα αφορά είναι φυσικά ευνοϊκότερη σε σχέση µε τα άλλα οχήµατα. εν έχουν τέλη ταξινόµησης Κυκλοφορούν στον ακτύλιο εν έχουν τέλη κυκλοφορίας Φορολογία Αυτοκινήτων στην Κύπρο Στην Κύπρο οι δασµοί των φόρων των αυτοκινήτων υπολογίζονται βάση : - του κυβισµού και της κατηγορίας του αυτοκινήτου (σαλούν, 4Χ4, van, διπλοκάµπινο) - της ηλικίας του οχήµατος - και βάση των εκποµπών ρύπων CO2, µείωση 15% αν είναι κάτω των 150γρ./χλµ ή αύξηση 10% αν είναι άνω των 275 γρ./χλµ. Τα υβριδικά αυτοκίνητα επιχορηγούνται µε 700 λίρες, (περίπου 1400 ) Επιδοτήσεις Υβριδικών στις ΗΠΑ Στις ΗΠΑ ισχύει µείωση στην φορολογία εισοδήµατος, ανάλογα µε το µοντέλο υβριδικού αυτοκινήτου που θα επιλέξει ο αγοραστής! Βάση των εκποµπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίµου του οχήµατος, δίνεται η ανάλογη επιδότηση. Ισχύει µόνο για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, όχι µεταχειρισµένου.

27 (Η παρακάτω λίστα είναι από την ιστοσελίδα της εφορίας των ΗΠΑ, όπου αναγράφεται το ποσό επιδότησης για το κάθε υβριδικό µοντέλο που κυκλοφορεί στην αµερικάνικη αγορά) Μοντέλα υβριδικών Αυτοκινήτων Ford Escape 2WD Hybrid $3,000 - Ford Escape 4WD Hybrid $2,200 - Mazda Tribute 2WD Hybrid $3,000 - Mazda Tribute 4WD Hybrd $2,200 - Mercury Mariner 2WD Hybrid $3,000 - Mercury Mariner 4WD Hybrid $2,200 Παλαιότερα µοντέλα ( ) - Ford Escape Hybrid 2WD $2,600 - Ford Escape Hybrid 4WD $1,950 - Honda Civic Hybrid $2,100 - Honda Accord Hybrid $1,300 - Mercury Mariner 4WD Hybrid $1,950 - Nissan Altima Hybrid $2,350 - Saturn Aura Hybrid $1,300 - Saturn Vue Green Line $650 - Toyota Prius $1,575 - Toyota Camry Hybrid $1,300 - Toyota Highlander Hybrid 2WD και 4WD $1,300 - Lexus RX 400h 2WD και 4WD $1,100 - Lexus GS 450h $775 - Chevrolet Silverado 2WD Hybrid Pickup Truck $250 - Chevrolet Silverado 4WD Hybrid Pickup Truck $650 Επιδοτήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε - Στην Αυστρία, το ΦΠΑ µειώνεται στο µισό. Επίσης, υπάρχει επιδότηση µέχρι 15%, απαλλαγή από το τέλος ταξινόµησης και τα τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφοριακές διευκολύνσεις και µειωµένα ασφάλιστρα. - Στην Ιταλία επιδοτούνται µέχρι και το 65% της διαφοράς τιµής. Απαλλάσσονται επίσης από τα τέλη ταξινόµησης και κυκλοφορίας. - Στην Ολλανδία έχουν απαλλαγεί πλήρως από τη φορολογία, γεγονός που σηµαίνει ότι είναι φθηνότερα περίπου ευρώ. Επίσης, προβλέπεται επιπλέον µειωµένος ΦΠΑ και απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας.

28 - Στο Βέλγιο, τα κίνητρα περιλαµβάνουν επιδότηση µέχρι ευρώ και κυκλοφοριακές διευκολύνσεις. - Στη Γαλλία, επιδοτούνται µέχρι ευρώ, απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφοριακές διευκολύνσεις. - Στη Βρετανία πληρώνουν µειωµένους φόρους, ενώ παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο δακτύλιο του Λονδίνου. 15.Υβριδικά στους βουλευτές Υβριδικά αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον, θα χρησιµοποιούν οι βουλευτές σύµφωνα µε δήλωση του κ. Σιούφα."Τα αυτοκίνητα βουλευτών και τα οχήµατα για τις υπηρεσιακές ανάγκες θα είναι υβριδικά, ως δείγµα συµµετοχής του Κοινοβουλίου στην πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας για τη µείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την εξοικονόµηση ενέργειας." Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής ηµήτρης Σιούφας, διευκρινίζοντας ότι η χρήση των υβριδικών αυτοκινήτων θα αρχίσει µετά τη λήξη των υφισταµένων συµβάσεων χρονοµίσθωσης οχηµάτων. 16.Αγώνες αυτοκινήτων µε υβριδικά ΕΛΛΑ Α: Πρόταση ένταξης ενός νέου τύπου αγώνα (ακριβείας) αποκλειστικά για υβριδικά αυτοκίνητα. Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχηµάτων) και η ΕΛΠΑ διοργανώνουν έναν αγώνα - ράλι ακριβείας (regularity rally), αποκλειστικά για κατόχους υβριδικών αυτοκινήτων.

29 Αναµένεται να πραγµατοποιηθεί στις Νοεµβρίου 2007 µε 9 ειδικές διαδροµές σε Αττική, Κορινθία και Αργολίδα, µήκους 440χλµ. ΙΑΠΩΝΙΑ: Tokachi 2007 (15-16 Ιουλίου) Η TΟΥΟΤΑ κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στον 24ώρο αγώνα του Tokachi 2007, µε το υβριδικό Supra HV-R. Το υβριδικό αγωνιστικό χρησιµοποιεί ένα V8 κινητήρα 4,5 λίτρων και απόδοσης 480hp και ηλεκτροκινητήρα µε απόδοση 227hp δίνοντας µία συνδυαζόµενη ισχύ των 707hp. 17.Αγωνιστικά υβριδικά αυτοκίνητα ΤΟΥΟΤΑ FT-HS FT HS σηµαίνει Future Toyota Hybrid Sports (τα µελλοντικά υβριδικά σπορ αυτοκίνητα της ΤΟΥΟΤΑ). Παρουσιάστηκε το ανάλογο µοντέλο στην έκθεση του Detroit 2007, το οποίο θεωρείται και ως η εξέλιξη του "θρυλικού" Toyota Supra χλµ/ώρα σε 4" Βενζινοκινητήρας 3.5lt V6, όπου µαζί µε τον ηλεκτροκινητήρα φτάνει στα 400HP. Στην πραγµατικότητα είναι ο κινητήρας του LEXUS GS 450h, σε ένα ελαφρύτερο και πολύ πιο αεροδυναµικό αµάξωµα. Citroen C-Metisse Παρουσιάστηκε το Citroen C-Metisse, στην έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού (Paris Auto Show) µε Υβριδικό κινητήρα DIESEL χλµ/ώρα σε 6.2 Kινητήρας: V6 HDi diesel 208HP

30 Hλεκτροκινητήρας: 2 των 20HP ιαστάσεις: Μήκος: 4,47µ. / Πλάτος: 2µ. / Ύψος:1,24µ. 18.Υβριδικά Λεωφορεία Στους δρόµους µίας πόλης κυκλοφορούν «αθόρυβα» 18µετρα λεωφορεία, ρυπαίνοντας λιγότερο από τα επιβατικά αυτοκίνητα! 90% λιγότεροι ρύποι, 60% οικονοµία καυσίµων. Το 2004, στο Seattle, έγινε η αρχή µε 235 υβριδικά λεωφορεία της GM. Ακολούθησε η Νέα Υόρκη, το 2005 µε 325 παρόµοια λεωφορεία της Daimler-Chrysler, το San Francisco, το Toronto και αυξάνονται σε πολλές ακόµη µεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και όχι µονο. Το 2009 αναµένονται το Citaro της Mercedes και υβριδικά λεωφορεία απο την VOLVO, για τα ευρωπαϊκά µέσα µεταφορών. Πως λειτουργούν? Υβριδική τεχνολογία: 2κινητήρες (Diesel + ηλεκτρικός) και µια µπαταρία όπου φορτίζεται όποτε χρησιµοποιείται το φρένο. Είναι αρκετές οι στάσεις ενός λεωφορείου µέσα στην πόλη! Ηχορύπανση? Όσο ένα επιβατικό αυτοκίνητο και επιτάχυνση 50% γρηγορότερη από ένα κανονικό λεωφορείο.

31 19.Υβριδικά ΤΑΧΙ Ένα ταξί κινείται συνεχώς µέσα στην πόλη µε χαµηλή, κατά µέσο όρο, ταχύτητα και µε συχνές στάσεις. Κατάλληλες συνθήκες για ένα υβριδικό όχηµα ώστε να λειτουργεί αποκλειστικά µε τον ηλεκτροκινητήρα του, χωρίς να έχει µεγάλη κατανάλωση καυσίµου και να ρυπαίνει. Στην πόλη της Νέας Υόρκης αναλογούν ταξί σε κατοίκους. Ο ίδιος, περίπου, αριθµός ταξί κυκλοφορούν στους δρόµους της Αθήνας, µια µικρότερη πόλη µε λιγότερους κατοίκους. ( απογρ. 2001). Προσφάτως, ανακοίνωσε ο δήµαρχος της Νέας Υόρκης την σταδιακή αντικατάσταση όλων των ταξί της πόλης µε υβριδικά, ενώ από το 2009 µόνο υβριδικά ταξί θα επιτρέπονται. Ήδη κυκλοφορούν τέτοια, όχι και τόσο «περίεργα» οχήµατα. Το κόστος για ένα υβριδικό αυτοκίνητο είναι µεγαλύτερο αλλά µε ανάλογες επιδοτήσεις από το κράτος και εάν υπολογιστεί η οικονοµία καύσιµου, ο οδηγός και το περιβάλλον βγαίνουν κερδισµένοι.

32 20.Αξιοπιστία - Συντήρηση Κόστος (σύµφωνα µε τα στοιχεία του Toyota Prius) Αξιόπιστη τεχνολογία? Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Toyota και των ερευνών αγοράς το Toyota Prius είναι από τα πλέον αξιόπιστα Toyota. Το ΤΟΥΟΤΑ Prius διαθέτει την υψηλότερη εγγύηση στην αγορά (8 ετή εγγύηση, η υψηλότερη στην Ελλάδα). Συντήρηση? Στο δίκτυο εξουσιοδοτηµένων επισκευαστών Toyota (σε 42 σηµεία πανελλαδικά). Μηδενική συντήρηση για όλο το ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό σύστηµα. Συντήρηση βενζινοκινητήρα: όπως σε όλους τους κινητήρες Toyota (λάδια: χµ, συντήρηση χµ). Κόστος Μπαταρίας? Μπαταρία δεν είναι αναλώσιµο (ίδια διάρκεια ζωής & εγγύηση όπως τα µηχανικά µέρη).

Honda Mobility MOBILITY

Honda Mobility MOBILITY Υβριδική Τεχνολογία Honda Εισηγητής: Νίκος Ξυδιάς Τεχνικός Εκπαιδευτής Honda 1 Honda Mobility MOBILITY 3 3 To Όραµα της Honda Επιθυµούµε να είµαστε µία Εταιρία την Ύπαρξη της οποίας θέλει η Κοινωνία (we

Διαβάστε περισσότερα

ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΝΤΡΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ Α.Μ. 4492 Σελίδες 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1.1 Προβλήματα του πλανήτης μας Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας..4 1.2 Υβριδική τεχνολογία..7 2 Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Γιατί Οικολογική Οδήγηση; Η έννοια της αυτοκίνησης είναι συνδεδεμένη

Διαβάστε περισσότερα

Αυγή μιας νέας εποχής για τις μεταφορές

Αυγή μιας νέας εποχής για τις μεταφορές Αυγή μιας νέας εποχής για τις μεταφορές Οι μονάδες ενεργειακής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΑΒΒ και οι τεχνολογίες ευφυών δικτύων στηρίζουν το όραμα μιας νέας εποχής για τον κλάδο των μετακινήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογική οδήγηση & Φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα

Οικολογική οδήγηση & Φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Οικολογική οδήγηση & Φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα Oρέστης Κυριάκου Λειτουργός Ενεργειακής Διαχείρισης Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Οικολογική οδήγηση Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Start Stop Systems. Κοσµίδης Γιώργος. Κορέτσης Γιώργος

Start Stop Systems. Κοσµίδης Γιώργος. Κορέτσης Γιώργος Start Stop Systems Κοσµίδης Γιώργος Κορέτσης Γιώργος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστορική αναδροµή 2 Υπάρχοντα συστήµατα start stop και γενική αρχή λειτουργίας..3 Start stop system της Bosch.5 Stars της valeo...7 i-stop

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. Νέοι τρόποι αυτοκίνησης

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. Νέοι τρόποι αυτοκίνησης Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου Σχ. Ετος:2011-2012 Νέοι τρόποι αυτοκίνησης Τμήμα: Β2 Μαθητής Τοψής Αλέξανδρος Εισηγητής Θέματος Κάββαλος Στυλιανός Εκπαιδευτικός Πληροφορικής http://www.kavvalos.eu Η εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος

Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος Πίνακας περιεχομένων 1 Συμπεριφορά υβριδικού συστήματος σε διαφορετικές θέσεις του επιλογέα ταχυτήτων...3 2 Συμπεριφορά του αυτοκινήτου στην επιτάχυνση...4

Διαβάστε περισσότερα

Eco-Driving. Οικονομική-Οικολογική. Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής

Eco-Driving. Οικονομική-Οικολογική. Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής Eco-Driving Οικονομική-Οικολογική Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ Ημερίδα Μεταφορές & Αειφορία: Δυνατότητες, Κατευθύνσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε.

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Soichiro Honda, 1956 ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ή ΑΝΑΓΚΗ Πωληθέντα Αυτοκίνητα ανά περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry.

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry. Επαγόµενα πεδία Ένα µαγνητικό πεδίο µπορεί να µην είναι σταθερό, αλλά χρονικά µεταβαλλόµενο. Πειράµατα που πραγµατοποιήθηκαν το 1831 έδειξαν ότι ένα µεταβαλλόµενο µαγνητικό πεδίο µπορεί να επάγει ΗΕΔ σε

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme 10 Σεπτεμβρίου, 2007 Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme Σπορ πρωτότυπο ενός όγκου λανσάρει καινοτομίες και παρουσιάζει την επαναστατική αρχιτεκτονική E-Flex Αυτονομία 55 km,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων

Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων Νέα Εποχή για τη Βιομηχανία Αυτοκινήτων ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Η βιομηχανία αυτοκινήτων εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009 Αίθουσα ΙΙΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009 Αίθουσα ΙΙΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009 Αίθουσα ΙΙΙ «Μεταφορικά Μέσα: Ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε Παγκόσµιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο προοπτικές ανάπτυξης ηλεκτροκίνητων µέσων µεταφοράς»

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογική και Οικονομική και Ασφαλής Οδήγηση «Eco-Driving»

Οικολογική και Οικονομική και Ασφαλής Οδήγηση «Eco-Driving» Οικολογική και Οικονομική και Ασφαλής Οδήγηση «Eco-Driving» Γρηγόρης Ζωίδης Τμήμα Περιβάλλοντος & Μεταφορών Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ! Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σπουδαστές: Μπουριώτης Π. Ιωάννης Αλευράς Ι.

