Παράδειγμα σχεδιασμού διδακτικής ενότητας: ο σχεδιασμός της διδακτικής ενότητας «Stayman»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παράδειγμα σχεδιασμού διδακτικής ενότητας: ο σχεδιασμός της διδακτικής ενότητας «Stayman»"

Transcript

1 Παράδειγμα σχεδιασμού διδακτικής ενότητας: ο σχεδιασμός της διδακτικής ενότητας «Stayman» Στο προηγούμενο άρθρο μου παρουσίασα το διδακτικό πλαίσιο της διδασκαλίας του Μπριτζ στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το χαρακτήρα του προγράμματος (πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων με φορέα την ΕΟΜ), προχωρώντας στη μέθοδο διδασκαλίας («cards on the table» της Audrey Grant) και καταλήγοντας στο διετές αναλυτικό πρόγραμμα. Το αναλυτικό πρόγραμμα αποτελείται από τις διδακτικές ενότητες της ύλης, τους στόχους και τα μέσα που αξιοποιεί ο εκπαιδευτής. Πριν προχωρήσω σε παραδείγματα μικροδιδασκαλίας, σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμη η παρουσίαση ενός σχεδίου διδακτικής ενότητας (μέσα από το οποίο μπορούμε στη συνέχεια να επιλέξουμε κάποια θέματα μικροδιδασκαλιών). Ήδη έχω περιγράψει τη δομή ενός σχεδίου διδακτικής ενότητας και επέλεξα το πρώτο τμήμα του 3 ου βιβλίου «Δημοφιλείς Συμβάσεις», δηλαδή τη σύμβαση Stayman, για να δούμε πως μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά» αυτό το σχέδιο. Μία πρώτη παρατήρηση: αν ζητήσουμε από δέκα μαθηματικούς ή δέκα φιλολόγους να σχεδιάσουν την ίδια διδακτική ενότητα αυτό δε σημαίνει ότι θα παρουσιάσουν το ίδιο ακριβώς σχέδιο μαθήματος. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να σχεδιάσεις ένα μάθημα, τόσο ως προς τη μορφή και τη δομή όσο και ως προς το περιεχόμενό του. Επίσης, αν δώσουμε το ίδιο σχέδιο μαθήματος σε δέκα εκπαιδευτές να το εφαρμόσουν στην αίθουσα, αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνουν ακριβώς το ίδιο μάθημα (ας μην ξεχνάμε και την ομάδα εκπαιδευομένων και την αλληλεπίδραση με τον εκπαιδευτή, η οποία είναι μοναδική σε κάθε περίπτωση). Μια δεύτερη παρατήρηση: ένα σχέδιο μαθήματος σπανίως είναι οριστικό (με την έννοια ότι θα κληθούμε να διδάξουμε πολλές φορές αυτήν την ενότητα και σε κάθε επόμενη προσπάθεια μπορούμε να διαφοροποιούμε προς το καλύτερο το σχέδιο μας). Έστω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη να διδάξω φέτος την ενότητα που περιγράφω παρακάτω. Καταρτίζω το σχέδιο και προσπαθώ να το εφαρμόσω. Από αυτήν την προσπάθεια θα αποκομίσω χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μου επιτρέψουν να αναδιαρθρώσω το σχέδιο μου, να το βελτιώσω πιθανότητα ενόψει της επόμενης εφαρμογής. Η εμπειρία μου από τη διδασκαλία μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση δείχνει πως ακόμα και μετά από την 3 η ή και την 4 η χρονιά διδασκαλίας θα γίνουν κάποιες, μικρές έστω, βελτιώσεις του σχεδίου διδασκαλίας. Ένα σχέδιο σαν το παρακάτω σε τι με βοηθάει; Με βοηθάει στο να διδάσκω σχεδιασμένα και να ελέγχω την πορεία του μαθήματος. Αν δεν υπάρχει αυτό το σχέδιο ή κάποιο παρόμοιο πώς ξέρω ότι δεν έχω ξεφύγει από το μάθημα; Από την ύλη; Από τους διδακτικούς στόχους; Με βοηθάει στο να τηρώ όλα τα προηγούμενα και στο να διατηρώ την πειθαρχία μου ως εκπαιδευτής αλλά και την πειθαρχία του κοινού (π.χ. δε θα παρασυρθώ να απαντήσω σε ερωτήσεις εκτός σχεδίου).

