ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ"

Transcript

1 1 of 32 3/22/ :03 AM ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

2 2 of 32 3/22/ :03 AM ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ Τ.Κ ,ΤΗΛ Διεύθυνση INTERNET: Το Μαθητικό Οικολογικό Περιβόλι στηρίζει τα παρακάτω θέματα και φιλοδοξεί να δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύσσουν ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ΝΤΟΠΙΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΖΩΩΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΑΜΗΛΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ Η θεωρία και η πρακτική της Φυσικής Καλλιέργειας, των Λαχανόκηπων και των Αναβλαστήσεων των βουνών με σβώλους, διδάχτηκαν από τον Παναγιώτη Μανίκη, αγρότη γεωπόνο. Οι παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών σιτηρών διδάχτηκαν από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, υπεύθυνο του Κέντρου ΠΕΛΙΤΙ για την προστασία των ντόπιων ποικιλιών. Το νερό χαμηλά φράγματα διδάχτηκαν από τον Μανώλη Γλέζο.

3 3 of 32 3/22/ :03 AM ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ Τα φυσικά αγροκτήματα είναι οι λίκνοι ενός πραγματικού πολιτισμού, ενός μελλοντικού πολιτισμού, που ο άνθρωπος απλά θα υπηρετεί τη φύση με φιλία και όλα θα είναι καλά. Στα φυσικά αγροκτήματα εφαρμόζεται η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ που εμπνευστής της είναι ο Ιάπωνας Masanobu Fukuoka. Καλλιεργητής είναι η ίδια η φύση. Οι αρχές της Φυσικής Καλλιέργειας είναι: ΟΧΙ ΟΡΓΩΜΑ είναι η πρώτη αρχή. Το τρακτέρ συμπιέζει το έδαφος και κάτω από το οργωμένο δημιουργείται ένα αδιαπέραστο στρώμα που δεν επιτρέπει στη γη να αναπνέει. ΟΧΙ ΛΙΠΑΣΜΑ είναι η δεύτερη αρχή. Τα λιπάσματα μπορεί να αναπτύσσουν γρήγορα τα φυτά, σκοτώνουν όμως το έδαφος, αφού δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον για τους χιλιάδες μικροοργανισμούς που σκάβουν το έδαφος και κάνουν εύπεπτες για τα φυτά τις ουσίες του εδάφους. ΟΧΙ ΡΑΝΤΙΣΜΑ είναι η τρίτη αρχή. Τα δηλητήρια σκοτώνουν ωφέλιμα και βλαβερά έντομα μαζί και διαταράσσουν την ισορροπία του περιβάλλοντος. Στη φυσική καλλιέργεια δεν υπάρχει αρρώστια, υπάρχει άρρωστος. Αν το φυτό είναι υγιές και το οικοσύστημα σε ισορροπία δεν υπάρχει προσβολή. Σε ένα φυσικό αγρόκτημα αν θέλετε υπάρχουν όλες οι προσβολές από αρρώστιες. Αυτό δείχνω κυρίως στους επισκέπτες του φυσικού μου αγροκτήματος. Αλλά είναι χωρίς προβλήματα για το φυτό και την παραγωγή. Η παραγωγή στο περιβόλι μου και στον ελαιώνα είναι αξεπέραστη σε ποσότητα και ποιότητα για τα δεδομένα της περιοχής. ΟΧΙ ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ είναι η τέταρτη αρχή. Τα ζιζανιοκτόνα είναι πολύ τοξικά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Στη φυσική καλλιέργεια δεν υπάρχουν χορτάρια επιβλαβή και χορτάρια ωφέλιμα. Η ποικιλότητα της βλάστησης που υπάρχει σε ένα αγρόκτημα είναι ο δείκτης γονιμότητάς της. Αντί να καταστρέφουμε την βλάστηση την αυξάνουμε σπέρνοντας μεγάλη ποικιλία αγρωστωδών και βελτιωτικών του εδάφους, μπιζέλια, βίκους, τριφύλλια, κλπ. Η επικράτηση ενός είδους βλάστησης καταδεικνύει το άγονο έδαφος. Οι χορτοκοπές είναι απαραίτητες για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των φυτών και οι καλλιεργητικές εργασίες. Τα κομμένα χόρτα σαπίζουν και προσθέτουν οργανική ουσία στο έδαφος. Τα χορτάρια αφυπνίζουν τις δυνάμεις της γης. Ανάμεσα στα χορτάρια ζουν πολλά βλαβερά έντομα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι προσβολές των καλλιεργειών.

4 4 of 32 3/22/ :03 AM Γιάννης Βαρελάς: ΕΡΗΜΩΣΗ - ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ Χρόνο με τον χρόνο οι γόνιμες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Γης μειώνονται και η απειλή της ερήμωσης γίνεται έντονη. Αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής τροφίμων κατά 10% κατά κεφαλή. Ο Ο.Η.Ε. εκτιμά ότι το κατεστραμμένο έδαφος πλησιάζει το 10% του συνολικού εδάφους του πλανήτη. Σε ένα δισεκατομμύριο, δηλαδή το 17% του πληθυσμού της Γης, υπολογίζει ο Ο.Η.Ε. τον αριθμό των ατόμων σε Νότιο Αμερική και Αφρική που κινδυνεύουν από την συρρίκνωση του καλλιεργήσιμου εδάφους. Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Δύσης. Στο συνέδριο για την καταπολέμηση της ερήμωσης μάθαμε ότι δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Άλλωστε δισεκατομμύρια δολάρια στο παρελθόν έχουν ξοδευτεί σε ακατάλληλες πρακτικές με μηδενικό αποτέλεσμα. Προτείνεται αλλαγή νοοτροπίας τόσο από την πλευρά των διοικούντων όσο και από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς πληθυσμούς. Συστήνεται σ αυτούς να αποφεύγουν την σπατάλη του φυσικού πλούτου, κόβοντας υπερβολικό αριθμό δέντρων ή καίγοντας δάσος για να γίνει καλλιεργήσιμη εκμετάλλευση και να αποφεύγεται η υπερβόσκηση. Σημαντική μερίδα ευθύνης φέρουν τα αρδευτικά έργα. Οι ειδικοί επίσης προτείνουν αγραναπαύσεις, προκειμένου να απαλυνθούν οι συνέπειες των φυσικών φαινομένων. Πώς όμως θα μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα τη στιγμή που οι αγροτικοί πληθυσμοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και οι πληθυσμοί διογκώνονται ασυγκράτητα; Oι ίδιοι οι ιθαγενείς δίνουν την απάντηση και την κατεύθυνση για την σωτηρία του πλανήτη. Πιστεύουν ότι ο πρωτεύων παράγοντας για την σωτηρία είναι η γονιμότητα της Γης και ότι πρέπει να νοιώθουν την Γη δική τους για να ενδιαφερθούν για την σωτηρία της. Πριν να εξελιχθεί η Γη στην ερημική της κατάσταση, που θεωρείται άγονη- νεκρή γη, έχουμε το στάδιο της ερημοποίησης.

5 5 of 32 3/22/ :03 AM Δηλαδή το στάδιο της μείωσης της γονιμότητας της Γης. Ο παππούς Fukuoka επισκεπτόμενος το 1998 την πατρίδα του Σωκράτη επισήμανε: Στην Ελλάδα η ερημοποίηση δεν είναι όμοια με την ερημοποίηση της Αφρικής (Κένυα, Τανζανία, Σομαλία, κ.λ.π. ) αλλά χειρότερη. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από το είδος της βλάστησης που συναντάς. Ακόμη και εδάφη πολύ γόνιμα πριν δύο δεκαετίες, όπως η κορινθιακή Γη από τις πιο εύφορες στον πλανήτη έχει χάσει τη δύναμή της.τα νέα δέντρα που φυτεύονται δεν αναπτύσσονται όπως παλιά. Πού οφείλεται αυτή η εξέλιξη; Η απάντηση είναι ότι ο σύγχρονος πολιτισμός της Ελλάδος δαπανά αχαλίνωτα φυσικούς πόρους, αδιαφορεί για την γονιμότητα της Γης. Αν σε δέκα χρόνια δεν κάνουμε κάτι τότε οριστικά θα πεθάνει. Η ελληνική γη όμως είναι γη νεανική.διατηρεί την δύναμη της πρώτης στιγμής της δημιουργίας. Οφείλουμε να την αφυπνίσουμε. Στην Ελλάδα και στην Κίνα συναντάς μια παράξενη ομίχλη. Σύννεφα σε μικρό ύψος από την γη ίπτανται με καταγάλανο ουρανό. Η εξήγηση του φαινομένου είναι η εξής: Η γη έχασε την ικανότητα να απορροφά την υγρασία και να την συγκρατεί. Αν προσέξεις πολύ καλά θα διακρίνεις και σκόνη να αιωρείται. Υπεύθυνος της όλης κατάστασης το τρακτέρ. Αν θέλουμε να αναγεννηθεί η γη μας όχι μόνο πρέπει να σταματήσουμε τα οργώματα στα καλλιεργημένα εδάφη, αλλά να ντύσουμε τη γη σπέρνοντας το φθινόπωρο τριφύλλια, μηδικές, βίκους, κουκιά και κάνοντας χορτοκοπές. Στα καμένα, στα άγονα, στα ημιέρημα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη γονιμότητα για να ξαναγίνουν τα δάση.

6 6 of 32 3/22/ :03 AM ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ Διάβρωση εδάφους, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μετατροπή εύφορων εκτάσεων σε ερήμους: Το βαρύ τίμημα του δάσους που χάνεται. Στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού οικολογικού προβλήματος και στην προσπάθεια ξαναπρασινίσματος των έρημων περιοχών ο Fukuoka (εμπνευστής της φυσικής καλλιέργειας) ανέπτυξε μια μέθοδο που έχει σαν βάση τη φυσική καλλιέργεια. Λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά: Όταν βρέθηκα στη έρημο στις ΗΠΑ κατάλαβα ξαφνικά ότι η βροχή δεν πέφτει από τον ουρανό, πηγάζει από το ίδιο το έδαφος. Οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή. Μάλλον η βροχή παύει να πέφτει επειδή έχει εξαφανιστεί η βλάστηση. Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα πρέπει να μάθουμε πως να αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση. Η μέθοδος έγκειται στην ταυτόχρονη σπορά σπόρων δασικών δένδρων, θάμνων, καρποφόρων δένδρων, φυτών χλωρής λίπανσης, λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η εποχή των βροχών. Για να προστατευθούν αυτοί οι σπόροι από τα πουλιά και από τα τρωκτικά γενικά κάνουμε σβώλους από άργιλο.

7 7 of 32 3/22/ :03 AM Ένα χρόνο μετά τη σπορά τα φυτά που θα έχουν επιβιώσει είναι αυτά που ταιριάζουν σε εκείνο το έδαφος και κλίμα. Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές κι αν είναι οι συνθήκες. Ο πιο γρήγορος, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για το ξαναπρασίνισμα της χώρας και ολόκληρου του πλανήτη είναι να σπείρουμε με αεροπλάνα μια μεγάλη ποικιλία σπόρων που είναι προστατευμένοι μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα. Ο Fukuoka έχει αφιερώσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στο ξαναπρασίνισμα των ερήμων με αποτελέσματα θετικά όπως στην περίπτωση της Ινδίας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως σε μικρές εκτάσεις. Ιδιαίτερα για να ανακοπεί η επέκταση της ερημοποίησης προς την Κεντρική Ευρώπη είναι ανάγκη να ξαναπρασινίσουμε τους γυμνούς λόφους και τα βουνά σε όλες τις χώρες της Μεσογείου ως το Ιράν Ιράκ. Ο Fukuoka εκφράζοντας το ενδιαφέρον του έχει συμμετάσχει ο ίδιος προσωπικά σε παρόμοιες προσπάθειες που έγιναν στη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας τον Μάρτιο του 98, τον Νοέμβριο του 98, τον Μάρτιο του 99. Επειδή απαιτούνται μεγάλες ποσότητες σπόρων, κάθε προσφορά σε σπόρους αδιακρίτως θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες: Τηλ. 0381/27312 από 6 9 μ.μ. κ. Παναγιώτη Μανίκη.

8 8 of 32 3/22/ :03 AM ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ Μαθητικές προσπάθειες στην Κορινθία Δεν θα σταθούμε στη σημασία του δάσους. Το δάσος είναι ζωή. Είναι πραγματικός πολιτισμός. Το πιστεύω μας είναι ότι ο πραγματικός πολιτισμός, ο πολιτισμός του μέλλοντος θα είναι ένας πολιτισμός που ο άνθρωπος θα έχει στόχο του να υπηρετήσει τη φύση, ώστε να δημιουργήσει στη γη ένα παράδεισο. Τα δάση καταστρέφονται. Καίγονται και υλοτομούνται βάναυσα. Οι δενδροφυτεύσεις, ο κλασσικός τρόπος αναγέννησης του δάσους, δεν καταφέρνει να λύσει το πρόβλημα. Πολλές φορές όσο καλά οργανωμένες και να είναι οι δενδροφυτεύσεις αποτυγχάνουν. Κάθε δέντρο, κάθε φυτό, κάθε πλάσμα είναι φτιαγμένο για να επιβιώνει και όταν το σπέρνουμε αναπτύσσει μια κεντρική πασαλώδη ρίζα που εισχωρεί σε βάθος, τρυπάει και την πέτρα για να βρει νερό και θρεπτικές ουσίες και να επιζήσει. Στις μεταφυτεύσεις καταστρέφεται η κεντρική πασαλώδης ρίζα του δενδρυλλίου. Όταν φυτεύουμε σ' ένα γυμνό έδαφος που καίγεται από τον ήλιο και ξεραίνεται από τον αέρα σχίζεται και εκεί που σχίζεται, γίνεται συμπαγές και σφικτό σαν τσιμέντο και δεν αναπνέει και η ρίζα ξεραίνεται. Ακόμη και το νερό πάνω σ' ένα γυμνό έδαφος γρήγορα εξατμίζεται από τον ήλιο και τον αέρα και δημιουργείται μια κρούστα που εμποδίζει την αναπνοή του και ξεραίνεται το φυτό. Πέρα από αυτά μπαίνει το πρόβλημα της επιλογής. Κάποιοι επιστήμονες, θα πουν ότι εδώ πρέπει να φυτεύουμε πεύκα, κάποιοι άλλοι ότι θα πρέπει να φυτεύουμε κυπαρίσσια και κάποιοι άλλοι ευκαλύπτους και ακακίες. Χιλιάδες γνώμες, χιλιάδες απόψεις. Και όλες είναι σωστές και όλες είναι λανθασμένες. Άλλοι θα πουν ότι πρέπει να φυτεύουμε πεύκα που είχε το έδαφος πριν καεί και άλλοι κέδρους που είχε πριν χίλια χρόνια. Στη μέθοδο της σποράς δεν επιλέγουμε εμείς, αλλά η ίδια η φύση. Έτσι σπέρνουμε άφθονους σπόρους και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία. Σπόρους από κάθε είδος θάμνου, από κάθε είδους δέντρου ακόμη και οπωροφόρα δέντρα. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι δεν ταιριάζουν στο δάσος τα οπωροφόρα δέντρα, η απάντηση είναι ότι οι πρόγονοί τους βρέθηκαν στα δάση. Σπέρνουμε ακόμη και σπόρους που δεν υπάρχουν στον ελληνικό χώρο αλλά στον ευρωπαϊκό χώρο. Μικρά φυτά θα δώσουν ίσκιο που θα δώσει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί το δέντρο. Στη φύση δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά αρμονική συνύπαρξη. Η γονιμότητα του εδάφους οφείλεται στην ποικιλότητα που βοηθά στην οργιώδη βλάστηση. Αν σπείρουμε φυτά ποώδη, θάμνους και δέντρα μπορεί να χαρούμε την αναγέννηση του δάσους μέσα σ' ένα χρόνο. Ισχυρίζονται ότι οι βροχές χάθηκαν στην Κορινθία από το '44, που κάηκαν τα δάση της Φλαμουρίτσας και του Φαρμακά. Από τότε κυρίως έχουμε ψιχάλες και όταν έχουμε καμιά βροχή

9 9 of 32 3/22/ :03 AM έχουμε πλημμύρα. Πραγματικά οι βροχές δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά από τα σύννεφα αλλά πηγάζουν από τη γη. Η βλάστηση φέρνει βροχές. Δεν είναι ότι δεν βρέχει στην έρημο αλλά ότι δεν δημιουργείται βροχή στην έρημο γιατί λείπει η βλάστηση. Το πρόβλημα που έχουμε στις σπορές είναι ότι κινδυνεύει ο σπόρος να ξεραθεί από τον ήλιο ή να φαγωθεί από ποντίκια, μυρμήγκια, πουλιά. Έτσι ντύνουμε τους σπόρους με αρχιλόχωμα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να σπείρουμε και τα χωράφια μας αποφεύγοντας τα οργώματα. Αυτή η μέθοδος μας έρχεται από την Ιαπωνία από τον εμπνευστή και δάσκαλο της Φυσικής καλλιέργειας Masanobu Fukuoka. Στην Ελλάδα ο αγρότης - γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης είναι ο άνθρωπος που μας μεταφέρει το μήνυμα της Φυσικής Καλλιέργειας. Οι αναβλαστήσεις με σπορές άρχισαν και στην Ελλάδα το 1993 αλλά πάντοτε σε περιορισμένες εκτάσεις. Οι μαθητικές προσπάθειες στην Κορινθία είναι οι εξής: στις 16/11/1996. ΓΕΡΑΝΕΙΑ Έκταση: 2,5 στρέμματα Η περιοχή βρίσκεται κάτω από το Μοναστήρι του Οσίου Παταπίου. Ένα ρέμα με πέτρες που η γύμνια του διακρινόταν από την Κόρινθο. Χρησιμοποιήθηκαν 12 Kg σπόροι: Φατσέλια, Κιτίσους κοπαρίους, Ελεάγνος, Σπάρτο, Ακακία Λωβανθής, Τριφύλλι αλεξανδρινό, Λούπινο, Λαθούρι, Βίκος Μηδική, Σινάπη, Σίκαλη, Κτηνοτροφικά μπιζέλια, Πεύκη χαλέπιος, Πεύκη μαύρη, Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Πεύκη θαλάσσης.

10 10 of 32 3/22/ :03 AM Επίσης 50 Kg καολίνης και αφαλατομένο νερό (νιγκάρι) Την σπορά πραγματοποίησαν οι Περιβαλλοντικές ομάδες: 2 ου Γυμν., 2 ου Λυκείου Κορίνθου και Γυμν. Βραχατίου και το Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χαλανδρίου Αθηνών. Το Δασαρχείο Κορίνθου υπέδειξε τον χώρο σποράς. Το Μάρτιο αναγνωρίσθηκαν τα πευκάκια που φύτρωσαν. η προσπάθεια κρίθηκε επιτυχημένη και είχαμε και το ενδιαφέρον Γερμανών δημοσιογράφων. Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Layla Dregger κατέγραψε το αποτέλεσμα στο περιοδικό της Γερμανίας Esotera. Το φθινόπωρο του 97 τα πευκάκια δεν άντεξαν την ακτινοβολία της πέτρας. Το ρέμα όμως δεν είναι πια γυμνό. Έχει καλυφθεί από τα διάφορα είδη που σπείραμε και συγκρατούν τις πέτρες. ΚΩΝΟΜΑΥΡΑ ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ 9/11/97 Έκταση: 50 στρέμματα

11 11 of 32 3/22/ :03 AM Η έκταση βρίσκεται κάτω από το Εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και δεν βόσκεται. Χρησιμοποιήθηκαν 330 Kg σπόροι 60 kg κουκιά 50 kg βίκος 50 kg κριθάρι 40 kg σόργο

12 12 of 32 3/22/ :03 AM 10 kg μηδική 10 kg έρπον τριφύλλι 100 kg μαύρη πεύκη Επίσης 1200 kg καολίνης Επίσης 25 kg υδρύαλος νατρίου Η παρασκευή των σβόλων έγινε με μπετονιέρα στο Ζευγολατιό Κορινθίας στην αποθήκη των αδελφών Γιάννη και Στεφάνου Ρίσκα. Το αργιλόχωμά μας το προσέφερε ο κ. Π. Μαργαρίτης, Διευθυντής της Kerafina, εθελοντική εργασία προσέφερε ο κ. Στέφανος Ρίσκας, ο κ. Π. Σαϊνατούδης και η μεταφορά των μαθητών μας καλύφθηκε οικονομικά από την Ν.Α. Κορινθίας. Περιβαντολλογικές Ομάδες των Γυμνασίων 2ου Κορίνθου, Λεχαίου, Βραχατίου, και Ζευγολατιού. Η έκταση που σπείραμε έχει πλήρη εδαφοκάλυψη και έχουν φυτρώσει πευκάκια. ΖΗΡΕΙΑ 15/5/99 Στις 15/5/99 εκδράμαμε στην Ζήρεια. Φτάσαμε στο οροπέδιο και εκεί στη πλαγιά κάτω από το καταφύγιο προς το δάσος της Φλαμπουρίτσας σπείραμε σβώλους κυρίως με σπόρους μαύρης πεύκης Κεφαλληνίας που είχαμε παρασκευάσει με κοκκινόχωμα. Στο οροπέδιο παλαιά καλλιεργούνταν φακή ντόπια και στο Φενεό στην άλλη πλευρά της Ζήρειας, φασόλια ντόπια που καλλιεργείται μέχρι σήμερα και ήταν τα καλύτερα όσπρια κατά τον Παυσανία. ΦΥΣΙΚΗ ΑΡΔΕΥΣΗ

13 13 of 32 3/22/ :03 AM Πριν να φτάσουμε στην λίμνη Δασείου ήμασταν μάρτυρες των λεγόμενων πόλγων, που είναι νερολακούβες που διατηρούν νερό μέχρι τα μέσα Ιουλίου και μ αυτές επιτυγχάνεται η φυσική άρδευση του οροπεδίου. Έτσι είχαμε μια καταπληκτική ιδέα να δημιουργήσουμε κεντρικά στα φυσικά αγροκτήματα, μπουγάζια και να επιτύχουμε την φυσική τους άρδευση. Σε συνδυασμό με καλλιέργεια φυτών που μπορούν να αντλήσουν νερό από μεγάλο βάθος και να το φέρουν στην επιφάνεια μπορούμε να έχουμε μια αυτοτέλεια στην άρδευσή τους. Μετά την λίμνη Δασείου συνεχίσαμε την πορεία μέχρι την Άνω Συνοικία Τρικάλων και από εκεί με το πούλμαν κατάκοποι αλλά ευχαριστημένοι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Μία από τις δραστηριότητες των μαθητών είναι: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, Η ΔΙΑΘΕΣΗ και Η ΜΕΛΕΤΗ Των ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ. Το έναυσμα της προσπάθειας δόθηκε στην ημερίδα που οργανώσαμε στις

14 14 of 32 3/22/ :03 AM στο θεατράκι του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου. Εκτός από μαθητές την εκδήλωση παρακολούθησαν αγρότες της περιοχής, βιοκαλλιεργητές από άλλες περιοχές ντόπιοι και ο Σύλλογος Βιοκαταναλωτών Αττικής. Τα θέματα: I. II. III. ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, με εισηγητή τον Παναγιώτη Μανίκη, Αγρότη-Γεωπόνο, από την Έδεσσα. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΦΥΤΩΝ, με εισηγητή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, υπεύθυνου του Κέντρου ΠΕΛΙΤΙ για την προστασία ντόπιων ποικιλιών φυτών από την Θεσσαλονίκη. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ, με εισηγητή τον εκπαιδευτικό Γιάννη Βαρελά.

15 15 of 32 3/22/ :03 AM Στις 15 Φεβρουαρίου 1998 σε νέα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο και την παρακολούθησαν το κοινό της προηγούμενης ημερίδας, καθώς επίσης ο βουλευτής του νομού κ. Γιάννης Ποττάκης και ο νομάρχης κ. Άγγελος Μανωλάκης. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: I. II. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, με εισηγητή τον Μανώλη Γλέζο, πρώην βουλευτή και κοινοτάρχη Απειράνθου Νάξου. Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, με εισηγητή τον Γιάννη Βαρελά εκπαιδευτικό, υπεύθυνο του Μαθητικού Οικολογικού Περιβολιού. Ακολούθησε παράδοση 20 ποικιλιών ντόπιων σπόρων ποπ-κορν σε μαθητές Των σχολείων: Τ.Ε.Λ. Ξυλοκάστρου,Γ. Βραχατίου, Γ. Ζευγολατιού, Γ.Περαχώρας, 2 ου Γ. Κορίνθου και στους αεροπροσκόπους του Συστήματος Σικυωνίας. Επίσης σε 5 αγρότες της περιοχής παραδόθηκαν σπόροι τομάτας, κολοκυθιού, καρπουζιού και πεπονιού. 1 η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Ο Δημήτρης Πετούμενος, αγρότης από τον Άσσο μας παραχώρησε το χωράφι του έκτασης 1,6 στρεμμάτων στη θέση Μπόζνα Άσσου. Ήταν η ψυχή της προσπάθειας που ακολούθησε. Η προσπάθεια αυτή διήρκεσε από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Στην προσπάθεια συμμετείχαν οι μαθητές: *Από το Γυμνάσιο Λεχαίου

16 16 of 32 3/22/ :03 AM Ματσανιώτου Γιώτα Κοίλια Λαμπρινή Αγριομήτρου Έλενα Νικολάου Άννα Κλημεντιώτη Δήμητρα Καρσιώτη Ελένη Τσάκωνας Άρης Ανδρικόπουλος Θανάσης Μπεκιάρης Γιάννης *Από το Γυμνάσιο Βραχατίου Πετούμενος Αργύρης Δακοντρός Παναγιώτης Γιαννάκενας Κώστας Παγώνης Γιάννης Βαρελάς Κώστας Αθανασόπουλος Γιάννης *Από το Δημοτικό Σχολείο Άσσου Αντωνόπουλος Γιώργος Αθανασόπουλος Κώστας Με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς : Γιάννη Βαρελά και Δημήτρη Τζαναβάρα. Αρχές Μαρτίου 1998 δημιούργησαν τα σπορεία. Σε ψαροκασέλες που τις γέμισαν τύρφη σπείρανε τα εξής είδη Τομάτα (Βουλγάρικη ) Μελιτζάνα ( Τσακώνικη ) Πιπεριά ( για γέμισμα ) Αγγούρι ( Τσάι Μαχαλά Ξάνθης )

17 17 of 32 3/22/ :03 AM Τα σπορεία έμειναν στο υπόγειο του σπιτιού του μαθητή Αργύρη Πετούμενου δίπλα στο λέβητα του καλοριφέρ για δύο εβδομάδες, οπότε πέταξαν ένα μικρό φύλλο. Τα σποριόφυτα μεταφυτεύτηκαν σε σακουλάκια τύρφης. Την ίδια περίοδο γινόταν και η προετοιμασία του χωραφιού: καθάρισμα, άνοιγμα αυλακιών, άπλωμα σωλήνων τεχνικής άρδευσης. Με τον Σύλλογο Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος (Σ.Ο.Γ.Ε) υπογράψαμε συμβόλαιο βιολογικής γεωργίας και ελεγκτής γεωπόνος του, πραγματοποίησε έλεγχο στο χωράφι και στα φυτώρια. Στις 4 Απριλίου αρχίσαμε να φυτεύουμε το χωράφι.

18 18 of 32 3/22/ :03 AM Εκτός από τα φυτώρια που μεταφυτεύσαμε στο χωράφι σπείραμε και τα εξής είδη: 1.Καρπούζι (βαρέλα ) 2.Κολοκύθι (άσπρο ) 3.Κολοκύθι (ριγωτό) 4.Αραποσίτι (ποπ-κορν Αριδαίας άσπρο ) 5.Αραποσίτι (ποπ-κορν πολύχρωμο Βαμβακούσα Σερρών ) 6.Φασολάκια (Σκοτεινή Αργολίδας) Τα φυτά μας μεγάλωσαν μόνο με νερό.τα άρρωστα φυτά τα απομακρύναμε από το χωράφι και

19 19 of 32 3/22/ :03 AM τα αντικαθιστούσαμε.είχαμε φροντίσει στο φυτώριο να υπάρχει απόθεμα φυτών ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ I. II. III. Οι ντόπιες ποικιλίες δεν έχουν ανάγκη λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Είναι πολύ γευστικές, αρωματικές και όμορφες ποικιλίες Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από αυτές για την επόμενη χρονιά. 2 η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Από 26/4/99 μέχρι 5/5/99 καθημερινά διαθέταμε τα φυτά μας σε ανθρώπους που αναζητούσαν τις ντόπιες ποικιλίες. Την περίοδο αυτή την ονομάσαμε ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ και έκανε το σχολείο τόπο διακίνησης σπόρων και φυτών παραδοσιακών και αρωματικών. Οι μαθητές που συμμετείχαμε : Ματσανιώτη Γεωργία Γεωργίου Κατερίνα Αποστόλου Αρετή Καρσιώτη Ελένη Φωλιάδη Μαρίνα Κλημεντιώτη Δήμητρα Ματοδοσάι Μαρία Κόλλια Γεωργία Λασπίτης Χρήστος Προβίδης Νίκος Κοίλια Λαμπρινή

20 20 of 32 3/22/ :03 AM Δόσης Γιώργος Αγριομήτρου Έλενα του Βασιλείου Γκόφα Αικατερίνη Αρβανίτη Μαρία-Έλενα Δρόσος Αθανάσιος Δρόσος Παναγιώτης Δρόσος Χαράλαμπος Δρόσου Ελένη Λαμπράκης Αλέξανδρος Σαϊσανά Σοφία Μακρή Κασσσιανή Μακροπούλου Ελένη Σπυροπούλου Μαρία Κόλλιας Νίκος Ματσανιώτη Γραμματική Γιάκης Άγγελος Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γιάννης Βαρελάς Δημήτρης Τζαναβάρας Ενδεικτικά τι προσφέραμε: Καλαμάτα 50 ρίζες τομάτα προπολεμική Κοιλάδα Αργολίδας (ομάδα καλλιεργητών) Φυτά:

21 21 of 32 3/22/ :03 AM 100 ρίζες τομάτα προπολεμική, 20 ρίζες πιπεριά ντόπια, 5 ρίζες μελιτζάνα τσακώνικη Κιάτο Κορινθίας (ομάδα καλλιεργητών) Φυτά: Σπόροι: 200 ρίζες τομάτα προπολεμική 50 ρίζες πιπεριά ντόπια 2 ρίζες μελιτζάνα τσακώνικη Καυκαλήθρα Κορινθίας Σέλινο Κορινθίας Άσπρο ποπ κορν Σερρών (Βαμβακούσα) Αγγούρι Τσάι μαχαλά Ξάνθης Κολοκύθι άσπρο Κορινθίας Κολοκύθι ριγέ Κορινθίας Ρόκα Κορινθίας και έντυπο υλικό Πάτρα (ομάδα καλλιεργητών) Φυτά: Σπόροι: 50 ρίζες τομάτα προπολεμική 50 ρίζες τομάτα Σαντορίνης 10 ρίζες μελιτζάνα τσακώνικη 5 ρίζες καυτερή πιπεριά 10 ρίζες πιπεριά ντόπια Άσπρο ποπ κορν Πεπόνι Ζακύνθου Κολοκύθι άσπρο Βαρνάβα Αττικής (ομάδα παραγωγών) Φυτά: 200 ρίζες τομάτα προπολεμική 20 ρίζες πιπεριά ντόπια 20 ρίζες τοματάκι Σαντορίνης

22 22 of 32 3/22/ :03 AM Σπόροι: Κόρινθος Φυτά: Άργος Φυτά: 2 ρίζες μελιτζάνα τσακώνικη Άσπρο ποπ κορν (Βαμβακούσα Σερρών) Καρπούζι σωλήνας ντόπιο (Εύβοια) Πεπόνι στρογγυλό ντόπιο (Ζάκυνθος) και κοκάρι Κρεμμύδι φαρμακευτικό (Οχθονία Εύβοιας) 50 ρίζες τομάτα προπολεμική 10 ρίζες πιπεριά ντόπια 5 ρίζες μελιτζάνα τσακώνικη 50 ρίζες τομάτα προπολεμική 10 ρίζες πιπεριά ντόπια 5 ρίζες μελιτζάνα τσακώνικη Λουτράκι (ομάδα βιοκαλλιεργητών) Σπόροι: Νεροκρέμμυδο Καρπούζι Ζακύνθου Κολοκύθι άσπρο Κορινθίας Κολοκύθι ριγέ Κορινθίας Ενδεικτικά τι έγραψαν οι φίλοι μας για μας: Μπράβο στα παιδιά για το Οικολογικό Περιβόλι Δέμης Νικόλαος Θερμά ευχαριστούμε για την προσπάθειά σας, και σας ευχόμεθα καλή σταδιοδρομία και επιτυχίες στη ζωή σας Κώστας Τυρλής Κιάτο 0742/22444

23 23 of 32 3/22/ :03 AM Ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσπάθειά σας. Είναι έργο σημαντικό το να κρατάμε τις παραδόσεις μας και είναι πολύ βασικό για την διατήρηση της ζωής στον πλανήτη Αλεξ. Αναστασιάδης Βαρνάβας Αττικής Θερμά συγχαρητήρια μέσα από το βάθος της καρδιάς μου. Εύχομαι η προσπάθεια σας να βρει και άλλους μιμητές. Δημ. Τσανταρλιώτης Δάσκαλος Πτυχ. Πολιτ. Επιστημών Ρεφλεξολόγος Εάν αυτή η προσπάθεια γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο, τότε οι μελλοντικές γενιές θα έχουν κερδίσει την ζωή. Συγχαρητήρια στα παιδιά για αυτή τους την προσπάθεια. Γεωργούλης Φώτιος Ελεγκτής του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Σ.Ο.Γ.Ε. Παιδιά συγχαρητήρια. Είστε αξιέπαινοι. Εύχομαι να υπάρξουν και άλλοι μιμητές. Ο Θεός να σας έχει πάντοτε καλά. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Αστυνομικός Ευκολύναμε τους ανθρώπους να βρουν τις παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Πάτρα Στις οι μαθητές παρουσίασαν το Μ.Ο.Π. στο Κιάτο στην αίθουσα του

24 24 of 32 3/22/ :03 AM Δημοτικού Θεάτρου. Την ημέρα του περιβάλλοντος στο Δημ.Σχολ. Ασσου έγινε ομιλία και επίσκεψη ξενάγηση των μαθητών στο Μ.Ο.Π. Επίσκεψη ξενάγηση έγινε και σε Ιταλούς εκπαιδευτικούς στους οποίους δωρίσαμε και σπόρους από την τράπεζα μας. Συμμετείχαμε στο πολιτιστικό διήμερο 19 και 20 Ιουλίου του συλλόγου ΡΕΑ με ομιλία, ανοικτή συζήτηση με γεωπόνους και αγρότες της περιοχής και την οργάνωση και διεξαγωγή λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων στην αυλή του Δημ. Σχ. Ασσου με τη συμμετοχή και βιοκαλλιεργητών του νομού. Συμμετείχαμε στην AGROTICA στη Θεσσαλονίκη από 27/1/99 μέχρι 2/2/1999 στο περίπτερο της Κορινθίας.

25 25 of 32 3/22/ :03 AM Η συμμετοχή μας έκλεψε τη παράσταση. Όπως έγραψε ο τοπικός τύπος και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Νομαρχίας κ. Νάτσιου Αντώνη περισσότεροι από 50 φορείς εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Δεχθήκαμε δύο επισκέψεις των σπουδαστών του ΙΕΚ Κιάτου Τμήμα οικολογικής γεωργίας και έγινε ξενάγηση και συζήτηση για την φυσική καλλιέργεια στις 5/2/99 και στις 12/2/99. Την Κυριακή 7/3/1999 δεχτήκαμε επίσκεψη τριών περιβαλλοντικών ομάδων του 2 ου Τ.Ε.Ε. Λουτρακίου και έγινε ξενάγηση και ενημέρωση. To Σάββατο 27/3/1999 οργανώσαμε εκδήλωση στο αίθριο του σχολείου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν από την Αθήνα το Ελεύθερο Σχολείο και μεταδόθηκε από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι μαθητές συγκίνησαν με την εργασία τους, που σε ειδικά εργαστήρια δημιούργησαν προφυτώρια ακολουθώντας τρεις διαφορετικές τεχνικές. Τομάτας προπολεμικής, μελιτζάνας, και ντόπιας πιπεριάς με την βοήθεια των γεωπόνων βιοκαλλιεργητών Γιώργου Φούφα και Γρηγόρη Πάππου Στις 20/5/99 στο Δημοτικό σχολείο Βέλου στα πλαίσια του πολιτιστικού μαθητικού Μάη, παρουσιάσαμε το μαθητικό οικολογικό περιβόλι που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας. Στις παρουσιάσαμε το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ στα δελτία ειδήσεων του

26 26 of 32 3/22/ :03 AM πελοποννησιακού καναλιού TV SUPER. Στις σε ειδική εκδήλωση στο σχολείο παρουσιάσαμε με την βοήθεια διερμηνέα το Μ.Ο.Π. στους νέους του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΩΝ DUISBURG Γερμανίας στους οποίους προσφέραμε και παραδοσιακούς σπόρους. Στις 16/7/1999 παρουσίαση του Μαθητικού Οικολογικού Περιβολιού στους μαθητές του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Κορίνθου. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Έκδοση έγχρωμου ενημερωτικού φυλλαδίου. Επίσης το μηνιαίο περιοδικό ΠΟΛΗΤΟΙΚΟΛΟΓΙΕΣ δημοσίευσε την δράση των μαθητών μας αφιερώνοντας εκτενή άρθρα στα τεύχη του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Το περιοδικό εκδίδεται στις Σέρρες. Η τοπική εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ σε δύο φύλλα της. H τοπική εφημερίδα ΗΜΗΡΕΣΙΑ σε δύο φύλλα της Η τοπική εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ σε τρία φύλλα της. ΔΕΝΔΡΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Την νέα σχολική χρονιά το Μ.Ο.Π. συνεργάζεται με τον Δήμο Ασσου- Λεχαίου και εγκαταστάθηκε σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος. Στο Μ. Ο. Π., καλλιεργούμε παλιές ποικιλίες δένδρων της περιοχής μας που είχαν μεγάλη σημασία στη ζωή του τόπου μας.

27 27 of 32 3/22/ :03 AM Δεν αποκλείεται και το μέλλον να τους ανήκει.. Στα δέντρα αυτά δεν διαμορφώνουμε το σχήμα τους, αλλά τα αφήνουμε να πάρουν το φυσικό τους σχήμα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι: Βερικοκιές μπεμπέκου, Βερικοκιές Διαμαντοπούλου, Βερικοκιές Ασίνης, Πορτοκαλιές Ντόλτσε, Πορτοκαλιές Κουμ-κουάτ, Γκρέιπ-φρουτ, Μανταρίνια χιώτικα, Περγαμοντιές, Αχλαδιές κοντούλες, και Κρυσταλλιές. Η πρωτοτυπία μας είναι που συγκαλλιεργούμε οπωροφόρα δέντρα, δασικά δέντρα, και λαχανικά στο ίδιο χωράφι. ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Στόχος μας η καλλιέργεια και ο πολλαπλασιασμός τους γιατί η συγκαλλιέργειά τους προστατεύει τα κηπευτικά από διάφορες προσβολές. Με τη βοήθεια της Περαχωρίτη Κων/νας, Ανθοκόμου Κηποτέχνη στις 19/10/98 φυτέψαμε τα εξής είδη: 1.Αθανασία ή καρυοφύλλι 2.Αρμπαρόριζα ή γεράνι ή πελαργόνι 3.Αψιθιά 4.Δίκταμο 5.Θρούμπι 6.Θυμάρι

28 28 of 32 3/22/ :03 AM 7.Καρυόφυλλος ο αρωματικός 8.Λεβάντα 9.Λεβαντίνη 10.Ματζουράνα 11.Μελισσόχορτο 12.Μέντα άγρια 13.Ρίγανη 14.Υσσωπος 15.Ευκάλυπτο Μάθαμε να πολλαπλασιάζουμε τις ποικιλίες μας. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Ο κ. Νίκος Σμυρνής,βιοκαλλιεργητής από την Αρκαδία, μας έδωσε τις εξής οδηγίες: Τα αρωματικά φυτά πολλαπλασιάζονται με σπόρους και μοσχεύματα. Το φθινόπωρο κόβουμε κλωνάρια από το φυτό,αποφεύγοντας να κόψουμε το ξυλώδες άκρο.κορφολογάμε τα τρυφερά μέρη, και ρίχνουμε τα φυλλαράκια αφήνοντας αυτά που είναι στη κορφή για να δυναμώσει το φυτό.

29 29 of 32 3/22/ :03 AM Μετά στουμπάμε το κάτω μέρος του μοσχεύματος με μια πέτρα και όπως ξεφτάει το θυσανόνουμε με το χέρι. Βάζουμε τα μοσχεύματα σε νερό με χώμα (βουρκόνερο ) για 4 ή 5 ημέρες για να πετάξουν ρίζα. Μετά τα μεταφυτεύουμε σε κυπελλάκια με χώμα ή σε παλιές λεκάνες τρυπημένες και για να στραγγίζουν καλά βάζουμε στον πάτο τους χαλίκια. Δεν πρέπει να μείνουν πολύ χρόνο τα φυτά μας στα κύπελλα και στις λεκάνες. Μετά από δύο χρόνια, επειδή τα φυτά αναπτύσσουν το ριζικό τους σύστημα, περιορίζονται και υποφέρουν και πρέπει να μεταφυτεύονται. ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ η άποψη μου για την αρχιτεκτονική είναι : Κανένα κτήριο δεν είναι ψηλότερο από τα

30 30 of 32 3/22/ :03 AM δέντρα του χωριού μου ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ Οι δενδροφυτεύσεις μας στοχεύουν να αυξήσουν το πράσινο του Δήμου. Τα φυτά μας τα διέθέσε το Δασαρχείο Κορίνθου.Δενδροφυτεύσεις έγιναν : Στον αύλειο χώρο του σχολείου μας επιδιώκοντας καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και να βρίσκουν σκιά οι μαθητές. Στη δυτική όχθη του Ράχαινη για την υποστήριξη της δυτικής όχθης. Στην ακτογραμμή Στους σκουπιδότοπους που είχαν δημιουργηθεί στη γέφυρα του Ράχαινη. (Αποτροπή να ξαναγίνουν σκουπιδότοποι και να γίνουν χώροι αναψυχής.) Χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω είδη δέντρων : Ευκάλυπτος Ακακία Κων/λεως Λεύκα Μουριά Ρείκια Πεύκη ήμερη Σοφόρα Τούγια 9. Ψευδομελιά.

31 31 of 32 3/22/ :03 AM Περιποίηση δένδρων. Τα μεγάλα πεύκα που είναι φυτεμένα στο Δήμο είχαν πιάσει κουκούλια και οι κάμπιες κυκλοφορούσαν στη γη. Πολλά πεύκα κινδύνευαν να ξεραθούν. Τα ραντίσαμε με ειδικό βάκιλο με τη βοήθεια του κ. Σχίζα Γιάννη. Το πότισμα γινόταν στην αρχή με κουβάδες με νερό από τα αυλάκια και τις Βρύσες. Αργότερα τοποθετήσαμε δίκτυο τεχνικής βροχής. Αρωγή στην προσπάθειά μας είναι και οι περίοικοι των περιοχών που δενδροφυτεύσαμε. Το αστικό και το περιαστικό πράσινο έχει τεράστια σημασία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων. Αισθητική ανάδειξη του τόπου και αξιοποίηση του χώρου. Άμβλυνση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. (Ένα μεγάλο δέντρο ισοδυναμεί με τρία κλιματιστικά σε συνεχή λειτουργία) Ρεύματα αέρος από και προς το κέντρο της πόλης. Φιλτράρισμα του αέρα και συγκράτηση της σκόνης. Μείωση και απορρόφηση των θορύβων. ( Ένα δέντρο ύψους 5 8 μέτρων ελαττώνει τον θόρυβο κατά 8 10 ντεσιμπέλ. ) Βακτηριακή δράση (Απορροφά τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς.) ( Από δημοσίευμα του περιοδικού Βιοκαλλιέργειες ) ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Στόχος η ενημέρωση των μαθητών και των πολιτών μέσα από έντυπα οικολογικού περιεχομένου και ιδιαίτερα της οικολογικής γεωργίας. Την διαχείριση,οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης έχουν οι μαθητές : Στις 29 / 1/ 1999 με αριθμό πρωτοκόλλου 52 στείλαμε επιστολές και fax στους πιστοποιητικούς οργανισμούς βιολογικής γεωργίας και τα πανεπιστήμια Της χώρας με θέμα να μας προμηθεύσουν βιβλία και περιοδικά για την βιβλιοθήκη μας. Το Ε.Κ.Κ.Ε. ανταποκρίθηκε και μας έστειλε τα πρώτα βιβλία από τις εκδόσεις του. Επίσης το Ε.Κ.Κ.Ε. μας τιμά πολλαπλά με το ενδιαφέρον του και την συνεργασία του και θα βρισκόμαστε στην διεύθυνσή του στο Internet. ΧΑΜΗΛΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΟΥΣ ΡΟΗΣ Με τη βοήθεια του κ. Μανώλη Γλέζου σε συνεργασία των δήμων έχουμε κατασκευάσει

32 32 of 32 3/22/ :03 AM φράγματα στο Λουτρό Κορινθίας και προωθούμε τη κατασκευή τους στους χείμαρρους Ράχαινη και Ζαπάντη. Όλες οι δραστηριότητές μας δεν επιδοτήθηκαν από κανένα φορέα. Όλα τα υλικά, δέντρα, σπόροι, κλπ ήσαν προσφορές φίλων μας και της Σχολικής Επιτροπής και του Δήμου Άσσου Λεχαίου. Τη σχολική χρονιά , το Μαθητικό Οικολογικό Περιβόλι θα υποστηρίξει σε σπόρους, φυτά, και έντυπο υλικό και βιντεοκασέτες το πρόγραμμα ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από ένα τουλάχιστον Γυμνάσιο της Μεσσηνίας, ένα τουλάχιστον Γυμνάσιο της Αργολίδας, ένα Γυμνάσιο της Κεφαλονιάς, δύο Γυμνάσια της Κορινθίας και ένα Λύκειο της Κορινθίας. Στο δίκτυό μας συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΤΑΜΠΟΥΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 93 Η σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων σε στρώμα από αργιλόχωμα μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 10-12 Απριλίου 2009, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ. Τ. ΛΕΧΑΙΟΥ. Μια γιορτή αφιερωμένη στη Φ Υ Σ Ι Κ Η Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 10-12 Απριλίου 2009, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ. Τ. ΛΕΧΑΙΟΥ. Μια γιορτή αφιερωμένη στη Φ Υ Σ Ι Κ Η Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «12 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ» 10-12 Απριλίου 2009, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ. Τ. ΛΕΧΑΙΟΥ Μια γιορτή αφιερωμένη στη Φ Υ Σ Ι Κ Η Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α και τις Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ Α Ν Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ Δάση και περιβάλλον ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΤΑΜΠΟΥΚΟΥ Η σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων σε στρώμα από αργιλοχωμα μπορεί να δώσει, στο

Διαβάστε περισσότερα

Μικρός λαχανόκηπος στο νηπιαγωγείο μας!

Μικρός λαχανόκηπος στο νηπιαγωγείο μας! Μικρός λαχανόκηπος στο νηπιαγωγείο μας! Δεν έχουμε λαχανόκηπο έξω στην αυλή, διότι καταστράφηκε ο χώρος του πέρυσι από έναν δυνατό αέρα. Είπαμε, όμως, ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν μικρό μέσα στην τάξη,

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 16 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός κήπος Πρακτικές βιολογικής γεωργίας

Σχολικός κήπος Πρακτικές βιολογικής γεωργίας Σχολικός κήπος Πρακτικές βιολογικής γεωργίας Μιχαηλίδου Ειρήνη ΚΠΕ Λαυρίου ΜΟΡΦΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Συμβατική γεωργία Ολοκληρωμένη γεωργία (διαχείριση) Παραδοσιακή γεωργία Φυσική γεωργία Αειφόρος γεωργία Οικολογική

Διαβάστε περισσότερα

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή;

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Αναδάσωση. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Εισαγωγή Το δάσος Τα δάση δεν αποτελούν απλώς ένα σύνολο δένδρων και θάµνων, αλλά πλούσια οικοσυστήµατα µε πολλά είδη φυτών και ζώων, που αλληλοσυνδέονται µε πολύπλοκες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΡΑΒΙΑΣ 1998 1999 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Β Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΗΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο καταγραφής Έρευνας γης και εδάφους

Φύλλο καταγραφής Έρευνας γης και εδάφους Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο αποστολής ανιχνεύσεων GROW 2017 Φύλλο καταγραφής Έρευνας γης και εδάφους Η διεύθυνση email που χρησιμοποιείτε με τον αισθητήρα Flower Power Το αναγνωριστικό (ή όνομα) του αισθητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Βλοντάκης. Γεωπόνος-Περιβ/λόγος-Βιοκαλλιεργητής

Γ. Βλοντάκης. Γεωπόνος-Περιβ/λόγος-Βιοκαλλιεργητής Περιοχές NATURA: Προστασία και αναβάθμιση των τοπικών φυσικών πόρων - βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία Γ. Βλοντάκης Γεωπόνος-Περιβ/λόγος-Βιοκαλλιεργητής Περιοχές δικτύου NATURA 2000 Φυσικοί πόροι Έδαφος

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά κτήματα Πιερίας. Written by Anastasia Friday, 12 August :30 - Last Updated Sunday, 12 July :56

Βιολογικά κτήματα Πιερίας. Written by Anastasia Friday, 12 August :30 - Last Updated Sunday, 12 July :56 Η πλειοψηφία των ατόμων που ξεκινήσαμε τη "Μητέρα Γη" είμαστε καταναλωτές βιολογικών προϊόντων εδώ και πολλά χρόνια. Επιλέγουμε για μας και τα παιδιά μας φρούτα, λαχανικά και σπόρους απαλλαγμένος από χημικά

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή λαχανικών στην αυλή του σχολείου - Πρακτικές συμβουλές

Παραγωγή λαχανικών στην αυλή του σχολείου - Πρακτικές συμβουλές Παραγωγή λαχανικών στην αυλή του σχολείου - Πρακτικές συμβουλές Εργαστήριο Λαχανοκομίας Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ Επιμορφωτικό σεμινάριο:«καλλιεργώ στην πόλη μου, στο σχολείο μου» Σάββατο 31/10/2015 Περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 23 1.1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ... 23 1.1.1. Γενικά - Εξάπλωση... 23 1.1.2. Πλεονεκτήματα των σιτηρών... 25 1.2. ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία)

2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία) Πριν ξεκινήσεις 1. Επέλεξε το χώρο (νερό, καλό έδαφος) 2. Επέλεξε τα μέσα (ποτιστικό, σύγχρονα εργαλεία) 3. Ξέχασε κατ αρχήν ευαίσθητα και σπάνια φυτά. Πρώτα περπάτα σε γνωστά μονοπάτια και σ αυτό που

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα

Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα Εισήγηση : Αικατερίνη Καλαϊτζίδου Τεχνολόγος Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας Μελισσοκομία στην Ε.Ε Στοιχεία Μελιού Ετήσια Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ νηπιαγωγοί: Αγγελική Ντέρτη Γιώτα Σταυροπούλου Αριθμός νηπίων: 17 Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Στο νηπιαγωγείο μας κάναμε μια

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr

Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr 29/10/2013 Η λίπανση των καλλιεργειών αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα της γεωργικής πρακτικής. Τα λιπάσματα, οργανικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα: Δυνατότητες και προοπτικές του επαγγέλματος που θέλω να ακολουθήσω μέσα από το Διαδίκτυο

Πρόγραμμα: Δυνατότητες και προοπτικές του επαγγέλματος που θέλω να ακολουθήσω μέσα από το Διαδίκτυο Επάγγελμα: Αγρότης Συμμετέχει το τμήμα πρακτικής του τομέα Γεωπονίας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Βαγγέλης Μακρής ΠΕ1812 Πρόγραμμα: Δυνατότητες και προοπτικές του επαγγέλματος που θέλω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας. Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης

ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας. Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης Η εκμετάλλευση του λιγνίτη Ο λιγνίτης αποτελεί την κατεξοχήν ενεργειακή πρώτη ύλη της Ελλάδας και τη βάση των αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Ε. Β Αθήνας, με θέμα το σχολικό κήπο Πετρίδου Βαρβάρα,

Τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Ε. Β Αθήνας, με θέμα το σχολικό κήπο Πετρίδου Βαρβάρα, «Ο σχολικός κήπος μέσα από ένα πρόγραμμα Π.Ε.: Κομποστοποίηση-Κατασκευή βραχόκηπου» Παρασκευή 2 Μαΐου 2014,Π.Ε. & Δ.Ε. Β Αθήνας Τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Ε. Β Αθήνας, με θέμα το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιότοπος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Περιβαλλοντική οργάνωση για τη διατήρηση της άγριας ζωής και την ορθή διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων& του φυσικού περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Δρ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Δρ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Δρ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Αειφόρος αγροτική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η Αγροδασοπονία στα Πλαίσια της Νέας ΚΑΠ 2014 2020 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2014 Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια και διατροφή Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Βιολογική καλλιέργεια και διατροφή Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Βιολογική καλλιέργεια και διατροφή Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Η ποιότητα της τροφής που καταλήγει στο πιάτο μας σχετίζεται με το περιβάλλον, την καλλιέργεια της γης και τον τρόπο παραγωγής της. Πολύς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ. Αναστάσιος Ι. Κώτσιρας Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Λαχανοκομίας. ΤΕΙ Πελοποννήσου Εργαστήριο Λαχανοκομίας

ΑΣΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ. Αναστάσιος Ι. Κώτσιρας Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Λαχανοκομίας. ΤΕΙ Πελοποννήσου Εργαστήριο Λαχανοκομίας ΑΣΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ Αναστάσιος Ι. Κώτσιρας Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Λαχανοκομίας Προβλήματα Αστικών Περιοχών Υπερπληθυσμός Ρύπανση Κυκλοφοριακή συμφόρηση Έλλειψη χώρων πρασίνου Μείωση της γεωργικής

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Πράσινα Δώματα. Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος. Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Πράσινα Δώματα Δήμος Ρόδου Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος Παρουσίαση στο 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Ποθητός Σταματιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση).

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση). Λίπανση της Ελιάς Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί».

Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί». Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μ. Μηλιάς Σχ. Έτος: 2006 2007 Υπεύθυνες προγράμματος: Τζιάτζιου Χριστίνα Βασιλειάδου Γεωργία 1 Στέφος Γιώργος Κουτλουμπάσης

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο ΚΠΕ Λαυρίου «Μεθοδολογία & Τεχνικές στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης» σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αντολικής Αττικής

Σεμινάριο ΚΠΕ Λαυρίου «Μεθοδολογία & Τεχνικές στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης» σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αντολικής Αττικής Σεμινάριο ΚΠΕ Λαυρίου «Μεθοδολογία & Τεχνικές στην υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης» σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Αντολικής Αττικής & Δ.Δ.Ε. Β Αθήνας Χάρτες εννοιών, Καταιγισμός Ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013-2014 Μελετώντας την ανάπτυξη διαφορετικών φυτών καθώς και την αντοχή τους χωρίς νερό Ποια φυτά θα μελετήσουμε; Στο πείραμα αυτό θα μελετήσουμε: Τις φακές Το καλαμπόκι Τη φασολιά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών Καταγωγή του φυτού Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ΞΗΡΙΚΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΗ ΞΗΡΙΚΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΗ Εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση 73.000 Σιτηρά Σίτος μαλακός 87.000 30.450 ξ.β. ξ.β. 0,35 ξ.β. Σίτος

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική Γεωργία Βασικές Αρχές, Προβλήματα και Προοπτικές AGROTICA 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Βιολογική Γεωργία Βασικές Αρχές, Προβλήματα και Προοπτικές AGROTICA 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Βιολογική Γεωργία Βασικές Αρχές, Προβλήματα και Προοπτικές Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης AGROTICA 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 1.Σημερινή κατάσταση 2.Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: Ο ελαιώνας ως οικοσύστημα: φυτά, πτηνά, θηλαστικά

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: Ο ελαιώνας ως οικοσύστημα: φυτά, πτηνά, θηλαστικά 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: Ο ελαιώνας ως οικοσύστημα: φυτά, πτηνά, θηλαστικά Στάδια Προγράμματος Καθορισμός Θέματος Ομάδων εργασίας Συλλογή υλικού σχετικού με το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Ενότητα 7 η : Εγκατάσταση Καλλιέργειας. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκοντες: Τμήμα: Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Ενότητα 7 η : Εγκατάσταση Καλλιέργειας. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκοντες: Τμήμα: Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ Ενότητα 7 η : Εγκατάσταση Καλλιέργειας Τμήμα: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκοντες: Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ Εγκατάσταση νέας λαχανοκομικής καλλιέργειας Απευθείας σπορά Μεταφύτευση σποροφύτων

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Βοιωτίας. Οικονομικό έτος 2012 ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΕΔΙΝΗ ΖΩΝΗ

Ν. Βοιωτίας. Οικονομικό έτος 2012 ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΕΔΙΝΗ ΖΩΝΗ Ν. Βοιωτίας ΠΕΔΙΝΗ ΗΜΙΟΡΕΙΝΗ ΟΡΕΙΝΗ Μη Μη Μη Μη ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 Αραβόσιτος 14.69 38.22 42.25 33.80 25.35 2 Βρώμη - Σίκαλη 13.78 15.62 3 Κριθάρι 15.54 12.57 12.09 9.67 7.25 4 Ρύζι 46.19 5 Σιτάρι μαλακό

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304, ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία, 2 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΑΞΕΙΣ Α,Β & Γ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ 11 ΠΙΤΣΙΝΗ ΑΝΤΑ ΠΕ 17 ΤΣΑΜΙΤΑ ΣΤΑΡΟΥΛΑ ΠΕ «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γιάννης Κατσαρός ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΜΙΑ ΓΗ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΟ ΧΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ; ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Η Κύπρος είναι νησί και η θάλασσα τη χωρίζει από Ασία Ευρώπη Αφρική Χάρη στην απομόνωση εξελίχτηκαν μοναδικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας Ομάδες 1835(Γ)-1836(Γ)

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 2 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αμειψισπορά Αλληλουχία

Αμειψισπορά Αλληλουχία Βιολογική Γεωργία Αμειψισπορά Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 ** Σημειώσεις από το Βιβλίο του Ιωάννη Πολυμεράκη Αμειψισπορά Καλείται η συστηματική και προγραμματισμένη κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών

Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ)

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) Α/Α ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ / ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) 0,5 0,8 1,0 1,2 120% ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 1 ΑΒΟΚΑΝΤΟ (101) 572,58 70,00 12,50 20,00 25,00

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΣΠΡΙΑ-ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΆ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά Κατερίνα Μ. Κουκ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΘΙΑΓΕ 1 Σκοπός της ομιλίας να περιγράψω

Διαβάστε περισσότερα

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Agroeco [ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Γενικά Για τη λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος είναι απαραίτητο να τηρούνται τα εξής: Συλλέγουμε πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα από κύριους

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΓΗΣ Η ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ Η ΑΝΑ ΑΛΛΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΓΗΣ Η ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ Η ΑΝΑ ΑΛΛΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΓΗΣ Η ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ Ν. Έβρου ΟΡΕΙΝΗ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 Αραβόσιτος 14,69 38,22 15,43 38,58 12,34 30,86 9,26 23,15 2 Βρώμη - Σίκαλη 13,78 15,62 3 Κριθάρι

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό έτος 2012 ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΔΙΝΗ ΖΩΝΗ

Οικονομικό έτος 2012 ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΔΙΝΗ ΖΩΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΓΗΣ Η ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ ΠΕΔΙΝΗ Ν. Έβρου ΟΡΕΙΝΗ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 Αραβόσιτος 14,69 38,22 15,43 38,58 12,34 30,86 9,26 23,15 2 Βρώμη - Σίκαλη 13,78 15,62 3

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΜΒΟΕΙΔΩΝ - ΣΤΑΥΡΑΝΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοτική Αγροοικονομία Φρέσκια, τοπική, οργανική, εποχιακή και πλήρης τροφή. Χρήστος Βασιλικιώτης

Κοινοτική Αγροοικονομία Φρέσκια, τοπική, οργανική, εποχιακή και πλήρης τροφή. Χρήστος Βασιλικιώτης Community Supported Agriculture (CSA) Κοινοτική Αγροοικονομία Φρέσκια, τοπική, οργανική, εποχιακή και πλήρης τροφή. Χρήστος Βασιλικιώτης Μετάφραση: Γιώργος Ράικος Ο σημερινός τυπικός τρόπος Αγροτικής Καλλιέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά 2018-2019 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Έχουμε αναμμένα τα φώτα, μόνο, όταν χρειάζεται Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα,

Διαβάστε περισσότερα

(Παραγωγή σε τόνους)

(Παραγωγή σε τόνους) Ο πρωτογενής τοµέας της Π..Ε έχει να επιδείξει σηµαντικά προϊόντα στον κλάδο της φυτικής παραγωγής, όπως απεικονίζεται στους πίνακες του παραρτήµατος. Τα κυριότερα προϊόντα φυτικής παραγωγής που παράγει

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση πυρόπληκτων ελαιώνων

Διαχείριση πυρόπληκτων ελαιώνων Διαχείριση πυρόπληκτων ελαιώνων Δρ. Γ. Κουμπούρης Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου Χανίων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ζημιές από πυρκαγιά Στοιχείο Ζημιά Ενέργεια Ελαιόκαρπος Μεγάλη ή ολική στα πυρόπληκτα Μικρή

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική Γεωργία. Χλωρά Λίπανση Φυτά. Θεωρία Βιολογική Γεωργία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου 12 / 10 / 2015

Βιολογική Γεωργία. Χλωρά Λίπανση Φυτά. Θεωρία Βιολογική Γεωργία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου 12 / 10 / 2015 Βιολογική Γεωργία Χλωρά Λίπανση Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 ** Σημειώσεις από το Βιβλίο του Ιωάννη Πολυμεράκη Χλωρή λίπανση Η καλλιέργεια οποιουδήποτε φυτικού είδους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΣ Καλαμωτής. Συντελεστές: Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας

ΔΣ Καλαμωτής. Συντελεστές: Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας Φτιάχνω τον μπαξέ μου ΔΣ Καλαμωτής Συντελεστές: Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας Περιγραφή της καλής πρακτικής Η επιλογή της συγκεκριμένης πρακτικής έγινε με βάση την πολιτισμική ιδιαιτερότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Βελτίωση εδάφους - Εφαρμογή καλλιεργητικών τεχνικών με σκοπό τη βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Δ. ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ είναι οι παραγωγικές δυνάμεις ή το αποτέλεσμα των παραγωγικών δυνάμεων που υπάρχουν και δρουν στο φυσικό περιβάλλον και που για τον σημερινό άνθρωπο μπορούν,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός και οργάνωση του. 2.1 Έδαφος γεµάτο ζωή Α ΜΕΡΟΣ (70 ) 2.1.1 Η διαδικασία δηµιουργίας χούµους στο έδαφος

1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός και οργάνωση του. 2.1 Έδαφος γεµάτο ζωή Α ΜΕΡΟΣ (70 ) 2.1.1 Η διαδικασία δηµιουργίας χούµους στο έδαφος Σεµινάριο Οικολογικό περιβόλι & ανθόκηποι ταράτσας Το σεµινάριο αποτελείται από 20 µαθήµατα των 10 συναντήσεων Σύνολο: 35 εκπαιδευτικές ώρες 1 η Συνάντηση (1 ο µάθηµα) 1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

Σπορεία καλοκαιρινών λαχανικών

Σπορεία καλοκαιρινών λαχανικών 44 Σπορεία καλοκαιρινών λαχανικών Αλεξάνδρα Τσίγκου ΠΕ70 Διάρκεια 2 διδακτικές ώρες Στόχοι Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Οι μαθητές γίνονται ικανοί να αναγνωρίζουν τα εποχιακά λαχανικά και να τα

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα.

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. 1 Είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της Γης, στο υπέδαφος

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Δήμας. Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

Κ. Δήμας. Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Κ. Δήμας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ΧΟΡΤΟΔΟΤΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ (Leguminose) Ετήσια Trifolium incrntum Trifolium lexndrinum Trifolium resupintum Trifolium hirtum Trifolium

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας ΘΕΜΑ 1 ο Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα

Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα ρ. E. Καµπουράκης Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας (.Ε) Τηλ. 281 0 245851, Fax. 281 0 245873, ekab@nagref-her.gr Τι είναι η εδαφοκάλυψη Εδαφοκαλυψη είναι η µέθοδος κάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χ ρ υ σ ο ύ λ α Π α π α ϊ ω ά ν ν ο υ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δρ. Χ ρ υ σ ο ύ λ α Π α π α ϊ ω ά ν ν ο υ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δρ. Χ ρ υ σ ο ύ λ α Π α π α ϊ ω ά ν ν ο υ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ο ρ ι σ μ ο ί Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε φυσικές μεθόδους: αμειψισπορά, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά)

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές/τριες Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάμα

Μαθητές/τριες Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάμα Άννα Μιχαήλ (Συντονίστρια Εκπαιδευτικός Περιβαλλοντικής Πολιτικής του σχολείου) Μαθητές/τριες Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάμα Εισαγωγή: Στα πλαίσια εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης

ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης ασογεωργικά συστήµατα: Παράδοση και νέες προοπτικές ανάπτυξης και διαχείρισης της γεωργικής γης Κ. Μαντζανάς Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας Σχολή ασολογίας και Φ. Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 1 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ) 611/2014

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Οι καλλιεργητικές εργασίες του εδάφους που πρέπει να προηγούνται της εγκατάστασης των δενδρυλλίων είναι οι εξής:

Οι καλλιεργητικές εργασίες του εδάφους που πρέπει να προηγούνται της εγκατάστασης των δενδρυλλίων είναι οι εξής: Διαχείριση εδάφους Επιλογή κατάλληλης θέσης για την εγκατάσταση νέων ελαιώνων Για την εγκατάσταση νέων ελαιώνων πρέπει να επιλέγεται η κατάλληλη θέση για την καλή ανάπτυξη και καρποφορία των δέντρων, την

Διαβάστε περισσότερα

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ)

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02-2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΠΑΣΤΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΜΑ Α Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Απότηνστιγμήπουοάνθρωποςαπέκτησε μόνιμη κατοικία άρχισε την κατοικιδιοποίηση τωνζώωνκαιτωνφυτών. Τα πρώτα καλλιεργούμενα φυτά προήλθαν πιθανώς τυχαία από σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια.

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. ........ Tα δασογεωργικά συστήματα στην Ελλάδα καταλαμβάνουν έκταση 1.044.875 εκτ. που αντιστοιχεί στο 32% της συνολικής γεωργικής γης

Διαβάστε περισσότερα

49 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών

49 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών 49 ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Θέμα : Μέθοδοι μέτρησης ποσού φυτοφαρμάκων σε λαχανικά, φρούτα, προβλήματα που δημιουργούνται στον άνθρωπο και τρόποι περιορισμού των προβλημάτων Ειδικό Θέμα : Οι επιπτώσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, ώρα 11:00 ενδροφύτευση - Τριάδι Θέρµης ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, ώρα 18:00 ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ - Αίθουσα Τελετών Σχολή ασολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό.

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2013 Tι είναι τα ποτάμια; Τα ποτάμια είναι φυσικά ρεύματα νερού. Δημιουργούνται από το νερό των βροχών και των λιωμένων πάγων, που κατεβαίνει από πιο ψηλές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΤΙΤΛΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΡΟΜΥΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΑΘΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης

Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη; Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης Βασίλης Γκισάκης Δρ, Γεωπόνος Βιολογική Γεωργία Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. 1. Ποια από τις παρακάτω ενώσεις αποτελεί πρωτογενή ρύπο; α. το DDT β. το νιτρικό υπεροξυακετύλιο γ. το όζον δ.

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. 1. Ποια από τις παρακάτω ενώσεις αποτελεί πρωτογενή ρύπο; α. το DDT β. το νιτρικό υπεροξυακετύλιο γ. το όζον δ. 1 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Ποια από τις παρακάτω ενώσεις αποτελεί πρωτογενή ρύπο; α. το DDT β. το νιτρικό υπεροξυακετύλιο γ. το όζον δ. το βενζοπυρένιο 2. Τα οξείδια του αζώτου: α. αντιδρούν με το οξυγόνο

Διαβάστε περισσότερα

ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE

ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α ΑΣΟΓΕΩΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE Βασίλειος Π. Παπαναστάσης Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες Προγράµµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ραστηριότητες Προγράµµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ραστηριότητες Προγράµµατος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ονόµατα µελών (όνοµα οµάδας) (Ο προσωπικός µου χαιρετισµός : ) (Το σύνθηµά µας : ) (Το σήµα µας : ) ΤΟ ΑΣΟΣ 2 ΑΣΟΣ ΤΟ ΑΣΟΣ 3 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 η ΠΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΗ

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΗ Η εμφάνιση της γεωργίας στη Γη συμπίπτει με τη σταδιακή απομάκρυνση του ανθρώπου από τη νομαδική ζωή και τη μόνιμη εγκατάστασή του σε συγκεκριμένες περιοχές. Η φροντίδα για

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικές Ποικιλίες. Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία. Πηνελόπη Μπεμπέλη

Τοπικές Ποικιλίες. Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία. Πηνελόπη Μπεμπέλη Τοπικές Ποικιλίες Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία Πηνελόπη Μπεμπέλη Τοπικές Ποικιλίες (Εγχώριοι Πληθυσμοί) Είναι ετερογενείς πληθυσμοί Είναι τοπικά προσαρμοσμένοι Έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου H Γ τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης μελέτησε το θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διατηρούμε την πόλη μας καθαρή Περιφρουρούμε το Άλσος μας Προστατεύουμε το Πράσινο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Διατηρούμε την πόλη μας καθαρή Περιφρουρούμε το Άλσος μας Προστατεύουμε το Πράσινο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Τηλ.: e-mail : ΔΕΥΤΕΡΑ 30-05-2016 Δεκελείας 97 Νέα Φιλαδέλφεια Τ.Κ. 14341

Διαβάστε περισσότερα

Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα

Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα Στο δάσος υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτά: δέντρα, θάμνοι, πόες, βρύα 21 22 2.1 Δέντρα, θάμνοι, πόες Προσέγγιση των φυτών του δάσους, διαπίστωση της παρουσίας διαφορετικών φυτικών ειδών και διαχωρισμός

Διαβάστε περισσότερα