Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ζυμομύκητες γλεύκους και οίνου. Αλκοολική ζύμωση Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ζυμομύκητες γλεύκους και οίνου. Αλκοολική ζύμωση Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό"

Transcript

1 Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ζυμομύκητες γλεύκους και οίνου. Αλκοολική ζύμωση Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός 2. Κατηγορίες και τύποι κρασιών. Οίνοι στον κόσμο 3. Το σταφύλι. Σύσταση γλεύκους 4. Επισκόπηση οινοποιήσεων 5. Επισκόπηση κατεργασιών οίνου 6. Ο θειώδης ανυδρίτης 7. Ζυμομύκητες γλεύκους και οίνου. Αλκοολική ζύμωση 8. Βακτήρια γλεύκους και οίνου. Μηλογαλακτική ζύμωση 9. Μικροβιακές αλλοιώσεις οίνου 10. Ένζυμα στην οινοποίηση 11. Σύσταση οίνου 12. Οξείδωση οίνου 13. Ανάλυση οίνου 14. Οργανοληπτική εξέταση οίνου 15. Οίνος και υγεία Ιωάννης Ρούσσης

2 ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΕΣ ΓΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ- ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ

3 Zυμομύκητες Οι ζύμες είναι σπουδαίοι μικροοργανισμοί γλεύκους και οίνου. Ζύμες επιτελούν την αλκοολική ζύμωση, και έτσι τη μετατροπή του γλεύκους σε οίνο. Επίσης, ζύμες είναι μικροοργανισμοί αλλοίωσης των οίνων. Στην αλκοολική ζύμωση χρησιμοποιείται η γλυκολυτική οδός Embden Meyerhof. Γλυκόζη + 2ADP + 2Pi 2 αιθανόλη + 2CO 2 + 2ATP H αντίδραση είναι σε σύζευξη με την μετατροπή του NADH σε NAD+. Πέρα από τα κύρια προϊόντα της ζύμωσης, αιθανόλη και CO 2, παράγονται σε μικρά ποσά και δευτερογενή προϊόντα, όπως ανώτερες αλκοόλες, εστέρες, γλυκερόλη, ηλεκτρικό οξύ, διακετύλιο, ακετοίνη. Επίσης, διάφορες ενώσεις του γλεύκους μεταβολίζονται από τις ζύμες.

4 Oι ζυμομύκητες είναι ευκαρυωτικοί μικροργανισμοί και ανήκουν στους μύκητες. Είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί, και δεν σχηματίζουν μυκήλιο όπως σχηματίζουν οι υφομύκητες. Tα κύτταρα των ζυμών έχουν διαστάσεις σε επίπεδο μικρών όπως 5 μέχρι 8 μm, και είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα κύτταρα των βακτηρίων. Tα περισσότερα κύτταρα ζυμομυκήτων έχουν απλή μορφολογία και έχουν σχήμα ωοειδές ή ραβδίου. Οι ζυμομύκητες γλεύκους και οίνου ανήκουν στους ασκομύκητες και στους ατελείς μύκητες (όχι φυκομύκητες, βασιδιομύκητες).

5 Οι ασκομύκητες πολλαπλασιάζονται είτε αγενώς είτε εγγενώς. Δηλαδή με βλαστική αναπαραγωγή είτε με σεξουαλική αναπαραγωγή / σχηματισμό σπορίων (ασκοσπορίων). Στους ασκομύκητες ανήκει το γένος Saccharomyces. Οι ατελείς ζυμομύκητες αναπαράγονται μόνο με βλαστική αναπαραγωγή. Οι περισσότερες ζύμες πολλαπλασιάζονται με βλαστική αναπαραγωγή με την πορεία της εκβλάστησης. Ορισμένες ζύμες, όπως είδη του γένους Schizosaccharomyces πολλαπλασιάζονται με κυτταρική διαίρεση (σχάση). Όταν σπορογόνες ζύμες βρίσκονται σε δυσμενές περιβάλλον, όπως εξάντληση ζυμούμενων ζαχάρων, φτωχά επίπεδα αζώτου, υψηλός αερισμός, σταματούν να πολλαπλασιάζονται. Μετατρέπονται σε ασκούς με παχύ κυτταρικό τοίχωμα, και σχηματίζουν ασκοσπόρια.

6 Αναπαραγωγή ζυμομυκήτων με σχάση (επάνω), με εκβλάστηση (μέσο), και με σχηματισμό σπορίων (κάτω).

7 Αναπαραγωγή ζυμομυκήτων με σχάση. Αναπαραγωγή ζυμομυκήτων με εκβλάστηση. Σπορογόνες ζύμες σε ασκούς(ασκοσπόρια)

8 Οι ζυμομύκητες του γλεύκους και οίνου ταξινομούνται στους σπορογόνους και ασπορογόνους. Μεταξύ των σπορογόνων είναι τα γένη Saccharomyces, Hanseniaspora, Dekkera, Pichia, Torulaspora, Kluyveromyces, Debaryomyces. Μεταξύ των ασπορογόνων είναι τα γένη Kloeckera, Candida, Brettanomyces. Σημειώνεται ότι κάποια γένη συνιστούν τις ατελείς μορφές άλλων γενών / κάποια γένη τις σπορογόνες μορφές ατελών μορφών. Ο Kloeckera είναι ατελής μορφή του Hanseniaspora. Ο Dekkera είναι σπορογόνα μορφή του Brettanomyces. Επίσης, υπάρχουν διαχρονικά νέες ταξινομήσεις των ζυμομυκήτων και νέες ονομασίες.

9 Μία διάκριση που συχνά γίνεται είναι αυτή σε σαχαρομύκητες και μη-ζαχαρομύκητες. Δηλαδή του γένους Saccharomyces και οι non-saccharomyces ζυμομύκητες. Οι μη ζαχαρομύκητες εμπλέκονται σε αλλοιώσεις των οίνων. Όμως, διάφοροι από αυτούς βρίσκονται σε αυθόρμητες ζυμώσεις (φυσική μικροχλωρίδα) και επίσης δοκιμάζονται σε συνδυασμό με ζαχαρομύκητα. Θεωρείται ότι συνεισφέρουν στην πολυπλοκότητα του flavour των οίνων. Μεταξύ αυτών είναι τα γένη Kloeckera / Hanseniaspora, Candida, Pichia, Torulaspora.

10 Φαινόμενο killer Στις ζύμες εμφανίζεται το φαινόμενο killer. Στελέχη ζυμομυκήτων, killer στελέχη, εκκρίνουν τοξίνες πρωτεϊνικής φύσης που θανατώνουν άλλα ευαίσθητα στελέχη ζυμών. Τα killer στελέχη δεν είναι ευαίσθητα στις τοξίνες τους, αλλά μπορεί να είναι ευαίσθητα σε τοξίνες που δεν παράγουν. Το φαινόμενο killer παρουσιάζουν στελέχη του Saccharomyces cerevisiae, αλλά υπάρχει επίσης και σε άλλα γένη, όπως Hanseniaspora, Debaryomyces, Hansenula, Kluyveromyces, Pichia, Candida, Kloeckera. Τα στελέχη των ζυμών διακρίνονται σε στελέχη Killer (Κ) που παράγουν τοξίνες για άλλες ζύμες), σε Killer (Κ)-Sensitive (S) που παράγουν τοξίνες και είναι ευαίσθητοι σε τοξίνες άλλων ζυμών, σε στελέχη Neutral (Ν), που δεν παράγουν και δεν είναι ευαίσθητοι σε τοξίνες, και σε στελέχη Sensitive (S) που δεν παράγουν τοξίνες και είναι ευαίσθητοι σε τοξίνες).

11 Από τις ιδιότητες των ζυμών σημαντικές είναι η ζυμωτική είτε η οξειδωτική χρησιμοποίηση ζαχάρων (πηγές άνθρακα), όπως και η χρησιμοποίηση αζωτούχων ενώσεων (πηγές αζώτου). Με βάση την ανάπτυξή τους με αυξητικούς παράγοντες, οι ζύμες διακρίνονται στις αυξότροφες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν απουσία αυξητικών παραγόντων, και στις εξώτροφες που δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν όπως των γενών Kloeckera, Hanseniaspora. Στην οινολογία, σημαντική είναι και η ανθεκτικότητα στο θειώδη ανυδρίτη. Άλλες ζύμες είναι ευαίσθητες, όπως οι Kloeckera, Hanseniaspora και Torulaspora delbrueckii, άλλες λιγότερο ευαίσθητες όπως οι Saccharomyces cerevisiae και Candida stellata, και άλλες ανθεκτικές, όπως οι Saccharomyces bayanus, Saccharomyces bailli.

12 Saccharomyces cereviseae (πάνω αριστερά), Hanseniaspora uvarum (πάνω δεξιά), Pichia (κάτω).

13 Οι ζύμες γλεύκους και οίνου μπορούν να διακριθούν σε ζύμες οινοποίησης, ζύμες επαναζυμώσεων ή ασθενειών και ζύμες επιμολύνσεων. Στις ζύμες οινοποίησης είναι οι Hanseniaspora/Kloeckera, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces chevalieri, Torulaspora delbrueckii, Saccharomyces bayanus. Στις ζύμες επαναζυμώσεων είναι οι Saccharomyces bayanus και Zygosaccharomyces bailli. Επίσης, οι Saccharomyces cerevisiae, Saccharomycodes ludwigii, Saccharomyces chavalieri, Saccharomyces uvarum. Στις ζύμες επιμολύνσεων (ή οινoποιείων) είναι οξειδωτικές ζύμες κυρίως των γενών Candida, Pichia, Brettanomyces.

14 Κύριοι ζυμομύκητες γλεύκους και οίνου Hanseniaspora uvarum και η ατελής μορφή του Κloeckera apiculata : αποτελεί περίπου το 90 % των ζυμομυκήτων που υπάρχουν στο σταφύλι. Έχει μικρή ζυμωτική ικανότητα, μέχρι περίπου 4 % vol., ενώ στελέχη παράγουν αυξημένη πτητική οξύτητα και οξικό αιθυλεστέρα. Παρουσιάζει ευαισθησία στο θειώδη ανυδρίτη, και έτσι γρήγορα σταματάει η δράση του. Saccharomyces cerevisiae : αποτελεί περίπου το 80% του γλεύκους σε ζύμωση. Αυξάνεται γρήγορα και έχει τη δυνατότητα να ζυμώσει μέχρι 12 με 14% vol. Μπορεί να μετέχει και σε αναζυμώσεις. Saccharomyces chevalieri : έχει δράση παρόμοια με τον S. cerevishae, και δεν ζυμώνει την μαλτόζη. Μπορεί να μετέχει και σε αναζυμώσεις.

15 Saccharomyces bayanus : στο σταφύλι υπάρχει μόνο σε μικρούς πληθυσμούς. Έχει δυνατότητα ζύμωσης μέχρι 18% vol. και έτσι συνεχίζει την ζύμωση μετά τον S. cerevisiae. Eίναι ανθεκτικός στον θειώδη ανυδρίτη και υπεύθυνος πολλών αναζυμώσεων. Schizosaccharomyces pombe : ζυμώνει το μηλικό οξύ σε αιθανόλη, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιολογική μείωση της οξύτητας του γλεύκους. Eίναι πολύ ανθεκτικός στον θειώδη ανυδρίτη, και έτσι μπορεί να ζυμώνει θειωμένα γλεύκη (έχουν θειώδη ανυδρίτη μέχρι 200 g/hl). Επίσης, μπορεί να έχει συμμετοχή στη ζύμωση.

