Αλέξανδρος Βερεκέτης Βιολόγος- μέλος Α.Ε.Π. «Ωρίων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αλέξανδρος Βερεκέτης Βιολόγος- μέλος Α.Ε.Π. «Ωρίων»"

Transcript

1 Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» Όψιμος σφοδρός βοβμαρδισμός (LHB): Ένα επεισόδιο του αρχέγονου ηλιακού συστήματος με μεγάλη σημασία για την εξέλιξη των πλανητών και της βιόσφαιρας. Αλέξανδρος Βερεκέτης Βιολόγος- μέλος Α.Ε.Π. «Ωρίων»

2

3 Δημιουργία του πλανητικού συστήματος Καθιερωμένο Κοσμογονικό μοντέλο

4 Το πλανητικό μας σύστημα: 4 εσωτερικοί γαιώδεις πλανήτες αποτελούμενοι κυρίως από μέταλλα, οξείδια μετάλλων και πυριτικά άλατα. 4 εξωτερικοί αέριοι γίγαντες αποτελούμενοι κυρίως από υδρογόνο, ήλιο, μεθάνιο και αμμωνία και... νάνοι πλανήτες, αστεροειδείς( κύριας ζώνης και τρωικοί), TNO s και κομήτες.

5 Οι νόμοι των Κέπλερ και Νεύτωνα ερμηνεύουν το πλανητικό σύστημα. Ακριβέστατοι υπολογισμοί τροχιών, θέσεων, εκλείψεων ή διαβάσεων ουρανίων σωμάτων κ.τ.λ. Ένα διαστημόπλοιο όπως το Cassini μετά από πολυετές ταξίδι δισ. χιλιομέτρων από τη Γη στον Κρόνο θα φτάσει στον στόχο του με καταπληκτική χωρική (με λίγα Km max διαφορά) και χρονική (με λίγες ώρες max διαφορά) ακρίβεια! Δεδομένη η Τάξη και η Κανονικότητα στο πλανητικό σύστημα. (Είναι όμως;)

6 Χαρακτηριστικά του ηλιακού μας συστήματος που πρέπει να ερμηνεύονται από μια κοσμογονική θεωρία. Συνεπίπεδες τροχιες πλανητών με επίπεδο τροχιάς παράλληλο του ισημερινού επιπέδου του Ήλιου. Τροχιές πλανητών σχεδόν κυκλικές (μικρής εκκεντρότητας) Φορά περιφοράς πλανητών αντίθετη των δεικτών του ρολογιού και να συμπίπτει με την φορά περιστροφής του Ήλιου. Φορά περιστροφής πλανητών αντίθετη των δεικτών του ρολογιού (εκτός από την Αφροδίτη και τον Ουρανό) Οι πλανητικές αποστάσεις ακολουθούν προσεγγιστικά τους εμπειρικούς νόμους Bode-Titius (και Reynau). Στους πλανήτες οφείλεται το 98% της στροφορμής του πλανητικού συστήματος, παρόλο που ως σύνολο διαθέτουν το 0.15% της μάζας του. Οι γαιόμορφοι και οι γιγάντιοι πλανήτες διαφέρουν ως προς τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά τους. Η δομή των δορυφορικών συστημάτων (κυρίως των γιγάντιων πλανητών) θυμίζει μικρογραφίες του ηλιακού συστήματος.

7 Επίσης πρέπει να ερμηνεύει: Την κατανομή των αστεροειδών της κύριας ζώνης [(ξηροί (S,..) και υγροί(c,..)] Την ύπαρξη των τρωικών αστεροειδών του Δία και του Ποσειδώνα. Την κατανομή των ουράνιων σωμάτων της ζώνης Kuiper σε τρεις διακριτές ζώνες Τις περίεργες κλίσεις των αξόνων της Αφροδίτης και του Ουρανού και Το μικρό μέγεθος των πλανητών Άρη και Ερμή.

8 Σήμερα παρατηρούμε την γένεση άστρων και πρωτοπλανητικών δίσκων σε νεφελώματα του γαλαξία μας.

9 Υπάρχουν και ορφανοί πλανήτες. Ο CFBDSIRJ είναι ο πλέον απομακρυσμένος νομάδας ή περιπλανώμενος ή διαστρικός ή ελεύθερος πλανήτης. Ο μηχανισμός δημιουργίας: βαρυτική επίδραση διερχόμενου άστρου ή αποβολή από το γονικό πλανητικό σύστημα.

10 Τα πλανητικά συστήματα που υπάρχουν σε άλλα άστρα είναι πολύ πιο άτακτα. Οι τροχιές των εξωπλανητών: 1. δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, 2.εμφανίζουν μεγάλη και αυξομειούμενη ελλειπτικότητα και 3. μεγάλοι πλανήτες (Hot Jupiter's) φαίνεται να μεταναστεύουν πλησιέστερα στο άστρο τους. Τελικά το πλανητικό μας σύστημα φαίνεται ότι αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα όσον αφορά την ευταξία και την κανονικότητά του.

11 Δημιουργία της Σελήνης Πρίν από /- 0,010 δισ. χρόνια

12 Όψιμος σφοδρός βομβαρδισμός ή Σεληνιακός κατακλυσμός Πριν από δισ. έτη Μορφολογική μελέτη κρατήρων Χρονολόγηση Σεληνιακών πετρωμάτων αποστολών Apollo και αποτυπώματα του Ο.Σ.Β. μετά από φυσικοχημική σύγκριση με γνωστά ορυκτά γήινων κρατήρων.

13 Ερμής o νεαρότερος : Η αποστολή Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging) αποκαλύπτει ότι τα αρχαιότερα εδάφη δεν ξεπερνούν τα 4.1 δισ. χρόνια. Δηλαδή η επιφάνεια του πλανήτη επανασχηματίστηκε. Ποιο τεράστιο γεγονός θα προκαλούσε το φαινόμενο της εξαφάνισης του πρωταρχικού φλοιού και μαζί τα ίχνη της αιτίας που το προκάλεσε; Ο όψιμος σφοδρός βομβαρδισμός(lhb)και εκτεταμένη ηφαιστειότητα; Η λεκάνη Caloris στον βόρειο πόλο του πλανήτη σχηματίστηκε την περίοδο του Ο.Σ.Β. και υπολογίζεται της ίδιας ηλικίας με τις θάλασσες Imbrium και Orientale της Σελήνης.

14 Και ο Άρης δέχεται τα πλήγματα του όψιμου σφοδρού βομβαρδισμού. Ο γνωστός μετεωρίτης του Άρη ALH84001 ηλικίας 4.5 δισ. ετών φέρει ίχνη σημαντικού πλήγματος που συνέβη πριν από 3.9 δισ. χρόνια, δηλαδή την εποχή του Ο.Σ.Β.(Η φήμη του μετεωρίτη οφείλεται στην επιστημονική διαμάχη που είχε ξεσπάσει σε σχέση με το αν περιέχει ίχνη αρχαίας ζωής ( νανοβακτήρια) από τον Άρη) Η λεκάνη Ελλάς (Hellas) του πλανήτη θεωρείται πλήγμα πρόσκρουσης της εποχής του Ο.Σ.Β. Διαστάσεις: 2300 Km μέγιστο μήκος και 7152 m βάθος κάτω από το μέσο επίπεδο της Αρειανής επιφάνειας. Περισσότεροι από 6400 κρατήρες με δ>20 Km δημιουργήθηκαν πριν από ~3.9 δισ. έτη (Kring & Cohen University of Arizona 2001)

15 Vesta (Εστία): Η σχετική παρουσία του πτητικού στοιχείου Ar από πληθώρα μετεωριτών (κάτω αριστερά: Diogenite 1cm- Τυνησία) μας πληροφορεί ότι ο αστεροειδής δέχθηκε πριν από ~4 δισ.έτη τον ίδιο κατακλυσμιαίο βομβαρδισμό παρότι κατοικούν σε διαφορετικές γειτονιές του πλανητικού συστήματος.

16 Υπάρχουν κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη ηλικίας 3.9 δισ.ετών; ΟΧΙ. Στον πλανήτη μας ο αρχαιότερος κρατήρας είναι ηλικίας 2,023 δις ετών (Vredefort, South Africa). Οι ενδογενείς ( τεκτονική δραστηριότητα) και εξωγενείς ( αποσάθρωση, διάβρωση, απόθεση) δυνάμεις καταστρέφουν ή καμουφλάρουν την αρχική τους μορφολογία.

17 Μπορεί τα ίχνη να έχουν σβηστεί τα ίχνη αλλά υπολογίζεται ότι : Η Γη έχει γίνει στόχος περίπου 10 φορές περισσότερων διαστημικών αντικειμένων από ό,τι η Σελήνη. Στην ιστορία της Γης έχουν σχηματιστεί περισσότεροι από κρατήρες πρόσκρουσης με διάμετρο μεταξύ Km.

18 Προσομοιώσεις κρατήρων( a) και επιδράσεων των προσκρούσεων πλανητοειδών και μετεωριτών ( b) στην αρχέγονη Γη.

19 Με τη ζωή τι γίνεται; πρωταρχικά μόρια(αναγωγική ατμόσφαιρα) δομικά μόρια μακρομόρια συσσωματώματα (χημική εξέλιξη)??? Αυτοοργάνωση, Αυτοαναπαραγωγή,Αυτορύθμιση πρώτα ετερότροφα ή χημειοαυτότροφα προκαρυωτικά κύτταρα (βιολογική εξέλιξη) σύγχρονη μεταφορά ηλεκτρονίωνφωτοσύνθεση - αυτότροφα προκαρυωτικά κύτταρα οξειδωτική ατμόσφαιρα ευκαρυωτικά κύτταρα πολυκύτταροι οργανισμοί Σι τι είδους γήινο περιβάλλον λαμβάνει χώρα ο κατακλυσμιαίος βομβαρδισμός; πύρινη κόλαση (Αδαία περίοδος!) ή δροσερή πρώιμη Γη;

20 Στην ιστορία της βιολογικής όσο και της γεωλογικής εξέλιξης του πλανήτη μας έχει πια εγκατασταθεί και ο όψιμος σφοδρός βομβαρδισμός.

21 20 κρύσταλλοι ζιρκονίου (SiZrO4) από 100αδες κιλά πετρώματος άλλαξαν τον τρόπο που βλέπαμε τις πρώτες «στιγμές» του πλανήτη μας. Το πρώτο κλίμα της γης παραπέμπει περισσότερο σε σάουνα παρά σε πύρινη κόλαση! Συνεπώς στην Γη υπήρχε υγρό νερό 4.4 δισ. χρόνια πριν!!(john W. Valley)

22 Μπορεί τα ίχνη των κρατήρων πρόσκρουσης να σβήστηκαν από την επιφάνεια του πλανήτη αλλά οι ανθεκτικοί κρύσταλλοι ζιρκονίου κράτησαν τα σημάδια του Ο.Σ.Β. που συνέβη πριν από 3,9 δις χρόνια αλλά και για την δροσερή πρώιμη Γη.

23 Με τη ζωή τι γίνεται; 1. Είχε δημιουργηθεί ζωή αλλά με τον Ο.Σ.Β. η Γη αποστειρώνεται; 2. Η ζωή δημιουργείται από υλικά που φτάνουν κατά τον Ο.Σ.Β στα υδροθερμικά φρεάτια των κρατήρων που δημιούργησαν οι αστεροειδείς; 3. Υπήρχε κάποιου είδους ζωή πριν από την περίοδο του Ο.Σ.Β. αλλά κάποιοι μικροοργανισμοί ανθεκτικοί (sulfologus..) στα πολύ θερμά και πλούσια σε νερό περιβάλλοντα να επιβιώσαν ακόμη και να διασκορπίστηκαν κατά τον Ο.Σ.Β στο ηλιακό σύστημα και να συνέχισαν αλλού το εξελικτικό ταξίδι τους;(σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο της Nasa, Texas 2008) Χρειάζεται περισσότερη έρευνα

24 Ποια είναι η προέλευση του Γήινου νερού; *(D2O/H2O*10^-6) Υγρή επαύξηση; Το νερό περιέχεται στα πλανητοειδή (π.χ.ένυδρα πυριτικά άλατα-30gr ολιβίνη απορροφούν μέχρι 0,3 ml H2O). Όμως D/Hωκεανών=1/6 D/H* πλανητικού δίσκου) Michael Drake LPL Arizona Από τους μακρινούς κομήτες; Ο λόγος D2O/H2O διαφορετικός στο νερό των κομητών (D/H=310) και των ωκεανών (D/H=160). Υπολογίζεται ότι μόνο το 5% του νερού προέρχεται από τους κομήτες του Σεληνιακού κατακλυσμού (Κ. Τσιγάνης κ.α.) Από τους κοντινούς μας ανθρακούχους χονδρίτες; Η Γη σχημάτισε τους σημερινούς ωκεανούς από την ζώνη των αστεροειδών και με τον Ο.Σ.Β;(Cchondrites D/H= !!) Morbideli et.al.2009 και Haas) ή Από μία σπάνια σύγκρουση; Στο τέλος της δημιουργίας της Γης (ένα σώμα στο μέγεθος της Σελήνης αλλά ένυδρο (κατά 80%) πέφτει στη επιφάνεια και αρκεί για να δώσει την ποσότητα του νερού που έχει τώρα. Όχι όμως πριν τα πρώτα 100 εκ. χρόνια.(κ.τσιγάνης κ.α.) Εξαιρετικά τυχεροί!!!!!!!!!!

25 Πώς δύο σώματα από διαφορετικά σημεία του ηλιακού συστήματος περιέχουν το ίδιο είδος νερού; Η απάντηση των Morbidelli και Τσιγάνη: Το ηλιακό σύστημα διασυνδέεται εξ ολοκλήρου και έτσι πρέπει να το μελετάμε. Η δύναμη που συνδέει τους πλανήτες είναι η βαρύτητα (βαρυτική αλληλεπίδραση). Στην αρχή σχηματίζονται κατά την επαύξηση (accretion) 50 πλανητικά έμβρυα που συγκρούονται για να σχηματίσουν μεγαλύτερους πλανήτες. Κοντά στον ήλιο το περιβάλλον είναι θερμό για να περιέχουν παγιδευμένο νερό ενώ στο 370 *10^6 Km είναι αρκετά ψυχρό για να σχηματιστούν πετρώματα με παγιδευμένο νερό. Η Γη σχηματίζεται στην πολύ θερμή περιοχή, όπου φυσιολογικά δεν υπάρχει νερό (Στεγνή Γη). Ο Δίας (300 ΜΓη) σχηματίζεται πρώτος, μεταναστεύει στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα και διαταράσσει τις τροχιές των πλανητικών εμβρύων που κινούνται ακανόνιστα και έτσι ανακατεύονται (Grand Tack). Από τις συγκρούσεις στεγνών και υγρών πλανητικών εμβρύων η Γη αποκτά νερό από την ζώνη των αστεροειδών στα πρώτα 100 εκ. χρόνια αλλά και αργότερα κατά τον Ο.Σ.Β. Και ο Ο.Σ.Β.; Γιατί συμβαίνει με καθυστέρηση εκ. ετών; Ο Δίας πώς και γιατί βρίσκεται στην σημερινή του θέση; Μαζί με τον Δια εισβάλλουν: το Χάος με τους νόμους του και οι συντονισμοί!!!!!

26 Οι συντονισμοί προβάλλουν χαρακτηριστικά στο αστρονομικό αίνιγμα των κενών Kirkwood στη ζώνη των αστεροειδών,ο πλανήτης Δίας και.η σκούπα του Άρη. Εάν ένα σώμα πρόκειται να περιστραφεί γύρω από τον ήλιο σε ένα από αυτά τα κενά(gap), τότε η περίοδος της τροχιάς του θα συντονίζεται με αυτή του Δία. Συμπέρασμα: ο συντονισμός με τον πλανήτη Δία διαταράσσει οποιοδήποτε σώμα βρεθεί σε αυτές τις τροχιές και προκαλεί αστάθεια. που απομακρύνει τα σώματα (βαρυτική κλωτσιά) σε αποστάσεις που σταματά ο συντονισμός. Πράγματι η εκκεντρότητα της τροχιάς του θα μπορούσε να αλλάξει απότομα και εντελώς τυχαία (Δυναμικό χάος). Ένας αστεροειδής με εκκεντρότητα >0,3 συναντιέται συχνά με την τροχιά του Άρη. Αναπόφευκτα θα βρεθεί πολύ κοντά του και θα εκσφενδονιστεί σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά. Το σύμπλεγμα (Concentration) Χίλντα; Απουσία χάους στο συντονισμό 3:2. Χωρίς το χάος δεν υπάρχει αιτία να αυξηθούν οι εκκεντρότητες των τροχιών, οπότε δεν μπορεί ο Άρης να τις σκουπίσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο συντονισμός 3:2 να συμπεριφέρεται όπως ο συντονισμός 3:1 ή 2:1. Οι τρωικοί αστεροειδείς βρίσκονται στα σημεία Lagrange σε συντονισμό 1:1 με τον Δία.

27 3:1: Ένας καλά μελετημένος συντονισμός Μια τομή Poincare για έναν αστεροειδή σε συντονισμό 3:1 με τον Δία, έχει δύο ξεχωριστές χαοτικές ζώνες που εξηγούν τις εξάρσεις της εκκεντρότητας. Η εκκεντρότητα της τροχιάς ενός αστεροειδούς στον ίδιο συντονισμό. Οι οξείες κορυφές αντιστοιχούν σε ξαφνικές μεγάλες μεταβολές εκκεντρότητας (>0,3). Στις αντίστοιχες χρονικές στιγμές είναι πιθανόν να δεχτεί βαρυτική κλωτσιά από τον Άρη.

28 Ο συντονισμός 2:1 και η μεταβολή της εκκεντρότητας.

29 Κατανομή των αστεροειδών και τροχιές κάποιων ομάδων.

30 Η βαρυτική κλωτσιά και η επιτάχυνση των διαστημοπλοίων.

31 Το μοντέλο της Νίκαιας. Alessandro Morbidelli (Γαλλία), Κλεομένης Τσιγάνης (Ελλάδα ΑΠΘ), Rodney Gomez(Βραζιλία) και Hal Levison (ΗΠΑ): νέφος πλανητοειδών βαρυτική αλληλεπίδραση 4 πλανητών O τροχιακός συντονισμός Δία Κρόνου 2:1.Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας Οι τροχιές αυξάνουν εκκεντρότητα (ελλειπτικές) Επηρεάζονται οι τροχιές Ουρανού και Ποσειδώνα που ωθούνται προς τα έξω και οι τροχιές τους συναντούν το νέφος των πλανητοειδών. (2 ταύροι σε υαλοπωλείο) Ο Ποσειδώνας επηρεάζεται περισσότερο και διπλασιάζεται η ακτίνα τροχιάς (γίνεται ο εξώτατος πλανήτης) οι πλανητοειδείς διασκορπίζονται σε όλο το πλανητικό σύστημα (Ο.Σ.Β.) ή εκσφενδονίζονται από αυτό Το νέφος των πλανητοειδών διαλύεται και ότι απομένει δημιουργεί των ζώνη Kuiper.

32 Η αιτία της σφοδρής και αργοπορημένης αλλά και αιφνίδιας κοσμικής καταιγίδας I. Το πλανητικό σύστημα πριν τον τροχιακό συντονισμό Δία- Κρόνου II. Οι πλανητοειδείς διασκορπίζονται στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα Επηρεάζονται οι τροχιές Ουρανού και Ποσειδώνα- Όψιμος σφοδρός Βομβαρδισμός. III. Το πλανητικό σύστημα μετά τον διασκορπισμό και την αποβολή των πλανητοειδών.

33 Γιατί η ΜΆρη=1/10 ΜΓης ; O Brad Hansen προκειμένου να ερμηνεύσει το μικρό μέγεθος των πλανητών Άρη και Ερμή προτείνει ότι οι γαιώδεις πλανήτες σχηματίστηκαν από ένα δίσκο ύλης του προηλιακού νεφελώματος πλάτους 0,3 A.U..Η Γη και η Αφροδίτη σχηματίστηκαν στην κεντρική περιοχή του δίσκου, ενώ στην περιοχή του εσωτερικού χείλους σχηματίστηκε ο Ερμής και στην περιοχή του εξωτερικού χείλους ο Άρης. Γιατί όμως σχηματίζεται αυτός ο δίσκος;

34 Ενσωμάτωση της υπόθεσης Hansen στο μοντέλο της Νίκαιας. Ο Δίας σχηματίζεται πριν από τον Κρόνο και μεταναστεύει προς τον Ήλιο φτάνοντας σε απόσταση 1,5 A.U.(στην σημερινή θέση του Άρη).(Grand Tack). Κατά την διαδρομή του προς τον Ήλιο «παραμέρισε» την ύλη που συναντούσε και σχηματίζεται ο δίσκος του Hansen. Μόλις σχηματίστηκε ο Κρόνος, μεταναστεύει προς τον Ήλιο. Λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης η τροχιά του Δία αλλάζει ξανά και τελικά σταθεροποιείται στις 5,2 A.U. Πέρα από την ζώνη των αστεροειδών. Ας θυμηθούμε την συζήτηση για την προέλευση του νερού της Γης.

35 Grand Tack & Nice Model

36 Τι εξηγεί το μοντέλο της Νίκαιας εκτός από τον Ο.Σ.Β.; Την κατανομή των ξηρών και υγρών αστεροειδών, τον σχηματισμό των τρωικών αστεροειδών(!!), τα 3 διακριτά σμήνη της ζώνης του Kuiper, το σχηματισμό των γαιωδών πλανητών και γιατί όχι τις σχετικές μάζες Ουρανού Ποσειδώνα ή τις κλίσεις των αξόνων περιστροφής Αφροδίτης κ Ουρανού.

37 Ο 5ος πλανήτης Οι πλανητολόγοι δυσκολεύονταν να διαμορφώσουν ένα μοντέλο πλανητικού συστήματος που θα έχει τελικά την εικόνα του σημερινού ηλιακού συστήματος Αιτία; τα φαινόμενα που προκάλεσαν τον Ο.Σ.Β. προκαλούσαν μια παρατεταμένη αλλαγή της τροχιάς του Δία, μετέδιδαν μεγάλη ποσότητα ορμής στους γήινους πλανήτες αυξάνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων μεταξύ τους ή ακόμα ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αποβάλλονταν από το ηλιακό σύστημα. Ο David Nesvorny (South West Research Institute Texas) πρόσθεσε έναν ακόμα μεγάλο πλανήτη και όλα λειτουργούσαν σωστά. Η τροχιά του Δία μεταβαλλόταν γρήγορα χωρίς να αποσταθεροποιεί το σύστημα των 4 εσωτερικών πλανητών. Ο Πλανήτης V, λόγω της αλληλεπίδρασης με τον Δία, αποβαλλόταν γρήγορα και το ηλιακό σύστημα τελικά σταθεροποιείτο. Ας θυμηθούμε τους αδέσποτους πλανήτες.

38 Το ψηφιακό πλανητάριο.. Ο γεωφυσικός Michael Ghil (Ecole Normale Superieur, Paris) ασχολείται με τη μελέτη της σταθερότητας του Ηλιακού Συστήματος μέσω προσομοιώσεων. Οι πλανήτες φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους για 10αδες εκ. έτη με υποδειγματική περιοδικότητα. Ξαφνικά όμως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Οι αλλαγές οφείλονται στο χάος. Χαρακτηριστικό των χαοτικών δυναμικών συστημάτων είναι πώς μια μικρή αλλαγή στις αρχικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες αλλαγές στο αποτέλεσμα. (Αν η μόνη συνέπεια ήταν έλλειψη προβλεψιμότητας της θέσης των πλανητών, δεν υπάρχει τόσος μεγάλος λόγος ανησυχίας) Όμως.. Η χαοτική φύση του Ηλιακού Συστήματος μπορεί να προκαλέσει «καταιγίδες» εκτροχιασμένων αστεροειδών. Εικάζεται πως ο αστεροειδής που σηματοδότησε το τέλος των δεινοσαύρων προήλθε από παρόμοια διαδικασία. (M. Ghil, Ferenc Varadi- Bruce Runnegar California University Nasa U.S.A).

39 Βρισκόμαστε εδώ γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι και όχι γιατί τα θηλαστικά επικράτησαν στον μεταξύ τους συναγωνισμό (Στέφεν Τζέϊ Γκούλντ). Πράγματι τα είδη δεν πρέπει να είναι μόνο επιτυχώς προσαρμοσμένα με το περιβάλλον, πρέπει επίσης να είναι και τυχερά (Μια εξωγήινη πρόσπτωση, Αλβαρέζ και Αζάρο). 1 Chicxulub Yukatan 66 MY d=250km 2 Barringer Arizona 50000y d= 1.186Km 3 Manicouagan (Quebec) 215 My d=100 Km 4 Clearwater lake 290 My d=36 km

40 Τ άστρα δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους. Για αυτούς που ταξιδεύουν τα άστρα είναι οδηγοί. Για άλλους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μικρά φωτάκια. Για εκείνους όμως που είναι σοφοί, τα άστρα είναι προβλήματα. «Ο Μικρός Πρίγκηπας» Αντουάν ντε Σαιντ - Εξυπερύ

41 Βιβλιογραφία Το Πλανητικό Σύστημα Κλεομένης Τσιγάνης Παίζει ο Θεός ζάρια? Η επιστήμη του χάους IAN STEWART, Κεφάλαιο 12: Επιστροφή στον Υπερίωνα. Χάος και ηλιακό σύστημα -Δρ. Άγγελος Βορβολάκος, Περισκόπιο της επιστήμης, τεύχος 297/8/2005 (σελ.12-21) Κοσμικός βομβαρδισμός και εξέλιξη του αρχέγονου ηλιακού συστήματος-σπύρος Κωνσταντογιάννης Msc, Περισκόπιο της επιστήμης, τεύχος 371/2/2013 (σελ ) Η δροσερή, πρώιμη Γη, John W. Valley, Scientific American, τεύχος Δεκεβρίου 2005 σελ Αστεροειδείς & ζωή- Γεωργία Δουρίδα Γεωλόγος, Περισκόπιο της επιστήμης, τεύχος 303/4/2006 (σελ.10-21) Λεξικό Αστρονομίας Κων. Μαυρομμάτη Κοσμικές διαδρομές, Χρίστος Γούδης. Από το διαδύκτιο Simone Marchi: 1. Ancient Earth, fire from above fire from below, 2. Mercury the younger, 3.Vesta s bombardment hot and heavy. Wikipedia: Caloris basin, Hellas crater, The Late Heavy Bombardment, Impact crater,nice Model, Planet Nine Disruption and reaccretion of midsized moons during an outer solar system Late Heavy Bombardment-N. Movschovitz, F. Nimmo, D.G. Corycansky, E. Ausphaug, J. M. Owen. Geophysical Research Letters vol.42,issue 2, 28 Jan 2015 p

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Κλεομένης Τσιγάνης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Κλεομένης Τσιγάνης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Κλεομένης Τσιγάνης Σεμινάριο στα πλαίσια του Μαθήματος Εισαγωγή στην Αστρονομία (τμ. Λ. Βλάχου), Νοέμβριος 2009 Εξερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος: σύγχρονες απόψεις

Δυναμική Εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος: σύγχρονες απόψεις Δυναμική Εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος: σύγχρονες απόψεις Κλεομένης Τσιγάνης Σεμινάριο του Τμήματος Φυσικής, 17/3/2010, Α31 Περίληψη Περιγραφή του Ηλιακού Συστήματος (ΗΣ) Δυναμική του ΗΣ για t > -3.8

Διαβάστε περισσότερα

NEWTON. Kepler. Galileo

NEWTON. Kepler. Galileo Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Φυσικής ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ! Κλεοµένης Τσιγάνης ΚύκλοςενηµερωτικώνδιαλέξεωνγιατουςΦοιτητέςκαιΦοιτήτριεςµετίτλο: «Έρευνα στο Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km Το Ηλιακό Σύστημα Ήλιος Αστέρας (G2V) με Ζ=0.012 Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km Μέση απόσταση: 1 AU = 1.496 x 108 km Τροχιές των πλανητών Οι νόμοι του Kepler: Ελλειπτικές τροχιές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Μέρος 8ο (Πλανήτες) Ν. Στεργιούλας ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Γη Άρης Αφροδίτη Ερμής Πλούτωνας ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Δίας Κρόνος Ουρανός Γη Ποσειδώνας Πλούτωνας ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Ήλιος Γη Δίας Πλούτωνας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων.

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων. ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως ηλιακό σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκροτούνται σε τροχιά γύρω του χάρης στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη σε ένα γιγάντιο μοριακό νέφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ

ΜΙΚΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΜΙΚΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ Ιωάννη. Χατζηδηµητρίου Καθηγητή του Φυσικού Τµήµατος του Α.Π.Θ. 1. Το εσωτερικό Ηλιακό Σύστηµα. Η ζώνη των αστεροειδών Η ζώνη των αστεροειδών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM Μάθημα 2 Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος 2 Ένα μοντέλο του Ηλιακού μας Συστήματος Εισαγωγή Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Αποκρυπτογραφώντας την τροχιακή και φασματική κατανομή των αστεροειδών. Κλεομένης Τσιγάνης

Αποκρυπτογραφώντας την τροχιακή και φασματική κατανομή των αστεροειδών. Κλεομένης Τσιγάνης Αποκρυπτογραφώντας την τροχιακή και φασματική κατανομή των αστεροειδών Κλεομένης Τσιγάνης Σεμινάριο στα πλαίσια του μαθήματος ΠΕΔΠ, 11/1/2012 Περίληψη ομιλίας Βασικοί πληθυσμοί μικρών πλανητών στο ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος;

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Μαγνητικό πεδίο. Κρατήρες. Ο πρώτος άνθρωπος που πήγε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ηλιακό ή πλανητικό μας σύστημα αποτελείται από: τον Ήλιο, που συγκεντρώνει το 99,87% της συνολικής μάζας του, τους 9 μεγάλους πλανήτες, που συγκεντρώνουν το υπόλοιπο 0,1299

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ. Το Ηλιακό Σύστημα. Το ηλιακό σύστημα δημιουργήθηκε από την κατάρρευση ενός τεράστιου μοριακού νέφους

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:.

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Φύλλο Εργασίας Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Δραστηριότητα 1: Προβολή βίντεο (3 λεπτά) Δραστηριότητα 2: Ερωτήματα μαθητών (2 λεπτά) Να διατυπώσετε τα ερωτήματα σας με βάση την

Διαβάστε περισσότερα

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;;

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Ο ουρανός από πάνω μας : Η ανάλυση Όποιος έχει βρεθεί μακριά από τα φώτα της πόλης κοιτώντας τον νυχτερινό ουρανό αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ 1. Η Σελήνη μας είναι ο πέμπτος σε μέγεθος δορυφόρος του Ηλιακού μας συστήματος (εικόνα 1) μετά από τον Γανυμήδη (Δίας), τον Τιτάνα (Κρόνος), την Καλλιστώ (Δίας) και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ Η κίνηση των πλανητών είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης 2 κινήσεων: μίας περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η περίοδος της οποίας μας δίνει το έτος κάθε πλανήτη, και πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2018 4 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Θεωρητική Εξέταση 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2018 4 η φάση Θεωρητική Εξέταση 1 Παρακαλούμε, διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Οι τέσσερις εσωτερικοί πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση):

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση): 1 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας για µαθητές Δηµοτικού 1. Το διαστηµικό τηλεσκόπιο Χάµπλ (Hubble) πήρε πρόσφατα αυτή την φωτογραφία όπου µπορείτε να διακρίνετε ένα «χαµογελαστό πρόσωπο».

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ Αν υποθέσουμε ότι ο Ήλιος αναπαριστάται με σφαίρα (μεγέθους) διαμέτρου 10 cm, τότε η Γη τοποθετείται περίπου 11 μέτρα μακριά και έχει μέγεθος μόλις 1 mm (χιλιοστό). Ο Ερμής και η Αφροδίτη

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Το Ηλιακό Σύστημα. Ήλιος Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του Ηλιακού μας Συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χμ. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Το χρώμα της Αφροδίτη είναι κίτρινο προς κόκκινο. Το μέγεθός της είναι 9,38-10 χλ. Η απόσταση από τη γη είναι 41.400.000 χλ. Δεν είναι αρκετή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Εισαγωγή Η πιο κάτω παρουσίαση είναι η αρχή του δρόµου στη µακριά λεωφόρο της γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική του Ηλιακού Συστήματος

Δυναμική του Ηλιακού Συστήματος Δυναμική του Ηλιακού Συστήματος Μάθημα 7 ο Συντονισμοί και Χάος Μη γραμμική περιγραφή συντονισμών Χάος και ευστάθεια σε βάθος χρόνου Βασικοί τύποι συντονισμών στο ΗΣ Ευστάθεια του ηλιακού συστήματος Οι

Διαβάστε περισσότερα

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία:

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία: Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος:2015-16 Ερευνητική εργασία: Διάστημα ΑΣΤΕΡΙΑ Τα αστέρια ειναι : Κυρίως ήλιοι άλλων

Διαβάστε περισσότερα

από τη μάζα του Ήλιου μετατρέπονται σε 650 εκατομμύρια τόνους ηλίου που συνεχίζουν να αποτελούν μάζα του Ήλιου. Από τη διαφορά αυτή 4,6 εκατομμύρια τό

από τη μάζα του Ήλιου μετατρέπονται σε 650 εκατομμύρια τόνους ηλίου που συνεχίζουν να αποτελούν μάζα του Ήλιου. Από τη διαφορά αυτή 4,6 εκατομμύρια τό Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να ταξιδεύει μακριά, να γνωρίζει νέους τόπους και να κατακτά όλο και πιο μακρινούς ορίζοντες. Το ταξίδι στο διάστημα ήταν πάντα μια μακρινή μεν, αλλά μεγάλη του επιθυμία και η εξερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα Αφορμή για την επιλογή του θέματος υπήρξε η ενότητα «Το ηλιακό μας σύστημα» του κεφαλαίου «Μαθαίνουμε για τη Γη» από το μάθημα της Γεωγραφίας. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ 24.11.2005 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ MILANKOVITCH

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ 24.11.2005 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ MILANKOVITCH TZΕΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Μ. 3507 ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ 24.11.2005 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ MILANKOVITCH Όλοι γνωρίζουμε ότι η εναλλαγή των 4 εποχών οφείλεται στην κλίση που παρουσιάζει ο άξονας περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τα μέλη του Ομίλου: ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΟΓΛΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΙΑΠΑΝΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΡΙΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 1. Αστρική μέρα ονομάζουμε: (α) τον χρόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση ενός αστέρα (β) τον χρόνο περιστροφής ενός αστέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα

Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα Ηλιακό σύστημα Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ίδιο από τη Γη. Τα δύο σηµεία που έχουν ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο Δυναμική εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος

Κεφάλαιο 4ο Δυναμική εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος Κεφάλαιο 4ο Δυναμική εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος Με βάση τα φαινόμενα που αναλύσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, είμαστε πλέον σε θέση να περιγράψουμε τη δυναμική συμπεριφορά του Ηλιακού Συστήματος, το

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Υπεύθυνη: Αποστολία Γαλάνη, Επ.Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ Συνεπικούρηση: Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Δρ., ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ

Επιστημονική Υπεύθυνη: Αποστολία Γαλάνη, Επ.Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ Συνεπικούρηση: Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Δρ., ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ Επιστημονική Υπεύθυνη: Αποστολία Γαλάνη, Επ.Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ Συνεπικούρηση: Κωνσταντίνα Στεφανίδου, Δρ., ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ Πιστεύω ότι η μελέτη του Σύμπαντος πρέπει να τοποθετηθεί στην πρώτη θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 -

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 - ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ H Γη είναι ένας πλανήτης από τους οκτώ συνολικά του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα του Γαλαξία μας, ο οποίος με την

Διαβάστε περισσότερα

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ»

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέμα 1 ο (Σύντομης ανάπτυξης): 18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέματα του Γυμνασίου (Α) Ποιοι πλανήτες ονομάζονται Δίιοι; (Β) Αναφέρατε και

Διαβάστε περισσότερα

β. ίιος πλανήτης γ. Ζωδιακό φως δ. ορυφόρος ε. Μετεωρίτης στ. Μεσοπλανητική ύλη ζ. Αστεροειδής η. Μετέωρο

β. ίιος πλανήτης γ. Ζωδιακό φως δ. ορυφόρος ε. Μετεωρίτης στ. Μεσοπλανητική ύλη ζ. Αστεροειδής η. Μετέωρο 1. Αντιστοίχισε τα χαρακτηριστικά, που καταγράφονται στη αριστερή στήλη με τα αντικείμενα ή φαινόμενα, που παρατηρούνται στο ηλιακό σύστημα και περιέχονται στην δεξιά στήλη Α. Κινείται σε ελλειπτική τροχιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M,

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M, ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΛΞΗΣ Ο Νεύτωνας ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας μελετώντας τις κινήσεις των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και τον δημοσίευσε το 1686. Από την ανάλυση των δεδομένων αυτών ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΣΜΟΧΗΜΕΙΑΣ. Αριάδνη Αργυράκη

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΣΜΟΧΗΜΕΙΑΣ. Αριάδνη Αργυράκη 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΣΜΟΧΗΜΕΙΑΣ Αριάδνη Αργυράκη Περιεχόμενα 2 1. Η προέλευση των χημικών στοιχείων στο σύμπαν 2. Δημιουργία του ηλιακού συστήματος 3. Μετεωρίτες και η σημασία τους στον προσδιορισμό της σύστασης

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017 ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώσετε τίποτα πάνω σε αυτό το έγγραφο, ούτε θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γ. Μπαζιώτης, επικ. καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύει τα δεδομένα

Ο Γ. Μπαζιώτης, επικ. καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύει τα δεδομένα Ο Γ. Μπαζιώτης, επικ. καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύει τα δεδομένα 1 / 5 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2019 Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας προσέλκυαν ανέκαθεν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8ο Τελικά στάδια σχηματισμού πλανητικών συστημάτων

Κεφάλαιο 8ο Τελικά στάδια σχηματισμού πλανητικών συστημάτων Κεφάλαιο 8ο Τελικά στάδια σχηματισμού πλανητικών συστημάτων Οι σημερινές τροχιές των πλανητών στο Ηλιακό Σύστημα δεν είναι απαραίτητο ότι ταυτίζονται με τις αρχικές τροχιές που οι πλανήτες είχαν κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ 37 5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ 5.1 Εισαγωγή Οι κύριες κινήσεις της Γης είναι: μια τροχιακή κίνηση του κέντρου μάζας γύρω από τον Ήλιο και μια περιστροφική κίνηση γύρω από τον άξονα που περνά από

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αφροδίτη

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αφροδίτη ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος Αφροδίτη Η Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο, είναι ο θερμότερος κόσμος του ηλιακού μας συστήματος (μαζί με τον δορυφόρο του Δία

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Λυκείου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016

Ερωτήσεις Λυκείου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το έγγραφο ΔΕΝ θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε και τις σημειώσετε σ αυτό το έντυπο,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6ο Δυναμική εξωπλανητικών συστημάτων

Κεφάλαιο 6ο Δυναμική εξωπλανητικών συστημάτων Κεφάλαιο 6ο Δυναμική εξωπλανητικών συστημάτων Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφερθούμε συνοπτικά στη δυναμική συμπεριφορα των εξωπλανητικών συστημάτων. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα ανοικτό ερευνητικό πεδίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Οι πλανήτες του ηλιακού µας συστήµατος. Φαίνεται η σειρά των πλανητών και το σχετικό τους µέγεθος (οι αποστάσεις είναι εκτός κλίµακας) Μέγεθος πλανητικού συστήµατος (απόσταση Ηλίου

Διαβάστε περισσότερα

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015

Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Έκλειψη Ηλίου 20ης Μαρτίου 2015 Πληροφοριακό υλικό Κέντρο Επισκεπτών Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Την Παρασκευή 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΦΑΕΛΟΣ Ε. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ Ποια είναι η ηµερήσια κίνηση του ήλιου ως ρος ένα ε ίγειο αρατηρητή; Ο ήλιος φαίνεται να διαγράφει

Διαβάστε περισσότερα

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας Οι γαλαξίες αποτελούν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και (πιθανώς) αόρατης σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει άξονας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3. Νίκος Κανδεράκης

ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3. Νίκος Κανδεράκης ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3 Νίκος Κανδεράκης Νόμος της βαρύτητας ή της παγκόσμιας έλξης Δύο σώματα αλληλεπιδρούν με βαρυτικές δυνάμεις Η δύναμη στο καθένα από αυτά: Είναι ανάλογη με τη μάζα του m Είναι ανάλογη με τη μάζα

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμός Πλανητών. Μάθημα 9ο 10ο

Σχηματισμός Πλανητών. Μάθημα 9ο 10ο Σχηματισμός Πλανητών Μάθημα 9ο 10ο Οδικός Χάρτης O πρωτοπλανητικός δίσκος αερίου / σκόνης Σχηματισμός πλανητοειδών συσσωματώσεις σκόνης στερεά σώματα ~10 km Σχηματισμός στερεών πλανητών και πυρήνων γιγάντιων

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας. Μαρία Γεραγά Γεώργιος Ηλιόπουλος

Στοιχεία Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας. Μαρία Γεραγά Γεώργιος Ηλιόπουλος Στοιχεία Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Μαρία Γεραγά Γεώργιος Ηλιόπουλος Ατμόσφαιρα Μοναδική μεταξύ των πλανητών Λόγω βαρύτητας Απορροφά ανεπιθύμητα φάσματα ακτινοβολίας Επιδρά στους ωκεανούς και χέρσο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστροφυσική

Εισαγωγή στην Αστροφυσική Εισαγωγή στην Αστροφυσική Ενότητα: Ασκήσεις Ξενοφών Μουσάς Τμήμα: Φυσικής Σελίδα 2 1. Ασκήσεις... 4 Σελίδα 3 1. Ασκήσεις Άσκηση 1 α. Τι είναι οι κηλίδες; β. Πώς δημιουργούνται; Αναπτύξτε την σχετική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας στην 1 η φάση, θα πρέπει απαραίτητα να έχετε συμπληρώσει τον πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αστρονομία τι θα κάνουμε δηλαδή??? Ήλιος, 8 πλανήτες και πάνω από 100 δορυφόροι τους. Το πλανητικό μας σύστημα Οι πλανήτες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΕΛΗΝΗ. Όνοµα : Παπαγεωργίου ηµήτριος Τµήµα : Ειδική Αγωγή Έτος : Α

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΕΛΗΝΗ. Όνοµα : Παπαγεωργίου ηµήτριος Τµήµα : Ειδική Αγωγή Έτος : Α ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤ ΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΡΥΦΟΡΟΙ ΣΕΛΗΝΗ Όνοµα : Παπαγεωργίου ηµήτριος Τµήµα : Ειδική Αγωγή Έτος : Α 1. ιδακτική Ενότητα Η προτεινόµενη διδακτική ενότητα αναφέρεται στους δορυφόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Μέλη ομάδας Οικονόμου Γιώργος Οικονόμου Στέργος Πιπέρης Γιάννης Χατζαντώνης Μανώλης Χαυλή Αθηνά Επιβλέπων Καθηγητής Βασίλειος Βαρσάμης Στόχοι: Να μάθουμε τα είδη των

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Αβραμούλη Δήμητρα ΤΟ ΗΛΙΑΚΌ ΜΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ

Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Αβραμούλη Δήμητρα ΤΟ ΗΛΙΑΚΌ ΜΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ 2016 Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Αβραμούλη Δήμητρα ΤΟ ΗΛΙΑΚΌ ΜΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ 31 Οκτωβρίου 2016 [ΤΟ ΗΛΙΑΚΌ ΜΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ] ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ Εισαγωγή 4 Σύντομη περιγραφή 5 Ήλιος 5 Ερμής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Οι μεγάλοι πλανήτες ΠΛΑΝΗΤΗΣ

4.4 Οι μεγάλοι πλανήτες ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Πολλές φορές οι επιστήμονες από το παρελθόν έως σήμερα έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «τι είναι πλανήτης» και ποια είναι εκείνα τα κριτήρια πάνω στα οποία βασιζόμαστε για να

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν οι Μελανές Οπές;

Υπάρχουν οι Μελανές Οπές; Υπάρχουν οι Μελανές Οπές; ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη, 10/2/2014 Σκοτεινοί αστέρες 1783: Ο John Michell ανακαλύπτει την έννοια ενός σκοτεινού αστέρα,

Διαβάστε περισσότερα

STAR WARS. Βασίλης Μπαντέκας Βασίλης Μόρφος Χάρης Μπαλοδήμας Δημήτρης Παρασκευάς Μάριο Λίτο

STAR WARS. Βασίλης Μπαντέκας Βασίλης Μόρφος Χάρης Μπαλοδήμας Δημήτρης Παρασκευάς Μάριο Λίτο STAR WARS Βασίλης Μπαντέκας Βασίλης Μόρφος Χάρης Μπαλοδήμας Δημήτρης Παρασκευάς Μάριο Λίτο Θέμα: ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΥΠΟΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: Διαστημικά φαινόμενα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Voyager 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ.

Voyager 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος 2012-2013 Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ. Παπανδρέου Voyager 1 Τάξη: Α Τμήμα: 3 Μαθήτρια: Παυλοπούλου Καλλιόπη- Έλλη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Hohmann αλλαγής τροχιάς δορυφόρου και σχεδιασμός διαπλανητικών τροχιών

Μέθοδος Hohmann αλλαγής τροχιάς δορυφόρου και σχεδιασμός διαπλανητικών τροχιών Μέθοδος Hohmann αλλαγής τροχιάς δορυφόρου και σχεδιασμός διαπλανητικών τροχιών Διονύσης Στεφανάτος Ειδικός Επιστήμονας, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1. Εισαγωγή Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζουμε μια απλή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 2 ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΙΑΣΤΗΜΑ-Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Παρατηρώντας τη νύχτα τον ουρανό µπορούµε να δούµε

Διαβάστε περισσότερα

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων :

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : Κατηγορία Α : Τροπικά κλίματα Στην πρώτη κατηγορία, που συμβολίζεται με το κεφαλαίο Α, εντάσσονται όλοι οι τύποι του Τροπικού κλίματος. Κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Τ Ο Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Σ Ζ Ω Η Σ. Οδηγός Παράστασης

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Τ Ο Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Σ Ζ Ω Η Σ. Οδηγός Παράστασης ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Το Μυστήριο της Ζωής είναι η πρώτη μιας τριλογίας παραστάσεων αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου για το αν είμαστε μόνοι μας

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Νόμος της Βαρύτητας επιτάχυνση της βαρύτητας Κίνηση δορυφόρου Νόμοι Keple Το σύμπαν και οι δυνάμεις βαρύτητας Ο λόγος που

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του Είμαστε αστερόσκονη Είμαστε αστερόσκονη Αν θέλετε να ακουμπήσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας ή κάποιο αντικείμενο δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ 1.1. Γενικά 1.2. Στρώματα ή περιοχές της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Ε. ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Ε. ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Ε. ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ Β ΕΤΟΣ ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΜ:022038 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ; Ιωάννης Δ. Χατζηδημητρίου

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ; Ιωάννης Δ. Χατζηδημητρίου Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ; Ιωάννης Δ. Χατζηδημητρίου Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν γνωστό κανένα πλανητικό σύστημα, εκτός από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1 Νίκος Κανδεράκης Αριστοτελική Φυσική Γιατί πέφτουν τα (βαριά) σώματα; Πηγαίνουν στη φυσική τους θέση. Βάρος: η τάση του βαρέως σώματος να κινηθεί προς το κέντρο της Γης. Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλιακό Σύστημα Σχολικό Έτος

Το Ηλιακό Σύστημα Σχολικό Έτος Το Ηλιακό Σύστημα Σχολικό Έτος 2013-2014 Το Ηλιακό Σύστημα 2 Περιεχόμενα 1. Το Ηλιακό Σύστημα... 1.1 Εισαγωγή... 1.2 Οι Πλανήτες... 1.3 Σχηματισμός και Εξέλιξη... 1.4 Η Ζώνη του Kuiper Πλούτωνας... 1.5

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το ηλιακό σύστημα ήταν μια φορά ένα τεράστιο σύννεφο αερίου και σκόνης γνωστών ως νεφέλωμα. Αυτήν την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Θέμα: Σχεδιασμός παιχνιδιού με κάρτες για το Ηλιακό Σύστημα Μάθημα: Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙΙ Δήμητρα Μισιτζή 1 (ΑΜ:131/2008092)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ;

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; Λόγω της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός, όταν μεταξύ μιας φωτεινής πηγής και ενός περάσματος παρεμβάλλεται ένα αδιαφανές σώμα, δημιουργείτε στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Προτεροζωικός Αιώνας. Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Προτεροζωικός Αιώνας. Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Προτεροζωικός Αιώνας Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι η γνωριμία με τα σημαντικότερα γεγονότα που

Διαβάστε περισσότερα

k 3/5 P 3/5 ρ = cp 3/5 (1) dp dr = ρg (2) P 3/5 = cgdz (3) cgz + P0 cg(z h)

k 3/5 P 3/5 ρ = cp 3/5 (1) dp dr = ρg (2) P 3/5 = cgdz (3) cgz + P0 cg(z h) Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ 3ο Σετ Ασκήσεων Αστρονομίας Author: Σταμάτης Βρετινάρης Supervisor: Νικόλαος Στεργιούλας Λουκάς Βλάχος December 5, 215 1 Άσκηση Σφαιρικός αστέρας με

Διαβάστε περισσότερα

Προβολή βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=ieque5n3rwq

Προβολή βίντεο. https://www.youtube.com/watch?v=ieque5n3rwq Το Hλιακό Σύστημα Το Hλιακό Σύστημα Στο σημερινό μάθημα θα δούμε τα ουράνια σώματα που αποτελούν το Ηλιακό Σύστημα και θα μελετήσουμε τους κύριους παράγοντες για την ύπαρξη ζωής εκτός της Γης. Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Για τη διευκόλυνση των σπουδαστών στη μελέτη τους και την καλύτερη κατανόηση των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Σημείωση: Το βιβλίο καλύπτει την ύλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Λυκείου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017

Ερωτήσεις Λυκείου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017 ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώσετε τίποτα πάνω σε αυτό το έγγραφο, ούτε θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε,

Διαβάστε περισσότερα

οδηγός παράστασης ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

οδηγός παράστασης ΑΛΕΞΗ Α. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ οδηγός παράστασης Η ψηφιακή παράσταση «Ταξιδευτές του Ηλιακού Συστήματος» σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, με προορισμό τους αστεροειδείς και τους κομήτες.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση. 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Θεωρητική Εξέταση. 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2019 3 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Θεωρητική Εξέταση 24 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2019 3 η φάση Θεωρητική Εξέταση 1 Παρακαλούμε, διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Κύρια σημεία του μαθήματος Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Μετάπτωση και κλόνιση του άξονα της Γης Συστήματα χρόνου και ορισμοί: αστρικός χρόνος,

Διαβάστε περισσότερα