ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ"

Transcript

1 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ Τµήµα: Α 5 Οµάδα: Αγανακτησµένοι Μάθηµα: Ερευνητική εργασία Μαθητές: Παπάζογλου Όλγα Παρασύρης Αντώνης Πετράκη Ευδοξία Σµυρνάκης Γιώργος Στανταρµάκη Καλλιόπη Θέµα τµήµατος: «από την περγαµινή στο Ίντερνετ» Θέµα οµάδας: «η εξέλιξη του ιαδικτύου» Καθηγήτριες: Γιουκάκη Μαρία και Κοκκινογένη Μαρία

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιληψη Εισαγωγη Στοχοι Μεθολογια ερευνας Υλοποιηση Αποτελέσµατα συνεντεύξεων Αποτελέσµατα αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο Αναστοχασµός Συµπεράσµατα Επίλογος Αναφορές βιβλιογραφίας Παράρτηµα

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γεια σας! Είµαστε οι «ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ» µια οµάδα 5 µαθητών που φοιτούν στο 11 ο Λύκειο Ηρακλείου. Για την επιλογή του ονόµατος µας επηρεαστήκαµε από τα γεγονότα που συµβαίνουν στη χώρα µας σήµερα και συγκεκριµένα από το κίνηµα των αγανακτισµένων, ένα κίνηµα που αποτελείται από απλούς πολίτες και είναι εναντίον των πολιτικών. Στόχος της ερευνάς µας είναι να σας ενηµερώσει για την εξέλιξη του ιαδικτύου µέχρι σήµερα. Όσοι αποφασίσετε να διαβάσετε την έκθεση µας δεν θα έχετε πρόβληµα παραπληροφόρησης αφού όλες τις πληροφορίες τις έχουµε διασταυρώσει µέσω των συνεντεύξεων από ειδικούς. Καλή ανάγνωση!!

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας ως τάξη αποφασίσαµε οµόφωνα να αναλάβουµε να ερευνήσουµε το θέµα «από την περγαµινή στο Internet», ενώ ως οµάδα «την εξέλιξη του διαδικτύου». Η ερευνητική εργασία είναι ένα µάθηµα το οποίο διδάσκεται για πρώτη χρονιά φέτος στους µαθητές της Α Λυκείου µε σκοπό να αποκτήσουν οµαδικό πνεύµα και τις κατάλληλες βάσεις για τη δηµιουργία ερευνητικών εργασιών. Υπεύθυνοι καθηγητές για την εργασία αυτή είναι η κα. Γιουκάκη και η κα. Κοκκινογένη ΣΤΟΧΟΙ Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αποφασίσαµε να ερευνήσουµε την εξέλιξη του διαδικτύου είναι επειδή γνωρίζουµε ότι οι νέοι ενδιαφέρονται να ενηµερωθούν σχετικά µε τα θετικά του διαδικτύου αλλά και για τα αρνητικά του. Ένα από τα σηµαντικότερα αρνητικά του διαδικτύου στις µέρες µας είναι ο εθισµός των έφηβων. ιαβάζοντας την εργασία µας οι νέοι µπορούν να ενηµερωθούν και να προστατευτούν από τις συνέπειες του εθισµού. Επίσης άλλος ένας λόγος που µας βοήθησε στην επιλογή του θέµατος µας είναι να λύσουµε τις προσωπικές µας απορίες για το πώς ξεκίνησε και το πώς έχει διαµορφωθεί έως σήµερα το διαδίκτυο, καθώς και για το ποια ήταν η αφορµή για την δηµιουργία του.

5 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Η οµάδα µας µέσα από πολλά εργαλεία έρευνας που µας παρουσίασαν οι καθηγητές διάλεξε τη συνέντευξη σε ειδικούς και την αναζήτηση πληροφοριών µέσα από το Ίντερνετ και άλλα µέσα πληροφόρησης (πχ. εφηµερίδες, τηλεόραση ραδιόφωνο, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες ). ιαλέξαµε να πάρουµε συνεντεύξεις από ειδικούς και να συλλέξουµε πληροφορίες από το διαδίκτυο διότι ξέραµε ότι το αποτέλεσµα θα ήταν καλό µε έγκυρες πληροφορίες και οι αναγνώστες της εργασίας µας δεν θα είχαν πρόβληµα παραπληροφόρησης. Βέβαια εκτός από τις πηγές πληροφόρησης µας δεν θα µπορούσαµε να γράψουµε µια τόσο µεγάλη και πρωτόγνωρη για εµάς εργασία χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις για ένα θέµα που αφορά όλους τους νέους σήµερα. Τέλος, µια ακόµα σηµαντική βοήθεια για εµάς είναι αυτή των υπεύθυνων καθηγητριών µας που κατάφεραν να λύσουν τις απορίες µας παρόλο που υπήρχαν δυσκολίες µέσα στην τάξη.

6 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ Την πρώτη φορά που κάναµε το µάθηµα της ερευνητικής εργασίας ήταν κάτι καινούργιο για εµάς αφού διδάσκεται για πρώτη φορά φέτος στην Α λυκείου µετά από απόφαση του υπουργείου παιδείας. Η πρώτη εντύπωση για το µάθηµα αυτό ήταν αρνητική γιατί δεν ξέραµε αν θα λειτουργούσε όπως είχαν προµελετήσει. Αφού µας χώρισαν σε οµάδες µετά από κλήρωση µας ζητήθηκε να βρούµε ένα όνοµα για την οµάδα µας. Έπειτα έπρεπε να αποφασίσουµε πιο θα ήταν το θέµα που θα ερευνήσουµε και να σχεδιάσουµε το πανό της οµάδας. Οι καθηγήτριες µας έδειξαν διαφόρους τρόπους συλλογής δεδοµένων για την έρευνα και από αυτές εµείς επιλέξαµε την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και τη συνέντευξη από ειδικούς. Αφού διαλέξαµε τους τρόπους αναζήτησης πληροφοριών φτιάξαµε ένα χρονοδιάγραµµα ώστε να µην βγούµε εκτός του χρονικού ορίου που µας έχουν θέσει. Αποφασίσαµε να συναντηθούµε και να ψάξουµε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά µε την εξέλιξη του Ίντερνετ. Η κα. Γιουκάκη µας ζήτησε να παρουσιάσουµε την πορεία της εργασίας µας στους υπόλοιπους συµµαθητές µας. Κοιτώντας το χρονοδιάγραµµα µας είδαµε ότι φτάνει ο καιρός για την συνέντευξη έτσι αρχίσαµε να οργανώνουµε τις ερωτήσεις. Όταν οργανώσαµε τις ερωτήσεις πήραµε συνέντευξη από τις κ. Γιουκάκη και Φραγκουλάκη οι οποίες είναι καθηγήτριες πληροφορικής στο 11 ο Λύκειο και 5 ο Γυµνάσιο Ηρακλείου. Αφού συντάξαµε τα συµπεράσµατα των συνεντεύξεων η κα. Κοκκινογένη µας βοήθησε να καταλάβουµε τη διαδικασία υλοποίησης της έρευνας µας. Μετά αρχίσαµε να γράφουµε την έκθεση µας ξεκινώντας από την εισαγωγή και τους στόχους. Τέλος σχεδιάσαµε το εξώφυλλο της εργασίας.

7 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ: Μετά από οµόφωνη απόφαση της οµάδας µας, καταλήξαµε στην αναζήτηση πληροφοριών µέσα από συνεντεύξεις µε άτοµα που ασχολούνται µε την πληροφορική, όπως η κα. Γιουκάκη και η κα. Φραγκουλάκη. Αφού πήραµε τις απαντήσεις που θέλαµε, συµπεράναµε ότι για τους νέους το διαδίκτυο είναι ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής τους. Μας βοηθάει στην αναζήτηση πληροφοριών, την εύκολη ενηµέρωση, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων(µε την προϋπόθεση ότι η χρήση του ιαδικτύου γίνεται µε µέτρο). Παρόλ αυτά, δυστυχώς έχει πολλά αρνητικά όπως παραπληροφόρηση, εθισµό ή και δηµιουργία ενός κόσµου ιδεατού-ψεύτικου. Οι νέοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο είτε από το σπίτι είτε από το σχολείο είτε από άλλους φορείς. Σύµφωνα µε την κα. Γιουκάκη, λοιπόν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κατάλληλη κριτική σκέψη και σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ γονέα και παιδιού. Για να καταφέρουν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους,πρέπει να ενηµερωθούν για τους κινδύνους του διαδικτύου και να ενηµερώσουν τα παιδιά τους. Τέλος ο Η/Υ πρέπει να βρίσκεται σε χώρο όπου υπάρχει οπτική επαφή από τους γονείς. Με βάση τις πληροφορίες που πήραµε από την κα. Φραγκουλάκη, καταλάβαµε ότι οι χρήστες του διαδικτύου ευνοούνται αρκετά ως προς τις δυνατότητες που τους παρέχει. Όσοι πάλι κάνουν κατάχρηση του διαδικτύου, έχουν πολλές επιπτώσεις στην καθηµερινή τους ζωή αλλά και στην υγεία τους. ηλαδή, όταν οι έφηβοι υπερβούν το όριο χρήσης του υπολογιστή, συχνά αποξενώνονται από τους φίλους τους και προτιµούν τη µοναξιά, πράγµα που πολλές φόρες έχει ως αποτέλεσµα την αυτοκτονία. Για να αποτρέψουµε αυτό το γεγονός, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το χρόνο που οι νέοι χρησιµοποιούν τον υπολογιστή και να τους ενηµερώσουν προστατεύοντας τους έτσι από συνοµιλίες µε αγνώστους.

8 . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ: ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Οι πρώτες απόπειρες για την δηµιουργία ενός διαδικτύου ξεκίνησαν στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέµου. Η Ρωσία είχε ήδη στείλει στο διάστηµα τον δορυφόρο Σπούτνικ 1 κάνοντας τους Αµερικανούς να φοβούνται όλο και περισσότερο για την ασφάλεια της χώρας τους. Θέλοντας λοιπόν να προστατευτούν από µια πιθανή πυρηνική επίθεση των Ρώσων δηµιούργησαν την υπηρεσία προηγµένων αµυντικών ερευνών ARPA (Advanced Research Project Agency) γνωστή ως DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) στις µέρες µας. Αποστολή της συγκεκριµένης υπηρεσίας ήταν να βοηθήσει τις στρατιωτικές δυνάµεις των ΗΠΑ να αναπτυχθούν τεχνολογικά και να δηµιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας το οποίο θα µπορούσε να επιβιώσει σε µια ενδεχόµενη πυρηνική επίθεση.

9 Το αρχικό θεωρητικό υπόβαθρο δόθηκε από τον Τζ. Λικλάιντερ (J.C.R. Licklider) που ανέφερε σε συγγράµµατά του το "γαλαξιακό δίκτυο". Η θεωρία αυτή υποστήριζε την ύπαρξη ενός δικτύου υπολογιστών που θα ήταν συνδεδεµένοι µεταξύ τους και θα µπορούσαν να ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες και προγράµµατα. Το επόµενο θέµα που προέκυπτε ήταν ότι το δίκτυο αυτό θα έπρεπε να ήταν αποκεντρωµένο έτσι ώστε ακόµα κι αν κάποιος κόµβος του δεχόταν επίθεση να υπήρχε δίοδος επικοινωνίας για τους υπόλοιπους υπολογιστές. Τη λύση σε αυτό έδωσε ο Πολ Μπάραν (Paul Baran) µε τον σχεδιασµό ενός κατανεµηµένου δικτύου επικοινωνίας που χρησιµοποιούσε την ψηφιακή τεχνολογία. Πολύ σηµαντικό ρόλο έπαιξε και η θεωρία ανταλλαγής πακέτων του Λέοναρντ Κλάινροκ (Leonard Kleinrock), που υποστήριζε ότι πακέτα πληροφοριών που θα περιείχαν την προέλευση και τον προορισµό τους µπορούσαν να σταλούν από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο. J.C.R. Licklider & Leonard Kleinrock Στηριζόµενο λοιπόν σε αυτές τις τρεις θεωρίες δηµιουργήθηκε το πρώτο είδος διαδικτύου γνωστο ως ARPANET. Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 µε 4 κόµβους µέσω των οποίων συνδέονται 4 µίνι υπολογιστές (mini computers

10 12k): του πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρµπαρα του πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το SRI στο Στάνφορντ και το πανεπιστήµιο της Γιούτα. Η ταχύτητα του δικτύου έφθανε τα 50 kbps και έτσι επιτεύχθηκε η πρώτη dial up σύνδεση µέσω γραµµών τηλεφώνου. Μέχρι το 1972 οι συνδεδεµένοι στο ARPANET υπολογιστές έχουν φτάσει τους 23, οπότε και εφαρµόζεται για πρώτη φορά το σύστηµα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδροµείου( ) Παράλληλα δηµιουργήθηκαν και άλλα δίκτυα, που χρησιµοποιούσαν διαφορετικές µεθόδους και τεχνικές(όπως το x.25 και το UUCP) τα οποία συνδέονταν µε το ARPANET. Το πρωτόκολλο που χρησιµοποιούσε το ARPANET ήταν το NCP (Network Control Protocol), το οποίο, όµως, είχε το µειονέκτηµα ότι λειτουργούσε µόνο µε συγκεκριµένους τύπους υπολογιστών. Έτσι, δηµιουργήθηκε η ανάγκη στις αρχές του 1970 για ένα πρωτόκολλο που θα ένωνε όλα τα δίκτυα που είχαν δηµιουργηθεί µέχρι τότε. Το 1974 λοιπόν, δηµοσιεύεται η µελέτη των Βιντ Σερφ (Vint Cerf) και Μποµπ Κάαν (Bob Kahn) από την οποία προέκυψε το πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol) που αργότερα το 1978 έγινε TCP/IP, προστέθηκε δηλαδή το Internet Protocol (IP), και τελικά το 1983 έγινε το µοναδικό πρωτόκολλο που ακολουθούσε το ARPANET. Το 1984 υλοποιείται το πρώτο DNS (Domain Name System) σύστηµα στο οποίο καταγράφονται 1000 κεντρικοί κόµβοι και οι υπολογιστές του διαδικτύου πλέον αναγνωρίζονται απο διευθύνσεις κωδικοποιηµένων αριθµών. Ένα ακόµα σηµαντικό βήµα στην ανάπτυξη του ιαδικτύου έκανε το Εθνικό Ίδρυµα Επιστηµών (National Science Foundation, NSF) των ΗΠΑ, το οποίο δηµιούργησε την πρώτη διαδικτυακή πανεπιστηµιακή ραχοκοκκαλιά (backbone), το NSFNet, το Ακολούθησε η ενσωµάτωση άλλων σηµαντικών δικτύων, όπως το Cerf, το Vint και το Vint. Ο όρος ιαδίκτυο/ίντερνετ ξεκίνησε να χρησιµοποιείται ευρέως την εποχή που συνδέθηκε το APRANET µε το NSFNet και Ίντερνετ σήµαινε οποιοδήποτε δίκτυο χρησιµοποιούσε TCP/IP. Η µεγάλη άνθιση του ιαδικτύου όµως, ξεκίνησε µε την

11 εφαρµογή της υπηρεσίας του Παγκόσµιου Ιστού από τον Τιµ Μπόρντερς-Λι στο ερευνητικό ίδρυµα CERN το 1989, ο οποίος είναι, στην ουσία, η πλατφόρµα, η οποία κάνει εύκολη την πρόσβαση στο Ίντερνετ, ακόµα και στη µορφή που είναι γνωστό σήµερα.

12 Η ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ WORLD WIDE WEB: Η ιδέα του Up Wide Web πρωτοεµφανίστηκε το 1989 από τον Tim Berners-Lee και άλλους επιστήµονες του οργανισµού CΕRΝ στη Γενεύη. Στόχος του ήταν η δηµιουργία ενός δικτύου από sites, που θα επέτρεπαν την αναζήτηση και µεταφορά των πληροφοριών που περιέχουν µέσω ενός ειδικού πρωτοκόλλου που έγινε γνωστό ως Hypertext Τransfer Ρrοtοcοl (HΤΤΡ). Εναν χρόνο αργότερα, ο Tim Berners-Lee ανέπτυξε ένα πρόγραµµα "Τransfer/Πολ, το οποίο ονόµασε Bob Wide Web και άρχισε να το διαθέτει δωρεάν µέσω ενός FΤΡ Bob. Το επόµενο βήµα ήταν η ανάπτυξη ενός βελτιωµένου "Τransfer'', δηλαδή ενός συστήµατος που θα επέτρεπε σε συνδέσµους (links) να "κρύβονται" µέσα στο κείµενο και για το σκοπό αυτό χρησιµοποίησε τη γλώσσα HyperΤext Μarkup Language (ΗΤΜL). Αρχικά, η ανάπτυξη του WWW ήταν µικρή και µέχρι το τέλος του 1992 υπήρχαν µόλις 50 Web sites. Εναν χρόνο µετά, ο αριθµός αυτός αυξήθηκε σε 150. Το 1993 ο Μark Αndreesen του NCSΑ (Νatiοnal Center fοr SυρerCοmρuting Applicatiοns) στο Ιllinοis

13 κυκλοφόρησε το Μοsaic X. Το πρόγραµµα ήταν εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση, ενώ συνοδευόταν από 24-ωρη τεχνική υποστήριξη. Η δοκιµαστική έκδοσή του παραχωρήθηκε δωρεάν σε διάφορα πανεπιστήµια και σύντοµα γνώρισε τεράστια διάδοση. Εως το 1994 δεκάδες χιλιάδες αντίγραφά του είχαν εγκατασταθεί σε υπολογιστές παγκοσµίως. Οι υπηρεσίες που παρείχε οδήγησαν όχι µόνο στην περαιτέρω ανάπτυξη του Wοrld Wide Web, αλλά και στην εξάπλωση των προσωπικών υπολογιστών. Ο Παγκόσµιος Ιστός είχε γίνει πραγµατικότητα και το µέγεθος καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρει αυξάνονται έκτοτε εκθετικά... ΤΙΜ BERNERS-LEE: Ο "πατέρας" του Wοrld Wide Web είναι ο Βρετανός φυσικός Τim Βerners-Α Σήµερα είναι 44 χρόνων (2002) και εργάζεται στο ΜΊΤ (Μassachusetts Ιnstitute οf Τechnοlοgy), ενώ τον Μάρτιο του 1999 αναδείχθηκε από το "Time magazine" ως ένας από τους σηµαντικότερους εκατό ανθρώπους του 20ου αιώνα. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η δηµιουργία και διάδοση του Παγκόσµιου Οστού υπήρξαν περισσότερο δύσκολες απ' ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Σε συζητήσεις που είχε την εποχή εκείνη µε συναδέλφους του στα εργαστήρια του CΕRΝ (Ελβετία) και εταιρείες παραγωγής λογισµικού, η ιδέα αντιµετωπίστηκε µάλλον "χλιαρά". Η κυριότερη αιτία πίσω από την απρόσµενη αυτή αντίδραση ήταν η δυσκολία που παρουσίαζε η περιγραφή της. "Πριν να εφευρεθεί ο Wοrld Wide Web, ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς ήταν...", απαντά συχνά ο ίδιος.

14 Απαιτήθηκαν αλλεπάλληλες κρούσεις προς τους προϊσταµένους του, ώστε να λάβει τελικά την έγκρισή τους για να ασχοληθεί µε το συγκεκριµένο πρόγραµµα. Το 1991, συνεργαζόµενος µε το Βέλγο συνάδελφό του Cerf Cailliau, κατάφερε να σχεδιάσει τα βασικά hypertexts πρωτόκολλα και την πλατφόρµα brοwser-serνer, που σήµερα αποτελούν τον πυρήνα του Παγκόσµιου Ιστού. Ανάλογα, όµως, προβλήµατα αντιµετώπισε και µε την εύρεση της κατάλληλης ονοµασίας για τον εικονικό κόσµο που οραµατιζόταν. Αφού απέρριψε όρους όπως "Μesh" (ηχητικά παρεµφερής µε την λέξη "mess" που σηµαίνει ακαταστασία), "ΜΟΙ" (Μine Of Infοrmatiοn, δηλαδή "ορυχείο πληροφοριών") και "ΤIΜ" (Τhe Ιnfοrmatiοn Μine), κατέληξε στον όρο "Wοrld Wide Web", αντιπροσωπεύοντας την πολλαπλή συνδεσιµότητα µεταξύ των πληροφοριών. Σήµερα, ο Τim Berners-Lee, αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι η υποµονή και επιµονή ενός ανθρώπου µπορεί όντως να αλλάξει τον κόσµο. Η έµπνευση, η ικανότητα και η συστηµατική εργασία του οδήγησαν στη δηµιουργία του Παγκόσµιου Ιστού, µίας έννοιας που έχει πλέον εισβάλει στην καθηµερινή ζωή µας. Το σηµαντικότερο, όµως, είναι ότι η έλλειψη υποστήριξης εκ µέρους πολλών οργανισµών και εταιρειών δεν κατάφερε να

15 σταθεί εµπόδιο στα σχέδιά του, αποδεικνύοντας έτσι την αφοσίωση που επέδειξε σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του Wοrld Wide Web.

16 ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ (ΕΘΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ) Ο εθισµός στο ιαδίκτυο (Βerners addiction) είναι µια σχετικά νέα µορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστηµονική κοινότητα προκειµένου να οριοθετηθεί, αφού η εξάρτηση από το Ίντερνετ δεν είναι ακόµη µια κλινική οντότητα που συναντάµε σε εγχειρίδια ψυχιατρικά. Αυτή η µορφή εθισµού ορίζεται ως την «ενασχόληση µε το Ίντερνετ για άντληση αισθήµατος ικανοποίησης που συνοδεύεται µε αύξηση του χρόνου Το Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριµένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόµου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του µέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι µπορεί να δηµιουργήσει µια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτοµο µπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισµούς και συνέπειες. Στο ιαδίκτυο δεν υπάρχουν άµεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης µπορεί να µπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ µπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εµφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος µπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα µε την εκάστοτε διαδικτυακή εµπειρία, εξαιτίας της ανωνυµίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του ιαδικτύου. Συνήθως, τα παιδιά που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα του εθισµού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και µεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες).

17 Αίτια Το Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριµένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόµου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του µέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι µπορεί να δηµιουργήσει µια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτοµο µπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισµούς και συνέπειες. Στο ιαδίκτυο δεν υπάρχουν άµεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης µπορεί να µπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ µπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εµφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος µπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα µε την εκάστοτε διαδικτυακή εµπειρία, εξαιτίας της ανωνυµίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του ιαδικτύου. Συνήθως, τα παιδιά που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα του εθισµού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και µεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες). Συµπτώµατα Υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης µε το διαδίκτυου Ανοχή. Απαιτείται περισσότερος χρόνος παραµονής στο διαδίκτυο για να επιτύχουµε ικανοποίηση Αποτυχηµένες προσπάθειες µείωσης του χρόνου που αφιερώνει στο διαδίκτυο. Συµπτώµατα συνδρόµου απόσυρσης. Αισθήµατα αναστάτωσης, ευερεθιστότητας, κατάθλιψης όταν γίνονται προσπάθειες να µειωθεί η χρήση του ιαδικτύου.

18 Χρήση του διαδικτύου προκειµένου να αποφευχθούν συµπτώµατα απόσυρσης Παραµονή On line για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα από το προτιθέµενο. Παραµέληση υποχρεώσεων Απότοµη πτώση της σχολικής επίδοσης Αποµόνωση και µείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν µε φίλους Επιθετικότητα Μεταβολή της συµπεριφοράς Λέει ψέµατα για το χρόνο που περνάει στο ιαδίκτυο σε κοντινά πρόσωπα. Αδιαφορία για πράγµατα που τον / την ευχαριστούσαν Χρήση του ιαδικτύου για να ξεφύγει από τα προβλήµατα της καθηµερινότητάς του ή για να ανακουφίσει δυσάρεστα συναισθήµατα (π.χ. ενοχή, άγχος, κατάθλιψη) Πονοκέφαλοι Ξηρότητα οφθαλµών. Συνέχιση χρήσης παρά την εµφάνιση δυσκολιών στην οικογενειακή, σχολική και προσωπική ζωή

19 Συνδυασµός παραγόντων που οδηγούν σε εθισµό Ο εθισµός των εφήβων στο διαδίκτυο µπορεί, επίσης να είναι αποτέλεσµα άλλων ψυχικών διαταραχών και προβληµάτων, όπως: κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία. Επιπτώσεις εθισµού Σχολική αποτυχία ιαταραχές ύπνου Κατάθλιψη, χαµηλή αυτοεκτίµηση. Μειωµένη φυσική δραστηριότητα Προβλήµατα στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις Χαµηλη ποιοτητα ζωης.

20 Χρήσιµες συµβουλές για τα παιδιά Ζητήστε την άδεια του γονέα για να µιλήσετε σε κάποιο chat room. Πάντα να είσαστε προσεκτικοί όταν συνοµιλείτε σε κάποιο chat room. Ποτέ µη στείλετε αριθµό λογαριασµό τραπέζης, πιστωτικής κάρτας αν δεν το συζητήσετε µε τον γονέα σας. Μόνο µε την άδεια και την παρουσία των γονιών σας µπορείτε να συµφωνήσετε να συναντήσετε κάποιον / κάποια που γνωρίσατε στο διαδίκτυο. Ποτέ µη διαβάζετε ηλεκτρονικά µηνύµατα άγνωστου αποστολέα. Κρατάτε τους κωδικούς πρόσβασης (password) µυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας. Μην επισκέπτεστε ιστοσελίδες οι οποίες αναφέρουν ότι απευθύνονται σε άτοµα άνω των 18 ετών. ιακόψτε την επικοινωνία αν κάποιος σας στείλει κάποιο ενοχλητικό ή προσβλητικό µήνυµα και συζητήστε το γεγονός µε τους γονείς σας. Εξηγείστε στους γονείς σας τις εµπειρίες σας κατά την περιπλάνηση στο διαδίκτυο Πάντα να µιλάτε στους γονείς σας ή σε κάποιον ενήλικά για εικόνες ή κείµενα που βρήκατε και σας ανησύχησαν ή σας φόβισαν Ποτέ µην δίνετε το όνοµά σας, τη διεύθυνση και το όνοµα του σχολείου σας, το τηλέφωνο, φωτογραφίες σε άγνωστους που συναντάτε στο διαδίκτυο. Μην εµπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο διαδικτύου. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόµενο µε κριτικό µάτι.

21 Ποιές ηλικιακές οµάδες παιδιών εµφανίζουν εξάρτηση Το φαινόµενο µπορεί να εµφανιστεί σε εφήβους κατά την πρώιµη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε µικρότερη ακόµη ηλικία. Είναι πιο συχνό κατά την µέση εφηβεία (15-17 ετών), κατά την οποία οι έφηβοι πειραµατίζονται και σταδιακά αυτονοµούνται, καθώς και κατά την όψιµη εφηβεία (> 17 ετών). Οι περισσότεροι εξαρτηµένοι έφηβοι ασχολούνται µε «παιχνίδια» στο σπίτι ή τα Βerners Bob. Ρόλος γονέων Ο ρόλος των γονέων είναι πάρα πολύ σηµαντικός τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιµετώπιση του εθισµού των παιδιών τους από το διαδίκτυο. Όσο αναφορά την πρόληψη το σηµαντικότερο πράγµα που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς προκειµένου να µπορούν να ελέγχουν αποτελεσµατικά τη χρήση του ιαδικτύου από τα παιδιά τους, είναι να γνωρίσουν οι ίδιοι για αυτό ( ιαδίκτυο). Προς το παρόν, οι γονείς δε γνωρίζουν το µέσο και επιπλέον δε φαίνονται διατεθειµένοι να έλθουν σε επαφή µε το ιαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα δεν ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο Ίντερνετ.Ταυτόχρονα, οι γονείς θα πρέπει κάποιες φορές να χρησιµοποιούν το ιαδίκτυο µαζί µε το παιδί, ώστε να του δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ενώ η εγκατάσταση κάποιων φίλτρων στον υπολογιστή µπορεί να αποτρέψει την εµφάνιση ακατάλληλων για το παιδί ιστοσελίδων.επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν τεθεί κάποιες βάσεις όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, να υπάρχουν δηλαδή όρια. Για να υπάρξουν ωστόσο όρια θα πρέπει να οι γονείς να µπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο, αφού είναι δύσκολο για ενοχικούς γονείς να θέσουν όρια.σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο υπολογιστής

22 είναι καλό να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στο δωµάτιο του παιδιού, ώστε να ελέγχεται διακριτικά η δραστηριότητα του παιδιού στο Ίντερνετ (όπως είπαµε και παραπάνω). Ενώ, τέλος, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν για τις διαδικτυακές διαδροµές του παιδιού τους, ώστε να έχουν πάντοτε ενηµέρωση για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, τα άτοµα µε τα οποία συνοµιλεί και τις πληροφορίες που ανταλλάσει µε άλλα άτοµα. Αντιµετώπιση εθισµού Ο εθισµός από το διαδίκτυο αναγνωρίζεται πια από την ψυχιατρική κοινότητα ως ξεχωριστή ψυχοσωµατική διαταραχή γι αυτό χρήζει ειδικής θεραπείας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα που βοηθούν τους εφήβους να ξεφύγουν από τον εθισµό τους. Η παρακολούθηση κάθε περίπτωσης γίνεται από τετραµελή οµάδα στην οποία συµµετέχουν παιδίατρος,παιδοψυχίατρος,παιδοψυχολόγος και οικογενειακός σύµβουλος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε διακόπτεται η χρήση, αλλά ο έφηβος µαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση µε άλλες δραστηριότητες. Παρ όλα αυτά, σε περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά αντιµετωπίζει και άλλα προβλήµατα πέρα από τον εθισµό του, υπάρχει και κατάλληλη φαρµακολογία. Σύµφωνα µε µελέτες, το 1/3 από τα παιδιά ανταποκρίνεται πολύ θετικά, ειδικά όταν η εξάρτηση βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο

23 Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ: Το ARPANET ήταν το πρώτο πραγµατικό δίκτυο για να λειτουργεί µε µεταγωγή πακέτων τεχνολογίας (νέα τότε). Στις 29 Οκτ. 1969, οι υπολογιστές στο Stanford και UCLA συνδέεται για πρώτη φορά. Στην πραγµατικότητα, αυτοί ήταν οι πρώτοι οικοδεσπότες σε αυτό που µια µέρα θα γίνει το ιαδίκτυο.το πρώτο µήνυµα που έστειλε µέσω του δικτύου υποτίθεται ότι θα ήταν "Σύνδεση", αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες, η σύνδεση µεταξύ των δύο σχολών συνετρίβη µε το γράµµα "ζ". 1970: Arpanet δικτύου Ένα δίκτυο Arpanet ιδρύθηκε µεταξύ του Harvard, το MIT, και BBN για τη σύνδεση µε το το : Domain

24 Παρά την πρόσφατη οικονοµική κρίση στο χώρο των δικτυακών επιχειρήσεων, το εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιµα σύµβολα της σηµερινής εποχής. Αποτελεί µέρος της ηλεκτρονικής ταυτότητας εκατοντάδων εκατοµµυρίων χρηστών του ιαδικτύου παγκοσµίως και πολλές εταιρείες έχουν επιχειρήσει να οικειοποιηθούν τις αξίες που συµβολίζει, ενσωµατώνοντάς το στο όνοµά τους. Ως προς την επιλογή του συµβόλου, ο Α Τοmlinsοn έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι το επέλεξε για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, λόγω της σηµασίας που έχει στην αγγλική γλώσσα (at = στο) και δεύτερον επειδή ήταν ένα από τα ελάχιστα σύµβολα του πληκτρολογίου του που δεν εµφανιζόταν σε κάποιο όνοµα, οπότε δεν θα αποτελούσε πηγή σύγχυσης. 1977: Το µόντεµ υπολογιστή Το 1977 ήταν µια µεγάλη χρονιά για την ανάπτυξη του ιαδικτύου όπως το γνωρίζουµε σήµερα. Είναι το πρώτο PC modem, που αναπτύχθηκε από τον Dennis Hayes και Dale Heatherington, εισήχθη και αρχικά πωλήθηκε σε χοµπίστες υπολογιστών.

25 1979: ΛΑΣΠΗ - Η παλαιότερη µορφή multiplayer παιχνίδια Ο προάγγελος του World of Warcraft και το Second Life αναπτύχθηκε το 1979, και ονοµαζόταν MUD (µικρή για πολλούς χρήστες Dungeon). MUDs ήταν εξ ολοκλήρου το κείµενο µε βάση τους εικονικούς κόσµους, συνδυάζοντας στοιχεία από παιχνίδια ρόλων, διαδραστικό, φαντασία, και online chat. 1988: IRC - Internet Relay Chat Το 1988, το Internet Relay Chat (IRC) αναπτύχθηκε για πρώτη φορά, ανοίγοντας το δρόµο για συνοµιλία σε πραγµατικό χρόνο και τα προγράµµατα ανταλλαγής άµεσων µηνυµάτων που χρησιµοποιούµε σήµερα.

26 1990: World Wide Web Ο κωδικός για το World Wide Web γράφτηκε από τον Tim Berners-Lee βάσει της πρότασης του από το προηγούµενο έτος, µαζί µε τα πρότυπα για HTML, HTTP, και διευθύνσεις URL. 1991: Πρώτη σελίδα δηµιουργήθηκε ιστοσελίδα Το 1991 έφερε κάποιες σηµαντικές καινοτοµίες στον κόσµο του ιαδικτύου. Η πρώτη ιστοσελίδα δηµιουργήθηκε σε µορφή και σκοπός του ήταν να εξηγήσει τι ήταν το World Wide Web.

27 1991: MP3 µετατρέπεται σε ένα τυπικό Επίσης, το MP3 µορφή αρχείου έγινε αποδεκτό ως πρότυπο το MP3 αρχικά είναι εξαιρετικά συµπιεσµένο, αργότερα έγινε µια δηµοφιλής µορφή αρχείου για να µοιράζονται τα τραγούδια και όλο το άλµπουµ µέσω του διαδικτύου. 1995: εµπορευµατοποίηση του ιαδικτύου (δηµιουργία Ε-bay) Το 1995 συχνά θεωρείται το πρώτο έτος το διαδίκτυο εµπορευµατοποιείται. Ενώ υπήρχαν εµπορικές επιχειρήσεις σε απευθείας σύνδεση πριν από το '95, υπήρχαν µερικές βασικές εξελίξεις που συνέβησαν εκείνο το έτος. Κατ 'αρχάς, SSL (Secure Sockets Layer) αναπτύχθηκε από την Netscape, καθιστώντας πιο ασφαλή τη διεξαγωγή οικονοµικών συναλλαγών (όπως πληρωµές µέσω πιστωτικής κάρτας) σε απευθείας σύνδεση. Επιπλέον, δύο µεγάλες σε απευθείας σύνδεση επιχειρήσεις τους ξεκίνησαν το ίδιο έτος. Η πρώτη πώληση στην "Echo Bay" έγινε εκείνο το έτος. Το Echo Bay αργότερα έγινε το ebay.

28 1996: Πρώτη web-based (webmail) υπηρεσία Το 1996, το Hotmail(τα κεφαλαία γράµµατα είναι ένας φόρος τιµής σε HTML), η πρώτη υπηρεσία webmail, ξεκίνησε. 1998: Google!

29 Το Google τέθηκε σε λειτουργία το 1998, ανατρέπει τον τρόπο µε τον οποίο οι άνθρωποι βρίσκουν πληροφορίες στο ιαδίκτυο. 2001: Η Wikipedia ξεκίνησε Με την κατάρρευση dotcom συνεχίζεται ισχυρή, το Wikipedia ξεκίνησε το 2001, µία από τις ιστοσελίδες που άνοιξε το δρόµο για τα συλλογικά µέσα ενηµέρωσης. 2003: MySpace γίνεται το πιο δηµοφιλές κοινωνικό δίκτυο Επίσης, το 2003, το MySpace ανοίγει τις πόρτες του. Και αργότερα έτεινε να είναι το πιο δηµοφιλές κοινωνικό δίκτυο σε ένα χρόνο (αν και έκτοτε έχει ξεπεραστεί από το Facebook).

30 2004: Web 2.0 Παρόλο που επινοήθηκε το 1999 από τον Darcy DiNucci, ο όρος "Web 2.0", αναφέρεται σε ιστοσελίδες και Rich Internet Applications (RIA) που είναι άκρως διαδραστική και µε γνώµονα τον χρήστη έγινε δηµοφιλής γύρω στο Κατά την πρώτη διάσκεψη Web 2.0, ο John Batelle και ο Tim O'Reilly περιγράφουν την έννοια του «Web» ως «πλατφόρµα»: εφαρµογές λογισµικού που έχουν δηµιουργηθεί για να επωφεληθούν από τη συνδεσιµότητα στο διαδίκτυο και την αποµάκρυνση από την επιφάνεια εργασίας. 2004: Social Media και το Digg Ο όρος «social media», πιστεύεται ότι χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Chris Sharpley, επινοήθηκε την ίδια χρονιά που το "Web 2.0" έγινε µια έννοια mainstream. Social media-sites και web εφαρµογές που επιτρέπουν στους χρήστες να δηµιουργούν και να µοιράζονται περιεχόµενο και να συνδεθούν µεταξύ τους, που ξεκίνησε γύρω από αυτή την περίοδο. Το Digg, ένα site κοινωνικής δικτυωσης, που ξεκίνησε το Νοέµβριο του 2004, ανοίγοντας το δρόµο για ιστοσελίδες όπως το Reddit, Mixx, και το Yahoo! Buzz. Το Digg ξεσηκώσει τα παραδοσιακά µέσα παραγωγής και την εξεύρεση περιεχόµενου στον

31 Παγκόσµιο Ιστό, δηµοκρατικά προώθηση ειδήσεων και διαδικτυακών συνδέσµων που υπόκεινται σε έλεγχο και να ψηφιστεί από µια κοινότητα. 2004: Το Facebook ανοικτό σε φοιτητές Το Facebook ξεκίνησε το 2004, στην αρχή ήταν ανοιχτό µόνο για φοιτητές και ονοµαζόταν "The Facebook", αργότερα όµως άλλαξε το όνοµα του, αν και το URL: λειτουργεί ακόµα. 2005: YouTube - βίντεο συνεχούς ροής για τις µάζες Το YouTube ξεκίνησε το 2005, µε τη δωρεάν online βίντεο φιλοξενία και την κοινή χρήση µε τις µάζες

32 2006: Twitter! Το Twitter ξεκίνησε το Αρχικά ονοµάζοταν twittr (εµπνευσµένο από το Flickr). Το πρώτο µήνυµα στο Twitter ήταν «απλώς τη σύσταση twitter µου". 2007: Το iphone Η µεγαλύτερη καινοτοµία του 2007 ήταν σχεδόν σίγουρα το iphone, το οποίο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για την ανανέωση του ενδιαφέροντος για κινητές εφαρµογές web και το σχεδιασµό.

33 ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ: Τι µπορούµε να κάνουµε στο διαδίκτυο; Περιήγηση ή Σερφάρισµα του διαδικτύου: αναζήτηση ιστοσελίδων οι οποίες µπορούν να περιέχουν κείµενα, εικόνες, ήχους ή βίντεο. E mail: Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο Chat: Χρησιµοποιείται για να στείλουµε άµεσα µηνύµατα σε φίλους ή άγνωστους µέσω του διαδικτύου. Τα Chat rooms αποτελούν ηλεκτρονικούς τόπους συνάντησης. On line game. Ηλεκτρονικά παιχνίδια µέσω του διαδικτύου. Newsgroups: ιστοσελίδες στις οποίες ένα άτοµο µπορεί να δηµοσιοποιήσει στοιχεία για κάποιο θέµα (π.χ. ηλεκτρονικά περιοδικά και εφηµερίδες). On line shops: Αγορές µέσω διαδικτύου ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ: Αρνητικα του διαδικτύου Έκθεση σε ακατάλληλο υλικό (πορνογραφικό ή / και βίαιο υλικό, υλικό που προτρέπει την εµπλοκή σε επικίνδυνες ή παράνοµες δραστηριότητες). Σωµατικός κίνδυνος (chat rooms) Οικονοµικοί κίνδυνοι (διαφήµιση) Εκφοβισµός µέσω ηλεκτρονικών µέσων (cyberbullying)

34 Εκµετάλλευση προσωπικών δεδοµένων Αναξιόπιστη πληροφόρηση (ή παραπληροφόρηση) Εθισµός στο διαδίκτυο και παραµέληση κοινωνικών δραστηριοτήτων, σχολικών υποχρεώσεων, παιχνίδια µε φίλους. Θετικά του διαδικτύου Είναι ένας ευχάριστος χώρος ο οποίος παρέχει δυνατότητες διασκέδασης. Παρέχει πλούσια πληροφόρηση και αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας Είναι βολικό και εύκολα προσβάσιµο Άµεση και οικονοµική επικοινωνία Επινοητικό (παρέχει ένα µεγάλο εύρος δραστηριοτήτων). ιευκολύνει την έκφραση ορισµένων συµπεριφορών µε ένα τρόπο που παρέχει ασφάλεια καθώς υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες εντοπισµού και στιγµατισµού του ατόµου. Συµβάλει στην µείωση των αναστολών. Αποτελεί ένα περιβάλλον όπου µπορούν να εκφραστούν και να ικανοποιηθούν ανάγκες όπως: Ανάγκη διαπροσωπικής επαφής και της αίσθησης του ανήκειν, την ανάγκη για µάθηση και

35 την ανάγκη διερεύνησης προσωπικών ενδιαφερόντων, ικανοτήτων, αντιλήψεων και στάσεων ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Για εµάς το µάθηµα της ερευνητικής εργασίας ήταν µια ευκαιρία να κάνουµε καινουργιους φιλους, να µαθουµε καινουργια πραγµατα, αλλα και ενηµερωθουµε για τους κινδύνους του διαδικτύου. Μέσα από αυτό το µάθηµα µάθαµε να λειτουργούµε οµαδικά και να αλληλοσυµπληρώνουµε τις αδυναµίες του άλλου. Στην αρχή µας φάνηκε πολύ δύσκολο, όχι µόνο σε εµάς αλλά και στις καθηγήτριες που δεν έχουν ξαναδιδάξει κάτι παρόµοιο. Μέσα από τις πληροφορίες που βρήκαµε ανακαλύψαµε ότι το διαδίκτυο είναι πολύ σηµαντικό στη ζωή του ανθρώπου αλλά πολλές φορές και πολύ επικίνδυνο και µπορεί να οδηγήσει µέχρι και στον θάνατο. Χάρη στο µάθηµα αυτό βρήκαµε πληροφορίες που µας βοήθησαν να αποφύγουµε κινδύνους που δεν γνωρίζαµε. Το µόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα εµείς γνωρίζουµε ότι προσπαθήσαµε και δεν αδιαφορήσαµε για ένα τόσο σηµαντικό µάθηµα.

36 ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ Αν µας ρωτούσε κάποιος αν θα αλλάζαµε κάτι στον τρόπο που υλοποιήσαµε την ερεύνα µας δεν θα κάναµε πολλές αλλαγές γιατί το αποτέλεσµα της είναι πολύ καλό. Ίσως θα αφιερώναµε περισσότερο χρόνο στην σύνταξη της ερευνητικής µας έκθεσης αντί στην αναζήτηση πληροφοριών. Για εµάς αντίπαλος ήταν ο χρόνος γιατί πιστεύαµε στην αρχή ότι θα καταφέρναµε να τελειώσουµε την εργασία ενώ µετά από λίγο καιρό συνειδητοποιήσαµε ότι δεν έχουµε αρκετό χρόνο ώστε να τελειώσουµε και να την παρουσιάσουµε. Άλλο ένα πρόβληµα που µας παρουσιάστηκε ήταν οι απουσίες των µελλών της οµάδας οι οποίες καθυστέρησαν τη ροή της εργασίας. υστυχώς λόγω των προβληµάτων που υπήρχαν στην τάξη (πχ. φασαρία, διακοπή ρεύµατος, κ.λπ.) πολλές φορές οι καθηγήτριες είχαν στραµµένη την προσοχή τους στο να επιβάλουν την τάξη στους υπόλοιπους µαθητές, και αυτό είχε ως αποτέλεσµα να χάνουµε την αυτοσυγκέντρωση µας και τις ιδέες µας. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω δεν έχουµε µετανιώσει για την διαδικασία που ακολουθήσαµε για την υλοποίηση της εργασίας µας γιατί έχουµε δουλέψει πολύ και ότι θα µας ανταµείψει το αποτέλεσµα. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Μετά από πολλές ώρες κούρασης, προσπάθειας και ταλαιπωρίας καταφέραµε να ολοκληρώσουµε την ερευνητική έκθεση και πιστεύουµε ότι το αποτέλεσµα θα µας δικαιώσει. Θα θέλαµε να πούµε ευχαριστώ στις κ. Γιουκάκη και Κοκκινογένη γιατί χωρίς τη βοήθεια τους η έκθεση µας δεν θα είχε το σηµερινό αποτέλεσµα. πολλές φορές µας εµψύχωναν σε δύσκολες στιγµές. Επίσης θέλουµε ακόµα να ευχαριστήσουµε ξεχωριστά την κα. Γιουκάκη και την κα. Φραγκουλάκη γιατί µας έδωσαν σηµαντικές πληροφορίες µέσω των συνεντεύξεων.

37 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: i. ii. CE%B7+%CF%83%CF%84%CE%BF+internet&um=1&hl=el&sa=N&tbm=inch&bind=0rev olt3hwaqwacm:&imgrefurl= com/writer/ /images/internetlicklider.jpg&w=250&h=216&ei=we2uttbxgyyl4gsk5uygaw&zo om=1&iact=hc&vpx=224&vpy=471&dur=2173&hovh=172&hovw=200&tx=94&ty=92&s ig= &page=4&tbnh=170&tbnw=197&start=49&ndsp=18&ved =1t:429,r:0,s:49&biw=1440&bih=757

38 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ερωτήσεις για τη συνέντευξη Πως πιστεύετε ότι το ιντερνέτ επηρεάζει τη ζωή των νέων? Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του ιντερνέτ? Νοµίζετε ότι κάθε σπίτι πρέπει να έχει/υκαι πρόσβαση στο διαδίκτυο? Πιστεύετε ότι το ιντερνέτ βοηθαει στην σύγχρονη ζωή? Ποια µέτρα πρέπει να πάρουν οι γονείς για την προστασία των παιδιών τους?

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία Το διαδίκτυο στη ζωή µας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φεβρουάριος, 2014 1 Θα µένατε ποτέ σε ένα πάρκο χωρίς επιτήρηση να συζητάτε, να παίζετε και δηµιουργείτε σχέσεις µε αγνώστους; 2 Θα µπαίνατε σε µια αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Α2 ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ19

ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Α2 ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ19 ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Α2 ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ19 2 ΟΜΑΔΑ Α: ΚΑΡΑΚΙΚΕ Μ., ΚΑΡΑΔΗΜΑ Α.-Μ., ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ Ε., ΚΛΕΤΣΑ Α. ΟΜΑΔΑ Β: ΖΑΧΑΡΗ Β., ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ Α., ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο Προβλήματα υγείας από τη χρήση Η/Υ Μια ειδική περίπτωση: Εθισμός στο Διαδίκτυο 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ Τμήμα Α1 Υπεύθυνοι Καθηγητές Π. Καπούλας (ΠΕ19), Μ. Καρτάκη (ΠΕ17.02) 1 Εισαγωγή Eθισμός στο διαδίκτυο Ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ INTERNET

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ INTERNET ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ INTERNET Το Διαδίκτυο, γνωστό συνήθως και με την αγγλική άκλιτη ονομασία Internet, είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), όπως είναι για παράδειγμα και η τηλεόραση αν και η τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορια του Διαδικτύου

Η ιστορια του Διαδικτύου ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, η οποία συχνά αποκαλείται "TCP/IP" (αν και αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το 1966 αρχίζει ο σχεδιασμός του ARPANET, του πρώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι υπολογιστές της ίδιας ή και διαφορετικής μάρκας συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε τοπικό (local) ή ευρύ (wide) επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Με ασφάλεια στο διαδίκτυο Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι Με ασφάλεια στο διαδίκτυο ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ (ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΤΕ) : Η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών που υλοποιούν καινοτόμα προγράμματα με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οόρος TCP/IPχρησιµοποιείται ευρέως σήµερα για να περιγράψει ένα σύνολοαπό διαφορετικές έννοιες. Η περισσότερο διαδεδοµένηχρήση του όρου αναφέρεται σε ένα επικοινωνιακό πρωτόκολλογια τη µεταφορά δεδοµένων.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

διάρκεια του ψυχρού πολέµου. Θέλοντας

διάρκεια του ψυχρού πολέµου. Θέλοντας Η ιστορία του διαδικτύου Οι πρώτες απόπειρες για τη δηµιουργία του διαδικτύου ξεκίνησαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέµου. Θέλοντας να προστατευτούν οι αµερικάνοι από µια πυρηνική επίθεση των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 9 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 9 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 9.1 Ιστορικά Στοιχεία Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο και ήταν απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το 1966

Διαβάστε περισσότερα

Παρ όλο που στη χώρα μας το Internet έκανε αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η ιστορία του είναι ήδη αρκετά μεγάλη.

Παρ όλο που στη χώρα μας το Internet έκανε αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η ιστορία του είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Παρ όλο που στη χώρα μας το Internet έκανε αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η ιστορία του είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Το 1957 η τότε Σοβιετική Ένωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη τον

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων και υπολογιστών που απλώνεται σε όλο τον κόσμο και έχουν πρόσβαση σε αυτό εκατομμύρια χρήστες.

Διαδίκτυο είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων και υπολογιστών που απλώνεται σε όλο τον κόσμο και έχουν πρόσβαση σε αυτό εκατομμύρια χρήστες. Διαδίκτυο είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων και υπολογιστών που απλώνεται σε όλο τον κόσμο και έχουν πρόσβαση σε αυτό εκατομμύρια χρήστες. Για να επιτευχθεί αυτό όλοι οι υπολογιστές και τα επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΑΘΑΙΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΑΘΑΙΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΑΘΑΙΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 Δ Η Μ Η Τ Ρ Η Σ Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ Σ Ω Τ Η Ρ Ι Ο Σ Α Γ Γ Ε Λ Ι Κ Η Τ Ε Ρ Ε Ζ Α Ο Δ Υ Σ Σ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «Κατανομή και σκοπός χρήσης του διαδικτύου (Internet) από τους εφήβους 14-17 ετών»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «Κατανομή και σκοπός χρήσης του διαδικτύου (Internet) από τους εφήβους 14-17 ετών» ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «Κατανομή και σκοπός χρήσης του διαδικτύου (Internet) από τους εφήβους 14-17 ετών» 1 ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» Α ΛΥΚΕΙΟΥ 12.2.2009 2 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρουσίαση του

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Παλαιάκαινέαδεδοµένα 1. Νέοι όροι στο καθηµερινό µας λεξιλόγιο ιαδικτυακόραδιόφωνο, αναµετάδοσηεκποµπής,

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ9: Διαδίκτυο, Web2.0, WebX.0 9.1 Ιστορικά στοιχεία Από πού, πότε με ποια μορφή και με ποια αφορμή ξεκίνησε η λειτουργία του Διαδικτύου; Ξεκίνησε στην Αμερική, το 1969,

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Διαδικτύου

Η ιστορία του Διαδικτύου Το Διαδίκτυο, γνωστό συνήθως και με την αγγλική άκλιτη ονομασία Internet, είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), όπως είναι για παράδειγμα και η τηλεόραση αν και η τελευταία έχει πολύ περιορισμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERNET Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. 11ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος 2014-15 Τμήμα Α' 4 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα. Υπήρξε ενασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τι είναι ''social media''; Τι είναι ο εθισμός; Τι είναι εθισμός στο διαδίκτυο;

Εισαγωγή. Τι είναι ''social media''; Τι είναι ο εθισμός; Τι είναι εθισμός στο διαδίκτυο; Εισαγωγή Τι είναι ''social media''; Ως μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ορίζονται τα μέσα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ ομάδων ανθρώπων μέσω των διαδικτυακών κοινοτήτων. Υπάρχουν διάφορες μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol)

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol) Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Κέρκυρα ίκτυα - Internet 2 Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) ΜηχανέςΑναζήτησηςστοWeb Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗ ΚΟΥΡΟΥΤΖΟΓΛΟΥ Α 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΦΗ ΚΟΥΡΟΥΤΖΟΓΛΟΥ Α 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΦΗ ΚΟΥΡΟΥΤΖΟΓΛΟΥ Α 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ; Το Διαδίκτυο, γνωστό συνήθως και με την αγγλική άκλιτη ονομασία Internet, είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), όπως είναι για παράδειγμα και

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 8 Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ιαδίκτυο: Κεφάλαιο 8Α: Βασικές Έννοιες ιαδικτύου Κεφάλαιο 8Β: ΣύνδεσηκαιΕργασία Online ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στηνπληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους

Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ασφαλής χρήση διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους Ι. Τσιάντης MD, DPM, FRC Psych. Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής Πρόεδρος Ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies)

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Lino it Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Το «Lino» είναι µια νέα διαδικτυακή εφαρµογή, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση εικονικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα µπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τεχνολογικός αιώνας µιας και τα νέα δεδοµένα µαρτυρούν αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ορισμός Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, προτάθηκε ως όρος πρώτη φορά από τον Goldberg (1995) και έγινε δημοφιλής με την καινοτόμο έρευνα της Young (1996),

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής 104. Αναφέρετε ονοµαστικά τις πιο χαρακτηριστικές εφαρµογές που υποστηρίζει η τεχνολογία TCP/IP οι οποίες είναι διαθέσιµες στο ιαδίκτυο 1. Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

το ιαδίκτυο συνδέει εκατοµµύρια χρήστες αποτελώντας την µεγαλύτερη πηγή πληροφοριών και ανταλλαγής µηνυµάτων στον πλανήτη.

το ιαδίκτυο συνδέει εκατοµµύρια χρήστες αποτελώντας την µεγαλύτερη πηγή πληροφοριών και ανταλλαγής µηνυµάτων στον πλανήτη. το ιαδίκτυο Μέχρι τώρα µάθαµε να εργαζόµαστε σε έναν από τους υπολογιστές του Εργαστηρίου µας. Όµως παρατηρήσαµε ότι οι υπολογιστές αυτοί µπορούν να ανταλλάσσουν στοιχεία, να τυπώνουν όλοι σε έναν εκτυπωτή

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ Η εποχή µας µπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχή της επικοινωνίας. Η τεχνολογική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο 2 ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου με Θέμα: Εθισμός στο Διαδίκτυο Hasballa D, Αγγέλης Π., Αδάμος Β., Αρσενίου Σ., Βρόντος Αν., Γέρμανος Απ., Καλαμάρας Γ., Καλογρίτσας Κ., Καρέτσος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 8: Διαδίκτυο Βασικές Έννοιες

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 8: Διαδίκτυο Βασικές Έννοιες ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 8: Διαδίκτυο Βασικές Έννοιες Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ ΟΡΙΣΜΟΣ «Ένας μαθητής εκφοβίζεται ή θυματοποιείται όταν υποβάλλεται κατ επανάληψη και κατ εξακολούθηση σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα 22 Μαρτίου 2014 Ανδρέας Ευαγόρου Ψυχολόγος Εφηβεία Ψυχική και σωματική ανάπτυξη Πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή Ενδοψυχικές αναδομήσεις Ανάγκη αυτονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΥ ΝΙΩΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ/ΕΛΕΝΗ Γ2 38o Γυμνάσιο Αθηνών ΕΤΟΣ 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΥ ΝΙΩΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ/ΕΛΕΝΗ Γ2 38o Γυμνάσιο Αθηνών ΕΤΟΣ 2011 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚ ΚΤΥΟΥ ΝΙΩΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ/ΕΛΕΝΗ Γ2 38o Γυμνάσιο Αθηνών ν ΕΤΟΣ 20111 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΕΛΙΔΑ 2: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ 3: ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET ΣΕΛΙΔΑ 4: Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Απλές Συμβουλές για Παιδιά ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ 2017 Σελίδα 1 Συμβουλές - Προφυλάξεις για κίνδυνους στο Διαδίκτυο Είναι αρκετές οι προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Υπηρεσίες Internet ίκτυα Η/Υ Επίπεδο Εφαρµογής O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Έφηβοι.

Τεχνολογία και Έφηβοι. Γενικό Λύκειο Βελεστίνου Τμήμα: Β2 Ερευνητική Εργασία Σχ. Έτος: 2014-2015 Τεχνολογία και Έφηβοι. Μαθητές 1) Πουτουρούδη Θεοδώρα 9) Μανούρα Μιχαέλα 2) Νατούδη Δήμητρα 10) Μπομπότης Φάνης 3) Μπαλαμώτη Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Κράτησε µυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδροµείου.

Διαβάστε περισσότερα

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων 8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων Τάξη: Α Τμήμα: Α1 Ομάδα - Βασίλης Κατσιδήμας - Νίκος Βγενόπουλος - Σωκράτης Ηλιόπουλος - Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΣΥΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ Γιάννης Τζήμας, Επίκουρος Καθηγητής Στα πλαίσια των: ΔΡΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία μας αναλύει το φαινόμενο social network το οποίο τόσο ξαφνικά έχει εισβάλει στις ζωές μας και τους έχει αποδώσει ένα νέο νόημα.

Η εργασία μας αναλύει το φαινόμενο social network το οποίο τόσο ξαφνικά έχει εισβάλει στις ζωές μας και τους έχει αποδώσει ένα νέο νόημα. Η εργασία μας αναλύει το φαινόμενο social network το οποίο τόσο ξαφνικά έχει εισβάλει στις ζωές μας και τους έχει αποδώσει ένα νέο νόημα. Πώς ξεκίνησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι από ποιους ; Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο. Νίκος Παπαδόπουλος

Διαδίκτυο. Νίκος Παπαδόπουλος Διαδίκτυο Τι είναι το διαδίκτυο; Υπηρεσίες του Διαδικτύου Παγκόσμιος ιστός (www) Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) Συνομιλία (chat) Τηλεδιάσκεψη (teleconference) Τι είναι η ιστοσελίδα; Τι πρέπει να προσέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Με ποια κριτήρια κατατάσσονται; Πως λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα; Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται; Ποιες δυνατότητες μας παρέχουν τα κοινωνικά δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.)

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας CC BY-NC-SA 4.0 Τι μου αρέσει να κάνω στο Διαδίκτυο; Δυνατότητες Διαδικτύου Πληροφόρηση Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος Εφηβεία, μία δυστοπία Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος 2012-13 Τομείς έρευνας: Συμπεριφορά των εφήβων Τρόπος ζωής και καθημερινότητα Ασχολίες και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος άσκαλος Σ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ ΩΣ ΤΟ INTERNET (KIN ΥΝΟΙ ΤΟΥ INTERNET)

ΘΕΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ ΩΣ ΤΟ INTERNET (KIN ΥΝΟΙ ΤΟΥ INTERNET) ΘΕΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ ΩΣ ΤΟ INTERNET (KIN ΥΝΟΙ ΤΟΥ INTERNET) ΣΧΟΛΕΙΟ: 11o ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: A5 OMA Α: ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2011-2012 (ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ) EΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΠΑΠΑ ΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑΤΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;»

Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;» 15 ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2014-15 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ερευνητική Ομάδα : Project Γ Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;» Μεθοδολογία Έρευνας Η έρευνα πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος Ασφάλεια στο διαδίκτυο Γονικός Έλεγχος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές Συμβουλές για την προστασία των παιδιών Εργαλεία Γονικού ελέγχου Σύντομη παρουσίαση δύο αντιπροσωπευτικών εργαλείων γονικού ελέγχου Πηγές Χρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια!

Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια! 1 Μαθαίνοντας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από παιχνίδια! 2 3 ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 5 1 2 3 4 Οριζόντια 1. Δωρεάν εφαρμογή για απευθείας μηνύματα για smartphones και tablets που αναπτύχθηκε από την Viber Media.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή;

Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ποιοι είναι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από τη συχνή χρήση του υπολογιστή; Ένας κίνδυνος της συχνής χρήσης του υπολογιστή είναι ο εθισμός. Εθισμό παθαίνει κάποιος όταν μένει πολύ ώρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Συµπεριφοράς Στάσης

Έρευνα Συµπεριφοράς Στάσης ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑ ΟΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΑΞΗ Β Έρευνα Συµπεριφοράς Στάσης Θέµα: «Νέοι και ιαδίκτυο Εθισµός» Χρόνος διεξαγωγής: 26/2 3/3/2016 Πληθυσµός: Μαθητές Γυµνασίου Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ «Οκτώβριος 1969, ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Stanford (Stanford Research Institute SRI): Σε ένα μικρό δωμάτιο μια ομάδα ειδικών στους υπολογιστές στέκεται γύρω από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Ερευνητική Εργασία Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 1 Ο ΕΠΑΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Τμήμα Α6 Κορωπί, 2012-2013 (Α τετράμηνο) Συντελεστές: ΑΗΔΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΝΑΙ ΟΡΓΚΕΣΤΑ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Εξάρτιση, από Η/Υ. και τηλεόραση στο εξωτερικό. Αίτια και συνέπειες

Εφηβεία και Εξάρτιση, από Η/Υ. και τηλεόραση στο εξωτερικό. Αίτια και συνέπειες Εφηβεία και Εξάρτιση, από Η/Υ και τηλεόραση στο εξωτερικό. Αίτια και συνέπειες 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Το παραπάνω θέμα επιλέχτηκε για τους κάτωθι λόγους: Είναι επίκαιρο Αποτελεί σημαντικό ζήτημα,

Διαβάστε περισσότερα

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η Έρευνα μας Ο Εθισμός στο Διαδίκτυο 2008-2010 Γενικότερα τι σημαίνει ο εθισμός, ειδικότερα τι σημαίνει εθισμός στο Διαδίκτυο και πως αυτό ορίζεται; Ως εθισμός αντιμετωπίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ως γονείς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο;

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; 1 Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ο «εθισµός» στο διαδίκτυο είναι ένας όρος που προκαλεί προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα. Εν τούτοις έχουν παρατηρηθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών, εφήβων

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΘΙΣΜΟΣ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Χρήση και Κατάχρηση Διαδικτύου σε παιδιά & εφήβους ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Μ.Ε.Υ.

«ΕΘΙΣΜΟΣ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Χρήση και Κατάχρηση Διαδικτύου σε παιδιά & εφήβους ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Μ.Ε.Υ. «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Χρήση και Κατάχρηση Διαδικτύου σε παιδιά & εφήβους ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Μ.Ε.Υ. Άρτεμις Τσίτσικα - Λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΓΚΙΩΚΑ ΙΟΥΛΙΑ, ΦΑΝΤΑΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, ΜΠΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΓΚΙΩΚΑ ΙΟΥΛΙΑ, ΦΑΝΤΑΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, ΜΠΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΓΚΙΩΚΑ ΙΟΥΛΙΑ, ΦΑΝΤΑΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, ΜΠΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1 ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ Στην σημερινή εποχή η τεχνολογία και τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης έχουν υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

Εθισµόςστο. στοδιαδίκτυο TEAM KAI ENAS AKYROS. Συντονιστής: Κοντοστόλης Αργύρης

Εθισµόςστο. στοδιαδίκτυο TEAM KAI ENAS AKYROS. Συντονιστής: Κοντοστόλης Αργύρης Εθισµόςστο στοδιαδίκτυο TEAM KAI ENAS AKYROS. Συντονιστής: Κοντοστόλης Αργύρης Γραµµατέας: Ζαρουχλιώτης Αιµίλιος Word: Καραµιχάλης Αργύρης Excel: Ράντος Μιχάλης PowerPoint: Ζωγραφάκης Γιώργος Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους

Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους Ασφάλεια του Διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους Εφηβεία:11-19 ετών «Τί συμβαίνει στην εφηβεία;» Μεγαλώνεις ιδιαίτερα γρήγορα σώμα σου αλλάζει Αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου και το και το πώς «βλέπεις» τον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου Ο ρόλος της εκπαίδευσης

Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου Ο ρόλος της εκπαίδευσης Διαφάνεια 1 Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου Ο ρόλος της εκπαίδευσης Δρ. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Σελ. 1 από 50 Διαφάνεια 2 Τα παιδιά σήμερα. Κινητό Κονσόλα παιχνιδιού Ποντίκι

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκρτονικά παιχνίδια

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκρτονικά παιχνίδια Εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκρτονικά παιχνίδια Βοζίκης Παρασκευάς Κατσιανάκης Παναγιώτης Μερεντίτη Ματρώνα Τέκου Κων/να Συριανού Βαρβάρα Τμήμα:Α'2 Σχολικό έτος:2016/2017 Διαδίκτυο Εθισμός στο Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Από πού ξεκινάω; Σύνδεση στο Διαδίκτυο Για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με το Διαδίκτυο (Internet)

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ; Όταν πάω στον υπολογιστή, μπορώ να βρω τα πάντα εκεί. Όμως πρέπει να προσέχω, στο μυαλό πάντα

Διαβάστε περισσότερα

World Wide Web: Ο παγκόσµιος ιστός Πληροφοριών

World Wide Web: Ο παγκόσµιος ιστός Πληροφοριών Περιεχόµενα World Wide Web: Ο παγκόσµιος ιστός Πληροφοριών Εισαγωγή Ιστορική Αναδροµή Το ιαδίκτυο και το WWW Υπερκείµενο Εντοπισµός πληροφοριών στο WWW Search Engines Portals Unicode Java Plug-Ins 1 2

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ Πληροφορίες για Μαθητές SOCIAL MEDIA Information Sheet for Μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Internet -

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Internet - Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο ΕΠΛ001 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Internet - Email Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ. PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ. PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ PROJECT 3: Τα Τεγκεράκια ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟ ΣΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

χρήστες και υπηρεσίες

χρήστες και υπηρεσίες ιδακτικό υλικό µαθητή χρήστες και υπηρεσίες Από όσα αναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι όποιος έχει τον κατάλληλο εξοπλισµό και έχει εξασφαλίσει τον τρόπο σύνδεσής του µε το ιαδίκτυο, µπορεί να το χρησιµοποιήσει.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μελέτη με θέμα: Διερεύνηση του βαθμού ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου Ερωτηματολόγιο 1. Πόσο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Τι πρέπει να γνωρίζω! Ha!! your profile name password Ha!! η «αποπλάνηση» Ελληνικό µέσω Κέντρο Διαδικτύου Ασφαλούς Διαδικτύου Γραµµή Βοηθείας 210 6007686 (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΑΪΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Υπεύθυνος καθηγητής: Λαμπροπούλου Γεωργία ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ 1Τι είναι ο Παγκόσµιος Ιστός; Λόγω της µεγάλης απήχησης του Παγκόσµιου Ιστού πολλές φορές ταυτίζουµε τον Παγκόσµιο Ιστό µε το Διαδίκτυο. Στην πραγµατικότητα αυτή η αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά»

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» «Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» Θεοδώρα Πάσχου α.μ 12181 Τμήμα Λογοθεραπείας-Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Εισαγωγικές επισημάνσεις 1) η εκδήλωση διαταραχών στην κατάκτηση μαθησιακών δεξιοτήτων προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

CYBER COMMUNITIES MUDs- MOOs. 24/5/2007 ΓΤΠ 61 Κάλλη Ζάραλη 1

CYBER COMMUNITIES MUDs- MOOs. 24/5/2007 ΓΤΠ 61 Κάλλη Ζάραλη 1 CYBER COMMUNITIES MUDs- MOOs ΓΤΠ 61 Κάλλη Ζάραλη 1 Οι εικονικές κοινότητες Συνυφασµένες µε το χώρο του ιαδικτύου Η πιο εύγλωττη εφαρµογή της κατάργησης των συνόρων στο πλανητικό χωριό Άυλο περιβάλλον που

Διαβάστε περισσότερα

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών 5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών συντελεστές Σπυρίδων Δουκάκης sdoukakis@rhodes.aegean.gr ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Μοσκοφόγλου-

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές Διαδίκτυο. Safe internet

Ασφαλές Διαδίκτυο. Safe internet Ασφαλές Διαδίκτυο Safe internet Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου

Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτύου Θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο στο σχολείο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπό την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευτικού. Δεν θα αναρτώ προσωπικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ (INTERNET): ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ (INTERNET): ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ Μονάδα Εφηβικής Υγείας-Β Πανεπιστηµιακή Παιδιατρική Κλινική- Νοσοκοµείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» ιευθυντής : κος ηµήτριος Καφετζής Επιστηµονική Υπέυθυνη : κα. Άρτεµις Τσίτσικα http://www.youth-health.gr/

Διαβάστε περισσότερα

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 15 ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Ζαχαριάδης Γεώργιος Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Μάρτιος 2015 Είναι η χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, με σκοπό την εσκεμμένη (συναισθηματική)

Διαβάστε περισσότερα