Η αίσθηση του πυρηνικού εαυτού προκύπτει από την ενοποίηση 4 εμπειριών του εαυτού ή αλλιώς σταθερών (invariants) του εαυτού:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η αίσθηση του πυρηνικού εαυτού προκύπτει από την ενοποίηση 4 εμπειριών του εαυτού ή αλλιώς σταθερών (invariants) του εαυτού:"

Transcript

1 2 η Αίσθηση του Εαυτού: Ο πυρηνικός εαυτός Τον 2 ο μήνα της ζωής του, το βρέφος φαίνεται να εμπλέκεται σε διαπροσωπικές σχέσεις με έναν οργανωμένο τρόπο, που δίνει την αίσθηση ότι έχει μια ενοποιημένη αίσθηση του εαυτού του ως ενός ξεχωριστού και συνεκτικού σώματος, με έλεγχο τον πράξεών του, της συναισθηματικότητάς του, μια αίσθηση συνέχειας, και μια αίσθηση συνέχειας των άλλων ανθρώπων ως ξεχωριστών και διακριτών δραστών. Οι άλλοι άνθρωποι αρχίζουν, επίσης, να συμπεριφέρονται προς τα βρέφη να είναι ολοκληρωμένα πρόσωπα. Η αίσθηση του πυρηνικού εαυτού προκύπτει από την ενοποίηση 4 εμπειριών του εαυτού ή αλλιώς σταθερών (invariants) του εαυτού: 1. Αυτενέργεια: αίσθηση η κυριότητας των πράξεών του και μη κατοχής των πράξεων των άλλων, δηλαδή της βούλησης, του ελέγχου πάνω στην πράξη που εκτελεί το ίδιο και της πρόβλεψης των συνεπειών της πράξης 2. Σωματική συνοχή: η αίσθηση ότι είναι ένα μη διασπασμένο, σωματικό όλο με όρια και ένα κέντρο ενοποιημένης δράσης 3. Συναισθηματικότητα: η βίωση οργανωμένων σε πρότυπα εσωτερικών ποιοτήτων αισθημάτων (συναισθήματα) σε συνδυασμό με άλλες εμπειρίες του εαυτού 4. Ιστορικότητα: η αίσθηση της διάρκειας, της συνέχειας με το παρελθόν του.

2 Η σταθερά της αυτενέργειας Η αυτενέργεια, η αίσθηση ότι είσαι κύριος των πράξεών σου, μπορεί να σπάσει σε 3 επιπλέον εμπειρικές σταθερές: 1. Την αίσθηση της βούλησης που προηγείται της κινητικής πράξης 2. Την ιδιοδεκτική ανατροφοδότηση που λαμβάνει χώρα ή μη κατά την πράξη 3. Την προβλεψιμότητα των συνεπειών που ακολουθούν την πράξη Η σταθερά της βούλησης αποτελεί την πιο θεμελιώδη σταθερά της αίσθησης του πυρηνικού εαυτού. Όλες οι κινήσεις των ραβδωτών μυών, που είναι οργανωμένες σε ένα ανώτερο επίπεδο από αυτό των αντανακλαστικών, προηγούνται από την επεξεργασία ενός κινητικού σχεδίου, το οποίο έπειτα εκτελείται από την μυϊκή ομάδα. Αν και δεν έχουμε επίγνωση του κινητικού σχεδίου, αυτό μας προσφέρει την αίσθηση της βούλησης (ότι δηλ. οι πράξεις μας, μας ανήκουν). Π.χ. Έχει τεκμηριωθεί πειραματικά ότι αν ζητήσεις από τα υποκείμενα να γράψουν την υπογραφή τους σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί και μετά σε μια μεγάλη επιφάνεια ενός μαυροπίνακα, οι δύο υπογραφές θα είναι αξιοσημείωτα όμοιες αφού προσαρμοστούν πρώτα ως προς το μέγεθος. Ωστόσο, για την εκτέλεση των δύο πράξεων ενεργοποιούνται τελείως διαφορετικές ομάδες μυών. Όταν υπογράφει κανείς στο κομμάτι χαρτί, ο ώμος και ο αγκώνας παραμένουν σταθεροί και η πράξη εκτελείται μόνο από τα δάχτυλα και τον καρπό. Όταν η πράξη εκτελείται στον μαυροπίνακα, τα δάχτυλα και ο καρπός παραμένουν σταθεροί και η κίνηση λαμβάνει χώρα στον ώμο και τον αγκώνα. Άρα το κινητικό πρόγραμμα για την υπογραφή δεν εντοπίζεται στους μυς, αλλά στον νου και μπορεί να μεταφερθεί από μία ομάδα μυών σε μια άλλη προκειμένου να εκτελεστεί.

3 Η 2 η σταθερά που προσδιορίζει την αυτενέργεια, είναι η ιδιοδεκτική ανατροφοδότηση, η οποία λαμβάνει χώρα είτε η πράξη ξεκίνησε από τον εαυτό είτε κανείς αποτελεί το αντικείμενο του χειρισμού κάποιου άλλου. [Ιδιοδεκτική δ ή αντίληψη: αυτή που προσδιορίζει τον εαυτό, οι αισθήσεις που παίρνουμε από τον εαυτό μας, το σώμα μας και αφορά την παρούσα κάθε φορά κατάσταση, την στάση, την θέση των μελών μας, την κίνησή μας κ.λπ.] Το βρέφος μπορεί να βιώσει 3 είδη εμπειριών από το συνδυασμό της βούλησης και της ιδεοδεκτικής ανατροφοδότησης: α) όταν το βρέφος φέρνει εκούσια τον αντίχειρα στο στόμα του, βιώνει ταυτόχρονα την βούλησή του και την ιδεοδεκτικότητά του, β) όταν η μητέρα φέρνει την πιπίλα στο στόμα του βρέφους, αυτό δεν βιώνει βούληση ή ιδεοδεκτικότητα προερχόμενες από το ίδιο, γ) όταν η μητέρα κρατά τους καρπούς των χεριών του βρέφους και παίζει παλαμάκια, όταν ακόμα το βρέφος δεν έχει μάθει το παιχνίδι αυτό, το τελευταίο βιώνει όχι βούληση αλλά ιδεοδεκτική ανατροφοδότηση. Έτσι,, το βρέφος είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις σταθερές εκείνες που προσδιορίζουν ρ έναν πυρηνικό εαυτό, έναν πυρηνικό άλλο και ποικίλους συνδυασμούς αυτών των σταθερών που προσδιορίζουν τον εαυτό με κάποιον άλλο. Η 3 η σταθερά που προσδιορίζει την αυτενέργεια, είναι η προβλεψιμότητα των συνεπειών των πράξεων. Οι σκόπιμες πράξεις που κανείς εκτελεί πάνω στο εαυτό του, προσφέρουν την αίσθηση των συνεπειών του, ενός συνεχούς χρονοδιαγράμματος ανατροφοδοτούμενων αποτελεσμάτων. Αντιθέτως, οι σκόπιμες πράξεις του εαυτού πάνω σε έναν άλλο, συνήθως εμπεριέχουν λιγότερο σαφείς να προβλεφτούν συνέπειες, γεγονός που έχει ως συνέπεια ένα πιο ποικίλο χρονοδιάγραμμα ανατροφοδότησης. Μόνο οι πράξεις που προέρχονται από τον εαυτό ανατροφοδοτούνται διαρκώς!

4 Η σταθερά της σωματικής συνοχής 5 χαρακτηριστικά της εμπειρίας συμβάλουν στην εδραίωση της σταθεράς της σωματικής συνοχής: Α. Η συνοχή της εστίας: μια συνεκτική οντότητα θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα τόπο κάθε χρονική στιγμή, και οι διάφορες πράξεις της να απορρέουν από μια εστία. Π.χ. τα βρέφη ήδη από τη γέννηση όταν ακούνε έναν ήχο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στρέφουν το κεφάλι τους και κοιτάνε προς αυτή. Από τον 3 ο μήνα, αναμένουν ότι η ήχος μια φωνής θα πρέπει να προέρχεται από την ίδια κατεύθυνση όπου βρίσκεται οπτικά ένα πρόσωπο. Β. Η συνοχή της κίνησης: τα πράγματα ή τα μέρη του σώματος που κινούνται μαζί χρονικά, ανήκουν στην ίδια συνεκτική ενότητα. Π.χ. όταν το βρέφος βλέπει τη μητέρα του να κινείται στο χώρο, μπροστά από ένα σταθερό φόντο, η εμπειρία του είναι αυτής μιας μορφής τα μέλη της οποίας κινούνται συνεκτικά. Γ. Η συνοχή της χρονικής δομής: ο χρόνος προσφέρει μια οργανωτική δομή που βοηθά στον προσδιορισμό διαφορετικών οντοτήτων. Οι ποικίλες συμπεριφορές που εκτελούνται ταυτόχρονα από ένα άτομο, μοιράζονται μια κοινή χρονική δομή. Οι Condon & Ogston (1966), ονόμασαν αυτό το φαινόμενο συγχρονικότητα του εαυτού (self synchrony), που σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη του σώματος τείνουν να κινούνται πρέπει να κινούνται συγχρονισμένα μαζί σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Δηλαδή, το ξεκίνημα, το σταμάτημα και οι μεταβολές στην κατεύθυνση ή στην ταχύτητα μιας μυϊκής ομάδας θα πρέπει να συμβαίνουν συγχρονισμένα με το ξεκίνημα, το σταμάτημα και τις μεταβολές στην κατεύθυνση ή στην ταχύτητα μιας άλλης μυϊκής ομάδας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δύο ξεχωριστά μέρη του σώματος θα πρέπει να κάνουν την ίδια κίνηση την ίδια στιγμή.

5 Οι σωματικές κινήσεις είναι συγχρονισμένες με τη χρονική δομή της ομιλίας. Ο Stern περιγράφει τη χρονική δομή της αυτό συγχρονισμένης συμπεριφοράς ως αυτή μιας ορχήστρας, όπου το σώμα είναι ο διευθυντής και η φωνή η μουσική. Με άλλα λόγια, όλα τα ερεθίσματα (οπτικά, ακουστικά, απτικά, ιδεοδεκτικά) που απορρέουν από τον εαυτό μοιράζονται μια κοινή χρονική δομή, ενώ όλα αυτά που απορρέουν από έναν άλλο μοιράζονται μια διαφορετική χρονική δομή. Π.χ. πείραμα των Walker et. Al. (1980) σχετικά με την ικανότητα των 4μηνών βρεφών να είναι επιλεκτικά απρόσεκτα σε ανταγωνιστικά οπτικά γεγονότα μια διαφορετικές χρονικές δομές. Δ. Συνοχή της κοινής έντασης μιας δομής: μια ακόμα σταθερά που προσδιορίζει την συμπεριφορά ενός διακριτού και συγκεκριμένου ατόμου είναι η κοινή ένταση της δομής. Στις ξεχωριστές συμπεριφορές που απορρέουν από ένα άτομο, οι μεταβολές στο άνυσμα της έντασης μιας συμπεριφοράς ή τροπικότητας συνήθως ταιριάζουν με τις μεταβολές στο άνυσμα της έντασης σε μια άλλη συμπεριφορά. Ε. Συνοχή της μορφής Συνοχή της μορφής: η μορφή (ή η διαμόρφωση) του άλλου, αποτελεί ένα εμφανές χαρακτηριστικό που «ανήκει» σε αυτόν και μπορεί να συμβάλει στην αναγνώριση αυτού του προσώπου ως μια συνεκτικής οντότητας με διάρκεια.

6 Η σταθερά της συναισθηματικότητας του εαυτού Για κάθε ιδιαίτερο συναίσθημα που βιώνει το βρέφος, αναγνωρίζει και αναμένει έναν συγκεκριμένο αστερισμό εμπειρικών σταθερών που προέρχονται από τον εαυτό: Α. την ιδεοδεκτική ανατροφοδότηση από την ιδιαίτερη κινητική εκροή στο πρόσωπο, στην αναπνοή και στα φωνητικά όργανα Β. τα εσωτερικά πρότυπα των αισθήσεων διέγερσης και δραστηριοποίησης Γ. τις ιδιάζουσες συγκινησιακές ποιότητες κάθε συναισθήματος. Από κοινού αυτές οι 3 εμπειρικές σταθερές δημιουργούν μια ανώτερης τάξης σταθερά, έναν αστερισμό σταθερών που ανήκουν στον εαυτό και προσδιορίζουν μια κατηγορία συναισθήματος, που παραμένει σχετικά αμετάβλητη στο χρόνο και σε διαφορετικά πλαίσια.

7 Η σταθερά της ιστορικότητας του εαυτού (μνήμη) Η αίσθηση του πυρηνικού εαυτού θα ήταν εφήμερη αν δεν υπήρχε συνέχεια της εμπειρίας αυτής. Η συνέχεια ή η ιστορικότητα είναι το κρίσιμο συστατικό που διακρίνει μια αλληλόδραση από μια σχέση, με τον εαυτό ή με έναν άλλο. Η βασική βρεφική ικανότητα που είναι απαραίτητη για αυτή τη μορφή συνέχειας είναι η μνήμη. Τα βρέφη διαμορφώνουν πολύ γρήγορα κινητικές μνήμες των κινητικών σχεδίων (που αναλύσαμε πιο πριν στην σταθερά της αυτενέργειας). Π.χ. το πώς να βυζαίνεις το δάχτυλο, να πετάς μια μπάλα, να κάνεις ποδήλατο κ.λπ. Π.χ. πείραμα των Rovee Collier & Fagen και των συνεργατών τους (1980, 1981) με το κρεμαστό κινούμενο, σε βρέφη 3 μηνών. Τα πειράματα των DeCasper & Spence (1986) και DeCasper et al. (1994) δείχνουν ότι τα βρέφη μπορούν ήδη από τον τελευταίο μήνα της κύησης να απομνημονεύουν ηχητικά πρότυπα και τη φωνή της μητέρας τους. Διακρίνουν ήδη από την πρώτη δεύτερη μέρα μετά τη γέννηση το πρόσωπο της μητέρας τους από αυτό μιας άγνωστης γυναίκας (Field et al., 1984; Bushnell et al., 1989; Walton et al., 1992). Η αναγνωριστική μνήμη ενός εξωτερικού γεγονότος, δεν επιβεβαιώνει μόνο την συνέχεια του εξωτερικού κόσμου, αλλά και την συνέχεια των νοητικών σχημάτων που επιτρέπουν την αναγνώριση. Το ότι η αναγνωριστική μνήμη βιώνεται από τα βρέφη ως αυτοεπιβεβαιωτική, όσο και επιβεβαιωτική του εξωτερικού κσόμου, μπορούμε να το συνάγουμε από το «χαμόγελο της αναγνώρισης». Η μνήμη έχει έναν συναισθηματικό πυρήνα. Π.χ. τα πειράματα των Nachman (1982) και Nachman & Stern (1983), με 6 7μήνα βρέφη με την κούκλα χειρός.

8 Πως ενοποιούνται οι σταθερές της αυτενέργειας, της συνοχής, της συναισθηματικότητας και της συνέχειας σε μια οργανωτική υποκειμενική προοπτική? Το κλειδί είναι η επεισοδιακή μνήμη, η οποία αναφέρεται στην απομνημόνευση πραγματικών εμπειριών που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο. Βασική μονάδα της μνήμης είναι το επεισόδιο. Αυτό συγκροτείται από μικρότερες υπομονάδες, όπως μνήμες αισθήσεων, αντιλήψεων, πράξεων, σκέψεων, συναισθημάτων και σκοπών, που πριν απομνημονευτούν έχουν λάβει χώρα σε κάποια χρονική, φυσική και αιτιώδη σχέση και έτσι αποτελούν ένα συνεκτικό επεισόδιο εμπειρίας. Ένα επεισόδιο αποτελεί μια ολότητα, από την οποία μόνο δευτερογενώς μπορούν να αποσπαστούν τα επιμέρους στοιχεία που το συγκροτούν (π.χ. αισθήσεις, πράξεις, συναισθήματα κ.λπ.). Η επανάληψη, με μικρές παραλλαγές, ορισμένων εμπειρικών επεισοδίων, οδηγεί στην διαμόρφωση ενός γενικευμένου επεισοδίου. Ένα γενικευμένο επεισόδιο δεν είναι μια συγκεκριμένη μνήμη (δεν περιγράφει δηλ. τι συνέβη σε ένα συγκεκριμένο γεγονός), περιλαμβάνει πολλαπλές εμπειρίες, αλλά ως μια δομή που είναι παρόμοια με μια αφηρημένη αναπαράσταση. Αποτελεί μια δομή που περιγράφει την πιθανή πορεία ορισμένων γεγονότων, βασισμένη τον μέσο όρο πολλαπλών συγκεκριμένων πραγματικών εμπειριών. Συνεπώς, παράγει προσδοκίες πραξιακές, αισθητικές, συναισθηματικές, οι οποίες μπορεί να επιβεβαιωθούν ή να παραβιαστούν.

9 Οι εμπειρίες των αλληλοδράσεων των βρεφών με άλλα πρόσωπα, απομνημονεύονται με τη μορφή Αναπαραστάσεων Γενικευμένων Αλληλοδράσεων (ΑΓΑ) (Representations ofinteractions thathavebeengeneralized have RIGs). Οι ΑΓΑ αποτελούν την βασική μονάδα αναπαράστασης του πυρηνικού εαυτού. Οι ΑΓΑ προκύπτουν από την αποτύπωση πολλαπλών εμπειριών, ενοποιώντας σε ένα όλο τα πραξιακά, αντιληπτικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του πυρηνικού εαυτού. Ομοίως, οι ΑΓΑ ενσωματώνουν τα πραξιακά, αντιληπτικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά ενός πυρηνικού άλλου. Οι ΑΓΑ αποτελούν «νησίδες σταθερότητας». Επομένως, η επεισοδιακή μνήμη έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα, καθώς επιτρέπει την καταγραφή και επανακαταγραφή, την οργάνωση και αναδιοργάνωση μνηομικών γεγονότων σχετικών με τις σταθερές του εαυτού, με έναν ρευστό και δυναμικό τρόπο. Πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπειριών, σχετίζονται μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους και οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ενοποιημένου δικτύου οργανωμένης εμπειρίας του εαυτού.

10 Οι ΑΓΑ παίζουν κεντρικό ρόλο για το υποκειμενικό βίωμα της αλληλόδρασης του εαυτού με έναν άλλο. Κάθε ζώσα εμπειρία του εαυτού με έναν άλλο περιλαμβάνει: α) σημαντικές μεταβολές στις συναισθηματικές καταστάσεις του βρέφους που βιώνονται ως ανήκουσες στον εαυτό, παρότι δημιουργούνται αμοιβαία από τον εαυτό με τον άλλο, β) τον άλλο όπως αυτός γίνεται αντιληπτός οπτικά, ακουστικά, απτικά κατά τις στιγμές αυτών των μεταβολών, γ) την ανέπαφη αίσθηση ενός πυρηνικού εαυτού και ενός πυρηνικού άλλου που αποτελούν το φόντο όσων λαμβάνουν χώρα, και δ) μια ποικιλία πλαισιακών και καταστασιακών συμβάντων. Ένα τέτοιο βιωμένο επεισόδιο αποτελεί την μονάδα της υποκειμενικής εμπειρίας του εαυτού με έναν άλλο. Με την επανάληψή τους, τα επεισόδια της βιωμένης εμπειρίας του εαυτού με έναν άλλο, αποθηκεύονται με την μορφή Αναπαραστάσεων Γενικευμένων Αλληλοδράσεων (ΑΓΑ), δηλαδή, αναπαραστάσεων αλληλοδράσεων με έναν άλλο που έχουν γενικευτεί. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι ΑΓΑ είναι ευέλικτες δομές που αποτελούνται από το μέσο όρο πολλαπλών συγκεκριμένων πραγματικών εμπειριών και διαμορφώνουν ένα πρωτότυπο που τις αναπαριστά. Μια ΑΓΑ, επομένως, είναι κάτι που ποτέ δεν συνέβη στο παρελθόν ακριβώς με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε τίποτα που δεν συνέβη τουλάχιστον μία φορά.

11 Οι εμπειρίες του βρέφους με τον τροφό του σταδιακά διαμορφώνουν ΑΓΑ. Αυτές οι μνήμες ανακαλούνται κάθε φορά που ένα χαρακτηριστικό της ΑΓΑ είναι παρόν. Όταν ένα βρέφος βιώνει μια συγκεκριμένη αίσθηση, αυτή η αίσθηση προκαλεί την ανάκληση στο νου της συγκεκριμένης ΑΓΑ, μέρος της οποίας αποτελεί αυτή η αίσθηση. Τα πραγματικά χαρακτηριστικά μιας κατάστασης μπορεί να αποτελέσουν ανακλητικά σήματα (ή νύξεις), που επανεργοποιούν μια βιωμένη εμπειρία. Όποτε ενεργοποιείται μια ΑΓΑ, μεταφέρει μέρος της αίσθησης της αρχικής εμπειρίας που είχε βιωθεί, με τη μορφή μια ενεργοποιημένης ανάμνησης. Ο Stern υποστηρίζει ότι κάθε ξεχωριστή μορφή αλληλόδρασης με έναν άλλο (που ρυθμίζει την κατάσταση του βρέφους), θα διαμορφώνει τη δική της ΑΓΑ. Όταν μια ΑΓΑ ενεργοποιείται, το βρέφος ανα βιώνει έναν συγκεκριμένο τρόπο να είναι με έναν άλλο. Συνοπτικά, οι ΑΓΑ εμπεριέχουν την συσσωρευμένη ιστορία ενός τύπου αλληλόδρασης με κάποιον άλλο, και προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον.

12 Ο επικληθείς σύντροφος (evoked companion) Οποτεδήποτε ενεργοποιείται μια ΑΓΑ συνύπαρξης με κάποιον άλλο, τότε το βρέφος συναντά έναν επικληθέντα σύντροφο. Ας υποθέσουμε ότι το βρέφος έχει βιώσει 6 περίπου όμοια επεισόδια ενός τύπου αλληλόδρασης με έναν άλλο. Αυτά τα συγκεκριμένα επεισόδια θα γενικευτούν και θα κωδικοποιηθούν ως Αναπαραστάσεις Γενικευμένων Αλληλοδράσεων που έχουν Γενικευτεί (ΑΓΑ1 6). Όταν το βρέφος βιώνει ένα παρόμοιο, αλλά όχι πανομοιότυπο, συγκεκριμένο επεισόδιο (#7), κάποια από τα χαρακτηριστικά του δρουν ως ανακλητικές νύξεις ενεργοποιώντας την αντίστοιχη ΑΓΑ1 66 με τη μορφή μιας ενεργοποιημένης μνήμης. Ο Stern ονομάζει αυτή την ενεργοποιημένη μνήμη επικληθέντα σύντροφο. Ο επικληθείς σύντροφος αποτελεί μια εμπειρία (παραδειγματικής) συνύπαρξης με έναν άλλο, εντός ή εκτός της συνείδησης του βρέφους. Ο επικληθείς σύντροφος μπορεί να αποτελέσει μέρος μια πραγματικής ζώσας εμπειρίας. Ο Stern (1985) ονομάζει στην σελ.119 τον επικληθέντα σύντροφο «υποκειμενική εμπειρία του παρατηρούμενου γεγονότος» Ο επικληθείς σύντροφος επιτρέπει την αξιολόγηση ενός συγκεκριμένου αλληλοδραστικού επεισοδίου που λαμβάνει χώρα στο παρόν. Η παρούσα αλληλοδραστική λ εμπειρία (#7) συγκρίνεται με την παραδειγματική εμπειρία του επικληθέντα συντρόφου, και επιτρέτει να εξακριβωθεί κατά πόσο το νέο αλληλοδραστικό επεισόδιο (#7) έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά ή όχι. Στην περίπτωση που έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, η αντίστοιχη ΑΓΑ θα τροποποιηθεί από ΑΓΑ1 6 σε ΑΓΑ1 7. Επομένως,η ΑΓΑ θα είναι κάπως διαφορετική, όταν το βρέφος βιώσει ένα νέο παρόμοιο αλληλοδραστικό επεισόδιο (#8). Όσο μεγαλύτερη είναι η προγενέστερη (συσσωρευμένη) εμπειρία, τόσο λιγότερη επίδραση θα έχει ένα νέο επεισόδιο στην αντίστοιχη ΑΓΑ.

13

14 Ένας επικληθείς σύντροφος μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων όπου το βρέφος είναι μόνο του, αλλά αυτά μοιάζουν με παρελθόντα επεισόδια στα οποία περιλαμβανόταν η παρουσία κάποιου άλλου. Ο Stern (1985) σημειώνει ότι «είναι μια μερικώς κοινωνική απόκριση, αλλά στην συγκεκριμένη στιγμή συμβαίνει σε μια μη κοινωνική κατάσταση» (σελ.113). Ακόμα, λοιπόν, και ότι το βρέφος είναι στην πραγματικότητα μόνο του, «είναι με» έναν άλλο με τη μορφή μιας ενεργοποιημένης μνήμης ενός πρωτοτύπου κάποιων βιωμένων γεγονότων (ΑΓΑ). Α) Η παρούσα εμπειρία του περιλαμβάνει στο παρόν (συνειδητά ή μη) έναν επικληθέντα σύντροφο. Κεντρικό χαρακτηριστικό αυτής της φανταστικής εμπειρίας είναι η συναισθηματική του ποιότητα. Σύμφωνα με τον Stern (1985) το βρέφος βρίσκεται σχεδόν συνεχώς στην καθημερινή του ζωή συνοδευόμενο από επικληθέντες συντρόφους.

15 Ή αλλιώς, η ζωή του βρέφους είναι πλήρως κοινωνική, ώστε τα περισσότερα ρ από όσα κάνει, αισθάνεται και αντιλαμβάνεται λαμβάνουν χώρα εντός διαφορετικών ειδών σχέσεις. Ένας επικληθείς σύντροφος ςήμ μια ΑΓΑ αποτελούν την ιστορία συγκεκριμένων ειδών σχέσεων ή αλλιώς, την πρωτοτυπική ήμνήμη πολλών συγκεκριμένων τρόπων συνύπαρξης με άλλους. Από τη στιγμή που η ικανότητα ανάκλησης, η μέσω νύξεων, μνημών μημ αρχίζει να λειτουργεί, η υποκειμενική εμπειρία είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνική, ανεξαρτήτως αν το βρέφος είναι μόνο του ή όχι. Εξαιτίας της μνήμης, ποτέ σχεδόν δεν είμαστε μόνοι. Το βρέφος εμπλέκεται με πραγματικούς άλλους ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του, και με επικληθέντες συντρόφους διαρκώς. Η ανάπτυξη απαιτεί έναν συνεχή, συνήθως σιωπηλό, διάλογο μεταξύ των δύο.

16 Το βρέφος και η μητέρα του

17 Εμπειρίες ρύθμισης τους εαυτού μπορούν να λάβουν χώρα και με ένα προσωποποιημένο/εμψυχωμένο αντικείμενο. Π.χ. όταν η μητέρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με το βρέφος εισάγει ένα αντικείμενο και το χειρίζεται έτσι ώστε αυτό να εφορμά προς το βρέφος, να του μιλά, να το γαργαλά κ.λπ. Το αντικείμενο, σε αυτή την περίπτωση, ενδύεται με αισθήματα ζωτικότητας χαρακτηριστικά των προσώπων και με αυτό τον τρόπο προκαλεί στο βρέφος αισθήματα που συνήθως προκαλούνται από άλλα πρόσωπα (και όχι αντικείμενα). Τα βρέφη μπορούν να ξεχωρίσουν από πολύ μικρή ηλικία (πριν τον 6 ο μήνα) τα έμψυχα από τα άψυχα όντα, δηλαδή μεταξύ προσώπων και αντικειμένων. Επομένως, ένα εμψυχωμένο αντικείμενο θα γίνεται αντιληπτό από το βρέφος ως μια σύνθετη οντότητα, ένα αντικείμενο που μπορεί να αναλάβει μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου. Που διαθέτει μερικά από τα σταθερά χαρακτηριστικά ενός προσώπου και ενός αντικειμένου. Κατά τον Stern (1985) το βρέφος διακρίνει σταθερά την διαφορά μεταξύ ενός αντικειμένου και ενός προσώπου. Ένα προσωποποιημένο αντικείμενο προκύπτει από μια κονστρουκτιβιστική διαδικασία.

18 Ο Stern επεξεργάστηκε περαιτέρω την έννοια των ΑΓΑ. Τονίζοντας ότι οικοδομούνται από εμπειρίες αλληλόδρασης και ειδικότερα, από την υποκειμενική εμπειρία της συνύπαρξης με ένα άλλο πρόσωπο,, τις ςμετονόμασε μ σε σχήματα συν ύπαρξης (schemas of being with), (Stern 1995, σελ.19). Αυτού του είδους οι αναπαραστάσεις δεν αποτελούν αναπαραστάσεις ενός αντικειμένου, ενός εξωτερικού αντικειμένου το οποίο εσωτερικεύεται ή ενδοβάλλεται. Αντιθέτως, «διαμορφώνονται από το εσωτερικό, βάσει του τι συμβαίνει στον εαυτό ενώ είναι με άλλους. Από αυτή την άποψη αυτές οι αναπαραστάσεις δεν αποτελούν αντικείμενα ή πρόσωπα (που τώρα βρίσκονται στο εσωτερικό), ήεικόνες εικόνες, ή λέξεις αλλά αλληλοδραστικές εμπειρίες με κάποιον άλλο. (Ο αναπαραστατικός κόσμος μοιάζει πιθανόν περισσότερο με ένα μοντάζ κινηματογραφικών κλιπ απ ότι με ένα κολάζ φωτογραφιών ή λέξεων)» (Stern 1995, σελ.19). Οι αναπαραστάσεις αυτές περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά συστατικά: αντιληπτικές αισθήσεις, συγκινήσεις, πράξεις, σκέψεις, κίνητρα, πλαισιακά στοιχεία κ.λπ. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται μεταξύ τους ενοποιημένα και συντονισμένα, ωστόσο κάθε ένα από αυτά αναπαρίσταται ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα (σχήματα αντιληπτικά, εννοιολογικά, αισθησιοκινητικά, σχήματα αλληλουχίας γεγονότων, χρονικά αισθηματικά σχήματα) Αυτές οι αναπαραστάσεις είναι μη λεκτικές. Δεν αφορούν τη γνώση, αλλά το πώς γίνεται κάτι ή πως είσαι με κάποιον (Stern, 1995).

19 Αισθήματα (feelings): η υποκειμενική, αισθηματική άποψη κάθε εμπειρίας (Stern, 1995). Χρονικό αισθηματικό σχήμα (temporal feeling shape), ή απλώς αισθηματικό σχήμα: η χρονική καμπύλη ενός αισθήματος που εκδιπλώνεται κατά τη στιγμή που ένα κίνητρο λαμβάνει χώρα (π.χ. το βρέφος θέλει και περιμένει να φάει, προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή της μητέρας του). Το αισθηματικό σχήμα συνδυάζει σε μια μοναδική υποκειμενική εμπειρία μεταβολές στην ενεργοποίηση/διέγερση, στον ηδονική τόνο, στην δύναμη του ενεργοποιημένου κινήτρου, στην ένταση και στην ποιότητα της συγκίνησης, που συμβαίνουν κατά την πορεία μιας ζώσας στιγμής. Τα χρονικά χαρακτηριστικά του (δηλ. οι χρονική καμπύλη αυτών των μεταβολών) αποτελούν την δομική ραχοκοκαλιά της αισθηματικής εμπειρίας. Υποκειμενικά, όλες αυτές οι μεταβολές που συμβαίνουν, βιώνονται και αναπαρίστανται ως ένα αισθηματικό σχήμα, όπως μια φράση μιας πολυφωνικής μουσικής (Stern, 1994, 1995). Πρωτο αφηγηματικός φάκελος (protonarrative envelope): η βασική αναπαραστατική διάταξη που συνενώνει και τα συστατικά κάθε σχήματος συνύπαρξης σε μία, υποκειμενική, αναδυόμενη, ολιστική εμπειρία. Η επιτέλεση ενός κινήτρου, σε μια χρονική στιγμή, έχει μια αφηγηματικού τύπου δομή. Όλες οι στιγμές συν ύπαρξης με έναν άλλο, αναπαριστώνται ως πρωτο αφηγηματικοί φάκελοι (Stern, 1994, 1995).

20 Όταν ένα κίνητρο ή μια επιθυμία λαμβάνει χώρα σε μια διαπροσωπική συνθήκη, αυτό/ή δημιουργεί, υποκειμενικά, μια δομή αφηγηματικής μορφής. Καθώς το γεγονός που λαμβάνει χώρα κινείται χρονικά προς το στόχο του, παράγει μια δραματική γραμμή έντασης. Κατά την διάρκεια αυτής της κίνησης προς έναν στόχο, άλλα γεγονότα που ανήκουν στην εμπειρία γίνονται αντιληπτά υπό το φως αυτής της προόδου προς τον τελικό στόχο. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός, μαζί με τα άλλα συστατικά, μιας αφηγηματικής μορφής δομή, δηλαδή μιας πρωτο πλοκής (με έναν δράστη, μια πράξη, κάποια μέσα, ένα στόχο και ένα πλαίσιο). ) Δηλαδή, μια στοχευμένη κίνηση προκαλεί τη βίωση των γεγονότων με όρους δραματικών χρονικών γραμμών και πλοκών. Αυτό παρέχει το χαρακτήρα συνεκτικότητας και ορίων στη στιγμή. Επομένως, ο πρωτο αφηγηματικός φάκελος είναι τόσο ένας χρονικός φάκελος όσο και ένας φάκελος γεγονότων. H συγκίνηση, με τη μορφή ενός αισθηματικού σχήματος, διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό και την οργάνωση της μνήμης και της εμπειρίας. Τα σχήματα συν ύπαρξης δημιουργούνται έπειτα από επαναλαμβανόμενες εμπειρίες συγκεκριμένων τρόπων συν ύπαρξης με κάποιον άλλον. Το σχήμα συνύπαρξης αποτελεί μια έννοια που περιγράφει την υποκειμενική προοπτική του βρέφους καθώς είναι σε μια αλληλεπίδραση, ενώ η ΑΓΑ αποτελεί μια έννοια που περιγράφει την αντικειμενική προοπτική ενός ενήλικα που παρατηρεί την αλληλόδραση απ έξω (Stern, 1995).

21 Το σχήμα συν ύπαρξης αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο μια βιωμένη εμπειρία αναπαρίσταται. Το δίκτυο των σχημάτων συν ύπαρξης αποτελεί το υλικό για τον σχηματισμό φαντασιών, αναμνήσεων, αφηγήσεων και «αναδυόμενων στιγμών». Πως γίνεται αυτό? Ο Stern (1995) δανείζεται τον όρο αναδιαμόρφωση (refiguration) από τον Ricoeur. Αναδιαμόρφωση είναι η διαδικασία κατά την οποία η προσοχή κινείται μεταξύ των ποικίλων τύπων σχημάτων, εστιάζοντας σε ορισμένα στοιχεία τους, αναδιατάσσοντας και ανασυνδυάζοντας τα. Η ακριβής μορφή της φαντασίας και η αιτία για την ανάδυσή της, καθορίζονται από το άμεσο παρόν πλαίσιο.

22 Ένα μοντέλο των αναπαραστάσεων του βρέφους

Daniel Stern (1985 & 2000) The Interpersonal World of the Infant: A View from Psychoanalysis and Developmental Psychology

Daniel Stern (1985 & 2000) The Interpersonal World of the Infant: A View from Psychoanalysis and Developmental Psychology Daniel Stern (1985 & 2000) The Interpersonal World of the Infant: A View from Psychoanalysis and Developmental Psychology Αρχικές ερωτήσεις Πως βιώνουν τα βρέφη τους εαυτούς τους και τους άλλους; Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική ανάπτυξη Piaget

Γνωστική ανάπτυξη Piaget Γνωστική ανάπτυξη Piaget ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ 2016-17 Κ. Παπαδοπούλου & Λ. Αναγνωστάκη Jean Piaget (1869-1980) Τα παιδιά προοδεύουν διαμέσου μίας σειράς σταδίων γνωστικής ανάπτυξης που καθένα αντανακλά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική Αγωγή

Μουσικοκινητική Αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Τι είναι η Μουσικοκινητική Αγωγή Αρχές της Μουσικοκινητικής Αγωγής (Carl Orff) Παιδαγωγικές βάσεις της Μουσικοκινητικής Αγωγής Ποιοι οι στόχοι της Μουσικοκινητικής Αγωγής Αυτοσχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Διατήρηση η της αθλητικής απόδοσης 710: 8 η Διάλεξη Μιχαλοπούλου Μαρία Ph.D. Περιεχόμενο της διάλεξης αυτής αποτελούν: Αγωνιστικός αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Σύμφωνα με δύο σχετικά πρόσφατες έρευνες, οι μνήμες φόβου και τρόμου διαφέρουν σημαντικά από τις συνηθισμένες μνήμες. Οι διαφορές αυτές δεν συνίστανται μόνο στις εμφανείς

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα Ενότητα 4: Γνωστικές Θεωρίες Μάθησης Βασιλική Μητροπούλου-Μούρκα Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα στιγμή (Stern, 2004)

Η παρούσα στιγμή (Stern, 2004) Η παρούσα στιγμή (Stern, 2004) Η παρούσα στιγμή (present moment) είναι μια κρίσιμη στιγμή, όπου η αλλαγή μπορεί να συμβεί. Το αν θα αποτελέσει όμως όντως μια κρίσιμη στιγμή, εξαρτάται από το πώς κατανοούμε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΔΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές Οι λειτουργίες του αφηγητή 0 αφηγητής μπορεί να είναι πρόσωπο της αφήγησης, με πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα ρόλο, ή μπορεί να είναι αμέτοχος

Διαβάστε περισσότερα

το μοίρασμα της εστίας της προσοχής (π.χ. το μοίρασμα των προθέσεων επικοινωνίας (π.χ. απαιτήσεις)

το μοίρασμα της εστίας της προσοχής (π.χ. το μοίρασμα των προθέσεων επικοινωνίας (π.χ. απαιτήσεις) 3. Η αίσθηση του υποκειμενικού εαυτού (7ος 12ος μήνας) το μοίρασμα της εστίας της προσοχής (π.χ. συναισθηματική αναφορά, δείξιμο) το μοίρασμα των προθέσεων επικοινωνίας (π.χ. απαιτήσεις) το μοίρασμα των

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

Το Συναίσθηµα ως πληροφορία: τι µας λένε τα παιδιά µας;

Το Συναίσθηµα ως πληροφορία: τι µας λένε τα παιδιά µας; Το συναίσθηµα ως πληροφορία: τι µας λένε τα παιδιά µας; 6 Μαρτίου, 2017 Χριστίνα Σούλιου Ψυχολόγος, MSc., Συστηµική Ψυχοθεραπεύτρια Ατόµων, Οµάδας & Οικογένειας Χαϊνά 56, Χαλκίδα Τηλ: 6976 808 362 ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ανάπτυξη Ενότητα 7: Ανάπτυξη Αντίληψης

Γνωστική Ανάπτυξη Ενότητα 7: Ανάπτυξη Αντίληψης Γνωστική Ανάπτυξη Ενότητα 7: Ανάπτυξη Αντίληψης Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Δράση και Διακεκριμένη Επίδοση Σελίδα.1

Δράση και Διακεκριμένη Επίδοση Σελίδα.1 Δράση και Διακεκριμένη Επίδοση Σελίδα.1 (Επιφυλλίδα - Οπισθόφυλλο) Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ. Η δράση που έχει σχέση με τη διακεκριμένη επίδοση, την προοπτική και την αειφορία προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο.

Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο. Πώς ένα χάρισμα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Ενότητα 2: Ο Άνθρωπος Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας Διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής για μαθητές/τριες με μεταναστευτική βιογραφία που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στις μεταβατικές τάξεις: Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού 1 / 8 1.) Η Οικογένεια «Η οικογένεια είναι ένας ζώντας οργανισμός ο οποίος όπως κάθε άλλος οργανισμός γεννιέται, ενηλικιώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι έννοιες της Αυτοκαταγραφής & της Αυτορρύθμισης

Οι έννοιες της Αυτοκαταγραφής & της Αυτορρύθμισης Οι έννοιες της Αυτοκαταγραφής & της Αυτορρύθμισης Αυτορρύθμιση Ένας από τους σπουδαιότερους μηχανισμούς που διαθέτει ο άνθρωπος είναι αυτός της αυτορρύθμισης. Αναφέρεται στην ικανότητα του ατόµου να ρυθµίζει

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017 Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017 1 Ποια από τις παρακάτω εικόνες εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης;

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης; ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Παραδοχές Εκπαίδευση ως μηχανισμός εθνικής διαπαιδαγώγησης. Καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Αίσθηση ομοιότητας στο εσωτερικό και διαφοράς στο εξωτερικό Αξιολόγηση ιεράρχηση εθνικών ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ Προγεννητική ανάπτυξη Πολλά στοιχεία της ανάπτυξης, άρα και της προγεννητικής ανάπτυξης, καθορίζονται από περίπλοκες γενετικές οδηγίες. Όμως και

Διαβάστε περισσότερα

«Η κανονική νοητική συνθήκη των ανθρώπων σε κατάσταση εγρήγορσης, που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία των αντιλήψεων, σκέψεων, συναισθημάτων,

«Η κανονική νοητική συνθήκη των ανθρώπων σε κατάσταση εγρήγορσης, που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία των αντιλήψεων, σκέψεων, συναισθημάτων, 9 Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Το πρόβλημα της συνείδησης Μια απόπειρα ορισμού της συνείδησης «Η κανονική νοητική συνθήκη των ανθρώπων σε κατάσταση εγρήγορσης, που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ «κοιτάζουμε με τα μάτια αλλά βλέπουμε με τον εγκέφαλο» 90% των πληροφοριών που φθάνουν στον εγκέφαλο περνούν μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Αντίληψη της ομιλίας Απεικόνιση της πρότασης «θα σας διηγηθώ την ιστορία των δύο νέων» κυματομορφή Φασματόγραμμα Συνάρθρωση Οι φθόγγοι αλληλεπικαλύπτονται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική και Μαθηματικά

Μουσική και Μαθηματικά Μουσική και Μαθηματικά Πρόλογος Ορισμός μουσικής : Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση /λήψη ενός μουσικού έργου, καθώς και η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζίδης Λευκωσία 22/11/2017 3 ο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικότητα και Άσκηση. 2η διάλεξη «Άσκηση & Ψυχική Υγεία»

Προσωπικότητα και Άσκηση. 2η διάλεξη «Άσκηση & Ψυχική Υγεία» Προσωπικότητα και Άσκηση 2η διάλεξη «Άσκηση & Ψυχική Υγεία» Θέματα που θα μελετηθούν Προσεγγίσεις της προσωπικότητας Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και άσκηση Συμπεριφορά τύπου Α Ζωηρή αίσθηση αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 12: Συναισθήματα Θεματική Ενότητα 12 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις διαστάσεις των συναισθημάτων, στο μηχανισμό λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αντιπαράθεση φύσης ανατροφής η ανάπτυξη είναι προκαθορισμένη κατά την γέννηση από την

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΗΠΙΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σειρά: Ενημερωτικά Έντυπα για την Νηπιοσχολική Αγωγή ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ (γέννηση-3χρόνων) Ο Γιάννης (20μηνών) δίνει στην νηπιαγωγό (Μαρία) το σφουγγαράκι που

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο Science view Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ SV 2015-2016 LEARNING SCIENCE THROUGH THEATER 2016-2017 Μ ι σ α ρ α λ ι ώ τ ο υ 2 κ α ι Β ε ϊ κ ο υ, Α θ ή ν α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ονοματεπώνυμο του παιδιού Ημερομηνία σύνταξης της παιδαγωγικής έκθεσης Ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Συναισθήματα Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά της αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης

Τα μυστικά της αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης Τα μυστικά της αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης Δημήτρης Στυλιανίδης 7 Δεκεμβρίου 2017 1 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ 1. Ο καθένας έχει μία μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης

Τρόποι εξάσκησης της μνήμης και μέθοδοι καλυτέρευσης Η μνήμη είναι μια νοητική ικανότητα με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε και ανακαλούμε, αλλά και αναπλάθουμε πληροφορίες ή εμπειρίες. Με άλλα λόγια, με τη μνήμη αποθηκεύουμε και διατηρούμε δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα

ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα ΟΔΗΓΟΣ Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Κινητικά Προβλήματα Εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπ/σης Χρήστος Ντόνας Κώστας Πάλλας Αγγελική Ταγκάλου Δομή του Οδηγού Κινητικές Αναπηρίες Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ Η μάθηση μιας κίνησης είναι το σύνολο των εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία

Αναπτυξιακή Ψυχολογία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 2: Η ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού Η γνωστική-εξελικτική θεωρία του J. Piaget Μέρος Ι Θέματα διάλεξης Νοημοσύνη Ανάπτυξη Μάθηση Οι κύριοι παράγοντες που ορίζουν την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό άγχος. Ορισμοί και μοντέλα Πυκνότητα Αίσθημα συνωστισμού Θόρυβος

Περιβαλλοντικό άγχος. Ορισμοί και μοντέλα Πυκνότητα Αίσθημα συνωστισμού Θόρυβος Περιβαλλοντικό άγχος Ορισμοί και μοντέλα Πυκνότητα Αίσθημα συνωστισμού Θόρυβος Περιβαλλοντικό άγχος Είναι μια κατάσταση στην οποία οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις υπερβαίνουν την ικανότητα των ανθρώπων να

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας

Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Βασικά στοιχεία Αφηγηματολογίας Διδάσκουσα: Δέσποινα Καραβαγγέλη 1. Αφηγηματικές τεχνικές Η αφηγηματολογία είναι η επιστήμη που μελετά την αφηγηματική λειτουργία και µας προσφέρει ό,τι απαιτείται για να

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ειδική Φυσική Αγωγή. Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ειδική Φυσική Αγωγή. Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.) Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ο εαυτός ως αντικείμενο συνειδητής σκέψης αποτελεί κεντρικό θέμα διερεύνησης από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις

Διαβάστε περισσότερα

Μέγεθος είναι κάθε ποσότητα που μπορεί να μετρηθεί.

Μέγεθος είναι κάθε ποσότητα που μπορεί να μετρηθεί. Μέγεθος είναι κάθε ποσότητα που μπορεί να μετρηθεί. μέγεθος οι διαστάσεις, η ποσότητα, η ένταση, το ποσό, η ποιότητα, κάποιου πράγματος (σώματος) Φυσικά μεγέθη λέγονται τα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Η διδασκαλία του Βόλεϊ στο Σχολείο» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Καθηγητής Φυσ. Αγωγής ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Το σεμινάριο αυτό έχει σαν σκοπό να δώσει βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) Πέτρος Ρούσσος ΔΙΑΛΕΞΗ 4 Γνωστική ψυχολογία Οι πληροφορίες του περιβάλλοντος γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από τον εγκέφαλο μέσω γνωστικών διαδικασιών (αντίληψη, μνήμη,

Διαβάστε περισσότερα

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Κανείς δεν φαντάζεται ότι ο λόγος θα εμφανισθεί απότομα, στην τελική του μορφή μ ένα χτύπημα μιας μαγικής ράβδου, σαν μια μηχανή έτοιμη για χρήση. Η εγκατάσταση του πολύπλοκού

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της παιδικής συμπεριφοράς γεννιέται από την συνύφανση αυτών των δύο γραμμών (Vygotsky 1930/ 1978, σελ. 46).

Η ιστορία της παιδικής συμπεριφοράς γεννιέται από την συνύφανση αυτών των δύο γραμμών (Vygotsky 1930/ 1978, σελ. 46). 1896 1934 2 ξεχωριστές στην καταγωγή τους γραμμές ανάπτυξης: Α) Μία πρωτόγονη, φυσική γραμμή ανάπτυξης,, αυτόνομης εκδίπλωσης των βιολογικών δομών του οργανισμού, και Β) μία πολιτισμική, ανώτερη ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Το μικρό μας δεν μιλάει όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Τι μπορεί να συμβαίνει; Το κοινωνικό περιβάλλον, οι συνθήκες ζωής, και οι παραδόσεις επηρεάζουν θετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης Η επιμόρφωση για την ένταξη και τη συνεκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα από την τέχνη. Η περίπτωση της βιωματικής προσέγγισης μέσα από το εργαστήριο του «αντικειμένου κούκλα»

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Αθλητική Ψυχολογία (075)

Κοινωνική Αθλητική Ψυχολογία (075) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (075) Ενότητα 5: Στάσεις προς την Άσκηση Καθηγητής Γεώργιος Δογάνης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων

Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου Γνωστικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ Νοέμβριος 2008 Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων Μια έρευνα στο πεδίο των επιχειρήσεων Μ. Ντάβου & Σ.Τρύφωνας Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Καλλιρρόη Παπαδοπούλου και Λήδα Αναγνωστάκη ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Καλλιρρόη Παπαδοπούλου και Λήδα Αναγνωστάκη ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου και Λήδα Αναγνωστάκη ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ 2016-17 Βιβλιογραφικές πηγές παρουσίασης Η παρουσίαση που ακολουθεί βασίζεται στην παρακάτω βιβλιογραφία: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΜΕΡΟΣ Γ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΜΕΡΟΣ Γ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΜΕΡΟΣ Γ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ Πρόσφατες εργασίες έχουν αποδείξει ότι στη μνήμη παρεμβαίνουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου Παρ όλα αυτά, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μνήμης και ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα: 5 Ο στάδιο: γράφω και διαβάζω τρισύλλαβες λέξεις 6 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που αρχίζουν µε φωνήεν 7 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που έχουν τελικό σίγµα (-ς) 8 ο στάδιο: γράφω

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεσιακές παραβάσεις στην υπερνεωτερικότητα: Ο διυποκειμενικός εαυτός στη μυστική πλευρά των σχέσεων: Βιωμένες. εμπειρίες εξωδυαδικών σχέσεων

Σχεσιακές παραβάσεις στην υπερνεωτερικότητα: Ο διυποκειμενικός εαυτός στη μυστική πλευρά των σχέσεων: Βιωμένες. εμπειρίες εξωδυαδικών σχέσεων Περίληψη πρότασης για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ΕΚΠΑ Συγγραφέας: Nτάλη Ευδοκία Επιβλέπων Καθηγητής: κ.χρηστάκης Νικόλας, Καθηγητής Σχεσιακές

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες ανάπτυξης και μάθησης του παιδιού σε σχέση με τη μουσική

Θεωρίες ανάπτυξης και μάθησης του παιδιού σε σχέση με τη μουσική Θεωρίες ανάπτυξης και μάθησης του παιδιού σε σχέση με τη μουσική Κληρονομικότητα ή Περιβάλλον; Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου

Διαβάστε περισσότερα

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω.

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω. Αντιμετωπίζοντας το στρες για μια χαρούμενη και δημιουργική ζωή Το στρες μπορεί από εχθρός μας να γίνει σύμμαχος Ένα ποσοστό άγχους είναι αναγκαίο στη ζωή μας γιατί μας βοηθάει να ενεργοποιηθούμε και να

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Α'- Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ειδικοί σκοποί Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Εξελικτική Ψυχολογία

Εξελικτική Ψυχολογία Εξελικτική Ψυχολογία Ενότητα 4: Αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της βρεφικής ηλικίας Ι Ασημίνα Ράλλη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Βρεφική Ηλικία Αναπτυξιακά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 5 Κεφάλαιο 1 Πώς μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας...11 Η Φυσική Αγωγή στην προσχολική ηλικία...14 Σχέση της Φυσικής Αγωγής με τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού...16

Διαβάστε περισσότερα

18/11/ η ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (Κονστρουκτιβιστική προσέγγιση)

18/11/ η ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (Κονστρουκτιβιστική προσέγγιση) 2 η ΠΑΡΑΔΟΣΗ JEAN PIAGET JEAN PIAGET Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (Κονστρουκτιβιστική προσέγγιση) 1 Το κονστρουκτιβιστικό πλαίσιο αναφοράς «Η Η νοημοσύνη είναι μία προσαρμογή», (Piaget 1936, 1977, σελ. 15),

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Η ΓΛΩΣΣΑ! Η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους, αλλά και ένα μέσο με το οποίο δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Συγχρονισµός πολυµέσων

Συγχρονισµός πολυµέσων Συγχρονισµός πολυµέσων Έννοια του συγχρονισµού Απαιτήσεις παρουσίασης Ποιότητα υπηρεσίας συγχρονισµού Πλαίσιο αναφοράς συγχρονισµού Κατανεµηµένος συγχρονισµός Προδιαγραφές συγχρονισµού Τεχνολογία Πολυµέσων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η

Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η Στόχοι- περιεχόμενο διάλεξης Ορισμός μάθησης διαφορές με την απόδοση Αξιολόγησης Μάθησης Στάδια μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ Το τμήμα αυτό αγκαλιάζει την πιο ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία ενός παιδιού. Η ηρεμία, η ασφάλεια, η φροντίδα και η αγάπη προσφέρεται απλόχερα από την παιδαγωγό, που αγκαλιάζει όλα τα βρέφη,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου 0-6 μηνών 7-12 μηνών 13-18 μηνών 19-24 μηνών 2-3 ετών 3-4 ετών 4-5 ετών 5-6 ετών 6-7 ετών 0-6 μηνών Επαναλαμβάνει τους ίδιους ήχους Συχνά μουρμουρίζει, γελά και παράγει ευχάριστους

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α τάξης Γυμνασίου 1 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Γενικοί Στόχοι Ειδικοί Στόχοι Α. ΣΤΟΧΟΙ Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ και Γ. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 5. Η κατανόηση αντίληψη του ρυθμού: Εκμάθηση βασικών στοιχείων του ρυθμού και της μουσικής Μπαρκούκης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. σύμβολα αριθμών. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. σύμβολα αριθμών. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σύμβολα αριθμών επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 αναπαραστάσεις των αριθμών Εμπράγματες Υλικά αντικείμενα ($$$) Εικονικές (***) Λεκτικές (τρία) Συμβολικές, (3, τρία) Διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Προσομοίωσης

Εφαρμογές Προσομοίωσης Εφαρμογές Προσομοίωσης H προσομοίωση (simulation) ως τεχνική μίμησης της συμπεριφοράς ενός συστήματος από ένα άλλο σύστημα, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εφαρμογών των ΤΠΕ. Μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics Recording and Processing Brain Signals Μαρία Σαγιαδινού Ο ανθρώπινος εγκέφαλος Πιο πολύπλοκο δημιούργημα της φύσης Προιόν βιολογικής εξέλιξης εκατομμυρίων ετών

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα