Φυτοτεχνικά Έργα Για την Αποκατάσταση Της Όχθης Των Ρεμάτων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φυτοτεχνικά Έργα Για την Αποκατάσταση Της Όχθης Των Ρεμάτων"

Transcript

1 Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φυτοτεχνικά Έργα Για την Αποκατάσταση Της Όχθης Των Ρεμάτων Bioengineering Techniques for Streambank Restoration A Review of Central European Practices Martin Donat Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

2 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

3 Πρόλογος Η χρήση των φυτών για να την προστασία των οχθών των ρευμάτων, των λιμνών και των παραλιών είναι πολύ παλιά. Από τον μεσαίωνα ήδη, οι όχθες των καναλιών στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες σταθεροποιούνταν με ιτιές. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων στα ρέματα των Άλπειων, είχαν χρησιμοποιηθεί κατασκευές από ξυλεία, λίθους και φυτικά είδη. Μόλις στο πρώτο μισό του 20 αιώνα, αυτές οι παλαιές μέθοδοι έχουν ξανά ανακαλυφθεί και έχουν βελτιωθεί με νέες τεχνικές και βιολογικές γνώσεις. Σήμερα, υπάρχουν ποικίλες βιοτεχνικές μέθοδοι κατάλληλες για διαφορετικές περιπτώσεις και απαιτήσεις. Τα φυτοτεχνικά έργα είναι μέρος της γεωτεχνικής και υδραυλικής εφαρμοσμένης μηχανικής και βοηθούν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των κλασσικών επιστημονικών κλάδων της εφαρμοσμένης μηχανικής, της διαχείρισης της χρήσης των εδαφών, της αρχιτεκτονικής του τοπίου και των βιολογικών επιστημών.

4 Ορισμοί των Φυτοτεχνικών Έργων Τα φυτοτεχνικά έργα βασίζονται στη γνώση της βιολογίας και χρησιμοποιούνται στη κατασκευή γεωτεχνικών και υδραυλικών έργων που έχουν ως σκοπό την εξασφάλιση των ασταθών κλιτυών και της όχθης των ρεμάτων. Ως υλικά χρησιμοποιούνται ολόκληρα φυτά ή μέρη αυτών σε συνδυασμό με άλλα (νεκρά) δομικά υλικά για την εξασφάλιση ασταθών θέσεων. Δεν αντικαθιστούν την παραδοσιακή υδραυλική ή γεωτεχνική μηχανική (π.χ. γεωυφάσματα, ή σκυρόδετα φράγματα), αλλά συμπληρώνουν και βελτιώνουν τις τεχνικές μεθόδους της εφαρμοσμένης μηχανικής. Ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο υλικό και το σκοπό των κατασκευών μπορούμε να ταξινομήσουμε τις τεχνικές ως εξής: 1. Μέθοδοι προστασίας επιφάνειας (μέθοδοι κάλυψης). 2. Μέθοδοι σταθεροποίησης που χρησιμοποιούν ζωντανό φυτικό υλικό. 3. Μέθοδοι που συνδυάζουν νεκρό και ζωντανό υλικό. 4. Συμπληρωματικές μέθοδοι. 5. Τεχνικές κατασκευές υποστήριξης από αδρανή υλικά.

5 Πλεονεκτήματα των φυτοτεχνικών έργων Τεχνικά πλεονεκτήματα: 1. Προστασία ενάντια στην επιφανειακή διάβρωση. 2. Αύξηση της σταθερότητας των κλιτυών χάρη στην ενίσχυση και στη στράγγιση του εδάφους που προσφέρει το ριζικό σύστημα. 3. Προστασία ενάντια στις καταπτώσεις και στον άνεμο. Περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα: 1. Ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, προάγοντας κατά συνέπεια την αύξηση. 2. Βελτίωση των συνθηκών της εδαφικής υγρασίας μέσω της κατακράτησης, της εξατμοδιαπνοής και της αποθήκευσης 3. Βελτίωση του εδάφους και σχηματισμός επιφανειακού εδάφους. 4. Βελτίωση και φροντίδα βιοτόπων.

6 Πλεονεκτήματα των φυτοτεχνικών έργων Οικονομικά πλεονεκτήματα: 1. Μικρή δαπάνη κατασκευής και συντήρησης. 2. Δημιουργία περιοχών για γεωργική και ψυχαγωγική χρήση. Αισθητικά πλεονεκτήματα: 1. Οι κατασκευές είναι προσαρμοσμένες στο τοπίο. 2. Το τοπίο γίνεται πιο ελκυστικό.

7 Β. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΘΙΕΣ ΖΩΝΕΣ

8 Χαρακτηριστικά της παρόχθιας βλάστησης Οι παρόχθιες ζώνες είναι μεταβατικές περιοχές μεταξύ του νερού και του εδάφους, και οι δύο είναι οικότοποι πλούσιοι σε οικολογικά στοιχεία. Η βλάστηση είναι ένα στοιχείο κλειδί στις παρόχθιες ζώνες και έχει πολυάριθμες λειτουργίες: (α) Η βλάστηση ρυθμίζει το μικροκλίμα των ρευμάτων. (β) Εξασφαλίζει τη σταθερότητα των οχθών. (γ) Η παρόχθια βλάστηση δημιουργεί χερσαίους βιότοπους. (δ) Είναι πηγή τροφής για την υδρόβια και την χερσαία ζωή. Η επίδραση της παρόχθιας βλάστησης στη ταχύτητα ροής

9 Μηχανικές και υδρολογικές ιδιότητες των φυτών Υδρολογικές ιδιότητες: 1. Κατακράτηση στο φύλλωμα (μειώνει τη ποσότητα της βροχής που φτάνει στο έδαφος με την προσρόφηση και την εξάτμιση). 2. Η διηθητική ικανότητα του εδάφους αυξάνεται λόγω της τραχύτητας και της διαπερατότητας της επιφάνειας του εδάφους. 3. Η διαπνοή του νερού που λαμβάνεται από τις ρίζες μειώνει την πίεση του ύδατος των πόρων. 4. Ρηγμάτωση του εδάφους από τις ρίζες (οι ρωγμές αυξάνουν τη διαπερατότητα). Μηχανικές ιδιότητες: 1. Η αντοχή του εδάφους σε διατμητικές τάσεις ενισχύεται από τις ρίζες. 2. Αγκύρωση του επιφανειακού εδάφους σε σταθερά στρώματα (στήριξη και συγκράτηση). 3. Αύξηση της υπερφόρτισης λόγω του βάρος της βλάστησης (αυξάνονται οι ωθήσεις γαιών). 4. Δυνάμεις που προκαλούνται από τον άνεμο μεταβιβάζονται στο έδαφος μέσω της βλάστησης (επίδραση μοχλοβραχίονα). 5. Μείωση της διάβρωσης από τους πυκνούς ριζικούς ιστούς.

10 Μηχανικές και υδρολογικές ιδιότητες των φυτών Αύξηση της υπερφόρτισης λόγω του βάρος της βλάστησης.

11 Μηχανικές και υδρολογικές ιδιότητες των φυτών Η θέση της κρίσιμης επιφάνειας ολίσθησης καθορίζει εάν η ενίσχυση από τις ρίζες επιδρά ή όχι στη σταθερότητα των κλίσεων. Υπάρχουν τέσσερις γενικές περιπτώσεις για επιφάνειες ολίσθησης παράλληλες στην επιφάνεια του εδάφους:

12 Μηχανικές και υδρολογικές ιδιότητες των φυτών Τύπος A: Ενισχύεται ένα λεπτό επιφανειακό στρώμα, αλλά οι ρίζες δεν μπορούν να διαπεράσουν τον συμπαγή βράχο. Το όριο μεταξύ των δύο στρωμάτων είναι το πιο αδύναμο και μπορεί να συμβεί ολίσθηση. Τύπος B: Παρόμοιος με τον τύπο Α, τα φυτά ενισχύουν το επιφανειακό στρώμα αλλά και το δένουν στις ρωγμές του υποκείμενου στρώματος. Τύπος C: Το ριζικό σύστημα συνδέει ένα παχύ επιφανειακό στρώμα με μια μεταβατική ζώνη προς συμπαγές βραχώδες στρώμα. Με την αγκύρωση του επιφανειακού εδάφους με μια πυκνότερη μεταβατική ζώνη που έχει υψηλότερη αντοχή σε διατμητικές τάσεις, αυξάνεται η σταθερότητα της πλαγιάς. Τύπος D: Οι ρίζες «επιπλέουν» σε ένα βαθύ επιφανειακό στρώμα και συμβάλλουν μετά βίας στη σταθερότητα της πλαγιάς.

13 Ενίσχυση του εδάφους από τις ρίζες των φυτών. (α) χαρακτηριστικά ριζικού όγκου. Ένα από τα ευχερέστερα μέτρα που χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η γενετική ικανότητα συγκράτησης του εδάφους ενός συγκεκριμένου ριζικού συστήματος είναι ο λόγος του όγκου της ρίζας προς τον όγκο του υπέργειου τμήματος. Είδος φυτού Λόγος όγκων Ρίζας/βλαστών Είδος φυτού Λόγος όγκων Ρίζας/βλαστών Salix glabra 2.4 Anus viridis 1.5 Viburnum lantana 2.3 Fraxinus excelsior 1.5 Erica carnea 2.0 Acer pseudoplantanus 1.1 Salix eleagnos 1.8 Populus tremula 1.1 Salix nigricans 1.8 Salix alba 0.5 Salix purpurea 1.5 Populus nigra 0.4 Equisetum arvense 5.5 Festuca ovina 1.1 Rumex scutatus 5.0 Carex flacca 0.6 Petasites paradoxus 1.4 Calamagrostis epig. 0.5

14 Ενίσχυση του εδάφους από τις ρίζες των φυτών. (β) χαρακτηριστικά ριζικού συστήματος. Αν και ο τύπος του ριζικού συστήματος και τα βασικά χαρακτηριστικά του καθορίζονται γενετικά, η πραγματική κατανομή του και ορισμένα επιπλέον χαρακτηριστικά του εξαρτώνται από τις τοπικές συνθήκες. Οι εξωτερικοί παράγοντες με πιθανή επίπτωση στην αύξηση των ριζών είναι: Τοπικές εδαφικές συνθήκες. Υψόμετρο και γεωγραφικό πλάτος. Διαθεσιμότητα ύδατος και θρεπτικών ουσιών (δηλ., αιτίες χημειοτροπισμού και υδροτροπισμού). Κλιματολογικοί παράγοντες. Παράγοντες παρεμπόδισης της αύξησης (συμπαγή εδαφικά στρώματα, στρώματα με τοξικές ουσίες). Εποχιακές διακυμάνσεις (διαφορετικοί κύκλοι ανάπτυξης της ρίζας και των βλαστών).

15 Ενίσχυση του εδάφους από τις ρίζες των φυτών. (γ) Παράμετροι ριζικής ισχύος. Η αντοχή των ριζών σε εφελκυσμό εξαρτάται από το είδος του φυτού, τη διάμετρο της ρίζας, την ηλικία, τις τοπικές συνθήκες (π.χ. υγρασία) και την εποχή. Η αντοχή σε εφελκυσμό μειώνεται συνήθως με την αύξηση της διαμέτρου. Ομάδες Φυτών Γράστεις Πόες Ξυλώδη φυτά Μέση αντοχή σε εφελκυσμό 5-10 MN/m MN/m MN/m 2 (max. 160) Η αύξηση της αντοχής του εδάφους στις διατμητικές τάσεις με την αύξηση της περιεκτικότητας του σε βιομάζα (ξηρό βάρος των ζωντανών ριζών ανά όγκο εδάφους) έχει βρεθεί ότι κατά προσέγγιση είναι γραμμική. Μετά την κοπή των δέντρων και των θάμνων, η ζωντανή μάζα της ρίζας και η αντοχή σε διάτμηση περιορίζεται γρήγορα. Όταν αναγεννηθεί μια θαμνοσυστάδα, η αντοχή σε διάτμηση επανέρχεται περίπου στα τρία τέταρτα της αρχικής τιμής.

16 Ενίσχυση του εδάφους από τις ρίζες των φυτών. (δ) άλλα κριτήρια επιλογής των φυτών. Η επιλογή των φυτών για τα φυτοτεχνικά έργα δεν εξαρτάται μόνο από τα χαρακτηριστικά της αντοχής της ρίζας αλλά και από παράγοντες όπως: Οικολογικό εύρος (από άποψη φυτοκοινωνική και φυτογεωγραφική) Διαδοχή. Πολλαπλασιασμός, Αναγέννηση. Ιδιότητες αύξησης (ταχύτητα και πορεία αύξησης, συμπεριφορά κατά τη πρώιμη αύξηση). Ποιότητα εδαφικής σταθεροποίησης και συγκράτησης του ριζικού συστήματος. Φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους. Κλιματολογικοί παράγοντες. Άλλες βιοτικές απόψεις (εκτιμήσεις τοξικότητας, κ.λπ.) Η μελέτη των γενικών χαρακτηριστικών των φυτών εξασφαλίζει ότι επιλέγεται μόνο το κατάλληλο φυτικό υλικό για μια ορισμένη περιοχή και μια ορισμένη μέθοδο κατασκευής.

17 Γ. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

18 Κατασκευή Κλαδοστρωμάτων Στα κλαδοστρώματα, η επιφάνεια των πρανών καλύπτεται εντελώς με ένα πυκνό στρώμα από μεγάλου μήκους, ζωντανούς κλάδους ή βέργες μοσχευμάτων (συνήθως ιτιές) (όχι κοντύτερες από 1.5 μ). Το στρώμα των κλάδων και των βεργών καλύπτεται με επιφανειακό χώμα ώστε να διευκολυνθεί η ριζοβόληση. Εν μέρει, η βάση των χοντρών κλάδων πρέπει να καλύπτεται με χώμα, και να φθάνει στη στάθμη του νερού του ρεύματος. Οι βάσεις εξασφαλίζονται με κλαδοδέματα, πασσάλους, συρματόπλεγμα ή με λιθοσωρούς ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ρέματος. Οι βέργες και οι κλάδοι τοποθετούνται κάθετα ή υπό γωνία 20 ο. Εάν το μήκος των βεργών ή των κλάδων δεν είναι επαρκές για να καλύψει ολόκληρο το πρανές, οι βέργες του χαμηλότερου στρώματος πρέπει να επικαλύπτουν το ανώτερο τουλάχιστον κατά 50 cm. Το στρώμα στερεώνεται στην επιφάνεια με δίκτυο από σύρμα ανά 3/4 έως 1 m, βέργες, κλαδοδέματα ή συρματόπλεγμα.

19 Κατασκευή Κλαδοστρωμάτων Πλεονεκτήματα: 1. Άμεσα αποτελέσματα μετά την εγκατάσταση. 2. Αναπτύσσεται πυκνό ριζικό σύστημα και σχηματίζονται πυκνές συστάδες. 3. Ευελιξία στην επιδιόρθωση και την προστασία των οχθών του ρέματος. 4. Υλικό εύκολα διαθέσιμο καθώς η ίδια κατασκευή χρησιμεύει επίσης ως φυτώριο για το νέο φυτικό υλικό. Μειονεκτήματα: 1. Υψηλές απαιτήσεις σε υλικό και εργασία. 2. Απαραίτητη η περιστασιακή αραίωση των συστάδων. 3. Απαιτήσεις σε εργατικά χέρια.

20 Φυτοτεχνικά έργα με τη χρήση γεωυφασμάτων. Τα γεωυφάσματα χρησιμοποιούνται πρώτιστα για τη σταθεροποίηση του χαλαρού επιφανειακού εδαφικού στρώματος μέχρις ότου οι ρίζες της φυτείας μπορέσουν να αναλάβουν Χρησιμοποιούνται όταν επιδιώκεται η φυτική κάλυψη σε μια ομοιόμορφη επιφάνεια, ιδιαίτερα όταν είναι τα πρανή εκτεθειμένα στον κίνδυνο της διάβρωσης και είναι ασταθή (π.χ. κλίσεις >45 ο, διαβρώνονται και κατακρημνίζονται εύκολα). Τα τεμάχια των γεωυφασμάτων τοποθετούνται με μια επικάλυψη περίπου 30 εκατ. σε κάθε πλευρά και σταθεροποιούνται με άγκιστρα ή πασσάλους κάθε m 2. Είναι κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενα υλικά όπως γιούτα, κοκκοφοίνικα, ίνες ξύλου, καλάμι, λινάρι, ή από συνθετικές ίνες κυτταρίνης. Τα γεωυφάσματα για μακροχρόνια ενίσχυση αποτελούνται συνήθως από πολυπροπυλένιο, πολυαιθυλένιο, πολυεστέρα ή πολυαμίδια (νάιλον) ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία. Όλα τα γεωυφάσματα που χρησιμοποιούνται επιφανειακά πρέπει να έχουν ικανοποιητική αντίσταση ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία.

21 Φυτοτεχνικά έργα με τη χρήση γεωυφασμάτων. Πρέπει να ικανοποιούν τις αντικρουόμενες απαιτήσεις των φυτών (πορώδες, λεπτή ύφανση) και των γεωτεχικών απαιτήσεων (συγκράτηση λεπτών υλικών). Η επιλογή των γεωυφασμάτων καθορίζεται και από τις ακόλουθες παραμέτρους: 1. Η κλίση της επιφάνειας που πρόκειται να προστατευτεί.. 2. Εδαφολογικά χαρακτηριστικά 3. Παράγοντες διάβρωσης μέχρι την φύτρωση. 4. Τύπος βλάστησης. 5. Εποχή φύτευσης 6. Η διάρκεια μέχρι την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. 7. Η συρτική δύναμη του νερού (για υδροτεχνική χρήση). Οι γεωκυψέλες είναι στρώματα τριών διαστάσεων κατασκευασμένες από συγκολλημένες ταινίες από συνθετικά νήματα (π.χ. νάιλον, πάχους 5-30 χιλ.). Οι κυψέλες γεμίζουν με (οργανικό) εδαφικό υλικό. Τα φυτά ριζώνουν εύκολα εντός ή διαμέσου αυτών των στρωμάτων.

22 Φυτοτεχνικά έργα με τη χρήση γεωυφασμάτων. Γεωυφάσματα που χρησιμοποιούνται στις διάφορες φυτοτεχνίες μεθόδους: Τύπος Γεωυφάσματος Μέθοδος που χρησιμοποιείται Αδρής ύφανσης (διάστ. Πλέγματος >5 mm) Γεωκυψέλες (αδρές ή λεπτές) Λεπτής ύφανσης (διάστ. πλέγματος 2-5 mm) Ειδικά γεωυφάσματα (διάστ. πλέγματος mm) Συνηθισμένο φλις (διάστ. πλέγματος mm) Συμβατική σπορά επιφανείας Σπορά, υδροσπορά, φύτευση μοσχευμάτων υδροσπορά, φύτευση μοσχευμάτων υδροσπορά Περιορισμένη υδροσπορά (απαιτείται δοκιμή) Επιλογή γεωυφασμάτων ανάλογα με τη χρήση τους: Χρήση γεωυφάσματος Ενίσχυση επιφανειακού εδάφους και ριζικού συστήματος Αντιδιαβρωτική προστασία Φυτοκομικά (συνήθης σπορά, υδροσπορά) υφάσματα, γεωκυψέλες ή παρόμοιο υλικό φλις, γεωκυψέλες Συνηθισμένος τύπος γεωυφάσματος υφάσματα, γεωκυψέλες (περιορισμένη η χρήση γεωυφάσματος λεπτής ύφανσης και μεγάλου πάχους)

23 Φυτοτεχνικά έργα με τη χρήση γεωυφασμάτων. Πλεονεκτήματα: 1. Άμεσα αποτελεσματικά. 2. Τυποποιημένο υλικό και υπολογισμοί. 3. Μπορούν να συνδυαστούν με άλλες τεχνικές. Μειονεκτήματα: 1. Δαπανηρή μέθοδος (υλικά, εργασία). 2. Περιορισμένη χρήση (περιορισμοί από το εδαφικό υλικό, τη κλίση, τα φορτία, τη διαπερατότητα). 3. Το ύψος των κατασκευών με γεωυφάσματα είναι περιορισμένο. Οργανικά γεωπλέγματα Γεωκυψέλες

24 Ξυλαγκαλίδες (Φακελώματα). (Fascines) Δέσμες (Fascines) με φυτικό υλικό που βλαστάνει τοποθετείται σε τάφρους (βάθους: μ: πλάτους: μ). Οι ξυλαγκαλίδες πρέπει να αποτελούνται τουλάχιστον από 5 βέργες, με διάμετρο τουλάχιστον 1 cm η κάθε μια. Εξασφαλίζονται στο έδαφος με πασσάλους (ελαχ. μήκους 1/2 m από ξύλο ή χάλυβα, τοποθετημένοι σε απόσταση μεταξύ τους 3/4 m, και κάθετα στο πρανές). Αντί να τοποθετούνται οι πάσσαλοι κάτω από τις ξυλαγκαλίδες (κατασκευή κατά Hoffmann), σήμερα καρφώνονται διαπερνώντας τις ξυλαγκαλίδες (κατασκευή κατά Käbel). Τέλος, γίνεται επαναπλήρωση των τάφρων με εδαφικό υλικό. Στο μεγαλύτερο ύψος τους οι ξυλαγκαλίδες, και ειδικά στα πλαϊνά τους πρέπει να καλύπτονται με χώμα. Oι ξυλαγκαλίδες που χρησιμοποιούνται για λόγους στράγγισης είναι παχύτερες και τοποθετούνται αμέσως στα κατάντη του πρανούς.

25 Ξυλαγκαλίδες (Φακελώματα). (Fascines) Πλεονεκτήματα: 1. Γρήγορη και απλή κατασκευή. 2. Λίγες μετακινήσεις χώματος. 3. Χρήσιμες για υγρά πρανή ή περιοχές. 4. Απαιτούν λίγες επιδιορθώσεις 5. Προωθούν την εξέλιξη προς τη Klimax. Μειονεκτήματα: 1. Απαιτούνται εύκαμπτοι κλάδοι και ράβδοι. 2. Ευαίσθητες σε κατακρημνίσεις λίθων και σε διατμητικές δυνάμεις. 3. Μικρή εξασφάλιση των βαθύτερων εδαφολογικών στρωμάτων. 4. Έντασης εργασίας.

26 Κλαδοπλέγματα (Wattle fences) Καρφώνονται στο χώμα πάσσαλοι από χάλυβα ή ξύλο (Μήκους 100 cm. και διαμέτρου 3-10 cm.) σε απόσταση μεταξύ τους 1 m. Μεταξύ αυτών των πασσάλων καρφώνονται κοντύτεροι πάσσαλοι (70 εκατ.) από ζωντανό φυτικό υλικό. Κατόπιν πλέκονται εύκαμπτες και ισχυρές βέργες από βλαστάνον υλικό γύρω τους. Τοποθετούνται μαζί τρεις έως επτά βέργες. Τουλάχιστον τα 2/3 του μήκους των πασσάλων πρέπει να είναι μέσα στο χώμα και οι κορυφές τους δεν πρέπει να εξέχουν από τη πλέξη πάνω από 5 cm. Οι άκρες των πλεγμένων βεργών καρφώνονται στο χώμα. Οι βέργες μετά την πλέξη τους πιέζονται προς τα κάτω ανά ζεύγη. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκατασκευασμένα τμήματα με έτοιμες πλεγμένες βέργες πάνω σε πασσάλους. Τοποθετούνται σε συνεχείς οριζόντιες σειρές ή διαγώνια σε διάταξη ρόμβου. Εξασφαλίζουν το επιφανειακό εδαφικό στρώμα μέχρις ότου οι μεταξύ τους χώροι καλυφθούν από γράστεις, πόες, δέντρα ή θάμνους.

27 Κλαδοπλέγματα (Wattle fences) Πλεονεκτήματα: 1. Οι κλαδόπλεκτοι φράχτες μετά τη ριζοβόληση συντηρούν και συγκρατούν το έδαφος, και σταθεροποιούν τις βαθμίδες. 2. Ευπροσάρμοστο και γρήγορο στάδιο προς τη Klimax. 3. Συνδυάζεται εύκολα με άλλες μεθόδους. Μειονεκτήματα: 1. Υψηλά κόστη εργασίας και υλικών που απαιτούν συνεχή επίβλεψη. 2. Η προστατευτική τους επίδραση είναι μικρή. 3. Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες εύκαμπτων βεργών (πιθανή έλλειψη τοπικού υλικού). 4. Καταστρέφονται εύκολα, κατά συνέπεια δεν επαρκούν όταν έχουμε συνεχείς καταπτώσεις λίθων. 5. Παρασύρονται συχνά όταν τοποθετούνται σε ρεματιές.

28 Φυτοκιγκλιδώματα πρανών. (Live slope gratings) Τα φυτοκιγκλιδώματα κατασκευάζονται από δοκούς, ξύλινους ή μεταλλικούς ή πλαστικούς ή από σκυρόδεμα (1.5 X 1.5 έως 2.0 X 2.0 m) που προσαρμόζονται πάνω στην επιφάνεια των πρανών με ζωντανούς μοσχευματοπασσάλους. Μπορούν να χτιστούν ως τρισδιάστατα διπλά κιγκλιδώματα που είναι δύο κιγκλιδώματα μαζί που σχηματίζουν τετράγωνα διαμερίσματα που τα γεμίζουν με στρώματα φυτευτικού υλικού και οργανικού εδάφους. Χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά απότομες κλίσεις ή σε μικρές γεωλισθήσεις, όπου αποτυγχάνουν οι συμβατικές μέθοδοι επαναβλάστησης και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από την διαρκή διάβρωση. Πλεονεκτήματα: 1. Επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση του επιφανειακού εδάφους σε ακραίες θέσεις και καθίσταται δυνατή η επαναβλάστηση. 2. Πολλές παραλλαγές και συνδυασμοί. 3. Άμεσα αποτελεσματικά πάνω στις επιφάνειες ή και βαθύτερα. 4. Απαιτούν λίγη συντήρηση. Μειονεκτήματα: 1. Υψηλό κόστος εργασίας, και απαιτούμενων υλικών (ιδίως στα διπλά κιγκλιδώματα). 2. Η σε βάθος επίδραση επιτυγχάνεται μόνο μετά από την ριζοβόληση. 3. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε μικρές θέσεις (μέγιστο ύψος: μ).

29 Φυτοκιγκλιδώματα πρανών. (Live slope gratings)

30 Μοσχεύματα σε αυλάκια (Groove or rut structures) Στην εξωτερική άκρη αβαθών τάφρων (πλάτους: εκατ. και βάθους μιας αξίνας), τοποθετούνται λεπτές ξυλαγκαλίδες (δέσμες) ζωντανού φυτοϋλικού που στερεώνονται με πασσάλους που απέχουν μεταξύ τους ένα μέτρο. Πίσω από τις ξυλαγκαλίδες τοποθετούνται ανά ένα μέτρο 1-2 έρριζα φυτάρια δέντρων ή θάμνων. Η τάφρος ξαναγεμίζεται με υλικό που προέρχεται από την εκσκαφή της ανώτερης τάφρου το οποίο αναμιγνύεται με επιφανειακό χώμα ή οργανικό λίπασμα ή με ένα μίγμα και των δύο. Προς αποφυγή ολισθήσεων από την αυξημένη συγκράτηση ύδατος, οι τάφροι δεν χαράσσονται σε οριζόντιες σειρές αλλά με κλίση 10-30ο συχνά σε διάταξη Ζ η σε ψαροκόκαλο. Τα αυλάκια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μάργες ή αργιλικά εδάφη.

31 Μοσχεύματα σε αυλάκια (Groove or rut structures) Πλεονεκτήματα: 1. Καλός συνδυασμός συγκράτησης και στράγγισης ύδατος (ανάλογα με την κλίση). 2. Μπορεί να συνδυαστεί με πρόσκοπη βλάστηση ή τη βλάστηση Klimax. 3. Μέτριες απαιτήσεις σε συντήρηση. 4. Κατάλληλη μέθοδος για αναδασώσεις σε ξηρά πρανή και τον έλεγχο της διάβρωσης. Μειονεκτήματα: 1. Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες επιφανειακού εδάφους. 2. Υψηλές δαπάνες εργασίας. 3. Δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για βραχώδη ή και απότομα πρανή.

32 Κορδόνια (Cordon) Σε βαθμίδες εύρους , τοποθετούνται διαγώνια λεπτά κορμοτεμάχια μεγάλου μήκους και καλύπτονται με κλάδους κωνοφόρων. Η στρωμνή καλύπτεται με χώμα πάχους 10 εκατ. περίπου. Έπειτα, τοποθετούνται στη βαθμίδα ζωντανά μοσχεύματα (διαγώνια ανά 2 έως 3 cm) και κατόπιν καλύπτονται με χώμα. Η εργασία αρχίζει από τη βάση του πρανούς και εξελίσσεται προς τα πάνω, καθώς το υλικό που σκάβεται από την ανάντη βαθμίδα χρησιμοποιείται για το γέμισμα της κατάντη. Πλεονεκτήματα: 1. Χρήση μηχανημάτων σε ομαλές ή μέτρια απότομες πλαγιές. 2. Καλή ικανότητα συγκράτησης νερού σε ξηρά κλίματα. 3. Υψηλή αντίσταση σε ολισθήσεις. 4. Βελτιωμένος αερισμός του ριζικού συστήματος με τα κλαδοστρώματα. 5. Χρήσιμη για απότομα και υγρά αργιλώδη καθώς και ασβεστούχα πρανή. Μειονεκτήματα: 1. Ανεπιθύμητη αύξηση της διήθησης του νερού σε ασταθή πρανή. 2. Υψηλές δαπάνες εργασίας και υλικών. 3. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η επιδιόρθωση και η λίπανση

33 Κατασκευές στρωμάτωσης Οι κατασκευές στρωμάτωσης χρησιμοποιούνται κυρίως με πλευρικά μοσχεύματα. Η κατασκευή τους είναι σε γενικές γραμμές λίγο πολύ η ίδια: Διανοίγονται μονοπάτια ή πεζούλες εύρους m (σε απότομα εδάφη τάφροι βάθους 0.5 m), ξεκινώντας από τη βάση του πρανούς και προς επάνω. Τα πεζούλια αυτά πρέπει να έχουν κλίση προς το εσωτερικό με γωνία 5-10 ο. Οι σειρές των βαθμιδών είναι είτε οριζόντιες είτε κεκλιμένες μέχρι και 60 ο ώστε να στραγγίζεται το επιφανειακό νερό. Οι αποστάσεις μεταξύ των βαθμίδων είναι 1-3 m, ανάλογα με την κλίση και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται.

34 Κατασκευή φρακτοθεμάτων (Hedge layers) Σε πεζούλια εύρους m τοποθετούνται έρριζα φυτάρια δίπλα-δίπλα έτσι ώστε τα δύο τρίτα του μήκους τους να καλυφθούν με χώμα και το τελευταίο τρίτο να είναι έξω από την επιφάνεια του εδάφους. Σε φτωχές και ξηρές θέσεις τα φυτά καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα άχυρου, χωνεμένα τρίματα φλοιού ή επιφανειακό οργανικό χώμα. Για το ξαναγέμισμα, χρησιμοποιείται το υλικό που σκάβεται από την επόμενη βαθμίδα στα ανάντη. Το φυτικό υλικό για τα φρακτοθέματα είναι πλατύφυλλα ξυλώδη φυτά που έχουν τη δυνατότητα όταν φυτευτούν να αναπτύξουν πλευρικές ρίζες από τους βλαστούς, κατά προτίμηση 2 έως 4 ετών. Για τα ταχέως αναπτυσσόμενα είδη (π.χ. Alnus ssp.) προτιμώνται συχνά σπορόφυτα 2 ετών. Η επιλογή του φυτευτικού υλικού εξαρτάται κυρίως από την αναλογία βλαστού και ρίζας που είναι δείκτης της ικανότητας εδαφικής σταθεροποίησης.

35 Κατασκευή φρακτοθεμάτων (Hedge layers) Πλεονεκτήματα: 1. Επιταχύνεται η ανάπτυξη δασικής βλάστησης της φυτοκοινωνίας Klimax. 2. Η σταθεροποίηση επιτυγχάνεται αμέσως μετά την κατασκευή. Μειονεκτήματα: 1. Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες φυτευτικού υλικού. 2. Υψηλές δαπάνες. 3. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε ευνοϊκές θέσεις (λόες, αμμοχάλικα, αμμοαργιλώδη εδάφη σε ευνοϊκά κλίματα) και όπου δεν είναι διαθέσιμες οι ιτιές.

36 Κατασκευή συμπλεγματοθεμάτων (Brush layers) Ξεκινώντας από τη βάση των πρανών και προς τα πάνω, διανοίγονται βαθμίδες εύρους m. Στη κατάλληλα διαμορφωμένη κεκλιμένη (υπό γωνία 10ο) επιφάνεια τοποθετούνται κλαδιά σε σταυρωτή διάταξη (όχι παράλληλη) έτσι ώστε μόνο κατά το 0.25 m να εξέχουν από την επιφάνεια. Με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των κλάδων να ριζοβολήσει καλυπτόμενο με έδαφος, επιδιώκοντας επίσης και τη μίξη από είδη με διαφορετικό βάθος ριζοβόλησης. Το υλικό από την εκσκαφή της επόμενης ανάντη βαθμίδας χρησιμοποιείται για το γέμισμα της χαμηλότερης. Σε υγρές θέσεις οι βαθμίδες κατασκευάζονται κεκλιμένες υπό γωνία από 15 έως 90 βαθμούς για να παρέχουν την καλύτερες συνθήκες στράγγισης. Τα συμπλεγματοθέματα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 1.5 m (συνήθως 2-3) ώστε να αποφεύγονται οι τοπικές ολισθήσεις. Παραλλαγή: Για την αποφυγή της αυλακωτής διάβρωσης και για την ενίσχυση της εξωτερικής άκρης των βαθμίδων, τοποθετούνται κάτω από τα κλαδιά λωρίδες πλάτους 0.25 m από γεωύφασμα, τσόχα οροφής, πλαστικές πλάκες ή πλαστικά φύλλα.

37 Κατασκευή συμπλεγματοθεμάτων (Brush layers) Πλεονεκτήματα: 1. Απλή και γρήγορη κατασκευή με τη μέγιστη και εις βάθος σταθεροποίηση σε σχέση με όλες τις μεθόδους (εκτός από τα φρακτο-συμπλεγματοθέματα). 2. Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη των φυτών. 3. Η χρήση μηχανημάτων καθιστά την κατασκευή απλούστερη και λιγότερο ακριβή. 4. Γρήγορη σταθεροποίηση των εκχωμάτων και επιχωμάτων σε ακραίες θέσεις. 5. Αναπτύσσονται πυκνές και υψηλές θαμνοσυστάδες της φυτοκοινωνίας Klimax. 6. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγχρόνως ως φυτώριο για νέο φυτευτικό υλικό. Μειονεκτήματα: 1. Δεν είναι κατάλληλη για τη συγκράτηση του επιφανειακού χώματος (εκτός από τη μέθοδο παραλλαγής). 2. Κατασκευάζονται δύσκολα σε υφιστάμενες κλίσεις. 3. Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι σε λήθαργο κατά τη διάρκεια της κατασκευής 4. Δαπάνες συντήρησης για την κλάδευση των θάμνων. 5. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πρανή με κάλυψη οργανικού εδάφους μεγάλου πάχους.

38 Κατασκευή συμπλεγματοθεμάτων (Brush layers)

39 Φρακτοσυμπλεγματοθέματα (Hedge-brush layers) Το σύστημα κατασκευής είναι το ίδιο όπως για στα συμπλεγματοθέματα. Εκτός από άρριζα μοσχεύματα, χρησιμοποιούνται και έρριζα υγιή φυτά (βλαστοί αρκετών ετών), που τοποθετούνται στα πεζούλια σε απόσταση μεταξύ τους 0.5 έως 1.0 m. Τα έρριζα φυτά καλύπτονται κατά το ξαναγέμισμα των βαθμίδων στα τρία τέταρτα του μήκους τους με χώμα. Το πλευρικό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται κατά μήκος ολόκληρων των καλυμμένων τμημάτων των νεαρών βλαστών παρέχει πρόσθετη σταθεροποίηση στο εδαφικό υλικό. Η άρδευση ή η προσθήκη επιφανειακού οργανικού χώματος, αν και μπορούν να προωθήσουν την αύξηση, δεν είναι απαραίτητες. Τα Φρακτοσυμπλεγματοθέματα, με ή χωρίς διαμήκεις ταινίες ενίσχυσης, χρησιμοποιούνται πρώτιστα για την εξασφάλιση πρανών εκχωμάτων, μικρών τοπικών ολισθήσεων και επιχωμάτων.

40 Φρακτοσυμπλεγματοθέματα (Hedge-brush layers) Πλεονεκτήματα: 1. Ίδια με τα συμπλεγματοθέματα. 2. Επαναβλάστηση σε δύο στάδια με έρριζο και άρριζο υλικό. 3. Τεχνικά πιο αποτελεσματικά. Μειονεκτήματα: 1. Ακατάλληλη για τη συγκράτηση του επιφανειακού χώματος (εξαιρείται η μέθοδος παραλλαγής με ενίσχυση). 2. Δαπάνες συντήρησης (για κλαδεύσεις). 3. Κατασκευάζονται δύσκολα σε υφιστάμενες κλίσεις.

41 Τοποθέτηση μοσχευμάτων. φυτεύσεις σε αρμούς τοίχων, φυτεύσεις σε ξερολιθιές και λιθορριπές. Στην επιφάνεια του εδάφους καρφώνονται κατά τα ¾ του μήκους τους δύο έως δέκα υγιή μοσχεύματα ανά τετραγωνικό μέτρο (ηλικίας άνω του ενός έτους, μήκους: m, και διαμέτρου: 1-5 cm.). Οι τραυματισμοί πάνω στο φλοιό αυτών των μοσχευμάτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής διεγείρουν την έκπτυξη ριζών. Στις φυτεύσεις σε αρμούς, τα μοσχεύματα τοποθετούνται σε ξερολιθιές ή σε λιθεπενδύσεις μετά από την κατασκευή τους. Οι απώλειες σε φυτά είναι περίπου 30 50%. Η διάμετρος και το μήκος των μοσχευμάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από το φυτικό υλικό που χρησιμοποιείται σε άλλες συνηθισμένες μεθόδους.

42 Τοποθέτηση μοσχευμάτων. Πλεονεκτήματα: 1. Φθηνή και γρήγορη μέθοδος. 2. Άριστη σταθεροποίηση και αισθητικό αποτέλεσμα. 3. Χρησιμοποιείται για να τη βελτίωση υφιστάμενων δομικών κατασκευών. 4. Σχεδόν καμία συντήρηση. 5. Κατάλληλη μέθοδος για υγρά πρανή για τον έλεγχο της αιολικής και υδάτινης διάβρωση και των χιονοστιβάδων. 6. Το φυτικό υλικό για ξερολιθιές και λιθορριπές έχει λιγότερες απαιτήσεις σχετικά με τη μορφή των μοσχευμάτων σε σχέση με άλλες φυτείες. 7. Οι κατασκευές τοίχων είναι εύκαμπτες και τα υλικά τους είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν σε περίπτωση αποτυχίας. Μειονεκτήματα: 1. Η σταθεροποίηση επιτυγχάνεται μόνο μετά από τη ριζοβολία. 2. Η κατασκευή είναι δυνατή μόνο κατά τη διάρκεια του λήθαργου. 3. Η φύτευση τελειωμένων κατασκευών (τοίχοι, λιθορριπές, κ.λπ.) είναι συχνά δύσκολη. 4. Η αύξηση σε ορισμένα είδη είναι περιορισμένη. 5. Το ύψος της δομής των τοίχων είναι περιορισμένο. 6. Η κατασκευή τοίχων απαιτεί εργατικά χέρια.

43 Κατασκευές τοίχων φατνίων (Crib wall) Διαμήκη στοιχεία και δοκοί, από ξύλο σκυρόδεμα, χάλυβα ή από πλαστικό υλικό (διαμέτρου: εκατ.) τοποθετούνται διαδοχικά το ένα πάνω στο άλλο και συνδέονται μεταξύ τους διαμορφώνοντας μονό ή διπλό τοίχο φατνωμάτων (Crib wall) (πλάτους: m). Η δομή γεμίζεται με στρώματα αμμοχάλικου και εδαφικού υλικού, και ενδιάμεσα με στρώματα ζωντανών κλάδων υπό γωνία 10 ο. Οι κορυφές των κλάδων εξέχουν περίπου κατά 1/4 m έξω από τον τοίχο φατνωμάτων και η άλλη άκρη τους εισέρχεται στο αδιατάρακτο εδαφικό υλικό. Το ζωντανό υλικό προσφέρει πρόσθετο δέσιμο, σταθεροποίηση του εδαφολογικού υλικού μακράς διαρκείας και αντλεί τη περίσσια του ύδατος με την εξατμοδιαπνοή.

44 Κατασκευές τοίχων φατνίων (Crib wall) Πλεονεκτήματα: 1. Σύντομος χρόνος κατασκευής, γρήγορη σταθεροποίηση. 2. Απλή θεμελίωση (η κλίση της θεμελίωσης είναι σημαντική για τους τοίχους φατνωμάτων από σκυρόδεμα). 3. Ελαστική και αποτελεσματική δομή για ευαίσθητες θέσεις. 4. Όταν γίνονται και φυτεύσεις, είναι ελκυστικά από αισθητική άποψη. Μειονεκτήματα: 1. Υψηλές δαπάνες υλικών, ειδικά για τα προκατασκευασμένα φατνώματα (εξαιρούνται τα ξύλινα φατνώματα). 2. Η διάρκεια της ξυλείας είναι περιορισμένη. 3. Η επιλογή του υλικού πλήρωσης είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των απαιτήσεων για διαπερατότητα και των απαιτήσεων της βλάστησης. 4. Το ύψος κατασκευής είναι περιορισμένο.

45 Συρματοκιβώτια με φυτεύσεις (Vegetated gabions) Τα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ ή gabions) είναι κιβώτια αρκετά ανθεκτικά από εύκαμπτο συρματόπλεγμα πυκνής πλέξης που γεμίζονται με αδρή σκύρα. Μεταξύ των κιβωτίων και μέσα σε αυτά, εισάγονται ζωντανοί κλάδοι ώστε να ριζοβολήσουν μέσα στα συρματοκιβώτια και στο χώμα που τα περιβάλλει. Εάν τα συρματοκιβώτια κινδυνεύουν να μετατοπιστούν από μηχανικά φορτία, σταθεροποιούνται με μεταλλικούς πασσάλους σε μεγάλο βάθος. Είναι δυνατός ο συνδυασμός συρματοκιβωτίων διαφορετικού σχήματος και διαστάσεων.

46 Συρματοκιβώτια με φυτεύσεις (Vegetated gabions) Πλεονεκτήματα: Γρήγορη, απλή και συνηθισμένη μέθοδος κατασκευής. Ελαστική δομή για πολλαπλές χρήσεις, μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες δομικές κατασκευές. Χρησιμοποιούνται σε ασταθείς κλίσεις που κινδυνεύουν από τη διάβρωση, ειδικά κατά μήκος των ρευμάτων ή σε περιοχές με σάρες. Δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο συγκράτησης νερού, χρησιμοποιούνται επίσης σε υγρές θέσεις με λεπτό εδαφικό υλικό. Μειονεκτήματα: Απαιτήσεις σε σκύρα και λίθους (συμβιβασμός μεταξύ των απαιτήσεων των φυτών και της διαπερατότητας). Η φύτευση μετά από την κατασκευή των συρματοκιβωτίων είναι δύσκολη. Περιορισμοί στο ύψος. Συρματοκιβώτια χωρίς βλάστηση ή με σχετικά ομαλές επιφάνειες επιταχύνουν τη ροή του νερού όταν χρησιμοποιούνται στην εξασφάλιση της όχθης των ρευμάτων.

47 Ζώντα Περιφράγματα (Vegetated palisades) Ομοιόμορφοι πάσσαλοι από ζωντανό υλικό μπήγονται στο χώμα (στο ένα τρίτο του μήκους τους) ο ένας δίπλα στον άλλον και σχηματίζουν ένα περίφραγμα. Οι άκρες των κορυφών τους είναι κομμένες κάθετα και δένονται σε μια οριζόντια (ζωντανή ή νεκρή) δοκό που πακτώνεται στο έδαφος και στα δύο πρανή της χαράδρωσης. Τα περιφράγματα χρησιμοποιούνται για να πετύχουν την απόθεση υλικού σε χαντάκια ή χαραδρώσεις σχήματος V και για την αποκατάσταση περιοχών με λεπτό εδαφικό υλικό (άργιλος, άμμος, λόες, ιλύς). Πλεονεκτήματα: Κατασκευάζονται γρήγορα και εύκολα. Άμεσα αποτελεσματικά, συνήθως η αύξηση είναι καλή. Επιδρά σαν φίλτρο. Με τη εξατμοδιαπνοή μειώνεται η πίεση ύδατος στους εδαφικούς πόρους. Μειονεκτήματα: Περιορισμένο πλάτος (περίπου 6 m) και μήκος (2-4 m). Περιορισμένη διαθεσιμότητα υλικού (μακριοί, ευθείς πάσσαλοι). Κατάλληλα μόνο για μικρές παροχές νερού και φερτών υλικών.

48 Κλαδοθέματα σε χαραδρώσεις (Branch layers) Ζωντανοί κλάδοι τοποθετούνται σε χαραδρώσεις με μία διάταξη σε σχήμα ψαροκόκαλου με τις κορυφές τους προς τα πάνω. Το στρώμα των κλάδων εξασφαλίζεται κάθε 2 m με οριζόντιες διαδοκίδες που πακτώνονται και στα δύο πρανή της χαράδρωσης. Οι κλάδοι καλύπτονται με εδαφικό υλικό ώστε να είναι δυνατή η αναβλάστηση. Τα κλαδοθέματα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση μικρών χαραδρώσεων και την αποτροπή της προοδευτικής διάβρωσης. Οι χαραδρώσεις με ή χωρίς μόνιμη απορροή μπορεί να έχουν εύρος μέχρι 8 m και μέγιστο βάθος 3 m.

49 Κλαδοθέματα σε χαραδρώσεις (Branch layers) Πλεονεκτήματα: 1. Η επίδραση είναι συνεχής (σε ζωντανές εγκαταστάσεις). 2. Δεν απαιτείται συνήθως καμία συντήρηση. 3. Διευκόλυνση της διαδοχής της βλάστησης. 4. Ιδιαίτερα κατάλληλα για αβαθείς χαραδρώσεις. Μειονεκτήματα: 1. Η κατασκευή με ζωντανό υλικό είναι ελαφρώς ακριβότερη από ότι με νεκρούς κλάδους. 2. Δεν είναι κατάλληλα για σοβαρές μετακινήσεις του πυθμένα της κοίτης (μόνο για μέτρια ή και περιοδική μεταφορά).

50 Εγκάρσιες κατασκευές: συμπλεγματουδοί, κλαδοπλεγματουδοί, φακελλουδοί και χτένες. Στους ζωντανούς ουδούς τα μοσχεύματα τοποθετούνται στην έξοδο της ράμπας. Εάν τα μοσχεύματα φυτεύονται μόνο στο πυθμένα της κοίτης των ρευμάτων ονομάζονται συμπλεγματουδοί και χτένες. Σε μια άλλη παραλλαγή, διανοίγονται ρηχές τάφροι (1/4 έως 1/2 m βάθους), δέσμες με ζωντανά μοσχεύματα (μήκους 1 έως 1.5 m) τοποθετούνται σταυρωτά, προς την κατεύθυνση ροής με τη βάση τους μέσα στην τάφρο. Καλύπτονται με λεπτό εδαφικό υλικό που βοηθά τη ριζοβόληση και εξασφαλίζονται με μεγάλους λίθους ή πασσάλους, λιθορριπές ή συρματοκιβώτια. Κατόπιν οι κλάδοι καλύπτονται στο 1/2 ή 2/3 του μήκους τους με το υλικό του πυθμένα της κοίτης. Οι φακελλουδοί επεκτείνονται πλευρικά τουλάχιστον κατά m πάνω στις όχθες των ρευμάτων. Στη ρίζα των ουδών στις όχθες φυτεύονται μοσχεύματα για πρόσθετη ενίσχυση. Η κατάντη πλευρά προστατεύεται με μεγάλους βράχους και ζωντανούς κλάδους. Συχνή είναι η χρήση απλών ή διπλών φακελλουδών οι οποίοι μπορούν να καλυφθούν επιπλέον με μεγάλες πέτρες και ζωντανά κλαδιά, κατόπιν εάν είναι απαραίτητο ενισχύονται με πασσάλους (κάθε 0.5 m) και συρματόσχοινα. Οι φακελλουδοί είναι πιο σταθερές κατασκευές από τους συμπλεγματουδούς. Αν και δεν έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια είναι δυνατός επίσης και ο συνδυασμός συρματοπλέγματος με φακελλουδούς ή συρματοπλέγματος με συμπλεγματουδούς. Αμέσως προς τα κατάντη των ουδών οι όχθες πρέπει να προστατεύονται με πυκνά κλαδοθέματα (στερεωμένα με σύρμα).

51 Εγκάρσιες κατασκευές: συμπλεγματουδοί, κλαδοπλεγματουδοί, φακελλουδοί και χτένες. Πλεονεκτήματα: 1. Απλές, γρήγορες, και μάλλον φτηνές κατασκευές. 2. Πολλές παραλλαγές και πιθανοί συνδυασμοί ουδών με άλλες μεθόδους. 3. Διευθετείται ο πυθμένας της κοίτης. 4. Κατακρατούνται τα φερτά υλικά. 5. Ανθεκτικές κατασκευές (μέχρι 150 N/m2), αναλαμβάνουν μετά από ζημίες. 6. Απλή συντήρηση. Μειονεκτήματα: 1. Περιορίζονται σε μικρές χαράδρες και τάφρους με ρηχή ροή. 2. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους χείμαρρους με βαριά στερεομεταφορά. 3. Απαιτείται ενίσχυση (ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ροής). 4. Δεν είναι πολύ σταθερές κατασκευές (μόνο για τα πεδινά ρέματα και τους ανώτερους συμβάλλοντες στους χείμαρρους). 5. Δε χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρεύματα ευρύτερα από 5 m.

52 Πρόβολοι (Groynes) Οι πρόβολοι είναι εγκάρσιες κατασκευές που επεκτείνονται από τις όχθες των ρευμάτων προς το κέντρο της κοίτης οι οποίοι προστατεύουν τις όχθες με την εκτροπή της ροής και το μετασχηματισμό της υδραυλικής ενέργειας. Κατασκευάζονται είτε υπό γωνία προς τα κατάντη (αποκλίνοντες), υπό γωνία προς τα ανάντη (συγκλίνοντες) είτε κάθετα στη ροή (κάθετους), και ποικίλλουν αρκετά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ρευμάτων και το χρησιμοποιούμενο υλικό. Η επιλογή του υλικού και του δομικού σχεδιασμού εξαρτάται κυρίως από το είδος του διαθέσιμου υλικού στη συγκεκριμένη θέση. Κατά την εφαρμογή βιοτεχνικών μεθόδων τα φυτά που εισάγονται στις κατασκευές αυτές πρέπει να βρίσκονται πάνω από τη μέση στάθμη του νερού. Επιπλέον, τα μοσχεύματα εισάγονται μεταξύ των προβόλων. Συνήθως χρησιμοποιούνται δύο κύριοι τύποι προβόλων: κιβωτιόσχημοι και λιθορριπής. Οι κιβωτιόσχημοι πρόβολοι είναι κατασκευές με φατνία δομημένοι με ξυλεία ή χάλυβα, λίθους και ζωντανό φυτικό υλικό. Χρησιμοποιούνται γεωυφάσματα για τη συγκράτηση του λεπτού υλικού ώστε να επιτραπεί στα φυτά να βλαστήσουν.

53 Πρόβολοι (Groynes) Πλεονεκτήματα: 1. Απλές, παραδοσιακές, πολύ ανθεκτικές, και άμεσα αποτελεσματικές κατασκευές. 2. Κατευθύνουν τη ροή, διαφοροποιούν το βιότοπο ενός ρέματος και προάγουν την βιοποικιλότητα. 3. Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. 4. Είναι δυνατές οι ενισχύσεις και οι μετατροπές. 5. Είναι δυνατές πολυάριθμες παραλλαγές και οι συνδυασμοί με άλλες κατασκευές. Μειονεκτήματα: 1. Μπορούν να κατασκευαστούν μόνο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. 2. Το ελάχιστο πλάτος των ρεμάτων είναι 10 m. 3. Δεν είναι όλες οι παραλλαγές κατάλληλες για ορεινά ρέματα. 4. Κατά τη διάρκεια πλημμυρών η κατά πλάτος ροή και οι στρόβιλοι μπορεί να προκαλέσουν ζημίες στις όχθες (αποκλίνοντες πρόβολοι).

54 Κορμο-συμπλεγματοπεριφράγματα και κλαδοδέματα (Log brush barrier) Η κατασκευή τους αρχίζει από τα ανάντη και προχωρά προς την κατεύθυνση της ροής. Σημειώνεται η μελλοντική γραμμή ροής με ξύλινους πασσάλους (σε αποστάσεις 2-3 m). Στη περιοχή που περικλείεται από τους πασσάλους και την υφιστάμενη όχθη, τοποθετούνται κάθετα προς την κατεύθυνση της ροής μεγάλοι νεκροί κλάδοι και μικροί κορμοί ή ολόκληρα δέντρα, με τη βάση τους προς τις όχθες. Οι κορυφές τους πρέπει να φθάνουν 1/2 έως 3/4 m πέρα από τη γραμμή των πασσάλων προς το ρέμα. Το πάχος αυτού του κατώτατου στρώματος εξαρτάται από το βάθος του νερού στη συγκεκριμένη θέση. Κατόπιν τοποθετούνται κοντύτεροι ζωντανοί κλάδοι, με κλίση προς το κέντρο της κοίτης. Το στρώμα κλάδων συγκρατείται προς τα κάτω με μεγάλες πέτρες κάθε 1 έως 1.5 m. Κάθετα σε αυτούς τους πρώτους κλάδους και παράλληλα προς τη μελλοντική γραμμή της όχθης τοποθετούνται ζωντανοί κλάδοι (με κλίση προς την κατεύθυνση ροής) που διαμορφώνουν ένα δεύτερο στρώμα και εξασφαλίζεται με πέτρες όπως και το πρώτο. Και τα δύο στρώματα μαζί πρέπει να φθάσουν σε περίπου 1 m επάνω από τη στάθμη των χαμηλών νερών. Το υπόλοιπο της κατεστραμμένης όχθης καλύπτεται με ένα στρώμα κλαδοστρωμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση.

55 Κορμο-συμπλεγματοπεριφράγματα (Log brush barrier) Πλεονεκτήματα: 1. Άμεσα αποτελεσματική αποκατάσταση των διαβρώσεων σε όχθες με αποτελεσματικότητα αυξανόμενη με την πάροδο του χρόνου. 2. Αποτροπή της προοδευτικής διάβρωσης, προώθηση της απόθεσης ιζήματος και αναδόμηση της γραμμής της όχθης. 3. Χρησιμοποιούνται σε ρεύματα με ταχεία ροή και μεταβλητή υδατοπαροχή και στερεοπαροχή. 4. Αισθητικά ελκυστικές κατασκευές. 5. Μπορούν να συνδυαστούν με άλλες μεθόδους. Μειονεκτήματα: 1. Υψηλότερες δαπάνες εργασίας. 2. Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ζωντανού υλικού. 3. Το βάθος του νερού πρέπει να είναι μέχρι 3m. 4. Κατασκευάζονται μόνο κατά τη διάρκεια του λήθαργου.

56 Φύτευση κάλαμο-μοσχευμάτων, ριζωμάτων και βλαστών Τα σάζια (Typha sp.), τα νεροκάλαμα (Phragmites sp.), τα βούρλα (Juncus sp.), πρέπει να φυτεύονται λίγο πιο κάτω (10 έως 15 cm.) από τη μέση θερινή στάθμη του νερού, ενώ λίγο πιο πάνω από αυτήν τα είδη Carex sp, Scirpus sp και άλλα υδροχαρή φυτά. Οι ριζικοί κόμποι, τα ριζώματα ή οι βλαστοί νεροκάλαμου (Phragmites communis) και άλλων υδροχαρών φυτών τοποθετούνται σε αυλάκια ή σε λάκκους που διανοίγονται κατά μήκος της όχθης των ρευμάτων ή των λιμνών. Η φύτευση των βλαστών, γίνεται μπήγοντας μαζί στο έδαφος 3 έως 5 βλαστούς κάθε 0.25 έως 0.5 m χρησιμοποιώντας ένα γεωτρύπανο. Οι βλαστοί εισάγονται αρκετά ρηχά έτσι ώστε οι κορυφές τους να παραμένουν κοντά στην επιφάνεια και να αναπτυχθούν πλάγιες ρίζες από τα γόνατα τους. Σε λιθορριπές ή άλλες κατασκευές για την προστασία των οχθών αντί σε λάκκους και αυλάκια η φύτευση γίνεται στα διάκενα. Οι φυτεμένοι βλαστοί ή οι ριζικοί κόμποι καλύπτονται με αμμοχάλικο, και κατόπιν εξασφαλίζονται με πέτρες. Για την εξάπλωση του ριζικού συστήματος οι ρίζες πρέπει να φθάνουν σε γόνιμο έδαφος.

57 Φύτευση κάλαμο-μοσχευμάτων, ριζωμάτων και βλαστών Πλεονεκτήματα: 1. Απλή και φτηνή κατασκευή. 2. Εύκολος πολλαπλασιασμός σε λασπώδες και αμμώδες έδαφος. 3. Ανθεκτικά είδη (εκτός από τη σκίαση). 4. Αποτελούν φυσικό χαρακτηριστικό γνώρισμα σε λίμνες, ταμιευτήρες, κανάλια και ρεύματα με αργή ροή. Μειονεκτήματα: 1. Κατασκευή πιθανή μόνο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου του έτους. 2. Κόστος μεταφοράς (λόγω βάρους). 3. Δεν παρέχουν καμία άμεση προστασία, δεν είναι κατάλληλα για περιοχές με κυματισμούς. 4. Ο έλεγχος της αύξησης είναι δύσκολος. 5. Δεν αντέχουν σε σκιερά μέρη.

58 Καλαμοκύλινδροι (Reed roll, swamp sod rolls) Στο έδαφος κατά μήκος της μέσης θερινής στάθμης μπήγονται πάσσαλοι (μήκους m ανά m) έτσι ώστε να εξέχουν μόνο 30 cm επάνω από το νερό. Πίσω από την γραμμή αυτή, διανοίγεται μια τάφρος (βάθους 0.5 m και πλάτους 0.5 m) και εάν είναι απαραίτητο εξασφαλίζονται με τάβλες. Σε αυτά τα αυλάκια τοποθετείται συρματόπλεγμα (κοτετσόσυρμα) πλάτους 1.5 m για τη κατασκευή κυλίνδρων. Τα κενά ανάμεσα στους κυλίνδρους και τα τοιχώματα της τάφρου γεμίζουν με το υλικό που πέφτει μέσω του πλέγματος κατά τη διάρκεια της πλήρωσης. Το υλικό πλήρωσης είναι ένα μίγμα μεσαίων και χοντρών χαλικιών με υπολείμματα ριζικών κόμπων από καλάμια. Το βαθύτερο ένα πέμπτο μπορεί να γεμίσει με υλικό που είχε εξαχθεί πιο πριν. Το ανώτερο ένα πέμπτο αποτελείται από ριζικούς κόμπους καλαμιών. Μετά το γέμισμα το συρματόπλεγμα διπλώνεται ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος. Οι τάβλες στα τοιχώματα της τάφρου αφαιρούνται, τα κενά γεμίζουν και οι πάσσαλοι μπήγονται μέσα στο έδαφος μέχρι το ύψος του κυλίνδρου. Τελικά ο κύλινδρος πρέπει να εξέχει 5-10 cm. πάνω από το νερό. Για όχθες με σοβαρή διάβρωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν φακελώματα με αμμοχάλικο ή λιθορριπές με συμπλεγματοθέματα για την υποστήριξη των καλαμοκυλίνδρων.

59 Καλαμοκύλινδροι (Reed roll, swamp sod rolls) Πλεονεκτήματα: 1. Σταθερότερη κατασκευή με καλάμια από τις άλλες. 2. Σχεδόν καμία συντήρηση. 3. Άμεση προστασία μετά από την κατασκευή. 4. Ανθεκτικά στη ρύπανση των υδάτων. Μειονεκτήματα: 1. Υψηλότερο κόστος (εργασίας) από τις απλές φυτείες καλαμιών. 2. Ο διαθέσιμος χρόνος κατασκευής είναι περιορισμένος.

60 Δ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΧΘΗΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ

61 Γενικές απαιτήσεις συντήρησης Η συντήρηση των φυτών γενικώς και ιδιαίτερα στα φυτοτεχνικά έργα εξαρτάται όχι μόνο από τις τεχνικές απαιτήσεις, αλλά και από τις βιολογικές απαιτήσεις της ανάπτυξης των φυτών και τους οικολογικούς παράγοντες των συστάδων ως βιότοποι για την άγρια φύση. Τα βιοτεχνικά έργα αμέσως μετά την κατασκευή τους συμβάλλουν συνήθως λίγο στη σταθερότητα των κλιτυών (οχθών), αλλά καθώς τα φυτά αναπτύσσονται συμβάλλουν όλο και περισσότερο σε αυτό. Η συντήρηση υποστηρίζει και διευκολύνει την ανάπτυξη, και είναι πιο σημαντική σε περιοχές με ακραίες συνθήκες. Μπορούν να διακριθούν τρεις περίοδοι φροντίδας και συντήρησης ανάλογα με την ένταση των επεμβάσεων και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των φυτών: Αρχική φροντίδα (κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη κατασκευή) που προσφέρει στην ανάπτυξη των φυτών μια καλή αρχή. Φροντίδα και συντήρηση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης (2-5 περίοδοι βλάστησης) Μακροπρόθεσμη συντήρηση.

62 Φροντίδα και συντήρηση στην αρχή και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών. Περιλαμβάνει τυπικά τις παρακάτω ενέργειες: α) λίπανση: Για τη προώθηση της ανάπτυξης των φυτών, η λίπανση έχει αποδειχθεί συχνά ότι είναι επιτυχής, ειδικά σε γυμνά εδάφη. Χρησιμοποιούνται συνήθως ανόργανα λιπάσματα, κόπρος, κομπόστ και φυτικά υπολείμματα. (β) άρδευση: Υπερβολική η εντατική άρδευση θέτει σε κίνδυνο τη φυτεία με την αναστολή της ανάπτυξης ενός εκτεταμένου ριζικού συστήματος. Από την άλλη όμως, σε ξηρές περιοχές, ή σε περιοχές με πολύ ξηρά καλοκαίρια, η άρδευση μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της επιτυχούς αύξησης. (γ) καλλιέργεια και βελτίωση του εδάφους: Η χαλάρωση του εδάφους, ο μηχανικός έλεγχος των ζιζανίων προωθεί την ανάπτυξη των φυτών, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια. Για τη βελτίωση του εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί χούμος (πάχους cm) από φυτικά υπολείμματα. (δ) αποψίλωση: Η αποψίλωση δεν είναι απαραίτητη, αλλά εάν γίνεται μία φορά το χρόνο υποκινεί την αύξηση των νεαρών βλαστών και των ριζών και επιταχύνει την εγκατάσταση χαμηλής χλόης και ποώδης βλάστησης. (ε) περιποίηση δέντρων και θάμνων: Στα ξυλώδη φυτά μπορεί να απαιτηθεί κλάδευση στα πρώτα 2 έτη ώστε να βελτιωθεί η υγεία και η μορφή τους. Οι θάμνοι με έναν κεντρικό μίσχο κόβονται για να παραχθούν πολλοί κύριοι βλαστοί. Σε ψιλόλιγνους δέντρα μπορεί να απαιτηθεί και υποστήριξη με πασσάλους. στ) προστασία από ασθένειες και έλεγχος παρασίτων: Η προστασία των φυτών από παθογόνους οργανισμούς (μύκητες) και ζωικά παράσιτα (έντομα) πρέπει να γίνεται χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Όταν προκαλούνται ζημιές από άγρια ζώα μπορεί να απαιτηθεί χημική και μηχανική προστασία (φράκτες, καλωδίωση).

63 Μακροπρόθεσμη συντήρηση Ενώ τα φυτοτεχνικά έργα απαιτούν εντατική παρακολούθηση κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αργότερα η συντήρηση γίνεται εκτατικά. Γενικά, τα ποώδη φυτά απαιτούν περισσότερη περιποίηση από τη ξυλώδη βλάστηση. Αποψίλωση : Η συντήρηση των φυτοκαλύψεων χλόης και θάμνων είναι δαπανηρότερη και εντατικότερη στις όχθες και στα αναχώματα. Για καθαρά τεχνικούς λόγους η αποψίλωση της όχθης των ρεμάτων είναι δικαιολογημένη, γιατί: 1. Η αποψίλωση βοηθά στη διατήρηση της απαραίτητης υδραυλικής ικανότητας σε περίπτωση πλημμύρας. Οι όχθες χωρίς συντήρηση με την ευνόηση της αύξησης των θάμνων και των δέντρων έχει ως αποτέλεσμα το στένεμα της διατομής. 2. Η ξυλώδης βλάστηση όχι μόνο στενεύει τη διατομή με τους βλαστούς της, αλλά και ευνοεί την απόθεση ιζήματος, ιδιαίτερα στη βάση της όχθης. 3. Η συχνή αποψίλωση ενισχύει το ριζικό σύστημα, αυξάνει την πυκνότητα της βλάστησης και την αντίσταση στη διάβρωση από το νερό και τον πάγο. Η έλλειψη συντήρησης αυξάνει τη διάβρωση με την αραίωση της ποώδους υποβλάστησης. 4. Η έλλειψη συντήρησης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τα τρωκτικά

64 Μακροπρόθεσμη συντήρηση Συντήρηση δέντρων και θάμνων: Τα δέντρα και οι θάμνοι είναι τα κυρίαρχα στοιχεία των φυσικών παρόχθιων ζωνών. Οι οικολογικές απαιτήσεις πρέπει να εναρμονίζονται με τις τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας. Οι γενικές εμπειρικές μέθοδοι για το χειρισμό της ξυλώδους βλάστησης είναι: 1. Τα δέντρα και οι θάμνοι (ή μέρη τους) που είναι ασταθή ή παρεμποδίζουν την απορροή πρέπει να απομακρύνονται. 2. Τα διάκενα στη ζώνη των δέντρων και των θάμνων πρέπει να κλείνουν με νέες φυτεύσεις (κίνδυνος της διάβρωσης και σχηματισμός κοιλωμάτων). 3. Όπου σύμφωνα με τις υδραυλικές εκτιμήσεις πρέπει να περιορίζεται η ανάπτυξη της ξυλώδους βλάστησης, ορισμένα ήδη δέντρων και θάμνων (π.χ. ιτιές, σκλήθρες) πρέπει να υλοτομούνται κάθε 5-15 έτη ώστε να επιτραπεί η επαναβλάστηση τους. Τα μεγάλα δέντρα είναι σε θέση να μειώσουν τη σταθερότητα των φραγμάτων χαλαρώνοντας μηχανικά τα στρώματα του φράγματος, διαπερνώντας τα μέρη του πυρήνα και αυξάνοντας τη διαπερατότητα από το νερό στη ζώνη του ριζικού συστήματος τους.

65 Μακροπρόθεσμη συντήρηση Απομάκρυνση των υδραυλικών εμποδίων: Εκτός από την εκβάθυνση, η αφαίρεση ξύλων, πεσμένων δέντρων και άλλων εμποδίων που αποτίθενται από τις πλημμύρες πρέπει να αφαιρούνται από τα ρέματα. Ξυλώδη φυτά που εμποδίζουν τη ροή του νερού πρέπει να υλοτομούνται. Δέντρα που κινδυνεύουν με πτώση, πρέμνα ή νεκρά δέντρα πρέπει εγκαίρως να απομακρύνονται από τις όχθες όταν δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των αναχωμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις το νεκρό υλικό από πεσμένα δέντρα και κλαδιά πρέπει να παραμείνει λόγω της ευεργετικής οικολογικής επίδρασης τους στα υδρόβια και χερσαία είδη. Έλεγχος τρωκτικών: Τα τρωκτικά σκάβουν σήραγγες και τρύπες στις όχθες των ρευμάτων και είναι υπεύθυνα για μεγάλες ζημίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των πλημμυρών. Η ζημία που προκαλείται από τους αρουραίους και τα ποντίκια εμφανίζεται κυρίως σε μολυσμένα ρεύματα και όταν παραμένει στις όχθες η κομμένη χλόη. Τα πρώτα βήματα για τον έλεγχο των τρωκτικών είναι να διατηρείται η ποιότητα του νερού υψηλή και να αφαιρούνται τα υπολείμματα από τη κοπή της χλόης. Επίσης, η φύτευση των θάμνων και των δέντρων έχει διαπιστωθεί ότι είναι χρήσιμη. Η σκιά που παρέχεται από τη κλειστή κομοστέγη των ξυλωδών φυτών μειώνει την αύξηση των υδροχαρών φυτών, και στη συνέχεια να μειώνεται η πηγή τροφής.

66 Ε. ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αν και η κατασκευή των βιοτεχνικών έργων απαιτεί περισσότερα εργατικά χέρια, οι συνολικές δαπάνες κατασκευής και συντήρησης της διευθέτησης των ρεμάτων με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν ξυλώδη βλάστηση έχει αποδειχθεί ότι είναι φτηνότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές και τυποποιημένες δομικές κατασκευές. Οι δαπάνες για την μελέτη και την επίβλεψη των έργων (συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, των διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες εδάφους, κ.λπ.) είναι συνήθως 10-20% των γενικών δαπανών: % φάση της σύνταξης της μελέτης (προκαταρκτική μελέτη, εναλλακτικές λύσεις, αξιολόγηση, οριστική μελέτη) % φάση της έγκρισης (μέχρι την τελική ολοκλήρωση των σχεδίων) % φάση υλοποίησης (πρόσκληση για προσφορές, επίβλεψη της κατασκευής, λογαριασμοί πληρωμής). Οι δαπάνες κατασκευής ποικίλλουν. Οι μέσοι χρόνοι κατασκευής για τις διάφορες βιοτεχνικές κατασκευές περιλαμβάνουν τον απαραίτητο χρόνο προσκόμισης του ζωντανού υλικού και των προκατασκευασμένων στοιχείων και παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί:

67 Δαπάνες Κατασκευής Μέσος χρόνος κατασκευής που απαιτείται για τις διάφορες βιοτεχνικές κατασκευές. Κατασκευή Κλαδοστρώματα Κατασκευές με γεωυφάσματα Ξυλαγκαλίδες (Φακελώματα): Γεωτεχνικά φακελώματα στραγγιστικά ή φακελλουδοί κλαδοπλέγματα φυτοκιγκλιδώματα πρανών. Μοσχεύματα σε αυλάκια και κορδόνια: Μοσχεύματα σε αυλάκια Κορδόνια (Cordon) Μέσος χρόνος που απαιτείται 1-5 hr/m2 (?) φθηνότερες από άλλες σύνθετες μεθόδους hr/m 1-3 hr/m hr/m 2-5 hr/m hr/m 3-4 hr/m

68 Δαπάνες Κατασκευής Μέσος χρόνος κατασκευής που απαιτείται για τις διάφορες βιοτεχνικές κατασκευές. Κατασκευή Κατασκευές στρωμάτωσης: φρακτοθέματα συμπλεγματοθέματα Φρακτοσυμπλεγματοθέματα Μοσχεύματα: Φύτευση μοσχευμάτων Φύτευση σε διάκενα τοίχοι φατνίων με κλαδοθέματα Φυτεύσεις σε συρματοκιβώτια Ζώντα Περιφράγματα Κλαδοθέματα χαραδρώσεων Μέσος χρόνος που απαιτείται 1-3 hr/m hr/m hr/m hr/μόσχευμα 5-7 m 2 /hr 2-4 m 2 /hr (?) συγκρίσιμο με τις ξερολιθιές (?) φθηνή (?) φθηνή εάν υπάρχει διαθέσιμο υλικό (?) φθηνή αν τα κλαδιά είναι επί τόπου

69 Δαπάνες Κατασκευής Μέσος χρόνος κατασκευής που απαιτείται για τις διάφορες βιοτεχνικές κατασκευές. Κατασκευή Εγκάρσιες κατασκευές: συμπλεγματουδοί, κλαδοπλεγματουδοί, φακελλουδοί και χτένες. Κατασκευές κατά μήκος: Πρόβολοι Κορμο-συμπλεγματοπεριφράγματα και κλαδοδέματα Μέσος χρόνος που απαιτείται (?) φθηνές τεχνικές κατασκευές (?) φθηνότερη από τη λιθορριπή (?) περίπου 25-50% του κόστους των δομικών κατασκευών Κατασκευές με καλάμια για την προστασία οχθών ποταμών και λιμνών: Φύτευση καλαμομοσχευμάτων, ριζωμάτων και βλαστών Καλαμοκύλινδροι 4-6 hr/m 1-3 hr/m 2

70 Δαπάνες συντήρησης Οι αρχικές δαπάνες συντήρησης των φυτοτεχνικών έργων είναι πολύ υψηλότερες (περίπου κατά 50%) κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 ετών από ότι των συμβατικών δομικών κατασκευών αλλά αργότερα γίνονται πολύ μικρότερες, και πιο σταθερές. Η συντήρηση της ξυλώδους βλάστησης εξαρτάται από: 1. Τη συχνότητα της συντήρησης. 2. Την ηλικία της παρόχθιας συστάδας, πυκνότητα αύξησης. 3. Το στάδιο διαδοχής (από τα πρόσκοπα μέχρι τη Klimax). 4. Τη δυνατότητα πρόσβασης και τον αυξητικό σύνδεσμο. 5. Τα είδη (οι ιτιές είναι αποτελεσματικότερες στην εξασφάλιση των οχθών αλλά χρειάζονται περισσότερη φροντίδα). 6. Την ποιότητα του νερού (τα υδροχαρή φυτά αυξάνουν όταν μειώνεται η ποιότητα του νερού). 7. Το μέγεθος του ρέματος. 8. Την πυκνότητα του υδρογραφικού δικτύου. 9. Την περιοχή των ρεμάτων (ανώτεροι, μέσοι και χαμηλότεροι κλάδοι). 10.Τη μεταφορά φερτών υλικών και ιζημάτων. Εάν καλύπτονται οι υδραυλικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις ασφάλειας, οι φυσικές και ημιφυσικές προσεγγίσεις των διαχειριστικών μέτρων συνολικά είναι φτηνότερες από τα αμιγώς τεχνικά έργα διευθέτησης των ρεμάτων.

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΩΝ ΚΟΙΤΩΝ (ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΣΗ ΚΟΙΤΩΝ) Φώτης Π. Μάρης Αναπλ.

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΩΝ ΚΟΙΤΩΝ (ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΣΗ ΚΟΙΤΩΝ) Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΚΛΙΤΥΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ. Φώτης Π. Μάρης

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΚΛΙΤΥΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ. Φώτης Π. Μάρης Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της παραγωγής φερτών υλών με διαβρώσεις

Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της παραγωγής φερτών υλών με διαβρώσεις Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Φυτοτεχνικές Διευθετήσεις σε Ειδικές Περιπτώσεις

Φυτοτεχνικές Διευθετήσεις σε Ειδικές Περιπτώσεις Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φυτοτεχνικές Διευθετήσεις σε Ειδικές Περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΚEΦΑΛΑΙΟ 3 Ο Αγροτεχνικά Έργα Αγροτεχνικά Έργα Δεν χρησιμοποιούν ζωντανό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Παράλληλοι τοίχοι, πρόβολοι, λιθεπενδύσεις. Τόμος ΙΙβ. Φώτης ΜΑΡΗΣ. Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ.

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Παράλληλοι τοίχοι, πρόβολοι, λιθεπενδύσεις. Τόμος ΙΙβ. Φώτης ΜΑΡΗΣ. Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ορεινή Υδρονομική ΙΙ Παράλληλοι τοίχοι, πρόβολοι,

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση

Προστατευτική Διευθέτηση Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της απόθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχές της υδρογεωνομικής διευθέτησης

Οι αρχές της υδρογεωνομικής διευθέτησης Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Οι αρχές της υδρογεωνομικής διευθέτησης Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος

Δασική Εδαφολογία. Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος Δασική Εδαφολογία Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος Μέρος 1 ο ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η μεταφορά του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης, η κίνησή του σ αυτή και η επιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή Χειμαρρολάβας

Ειδική Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή Χειμαρρολάβας Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ειδική Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή Χειμαρρολάβας

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Προστατευτική Διευθέτηση

Ειδική Προστατευτική Διευθέτηση Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ειδική Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της διάβρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΕΣΤΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΕΣΤΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πλημμύρα-Πλημμυρική Απορροή

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πλημμύρα-Πλημμυρική Απορροή ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πλημμύρα-Πλημμυρική Απορροή Πολλές φορές, βροχές μεγάλης έντασης προκαλούν μεγάλες παροχές απορροής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαστάσεις της κοίτης του υδατορεύματος δεν

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση Δασική Εδαφολογία Εδαφογένεση Σχηματισμός της στερεάς φάσης του εδάφους Η στερεά φάση του εδάφους σχηματίζεται από τα προϊόντα της αποσύνθεσης των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων μαζί με τα προϊόντα της

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων

Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μελέτη Φίλτρων - Στραγγιστηρίων Φώτης Π. Μάρης

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές της γεωτεχνικής μηχανικής και σε συναφείς κατασκευές, σε συνδυασμό συνήθως με κατάλληλα εδαφικά υλικά (γεωϋλικά). σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΚEΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ Χωμάτινα Φράγματα Γαιώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΜΜΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ Παραγωγή Διάφορα χειμαρρικά φαινόμενα Κυρίως χώρο λεκάνης απορροής Κλίμα επιδρά στο γεωλογικό, συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές στεγών και ονομασίες

Μορφές στεγών και ονομασίες Κατασκευή στέγης Με τον όρο στέγη δεν εννοούμε μόνο τις φέρουσες κατασκευές των επικλινών επιστεγάσεων των κτιρίων, αλλά και τις στεγανές επικαλύψεις τους, που μπορεί να αποτελούνται από κεραμίδια, πλάκες,

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες Χωμάτινα Φράγματα Κατασκευάζονται με γαιώδη υλικά που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Αντλούν την αντοχή τους από την τοποθέτηση, το συντελεστή εσωτερικής τριβής και τη συνάφειά τους. Παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y =

ΦΡΑΓΜΑ 1 Υψόμετρο πόδα Ύψος φράγματος Συντεταγμένες πόδα X = Y = Χωρητικότητες μήκη αναχωμάτων επιφάνειες ταμιευτήρων Το έργο αποτελείται από τρείς ταμιευτήρες συνολικής χωρητικότητας 7.250.000 μ3. Η επιμέρους χωρητικότητα κάθε ταμιευτήρα αναλύεται στους παρακάτω πίνακες:

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων. Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ Κελύφη Γεωφραγμάτων Ν. Ι. Μουτάφης Ροή λάβας - Galapagos Κελύφη ή Σώματα Φράγματος ή Αντιπυρήνες Ζώνη 1 - Πυρήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΤΕΥΧΟΣ 6 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ: ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ ΗΜΟΣ Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙ ΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΈΡΓΟ: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΕΜΑΤΟΣ Τ.Κ. ΙΟΝΥΣΙΟΥ» Αρ. Μελ. : 197/2006 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 347.200 (µε το ΦΠΑ 24%)

Διαβάστε περισσότερα

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες:

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Θερμοκρασία αερισμό, δραστηριότητα των μικροοργανισμών, πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων συγκέντρωση των τοξικών ουσιών. Η έλλειψη υγρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις

Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Τίτλος: Φυτείες Ξυλωδών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου (SRC)

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση, διαχείριση και συγκομιδή Φυτειών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου

Εγκατάσταση, διαχείριση και συγκομιδή Φυτειών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Γενικά στοιχεία Εγκατάσταση, διαχείριση και συγκομιδή Φυτειών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Τίτλος: Φυτείες Ξυλωδών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου (SRC) για τοπικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ Ισχυρό Μεταφορικό Μέσο ΚΙΝΗΣΗ: Ομαλή και Αζήμια Ή Ανώμαλη και Επιζήμια ΛΟΓΟΙ: Κλίμα, Άνιση κατανομή βροχής, Πετρώματα,

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών

Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών συστατικών Απαραίτητο φωτοσύνθεση και διαπνοή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη φύτευση

Οδηγίες για τη φύτευση Οδηγίες για τη φύτευση Πότε; Η εποχή φύτευσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των αναδασώσεων. Η καλύτερη είναι εκείνη κατά την οποία εξασφαλίζεται 1. η άμεση και δραστήρια ανάπτυξη του ριζικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ (Serasanetti) για την Προστασία Κοίτης και Πρανών

ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ (Serasanetti) για την Προστασία Κοίτης και Πρανών ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ (Serasanetti) για την Προστασία Κοίτης και Πρανών Τα συρματοκιβώτια είναι κλωβοί από χαλύβδινο αντιπλημμυρικό πλέγμα με εξαγωνικό βρόγχο διατομής 8Χ10cm, διπλής στρέψης και κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Χαλαρά φράγματα ή γεωφράγματα Ξύλινοι και ξυλολίθινοι ουδοί

Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Χαλαρά φράγματα ή γεωφράγματα Ξύλινοι και ξυλολίθινοι ουδοί Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ορεινή Υδρονομική ΙΙ Χαλαρά φράγματα ή γεωφράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του Έδαφος Οι ιδιότητες και η σημασία του ΕΔΑΦΟΣ : Είναι το χαλαρό επιφανειακό στρώμα του στερεού φλοιού της γης. ΕΔΑΦΟΓΕΝΕΣΗ: Το έδαφος σχηματίζεται από την αποσάθρωση των μητρικών πετρωμάτων με την επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Κύριες διαδικασίες: 1) Αποσάθρωση 1) Μετακίνηση Έκπλυση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση: Αποτροπή της παραγωγής φερτών υλών με γεωκαταρεύσεις

Προστατευτική Διευθέτηση: Αποτροπή της παραγωγής φερτών υλών με γεωκαταρεύσεις Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση: Αποτροπή της παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση

Προστατευτική Διευθέτηση Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση Έλεγχος της ροής για αποτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση: Αποτροπή της μεταφοράς φερτών υλών

Προστατευτική Διευθέτηση: Αποτροπή της μεταφοράς φερτών υλών Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση: Αποτροπή της μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Υδρονομικά Έργα. Τόμος ΙΙβ. Φώτης ΜΑΡΗΣ

Ορεινή Υδρονομική ΙΙ. Υδρονομικά Έργα. Τόμος ΙΙβ. Φώτης ΜΑΡΗΣ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ορεινή Υδρονομική ΙΙ Υδρονομικά Έργα Τόμος ΙΙβ

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα χωμάτινα & λιθόρριπτα (2) Ν.Ι.Μουτάφης, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα ΕΑΡΙΝΟ 2010 2011 1 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

Φυτοτεχνικές Διευθετήσεις

Φυτοτεχνικές Διευθετήσεις Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Φυτοτεχνικές Διευθετήσεις Φώτης Π. Μάρης Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ. Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες

ΑΣΚΗΣΗ. Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες ΑΣΚΗΣΗ Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες Για πιο λόγο είναι η σχέση είναι Θετική ή Αρνητική (δικαιολογήστε

Διαβάστε περισσότερα

«ΘΑΛΗΣ» Λάρισα, TEI/Θ, Π. ΒΥΡΛΑΣ. Π. Βύρλας

«ΘΑΛΗΣ» Λάρισα, TEI/Θ, Π. ΒΥΡΛΑΣ. Π. Βύρλας «ΘΑΛΗΣ» Λάρισα, TEI/Θ, 17.03.15 Π. ΒΥΡΛΑΣ Π. Βύρλας Αντικείμενο έργου Η διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής βιομάζας στη Ελλάδα για παραγωγή ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση και διαχείριση των Φυτειών Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου

Εγκατάσταση και διαχείριση των Φυτειών Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Εγκατάσταση και διαχείριση των Φυτειών Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Τοπικές, φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες μικροκλίμα έδαφος Επιλογή του τόπου ευαισθησία

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτμιση και Διαπνοή

Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση, Διαπνοή Πραγματική και δυνητική εξατμισοδιαπνοή Μέθοδοι εκτίμησης της εξάτμισης από υδάτινες επιφάνειες Μέθοδοι εκτίμησης της δυνητικής και πραγματικής εξατμισοδιαπνοής (ΕΤ)

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση.

Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση. «ΘΑΛΗΣ» Λάρισα, ΓΕΩΤΕΕ, 4.02.14 Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση. Π. Βύρλας Γενικότητες Με τον όρο ενεργειακή καλλιέργεια εννοούμε καλλιέργειες που η παραγωγή τους χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ - Γεωτεχνική Φραγμάτων» 9ο Εξ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. - Ακαδ. Ετος 2006-07 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Ανάλυση της ευστάθειας γεωφραγμάτων 20.10.2006 Μέθοδος λωρίδων για

Διαβάστε περισσότερα

Επιφανειακή άρδευση (τείνει να εκλείψει) Άρδευση με καταιονισμό ή τεχνητή βροχή (επικρατεί παγκόσμια)

Επιφανειακή άρδευση (τείνει να εκλείψει) Άρδευση με καταιονισμό ή τεχνητή βροχή (επικρατεί παγκόσμια) Επιφανειακή άρδευση (τείνει να εκλείψει) Υπάρδευση ή υπόγεια άρδευση (καταργήθηκε στην Ελλάδα) Άρδευση με καταιονισμό ή τεχνητή βροχή (επικρατεί παγκόσμια) Άρδευση με σταγόνες ή στάγδην άρδευση (εξελίσσεται)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών (4) Αλλαγές μεταβολές του γεωϋλικού με το χρόνο Αποσάθρωση: αλλοίωση (συνήθως χημική) ορυκτών

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά στα έργα αποκατάστασης για την εξασφάλιση της λειτουργικότητάς τόσο της οδού Αγίου Δημητρίου της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά,

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Άρδευση με σταγόνες Γενικά

2.3 Άρδευση με σταγόνες Γενικά 2.3 Άρδευση με σταγόνες 2.3.1 Γενικά Με τη μέθοδο αυτή, γνωστή και ως στάγδην άρδευση, το αρδευτικό νερό χορηγείται κατά σταγόνες στην περιοχή του κύριου ριζοστρώματος τρων φυτών και μόνο σ αυτή με τη

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 10-05-05-00 10 Φυτοτεχνικά Εργα 05 Εγκατάσταση Πρασίνου 05 Κορµοδέµατα - Kορµοπλέγµατα - Κλαδοδέµατα - Ξυλοφράκτες - Κλαδοπλέγµατα

Διαβάστε περισσότερα

Tαξινόμηση υδρορρεύματος

Tαξινόμηση υδρορρεύματος Tαξινόμηση υδρορρεύματος Αποτελεί μια ευρέως εφαρμοσμένη μέθοδο χαρακτηρισμού των υδρορρευμάτων που βασίζεται στην προϋπόθεση ότι ο αριθμός ταξινόμησης έχει κάποια σχέση με το μέγεθος της περιοχής τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΚEΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Φυτοτεχνικά Έργα Φυτοτεχνικά Έργα Ζωντανό φυτοϋλικό Υποβοηθούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Κεφάλαιο 7 ο : Κρίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 10-11. ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ Μεταβλητότητα δομής Δομή δακτυλίων Μορφολογία κυττάρων Χημική σύσταση Υποδομή Μέσα σ ένα δέντρο Ανάμεσα στα δέντρα Οριζόντια Κατακόρυφα Πλάγια Στο ίδιο είδος Σε διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης

ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΕΡΓΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Υπεύθυνος Μαθήματος Δρ. Γ. Ζαΐμης ΚEΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ Τύπος Ελέγχου Αρχικός Περιοδικός Επανέλεγχος Πελάτης: ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Κατασκευαστής / Ιδιοκτήτης: - / ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Αντικείμενο Ελέγχου: Έλεγχος συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας των Προτύπων και

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια. Πολιτικός Μηχ., Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε.

Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια. Πολιτικός Μηχ., Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε. Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια ΠΛΑΤΗΣ, Α.Δ. Πολιτικός Μηχ., Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε. Κατακόρυφα Γεωσύνθετα Στραγγιστήρια ΠΛΑΤΗΣ, Α.Δ. Πολιτικός Μηχ, Μ.Εng., ΓΕΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προφόρτιση:

Διαβάστε περισσότερα

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως.

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως. Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 7 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, Δρ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θεματική περιοχή: Υδατική ροή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 10. Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας Διδάσκων: Μπελόκας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ι. Κεφάλαιο 10 ο

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ι. Κεφάλαιο 10 ο Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ι Κεφάλαιο 10 ο Φ. Π.

Διαβάστε περισσότερα

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπληµµυρικά έργα στην αρχαία Ολυµπία. µετά την πυρκαγιά της 26ης Αυγούστου 2007:

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπληµµυρικά έργα στην αρχαία Ολυµπία. µετά την πυρκαγιά της 26ης Αυγούστου 2007: ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Ινστιτούτο Μεσογειακών ασικών Οικοσυστηµάτων & Τεχνολογίας ασικών Προϊόντων (Ι.Μ..Ο. & T..Π.) Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπληµµυρικά έργα στην αρχαία Ολυµπία

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 1 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ) 611/2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος - Εργαστήριο

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος - Εργαστήριο Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος - Εργαστήριο Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Πορώδες Εδάφους Το πορώδες

Διαβάστε περισσότερα

Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών

Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών Περατότητα και Διήθηση διαμέσου των εδαφών Costas Sachpazis, (M.Sc., Ph.D.) Διάρκεια = 17 λεπτά 1 Τι είναι Περατότητα των εδαφών? Ένα μέτρο για το πόσο εύκολα ένα ρευστό (π.χ., νερό) μπορεί να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διευθετήσεις Χειμάρρων

Μάθημα: Διευθετήσεις Χειμάρρων ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Κατεύθυνση Α: Αειφορική Διαχείριση Ορεινών Υδρολεκανών με Ευφυή Συστήματα και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών Μάθημα: Διευθετήσεις Χειμάρρων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 8 η Διάλεξη : Υδραυλική Τραχύτητα Φώτιος Π. Μάρης, Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. Πηγή: Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δημήτρης Αραβαντινός αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4 : Υδρολογικός κύκλος Ευαγγελίδης Χρήστος Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr 1. Βάθος Τοποθέτησης Tο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ι Κεφάλαιο 6 ο

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ι Κεφάλαιο 6 ο Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Ι Κεφάλαιο 6 ο Φώτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ

ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗΟ Θ Ω ΔΙΑΒΡΩΣΗ Έφη Λαμπροπούλου, Γεωλόγος 7 ου Γυμνασίου Περιστερίου ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Αποσάθρωση καλείται το φαινόµενο κατά το οποίο τα προϊόντα της φθοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ. Γενικές πληροφορίες σε σχέση με τη φύτευση και την άρδευση στο φυτεμένο δώμα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ. Γενικές πληροφορίες σε σχέση με τη φύτευση και την άρδευση στο φυτεμένο δώμα ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ Γενικές πληροφορίες σε σχέση με τη φύτευση και την άρδευση στο φυτεμένο δώμα Για την αύξηση και την ανάπτυξη των φυτών απαιτείται νερό και χώμα πλούσιο σε θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Κεφάλαιο 2 ο : Είδη ροής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η σχέση μεταξύ βλάστησης και των παραγόντων του περιβάλλοντος, δηλαδή του κλίματος (cl), του μητρικού πετρώματος(p), του ανάγλυφου

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικά Δίκτυα Αρδεύσεων

Ατομικά Δίκτυα Αρδεύσεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3 : Εξατμισοδιαπνοή Ευαγγελίδης Χρήστος Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø

Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø Ø ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 Ο Ενότητα: Σωλήνες, Υδραυλικά εξαρτήματα Σωλήνες Σωλήνας είναι το κλειστό μέσο με το οποίο μεταφέρεται το νερό από εκεί που λαμβάνεται (υδροληψία) μέχρι και τη τελευταία έξοδό του (σταλάκτης

Διαβάστε περισσότερα

Ποτάμια Υδραυλική και Τεχνικά Έργα

Ποτάμια Υδραυλική και Τεχνικά Έργα Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων Ποτάμια Υδραυλική και Τεχνικά Έργα Κεφάλαιο 10 ο : Απόθεση φερτών υλών Φώτιος Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής Αίτια και

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 2 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Ταχυαυξή Ξυλώδη Είδη σε Φυτείες Μικρού Περίτροπου Χρόνου

Ταχυαυξή Ξυλώδη Είδη σε Φυτείες Μικρού Περίτροπου Χρόνου Επιλογή Ταχυαυξή Ξυλώδη Είδη σε Φυτείες Μικρού Περίτροπου Χρόνου Kλίμα Έδαφος Νερό Φυσικοί κινδύνοι Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Ευαισθησία σε ασθένειες Θέματα βιοποικιλότητας 1 2 Είδη Είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ Τεκμηρίωση Βλαβών περιλαμβάνει : Αποτύπωση φερόντων στοιχείων κατασκευής. Πιθανές επεμβάσεις λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής κτιρίων από τοιχοποιία την καθιστούν δύσκολη. Αναζήτηση αρχικών

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

ΕΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΕΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ Σπορά τον Απρίλιο σε βάθος 2-3 cm και σε απόσταση 15 cm Μικρή βλαστική ικανότητα σπόρων (περίπου 3-4 έτη) Αδύνατη η πιστή αναπαραγωγή των ποικιλιών Καθυστέρηση εισόδου πρέμνων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ Τύπος Ελέγχου Αρχικός Περιοδικός Επανέλεγχος Πελάτης: ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Κατασκευαστής / Ιδιοκτήτης: - / ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Αντικείμενο Ελέγχου: Έλεγχος συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας των Προτύπων και

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ

ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ http://www.e-stergiu.cm/index.php?lang=1 ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ Πλανισμένες δοκοί σύνθετης συγκολλητής ξυλείας εισαγωγής. Προσφέρουν υψηλή μηχανική αντοχη (GL24),διαθέτουν μικρό ειδικό βάρος (450kg/m

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΗ ΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ Β. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ

ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΗ ΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ Β. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΗ ΡΕΥΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ Β ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ Για το σχηματισμό της χειμαρρικής δράσης ενεργούν οι εξής παράγοντες: Άμεσοι Παράγοντες Το κλίμα Το γεωλογικό υπόθεμα Η ανάγλυφη όψη Η βλάστηση

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΓΕΩΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (1 ο ΜΕΡΟΣ) συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές της γεωτεχνικής μηχανικής και σε συναφείς κατασκευές, σε συνδυασμό συνήθως με κατάλληλα εδαφικά υλικά (γεωϋλικά).

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η επιτυχία μιας ανθοκομικής καλλιέργειας στην ύπαιθρο εξασφαλίζεται όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για ένα συγκεκριμένο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ Τύπος Ελέγχου Αρχικός Περιοδικός Επανέλεγχος Πελάτης: ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Κατασκευαστής / Ιδιοκτήτης: - / ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Αντικείμενο Ελέγχου: Έλεγχος συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας των Προτύπων και

Διαβάστε περισσότερα