2 Η σχέση του σχεδίου διδακτικής ενότητας σχεδίου μαθήματος και του βιβλίου ποια είναι; Ας θυμόμαστε πάντα πως το βιβλίο εμπεριέχει την ύλη που διδάσκουμε, η οποία ύλη στηρίζεται σε μια μέθοδο. Μάθημα είναι όλα τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με την προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων εκπαιδευομένων και του εκπαιδευτή τους στην αίθουσα! Αν το βιβλίο είναι καλογραμμένο και σχεδιασμένο σωστά, τότε η μετατροπή της ύλης σε σχέδιο διδακτικής ενότητας είναι πολύ απλή. Θεωρώ ότι τα συγκεκριμένα βιβλία είναι και καλογραμμένα και σωστά σχεδιασμένα και μετατρέπονται με ευκολία σε σχέδια μαθήματος. Μπορώ να διδάξω χωρίς σχέδιο διδακτικής ενότητας; Όσο πιο έμπειρος είναι ένας δάσκαλος τόσο λιγότερο χρειάζεται το σχέδιο διδακτικής ενότητας ή για να το θέσω διαφορετικά, τόσο λιγότερο αγκιστρωμένος είναι στο σχέδιο διδασκαλίας. Όσο πιο νέος και άπειρος είναι, τόσο περισσότερο το χρειάζεται. Σκεφτείτε το σχέδιο σαν ένα ταξίδι σε μια άγνωστη περιοχή, σε μια άγνωστη πόλη, θα χρειαστείτε κάποιο «εργαλείο» για να σας κατευθύνει. Ποιο είναι το ελάχιστο τμήμα ενός σχεδίου μαθήματος που πρέπει να χρησιμοποιήσω; Οπωσδήποτε τους διδακτικούς στόχους της ενότητας, τα εποπτικά μέσα και μια βασική γραμμή στη διδασκαλία, τι θα πω στον πρόλογο, ποιο το κύριο κομμάτι της διδασκαλίας και πως θα ολοκληρωθεί το μάθημα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα σχέδια διδασκαλίας ενός συναδέλφου; Ή κάποια που βρήκα στο διαδίκτυο το τελευταίο μάλλον δεν ισχύει για τους εκπαιδευτές του Μπριτζ. Φυσικά, αλλά πρέπει να τα μελετήσω, εύκολα θα βρω κάτι που δε μου ταιριάζει κι εύκολα θα προσθέσω κάτι που θεωρώ σημαντικό και λείπει από το σχέδιο που μου προσέφερε ένας συνάδελφος. Ας περάσουμε στην παρουσίαση του σχεδίου που ετοίμασα ειδικά γι αυτό το άρθρο. Χρειάστηκε να διαβάσω αρκετές φορές τη σχετική ύλη του 3 ου βιβλίου (μεγάλο το όφελος αυτής της μελέτης για τον εκπαιδευτή), όπως και το «Άνοιγμα 1ΝΤ» του 1 ου βιβλίου, ενότητα με την οποία συνδέεται ισχυρότατα η σύμβαση Stayman.

3 Πρόλογος Σχέδιο Διδακτικής Ενότητας: βιβλίο 3 ο, «Δημοφιλείς συμβάσεις» - 1. Η σύμβαση Stayman Τίτλος Ενότητας Στόχοι Ενότητας Σύνδεση με προηγούμενη γνώση / προηγούμενες ενότητες * πρόβλεψη ολοκλήρωσης: δύο μαθήματα ή περίπου 5 ώρες διδασκαλίας. Περιεχόμενο δραστηριότητες «Η εφαρμογή της σύμβασης Stayman μετά από άνοιγμα 1ΝΤ» Να βρίσκουν οι αρχάριοι εκπαιδευόμενοι το βέλτιστο συμβόλαιο μετά από άνοιγμα 1ΝΤ Να διερευνούν οι εκπαιδευόμενοι την πιθανή ύπαρξη φιτ σε 4φυλλο μαζέρ Να καθορίζουν το «πόσο ψηλά» και «πού» μετά τη χρήση της Stayman. Να αξιοποιούν τη Stayman (α) είτε μετά από Χ των αντιπάλων (β) είτε μετά από παρεμβολή των αντιπάλων. Σύνδεση με το άνοιγμα 1ΝΤ (1 ο βιβλίο) και την εξέλιξη της αγοράς μετά από αυτό το άνοιγμα: i. όταν το ζευγάρι ανήκει σε μερικό σκορ, ii. όταν το ζευγάρι ανήκει στη Μανς, iii. όταν ο απαντών χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες Παρατηρήσεις [σ.1 σ.53] * Να εξηγήσω σε κάποιο σημείο - ότι η σύμβαση πήρε το όνομά της από τον Sam Staymam Πώς διαπιστώνω ότι η διδασκαλία πέτυχε τους στόχους της; Στο τμήμα της αξιολόγησης Σημαντικό! Η εξέλιξη του μαθήματος εξαρτάται από το πόσο καλά θυμούνται / γνωρίζουν το άνοιγμα 1ΝΤ. Αν η ομάδα των εκπαιδευμένων δε γνωρίζει / θυμάται καλά το άνοιγμα 1ΝΤ μάλλον θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της ενότητας Κυρίως θέμα Έννοιες και θεωρία της ενότητας Θεωρία: Η σπουδαιότητα του 4-4 φιτ σε μαζέρ. Θεωρία: Η ιεραρχία των συμβολαίων Μανς μετά από άνοιγμα 1ΝΤ (4-4 σε μαζέρ / 3ΝΤ / 5 / 5 ) Θεωρία: Οι απαιτήσεις της σύμβασης (Straight / Normal) Stayman σε πόντους και κατανομή. Έννοιες: μερικό συμβόλαιο / συμβόλαιο σε Μανς / συμβόλαιο σε ατού / συμβόλαιο ΧΑ / φυσική αγορά συμβατική αγορά ή σύμβαση ή τεχνητή αγορά / cue bid / χέρια ομαλών κατανομών Έννοιες: προτασιακή αγορά (Invitational) / επιτακτική αγορά (forcing) / τελική αγορά (Signoff) ή «να παιχθεί». σ / χρήση της διανομής στη σ.12 να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι το 3ΝΤ πέφτει ενώ οι 4 βγαίνουν Να αναφέρω ότι η Stayman είναι μια πετυχημένη και ευέλικτη σύμβαση που χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους (να αφήσω να εννοηθεί ότι αργότερα θα εκμεταλλευτούμε τη Stayman ποικιλοτρόπως ) Μπορώ να γράψω κάποιες αγορές στον πίνακα και να ζητήσω από την ομάδα να τις χαρακτηρίσει. Παρουσίαση της θεωρίας Μετά την επανάληψη του ανοίγματος 1ΝΤ, η διανομή της σ. 12, ακολουθεί η ιεραρχία των συμβολαίων, το φιτ 4-4, ο καθορισμός του «πού» και «πόσο ψηλά». Διαχωρισμός των φυσικών αγορών από τις συμβατικές αγορές. (μετά την παρουσίαση της Stayman) να γράψω στον πίνακα: «χρησιμοποιώ τη συμβατική αγορά 2 και όχι φυσικές αγορές!»

4 Εποπτικά μέσα της ενότητας Τεχνικές διδασκαλίας Διάκριση περιπτώσεων * (άλλο) Κατάλληλες διανομές / 1 ο & 3 ο βιβλίο / Κουτιά αγορών / Τράπουλες (σε χρώματα) / Πίνακας & Μαρκαδόροι / Αγοραστική κλίμακα Ερωτήσεις Απαντήσεις (κυρίως στην επανάληψη) / Ομάδες εργασίας (τραπέζια) / Διάλεξη (μικρής διάρκειας) / Συζήτηση. Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman με χέρια για Μανς (10-15 πόντοι) Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman με προτασιακά χέρια (8-9 πόντοι) Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman με αδύναμο χέρι (0-7 πόντοι) Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman μετά άνοιγμα του αντίπαλου άξονα 1 σε χρώμα και παρεμβολή 1ΝΤ του συμπαίκτη μας. Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman μετά άνοιγμα του αντίπαλου άξονα 1 ή 2 σε χρώμα και παρεμβολή 2ΝΤ του συμπαίκτη μας. Όταν ο απαντών έχει στην κατοχή του : το κόστος της σύμβασης Stayman! (ανάλυση οφέλους κόστους!) Όταν ο απαντών έχει στην κατοχή του δυνατό χέρι με μινέρ: Πώς χειριζόμαστε ένα δυνατό χέρι (α) μονόχρωμο και (β) ένα χέρι που συνδυάζει μακρύ μινέρ και 4φυλλο μαζέρ. Παρεμβολές «παρενοχλήσεις» των αντιπάλων Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman μετά από Χ των αντιπάλων. Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman μετά από παρεμβολή 2. Χρησιμοποιώντας τη σύμβαση Stayman μετά από παρεμβολή 2 ή υψηλότερα. Παρεμβολή των αντιπάλων μετά τη χρήση της σύμβασης Stayman Οι επιλογές του παίκτη που άνοιξε 1ΝΤ. Σκέψη: την αγοραστική κλίμακα μπορεί να την προβάλλει συνεχώς ο προτζέκτορας, έτσι θα εντυπωθεί στους εκπαιδευόμενους ο σημαντικότερος στόχος της διαδικασίας των αγορών, η εύρεση του σωστού συμβολαίου. (η συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευομένων προτιμά / ανταποκρίνεται καλύτερα στην τεχνική ) σ / αρχικά φτιάχνουμε το χέρι του Ν στο τραπέζι συζήτηση - σ / αρχικά φτιάχνουμε το χέρι του Ν στο τραπέζι συζήτηση - σ / αρχικά φτιάχνουμε το χέρι του Ν στο τραπέζι συζήτηση - σ.25 / αρχικά φτιάχνουμε το χέρι του Ν στο τραπέζι συζήτηση - χρήση του βιβλίου απορίες / * Να ελέγξω αντιδράσεις για την παρεμβολή 1ΝΤ! σ.26 / αρχικά φτιάχνουμε το χέρι του Ν στο τραπέζι συζήτηση - χρήση του βιβλίου απορίες / * Να ελέγξω αντιδράσεις για την παρεμβολή 2ΝΤ! Να τονίσω την κατάργηση της φυσικής αγοράς 2. Τι θα γίνει όταν ο απαντών ξεχαστεί και αγοράσει φυσικό 2 ; Πιθανή ευκαιρία για συζήτηση επί κανονισμών. σ / αρχικά φτιάχνουμε το χέρι του Ν στο τραπέζι συζήτηση - H αγορά 2 εξακολουθεί να δηλώνει τη σύμβαση Stayman H συμβατική αγορά 2 (που χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοι) αντικαθίσταται από το «Double» ή «κοντρ» = Χ. H συμβατική αγορά 2 (που έχει ξεπεραστεί από την αγορά των αντιπάλων) αντικαθίσταται από cuebid..

5 Επίλογος Αξιολόγηση της θεωρίας / ύλης Διανομές εξάσκησης 1 ως 4. Ασκήσεις Μέρη 1 ως 3. Ασκήσεις Μέρη 1 ως 3. Να προταθούν ασκήσεις για διεκπεραίωση εκτός αίθουσας. Συμπεράσματα Η περίληψη των σελίδων Στο σχέδιο αυτό υπάρχουν κάποια κενά (.) τα οποία ίσως χρειαστεί να συμπληρωθούν με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ίσως όχι. Το σχέδιο μαθήματος το έχω τυπωμένο, μαζί μου στην αίθουσα και τσεκάρω την πορεία του μαθήματος, συμπληρώνω ιδέες και στοιχεία που προκύπτουν στη δυναμική διαδικασία της διδασκαλίας. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτιάξω ένα τέτοιο σχέδιο; Ο διπλάσιος χρόνος σε σχέση με το επόμενο σχέδιο διδασκαλίας! δηλαδή, το πρώτο σχέδιο που θα συντάξω θα με ταλαιπωρήσει, στη συνέχεια όμως τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο εύκολα. Και κάτι ακόμη: ένα σχέδιο σαν το προηγούμενο δεν πάει χαμένο, ακόμα κι αν κάποια στιγμή αλλάξει η μέθοδος διδασκαλίας (μάλλον η σύμβαση Stayman θα περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε μέθοδο διδασκαλίας). Στο επόμενο άρθρο θα παρουσιαστεί μια μικροδιδασκαλία, η οποία θα επιλεγεί από το παραπάνω σχέδιο διδακτικής ενότητας. Δημήτρης Παπασπύρου, Αγρίνιο 21 Ιουνίου 2015

Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας

Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας Στο τρίτο άρθρο αυτής της σειράς, η οποία αποτελεί μια πρώτη, μικρή απάντηση στις ανάγκες των εκπαιδευτών του σεμιναρίου της 12 ης & 13 ης Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές Δημήτρης Παπασπύρου Σεπτέμβριος 2015 2 Οδηγίες στους υποψήφιους που πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Εισηγητής: Κούρτης Δημήτρης 12 Ιουνίου 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Εισηγητής: Κούρτης Δημήτρης 12 Ιουνίου 2015 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Εισηγητής: Κούρτης Δημήτρης 12 Ιουνίου 2015 Θέματα εισήγησης 1. Η εμπάς. 2. Το άνοιγμα σε μινέρ. 3. Συναγωνιστικές αγορές. Γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα τρία θέματα;

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές Δημήτρης Παπασπύρου Σεπτέμβριος 2015 Οδηγίες στους υποψήφιους που πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ

Διαβάστε περισσότερα

Διανομή Νο.3 Α-Δ -> 2 η Μοίρασε: Νότος Α95 ΑQ J AQ832 Q Κ75 Q103 KJ94 J106 AK85

Διανομή Νο.3 Α-Δ -> 2 η Μοίρασε: Νότος Α95 ΑQ J AQ832 Q Κ75 Q103 KJ94 J106 AK85 Διανομή Νο.3 Α-Δ -> 2 η Μοίρασε: Νότος Α95 ΑQ105 94 J1082 73 AQ832 J9 7642 B Δ Ν K3 Α Q764 862 Κ75 Q103 KJ94 J106 AK85 Mανς σε Μαζέρ ή σε ΧΑ; Πλεονεκτήματα 1.- Εμποδίζουμε τους αντίπαλους να εκμεταλλευτούν

Διαβάστε περισσότερα

Ανοίγει ο συμπαίκτης σας 1ΧΑ και σεις κρατάτε: KQ32 Α984 Κ987 5

Ανοίγει ο συμπαίκτης σας 1ΧΑ και σεις κρατάτε: KQ32 Α984 Κ987 5 Ανοίγει ο συμπαίκτης σας 1ΧΑ και σεις κρατάτε: KQ32 Α984 Κ987 5 Τι θέλετε να παίξετε; Μανς σε ΧΑ ή χρωματιστό συμβόλαιο (4, 4 ); KQ32 Α984 Κ987 5 Με τους 12 π. που έχετε ξέρετε ότι υπάρχουν αρκετοί πόντοι

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Εκπαιδευτών

Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ [0] 1. Διαιτησία. Σε μαθητική ημερίδα έχετε 6 ζεύγη και 16 διανομές (ένα σετ). Αναφέρατε δύο κινήσεις που μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι τώρα για. εκπαιδευτικούς και μόνο, όταν αγόραζε ο ένας άξονας ο άλλος σιωπούσε.

Μέχρι τώρα για. εκπαιδευτικούς και μόνο, όταν αγόραζε ο ένας άξονας ο άλλος σιωπούσε. Μέχρι τώρα για λόγους καθαρά εκπαιδευτικούς και μόνο, όταν αγόραζε ο ένας άξονας ο άλλος σιωπούσε. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Εξ άλλου, και το νόημα του πλειστηριασμού είναι να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Εκπαιδευτών

Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 0 Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 Γραπτές εξετάσεις εκπαιδευτών Σας καλωσορίζουμε στις γραπτές εξετάσεις των εκπαιδευτών

Διαβάστε περισσότερα

Ο αντίπαλος δεξιά άνοιξε 1

Ο αντίπαλος δεξιά άνοιξε 1 Ο αντίπαλος δεξιά άνοιξε 1 A J 8 4 K 10 3 2 8 K Q 8 7 A 8 3 K Q 10 8 K Q 10 A J 7 Μάθημα 5 ο Διάγραμμα 1 Κοντρ Το κοντρ είναι μια δήλωση που χρησιμοποιούμε καταρχήν όταν δεν πιστεύουμε ότι οι αντίπαλοι

Διαβάστε περισσότερα

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του.

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Ο συμπαίκτης του ανοίξαντα αναλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 22-23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ Συμβολικός & κοινός λόγος στη διδασκαλία : το άνοιγμα 2ΝΤ: Stayman

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή.

Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή. ΚΟΝΤΡ ΟΜΙΛΙΑΣ Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή. Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή. Εσύ Αντίπαλος 1 1 KQ932

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΗΜΕΡΙΔΑ Ταυτόχρονου 6ημέρου

ΤΡΙΤΗ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΗΜΕΡΙΔΑ Ταυτόχρονου 6ημέρου ΤΡΙΤΗ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 1Η ΗΜΕΡΙΔΑ Ταυτόχρονου 6ημέρου Christina Syrakopo ulou Υπογράφηκε από: Christina Syrakopoulou DN: cn=christina Syrakopoulou, o, ou, email=csyrak@gmail.com, c=gr Ημερομηνία: 2011.02.09

Διαβάστε περισσότερα

αποδειχθεί, στατιστικά, ότι πολύ πιο συχνά πιάνουμε ένα 6φυλλο χρώμα με λίγους πόντους από πολλούς πόντους.

αποδειχθεί, στατιστικά, ότι πολύ πιο συχνά πιάνουμε ένα 6φυλλο χρώμα με λίγους πόντους από πολλούς πόντους. Έχει αποδειχθεί, στατιστικά, ότι πολύ πιο συχνά πιάνουμε ένα 6φυλλο χρώμα με λίγους πόντους από ένα 6φυλλο χρώμα με πολλούς πόντους. Ας υποθέσουμε ότι είσαι ο dealer. Τι ανοίγεις με το παρακάτω χέρι; AQJ952

Διαβάστε περισσότερα

Όταν κάποιος ανοίγει ένα σε χρώμα, το. γνωρίζουμε, εκείνη τη στιγμή, είναι ότι έχει συνολικούς πόντους.

Όταν κάποιος ανοίγει ένα σε χρώμα, το. γνωρίζουμε, εκείνη τη στιγμή, είναι ότι έχει συνολικούς πόντους. Όταν κάποιος ανοίγει ένα σε χρώμα, το μόνο που γνωρίζουμε, εκείνη τη στιγμή, είναι ότι έχει 13-19 συνολικούς πόντους. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την κατανομή του, ούτε και για το αν έχει ένα απλό άνοιγμα

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση Πλειστηριασμός Προκειμένου να περιγράψουμε το χέρι μας στο συμπαίκτη, χρησιμοποιούμε μια ειδική διεθνή γλώσσα τα Μπριτζικά ή Μπριτζιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μόνο λίγες λεξούλες. Πλειστηριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Σάββατο 9/6

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Σάββατο 9/6 Μανς - K102 Μοίρασε 5 Διανομή 1 1 3 Αντάμ: 3 Q10864 4 Q875 A8764 Q Η Δ δεν χρειάζεται να δείξει τις αφού έχει φιτ και μάλιστα μετρά K9843 AQ1062 και πόντους από κατανομή και δίνει το φιτ στο επίπεδο 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ. Εξετάσεις Διαιτητών 2016 Κύριο Τεστ. Ονοματεπώνυμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ. Εξετάσεις Διαιτητών 2016 Κύριο Τεστ. Ονοματεπώνυμο ΕΛΛΗΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΙ ΜΠΡΙΤΖ Εξετάσεις ιαιτητών 2016 Κύριο Τεστ.. Ονοματεπώνυμο Ομάδες, Screen Μοίρασε: Μανς: στη 2η A Q 5 K J 10 7 K 7 5 9 7 5 ΘΕΜ 1 J 8 7 Q 9 8 6 4 2 A 3 J 8 K 9 6 4 3 2 5 3 Q 8 6 6 4 10 A

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ SUPER DJONI

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ SUPER DJONI ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ SUPER DJONI Version 6.3a 10-5-2014 Σύντομο Ιστορικό Το σύστημα Djoni είναι βασισμένο πάνω στην αρχική ιδέα του μεγάλου Ιταλού θεωρητικού και προπονητή Carlo Mosca. Την αρχική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 10-11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 10-11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά θέματα. στη διδασκαλία του Μπριτζ

Παιδαγωγικά θέματα. στη διδασκαλία του Μπριτζ Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ VII. Πρόταση διδασκαλίας για ένα εισαγωγικό μάθημα στο Μπριτζ: Αξιοποίηση διδακτικών αρχών και διδακτικών στόχων Δημήτρης Παπασπύρου Ιούλιος 2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Κυριακή 10/6

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Κυριακή 10/6 Μανς - AQ42 ΟΡΡΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΟΤΟΣ ΔΥΣΗ Μοίρασε J109 Διανομή 1 1 πάσο Αντάμ: 10 J105 1 πάσο 2ΧΑ πάσο 543 3ΧΑ 765 J1083 Δύσκολη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα εκτέλεση περιμένει τον Ν, 5432 876 καθώς για να βγάλει

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Φ Υ Σ Ι Κ Ο Α Γ Ο Ρ Α Σ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Σ Τ Η Μ Α E A S Y D J O N I

Τ Ο Φ Υ Σ Ι Κ Ο Α Γ Ο Ρ Α Σ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Σ Τ Η Μ Α E A S Y D J O N I Τ Ο Φ Υ Σ Ι Κ Ο Α Γ Ο Ρ Α Σ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Σ Τ Η Μ Α E A S Y D J O N I Version 5.5a 10-5-2014 Σύντομο Ιστορικό Το σύστημα Djoni είναι βασισμένο πάνω στην αρχική ιδέα του μεγάλου Ιταλού θεωρητικού και προπονητή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

BRIDGE ÑÉÓÔÉÍÁ ÓÕÑÁÊÏÐÏÕËÏÕ

BRIDGE ÑÉÓÔÉÍÁ ÓÕÑÁÊÏÐÏÕËÏÕ BRIDGE ÃÍÙÑÉÌÉÁ ÌÅ ÔÏ ÁÈËÇÌÁ ÑÉÓÔÉÍÁ ÓÕÑÁÊÏÐÏÕËÏÕ Ξεκινώντας να παίζουμε μπριτζ Γνωριμία με το παιχνίδι Το μπριτζ παίζεται με 4 παίκτες: Τον Βορά, την Ανατολή, το Νότο και τη Δύση! Ο Βοράς είναι συμπαίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΙΟΎΛΙΟΣ 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΙΟΎΛΙΟΣ 2017 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΙΟΎΛΙΟΣ 2017 Καλές πρακτικές, πρόβλεψη δυσκολιών και σύγκριση μεθόδων στη διδασκαλία του μπριτζ - Εξωδιδακτικοί στόχοι ενός δασκάλου περιφερειακού ομίλου Θέματα Εισαγωγή Σκοπός που

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Εκπαιδευτών

Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Εξετάσεις Εκπαιδευτών 2015 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 0 1. Διαιτησία. Σε μαθητική ημερίδα έχετε 4 ζεύγη (αριθμοί 1-4) και 15 διανομές (αριθμοί 1-15). Ποιά κίνηση θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ Τι είναι μια μικροδιδασκαλία; Μια μικροδιδασκαλία είναι μια μικρογραφία μαθήματος, μια ενδεικτική διδασκαλία,

Διαβάστε περισσότερα

α) 13 φύλα σε κάθε χέρι

α) 13 φύλα σε κάθε χέρι 13 Tυχερό Νούμερο α) 13 φύλα σε κάθε χέρι β) λεβέ σε κάθε χαρτοσιά γ) 13, τουλάχιστον, και οι συνολικοί πόντοι για να ανοίξω την αγορά Αξία χεριού = 16+2=18 πόντοι Άξιολόγηση χεριού Άσος = 4 πόντοι Ο ν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ - 2017 Γεωργουλάκης Γεώργιος Εισηγητής Γεωργουλάκης Γεώργιος ggeorgoul@sch.gr ebridge.georgoul.org Βιογραφικό Γεννημένος: Νυρεμβέργη (Γερμανία) το 1971 Πτυχίο: Επιστήμη Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση των εξετάσεων

Διάρθρωση των εξετάσεων Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2017 Αριθ. Πρωτ. 161/17/ΠΜ/αμ Ανακοίνωση 60/17 Προκήρυξη Εξετάσεων Εκπαιδευτών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ για το 2017 Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) προκηρύσσει εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ Διδακτική & Παιδαγωγική εμψύχωση των νέων εκπαιδευτών Θεσσαλονίκη, 9

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Στο μάθημα αυτό θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στο σχέδιο μαθήματος παρουσιάζοντας την δομή και το περιεχόμενο του.όποιο σχεδιασμό και αν κάνουμε στο τέλος του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ 21-22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 & 3-4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 21-22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017& 3-4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 28 ώρες διδασκαλίας( 4 ημέρες) Λευκωσία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη του συστήματος

Σύνοψη του συστήματος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ 1/8 ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σε 4 η θέση reopening : X2 (8+ π.ο.), (11-14 π.ο.), Dbl=10+π. Άμεση παρεμβολή 1ΧΑ=15-18π και οι απαντήσεις όπως σε άνοιγμα. Παρεμβολή 4 η θέση

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: σύγχρονες αναγνώσεις Καβάλα 14/11/2015 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 Γιατί αλλαγές; 1 3 Για ουσιαστική μαθηματική ανάπτυξη, Σύγχρονο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Τρίτη διδακτική πρόταση Μικρές Αγγελίες Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Μάθημα ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι στόχοι του μαθήματος είναι σαφείς 492 4 3,81 1,8 1 5 Η ύλη που καλύφθηκε ανταποκρίνεται στους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. ΕΨΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Για την Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. ΕΨΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Για την Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΨΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Για την Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου ΑΘΗΝΑ 1999 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Βιβλίο Καθηγητή «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ» ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: 1 ο ΜΕΡΟΣ (1 η διδακτική ώρα) 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ. Διάβασε και συμπλήρωσε τα κενά

Ονοματεπώνυμο: 1 ο ΜΕΡΟΣ (1 η διδακτική ώρα) 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ. Διάβασε και συμπλήρωσε τα κενά 1 ΣΤΟ ΙΙΧΕ ΙΙΟΜΕΤΡ ΙΙΑ ΧΗΜ ΙΙΚΩΝ ΑΝΤ ΙΙΔΡΑΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡ ΓΓΑΣ ΙΑΣ Ι -- ΓΓ ιια ττον Μαθη ττή Αν ττ ιιδρασ ττήρ ιια, Προ ϊϊόν ττα κα ιι Υπολε ίίμμα ττα ΤΑΞΗ- ΤΜΗΜΑ.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:..././201.. Ονοματεπώνυμο:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Π.Π.Σ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Π.Π.Σ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Π.Π.Σ. Ανδρέας Πούλος Σχολικός Σύμβουλος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέλος του ΕΠΕΣ του Π.Π.Σ.Π.Θ. 1. Η διατύπωση του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών.

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Α. Πέρδος 1, I. Σαράφης, Χ. Τίκβα 3 1 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί perdos@kalamari.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠο ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΚB Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠο ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΚB Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠο ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΚB Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών 15 Μαΐου 2012 Τι είναι Εμπέδωση; ΠΡΙΝ Εξατομίκευση Θεραπευτική

Διαβάστε περισσότερα

SUPPLEMENTARY NOTES A. SAPOUNAKIS L. ZOTOS

SUPPLEMENTARY NOTES A. SAPOUNAKIS L. ZOTOS SUPPLEMENTARY NOTES A. SAPOUNAKIS L. ZOTOS 1) Η ΑΓΟΡΑ 1-1 Προδιαγραφές: α) 6-10 χωρίς 4φυλλο φιτ, χωρίς 5+ πίκες β) 6-11 με τετράφυλλο πίκα και μακρύ μινερ γ) 11+ μπαλανσέ, χωρίς 4φυλλο φιτ, χωρίς 5+ πίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΣΤΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ακ. έτος 212-213 Εαρινό εξάμηνο Page 1 of 16 Ακ. έτος 212-213 Εαρινό εξάμηνο ΕΝΟΤΗΤΑ: Χαρακτηριστικά φοιτητή Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Παρακολουθώ τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Χειμερινό εξαμήνο του ακ. έτους

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Χειμερινό εξαμήνο του ακ. έτους Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Χειμερινό εξαμήνο του ακ. έτους 214-215 Μάθημα ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Μαθηματικά A Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Γαλήνη Σαπουντζάκη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Γαλήνη Σαπουντζάκη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Γαλήνη Σαπουντζάκη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2014-15 Αναδυόμενος γραμματισμός και κωφό παιδί: Αρχή: Τα κωφά παιδιά έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Διδασκαλίας στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ασπασία Δανιά Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ

Μέθοδοι Διδασκαλίας στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ασπασία Δανιά Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Μέθοδοι Διδασκαλίας στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό Ο σκοπός της διδασκαλίας είναι να εμπλέξει τους μαθητές σε στοχοπροσανατολισμένες δραστηριότητες, αυθεντικού περιεχομένου με σκοπό την εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων / Διδάσκουσα του μαθήματος

Διδάσκων / Διδάσκουσα του μαθήματος Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Εαρινό εξαμήνο του ακ. έτους 12-13 ΕΝΟΤΗΤΑ: Διδάσκων / Διδάσκουσα του μαθήματος Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

Διανομή 1. Διανομή 2

Διανομή 1. Διανομή 2 Πανελλήνιο Πανελλήνιο Ταυτόχρονο Ταυτόχρονο Ζευγών Θάνος Ζευγών Καπαγιαννίδης Θάνος Καπαγιαννίδης - 17 Μαρτίου 2010-17 Μαρτίου 2010 1 Ανάλυση διανομών: Θανάσης Ματζιάρης, Φώτης Σκουλαρίκης Επιμέλεια εντύπου:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4.1. Αποτελέσματα από το πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης δασκάλων και πειραματικής εφαρμογής των νοερών

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βασικά Θέματα της Διαιτησίας στο Μπριτζ με τη Μορφή Διαγραμμάτων Ροής

Τα Βασικά Θέματα της Διαιτησίας στο Μπριτζ με τη Μορφή Διαγραμμάτων Ροής Τα Βασικά Θέματα της Διαιτησίας στο Μπριτζ με τη Μορφή Διαγραμμάτων Ροής Επιμέλεια: Κούρτης Δημήτρης Περίπτωση Α: Νόμος 27 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΓΟΡΑ Νόμος 27Α Θέλει ο αντίπαλος αριστερά να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Ακ. έτος Χειμερινό εξάμηνο

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Ακ. έτος Χειμερινό εξάμηνο Ακ. έτος 14-15 Χειμερινό εξάμηνο Page 1 of 16 Ακ. έτος 14-15 Χειμερινό εξάμηνο ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι στόχοι του μαθήματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε "Ναι" Τέλος Α2

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε Ναι Τέλος Α2 Διδακτική πρόταση ΕΝΟΤΗΤΑ 2η, Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης των Υπολογιστών Κεφάλαιο 2.2. Παράγραφος 2.2.7.4 Εντολές Όσο επανάλαβε και Μέχρις_ότου Η διαπραγμάτευση των εντολών επανάληψης είναι σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ Ενηλικιότητα Δεν προσδιορίζεται με βάση την ηλικία. Ο ίδιος αναγνωρίζει τον εαυτό του

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη του συστήματος

Σύνοψη του συστήματος 1/8 ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σε 4 η θέση reopening : X2 (8+ π.ο.), (11-14 π.ο.), Dbl=10+π. Άμεση παρεμβολή 1ΧΑ=15-18π και οι απαντήσεις όπως άνοιγμα, Παρεμβολή 4 η θέση 1ΧΑ=11-14π, απαντήσεις όπως σε άνοιγμα.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Ακολούθως αναπτύσσονται ορισμένα διευκρινιστικά σχόλια για το Σχέδιο Μαθήματος. Αφετηρία για τον ακόλουθο σχολιασμό υπήρξαν οι σχετικές υποδείξεις που μας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 2η Ανάπτυξη σεναρίου σχεδίου μαθήματος με χρήση εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα. Πληροφοριακό Σύστημα ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης Ερωτηματολόγιο 'Γλώσσα Προγραμματισμού Ι' Ερωτηματολόγιο

Αποτελέσματα. Πληροφοριακό Σύστημα ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης Ερωτηματολόγιο 'Γλώσσα Προγραμματισμού Ι' Ερωτηματολόγιο Αποτελέσματα Ερωτηματολόγιο 78478 Σύνολο εγγραφών σε αυτό το ερώτημα: Σύνολο εγγραφών στο ερωτηματολόγιο: συνόλου:.% σελίδα / 5 Ομάδα: Ερωτηματολόγιο Ερώτηση: S. Θέλετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Αξιολογήστε τις ακόλουθες προτάσεις που αφορούν στο μάθημα Το μάθημα είναι: Θεωρητικό Πρακτικό Θεωρητικό και Πρακτικό (Αν το μάθημα είναι Θεωρητικό, δεν ενεργοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγραφή γενετικού υλικού

Μεταγραφή γενετικού υλικού Μεταγραφή γενετικού υλικού Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Βιολογία Δημιουργός: Αικατερίνη Δασκαλάκη ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό Ταυτόχρονο Ζευγών η Ημερίδα

Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό Ταυτόχρονο Ζευγών η Ημερίδα Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό Ταυτόχρονο Ζευγών 2008 1η Ημερίδα Σχολιασμός διανομών: Julian Pottage Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Διανομή 1 Όλοι στην 1η. Μοίρασε ο Βορράς J K J 9 6 4 2 8 4 J K Q 10 3 A 7 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Α) Διάταξη χώρου (γενικά): Β) Διάταξη χώρου (ως προς τις ΦΕ): Γ) Δυναμικό τάξης (αριθμός μαθητών, φύλο μαθητών, προνήπια-νήπια, κλπ): Δ) Διάρκεια διδασκαλίας: Ε) Ήταν προϊδεασμένοι οι μαθητές για το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης Ερωτηματολόγιο 'Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις' Ερωτηματολόγιο

Αποτελέσματα. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης Ερωτηματολόγιο 'Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις' Ερωτηματολόγιο Αποτελέσματα Ερωτηματολόγιο 924632 Σύνολο εγγραφών σε αυτό το ερώτημα: 18 Σύνολο εγγραφών στο ερωτηματολόγιο: 18 Ποσοστό συνόλου: 100.00% σελίδα 1 / 44 Ομάδα: Ερωτηματολόγιο Ερώτηση: S0. Θέλετε να συμπληρώσετε

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ :

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : 4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : Σκοπός του συγκεκριμένου φύλλου εργασίας είναι ο μαθητής να εξοικειωθεί με τις συναρτήσεις, τις αριθμητικές πράξεις καθώς και την επισήμανση κελιών υπό όρους με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης Οργάνωση και Διοίκηση της τάξης - Θεόδωρος Ηλία 1 Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης 1. Η έννοια της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 2. Σπουδαιότητα της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 3. Τρία μοντέλα Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΜΕΝΤΟΡΩΝ

HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΜΕΝΤΟΡΩΝ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΜΕΝΤΟΡΩΝ Το ημερολόγιο δραστηριοτήτων και αναστοχασμού συμπληρώνεται από το μέντορα και αποτελείται από τρία μέρη: 1. Το πρώτο μέρος συμπληρώνεται μόνο μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) (ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) Κωδ. ΠΑΔ 03a ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Ο / Η ΕΠΟΠΤΗΣ / ΤΡΙΑ Ονοματεπώνυμο: Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Επώνυμο: Όνομα:

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά Καργιωτάκης Γιώργος, Μπελίτσου Νατάσσα Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά στις τάξεις Β, Δ και Ε (μιας διδακτικής ώρας). ΣΤΟΧΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟ- ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχική αξιολόγηση επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ-Β ΦΑΣΗ ΘΕΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΙΘΜΩΝ-19 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής 565-1815 Διδακτική προσέγγιση με τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Ιστορίας Β Λυκείου» Μαυρογιάννη Άρια (Αριστέα) Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan)

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) On-the-fly feedback, Upper Secondary Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) Τάξη: Β Λυκείου Διάρκεια ενότητας Μάθημα: Φυσική Θέμα: Ταλαντώσεις (αριθμός Χ διάρκεια μαθήματος): 6X90

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Σχεδιασμός, διοίκηση, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Public Relations for nonprofit organizations

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΚΑΜΠΥΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΚΑΜΠΥΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΚΑΜΠΥΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ Στο παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσουμε η οικονομία μας παράγει 2 αγαθά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Σύνοψη απαντήσεων συμμετεχόντων στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος από το εργαλείο MAIT και τελικός σχολιασμός Σημείωση σχεδιαγραμμάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία

ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία Διδάσκων: Αλέξανδρος Μέττας ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2003 1 Στα πλαίσια του μαθήματος «ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία» κληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα