Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;*

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;*"

Transcript

1 Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;* Ο κόσµος έχει γίνει πλέον πλήρως ηλεκτρονικός και ψηφιακός. Κάθε ηλεκτρικό - ηλεκτρονικό µηχάνηµα, από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, (Η/Υ), στο γραφείο σας, έως τον ανελκυστήρα που σας µεταφέρει στο γραφείο σας, κάθε µέρα, λειτουργεί µε ηλεκτρονικό κύκλωµα, η αξιοπιστία του οποίου τελικά εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια. Προβλήµατα παροχής ηλεκτρικής τροφοδοσίας Η ηλεκτρική τροφοδοσία, στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσµου, είναι σταθερή και οι διακοπές τροφοδοσίας είναι λιγότερο συνηθισµένες. Παρ όλα αυτά υπάρχουν µεταβολές στην τροφοδοσία και την ποιότητα ηλεκτρικής τάσης οι οποίες επιδρούν στην λειτουργία ευαίσθητων ηλεκτρονικών µηχανών. Έχει προσδιοριστεί για παράδειγµα, ότι περίπου το 60% όλων των προβληµάτων στους Η/Υ ανάγονται σε αντίστοιχα προβλήµατα του ηλεκτρικού δικτύου τροφοδοσίας τους. Σε ένα κτίριο υπάρχουν πολλά πράγµατα τα οποία συνήθως επηρεάζουν την ηλεκτρική τροφοδοσία όπως για παράδειγµα οι ηλεκτρικοί ανελκυστήρες όταν ζητούν πολύ φορτίο / ρεύµα, οπότε στα άλλα µηχανήµατα το ρεύµα είναι λιγότερο από αυτό που αντιστοιχεί. Περισσότερο ακόµη οι καιρικές συνθήκες όπως καταιγίδες, κεραυνοί και η χιονόπτωση µπορεί να επιδρούν στην ποιότητα ηλεκτρικής τροφοδοσίας. Η επιλογή της σωστής διάταξης προστασίας είναι µπερδεµένη διαδικασία. Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί τύποι συστηµάτων αδιάλειπτης παροχής ισχύος, UPS, και ο καθένας προσφέρει διαφορετικό επίπεδο προστασίας. Κάποιος επίσης πρέπει να συνεκτιµήσει πως το UPS θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται µε το σωστό λογισµικό. Επίσης, το επίπεδο της τεχνικής υποστήριξης και βοήθειας που αναµένεται από τον προµηθευτή του UPS. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να λειτουργήσει ως σύντοµος οδηγός εκλογής της σωστής προστασίας για την αντίστοιχη εφαρµογή σας προσπαθώντας να βάλει σε κατηγορίες τα προβλήµατα της ηλεκτρικής τροφοδοσίας και να αντιστοιχήσει µε τις τεχνολογίες των UPS που επιλύουν αυτά. Τα προβλήµατα στην ηλεκτρική τροφοδοσία κατατάσσονται σε εννέα βασικές κατηγορίες. 1. ιακοπή δικτύου, (Blackout / Power Failure) Η διακοπή δικτύου ορίζεται η κατάσταση µηδενικής τάσης τροφοδοσίας για ελάχιστη περίοδο 2 κύκλων (40 ms/ 50 Hz, 32 ms/ 60 Hz ). Αυτό µπορεί να συµβεί από δράση της προστασίας (ασφάλεια), βλάβη στην ηλεκτρική διανοµή ή γενική διακοπή τροφοδοσίας. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε απώλειες και καταστροφή στα δεδοµένα / αρχεία καθώς και βλάβη στο Hardware. UPSLEX004 PW 3,5, (8)

2 2. Yπέρταση, (Power Surge). Λαµβάνει χώρα όταν η τάση είναι 110% πάνω από την ονοµαστική της τιµή. Προξενείτε συνήθως όταν µεγάλης ισχύος µηχανήµατα σταµατήσουν την λειτουργία τους. Υπό αυτή τη κατάσταση τα συστήµατα Η/Υ ίσως χάσουν πληροφορίες και δεδοµένα από τη µνήµη τους. Πολλές φορές τα φώτα τρεµοσβήνουν, (µεταβολή του φωτισµού) και πολλά άλλα µηχανήµατα σταµατούν να λειτουργούν. 3. Υπόταση, (Power Sag). Οι υποτάσεις αυτές είναι µεταξύ 80 και 85% της ονοµαστικής τιµής για µικρή χρονική περίοδο. Αιτία συνήθως η εκκίνηση µεγάλης ισχύος ηλεκτρικών µηχανών αλλά και υπερφορτισµένα για µικρή χρονική διάρκεια δίκτυα. Η υπόταση αυτή µπορεί να έχει όµοια αποτελέσµατα µε την υπέρταση όπως απώλεια µνήµης, λάθη στα δεδοµένα, µεταβολή του φωτισµού και σταµάτηµα του εξοπλισµού. 4. Συνεχής υπόταση, (Brownout) Η συνεχής υπόταση σε δίκτυο µεταφοράς ή διανοµής συµβαίνει κατά την διάρκεια αιχµών ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, συνήθως το καλοκαίρι, όταν τα δίκτυα δεν µπορούν να ικανοποιήσουν την ζήτηση και µειώνοντας την τάση περιορίζουν την µεγάλη ισχύ ζήτησης. Όταν συµβεί αυτό οι Η/Υ αντιµετωπίζουν απώλειες και λάθη στα δεδοµένα αλλά και µόνιµες βλάβες στο Hardware. 5. Θόρυβος γραµµής, (Line Noise). Ο ηλεκτρικός θόρυβος της γραµµής τροφοδοσίας ορίζεται ως Radio Frequency Interference, (RFI) και Electromagnetic Interference, (EMI) και δηµιουργεί ανεπιθύµητα φαινόµενα στα κυκλώµατα των Η/Υ. Οι πηγές θορύβου είναι τα ηλεκτρικά µοτέρ, ηλεκτρονόµοι (Relays), ηλεκτρονικά ελέγχου ηλεκτρικών µοτέρ (ρυθµιστές στροφών, Inverters), µετάδοσης RF, µικροκυµατική διασπορά αλλά και ηλεκτρικές εκκενώσεις σε µεγάλη απόσταση. RFI, EMI και άλλα συχνά προβλήµατα, όπως βρόγχοι γείωσης, δηµιουργούν λάθη και απώλεια δεδοµένων, αδυναµία αποθήκευσης δεδοµένων, κλείδωµα στο πληκτρολόγιο και στο σύστηµα του Η/Υ. UPSLEX004 PW 3,5, (8)

3 6. Αιχµές υψηλής τάσης, (High voltage spikes). Οι αιχµές αυτές συµβαίνουν όταν υπάρχει ξαφνική και γρήγορη κορυφή τάσης έως και 6000Volts. Συνήθως αυτές είναι αποτέλεσµα γειτονικής κεραυνόπτωσης. Μπορεί όµως να οφείλεται και σε άλλους λόγους. Στα ηλεκτρονικά συστήµατα συνήθως εκτός από απώλειες δεδοµένων επέρχεται και καταστροφή των τυπωµένων κυκλωµάτων. 7. Μεταβολές συχνότητας, (Frequency Variations). Η µεταβολή της συχνότητας από την ονοµαστική τιµή των 50 ή 60 Hz του δικτύου, συνήθως προκαλείται από λανθασµένη λειτουργία των εφεδρικών ηλεκτρογεννητριών ή από ασταθείς συχνότητες της ηλεκτρικής πηγής. Για ευαίσθητο εξοπλισµό, το αποτέλεσµα µπορεί να είναι βλάβη στους δίσκους αποθήκευσης δεδοµένων, σταµάτηµα προγράµµατος αλλά και πολλές φορές κλείδωµα πληκτρολογίου. 8. ιακοπτικά µεταβατικά φαινόµενα, (Switching Transients). Τα µεταβατικά φαινόµενα αυτά λαµβάνουν χώρα όταν υπάρχει ταχεία αύξηση της τάσης έως και τα Volts µέσα σε διάρκεια 10 έως 100 ms. Συνήθως δηµιουργούνται από σφάλµατα και στατική εκφόρτιση. Επιπρόσθετα τα διακοπτικά φαινόµενα συµβαίνουν όταν για παράδειγµα τα ηλεκτρικά δίκτυα µε δικά τους µέσα, προσπαθούν να διορθώσουν προβλήµατα στις γραµµές µεταφοράς και συµβαίνουν πολλές φορές την ηµέρα. Μπορούν να προκαλέσουν απώλεια στην µνήµη και τα δεδοµένα, λάθη στα δεδοµένα και φυσικά καταπόνηση των διατάξεων τροφοδοσίας. 9. Αρµονική παραµόρφωση, ( Harmonic Distortion). Οι αρµονικές συνιστώσες είναι περιεχόµενα της εναλλασσόµενης τάσης του δικτύου η παρουσία των οποίων δηµιουργεί παραµόρφωση από την ιδανική ηµιτονοειδής κυµατοµορφή. ηµιουργούνται και µεταφέρονται στη γραµµή τροφοδοσίας από µη γραµµικά φορτία, (φορτία που το ρεύµα που ζητούν είναι µη γραµµικό διαφορετικό από το ηµιτονοειδές και παραµορφωµένο). Παλµοτροφοδοτικά (Switch-mode PSUs), κινητήρες µεταβλητής ταχύτητας ελεγχόµενοι από AC-drives, φωτοαντιγραφικά και µηχανές fax είναι µερικά µη γραµµικά φορτία. Τα αρµονικά αυτά περιεχόµενα δηµιουργούν λάθη επικοινωνίας, υπερθέρµανση και πιθανή βλάβη στο Hardware. Τελικά πως µπορούν να προστατευτούν τα ηλεκτρονικά εξαρτήµατα από αυτά τα προβλήµατα. Απάντηση: Η χρήση συστήµατος UPS. To UPS, από την βασική τεχνολογία UPSLEX004 PW 3,5, (8)

4 του µπορεί να δώσει ηλεκτρική ενέργεια στον εξοπλισµό σας κατά την διακοπή ηλεκτρικής παροχής από το δίκτυο δίνοντας σας χρόνο για να αποθηκεύσετε τα δεδοµένα και να σταµατήσετε τον Η/Υ σας. Στην πιο εξελιγµένη τεχνολογία το UPS βελτιώνει και φιλτράρει την ηλεκτρική παροχή έτσι ώστε η ηλεκτρική τροφοδοσία του εξοπλισµού σας να είναι "καθαρή" και απαλλαγµένη από θόρυβο. Τα UPS σε µέγεθος (VoltAmpere, VA) ξεκινούν από µικρές µονάδες γραφείων, τα οποία προστατεύουν ένα Η/Υ και φτάνουν σε µεγάλα συστήµατα τα οποία υποστηρίζουν ένα ολόκληρο κτήριο. Σήµερα όλες οι εταιρείες / οργανισµοί έχουν συστήµατα προστασίας. Αυτά είναι απαίτηση κυρίως σε εταιρείες µε δίκτυα Η/Υ, όπως τα νοσοκοµεία, τα αεροδρόµια, τα διυλιστήρια κά. Συνήθως συναντώνται εκεί όπου η συνεχής καθαρή ηλεκτρική τροφοδοσία είναι απαραίτητη. Τεχνολογίες UPS Βασικά υπάρχουν 3 τύποι, Off Line, Line Interactive και On-Line. Off line: Κάποιοι την αποκαλούν και stand by. Σχεδιάστηκε για να προστατεύει ένα απλό Η/Υ ή σταθµό εργασίας. Συνήθως η πιο οικονοµική λύση η οποία προσφέρει αυτονοµία σε διακοπή δικτύου αλλά δεν διαθέτει κάποια σηµαντική δυνατότητα βελτίωσης της ηλεκτρικής τροφοδοσίας. Λέγεται off line επειδή τα κυκλώµατα του λειτουργούν όταν υπάρχει διακοπή τροφοδοσίας δικτύου. Οι µονάδες αυτές χρησιµοποιούν µηχανικό διακόπτη µεταγωγής στους συσσωρευτές τους όταν η τάση του δικτύου κατεβεί κάτω από καθορισµένη στάθµη. Αυτό δηµιουργεί κάποια καθυστέρηση στη µεταγωγή µεταξύ 2 µε 4 msec αλλά γενικά οι περισσότεροι Η/Υ το ξεπερνούν. Ένας µετατροπέας συνεχούς (DC) σε εναλλασσόµενο (AC), εντός του UPS µετατρέπει την συνεχή τάση σε εναλλασσόµενη η οποία µπορεί να χρησιµοποιηθεί από τις µονάδες τροφοδοσίας των Η/Υ. Η µορφή της τάσης εξόδου του είναι συνήθως τετραγωνική προσέγγιση του ηµιτονοειδούς σήµατος, και η διαστασιοποίηση του µετατροπέα DC/AC επιτρέπει µικρούς χρόνους λειτουργίας από συσσωρευτές σε ονοµαστικό φορτίο. Line Interactive: H τεχνολογία Line Interactive είναι υβριδική. Προσφέρει καλύτερη προστασία από ένα off-line UPS και σε χαµηλό κόστος συγκρινόµενο µε το On- Line UPS. Προσφέρει και αυτή προστασία από διακοπή δικτύου αλλά βελτιώνει επίσης και την ποιότητα και το επίπεδο της τάσης προς τα προστατευόµενα φορτία. Για παράδειγµα εάν η τάση του δικτύου κατεβεί κάτω από προκαθορισµένη στάθµη το UPS την επαυξάνει στο κανονικό επίπεδο µέσω βαθµίδων αυτόµατης ρύθµισης τάσης, AVR. Αυτός ο τύπος λειτουργεί τον µετατροπέα DC/AC µόνο στην περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας δικτύου, UPSLEX004 PW 3,5, (8)

5 ενώ ο ίδιος µετατροπέας αναλαµβάνει να επαναφορτίσει του συσσωρευτές ως φορτιστής όταν υπάρχει δίκτυο τροφοδοσίας εισόδου. Ένας µεταγωγικός διακόπτης αναλαµβάνει την µεταγωγή από το δίκτυο προς τους συσσωρευτές και αντίστροφα. Ορισµένα προϊόντα Line-Interactive παράγουν ηµιτονοειδή τάση εξόδου όταν λειτουργούν από συσσωρευτές. Η τεχνολογία αυτή χρησιµοποιείται αρκετά εκεί όπου για βέλτιστη λειτουργία είναι απαραίτητη η συνεχώς ρυθµιζόµενη και σταθερή τάση τροφοδοσίας. On-line: Η τεχνολογία αυτή είναι ευρέως αναγνωρισµένη ως ο καλύτερος τύπος UPS. Mε αυτή προστατεύονται κρίσιµες εφαρµογές και είναι περισσότερο ακριβή από τις άλλες τεχνολογίες. Τα συστήµατα αυτά έχουν περισσότερη αξιοπιστία στο ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία των φορτίων τους. Έχουν τεχνολογία διπλής µετατροπής όπου συνεχώς µετατρέπεται το εναλλασσόµενο ρεύµα σε συνεχές, φορτίζουν τους συσσωρευτές τους, και µέσω του µετατροπέα DC/AC το µετατρέπουν σε AC µορφή για τροφοδοσία των φορτίων τους. Η ιδανική κατάσταση είναι όταν έχουµε καθαρή ηµιτονοειδούς κυµατοµορφής τάσης τροφοδοσίας. Συνήθως η τροφοδοσία από το δίκτυο έχει ανωµαλίες και δεν είναι σταθερής τιµής σε τάση και συχνότητα. Η τεχνολογία on-line UPS αυτό που κάνει είναι να καθαρίσει και να φιλτράρει την τάση του δικτύου και να δώσει ως έξοδο µία καθαρή και ηµιτονοειδής µορφή τάσης απαλλαγµένη από παραµόρφωση που προκαλούν τα συνήθως, µη γραµµικά ρεύµατα των κρίσιµων φορτίων. Όταν τα συστήµατα αυτά απαιτείται να χρησιµοποιούν τους συσσωρευτές τους, αυτό γίνεται σχεδόν στιγµιαία δίχως διακοπή. Τα συστήµατα αυτά παράλληλα µπορούν να χρησιµοποιούν ως εφεδρεία το ηλεκτρικό δίκτυο τροφοδοσίας τους σε περίπτωση βλάβης ή υπερφόρτωσης µε χρήση στατικού ή αυτόµατου ηλεκτρονικού διακοπή παράκαµψης, (static / automatic by-pass switch). Προβλήµατα αιχµών τάσης και υπέρτασης καταστέλλονται πλήρως καθώς φτάνουν µόνο έως την είσοδο του UPS. UPSLEX004 PW 3,5, (8)

6 Προηγουµένως αναφέρθηκαν τα εννέα κύρια προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας. Οι τρεις προηγούµενα αναφερόµενες τεχνολογίες προστατεύουν τον εξοπλισµό σας, σε σχέση µε τα προβλήµατα αυτά, ως εξής: Off-line / Stand-by 1. ιακοπή δικτύου, (Blackout / Power Failure) 2. Yπέρταση, (Power Surge). 3. Υπόταση, (Power Sag) Line Interactive 4. Συνεχής υπόταση, (Brownout) 5. Θόρυβος γραµµής, (Line Noise). On Line 6. Αιχµές υψηλής τάσης, (High voltage spikes). 7. Μεταβολές συχνότητας, (Frequency Variations). 8. Mεταβατικά φαινόµενα, (Switching Transients). 9. Αρµονική παραµόρφωση, ( Harmonic Distortion). Έτσι η τεχνολογία Stand-by σας καλύπτει 3 βασικά προβλήµατα και αντίστοιχα η Line- Interactive και On-Line σε 5 και 9. Λογισµικό Ελέγχου (Monitoring Software) Για κρίσιµες εφαρµογές η τεχνολογία on line είναι η καλύτερη σήµερα διαθέσιµη λύση. Επιπρόσθετα όµως µπορεί να βελτιωθεί η αξιοπιστία των ηλεκτρονικού µέρους του UPS µε το λογισµικό έλέγχου. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα λογισµικών αναφορικά µε τις δυνατότητες τους. Για παράδειγµα ο διαχειριστής ενός συστήµατος πληροφοριών επιθυµεί να γνωρίζει άµεσα οποιοδήποτε πρόβληµα ηλεκτρικής τροφοδοσίας το οποίο θα µπορούσε να επηρεάσει την λειτουργία του δικτύου του. Σήµερα το λογισµικό διαχείρισης των πηγών αδιάλειπτης ηλεκτρικής τροφοδοσίας έχει τις παρακάτω βασικές δυνατότητες: Λεπτοµερή έλεγχο και καταγραφή των ανωµαλιών στο δίκτυο τροφοδοσίας, (υποτάσεις, υπερτάσεις, διακοπές κ.α.), σε πραγµατικό χρόνο. Ελεγχόµενο σταµάτηµα των Η/Υ µε προκαθορισµένη σειρά (οµάδες φορτίων), ως µια προσπάθεια την επέκταση του χρόνου λειτουργίας του κορµού του δικτύου σε περιπτώσεις µεγάλης χρονικά διακοπής τροφοδοσίας από το δίκτυο. Οι χρήστες ενηµερώνονται µέσω ηλεκτρονικών µηνυµάτων στις οθόνες των τερµατικών τους για τον υπόλοιπο διαθέσιµο χρόνο που έχουν για να σταµατήσουν τις εφαρµογές τους. Περιοδικός προληπτικός έλεγχος των UPS αλλά και των συσσωρευτών τους. Με αυτό µπορεί ο διαχειριστής να ελέγξει την ικανότητα υποστήριξης του φορτίου από το UPS σε περιπτώσεις διακοπτών του δικτύου αλλά να έχει και µία προσέγγιση του χρόνου υποστήριξης σε ενδεχόµενη διακοπή. Λεπτοµερή καταγραφή και δυνατότητα για περαιτέρω ανάλυση των προβληµάτων του ηλεκτρικού δικτύου τροφοδοσίας. Έτσι µπορεί να βελτιωθεί πιθανή ύπαρξη επιλύσηµων προβληµάτων. Αυτόµατη άµεση κλήση του υπευθύνου του δικτύου µέσω fax, pager ή , όταν παρουσιαστεί πρόβληµα στην ηλεκτρική τροφοδοσία ή βλάβη στον εξοπλισµό του UPS. UPSLEX004 PW 3,5, (8)

7 Περισσότερο προηγµένο λογισµικό αναλαµβάνει την διαχείριση και αποµακρυσµένο έλεγχο των UPS από οποιοδήποτε σηµείο του δικτύου, µε ανάλυση της λειτουργίας των UPS και την εκτέλεση περιοδικού προληπτικού ελέγχου. Αυτό µπορεί να γίνει είτε µέσω σειριακής επικοινωνίας (RS 232 port) είτε µε χρήση SNMP adapter ή ακόµη διαµέσου του διαδικτύου, (Internet). Αυτό σηµαίνει ότι ο διαχειριστής ενός δικτύου µπορεί να ελέγξει και να επέµβει σε οποιοδήποτε UPS στο δίκτυο του σε όλο τον κόσµο. Οποιοδήποτε τεχνολογία επιλεγεί θα πρέπει το UPS να θεωρηθεί ένα αναπόσπαστο µέρος του δικτύου. Σήµερα όλες οι δραστηριότητες, (εµπορικές ή τεχνικές), ανεξάρτητα από το µέγεθος, αξιοποιούν τα δίκτυα Η/Υ αλλά και η αξιοπιστία τους βασίζεται σε αυτά. Εάν συµβεί διακοπή ηλεκτρικής τροφοδοσίας, πολλές δραστηριότητες που δεν έχουν αντίστοιχη προστασία από UPS παραλύουν. Εκτός του ότι δεν µπορούν να λειτουργήσουν, πολύ πιθανόν, να χαθούν πολύτιµα δεδοµένα που δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν ξανά, Πολλές φορές βέβαια συµβαίνουν και σηµαντικές βλάβες που κρατούν περισσότερο χρόνο το δίκτυο µη διαθέσιµο. Σχεδιασµός εγκατάστασης UPS Η εγκατάσταση ενός UPS σε ένα δίκτυο απαιτεί καλό και προσεκτικό σχεδιασµό. Πολλοί υπεύθυνοι συστηµάτων πληροφοριών αισθάνονται ότι είναι αρκετό να προστατεύσουν τον κύριο εξυπηρετητή (server) στο δίκτυό τους. Συνήθως συχνά δεν υποστηρίζουν δροµολογητές (routers), γέφυρες (bridge), και Hubs τα οποία µεταφέρουν δεδοµένα. Επίσης πολλές φορές ορισµένοι χρήστες επεξεργάζονται δεδοµένα τοπικά στους σταθµούς εργασίας των ( PCs) όπότε χρειάζεται και εκεί τοπική προστασία µε αντίστοιχο UPS. Ιδανικά, η ηλεκτρική προστασία από το UPS πρέπει να λαµβάνεται υπόψη όταν όλη η εγκατάσταση συστήµατος πληροφοριών σχεδιάζεται ή ακόµη όταν κτίζεται το κτίριο ή γραφείο που θα στεγάσει όλο τον εξοπλισµό. Η ενοποίηση δεδοµένων και τηλεφωνίας καθιστά ανάγκη αυτόν τον σχεδιασµό. Σήµερα υπάρχουν εταιρείες εξειδικευµένες στην ηλεκτρική προστασία, (Power Protection Specialist). Συµβουλές οι οποίες είναι δυνατόν να ζητηθούν από αυτές θα οδηγήσουν στην σωστή ηλεκτρική προστασία καθώς θα ληφθούν υπόψη όλες οι ειδικές απαιτήσεις της συγκεκριµένης εφαρµογής. Για παράδειγµα δίκτυα τα οποία διαχειρίζονται από το λειτουργικό σύστηµα UNIX πρέπει να σταµατούν τη λειτουργία τους οµαλά µε προκαθορισµένη σειρά καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πάρει πολλές φορές ολόκληρες ηµέρες η επανεκκίνηση του συστήµατος και η ανάκτηση των δεδοµένων που πιθανόν έχουν χαθεί. Σε µεγάλους οργανισµούς / εταιρείες στις οποίες πρέπει να είναι εγγυηµένη η ηλεκτρική κάλυψη ακόµη και σε περιπτώσεις µεγάλων χρονικών διακοπών τροφοδοσίας από το ηλεκτρικό δίκτυο, π.χ. Νοσοκοµεία, χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα-τράπεζες, ο χρόνος αυτονοµίας του UPS, (τυπικά 10 min έως 2 ώρες), δεν είναι αρκετός. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται εφεδρικό ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος, Η/Ζ. Και σε αυτήν την περίπτωση αναγκαίο είναι το UPS, καθώς κατά τον χρόνο µεταξύ της διακοπής του δικτύου και µέχρι την τροφοδοσία της εγκατάστασης / κτηρίου από το Η/Ζ είναι UPSLEX004 PW 3,5, (8)

8 απαραίτητο το φορτίο να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η σωστή διαστασιοποίηση των δύο εφεδρικών πηγών, UPS και Η/Ζ, είναι απαραίτητη. Εταιρείες όπως η EATON, πρώην Powerware, µε τον τοπικό συνεργάτη της την PowerServices, έχουν πολλά χρόνια εµπειρίας στο να συµβουλεύουν, να σχεδιάζουν, να προτείνουν, να εγκαθιστούν και κυρίως να υποστηρίζουν λύσεις ηλεκτρικής προστασίας οι οποίες είναι εύκολες στη διαχείριση τους, αξιόπιστες αλλά και αποδοτικές στην λειτουργία τους. Τέτοιες συνολικές λύσεις προσφέρουν µέγιστο χρόνο συνεχούς λειτουργίας των πληροφοριακών συστηµάτων και έχουν ως αποτέλεσµα την µεγιστοποίηση της απόδοσης της επένδυσης στο σύστηµα αυτό. * ηµοσθένης Στάµπας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, PowerServices 2002 UPSLEX004 PW 3,5, (8)

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 144 52 Μεταµόρφωση Τηλ. 2841 084, fax. 2841 084 e-mail:powersv@netor.gr

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 144 52 Μεταµόρφωση Τηλ. 2841 084, fax. 2841 084 e-mail:powersv@netor.gr Συνεργασία Συστήµατος Αδιάλειπτης Λειτουργίας (UPS) και Ηλεκτρογεννήτριας (H/Z). Προβλήµατα και προτεινόµενες λύσεις ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άρθρο αυτό αναλύει τα προβλήµατα συνεργασίας ενός συστήµατος αδιάλειπτης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Pro.Fi.System

Τεχνολογία Pro.Fi.System Τεχνολογία Pro.Fi.System Η τεχνολογία Pro.Fi.System αφορά την προστασία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων μηχανών και συσκευών από ανωμαλίες της παροχής ρεύματος, ελαχιστοποιώντας τους νεκρούς χρόνους

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΟΥ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ONLINE»

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΟΥ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ONLINE» ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Υ ΡΕΥΣΗΣ -ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΟΥ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ONLINE» ΜΕΛΕΤΗ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΥΑΚ ΑΡΙΘΜ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 27 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2. ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΗΜΥ 444

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΗΜΥ 444 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΗΜΥ 444 ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ DC ΚΑΙ AC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ Δρ Ανδρέας Σταύρου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τα Θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική προδιαγραφή standalone συστήματος αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS) ισχύος kw

Τεχνική προδιαγραφή standalone συστήματος αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS) ισχύος kw αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS) ισχύος 160-500 kw Η παρούσα τεχνική προδιαγραφή έχει στόχο να ορίσει τις βασικές απαιτήσεις του συστήματος αδιάλειπτης παροχής ενέργειας (UPS) που απαιτείται για να παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ - ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 54 /48 VDC (30Α)

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ - ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 54 /48 VDC (30Α) ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ - ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 54 /48 VDC (30Α) 14/6/2016 Περιεχόμενα 1. ΓΕΝΙΚΑ... 2 2. ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... 3 3. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ - ΣΧΕΔΙΑ... 4 4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ... 4 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Τ-2089 E ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (UPS) ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ή ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 10.000VA

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (UPS) ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ή ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 10.000VA Έκδ.1 αναθ.2 ημ/νία έγκρ. 3/1/2011 ΕΔΥ-ΠΛΗ 001 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ανδρόγεω 2, 4 ος όροφος Τ.Κ:

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος

Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος Γενικά Προβλήµατα που δηµιουργούν οι αρµονικές Μείωση του cosφ Αυξηµένες απώλειες στα καλώδια Συντονισµός-Καταστροφή πυκνωτών και µετασχηµατιστών

Διαβάστε περισσότερα

800VA/ 1000VA/ 1200VA/ 1500VA/ 2000VA

800VA/ 1000VA/ 1200VA/ 1500VA/ 2000VA U P S Uninterruptible Power System NRG GUARD Line Interactive ( ικτυακό) UPS 800VA/ 1000VA/ 1200VA/ 1500VA/ 2000VA ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ - 1 - Σηµαντικές Οδηγίες Ασφαλείας ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΦΥΛΑΞΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση [Power] Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr Έλεγχος συστηµάτων UPS και των συσσωρευτών τους, νέες τεχνικές εξοικονόµησης ενέργειας και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Νο 30

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Νο 30 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΛΑ ΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ --------------- Αθήνα.../6/2008 Δ/ΝΣΗ : Δ/ΚΟΥ-ΟΙΚ/ΚΟΥ ΤΜΗΜΑ : ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΡΜΟΔ. : ΣΤ. ΔΑΝΤΗΣ Τ. Δ/ΝΣΗ : ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ 40 & ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 117 45 -

Διαβάστε περισσότερα

Σταθεροποιητές Τάσης

Σταθεροποιητές Τάσης Σταθεροποιητές Τάσης Ministab και Sterostab Ηλεκτρικό δίκτυο ποιότητα Τα προβλήματα στις γραμμές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ατμοσφαιρικές εκκενώσεις, οι συνεχείς μεταβολές του φορτίου κάνουν αδύνατη

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτικά συσκευών από ανωμαλίες του ηλεκτρικού ρεύματος

Προστατευτικά συσκευών από ανωμαλίες του ηλεκτρικού ρεύματος Προστατευτικά συσκευών από ανωμαλίες του ηλεκτρικού ρεύματος Προστασίες οικιακών συσκευών Προτείνονται από την Δ.Ε.Η. TECH 230 WASH 230 HOT 230 PIP 230 Για Η/Υ, TVs, DVDs, Stereo, Fax & ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. Ημιανορθωτής. Πλήρης ανορθωτής

Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. Ημιανορθωτής. Πλήρης ανορθωτής Ημιανορθωτής 1 Πλήρης ανορθωτής 2 1 Πλήρης τριφασικός ανορθωτής 3 Φίλτρα στη έξοδο του Ανορθωτή Η έξοδος των ανορθωτών μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμα περισσότερο με τη χρήση φίλτρων διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

INVERTER SC-IR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

INVERTER SC-IR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ INVERTER SC-IR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Στοιχεία: ΟΘΟΝΗ LCD 1) Λειτουργία φόρτισης Όταν είναι σε χρήση, η LCD οθόνη δείχνει το τρέχον φορτίο: 2) Λειτουργία χρήσης Όταν είναι σε λειτουργία χρήσης, οι ενδείξεις στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ISMG Ηλιακός Αντιστροφέας (inverter)

ISMG Ηλιακός Αντιστροφέας (inverter) ISMG Ηλιακός Αντιστροφέας (inverter) Μεγάλο εύρος τάσης εισόδου ΦΒ (κατάλληλη για τάση µεταξύ 100 VDC και 450 VDC) και αποτελεσµατικό σύστηµα εύρεσης σηµείου µεγίστης ισχύος (Maximum Power Point- MPP Tracking)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 17/06/2015 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ Τμήμα Κτιριακών Έργων Αρμόδιος : Σαράντος Γέμελας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Για την αδιάλειπτη και συνεχή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ.: 2610 432243, e-mail: info@energy-greece.gr - web: www.energy-greece.com

Τηλ.: 2610 432243, e-mail: info@energy-greece.gr - web: www.energy-greece.com Σχεδίαση, πώληση και εγκατάσταση μονοφασικού συστήματος αυτόνομης ηλεκτροδότησης, από ανανεώσιμες πηγές ονομαστικής ισχύος 7kW (inverter), συνεργαζόμενο και υποβοηθούμενο από Η/Ζ (γεννήτρια). Προς: Υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

PCS100 RPC - Reactive Power Conditioner

PCS100 RPC - Reactive Power Conditioner PCS100 RPC - Reactive Power Conditioner H ΑΒΒ διαθέτει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων για τη διαχείριση και προστασία της ενέργειας. Τελευταία προσθήκη στην κατηγορία αυτή αποτελεί o διαχειριστής αέργου ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Διεύθυνση Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς/ΚΛ.Π.Ν.Ε/ΠΤΠ&ΔΕ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Διεύθυνση Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς/ΚΛ.Π.Ν.Ε/ΠΤΠ&ΔΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Διεύθυνση Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς/ΚΛ.Π.Ν.Ε/ΠΤΠ&ΔΕ Διακήρυξη : ΔΣΣΜ - 940420 Ημερομηνία : 13-3-2019 Αντικείμενο : Συσκευές ΤΕΥΧΟΣ 7 ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

PWM (Pulse Width Modulation) Διαμόρφωση εύρους παλμών

PWM (Pulse Width Modulation) Διαμόρφωση εύρους παλμών PWM (Pulse Width Modulation) Διαμόρφωση εύρους παλμών Μία PWM κυματομορφή στην πραγματικότητα αποτελεί μία περιοδική κυματομορφή η οποία έχει δύο τμήματα. Το τμήμα ΟΝ στο οποίο η κυματομορφή έχει την μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Τριφασικό Εύρος ισχύος: kva. Ιδανικό για μικρής ισχύος εγκαταστάσεις φωτισμού σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους

Τριφασικό Εύρος ισχύος: kva. Ιδανικό για μικρής ισχύος εγκαταστάσεις φωτισμού σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους Stabilux Σύστημα Εξοικονόμησης Ενέργειας Ρυθμιστές Ροής Φωτός EMR ΤMR PMR PMΤ Μονοφασικό 3.5-15 kva 10.5-45 kva 9-65 kva 10-220 kva Ιδανικό για μικρής ισχύος φωτισμού. Ιδανικό για μικρής ισχύος φωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

1000VA, 2000VA, 3000VA,

1000VA, 2000VA, 3000VA, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ TIGRA PLUS ΙΣΧΥΟΣ 1000VA, 2000VA, 3000VA, ON LINE UPS ΔΙΠΛΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Προσοχή! Κίνδυνος καταστροφής των μπαταριών. Η τεχνητή διακοπή της τροφοδοσίας του UPS κατά την εγκατάσταση απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση συστημάτων Διευκρινήσεις και οδηγίες για τον έλεγχο των

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης DC UPS SC-313 DC UPS SC-616

Οδηγίες χρήσης DC UPS SC-313 DC UPS SC-616 Οδηγίες χρήσης DC UPS SC-313 DC UPS SC-616 Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε το DC UPS. Πριν λειτουργήσετε αυτό το UPS, παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης για να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

INVERTER ΤΡΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

INVERTER ΤΡΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ INVERTER ΤΡΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ LCD ΟΘΟΝΗ 1)ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ Όταν το βοηθητικό πρόγραμμα είναι ενεργοποιημένο, ο μετατροπέας θα φορτίσει την μπαταρία σε αυτή την κατάσταση 2)ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Σε λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο 1 Οδηγίες ασφάλειας Λανθασμένη χρήση της συσκευής αυτής μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο καταστροφής της ίδιας ή άλλων συσκευών, ακόμα και τραυματισμό ή θάνατο. Προειδοποίηση! Ρεύμα 230V. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΆΛΟΓΟΣ Μονοφασικά Online UPS DM11 & DM31 (1-10 kva)

ΤΙΜΟΚΑΤΆΛΟΓΟΣ Μονοφασικά Online UPS DM11 & DM31 (1-10 kva) ΤΙΜΟΚΑΤΆΛΟΓΟΣ 2017 Μονοφασικά Online UPS DM11 & DM31 (1-10 kva) 2 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΆ ONLINE UPS DM11 & DM31 (1-10 KVA) Μονοφασικά online UPS Σειρά DM11 Plus (1-3 kva) Κύρια χαρακτηριστικά Πλήρης ψηφιακός έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤ=ΙS RT RS. Uεπ. Άσκηση 5 Ηλεκτρικοί κινητήρες DC

ΙΤ=ΙS RT RS. Uεπ. Άσκηση 5 Ηλεκτρικοί κινητήρες DC Άσκηση 5 Ηλεκτρικοί κινητήρες DC 5.1 Σκοπός της Άσκησης Σκοπός την Άσκησης είναι η μελέτη του τρόπου λειτουργίας και ελέγχου των ηλεκτρικών κινητήρων DC. Αναλύονται ο τρόπος εκκίνησης και ρύθμισης της

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες. Επισκευές Η/Υ...3 UPS...4. Δίκτυα Η/Υ...5. Κεραίες ψηφιακής τηλεόρασης...6. Δορυφορικά Συστήματα... 6. Εφαρμογές... 7

Υπηρεσίες. Επισκευές Η/Υ...3 UPS...4. Δίκτυα Η/Υ...5. Κεραίες ψηφιακής τηλεόρασης...6. Δορυφορικά Συστήματα... 6. Εφαρμογές... 7 service technology Υπηρεσίες Επισκευές Η/Υ...3 UPS....4 Δίκτυα Η/Υ...5 Κεραίες ψηφιακής τηλεόρασης.....6 Δορυφορικά Συστήματα... 6 Εφαρμογές..... 7 2 Επισκευές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Στο σύγχρονο εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

UPS TURBO-X 650VA LINE INTERACTIVE. Εγχειρίδιο χρήσης

UPS TURBO-X 650VA LINE INTERACTIVE. Εγχειρίδιο χρήσης UPS TURBO-X 650VA LINE INTERACTIVE Εγχειρίδιο χρήσης 1. Σηµειώσεις σχετικά µε την ασφάλεια (Για να είστε ασφαλείς κατά τη χρήση του UPS, παρακαλούµε να σεβαστείτε τα ακόλουθα:) Παρακαλούµε φορτίστε τη

Διαβάστε περισσότερα

Ηράκλειο, 28/11/2013 Aρ. Πρωτ.: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ηράκλειο, 28/11/2013 Aρ. Πρωτ.: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 28/11/2013 Aρ. Πρωτ.: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ανδρόγεω 2, 4ος όροφος Τ.Κ: 71202 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ. παθητικά: προκαλούν την απώλεια ισχύος ενός. ενεργά: όταν τροφοδοτηθούν µε σήµα, αυξάνουν

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ. παθητικά: προκαλούν την απώλεια ισχύος ενός. ενεργά: όταν τροφοδοτηθούν µε σήµα, αυξάνουν 1. Εισαγωγικά στοιχεία ηλεκτρονικών - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 1. ΘΕΜΕΛΙΩ ΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Ηλεκτρικό στοιχείο: Κάθε στοιχείο που προσφέρει, αποθηκεύει και καταναλώνει

Διαβάστε περισσότερα

Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός

Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του σημερινού επιπέδου ζωής. Παράλληλα όμως μπορεί να είναι ευαίσθητος σε διαταραχές της ηλεκτρικής τάσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα εποπτείας-καταγραφής και ανάλυσης ποιότητας ισχύος

Σύστημα εποπτείας-καταγραφής και ανάλυσης ποιότητας ισχύος «ΔιερΕΥνηση Και Aντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας ηλεκτρικής Ισχύος σε Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) πλοίων» (ΔΕΥ.Κ.Α.Λ.Ι.ΩΝ) πράξη ΘΑΛΗΣ-ΕΜΠ, πράξη ένταξης 11012/9.7.2012, MIS: 380164, Κωδ.ΕΔΕΙΛ/ΕΜΠ:

Διαβάστε περισσότερα

UPS CL SERIES UPS 600CL UPS 800CL UPS 1000CL UPS 1200CL

UPS CL SERIES UPS 600CL UPS 800CL UPS 1000CL UPS 1200CL UPS CL SERIES UPS 600CL UPS 800CL UPS 1000CL UPS 1200CL Τροφοδοτικά αδιάλειπτου παροχής ενέργειας Οδηγίες Χρήσης Πριν χρησιµοποιήσετε τη συσκευή παρακαλούµε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΠ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΠ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΠ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ 113 7.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα σημερινά συστήματα διανομής περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία συσκευών και εμφανίζουν συχνά παραμόρφωση των χαρακτηριστικών της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ MP 2OO1SP

Η ΜΙΚΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ MP 2OO1SP Η ΜΙΚΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ MP 2OO1SP Το ΜΡ 2001SP αποτελεί ένα ψηφιακό φωτοαντιγραφικό υψηλής ταχύτητας και παραγωγικότητας, laser εκτυπωτής/σαρωτής και µε δυνατότητα επέκτασης σε Fax βαριάς

Διαβάστε περισσότερα

SEMAN ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

SEMAN ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ We know How ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βελτίωση της Ποιότητας Ισχύος Εξοικονόμηση Ενέργειας Αύξηση Εφεδρείας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων & Χαμηλότερο Κόστος Συντήρησης Γραμμών Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο. MOVIDRIVE MDX60B/61B Ασφαλής απενεργοποίηση Εφαρµογές. Έκδοση 01/2005 FA / EL

Εγχειρίδιο. MOVIDRIVE MDX60B/61B Ασφαλής απενεργοποίηση Εφαρµογές. Έκδοση 01/2005 FA / EL Ηλεκτροµειωτήρες \ Βιοµηχανικοί µειωτήρες \ Ηλεκτρονικά κινητήριων µηχανισµών \ Αυτοµατισµοί \ Υπηρεσίες MOVIDRIVE MDX60B/6B Ασφαλής απενεργοποίηση Εφαρµογές FA6000 Έκδοση 0/005 69 / EL Εγχειρίδιο SEW-EURODRIVE

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, UPS

Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, UPS Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α ΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, UPS ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ανάγκη για προστασία από προβλήµατα διακοπών και διαφόρων µεταβατικών φαινόµενων στα ηλεκτρικά δίκτυα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΣΤΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΡΓΟΥ ΙΣΧΥΟΣ (S) ρ Ανρέας Σταύρου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τα Θέµατα Βαθµίες

Διαβάστε περισσότερα

PowerMust Office UPS (Τροφοδοτικό αδιάλειπτης λειτουργίας)

PowerMust Office UPS (Τροφοδοτικό αδιάλειπτης λειτουργίας) GR ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ PowerMust Office UPS (Τροφοδοτικό αδιάλειπτης λειτουργίας) ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΦΥΛΑΞΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει σηµαντικές οδηγίες για τα µοντέλα της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι Πρόγραµµα λογισµικού για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού ERGO @ ο C = Ergo Η έξυπνη λύση για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού µε συνέπεια την εξοικονόµηση σηµαντικών ποσοτήτων ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα Σεπτέµβριος 1997. 1(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS.

Αθήνα Σεπτέµβριος 1997. 1(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS. Αθήνα Σεπτέµβριος 1997 1(48) Συστήµατα Αδιάλειπτης Παροχής Ισχύος, UPS. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σήµερα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήµατα, σε συνεργασία µε το λογισµικό, είναι σχεδιασµένα και έχουν ελεγχθεί - πιστοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) με ελεγκτή (ATS-ST)

Μεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) με ελεγκτή (ATS-ST) Μεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) με ελεγκτή (ATS-ST) Ο Mεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) σε συνδυασμό με το controller ATS-ST αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τη μεταγωγή από το δίκτυο της ΔΕΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιαταραχές Ποιότητας Ισχύος και Πρότυπα

ιαταραχές Ποιότητας Ισχύος και Πρότυπα ιαταραχές Ποιότητας Ισχύος και Πρότυπα Μάριος Ν. Μοσχάκης ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ ιαταραχές Ποιότητας Ισχύος ιακυµάνσεις ή αποκλίσεις: Μικρές αποκλίσεις της τάσης ή του ρεύµατος από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 06 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 06 ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α 1. Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

SEMAN S.A. We know How

SEMAN S.A. We know How SEMAN S.A. We know How SEMAN S.A. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βελτίωση της Ποιότητας Ισχύος Εξοικονόμηση Ενέργειας Αύξηση Εφεδρείας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων & Χαμηλότερο Κόστος Συντήρησης Γραμμών

Διαβάστε περισσότερα

UPS ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ & ΜΙΚΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ UPS ΕΩΣ 3000 VA

UPS ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ & ΜΙΚΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ UPS ΕΩΣ 3000 VA ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ ΕΩΣ 3000 VA ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ & ΜΙΚΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ KEOR Multiplug πολλαπλών εξόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Χ. ΤΣΩΝΟΣ ΛΑΜΙΑ 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΘ.. 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Οι μετατροπείς συνεχούς ρεύματος επιτελούν τη μετατροπή μιας τάσης συνεχούς μορφής, σε συνεχή τάση με ρυθμιζόμενο σταθερό πλάτος ή και πολικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Όπως είναι γνωστό, η παρουσία μη γραμμικών φορτίων σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα δημιουργεί αρμονικές συνιστώσες ρεύματος στα καλώδια τροφοδοσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο των B. Μπακόλια & Π. Σερέτη - PowerServices *

Άρθρο των B. Μπακόλια & Π. Σερέτη - PowerServices * H διαστασιοποίηση βιοµηχανικών συσσωρευτών µολύβδου και η επιλογή τους από πίνακες των κατασκευαστών. Άρθρο των B. Μπακόλια & Π. Σερέτη - PowerServices * Πρόλογος: Η επιλογή και διαστασιοποίηση των βιοµηχανικής

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 8. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 52

Σελίδα 1 από 8. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 52 Σελίδα 1 από 8 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 52 Ερώτηση 1 η : Πολυδονητές ονοµάζονται τα ηλεκτρονικά κυκλώµατα που παράγουν τετραγωνικούς παλµούς. 2 η : Ανάλογα µε τον τρόπο λειτουργίας τους διακρίνονται σε:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ OZAT CFV10. ΟΖΟΝΙΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΜΕΧΡΙ 4,65 kg/h σε 3% κ.β. ΑΠΟ ΑΕΡΑ. 7,69 kg/h σε 10% κ.β.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ OZAT CFV10. ΟΖΟΝΙΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΜΕΧΡΙ 4,65 kg/h σε 3% κ.β. ΑΠΟ ΑΕΡΑ. 7,69 kg/h σε 10% κ.β. OZAT CFV10 ΟΖΟΝΙΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΜΕΧΡΙ 4,65 kg/h σε 3% κ.β. ΑΠΟ ΑΕΡΑ ή 7,69 kg/h σε 10% κ.β. ΑΠΟ ΟΞΥΓΟΝΟ OZONIA DEGREMONT TECHNOLOGIES AQUACHEM Αµαζόνων 1, Καλαµαριά, Θεσσαλονίκη 55133-1 - ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Βαθµίδες εξόδου. Προκειµένου να αποδοθεί σηµαντική ισχύς στο φορτίο είναι απαραίτητη η χρήση ενισχυτών cascade.

Ενισχυτικές Διατάξεις 1. Βαθµίδες εξόδου. Προκειµένου να αποδοθεί σηµαντική ισχύς στο φορτίο είναι απαραίτητη η χρήση ενισχυτών cascade. Ενισχυτικές Διατάξεις 1 Βαθµίδες εξόδου Προκειµένου να αποδοθεί σηµαντική ισχύς στο φορτίο είναι απαραίτητη η χρήση ενισχυτών cascade. Η τελική βαθµίδα εξόδου είναι αυτή που αποδίδει την ισχύ στο φορτίο

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Βιοµηχανικής Πληροφορικής Σηµειώσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος Παράρτηµα

Τµήµα Βιοµηχανικής Πληροφορικής Σηµειώσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος Παράρτηµα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ηµιτονοειδές Ρεύµα και Τάση Τριφασικά Εναλλασσόµενα ρεύµατα Ισχύς και Ενέργεια Ενεργός τιµή περιοδικών µη ηµιτονικών κυµατοµορφών 1. Ηµιτονοειδές Ρεύµα και Τάση Οταν οι νόµοι του Kirchoff εφαρµόζονται

Διαβάστε περισσότερα

Στατικοί μετατροπείς συχνότητας μεγάλης ισχύος

Στατικοί μετατροπείς συχνότητας μεγάλης ισχύος Στατικοί μετατροπείς συχνότητας μεγάλης ισχύος Οι στατικοί μετατροπείς συχνότητας χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη μετατροπή μίας εναλλασσόμενης τάσης σε μία τάση άλλης συχνότητας και σε μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περιβάλλον και συμπεριφορά ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δρ Κώστας Αθανασίου Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Μη-συμβατικών Πηγών Ενέργειας Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Niky 600/800. Eγχειρίδιο χρήσης

Niky 600/800. Eγχειρίδιο χρήσης Niky 600/800 Eγχειρίδιο χρήσης Niky 600/800 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 2 Όροι χρήσης 2 3 Εγκατάσταση 3 4 Σήματα και Έλεγχος 3 5 Υπερφόρτιση και Αυτόματος Τερματισμός 4 6 Χαρακτηριστικά 4-5 7 Αντικατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΗΕ) ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

Πανεπιστήµιο Κύπρου. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Εργαστήριο: Εισαγωγή στο Βασικό Εξοπλισµό Μετρήσεως Σηµάτων Σκοποί: 1. Η εξοικείωση µε τη βασική

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Σ.Η.Ε. Ενότητα 4: Στατικοί ηλεκτρονόμοι. Νικόλαος Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Προστασία Σ.Η.Ε. Ενότητα 4: Στατικοί ηλεκτρονόμοι. Νικόλαος Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Προστασία Σ.Η.Ε Ενότητα 4: Στατικοί ηλεκτρονόμοι Νικόλαος Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών 1 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Ασφάλεια ενός Π.Σ.: Η ικανότητα ενός οργανισµού να προστατεύει τις πληροφορίες/πόρους του από τυχόν αλλοιώσεις, καταστροφές και µη εξουσιοδοτηµένη χρήση Η ικανότητά του να παρέχει ορθές και αξιόπιστες

Διαβάστε περισσότερα

UPS ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ UPS GP Με LCD οθόνη

UPS ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ UPS GP Με LCD οθόνη ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ UPS GP-1000 Με LCD οθόνη ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1000VA/1050VA/1200VA 1500VA Τάση Εισόδου Τάση Εξόδου Κυματομορφή Εξόδου Συχνότητα Εξόδου 145VAC~290VAC 195VAC~255VAC PWM/DC

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης

Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης Στη Δημόσια Διαβούλευση του διαγωνισμού με τίτλο: «Εξοπλισμός για επαύξηση επιπέδου ασφάλειας και διαθεσιμότητας φυσικών υποδομών του Υπολογιστικού Κέντρου ΕΚΤ», κωδικό:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 7: Μέθοδοι Εκκίνησης και Πέδησης Ασύγχρονων Τριφασικών Κινητήρων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΗΕ) ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ Εισαγωγή Για να πάρετε την δυνατή ισχύ του μετατροπέα θα χρειαστεί σωστή εγκατάσταση.παρακαλώ διαβάστε τις οδηγείες πριν την εγκατάσταση και την χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 2. Για το παρακάτω σύστημα πατώντας (κλείνοντας) το διακόπτη SW 1 τι θα προκύψει;

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 2. Για το παρακάτω σύστημα πατώντας (κλείνοντας) το διακόπτη SW 1 τι θα προκύψει; ΑΣΚΗΣΗ Για το παρακάτω σύστημα πατώντας (κλείνοντας) το διακόπτη SW τι θα προκύψει; Όταν ο διακόπτης SW κλείσει προσωρινά τότε ενεργοποιείται ο ηλεκτρονόμος Μ με αποτέλεσμα να κλείσουν οι ανοιχτές επαφές

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα Π2.1: Γεννήτρια κρουστικών ρευµάτων PC των ASEA-HAEFELY. Τα χαρακτηριστικά µεγέθη της κρουστικής γεννήτριας είναι [244]:

Σχήµα Π2.1: Γεννήτρια κρουστικών ρευµάτων PC των ASEA-HAEFELY. Τα χαρακτηριστικά µεγέθη της κρουστικής γεννήτριας είναι [244]: Παράρτηµα 2 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΙΩΣΗΣ Π2.1 Γεννήτρια ASEA-HAEFELY Η κρουστική γεννήτρια που χρησιµοποιήθηκε για την πραγµατοποίηση των µετρήσεων στο εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499

ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΜΥ 499 ΟΜΗ ΙΑΚΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΩΝ ρ Ανδρέας Σταύρου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τα Θέµατα Επιλογή διακοπτών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HELIOS NATURA HELIOS OIKIA HELIOSRES ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. Κολοκοτρώνη 9 & Γκίνη 6 15233 ΧΑΛΑΝΔΡΙ Tel. (+30) 210 6893966 Fax. (+30) 210 6893964 E-Mail : info@heliosres.gr

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σωτηρία ριβάλου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μονάδα Εργονοµίας Συστήµατα διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

PowerMust 400/600/1000 Offline UPS (Τροφοδοτικό αδιάκοπης λειτουργίας)

PowerMust 400/600/1000 Offline UPS (Τροφοδοτικό αδιάκοπης λειτουργίας) GR ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ PowerMust 400/600/1000 Offline UPS (Τροφοδοτικό αδιάκοπης λειτουργίας) 1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΦΥΛΑΞΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει σηµαντικές οδηγίες για τα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προδιαγραφή για αυτόματους διακόπτες ισχύος χαμηλής τάσης ανοιχτού τύπου ΑΒΒ Emax 2 Περιεχόμενα

Τεχνική Προδιαγραφή για αυτόματους διακόπτες ισχύος χαμηλής τάσης ανοιχτού τύπου ΑΒΒ Emax 2 Περιεχόμενα Τεχνική Προδιαγραφή για αυτόματους διακόπτες ισχύος χαμηλής τάσης ανοιχτού τύπου ΑΒΒ Emax 2 Περιεχόμενα 1. Γενικά χαρακτηριστικά... 2 2. Εξαρτήματα... 3 3. Μονάδες προστασίας... 4 3.1. Βασικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Τα εργαστήρια Ηλεκτροτεχνίας, διεξάγονται παράλληλα µε το αντίστοιχο θεωρητικό µάθηµα στα Α, Β και Γ έτη σπουδών.

Τα εργαστήρια Ηλεκτροτεχνίας, διεξάγονται παράλληλα µε το αντίστοιχο θεωρητικό µάθηµα στα Α, Β και Γ έτη σπουδών. ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΚΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ» ΣΝ [ Ηλεκτροτεχνίας, Ηλεκτρικών Μηχανών, Επεξεργασίας Σήµατος και ΣΑΕ ] Εργαστήρια Τα εργαστήρια Ηλεκτροτεχνίας, διεξάγονται παράλληλα µε το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα DAQ. 6.1 Εισαγωγή

Συστήµατα DAQ. 6.1 Εισαγωγή 6 Συστήµατα DAQ 6.1 Εισαγωγή Με τον όρο Acquisition (Απόκτηση) περιγράφουµε τον τρόπο µε τον οποίο µεγέθη όπως η πίεση, η θερµοκρασία, το ρεύµα µετατρέπονται σε ψηφιακά δεδοµένα και απεικονίζονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΣΜΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΣΜΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΣΜΩΝ Λειτουργία σε 24ωρη βάση σε θερµοκρασίες από - 20 ο C έως + 55 ο C. Πλήρως ρυθµιζόµενοι. Εµβέλεια έως 200µ. Ύψος ζώνης προστασίας 2µ έως

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ Προστασία και Ασφάλεια Προστασία από βλάβη ή καταστροφή Πρόληψη και αποφυγή των βλαβών Προετοιµασία για βλάβες που δεν µπορούν να αποφευχθούν Αντιµετώπιση των βλαβών όταν συµβούν Πρόληψη και αποφυγή Κρίσιµοι

Διαβάστε περισσότερα

Όργανα ελέγχου εγκαταστάσεων

Όργανα ελέγχου εγκαταστάσεων Όργανα ελέγχου εγκαταστάσεων για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και λιγότερα έξοδα ma Προσωπική προστασία προστασία εγκαταστάσεων πυροπροστασία Ο ηλεκτρισμός είναι απαραίτητος. Για να εξασφαλίσουμε ότι μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2012. 1.1 Εισαγωγή Αντικείμενο πτυχιακής εργασίας.σελ. 2. 1.2 Περιεχόμενα εγχειριδίου Αναφοράς Προγραμμάτων.. σελ. 3

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2012. 1.1 Εισαγωγή Αντικείμενο πτυχιακής εργασίας.σελ. 2. 1.2 Περιεχόμενα εγχειριδίου Αναφοράς Προγραμμάτων.. σελ. 3 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 Εισαγωγή Αντικείμενο πτυχιακής εργασίας.σελ. 2 1.2 Περιεχόμενα εγχειριδίου Αναφοράς Προγραμμάτων.. σελ. 3 1.3 Παράδειγμα τριφασικού επαγωγικού κινητήρα..σελ. 4-9 1.4 Σχεδίαση στο Visio

Διαβάστε περισσότερα

Γουργούλης ηµ., ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ, ΤΕΙ-Θ, ΤµήµαΑυτοµατισµού, Κλασσικές εγκαταστάσεις 1

Γουργούλης ηµ., ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ, ΤΕΙ-Θ, ΤµήµαΑυτοµατισµού, Κλασσικές εγκαταστάσεις 1 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 1 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 2 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 3 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 4 Κλασσικές εγκαταστάσεις 1 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 5 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 6 ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ρ. Ηλ.

Διαβάστε περισσότερα

UPS ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ UPS GP-1000

UPS ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ UPS GP-1000 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ UPS GP-1000 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1000VA/1050VA/1200VA 1500VA Τάση Εισόδου Τάση Εξόδου Κυματομορφή Εξόδου Συχνότητα Εξόδου 145VAC~290VAC 195VAC~255VAC PWM/DC 50Hz Μπαταρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Μυτιλήνη, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Μυτιλήνη, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Μυτιλήνη, 08.04.2019 ΠΡΟΣ: Βλ. Πίνακα Αποδεκτών ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα προβεί στην Ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ

Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ Η διάταξη ελέγχου και προστασίας του κινητήρα ΣΡ πρέπει: 1. Να προστατεύει τον κινητήρα από βραχυκυκλώματα στην ίδια τη διάταξη προστασίας 2. Να προστατεύει τον κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Γεφυρώνοντας τις ανάγκες των πελατών

Γεφυρώνοντας τις ανάγκες των πελατών Γεφυρώνοντας τις ανάγκες των πελατών Οι κινούμενες γέφυρες έχουν πολλές κοινές απαιτήσεις ελέγχου με τις εφαρμογές διαχείρισης υλικών, όπως είναι οι γερανοί και τα βαρούλκα. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, το

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Ισχύος II

Ηλεκτρονικά Ισχύος II Ηλεκτρονικά Ισχύος II Ενότητα 2: Μετατροπείς Συνεχούς Τάσης σε Εναλλασσόμενη Τάση (DC-AC Converers ή Inverers) Δρ.-Μηχ. Εμμανουήλ Τατάκης, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ιαταραχές Ποιότητας Ισχύος

ιαταραχές Ποιότητας Ισχύος Ποιότητα Ισχύος και ιασπαρµένη Παραγωγή από ΑΠΕ Ποιότητα Ισχύος: Η αλληλεπίδραση µεταξύ του ηλεκτρικού δικτύου και των πελατών: Καταναλωτές ( τελικοί χρήστες ) ή/και παραγωγοί (µονάδες DER) Ποιότητα Τάσης

Διαβάστε περισσότερα

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού 5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 5. ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΑ 220 V, 50 Hz. 0 V Μετασχηµατιστής Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση 0 V 0 V Ανορθωτής Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού Φίλτρο

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 6 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα: Οικονομικό Γρ. Προμηθειών Δ/νση: Καλαβρύτων 37, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ Όταν κατά τη λειτουργία μιας ΣΓ η ροπή στον άξονα της ή το φορτίο της μεταβληθούν απότομα, η λειτουργία της παρουσιάζει κάποιο μεταβατικό φαινόμενο για κάποια χρονική διάρκεια μέχρι να επανέλθει στη στάσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΞΙΚΌ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΛΕΞΙΚΌ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ looking for the future ΛΕΞΙΚΌ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ A AC Line Filter (Φίλτρο γραµµής AC) Ένα κύκλωµα φίλτρου που τοποθετείται στην γραµµή AC για απαλοιφή διαφόρων ηλεκτρονικών θορύβων που υφίστανται

Διαβάστε περισσότερα

Τροφοδοτικά ΑΤΧ (2) Εκπαιδευτής: Μάριος Ζήνωνος Ειδικότητα: Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Τάξη Α

Τροφοδοτικά ΑΤΧ (2) Εκπαιδευτής: Μάριος Ζήνωνος Ειδικότητα: Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Τάξη Α Τροφοδοτικά ΑΤΧ (2) Εκπαιδευτής: Μάριος Ζήνωνος Ειδικότητα: Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τάξη Α Μάθημα: Τεχνολογία και Εργαστήρια Η/Υ και Περιφερειακών Διδακτικοί Στόχοι Οι μαθητές θα πρέπει να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ισολογισμός ενεργού και άεργου ισχύος σε πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου με ηλεκτροπρόωση και ηλεκτρικό δίκτυο σε μέση τάση. Επιλογή Γεννητριών Φραγκόγιαννης Ν. Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα