Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα: Σχεδίαση και υλοποίηση εφαρµογής µε χρήση πολυκριτηρίων µεθόδων υποστήριξης αποφάσεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα: Σχεδίαση και υλοποίηση εφαρµογής µε χρήση πολυκριτηρίων µεθόδων υποστήριξης αποφάσεων"

Transcript

1 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα: Σχεδίαση και υλοποίηση εφαρµογής µε χρήση πολυκριτηρίων µεθόδων υποστήριξης αποφάσεων Π. Κοντογιάννης, Π. Δελλιάς και Ν.Φ. Ματσατσίνης Πολυτεχνείο Κρήτης, Τµήµα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνειούπολη Χανιά, Περίληψη Η µελέτη αυτή παρουσιάζει τη διαδικασία σχεδίασης και υλοποίησης ενός πρωτότυπου πληροφοριακού συστήµατος βασισµένου στο web, που χρησιµοποιείται για την υποστήριξη επιχειρησιακών διαδικασιών του τραπεζικού κλάδου που υιοθετούν ευέλικτες µορφές εργασίας όπως είναι η τηλεργασία. Στα πλαίσια αυτά, η µελέτη δίνει έµφαση στη µεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσει ένας πιστωτικός οργανισµός ώστε να εντάξει µια επιχειρησιακή του διαδικασία σε περιβάλλον τηλεργασίας, και αναλύει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ένα πληροφοριακό σύστηµα υποστήριξης τηλεργασίας. Στη συνέχεια η µελέτη προχωρά στη µοντελοποίηση µιας σηµαντικής επιχειρησιακής διαδικασίας του τµήµατος δανείων ενός πιστωτικού οργανισµού υπό το πρίσµα της τηλεργασίας, που αναφέρεται στη διαχείριση και διαπραγµάτευση των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων δανείων, και χρησιµοποιεί πολυκριτήριες µεθόδους υποστήριξης αποφάσεων για να υποστηρίξει τη βέλτιστη ανάθεση των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων στο προσωπικό του οργανισµού. Λέξεις Κλειδιά: Τηλεργασία, Πληροφοριακά Συστήµατα Υποστήριξης Τηλεργασίας, Ανάθεση Εργασιών, Πολυκριτήριες Μέθοδοι Υποστήριξης Αποφάσεων, Εφαρµογές Βασισµένες στο web.

2 112 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα 1. Εισαγωγή Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών έχει οδηγήσει τις χώρες της Ευρώπης στην υιοθέτηση νέων, ευέλικτων µορφών εργασίας, που είναι δυνατόν να λαµβάνουν χώρα µακριά από τον συµβατικό εργασιακό χώρο µιας επιχείρησης, όπως είναι η τηλεργασία. Από τους πρωτοπόρους στη χρησιµοποίηση τέτοιων µορφών εργασίας είναι οι πιστωτικοί οργανισµοί, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ένα σηµαντικό µέρος των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων τους µπορούν να πραγµατοποιούνται µε χρήση τηλεργασίας, εξίσου αποτελεσµατικά, αποδοτικά και µε µικρότερο κόστος, προσφέροντας ταυτόχρονα στους εργαζοµένους τους ευελιξία αναφορικά µε τον τόπο και τον χρόνο διεκπεραίωσης της εργασίας τους, ενώ παρέχουν διευκολύνσεις σε ευαίσθητες κατηγορίες εργαζοµένων (π.χ. νέοι γονείς, ΑµΕΑ κ.λπ.) και δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε αποκεντρωµένες περιοχές. Η παρούσα µελέτη ασχολείται µε το αντικείµενο της τηλεργασίας και πως αυτή βρίσκει εφαρµογή σε πιστωτικούς οργανισµούς. Στις ενότητες που ακολουθούν περιγράφεται η µεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσει ένας πιστωτικός οργανισµός ώστε να εντάξει µια επιχειρησιακή του διαδικασία σε περιβάλλον τηλεργασίας. Η µεθοδολογία αυτή λαµβάνει υπόψη της θέµατα που αφορούν τόσο στο στρατηγικό σχεδιασµό και τη δέσµευση της ηγεσίας του οργανισµού, όσο στην τεχνολογική υποδοµή, την προετοιµασία των ανθρώπινων πόρων, τη διαχείριση και την αξιολόγηση της διαδικασίας εφαρµογής της τηλεργασίας. Για την υποστήριξη της τηλεργασίας, θεωρείται πολύ σηµαντική η χρησιµοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστηµάτων. Στη µελέτη αναλύονται οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που θα πρέπει να πληροί ένα τέτοιο πληροφοριακό σύστηµα, λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που έχει η εργασία από απόσταση στη διοίκηση, τη διαχείριση της εργασίας, στην ενσωµάτωσή της στις υπάρχουσες υποδοµές και νοοτροπίες κ.λπ. Ως εφαρµογή των παραπάνω µεθοδολογιών, επιλέγεται να µοντελοποιηθεί µια σηµαντική επιχειρησιακή διαδικασία του τραπεζικού τοµέα που αναφέρεται στη διαχείριση και διαπραγµάτευση των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων δανείων, υπό το πρίσµα της τηλεργασίας. Κατά τη φάση µοντελοποίησης της διαδικασίας, προκύπτουν ενδιαφέροντα θέµατα που αφορούν στην βέλτιστη ανάθεση µιας καθυστερούµενης απαίτησης δανείου στον καταλληλότερο υπάλληλο του τµήµατος διαχείρισης δανείων της τράπεζας, ώστε η διαχείριση της απαίτησης να γίνει µε τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσµατικό τρόπο. Η µελέτη προσεγγίζει ικανοποιητικά το θέµα αυτό προτείνοντας µια µεθοδολογία βασισµένη στην πολυκριτήρια ανάλυση και χρησιµοποιεί τη µέθοδο UTASTAR.

3 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 113 Τελικά, σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πληροφοριακό σύστηµα βασισµένο στο web, για την πλήρη υποστήριξη της τηλεργασίας, που υιοθετεί τις µεθοδολογίες και τα µοντέλα της µελέτης. 2. Μεθοδολογία ανάπτυξης τηλεργασίας στο επιχειρηµατικό περιβάλλον Η υιοθέτηση µορφών τηλεργασίας και η ενσωµάτωση τους στο επιχειρηµατικό περιβάλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση για µια επιχείρηση, διότι σε αρκετές περιπτώσεις την υποχρεώνει να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των επιχειρησιακών διαδικασιών της. Λαµβάνοντας υπόψη τη δυσκολία και τους κινδύνους που παραµονεύουν σε κάθε προσπάθεια αναδιοργάνωσης επιχειρησιακών διαδικασιών ιδιαίτερα όταν αλλάζει σηµαντικά η µορφή εργασίας του προσωπικού της επιχείρησης, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί µια µεθοδολογία που να εξασφαλίζει σε ικανοποιητικό βαθµό την επιτυχηµένη εφαρµογή της τηλεργασίας. Η µεθοδολογία µπορεί να περιγραφεί από ένα επιχειρηµατικό µοντέλο εφαρµογής τηλεργασίας που αναλύει τα βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση. Τα βήµατα αυτά περιλαµβάνουν µε τη σειρά τις παρακάτω διεργασίες: Διατύπωση του οράµατος της επιχείρησης: Η φάση αυτή περιλαµβάνει τη διατύπωση του νέου οράµατος της επιχείρησης, εκφρασµένου από την ηγεσία της, και τη χάραξη µιας ξεκάθαρης στρατηγικής που αφορά στην εφαρµογή µορφών τηλεργασίας στις επιχειρησιακές διαδικασίες της επιχείρησης. Η δέσµευση και η συµµετοχή της ηγεσίας είναι πολύ σηµαντική, ώστε να συµπαρασύρει τα στελέχη και το προσωπικό της διοίκησης στην κατεύθυνση της στρατηγικής της, να εγκρίνει τις επενδύσεις, να δεσµεύσει τους απαραίτητους πόρους σε εξοπλισµό και ανθρώπινο δυναµικό, να επιδείξει έντονο ενδιαφέρον καθ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της εφαρµογής τηλεργασίας. Επιλογή κατάλληλων επιχειρησιακών διαδικασιών: Στη φάση αυτή θα αναζητηθούν και θα επιλεγούν οι επιχειρησιακές διαδικασίες που µπορούν να ενταχθούν σε σχήµατα τηλεργασίας και θα αναζητηθούν οι στόχοι, τα πλεονεκτήµατα και τα οφέλη της επιχείρησης από την εφαρµογή της τηλεργασίας στις διαδικασίες αυτές. Επίσης θα πρέπει να καθοριστεί η πολιτική εφαρµογής της τηλεργασίας (π.χ. πιλοτική εφαρµογή ή ευρύτερο πρόγραµµα εφαρµογής). Διαχείριση του έργου εφαρµογής τηλεργασίας: Στη φάση αυτή η διεύθυνση προσωπικού της επιχείρησης επιλέγει µια οµάδα υλοποίησης της τηλεργασίας που να διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, ποικιλία γνώσεων και δεξιοτήτων και προέρχεται από διαφορετικά τµήµατα της επιχείρησης (διοικητικό, προσωπικού, πληροφορικής κτλ.) ή/και από εξωτερικούς

4 114 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα συνεργάτες (π.χ. εταιρείες συµβούλων). Η οµάδα υλοποίησης έχει ως αντικειµενικό στόχο να καταγράψει όλες τις λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις της εφαρµογής τηλεργασίας, να επιλέξει την απαραίτητη τεχνολογική υποδοµή, να επιλέξει και να προετοιµάσει τα στελέχη και το προσωπικό της επιχείρησης που θα συµµετάσχουν στην τηλεργασία, να εξασφαλίσει µηχανισµούς ελέγχου, διαχείρισης και αξιολόγησης του αποτελέσµατος της τηλεργασίας. Προετοιµασία των ανθρώπινων πόρων: Η φάση αυτή αναφέρεται στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού που θα ενταχθεί στο µοντέλο της τηλεργασίας και περιλαµβάνει τη διαδικασία επιλογής των µοντέλων αξιολόγησης του προσωπικού που θα συµµετάσχει στην τηλεργασία. Επιπλέον, η οµάδα υλοποίησης του έργου σε συνεργασία µε τη διεύθυνση προσωπικού της επιχείρησης θα πρέπει να ορίσει µε σαφήνεια τις νέες εργασιακές σχέσεις των τηλε-εργαζοµένων, τη µορφή απασχόλησής τους, τον τρόπο δουλειάς τους, τα δικαιώµατά τους, τις σχέσεις τους µε τους συναδέλφους τους κ.λπ. Τεχνολογική υποδοµή: Η οµάδα υλοποίησης θα πρέπει να αναλύσει τις ανάγκες της εφαρµογής τηλεργασίας στις επιλεγµένες επιχειρησιακές διαδικασίες, να καταγράψει τις τεχνολογικές απαιτήσεις, και να προχωρήσει στην επιλογή και την προµήθεια του απαραίτητου εξοπλισµού και λογισµικού που απαιτούνται για την υποστήριξη της τηλεργασίας. Διαχείριση, επίβλεψη και αξιολόγηση της εφαρµογής τηλεργασίας: Η οµάδα υλοποίησης θα πρέπει να αναπτύξει κατάλληλους µηχανισµούς που να επιτρέπουν την διαχείριση και τον έλεγχο των µορφών τηλεργασίας που υλοποιούνται στην επιχείρηση δίνοντας έµφαση κυρίως στην αποτελεσµατικότητα µοντελοποίησης των διαδικασιών (ακόµα και αυτών που δεν είναι πλήρως δοµηµένες) και στο επίπεδο επικοινωνίας µεταξύ των µελών της οµάδας. Επίσης, θα πρέπει να αναπτύξει µοντέλα αξιολόγησης του αποτελέσµατος εφαρµογής της τηλεργασίας, µε έµφαση στην κατανόηση των νέων µορφών των επιχειρησιακών διαδικασιών από το προσωπικό, στον τρόπο λειτουργίας, την αποδοτικότητα των διαδικασιών κ.λπ. µέσα από τα οποία να αναδειχτούν τα αδύνατα σηµεία και οι περιοχές που απαιτούν άµεση προσοχή ώστε να αναπτυχθεί πλάνο βελτίωσης και αναπροσαρµογής για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα.

5 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 115 A Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σχήµα 1: Μεθοδολογία εφαρµογής τηλεργασίας σε έναν πιστωτικό οργανισµό 3. Μοντέλο διαχείρισης καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων δανείων Για την εφαρµογή της τηλεργασίας στο τραπεζικό περιβάλλον επιλέχθηκε µια από τις σηµαντικότερες επιχειρησιακές διαδικασίες του τµήµατος δανείων, η διαχείριση και διαπραγµάτευση των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων δανείων. Η διαδικασία αυτή αφορά στην εµφάνιση προσωρινών καθυστερήσεων στην πληρωµή των απαιτήσεων των τραπεζικών δανείων και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από το τµήµα δανείων µε σκοπό την αποπληρωµή ή τη ρύθµιση της απαίτησης, ώστε οι καθυστερούµενες απαιτήσεις να µην µετεξελιχθούν σε επισφάλειες και επιδράσουν αρνητικά την αναπτυξιακή πορεία του τραπεζικού οργανισµού. Οι βασικές αρχές της µεθοδολογίας που υιοθετεί η διαδικασία, έχουν οριστεί από την επιτροπή της Βασιλείας ΙΙ, ενώ ο έλεγχος εκτέλεσης της διαδικασίας πραγµατοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος για όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Η διαχείριση των καθυστερούµενων απαιτήσεων ενός δανείου πραγµατοποιείται σε επιµέρους διαδοχικές φάσεις διαχείρισης οι οποίες ορίζονται από το µοντέλο διαχείρισης. Η λογική της χρονικής ακολουθίας αυτών των φάσεων απεικονίζεται στο Σχήµα 2.

6 116 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Σχήµα 2: Πολιτική και Φάσεις Διαχείρισης Καθυστερούµενων Πιστοδοτήσεων Κάθε φάση έχει µια συγκεκριµένη χρονική διάρκεια και αναφέρεται σε ένα σύνολο συνθηκών και ένα σύνολο ενεργειών στις οποίες µπορεί να προχωρήσει ο υπάλληλος/στέλεχος του πιστωτικού οργανισµού. Έτσι, για κάθε φάση διαχείρισης το µοντέλο διαχείρισης ορίζει: τον τύπο των ενεργειών που µπορούν να πραγµατοποιηθούν από τους υπαλλήλους του πιστωτικού οργανισµού, τη σειρά εκτέλεσης των ενεργειών καθώς και τη δυνατότητα επανεκτέλεσης κάποιας ενέργειας στην ίδια φάση. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα ενεργειών που µπορούν να πραγµατοποιηθούν σε µια φάση διαχείρισης είναι η τηλεφωνική επικοινωνία µε τον πελάτη, η αποστολή επιστολών διαφόρων τύπων (π.χ. επιστολή ενηµέρωσης της κατάστασης του δανείου του), αποστολή εξωδίκων, η επικοινωνία µε τον εγγυητή του δανείου κ.λπ. Οι ενέργειες αυτές µπορεί να γίνονται άπαξ είτε να προβλέπεται η επανάληψη τους και να ορίζεται η χρονική ακολουθία τους. Κατά τη διάρκεια µιας ενέργειας ακολουθεί η καταγραφή των αποτελεσµάτων της ενέργειας και η συµπλήρωση σχετικών αναφορών. Κατά την διάρκεια µιας φάσης διαχείρισης, είναι δυνατό: ο πελάτης να αποπληρώσει το χρέος του (απευθείας, είτε µέσω κάποιας ρύθµισης) και συνεπώς η καθυστερούµενη απαίτηση να επανέλθει σε κατάσταση κανονικής εξυπηρέτησης, ή

7 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 117 µετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήµατος χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά του πελάτη, είτε µετά την επαλήθευση κάποιου επιχειρησιακού κανόνα, είτε µετά από συνδυασµό και των δύο, η καθυστερούµενη απαίτηση να εισέλθει στην επόµενη φάση διαχείρισης. Οι φάσεις διαχείρισης διαδέχονται η µια την άλλη µε το πέρασµα του χρόνου, εφόσον ο πελάτης δεν αποπληρώνει το χρέος του, µέχρι την τελευταία φάση διαχείρισης. Εάν και στην τελευταία φάση διαχείρισης δεν επέλθει συµφωνία µε τον πελάτη, η διαδικασία διαχείρισης σταµατά τις ενέργειές της, χαρακτηρίζει την απαίτηση σε φάση µόνιµης καθυστέρησης και ενηµερώνει τη διαδικασία διαχείρισης των επισφαλειών του πιστωτικού οργανισµού. Οι φάσεις διαχείρισης των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων δεν είναι µοναδικές για όλα τα τραπεζικά προϊόντα, αλλά είναι δυνατόν να προσαρµόζονται ανάλογα µε τον τύπο των δανείων, το είδος των προϊόντων και την κατηγορία των πελατών. Έτσι ο πιστωτικός οργανισµός µπορεί να ορίσει διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης καθυστερούµενων απαιτήσεων, για δικούς του επιχειρησιακούς λόγους, σε συµφωνία πάντα µε τις αρχές της επιτροπής της Βασιλείας ΙΙ, γεγονός το οποίο µεταφράζεται στην ύπαρξη εντελώς διαφορετικών φάσεων διαχείρισης και διαφορετικών ενεργειών ανά φάση διαχείρισης για διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης. Η παραπάνω διαδικασία περιγράφεται πλήρως στο µοντέλο διαχείρισης το οποίο αναπαρίσταται µέσω της γλώσσας UML. Η γλώσσα UML χρησιµοποιεί ένα σύνολο οντοτήτων και περιγράφει την συσχέτιση µεταξύ τους. Οι βασικές οντότητες του µοντέλου είναι οι παρακάτω: Πελάτης O πελάτης της τράπεζας είναι η οντότητα µε την οποία έρχεται σε επικοινωνία ο υπάλληλος/στέλεχος του πιστωτικού οργανισµού κατά τη διαδικασία διαχείρισης καθυστερούµενων απαιτήσεων και συµµετέχει στη διαδικασία µε δύο ρόλους: ως δανειολήπτης ή/και ως εγγυητής του δανείου. Για την αποδοτική επικοινωνία µε τον πελάτη, θα πρέπει να παρέχεται στον υπάλληλο ικανοποιητική πληροφορία που αφορά τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας του πελάτη. Δάνειο Το δάνειο ορίζει τη σύµβαση που έχει συµφωνηθεί µεταξύ του πελάτη και του πιστωτικού οργανισµού και συνήθως αποτελείται από ένα σύνολο απαιτήσεων που πρέπει να εξοφληθούν από τον πελάτη σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Κατά τη διαδικασία διαχείρισης των καθυστερούµενων απαιτήσεων είναι σηµαντικό οι υπάλληλοι της τράπεζας να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του δανείου όπως: τον τύπο του τραπεζικού προϊόντος (π.χ. καταναλωτικό, στεγαστικό κ.λπ.)., τον τύπο του δανείου (π.χ. χρεολυτικό, ανοικτό κ.λπ.)., τη διάρκεια, το συνολικό ποσό, τους τόκους υπερηµερίας, το τρέχον υπόλοιπο, τον αριθµό των δόσεων, το υποκατάστηµα της τράπεζας που υπογράφηκε το δάνειο κ.λπ.

8 118 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Στο διάγραµµα του Σχήµατος 3, αναπαρίστανται οι οντότητες δάνειο και πελάτης του µοντέλου, καθώς και ο τρόπος που συσχετίζονται µεταξύ τους. Σχήµα 3: Μοντελοποίηση Δανείου µε χρήση διαγράµµατος κλάσεων UML Πολιτική διαχείρισης καθυστερούµενων απαιτήσεων Ο πιστωτικός οργανισµός έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης ανάλογα µε τον τύπο των δανείων του, το είδος των προϊόντων και την κατηγορία των πελατών του σε συµφωνία πάντα µε τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος.. Για κάθε πολιτική διαχείρισης θα πρέπει να οριστούν: Ο τύπος των δανείων στα οποία µπορεί να εφαρµοστεί η πολιτική διαχείρισης. Ο «κύκλος ζωής» µιας καθυστερούµενης απαίτησης, δηλαδή το σύνολο των ενδιάµεσων φάσεων διαχείρισης που αποτελούν την πολιτική. Για κάθε φάση θα πρέπει να οριστεί η διάρκεια κάθε φάσης και η σειρά µε την οποία εµφανίζεται κατά τη διαδικασία διαχείρισης. Το σύνολο των ενεργειών που µπορεί να κάνει ο υπάλληλος/στέλεχος του πιστωτικού οργανισµού κατά τη διάρκεια µιας φάσης διαχείρισης. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, οι τύποι ενεργειών διαφέρουν από φάση σε φάση. Το σύνολο των αναφορών στις οποίες έχει πρόσβαση και µπορεί να χρησιµοποιήσει ο υπάλληλος της τράπεζας σε κάθε φάση διαχείρισης.

9 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 119 Σχήµα 4: Χαρακτηριστικά Πολιτικής Διαχείρισης Δανείου Φάση διαχείρισης Κάθε πολιτική, αποτελείται από ένα σύνολο διαδοχικών φάσεων διαχείρισης, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγµατοποιείται ένα σύνολο ενεργειών και αναφορών που µπορεί να κάνει ο υπάλληλος της τράπεζας. Οι φάσεις διαχείρισης εναλλάσσονται µέχρι να γίνει η αποπληρωµή της καθυστερούµενης απαίτησης ή να ολοκληρωθεί η διαχείριση χωρίς επιτυχία και η απαίτηση του δανείου να καταλήξει σε επισφάλεια. Στο διάγραµµα του Σχήµατος 5, αναπαρίστανται οι οντότητες πολιτική διαχείρισης και φάση διαχείρισης και ο τρόπος που συσχετίζονται µεταξύ τους καθώς και µε τις οντότητες τύποι δανείων, τύποι ενεργειών, τύποι αναφορών κ.λπ.

10 120 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Σχήµα 5: Μοντελοποίηση Πολιτικής Διαχείρισης Απαίτησης Δανείου µε χρήση UML Απαίτηση δανείου Είναι η βασικότερη έννοια του µοντέλου, αφού ο βασικός στόχος της διαδικασίας διαχείρισης είναι η εξόφλησή της. Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης µιας απαίτησης, αυτή περνά από ενδιάµεσες φάσεις: απαίτηση προς ανάθεση όπου η απαίτηση έχει χαρακτηριστεί ως καθυστερούµενη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαχείρισης της και αναµένεται η ανάθεσή της σε κάποιον υπάλληλο της τράπεζας απαίτηση υπό διαχείριση όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγµάτευσης της τράπεζας µε τον πελάτη για την εξόφληση ή τη ρύθµιση της απαίτησης και ολοκλήρωση της διαχείρισης όπου η διαδικασία της διαχείρισης έχει ολοκληρωθεί και η απαίτηση έχει αποπληρωθεί, έχει ρυθµιστεί, ή έχει χαρακτηριστεί ως επισφάλεια. Στο διάγραµµα του Σχήµατος 6, αναπαρίσταται η οντότητα απαίτηση δανείου και η συσχέτιση της µε τις άλλες οντότητες του µοντέλου.

11 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 121 Σχήµα 6: Μοντελοποίηση Απαίτησης Δανείου µε χρήση διαγράµµατος κλάσεων UML Ενέργειες υπαλλήλων Ανάλογα µε τη φάση διαχείρισης µιας καθυστερούµενης απαίτησης, ο υπάλληλος του πιστωτικού οργανισµού µπορεί να προχωρήσει σε ένα σύνολο ενεργειών που βοηθούν στην προώθηση της εξυπηρέτησής της από τον πελάτη. Τέτοιες ενέργειες συνήθως είναι: η τηλεφωνική επικοινωνία µε τον πελάτη, η αποστολή µιας επιστολής, η κλήση του πελάτη να παρουσιαστεί στην Τράπεζα, η καταγραφή της επικοινωνίας, η συγγραφή µιας αναφοράς κ.λπ. Η διαδικασία διαχείρισης των καθυστερούµενων απαιτήσεων καταγράφει όλες τις ενέργειες που κάνουν οι υπάλληλοι της τράπεζας µε σκοπό την εξόφληση µιας απαίτησης καθώς και τα αποτελέσµατά τους. Στο διάγραµµα του Σχήµατος 7, αναπαρίσταται η οντότητα ενέργεια χρήστη και η συσχέτιση της µε τις άλλες οντότητες του µοντέλου. Πολιτική ανάθεσης διαχείρισης απαίτησης σε υπαλλήλους Η ανάθεση της διαχείρισης µιας καθυστερούµενης απαίτησης καθορίζει σε ποιους υπαλλήλους του πιστωτικού οργανισµού θα ανατεθεί η διαχείριση της απαίτησης και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σηµαντικό σηµείο της διαδικασίας αφού έχει άµεση επίδραση στην αποτελεσµατικότητα και την αποδοτικότητά της. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε ένα µοντέλο το οποίο λαµβάνει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υπαλλήλων και των απαιτήσεων των δανείων και εφαρµόζει πολυκριτήριες µεθόδους λήψης αποφάσεων για τη βέλτιστη ανάθεση των απαιτήσεων σε υπαλλήλους του πιστωτικού οργανισµού. Το µοντέλο αυτό θα περιγραφεί αναλυτικά στην ενότητα 4 της µελέτης.

12 122 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Σχήµα 7: Μοντελοποίηση Ενέργειας Χρήστη µε χρήση διαγράµµατος κλάσεων UML Κατηγορίες υπαλλήλων Το µοντέλο ορίζει αναλυτικά τον τρόπο συµµετοχής και αλληλεπίδρασης των υπαλλήλων-στελεχών του πιστωτικού φορέα µε τη διαδικασία διαχείρισης και διαπραγµάτευσης των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων. Έτσι ορίζονται τέσσερις (4) διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων/στελεχών και ο ρόλος τους στη διαδικασία διαχείρισης των καθυστερούµενων δανείων: οι απλοί υπάλληλοι του τµήµατος χορηγήσεων δανείων, οι οποίοι αναλαµβάνουν τη διαχείριση των απαιτήσεων δανείων του τµήµατός τους που τους ανατίθενται από τους προϊσταµένους τους, οι προϊστάµενοι των τµηµάτων χορηγήσεων δανείων που αναλαµβάνουν την ανάθεση των εργασιών, την επίβλεψη και εποπτεία της διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα αποτελέσµατα και στατιστικά στοιχεία σχετικά µε τη διαδικασία, ανώτατα στελέχη του τµήµατος χορηγήσεων του πιστωτικού οργανισµού που έχουν άριστη γνώση των ιδιαιτεροτήτων της επιχειρησιακής διαδικασίας ώστε να ορίσουν τις παραµέτρους της διαδικασίας διαχείρισης όπως είναι για π.χ. οι πολιτικές διαχείρισης και οι πολιτικές ανάθεσης εργασιών που ακολουθεί ο οργανισµός και ανώτατα στελέχη του πιστωτικού οργανισµού που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα αποτελέσµατα και τα στατιστικά στοιχεία που αναπαριστούν δείκτες αποτελεσµατικότητας και αποδοτικότητας της διαδικασίας.

13 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 123 Στο Σχήµα 8 αναπαρίσταται η αλληλεπίδραση του απλού υπαλλήλου µε τη διαδικασία διαχείρισης καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων, µε τη χρήση διαγραµµάτων Use Cases της γλώσσας UML. Σχήµα 8: Μοντελοποίηση της Διαχείρισης Καθυστερούµενων Απαιτήσεων Δανείων για τον Απλό Χρήστη µε χρήση διαγράµµατος Use Cases της UML 4. Μέθοδος ανάθεσης της διαχείρισης των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων σε υπαλλήλους Στην ενότητα αυτή επεκτείνουµε το µοντέλο διαχείρισης καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων, εξετάζοντας σε βάθος τη διαδικασία ανάθεσης της διαχείρισης µιας καθυστερούµενης απαίτησης σε υπαλλήλους-στελέχη του τµήµατος χορηγήσεων του οργανισµού την οποία µοντελοποιούµε ως ένα πρόβληµα λήψης απόφασης. Η µέθοδος ανάθεσης, ορίζει ένα σύνολο κριτηρίων αξιολόγησης για κάθε συνδυασµό πιθανής ανάθεσης απαίτησης σε υπάλληλο [απαίτηση, υπάλληλος] και ένα µέτρο σύγκρισης των κριτηρίων αξιολόγησης βάσει των οποίου να κατατάσσονται και να επιλέγονται οι καλύτεροι συνδυασµοί [απαίτηση, υπάλληλος]. Η µεθοδολογία προτείνει 4 κύρια κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν το ζεύγος ανάθεσης [απαίτηση, υπάλληλος]: την αποτελεσµατικότητα, την αποδοτικότητα, την κρισιµότητα και την επιµόρφωση.

14 124 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Η τιµή καθενός από τα κριτήρια αυτά, προκύπτει από συνδυασµό χαρακτηριστικών των υποψηφίων απαιτήσεων και των χρηστών, τα οποία µπορούν να υπολογιστούν από το µοντέλο διαχείρισης. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι: η εµπειρία, η εκπαίδευση, η αποδοτικότητα, η αποτελεσµατικότητα και η διαθεσιµότητα για τους υπαλλήλους η αξία, η διάρκεια, η δυσκολία διαχείρισης, η δυσκολία διαχείρισης, το κόστος διαχείρισης και η ευαισθησία διαχείρισης για τις απαιτήσεις δανείων Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά µπορούν να υπολογιστούν από το µοντέλο διαχείρισης όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγµα. αριθµός απαιτησεων που έχει διαχειριστεί µε επιτυχία αποτελ/τητα χρήστη= συνολικός αριθµός απαιτήσεων που του έχουν ανατεθεί αριθµός απαιτησεων δανείου σε καθυστέρηση ευαισθησία απαίτησης= συνολικός αριθµός απαιτήσεων δανείων ως τώρα Αφού υπολογιστούν από τους αντίστοιχους µαθηµατικούς τύπους, οι τιµές των χαρακτηριστικών κανονικοποιούνται µε την mix-max µέθοδο κανονικοποίησης στο διάστηµα [0,1] και κβαντοποιούνται σε µια 4βάθµια κλίµακα [µικρή, µέτρια, αρκετή, υψηλή]. Τα τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης υπολογίζονται ως γραµµικός συνδυασµός των χαρακτηριστικών των απαιτήσεων και των υπαλλήλων. Έτσι η αποτελεσµατικότητα = f 1 (δυσκολία διαχείρισης, ευαισθησία απαίτησης, εµπειρία χρήστη, αποτελεσµατικότητα χρήστη), η αποδοτικότητα = f 2 (διάρκεια απαίτησης, κόστος διαχείρισης απαίτησης, αποδοτικότητα χρήστη, διαθεσιµότητα χρήστη), η κρισιµότητα = f 3 (αξία απαίτησης, εµπειρία χρήστη, αποτελεσµατικότητα χρήστη) και η επιµόρφωση = f 4 (δυσκολία διαχείρισης, εµπειρία χρήστη, εκπαίδευση χρήστη). Οι συναρτήσεις f 1... f 4 εκφράζουν τους γραµµικούς συνδυασµούς των χαρακτηριστικών των απαιτήσεων και των υπαλλήλων βάσει των οποίων υπολογίζονται οι τιµές των 4 κριτηρίων και αναπαρίστανται µε πίνακες τιµών όπως φαίνεται στο Σχήµα 10. Έχοντας τη δυνατότητα να υπολογίζουµε τις τιµές των 4 κριτηρίων για κάθε υποψήφιο ζεύγος ανάθεσης [απαίτηση, υπάλληλος] χρειαζόµαστε µια συνάρτηση κατάταξης των υποψηφίων ζευγαριών. Η συνάρτηση αυτή, προκύπτει από την εφαρµογή της πολυκριτήριας µεθόδου UTASTAR σε ένα υπόδειγµα εναλλακτικών περιπτώσεων ζευγαριών ανάθεσης που αξιολογούνται και κατατάσσονται από εξειδικευµένα στελέχη του πιστωτικού οργανισµού (αποφασίζοντες). Το υπόδειγµα και η κατάταξή του, µοντελοποιούν στην πράξη τον τρόπο σκέψης και επιλογής αναθέσεων του αποφασιζόντων.

15 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 125 Ως αποτέλεσµα της µεθόδου είναι µια αθροιστική συνάρτηση χρησιµότητας (κατάταξης) Uau ( i, i) που εφαρµόζεται στα 4 κριτήρια κάθε υποψηφίου ζευγαριού ανάθεσης [απαίτηση, υπάλληλος] και τα κατατάσσει σε φθίνουσα σειρά. Σχήµα 9: Περιγραφή της µεθόδου ανάθεσης καθυστερούµενων απαιτήσεων σε υπαλλήλους

16 126 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Σχήµα 10: Υπολογισµός της αποτελεσµατικότητας ανάθεσης Από την αρχική κατάταξη των Ν υποψηφίων ζευγαριών ανάθεσης, επιλέγεται το ζεύγος [απαίτηση, υπάλληλος] που βρίσκεται πρώτο στην κατάταξη, κατοχυρώνεται σε αυτό η ανάθεση, και αφαιρείται από τη λίστα των υποψηφίων ζευγαριών. Η διαδικασία επαναλαµβάνεται διαδοχικά για Ν 1, Ν-2,..., 1 υποψήφια ζεύγη που αποµένουν όπου εφαρµόζεται κάθε φορά η αθροιστική συνάρτηση κατάταξης και επιλέγεται το καλύτερο ζεύγος, µέχρι να ανατεθούν όλες οι απαιτήσεις δανείων στους υπαλλήλους της τράπεζας. 5. Προδιαγραφές πληροφοριακού συστήµατος που υποστηρίζει την τηλεργασία Τα πληροφοριακά συστήµατα που υποστηρίζουν περιβάλλοντα τηλεργασίας, πρέπει να λαµβάνουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της µορφής της εργασίας, όπως είναι ο χώρος στον οποίο πραγµατοποιείται η τηλεργασία, η γεωγραφική απόσταση του προϊσταµένου ενός τµήµατος από τους υφισταµένους του, τα µέσα και οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται για την επικοινωνία των τηλεεργαζοµένων µε την επιχείρηση κ.α. Οι ιδιαιτερότητες αυτές, συνθέτουν ένα σύνολο απαιτήσεων που πρέπει να πληροί ένα πληροφοριακό σύστηµα υποστήριξης της τηλεργασίας όπως περιγράφονται παρακάτω:

17 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 127 Τηλε-διοίκηση και αυτό-διαχείριση: Το πληροφοριακό σύστηµα πρέπει να διευκολύνει και να υποστηρίζει τον προϊστάµενο στην εκτέλεση των καθηκόντων του όσον αφορά τη διοίκηση και τη διαχείριση της εργασίας του, δίνοντας του τη δυνατότητα να προχωρά σε προγραµµατισµό των εργασιών του τµήµατός του, να οργανώνει την εργασία και να την αναθέτει σε οµάδες τηλεεργαζοµένων, να παρακολουθεί τις φάσεις υλοποίησης των εργασιών, να λαµβάνει ειδοποιήσεις για σηµαντικές εργασίες ή υπενθυµίσεις, να ελέγχει τα αποτελέσµατα των εργασιών µε εύκολο και αποτελεσµατικό τρόπο κ.α. Ασφάλεια: Η ασφάλεια της τηλεργασίας πρέπει να εξασφαλίζεται από τα πληροφοριακά συστήµατα που την υποστηρίζουν και αφορά τόσο στην ασφάλεια των δεδοµένων όσο και στην ασφάλεια του συστήµατος. Αυτό επιτυγχάνεται µε την κατάλληλη σχεδίαση που θα εξασφαλίζει την εµπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και την διαθεσιµότητα των δεδοµένων και την υλοποίηση µηχανισµών ελέγχου πρόσβασης, ταυτοποίησης και εξουσιοδότησης των τηλε-εργαζοµένων στις δοµές και τα εργαλεία της τηλεργασίας. Ενσωµάτωση: Η απαίτηση της ενσωµάτωσης αναφέρεται στην συνεργασία του πληροφοριακού συστήµατος υποστήριξης της τηλεργασίας µε τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήµατα της επιχείρησης, τις τεχνολογίες και τις εφαρµογές µε τις οποίες είναι εξοικειωµένοι οι εργαζόµενοι της επιχείρησης, αλλά και µε τις υπάρχουσες νοοτροπίες στον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών. Εφικτότητα: Η απαίτηση αυτή αναφέρεται στην εφικτότητα της υλοποίησης και της χρησιµοποίησης του πληροφοριακού συστήµατος υποστήριξης της τηλεργασίας σύµφωνα µε τις αρχικές απαιτήσεις και τη µελέτη εφικτότητας της οµάδας υλοποίησης. Η µελέτη εφικτότητας θα πρέπει να λαµβάνει υπόψη της παραµέτρους όπως το κόστος προµήθειας και συντήρησης του συστήµατος, τη διαθεσιµότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του, την ασφάλεια των δεδοµένων του, την αποδοτική και αποτελεσµατική εκτέλεση των επιχειρησιακών διαδικασιών κ.α. Πολυκριτήρια μέθοδος UTASTAR U[ai, ui] Αθροιστική Συνάρτηση Χρησιμότητας Υπόδειγμα εναλλακτικών Παράμετροι μεθόδου UTASTAR Σχήµα 11: Εφαρµογή µεθόδου UTASTAR για τον υπολογισµό της συνάρτησης κατάταξης

18 128 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Σχήµα 12: Προδιαγραφές πληροφοριακού συστήµατος υποστήριξης τηλεργασίας 6. Το πληροφοριακό σύστηµα υποστήριξης τηλεργασίας Στα πλαίσια της παρούσας µελέτης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο βασισµένο στο web πληροφοριακό σύστηµα που υιοθετεί όλα τα µοντέλα και τις µεθόδους που αναφέρθηκαν στις προηγούµενες ενότητες για να υποστηρίξει τη διαδικασία διαχείρισης και διαπραγµάτευσης των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων ενός πιστωτικού φορέα σε περιβάλλον τηλεργασίας. Το πληροφοριακό σύστηµα τηλεργασίας παρέχει τη δυνατότητα σε εξουσιοδοτηµένους υπαλλήλους-χρήστες να έχουν πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στη λειτουργικότητά και οι δυνατότητες που προσφέρει µέσω του διαδικτύου µε τη χρήση πρωτοκόλλων ασφαλούς επικοινωνίας (π.χ.secure Sockets Layer - SSL) και την υλοποίηση ιδεατού ιδιωτικού δικτύου (Virtual Private Network VPN). Έτσι οι υπάλληλοι του οργανισµού µπορούν να χρησιµοποιήσουν το πληροφοριακό σύστηµα από το γραφείο τους, από αίθουσες τηλεργασίας που πιθανόν να διαθέτει ο οργανισµός και φυσικά από το σπίτι εφόσον διαθέτουν σύνδεση µε το διαδίκτυο (Internet) όπως φαίνεται στο Σχήµα 13. Η υλοποίηση του δικτύου VPN µπορεί τεχνικά να γίνει µε πολλούς τρόπους εξίσου αξιόπιστους, ασφαλείς και χαµηλού κόστους. Τη σχετική απόφαση για την υλοποίηση δικτύου VPN θα πρέπει να πάρει το προσωπικό του Τµήµατος Μηχανογράφησης του πιστωτικού οργανισµού.

19 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 129 Σχήµα 13: H αρχιτεκτονική της εφαρµογής τηλεργασίας ΤΑΛΟΣ Η πλατφόρµα υλοποίησης του πληροφοριακού συστήµατος χρησιµοποιεί την πλατφόρµα J2EE (Java 2 Enterprise Edition), τον application server Tomcat, τη βάση δεδοµένων mysql, και τα πλαίσια και βιβλιοθήκες λογισµικού JDK, Apache Commons, JSSE, JDBC, Kasai, JMatLink κ.α. ενώ η εφαρµογή τηλεργασίας ακολουθεί ένα µοντέλο 3 επιπέδων (3-tier architecture) όπως φαίνεται στο Σχήµα 14: το επίπεδο παρουσίασης, το οποίο αναλαµβάνει την αλληλεπίδραση της εφαρµογής µε τους χρήστες και την παρουσίαση των δεδοµένων της εφαρµογής το επίπεδο υπηρεσιών, στο οποίο υλοποιείται το σύνολο της λειτουργικότητας της εφαρµογής τηλεργασίας όπως η διαδικασία πιστοποίησης και εξουσιοδότησης των χρηστών, η υλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων δανείων, η υλοποίηση της µεθόδου ανάθεσης της διαχείρισης απαιτήσεων σε υπαλλήλους, η δυνατότητα καθηµερινής εισαγωγής δεδοµένων από τα πληροφοριακά συστήµατα του πιστωτικού οργανισµού, η προσαρµοσµένη αλληλεπίδραση των χρηστών µε την εφαρµογή κ.λπ.

20 130 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα Σχήµα 14: Η αρχιτεκτονική της εφαρµογής τηλεργασίας ΤΑΛΟΣ το επίπεδο δεδοµένων, στο οποίο υλοποιείται η διαχείριση και η αποθήκευση όλων των δεδοµένων και της πληροφορίας που απαιτείται για την πλήρη υποστήριξη των υπηρεσιών και της λειτουργικότητας της εφαρµογής. Τα κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήµατος της τηλεργασίας είναι τα παρακάτω: Υποστήριξη όλων των χαρακτηριστικών του µοντέλου διαχείρισης και διαπραγµάτευσης των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων δανείων όπως περιγράφηκε στην ενότητα 4: των πολιτικών διαχείρισης, των διαδοχικών φάσεων ανάθεσης, των ενεργειών διαχείρισης των χρηστών σε κάθε φάση διαχείρισης καθώς και της µοντελοποίησης των δανείων, των απαιτήσεων, των πελατών κ.λπ. Υποστήριξη της σύνθετης µεθόδου ανάθεσης των απαιτήσεων δανείων σε χρήστες-υπαλλήλους του πιστωτικού οργανισµού µε χρήση µεθόδων πολυκριτήριας ανάλυσης, όπως περιγράφηκαν στην ενότητα 5. Αναλυτική καταγραφή των ενεργειών των χρηστών σε όλες τις φάσεις εφαρµογής των πολιτικών διαχείρισης και χρησιµοποίηση ηλεκτρονικών εγγράφων που χρησιµοποιούνται για την καταγραφή κάθε ενέργειας και χρησιµοποιούν συγκεκριµένα πρότυπα (π.χ. εξώδικες επιστολές, επιστολές ενηµέρωσης κ.λπ.)

21 Διοίκηση των αλλαγών και επιχειρηµατική ευφυΐα 131 Δυνατότητα διαχείρισης και διαπραγµάτευσης µιας απαίτησης δανείου από περισσότερους του ενός χρήστες, καθώς και δυνατότητα αλλαγής ανάθεσης µιας εργασίας κατά τη διάρκεια της διαχείρισής της. Δυνατότητα παρακολούθησης της εκτέλεσης µιας εργασίας διαχείρισης από πιο εξουσιοδοτηµένες κατηγορίες χρηστών (π.χ. προϊστάµενοι υποκαταστηµάτων, ανώτερα στελέχη του τµήµατος πιστοδοτήσεων κ.λπ.) Παρουσίαση ιστορικών και στατιστικών στοιχείων που αφορούν τη διαχείριση των καθυστερούµενων πιστοδοτήσεων και µέτρηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσµατικότητας της διαχείρισης των πιστοδοτήσεων στα παρακάτω επίπεδα: ανά χρήστη, ανά τµήµα, για ολόκληρο τον πιστωτικό οργανισµό. Δυνατότητα εισαγωγής-εξαγωγής δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο από/προς το πληροφοριακό σύστηµα του πιστωτικού φορέα µέσω αρχείων comma-separated, τύπου ASCII. Υποστήριξη διαφορετικών κατηγοριών χρηστών που ανήκουν σε διαφορετικά τµήµατα (π.χ. υποκαταστήµατα) και έχουν διαφορετικούς ρόλους καθώς και προσαρµοσµένης παρουσίασης του περιβάλλοντος εργασίας της εφαρµογής τηλεργασίας για κάθε υπάλληλο-χρήστη ξεχωριστά, ανάλογα µε το ρόλο του στην εφαρµογή τηλεργασίας και το υποκατάστηµα του πιστωτικού οργανισµού στο οποίο εργάζεται. Υποστήριξη µηχανισµών ασφάλειας µε χρήση ειδικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας, µηχανισµών πιστοποίησης της ταυτότητας κάθε χρήστη µέσω λογαριασµών πρόσβασης καθώς και µηχανισµών εξουσιοδότησης του πιστοποιηµένου χρήστη που καθορίζουν τα επίπεδα πρόσβασης του στα δεδοµένα και τη λειτουργικότητα της εφαρµογής. 7. Συµπεράσµατα Στη µελέτη αυτή παρουσιάστηκε µια ολοκληρωµένη πρόταση εφαρµογής µορφών τηλεργασίας σε τραπεζικό περιβάλλον µε την περιγραφή της µεθοδολογίας που πρέπει να ακολουθήσει ένας πιστωτικός οργανισµός ώστε να εντάξει µια επιχειρησιακή διαδικασία σε περιβάλλον τηλεργασίας, την παρουσίαση των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληροί ένα πληροφοριακό σύστηµα υποστήριξης τηλεργασίας, την µοντελοποίηση µιας σηµαντικής επιχειρησιακής διαδικασίας του τµήµατος δανείων ενός πιστωτικού οργανισµού υπό το πρίσµα της τηλεργασίας και την σχεδίαση και υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήµατος υποστήριξης τηλεργασίας. Κατά τη γνώµη µας η παρούσα µελέτη έχει σηµαντική επίδραση τόσο σε στελέχη και το προσωπικό πιστωτικών οργανισµών λόγω της µοντελοποίησης των επιχειρησιακών διαδικασιών που χρησιµοποιούν, σε αναλυτές που ασχολούνται µε

22 132 Τηλεργασία στον τραπεζικό τοµέα την επιστήµη της λήψης αποφάσεων και τις πολυκριτήριες µεθόδους, όσο και σε επιστήµονες πληροφορικής που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν πληροφοριακά συστήµατα υποστήριξης τηλεργασίας. Επιπλέον, παρουσιάζει γενικότερο επιστηµονικό ενδιαφέρον, αφού µελετά µια νέα ευέλικτη µορφή εργασίας που όλα δείχνουν ότι θα γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα επόµενα χρόνια για λόγους οικονοµικούς και κοινωνικούς, δεδοµένης της εξέλιξης της τεχνολογίας που ευνοεί την ανάπτυξή της αλλά και της πολιτικής βούλησης σε ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο. Βιβλιογραφία Δελιάς Π. (2007). Πρόταση για την ανάπτυξη µοντέλου τηλεργασίας για τις τράπεζες, παραδοτέο του έργου ΠΕΠ ΤΑΛΟΣ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά. Δελιάς Π. και Κοντογιάννης Π. (2007). Προδιαγραφές Συστήµατος Υποστήριξης Τηλεργασίας µε έµφαση στις ανάγκες του Τραπεζικού κλάδου, παραδοτέο του έργου ΠΕΠ ΤΑΛΟΣ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά. Καλφάογλου Φ. (2007). Η επίπτωση της συνθήκης Βασιλεία ΙΙ στο δανεισµό των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα. Κατερινάκης Θ. (2007). Παρακολούθηση-Διαπραγµάτευση Καθυστερούµενων Πιστοδοτήσεων: Έννοια, Δηµιουργία, Διαχείριση, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Χανιά. Κοντογιάννης Π. (2008). Ανάπτυξη ενός βασισµένου στο web συστήµατος τηλεργασίας µε χρήση πολυκριτήριων µεθόδων υποστήριξης αποφάσεων, Μεταπτυχιακή Διατριβή, Τµήµα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά. Matsatsinis N. and Delias P. (2003). AgentAllocator: An agent-based multi-criteria decision support system for task allocation», in: V. Marik, D. McFarlane, and P. Valckenaers (eds), Holonic and multi-agent systems for manufacturing, Lecture Notes in Computer Science, 2744, Springer Verlag, Siskos Y., Grigoroudis E. and Matsatsinis N. (2005). UTA methods, in: J. Figueira, S. Greco, and M. Ehrgott (eds), Multiple criteria decision analysis: State of the art surveys, Springer, New York,

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Web & Mobile apps Για µια ανοικτή επιχείρηση Σήµερα περισσότερο από ποτέ, µια επιχείρηση που θέλει να ανοίξει νέους δρόµους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

«Περιεχόµενα. 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα. 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών

«Περιεχόµενα. 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα. 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών «Περιεχόµενα 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών 05 Χαρακτηριστικά Τι περιλαµβάνει το epolis 06 Πλεονεκτήµατα Λύσεις και οφέλη του προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παραδοτέο 1.2.1 Αναφορά Έκθεση διαδικασίας επιλογής προσωπικού ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2: Πλαισίωση ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ με εξειδικευμένο Δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ WEB ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ MΕ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ WEB ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ MΕ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ WEB ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ MΕ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ερευνητική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ»

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ» Σελ.: 1 Από: 8 ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ( Π.3.3) 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι η περιγραφή της µεθοδολογίας που ακολουθείται για τον καθορισµό των απαιτήσεων, σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΥΠ.ΕΣ...Α Αριθµ.Πρωτ. / ΙΑ Π/A1/22123 Γ.Γ. ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ /ΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. mobile CRM ΔΩΣΤΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. mobile CRM ΔΩΣΤΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ mobile CRM ΔΩΣΤΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ Για µια ανοικτή επιχείρηση Σήµερα περισσότερο από ποτέ, µια επιχείρηση που θέλει να ανοίξει νέους δρόµους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Η ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ : ΜΟΣΧΟΥΛΑ ΟΛΓΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ : 30/02 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Κριτήρια Ανάθεσης

2.3 Κριτήρια Ανάθεσης 2.3 Κριτήρια Ανάθεσης 2.3.1 Κριτήριο ανάθεσης Κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής, η οποία εκτιμάται βάσει των κάτωθι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Εισαγωγή. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Εισαγωγή. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Εισαγωγή Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων.

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τεχνική αυτή έκθεση περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών µεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης που εξετάσθηκαν µε στόχο να επιλεγεί η µέθοδος εκείνη η οποία είναι η πιο κατάλληλη για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί Ορισμοί Ηγεσία είναι η διαδικασία με την οποία ένα άτομο επηρεάζει άλλα άτομα για την επίτευξη επιθυμητών στόχων. Σε μια επιχείρηση, η διαδικασία της ηγεσίας υλοποιείται από ένα στέλεχος που κατευθύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 435: ΑΛΛΗΛΕΠΙ ΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Ακαδηµαϊκό Έτος 2004 2005, Χειµερινό Εξάµηνο 2 Η ΟΜΑ ΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡΧΙΚΗΣ Ι ΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Π3.1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2014 13 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη Κορνηλία Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Πεδίου

Μοντελοποίηση Πεδίου Μοντελοποίηση Πεδίου περιεχόμενα παρουσίασης Εννοιολογικές κλάσεις Συσχετίσεις εννοιολογικών κλάσεων Τύποι ιδιοτήτων Γενίκευση Συχνά σφάλματα μοντελοποίησης πεδίου Εννοιολογικές κλάσεις και κλάσεις λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

"Αθηνά" - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτοµίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης

Αθηνά - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτοµίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης "Αθηνά" - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτοµίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ινστιτούτο Πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Θέµα: Πρότυπη Εφαρµογή ιαλειτουργικότητας για Φορητές Συσκευές Όνοµα: Κωνσταντίνος Χρηστίδης Επιβλέπων: Ιωάννης Βασιλείου Συν-επιβλέπων: Σπύρος Αθανασίου 1. Αντικείµενο Αντικείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Περιεχόμενα Μέρους Α Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Αναδιοργάνωση ιαδικασιών Οργανισμών με έμφαση στη ημόσια ιοίκηση (Public Sector BPR) - Μέρος Α - 1) Ορισμοί 2) Τα αναμενόμενα οφέλη από την αναδιοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικευμένος υπάλληλος ψηφιακού μετασχηματισμού (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Η Ανάλυση και ο Σχεδιασµός στην Ενοποιηµένη ιαδικασία. ρ. Πάνος Φιτσιλής

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Η Ανάλυση και ο Σχεδιασµός στην Ενοποιηµένη ιαδικασία. ρ. Πάνος Φιτσιλής 1 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Η και ο στην Ενοποιηµένη ιαδικασία ρ. Πάνος Φιτσιλής Περιεχόµενα Γενικές αρχές ανάλυσης και σχεδιασµού Τα βήµατα της ανάλυσης και του σχεδιασµού Συµπεράσµατα 2 3 Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML για το µάθηµα ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2012-2013 «Αντικειµενοστρεφής Ανάλυση Ηλεκτρονικού Καταστήµατος Προσφορών (e-shop)» Η άσκηση αφορά στη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα η-τάξη είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και υποστηρίζει την Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου

Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου Χαιρετισμός του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλου στην πανηγυρική εκδήλωση της Εκπαιδευτικής Στήριξης του «Δικτυωθείτε» Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να παρευρίσκομαι στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας.

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας. Η Πυξίδα Απασχόλησης είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο portal που απευθύνεται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμους, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και Εταιρίες Εύρεσης Εργασίας, με στόχο τόσο την μηχανογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας U T C C R E A T I V E L A B Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Ποιοι είμαστε Σχετικά με εμάς Η UTC Creative Lab είναι εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της καινοτομίας, της

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Εργασιών. Στρατηγικές Ευκαιρίες

Πλαίσιο Εργασιών. Στρατηγικές Ευκαιρίες 1 Πλαίσιο Εργασιών Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Οργανισµού 2 3 Στρατηγικές Κατευθύνσεις των ΠΣ Κρίσιµοι Παράγοντες Επιτυχίας του Οργανισµού Κρίσιµοι Παράγοντες Επιτυχίας των ΠΣ 4 Βραχυχρόνια Στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική Ομοιογένεια

Εννοιολογική Ομοιογένεια Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Εννοιολογική Ομοιογένεια Αξιοποίηση Ταξινομικών Συστημάτων Γεωργία Προκοπιάδου, Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο 2 παρουσίαση Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο Ένας συνεταιρισμός, μία φιλοσοφία και 70 καταστήματα μέλη σε όλη την Ελλάδα. Τι σημαίνουν αυτά; Όμιλος Sinialo! Γνωρίστε τον! Επιμέλεια Γεωργία Αλεξίου Στη σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ: (ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) Π244_12-04-2016 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ: Α) ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας Γενική επισκόποηση και Επεκτάσεις- Διάλεξη 8

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας Γενική επισκόποηση και Επεκτάσεις- Διάλεξη 8 Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας Γενική επισκόποηση και Επεκτάσεις- Διάλεξη 8 Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός του Προγράμματος

2. Σκοπός του Προγράμματος 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Δημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πληροφοριακά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σωτηρία ριβάλου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μονάδα Εργονοµίας Συστήµατα διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση Σεμινάριο ενημέρωσης 14 17 Νοεμβρίου 2007 Η καταναλωτική πίστη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εμπορικών τραπεζών, δεδομένου ότι συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Οι πελάτες στο κέντρο της προσοχής Η αποτελεσματική διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε λειτουργίας της επιχείρησης σας, ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μεθοδολογίες Ανάπτυξης Συστημάτων Πληροφορικής Απαντούν στα εξής ερωτήματα Ποιά βήματα θα ακολουθηθούν? Με ποιά σειρά? Ποιά τα παραδοτέα και πότε? Επομένως,

Διαβάστε περισσότερα

«Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση»

«Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση» «Από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση» ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠ ΚΤΠ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Στο πλαίσιο του ΕΠ ΚτΠ ο Δήμος Ηρακλείου σχεδίασε και υλοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Εγχειρίδιο Χρήσης 4 ης Εικονικής Πλατφόρμας «e-marketing Online» Σχεδίασης νέων προϊόντων, σχεδίου μάρκετινγκ και ανάλυσης συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων

Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων Ενότητα #7: UML Χρήστος Δρόσος Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Χανιά, Αρ. Πρωτ.:6169 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 317 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Χανιά, Αρ. Πρωτ.:6169 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 317 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πλατεία Αγ. Τίτου, τέρμα οδού Αγ. Μάρκου, 731 32 Χανιά Τηλ.: 28210 37033-46 Fax: 28210 37081, 37082 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2014

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2014 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2014 Εταιρική ταυτότητα Η INFOTRUST ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ιδρύθηκε το Μάιο του 1998 στη Θεσσαλονίκη. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι στρατηγικές και μεθοδικές κινήσεις των δύο εταίρων, του

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορές single-processor αρχιτεκτονικών και SoCs

Διαφορές single-processor αρχιτεκτονικών και SoCs 13.1 Τα συστήματα και η επικοινωνία μεταξύ τους γίνονται όλο και περισσότερο πολύπλοκα. Δεν μπορούν να περιγραφούνε επαρκώς στο επίπεδο RTL καθώς αυτή η διαδικασία γίνεται πλέον αρκετά χρονοβόρα. Για αυτό

Διαβάστε περισσότερα

OMICRON SYSTEMS ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ. Σεπτέμβριος 2018

OMICRON SYSTEMS ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ. Σεπτέμβριος 2018 OMICRON SYSTEMS ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ Σεπτέμβριος 2018 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ιστορικό Με εμπειρία από το 1993 ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας το 2000 ως ομόρρυθμη εταιρία και συνεχίζουμε αδιάκοπα ως σήμερα έχοντας ειδικεύση

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883 e Prtcl-01 Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων Συνοπτική Παρουσίαση Το σύστημα e Prtcl-01 Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ - ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ

- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ - ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ Λ. Συγγρού 310 & Σπάρτης 1, 17673 Καλλιθέα τηλ.: 210 4838714 & 706 // fax: 210 4822091 e-mail: info@excellence-lean.gr // www.excellence-lean.gr - ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ - ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων ..?????? Εργαστήριο ΒΑΣΕΙΣ????????? ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Βάσεων Δεδομένων?? ΙΙ Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - . Γενικά Τρόπος Διεξαγωγής Ορισμός: Βάση Δεδομένων (ΒΔ) είναι μια συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S.

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S. Στρατηγική Επιλογή Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, καθιστά επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που θα διασφαλίζουν,

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Προγραμματισμός στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Προγραμματισμός στην πλευρά του client ΕΣΔ516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Προγραμματισμός στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Η Διεπίπέδη αρχιτεκτονική (2-tier architecture) Η τριεπίπεδη αρχιτεκτονική (3-tier architecture)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ιεραρχική αναλυση αποφασεων Analytic hierarchy process (AHP)

Ιεραρχική αναλυση αποφασεων Analytic hierarchy process (AHP) Ιεραρχική αναλυση αποφασεων Analytic hierarchy process (AHP) Εισαγωγή Παρουσιάστηκε από τον Thomas L. Saaty τη δεκαετία του 70 Μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην περιοχή των Multicriteria Problems Δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Τεχνολογία Λογισμικού

Πληροφορική 2. Τεχνολογία Λογισμικού Πληροφορική 2 Τεχνολογία Λογισμικού 1 2 Κρίση Λογισμικού (1968) Στην δεκαετία του 1970 παρατηρήθηκαν μαζικά: Μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής λογισμικών Μεγαλύτερα κόστη ανάπτυξης λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Cloud ERP. Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Cloud ERP. Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Cloud ERP Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας για µια ανοικτή επιχείρηση... Με τις προκλήσεις της αγοράς να αυξάνονται διαρκώς, κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριοποίησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ & ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ & ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ Σεμινάριο εξειδικευμένων γνώσεων 13 16 Δεκεμβρίου 2010 Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον επιβάλλουν αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής των τραπεζών στον τομέα των πιστοδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Εκφώνηση Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Σχεδιαστής Ιστοσελίδων 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Γνωστό και ως Συνοπτική Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων κατασκευάζει και ενημερώνει ιστοσελίδες ως προς τη σχεδίαση και τη διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο συνεργασίας της Γ.Γ.Ε.Ε. µε τις Ν.Ε.Λ.Ε.

Πλαίσιο συνεργασίας της Γ.Γ.Ε.Ε. µε τις Ν.Ε.Λ.Ε. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευµάτων Γενική Γραµµατεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων ιεύθυνση Προγραµµάτων Τµήµα Συνεργασίας µε ΟΤΑ & Φορείς Πλαίσιο συνεργασίας της Γ.Γ.Ε.Ε. µε τις Ν.Ε.Λ.Ε. Νοέµβριος 2005

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2007-2013 ΠΡΑΞΗ: «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ΑΞΟΝΑΣ 2: Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων Μέθοδοι και Τεχνικές για τον Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων (SISP) Στρατηγική και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων Μάθηµα 2 No 1 Δοµή της Παρουσίασης l 1. Εισαγωγή l 2. Μεθοδολογία SISP

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιοποίηση στοιχείων Πυλώνα ΙΙΙ για τη χρήση που έληξε

Δημοσιοποίηση στοιχείων Πυλώνα ΙΙΙ για τη χρήση που έληξε Δημοσιοποίηση στοιχείων Πυλώνα ΙΙΙ για τη χρήση που έληξε 31.12.2013 Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας Συν. Π. Ε. 1 / 6 Κεφαλαιακή Επάρκεια και Αναλαμβανόμενοι Κίνδυνοι Α. Το παρόν κείμενο αποτελεί τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Κεφάλαιο 4 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Βάσεις Δεδομένων Επαγγελματικού Λυκείου Κεφάλαιο 4 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Εισηγητής Δελησταύρου Κωνσταντίνος Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Μηχανικός Πληροφορικής Τ.Ε. M.Sc. στα Συστήματα Υπολογιστών Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Η Εταιρεία. Στην WATT+VOLT σχεδιάζουμε το ρεύμα από την αρχή

Η Εταιρεία. Στην WATT+VOLT σχεδιάζουμε το ρεύμα από την αρχή η εταιρεία Η Εταιρεία Στην WATT+VOLT σχεδιάζουμε το ρεύμα από την αρχή Η WATT+VOLT είναι εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Είναι αμιγώς Ελληνική και αποτελεί μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε.

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε. Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow (i-flow HelpDesk Services)

Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow (i-flow HelpDesk Services) Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow (i-flow HelpDesk Services) Περιεχόμενα Παρουσίασης A. Εισαγωγή στην Εφαρμογή i-flow B. Τεχνικά Χαρακτηριστικά Εφαρμογής i-flow C. Λειτουργική Διαδικασία Εφαρμογής i-flow D.

Διαβάστε περισσότερα

στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 16

στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 16 (ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) Π243_12-04-2016 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ/ΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ: Α) ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ (Το έντυπο αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠ ΨΣ)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ (Το έντυπο αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠ ΨΣ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ (Το έντυπο αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠ ΨΣ) Κωδ ΟΠΣ (MIS) 304172 Πράξη Θεματική Ενότητα Α2: Ψηφιακές Υπηρεσίες Υποστήριξης και Εξυπηρέτησης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Περίπτωση Χρήσης Use case

Περίπτωση Χρήσης Use case Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Φθινόπωρο 2007 HΥ351 Ανάλυση και Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων Information Systems Analysis and Design Use Cases & Use Case Diagrams Περίπτωση Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

«Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης, η προσαρµογή και η εφαρµογή της στην Ελληνική Πραγµατικότητα»

«Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης, η προσαρµογή και η εφαρµογή της στην Ελληνική Πραγµατικότητα» Πανεπιστήµιο Πειραιά, Τµήµα Βιοµηχανικής ιοίκησης & Τεχνολογίας «Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης, η προσαρµογή και η εφαρµογή της στην Ελληνική Πραγµατικότητα» Τί είναι το e-government Είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση Μαθηµατική Μοντελοποίηση Μοντελοποίηση Απαιτητική οικονοµία και αγορά εργασίας Σύνθετες και περίπλοκες προβληµατικές καταστάσεις Μαθηµατικές και τεχνολογικές δεξιότητες Επίλυση σύνθετων προβληµάτων Μαθηµατικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων. μέρος A 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού

Πίνακας Περιεχομένων. μέρος A 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού Πρόλογος...21 μέρος A Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού 1 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Λογισμικού 1.1 Το λογισμικό...25 1.1.1 Ο ρόλος και η σημασία του λογισμικού...26 1.1.2 Οικονομική σημασία του λογισμικού...28

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού

Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ Ανάλυση Απαιτήσεων Απαιτήσεις Λογισµικού Μάρα Νικολαϊδου Δραστηριότητες Διαδικασιών Παραγωγής Λογισµικού Καθορισµός απαιτήσεων και εξαγωγή προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μέρος 13 Εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη νέων προϊόντων-υπηρεσιών 13.1.1 Χρηµατοδότηση λειτουργίας Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α): A. εν υπάρχει προϋπολογισµός για Ε&Α. Η λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «Ολοκλήρωση υπηρεσιών καταλόγου ενοποιημένης πρόσβασης (LDAP Server και μηχανισμός shibboleth) για πιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π. 2 (Π.2.1) Έκθεση/Μεθοδολογία/Οδηγός Συνεντεύξεων

Παραδοτέο Π. 2 (Π.2.1) Έκθεση/Μεθοδολογία/Οδηγός Συνεντεύξεων 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ. TELEPRESENCE ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ. Καθώς η σύγκλιση των επικοινωνιών ενώνει φωνή, δεδοµένα και video στο ίδιο δίκτυο, οι νέες τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν τους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο. Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης

Κεφάλαιο 1 ο. Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης Κεφάλαιο 1 ο Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθεί ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων στο επιχειρηματικό περιβάλλον Ναοριστείτοπληροφοριακόσύστημα, η ορολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά Για την STUDIO KOSTA BODA ILLUM Χανίων Πέµπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Συµβουλευτικής Υποστήριξης Ενδεικτική Agenda Συναντήσεων

Οργάνωση Συµβουλευτικής Υποστήριξης Ενδεικτική Agenda Συναντήσεων 1 η Συµβουλευτική συνεδρία Οργάνωση Συµβουλευτικής Υποστήριξης Ενδεικτική Agenda Συναντήσεων Γνωριµία Συµβούλου Στελεχών και Επιχείρησης Ανάλυση του ρόλου της συµβουλευτικής για το συστηµατικό σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Αναλαμβάνουμε τη μελέτη, εγκατάσταση και υποστήριξη όλων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων VοIP.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Αναλαμβάνουμε τη μελέτη, εγκατάσταση και υποστήριξη όλων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων VοIP. H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 3 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η VOICELAND δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ιδρύθηκε το 2011 από στελέχη με εμπειρία στον χώρο της πληροφορικής & της τεχνολογίας, με έδρα την Αθήνα. Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Δ. ΙΓΓΛΕΖΑΚΗ Εισαγωγή Το πρόβλημα της διαχείρισης της ασφάλειας πληροφοριών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ 1 Λειτουργικές απαιτήσεις Το σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών στοχεύει στο να επιτρέπει την πλήρως ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από υποψήφιους

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Το πρότυπο ISO9001:2015 και οι εφαρμογές του

Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Το πρότυπο ISO9001:2015 και οι εφαρμογές του Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Το πρότυπο ISO9001:2015 και οι εφαρμογές του 4 η ενότητα Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας ΕΜΠ Απαιτήσεις του ISO9001:2015 1. Αντικείμενο 2. Τυποποιητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Λ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,

Διαβάστε περισσότερα