Πολυμεσικές Υπηρεσίες στην Υγεία Πρότυπα επικοινωνίας & πρότυπα κωδικοποίησης ιατρικών εικόνων. M. Σπανάκης, Μ. Τσικνάκης Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πολυμεσικές Υπηρεσίες στην Υγεία Πρότυπα επικοινωνίας & πρότυπα κωδικοποίησης ιατρικών εικόνων. M. Σπανάκης, Μ. Τσικνάκης Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2015"

Transcript

1 Πολυμεσικές Υπηρεσίες στην Υγεία Πρότυπα επικοινωνίας & πρότυπα κωδικοποίησης ιατρικών εικόνων M. Σπανάκης, Μ. Τσικνάκης Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2015

2 Εισαγωγή Τεχνολογικά πρότυπα για την κωδικοποίηση των μηνυμάτων αλληλεπίδρασης (διαλειτουργικότητας) πληροφοριακών συστημάτων HL7. των εικόνων - DICOM των εννοιών (concepts and terminologies) ICD -10, SNOMED, ICPC 2 των βιοσημάτων (Δεν θα ασχοληθούμε με αυτά)

3 Ο ρόλος των προτύπων

4 Πρότυπα επικοινωνίας (messaging protocols)

5 Τι είναι ένα πρότυπο Πρότυπο είναι ένα σύνολο από κανόνες και ορισμούς που καθορίζουν πως γίνεται μια διαδικασία. Παρέχει την αρχική πληροφορία για να μην ξεκινάει κανείς από το μηδέν. Βοηθά στην επικοινωνία, ιδιαίτερα οντοτήτων (agents) που δεν γνωρίζονται, παρέχοντας κοινή βάση εργασίας.

6 Τι είναι ένα πρότυπο Αποτέλεσμα της τυποποίησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο είναι η έκδοση τυποποιητικών έγγραφων. Ως τέτοια νοούνται τα πρότυπα, οι τεχνικές προδιαγραφές, οι κώδικες πρακτικής, οι κανονισμοί και οι τεχνικοί κανονισμοί, όπως αναλυτικά προσδιορίζονται στο ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ Σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 45020: «Πρότυπο» είναι το έγγραφο που έχει καθιερωθεί με συναίνεση και έχει εγκριθεί από έναν αναγνωρισμένο φορέα, παρέχει, για κοινή και επαναλαμβανόμενη χρήση, κανόνες, κατευθυντήριες οδηγίες ή χαρακτηριστικά, για δραστηριότητες ή τα αποτελέσματά τους και αποσκοπεί στην επίτευξη του βέλτιστου βαθμού τάξης σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής. Κάθε πρότυπο είναι προαιρετικής εφαρμογής, εκτός εάν νομοθετικές ή άλλες διατάξεις το καθιστούν υποχρεωτικής εφαρμογής. Ως αναγνωρισμένοι φορείς νοούνται οι εθνικοί οργανισμοί τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

7 Τα πρότυπα στην ιατρική πληροφορική Παίζουν σημαντικό ρόλο αφού υπάρχει η ανάγκη αποθήκευσης και ανταλλαγής δεδομένων και η διαρκής ανάγκη για υποστήριξη της ερευνητικής εργασίας σε μία κοινή εννοιολογική πλατφόρμα. Είναι πολλά, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πρότυπα τα οποία είναι αποδεκτά από τους επιστήμονες της ιατρικής πληροφορικής αλλά και της βιομηχανίας.

8 Η ανάγκη για πρότυπα Τα πρότυπα είναι γενικά αναγκαία όταν υπάρχουν αναποτελεσματικές διαδικασίες επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων. Παράδειγμα: τα δεδομένα των ασθενών, μπορούν δημιουργούνται από πολλούς γιατρούς, πολλούς φορείς και διαφορετικές διαγνωστικές μεθόδους. Επίσης στα νοσοκομεία τα δεδομένα προέρχονται από διαφορετικές μονάδες, διαφορετικούς τρόπους καταγραφής και διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσης στον Η/Υ.

9 Η ανάγκη για πρότυπα Υπάρχει διαρκής πίεση από τους οργανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται στον τομέα της υγείας να έχουν τα δεδομένα σε κοινή μορφή η οποία να είναι διαμοιραζόμενη και μεταφέρσιμη από τον έναν οργανισμό στον άλλον. Ιδιαίτερα η χρήση δεδομένων για ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων έχει οδηγήσει στην δημιουργία προτύπων που ουσιαστικά όμως εξυπηρετούν γενικότερα την ιατρική πληροφορική.

10 Το πρότυπο HL7 Το Health Level Seven (HL7) είναι ένας από τους πιστοποιημένους οργανισμούς για την ανάπτυξη προτύπων στον χώρο της υγείας (ANSI-accredited Standards Developing Organizations (SDOs)). Το HL7 ιστορικά εστίασε στην κλινική και διαχειριστική πλευρά των πληροφοριακών συστημάτων υγείας (clinical and administrative data). Στόχος του HL7 s είναι: "To provide standards for the exchange, management and integration of data that support interoperability between healthcare information systems.

11 Τι είναι διαλειτουργικότητα ΠΣ?

12 Health level 7 & ISO/OSI Το "Level Seven" αναφέρεται στο 7ο επίπεδο του επικοινωνιακού μοντέλου του International Standards Organization's (ISO) για την διασύνδεση και επικοινωνία ανοικτών συστημάτων ( Open Systems Interconnection (OSI)) το επίπεδο εφαρμογής.

13 ISO/OSI Επίπεδο 7: Το επίπεδο εφαρμογής... Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο προσδιορίζονται οι εταίροι της επικοινωνίας, καθορίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, γίνεται έλεγχος της ταυτότητας των χρηστών και η διασφάλιση της ιδιωτικότητας, και προσδιορίζονται οι ενδεχόμενοι περιορισμοί στην μορφοποίηση των δεδομένων (data format).

14 Το πρότυπο HL7 Το HL7 είναι ένα διεθνές σύνολο από ανοιχτά πρότυπα τα οποία επιτρέπουν την επικοινωνία αλλά και την ανεξάρτητη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων πληροφοριών υγείας (health information systems) όπως τα ακόλουθα Hospital Information Systems (HIS) Laboratory Information Systems (LIS) Radiology Information Systems (RIS) Picture Archiving and Communication Systems (PACS) Electronic Medical (Patient) Records (EMR, EPR)

15 Το πρότυπο HL7 Κατάσταση: Approved Standard (Εγκεκριμένο) Τύπος προτύπου: DATA and TECHNOLOGY standard Χρήστες: Αυτοί που αναπτύσσουν κλινικά πληροφοριακά συστήματα, τεχνικοί υπεύθυνοι για την διαχείριση των πληροφοριακών υποδομών σε φορείς υγείας ή έχουν την ευθύνη προμήθειας τεχνικών λύσεων πληροφορικής.

16 Σκοπός του HL7 Ορίζει το περιεχόμενο, τη μορφή των δεδομένων με την οποία τα κλινικά και οικονομικά δεδομένα θα ανταλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών υπολογιστικών συστημάτων υγείας. Επιπλέον καθορίζει τα trigger events και το error messaging τα οποία προκύπτουν όταν η ανταλλαγή των δεδομένων δεν είναι επιτυχής. Trigger events: Ενέργειες που γίνονται και προκαλούν Error τηmessaging: ροή Προκύπτουν όταν των δεδομένων. η ανταλλαγή των δεδομένων ήταν ανεπιτυχής.

17 Ιστορία του HL7 Συνοπτικά Version 1.0 Οκτώβριος 1987 Προσχέδιο του προτύπου Version Prototype First Standard Widely Adopted Most widely used current ANSI standard Current ANSI standard Current ANSI standard Version 3 Σήμερα Ο λόγος για την δημιουργία της τρίτης έκδοσης είναι οι δυσκολίες οι οποίες προέκυψαν με την έκδοση δύο του προτύπου και οι οποίες αφορούν τα εξής θέματα 1. Δυσκολία στη μέτρηση της απόδοσης 2. Έλλειψη υποστήριξης των νέων τεχνολογιών 3. Έλλειψη υποστήριξης συγκεκριμένων λειτουργιών που αφορούν την ασφάλεια.

18 Ιστορία του HL7 Είναι το πλέον διαδεδομένο πρότυπο σήμερα για την ανταλλαγή δεδομένων. Δημιουργήθηκε από μία ομάδα η οποία απώτερο σκοπό είχε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νοσοκομειακού πληροφοριακού συστήματος. Ο αριθμός 7 αντιστοιχεί στο έβδομο επίπεδου του OSI το οποίο περιλαμβάνει πρωτόκολλα για τη μεταφορά αρχείων. Ο αρχικός στόχος του προτύπου ήταν η δημιουργία μιας πρότυπης πλατφόρμας για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εφαρμογών στο νοσοκομείο με μείωση του χρόνου που απαιτείται για τον προγραμματισμό διαφορετικών διεπαφών και τη μετατροπή των δεδομένων σε κατάλληλη κάθε φορά μορφή.

19 Ιστορία του HL7 Η έκδοση 2.3 έγινε αποδεκτή ως πρότυπο από την ANSI και περιλαμβάνει πρότυπα για την ανταλλαγή δεδομένων, για τη διαχείριση ασθενών, τα λογιστικά των ασθενών, κλινικά δεδομένα-παρατηρήσεις, μηνύματα που σχετίζονται με τον ασθενή και γενικές διεπαφές για συγχρονισμό αρχείων κοινής αναφοράς.

20 Ιστορία του HL7 Η έκδοση 3 (1999) είναι αντικειμενοστραφής και βασίζεται στο Reference Information Model (RIM). Το RIM είναι συλλογή επιστημονικών πεδίων, σεναρίων, κλάσεων, χαρακτηριστικών, uses cases και άλλων μέσα από την οποία είναι δυνατή η επιλογή πληροφορίας για τη δημιουργία μηνυμάτων του HL7. Το RIM επομένως είναι ένα μοντέλο για τη δημιουργία των μηνυμάτων του HL7 που περιλαμβάνει ορολογία και αναπαραστάσεις.

21 Ιστορία του HL7 Σήμερα 500 οργανισμούς ως μέλη 2200 άτομα-μέλη Χρησιμοποιείται σε περίπου 1500 οργανισμούς υγείας Διεθνής θυγατρικές (International affiliates) σε 17 χώρες

22 Περιγραφή του πρωτοκόλλου HL7 Το HL7 είναι ένα structured, message-oriented πρωτόκολλο. Η δομή του είναι ιεραρχική, ξεκινώντας από τις υψηλού επιπέδου ομάδες και δομές και πηγαίνοντας προς μεγάλα σε πλήθος πεδία δεδομένων. Κάθε επίπεδο της ιεραρχίας εξυπηρετεί ένα διαφορετικό οργανωτικό σκοπό. Έχουμε λοιπόν: Functional Group (Λειτουργική ομάδα μηνύματος) Message Type (Είδος μηνύματος) Message Definition (Ορισμός μηνύματος) Segment Definition (Ορισμός τμημάτων) Field (Πεδία)

23 Λειτουργικές Ομάδες (Functional Group) Οι περιοχές του πρωτοκόλλου ομαδοποιούνται σύμφωνα με κάποιες κοινές λειτουργίες της εφαρμογής. Οι ομάδες λειτουργιών είναι οι ακόλουθες: Control/Query (Μηνύματα ελέγχου) Admission, Discharge, and Transfer (Διαχείριση ασθενών) Order Entry (Διαχείριση εντολών παραγγελιών) Financial Management (Οικονομική Διαχείριση) Observation Reporting (Καταγραφή παρατηρήσεων /ιατρικών δεδομένων) Master Files (Γενικής φύσης)

24 Τύποι μηνυμάτων (Message Type) The HL7 message type defines the purpose for the message being sent and is present in every HL7 message. Message types are identified by a threecharacter code. ACK General acknowledgement ADT Admit discharge transfer BAR Add/change billing account DFT Detailed financial transaction MDM Medical document management MFN Master files notification ORM Order (Pharmacy/treatment) ORU Observation result (Unsolicited) QRY Query, original mode RAS Pharmacy/treatment administration RDE Pharmacy/treatment encoded order

25 Trigger Events Γεγονότα «Πυροδότησης» Είναι η αιτία για τη μετάδοση ενός μηνύματος HL7 Τα Trigger Events καθορίζουν τον τύπο μηνύματος Είναι το δεύτερο υπομέρος (subcomponent MSH-9) Μόλις συμβεί το γεγονός αποστέλλεται ενα μύνημα σε όλα τα συστηματα που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός Η εφαρμογή αποδέκτης ενημερώνει τη δική της βάση δεδομένων Παραδείγματα: «Ο ασθενής Χ έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο» «Η διεύθυνση ασθενή Χ άλλαξε» «Ασθενής Χ άλλαξε δωμάτιο από το 29 στο 34»

26 Μέρη και τμήματα ενός μηνύματος HL7 Segments = Τμήματα (τερματίζονται με <CR> ) MSH ^~\& ADT-HIS HL7INSPECTOR ADT^A01 1 P 2.3 <CR> EVN A <CR> PID 4711 Doe^John M Sesamstreet 11^76137^Karlsruhe^D GS EV <CR> PV1 I S2^13^3^CHI^^ <CR> Fields = Πεδία (οριοθετούνται με: ) Components = Μέρη (οριοθετούνται με: ^ ) Subcomponents = Υπομέρη (οριοθετούνται με: & ) Άλλοι χαρακτήρες οριοθέτησης: Οριοθέτηση επαναλαμβανόμενων πεδίων: ~ Escape character: \ (e.g. \T\ = &)

27 Ορισμός Τμημάτων (Segment Definition) Τα τμήματα (segments) παρέχουν μία λογική ομαδοποίηση για τα πεδία δεδομένων (data fields). Για παράδειγμα το Patient Identification segment (PID) περιλαμβάνει πεδία που περιέχουν πληροφορίες αναγνώρισης όπως το όνομα του ασθενή, το social security number, medical record number, account number καθώς και δημογραφικές λεπτομέρειες. Τα τμήματα μπορεί να είναι απαιτούμενα ή προαιρετικά.

28 Πεδία (Fields) Το πρότυπο αναγνωρίζει μεγάλο αριθμό πεδίων δεδομένων για την επικοινωνία των δημογραφικών, κλινικών, οικονομικών πληροφοριών που αφορούν τον ασθενή. Το HL7 χρησιμοποιεί περισσότερα από δώδεκα αφηρημένους τύπους δεδομένων για τον ορισμό των πεδίων. Για παράδειγμα το πεδίο το οποίο κρατάει κάποιο χρονόσημο (timestamp) ακολουθεί μια προκαθορισμένη μορφή. Επιπλέον πολλά πεδία είναι ή μπορεί να είναι κωδικοποιημένα. Το πρότυπο περιέχει μια ποικιλία από πίνακες κωδικοποίησης ώστε να ορίσει αποδεκτά περιεχόμενα.

29 Μέρη και τμήματα ενός μηνύματος HL7 Segments = Τμήματα (τερματίζονται με <CR> ) MSH ^~\& ADT-HIS HL7INSPECTOR ADT^A01 1 P 2.3 <CR> EVN A <CR> PID 4711 Doe^John M Sesamstreet 11^76137^Karlsruhe^D GS EV <CR> PV1 I S2^13^3^CHI^^ <CR> Fields = Πεδία (οριοθετούνται με: ) Components = Μέρη (οριοθετούνται με: ^ ) Subcomponents = Υπομέρη (οριοθετούνται με: & ) Άλλοι χαρακτήρες οριοθέτησης: Οριοθέτηση επαναλαμβανόμενων πεδίων: ~ Escape character: \ (e.g. \T\ = &)

30 Message header segment MSH MSH ^~\& ADT-HIS HL7INSPECTOR ADT^A01 1 P 2.3 <CR> MSH Encoding Characters Sending Application Sending Facility Receiving Application Receiving Facility Date/Time Of Message Security Message Type Message Control ID Processing ID Version ID Sequence Number Continuation Pointer Accept Acknowledgment Type Application Acknowledgment Type Country Code Character Set Principal Language Of Message Alternate Character Set Handling Scheme Message Profile Identifier Sending Responsible Organization Receiving Responsible Organization Sending Network Address Receiving Network Address

31 Message Definition: Transfer a patient Segment: PID Field:Patient name Social Security Number Medical Record Number Account number Segment Definition Demographics details

32 Functional Group: Admission, Discharge, and Transfer Message Type: ADT Message Definition

33 Sequence Number R Required C Conditional O Optional Z Supported with Custom Code N Not Supported Item Number Field Name Data Type Patient Identification-PID Field Length - Maximum Length Used - Maximum Length Specified by Standard Repetitions. Sender System's Variable Name Receiver System's Variable Name Notes

34 Data Types Alphanumeric Identifier Numerical

35 Data Types Date/Time Code Values Genetic

36 Data Types Demographics

37 Data Types Specialty/Chapter Specific

38 Data Types Extended queries Medical Records Information Management Master Files Time Series

39 Delimiters (Χαρακτήρες ελέγχου) Ένα μήνυμα διαχωρίζει τα διάφορα πεδία δεδομένων τα οποία περιέχει χρησιμοποιώντας. κάποιους delimiters οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι

40 Παράδειγμα Α01 message MSH ^~\& ADT1 MCM LABADT MCM SECURITY ADT- ^A01 MSG00001 P <cr> EVN A <cr> PID 1 PATID1234^5^M11^ADT1^MR^MCM~ ^^^USSSA^SS JONES^WI LLIAM^A^III M C 1200 N ELM STREET^^GREENSBORO^NC^ GL (91-9) (919) S PATID ^2^M10^ADT1^AN^A ^NC <cr> NK1 1 JONES^BARBARA^K WI^WIFE NK^NEXT OF KIN<cr> PID Segment PV1 1 I 2000^2012^ ^LEBAUER^SIDNEY^J. SUR ADM A0- <cr> Ερμηνεία: Patient William A. Jones, III was admitted on July 18, 1988 at 11:23 a.m. by doctor Sidney J. Lebauer (#004777) for surgery (SUR). He has been assigned to room 2012, bed 01 on nursing unit The message was sent from system ADT1 at the MCM site to system LABADT, also at the MCM site, on the same date as the admission took place, but three minutes after the admit.

41 Παράδειγμα Το ακόλουθο είναι ένα παράδειγμα μιας καταγραφής της εισαγωγής ενός ασθενή στο Πλ. Σύστημα. MSH είναι η εγγραφή της κεφαλίδας, PID η ταυτότητα των ασθενών, κλπ. Το 5ο πεδίο για την καταγραφή PID είναι το όνομα ασθενούς. MSH ^~\& MegaReg XYZHospC SuperOE XYZImgCtr ADT^A01^ADT_A P 2.5 EVN PID ^^^UAReg^PI KLEINSAMPLE^BARRY^Q^JR M ^^HL70005^RA99113^^XYZ 260 GOODWIN CREST DRIVE^^BIRMINGHAM^AL^35 209^^M~NICKELL S PICKLES^10000 W 100TH AVE^BIRMINGHAM^AL^35200^^O 0105I30001^^^99DEF^AN PV1 I W^389^1^UABH^^^^ ^MORGAN^REX^J^^^MD^0010^UAMC^L ^GRAINGER^LUCY^X^^^MD^0010^UAMC^L MED A ^POTTER^SHER MAN^T^^^MD^0010^UAMC^L OBX 1 NM ^Body Height 1.80 m^meter^iso+ F OBX 2 NM ^Body Weight 79 kg^kilogram^iso+ F AL1 1 ^ASPIRIN DG ^CHEST PAIN, UNSPECIFIED^I9 A

42 HL7 version 3 Η έκδοση 3 του προτύπου HL7 έχει ως στόχο να υποστηρίξει όλες τις ροές εργασίας της υγειονομικής περίθαλψης. Η ανάπτυξη της έκδοσης 3 ξεκίνησε γύρω στο 1995, με αποτέλεσμα την αρχική δημοσίευση της το Το πρότυπο v3, σε αντίθεση με την έκδοση 2, βασίζεται σε μια τυπική μεθοδολογία και αντικειμενοστραφή αρχές (object-oriented principles).

43 HL7 v3/rim Το Μοντέλο Αναφοράς Πληροφοριών (Reference Information Model - RIM) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του HL7 Version 3. To RIM εκφράζει το περιεχόμενο των δεδομένων που απαιτούνται σε ένα συγκεκριμένο κλινικό ή διοικητικό πλαίσιο και παρέχει μια ρητή αναπαράσταση των σημασιολογικών λεξικών και συνδέσεων που υπάρχουν μεταξύ των πληροφοριών που μεταφέρονται στους τομείς του HL7 μηνύματα. Η RIM είναι απαραίτητη για την αύξηση της ακρίβειας και τη μείωση του κόστους εφαρμογής.

44 RIM ( ) to support all healthcare workflows through modeling

45 RIM The surgery is an act (red) that is a Procedure, I am participating (blue) as a Record Target, My surgeon is participating (blue) as the Performer, My role (yellow) is as a Patient, and I am the entity (green) of a Person.

46 HL7 Specifics Το πρωτόκολλο HL7 καθορίζει τρία βασικά χαρακτηριστικά για τα δεδομένα που πρόκειται να ανταλλαχθούν μεταξύ των συστημάτων επικοινωνίας τα οποία είναι τα ακόλουθα. Message Types Data format Timing Error Messaging

47 Error Messaging To HL7 ορίζει την επικοινωνία συγκεκριμένων λαθών τα οποία λαμβάνουν χώρα μεταξύ των εφαρμογών. Αν μια εφαρμογή δεν έλαβε τα δεδομένα τα οποία περίμενε μπορεί να επικοινωνήσει με την εφαρμογή που έστειλε τα δεδομένα μέσω ενός HL7 error messaging. Αν τα δεδομένα μεταδοθούν σωστά τότε ένα μήνυμα αποδοχής (acknowledge message) αποστέλλεται πίσω στην εφαρμογή που έστειλε τα δεδομένα.

48 Ανακεφαλαίωση Το HL7 είναι ένα πρότυπο για την ηλεκτρονική ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων. Στόχος του είναι η προτυποποίηση της μορφής των δεδομένων αυτών. Έχει πιστοποιηθεί από τον οργανισμό American National Standards Institute (ANSI). Το πρότυπο ασχολείται με την δημιουργία διεπαφών (interfaces) μεταξύ ποικίλων συστημάτων τα οποία στέλνουν ή λαμβάνουν μηνύματα για: patient admissions/registration, discharge or transfer (ADT) data, queries, orders, results, clinical observations, billing, and master file update information.

49 Το πρότυπο DICOM DICOM Digital Imaging & Communication in Medicine

50 Digital Imaging & Communications in Medicine Πιθανά το πλέον σημαντικό τεχνολογικό πρότυπο ιατρικής πληροφορικής, ώριμο και ευρέως διαδεδομένο. Διττό ρόλο Κωδικοποίηση ιατρικών εικόνων και Πρότυπο για την μεταφορά τους. Αναπτύχθηκε από το American College of Radiology (ACR) και το National Electrical Manufacturers Association (NEMA).

51 DICOM (Digital Imaging and Communication in Medicine) είναι ένα πρότυπο για το χειρισμό, την αποθήκευση, εκτύπωση, και τη μεταφορά πληροφοριών στην ιατρική απεικόνιση. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας είναι ένα πρωτόκολλο εφαρμογής που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο TCP / IP για να επικοινωνούν μεταξύ των συστημάτων. Τα αρχεία DICOM μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ δύο οντοτήτων που είναι σε θέση να λαμβάνουν εικόνες και δεδομένα των ασθενών σε μορφή DICOM.

52 DICOM: που χρησιμοποιείται? DICOM επιτρέπει την ενσωμάτωση των σαρωτών, servers, σταθμούς εργασίας, εκτυπωτές, και το υλικό δικτύου από πολλούς κατασκευαστές σε ένα σύστημα αρχειοθέτησης και επικοινωνίας ιατρικών εικόνων (PACS). Οι διαφορετικές συσκευές έρχονται με δηλώσεις συμμόρφωσης που δηλώνουν σαφώς ποιες κατηγορίες DICOM υποστηρίζουν. DICOM έχει υιοθετηθεί ευρέως από τα νοσοκομεία και κάνει διεισδύσεις και σε μικρότερες εφαρμογές, όπως οι οδοντίατροι και οι ιατρικά γραφεία.

53 Typical Example (Functionality): Radiology Information System

54 VistA Provides Clinicians with access to all images and EKGs ΗΥ590

55 Digital Imaging & Communications in Medicine Που χρησιμοποιείται το DICOM? DICOM world

56 Παράδειγμα ενός αντικειμένου DICOM Συγκεκριμένη δομή για τη διαμόρφωση της επικεφαλίδας ενός αντικειμένου DICOM (DICOM header). Κάθε τύπος εικόνας, και ως εκ τούτου αντικείμενο πληροφορίες, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μία εικόνα CT απαιτεί διαφορετική περιγραφή στην επικεφαλίδα της εικόνας από ότι μια εικόνα υπερήχων ή μια εικόνα οφθαλμολογίας.

57 DICOM Information model

58 DICOM Information model Μοντέλο του πραγματικού κόσμου & πληροφοριακό μοντέλο του DICOM

59 Q&A

Ψηφιακή εικόνα και ο νέος ρόλος του τεχνολόγου ακτινολόγου: Από το film στο CD

Ψηφιακή εικόνα και ο νέος ρόλος του τεχνολόγου ακτινολόγου: Από το film στο CD Ψηφιακή εικόνα και ο νέος ρόλος του τεχνολόγου ακτινολόγου: Από το film στο CD Ν. Δεληκανάκης Τεχνολόγος Ραδ/γίας Ακτιν/γίας, M.Sc. Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ν.Ε.Ε.Σ Πλεονεκτήματα ψηφιακής εικόνας Μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Το πρότυπο DICOM δεν καθορίζει μόνο τον μορφότυπο (format) ενός αρχείου που περιέχει μία ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ιαλειτουργικότητα. Επίπεδα διαλειτουργικότητας. ιαλειτουργικότητα. ιαλειτουργικότητα. 05 Dec 12.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ιαλειτουργικότητα. Επίπεδα διαλειτουργικότητας. ιαλειτουργικότητα. ιαλειτουργικότητα. 05 Dec 12. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Βασικό συστατικό για την επιτυχημένη διάχυση των λύσεων η-υγείας Ύπαρξη πληροφοριακών συστημάτων τα οποία δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους Η υγεία ως συνολικό αγαθό απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Σπύρος Παπαθανασίου Διευθυντής Πωλήσεων

Σπύρος Παπαθανασίου Διευθυντής Πωλήσεων Ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαγνωστική απεικόνιση Ιατρική πληροφορική (RIS/PACS/VNA, ρομποτικά CD/DVD, διαγνωστικές οθόνες) Ιατρικά απεικονιστικά μηχανήματα (ψηφιακά ακτινολογικά, ψηφιακοί μαστογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αποστόλου Νίκος, Αθήνα 2015 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (EHEALTH) Αφορά τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που

Διαβάστε περισσότερα

«Ιατρικός Φάκελος Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας»

«Ιατρικός Φάκελος Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας» «Ιατρικός Φάκελος Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας» Κωνσταντίνος Λουκάς Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ e-mail: cloukas@med.uoa.gr Περίγραμμα Παρουσίασης Εισαγωγή, paper-based

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΞΟΡΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Πιστοποίησης και εκπαίδευσης του HL7

Δράσεις Πιστοποίησης και εκπαίδευσης του HL7 Δράσεις Πιστοποίησης και εκπαίδευσης του HL7 Νίκος Κυριακουλάκος Certified HL7 V2.5 Chapter 2 Control Specialist Technical Manager Apollo AE HL7 Hellas Τι είναι το HL7? Ο οργανισμός HL7 είναι ένας από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 - Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Κεφάλαιο 7 - Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Κεφάλαιο 7 - Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Σύνοψη Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΗΦΥ) έχει αποτελέσει πεδίο ερευνών τόσο στην ιατρική όσο και στην ιατρική πληροφορική για αρκετά

Διαβάστε περισσότερα

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS)

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Ελένη Καλδούδη Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 2003 θέματα το χθές, το σήμερα και το αύριο για τα PACS απαιτήσεις από

Διαβάστε περισσότερα

«Ιατρικός Φάκελος Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας»

«Ιατρικός Φάκελος Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας» «Ιατρικός Φάκελος Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας» Κωνσταντίνος Λουκάς Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ e-mail: cloukas@med.uoa.gr Ιατρική Πληροφορική (Medical Informatics) Ιατρική Πληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17 Περιεχόμενα Πρόλογος του συγγραφέα... 11 Αφιερώσεις... 13 Α. Θεωρητικό Μέρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17 1.1 Ορισμός... 17 1.2 Οφέλη από τη χρήση ΝΠΣ... 18 1.3 Υποσυστήματα του ΝΠΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΉΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΉΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΉΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Ημερομηνία : 05/12/2008 Έκδοση : 1.0 Το παρόν έντυπο διατίθεται από την ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Γενικά Συμμόρφωση με πρότυπα (PACS Core)

ΠΥΡΗΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Γενικά Συμμόρφωση με πρότυπα (PACS Core) Επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών Αίγιο 07/12/2015 Για την Προμήθεια ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ (PACS) Οργανικής Μονάδας Αιγίου Προς: Γραφείο Προμηθειών Τεχνικές Προδιαγραφές Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος του συγγραφέα... 11 Αφιερώσεις & Συνεισφορές... 13 Α. Θεωρητικό Μέρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17 1.1 Ορισμός... 17 1.2 Οφέλη από τη χρήση ΝΠΣ... 18 1.3 Υποσυστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Μεταφοράς. (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Επίπεδο Μεταφοράς. (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο Μεταφοράς (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο Μεταφοράς(Transport layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer): Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Passport number (or) διαβατηρίου (ή)

Passport number (or) διαβατηρίου (ή) APPLICATION FOR DEMATERIALIZED SECURITIES SYSTEM (S.A.T.) ACCOUNT WITH THE ATHENS EXCHANGE ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ (Σ.Α.Τ.) ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Please type Latin Characters.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης)

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) TEI Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) Ανάλυση Πρωτοκόλλων Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αναστάσιος Πολίτης Καθηγητής Εφαρμογών anpol@teiser.gr

Διαβάστε περισσότερα

1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33

1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33 1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33 Η ανάγκη της τυποποίησης 2 / 33 Το μοντέλο στρωματοποιημένης αρχιτεκτονικής δικτύου, του διεθνή οργανισμού τυποποίησης (ISO) 3 / 33 Μοντέλο αναφοράς διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Ημερομηνία : 09/07/2008 Έκδοση : 2.0 Το παρόν έντυπο διατίθεται από την ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

(C) 2010 Pearson Education, Inc. All rights reserved.

(C) 2010 Pearson Education, Inc. All rights reserved. Connectionless transmission with datagrams. Connection-oriented transmission is like the telephone system You dial and are given a connection to the telephone of fthe person with whom you wish to communicate.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας Ομάδα Εργασίας Επαγγελματικής πράξης Καρδιολόγων Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς Χριστίνα Παπανικολάου,

Διαβάστε περισσότερα

Το Παρόν της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας. Κακουλίδης Γιώργος. CEO, APOLLO SA ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΈΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ

Το Παρόν της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας. Κακουλίδης Γιώργος. CEO, APOLLO SA ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΈΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ Το Παρόν της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας Κακουλίδης Γιώργος. CEO, APOLLO SA ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΈΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ eprescription EHR BI ΟΠΣΥ ΗΔΙΚΑ APIs ΕΟΠΥΥ - APIs ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ INTRASOFT INTERNATIONAL ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΑΠΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Ημερομηνία : 26/06/2012 Έκδοση : 3.0 Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση μεταξύ Επιχειρήσεων: Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Παραστατικών

Διασύνδεση μεταξύ Επιχειρήσεων: Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Παραστατικών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Διασύνδεση μεταξύ Επιχειρήσεων: Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Παραστατικών Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ηλεκτρονική Ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πρωτόκολλο HL7. Περιληπτική περιγραφή του πρωτοκόλλου HL7 µε αναφορά στα κυριότερα σηµεία

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πρωτόκολλο HL7. Περιληπτική περιγραφή του πρωτοκόλλου HL7 µε αναφορά στα κυριότερα σηµεία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Πρόγραµµα Σπουδών Επιλογής Τεχνολογία Ιατρικών Συστηµάτων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρωτόκολλο HL7. Περιληπτική περιγραφή του πρωτοκόλλου HL7 µε αναφορά στα κυριότερα σηµεία

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΌΤΥΠΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΗ»

«ΠΡΌΤΥΠΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΗ» ρνο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΡΌΤΥΠΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΗ» ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΕΑΕΝΗ ΕΠΪΒΑΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Digital Object Identifer (DOΙ),

Digital Object Identifer (DOΙ), ΜΑΘΗΜΑ 7 CrossRef Μια συνεργατική υπηρεσία διασυνδετικής παραποµπής, η οποία επιτρέπει στο χρήστη την άµεση µετάβαση από την περιγραφή ενός τεκµηρίου, στο περιεχόµενό του Κάθε εκδότης µέλος δηµιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

CloudBox!: Ένα εργαλείο cloud αποθήκευσης αρχείων με κατανεμημένο τρόπο

CloudBox!: Ένα εργαλείο cloud αποθήκευσης αρχείων με κατανεμημένο τρόπο CloudBox!: Ένα εργαλείο cloud αποθήκευσης αρχείων με κατανεμημένο τρόπο Project Phase 1 ΗΥ - 335α Χειμερινό εξάμηνο 2012-2013 Διδάσκουσα: Παπαδοπούλη Μαρία Υπεύθυνος βοηθός: Σουρλίγκας Μανώλης, surligas@csd.uoc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών.

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών. Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών. Καλογεράκη Ελένη Βιβλιοθήκη Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», Msc Inf Scienc, Κοινωνιολόγος, Βιβλιοθηκονόμoς, Σαρανταπόρου 8, Άνω Ηλιούπολη

Διαβάστε περισσότερα

Εξελιγμένη διαχείριση της πλατφόρμας από τους Χρήστες:

Εξελιγμένη διαχείριση της πλατφόρμας από τους Χρήστες: Η Microsoft εξέδωσε τη νέα έκδοση του Microsoft Dynamics CRM, λίγο πριν τις επόμενες εκδόσεις όπως απεικονίζονται στο παρακάτω Microsoft Dynamics roadmap 2015. Η νέα έκδοση ή διαφορετικά το CRM 2015 έρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας- HER

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας- HER Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας- HER Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας (Electronic Health Record-HER) αποτελεί: «ψηφιακά αποθηκευμένο αρχείο με στοιχεία για τη ζωή του ατόμου, με σκοπό: την καταγραφή των σχετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) Information Systems (IS) Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Κεφάλαιο 7 7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Σελ. 226-230 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Γνωστό μοντέλο OSI διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 1 ο : Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (ΗΙΦ) Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο ASCII Unicode - HTML. Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML

Κείμενο ASCII Unicode - HTML. Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML Κείμενο ASCII Unicode - HTML Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML Κείμενο και Τυπογραφία Αναπαράσταση κειμένου Αρχικά οι ανάγκες των προγραμμάτων απαιτούσαν ένα περιορισμένο σύνολο κωδικοποιημένων χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση κινδύνου και μέτρα ασφαλείας για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Εκτίμηση κινδύνου και μέτρα ασφαλείας για την προστασία προσωπικών δεδομένων Εκτίμηση κινδύνου και μέτρα ασφαλείας για την προστασία προσωπικών δεδομένων Δρ. Προκόπιος Δρογκάρης NIS Officer edemocracy 2017 Αθήνα 15.12.2017 European Union Agency for Network and Information Security

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Ηλεκτρονική Υγεία Τι είναι; Η πληροφορική Υγείας (healthcare

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας Πτυχιακή Εργασία Τα Διεθνή Πρότυπα Υγείας Δικοπούλου Φωτεινή Καλαμάτα-Ιούνιος 2013 Επόπτης

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Κατανόησης 1.8

Φύλλο Κατανόησης 1.8 Σχολικό Έτος : 2012-2013 Τάξη : B Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι - Θεωρία Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya1 Φύλλο Κατανόησης 1.8 1.8. Το μοντέλο OSI Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP διευθυνσιοδότηση

Επίπεδο δικτύου IP διευθυνσιοδότηση Επίπεδο δικτύου IP διευθυνσιοδότηση (πες μου την IP σου να σου πω ποιος είσαι) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανάπτυξης Εφαρμογών Βάσεων Δεδομένων. Εξάμηνο 7 ο

Εργαστήριο Ανάπτυξης Εφαρμογών Βάσεων Δεδομένων. Εξάμηνο 7 ο Εργαστήριο Ανάπτυξης Εφαρμογών Βάσεων Δεδομένων Εξάμηνο 7 ο Procedures and Functions Stored procedures and functions are named blocks of code that enable you to group and organize a series of SQL and PL/SQL

Διαβάστε περισσότερα

09 Η γλώσσα UML I. Τεχνολογία Λογισμικού. Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εαρινό εξάμηνο

09 Η γλώσσα UML I. Τεχνολογία Λογισμικού. Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εαρινό εξάμηνο 09 Η γλώσσα UML I Τεχνολογία Λογισμικού Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό εξάμηνο 2017 18 Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Unified Modeling Language

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 17 ΜΑΪΟΥ 2012

Αθήνα, 17 ΜΑΪΟΥ 2012 Αθήνα, 17 ΜΑΪΟΥ 2012 Σκοπεύει: Στη διασφάλιση της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία εγγυάται μία συνεχή ροή πληροφοριών μεταξύ πολιτών,

Διαβάστε περισσότερα

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 1 / 38 Παράδειγμα Έστω ότι θέλουμε να αποστείλουμε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αρχικά η εφαρμογή χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα του επιπέδου εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγγραφής στις Εξετάσεις για Ανεξάρτητους Υποψηφίους

Οδηγίες Εγγραφής στις Εξετάσεις για Ανεξάρτητους Υποψηφίους Οδηγίες Εγγραφής στις Εξετάσεις για Ανεξάρτητους Υποψηφίους Ιανουάριος 2017 Έκδοση 4.1 Απρίλιος 2018 Έκδοση 04.2 PeopleCert Certifying Professionals E-mail: info@peoplecert.org, www.peoplecert.org Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Project 2012-2013 Υλοποίηση ενός chat server-client Παράδοση: 7/2/2013

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων

Τεχνολογία Πολυμέσων Τεχνολογία Πολυμέσων Γιώργος Τζιρίτας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών http://www.csd.uoc.gr/~tziritas Άνοιξη 2017 1 Πολυμέσα Εικόνα Βίντεο Ήχος Υπερ/κείμενο Γραφικά Επεξεργασία φυσικής γλώσσας Διαδραστικές

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Επίκαιρα Θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Σταμάτιος

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΚ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΛΛΑΚ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ www.ellak.gr ΕΛΛΑΚ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισηγητής: Ιωάννης Σταμέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Μέλος ΔΣ ΕΕΛ/ΛΑΚ Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2014 5η Συνεδρία 1ου Σεμιναρίου Μονάδας Αριστείας ΕΛΛΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της Ποιότητας και Περιστολή της Δαπάνης Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Χειρόγραφος Ιατρικός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών

Προγραμματισμός Υπολογιστών Προγραμματισμός Υπολογιστών Αναπαράσταση Πληροφορίας Κ. Βασιλάκης, ΣΤΕΦ, ΤΕΙ Κρήτης Δεδομένα και πληροφορία Δεδομένα είναι ένα σύνολο διακριτών στοιχείων σχετικά με ένα συμβάν ή μια διαδικασία χωρίς κάποια

Διαβάστε περισσότερα

PVC + ABS Door Panels

PVC + ABS Door Panels PVC + ABS Door Panels Η εταιρεία «ΤΕΧΝΗ Α.Ε.» ιδρύθηκε στην Ξάνθη, το 1988 με αντικείμενο τις ηλεκτροστατικές βαφές μετάλλων. Με σταθερά ανοδική πορεία, καταφέρνει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της

Διαβάστε περισσότερα

HL7 FHIR: Ένα αναδυόμενο πρότυπο για την ανταλλαγή δεδομένων υγείας. Νίκος Κυριακουλάκος Υπεύθυνος Προτύπων, HL7 Hellas CTO Apollo SA, WHO Consultant

HL7 FHIR: Ένα αναδυόμενο πρότυπο για την ανταλλαγή δεδομένων υγείας. Νίκος Κυριακουλάκος Υπεύθυνος Προτύπων, HL7 Hellas CTO Apollo SA, WHO Consultant HL7 FHIR: Ένα αναδυόμενο πρότυπο για την ανταλλαγή δεδομένων υγείας Νίκος Κυριακουλάκος Υπεύθυνος Προτύπων, HL7 Hellas CTO Apollo SA, WHO Consultant Διαλειτουργικότητα στην Υγεία HL7 Organization ANSI-approved

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 6. Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας

Μάθηµα 6. Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Μάθηµα 6 122 Μεταδεδοµένα: : Η τυπολογία των σχηµάτων 123 Dublin Core: Τα στοιχεία δεδοµένων (1) Θέµα (Subject) Περιγραφή (Description) ηµιουργός (Creator( Creator) Τίτλος (Title) Εκδότης (Publisher( Publisher)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΠ/ΠΛΗ22/ΑΘΗ.3 4 η ΟΣΣ 15/03/2014 Συμπληρωματικές Διαφάνειες

ΕΑΠ/ΠΛΗ22/ΑΘΗ.3 4 η ΟΣΣ 15/03/2014 Συμπληρωματικές Διαφάνειες ΕΑΠ/ΠΛΗ22/ΑΘΗ.3 4 η ΟΣΣ 5/03/204 Συμπληρωματικές Διαφάνειες Νίκος Δημητρίου ΟΣΣ/5.03.204/Ν.Δημητρίου ΟΣΣ/5.03.204/Ν.Δημητρίου 2 ΟΣΣ/5.03.204/Ν.Δημητρίου 3 ΟΣΣ/5.03.204/Ν.Δημητρίου 4 Θεωρία Aloha/Slotted

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 1.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα Τυποποίησης στην Ορολογία - ο ρόλος και οι δράσεις της Επιτροπής Ορολογίας ΤΕ21 του ΕΛΟΤ

Ζητήματα Τυποποίησης στην Ορολογία - ο ρόλος και οι δράσεις της Επιτροπής Ορολογίας ΤΕ21 του ΕΛΟΤ 1 Ζητήματα Τυποποίησης στην Ορολογία - ο ρόλος και οι δράσεις της Επιτροπής Ορολογίας ΤΕ21 του ΕΛΟΤ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μαριάννα Κατσογιάννου, Κατερίνα Τοράκη Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζεται η λειτουργία και

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 ΤΜΝ ίκτυο ιαχείρισης Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΝ- Telecommunications Management Network): υποστηρίζει τις υπηρεσίες διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Use Case - an example of ereferral workflow Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 1 Α.1010 Μικροοικονομική (Microeconomics) ΜΓΥ Υ 2 2 4 8 5 2 Α.1020 Χρηματοοικονομική Λογιστική (Financial Accounting) ΜΓΥ Υ 2 2 2 6 10 6 3 Α.1030 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Principles

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικά για Στατιστική Ανάλυση. Minitab, R (ελεύθερο λογισμικό), Sas, S-Plus, Stata, StatGraphics, Mathematica (εξειδικευμένο λογισμικό για

Λογισμικά για Στατιστική Ανάλυση. Minitab, R (ελεύθερο λογισμικό), Sas, S-Plus, Stata, StatGraphics, Mathematica (εξειδικευμένο λογισμικό για ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Εργαστήριο 1ο Τι είναι το SPSS; Statistical Package for the Social Sciences Λογισμικό για διαχείριση και στατιστική ανάλυση δεδομένων σε γραφικό περιβάλλον http://en.wikipedia.org/wiki/spss

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεται να φέρω μαζί μου τα πρωτότυπα έγγραφα ή τα αντίγραφα; Asking if you need to provide the original documents or copies Ποια είναι τα κριτήρια

Χρειάζεται να φέρω μαζί μου τα πρωτότυπα έγγραφα ή τα αντίγραφα; Asking if you need to provide the original documents or copies Ποια είναι τα κριτήρια - University Θα ήθελα να εγγραφώ σε πανεπιστήμιο. Stating that you want to enroll Θα ήθελα να γραφτώ για. Stating that you want to apply for a course ένα προπτυχιακό ένα μεταπτυχιακό ένα διδακτορικό πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ- ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ- ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Ατομική Διπλωματική Εργασία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ- ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ Παρασκευή Χατζηνικολάου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μάιος 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ετερογενών Δικτύων

Διαχείριση Ετερογενών Δικτύων Διαχείριση Ετερογενών Δικτύων Δημήτρης Ι. Χρόνης (Ο.Τ.Ε) Λάμπρος Ράπτης (Ε.Μ.Π) Περιεχόμενα Παροχή υπηρεσιών σε ετερογενή δίκτυα Αρχιτεκτονική διαχείρισης ετερογενών δικτύων Λειτουργικές απαιτήσεις Τεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΚΟΛΟΒΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ του Θωμά ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτοποίηση ασθενούς μέσω ραδιοσυχνικής αναγνώρισης (RFID) με σκοπό τον έλεγχο της χορήγησης αναισθησίας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Ταυτοποίηση ασθενούς μέσω ραδιοσυχνικής αναγνώρισης (RFID) με σκοπό τον έλεγχο της χορήγησης αναισθησίας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Ταυτοποίηση ασθενούς μέσω ραδιοσυχνικής αναγνώρισης (RFID)

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργανωτική δομή (Organizational Structure) Τα κύρια δεδομένα (Master Data) Η διεργασίες (Processes)

Η Οργανωτική δομή (Organizational Structure) Τα κύρια δεδομένα (Master Data) Η διεργασίες (Processes) Πίνακας περιεχομένων Η Οργανωτική δομή (Organizational Structure) Τα κύρια δεδομένα (Master Data) Η διεργασίες (Processes) Διαχείριση οργάνωσης (Organizational Management) Διαχείριση προσωπικού (Personnel

Διαβάστε περισσότερα

the total number of electrons passing through the lamp.

the total number of electrons passing through the lamp. 1. A 12 V 36 W lamp is lit to normal brightness using a 12 V car battery of negligible internal resistance. The lamp is switched on for one hour (3600 s). For the time of 1 hour, calculate (i) the energy

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας

Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας Ενότητα 9 Σχεδιασμός Επεξεργασίας και Τηλεπεξεργασίας Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 9-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Σχεδιασμός επεξεργασίας Επεξεργασία κατά δεσμίδες

Διαβάστε περισσότερα

$./jms console -w <jms in> -r <jms out> -o <operations file> namedpipe. (standard input).

$./jms console -w <jms in> -r <jms out> -o <operations file> namedpipe. (standard input). Κ24: Προγραμματισμός Συστήματος 2η Εργασία Εαρινό Εξάμηνο 2017 Προθεσμία Υποβολής: Κυριακή 30 Απριλίου 2017 Ωρα 23:59 Εισαγωγή στην Εργασία: Ο στόχος της εργασίας αυτής είναι να εξοικειωθείτε με την δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική

Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Αλέξανδρος Κ. Δημόπουλος Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία (ΤΠΙΒ) Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : Βασικά συστατικά του Web Fabio Calefato Department of

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 10η Διάλεξη: Web Services Δρ. Απόστολος Γκάμας Λέκτορας (407/80) gkamas@uop.gr Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου Διαφάνεια 1 Ορισμός των Web Services

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Ασφάλειας

Στρατηγικές Ασφάλειας Στρατηγικές Ασφάλειας Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων. Διδάσκων: Σ. Κοντογιάννης Least/(Most) Privileges Defense in Depth Συγκεντρωτική Στρατηγική Weakest Link Strategy Fail Safe Stance Fail Safe Stance

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Πρότυπο διαχείρισης ISO/OSI Ένα περιβάλλον OSI μπορεί να αποτελείται από ετερογενή «ανοικτά» διασυνδεδεμένα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα

Πληροφοριακά Συστήµατα Nell Dale John Lewis Chapter 12 Πληροφοριακά Συστήµατα Στόχοι Ενότητας Η κατανόηση της έννοιας «Πληροφοριακό Σύστηµα» Επεξήγηση της οργάνωσης λογιστικών φύλλων (spreadsheets) Επεξήγηση της ανάλυσης δεδοµένων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΚΕΦ. 1: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 ΚΕΦ. 1: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 15 Εισαγωγή 17 Η Δομή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 17 Λογισμικό (Software) 29 Διαδίκτυο (Internet) 32 Intranet 32

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Εργασιών. Στρατηγικές Ευκαιρίες

Πλαίσιο Εργασιών. Στρατηγικές Ευκαιρίες 1 Πλαίσιο Εργασιών Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Οργανισµού 2 3 Στρατηγικές Κατευθύνσεις των ΠΣ Κρίσιµοι Παράγοντες Επιτυχίας του Οργανισµού Κρίσιµοι Παράγοντες Επιτυχίας των ΠΣ 4 Βραχυχρόνια Στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Σεμινάρια Βιβλιοθηκονόμων ΕΠΕΑΕΚ 2000 Φίλιππος Τσιμπόγλου Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου e-mail ftsimp@ucy.ac.cy 2 3 Πρωτόκολλο Z.3950

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Συνεργασία Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με Παρόχους Υπηρεσιών & Προϊόντων Υγείας

Ηλεκτρονική Συνεργασία Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με Παρόχους Υπηρεσιών & Προϊόντων Υγείας Ηλεκτρονική Συνεργασία Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με Παρόχους Υπηρεσιών & Προϊόντων Υγείας Αράμ Μπαλιάν Ph.D Manager- Social Security & Health Care Solutions Στόχοι Αρχιτεκτονική ψηφιακών υπηρεσιών πρώτης

Διαβάστε περισσότερα