16 Zygosaccharomyces bailli : Σπάνια υπάρχει στο σταφύλι, ενώ συναντάται στα γλυκά κρασιά και είναι υπεύθυνος αναζυμώσεων. Saccharomycodes ludwigii : Eίναι ανθεκτικός στον θειώδη ανυδρίτη και έχει δυνατότητα ζύμωσης μέχρι 17 % vol. Προκαλεί αναζυμώσεις στα εμφιαλωμένα κρασιά, και σχηματίζει οξικό αιθυλεστέρα. Eίναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητος. Saccharomyces uvarum : Mπορεί να μετατρέψει τον θειώδη ανυδρίτη σε θειϊκά, γενονός που τον κάνει επικίνδυνο. Brettanomyces : με περιορισμένη συμμετοχή μπορεί να συμβάλει στο σύνθετο του flavour του οίνου. Όμως, συνήθως η παρουσία του έχει αρνητική επίδραση και πρέπει να ελέγχεται. Παράγει 4-αιθυλοφαινόλη και 4-αιθυλογουαικόλη, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν θετική επίδραση αλλά συνήθως αρνητική και θεωρείται ελάτωμα. Παράγει οξικό οξύ/οξικό αιθυλεστέρα. Candida : εμπλέκεται σε αλλοίωση, σχηματίζει υμένιο στην επιφάνεια διατηρημένων κρασιών. Yπάρχει σε υψηλούς πληθυσμούς στο σταφύλι-γλεύκος. O Candida stellata είναι ανθεκτικός στον θειώδη ανυδρίτη και ζυμώνει και μέχρι σχετικά υψηλά επίπεδα αλκόλης. Pichia : Αναπτύσσεται στην επιφάνεια των κρασιών με δημιουργία υμενίου, ενώ επίσης δημιουργεί αυξημένη πτητική οξύτητα και οξικό αιθυλεστέρα. Μπορεί να μετέχει στη ζύμωση, όπως ο P. etchellsi, και έχει μικρή ζυμωτική ικανότητα.

17 Ζύμωση γλεύκους Οι ζυμομύκητες, όπως και άλλοι μικροοργανισμοί, βρίσκονται στον αμπελώνα, στο έδαφος και στα κλήματα. Η ζυμοχλωρίδα του γλεύκους προέρχεται από τα ώριμα σταφύλια, όπου βρίσκεται στην κηρώδη ουσία που περιβάλλει τις ράγες. Στην αρχή της πορείας οινοποίησης, διάφορα είδη ζυμών βρίσκονται στο γλεύκος. Ακόμη και παρουσία θειώδη ανυδρίτη, στην αυθόρμητη ζύμωση του γλεύκους συμμετέχουν διάφορα είδη ζυμών.

18 Συνήθως, στα αρχικά στάδια της αλκοολικής ζύμωσης κύρια είναι τα γένη Kloeckera, Hanseniaspora και Candida, ακολοθούμενα από τα γένη Pichia και Metschnikowia. Οι περισσότεροι non-saccharomyces είναι ευαίσθητοι στην αλκοόλη σε επίπεδα 4 ή 5-6 % vol., και έτσι δεν αντέχουν. Η αντοχή τους φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Καθώς ο πληθυσμός τους μειώνεται τη σκυτάλη παίρνουν οι ζαχαρομύκητες. Στα επόμενα στάδια της ζύμωσης κυριαρχεί ο Saccharomyces cereviseae καθόσον είναι ανθεκτικός σε υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Επίσης, κατά τη ζύμωση μπορεί να βρίσκονται και άλλες ζύμες όπως των γενών Torulaspora, Kluyveromyces, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces και Brettanomyces. Σε υψηλά επίπεδα αλκοόλης ζυμώνει ο Saccharomyces bayanus. Ο Saccharomyces cereviseae ζυμώνει μέχρι περίπου 11,0-13,5 % vol. Εάν υπάρχουν ζάχαρα και είναι επιθυμητό η ζύμωση συνεχίζεται με τον Saccharomyces bayanus σε υψηλά επίπεδα αλκοόλης (14-17% vol.).

19 bacteria during vinification of a wine. Γενικό διάγραμμα ανάπτυξης non-saccharomyces ζυμών (Α), Saccharomyces (Β), μηλογαλακτικού βακτηρίου, Oenococcus oeni (C), και μικροοργανισμών αλλοίωσης (ζύμες, βακτήρια) (D), κατά την οινοποίηση και διατήρηση του οίνου.

20 Οι ζυμομύκητες της φυσικής χλωρίδα (αυτόχθονες, γηγενείς, αυθόρμητη ζύμωση) έχουν επίδραση στη σύσταση και ποιότητα του οίνου, που μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Για αποφυγή ανάπτυξης ανεπιθύμητων ζυμών προστίθεται θειώδης ανυδρίτης και γίνεται ενοφθαλμισμός με επιλεγμένα στελέχη ξηρών ενεργών ζυμών (Saccharomyces cereviseae). Ο ζυμομύκητας αυτός είναι πιο ανθεκτικός στο θειώδη ανυδρίτη από τις περισσότερες άλλες ζύμες, και έτσι η προσθήκη θειώδη ανυδρίτη ευνοεί την ανάπτυξή του. Επίσης, με τον ενοφθαλμισμό αυξάνεται σημαντικά ο αρχικός πληθυσμός του Saccharomyces cereviseae. Σήμερα, στα οινοποιεία κυρίως γίνεται χρήση ξηρών ενεργών ζυμών (καθαρές καλλιέργειες, starters), για έλεγχο της ζύμωσης. Όμως, σε κάποια οινοποιεία συνεχίζουν την οινοποίηση με αυθόρμητη ζύμωση καθόσον θεωρούν ότι έτσι παράγεται οίνος με πιο πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

21 Στην αρχή της πορείας οινοποίησης οι ζύμες αρχίζουν να μεταβολίζουν τα ζάχαρα και άλλα θρεπτικά του γλεύκους. Χρησιμοποιούν τα θρεπτικά για παραγωγή ενέργειας και να αυξήσουν τους πληθυσμούς τους. Τις πρώτες ώρες δεν συμβαίνει αύξηση του πληθυσμού, και τα κύτταρα προσαρμόζονται στις συνθήκες. Ο αρχικός πληθυσμός εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Στις αυθόρμητες ζυμώσεις ο πληθυσμός είναι περίπου 10 4 κύτταρα/ml. Όταν γίνεται ενοφθαλμισμός με επιλεγμένες ξηρές ζύμες, ο αρχικός πληθυσμός είναι περίπου 5 χ 10⁶ κύτταρα/ml. Μετά την προσαρμογή τους στις συνθήκες, οι ζύμες αρχίζουν να αναπτύσσονται/πολλαπλασιάζονται (εκθετική φάση). Στη φάση αυτή η ανάπτυξη εξαρτάται από τη θερμοκρασία, από τη συγκέντρωση πηγών αζώτου (αμμωνιακά, αμινοξέα) και άλλων θρεπτικών, από την παρουσία οξυγόνου. Κατά την εκθετική φάση ο πληθυσμός των ζυμομυκήτων αυξάνεται στα κύτταρα/ml. Η φάση αυτή διαρκεί 3-6 ημέρες.

22 Στη συνέχεια σταματά η ανάπτυξη των ζυμών λόγω έλλειψης κάποιων θρεπτικών συστατικών. Κατά τη φάση αυτή, οιονεί στατική φάση, ο πληθυσμός των ζυμών παραμένει σχεδόν σταθερός, με μικρή μόνο μείωση του πληθυσμού όπως στα 2χ10 7 κύτταρα/ml. Η φάση διαρκεί 2-10 ημέρες. Στη συνέχεια αρχίζει η φάση θανάτου, και ο πληθυσμός των ζυμών σταδιακά μειώνεται μέχρι σχεδόν μηδενισμού. Ο ολικός πληθυσμός (ζώντων και μη) παραμένει σταθερός. Οι ζύμες πεθαίνουν λόγω της έλλειψης θρεπτικών και λόγω της τοξικής δράσης της αλκοόλης και άλλων προϊόντων της ζύμωσης. Η διάρκεια της φάσης θανάτου είναι μεγάλη, μέχρι 15 ημέρες. Ο κύκλος ανάπτυξης σε γλεύκη πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να είναι μεγάλου χρόνου, όπως 40 ημέρες. Τη μεγαλύτερη διάρκεια έχει η φάση θανάτου. Η επιτυχία της ζύμωσης εξαρτάται από τη διατήρηση του πληθυσμού των ζώντων ζυμών σε επαρκή επίπεδα μέχρι πλήρη ζύμωση των ζαχάρων. Διαφορετικά συμβαίνει αργή ζύμωση είτε διακοπή της ζύμωσης.

23 Μεταβολή του πληθυσμού ζυμομυκήτων κατά τη ζύμωση του γλεύκους.

24 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΩΝ Η ανάπτυξη των ζυμομυκήτων και ο επακόλουθος πολλαπλασιασμός εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά, το ph, το οξυγόνο, τη θερμοκρασία, τις αντιμικροβιακές ενώσεις. Θρεπτικά συστατικά Οι ζύμες χρησιμοποιούν το γλεύκος ως πηγή θρεπτικών συστατικών. Επίσης, γίνεται προσθήκη στο γλεύκος διάφορων θρεπτικών συστατικών. Με ισχυρή απολάσπωση μπορεί να συμβεί εξάντληση θρεπτικών συστατικών του γλεύκους, όπως και ζυμών, και ως αποτέλεσμα διακοπή της ζύμωσης. Οι ομάδες των θρεπτικών συστατικών είναι οι παρακάτω:

25 Πηγή άνθρακα : με αναπνοή (οξείδωση) οι ζύμες χρησιμοποιούν ζάχαρα, αμινοξέα, γλυκερόλη, αλκοόλες, αλδεύδες και άλλες ενώσεις άνθρακα ως πηγές άνθρακα. Τελικά προϊόντα της οξείδωσης είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό. Με ζύμωση χρησιμοποιούν μόνο ζάχαρα, κυρίως τις εξόζες γλυκόζη, φρουκτόζη, μαννόζη, και ορισμένες ζύμες και τη γαλακτόζη. Επίσης, ορισμένους διζαχαρίτες, τη ζαχαρόζη και τη μαλτόζη. Προϊόντα της ζύμωσης είναι η αλκοόλη, το διοξείδιο του άνθρακα, και δευτερεύοντα προϊόντα. Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση ζαχάρων του γλεύκους έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των ζυμών. Πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις ζαχάρων έχουν αρνητική επίδραση, ενώ μπορεί να συμβεί και διακοπή της ζύμωσης.

26 Πηγή αζώτου : για τη βιοσύνθεση των αμινοξέων τους οι ζύμες χρειάζονται πηγή αζώτου. Το αμμωνιακό άζωτο είναι εύκολα αφομοιώσιμη πηγή αζώτου. Μάλιστα το αμμωνιακό άζωτο που υπάρχει στο γλεύκος εξαντλείται από την πρώτη ημέρα. Άλλη πηγή αζώτου στο γλεύκος είναι αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες. Η επαρκής πηγή αφομοιώσιμου αζώτου είναι σημαντική για τη ζύμωση, ενώ σε έλλειψή του μπορεί να διακοπεί η ζύμωση. Στο γλεύκος προστίθενται παρασκευάσματα που περιέχουν άζωτο αφομοιώσιμο από τις ζύμες. Χρησιμοποιούνται φωσφορικό αμμώνιο και αμινοξέα, αλλά και θειικό αμμώνιο. Ανόργανα συστατικά : οι ζύμες χρειάζονται ανόργανα συστατικά για την ανάπτυξή τους και τη ζύμωση. Αυτά είναι τα K, Mg, P. Επίσης Ca, Cl, Cu, Fe, Mn, Zn και άλλα.

27 Άζωτο αφομοιώσιμο από τους ζυμομύκητες.

28 Παράγοντες επιβίωσης : αυτοί είναι στερόλες και μεγάλης αλυσίδας ακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι ενώσεις αυτές διατηρούν την ακεραιότητα και διαπερασιμότητα της κυτταροπλασματικής μεμβράνης. Αυτό είναι σημαντικό καθόσον η αιθανόλη έχει τοξική επίδραση, αυξάνει τη διαπερασιμότητα της μεμβράνης που έχει αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό. Οι παράγοντες επιβίωσης βιοσυντίθενται από τις ζύμες παρουσία οξυγόνου. Η προσθήκη πηγής στερολών και λιπαρών οξέων έχει θετική επίδραση στο ρυθμό ζύμωσης και στην ολοκλήρωση της ζύμωσης. Καλή πηγή τους είναι παρασκευάσματα αδρανοποιημένων ζυμομυκήτων ή τοιχωμάτων τους.

29 Βιταμίνες : Οι ζύμες χρειάζονται κυρίως τις βιταμίνες βιοτίνη (Η), θειαμίνη (Β1), παντοθενικό οξύ (Β5) και πυριδοξίνη (Β6). Η βιοτίνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη των ζυμών και τη ζύμωση, όπως και για την παραγωγή ανώτερων αλκοολών και εστέρων. Σε διάφορες περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη θειαμίνης (καταστρέφεται σε υψηλά επίπεδα θείωσης), και γίνεται προσθήκη (0,5-1 mg/l). Ο πυροφωσφορικός εστέρας της θειαμίνης είναι συνένζυμο αντιδράσεων αποκαρβοξυλίωσης, και της αποκαρβοξυλίωσης του πυροσταφυλλικού οξέος προς ακεταλδεύδη. Δηλαδή, παρουσία θειαμίνης άλλες ενώσεις (εκτός ακεταλδεύδης) που μπορούν να δεσμεύουν τον θειώδη ανυδρίτη σχηματίζονται σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Έτσι, τα επίπεδα του ελεύθερου θειώδη ανυδρίτη είναι υψηλότερα, και δεν χρειάζεται προσθήκη μεγαλύτερων συγκεντρώσεων θειώδη ανυδρίτη. Σε περιπτώσεις έλλειψης θειαμίνης, όπως σε προσβολές από βοτρύτη, το ελεύθερο θειώδες είναι πολύ χαμηλό ενώ το δεσμευμένο υψηλό. Η κατάλληλη στιγμή της προσθήκης του θεωρείται ότι είναι μετά ακριβώς μετά τη ζωηρή έναρξη της ζύμωσης.

30 Το παντοθενικό οξύ και η πυριδοξίνη συμμετέχουν στη βιοσύνθεση θειούχων αμινοξέων. Με έλλειψή τους μπορεί να παραχθούν υψηλά επίπεδα υδροθείου ακόμη και με επαρκές αφομοιώσιμο άζωτο. Το παντοθενικό οξύ συμμετέχει στο σχηματισμό εστέρων. Γενικά με επάρκεια σε βιταμίνες ο οίνος που παράγεται είναι πιο ποιοτικός.

31 Οξυγόνο, θερμοκρασία, ph Οι ζύμες είναι προαιρετικά αναερόβιοι μικροοργανισμοί. Η ζύμωση είναι αναερόβια πορεία. Όμως, η ύπαρξη οξυγόνου στην αρχή είναι σημαντική για την επιτυχή ολοκλήρωση της ζύμωσης. Το οξυγόνο είναι σημαντικό στη σύνθεση στερολών που συμβάλλουν στην επιλεκτική διαπερατότητα από την κυτταρική μεμβράνη και έτσι στην προστασία των ζυμών. Με τη ζύμωση παράγεται υποπολλαπλάσια ποσότητα ενέργειας από τις ζύμες σε σχέση με την αναπνοή. Έτσι, για την απαραίτητη ενέργεια χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ζαχάρων. Βέβαια, η ένταση της αναπνοής και η ένταση της ζύμωσης είναι αντίστροφα ανάλογα, και στην πράξη συμβαίνει διαδοχική μετάβαση από την αναπνοή στη ζύμωση. Όμως, για τη ζύμωση απαιτείται υψηλός πληθυσμός κυττάρων ζυμών. Υψηλοί πληθυσμοί κυττάρων πετυχαίνονται με αναπνοή. Έτσι, για καλή ζύμωση γίνεται αερισμός, με καλύτερα αποτελέσματα τη δεύτερη ημέρα (εκθετική φάση). Με αυστηρή αναεροβίωση μπορεί να συμβεί διακοπή της ζύμωσης.

32 Επίδραση αερισμού στον πληθυσμό των ζυμομυκήτων.

33 Οι ζύμες είναι ψυχρόφιλοι και μεσόφιλοι μικροοργανισμοί. Ο ρυθμός της ζύμωσης είναι ανάλογος της θερμοκρασίας. Όμως, όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία τόσο πιο ατελής η ζύμωση δηλαδή τόσο μεγαλύτερο είναι ποσοστό των σακχάρων που παραμένουν αζύμωτα. Έτσι, σε υψηλότερες θερμοκρασίες ζυμώνονται λιγότερα ζάχαρα και λαμβάνεται χαμηλότερη συγκέντρωση αλκοόλης. Η κατάλληλη επιλογή της θερμοκρασίας ζύμωσης είναι σημαντική για την αποφυγή διακοπής της ζύμωσης. Σταθερή θερμοκρασία ζύμωσης ευνοεί την ανάπτυξη των ζυμών και διευκολύνει τη ζύμωση. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να συμβεί αργή ζύμωση ή διακοπή της ζύμωσης. Επίσης, η θερμοκρασία ζύμωσης έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγή ανώτερων αλκοολών και εστέρων, και κατά συνέπεια στο άρωμα του παραγόμενου οίνου. Με ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία ο οίνος έχει πιο λεπτό άρωμα. Στη λευκή οινοποίηση οι θερμοκρασίες ζύμωσης μπορεί να είναι C, και με τις σύγχρονες προσεγγίσεις χαμηλότερα όπως 16 C. Στην ερυθρή οινοποίηση οι θερμοκρασίες ζύμωσης είναι υψηλότερες, 25 C και μεγαλύτερες, καθόσον λαμβάνει χώρα η εκχύλιση.

34 Το άριστο ph ανάπτυξης των ζυμών είναι 4-6. Το ph των γλευκών είναι 2,8-3,8, και έτσι η ανάπτυξη των ζυμών ευνοείται σε υψηλότερα ph γλευκών. Επίσης, σε υψηλότερα ph διάφορα προϊόντα της ζύμωσης όπως ανώτερες αλκοόλες και εστέρες παράγονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Αντιμικροβιακές ενώσεις θειώδης ανυδρίτης : προστίθεται στο γλεύκος και στον οίνο. Σορβικό οξύ : προστίθεται στο γλεύκος και στον οίνο. Αιθανόλη : μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της ανάπτυξης των ζυμομυκήτων, και σε υψηλές συγκεντρώσεις και διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης. CO 2 : ασκεί μικρή παρεμποδιστική δράση. Οξικό οξύ : η παρεμποδιστική του δράση αρχίζει σε συγκέντρωση 0,1 g/l και είναι σημαντική σε 0,5 g/l. Οξικό οξύ μπορεί να υπάρχει στο γλεύκος. Η περιεκτικότητα σε οξικό οξύ είναι αυξημένη προς το τέλος της ζύμωσης. Στη συνέχεια μεταβολίζεται σε άλλα προϊόντα.

35 Αλκοολική ζύμωση Με την αλκοολική ζύμωση το γλεύκος μετατρέπεται σε οίνο. Η αλκοολική ζύμωση είναι μεταβολική πορεία του ζυμών, που επιτελούν αερόβιο μεταβολισμό (αναπνοή) και αναερόβιο μεταβολισμό (ζύμωση). Η γλυκόλυση με σχηματισμό του πυροσταφυλλικού οξέος είναι κοινή πορεία αναπνοής και ζύμωσης. Στη συνέχεια ο μετασχηματισμός του πυροσταφυλλικού οξέος είναι διαφορετικός. Στην αναπνοή μέσω ακετυλο-συνενζύμου Α εισέρχεται στον κύκλο του Krebs, ενώ στην αλκοολική ζύμωση μέσω ακεταλδεύδης προκύπτει αιθανόλη. Η πορεία της ζύμωσης συνίσταται από σειρά αντιδράσεων που καταλύονται από ένζυμα.

36 Με τη γλυκόλυση από τις εξόζες λαμβάνεται πυροσταφυλλικό οξύ. Συγκεκριμένα, με φωσφορυλίωση των εξοζών σχηματίζονται φωσφορικοί εστέρες, που είναι πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Στη συνέχεια από τους φωσφορικούς εστέρες των εξοζών προκύπτουν οι φωσφορικές τριόζες διυδροξυακετόνη-ρ και γλυκεριναλδεύδη-3-ρ. Η φωσφογλυκεραλδεύδη με πορεία αντιδράσεων μετατρέπεται σε φωσφογλυκερικό και στη συνέχεια σε πυροσταφυλλικό οξύ. Με τη μετατροπή σε φωσφογλυκερικό απελευθερώνεται NADH 2. Μέρος της φωσφορικής διυδροξυακετόνης χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της γλυκερόλης.

37 Βιοχημικός μηχανισμός της γλυκόλυσης.

38 Πορεία αναπνοής και ζύμωσης.

39 Σχηματισμός φωσφορικών εστέρων των ζαχάρων (αριστερά), και σχηματισμός φωσφορικών τριοζών (δεξιά).

