Η ενέργεια στην υπηρεσία των πόλεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ενέργεια στην υπηρεσία των πόλεων"

Transcript

1 Η ενέργεια στην υπηρεσία των πόλεων Εκπαίδευση, εργαλεία και ιδέες για να εκπονήσετε ή να βελτιώσετε το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια του Δήμου σας.

2 2 COVENANT CAPACITY Η Πρόκληση Η Κλιματική Αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Υπό αυτό το πρίσμα η δημιουργία Ενεργειακά Βιώσιμων Κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υποστήριξη της προσπάθειας επίτευξης των εθνικών και Ευρωπαϊκών στόχων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 20% έως το Το έργο Covenant capacity βοηθά εσάς και το Δήμο σας να αντιμετωπίσετε αυτό το ολοένα και πιο δύσκολο πρόβλημα. Ειδικότερα, παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και την καθοδήγηση για την εκπόνηση ενός επιτυχημένου Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), την ανάπτυξη των ικανοτήτων των στελεχών του Δήμου και εν τέλει τη δημιουργία Ενεργειακά Βιώσιμων Κοινοτήτων (ΕΒΚ). Σήμερα οι περισσότεροι Δήμοι αντιμετωπίζουν σημαντικά κενά και ελλείψεις. Το Covenant capac- ITY στοχεύει ακριβώς στην υποστήριξη του κάθε Δήμου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μέσα από την ευαισθητοποίηση, τη βελτίωση της γνώσης, την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη των ικανοτήτων των στελεχών. Το έργο βοηθά επίσης τους Δήμους να αντιμετωπίσουν και άλλα εξίσου σημαντικά θέματα, όπως το αυξημένο κόστος της ενέργειας (ενεργειακή φτώχεια), την υγεία των πολιτών και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Τι είναι το Covenant capacity ; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 3ετούς διάρκειας για τα στελέχη των Τοπικών Αρχών και τους υποστηρικτές τους. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια-Ευρώπη». Ο κύριος σκοπός του είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων Ενεργειακά Βιώσιμων Κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη των ικανοτήτων σε θέματα που άπτονται του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια από την παροχή κινήτρων, το σχεδιασμό και την εφαρμογή έως την παρακολούθηση και την αξιολόγηση. Ποιος μπορεί να επωφεληθεί; Εύκολο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους εκπροσώπους και τα στελέχη των Τοπικών Αρχών Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δημοτικοί Υπάλληλοι. Πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή» για μεγαλύτερη υποστήριξη των Δήμων που απευθύνεται σε: Ενώσεις και Δίκτυα Τοπικών Αρχών Ενεργειακά Κέντρα και Γραφεία Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Ενεργή, βήμα προς βήμα, υποστήριξη 92 επιλεγμένων Δήμων για την ανάπτυξη / βελτίωση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. Δώδεκα (12) εθνικές ομάδες υποστήριξης συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες.

3 Making energy work for cities 3 Πολυεθνική προσέγγιση Η προσέγγιση που χρησιμοποιεί το έργο ξεπερνά τα συνηθισμένα ad-hoc σεμινάρια ή εργαστήρια και αφορά σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζει όλες τις φάσεις εκπόνησης ενός Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια, από τις απογραφές αερίων του θερμοκηπίου έως την ενεργειακή απογραφή των δημοτικών κτιρίων, ενώ ασχολείται και με τις πιο «ήπιες» δεξιότητες που απαιτούνται, π.χ. πώς να εκπαιδεύονται οι δημοτικοί υπάλληλοι και πώς θα πρέπει να εμπλέκονται τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός και εκτός του δήμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του ΣΔΑΕ. Σκοπός του έργου είναι να παρέχει μια πρακτική και πολύγλωσση εκπαιδευτική προσέγγιση, μέσω διαδικτύου αλλά και μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει μια γενική Ευρωπαϊκή Έκδοση (στα Αγγλικά) και 12 εθνικές εκδόσεις (και στα Ελληνικά), στις αντίστοιχες γλώσσες που καλύπτουν εξειδικευμένα θέματα της κάθε χώρας. Το έργο ενδυναμώνει και υποστηρίζει τις Τοπικές Αρχές, ώστε να υπογράψουν το Σύμφωνο των Δημάρχων και μέσω αυτής της πρωτοβουλίας να έρθουν σε επαφή με άλλες πόλεις και τους υποστηρικτές τους που ασχολούνται ενεργά με θέματα ενέργειας. 12 εθνικές εκδόσεις, διαθέσιμες για τις χώρες: Ελλάδα Ιταλία Βουλγαρία Πολωνία Κροατία Ρουμανία Εσθονία Σλοβενία Φιλανδία Σουηδία Γαλλία Ηνωμένο Βασίλειο Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης του Covenant capacity Το πρόγραμμα παρέχει μια online Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, αποτελούμενη από ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές ενότητες για την ανάπτυξη των ικανοτήτων σε δώδεκα χώρες και την παροχή μιας σταθερής βάσης για την εκπαίδευση των Τοπικών Αρχών ώστε να αναλάβουν δράσεις για το κλίμα και την ενέργεια. Το Πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε αρχάριους (Επίπεδο 1) όσο και σε προχωρημένους (Επίπεδο 2) Δήμους, οι οποίοι μπορεί να έχουν ήδη εκπονήσει το ΣΔΑΕ τους και στην παρούσα φάση επιδιώκουν να το εμπλουτίσουν και να το βελτιώσουν. Οι εκπαιδευτικές ενότητες είναι οι εξής: Παρακολουθώντας το διαδραστικό πρόγραμμα, τα στελέχη του κάθε Δήμου θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν μια δέσμη εργαλείων όπως: online εκπαίδευση, ηλεκτρονικές πηγές, σεμινάρια, εξειδικευμένη εκπαίδευση για κάθε ενότητα, αλληλοϋποστήριξη μεταξύ ομότιμων στελεχών και φορέων, και εκπαιδευτικά ταξίδια και επισκέψεις πεδίου για να γνωρίσουν πρότυπα έργα και σχέδια. έργο Covenant capacity υποστηρίζει την πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων» συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τοπικών αρχών και Συντονιστών / Υποστηρικτών που συμμετέχουν ήδη ή σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων

4 4 COVENANT CAPACITY Μάθε και κέρδισε Καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος για αυτούς που εργάζονται, το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε απλές και σύντομες εκπαιδευτικές ενότητες (για κάθε μια απαιτούνται λεπτά). Με την ολοκλήρωση κάθε ενότητας οι εκπαιδευόμενοι συλλέγουν ένα βαθμό, ενώ όλοι όσοι ολοκληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης. Fotolia: Julien Tromeur Δύο δρόμοι για την ανάπτυξη των ικανοτήτων Καθοδήγηση Δήμων που τώρα ξεκινούν την εκπόνηση του ΣΔΑΕ (Σχέδια Δράσης 1ης γενιάς): βήμα προς βήμα καθοδήγηση για τον τρόπο πραγματοποίησης της απογραφής των αερίων του θερμοκηπίου, για την σύνταξη του ΣΔΑΕ και την εφαρμογή του. Κάθε εκπαιδευτική ενότητα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Σύντομη εισαγωγή ( τα βασικά τι, γιατί και άλλες σημαντικές πληροφορίες) Κύρια θέματα (η συσχέτιση της ενότητας με τους Δήμους) Προτεινόμενα βήματα (μεθοδολογία / δομημένη προσέγγιση) Διαδικασίες (σχετικά με τα στελέχη, τις πολιτικές και τη χρηματοδότηση με συμβουλές για το προσωπικό και τη Δημοτική Αρχή) Καθοδήγηση (προτεινόμενα εργαλεία, ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, συμβουλές και κατευθύνσεις) Καθοδήγηση Δήμων που έχουν ήδη εκπονήσει ΣΔΑΕ και καλούνται να το βελτιώσουν/ επικαιροποιήσουν (Σχέδια Δράσης 2ης γενιάς): αναθεώρηση και βελτίωση μέσα από ανταλλαγές και καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων, και ενθάρρυνση για καθορισμό περισσότερο φιλόδοξων στόχων.

5 Making energy work for cities 5 Κάθε εκπαιδευτική ενότητα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Εκτίμηση υφιστάμενης κατάστασης και διερεύνηση της χρήσης συγκεκριμένων εργαλείων και ολοκληρωμένων μεθοδολογιών Εμπλουτισμός του ΣΔΑΕ με περισσότερο φιλόδοξα μέτρα Βελτίωση του συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης (διαχείριση δεδομένων, εξεύρεση δεικτών SMART, παρακολούθηση, αξιολόγηση και αναθεώρηση) Επικοινωνία (απαραίτητη για τα επόμενα βήματα ποιος επικοινωνεί με ποιον, σε ποια φάση, πως) Συμβουλές και εργαλεία (προηγμένη καθοδήγηση για φιλόδοξες πόλεις) Ομάδες-στόχοι του Covenant capacity Οι ομάδες-στόχοι στις οποίες παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση καθ όλη τη διάρκεια του έργου είναι οι: 1. Ευρωπαϊκοί Δήμοι, και ειδικότερα: Η Δημοτική Αρχή (Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ηγέτες παρατάξεων της αντιπολίτευσης) Το τεχνικό προσωπικό (ανώτερα, μεσαία και κατώτερα στελέχη στον τομέα της ενέργειας και σε τμήματα που συνδέονται π.χ. με τις μεταφορές, τα ύδατα, τα απορρίμματα, τον αστικό σχεδιασμό, τη στέγαση κ.α. αλλά και τα γραφεία δημοσίων σχέσεων και Τοπικής Ατζέντας 21) 2. Εκπαιδευτές μέσω του προγράμματος «Εκπαιδεύοντας τον Εκπαιδευτή»: Ενώσεις και δίκτυα Δήμων Ενεργειακά Κέντρα που συνεργάζονται με Δήμους Ποια είναι τα οφέλη; Σημαντικές γνώσεις στις θεματικές των εκπαιδευτικών ενοτήτων Συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και φορείς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα, παρέχουν υποστήριξη και μοιράζονται τις ιδέες τους Δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση Διασκέδαση και παράλληλα βελτίωση των επικοινωνιακών και τεχνικών ικανοτήτων των στελεχών Πρόσβαση σε online πηγές για εξειδικευμένη υποστήριξη Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά ταξίδια και επισκέψεις Εμψύχωση και τεχνική υποστήριξη για την εκπόνηση, εφαρμογή και επικαιροποίηση του ΣΔΑΕ και την ανάδειξη του κάθε Δήμου σε Ευρωπαϊκή Κοινότητα Αειφόρου Ενέργειας.

6 6 COVENANT CAPACITY Γιατί να συμμετάσχει κάποιος στην ομάδα του Covenant capacity και να γίνει εκπαιδευτής; Συμμετέχει δωρεάν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Αποκτά πολύτιμη εμπειρία όσο αφορά την κατανόηση των προκλήσεων, (συχνά περίπλοκων) προσεγγίσεων και των διαθέσιμων επιλογών που έχουν στη διάθεση τους οι Δήμοι που ασχολούνται με την εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. Συμμετέχει σ ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο εκπαιδευτών που συμβάλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των Τοπικών Αρχών στην Ευρώπη. Μπορεί να υποστηρίξει, ή ακόμα και να ηγηθεί των διαδικασιών εκπαίδευσης στη χώρα του. Αποκτά εκπαιδευτικές ικανότητες και παράλληλα βελτιώνει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Διευρύνει το επαγγελματικό του δίκτυο, γνωρίζοντας και άλλους που δουλεύουν στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλο αριθμό σημαντικών εκδηλώσεων, όπως: Εθνικά συνέδρια Σεμινάρια για την ανάπτυξη ικανοτήτων Θεματικά σεμινάρια Σεμινάρια μέσω διαδικτύου Εκπαιδευτικά ταξίδια Ανταλλαγές Σας ενδιαφέρει; Επικοινωνήστε με το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης: gov.gr Το Σύμφωνο των Δημάρχων Το Σύμφωνο των Δημάρχων (ΣτΔ) είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, μέσω της οποίας μικρές και μεγάλες Πόλεις και Περιφέρειες δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν τις εκπομπές CO2 πέρα από τον ευρωπαϊκό στόχο του 20% έως το Το ΣτΔ ζητά μια επίσημη δέσμευση των συμβαλλόμενων, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. Το έργο Covenant capacity υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων» βοηθώντας την ανάπτυξη των ικανοτήτων (δυνητικών) συμβαλλομένων στο Σύμφωνο και (δυνητικών) Συντονιστών / Υποστηρικτών Covenant.

7 Making energy work for cities 7 Εκπαιδευτικές Ενότητες Covenant capacity Απογραφή των αερίων του θερμοκηπίου Τι είναι η Απογραφή Αερίων του Θερμοκηπίου (BEI) και γιατί είναι σημαντική; Έχει πραγματικά ανάγκη ένας Δήμος την απογραφή αερίων του θερμοκηπίου ώστε να αναλάβει τοπική δράση για το κλίμα και την ενέργεια; Ποια απογραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Ποιες εκπομπές θα πρέπει να μετρηθούν και πως μπορείτε να τις μετρήσετε; Αυτά είναι τα ζητήματα που διερευνώνται μαζί με πολλές συναρπαστικές γνώσεις για διάφορα θέματα όπως οι κατηγορίες των εκπομπών, τα όρια εκπομπών, τις προκλήσεις όσον αφορά τα δεδομένα, πρότυπα και προτεινόμενες προσεγγίσεις. Γνωρίζατε ότι; Μπορείτε να αποσυνδέσετε τις εκπομπές από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, όπως φαίνεται από την περίπτωση της πόλης Växjö στη Σουηδία η οποία παρουσιάζει οικονομική ανάπτυξη και μια τάση διαρκούς μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου (GHGs). Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Απογραφή Αερίων του Θερμοκηπίου». Εκπόνηση / βελτίωση ΣΔΑΕ Τι είναι το ΣΔΑΕ; Αξίζει την προσπάθεια; Το ΣΔΑΕ είναι ένα έγγραφο που δείχνει πως οι Τοπικές Αρχές επιτυγχάνουν τους στόχους για μείωση του CO2 έως π.χ. το Βασιζόμενο στην απογραφή αερίων του θερμοκηπίου, το ΣΔΑΕ προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των εκπομπών τα οποία που εμπλέκουν πολιτικά και τεχνικά στελέχη σε τοπικό επίπεδο καθώς και πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Με διαδραστικό τρόπο η Εκπαιδευτική Ενότητα για το το ΣΔΑΕ σας βάζει σε μια συναρπαστική διαδικασία, συνδέεται με όλες τις βασικές εκπαιδευτικές ενότητες και παρέχει τη βάση για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Γνωρίζατε ότι; Κατά μέσο όρο, οι εκπομπές από τις λειτουργίες του Δήμου (π.χ. ηλεκτροδότηση και θέρμανση των δημοτικών κτιρίων, διαχείριση του δημοτικού στόλου, οδοφωτισμός κ.α.) αντιστοιχούν στο 3% - 10% των συνολικών εκπομπών στην εδαφική επικράτεια ενός Δήμου. Πρόκειται για ένα τομέα όπου ο Δήμος έχει τον απόλυτο έλεγχο και μπορεί εύκολα να αναλάβει δράση. Επίσης, η συμμετοχή ολόκληρης της κοινότητας είναι σημαντική, καθώς το 90+% του Σχεδίου απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, επιχειρήσεων και της τοπικής βιομηχανίας. Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Εκπόνηση ΣΔΑΕ».

8 8 COVENANT CAPACITY τρόπο που θα μπορέσετε να δράσετε. Συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών (Stakeholders) Γιατί τα ενδιαφερόμενα μέρη της περιοχής θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκπόνησης του ΣΔΑΕ; Ποιον να εμπλέξετε και με ποιο τρόπο; Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ένα Δήμο είναι ένα πολύπλοκο και χρονοβόρο εγχείρημα. Χωρίς τη συμμετοχή των βασικών ενδιαφερομένων μερών που σχετίζονται με την ενέργεια και το κλίμα αλλά και τους πολίτες, τα ΣΔΑΕ των Δήμων θα καταστούν αναποτελεσματικά. Αυτή η εκπαιδευτική ενότητα σας βοηθά στο σχεδιασμό, στην επικοινωνία και στην εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών, παρέχοντας σας επιχειρήματα και μεθόδους για το λόγο και τον Γνωρίζατε ότι; Σκεφτείτε ότι κάθε ενδιαφερόμενος ζει σε ένα σπίτι. Αυτή είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει η συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς όλοι τους πληρώνουν για την κατανάλωση ενέργειας, και τα χρήματα είναι συχνά ένα καλό κίνητρο για αλλαγή. Τι μπορείτε να κάνετε στο δικό σας σπίτι; Παίξτε το παιχνίδι εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Συμμετοχή των Ενδιαφερομένων Μερών» Προμήθειες Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική ενότητα διερευνά τη δύναμη των προμηθειών και ειδικά των Πράσινων Δημόσιων Προμηθειών (ΠΔΠ). Οι προμήθειες περιλαμβάνουν την αγορά, την ενοικίαση και τη χρηματοδοτική μίσθωση αγαθών, υπηρεσιών και έργων. Οι ΠΔΠ είναι προμήθειες που έχουν μειωμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα καθώς και άλλα οφέλη για τις Τοπικές Αρχές και τους Δήμους. Δείτε πως οι ΠΔΠ μπορούν να βοηθήσουν τους Δήμους να εξοικομήσουν χρήματα και να μειώσουν τις εκπομπές μεσο και μακροπρόθεσμα. Αυτή η εκπαιδευτική ενότητα περιγράφει εν συντομία τα βασικά ζητήματα, προσφέρει καθοδήγηση όσο αφορά τις δυνατότητες που υπάρχουν για πράσινες προμήθειες, χρήσιμα εργαλεία και ενδιαφέροντα παραδείγματα. Έχει ο Δήμος σας πολιτική για τις βιώσιμες προμήθειες; Η ενότητα εστιάζει στον τρόπο που ένας δήμος μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές και διαδικασίες όσο αφορά τις προμήθειες. Γνωρίζατε ότι; Οι δημόσιες αρχές έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη. Σύμφωνα με το EU 2011 πάνω από 2.1 δις. ευρώ ξοδεύονται σε δημόσιες προμήθειες, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ε.Ε. Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Προμήθειες».

9 Making energy work for cities 9 Κτίρια Στα κτίρια οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται, καθώς αντιπροσωπεύουν το 42% όλων των εκπομπών CO2 στην ΕΕ. Πόση ενέργεια καταναλώνουν τα δημοτικά κτίρια; Πόση ενέργεια καταναλώνουν οι δημότες και τα σπίτια τους; Τι στρατηγικές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια; Αυτή η εκπαιδευτική ενότητα εξετάζει τα βασικά στοιχεία των κτιρίων τις θερμικές ιδιότητες της κατασκευής, την ψύξη και θέρμανση, τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κτίρια και παρακολουθούμαι και μετράμε τη χρήση τους. Επίσης, παρουσιάζει καλές πρακτικές και παραδείγματα από την Ε.Ε καθώς και τον τρόπο αξιοποίηση τους. Γνωρίζατε ότι; Αν απλώς βάψετε την οροφή του σπιτιού σας λευκή μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία του στο επίπεδο των 16 C με 22 C. Οι πράσινες οροφές έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ο κατάλληλος συνδυασμός φυτών μπορεί να μειώσει τις καθημερινές ανάγκες για κλιματισμό, κατά τη θερινή περίοδο, σε ποσοστό άνω του 75%. Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Κτίρια». Κινητικότητα Στην Ε.Ε. σχεδόν το 20% των εκπομπών CO2 προέρχονται από τις οδικές μεταφορές. Αυτή η ενότητα προσπαθεί να εντοπίσει τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Αρχές, στον τομέα της κινητικότητας, καθώς και τον τρόπο ανάπτυξης μηχανισμών παρακολούθησης. Επίσης, παρουσιάζει καλές πρακτικές από άλλους Δήμους. Η κινητικότητα είναι ένα περίπλοκο θέμα, αν και λόγω των σημαντικών επιπτώσεων που έχει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για ένα ΣΔΑΕ και/ή για ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Γνωρίζατε ότι; Οικο-κινητικότητα είναι η μετακίνηση με ολοκληρωμένους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και η χρήση Δημόσιων και Δημοτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επιτρέποντας στους δημότες και στους δήμους να έχουν πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες και πληροφορίες με ένα βιώσιμο τρόπο. Η Οικο-κινητικότητα στηρίζει την ποιότητα ζωής, διευρύνει τις επιλογές μετακίνησης και προωθεί την κοινωνική συνοχή. Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Κινητικότητα».

10 10 COVENANT CAPACITY Απορρίμματα Κάθε χρόνο στην Ε.Ε. μονάχα από τα νοικοκυριά και τις οικονομικές δραστηριότητες παράγονται εκατ. τόνοι απορριμμάτων. Κατά μέσο όρο αυτό αντιστοιχεί σε 5.1 τόνους στερεών απορριμμάτων ανά άτομο ετησίως. Η διαχείριση των απορριμμάτων τυπικά εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Τοπικών Αρχών και προσφέρει μια ευρεία γκάμα επιλογών για τη μείωση των απορριμμάτων, την επανάχρηση και την ανακύκλωση τους, καθώς και την αξιοποίηση τους για την παραγωγή ενέργειας. Δείτε τι σημαίνει σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων και πως συνδέεται με την εκπόνηση ενός ΣΔΑΕ: Που παράγονται περιττά απορρίμματα στην κοινότητα σας και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό; Θεωρήσατε ποτέ τα απορρίμματα σας ένα αναξιοποίητο πόρο; Η παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα είναι μια χρήσιμη επιλογή για την κοινότητα σας; Γνωρίζατε ότι; Ανακυκλώνοντας μόλις ένα πλαστικό μπουκάλι μπορείτε να εξοικονομήσετε την ίδια ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να ανάψει μια λάμπα 60 watt για 6 ώρες. Η ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού μπορεί να εξοικονομήσει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτηθεί ένας υπολογιστής για 25 λεπτά. Ετησίως, 11 εκατ. τόνοι φαγητού καταλήγουν στους γερμανικούς κάδους απορριμμάτων. Αυτή η ποσότητα μπορεί να γεμίσει έως και φορτηγά, τα οποία αν μπουν στη σειρά μπορούν να συνδέσουν τη Μαδρίτη, μέσω του Βερολίνου, με την Αθήνα (4,500 km). Συνολικά οι Γερμανοί «σπαταλούν» 21.6 δις. ευρώ κάθε χρόνο. Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Απορρίμματα». Υδατικοί πόροι Η σχέση μεταξύ νερού και ενέργειας συχνά λησμονείται. Ωστόσο, είναι σημαντικό στη σημερινή εποχή να αναζητηθεί η σημασία της σχέσης αυτής και η αντιμετώπιση των υδατικών πόρων υπό το πρίσμα: της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της, της αποδοτικότητας των πόρων και της διαδικασίας μετάβασης στην αειφόρο ενέργεια. Κάποιες ερωτήσεις που βρίσκουν απαντήσεις σε αυτή την ενότητα για παράδειγμα είναι: Πόση ενέργεια καταναλώνει η κοινότητα σας ώστε να συλλέξει, να καθαρίσει, να διαθέσει και να αποθηκεύσει νερό; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό για την παραγωγή ενέργειας στην πόλη σας; Αυτά τα θέματα εξετάζονται, βοηθώντας σας να καταλάβετε πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τους υδατικούς πόρους και την ενέργεια και δίνοντας σας ιδέες για το ΣΔΑΕ του Δήμου σας. Γνωρίζατε ότι; Πολλές πόλεις στην Ευρώπη έχουν απώλειες στον εφοδιασμό νερού σε ποσοστό 20% με 40%. Οι απώλειες νερού μπορούν να οφείλονται σε διαρροές των αγωγών, σε σπατάλη από τους καταναλωτές και στην αναποτελεσματική διάθεση του, αυξάνοντας την ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά του νερού στους καταναλωτές (δηλ. σπατάλη ενέργειας λόγω των απωλειών νερού). Μάθετε περισσότερα στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Υδατικοί Πόροι».

11 Making energy work for cities 11 Συμπερασματικά... Το έργο Covenant capacity δίνει τη δυνατότητα στις Τοπικές Αρχές και τους Δήμους να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ανάπτυξης Ενεργειακά Βιώσιμων Κοινοτήτων και τις βοηθά στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια, μέσω της αξιοποίησης ενός ολοκληρωμένου και δομημένου προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό οδηγεί σε μια πιο στρατηγική προσέγγιση για την αειφόρο ενέργεια σε όλους τους τομείς και τελικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την επικράτεια του Δήμου αλλά και στον ίδιο τον οργανισμό. Στο τέλος, κάθε Δήμος εκπονεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης που επιτρέπει την περισσότερο αειφόρο χρήση της ενέργειας. Τα οφέλη είναι πολλά για όλη την κοινότητα αλλά και για το δήμο. Βοηθά το Δήμο να αναλάβει δράση στους εξής τομείς: Κτίρια, Μεταφορές, Ύδατα & Απορρίμματα, Προμήθειες, Απογραφή Αερίων του Θερμοκηπίου/ Κλίματος, Συμμετοχή των Ενδιαφερομένων Μερών (Stakeholders) και τελικά εκπόνηση των ΣΔΑΕ.. Η συμμετοχή των Δήμων στο έργο, τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια σειρά από εργαλεία όπως: εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικές πηγές, σεμινάρια, εξειδικευμένη εκπαίδευση για κάθε ενότητα, αλληλοϋποστήριξη μεταξύ ομότιμων στελεχών και φορέων και εκπαιδευτικά ταξίδια. Αυτό όχι μόνο βοηθά τους Δήμους να αναπτύξουν τις ικανότητες τους αλλά παρέχει και γνώσεις και υποστηρίζει το σχεδιασμό/βελτίωση και εφαρμογή ενός επιτυχημένου ΣΔΑΕ. Πάνω από όλα, και υπό το πρίσμα του σημερινών χρηματοδοτικών συνθηκών, αυτό το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, να αξιοποιήσουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, να προετοιμαστούν για την «έξυπνη εξειδίκευση» και να αποκτήσουν ένα περισσότερο ασφαλές ενεργειακό και περιβαλλοντικό μέλλον. Image:dreamstime.com Fotolia: drizzed

12 Consortium ICLEI European Secretariat (ICLEI Europe) Centre for Social Innovation (ZSI) Municipal Energy Efficiency Network EcoEnergy City of Burgas WWF Danube-Carpathian Program Bulgaria (WWF DCP Bulgaria) Επικοινωνία ICLEI European Secretariat Giorgia Rambelli Carsten Rothballer Τηλ: Ιστοσελίδα: Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, Δρ. Νικόλαος Ζωγραφάκης, Τοπικός Συντονιστής, Τηλ.: ICLEI European Secretariat, Freiburg, Germany. All rights reserved. Κανένα μέρος αυτής της έκδοσης δε μπορεί να αναπαραχθεί ή αντιγραφεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την γραπτή άδεια του ICLEI European Secretariat. Photos: dreamstime.com Design / Layout: Rebekka Dold Stephan Köhler Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Το φυλλάδιο είναι τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί, χωρίς χλώριο (TCF) και πληροί τα κριτήρια της Blue Angel και Nordic Swan Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη (IEE)». Disclaimer Για το περιεχόμενο του φυλλαδίου ευθύνονται αποκλειστικά οι συγγραφείς. Δεν εκφράζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το EACI και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο φυλλάδιο. COMUNE di PADOVA SETTORE AMBIENTE City of Koprivnica Estonian Regional and Local Development Agency (ERKAS) FCG Finnish Consulting Group (FCG) Climate Action Network France (CAN-F) Region of Crete Energy Agency (REAC) City of Padova Sogesca WWF Poland Agency for Energy Efficiency and Environment Protection (AEEPM) Association of Municipalities and Towns of Slovenia (SOS) City of Malmö The Climate Municipalities (CM) Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Act on Energy

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Συνάντηση εργασίας SEAP+ Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2013 Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Έργα :ISLE PACT-MEDEEA(MED)-Covenant

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Energy for Mayors Εργαλειοθήκη και Δράσεις Εκπαίδευσης:

Energy for Mayors Εργαλειοθήκη και Δράσεις Εκπαίδευσης: Energy for Mayors Εργαλειοθήκη και Δράσεις Εκπαίδευσης: Δίνοντας υποστήριξη σε Υποστηρικτές και Συντονιστές του Συμφώνου των Δημάρχων Έκθεση Αποτίμησης Το έγγραφο αυτό προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Εκπαίδευσης για Υποστηρικτές και Συντονιστές του Συμφώνου των Δημάρχων:

Δράσεις Εκπαίδευσης για Υποστηρικτές και Συντονιστές του Συμφώνου των Δημάρχων: Energy for Mayors Δράσεις Εκπαίδευσης για Υποστηρικτές και Συντονιστές του Συμφώνου των Δημάρχων: Έκθεση Αποτίμησης Το έγγραφο αυτό προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Ένα δίκτυο ενεργειακά

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμα και την Ενέργεια

Κλίμα και την Ενέργεια Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια EL Ένα μοναδικό κίνημα «εκ των κάτω προς τα άνω» Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια ενώνει τοπικές και περιφερειακές αρχές που δεσμεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ)

Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ) Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ) Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, ΠΕΔΑ, Αθήνα Σύστηµα Ενεργειακής ιαχείρισης ISO 50001:

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα

Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα Δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΔΑΕ σε Περιφερειακό Επίπεδο: Παραδείγματα Ειρήνη Σκουλά ΕΠΤΑ Σύμβουλοι - Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων SEAP-PLUS: Adding to SEAP more participants, more content across

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος Εφαρμογές Καλών Πρακτικών σε ΟΤΑ: Η περίπτωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc Προϊστ. Τμήματος Η/Μ έργων & Ενεργειακών Εφαρμογών Δήμου Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 Ο, σε συνέχεια των αποφάσεων και δράσεων που έχει υιοθετήσει για την εξοικονόμηση ενέργειας και αειφόρο ανάπτυξη υπέγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο EMPOWERING «Ενδυναμώνοντας τις Δημοτικές Αρχές στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών για τη βιώσιμη ενέργεια»

Το έργο EMPOWERING «Ενδυναμώνοντας τις Δημοτικές Αρχές στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών για τη βιώσιμη ενέργεια» Το έργο EMPOWERING «Ενδυναμώνοντας τις Δημοτικές Αρχές στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών για τη βιώσιμη ενέργεια» 27/04/2018 Building Green Open Space 2018 DOMOTEC EXPO & BUILDING GREEN EXPO Έφη

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CASCADE

Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CASCADE Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CASCADE Κατερίνα Μέµηλα ήµος Αµαρουσίου Αθήνα, 6 εκεµβρίου 2013 Ταυτότητα του Έργου Τίτλος: Cities exchanging οn local energy leadership Ακρώνυµο: CASCADE ιάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 O δήμος της Πεντέλης είναι σήμερα μια αλσούπολη 17 km Β.Α της Αθήνας Πληθυσμός: Εκταση:

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη»

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Ημερίδα έργου Buy Smart+ στην Κύπρο 8 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Αθήνα, 12 / 06 / 2014 ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Δήμου : Βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων

Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων Από τη δέσμευση στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2020 Σ.Δ.Α.Ε. του Δήμου Φαρσάλων Καρδίτσα, 10-06-2017 ΆΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ, Δήμαρχος Φαρσάλων ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ, Ειδική Συνεργάτις - Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Λάσκος Κωνσταντίνος τεχνικός σύμβουλος γραφείου του συμφώνου των δημάρχων Τ.Ε.Ε. πολιτικός μηχανικός Α.Π.Θ., υποψ. διδάκτορας σύμβουλος ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση Όπως είπε, ο κ. Σμυρνιώτης με την ένταξη του Δήμου Τρίπολη στο Σύμφωνο των Δημάρχων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο μέσω των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων όσο και μέσω χρηματοδοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση (Rural Web Energy Learning Network for Action - erenet) Ιωάννης Ψαρράς 28 Ιανουαρίου 2013 - Αθήνα Περιεχόμενα Το Στοχευμένο Θέμα Η Διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Covenant of Mayors

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Covenant of Mayors Συνάντηση εργασίας με θέμα: Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας στην Ελλάδα: Εμπειρίες και καλές πρακτικές ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Η παρακολούθηση Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ IP/08/267 Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2008 Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ Η κα Danuta Hübner, Επίτροπος αρµόδια για θέµατα περιφερειακής πολιτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος

Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Ολοκληρωμένος Ενεργειακός Σχεδιασμός ΟΤΑ και δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δράσεων Κωνσταντίνος Μπούρκας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος ΜέλοςΜΕΤΑΠΑ ΜΕΤΑΠΑ τουτεε Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Περιφέρειας Ν. - Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η επιτυχής εφαρμογή του Εργαλείου «Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο» και η συμβολή του στον Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου Χερσονήσου 2013

Η επιτυχής εφαρμογή του Εργαλείου «Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο» και η συμβολή του στον Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου Χερσονήσου 2013 Η εμπειρία του Δήμου Χερσονήσου στον Ενεργειακό Σχεδιασμό με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου Την ίδια στιγμή που η οικονομική κρίση, η βαθειά ύφεση και η ασφυκτική έλλειψη πόρων ακυρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον ΗΜΕΡΙΔΑ «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον Μανώλης Αγγελάκας Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-Ε Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής 14 Νοεμβρίου 2017 Τηλέφωνο: 22894304 Ηλ. Διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: www.ucy.ac.cy/pr ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Πράσινο Εστιατόριο είναι εκείνη η επιχείρηση εστίασης που σταδιακά μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα βάσει ενός βιώσιμου σχεδίου εξέλιξης και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε Τοπικό Επίπεδο

Προώθηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε Τοπικό Επίπεδο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Προώθηση Πράσινης Επιχειρηματικότητας σε Τοπικό Επίπεδο Βαγγέλης Μαρινάκης Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Συμφώνου των Δημάρχων

Συμφώνου των Δημάρχων «Καινοτόμες τεχνολογίες για τα κτίρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων» Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012 Αμφιθέατρο Ρ/Σ «Αθήνα 9,84», Τεχνόπολις, Γκάζι Ευκαιρίες για τους Δήμους μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων Εύη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το μέτρο της συνολικής ποσότητας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από μία δραστηριότητα είτε συσσωρεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας

TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας TRANSPORT LEARNING Εκπαιδευτικές ενότητες για δήμους και υπηρεσίες ενέργειας istockphoto Περιεχόμενα Οι υπηρεσίες μας εν συντομία... 2 Δημιουργία μιας βάσης γνώσεων για τις περιφέρειες σύγκλισης της Ευρώπης...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ C40 ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ C40 ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ C40 ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Περιεχόμενα 1. ΠΟΛΕΙΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2. ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ C40 3. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση Δικτύων Πόλεων για Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks)

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III: 1 η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση Δικτύων Πόλεων για Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks) Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η πρόκληση των smart cities

Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η πρόκληση των smart cities Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η πρόκληση των smart cities Δρα Αδαμάντιου Σκορδίλη Verde.tec 2019 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Γραμμική νοοτροπία υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Σχεδίο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Η εμπειρία του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για

Διαβάστε περισσότερα

Ευφυή συστήματα διαχείρισης ενέργειας και προοπτικές καινοτομικής επιχειρηματικότητας

Ευφυή συστήματα διαχείρισης ενέργειας και προοπτικές καινοτομικής επιχειρηματικότητας Εσπερίδα με Θέμα: «Προοπτικές ανάπτυξης και οφέλη των επιχειρήσεων μέσω εξοικονόμησης ενέργειας» Ευφυή συστήματα διαχείρισης ενέργειας και προοπτικές καινοτομικής επιχειρηματικότητας Δρ. Χάρης Δούκας Πέμπτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΔΒΕ) Δήμος Ηγουμενίτσας Το Σύμφωνο των Δημάρχων Οι τοπικές αρχές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: 80% της

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε.

Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Παρουσίαση του Γραφείου Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων του Τ.Ε.Ε. Χ. Δούκας, Ν. Ανουσάκης SEAP-PLUS: Adding to SEAP more participants, more content across Europe IEE/11/978/SI2.615950 SEAP + (1/2)

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Contract No.EIE/04/211/S Ιαν Δεκ (36 μήνες)

Contract No.EIE/04/211/S Ιαν Δεκ (36 μήνες) Contract No.EIE/04/211/S07.38673 Ιαν. 2005 Δεκ. 2007 (36 μήνες) Πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την Intelligent Energy-Europe Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συντονισμός: Berlin Energy Agency Rudolfstrasse

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/26 26 Παράγραφος 5 ιγ (νέα) 5ιγ. υποστηρίζει την επικαιροποίηση της ΕΚΣ της Ένωσης με τον καθορισμό ενός στόχου, για το σύνολο της οικονομίας, για τη μείωση κατά 55% των εγχώριων εκπομπών

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας

Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας Κική Παπαδοπούλου Υπεύθυνη Τμήματος Διάδοσης Εφαρμογών ΑΠΕ & ΕΞΕ Γενικά για το έργο Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Horizon 2020

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Για εγγραφές, http//:

Για εγγραφές, http//: Υ Π Ο Τ Η Ν Α Ι Γ Ι Δ Α Τ Η Σ Γ Α Λ Λ Ι Κ Η Σ Π Ρ Ε Σ Β Ε Ι Α Σ Σ Τ Η Ν Ε Λ Λ Α Δ Α Κ Α Ι Τ Ω Ν Δ Ι Ε Θ Ν Ω Ν Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ω Ν Το Ελληνο-Γαλλικό και Διεθνές Δίκτυο OBSERVATION Διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την οργάνωση, σε ένα τμήμα σε μια συγκεκριμένη δράση ή ομάδα εργασίας. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί σε πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία www.schoolleadership.eu Το δίκτυο EPNoSL σε μια ματιά Το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία (EPNoSL) δημιουργήθηκε το 2011 ως απάντηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων ηµήτρης Γιάκος Περιβαλλοντολόγος, MSc Τι είναι οι Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ο όρος πράσινες ή οικολογικές δηµόσιες συµβάσεις αναφέρεται στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις και πολιτικές του ΥΠΕΚΑ για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή

Δράσεις και πολιτικές του ΥΠΕΚΑ για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή Δράσεις και πολιτικές του ΥΠΕΚΑ για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή Αλέξανδρος Κουλίδης Σύμβουλος Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ Ειρήνη Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Αλέξης Χατζημπίρος Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων Εθνικός εταίρος Τι είναι οι πράσινες ή οικολογικές συμβάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ν. Καϊλης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ν. Καϊλης ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Από το Πρακτικό της 2/2/2015 με αριθμ. 2 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου- Ερμούπολης ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 43 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης.

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Κρήτης Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης Δουκός Μποφώρ 7 71 202 Ηράκλειο Κρήτης www.pepkritis.gr Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης Η Περιφέρεια Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Η χρηματοδότηση της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα MINISTRY OF ENVIRONMENT ENERGY & CLIMATE CHANGE CONNECTED CARS CONFERENCE 2019 Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων και Ευκαιρίες χρηματοδότησης. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας

Το Σύμφωνο των Δημάρχων και Ευκαιρίες χρηματοδότησης. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Το Σύμφωνο των Δημάρχων και Ευκαιρίες χρηματοδότησης Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Το Σύμφωνο των Δημάρχων Covenant of Mayors (www.eumayors.eu

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα Παρουσίασης Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Οι Δήμοι στη νέα προγραμματική περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ)

Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Η Ενεργειακή πιστοποίηση ως εργαλείο για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Κώστας Σιούλας Τμήμα Περιβάλλοντος & Μεταφορών, ΚΑΠΕ Αθήνα, 24.02.17 @500001SEAPs Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δεσμεύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.7.2014 COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ενεργειακή απόδοση και η συμβολή της

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι ΚΟ Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι ΚΟ Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Αλίαρτος, 09 Σεπτεμβρίου 2015 ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 8.444 Γραφείο Δημάρχου Προς Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι ΚΟ Σ Η Μ Ε Ι Ω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτικές βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές στο Δήμο Ρεθύμνης H Eυρωπαϊκή πρωτοβουλία Green Partnerships

Πιλοτικές βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές στο Δήμο Ρεθύμνης H Eυρωπαϊκή πρωτοβουλία Green Partnerships Πιλοτικές βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές στο Δήμο Ρεθύμνης H Eυρωπαϊκή πρωτοβουλία Green Partnerships Θεοχάρης Τσούτσος Αναπληρωτής Καθηγητής Επικεφαλής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓAΤΗ ΕΡΓΟΔOΤΗ ΓΙΑ ΤA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚA ΚΑΙ TON ΤΟΥΡΙΣMO

ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓAΤΗ ΕΡΓΟΔOΤΗ ΓΙΑ ΤA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚA ΚΑΙ TON ΤΟΥΡΙΣMO ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓAΤΗ ΕΡΓΟΔOΤΗ ΓΙΑ ΤA ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚA ΚΑΙ TON ΤΟΥΡΙΣMO Μέσω του στρατηγικού συνεταιρισμού διαμορφώνουμε το μέλλον της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας Η Πρόκληση Τα τελευταία χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2018

Θεσσαλονίκη, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2018 Στο πλαίσιο του ΣτΔ για την και το Κλίμα Θεσσαλονίκη, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2018 Σπύρος Α. Κάνουρας Φυσικός, Σύμβουλος ανάπτυξης, Δίοψις Συμβουλευτική Αντικείμενο της παρουσίασης Το CoMO Αύξηση της κατανόησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Μέρος 1 Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Greek LIFE Task Force ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018 Στόχοι και προτεραιότητες για το Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 27 / 02 / ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ..Φ.

Αθήνα, 27 / 02 / ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ..Φ. Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας ήµος Φαρσάλων Αθήνα, 27 / 02 / 2015 ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Τ.Υ..Φ. Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Δήμου : Βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Έργο ProEE Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Το πρόβλημα Η αντιμετώπιση Εκπομπές

Διαβάστε περισσότερα

ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόµησης ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δηµόσια κτίρια

ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόµησης ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δηµόσια κτίρια Το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Euronet 50/50 max ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόµησης ενέργειας στα σχολεία και σε άλλα δηµόσια κτίρια Δρ Ε. Χατζηγιάννη Δ/νση Περιβάλλοντος& Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA

Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA Ανδρέας Σωτηρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος, MSc. Ωκεανογραφίας Ρούλα Χανδρινού, Περιβαλλοντολόγος, MSc.

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors)

Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors) Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια Ρόλος των τοπικών αρχών στον καταρτισμό και υλοποίηση τοπικών στρατηγικών για τη βιώσιμη ενέργεια Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ζεστά σπίτια για όλους Αντιμετωπίζοντας μία πρόκληση της γενιάς μας

Ζεστά σπίτια για όλους Αντιμετωπίζοντας μία πρόκληση της γενιάς μας Ζεστά σπίτια για όλους Αντιμετωπίζοντας μία πρόκληση της γενιάς μας Ας συστηθούμε Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγης. Ένα δίκτυο εθνικών και περιφερειακών παρόχων στέγης

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τµήµα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Δευτέρα 1 Απριλίου2013, Aθήνα

Ημερίδα ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Δευτέρα 1 Απριλίου2013, Aθήνα Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τµήµα Κτιρίων ιεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Ημερίδα ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Δευτέρα 1 Απριλίου2013, Aθήνα τοσύµφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή:

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή: Κυρίες και Κύριοι, Το σημερινό συνέδριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επιτυχή έκβαση της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μαρόκο, αλλά και υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΩΡ H ΑΚΤΩΡ είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα με πάνω από εξήντα χρόνια δυναμικής συμμετοχής στην

Διαβάστε περισσότερα

το Σύμφωνο των Δημάρχων:

το Σύμφωνο των Δημάρχων: Ημερίδα Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014, Θεσσαλονίκη το Σύμφωνο των Δημάρχων: η Ελληνική εμπειρία από τη συμμετοχή στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.12.2015 COM(2015) 642 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

Διαβάστε περισσότερα

RURENER. Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα

RURENER. Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα RURENER Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα www.rurener.eu info@rurener.eu Η αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης ανήκει στους συγγραφείς και δεν αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη δημόσιων πολιτικών και οργανισμών για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος

Υποστήριξη δημόσιων πολιτικών και οργανισμών για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος Υποστήριξη δημόσιων πολιτικών και οργανισμών για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος Ημερίδα Building Green «Δράσεις προώθησης της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων» Λουΐζα Παπαμικρούλη - ΚΑΠΕ Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας. Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα

Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας. Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα Το Σύμφωνο των Δημάρχων Δήμος Λευκωσίας Σάββας Βλάχος Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών 07/03/2014 Κοινότητα Λυθροδόντα Πρόοδος Εργασιών ΣΔΒΕ Λευκωσίας 1. Υπογραφή του Συμφώνου 8/10/2013 2. Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action ΗΜΕΡΙΔΑ Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ενεργειακή αναβάθμιση Κτιρίων:

Διαβάστε περισσότερα

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι,

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ AVRUPA KOMİSYONU EUROPEAN COMMISSION ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KIBRIS TEMSİLCİLİĞİ REPRESENTATION IN CYPRUS Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ενεργειακού Γραφείου Πολιτών Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Αναπτυξιακό Συνέδριο ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Άμεσες Ενέργειες και Στρατηγικός Σχεδιασμός

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Αναπτυξιακό Συνέδριο ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Άμεσες Ενέργειες και Στρατηγικός Σχεδιασμός ΤΕΕ/ΤΚΜ: Αναπτυξιακό Συνέδριο ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Άμεσες Ενέργειες και Στρατηγικός Σχεδιασμός Δυνατότητες ανάπτυξης σε θέματα ενέργειας μέσα από το πλαίσιο των υποχρεώσεων της

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Σας καλωσορίζω σε ένα ιδιαίτερο συνέδριο, το πολυ-συνέδριο του Ecopol. Ένα συνέδριο που συζητά την προώθηση των πολιτικών που ενισχύουν την πράσινη καινοτομία. Σε αυτό το τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα