Αθήνα Σεπτέµβριος (48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αθήνα Σεπτέµβριος 1997. 1(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS."

Transcript

1 Αθήνα Σεπτέµβριος (48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σήµερα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήµατα, σε συνεργασία µε το λογισµικό, είναι σχεδιασµένα και έχουν ελεγχθεί - πιστοποιηθεί για µεγάλη αξιοπιστία. Η επένδυση σε τέτοια συστήµατα είναι υψηλού κνδύνου και ατελής αν δεν υπάρχει προστασία από Συστήµατα Αδιάλειπτης Λειτουργίας, ή Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, Uninterruptible Power Supplies, UPS. Στα δίκτυα ηλεκτρικής παροχής που τροφοδοτούν τα συστήµατα αυτά, συχνά παρατηρούνται προβλήµατα µεταβολής της τάσης, υπερτάσεις ή υποτάσεις αλλά και στιγµιαία µεταβατικά φαινόµενα. Πολλές φορές µικροδιακοπές τροφοδοσίας έως και πλήρεις διακοπές αρκετής χρονικής διάρκειας. Αυτά τα κύρια προβλήµατα δηµιουργούν βλάβες στους Η/Υ, απώλειες δεδοµένων και µειωµένη διαθεσιµότητα των συστηµάτων. Αποτέλεσµα, χάσιµο πολύτιµου χρόνου και χρηµάτων. Το πρόσθετο αυτό κόστος έρχεται να προστεθεί στο συνολικό κόστος αγοράς των συστηµάτων αυξάνοντας τον χρόνο απόσβεσης τους. Στο εγχειρίδιο αυτό θα καταγραφούν τα προβλήµατα της ηλεκτρικής τροφοδοσίας και η ανάγκη από προστασία µε UPS, σε περιβάλον Η/Υ ή δικτύων. Θα εξηγηθεί ο τρόπος λειτουργίας των UPS, οι παράµετροι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να χρησιµοποιεί ο µηχανικός που επιλέγει, εγκαθιστά ή λειτουργεί τα συστήµατα αυτά. Τα κυκλωµατικά διαγράµµατα και οι µετρήσεις που παραθέτονται έχουν παρθεί από UPS της Φινλανδικής εταιρείας Fiskars Power Systems η οποία κατασκευάζει συστήµατα ισχύος από 250 VA έως 120kVA. Στη συνέχεια όταν αναφέρεται Η/Υ αυτό περιλαµβάνει τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή στην ευρεία ένοια του δηλαδή συστήµατα ελέγχου διεργασιών, συστήµατα µετρήσεων και άλλα ευαίσθητα µηχανήµατα που είναι βασισµένα σε µικροεπεξεργαστή, όπου η σωστή και συνεχής λειτουργία τους εξαρτάται από την ηλεκτρική τους τροφοδοσία. Στα παρακάτω εκτός από συµβουλές αναφέρονται και λύσεις σηµαντικές για τον σχεδιασµό συστηµάτων τροφοδοσίας για Η/Υ. Μόνο µε αξιόπιστη ηλεκτρική τροφοδοσία αναµένεται µέγιστη απόσβεση των επενδύσεων στα σηµερινά συστήµατα Η/Υ. 2(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

3 Το παρόν εγχειρίδιο, αρχή µιας σειράς από αντίστοιχα τεχνικά έντυπα - εγχειρίδια που θα ακολουθήσουν, παρέχεται δωρεάν στους συνεργάτες της εταιρείας PowerServices µε στόχο την ενηµέρωση τους γύρω από τα συστήµατα παροχής ενέργειας που προωθούνται στην Ελληνική αγορά. Φιλικά ηµοσθένης Στάµπας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΘ 3(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

4 UPS και προστασία εγκαταστάσεων Η/Υ από τα προβλήµατα της Ηλεκτρικής τροφοδοσίας Περιεχόµενα 1. ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΑΣΗΣ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Η/Υ O H/Y ΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Αρµονικά ρεύµατα και άεργος ισχύ Το ρεύµα του ουδετέρου αγωγού Πηγαία ρεύµατα εκκίνησης (inrush currents) ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΙΩΣΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ Η/Υ Σχεδιασµός δικτύου Καλώδια ιόρθωση συντελεστή ισχύος (Power Factor Correction) Μέσα προστασίας Τροφοδοσία UPS από Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος (Η/Ζ) O επιρεασµός από τα αρµονικά ρεύµατα Ο επιρεασµός από τα ρεύµατα µετάβασης, (Commutation currents) Η φόρτιση του Η/Ζ TΟ UPS O µετατροπέας Συνεχούς σε εναλλασόµενο (DC/AC) ή αντιστροφέας (Inverter) Ο ανορθωτής (Rectifier) Ηλεκτρονικός στατικός διακόπτης παράκαµψης (Static by-pass switch) Χειροκίνητος διακόπτης παράκαµψης (manual by-pass switch ή service by-pass switch) Συστοιχία συσσωρευτών Θερµικές απώλειες και Ψύξη TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ UPS Αναφορά ηµιτόνου και συγχρονισµός Λογικά κυκλώµατα ελέγχου (Logic contrοl) Μετρήσεις Σηµατοδότηση και επικοινωνία µε το περιβάλλον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ Η/Υ Σταµάτηµα δικτύου Η/Υ Αποµάκρυσµενα µηνύµατα και αυτόµατο back-up Υποστηριζόµενα λειτουργικά συστήµατα και δυνατότητες ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ UPS Ελεγχος παραµέτρων λειτουργίας και ειδοποίηση βλάβης Πληροφορίες προς τους χρήστες-συντηρητές των UPS ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ UPS Aσφάλεια Ηλεκτροµαγνητική συµβατότητα (EMC) Απόδοση και συµπεριφορά των UPS, ονοµαστικά µεγέθη Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΧΡΗΣΗΣ - ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ, ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Βιβλιογραφία (48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

5 1. ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Ο κάθε χρήστης ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί σταθερότητα στην τάση τροφοδοσίας και την συχνότητα, συνέχεια και αξιοπιστία. Στην πραγµατικότητα αυτό δεν πραγµατοποιείται. Σε ένα σύνθετο ηλεκτρικό δίκτυο που οι απαιτήσεις ισχύος συνεχώς αλλάζουν, αντίστοιχα µεταβάλονται και οι παράµετροι του. Ποτέ δεν αναµένεται ένα ηλεκτρικό δίκτυο να συµπεριφερθεί ως ιδανική πηγή τροφοδοσίας καθώς οι παρεµβολές είναι πέραν του ελέγχου του. Οι κεραυνοί, η βροχή, ο αέρας και το χιόνι ακόµη, καθώς και τα άγρια ζώα συχνά δηµιουργούν βλάβες στα ηλεκτρικά δίκτυα οι οποίες παρουσιάζονται µε την µορφή διακοπών, πτώσης της τάσης τροφοδοσίας και διάφορα µεταβατικά φαινόµενα. Ακόµη και η λειτουργία των µέσων προστασίας των δικτύων δηµιουργεί τα παραπάνω αναφερθέντα προβλήµατα. Για παράδειγµα: Τα µέσα προστασίας των δικτύων από υπερένταση ή βραχυκύκλωµα, κατά την λειτουργία τους δηµιουργούν πτώσεις τάσης σε άλλους αγωγούς που βρίσκονται σε ηλεκτρική επαφή. Στη φάση της αποκοπής ενός δικτύου που παρουσιάζει σφάλµα, λόγω της µεγάλης ισχύος αποκοπής, λαµβάνουν χώρα µεταβατικά φαινόµενα µε αιχµές πολύ υψηλής τάσης. Στην περίπτωση δράσης µέσου προστασίας σε τµήµα δικτύου που κτυπήθηκε από κεραυνό, οι διαδοχικές διακοπές και αποκαταστάσεις τροφοδοσίας είναι ουσιαστικά µικροδιακοπές της τροφοδοσίας. H προστασία των δικτύων από καταστάσεις υπερφόρτισης ή βραχυκυκλώµατος γίνεται µε διακόπτες αυτόµατης διακοπής και επανασύνδεσης γνωστούς ως Recloser. Με την λειτουργία αυτή γίνεται αποκοπή του δικτύου που παρουσιάζει βλάβη, για χρόνο ms. Με αυτή την χρονική διακοπή ένα 80-90% των σφαλµάτων εξαλείφονται αλλά τα φορτία που τροφοδοτούνται από το εσφαλµένο δίκτυο και ειδικότερα οι Η/Υ επιρεάζονται. Η αποκοπή αυτή επιφέρει και στο υπόλοιπο δίκτυο µεταβατικά φαινόµενα βαθµού ανάλογου µε την ισχύ του δικτύου που παρουσίασε βλάβη αλλά και την χρονική διάρκεια που απαιτήθηκε για να µηδενιστεί αυτή. Οι µετρήσεις που έχουν γίνει σε διάφορα δίκτυα Ευρωπαικών κρατών έχουν σκοπό την στατιστική ανάλυση των προβληµάτων αυτών. Μέσα από αυτές αποφασίζονται οι απαραίτητες ενέργειες βελτίωσης της ποιότητας της 5(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

