ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1.1 Εισαγωγή Το πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων απασχολεί την οικονομική επιστήμη για αρκετές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση αυτή είναι συστηματική και έχει οδηγήσει στη συγκρότηση επιμέρους οικονομικών κλάδων, όπως η αστική και περιφερειακή οικονομική, η περιφερειακή ανάπτυξη και η περιφερειακή πολιτική. Παρά το γεγονός αυτό και παρά τον πλούτο των προσεγγίσεων, η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια ενιαία και καθολικά αποδεκτή θεωρία για τις περιφερειακές ανισότητες. Τι προκαλεί τελικά σε μια οικονομία περιφερειακές ανισότητες; Είναι στη φύση των οικονομιών της αγοράς να αυξάνουν ή να μειώνουν τις ανισότητες; Εύλογα ερωτήματα σαν αυτά, παρότι έχουν μεγάλη σημασία για την άσκηση πολιτικών, δεν έχουν απαντηθεί με ενιαίο τρόπο από τις διάφορες σχολές σκέψης. Για παράδειγμα, στις δεκαετίες του 1940 και 1950 η οικονομική προσέγγιση του χώρου και των περιφερειακών ανισοτήτων στηρίχθηκε σε έννοιες όπως οι εσωτερικές και εξωτερικές οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή, το κρίσιμο μέγεθος αγορών ή πολιτικών, οι χωρικές και κλαδικές διασυνδέσεις και το επίπεδο ανάπτυξης (Rosenstein-Rodan, 1943 Fleming, 1955 Williamson, 1965 Myrdal, 1957 Perroux, 1955, 1970 Hirschman, 1958). Όμως στις μετέπειτα δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα, η βιβλιογραφία κατακλύστηκε από εργασίες, υποδείγματα και προσεγγίσεις που στηρίζονταν στις νεοκλασικές υποθέσεις των σταθερών οικονομιών κλίμακας στην παραγωγή και συνεπώς του πλήρους ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Ο Krugman (1993α) αναφέρει ότι περίπου το 1960 έγινε

2 24 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ μια τομή στη βιβλιογραφία της ανάπτυξης και των ανισοτήτων. Πριν από το 1960 οι περισσότεροι συγγραφείς θεωρούσαν πως οι οικονομίες κλίμακας στην παραγωγική δραστηριότητα ήταν βασικό στοιχείο των μηχανισμών της ανάπτυξης, ενώ μετά το 1960 παρατηρήθηκε μια συνεχώς αυξανόμενη τάση υιοθέτησης υποδειγμάτων γενικής ισορροπίας με σταθερές αποδόσεις κλίμακας. Αυτά τα υποδείγματα δεν απέκλειαν ρητώς την πιθανότητα ύπαρξης εσωτερικών ή εξωτερικών οικονομιών κλίμακας, απλώς αγνοούσαν (για λόγους που θα εξετάσουμε παρακάτω) το όλο θέμα. 1.2 Η αντιπαράθεση δύο βασικών ιδεών και ρευμάτων Η διαφορά μεταξύ των δύο προσεγγίσεων τόσο στο επίπεδο της ανάλυσης όσο και στο επίπεδο των πολιτικών ήταν πολύ σημαντική. 1 Η πρώτη προσέγγιση, που θα την ονομάσουμε χάριν συντομίας οικονομική της συσσώρευσης, υποστήριζε σε γενικές γραμμές ότι οι δυνάμεις της αγοράς δημιουργούν εσωτερικές και εξωτερικές οικονομίες κλίμακας και συνεπώς ενισχύουν τις τάσεις συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων στο χώρο. Στο επίπεδο της πολιτικής, αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα: πρώτον, υποδηλώνει μια αναγκαιότητα σχεδιασμού αναπτυξιακών πολιτικών για τις περιοχές σε υστέρηση και, δεύτερον, θεωρεί απαραίτητο αυτές οι πολιτικές να ακολουθούν έναν συνολικό σχεδιασμό και να έχουν ένα κρίσιμο μέγεθος ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις δυνάμεις της αγοράς και να δώσουν την αναγκαία ώθηση στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες (ή χώρες). Αυτό εκφράστηκε καθαρά τόσο με τη θεωρία της μεγάλης ώθησης του Rosenstein-Rodan (big push theory) όσο και με την ανάλυση του Hirschman για τη σημασία των διασυνδέσεων των κλάδων της οικονομίας (forward and backward linkages) στην επιλογή αναπτυξιακών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά, η νεοκλασική προσέγγιση, όπως δομήθηκε σταδιακά, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα αίτια των διαφορών στα επίπεδα ανάπτυξης. 2 Αντίθετα, ασχολήθηκε με τους μηχανισμούς ισορροπίας, 1. Για μια επισκόπηση των θεωριών, βλ. Fisher και Nijkamp, 2014 Capello και Nijkamp, 2009 Pike κ.ά., 2006 OECD, 2009 Cheshire και Duranton, 2004 Dicken και Lloyd, Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφορές αυτές θεωρούνται προσωρινές ή αποδίδονται στην ελλιπή λειτουργία των αγορών.

3 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 25 προβλέποντας πως υπάρχουν τρεις τουλάχιστον μηχανισμοί στην οικονομία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων και ισόρροπη ανάπτυξη. Ο πρώτος μηχανισμός έχει σχέση με την τεχνολογία της παραγωγής, η οποία σε πλήρως ανταγωνιστικές αγορές (μια υποχρεωτική υπόθεση για το νεοκλασικό υπόδειγμα) χαρακτηρίζεται κατ ανάγκη από σταθερές αποδόσεις κλίμακας (δηλαδή μια ταυτόχρονη αύξηση της εργασίας και του κεφαλαίου κατά 1% οδηγεί σε μια ισόποση αύξηση 1% του προϊόντος). Αυτού του είδους οι τεχνολογίες εκφράζονται μαθηματικά από συναρτήσεις παραγωγής Cobb-Douglas, 3 οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται από φθίνουσα παραγωγικότητα του κεφαλαίου. 4 Αυτό πρακτικά σημαίνει πως καθώς το κεφάλαιο (ή οι επενδύσεις) αυξάνεται, ceteris paribus η παραγωγικότητα μειώνεται. Με βάση την ιδιότητα του νεοκλασικού υποδείγματος ο Solow (1956) κατέληξε στο συμπέρασμα πως από τη φύση τους οι αγορές οδηγούν τις οικονομίες σε σύγκλιση, καθώς η παραγωγικότητα του κεφαλαίου θα είναι κατ ανάγκη μεγαλύτερη στις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες (δηλαδή σε αυτές με λιγότερο κεφάλαιο). Μεγαλύτερη παραγωγικότητα κεφαλαίου όμως συνεπάγεται ceteris paribus υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αυτό είναι το ζητούμενο και επιτυγχάνεται χωρίς την άσκηση παρεμβατικών πολιτικών. Ο δεύτερος μηχανισμός σύγκλισης στηρίζεται στο διαπεριφερειακό εμπόριο και έχει αναπτυχθεί από τον Hekscher και τον Ohlin στο ομώνυμο υπόδειγμα. 5 Εδώ η βασική ιδέα είναι ότι δύο περιφέρειες οι οποίες συνάπτουν εμπορικές σχέσεις θα εξειδικευτούν σε προϊόντα που κάνουν εντατική χρήση του συντελεστή παραγωγής, τον οποίο διαθέτουν σε σχετική αφθονία. Ο λόγος είναι απλός: η σχετική αφθονία του συντελεστή παραγωγής (εργασίας ή κεφαλαίου) εξασφαλίζει ότι θα είναι διαθέσιμος σε χαμηλό κόστος. Συνεπώς, η εξειδίκευση σε προϊόντα που τον χρησιμοποιούν εντατικά εξασφαλίζει συνολικά χαμηλό κόστος παραγωγής, ανταγωνιστικές τιμές και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της άλλης περιφέρειας. Το υπόδειγμα αυτό επεκτάθηκε στη συνέχεια με τη συμβολή του Samuelson, ο οποίος υποστήριξε πως το διαπεριφερειακό εμπόριο οδη- 3. Της μορφής: Y = A K a L 1-a. 4. (Y/K) = A(L/K) 1-a (Υ/Κ)/ Κ < Για μια ανάπτυξη του υποδείγματος σε περιφερειακό επίπεδο, βλ. Moroney και Walker, 1966.