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σπουδαστές: Μπουριώτης Π. Ιωάννης Αλευράς Ι. Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σπουδαστές: Μπουριώτης Π. Ιωάννης Αλευράς Ι. Ζαφείρης Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κόγια Γρ. Φωτεινή Καβάλα, Φεβρουάριος 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ EVs, HEVs, FCEVs

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ EVs, HEVs, FCEVs ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ EVs, HEVs, FCEVs Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά για το σχεδιασμό οχήματος βρίσκονται στους βασικούς μηχανισμούς της φυσικής και συγκεκριμένα στο δεύτερο νόμο κίνησης του Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

15. : (4) (10) 16. 225/45 R17 91 W 17.

15. : (4)  (10) 16. 225/45 R17 91 W 17. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ Ο ΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Θέµα: ΕΙ ΙΚΟ (Τεχνολογία Αυτοκινήτων)

Διαβάστε περισσότερα

DUCATO NATURAL POWER

DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER Το όχημα έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί κανονικά με φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει αυτόματο σύστημα εναλλαγής σε βενζίνη όταν το φυσικό αέριο πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑ ΕΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Ζορµπάς

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑ ΕΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Ζορµπάς ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» «Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» ρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ WAY OF NEWS. Way of Life! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Νέο ALTO, Multimedia Cyber Station Swift Plug in Hybrid και SX4 FCV Νέο SX4 Οθόνηπίσωεπιβατών

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ WAY OF NEWS. Way of Life! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Νέο ALTO, Multimedia Cyber Station Swift Plug in Hybrid και SX4 FCV Νέο SX4 Οθόνηπίσωεπιβατών Ηλεκτρονική Περιοδική Έκδοση Δεκέμβριος 2009 Τεύχος 7 WAY OF NEWS Life! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Νέο ALTO, Multimedia Cyber Station Swift Plug in Hybrid και SX4 FCV Νέο SX4 Οθόνηπίσωεπιβατών ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Νέο Alto

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες μιας νέας εποχής

Κινητήρες μιας νέας εποχής Κινητήρες μιας νέας εποχής H ABB παρουσιάζει μια νέα γενιά κινητήρων υψηλής απόδοσης βασισμένη στην τεχνολογία σύγχρονης μαγνητικής αντίστασης. Η ΑΒΒ στρέφεται στην τεχνολογία κινητήρων σύγχρονης μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ FORD: ΝΕΟ PLUG-IN ΥΒΡΙΔΙΚΟ C-MAX ΜΕ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΙΣΧΥΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ FORD: ΝΕΟ PLUG-IN ΥΒΡΙΔΙΚΟ C-MAX ΜΕ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΙΣΧΥΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ FORD: ΝΕΟ PLUG-IN ΥΒΡΙΔΙΚΟ C-MAX ΜΕ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΙΣΧΥΟΣ Η Ford προετοιμάζεται για την παραγωγή πέντε υβριδικών ηλεκτρικών,

Διαβάστε περισσότερα

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση Η εκστρατεία ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΑ (Make Cars Green) στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών από την κίνηση των αυτοκινήτων και στο να βοηθήσει τους οδηγούς να σκεφτούν οικολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Είναι η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση με χαρακτηριστικά συνεχούς μεταβαλλόμενου βαθμού απόσβεσης. Πρώτη χρήση της είχαμε στο Audi Α7 ενώ σήμερα υπάρχει σε διάφορα μοντέλα όπως το Audi Q7. Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΗ ΕΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ

Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΗ ΕΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ Πανεπιστήµιο Πατρών Τµήµα ιαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΗ ΕΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ Πατερέλης ηµήτριος 855 Ζαγγανάς ηµήτριος 885 Επιβλέπων : Κουτελιέρης Φ. Αγρίνιο, 03/07/2013

Διαβάστε περισσότερα

Kιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Porsche Doppelkupplung. Η ιστορία επιτυχίας του PDK: ένα bestseller σε μόλις πέντε χρόνια

Kιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Porsche Doppelkupplung. Η ιστορία επιτυχίας του PDK: ένα bestseller σε μόλις πέντε χρόνια Kιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Porsche Doppelkupplung Η ιστορία επιτυχίας του PDK: ένα bestseller σε μόλις πέντε χρόνια Στουτγάρδη. Στη δεκαετία του '80 η Porsche ανέπτυξε μια παγκόσμια τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις & Προοπτικές

Προκλήσεις & Προοπτικές Προκλήσεις & Προοπτικές Υβριδικών Αυτοκινήτων Μιλτιάδης Τσοσκούνογλου Διευθυντής Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας Toyota Ελλάς Μάρτιος 2007 Toyota Ελλάς Toyota Ελλάς Ηεπανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση: Η αποδοτικότητα βρίσκεται σε κάθε Audi.

Υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση: Η αποδοτικότητα βρίσκεται σε κάθε Audi. Vorsprung durch Technik www.audi.gr Υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση: Η αποδοτικότητα βρίσκεται σε κάθε Audi. Ανακαλύψτε περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αudi www.audi.gr ή στους Εξουσιοδοτημένους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Σταύρος Λαζάρου ιπλ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών Υποψήφιος ιδάκτορας Π.Π. Μέλος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. Σωκράτης Παστρωµάς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 6 η Απριλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 6 η Απριλίου 2016 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Συνέπειες στην αγορά αυτοκινήτου, στα έσοδα του κράτους, στο περιβάλλον και στους καταναλωτές από τις αθρόες εισαγωγές μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων προηγούμενων αντιρρυπαντικών

Διαβάστε περισσότερα

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ;

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ; Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 6 ου κεφαλαίου 1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; 197 1. τον κινητήριο άξονα ( περιστρέφεται με τις μισές στροφές του στροφάλου για 4-χρονο κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Η θέση της Toyota Μιλτιάδης Τσοσκούνογλου Διευθυντής Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας Toyota Ελλάς Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ FORD ECONETIC TECHNOLOGY ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ FORD ECONETIC TECHNOLOGY ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ FORD ECONETIC TECHNOLOGY ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 Νέο μοντέλο Ford Mondeo ECOnetic με εκπομπές CO 2 κάτω από 115 γραμμ./χλμ.

Διαβάστε περισσότερα

Όπως φαίνεται παραπάνω, οι εφαρµογές των κελιών καυσίµου θα µπορούσαν να χωριστούν σε πέντε οµάδες: 1. Στατικές 2. Οικιστικές 3. Μεταφορές 4. Φορητές

Όπως φαίνεται παραπάνω, οι εφαρµογές των κελιών καυσίµου θα µπορούσαν να χωριστούν σε πέντε οµάδες: 1. Στατικές 2. Οικιστικές 3. Μεταφορές 4. Φορητές ΚΑΘΑΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. Χρησιµοποίηση των κελιών καυσίµου για συµπαραγωγή ενέργειας (παραγωγή θερµότητας και ενέργειας για ξενοδοχεία, νοσοκοµεία σπίτια) 2. Αποκεντρωµένη παραγωγή ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία νέα από το χώρο του αυτοκινήτου

Τα τελευταία νέα από το χώρο του αυτοκινήτου Τα τελευταία νέα από το χώρο του αυτοκινήτου Πληροφορίες Πωλητή Όνομα: Autotrader team Ηλεκτρονικό support@autotrader.com.cy Ταχυδρομείο: Όνομα: Autotrader team Τηλέφωνο: 70 000 886 Στοιχεία καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη. Οχήματα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη. Οχήματα Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Buy Smart+ Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη Οχήματα Περιεχόμενα Εισαγωγή Τεχνολογίες φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων Σήμανση ελαστικών Πρότυπα EURO Οικολογική Οδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡ-ΕΛΑΦΡΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΥΣ

ΥΠΕΡ-ΕΛΑΦΡΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΥΣ ΥΠΕΡ-ΕΛΑΦΡΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΥΣ Ν. Π. Ανδριανόπουλος, Β. Γράψας, Γ. Κατσαρής, Β. Α. Κεφαλάς. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρµοσµένων

Διαβάστε περισσότερα

«Καθαρά» Καύσιμα & Οχήματα. Συνοπτικός Οδηγός για τα «Καθαρά» Καύσιμα και τις Τεχνολογίες Οχημάτων

«Καθαρά» Καύσιμα & Οχήματα. Συνοπτικός Οδηγός για τα «Καθαρά» Καύσιμα και τις Τεχνολογίες Οχημάτων «Καθαρά» Καύσιμα & Οχήματα Συνοπτικός Οδηγός για τα «Καθαρά» Καύσιμα και τις Τεχνολογίες Οχημάτων 3 Περιεχόμενα Περιεχόμενα...4 Εισαγωγή...5 Βενζίνη & Πετρέλαιο Diesel...6 Υβριδικά Οχήματα...15 Υγραεριοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής. Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα

Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής. Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση στους κινητήρες παραγωγής. Χρησιμοποιούνται ως μέσα βελτίωσης της ροπής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστα ελαστικά = Ασφάλεια στο δρόμο

Αξιόπιστα ελαστικά = Ασφάλεια στο δρόμο Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η GOODYEAR Dunlop Ελαστικά Ελλάς, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» συμβουλεύουν τους οδηγούς για την ασφαλέστερη οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες Αξιόπιστα ελαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Προτάσεις του WWF Ελλάς για το περιεχόµενο του Εθνικού Σχεδίου ράσης Ενεργειακής Απόδοσης σύµφωνα µε την Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Εισαγωγή στις ήπιες μορφές ενέργειας Χρήσεις ήπιων μορφών ενέργειας Ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ. Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ. Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ Έξυπνος σχεδιασμός αρθρωτών UPS Με την απόκτηση της εταιρείας Newave Energy, καινοτόμος εταιρεία στον τομέα της αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) με βάση της την Ελβετία, η ΑΒΒ έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στην Ελλάδα: Δυνατότητες και Προοπτικές

Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στην Ελλάδα: Δυνατότητες και Προοπτικές Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στην Ελλάδα: Δυνατότητες και Προοπτικές Καθηγητής Dr. Κωνσταντίνος N. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Διευθυντής του Εργαστηρίου Οχημάτων Ε.Μ.Π. Αντιπρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο EnergyRes 20-2-2009 1 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ»

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» «AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ, ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ Τεχνικός Σχεδιασμός -

Διαβάστε περισσότερα

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1 ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας April 1, 2013 Slide 1 Η ενεργειακή πρόκληση σήμερα Αυξανόμενη ζήτηση Ευρώπη και Β. Αμερική 5.4% 26% Κίνα 94% 177% Πρόβλεψη IEA 2007-30 Αύξηση στη

Διαβάστε περισσότερα

ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός

ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός «Τρέχουσες τεχνολογίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θεσµικό πλαίσιο στην Ελλάδα» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Electromobility and ICT

Electromobility and ICT Electromobility and ICT 4 ο Συνέδριο Green ICT Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 Αθήνα Διονύσιος Νέγκας Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βοηθήσουν ώστε οι

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοσυσσωρευτές ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Θερμοσυσσωρευτές ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Θερμοσυσσωρευτές Οι θερμοσυσσωρευτές αποτελούν την ιδανική λύση θέρμανσης για πολλά σπίτια. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί και οικονομικοί. Καθώς αποθηκεύουν θερμότητα με τη φθηνότερη χρέωση, συνήθως κατά

Διαβάστε περισσότερα

Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz. Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε.

Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz. Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε. Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε. Transport Show, 1 η Ιουνίου 2014 Η τεχνολογία BlueEFFICIENCY

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Γενιά Toyota Taxi. Σχέση Διαρκείας.

Νέα Γενιά Toyota Taxi. Σχέση Διαρκείας. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο παρόν έντυπο να είναι ακριβή την εποχή δημοσίευσής του. Οι εικόνες στο παρόν έντυπο ίσως να μην παρέχουν ακριβή αναπαράσταση των

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συμβατά Πρωτότυπα Οχήματα

Περιβαλλοντικά Συμβατά Πρωτότυπα Οχήματα Χρονολογική παρουσίαση έρευνας Περιβαλλοντικά Συμβατά Πρωτότυπα Οχήματα Από το 1971, σχεδιαστές και μηχανικοί της GM/Opel διερευνούν την αυτοκίνηση του μέλλοντος Το σημερινό πρωτότυπο Flextreme είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες βενζίνης από το μέλλον με 14:1 σχέση συμπίεσης Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 08 Μάρτιος :34

Κινητήρες βενζίνης από το μέλλον με 14:1 σχέση συμπίεσης Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 08 Μάρτιος :34 Μια νέα γενιά βενζινοκινητήρων με σχέση συμπίεσης 12:1, 13:1 και 14:1 είναι ήδη στην παραγωγή από την Mazda. Kαι όμως, κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο, μια σχέση συμπίεσης 14:1 σε βενζινοκινητήρα, κατάφεραν

Διαβάστε περισσότερα

Nissan 947 Nissan 1947 To Tama Tokyo Electric Company Cars Prince Motor Co., Nissan 3.3kW, 35 km/h 65 km pick-up

Nissan   947 Nissan 1947 To Tama Tokyo Electric Company Cars Prince Motor Co., Nissan    3.3kW, 35 km/h 65 km pick-up Ευαγόρας Παπαθέου ιευθυντής ηµοσίων Σχέσεων Nissan -Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. Η ηλεκτροκίνηση είναι πραγµατικότητα Zero Emission Mobility Program Η προσέγγιση της Nissan Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η λύση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ηλιακός θερµοσίφωνας αποτελεί ένα ενεργητικό ηλιακό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept

Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept Σεπτέμβριος 2007 Παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) 2007 Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept Άμεσο μέλλον: Το πρωτότυπο Corsa Hybrid και το Vectra Flexpower δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Media Information. Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά. Αύγουστος 2012. 5-θ. 4-θ sedan. Station Wagon. D-65423 Rüsselsheim

Media Information. Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά. Αύγουστος 2012. 5-θ. 4-θ sedan. Station Wagon. D-65423 Rüsselsheim Media Information Αύγουστος 2012 Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά 5-θ 4-θ sedan Station Wagon Adam Opel AG D-65423 Rüsselsheim media.opel.com Σελίδα 2 Νέα γκάμα Opel Astra: Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ PANDA NATURAL POWER. * Οι τιμές κατανάλωσης, όταν χρησιμοποιείται καύσιμο φυσικού αερίου, υπολογίζονται σε Kg/100km

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ PANDA NATURAL POWER. * Οι τιμές κατανάλωσης, όταν χρησιμοποιείται καύσιμο φυσικού αερίου, υπολογίζονται σε Kg/100km PANDA NATURAL POWER PANDA NATURAL POWER PANDA NATURAL POWER Το όχημα έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί κανονικά με φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει αυτόματο σύστημα εναλλαγής σε βενζίνη, όταν το φυσικό αέριο πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

«Συμβολή των Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα»

«Συμβολή των Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα» «Συμβολή των Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Πρόεδρος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. Ελληνικό Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων URL: www.heliev.gr e-mail: info@heliev.gr

Διαβάστε περισσότερα

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV.

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV. Ο κινητήρας με την κωδική ονομασία D3876 θα προσφέρει ιπποδύναμη 520 hp (390 kw), 560 hp (420 kw) και 640 hp (470 kw), ενώ η μέγιστη ροπή που θα παράγεται μεταξύ 930 και 1350 rpm, λέγεται ότι θα καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Γενική επισκοπηση συστηματος οχηματος

Γενική επισκοπηση συστηματος οχηματος Υβριδικο Vlv FE υβριδικο vlv FE Γενική επισκοπηση συστηματος οχηματος Κινητηρας D7F Eur 5 Κινητήρας ντίζελ με παράλληλο υβριδικό Ροπή 3 2 1 Σ.Α.Λ. 1. Ηλεκτροκινητήρας 2. Πετρελαιοκινητήρας 3. Υβριδική

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός της µεθόδου που ακολουθείται για τη µέτρηση των εκπεµπόµενων ρύπων των βενζινοκινητήριων οχηµάτων.

Καθορισµός της µεθόδου που ακολουθείται για τη µέτρηση των εκπεµπόµενων ρύπων των βενζινοκινητήριων οχηµάτων. ΣΕΛΙ Α 1 ΑΠΟ 6 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Καθορισµός της µεθόδου που ακολουθείται για τη µέτρηση των εκπεµπόµενων ρύπων των βενζινοκινητήριων οχηµάτων. 2. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Εκάστοτε Υπεύθυνος (Τεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

4 ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

4 ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ 4 ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται το προσομοιωτικό μοντέλο ενός ηλεκτρικού οχήματος όπως υλοποιήθηκε στο λογισμικό Matlab/Simulink. Για την υλοποίηση του μοντέλου του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Ηλεκτρικά ποδήλατα που κατασκευάζονται στην Ισπανία με την τελευταία τεχνολογία. www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Αντιπρόσωποι για την Ελλάδα: ΛΑΜΔΑ ΑΕ Α. Μεταξά 2 & Καλυφτάκη, Κ. Κηφισιά Τηλ: 210 620

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 7: Μέθοδοι Εκκίνησης και Πέδησης Ασύγχρονων Τριφασικών Κινητήρων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα

Φωτοβολταϊκά συστήματα Φωτοβολταϊκά συστήματα από την Progressive Energy 1 Ήλιος! Μια τεράστια μονάδα αδιάκοπης παραγωγής ενέργειας! Δωρεάν ενέργεια, άμεσα εκμεταλλεύσιμη που πάει καθημερινά χαμένη! Γιατί δεν την αξιοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Το Αυτοκίνητο. Φυλλακτός Άγγελος. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Αυτοκίνητο. Φυλλακτός Άγγελος. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Αυτοκίνητο Φυλλακτός Άγγελος Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακό Αυτοκίνητο Δήμητρα Ευαγγελινίδη 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Τμήμα Α1 2014

Ηλιακό Αυτοκίνητο Δήμητρα Ευαγγελινίδη 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Τμήμα Α1 2014 Ηλιακό Αυτοκίνητο Δήμητρα Ευαγγελινίδη 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Τμήμα Α1 2014 Κεφάλαιο 1. Στην αίθουσα της τεχνολογίας, η ομάδα μας, ασχολήθηκε με την κατασκευή του ηλιακού αυτοκίνητου. Ένα αυτοκίνητο, το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Επίβλεψη : Καθηγήτρια Dr. Έλενα Καλλικαντζάρου Μελέτη - Ανάπτυξη: Καλογερίδου Χρυσούλα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροκίνηση σήμερα και αύριο παραδείγματα καλής εφαρμογής

Ηλεκτροκίνηση σήμερα και αύριο παραδείγματα καλής εφαρμογής Ηλεκτροκίνηση σήμερα και αύριο παραδείγματα καλής εφαρμογής Μαρία Ζαρκαδούλα Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος & Μεταφορών Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Ημερίδα: «Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Buy Smart+ Πράσινες Προμήθειες στην Ευρώπη. Οχήματα

Buy Smart+ Πράσινες Προμήθειες στην Ευρώπη. Οχήματα Buy Smart+ Πράσινες Προμήθειες στην Ευρώπη Οχήματα Περιεχόμενα Εισαγωγή Τεχνολογίες Σήμανση Κριτήρια Χρήσιμες Συμβουλές Εισαγωγή Εισαγωγή Κύριες Προκλήσεις Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής - Το 20 % των

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Αναμφισβήτητα οι μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και

Διαβάστε περισσότερα

Seat 1500 (1963) Written by cordova

Seat 1500 (1963) Written by cordova Το 1965 η Seat παρουσίασε στην αγορά το Seat 1500 (δύο χρόνια πριν -1963- είχε παρουσιαστεί στην έκθεση αυτοκινήτου της Βαρκελώνης). Λόγω του μεγαλύτερου και ισχυρότερου κινητήρα, των χώρων που πρόσφερε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 73 5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στην συνέχεια εξετάζονται οι µονοφασικοί επαγωγικοί κινητήρες αλλά και ορισµένοι άλλοι όπως οι τριφασικοί σύγχρονοι κινητήρες που υπάρχουν σε µικρό ποσοστό σε βιοµηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ενεργειακής απόδοσης EN50598-2

Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ενεργειακής απόδοσης EN50598-2 Νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ενεργειακής απόδοσης EN50598-2 Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε Η εξοικονόμηση ενέργειας στην βιομηχανική παραγωγή αποτελεί θέμα ιδιαίτερης αξίας. Βασική επιδίωξη και πρωταρχικός στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

«Τρέχουσες Τεχνολογίες Ηλεκτρικών Οχημάτων και Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα»

«Τρέχουσες Τεχνολογίες Ηλεκτρικών Οχημάτων και Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα» «Τρέχουσες Τεχνολογίες Ηλεκτρικών Οχημάτων και Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165 Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 5 ου κεφαλαίου 1. Τι εννοούμε με τον όρο διάγνωση ; 165 Με τον όρο διάγνωση εννοούμε τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε προκειμένου να εντοπίσουμε μια βλάβη σ ένα σύστημα λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2012/36/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΔΗΓΙΑ 2012/36/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 321/54 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.11.2012 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2012/36/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους,

Διαβάστε περισσότερα

3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος

3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος Ονοµατεπώνυµο: Αριθµός Μητρώου: Εξάµηνο: Υπογραφή Εργαστήριο Ηλεκτροµηχανικών Συστηµάτων Μετατροπής Ενέργειας 3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Εξοικονόμηση χρημάτων σε υφιστάμενα και νέα κτίρια Ένα υφιστάμενο κτίριο παλαιάς κατασκευής διαθέτει εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

Buy Smart+ Πράσινες Προμήθειες στην Ευρώπη. Οχήματα. Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Μπογδάνου Θάλεια MSc Περιβαλλοντολόγος

Buy Smart+ Πράσινες Προμήθειες στην Ευρώπη. Οχήματα. Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Μπογδάνου Θάλεια MSc Περιβαλλοντολόγος Buy Smart+ Πράσινες Προμήθειες στην Ευρώπη Οχήματα Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Μπογδάνου Θάλεια MSc Περιβαλλοντολόγος Περιεχόμενα Εισαγωγή Οδηγός αγορών και κριτήρια αγοράς Κόστος κύκλου ζωής Ετικέτες Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 181 Α/16-9-2009 : Μέτρα για την αντιµετώπιση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης.

ΦΕΚ 181 Α/16-9-2009 : Μέτρα για την αντιµετώπιση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης. ΑΡΙΘ.: 16/16-9-09 Είδος Εγγράφου: ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΦΕΚ: 181Α ΦΕΚ 181 Α/16-9-2009 : Μέτρα για την αντιµετώπιση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ FCA ~3.4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ετήσιες δαπάνες R&D Βιώσιμη Μετακίνηση ΕΜΠΛΟΚΗ TOY ΧΡΗΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης, εφεδρείας και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης, εφεδρείας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης, εφεδρείας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις ΦωτοβολταΙκών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας Απευθείας κατανάλωση Εφεδρική λειτουργία Αυτόνομο Σύστημα 10ΚWp, Αίγινα

Διαβάστε περισσότερα

Ξενία 11500 11420 14880 12800

Ξενία 11500 11420 14880 12800 Γ. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ CO 2 Γ.1 Περιγραφή κτιριακών εγκαταστάσεων Η συνολική έκταση του Πανεπιστηµίου είναι 23,22 στρ. όπου βρίσκονται οι κτιριακές του εγκαταστάσεις όπως είναι το κτίριο της Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων 1 Copyright 2013-2014 Προστατεύεται από Πνευματικά Δικαιώματα Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή. - Agreenenergy.gr Πίνακας Περιεχομένων AlphaGreen

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι Πρόγραµµα λογισµικού για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού ERGO @ ο C = Ergo Η έξυπνη λύση για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού µε συνέπεια την εξοικονόµηση σηµαντικών ποσοτήτων ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμογεννήτρια Polaris P15 50 kw

Ανεμογεννήτρια Polaris P15 50 kw Ανεμογεννήτρια Polaris P15 50 kw Τεχνική περιγραφή Μια ανεμογεννήτρια (Α/Γ) 50kW παράγει ενέργεια για να τροφοδοτηθούν αρκετές κατοικίες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτηθούν με ρεύμα απομονωμένα

Διαβάστε περισσότερα