40 Το πυροσταφυλλικό οξύ με αποκαρβοξυλίωση μετατρέπεται σε ακεταλδεύδη, με δράση πυροσταφυλλικής αποκαρβοξυλάσης. Το ένζυμο χρειάζεται μαγνήσιο και πυροφωσφορική θειαμίνη ως συνένζυμα. Στη συνέχεια η ακεταλδεύδη με αναγωγή από την αλκοολική δευδρογονάση μετατρέπεται σε αιθανόλη, παρουσία NADH 2. Το ένζυμο έχει ψευδάργυρο ως συνένζυμο. Η αντίδραση αυτή είναι συζευγμένη με την οξείδωση της φωσφογλυκεραλδεύδης σε φωσφογλυκερικό από την οποία προκύπτει το NADH 2. Τα τελικά προϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης, η αλκοόλη και το διοξείδιο του άνθρακα, μεταφέρονται έξω από το κύτταρο με απλή διάχυση.

41 Από τη συνολική πορεία ζύμωσης ενός μορίου εξόζης/γλυκόζης σε δύο μόρια αιθανόλης προκύπτουν 2 μόρια ΑΤΡ, δηλαδή 2χ7,3=14,6 kcal. Με τη μετατροπή ενός μορίου γλυκόζης εκλύεται ελεύθερη ενέργεια 40 kcal. Το υπόλοιπο, 24,4 kcal (40-14,6) ελευθερώνεται με μορφή θερμότητας που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας. Σημειώνεται ότι με τον μεταβολισμό ενός μορίου γλυκόζης με αναπνοή (πλήρης οξείδωση) παράγονται 38 μόρια ΑΤΡ, και η συνολική ελεύθερη ενέργεια που εκλύεται είναι 686 kcal. Έτσι, οι ζύμες για παραγωγή της ενέργειας που χρειάζονται μεταβολίζουν (ζυμώνουν) πολλά ζάχαρα.

42 Πορεία της αλκοολικής ζύμωσης.

43 Αποκαρβοξυλίωση πυροσταφυλλικού οξέος προς ακεταλδεύδη (επάνω), και αναγωγή της ακεταλδεύδης προς αιθανόλη (κάτω).

44 Στάδια της αλκοολικής ζύμωσης.

45 Στάδια της αλκοολικής ζύμωσης.

46 Γλυκεροπυροσταφυλλική ζύμωση Κατά τη γλυκεροπυροσταφυλλική ζύμωση παράγονται γλυκερόλη και πυροσταφυλλικό οξύ με διαφορετικές βιοχημικές πορείες. Κατά την αλκοολική ζύμωση αποδέκτης των υδρογόνων από τη μετατροπή του NADH 2 σε NAD είναι η ακεταλδεύδη. Στην αρχή της ζύμωσης οι ζύμες χρειάζονται πολλά υποστρώματα για να αναπτυχθούν. Για τον πολλαπλασιασμό βιοσυντίθενται σε σημαντικά επίπεδα πρωτεΐνες, λιπίδια, νουκλεοτίδια και άλλες ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές παράγονται με υπόστρωμα το πυροσταφυλλικό οξύ. Αποδέκτης των υδρογόνων είναι η φωσφορική διυδροξυακετόνη και παράγεται γλυκερόλη. Οι ζύμες παράγουν γλυκερόλη ως παράγοντα προστασίας από υψηλές ωσμωτικές πιέσεις.

47 Η γλυκεροπυροσταφυλλική ζύμωση συμβαδίζει με την αλκοολική ζύμωση. Η παραγωγή γλυκερόλης είναι μεγαλύτερη στην αρχή της αλκοολικής ζύμωσης είτε μετά από προοδευτική προσθήκη μικρών δόσεων θειώδη ανυδρίτη, που δεσμεύει ισχυρά την ακεταλδεύδη. Απουσία ακεταλδεύδης, η οξειδοαναγωγή του NADH 2 σχετίζεται με το μετασχηματισμό της φωσφογλυκεραλδεύδης και φωσφοδιυδροξυακετόνης. Η πρώτη οξειδώνεται και στην πορεία προκύπτει πυροσταφυλλικό οξύ. Από αυτό παράγονται διάφοροι άλλοι μεταβολίτες (δευτερογενή προϊόντα). Η δεύτερη ανάγεται σε γλυκερόλη. Τα επίπεδα της γλυκερόλης στους οίνους είναι υψηλά, συνήθως 6-10 g/l. Η γλυκερόλη προσδίδει γλυκύτητα και παχύτητα.

48 Πορεία γλυκεροπυροσταφυλλικής ζύμωσης.

49 Αντιδράσεις γλυκεροπυροσταφυλλικής ζύμωσης.

50 Δευτερεύοντα προϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης. Ακεταλδεύδη: είναι ενδιάμεσο της αλκοολικής ζύμωσης, και ανάγεται σε αιθανόλη. Όμως, μικρές ποσότητες μπορεί να απελευθερώνονται στον οίνο. Ακεταλδεύδη, επίσης, μπορεί να παραχθεί με χημική ή βιολογική οξείδωση της αιθανόλης. Η ακεταλδεύδη προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα, της αίσθησης του οξειδωμένου. Οξικό οξύ : φυσιολογικά ο ζαχαρομύκητας παράγει μικρές ποσότητες οξικού οξέος, 0,1-0,3 g/l. Όμως, σε αργές ζυμώσεις ή με διακοπή της ζύμωσης παράγονται σημαντικές ποσότητες οξικού οξέος. Γαλακτικά βακτήρια και οξικά βακτήρια παράγουν επίσης οξικό οξύ. Ανώτερες αλκοόλες : παράγονται με μεταβολισμό αμινοξέων. Οι ανώτερες αλκοόλες συνεισφέρουν στο άρωμα του οίνου, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση. Είναι πρόδρομες ενώσεις εστέρων που έχουν σημαντική συνεισφορά στο flavour.

51 Ηλεκτρικό οξύ : είναι ποσοτικά το τρίτο προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης, και παράγεται σε επίπεδα 0,6-1,2 g/l. Συνεισφέρει σημαντικά στην οξύτητα του οίνου. Άλλα οξέα : οι ζυμομύκητες απελευθερώνουν στον οίνο διάφορα άλλα οξέα όπως γαλακτικό, ισοβαλερικό, ισοβουτυρικό και άλλα. Όμως, μόνο σε μικρές συγκεντρώσεις. Εστέρες : υπάρχουν δύο βασικές ομάδες εστέρων στους οίνους. Οι οξικοί εστέρες ανώτερων αλκοολών και οι εστέρες των λιπαρών οξέων με αιθανόλη. Οι οξικοί εστέρες σχηματίζονται συντίθενται από ακετυλο-συνένζυμο Α και τις ανώτερες αλκοόλες. Οι εστέρες αυτοί προσδίδουν διάφορες οσμές, όπως κόλλας /ζωική (οξικός αιθυλεστέρας), μπανάνας (οξικός ισοαμυλεστέρας), τριαντάφυλλου (οξική φαινυλαιθανόλη). Οι εστέρες λιπαρών οξέων με αιθανόλη σχηματίζονται από διάφορα ακυλοσυνένζυμα και αιθανόλη. Προσδίδουν φρουτώδες άρωμα. Οι παραπάνω εστέρες, με εξαίρεση τον οξικό αιθυλεστέρα, συνεισφέρουν θετικά στο άρωμα του οίνου. Άλλοι εστέρες, όπως ο γαλακτικός αιθυλεστέρας και ο ηλεκτρικός διαιθυλεστέρας, σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις δεν έχουν επίδραση στην οργανοληπτική ποιότητα του οίνου.

52 Διακετύλιο, ακετοίνη και 2,3-βουτανοδιόλη: παράγονται από το πυροσταφυλλικό. Σχηματίζεται ακετογαλακτικό οξύ, που αποκαρβοξυλιώνεται προς διακετύλιο (οξειδωτικά) είτε ακετοίνη (μη οξειδωτικά). Η ακετοίνη σχηματίζεται και με αναγωγή του διακετυλίου. Επίσης, η ακετοίνη μπορεί να αναχθεί προς 2,3-βουτανοδιόλη. Η ακετοιίνη και ιδιαίτερα το διακετύλιο προσδίδουν άρωμα βουτύρου. Όμως, με την αλκοολική ζύμωση δεν παράγονται ικανές ποσότητες. Με δράση γαλακτικών βακτηρίων παράγονται σημαντικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

53 Σχηματισμός δευτερογενών προϊόντων από το πυροσταφυλλικό οξύ.

54 Αντιδράσεις σχηματισμού ανώτερων αλκοολών από αμινοξέα, με ενδιάμεσες ενώσεις κετονοξέα. Κετονοξέα σχηματίζονται και από ζάχαρα μέσω πυροσταφυλλικού οξέος.

55 Παράγοντες που επιδρούν στο σχηματισμό δευτερευόντων προϊόντων Η παραγωγή των δευτερευόντων προϊόντων εξαρτάται από το ζυμομύκητα και τις συνθήκες ζύμωσης. Σε διάφορες μελέτες έχουν αναφερθεί ότι: -- Υψηλό ph ευνοεί την γλυκεροπυροσταφυλική ζύμωση και την παραγωγή δευτερευόντων προϊόντων. -- Επίσης, σε ph μικρότερο του 3 ευνοείται η γλυκεροπυροσταφυλική ζύμωση, και η παραγωγή οξικού οξέος. -- Σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 30 ο C ευνοείται η γλυκεροπυροσταφυλική ζύμωση, και η παραγωγή οξικού οξέος. -- Έλλειψη σε βιταμίνες ευνοεί το σχηματισμό οξικού οξέος. -- Έλλειψη σε θειαμίνη ευνοεί το σχηματισμό πυροσταφυλικού οξέος. --Υψηλές συγκεντρώσεις ζαχάρων ευνοούν το σχηματισμό γλυκερόλης και οξικού οξέος.

56 Η αυτόλυση των ζυμών στην οινοποίηση Η παλαίωση στις οινολάσπες χρησιμοποιείται στην οινοποίηση ήσυχων και αφρωδών οίνων. Η διάρκειά της είναι λίγοι μήνες, ένα ή και περισσότερα χρόνια. Κατά αυτή συμβαίνει αυτόλυση των κυττάρων με δράση υδρολυτικών ενζύμων τους, όπως πρωτεινάσες, νουκλεάσες, λιπάσες, γλυκανάσες. Η αυτόλυση είναι μία αργή διαδικασία, στην οποία η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο. Με τη δράση των ενζύμων συστατικά του κυτταροπλάσματος (αμινοξέα, πεπτίδια, λιπαρά οξέα, νουκλεοτίδια) και του κυτταρικού τοιχώματος (μαννοπρωτείνες) απελευθερώνονται στον οίνο. Η ποσότητα και ποιότητα των συστατικών που απελευθερώνονται εξαρτώνται από τον ζυμομύκητα, τη συγκέντρωση της αιθανόλης, τη θερμοκρασία, το ph του οίνου και το χρόνο.

57 Τα κύρια συστατικά που σχηματίζονται κατά την αυτόλυση είναι αζωτούχες ενώσεις, πολυζαχαρίτες, νουκλεικά οξέα, λιπαρά οξέα, διάφορες βιταμίνες, ενώσεις αρώματος. Οι ενώσεις που προέρχονται από την αυτόλυση συνεισφέρουν σημαντικά στο άρωμα και ποιότητα του οίνου. Θεωρείται ότι αυξάνονται τα επίπεδα πρόδρομων ενώσεων αρώματος. Επίσης, πεπτίδια και αμινοξέα με αντιοξειδωτική δράση προστατεύουν το άρωμα. Ακόμη, θεωρείται ότι ευνοείται η μηλογαλακτική ζύμωση. Με παλαίωση στις οινολάσπες ο οίνος αποκτά μία κρεμώδη αίσθηση στο στόμα, πιο γεμάτο σώμα και πιο σύνθετο άρωμα. Στη σαμπάνια προκύπτουν υψηλότερα επίπεδα αμινοξέων που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καλύτερου flavour.

58 Επίσης, οι μαννοπρωτείνες από την αυτόλυση προστατεύουν από το θόλωμα πρωτεϊνών και τρυγικών. Οι μαννοπρωτείνες είναι γλυκοπρωτείνες μεγάλου ΜΒ (όπως 800 kda) που περιέχουν πολλές πλευρικές αλυσίδες μαννόζης (παρόμοια της γλυκόζης). Με την αυτόλυση απελευθερώνονται στον οίνο σημαντική ποσότητα (<50) mg/l μαννοπρωτεινών. Αυτές θεωρείται ότι συμβάλλουν στην κρεμώδη υφή του οίνου, και ότι με σύνδεση με ταννίνες μειώνουν τη στυφότητα. Ακόμη, πεπτίδια συμβάλλουν στη καλύτερη γεύση του οίνου. Πάντως, η παραμονή του οίνου στις οινολάσπες, χωρίς έλεγχο σε μεγάλες ποσότητες, με αναγωγικές συνθήκες οδηγεί στη παραγωγή υδροθείου και μερκαπτανών με πολύ αρνητική επίδραση στο flavour του οίνου.

59 Εκτός από την παλαίωση στις οινολάσπες, στην οινοποίηση χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα ξηρών αδρανοποιημένων ζυμομυκήτων (inactive dry yeasts). Κάποια τέτοια παρασκευάσματα είναι πλούσια σε μαννοπρωτείνες και έχουν τις παραπάνω θετικές επιδράσεις σε οίνους. Επίσης, τέτοια παρασκευάσματα πλούσια στο αντιοξειδωτικό πεπτίδιο γλουταθειόνη (γλυκίνη-κυστείνηγλουταμινικό οξύ) προστατεύουν το άρωμα οίνων. Παραμονή οίνου στις οινολάσπες.

60 Starters Οι ζυμομύκητες οινοποίησης έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα του οίνου, όπως στην παραγωγή δευτερογενών πτητικών ενώσεων (ανώτερες αλκοόλες, εστέρες, αλδεύδες, και άλλες) που διαμορφώνουν το δευτερογενές άρωμα του οίνου. Για την τυποποίηση της ποιότητας του οίνου πρέπει να είναι σταθερές οι διάφορες παράμετροι (όπως πρώτη ύλη, μικροχλωρίδα οινοποίησης, συνθήκες οινοποίησης όπως θερμοκρασία και ph, τεχνικές οινοποίησης). Με χρήση επιλεγμένων καλλιεργειών η χλωρίδα ζύμωσης είναι σε σημαντικό βαθμό σταθερή.

61 Ο Saccharomyces cerevisiae έχει μελετηθεί και χρησιμοποιείται κατά κόρο. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για χρήση non- Saccharomyces μαζί με Saccharomyces cerevisiae για καλύτερα αποτελέσματα. Η επιλεγμένη καλλιέργεια μπορεί να προστεθεί απευθείας στο γλεύκος, αλλά απαιτούνται μεγάλες ποσότητες. Πριν την χρησιμοποίηση της επιλεγμένης καλλιέργειας γίνεται ενυδάτωση του ζυμομύκητα με γλεύκος αραιωμένο 1:1 στους περίπου 35 C για min. Τις πρώτες ώρες μετά την προσθήκη ο πληθυσμός του ζυμομύκητα είναι 1x10⁶ έως 3x10⁶ cfu/ml. Στη συνέχεια ο πληθυσμός συνήθως είναι πάνω από 10⁷ cfu/ml. Ο εμβολιασμός με επιλεγμένη καλλιέργεια πρέπει να γίνεται μετά από αποδυνάμωση της φυσικής χλωρίδας με χρήση θειώδη ανυδρίτη, μετάγγιση, φυγοκέντρηση και άλλες μεθόδους. Επιλεγμένες καλλιέργειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επαναδραστηριοποίηση ζυμώσεων που έχουν διακοπεί.

62 Χαρακτηριστικά για επιλογή ζαχαρομυκήτων Α. Χαρακτηριστικά που αφορούν την οινοποίηση Β. Χαρακτηριστικά που αφορούν την οργανοληπτική ποιότητα Γ. Χαρακτηριστικά που αφορούν την υγεία

63 Χαρακτηριστικά που αφορούν την οινοποίηση Ικανότητα ζύμωσης : αφορά την μέγιστη ποσότητα ζαχάρων που μπορεί να ζυμώσει το στέλεχος σε πλούσιο μέσο. Επίσης, την ταχύτητα έναρξης της ζύμωσης (πρώτες 2-3 ημέρες) και την κινητική της ζύμωσης. Επιθυμητά είναι η άμεση έναρξη της ζύμωσης, η μη διαφοροποίηση με μεταβολές της θερμοκρασίας και η ολοκλήρωση της ζύμωσης. Ανθεκτικότητα στο θειώδη ανυδρίτη : τα κατάλληλα στελέχη που επιτελούν πλήρη ζύμωση με συγκεντρώσεις ελεύθερου και ολικού θειώδη ανυδρίτη πάνω από 30 mg/l και 50 mg/l, αντίστοιχα, και μεγαλύτερες για ειδικούς οίνους. Ανθεκτικότητα στο χαλκό : χαλκός βρίσκεται στο γλεύκος και οίνο από τη χρήση ενώσεων χαλκού στα αμπέλια για έλεγχο εντόμων (ζιζανίων). Υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού έχουν τοξικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και ζυμωτική ικανότητα των ζυμών. Χαρακτήρας killer : Τα κατάλληλα στελέχη παράγουν τοξίνες σε συνθήκες οινοποίησης. Επιθυμητά είναι στελέχη killer (παράγουν τοξίνες για άλλες ζύμες) και στελέχη neutral (δεν παράγουν και δεν είναι ευαίσθητοι σε τοξίνες). Ανάπτυξη σε υγρό μέσο : τα κατάλληλα στελέχη έχουν καλή διασπορά και κατακάθιση. Δημιουργία αφρού : Τα κατάλληλα στελέχη δεν σχηματίζουν ή σχηματίζουν ελάχιστο αφρό.

64 Χαρακτηριστικά που αφορούν την οργανοληπτική ποιότητα Παραγωγή πτητικής οξύτητας : Το οξικό οξύ είναι παραπροϊόν της ζύμωσης και σε υψηλές συγκεντρώσεις έχει αρνητικές επιδράσεις. Η παραγωγή οξικού οξέος είναι ανάλογη της θερμοκρασίας ζύμωσης. Στην ερυθρή οινοποίηση η θερμοκρασία ζύμωσης είναι υψηλότερη (25-32 C) για αύξηση της εκχύλισης. Τα κατάλληλα στελέχη παράγουν χαμηλά επίπεδα πτητικής οξύτητας, και ειδικά για την ερυθρή οινοποίηση και σε υψηλές θερμοκρασίες. Παραγωγή γλυκερόλης : Η γλυκερόλη είναι πολυαλκοόλη. Στον οίνο βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, το τρίτο μετά το νερό και την αιθανόλη. Παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του οίνου καθόσον αυξάνει την πυκνότητα και μαλακότητα. Η παραγωγή της εξαρτάται από την αρχική συγκέντρωση ζαχάρων, τις συνθήκες ζύμωσης και το στέλεχος του ζαχαρομύκητα. Τα κατάλληλα στελέχη παράγουν υψηλά επίπεδα γλυκερόλης. Έτσι, βελτιώνεται η δομή του ερυθρού οίνου. Επίσης, αυξάνει τον πολυμερισμό των ταννινών και έτσι μειώνει τη στυφότητα.

65 Παραγωγή ανώτερων αλκοολών : Κύριες ανώτερες αλκοόλες που βρίσκονται στον οίνο είναι οι n-προπανόλη, ισοβουτανόλη, αμυλική αλκοόλη, ισοαμυλική αλκοόλη, 2-φαινυλοαιθανόλη. Οι αλκοόλες αυτές παράγονται με καταβολισμό ζαχάρων είτε αμινοξέων. Είναι σημαντικές ενώσεις του αρώματος ζύμωσης. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις έχουν θετική επίδραση στο άρωμα του οίνου, ενώ σε υψηλές (> 350 mg/l) έχουν αρνητική επίδραση, ιδιαίτερα η ισοαμυλική αλκοόλη. Στις περιπτώσεις φρέσκων λευκών οίνων από αρωματικές ποικιλίες, κατάλληλα είναι στελέχη που παράγουν χαμηλά επίπεδα ανώτερων αλκοολών. Στις περιπτώσεις φρέσκων λευκών οίνων από ουδέτερες ποικιλίες, είναι απαραίτητη η μικρή παραγωγή ανώτερων αλκοολών (< 400 mg/l). Στις περιπτώσεις ερυθρών οίνων υψηλής ποιότητας, τα επίπεδα των ανώτερων αλκοολών πρέπει να είναι κάτω από 300 mg/l, για να μην καλύπτουν το ποικιλιακό άρωμα και το άρωμα παλαίωσης σε βαρέλια.

66 Παραγωγή ακεταλδεύδης : Η ακεταλδεύδη είναι προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης. Είναι η κύρια αλδεύδη του οίνου, περίπου το 90 % των αλδευδών. Γενικά, υψηλά επίπεδα ακεταλδεύδης είναι ανεπιθύμητα. Σε συγκεντρώσεις mg/l έχει οξεία οσμή και γεύση οξειδωμένη και βοτάνου. Τα κατάλληλα στελέχη παράγουν χαμηλά επίπεδα ακεταλδεύδης. Παραγωγή εστέρων : Οι εστέρες παράγονται από τις ζύμες κατά την αλκοολική ζύμωση. Το οξικό οξύ και λιπαρά οξέα εστεροποιούνται με την αιθανόλη ή άλλες αλκοόλες. Ο κύριος εστέρας του οίνου είναι ο οξικός αιθυλεστέρας που συνεισφέρει στο άρωμα με οσμή ξυδιού. Σε συγκεντρώσεις mg/l έχει επιθυμητή επίδραση, ενώ σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις προσδίδει ανεπιθύμητο flavour. Για βελτίωση της οσμής του οίνου από ποικιλίες με ουδέτερο άρωμα, επιλέγονται στελέχη που παράγουν σημαντικά επίπεδα εστέρων που προσδίδουν φρουτώδη χαρακτήρα, όπως οξικό ισοαμυλεστέρα, οξικό ισοβουτυλεστέρα. Για βελτίωση της οσμής οίνου από αρωματικές ποικιλίες πλούσιες σε τερπένια, επιλέγονται στελέχη που παράγουν χαμηλά επίπεδα πτητικών ενώσεων. Αυτό καθόσον πτητικές ενώσεις ζύμωσης μπορεί να καλύψουν το ποικιλιακό άρωμα που είναι σημαντικό για αυτούς τους οίνους.