6 ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσµατα δείχνουν µεγάλες διαφορές από τόπο σε τόπο αλλά και µεταξύ διαφόρων τύπων εγκαταστάσεων. Γενικά οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι πιό συχνές στην επαρχία, περίπου 5πλάσιες, από αντίστοιχα αυτές στις πόλεις. Ενα κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι το 30-40% των διακοπών οφείλεται στις γραµµές υψηλής τάσης, γραµµές µεταφοράς, ενώ το 60-70% στις γραµµές χαµηλής τάσης ή γραµµές διανοµής. Ο µέσος ετήσιος αριθµός διακοπών για περιοχές που λειτουργούν συστήµατα Η/Υ υπολογίζεται γύρω στο 20. Αυτές αντιστοιχούν σε διακοπές τροφοδοσίας σε αστικά ηλεκτρικά δίκτυα και αντίστοιχα σε επαρχιακά δίκτυα. Εκτός από τις διακοπές στα ηλεκτρικά δίκτυα παρουσιάζονται φαινόµενα αιχµών τάσης, κρουστικών τάσεων, υποτάσεων και υπερτάσεων αλλά και παρασιτικών τάσεων οι οποίες επιρεάζουν και σταµατούν τους Η/Υ. Αυτές είναι: Ηλεκτοµαγνητικές παρεµβολές (ΕΜΙ) Μεταβατικά φαινόµενα στην τάση τροφοδοσίας. Αυτά παράγονται και µεταδίδονται από το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο. Παρουσιάζονται δε µε τις εξής µορφές: Θορυβος κοινής αναφοράς (Common mode noise), είναι ο θόρυβος µεταξύ του αγωγού γείωσης και των ενεργών αγωγών, συµπεριλαµβανοµένου και του ουδετέρου. (Ενεργός αγωγός είναι εκτός των φάσεων και ο ουδέτερος αγωγός Ν). ιαφορικός θόρυβος (Differential noise), o θόρυβος µεταξύ ενεργών αγωγών. Στο σχήµα 1. παρουσιάζονται οι παρεµβολές αυτές στα σηµεία που µετρούνται. 6(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

7 Σχήµα 1. Θόρυβος κοινής αναφοράς και διαφορικός θόρυβος σε µονοφασικό δίκτυο. Ειδικότερα οι ηλεκτροµαγνητικές παρεµβολές (ΕlectroMagnetic Interference, EΜΙ), είναι θόρυβος σε συχνότητες έως και 400Ghz. Πηγές αυτού του θορύβου είναι οι τηλεοράσεις µε τις καθοδικές λυχνίες τους, οι ποµποί µικροκυµάτων, οι εγκαταστάσεις Radar, και οι κεραυνοί. Μην φανεί παράξενο ότι οι µονάδες κλιµατισµού οι καφετιέρες και γενικά οποιοδήποτε µηχάνηµα ελέγχεται από θερµοστάτη είναι πηγή ηλεκτροµαγνητικών παρεµβολών. Αντίστοιχα µεταβατικό φαινόµενο στην τάση τροφοδοσίας είναι για παράδειγµα µια υπέρταση διάρκειας λίγων msec ή µικρότερης διάρκειας που συνήθως έχει µεγάλο ρυθµό απόσβεσης. Τα φαινόµενα αυτά λαµβάνουν χώρα κατά την εκκίνηση και τη σβέση ηλεκτρικών φορτίων καθώς και κατά την λειτουργία διατάξεων προστασίας. Το πλάτος και η χρονική διάρκεια των φαινοµένων αυτών δεν είναι σταθερά. Πολύ συχνά το πλάτος της τάσης τροφοδοσίας κατά την εξέλιξη των φαινοµένων αυτών φτάνει έως και 10 φορές της ονοµαστικής τιµής. Παρεµβολές ΕΜΙ και µεταβατικά φαινόµενα που έχουν αναφορά την γείωση είναι πιό επικίνδυνα σε σχέση µε τον διαφορικό θόρυβο. 7(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

8 2. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΑΣΗΣ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Η/Υ Ενα σύστηµα Η/Υ πρέπει να τροφοδοτείται µε ηλεκτρική ενέργεια από αξιόπιστη πηγή για την προστασία του αφενός και από την άλλη πλευρά την σταθερή λειτουργική του κατάσταση. Αρχικά πρέπει να γίνεται χωρισµός των υπολογιστικών φορτίων σε κρίσιµα και µη. Στην συνέχεια υπολογίζεται η ισχύς των κρίσιµων φορτίων µε τις αντίστοιχες του καθενός ηλεκτρικές απαιτήσεις. Στο σχήµα 2. παρουσιάζεται το προφίλ της τάσεως τροφοδοσίας µιας εγκατάστασης Η/Υ. Εκτός αυτού πρέπει η τροφοδοσία αυτή να πληρεί τα παρακάτω : Αρµονική παραµόρφωση (ΤΗD%) < 5% Μεταβολή της τάσεως (Vrms%) <2% Ολίσθιση φάσης 120 o ±5% Συχνότητα 50Ηz ±1% Τα παραπάνω αναφέρονται σε τάση τροφοδοσίας 3 φασική µε ενεργό τιµή (Vrms), 400/230 Vac και τοπολογία ΤΝ-S, 5 αγωγών. Σχήµα 2. Tο προφίλ της τάσης τροφοδοσίας εγκατάστασης Η/Υ. Οι απαιτήσεις αυτές πρέπει να σηµειωθεί ότι είναι πιό αυστηρές από αυτές που αναφέρονται στο ΙΕC Compatibility levels for low frequency conducted disturbances and signalling in low voltage power supply systems. 8(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

9 3. O H/Y ΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 3.1 Αρµονικά ρεύµατα και άεργος ισχύ Τα ηλεκτρονικά κυκλώµατα του Η/Υ ως γνωστόν τροφοδοτούνται από συνεχή τάση η οποία παράγεται µε µονοφασική ανόρθωση της εναλλασόµενης τάσης του δικτύου. Η ανορθωµένη τάση εξοµαλύνεται, ρυθµίζεται και σταθεροποιείται µε τοπολογίες υψήσυχνης επεξεργασίας στις κατάλληλες τιµές που απαιτούν τα ψηφιακά κυκλώµατα. Η όλη κατασκευή είναι γνωστή ως παλµοτροφοδοτικό, (SMPS, Switch Mode Power Supply). Το παρακάτω σχήµα 3. δείχνει απλοποιηµένη την βαθµίδα ανόρθωσης ενός τέτοιου τροφοδοτικού. Κατά την ανόρθωση και την εξοµάλυνση της συνεχούς τάσης (DC), µε χρήση του πυκνωτή, το ρεύµα εισόδου απέχει πολύ από την ηµιτονοειδή µορφή. Στο σχήµα 4. φαίνεται η µορφή του µη γραµµικού ρεύµατος εισόδου και δίπλα το φάσµα των αρµονικών συνιστωσών του. Ως γνωστό τα αρµονικά ρεύµατα υπολογίζονται µόνο ως άεργη ισχύς και γι αυτό ο συντελεστής ισχύος αυτών των φορτίων είναι πολύ χαµηλός. Τυπική τιµή cosφ 0,70 ή ακόµη µικρότερος. Σχήµα 3. Τυπική διάταξη µονοφασικής ανόρθωσης σε µή γραµµικό τροφοδοτικό Ενα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των ρευµάτων είναι το µεγάλο πλάτος τους. Αυτό είναι γνωστό ως συντελεστής κορυφής, (crest factor), και είναι ο λόγος της τιµής κορυφής του ρεύµατος προς την ενεργό τιµή (Ιrms), ρεύµατος σε µόνιµη 9(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

10 κατάσταση, ηµιτονοειδούς µορφής, ίσης πραγµατικής ισχύος. Για φορτία Η/Υ η τυπική τιµή του συντελεστή κορυφής είναι 2,5. Για τα αντίστοιχα γραµµικά φορτία ο συντελεστής κορυφής έχει τιµή ίση µε 2 = 1,42. Είναι σηµαντικό να δοθεί προσοχή σε αυτές τις παραµέτρους όταν σχεδιάζεται µία ηλεκτρική εγκατάσταση για δίκτυα Η/Υ και ειδικότερα όταν επιλέγεται ένα UPS για να την υποστηρίξει. Σχήµα 4. Κυµατοµορφή ρεύµατος εισόδου και το φάσµα των αρµονικών της σε ένα τυπικό τροφοδοτικό Η/Υ Στον υπολογισµό της ισχύος στο εναλλασόµενο ρεύµα µε χρήση της φαινόµενης, (S), της ενεργής, (Ρ) και της άεργης ισχύος, (Q), πρέπει να ελέγχεται η διαφορά µεταξύ της άεργης ισχύος Q και της παραµόρφωσης D. H άεργη ισχύς δηµιουργείται από την διαφορά φάσης µεταξύ της τάσης και του ρεύµατος ενώ η παραµόρφωση D, οφείλεται στα µη αρµονικά ρεύµατα. Στην θέση του τριγώνου P, Q και S στο σχήµα 5. λαµβάνεται υπόψη και η άεργος ισχύς των αρµονικών συνιστωσών. Οι σχέσεις που ισχύουν δίνονται στο ίδιο σχήµα. 10(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

11 Σχήµα 5. Τρισδιάστατο ανυσµατικό διάγραµµα για τον υπολογισµό της ισχύος µη γραµµικού φορτίου. 3.2 Το ρεύµα του ουδετέρου αγωγού Σε ένα σύστηµα ΤΝ-S, 5 αγωγών, το ρεύµα του ουδετέρου αγωγού είναι η διαφορά των ρευµάτων των αγωγών των φάσεων. Σε δίκτυα τροφοδοσίας υπολογιστών παρουσιάζεται µεγάλο ρεύµα στον ουδέτερο αγωγό ακόµη και άν τα επιµέρους ρεύµατα των φάσεων είναι ίσα και το αριθµητικό άθροισµα των ενεργών τιµών τους είναι µηδενικό. Αυτό διότι οι Η/Υ, ως µονοφασικοί καταναλωτές και µη γραµµικά φορτία συνδεόµενα σε τριφασική παροχή δεν επιτυγχάνεται ισοροπία στα ρεύµατα όπως για παράδειγµα συµβαίνει σε γραµµικά ηµιτονοειδή ρεύµατα. Το σχήµα 6. είχνει πως προκύπτει το ρεύµα στον ουδέτερο αγωγό σε τριφασική παροχή που τροφοδοτεί µονοφασικά φορτία Η/Υ. Η ενεργός τιµή του ρεύµατος στον ουδέτερο αγωγό είναι η τετραγωνική ρίζα του αθροίσµατος των τετραγώνων των φασικών ρευµάτων. Η συχνότητα του ρεύµατος είναι 150 Ηz. To πλάτος του ρεύµατος είναι 3 = 1,73 φορές το ρεύµα της φάσεως. 11(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

12 Σχήµα 6. Φασικά ρεύµατα και το ρεύµα του ουδέτερου αγωγού. Η µέγιστη αυτή τιµή επιτυγχάνεται όταν φυσικά τα αντίστοιχα ρεύµατα φάσεων έχουν το ίδιο πλάτος. Συνήθως αυτή είναι η καλύτερη φόρτιση του ουδετέρου αγωγού. Τα µεγάλα όµως ρεύµατα κορυφής των επιµέρους φάσεων δηµιουργούν υπερφόρτιση στις παροχές και τους µετασχηµατιστές µε αποτέλεσµα την παραµόρφωση της τάσης. Αυτό γιατί οι µετασχηµατιστές λειτουργούν σε κατάσταση κόρου οπότε και ψαλιδίζουν την ηµιτονοειδή µορφή της τάσης και δηµιουργούν παραµόρφωση κοινής αναφοράς. Ο τρόπος αποφυγής αυτού του προβλήµατος αναλύεται παρακάτω σε σχέση µε τα καλώδια τροφοδοσίας. 3.3 Πηγαία ρεύµατα εκκίνησης (inrush currents) Ορισµένα συστήµατα Η/Υ διαθέτουν διατάξεις οµαλής εκκίνησης, (Soft start). Τα περισσότερα όµως ξεκινούν άµεσα µε αποτέλεσµα υψηλά ρεύµατα εκκίνησης. 12(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

13 Στην τελευταία περίπτωση η εκκίνηση ισοδυναµεί µε στιγµιαίο βραχυκύκλωµα. Ο µόνος περιορισµός ρεύµατος γίνεται από την αντίσταση εξόδου της πηγής τροφοδοσίας. Στο παρακάτω σχήµα 7. παρουσιάζεται η µορφή του ρεύµατος εκκίνησης. Τα ρεύµατα αυτά µπορεί να φτάσουν σε πλάτος 15 και 20 φορές της ονοµαστικής ενεργού τιµής του ρεύµατος εισόδου. Σχήµα 7. Χαρακτηριστική µορφή ρεύµατος εκκίνησης Η/Υ. Τα ρεύµατα εκκίνησης στην επιστροφή τους από τον ουδέτερο αγωγό δηµιουργούν µεταβολές τάσεις και µεταβατικά φαινόµενα τα οποία επενεργούν σε διάφορα σηµεία του ηλεκτρικού δικτύου. 4. ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το πλέον διαδεδοµένο σύστηµα διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιµοποιείται σήµερα είναι τύπου ΤΝ. Στο ΤΝ σύστηµα υπάρχει ένα µόνο σηµείο άµεσα συνδεδεµένο µε το ηλεκτρόδιο γείωσης. Οι ηλεκτρικές συσκευές 13(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

14 µιας εγκατάστασης συνδέονται στο κοινό αυτό σηµείο µε τους αγωγούς προστασίας (ΡΕ) ή κοινώς τους αγωγούς γειώσεως. Υπάρχουν τρείς διαφορετικές τοπολογίες του συστήµατος ΤΝ ανάλογα µε τη σχέση του αγωγού προστασίας (ΡΕ) µε τον ουδέτερο αγωγό (Ν). ΤΝ-S Σύστηµα 5 αγωγών µε χωριστά τον ουδέτερο αγωγό και τον αγωγό προστασίας. ΤΝ-C Σύστηµα 4 αγωγών όπου η προστασία και η λειτουργία του ουδετέρου αγωγού συνδιάζεται σε ένα αγωγό. ΤΝ-C-S Σύστηµα που συνδιάζει τα δύο παραπάνω, ΤΝ-S και ΤΝ-C σε επιµέρους υποκυκλώµατα. Από τα παραπάνω συστήµατα το κατάλληλο για εγκαταστάσεις Η/Υ είναι τύπου ΤΝ-S-5. Η σηµαντική δυνατότητα αυτού του συστήµατος, συγκρίνοντας το µε άλλα δύο, είναι ότι τα ρεύµατα που ρέουν στον ουδέτερο αγωγό δεν διέρχονται από αγωγούς που έχουν ηλεκτρική επαφή µε αγώγιµα µέρη, π.χ. µεταλικές κατασκευές, σωληνώσεις ύδρευσης ή µεταλικούς αεραγωγούς του κτιρίου δηµιουργόντας βρόγχους ρεύµατος και κατ επέκταση ηλεκτροµαγνητικά πεδία (ΕΜΙ). Σχήµα 8. Το σύστηµα ΤΝ-S. 14(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

15 5. ΓΕΙΩΣΗ Η γείωση είναι η εφαρµογή κατάλληλης ηλεκτρικής σύνδεσης µε σκοπό το δεδοµένο ηλεκτρικό εργαλείο ή εξάρτηµα, η εγκατάσταση, ή το ηλεκτρικό σύστηµα να έχει ίδιο δυναµικό µε την γή. Σύµφωνα µε το ΙΕC-50 ως γείωση (earth), ορίζεται: The conductive mass of earth whose electrical potential at any point is conventionally to Zero. Αναλύοντας αυτούς τους ορισµούς φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σηµαντική η παράµετρος δυναµικό σε ένα σύστηµα γειώσεως. Το πιό σηµαντικό είναι όλα τα σηµεία γειώσεως να βρίσκονται στο ίδιο δυναµικό οποιαδήποτε χρονική στιγµή κατά τη λειτουργία µιας ηλεκτρικής εγκατάστασης. Ο σωστός σχεδιασµός συστήµατος γειώσεως σε µία ηλεκτρική εγκατάσταση τροφοδοσίας Η/Υ πρέπει το ελάχιστο να προβλέπει: Προστασία από ηλεκτροπληξία. ιαδροµή επιστροφής των ρευµάτων σε κατάσταση σφάλµατος. ιαδροµή επιστροφής για τα ρεύµατα που δηµιουργούνται από υπέρταση (πλήγµα από κεραυνό). Ηλεκτρικές συνδέσεις που αποσκοπούν στην Ηλεκτροµαγνητική συµβατότητα (ΕΜC). Στις εγκαταστάσεις Η/Υ ως σύστηµα γειώσεως συνήθως επιλέγεται µία από τις παρακάτω σηµαντικές διατάξεις γειώσεων: Γείωση αστέρα και Γείωση πλέγµατος. Τα κριτήρια επιλογής µεταξύ των δύο είναι συνήθως πρακτικά παρά τεχνικά και εξαρτώνται από τη δοµή του χώρου που θα εγκατασταθεί το σύστηµα του Η/Υ. 15(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

16 Σχήµα 9. ιατάξεις γειώσεων αστέρα και πλέγµατος. H γείωση πλέγµατος είναι δυνατόν να κατασκευαστεί εύκολα σε δωµάτια Η/Υ µε ψευδοδάπεδο. Τα πλεονεκτήµατα είναι: Πολύ καλή κατανοµή δυναµικού. Πολύ χαµηλή αγωγιµότητα ακόµη και στις υψηλές συχνότητες. Ευκολία χρήσης. Η γείωση αστέρα είναι η πιό συχνά χρησιµοποιούµενη σήµερα λόγω ευκολίας κατασκευής και χρήσης σε δωµάτια Η/Υ δίχως ψευδοδάπεδο. Το σχήµα 10. παρακάτω παρουσιάζει την ηλεκτρική εγκατάσταση UPS τριφασικής εισόδου και εξόδου σε ένα σύνηθες σύστηµα δικτύου τύπου ΤΝ-S, 5 αγωγών. Παρατηρούµε τα παρακάτω: Στο κύκλωµα διανοµής της αδιάλειπτης τροφοδοσίας στα υπολογιστικά φορτία οι αγωγοί προστασίας συνδέονται σε µορφή αστέρα. Οι αγωγοί προστασίας (PE), και των δύο εισόδων του UPS συνδέονται στην κλέµα γείωσης του UPS. Σε περίπτωση τροφοδοσίας του UPS µε µία τριφασική γραµµή είναι αρκετός και ένας αγωγός προστασίας ελάχιστης διατοµής 16mm 2. 16(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

17 Την σύνδεση µε το ηλεκτρόδιο γειώσεως, το οποίο σύµφωνα µε τους κανονισµούς πρέπει ο αγωγός ή η οµάδα αγωγών να είναι σε στενή, (άµµεση), ηλεκτρική επαφή µε την γή. Σχήµα 10. Τυπική ηλεκτρική εγκατάσταση ενός UPS. 17(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

18 6. ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ Η/Υ 6.1 Σχεδιασµός δικτύου Ως µη γραµµικά φορτία οι Η/Υ προβληµατίζουν ένα σχεδιαστή στην διαστασιοποίηση της ηλεκτρικής παροχής. Τα µη γραµµικά και µεγάλου πλάτους ρεύµατα εκκίνησης των Η/Υ προσθέτουν πρόσθετες απαιτήσεις στην διαστασιοποίηση και τοπολογία του δικτύου τροφοδοσίας τους, στις γειώσεις και στην τροφοδοσία από UPS. Στό σχήµα 11. παρουσιάζεται το µονογραµµικό διάγραµµα τροφοδοσίας ενός συστήµατος Η/Υ. Ο σχεδιασµός πρέπει να ξεκινάει από τέτοια ανάλογα διαγράµµατα έχοντας ξεχωρίσει τα όµοια φορτία σε οµάδες µε ξεχωριστή γραµµή τροφοδοσίας. Ο τρόπος αυτός σχεδιασµού ισχύει τόσο για µεγάλα όσο και για µικρά συστήµατα ή δίκτυα Η/Υ. Σχήµα 11. Μονογραµµικό διάγραµµα τροφοδοσίας σε εγκατάσταση Η/Υ. Στο παράδειγµα αυτό το UPS χρησιµοποείται µόνο για την τροφοδοσία των Η/Υ. Συχνά ο χρόνος αυτονοµίας του UPS κυµαίνεται από 5 έως 15 πρώτα λεπτά. Παρατηρήστε ότι στο παράδειγµα αυτό, η τροφοδοσία ενός τµήµατος της εγκατάστασης καλύπτεται από εφεδρικό ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, (Η/Ζ). 18(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

19 Το αδιάλειπτο τµήµα της εγκατάστασης καλύπτεται από το UPS ενώ το υπόλοιπο τµήµα µε την δική του χωριστή γραµµή τροφοδοσίας. Μετά την διακοπή επανατροφοδοτείται από το Η/Ζ. Η λογική της χωριστής γραµµής τροφοδοσίας καθενός φορτίου καλύπτει από φαινόµενα παρεµβολών που δηµιουργούνται από τα φορτία µεταξύ τους. Εάν οι παρεµβολές µεταξύ των φορτίων είναι πολύ µεγάλες, (βιοµηχανικό περιβάλον), θα πρέπει να γίνεται γαλβανική µόνωση µεταξύ των κρίσιµων φορτίων, (Η/Υ), και του υπόλοιπου δικτύου µε την χρήση µετασχηµατιστή, (Μ/Σ). Ο ουδέτερος αγωγός του δευτερεύοντος του µετασχηµατιστή θα πρέπει να γειώνεται ειδικότερα όταν το φορτίο του Μ/Σ προστατεύεται από µονοπολικές ασφάλειες. Η γαλβανική µόνωση θα µειώσει την µετάδοση ηλεκτρικού θορύβου κοινής αναφοράς. 6.2 Καλώδια Η επιλογή της διατοµής των καλωδίων τροφοδοσίας έχει άµεση σχέση µε τα χαρακτηριστικά των φορτίων. Eιδικότερα όταν υπάρχουν κοινές τροφοδοσίες δύο ή και περισσοτέρων συστηµάτων Η/Υ από µια γραµµή τροφοδοσίας. Για να αποφευχθούν φαινόµενα ψαλιδισµού της τάσης από µεγάλες αιχµές ρεύµατος και υπερθένµανση των καλωδίων από µεγάλα ρεύµατα στον ουδέτερο αγωγό, τα καλώδια πρέπει να υπερδιαστασιοποιούνται. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντα στον υπολογισµό της διατοµής των κοινών αγωγών που τροφοδοτούν ένα ή περισσότερα συστήµατα Η/Υ. Σε πολλές περιπτώσεις οι κανόνες επιλογής καλωδίων απαιτούν υπερδιαστασιοποίηση περίπου 25%. Η ελάχιστη διατοµή του ουδέτερου αγωγού πρέπει να είναι ίση µε των αγωγών των φάσεων. 6.3 ιόρθωση συντελεστή ισχύος (Power Factor Correction) Οι µεγάλης ηλεκτρικής ισχύος εγκαταστάσεις Η/Υ, λόγω της φύσεως των φορτίων έχουν πολύ χαµηλό συντελεστή ισχύος, (cos(φ)). Είναι σηµαντικό να αναφερθεί ότι όταν το UPS λειτουργεί στον ηλεκτρονικό στατικό διακόπτη παράκαµψης (Static Βy-pass Switch), δεν µειώνονται τα αρµονικά ρεύµατα που 19(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

20 παράγονται από τις µονάδες Η/Υ. Τα ρεύµατα αυτά επιστρέφουν στο δίκτυο και µπορούν να δηµιουργήσουν προβληµατα µε τους δύο ακόλουθους τρόπους: Το πλάτος της 3ης αρµονικής συνιτώσας του ρεύµατος (150 Ηz), µπορεί να είναι τόσο υψηλό, έως και το 50% της ενεργού τιµής του συνολικού ρεύµατος των Η/Υ. Το τυλίγµα τριγώνου σε ένα τριφασικό µετασχηµατιστή αποτελεί βραχυκύκλωµα για αυτό το ρεύµα. Από την άλλη όµως πλευρά το τύλιγµα υπερφορτίζεται µε τέτοιο τρόπο, και δεν είναι δυνατόν να µετρηθεί στο πρωτεύον τύλιγµα του Μ/Σ. Οι πυκνωτές διόρθωσης συντελεστή ισχύος που συνδέονται στο δευτερεύον του Μ/Σ τροφοδοσίας αποτελούν σε συνδιασµό µε την αυτεπαγωγή σκέδασης, L, κύκλωµα ταλάντωσης LC. Αν η συχνότητα ταλάντωσης αυτού του κυκλώµατος είναι µία από τις αρµονικές της συχνότητας του δικτύου, (250, 350, 550, 650, 750, Ηz), η ταλάντωση ενισχύεται δηµιουργώντας υπερφόρτιση στον Μ/Σ, στα καλώδια και στους πυκνωτές διόρθωσης συντελεστή ισχύος. Στην επίλυση αυτού του προβλήµατος, εάν σηµανικό µέρος του φορτίου (15% ή περισσότερο), είναι µή γραµµικό φορτίο, οι πυκνωτές διόρθωσης συντελεστή ισχύος αφαιρούνται ή συνδέονται στο πρωτεύον τύλιγµα του Μ/Σ τροφοδοσίας, (Μέση τάση). Η άλλη λύση είναι η χρήση συντονισµένων φίλτρων όπως φαίνεται στο προηγούµενο σχήµα 11. Εδώ πρέπει να αναφερθεί η προδιαγραφή ΙEC ή ΕΝ , που αναφέρετεται στις απαιτήσεις συντελεστή ισχύος εισόδου, αρµονικά ρεύµατα, για συσκευές χαµηλής τάσης µε ρεύµα εισόδου έως 16Α. 6.4 Μέσα προστασίας Στην προστασία ενός κυκλώµατος που τροφοδοτείται από UPS σε καταστάσεις βραχυκυκλώµατος ή υπερφόρτισης πρέπει να ακολουθεί µία από τις παρακάτω δύο δυνατές καταστάσεις. Κατάσταση Α Σε περίπτωση βραχυκύκλώµατος στο φορτίο και ενώ το UPS βρίσκεται σε κανονική λειτουργία, δηλαδή το UPS τροφοδοτείται και από τις δύο εισόδους του, Ανορθωτή και Στατικού διακόπτη, πρέπει να µην διακόπτεται η τροφοδοσία στο φορτίο. Σε περίπτωση που το UPS καλύπτει το φορτίο µε χρήσης της 20(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

21 ενέργειας των συσσωρευτών δίχως πρωτεύον δίκτυο πρέπει να διακόπτεται η τροφοδοσία στο φορτίο. Κατάσταση Β Σε περίπτωση βραχυκύκλώµατος στο φορτίο ενώ το UPS βρίσκεται σε κανονική λειτουργία ή λειτουγία από τους συσσωρευτές µε την ύπαρξη ή όχι κύριου και εφεδρικού δικτύου τροφοδοσίας, δεν πρέπει να διακόπτεται η τροφοδοσία στο φορτίο. Και στις δύο καταστάσεις η ασφάλεια του προσωπικού και των εξαρτηµάτων έχουν προτεραιότητα. Στην κατάσταση Α η επιλογή του µέσου προστασίας είναι όµοια όπως και στις συνήθεις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Σε κανονική λειτουργία του UPS γίνεται µεταγωγή τροφοδοσίας στο δίκτυο, µέσω του στατικού ηλεκτρονικού διακόπτη, και το µέσο προστασίας λειτουργεί κανονικά. Σε λειτουργία του UPS από συσσωρευτές και απουσία δικτύου αυτό είναι αδύνατο. Σε αυτή την περίπτωση το ρεύµα εξόδου του αντιστροφέα περιορίζεται στο µέγιστο ονοµαστικό. Σε περιπτώσεις βραχυκυκλώµατος η τάση εξόδου θα µειωθεί σε ακίνδυνα επίπεδα, ενώ ο αγωγός προστασίας (ΡΕ), µπορεί να µεταφέρει το ρεύµα βραχυκύκλωσης. Εφόσον αυτή η κατάσταση δεν επιφέρει κίνδυνο, η δράση του µέσου προστασίας δεν είναι απαραίτητη για χρονική περίοδο που καθορίζονται στην οδηγεία της CENELEC HD ( ). Στην κατάσταση Β η επιλογή του µέσου προστασίας γίνεται µε κριτήριο την καµπύλη I(t). Οπου ως ρεύµα χρησιµοποιείται το µέγιστο ρεύµα βραχυκύκλωσης του UPS και χρόνος η µέγιστη αποδεκτή διάρκεια διακοπής από το τροφοδοτικό του Η/Υ που δεν επιδρά στην λειτουργία του. Αυτή η τιµή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10ms. 21(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

22 6.5 Τροφοδοσία UPS από Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος (Η/Ζ) Σε πολλές εφαρµογές ένα Η/Ζ αναλαµβάνει να καλύψει την τροφοδοσία των συστηµάτων για διακοπές µεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Η εφαρµογή αυτή παρουσιάζεται και στο σχήµα 11. Σχετικά µε την τροφοδοσία από το ηλεκτρικό δίκτυο η τροφοδοσία από Η/Ζ διαφέρει στα εξής: Μικρότερη ισχύ βραχυκύκλωσης και µεγαλύτερος επιρεασµός από τα αρµονικά ρεύµατα και τα ρεύµατα µεταγωγής στην είσοδο του ανορθωτή του UPS. Μεγαλύτερες µεταβολές στην συχνότητα τροφοδοσίας η οποία επιρεάζει τις αρµονικές συχνότητες και τα φίλτρα του UPS. Μεγαλύτερη πιθανότητα επιρεασµού της λειτουργίας του UPS σε µεγάλες και γρήγορες µεταβολές του φορτίου του. Οπως φαίνεται υπάρχουν πολλά και σηµαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασµό ενός δικτύου µε µη γραµµική φόρτιση. Αυτά είναι: O επιρεασµός από τα αρµονικά ρεύµατα Τα αρµονικά ρεύµατα δηµιουργούν επιπλέον απώλειες ενέργειας καθώς επίσης και ασύγχρονη περιστροφή (ταλαντώσεις) στο Η/Ζ. Τα φαινόµενα αυτά µπορούν να µειωθούν µε υπερδιαστασιοποίηση της γεννήτριας του Η/Ζ. Τα αρµονικά ρεύµατα δηµιουργούν παραµόρφωση της τάσεως εξόδου της γεννήτριας η οποία δεν είναι εύκολο να περιοριστεί µόνο µε την µέθοδο της υπερδιαστασιοποίησης. Μετρήσεις της παραµόρφωσης αυτής, σε γεννήτρια που τροφοδοτεί 6-παλµικό ανορθωτή δίνουν τις παρακάτω τυπικές τιµές. Φορτίο % ΤΗD% % % % 22(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

23 Οπου ΤΗD% η συνολική αρµονική παραµόρφωση, (Total Harmonic Distortion), της τάσης εξόδου της γεννήτριας. To UPS λειτουργεί κανονικά µε αυτές τις παραµορφώσεις στην τάση τροφοδοσίας του αλλά ορισµένα ευαίσθητα φορτία που τροφοδοτούνται από την έξοδο του Η/Ζ πιθανόν να έχουν προβλήµατα. Η καλύτερη µέθοδος µείωσης της παραµόρφωσης είναι η χρήση συντονισµένων φίλτρων (Tuned Filters). Ενα τέτοιο φίλτρο, συντονισµένο στην 5η αρµονική (250 Ηz), µπορεί να µειώσει τον συντελεστή ΤHD% στο 6% για 100% φόρτιση του Η/Ζ από τον ανορθωτή του UPS Ο επιρεασµός από τα ρεύµατα µετάβασης, (Commutation currents) Tα ρεύµατα αυτά ανταλλάσονται µεταξύ των ηµιαγωγικών στοιχείων ανόρθωσης (θυρίστορς ή δίοδοι), στον ανορθωτή και τους αγωγούς τροφοδοσίας. Ο αριθµός µεταβάσεων ανά περίοδο της τάσης τροφοδοσίας (20ms), είναι ο ίδιος µε τον αριθµό των παλµών ανόρθωσης. Κατά την µετάβαση αυτή στην πραγµατικότητα γίνεται βραχυκύκλωµα µεταξύ δύο φάσεων για χρόνο περίπου 100 µsec. Αυτό δηµιουργεί στιγµιαίες υποτάσεις, ακιδώσεις τάσεως, γενικά µεταβατικά φαινόµενα στην τάση της γεννήτριας. Αυτά τα µεταβατικά φαινόµενα είναι µεγαλύτερου πλάτους από τα αντίστοιχα όταν το UPS τροφοδοτείται από το δίκτυο της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται στην µεγαλύτερη αντίσταση εξόδου του Η/Ζ. Τα ρεύµατα µετάβασης επιρεάζουν τα ευαίσθητα φορτία περισσότερο από τα χαµηλής συχνότητας αρµονικά ρεύµατα. Ο καλύτερος τρόπος µείωσης των µεταβολών στην τάση εξόδου του Η/Ζ λόγω των ρευµάτων µετάβασης είναι µε τοποθέτηση φίλτρων, (πηνίων), στην είσοδο του ανορθωτή του UPS. Αυτό φαίνεται στο παρακάτω σχήµα 15. Τα σηµερινά Η/Ζ είναι εξοπλισµένα µε ηλεκτρονικά συστήµατα ελέγχου και ρύθµισης της τάσης εξόδου της γεννήτριας. Ονοµάζονται AVR, (Automatic Voltage Regulators), και µε αντίστοιχη επίδραση στην διέγερση της γεννήτριας κρατούν την µεταβολή της τάσης εξόδου της σε επίπεδα 2%. 23(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

24 6.5.3 Η φόρτιση του Η/Ζ Η καλύτερη λύση για εγκαταστάσεις µε εφεδρική τροφοδοσία από Η/Ζ για υποστήριξη του UPS, είναι η φόρτιση του Η/Ζ µε 75% µη γραµµικό φορτίο και το υπόλοιπο 25% µε γραµµικό φορτίο. Το γραµµικό φορτίο µπορεί να είναι φωτισµός αλλά και κινητήρες. Σε τέτοιου είδους συνεργασίες UPS και Η/Ζ, πρέπει να ελεγχθεί ο συνολικός συντελεστής ισχύος φορτίου του Η/Ζ έτσι ώστε να µην έχει έντονο χωρητικό χαρακτήρα. Αυτό διότι δηµιουργείται αδυναµία ελέγχου της τάσης εξόδου της γεννήτριας. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται αρµονικά φίλτρα για υψηλότερης σειράς αρµονικές συνιστώσες, όπως 11ης και 13ης τάξης. Τα φίλτρα αυτά δεν λειτουργούν όταν το Η/Ζ λειτουργεί σε συχνότητες 49 και 51 Ηz, κατά την διάρκεια µεταβολής των στροφών του κινητήρα του Η/Ζ. Ο έλεγχος των στροφών του κινητήρα του Η/Ζ και κατ επέκταση της συχνότητας εξόδου της γεννήτριας γίνεται σήµερα µε σύγχρονα ηλεκτροµηχανικά συστήµατα µε πολύ µεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα διόρθωσης. Κατάλληλος ηλεκτρικός αισθητήρας στροφών, µε µεγάλη ταχύτητα απόκρισης, συνεργάζεται µε τον µηχανικό ελεγκτή στροφών ο οποίος µε την σειρά του υποβοηθάει την αντλία καυσίµου έτσι ώστε η συχνότητα εξόδου ενός καλοσχεδιασµένου Η/Ζ να µην υπερβαίνει τα ± 2Ηz σε όλες τις µεταβατικές καταστάσεις λειτουργίας. 7. TΟ UPS Γενικά στοιχεία To Σύστηµα Αδιάλειπτης Λειτουργίας, ή UPS, (Uninteraptible Power Supply), είναι συνδιασµός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωµάτων, µετατροπέων, διακοπτών και συσσωρευτών που αποτελούν µια ηλεκτρική µονάδα που διατηρεί την συνέχεια τροφοδοσίας των φορτίων της σε περίπτωση διακοπής του δικτύου τροφοδοσίας. Επιπρόσθετα µε τα παραπάνω, το UPS βελτιώνει την ποιότητα της πηγής τροφοδοσίας του διατηρώντας την σε 24(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 144 52 Μεταµόρφωση Τηλ. 2841 084, fax. 2841 084 e-mail:powersv@netor.gr

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 144 52 Μεταµόρφωση Τηλ. 2841 084, fax. 2841 084 e-mail:powersv@netor.gr Συνεργασία Συστήµατος Αδιάλειπτης Λειτουργίας (UPS) και Ηλεκτρογεννήτριας (H/Z). Προβλήµατα και προτεινόµενες λύσεις ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άρθρο αυτό αναλύει τα προβλήµατα συνεργασίας ενός συστήµατος αδιάλειπτης

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος

Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος Γενικά Προβλήµατα που δηµιουργούν οι αρµονικές Μείωση του cosφ Αυξηµένες απώλειες στα καλώδια Συντονισµός-Καταστροφή πυκνωτών και µετασχηµατιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΘ.. 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Οι μετατροπείς συνεχούς ρεύματος επιτελούν τη μετατροπή μιας τάσης συνεχούς μορφής, σε συνεχή τάση με ρυθμιζόμενο σταθερό πλάτος ή και πολικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;*

Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;* Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;* Ο κόσµος έχει γίνει πλέον πλήρως ηλεκτρονικός και ψηφιακός. Κάθε ηλεκτρικό - ηλεκτρονικό µηχάνηµα, από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, (Η/Υ),

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, UPS

Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, UPS Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, UPS ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ανάγκη για προστασία από προβλήµατα διακοπών και διαφόρων µεταβατικών φαινόµενων στα ηλεκτρικά δίκτυα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ - ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 54 /48 VDC (30Α)

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ - ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 54 /48 VDC (30Α) ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ - ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 54 /48 VDC (30Α) 14/6/2016 Περιεχόμενα 1. ΓΕΝΙΚΑ... 2 2. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... 3 3. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ - ΣΧΕΔΙΑ... 4 4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ... 4 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 73 5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στην συνέχεια εξετάζονται οι µονοφασικοί επαγωγικοί κινητήρες αλλά και ορισµένοι άλλοι όπως οι τριφασικοί σύγχρονοι κινητήρες που υπάρχουν σε µικρό ποσοστό σε βιοµηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 7: Μέθοδοι Εκκίνησης και Πέδησης Ασύγχρονων Τριφασικών Κινητήρων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΟΜΗ ΙΑΚΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΩΝ ρ Ανδρέας Σταύρου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τα Θέµατα Επιλογή διακοπτών

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Ισοδύναμο κύκλωμα V = E + I T V = I I T = I F L R F I F R Η διέγερση τοποθετείται παράλληλα με το κύκλωμα οπλισμού Χαρακτηριστική φορτίου Έλεγχος ταχύτητας Μεταβολή τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Ε.Ρ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΡΟΩΣΗ

ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Ε.Ρ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΡΟΩΣΗ 1 ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Ε.Ρ Έχουμε δύο είδη τριφασικών κινητήρων Ε.Ρ., τους σύγχρονους και τους ασύγχρονους. Ο στάτης των δύο αυτών ειδών είναι όμοιος με αυτόν των σύγχρονων γεννητριών. Έχει τριφασικό τύλιγμα,

Διαβάστε περισσότερα

2012 : (307) : , 29 2012 : 11.00 13.30

2012  : (307) : , 29 2012 : 11.00 13.30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρµοσµένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ

Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ Η διάταξη ελέγχου και προστασίας του κινητήρα ΣΡ πρέπει: 1. Να προστατεύει τον κινητήρα από βραχυκυκλώματα στην ίδια τη διάταξη προστασίας 2. Να προστατεύει τον κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Σύντομη παρουσίαση ορισμών που σχετίζονται με την αντιστάθμιση αέργου ισχύος. Περιγραφή μεθόδων αντιστάθμισης.

Αντικείμενο. Σύντομη παρουσίαση ορισμών που σχετίζονται με την αντιστάθμιση αέργου ισχύος. Περιγραφή μεθόδων αντιστάθμισης. Αντικείμενο Σύντομη παρουσίαση ορισμών που σχετίζονται με την αντιστάθμιση αέργου ισχύος. Περιγραφή μεθόδων αντιστάθμισης. Εισαγωγή Εισαγωγή Συντελεστής ισχύος Επομένως με μειωμένο συντελεστή ισχύος έχουμε:

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Βιοµηχανικής Πληροφορικής Σηµειώσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος Παράρτηµα

Τµήµα Βιοµηχανικής Πληροφορικής Σηµειώσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος Παράρτηµα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ηµιτονοειδές Ρεύµα και Τάση Τριφασικά Εναλλασσόµενα ρεύµατα Ισχύς και Ενέργεια Ενεργός τιµή περιοδικών µη ηµιτονικών κυµατοµορφών 1. Ηµιτονοειδές Ρεύµα και Τάση Οταν οι νόµοι του Kirchoff εφαρµόζονται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική προδιαγραφή standalone συστήματος αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS) ισχύος kw

Τεχνική προδιαγραφή standalone συστήματος αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS) ισχύος kw αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS) ισχύος 160-500 kw Η παρούσα τεχνική προδιαγραφή έχει στόχο να ορίσει τις βασικές απαιτήσεις του συστήματος αδιάλειπτης παροχής ενέργειας (UPS) που απαιτείται για να παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ε.Ρ. 1. Μια σύγχρονη γεννήτρια με ονομαστικά στοιχεία: 2300V, 1000kV, 60Hz, διπολική με συντελεστής ισχύος 0,8 επαγωγικό και σύνδεση σε αστέρα έχει σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ

Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ Οι διακόπτες κλείνουν ή ανοίγουν ένα ή περισσότερα κυκλώματα όταν τους δοθεί εντολή λειτουργίας Η εντολή μπορεί να προέρχεται από άνθρωπο ή από σήμα (π.χ. τάση

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου

Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Γεώργιος Μεσαρχάκης Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε. Διακρίνονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμαστικό μοτίβο ευρείας οθόνης (16:9)

Δοκιμαστικό μοτίβο ευρείας οθόνης (16:9) Δοκιμαστικό μοτίβο ευρείας οθόνης (16:9) Δοκιμή αναλογιών εικόνας (Πρέπει να εμφανίζεται κυκλικό) 4x3 16x9 Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Πτυχιακή εργασία

Διαβάστε περισσότερα

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού 5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 5. ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΑ 220 V, 50 Hz. 0 V Μετασχηµατιστής Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση 0 V 0 V Ανορθωτής Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού Φίλτρο

Διαβάστε περισσότερα

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση [Power] Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr Έλεγχος συστηµάτων UPS και των συσσωρευτών τους, νέες τεχνικές εξοικονόµησης ενέργειας και

Διαβάστε περισσότερα

PCS100 RPC - Reactive Power Conditioner

PCS100 RPC - Reactive Power Conditioner PCS100 RPC - Reactive Power Conditioner H ΑΒΒ διαθέτει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων για τη διαχείριση και προστασία της ενέργειας. Τελευταία προσθήκη στην κατηγορία αυτή αποτελεί o διαχειριστής αέργου ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλασσόµενη τάση Χωρίς φορτίο. Πίνακας Π3.1: Τεχνικά χαρακτηριστικά της λυόµενης κρουστικής γεννήτριας

Εναλλασσόµενη τάση Χωρίς φορτίο. Πίνακας Π3.1: Τεχνικά χαρακτηριστικά της λυόµενης κρουστικής γεννήτριας Παράρτηµα 3 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΙΩΣΗΣ Π3.1 Λυόµενη κρουστική γεννήτρια H λυόµενη κρουστική γεννήτρια της Messwandler-Bau GmbH Bamberg µπορεί να χρησιµοποιηθεί, µε κατάλληλη επιλογή των

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ Όταν κατά τη λειτουργία μιας ΣΓ η ροπή στον άξονα της ή το φορτίο της μεταβληθούν απότομα, η λειτουργία της παρουσιάζει κάποιο μεταβατικό φαινόμενο για κάποια χρονική διάρκεια μέχρι να επανέλθει στη στάσιμη

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι γεννήτριες εναλλασσόµενου ρεύµατος είναι δύο ειδών Α) οι σύγχρονες γεννήτριες ή εναλλακτήρες και Β) οι ασύγχρονες γεννήτριες Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

«Προηγµένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών»,

«Προηγµένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών», «Προηγµένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών», Μέτρο: «Εισαγωγή και Αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση» του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Κοινωνία της Πληροφορίας ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα.

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. Σκοπός της άσκησης: ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι: 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. 1. Γενικά Οι

Διαβάστε περισσότερα

Το εξεταστικό δοκίµιο µαζί µε το τυπολόγιο αποτελείται από εννιά (9) σελίδες. Τα µέρη του εξεταστικού δοκιµίου είναι τρία (Α, Β και Γ ).

Το εξεταστικό δοκίµιο µαζί µε το τυπολόγιο αποτελείται από εννιά (9) σελίδες. Τα µέρη του εξεταστικού δοκιµίου είναι τρία (Α, Β και Γ ). ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙI) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών 1 ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ Η αυτόνομη λειτουργία σύγχρονων γεννητριών είναι πολύ σπάνια. Σχεδόν πάντα εμφανίζονται πάνω από μία γεννήτριες, που συνδέονται παράλληλα για την ικανοποίηση των αναγκών του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2012. 1.1 Εισαγωγή Αντικείμενο πτυχιακής εργασίας.σελ. 2. 1.2 Περιεχόμενα εγχειριδίου Αναφοράς Προγραμμάτων.. σελ. 3

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2012. 1.1 Εισαγωγή Αντικείμενο πτυχιακής εργασίας.σελ. 2. 1.2 Περιεχόμενα εγχειριδίου Αναφοράς Προγραμμάτων.. σελ. 3 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 Εισαγωγή Αντικείμενο πτυχιακής εργασίας.σελ. 2 1.2 Περιεχόμενα εγχειριδίου Αναφοράς Προγραμμάτων.. σελ. 3 1.3 Παράδειγμα τριφασικού επαγωγικού κινητήρα..σελ. 4-9 1.4 Σχεδίαση στο Visio

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Α.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρική διάταξη που μετατρέπει εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (UPS) ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ή ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 10.000VA

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (UPS) ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ή ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 10.000VA Έκδ.1 αναθ.2 ημ/νία έγκρ. 3/1/2011 ΕΔΥ-ΠΛΗ 001 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ανδρόγεω 2, 4 ος όροφος Τ.Κ:

Διαβάστε περισσότερα

3. Κύκλωμα R-L σειράς έχει R=10Ω, L=10mH και διαρρέεται από ρεύμα i = 10 2ηµ

3. Κύκλωμα R-L σειράς έχει R=10Ω, L=10mH και διαρρέεται από ρεύμα i = 10 2ηµ 1. *Εάν η επαγωγική αντίσταση ενός πηνίου είναι X L =50Ω σε συχνότητα f = 200Hz, να υπολογιστεί η τιμή αυτής σε συχνότητα f=100 Hz. 2. Εάν η χωρητική αντίσταση ενός πυκνωτή είναι X C =50Ω σε συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

PWM (Pulse Width Modulation) Διαμόρφωση εύρους παλμών

PWM (Pulse Width Modulation) Διαμόρφωση εύρους παλμών PWM (Pulse Width Modulation) Διαμόρφωση εύρους παλμών Μία PWM κυματομορφή στην πραγματικότητα αποτελεί μία περιοδική κυματομορφή η οποία έχει δύο τμήματα. Το τμήμα ΟΝ στο οποίο η κυματομορφή έχει την μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Pro.Fi.System

Τεχνολογία Pro.Fi.System Τεχνολογία Pro.Fi.System Η τεχνολογία Pro.Fi.System αφορά την προστασία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων μηχανών και συσκευών από ανωμαλίες της παροχής ρεύματος, ελαχιστοποιώντας τους νεκρούς χρόνους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...13

Περιεχόμενα. Πρόλογος...13 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 Κεφάλαιο : Στοιχεία ηλεκτρικών κυκλωμάτων...5. Βασικά ηλεκτρικά μεγέθη...5.. Ηλεκτρικό φορτίο...5.. Ηλεκτρικό ρεύμα...5..3 Τάση...6..4 Ενέργεια...6..5 Ισχύς...6..6 Σύνοψη...7.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 1 Τα τριφασικά δίκτυα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας για τους εξής λόγους: 1. Οικονομία στο αγώγιμο υλικό (25% λιγότερος χαλκός). 2. Η

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 8. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 52

Σελίδα 1 από 8. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 52 Σελίδα 1 από 8 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 52 Ερώτηση 1 η : Πολυδονητές ονοµάζονται τα ηλεκτρονικά κυκλώµατα που παράγουν τετραγωνικούς παλµούς. 2 η : Ανάλογα µε τον τρόπο λειτουργίας τους διακρίνονται σε:

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ Σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα δημιουργούνται ανεπιθύμητα ηλεκτρικά σήματα, που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, καθώς επίσης και

Διαβάστε περισσότερα

Στατικοί μετατροπείς συχνότητας μεγάλης ισχύος

Στατικοί μετατροπείς συχνότητας μεγάλης ισχύος Στατικοί μετατροπείς συχνότητας μεγάλης ισχύος Οι στατικοί μετατροπείς συχνότητας χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη μετατροπή μίας εναλλασσόμενης τάσης σε μία τάση άλλης συχνότητας και σε μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΣΤΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΡΓΟΥ ΙΣΧΥΟΣ (S) ρ Ανρέας Σταύρου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τα Θέµατα Βαθµίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ο Παράδειγµα κριτηρίου (εξέταση στο µάθηµα της ηµέρας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014 Θέμα ο Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 03/04, Ημερομηνία: 4/06/04 Σε μονοφασικό Μ/Σ ονομαστικής ισχύος 60kA, 300/30, 50Hz, ελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μετασχηματιστών με τις λύσεις τους

Ασκήσεις μετασχηματιστών με τις λύσεις τους Ασκήσεις μετασχηματιστών με τις λύσεις τους Γενικές ασκήσεις μονοφασικών μετασχηματιστών Άσκηση 1 Ένας ιδανικός μετασχηματιστής έχει το τύλιγμα του πρωτεύοντος με 150 σπείρες και το δευτερεύον με 750 σπείρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΤΙΟ

ΑΣΚΗΣΗ 2 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΤΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 2 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΤΙΟ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της άσκησης είναι η μελέτη των χαρακτηριστικών λειτουργίας μιας σύγχρονης γεννήτριας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 9. Ηλεκτρικό Σύστημα Συμπιεστών Ανάλογα με την κατασκευή τους και το είδος του εναλλασσόμενου ρεύματος που απαιτούν για τη λειτουργία τους, οι ηλεκτροκινητήρες διακρίνονται σε: Μονοφασικούς. Τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Ισχύος II

Ηλεκτρονικά Ισχύος II Ηλεκτρονικά Ισχύος II Ενότητα 2: Μετατροπείς Συνεχούς Τάσης σε Εναλλασσόμενη Τάση (DC-AC Converers ή Inverers) Δρ.-Μηχ. Εμμανουήλ Τατάκης, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σταθεροποιητές Τάσης

Σταθεροποιητές Τάσης Σταθεροποιητές Τάσης Ministab και Sterostab Ηλεκτρικό δίκτυο ποιότητα Τα προβλήματα στις γραμμές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ατμοσφαιρικές εκκενώσεις, οι συνεχείς μεταβολές του φορτίου κάνουν αδύνατη

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. Τριφασικοί Μετασχηματιστές

Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. Τριφασικοί Μετασχηματιστές Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις μονοφασικούς μετασχηματιστές, στους οποίους συνδέουμε τα άκρα κατάλληλα. Κάθε μονοφασικός μετασχηματιστής μπορεί να έχει το δικό του πυρήνα, ή εναλλακτικά μπορούν και οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Φορτίο 3. Σημείο έγχυσης ισχύος Φορτίο 1. 600 kva cosφ=0.8 επαγωγικό 10+j35 Ω/φάση Φορτίο 2. 1100 kva cosφ=0.9 χωρητικό P = 600 kw cosφ=0.85 επαγωγικό Φορτίο 4 P=750 kw Q=150 kvar Μονογραμμικό κύκλωμα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...13

Περιεχόμενα. Πρόλογος...13 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 Κεφάλαιο : Στοιχεία ηλεκτρικών κυκλωμάτων...5. Βασικά ηλεκτρικά μεγέθη...5.. Ηλεκτρικό φορτίο...5.. Ηλεκτρικό ρεύμα...5..3 Τάση...6..4 Ενέργεια...6..5 Ισχύς...6..6 Σύνοψη...7.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αθήνα Μάιος 005 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Μελέτη βιομηχανικής ηλεκτρικής εγκατάστασης Αθήνα, Μάιος 005 ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με την διαδικασία εκκίνησης ενός σύγχρονου τριφασικού

Διαβάστε περισσότερα

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Όπως είναι γνωστό, η παρουσία μη γραμμικών φορτίων σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα δημιουργεί αρμονικές συνιστώσες ρεύματος στα καλώδια τροφοδοσίας.

Διαβάστε περισσότερα

C (3) (4) R 3 R 4 (2)

C (3) (4) R 3 R 4 (2) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βόλος, 29/03/2016 Τμήμα: Μηχανολόγων Μηχανικών Συντελεστής Βαρύτητας: 40%/ Χρόνος Εξέτασης: 3 Ώρες Γραπτή Ενδιάμεση Εξέταση στο Μάθημα: «ΜΜ604, Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές»

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Ισχύος. ίοδος

Ηλεκτρονικά Ισχύος. ίοδος Ηλεκτρονικά Ισχύος Πρόκειται για στοιχεία κατασκευασμένα από υλικά με συγκεκριμένες μη γραμμικές ηλεκτρικές ιδιότητες (ημιαγωγά στοιχεία) Τα κυριότερα από τα στοιχεία αυτά είναι: Η δίοδος Το thyristor

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD 32/2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ) Ηλεκτρονόμοι συγχρονισμού, ηλεκτρονόμοι ελεγχόμενου χειρισμού.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD 32/2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ) Ηλεκτρονόμοι συγχρονισμού, ηλεκτρονόμοι ελεγχόμενου χειρισμού. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΝΕΜ/ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Υ/Σ - ΚΥΤ Απρίλιος 2016 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD 32/2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ) I.

Διαβάστε περισσότερα

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού μετασχηματιστή. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ: Αικατερίνης-Χρυσοβαλάντης Γιουσμά Α.Ε.Μ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Χ. ΤΣΩΝΟΣ ΛΑΜΙΑ 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ / Σ.Τ.ΕΦ. Πάτρα Τμήμα: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Εξέταση στο μάθημα «Ηλεκτρικές Μηχανές»

Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ / Σ.Τ.ΕΦ. Πάτρα Τμήμα: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Εξέταση στο μάθημα «Ηλεκτρικές Μηχανές» Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ / Σ.Τ.ΕΦ. Πάτρα 26-1-2012 Τμήμα: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Εξέταση στο μάθημα «Ηλεκτρικές Μηχανές» ΠΡΟΣΟΧΗ: Για οποιοδήποτε σύμβολο χρησιμοποιήσετε στις πράξεις σας, να γράψετε ξεκάθαρα τι αντιπροσωπεύει

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ

Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ 1.1 Μέτρηση του λόγου μετασχηματισμού και προσδιορισμός παραμέτρων ισοδύναμου κυκλώματος μονοφασικών μετασχηματιστών 1.2 Αυτομετασχηματιστές 1.3 Τριφασικοί μετασχηματιστές Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗΣ ΣΤΡΟΦΩΝ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ

ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗΣ ΣΤΡΟΦΩΝ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗΣ ΣΤΡΟΦΩΝ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι: 1. Η μελέτη του τρόπου εκκίνησης και λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΗΕ I ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Επιτηρητές τάσης Ηλεκτρονικά χρονικά συμβατικών πινάκων (μη βιομηχανικά) Ηλεκτρονικά χρονικά βιομηχανικού τύπου...

1. Επιτηρητές τάσης Ηλεκτρονικά χρονικά συμβατικών πινάκων (μη βιομηχανικά) Ηλεκτρονικά χρονικά βιομηχανικού τύπου... Περιεχόμενα 1. Επιτηρητές τάσης... 2 2. Ηλεκτρονικά χρονικά συμβατικών πινάκων (μη βιομηχανικά)... 3 3. Ηλεκτρονικά χρονικά βιομηχανικού τύπου... 5 4. Τροφοδοτικά... 6 Μονοφασικά τροφοδοτικά switch mode

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤH ΕΞΕΤΑΣH ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

SEMAN ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

SEMAN ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ We know How ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βελτίωση της Ποιότητας Ισχύος Εξοικονόμηση Ενέργειας Αύξηση Εφεδρείας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων & Χαμηλότερο Κόστος Συντήρησης Γραμμών Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

οποία όταν συνδέονται µε µία πηγή τάσης ηµιτονοειδούς µορφής άγουν ρεύµα µη ηµιτονοειδούς µορφής. Το φαινόµενο αυτό έχει ως αποτέλεσµα

οποία όταν συνδέονται µε µία πηγή τάσης ηµιτονοειδούς µορφής άγουν ρεύµα µη ηµιτονοειδούς µορφής. Το φαινόµενο αυτό έχει ως αποτέλεσµα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΑΣΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Η προσέγγιση βάσει της τεχνογνωσίας της SEMAN Α.Ε. Η µη γραµµική φύση των σύγχρονων ηλεκτρικών φορτίων καθιστά συχνά αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα Π2.1: Γεννήτρια κρουστικών ρευµάτων PC των ASEA-HAEFELY. Τα χαρακτηριστικά µεγέθη της κρουστικής γεννήτριας είναι [244]:

Σχήµα Π2.1: Γεννήτρια κρουστικών ρευµάτων PC των ASEA-HAEFELY. Τα χαρακτηριστικά µεγέθη της κρουστικής γεννήτριας είναι [244]: Παράρτηµα 2 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΙΩΣΗΣ Π2.1 Γεννήτρια ASEA-HAEFELY Η κρουστική γεννήτρια που χρησιµοποιήθηκε για την πραγµατοποίηση των µετρήσεων στο εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ 1 Η γεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια είναι μηχανή που βασίζεται στους νόμους της

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Ενότητα: Άσκηση 6: Αντιστάθμιση γραμμών μεταφοράς με σύγχρονους αντισταθμιστές Νικόλαος Βοβός, Γαβριήλ Γιαννακόπουλος, Παναγής Βοβός Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

2. Όλες οι απαντήσεις να δοθούν στο εξεταστικό δοκίμιο το οποίο θα επιστραφεί.

2. Όλες οι απαντήσεις να δοθούν στο εξεταστικό δοκίμιο το οποίο θα επιστραφεί. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η Τίτλος Άσκησης: ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ «Λειτουργία Γεννήτριας Συνεχούς Ρεύματος Ξένης διέγερσης και σχεδίαση της χαρακτηριστικής φορτίου» «Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΕ Ι ΘΕΩΡΙΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Μονοφασικά εναλλασσόµενα ρεύµατα

ΣΗΕ Ι ΘΕΩΡΙΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Μονοφασικά εναλλασσόµενα ρεύµατα ΣΗΕ Ι ΘΕΩΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Μονοφασικά εναλλασσόµενα ρεύµατα 1. Αναφέρατε περιπτώσεις που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη οι υψηλές αρµονικές στη µελέτη συστήµατος ηλεκτρικής ενέργειας. 2. Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 4: Σχεδίαση-Κατασκευή Ηλεκτρικών Πινάκων Ασθενών Ρευμάτων (Κουδούνια

Διαβάστε περισσότερα

NETCOM S.A. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΛΜΟΜΕΤΑΤΡΟΠΕΩΝ DIGITAL CONTROL OF SWITCHING POWER CONVERTERS

NETCOM S.A. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΛΜΟΜΕΤΑΤΡΟΠΕΩΝ DIGITAL CONTROL OF SWITCHING POWER CONVERTERS NETCOM S.A. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΛΜΟΜΕΤΑΤΡΟΠΕΩΝ DIGITAL CONTROL OF SWITCHING POWER CONVERTERS Αρχή λειτουργίας των Αναλογικών και ψηφιακών Παλμομετατροπεων Ο παλμός οδήγησης ενός παλμομετατροπέα, με αναλογική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνικών Εφαρμογών

Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνικών Εφαρμογών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνικών Εφαρμογών Ενότητα: Χωρητική Αντιστάθμιση Ισχύος Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος παράλληλης. διέγερσης

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος παράλληλης. διέγερσης ΑΣΚΗΣΗ 6 Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος παράλληλης διέγερσης 1 Α. Θεωρητικές επεξηγήσεις: Στις γεννήτριες παράλληλης διέγερσης το τύλιγμα διέγερσης συνδέεται παράλληλα με το κύκλωμα του δρομέα, όπως φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

7 ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΜΙΤΟΝΟΥ φ

7 ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΜΙΤΟΝΟΥ φ 7 ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΜΙΤΟΝΟΥ φ Το µεγαλύτερο µέρος των ηλεκτρικών κινητήρων που χρησιµοποιούνται στην βιοµηχανία, αποτελείται από επαγωγικούς κινητήρες βραχυκυκλωµένου κλωβού. Ο κινητήρας αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Τριφασικό Εύρος ισχύος: kva. Ιδανικό για μικρής ισχύος εγκαταστάσεις φωτισμού σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους

Τριφασικό Εύρος ισχύος: kva. Ιδανικό για μικρής ισχύος εγκαταστάσεις φωτισμού σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους Stabilux Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας Ρυθμιστές Ροής Φωτός EMR ΤMR PMR PMΤ Μονοφασικό 3.5-15 kva 10.5-45 kva 9-65 kva 10-220 kva Ιδανικό για μικρής ισχύος φωτισμού. Ιδανικό για μικρής ισχύος φωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 06 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 06 ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α 1. Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Νο 30

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Νο 30 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΛΑ ΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

SEMAN S.A. We know How

SEMAN S.A. We know How SEMAN S.A. We know How SEMAN S.A. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βελτίωση της Ποιότητας Ισχύος Εξοικονόμηση Ενέργειας Αύξηση Εφεδρείας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων & Χαμηλότερο Κόστος Συντήρησης Γραμμών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ Σκοπός της άσκησης: 1. Ο πειραματικός προσδιορισμός της χαρακτηριστικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΗΜΥ 444

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΗΜΥ 444 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΗΜΥ 444 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Δρ Ανδρέας Σταύρου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Τα τριφασικά κυκλώματα Ε.Ρ. αποτελούν τη σπουδαιότερη

Διαβάστε περισσότερα

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ηλεκτρική μηχανή ονομάζεται κάθε διάταξη η οποία μετατρέπει τη μηχανική ενεργεια σε ηλεκτρική ή αντίστροφα ή μετατρεπει τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ηλεκτρικες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ 17

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ 17 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ 17 Είδη ηλεκτρικών μηχανών και εφαρμογές τους. 1. Οι ηλεκτρογεννήτριες ή απλά γεννήτριες, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την:

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την: Σκοπός της Άσκησης: ΑΣΚΗΣΗ η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την: α. Κατασκευή μετασχηματιστών. β. Αρχή λειτουργίας μετασχηματιστών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση συστημάτων Διευκρινήσεις και οδηγίες για τον έλεγχο των

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Προστασίας II. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Μέσα Προστασίας II. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Μέσα Προστασίας II Προστασία από την ηλεκτροπληξία Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Επίκουρος Καθηγητής Τηλ:2810379231 Email: ksiderakis@staff.teicrete.gr

Διαβάστε περισσότερα

N 1 :N 2. i i 1 v 1 L 1 - L 2 -

N 1 :N 2. i i 1 v 1 L 1 - L 2 - ΕΝΟΤΗΤΑ V ΙΣΧΥΣ - ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 34 Μετασχηµατιστής Ο µετασχηµατιστής είναι µια διάταξη που αποτελείται από δύο πηνία τυλιγµένα σε έναν κοινό πυρήνα από σιδηροµαγνητικό υλικό. Το πηνίο εισόδου λέγεται

Διαβάστε περισσότερα