4 26 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ γεί σε εξίσωση των αμοιβών της εργασίας και του κεφαλαίου μεταξύ των περιφερειών. Πώς συμβαίνει αυτό; 6 Απλούστατα μέσω της εξειδίκευσης και της ανταλλαγής. Καθώς μια περιφέρεια εξειδικεύεται όλο και περισσότερο και εξάγει το προϊόν που χρησιμοποιεί εντατικά τον φθηνό συντελεστή παραγωγής, η ζήτηση για αυτό τον συντελεστή σταδιακά θα αυξηθεί και συνεπώς η αμοιβή του θα βελτιωθεί. Εφόσον εξακολουθεί να είναι φθηνότερος από ό,τι στην άλλη περιφέρεια, η χρήση του θα εξακολουθεί να αυξάνει με την παραγωγή και τις εξαγωγές. Η διαδικασία αυτή εξειδίκευσης και εξαγωγών θα συνεχιστεί μέχρι οι συντελεστές παραγωγής (και τα προϊόντα) να έχουν την ίδια τιμή και στις δύο περιφέρειες. Βλέπουμε ότι και σε αυτό το υπόδειγμα η σύγκλιση των αμοιβών των συντελεστών (και συνεπώς και των εισοδημάτων) επέρχεται αυτόματα από τη λειτουργία των μηχανισμών της αγοράς χωρίς την ανάγκη παρεμβατικής πολιτικής. Ο τρίτος μηχανισμός σύγκλισης στηρίζεται στην κινητικότητα της εργασίας στο χώρο, δηλαδή στη μετανάστευση. Σύμφωνα με τη νεοκλασική προσέγγιση, 7 στο βαθμό που η κινητικότητα της εργασίας είναι απρόσκοπτη, το εργατικό δυναμικό θα τείνει να μετακινείται από περιοχές με χαμηλές αμοιβές εργασίας σε περιοχές με υψηλές αμοιβές εργασίας. Στις πρώτες η μετανάστευση προκαλεί ελλείψεις στην αγορά εργασίας σπρώχνοντας έτσι τις αμοιβές προς τα επάνω, ενώ στις δεύτερες αυξάνει την προσφορά εργασίας πιέζοντας τους μισθούς προς τα κάτω. Στο βαθμό που εξακολουθούν να υπάρχουν μισθολογικές διαφορές μεταξύ περιφερειών, η μετανάστευση θα συνεχίζεται οδηγώντας τελικά σε σύγκλιση τις αμοιβές. Παρατηρούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση το οικονομικό σύστημα εξισορροπεί τις χωρικές του ανισορροπίες χωρίς τη βοήθεια παρεμβατικών πολιτικών. Κλείνοντας την περιληπτική παρουσίαση των δύο προσεγγίσεων θα υποστηρίζαμε ότι μια σημαντική διαφορά τους είναι η οπτική γωνία της κάθε σχολής σε σχέση με τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής. Ενώ η νεοκλασική προσέγγιση περιγράφει τους μηχανισμούς οι οποίοι (με βάση κάποιες υποθέσεις) θα οδηγήσουν σε ισόρροπη ανάπτυξη, οι θεωρίες της μεγάλης ώθησης, της ασύμμετρης ανάπτυξης και της συσσωρευτι- 6. Αν και η διαγραμματική η μαθηματική απόδειξη είναι σχετικά απλή, εδώ θα προτιμήσουμε μια πιο σύντομη περιγραφική ερμηνεία. 7. Για το τεχνικό και αναλυτικό μέρος της προσέγγισης, βλ. Πετράκος, 1993.

5 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 27 κής αιτιότητας επικεντρώνονται στα μέτρα πολιτικής που θα επιτρέψουν στις περιοχές με υστέρηση να αναπτυχθούν. Με μια έννοια, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η νεοκλασική προσέγγιση διακηρύσσει το τέλος ή την ελαχιστοποίηση των παρεμβατικών πολιτικών, αναδεικνύοντας τη συμβατότητά της με το φιλελευθερισμό, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ατομική ευθύνη υποβαθμίζοντας και ελαχιστοποιώντας τη σημασία της συλλογικής δράσης. 1.3 Η άνοδος των νεοκλασικών οικονομικών Αν και οι απόψεις του Myrdal και του Hirschman εξακολούθησαν να αναφέρονται στη βιβλιογραφία και σε αρκετά εγχειρίδια περιφερειακής οικονομικής (περισσότερο στην Ευρώπη και με φθίνοντα λόγο στη Βόρεια Αμερική), γεγονός είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομικής βιβλιογραφίας υπήρξε μετά το 1960 ανισοβαρής, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ασφαλώς αρκετοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές εξακολούθησαν να έλκονται από τις ιδέες της πρώτης αυτής γενιάς οικονομικών θεωριών για το χώρο και τις ανισότητες, όμως οι εργασίες τους δεν χαρακτηρίζονταν από την επιστημονική αυστηρότητα και το φορμαλισμό των υποδειγμάτων μερικής ή γενικής ισορροπίας βάσει των οποίων έχει πλέον καθιερωθεί να γίνεται ο διάλογος στην οικονομική επιστήμη. Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή την επικράτηση των νεοκλασικών προσεγγίσεων στην περιφερειακή οικονομική επιστήμη μετά το 1960 και πώς αυτή η κατάσταση άρχισε σταδιακά να αλλάζει από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990; Για να απαντήσουμε στο πρώτο ερώτημα, θα πρέπει να πούμε ότι η αντεπίθεση των νεοκλασικών οικονομικών [αντεπανάσταση, κατά τον Krugman (1993α)] στηρίχθηκε στην επί μακρόν έλλειψη υποδειγμάτων που να ενσωματώνουν τεχνολογίες παραγωγής με αύξουσες οικονομίες κλίμακας (Krugman, 1995). Αυτό συμβαίνει γιατί οι αύξουσες αποδόσεις κλίμακας στην παραγωγή δεν είναι συμβατές με τα υποδείγματα του πλήρους ανταγωνισμού. Με απλά λόγια, όταν η αύξηση του προϊόντος υπερβαίνει την αύξηση των συντελεστών της παραγωγής (δηλαδή έχουμε αύξουσες αποδόσεις), από την άποψη της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων είναι προτιμότερη η συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλες (και λίγες) επιχειρήσεις συνεπώς, η αγορά δεν λειτουρ-

6 28 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ γεί υπό συνθήκη πλήρους ανταγωνισμού. Όταν όμως ο ανταγωνισμός είναι ατελής, η οικονομική θεωρία συχνά βρίσκεται σε αδυναμία προσδιορισμού ενός συστήματος τιμών και παραγωγής καθώς οι επιχειρήσεις εμπλέκονται σε στρατηγικού τύπου επιλογές και οι επιλογές της καθεμιάς δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις άλλες. Ακόμη χειρότερα, βρίσκεται σε αδυναμία να κατασκευάσει υποδείγματα γενικής ισορροπίας που να επιτρέπουν την ανάλυση της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των αγορών. Έτσι, επί μακρόν, οτιδήποτε ξέφευγε από τα υποδείγματα του πλήρους ανταγωνισμού (και συνεπώς των σταθερών αποδόσεων κλίμακας) ήταν σε μεγάλο βαθμό καταδικασμένο στην αφάνεια, καθώς δεν προσφερόταν για κατασκευή φορμαλιστικών υποδειγμάτων και συνεπώς έμενε έξω από τον κύριο κορμό της συζήτησης σε έναν επιστημονικό κλάδο που γνώρισε έντονη μαθηματικοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες. 8 Ωστόσο, οι αύξουσες εσωτερικές και εξωτερικές οικονομίες κλίμακας ήταν η καρδιά της επιχειρηματολογίας των θεωριών της συσσώρευσης. Επειδή όμως αυτά τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της παραγωγής δεν ήταν συμβατά με τη μορφή αγοράς του πλήρους ανταγωνισμού και επειδή ο πλήρης ανταγωνισμός ήταν η μόνη μορφή αγοράς που προσφερόταν για κατασκευή φορμαλιστικών υποδειγμάτων, οι θεωρητικοί των δεκαετιών του 1940 και του 1950 επέλεξαν να αποφύγουν τα «δεσμά» του φορμαλισμού και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με έναν πιο ελεύθερο, περιγραφικό ή βερμπαλιστικό τρόπο. Αυτή ακριβώς η έξοδος από τον κύριο κορμό της οικονομικής βιβλιογραφίας, η οποία έγινε για αντικειμενικούς λόγους, οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην περιθωριοποίηση των θεωριών αυτών και στην επικράτηση της νεοκλασικής προσέγγισης. Έτσι, ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η συνήθης ταξινόμηση των οικονομικών θεωριών του χώρου συμπεριλάμβανε τις νεοκλασικές θεωρίες της ισόρροπης ανάπτυξης στο κυρίαρχο ρεύμα οικονομικής σκέψης και κατέτασσε τις λοιπές θεωρίες (στις οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και νεομαρξιστικές) συνολικά και περιληπτικά στις εναλλακτικές προσεγγίσεις. 8. Το υπόδειγμα του Lewis (1955) σε αντίθεση με τις άλλες προσεγγίσεις εκείνης της εποχής έτυχε καλύτερης υποδοχής από τη βιβλιογραφία και αποτέλεσε τη βάση για χιλιάδες επιστημονικές εργασίες επειδή ακριβώς περιέγραφε το μετασχηματισμό της οικονομίας από αγροτική σε βιομηχανική με ένα απλό υπόδειγμα που δεν στηριζόταν στις οικονομίες κλίμακας και μπορούσε συνεπώς να μαθηματικοποιηθεί.

7 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 29 Ο αυξανόμενος φορμαλισμός της οικονομικής ανάλυσης ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο περιθωριοποιήθηκαν ιδέες και προσεγγίσεις που δεν μπορούσαν να εκφραστούν με απλά και συνεκτικά υποδείγματα, αλλά δεν ήταν ο μοναδικός. Κατ αρχάς, στο επίπεδο της πολιτικής οικονομίας, ο παρεμβατισμός ως πολιτική ισότητας ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης σπάνια υπήρξε επιλογή των αγορών ή της κύριας πολιτικής έκφρασής τους. Εξ ορισμού, μεταξύ αποτελεσματικότητας και ισότητας οι αγορές επιλέγουν πάντα την πρώτη, ενώ τα κοινωνικά κινήματα πιέζουν συνήθως για τη δεύτερη. Συνεπώς, σε μια περίοδο έντονων ρυθμών ανάπτυξης (και ευκαιριών υψηλής κερδοφορίας) ήταν «πολιτικά χρήσιμο» να υιοθετούνται θεωρήσεις της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος που προβλέπουν ένα θετικό αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκομένους. Σε αυτή την τάση συνηγορούσε και μια οπτιμιστική διάθεση και πεποίθηση στη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με την οποία η χρυσή εποχή της μεταπολεμικής ταχείας ανάπτυξης θα συνεχιζόταν για πάντα και θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και των περιοχών σε υστέρηση. Επιπλέον, οι αναπτυξιακές προσπάθειες της εποχής έδιναν έμφαση στο εθνικό επίπεδο και όχι στο περιφερειακό, καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν βασικά προβλήματα συγκρότησης θεσμών, ανάπτυξης αγορών και δημιουργίας υποδομών για το σύνολο της οικονομίας. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην περιθωριοποίηση των οικονομικών της συσσώρευσης ήταν η αποτυχία των προγραμμάτων βιομηχανικής ανάπτυξης σε μια σειρά αναπτυσσόμενων χωρών που στηρίχθηκε στον κεντρικό σχεδιασμό και την υποκατάσταση εισαγωγών. Αυτή η αποτυχία ενίσχυσε τη φερεγγυότητα του νεοκλασικού υποδείγματος και αποθάρρυνε τους οικονομολόγους από το να εργαστούν σε θεωρίες ανάπτυξης με έντονο παρεμβατικό χαρακτήρα. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η αποκαθήλωση του κεϋνσιανισμού τη δεκαετία του Η νέα οικονομική ορθοδοξία που εκφραζόταν τη δεκαετία του 1970 με τη νομισματική θεωρία του Freedman και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τις μακροοικονομικές θεωρίες των ορθολογικών προσδοκιών και των οικονομικών κύκλων απέρριπτε κάθε μορφή δημοσιονομικού παρεμβατισμού στην οικονομία με το επιχείρημα ότι δεν έχει καμία επίδραση στο επίπεδο του ΑΕΠ και της απασχόλησης και απλώς αυξάνει τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό. Αν και οι παραπάνω παράγοντες εξηγούν πιθανότατα σε κάποιο βαθμό την απομάκρυνση των οικονομικών της συσσώρευσης από το προ-

8 30 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ σκήνιο της οικονομικής βιβλιογραφίας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι βασικές τους ιδέες δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αντίθετα, πολλά προγράμματα ανάπτυξης κυρίως στην Ασία έχουν τις βάσεις τους σε αυτές τις προσεγγίσεις. 1.4 Η επιστροφή των οικονομικών της συσσώρευσης Από την δεκαετία του 1990 και έπειτα μια σειρά από παράλληλες βιβλιογραφίες τείνουν να υποστηρίζουν με διάφορα μέσα και διάφορες μεθόδους μια κεντρική θέση που είναι αντίθετη στη νεοκλασική θεώρηση. Η θέση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι στη φύση του οικονομικού συστήματος της αγοράς να παράγει και να αναπαράγει οικονομικές ανισότητες σε διάφορα χωρικά επίπεδα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανισοτήτων είναι ότι στηρίζονται σε μια συσσωρευτική διαδικασία και δεν έχουν παροδικό χαρακτήρα. Το κοινό αυτό πόρισμα προέρχεται από τρεις διαφορετικές σχολές: της αστικής οικονομικής (urban economics), που αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη υποδιαίρεση της περιφερειακής επιστήμης, της θεωρίας της ενδογενούς ανάπτυξης (endogenous growth theory) και της νέας οικονομικής γεωγραφίας (new economic geography). Τα βασικά σημεία και τα συμπεράσματα κάθε προσέγγισης παρουσιάζονται στη συνέχεια Οικονομίες συγκέντρωσης και η ανάπτυξη των πόλεων Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά κυρίως στη δεκαετία του 1980, άρχισε να γίνεται αντιληπτό στην οικονομική ανάλυση των πόλεων ότι η συγκέντρωση πληθυσμού και δραστηριοτήτων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων και αυξάνει την παραγωγικότητά τους σε σχέση με άλλους εκτός των αστικών κέντρων τόπους εγκατάστασης (Segal, 1976 Moomaw, 1981 Henderson, 1983, 1986, 1988 Fujita κ.ά., 1999 Nakamura, 1985). Σύμφωνα με αυτήν τη θέση, που έρχεται σε αντίθεση με τη νεοκλασική αντίληψη της κινητικότητας των πόρων, η συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε μεγάλους αστικούς σχηματισμούς οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της λειτουργίας εσωτερικών και εξωτερικών οικονομιών κλίμακας. Οι εσωτερικές οικονομίες κλίμακας, οι οποίες προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της

9 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 31 αγοράς και την εξειδίκευση που αυτή επιτρέπει, αν και θεωρούνται γενικά υπαρκτές, δεν απασχόλησαν τη βιβλιογραφία, λόγω του γνωστού προβλήματος της ασυμβατότητας με τον πλήρη ανταγωνισμό. Έτσι, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις εξωτερικές οικονομίες κλίμακας, οι οποίες ονομάστηκαν συλλήβδην οικονομίες συγκέντρωσης (agglomeration economies) (Combes κ.ά., 2011). Οι οικονομίες αυτές αφορούν κοστολογικά οφέλη που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων και χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: τις οικονομίες αστικής κλίμακας ή οικονομίες αστικοποίησης (urbanization economies) και τις οικονομίες χωρικής συσπείρωσης (localization economies). Οι οικονομίες αστικής κλίμακας ορίζονται ως οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από το υψηλότερο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ οι οικονομίες συσπείρωσης ορίζονται ως οφέλη που προκύπτουν από τη συγκέντρωση ομοειδών επιχειρήσεων στην ίδια περιοχή. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι η σχετική βιβλιογραφία διαθέτει επαρκή εμπειρικά αποτελέσματα για να υποστηρίξει ότι υπάρχουν σοβαρές οικονομίες συγκέντρωσης που εντοπίζονται στους μεγάλους αστικούς σχηματισμούς (Puga, 2010 Combes κ.ά., 2011 Duranton και Puga, 2004 Fujita κ.ά., 1999 OECD, 2015). Οι οικονομίες αυτές λειτουργούν ως δύναμη έλξης δραστηριοτήτων και παραγωγικών πόρων ανάλογης του μεγέθους των πόλεων ή των κλαδικών συγκεντρώσεων τις οποίες φιλοξενούν, και συμβάλλουν στην αύξηση των χωρικών ανισοτήτων. Η κεντρομόλος δυναμική που αναπτύσσουν οι πάσης φύσεως οικονομίες συγκέντρωσης στα διάφορα χωρικά επίπεδα μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από την ανάγκη εξυπηρέτησης των περιφερειακών αγορών, μια ανάγκη που δεν ικανοποιείται όταν το κόστος μεταφοράς είναι υψηλό, και από την αύξηση του κόστους της γης στις μεγάλες πόλεις, ως αναπόφευκτη συνέπεια της συγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη οικονομιών συγκέντρωσης έρχεται σε αντίθεση με τη βασική αντίληψη του νεοκλασικού υποδείγματος για την εξισορροπητική λειτουργία των μηχανισμών της αγοράς. Η συμβολή αυτής της βιβλιογραφίας στην αποκατάσταση των αρχικών ιδεών των οικονομικών της συσσώρευσης ήταν καθοριστική. Αν και η ανάλυση στηρίχθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε υποδείγματα μερικής ισορροπίας, ενσωματώθηκε γρήγορα στον κεντρικό κορμό της οικονομικής βιβλιογραφίας,

10 32 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ καθώς απέφυγε το βερμπαλισμό και στηρίχθηκε σε αποδεκτές μεθόδους οικονομετρικής ανάλυσης για τον έλεγχο των βασικών θεωρητικών θέσεων των υποδειγμάτων Η θεωρία της ενδογενούς ανάπτυξης Η δεύτερη πρόκληση στη λογική και τα συμπεράσματα της νεοκλασικής ορθοδοξίας για τη δυνατότητα ισόρροπης ανάπτυξης προήλθε από τη θεωρία της ενδογενούς ανάπτυξης, όπως την παρουσίασε ο Romer (1986). Η ανάλυσή του στηρίχθηκε σε ένα υπόδειγμα γενικής ισορροπίας (αντίστοιχο με αυτό του Solow), στο οποίο όμως επικρατούν αύξουσες αποδόσεις κλίμακας. Σύμφωνα με τη βασική θέση του υποδείγματος, οι αύξουσες αποδόσεις κλίμακας προκύπτουν από τη συσσώρευση της γνώσης ως εξής: α) η γνώση παράγεται ως αποτέλεσμα πόρων που κατανέμονται στην έρευνα και υπόκειται σε φθίνουσες αποδόσεις κλίμακας, δηλαδή η αύξηση της γνώσης είναι λιγότερο από αναλογική σε σχέση με την αύξηση των πόρων, β) η συμβολή της γνώσης στην παραγωγή του προϊόντος μιας επιχείρησης υπόκειται σε αύξουσες αποδόσεις κλίμακας, δηλαδή το προϊόν αυξάνεται αναλογικά περισσότερο σε σχέση με τη βελτίωση της γνώσης και γ) η γνώση που παράγεται σε μια επιχείρηση δημιουργεί θετικές εξωτερικές οικονομίες για όλες τις επιχειρήσεις. Το υπόδειγμα του Romer είναι το πρώτο υπόδειγμα γενικής ισορροπίας που συνδυάζει εσωτερικές και εξωτερικές οικονομίες κλίμακας για να υποδείξει ότι η ανάπτυξη είναι μια συσσωρευτική διαδικασία. Η συνδυασμένη επίδραση των παραπάνω σχέσεων οδηγεί σε επενδύσεις με αύξουσες αποδόσεις κλίμακας (και όχι φθίνουσες όπως στο νεοκλασικό υπόδειγμα). Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες επενδύσεις αυξάνουν αναλογικά περισσότερο το προϊόν (και το ΑΕΠ) από ό,τι μικρές. Κατ αναλογία, οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών μπορεί κάλλιστα να είναι υψηλότεροι από αυτούς των αναπτυσσόμενων χωρών και συνεπώς τα επίπεδα ανάπτυξης να αποκλίνουν αντί να συγκλίνουν. Ο Romer παραθέτει διαχρονικά στοιχεία για τις ΗΠΑ την περίοδο και παρατηρεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης διαχρονικά αυξάνονται αντί να μειώνονται (όπως θα ανέμενε το νεοκλασικό υπόδειγμα του Solow). Αυτό υποδεικνύει ότι διαχρονικά υπάρχουν αύξουσες και όχι φθίνουσες αποδόσεις στις επενδύσεις κεφαλαίου. Επίσης παραθέτει στοιχεία από διεθνείς

11 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 33 στατιστικές σειρές, στα οποία φαίνεται ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ στην περίοδο ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των αναπτυσσόμενων χωρών. Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνονται από τον Baumol (1986), ο οποίος στο υπόδειγμά του παρατηρεί, αφενός, μια τάση σύγκλισης μεταξύ των κατά κεφαλή εισοδημάτων των βιομηχανικών χωρών και, αφετέρου, μια τάση απόκλισης μεταξύ των εισοδημάτων των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι δύο αυτές εργασίες, αλλά κυρίως η μελέτη των Barro και Sala-i- Martin (1991, 1992), πυροδότησαν μια σειρά μελετών, οι οποίες επιχειρούν την εκτίμηση των τάσεων σύγκλισης ή απόκλισης μεταξύ χωρών στο νέο διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον καθώς και μεταξύ περιφερειών ενός ενιαίου οικονομικού χώρου όπως η ΕΕ (Abraham και Van Rompy, 1995 Armstrong και Taylor, 1993 Armstrong, 1995 Molle και Boeckhout, 1995 Sala-i-Martin, 1996). Στο επίκεντρο των αναλύσεων βρίσκεται μια προσπάθεια εμπειρικής αξιολόγησης των θέσεων του νεοκλασικού υποδείγματος για ισόρροπη ανάπτυξη. Αν και οι περισσότερες μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παρατηρείται σημαντική μείωση του επιπέδου των ανισοτήτων, ορισμένες από αυτές (Fagerberg και Verspagen, 1996 Funke, 1995 Chatterji και Dewhurst, 1996) συγκλίνουν με τις απόψεις του Baumol αναφέροντας την ύπαρξη επιλεκτικών τάσεων και ομαδοποιήσεων (convergence clubs) και ασύμμετρων διαταραχών (shocks) στις διάφορες οικονομίες που οδηγούν σε χωρικές ανισορροπίες. Ο Rodriguez-Pose (1999) διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά τάσεις σύγκλισης μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, ενώ ο Πετράκος (Petrakos, 2001) βρίσκει σημαντικές τάσεις απόκλισης μεταξύ των περιφερειών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 9 Αλλά και αυτές οι μελέτες που διαπιστώνουν τάσεις σύγκλισης αναφέρονται ουσιαστικά σε μια αμυδρή τάση. Όπως τονίζει ο De la Fuente (2000), οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα απαιτηθούν αρκετές δεκαετίες προκειμένου να συγκλίνουν οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές στο μέσο όρο. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα υποδείγματα εμφανίζουν τις εξής δύο αδυναμίες: α) χρησιμοποιούν στατιστικά δείγματα στα οποία κυριαρχούν ποσοτικά οι αναπτυγμένες χώρες ή περιφέρειες, οπότε οι τά- 9. Εκτενέστερη πιο πρόσφατη βιβλιογραφική επισκόπηση παρατίθεται στο κεφάλαιο 3.

12 34 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ σεις σύγκλισης είναι κάτι το αναμενόμενο, και β) εξαιρούν (για την ακρίβεια, διατηρούν σταθερή) την επίδραση μιας σειράς παραγόντων οι οποίοι έχουν σχέση με τη διάρθρωση και τα χαρακτηριστικά της οικονομίας. 10 Μα ακριβώς αυτοί είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τις τάσεις απόκλισης και η δική τους παρουσία διαφοροποιεί τις χώρες ή τις περιοχές. Εξαιρώντας την επίδρασή τους, είναι λογικό να οδηγείται κάποιος στο συμπέρασμα της σύγκλισης, καθώς στην ουσία συγκρίνει τις διαχρονικές τάσεις δύο όμοιων (αλλά ανύπαρκτων) οικονομιών. Από μια μελέτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (Petrakos κ.ά., 2000 Petrakos, 2000) φαίνεται ότι οι τάσεις που επικράτησαν είναι σαφώς τάσεις απόκλισης. 11 Η μετάβαση από τον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία της αγοράς δεν οδήγησε τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε μια «έκρηξη» ανάπτυξης, ούτε φυσικά σε μια γρήγορη σύγκλιση με τα επίπεδα ανάπτυξης των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Αντίθετα, οδήγησε σε μια διαφοροποιημένης έντασης «έκρηξη» προβλημάτων και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε τάσεις απόκλισης, καθώς η έκθεση των οικονομιών τους στον διεθνή ανταγωνισμό κατέστρεψε ένα σημαντικό τμήμα της ήδη σαθρής παραγωγικής τους βάσης Η νέα οικονομική γεωγραφία Η σχολή αυτή είναι η πλέον πρόσφατη και ξεκίνησε στην ουσία με μια πρωτοποριακή εργασία του Krugman (1991), η οποία εξετάζει σε ένα υπόδειγμα γενικής ισορροπίας τις χωρικές δυναμικές που αναπτύσσονται σε μια οικονομία της οποίας οι αγορές λειτουργούν σε καθεστώς ατελούς ανταγωνισμού, τα προϊόντα είναι διαφοροποιημένα, η παραγωγή στο επίπεδο της επιχείρησης υπόκειται σε αύξουσες αποδόσεις κλίμακας, η κινητικότητα εργασίας και κεφαλαίου είναι έντονη και το κόστος μεταφοράς είναι μη μηδενικό. 12 Το βασικό συμπέρασμα αυτής της ανάλυσης είναι ότι το κόστος μεταφοράς και συνεπώς ο γεωγραφικός παράγο- 10. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ο υπό συνθήκη συντελεστής σύγκλισης (conditional β-convergence coefficient). Για μια αναλυτική παρουσίαση αυτής της βιβλιογραφίας και της μεθόδου που ακολουθείται, βλ. Petrakos και Saratsis, Βλ. και βιβλιογραφική επισκόπηση στο Κεφάλαιο Μια αρκετά κατατοπιστική συζήτηση για το παρελθόν, παρόν και μέλλον της Νέας Οικονομικής Γεωγραφίας, βλ. Fujita και Krugman, 2004.

13 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 35 ντας παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην κατανομή των δραστηριοτήτων στο χώρο. Όταν το κόστος μεταφοράς είναι υψηλό, οι επιχειρήσεις τείνουν να λειτουργούν ως μονοπώλια που εγκαθίστανται στις επιμέρους περιφερειακές αγορές για να αποφύγουν την οικονομική επιβάρυνση της μεταφοράς προϊόντων. Αντίθετα, όταν το κόστος μεταφοράς μειώνεται (λόγω τεχνολογικών εξελίξεων ή νέων μεταφορικών υποδομών), οι επιχειρήσεις έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στις μεγαλύτερες αγορές, όπου απολαμβάνουν οικονομίες συγκέντρωσης στην παραγωγή χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τις πλέον απομακρυσμένες αγορές. Συνεπώς, υπό συνθήκες χαμηλού ή φθίνοντος κόστους μεταφοράς η συγκέντρωση της παραγωγής σε έναν μικρό αριθμό κέντρων είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Από τη μια πλευρά, οι επιχειρήσεις επιλέγουν να εγκατασταθούν σε περιφέρειες με καλή πρόσβαση στις αγορές και, από την άλλη πλευρά, η πρόσβαση στις αγορές είναι καλύτερη στις περιφέρειες που εγκαθίστανται οι περισσότερες επιχειρήσεις. Ένα δεύτερο συμπέρασμα που εξειδικεύεται από τον Fujita (1993) και κωδικοποιείται με απλό τρόπο από τον Thisse (2000) συσχετίζεται με την επίδραση της μορφής των αγορών στη χωρική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων. Καθώς αυξάνεται η διαφοροποίηση των προϊόντων (περνώντας από αγορές πλήρους σε αγορές μονοπωλιακού ανταγωνισμού) τόσο αυξάνεται η πιθανότητα συγκέντρωσης των επιχειρήσεων σε έναν μικρό αριθμό clusters, καθώς η διαφοροποίηση απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την πίεση του ανταγωνισμού των τιμών και τους επιτρέπει να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρουν οι οικονομίες συγκέντρωσης σε ένα διαφοροποιημένο περιβάλλον. Συνεπώς, υπό συνθήκες χαμηλού κόστους μεταφοράς η έντονη διαφοροποίηση των προϊόντων ευνοεί τη χωρική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων. Αυτό υποδηλώνει όμως ότι οι μεγάλες αγορές δεν προσδιορίζονται μόνο από τον όγκο αλλά και από την ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων. Κατά τον Fujita (1993), η ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων λειτουργεί επίσης συσσωρευτικά. Καθώς οι καταναλωτές δείχνουν έντονη προτίμηση στην ποικιλία, η ποικιλία συναρτάται με το μέγεθος της αγοράς και η παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων χαρακτηρίζεται από αύξουσες αποδόσεις κλίμακας, είναι φανερό ότι οι μεγάλες πόλεις θα τείνουν να συγκεντρώνουν δυσανάλογα μεγάλα τμήματα πληθυσμού και δραστηριοτήτων. Αντίθετα, οι μικρές δεν θα έχουν το μέγεθος και το

14 36 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εύρος των δραστηριοτήτων για να επωφεληθούν από αυτού του είδους τη συσσωρευτική δραστηριότητα. Σε μια άλλη εργασία, ο Krugman (1993β) έδειξε ότι η συσσωρευτική διαδικασία υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Ξεκινώντας πάλι από ένα υπόδειγμα γενικής ισορροπίας με αύξουσες οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή και ελεύθερη κινητικότητα των συντελεστών της παραγωγής, έδειξε ότι από μια τυχαία κατανομή της παραγωγής (και του πληθυσμού) σε Ν πόλεις προκύπτει πάντα ένα πρότυπο συγκέντρωσης της παραγωγής (και του πληθυσμού) σε λίγες (συνήθως δύο) πόλεις, σε όσες βρίσκονται γεωγραφικά σε αντιδιαμετρική θέση. Αυτό το πρότυπο χωροθέτησης, που τείνει να αναπαράγει με τη χρήση υποδείγματος γενικής ισορροπίας στοιχεία της θεωρίας των κεντρικών τόπων, έχει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που παραπέμπει στη θεωρία της συσσωρευτικής αιτιότητας: όσες πόλεις συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο της παραγωγής είναι αυτές που είχαν ευνοηθεί στην αρχική (τυχαία) κατανομή. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι για να ευνοηθεί μια περιοχή από τη συσσωρευτική λειτουργία των μηχανισμών της ανάπτυξης (που ενεργοποιούνται όταν το κόστος μεταφοράς είναι αρκετά χαμηλό), απαιτείται να διαθέτει ένα ιστορικά διαμορφωμένο κρίσιμο μέγεθος (threshold) οικονομικής δραστηριότητας. Σε πόλεις που δεν διαθέτουν αυτό το κρίσιμο μέγεθος είναι αδύνατον να συντελεστεί οποιαδήποτε συσσώρευση. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του υποδείγματος είναι ότι μια πόλη, εκτός από το κρίσιμο μέγεθος, πρέπει να διαθέτει και μια «κρίσιμη» απόσταση από τη μεγαλύτερη πόλη της αρχικής κατανομής (η οποία θα ωφεληθεί περισσότερο από τις οικονομίες συγκέντρωσης) προκειμένου να βρεθεί έξω από την ακτίνα δράσης των εξαγωγικών της κλάδων. Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως τα βασικά σημεία αυτής της νέας προσέγγισης είναι τα εξής: α) καθώς διαχρονικά οι αποστάσεις και το κόστος μεταφοράς μειώνονται, ταυτόχρονα εξασθενούν και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αντιστάθμιζαν τη συσσωρευτική (κεντρομόλο) δυναμική των οικονομιών κλίμακας που αναπτύσσονται στην παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων, β) από ένα σημείο και μετά η συσσωρευτική διαδικασία αυτοτροφοδοτείται καθώς οι μεγάλες και διαφοροποιημένες αγορές έλκουν νέες επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους αυξάνουν την ήδη μεγάλη (σε σχέση με μικρότερες αγορές) ελκτικότητα, γ) μια περιοχή μπορεί να επωφεληθεί από τη δυναμική της συσσώρευσης ανά-

15 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 37 λογα με το αν διαθέτει ή όχι ένα κρίσιμο αρχικό μέγεθος και τις κατάλληλες γεωγραφικές συντεταγμένες. Συνεπώς, ένα σημαντικό επίτευγμα των νέων προσεγγίσεων είναι η επανένταξη των θεωριών της συσσώρευσης (όπως της μεγάλης ώθησης και της συσσωρευτικής αιτιότητας) στο κυρίαρχο ρεύμα της οικονομικής σκέψης, απενοχοποιώντας τες ταυτόχρονα από την κατηγορία του ελλιπούς φορμαλισμού. Ένα δεύτερο επίτευγμα είναι η αποκατάσταση της σχέσης της οικονομικής ανάλυσης του χώρου με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι ανισότητες σε όλα τα χωρικά επίπεδα ήταν και παραμένουν σημαντικές παρά την παρέλευση μιας μακράς περιόδου παρακολούθησής τους και παρά τη συστηματική ή περιπτωσιακή άσκηση παρεμβατικών πολιτικών. Στην οικεία για εμάς περίπτωση της ΕΕ, είναι πλέον σαφές ότι 50 σχεδόν χρόνια περιφερειακής πολιτικής στη μεταπολεμική περίοδο έχουν απλώς συμβάλει στη διατήρηση του status quo στο επίπεδο των περιφερειακών ανισοτήτων (Hurst κ.ά., 2000 EC, 1999 EC, 2004). Παρά τους σημαντικούς πόρους που έχουν δαπανηθεί, οι πλέον αναπτυγμένες περιφέρειες της ΕΕ εξακολουθούν να διατηρούν ή να αυξάνουν τη διαφορά τους από τον μέσο όρο, ενώ οι πλέον καθυστερημένες φαίνεται να αδυνατούν να καλύψουν το χάσμα που τις χωρίζει από τις πρώτες. Αυτό σημαίνει αναμφίβολα ότι οι εξισορροπητικές πολιτικές έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρές δυναμικές που ευνοούν την περαιτέρω χωρική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων. 13 Οι νέες προσεγγίσεις στην οικονομική ανάλυση του χώρου μάς προσφέρουν μια ευκαιρία καλύτερης κατανόησης αυτών των δυναμικών. 1.5 Κατευθύνσεις σχεδιασμού και υλοποίησης περιφερειακών πολιτικών Καθώς ο χώρος ενοποιείται, οι αποστάσεις μειώνονται και ο ανταγωνισμός αυξάνεται, νέοι βαθμοί δυσκολίας προστίθενται στην άσκηση πολιτικών για 13. Ένα σοβαρό και ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν υπάρχουν άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις στο χώρο πλην των παρεμβατικών πολιτικών που να αντισταθμίζουν τις τάσεις πόλωσης των οικονομιών συγκέντρωσης. Μια πρώτη απάντηση είναι ότι ασφαλώς υπάρχουν, αλλά δεν είναι αυτές που περιγράφει η νεοκλασική προσέγγιση, δηλαδή οι φθίνουσες αποδόσεις των επενδύσεων, η μετανάστευση (που έχει τα αντίστροφα

16 38 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ την ανάπτυξη των περιοχών σε υστέρηση. Ένα αυξανόμενο σε σημασία τμήμα της σχετικής βιβλιογραφίας υποδεικνύει ότι αυτές οι δυσκολίες είναι εγγενείς και οφείλονται στη δυναμική της συσσώρευσης που χαρακτηρίζει τις παραγωγικές διαδικασίες, την τεχνολογική πρόοδο και τη γνώση. Σε αυτά τα δεδομένα, τι πολιτικές μπορούν να αντιπαραθέσουν οι περιφέρειες σε υστέρηση για να αποφύγουν την περαιτέρω συμπίεση της παραγωγικής τους βάσης; Για αυτό το απλό ερώτημα, δεν υπάρχει δυστυχώς ή ευτυχώς μια απλή απάντηση. Κάθε περιφέρεια τελικά θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, με τις δικές της εμπειρίες, οι οποίες συχνά δεν συνιστούν καν παραδείγματα προς μίμηση (ή αποφυγή). Όμως η γνώση που διαθέτουμε τώρα από την επιστημονική ανάλυση και τη συλλογική εμπειρία μάς επιτρέπει να κωδικοποιήσουμε κάποια βασικά συμπεράσματα, τα οποία ενδεχομένως φανούν χρήσιμα στο σχεδιασμό των επιμέρους πολιτικών. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι δυνατότητες των πολιτικών να αντισταθμίσουν τις δυναμικές των αγορών είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες, γεγονός που (σε συνδυασμό με τη στενότητα πόρων για άσκηση πολιτικών) επισημαίνει την ανάγκη σωστού σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ των επιπέδων και αποτελεσματικής εφαρμογής των περιφερειακών προγραμμάτων. Δεν θα πρέπει η διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών πόρων να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της «άνετης» ή «χαλαρής» κατανομής τους σε δράσεις. Καθώς οι ανταγωνιστικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες είναι σήμερα πιο έντονες από ποτέ, στόχος θα πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή (και μετρήσιμη) αξιοποίηση των πόρων. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, για να είναι αποτελεσματική μια πολιτική, απαιτείται ένα κρίσιμο μέγεθος δράσεων και μια χωρική και θεματική επικέντρωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η διασπορά των πόρων. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός, ο κατακερματισμός των πόρων σε μικρής σημασίας έργα θα πρέπει να αποφευχθεί και, αφε- αποτελέσματα) και η ανάπτυξη του διαπεριφερειακού εμπορίου (που συνήθως καταλήγει σε ασύμμετρες σχέσεις και τεχνολογική εξάρτηση). Οι υπαρκτές φυγόκεντρες δυνάμεις ή δυνάμεις τριβής σχετίζονται με τη μακροχρόνια διάχυση της γνώσης, τις πάσης φύσεως ακαμψίες που παρεμποδίζουν την αυτόματη προσαρμογή, το κόστος μετακίνησης, τους πολιτισμικούς παράγοντες και όσους παράγοντες συνδέονται με τον κορεσμό των μεγάλων αστικών συγκεντρώσεων (κόστος της γης, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, χρόνος κτλ.).

17 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 39 τέρου, τα ζητούμενα θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση των πόρων και η στήριξη των υπαρχόντων (ή νέων) συγκριτικών πλεονεκτημάτων της παραγωγικής βάσης. Το τρίτο συμπέρασμα αφορά τον συνεχή εμπλουτισμό των τοπικών παραγωγικών δομών τόσο με γνώση (και η δημιουργία μηχανισμών μετατροπής της γνώσης σε καινοτομία και επιχειρηματική δράση) όσο και με νέες δραστηριότητες, που θα διαφοροποιούν το τοπικό προϊόν και θα ενισχύουν τις διασυνδέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στο σχηματισμό οικονομιών συγκέντρωσης στην περιφέρεια. Βιβλιογραφία Ξενόγλωσση Abraham, F. και Van Rompy, P. (1995), «Regional convergence in the European Monetary Union», Papers in Regional Science, τόμ. 74, τχ. 2 (Απρίλιος). Armstrong, H.W. (1995), «Convergence among regions of the European Union, », Papers in Regional Science, τόμ. 74, τχ. 2 (Απρίλιος). Armstrong, H. και Taylor, J. (1993), Regional Economics and Policy, Harvester. Barro, R.J. και Sala-i-Martin, X. (1991), «Convergence across states and regions», Brookings Papers on Economic Activity I, σ (1992), «Convergence», Journal of Political Economy, τόμ. 100, σ Baumol, W.J. (1986), «Productivity growth, convergence and welfare what the long-run data show», American Economic Review, τόμ. 76, τχ. 5 (Δεκέμβριος), σ Capello, R. και Nijkamp, P. (επιμ.), (2009), Handbook of Regional Growth and Development Theories, Edward Elgar. Cheshire P και Duranton, G. (2004), «Recent developments in urban and regional economics», The International Library of Critical Writings in Economics (182), Edward Elgar Publishing. Chatterji, M. και Dewhurst, J. (1996), «Convergence clubs and relative economic performance in Great Britain, », Regional Studies, τόμ. 30, τχ. 1(Φεβρουάριος), σ Combes P.-P., Duranton G. και Gobillon L. (2011), «The identification of agglomeration economies», Journal of Economic Geography, τ. 11, σ De la Fuente, A. (2000), «Convergence across countries and regions: Τheory and empirics», EIB Papers, τόμ. 5, τχ. 2, σ

18 40 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Dicken P. και Lloyd P. (1990), Location in Space: Theoretical perspectives in Economic Geography, Harper Collins Publishers, Νέα Υόρκη. Duranton, G. και Puga, D. (2004), «Micro-foundations of urban agglomeration economies», στο Henderson, J.V. και Thisse, J.-F. (επιμ.), Handbook of Urban and Regional Economics, North-Holland, Άμστερνταμ, τ. 4, σ European Commission/EC (1999), Sixth Periodic Report on the Social and Economic Situation and Development of the Regions in the European Union, Office for Official Publications of the European Communities, Λουξεμβούργο. (2004), A New Partnership for Cohesion: Convergence, Competitiveness, Cooperation, Office for Official Publications of the European Communities, Λουξεμβούργο. Fagerderg, J. και Verspagen, B. (1996), «Heading for divergence? Regional Growth in Europe reconsidered», Journal of Common Market Studies, 34(3), σ Fischer, M. και Nijkamp, P. (επιμ.), (2014), Handbook of Regional Science, Springer. Fleming, J. (1955), «External economies and the doctrine of balanced growth», Economic Journal, τόμ. 65, σ Fujita, M. (1993), «Monopolistic competition and urban systems», European Economic Review, τόμ. 37, σ Fujita M. και Krugman P. (2004), «The new economic geography: Past, present and the future», Papers in Regional Science, τ. 83, σ Fujita M., Krugman P. και Venables A. (1999), The Spatial Economy: Cities, Regions and International Trade, The MIT Press, Cambridge MA. Funke, M. (1995), «Europe s monetary Future one market, one money», Discussion Paper No. DP 1-95, Centre for Economic Forecasting, London Business School. Henderson V. (1983), «Industrial bases and city sizes», American Economic Review, τόμ. 73, 2, σ (1986), «Efficiency of resource usage and city size», Journal of Urban Economics, τόμ. 19, τχ. 1, σ (1988), Urban Development, Oxford University Press. Hirschman, A. (1958), The strategy of economic development, Yale University Press, New Haven, Κονέκτικατ. Hurst, C., Thisse, J.F. και Vanhoudt, P. (2000), «What diagnosis for Europe s ailing regions», EIB Papers, τόμ. 5, τχ. 1, σ Krugman, P. (1991), «Increasing returns and economic geography», Journal of Political Economy, τόμ. 99, σ (1993α), «Towards a counter counterrevolution in Development Theory»,

19 ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / 41 Proceedings of the World Bank Annual Conference on Development Economics, The World Bank, σ (1993β), «On the number and location of cities», European Economic Review, τόμ. 37, σ (1995), Development, Geography and Economic Theory, The MIT Press, Cambridge MA. Lewis, A. (1955), The theory of economic growth, Allen and Unwin, Λονδίνο. Molle, W. και Boeckhout, S. (1995), «Economic Disparity under Conditions of Integration A Long Term View of the European Case», Papers in Regional Science, τόμ. 74, τχ. 2 (Απρίλιος). Moomaw, R.L. (1981), «Productivity and city size», Quarterly Journal of Economics, τόμ. 96, σ Moroney, J. και Walker, J. (1966), «A regional test of the Heckscher Ohlin hypothesis», Journal of Political Economy, τόμ. 45, τχ. 5, σ Myrdal, G. (1957), Economic Theory and Underdeveloped Regions, Hutchinson. Nakamura, R. (1985), «Agglomeration economies and urban manufacturing industries: Α case of Japanese cities», Journal of Urban Economics, τόμ. 17, σ OECD (2009), How Regions Grow: Trends and Analysis, OECD Publishing. (2015), The Petropolitan Century: Understanding urbanization and its Consequences, OECD Publishing, Παρίσι. Petrakos, G. και Saratsis, G. (2000), «Regional inequality in Greece», Papers in Regional Science, τόμ. 79, σ Petrakos, G., Mayer, G. και Gorzelak, G. (2000), «The new economic geography of Europe», στο Petrakos, Maier και Gorzelak (επιμ.), Integration and Transition in Europe: The Economic Geography of Interaction, Routledge, Λονδίνο, σ Petrakos, G. (2000), «The spatial impact of East-West integration in Europe», στο Petrakos, Maier και Gorzelak (επιμ.), Integration and Transition in Europe: The Economic Geography of Interaction, Routledge, Λονδίνο, σ (2001), «Patterns of regional inequality in transition economies», European Planning Studies, τόμ. 9, τχ. 3, σ Perroux, F. (1955), «Note sur la notion de pole de croissance», Economie Appliquee, τόμ. 7, σ (1970), «A note on the concept of growth poles», στο D. McKee, R. Dean και W. Leahy (επιμ.), Regional Economics Theory and Practice, Free Press, σ Puga, D. (2010), «The magnitude and causes of agglomeration economies», Journal of Regional Science, 50(1), σελ Rodriguez-Pose, A. (1999), «Convergence or divergence? Types of regional

20 42 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ responses to socio-economic change in Western Europe», Tijdschrift voor Economische en Sociale Geografie, τόμ. 90, τχ. 4, σ Pike, A., Rodriquez-Pose, A. και Tomaney, J. (2006), Local and Regional Development, Routledge, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Romer, P. (1986), «Increasing returns and long-run growth», Journal of Political Economy, τόμ. 94, τχ. 5, σ Rosenstein-Rodan, P. (1943), «Problems of industrialization of Eastern and Southeastern Europe», Economic Journal, τόμ. 53, σ Sala-i-Martin X. (1996), «Regional cohesion: evidence and theories of regional growth and convergence», European Economic Review, 40: Segal, D. (1976), «Are there returns of scale in city size?», Review of Economics and Statistics, τόμ. 89, σ Solow, R. (1956), «A contribution to the theory of economic growth», Quarterly Journal of Economics, τόμ. 70, τχ. 1, σ Thisse, J.F. (2000), «Agglomeration and regional imbalance: Why and is it bad?», EIB Papers, τόμ. 5, τχ. 2, σ Williamson J. (1965), «Regional inequalities in the process of national development: A description of patterns», Economic Development and Cultural Studies, 13(4), σ Ελληνόγλωσση Πετράκος, Γ. (1993), «Η κινητικότητα της εργασίας στο χώρο και η ανεργία των αστικών κέντρων: Από τα νεοκλασικά στα πιθανολογικά υποδείγματα», στο Π. Γετίμης, Γ. Καυκαλάς και Ν. Μαραβέγιας, Αστική και περιφερειακή ανάπτυξη Θεωρία, μεθοδολογία, πολιτική, Θεμέλιο, σ

ΔΙΑΛΕΞΗ 11: Νέα Οικονομική Γεωγραφία

ΔΙΑΛΕΞΗ 11: Νέα Οικονομική Γεωγραφία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 11: Νέα Οικονομική Γεωγραφία Δρ. Βασίλης Τσέλιος

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Πόροι και Διεθνές Εμπόριο Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Το Υπόδειγμα Heckscher Ohlin Η θεωρία των Heckscher Ohlin υποθέτει ότι όλοι οι συντελεστές παραγωγής μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου 1. Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Εισαγωγικά: Οι κατευθύνσεις του Σύγχρονου Εμπορίου B. Η Παραδοσιακή Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Οι Εμποροκράτες Adam Smith: Απόλυτο Πλεονέκτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΧΩΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Ι. ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Οι κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές επηρεάζουν τον χώρο. Ο Χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αστικά και περιφερειακά οικονομικά υποδείγματα και μέθοδοι... 37

Περιεχόμενα. Αστικά και περιφερειακά οικονομικά υποδείγματα και μέθοδοι... 37 Περιεχόμενα Εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή, Δημήτρης Σκούρας....................... 23 Εισαγωγή................................................................................ 25 Η λογική και η οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο. Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Πόροι και Διεθνές Εμπόριο Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Το Υπόδειγμα Heckscher Ohlin Η θεωρία των Heckscher Ohlin υποθέτει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 9: Νεοκλασικές Θεωρίες Μεγέθυνσης

ΔΙΑΛΕΞΗ 9: Νεοκλασικές Θεωρίες Μεγέθυνσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9: Νεοκλασικές Θεωρίες Μεγέθυνσης Δρ. Βασίλης Τσέλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Εισαγωγή Μέρος Πρώτο: Αστικά και Περιφερειακά Οικονομικά Υποδείγματα και Μέθοδοι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Χωροθέτηση δραστηριοτήτων: η χωροθέτηση της επιχείρησης στη θεωρία 1. 1 Εισαγωγή 1.2 Κλασικά και νεοκλασικά υποδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 5: Συναρτήσεις παραγωγής (κεφάλαιο 2, Πολύζος Σεραφείμ) Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Κεφάλαιο 3 ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του απλού νεοκλασικού υποδείγματος οικονομικής μεγέθυνσης, που παρουσιάστηκε στο Κεφάλαιο, είναι ότι δεν μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο

Πόροι και Διεθνές Εμπόριο Πόροι και Διεθνές Εμπόριο Το Υπόδειγμα των Heckscher Ohlin 1 Το Υπόδειγμα Heckscher Ohlin η θεωρία των Heckscher Ohlin υποθέτει ότι όλοι οι συντελεστές παραγωγής μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Η Νέα Κλασσική Θεώρηση των Οικονομικών Διακυμάνσεων

Η Νέα Κλασσική Θεώρηση των Οικονομικών Διακυμάνσεων Η Νέα Κλασσική Θεώρηση των Οικονομικών Διακυμάνσεων Οικονομικές Διακυμάνσεις Οι οικονομίες ανέκαθεν υπόκειντο σε κυκλικές διακυμάνσεις. Σε ορισμένες περιόδους η παραγωγή και η απασχόληση αυξάνονται με

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 5 Περιφερειακή εξειδίκευση, εμπόριο Modern και ανάλυση Urban and πολλαπλασιαστή Regional Economics Περιεχόμενα Εισαγωγή στις

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφερειακή Επιστήμη.

Η Περιφερειακή Επιστήμη. VII. Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η Περιφερειακή Επιστήμη. Τι είναι; Τι την συνέθεσε; ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι δυνατότητες της περιφερειακής οικονομικής ανάλυσης είναι περιορισμένες. Η φύση των προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή ανάπτυξη- Περιφερειακές ανισότητες. Εισαγωγικές έννοιες

Περιφερειακή ανάπτυξη- Περιφερειακές ανισότητες. Εισαγωγικές έννοιες Περιφερειακή ανάπτυξη- Περιφερειακές ανισότητες. Εισαγωγικές έννοιες «Χωρικές, Οικονομικές, Κοινωνικές και Περιβαλλοντικές Διαστάσεις της Ανάπτυξης και του Σχεδιασμού» Διδάσκων: Ι. Σαγιάς, Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές

Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές Διεθνές εμπόριο και παραγωγικοί συντελεστές Κλασική, Νεοκλασική και σύγχρονη προσέγγιση Προκλασικοί Μερκαντιλισμός Κλασικοί David Ricardo(συγκριτικό πλεονέκτημα) Το αγαθό με το χαμηλότερο κόστος ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...21 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες... 25 1.1 Η Οικονομική Επιστήμη και οι Σχολές Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις μήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Α.Ξ.Ε. και ανταγωνιστικότητα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Ορισμός ανταγωνιστικότητας Σύμφωνα με τους κλασικούς οικονομολόγους

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείγματα Ενδογενούς Οικονομικής Μεγέθυνσης. Εξωτερικότητες από τη Συσσώρευση Φυσικού Κεφαλαίου στην Αποδοτικότητα της Εργασίας

Υποδείγματα Ενδογενούς Οικονομικής Μεγέθυνσης. Εξωτερικότητες από τη Συσσώρευση Φυσικού Κεφαλαίου στην Αποδοτικότητα της Εργασίας Υποδείγματα Ενδογενούς Οικονομικής Μεγέθυνσης Εξωτερικότητες από τη Συσσώρευση Φυσικού Κεφαλαίου στην Αποδοτικότητα της Εργασίας Εκμάθηση από την Εμπειρία και Συσσώρευση Κεφαλαίου η τεχνολογική πρόοδος

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Τεχνολογίας

Οικονομικά της Τεχνολογίας Οικονομικά της Τεχνολογίας Καινοτόμες Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνισμός Κώστας Τσεκούρας Καινοτόμες Επιχειρήσεις και Αγορές Περίγραμμα Επιχειρηματικότητα και Νέες Επιχειρήσεις Καινοτομία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 7: Θεωρίες Διαπεριφερειακού Εμπορίου

ΔΙΑΛΕΞΗ 7: Θεωρίες Διαπεριφερειακού Εμπορίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7: Θεωρίες Διαπεριφερειακού Εμπορίου Δρ. Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου c Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου Διδάσκων: Δρ. Χρίστος Απ. Λαδιάς ΧΩΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (RSAI, ERSA) Οικονομική Κρίση και Πολιτικές Ανάπτυξης και Συνοχής 10ο Τακτικό Επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομολόγοι μελετούν...

Οι οικονομολόγοι μελετούν... Οι οικονομολόγοι μελετούν... Πώς αποφασίζουν οι άνθρωποι. Πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι άνθρωποι. Ποιες δυνάμεις επηρεάζουν την οικονομία συνολικά. Ποιο είναι το αντικείμενο της μακροοικονομικής; Μακροοικονομική:

Διαβάστε περισσότερα

Η επικαιρότητα. της μελέτης. Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υποχώρηση διεθνούς ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες

Η επικαιρότητα. της μελέτης. Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υποχώρηση διεθνούς ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες Η επικαιρότητα Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της μελέτης 0 Υποχώρηση διεθνούς ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες Συνέχιση της διαρθρωτικής κρίσης του κυπριακού τουρισμού Υιοθέτηση του ευρώ Έλλειμμα στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Θεωρητική Προσέγγιση των Αιτίων των Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Η Κλασική Οικονομική Σκέψη και η Μετανάστευση Η Μαρξιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 5-1 Περίγραμμα Παραγωγικές δυνατότητες Επιλέγοντας την αναλογία των εισροών

Διαβάστε περισσότερα

Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής. Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας

Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής. Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Πληθωρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί και Οικονομική Αλλαγή

Θεσμοί και Οικονομική Αλλαγή Θεσμοί και Οικονομική Αλλαγή Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Université de Paris Dauphine Ινστιτούτο Διπλωματίας Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Οι πόλεις δεν έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των πόλεων τόσο μειώνεται ο αριθμός τους. Οι οικισμοί βρίσκονται σε συνεχείς σχέσεις αλληλεξάρτησης, οι οποίες μεταβάλλονται με το χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση Οι χώρες εμφανίζουν μεγέθυνση με πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Οικονομικών Θεωριών. Η οικονομική σκέψη του 20 ου αιώνα

Ιστορία Οικονομικών Θεωριών. Η οικονομική σκέψη του 20 ου αιώνα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ιστορία Οικονομικών Θεωριών Η οικονομική σκέψη του 20 ου αιώνα ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΑΠ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Υποψ. Διδ. ΒΟΛΟΣ 2017 1 Irving Fischer (1867-1947) Ποσοτική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι αναπτυξιακές επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα µε τη χρήση δεικτών προσπελασιµότητας

Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι αναπτυξιακές επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα µε τη χρήση δεικτών προσπελασιµότητας Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι αναπτυξιακές επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα µε τη χρήση δεικτών προσπελασιµότητας Μανόλης Τρανός Επιβλέπων καθ. Γ. Πετράκος Ο ΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Οικονομική της Τεχνολογίας Διάλεξη 6 η: Οικονομική Θεωρία και το Ζήτημα της Τεχνολογικής Αλλαγής: & II 1 Ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης

Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης Εξωτερικότητες από τη Συσσώρευση Φυσικού Κεφαλαίου, Συσσώρευση Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, και Παραγωγή Νέων Ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σχέση Μεταξύ Ανεργίας και Πληθωρισμού. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σχέση Μεταξύ Ανεργίας και Πληθωρισμού. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σχέση Μεταξύ Ανεργίας και Πληθωρισμού Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Η Κεϋνσιανή Προσέγγιση Η πιο διαδεδομένη

Διαβάστε περισσότερα

Η επισωρευτική διαδικασία μεγέθυνσης των Ευρωπαικών περιφερειών

Η επισωρευτική διαδικασία μεγέθυνσης των Ευρωπαικών περιφερειών Η επισωρευτική διαδικασία μεγέθυνσης των Ευρωπαικών περιφερειών Αλεξανδράκης Αλέξανδρος Τμήμα Λογιστικής Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών alex@eiser.gr Αλεξιάδης Στυλιανός Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεϋνσιανές Προσεγγίσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης. Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 3 η Διάλεξη

Κεϋνσιανές Προσεγγίσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης. Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 3 η Διάλεξη Κεϋνσιανές Προσεγγίσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 3 η Διάλεξη Kldor (97), Dixon nd Thirlwll (975) Kldor: Η αύξηση του κατά κεφαλή προϊόντος μιας περιφέρειας προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 3: Το Περιφερειακό Πρόβλημα (κεφάλαιο 1, Πολύζος Σεραφείμ) Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : ανέπτυξε τη θεωρία περί «άνισης ανταλλαγής». Η θεωρία του αποτελεί μέρος μιας πιο λεπτομερούς ερμηνείας της μεταπολεμικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ............................................... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Θεωρίες περιφερειακών ανισοτήτων Μια σύντομη παρουσίαση...................... 21 1.1 Εισαγωγή...........................................

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική. Αναπτύχθηκε ως ξεχωριστός κλάδος: Γιατί μελετάμε ακόμη την. Μακροοικονομική Θεωρία και

Μακροοικονομική. Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική. Αναπτύχθηκε ως ξεχωριστός κλάδος: Γιατί μελετάμε ακόμη την. Μακροοικονομική Θεωρία και Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Εισαγωγή: με τι ασχολείται Ποια είναι η θέση της μακροοικονομικής σήμερα; Χρησιμότητα - γιατί μελετάμε την μακροοικονομική θεωρία; Εξέλιξη θεωρίας και σχέση με την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Τα Υποδείγματα Οικονομικής Μεγέθυνσης

Κεφάλαιο 2. Τα Υποδείγματα Οικονομικής Μεγέθυνσης Κεφάλαιο 2 Τα Υποδείγματα Οικονομικής Μεγέθυνσης Σχεδιάστηκαν για τις αναπτυγμένες χώρες Περιγράφουν την οικονομία με μαθηματικές σχέσεις (μαθηματικά υποδείγματα) Πρόκειται, κατά κανόνα, για μονο-τομεακά

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Το Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου με Συναρτήσεις Παραγωγής και Χρησιμότητας Cobb Douglas Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία,

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι και Διεθνές Εµπόριο. Το Υπόδειγµα των Heckscher Ohlin

Πόροι και Διεθνές Εµπόριο. Το Υπόδειγµα των Heckscher Ohlin Πόροι και Διεθνές Εµπόριο Το Υπόδειγµα των Heckscher Ohlin 1 Το Υπόδειγµα Heckscher Ohlin η θεωρία των Heckscher Ohlin υποθέτει ότι όλοι οι συντελεστές παραγωγής µπορούν να µετακινηθούν µεταξύ των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 19 Οδηγός περιήγησης 25 Πλαίσια 28 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 35 Βιογραφικά συγγραφέων 36 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 37 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Οι οικονομολόγοι έχουν μελετήσει διεξοδικά την λειτουργία της πολυεθνικής επιχείρησης και η σχετική βιβλιογραφία ξεκινά ουσιαστικά στις

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου c Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου Διδάσκων: Δρ. Χρίστος Απ. Λαδιάς ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Νέου Προγράμματος: «ΜΒΑ (Διοίκησης Επιχειρήσεων) με Εξειδίκευση τη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική Εξ Αποστάσεως»

Έκθεση Νέου Προγράμματος: «ΜΒΑ (Διοίκησης Επιχειρήσεων) με Εξειδίκευση τη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική Εξ Αποστάσεως» Έκθεση Νέου Προγράμματος: «ΜΒΑ (Διοίκησης Επιχειρήσεων) με Εξειδίκευση τη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική Εξ Αποστάσεως» β) Συνημμένο 1: Δείγμα Οδηγού Σπουδών ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Πρόλογος Ευχαριστίες Βιογραφικά συγγραφέων ΜΕΡΟΣ 1 Εισαγωγή 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία 1.1 Πώς αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι τις επιλογές 1.2 Τα οικονομικά ζητήματα 1.3 Σπανιότητα και ανταγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

Η χωρική διασπορά και η θέση των οικισμών

Η χωρική διασπορά και η θέση των οικισμών Η χωρική διασπορά και η θέση των οικισμών Η κατανομή των πόλεων στο γεωγραφικό χώρο έχει ορισμένα χαρακτηριστικά Μέγεθος πόλεων Αριθμός πόλεων Σχέση αριθμού και μεγέθους πόλεων Κυρίαρχη πόλη 1 ο επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σταδιακή Προσαρμογή του Επιπέδου Τιμών. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σταδιακή Προσαρμογή του Επιπέδου Τιμών. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σταδιακή Προσαρμογή του Επιπέδου Τιμών Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Η Κεϋνσιανή Προσέγγιση Η πιο διαδεδομένη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου c Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου Διδάσκων: Δρ. Χρίστος Απ. Λαδιάς ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ERSA ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (RSAI, ERSA) Οικονομική Κρίση και Πολιτικές Ανάπτυξης και Συνοχής 10ο Τακτικό Επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ. Θεωρία και Πολιτική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ. Θεωρία και Πολιτική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ Θεωρία και Πολιτική Παντελής Καλαϊτζιδάκης Σαράντης Καλυβίτης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην οικονομική μεγέθυνση Ορισμός της οικονομικής μεγέθυνσης 15 Μια σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία. Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες;

Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία. Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες; Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες; Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Ένα Βραχυχρόνιο Υπόδειγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΙIΙ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ

ΜΕΡΟΣ ΙIΙ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙIΙ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ Κεφάλαιο 13 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ Εισαγωγή Στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου θα εξεταστούν τα θέματα της οικονομικής μεγέθυνσης από γενικότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συγκρότηση της ΟΓ Βασικά ερωτήματα που θέτει η ΟΓ Οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και οι γεωγραφικές τους διαστάσεις Η παραδοσιακή κυριαρχία της Βιομηχανικής Γεωγραφίας και οι σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14 Αξιοπιστία, Πληθωρισµός και Νοµισµατική Πολιτική

Κεφάλαιο 14 Αξιοπιστία, Πληθωρισµός και Νοµισµατική Πολιτική Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναµική Μακροοικονοµική, Αθήνα 2013 Κεφάλαιο 14 Αξιοπιστία, Πληθωρισµός και Νοµισµατική Πολιτική Στο κεφάλαιο αυτό αναλύουµε τον προσδιορισµό του πληθωρισµού και της ανεργίας ισορροπίας,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 4.1 : Eργασιακά χαρακτηριστικά Εργατικό δυναµικό (άτοµα)

Πίνακας 4.1 : Eργασιακά χαρακτηριστικά Εργατικό δυναµικό (άτοµα) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 4.1 Απασχόληση σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ Το συνολικό εργατικό δυναµικό της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. το 1991 ανέρχεται σε 217.828 άτοµα εκ των οποίων 17.111 είναι άνεργοι, ποσοστό 7,85%

Διαβάστε περισσότερα

Made in Greece: τι σημαίνει το Ελληνικό προϊόν για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία. Γεώργιος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Made in Greece: τι σημαίνει το Ελληνικό προϊόν για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία. Γεώργιος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Made in Greece: τι σημαίνει το Ελληνικό προϊόν για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία Γεώργιος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βραβεία Made in Greece Για προϊόντα και επιχειρήσεις που παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 2: Ζήτηση Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδόσιος Παλάσκας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Τσάμπρα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας Χρυσόστομος Στοφόρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θεοδόσιος Παλάσκας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Τσάμπρα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας Χρυσόστομος Στοφόρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Θεοδόσιος Παλάσκας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Τσάμπρα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας Χρυσόστομος Στοφόρος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Οικονομική κρίση και πολιτικές ανάπτυξης και συνοχής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Η συνολική οικονομική δραστηριότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που

Διαβάστε περισσότερα

Το Βασικό Νεοκλασικό Υπόδειγμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Υπόδειγμα Solow) Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 1 η Διάλεξη

Το Βασικό Νεοκλασικό Υπόδειγμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Υπόδειγμα Solow) Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 1 η Διάλεξη Το Βασικό Νεοκλασικό Υπόδειγμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (Υπόδειγμα Solow) Περιφερειακή οικονομική 3 η ενότητα 1 η Διάλεξη 1 Ένας χάρτης πλοήγησης στις θεωρίες περιφερειακής ανάπτυξης Τα νεοκλασικά υποδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης

Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης Αθήνα, 6 Μαρτίου 2015 Πέτρος Μηγιάκης Δ/νση Οικονομικής Ανάλυσης και

Διαβάστε περισσότερα

«Στρατηγική Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού των Επιχειρήσεων» Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ

«Στρατηγική Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού των Επιχειρήσεων» Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ «Στρατηγική Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού των Επιχειρήσεων» Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ Γιατί χρειαζόμαστε μία στρατηγική ανάπτυξης δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2.1 Ιστορική Αναδρομή Σε ένα άρθρο με μεγάλη επιρροή, ο Nicholas Kaldor (1961) διετύπωσε τη σκέψη ότι ένας θεωρητικός οικονομολόγος θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου c Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης Διαλέξεις Μαθήματος Οικονομική Γεωγραφία Ε Εξαμήνου Διδάσκων: Δρ. Χρίστος Απ. Λαδιάς Η ΧΩΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγμα του Ricardo με τα Υποδείγματα των Εξειδικευμένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ. Α. Μπαρτζώκας 29 Μαρτίου 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ. Α. Μπαρτζώκας 29 Μαρτίου 2009 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Α. Μπαρτζώκας 29 Μαρτίου 2009 ΣΤΟΧΟΙ Το γνωστικό αντικείµενο της Αναπτυξιακής Οικονοµικής ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Βασικές πηγές στατιστικών στοιχείων σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά του πειράματος

Εναλλακτικά του πειράματος Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες μιας πολιτικής, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σχέση Μεταξύ Ανεργίας και Πληθωρισμού

Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σχέση Μεταξύ Ανεργίας και Πληθωρισμού Το Βασικό Κεϋνσιανό Υπόδειγμα και η Σχέση Μεταξύ Ανεργίας και Πληθωρισμού Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Η Κεϋνσιανή Προσέγγιση Η πιο διαδεδομένη προσέγγιση στην ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Η κατανομή των οικονομικών δραστηριοτήτων και των οικισμών στο χώρο σχετίζεται με τη χωροταξική διάρθρωση της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του παραγωγικού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Συγκριτικό πλεονέκτημα και κόστος ευκαιρίας Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα χρησιμοποιεί τις έννοιες του κόστους ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ O Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στην

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13

Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι διεθνείς συναλλαγές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα... 17 Ι. Η αρχή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων... 17 Α. Κόστος εργασίας και εξειδικεύσεις...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - BOOK PRESENTATIONS

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - BOOK PRESENTATIONS «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 45, Τεύχος 3ο-4ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 45, No 3-4, University of Piraeus ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - BOOK PRESENTATIONS Κ. Ευστρατόγλου, «Ελεύθερη Διακίνηση Εργαζομένων στην

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Μακρο-οικονομική: Εισαγωγή στην Μακροοικονομία Διδάσκων: Μποζίνης Η. Αθανάσιος Οικονομική παγκοσμιοποίηση και άνιση ανάπτυξη Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Πάντειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα με ένα συντελεστή (συνέχεια) 1. Ο μόνος σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; 1 Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Οικονομικής Γεωγραφίας - Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Οικονομικής Γεωγραφίας - Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Οικονομικής Γεωγραφίας - Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Ερωτήσεις 1. Εάν ο δείκτης συνεκτικότητας (β) ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ TOY ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ TOY ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ TOY ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Πηγή: Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και

Διαβάστε περισσότερα

ύο διαπιστώσεις: - διαφορές στα προϊόντα - διαφορές στις χώρες

ύο διαπιστώσεις: - διαφορές στα προϊόντα - διαφορές στις χώρες 1.ΤΟ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΤΩΝ HECKSCHER OHLN Heckscher Ohlin: Οι διαφορές στην αφθονία των πόρων ως πηγή του ιεθνούς Εµπορίου Το βασικό ερώτηµα: γιατί υπάρχουν διαφορές στο κόστος ευκαιρίας από χώρα σε χώρα; ύο διαπιστώσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Υπόδειγμα IS/LM Στο υπόδειγμα IS/LM εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 6: Παραγωγή. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 6: Παραγωγή. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 6: Παραγωγή Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Ενότητα 3: Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Θεωρητικές προσεγγίσεις Γεώργιος Μιχαλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 3 Η χωρική κατανομή των δραστηριοτήτων Περιεχόμενα Διακριτική τιμολόγηση, περιοχές αγοράς και κόστη απόστασης Αστικές ιεραρχίες

Διαβάστε περισσότερα