67 Παραγωγή πτητικών θειούχων ενώσεων (υδροθείου και μερκαπτανών) : Οι ζυμομύκητες κατά τη ζύμωση παράγουν υδρόθειο και μερκαπτάνες, ανεπιθύμητες πτητικές ενώσεις. Τα κατάλληλα στελέχη παράγουν ελάχιστες συγκεντρώσεις. Αυτό έχει σημασία ιδιαίτερα για τους ερυθρούς οίνους. Δράσεις σχετικές με το μηλικό οξύ : Οι ζύμες έχουν δραστικότητες για αποικοδόμηση και για παραγωγή μηλικού οξέος. Σε ψυχρά ή ενδιάμεσα κλίματα με γλεύκη με υψηλή οξύτητα/χαμηλό ph, επιθυμητά είναι στελέχη που αποικοδομούν το μηλικό οξύ. Στις περιπτώσεις γλευκών με χαμηλή οξύτητα/υψηλό ph, επιθυμητά είναι στελέχη που παράγουν μηλικό οξύ. Ενζυμικές δραστικότητες : Στις περισσότερες αρωματικές ποικιλίες, τα τερπένια (στα οποία οφείλεται το άρωμα) συνήθως υπάρχουν ως γλυκοζίτες. Ορισμένα στελέχη Saccharomyces cerevisiae έχουν δραστικότητες γλυκοσιδάσης, και αυξάνουν τα επίπεδα των τερπενίων και το άρωμα του οίνου. Αυτό είναι σημαντικό στην παραγωγή λευκών οίνων.

68 Χαρακτηριστικά που αφορούν την υγεία Παραγωγή καρβαμιδικού αιθυλεστέρα : Ο καρβαμιδικός αιθυλεστέρας (ουρεθάνη) είναι τοξική ένωση, καρκινογόνος. Η παρουσία του στους οίνους σχετίζεται με μικροβιακές δράσεις (ζυμών και βακτηρίων), και εξαρτάται από το ph και τις συγκεντρώσεις των πρόδρομων αζωτούχων ενώσεων. Η χρήση επιλεγμένων στελεχών (αργινάσης αρνητικά) που δεν παράγουν καρβαμιδικό αιθυλεστέρα είναι ένας καλός τρόπος για έλεγχό του στους οίνους. Σημειώνεται ότι κάποιες χώρες έχουν θέσει όρια συγκέντρωσης καρβαμιδικού αιθυλεστέρα για εισαγωγή οίνων. Παραγωγή βιογενών αμινών : Βιογενείς αμίνες, όπως οι ισταμίνη, πουτρεσκίνη, τυραμίνη και άλλες, είναι μικρού ΜΒ οργανικές βάσεις. Στους οίνους παράγονται με μικροβιακή αποκαρβοξυλίωση αμινοξέων. Οι ενώσεις αυτές επιδρούν αρνητικά στην ωφελιμότητα του οίνου. Μπορεί να έχουν τοξικότητα ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους και την ευαισθησία των ατόμων. Είναι πρόβλημα για άτομα ευαίσθητα στην ισταμίνη, και προκαλούν κεφαλόπονους. Ζύμες εμπλέκονται στην παραγωγή βιογενών αμινών αλλά όχι ισταμίνης που έχει τη μεγαλύτερη τοξικότητα. Η παραγωγή βιογενών αμινών καλό είναι να είναι μεταξύ των κριτηρίων επιλογής τους.

69 Μείωση ωχρατοξίνης Α : Η ωχρατοξίνη Α είναι μυκοτοξίνη που βρίσκεται σε οίνους από μεταβολισμό μυκήτων των σταφυλιών. Έχει διάφορες αρνητικές επιδράσεις και είναι πιθανόν καρκινογόνο. Στην Ευρώπη έχει θεσπιστεί μέγιστο όριό της στους οίνους, 2 μg/l. Ορισμένοι ζυμομύκητες μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα ωχρατοξίνης Α στους οίνους, και τέτοια στελέχη πρέπει να επιλέγονται. Παραγωγή μεθανόλης : Η μεθανόλη, η απλούστερη αλκοόλη, έχει τοξικές επιδράσεις. Παράγεται από τις πηκτίνες με δράση πηκτινολυτικών ενζύμων. Ζυμομύκητες μπορεί παράγουν μεθανόλη. Τα κατάλληλα στελέχη παράγουν χαμηλά επίπεδα μεθανόλης.

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ Παραπροϊόντα αλκοολικής ζύµωσης Τα παραπροϊόντα της αλκοολικής ζύµωσης είναι χηµικές ενώσεις που προέρχονται είτε από τον ίδιο το µηχανισµό της αλκοολικής ζύµωσης, είτε από το µεταβολισµό της ζύµης, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Μικροβιακές αλλοιώσεις οίνου

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Μικροβιακές αλλοιώσεις οίνου Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 9. Μικροβιακές αλλοιώσεις οίνου Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 8. Βακτήρια γλεύκους και οίνου. Μηλογαλακτική ζύμωση. Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος

Διαβάστε περισσότερα

1 Μηλογαλακτική Ζύµωση Ως µηλογαλακτική ζύµωση θεωρείται η µετατροπή του L-µηλικού οξέος προς L- γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα µε την επίδραση µικροοργανισµών. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσµα της

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Οξείδωση της γλυκόζης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Καταβολισµός ή ανοµοίωση» C 6 H 12 O+6O 2 +6H 2 O 12H 2 O+6CO 2 +686 Kcal/mol Πηγές ενέργειας κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ο θειώδης ανυδρίτης

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ο θειώδης ανυδρίτης Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 6. Ο θειώδης ανυδρίτης Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός 2. Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ένζυμα στην οινοποίηση

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ένζυμα στην οινοποίηση Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 10. Ένζυμα στην οινοποίηση Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός 2.

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 4: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικο-χημικες κατεργασίες οινοποίησης- Θειώδης ανυδριτης (2/3), 1ΔΩ

Οινολογία Ι. Ενότητα 4: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικο-χημικες κατεργασίες οινοποίησης- Θειώδης ανυδριτης (2/3), 1ΔΩ Οινολογία Ι Ενότητα 4: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικο-χημικες κατεργασίες οινοποίησης- Θειώδης ανυδριτης (2/3), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η τροφή αποτελείται και από ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα). Οι ουσίες αυτές διασπώνται (πέψη) σε απλούστερες (αμινοξέα, απλά σάκχαρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η υδρόλυση της ATP (σε ADP και μία φωσφορική ομάδα) απελευθερώνει ενέργεια που χρησιμοποιείται στις αναβολικές αντιδράσεις

Η υδρόλυση της ATP (σε ADP και μία φωσφορική ομάδα) απελευθερώνει ενέργεια που χρησιμοποιείται στις αναβολικές αντιδράσεις Κεφάλαιο 6 ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Αποικοδόμηση (διάσπαση) πολύπλοκων μορίων σε απλούστερες ενώσεις πχ στην κυτταρική αναπνοή η διάσπαση της γλυκόζης σε CO 2 και Η 2 Ο Η ενέργεια που απελευθερώνεται χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα : Oίνος OΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ

Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα : Oίνος OΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα : Oίνος OΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΟΙΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΕΡΙΔΗΣ Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου Τοπικά Παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαντώ Κυριακού 2015

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαντώ Κυριακού 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαντώ Κυριακού 2015 Ενεργειακό Στα βιολογικά συστήματα η διατήρηση της ενέργειας συμπεριλαμβάνει οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις παραγωγή ATP Οξείδωση: απομάκρυνση e από ένα υπόστρωμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιακές αλλοιώσεις οίνου

Μικροβιακές αλλοιώσεις οίνου Μικροβιακές αλλοιώσεις οίνου Χατζηκαμάρη Μαγδαληνή ΕΔΙΠ, MSc, PhD Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων Τομέας Επιστήμης Τροφίμων Μόλυνση από μικροοργανισμούς (μ.ο) Πρώτη ύλη Κατά τη ζύμωση Παραμονή

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc Utopia Publishing, All rights reserved

Κεφάλαιο 4. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc Utopia Publishing, All rights reserved Κεφάλαιο 4 Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Οι νόμοι της Θερμοδυναμικής 1 ος Νόμος της θερμοδυναμικής (αρχή διατήρησης της ενέργειας) Η ενέργεια δεν δημιουργείται ούτε καταστρέφεται Αλλάζει μορφή

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί Κεφαλαίο 3 ο Μεταβολισμός Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια είναι απαρέτητη σε όλους τους οργανισμούς και την εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους.παρόλα αυτά, συνήθως δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Το σταφύλι. Σύσταση γλεύκους

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Το σταφύλι. Σύσταση γλεύκους Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 3. Το σταφύλι. Σύσταση γλεύκους Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

CH 3 CH 2 OH + 3O 2 2CO 2 + 3H 2 O CH 3 COOH + 2O 2 2CO 2 + 2H 2 O

CH 3 CH 2 OH + 3O 2 2CO 2 + 3H 2 O CH 3 COOH + 2O 2 2CO 2 + 2H 2 O 1 Οι ασθένειες οφείλονται κυρίως στη δράση µικροοργανισµών. Οι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο επιρρεπής είναι ο οίνος στη βακτηριακή προσβολή είναι: 1. Ο αλκοολικός βαθµός, 2. Η οξύτητα και το ph, 3.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία. Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου :

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία. Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : 1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική ΟΙΝΟΣ ΑΛΚΟΟΛΗ Με απόσταξη 200 ml οίνου συλλέγονται 133-150 ml αποστάγματος. Για την εξουδετέρωση της οξύτητας του οίνου, για να μη ληφθούν στο απόσταγμα πτητικά οξέα (οξικό, ανθρακικό και θειώδες), στα

Διαβάστε περισσότερα

1 Τρύγος Η εποχή του τρύγου, η ποιότητα του σταφυλιού και η καταλληλότητά του για ζύµωση επηρεάζονται από το κλίµα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των σταφυλιών. Κρύος και υγρός καιρός οδηγεί σε σταφύλι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. (i) Τι είδους αναερόβια αναπνοή κάνει ο αθλητής;

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. (i) Τι είδους αναερόβια αναπνοή κάνει ο αθλητής; ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 1. (α) Για την παραγωγή 1 mol ATP από την ADP και Pi απαιτείται ενέργεια 30 KJ. Η πλήρης οξείδωση 1 mol γλυκόζης σε CO 2 και H 2 O αποδίδει 38 mol ATP. Γνωρίζοντας ότι η πλήρης οξείδωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης.

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης. Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης Προσδιορισμοί Αλκοόλη Ολική οξύτητα Πτητική οξύτητα Ελεύθερος θειώδης ανυδρίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΡΟΦΗ Λίπη Πολυσακχαρίτες Γλυκόζη κι άλλα σάκχαρα Πρωτεΐνες Αμινοξέα Λιπαρά Οξέα Γλυκόλυση Πυροσταφυλικό Οξύ Ακέτυλο-oA Αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων / Οξειδωτική φωσφορυλίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 Το θέμα που απασχολεί το κεφάλαιο σε όλη του την έκταση είναι ο μεταβολισμός και χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: 3.1)Ενέργεια και οργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8.2 AΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΠNOH

ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8.2 AΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΠNOH 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 8.2 AΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΠNOH Οι οργανισμοί για να επιβιώσουν χρειάζονται ενέργεια η οποία παράγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κυτταρική αναπνοή. Οι ουσίες που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΑΝΟΜΟΙΩΣΗ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΑΝΟΜΟΙΩΣΗ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΑΝΟΜΟΙΩΣΗ Θερινό εξάμηνο 2011 Καταβολισμός ή ανομοίωση Καταβολισμός ή ανομοίωση η σταδιακή και ελεγχόμενη διάσπαση των

Διαβάστε περισσότερα

1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν τα ρυθμιστικά ένζυμα, οι ρυθμιστές και ο τρόπος με τον οποίο δρουν. ΜΟΝ.

1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν τα ρυθμιστικά ένζυμα, οι ρυθμιστές και ο τρόπος με τον οποίο δρουν. ΜΟΝ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Χειμερινό Εξάμηνο 2007 2008 a 1 η Εξέταση στην Βιοχημεία Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : 1. Στο παρακάτω διάγραμμα του κύκλου του Krebs να σημειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3

Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 Περίληψη Βιολογίας Κεφάλαιο 3 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Η σημασία της ενέργειας στους οργανισμούς. Η ενέργεια είναι ένας παράγοντας σημαντικός για τους οργανισμούς γιατί όλες οι λειτουργίες τους απαιτούν

Διαβάστε περισσότερα

σελ 1 από 8 Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο a 2 η Εξέταση στην Βιοχημεία

σελ 1 από 8 Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο a 2 η Εξέταση στην Βιοχημεία Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας Εαρινό Εξάμηνο 2006 2007 a 2 η Εξέταση στην Βιοχημεία σελ 1 από 8 Ονοματεπώνυμο : Τυπικό εξάμηνο : Αριθμός Μητρώου : Σε κάθε ερώτηση αντιστοιχούν πέντε απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό οξύ του σταφυλιού και των προϊόντων του. Πολύ λίγο διαδεδοµένο στη φύση. Πιο ισχυρό οργανικό οξύ, µε τη µεγαλύτερη σταθερά διάστασης è

Ειδικό οξύ του σταφυλιού και των προϊόντων του. Πολύ λίγο διαδεδοµένο στη φύση. Πιο ισχυρό οργανικό οξύ, µε τη µεγαλύτερη σταθερά διάστασης è ΤΡΥΓΙΚΟ ΟΞΥ Γενικά COOH-CHOH-CHOH-COOH Βρίσκεται σε συγκέντρωση από 1,0 µέχρι 5,5 g/l Ποικιλία αµπέλου Καιρικές συνθήκες Φύση και σύσταση εδάφους Αλκοολοµετρικό τίτλο του οίνου Ειδικό οξύ του σταφυλιού

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 6: Λευκή Οινοποίηση (3/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος

Οινολογία Ι. Ενότητα 6: Λευκή Οινοποίηση (3/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Οινολογία Ι Ενότητα 6: Λευκή Οινοποίηση (3/3), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Καλλίθρακα Τίνα Μαθησιακοί Στόχοι Πνευματικό πιεστήριο γλευκοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Τάξη Β1 Δ. Λουκία Μεταβολισμός ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κάτι απαραίτητο για όλες της διαδικασίες της ζωής, από την πιο απλή και ασήμαντη έως τη πιο πολύπλοκη και σημαντική. Έτσι σ ' αυτή την περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ I. Γενικότητες Αναλόγως των τροφικών τους απαιτήσεων τα µικρόβια διαιρούνται σε κατηγορίες: - αυτότροφα που χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους συνήθως δεν μπορούν να τα αξιοποίησουν άμεσα. Η αξιοποίησή τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΗΣ Ο οίνος είναι αλκοολούχο ποτό που λαμβάνεται με ζύμωση χυμού σταφυλιών (γλεύκος, μούστος) Συστατικά Οίνου

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή αιθανόλης από μικροοργανισμούς

Παραγωγή αιθανόλης από μικροοργανισμούς Παραγωγή αιθανόλης από μικροοργανισμούς Ζύμες Από την εποχή του Pasteur, οι ζύμες και η αλκοολική ζύμωση τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών μελετών σε επίπεδο Μικροβιολογίας, Βιοχημείας, Γενετικής και Μοριακής

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Δ. Μόσιαλος

Καθηγητής Δ. Μόσιαλος Μικροβιολογία-Ιολογία Επίκουρος Καθηγητής Καθηγητής Δ. Μόσιαλος Βιοενεργητική μικροβίων Βακτηριακή Γενετική Επισκόπηση Βακτηριοφάγων Προκαρυωτική ποικιλότητα (Βακτήρια) Προκαρυωτική ποικιλότητα (Αρχαία)

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι:

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Για να είναι μια αντίδραση αυθόρμητη, πρέπει η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας της αντίδρασης να είναι αρνητική. Η μεταβολή της

Διαβάστε περισσότερα

Ανεπιθύμητα αρώματα, κρυμμένα στο ποτήρι μιας μπύρας

Ανεπιθύμητα αρώματα, κρυμμένα στο ποτήρι μιας μπύρας 2017-5 η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Ανεπιθύμητα αρώματα, κρυμμένα στο ποτήρι μιας μπύρας ΚΡΙΘΙΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1111201400222 1. Στάδια Παραγωγής 2. Παρουσίαση off flavour 3. Γευσιγνωσία-Συζήτηση Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο τρίτο. 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφάλαιο τρίτο. 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί Κεφάλαιο τρίτο 3.1: Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται με την διάσπαση των θρεπτικών ουσιών της τροφής τους. Οι οργανισμοί που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

Hans Krebs ( ) Κύκλος του κιτρικού οξέος και οξειδωτική φωσφορυλίωση

Hans Krebs ( ) Κύκλος του κιτρικού οξέος και οξειδωτική φωσφορυλίωση Hans Krebs (1900-1981) Κύκλος του κιτρικού οξέος και οξειδωτική φωσφορυλίωση 10.1. Μ σημασία του κύκλου του κιτρικού οξέος Όπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο κατά τη γλυκολυτική πορεία η γλυκόζη μετατρέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα Εργασία Βιολογίας Β. Γιώργος Εισαγωγή Η ενεργεια εχει πολυ μεγαλη σημασια για εναν οργανισμο, γιατι για να κανει οτιδηποτε ενας οργανισμος ειναι απαραιτητη. Ειναι απαραιτητη ακομη και οταν δεν κανουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο 3.1-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ενέργεια υπάρχει παντού στο περιβάλλον και η παρουσία της γίνεται αισθητή με διαφόρους τρόπους.τα καιρικά φαινόμενα, οι κυτταρικές διεργασίες καθώς και όλες οι

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Τ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΜΗΜΑ Β3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ο όρος ενέργεια σημαίνει δυνατότητα παραγωγής έργου.

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Αντίθετα οι φωτοσυνθετικοί,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 Μεταβολισμός και Βιοενεργητική [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 - Μεταβολισμός - Εισαγωγή Πολύ μεγάλο ρόλο στην λειτουργία ενός οργανισμού παίζει η ενέργεια και η κατάλληλη αξιοποίησή της.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

Το κύτταρο και ο κυτταρικός μεταβολισμός

Το κύτταρο και ο κυτταρικός μεταβολισμός Department of Chemical Το κύτταρο και ο κυτταρικός μεταβολισμός Αναπλ. Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης 1 Department of Chemical Κυτταρική αναπνοή Λαμβάνει χώρα σε τρία στάδια Γλυκόλυση, ένα μόριο γλυκόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. Β2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. Β2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. Β2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν την απαραίτητα ενέργεια που τους χρειάζεται διασπώντας θρεπτικές ουσίες οι οποίες εμπεριέχονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 7: Ερυθρή Οινοποίηση (1/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος

Οινολογία Ι. Ενότητα 7: Ερυθρή Οινοποίηση (1/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Οινολογία Ι Ενότητα 7: Ερυθρή Οινοποίηση (1/3), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Καλλίθρακα Τίνα Μαθησιακοί Στόχοι Εκχύλιση συστατικών Οινοποιητής

Διαβάστε περισσότερα

Ζυµοµύκητες ή Ζύµες Οι ζυµοµύκητες είναι ελλειψοειδείς ή ραβδοειδείς ή και σφαιρικοί συνήθως µονοκυττάριοι οργανισµοί. Βρίσκονται στο έδαφος, στη σκόν

Ζυµοµύκητες ή Ζύµες Οι ζυµοµύκητες είναι ελλειψοειδείς ή ραβδοειδείς ή και σφαιρικοί συνήθως µονοκυττάριοι οργανισµοί. Βρίσκονται στο έδαφος, στη σκόν 1 Ζυµοµύκητες ή Ζύµες Οι ζυµοµύκητες είναι ελλειψοειδείς ή ραβδοειδείς ή και σφαιρικοί συνήθως µονοκυττάριοι οργανισµοί. Βρίσκονται στο έδαφος, στη σκόνη, στους καρπούς και στα φύλλα των οπωροφόρων δέντρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ της Νικολέτας Ε. 3ο Κεφάλαιο Περιληπτική Απόδοση 3.1. Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Ενότητα 3: Εφαρμογές Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας: Στοιχεία Μικροβιακού Μεταβολισμού(2/3), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Διδάσκων: Δρ. Σεραφείμ Παπανικολαου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr π. Αναστάσιος Ισαάκ Λύκειο Παραλιμνίου Δεκέμβριος 2013 www.biomathia.webnode.gr EΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η ελευθέρωση της ενέργειας, σελ. 155-168 ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η κυτταρική αναπνοή είναι η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΕΥΚΟΥΣ

ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΕΥΚΟΥΣ ΠΡΟΖΥΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΕΥΚΟΥΣ Τα γλεύκη που προορίζονται για τη παραγωγή λευκών οίνων, πρέπει απαραίτητα να διαυγάσουν πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης, προκειμένου να αποκτήσουν και διατηρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer)

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ 17.1 Η πυροσταφυλική αφυδρογονάση συνδέει τη γλυκόλυση με τον κύκλο του κιτρικού οξέος 17.2 O κύκλος του κιτρικού οξέος οξειδώνει μονάδες δύο ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Ωρίµανση του Σταφυλιού

Ωρίµανση του Σταφυλιού 1 Ωρίµανση του Σταφυλιού H ωρίµανση του σταφυλιού περνά από διάφορα στάδια-περιόδους: 1. Στο πρώτο στάδιο, η ρόγα είναι πράσινη από την παρουσία της χλωροφύλλης, ενώ η γεύση της έντονα ξινή, λόγω αυξηµένης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Ενότητα 3: Εφαρμογές Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας: Στοιχεία Μικροβιακού Μεταβολισμού(3/3), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Διδάσκων: Δρ. Σεραφείμ Παπανικολαου

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 6: Λευκή Οινοποίηση (3/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος

Οινολογία Ι. Ενότητα 6: Λευκή Οινοποίηση (3/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Οινολογία Ι Ενότητα 6: Λευκή Οινοποίηση (3/3), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Καλλίθρακα Τίνα Μαθησιακοί Στόχοι Πνευματικό πιεστήριο γλευκοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (μεταβολισμός)

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (μεταβολισμός) ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (μεταβολισμός) ΜΑΘΗΤΗΣ: Ν. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΜΗΜΑ: Β2 Ο όρος «ενέργεια» πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από δύο περίπου αιώνες, με τη βιομηχανική επανάσταση, και έγινε οικείος στον

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 5: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικοχημικές κατεργασίες - Βελτίωση πρώτης ύλης- Ρυθμίσεις (3/5), 1ΔΩ

Οινολογία Ι. Ενότητα 5: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικοχημικές κατεργασίες - Βελτίωση πρώτης ύλης- Ρυθμίσεις (3/5), 1ΔΩ Οινολογία Ι Ενότητα 5: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικοχημικές κατεργασίες - Βελτίωση πρώτης ύλης- Ρυθμίσεις (3/5), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. Μεταβολισμός των Βακτηρίων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. Μεταβολισμός των Βακτηρίων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Μεταβολισμός των Βακτηρίων Ο μεταβολισμός των μικροοργανισμών μπορεί να διαιρεθεί στον καταβολισμό και τον αναβολισμό. Αποτέλεσμα του καταβολισμού είναι αφενός η παραγωγή απλούστερων οργανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Γενικά Οι οπτικές εντυπώσεις είναι οι πρώτες που σχηµατίζονται στον καταναλωτή και µας προκαταλαµβάνουν ευνοϊκά ή αρνητικά Χρώµα Άρωµα - Διαύγεια Απαλλαγή από θολώµατα ή ιζήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΨΗ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΣΑΚΧΑΡΩΝ) ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ Ι

ΠΕΨΗ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΣΑΚΧΑΡΩΝ) ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ Ι ΠΕΨΗ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΣΑΚΧΑΡΩΝ) ΓΛΥΚΟΛΥΣΗ Ι Σύνοψη: Πέψη, αποικοδόμηση & μεταβολισμός υδατανθράκων Δομή & βιολογική σημασία της γλυκόζης Δομή υδατανθρακών τροφής Πέψη υδατανθρακών τροφής Αμυλάση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός του γλυκογόνου. Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση. Από που προέρχεται το μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο;

Μεταβολισμός του γλυκογόνου. Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση. Από που προέρχεται το μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο; Μεταβολισμός των υδατανθράκων κατά την άσκηση Μεταβολισμός του γλυκογόνου Το γλυκογόνο είναι ο αφθονότερος υδατάνθρακας των ζώων Το γλυκογόνο αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ (3-7% κατά βάρος) και στους μύες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Μαρία Σ. Τσεβδού, Πέτρος Σ. Ταούκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «...γιαούρτι (πλήρες ή, κατά περίπτωση, ημιαποβουτυρωμένο)...(όνομα ζώου) χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θερινό εξάμηνο 2015 Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Στα ευκαρυωτικά συγκατελέγονται ορισμένοι τύποι μικροοργανισμών καθώς και τα φυτά και τα ζώα Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί είναι τα πρώτιστα (όπου

Στα ευκαρυωτικά συγκατελέγονται ορισμένοι τύποι μικροοργανισμών καθώς και τα φυτά και τα ζώα Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί είναι τα πρώτιστα (όπου Κεφάλαιο 5 1 Στα ευκαρυωτικά συγκατελέγονται ορισμένοι τύποι μικροοργανισμών καθώς και τα φυτά και τα ζώα Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί είναι τα πρώτιστα (όπου ανήκουν τα πρωτόζωα γνωστά ως παράσιτα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κωνσταντίνος Ρίζος Γιάννης Ρουμπάνης Βιοτεχνολογία με την ευρεία έννοια είναι η χρήση ζωντανών

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 8: Μηλογαλακτική Ζύμωση (3/4), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος

Οινολογία Ι. Ενότητα 8: Μηλογαλακτική Ζύμωση (3/4), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Οινολογία Ι Ενότητα 8: Μηλογαλακτική Ζύμωση (3/4), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Καλλιθράκα Τίνα Μαθησιακοί Στόχοι Ανάλυση των μεταβολών του οίνου

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μεταβολισμός του κυττάρου

3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μεταβολισμός του κυττάρου 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Μεταβολισμός του κυττάρου ΤΥΠΟΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Α. Εξώθερμη αντίδραση = απελευθέρωση ενέργειας Β. Ενδόθερμη αντίδραση = πρόσληψη ενέργειας 3ο λύκ. Ηλιούπολης επιμέλεια: Αργύρης Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 4: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικο-χημικες κατεργασίες οινοποίησης- Θειώδης ανυδριτης (1/3), 1ΔΩ

Οινολογία Ι. Ενότητα 4: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικο-χημικες κατεργασίες οινοποίησης- Θειώδης ανυδριτης (1/3), 1ΔΩ Οινολογία Ι Ενότητα 4: Το σταφύλι στο οινοποιείο: Κοινές φυσικο-χημικες κατεργασίες οινοποίησης- Θειώδης ανυδριτης (1/3), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 8: Μηλογαλακτική Ζύμωση (2/4), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος

Οινολογία Ι. Ενότητα 8: Μηλογαλακτική Ζύμωση (2/4), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Οινολογία Ι Ενότητα 8: Μηλογαλακτική Ζύμωση (2/4), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Καλλιθράκα Τίνα Μαθησιακοί Στόχοι Ανάλυση των μεταβολών του οίνου

Διαβάστε περισσότερα

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία.

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία. 7. Βιοτεχνολογία Εισαγωγή Τι είναι η Βιοτεχνολογία; Η Βιοτεχνολογία αποτελεί συνδυασμό επιστήμης και τεχνολογίας. Ειδικότερα εφαρμόζει τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί για τις βιολογικές λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία των μικροοργανισμών. Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία»

Φυσιολογία των μικροοργανισμών. Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία» Φυσιολογία των μικροοργανισμών Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία» BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ 1. Μικροβιακή αύξηση (ή ανάπτυξη): αυξάνεται ο

Διαβάστε περισσότερα

Οινολογία Ι. Ενότητα 7: Ερυθρή Οινοποίηση (1/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος

Οινολογία Ι. Ενότητα 7: Ερυθρή Οινοποίηση (1/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Οινολογία Ι Ενότητα 7: Ερυθρή Οινοποίηση (1/3), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Κοτσερίδης Γιώργος Καλλίθρακα Τίνα Μαθησιακοί Στόχοι Εκχύλιση συστατικών Οινοποιητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Ι) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. της. Συνέπεια βακτηρίων αύξησή τους Η. της. αναπαραγωγής είναι η πληθυσμιακή. απλή. διαίρεση διχοτόμηση.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Ι) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. της. Συνέπεια βακτηρίων αύξησή τους Η. της. αναπαραγωγής είναι η πληθυσμιακή. απλή. διαίρεση διχοτόμηση. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Ευγενία Μπεζιρτζόγλου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Συνέπεια βακτηρίων αύξησή τους Η Ι) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ διαίρεση διχοτόμηση. της αναπαραγωγής είναι η πληθυσμιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. Το κύριο ενεργειακό «νόμισμα» των κυττάρων ειναι το ΑΤΡ.

ΕΡΓΑΣΙΑ. Το κύριο ενεργειακό «νόμισμα» των κυττάρων ειναι το ΑΤΡ. ΕΡΓΑΣΙΑ Εξεταζόμενο Μάθημα : Bιολογία Κεφάλαιο 3 : Μεταβολισμός Mαθήτρια : Αγνή Τ. Υπεύθυνος Καθηγητής : Πιτσιλαδής Τμήμα : Β3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Το σύνολο των χημικών αντριδράσεων που λαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή. Κεφάλαιο 2: Η Βιολογία των Ιών

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή. Κεφάλαιο 2: Η Βιολογία των Ιών Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1.1 Μικροοργανισμοί, Μικροβιολογία και Μικροβιολόγοι... 19 1.1.1 Μικροοργανισμοί... 19 1.1.2 Μικροβιολογία... 20 1.1.3 Μικροβιολόγοι... 21 1.2 Σύντομη Ιστορική Εξέλιξη της Μικροβιολογίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) Βασικές Αρχές Βιοχημείας (Lehninger) Κεφ. 15

BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) Βασικές Αρχές Βιοχημείας (Lehninger) Κεφ. 15 BIOΛ154 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (Lubert Stryer) Βασικές Αρχές Βιοχημείας (Lehninger) Κεφ. 15 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ 15.1 O μεταβολισμός αποτελείται από πολλές συζευγμένες και διασυνδεδεμένες αντιδράσεις 15.2 Η ATP είναι

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu

Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu Η μικροβιακή αύξηση μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους ενδογενείς (εσωτερικούς) και εξωγενείς (εξωτερικούς) παράγοντες. Η αξιολόγηση αυτών των παραγόντων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Μικροβιολογία. (Μύκητες)

Γενική Μικροβιολογία. (Μύκητες) Γενική Μικροβιολογία (Μύκητες) Χαρακτηριστικά των μυκήτων Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί Δεν φωτοσυνθέτουν, είναι χημειοοργανότροφοι. Σημαντικοί αποικοδομητές! Μύκητες και τρόφιμα (Αλλοιώσεις τροφίμων) Μύκητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης Οκτώβριος 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Σταθερότητα οίνων Η σταθερότητα των οίνων αφορά την κατάσταση των οίνων κατά τη διατήρησή του. Γενικά, οίνοι που

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες που Επηρεάζουν την Αναπτυξη των Μικροοργανισμών στα Τρόφιμα

Παράγοντες που Επηρεάζουν την Αναπτυξη των Μικροοργανισμών στα Τρόφιμα Παράγοντες που Επηρεάζουν την Αναπτυξη των Μικροοργανισμών στα Τρόφιμα Παράγοντες που Επηρεάζουν την Αναπτυξη των Μικροοργανισμών στα Τρόφιμα Χρόνος Θερμοκρασία Θρεπτικά Συστατικά Υγρασία και τιμή ενεργότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΑΡΧΕΣ & ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Συνδυασµός ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Προσφέρει τη δυνατότητα χρησιµοποίησης των ζωντανών οργανισµών για την παραγωγή χρήσιµων προϊόντων 1 Οι ζωντανοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Κυτταρική αναπνοή 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Κυτταρική αναπνοή 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κυτταρική αναπνοή 1 8.1 ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 2 Οι οργανισµοί για να επιβιώσουν χρειάζονται ενέργεια. Η κυτταρική αναπνοή είναι η διαδικασία µέσα από την οποία οι οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 2. BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Ι. ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΙΙ. ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΙΙΙ. ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα