ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 5 - ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 5 - ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ"

Transcript

1 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: Αρ. Τηλ.: Αρ. Φαξ.: Μαΐου 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 5 - ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ Θέμα: Χρήση του υπολογιστή στην διδασκαλία των Αγγλικών Η χρήση του υπολογιστή κατά την διδασκαλία μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην δουλειά του εκπαιδευτικού σε οποιοδήποτε μάθημα αλλά σίγουρα δεν είναι αυτοσκοπός και δεν αποτελεί πανάκεια. Χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για να μας βοηθήσει να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον και ίσως και πιο αποτελεσματικό όταν προσφέρεται το μάθημα και οι καταστάσεις το επιτρέπουν. Δεν θεωρούμε ότι ο υπολογιστής πρέπει να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό, το βιβλίο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή. Απλά ενισχύει τις υφιστάμενες πηγές και εμπλουτίζει τις επιλογές. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή ως πηγή αναφοράς βρίσκοντας διάφορες πληροφορίες που χρειάζεται, εισηγήσεις για δραστηριότητες ή ακόμα και έτοιμο υλικό όπως φυλλάδια, εικόνες αλλά και διαδραστικές δραστηριότητες. Μπορεί όμως πολύ εύκολα να εντάξει την χρήση του υπολογιστή στη διδασκαλία του με διάφορους τρόπους ανάλογα με το επίπεδο, τις γνώσεις του ιδίου αλλά και των μαθητών του.

2 2 1. Χρήση του ενός υπολογιστή στην τάξη: Από τον εκπαιδευτικό μέσω του βιντεοπροβολέα: Ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να προβάλει στην τάξη κάποιες παρουσιάσεις είτε για να εισάγει καινούριο γραμματικό φαινόμενο ή για να γνωρίσουν τα παιδιά μέσω παρουσίασης ή μέσα από το διαδίκτυο μία ξένη χώρα ή κάτι πιο συγκεκριμένο όπως ένα μουσείο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν κάποιες δραστηριότητες με παιγνιώδη μορφή. Ως σταθμός εργασίας από ένα παιδί ή μια μικρή ομάδα 2-3 παιδιών Τα παιδιά μπορούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα που ετοίμασε ο εκπαιδευτικός ή που βρήκε από κάποιο πρόγραμμα ή μέσα από το διαδίκτυο για σκοπούς εξάσκησης και εμπέδωσης. Μπορούν επίσης να ετοιμάσουν κάτι δικό τους όπως μια μικρή εργασία στην word ή μια παρουσίαση power point, στο kidspiration ή στο Storybook weaver. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως πηγή αναφοράς για να αντλήσουν διάφορες πληροφορίες. 2. Χρήση του εργαστηρίου Όλα όσα έχουν ήδη αναφερθεί μπορούν να γίνουν και στο εργαστήριο όπου στην περίπτωση των παρουσιάσεων τα παιδιά θα τις παρακολουθούν από τους υπολογιστές αντί από τον προβολέα και στην περίπτωση δραστηριοτήτων ή εργασιών τα παιδιά θα δουλεύουν ταυτόχρονα στην ίδια δραστηριότητα. Παραδείγματα δραστηριοτήτων: Δραστηριότητες στο Kidspiration. Τα παιδιά μπορούν να ετοιμάσουν παρουσιάσεις για τον εαυτό τους, την οικογένεια τους, τις προτιμήσεις τους κλπ πολύ εύκολα με τη χρήση εικόνων μέσα από το kidspiration και κάποιων λέξεων ή φράσεων ή προτάσεων ανάλογα με τις ικανότητες και το επίπεδο τους. Στο PICTURES μπορούν να φτιάξουν δικές τους ιδεοθύελλες, δικούς τους χάρτες παρουσίασης ή μέσα από τις κατηγορίες READING and WRITING, HUMANITIES, SCIENCE, ή την κατηγορία MORE μπορούν

3 3 να χρησιμοποιήσουν έτοιμα πρότυπα στα οποία θα προσθέσουν τα στοιχεία που θέλουν. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν ακόμα και να ακούσουν την προφορά της κάθε αγγλικής έννοιας που απεικονίζεται καθώς και να ηχογραφήσουν τη δική τους φωνή και να βελτιώσουν τυχόν λάθη στην προφορά. Ας σημειωθεί πως υπάρχουν πάρα πολλά εικονίδια στο πρόγραμμα τα οποί συνάδουν με τις ενότητες των Αγγλικών μας βιβλίων π.χ η γειτονιά, ο καιρός, τα δωμάτια του σπιτιού κλπ. και μπορούν να μεταφερθούν στη Word για να ακολουθήσουν άλλες δημιουργικές εργασίες αλλά και για τη δημιουργία παρουσιάσεων PowerPoint από τους μαθητές. Το Kidspiration είναι πολύ ελκυστικό για τα παιδιά και πολύ εύκολο να εφαρμοστεί από τους εκπαιδευτικούς. Πιο κάτω παρατίθενται κάποιες γενικές οδηγίες χρήσης του προγράμματος Kidspiration: Για να γράψουμε κείμενο κάνουμε κλικ στη λευκή σελίδα (θα εμφανιστεί ένας σταυρός) και ξεκινούμε να πληκτρολογούμε. Tο πρώτο Supergrouper είναι και ο κεντρικός άξονας της ιδεοθύελλας μας. Για να μεγαλώσουμε την ιδεοθύελλα μας επιλέγουμε το σχήμα του οποίου θέλουμε να ενώσουμε τοξάκι και άλλο σχήμα και επιλέγουμε και το σημείο που θέλουμε να γίνει το καινούριο σχήμα κάνοντας κλικ σε ένα λευκό σημείο όπου και θα εμφανιστεί και πάλι ένας σταυρός. Αμέσως μετά πατούμε το σύμβολο Add symbol πάνω αριστερά και σχηματίζεται μόνο του και το σχήμα και το τόξο.

4 4 Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε εικόνα αν θέλουμε μέσα στο άδειο νέο σχήμα επιλέγοντας από αριστερά της οθόνης. Μετά κάνουμε κλικ στο πεδίο κειμένου στο κάτω μέρος του σχήματος και πληκτρολογούμε τη λέξη. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη μορφή των γραμμάτων σε κάποιες λέξεις μας, επιλέγουμε το κείμενο και στη ράβδο στο κάτω μέρος της οθόνης επιλέγουμε τη γραμματοσειρά, το μέγεθος και την έντονη γραφή. Για να αλλάξουμε το σχήμα του συμβόλου όπου έχουμε γράψει ένα κείμενο, επιλέγουμε το κείμενο και επιλέγουμε ένα από τα σχήματα στην αριστερή πλευρά της οθόνης μας.

5 5 Δραστηριότητες στο Storybook Weaver: Τα παιδιά με τη βοήθεια του λογισμικού αυτού μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες με βάση την εικόνα που έχουν φτιάξει οι ίδιοι. Μπορούν ακόμη να γράψουν διαλόγους, να περιγράψουν ένα ζώο ή ένα δωμάτιο ή να βρουν ομοιότητες/διαφορές μεταξύ δύο εικόνων που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι ή που τους έχουν δοθεί ως έτοιμα αρχεία. Προϋπόθεση όλων των ανωτέρω αποτελεί βεβαίως η γραμματική δομή της κάθε δραστηριότητας η οποία πρέπει να συμβαδίζει με τη διδακτέα ύλη των εκάστοτε εγχειριδίων. Πιο κάτω παρατίθενται κάποιες γενικές οδηγίες χρήσης του προγράμματος Storybook Weaver: Αρχικά πρέπει να μπούμε στο φάκελο Create a story. Πατούμε διπλό αριστερό κλικ στο φάκελο Create a story. Aμέσως ανοίγει η πρώτη σελίδα του αρχείου όπου πρέπει να βάλουμε τίτλο, όνομα συγγραφέων και άλλα σχόλια αν θέλουμε.

6 6 Επιλέγοντας το κάθε ορθογώνιο πληκτρολογούμε τα στοιχεία που θέλουμε και προχωρούμε στην επόμενη σελίδα πατώντας το κόκκινο τόξο κάτω δεξιά. Μόλις προχωρήσουμε στην επόμενη σελίδα, επιλέγουμε φόντο πατώντας το σύμβολο με τα δέντρα πάνω αριστερά στο παράθυρο μας. Πατώντας το μαύρο τοξάκι κάτω δεξιά βλέπουμε πολλές άλλες εικόνες για να διαλέξουμε φόντο. Οι πάνω εικόνες δέιχνουν το φόντο για το πάνω μισό της εικόνας μας και οι κάτω εικόνες το κάτω μισό της εικόνας. Αφού επιλέξουμε φόντο πατούμε Apply και το φόντο μας μπαίνει αυτόματα. Τότε φεύγουμε από το φόντο πατώντας το Χ.

7 7 Επιλέγουμε το σύμβολο πάνω αριστερά που λέει Objects και μας δείχνει τις διάφορες κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να βρούμε πολλά εικονίδια. Εμείς επιλέγουμε την κατηγορία που θέλουμε π.χ. Animals. Στη συνέχεια επιλέγουμε υποκατηγορία από τα Animals, για παράδειγμα Wild. Mε το μαύρο τόξο δεξιά προχωρούμε και βλέπουμε όλα τα άγρια ζώα για να καταλήξουμε σε αυτό που θέλουμε. Στη συνέχεια επιλέγουμε ένα ζώο και μετά πατούμε Apply. Αμέσως το ζώο που επιλέξαμε μεταφέρεται στην εικόνα όπου θέλει και εμείς πρέπει να το μετακινήσουμε στον τόπο που εμείς θέλουμε επιλέγοντας το και έχοντας το συνέχεια πατημένο με αριστερό κλικ. Το αφήνουμε εκεί που θέλουμε σταματώντας το πάτημα.

8 8 Τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το μέγεθος του ζώου μας. Επιλέγουμε το ζώο και μετά πατούμε το μεγάλο κόκκινο μπαλόνι αν θέλουμε να το μεγαλώσουμε ή το μικρό κόκκινο μπαλόνι αν θέλουμε να το μικρύνουμε. Όσες φορές πατήσουμε το μπαλόνι τόσες φορές θα αλλάξει και το μέγεθος του ζώου μας. Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα ζώα που θα βάλουμε στην εικόνα μας. Αν κάναμε λάθος ή μετανιώσαμε και θέλουμε να ξεφορτωθούμε ένα από τα ζώα που βάλαμε στην εικόνα, επιλέγουμε το ζώο και μετά πατούμε το σύμβολο του κάδου απορριμμάτων κάτω δεξιά στο παράθυρο μας. Αφού τελειώσουμε με όλα τα ζώα πατούμε το Χ για να φύγουμε από τις εικόνες των ζώων.

9 9 Αφού η εικόνα μας ολοκληρώθηκε, αρχίζουμε να γράφουμε πληκτρολογώντας στο λευκό χώρο από κάτω το διάλογο σχετικά με τα γνωρίσματα των ζώων έτσι ώστε να μαντέψουμε το ζώο της εικόνας που έβαλε στο μυαλό του το ζευγάρι μου. Αν θέλουμε να αλλάξουμε το μέγεθος των γραμμάτων ή τη γραμματοσειρά μαυρίζουμε τις λέξεις που θέλουμε έχοντας συνεχώς πατημένο αριστερό κλικ στο ποντίκι μας. Στη συνέχεια πατούμε το Font από όπου επιλέγουμε τη γραμματοσειρά και το μέγεθος γραμμάτων που θέλουμε και τέλος πατούμε το OK.

10 10 Στην ιστοσελίδα του κλιμακίου Αγγλικών, στο supplementary material, Interactive activities υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξάσκηση σε θέματα όπως περιγραφή ζώων ή ατόμων, της ώρας, του ενεστώτα διαρκείας, του αορίστου, αναγραμματισμοί λέξεων, ανακατεμένες προτάσεις, σταυρόλεξα με εικόνες. Παρόλο που είναι χωρισμένα σε τάξεις μπορούν να γίνουν ανάλογα με το θέμα του μαθήματος και το επίπεδο των μαθητών. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να αποθηκευτούν στον υπολογιστή ή σε δισκάκι και να χρησιμοποιούνται χωρίς να γίνεται σύνδεση με το διαδίκτυο. Από ιστοσελίδες Δ τάξη Επιλέγοντας το NUMBERS από τις 4 κατηγορίες που βρίσκονται κάτω δεξιά τα παιδιά μπορούν να κάνουν εξάσκηση ση γραφή των αριθμών από το 1 μέχρι το 10. Βλέπουν αρχικά όλες τις λέξεις μπροστά τους. Στη συνέχεια, πατούν το πλήκτρο GO και τότε οι λέξεις εμφανίζονται μια - μια. Οι μαθητές την βλέπουν, πατούν COVER, κρύβεται και καλούνται να την γράψουν. Πατώντας το CHECK γίνεται έλεγχος της απάντησης τους. Για Ε τάξη. - Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, γίνεται επιλογή του 2 ου από την κάτω σειρά στρογγυλού πλήκτρου και ανοίγει στην οθόνη το παιχνίδι με τα επαγγέλματα. Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια όπως αναφέρεται στην προηγούμενη δραστηριότητα.

11 11 Π.χ βλέπουν τη λέξη, όπως φαίνεται πιο κάτω. Με το cover κρύβεται η λέξη και καλούνται να την γράψουν. - Πατώντας στην αρχική οθόνη το 5 ο στρογγυλό πλήκτρο της 1 ης σειράς μπορούν να εξασκηθούν πάνω στα χρώματα. 2. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπάρχει ποικιλία διαδραστικών δραστηριοτήτων που είναι κατάλληλες για όλα τα παιδιά. Παραδείγματα: Στο EXTERNAL LINKS στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας, επιλέγετε το Interesting Things for ESL Students. Στη συνέχεια γίνεται επιλογή του VOCABULARY και μετά της κατηγορίας English Vocabulary Games with Pictures και εκεί υπάρχει πληθώρα παιχνιδιών για εξάσκηση λεξιλογίου σε θέματα όπως ζώα, φρούτα, αντικείμενα στο σπίτι, ρούχα κλπ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις τάξεις. Τάξη Ε GRAMMAR EASY Level 1. Short answers. Επιλέγουν τη σωστή απάντηση μπορεί να γίνει σαν γενική επανάληψη αφού διδαχθεί το present simple και το present continuous. VOCABULARY EASY Level 1. Months of the year. Γίνεται εξάσκηση στους μήνες και στους αριθμούς σειροθέτησης (ordinal numbers). Level 1. Choose a word. Γίνεται γενική εξάσκηση βασικού λεξιλογίου. Level 2. Animals. Βλέπουν εικόνα και επιλέγουν τη σωστή λέξη αναγνωρίζοντας το ζώο. Τάξη Στ Στο EXTERNAL LINKS στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας, επιλέγετε το Interesting Things for ESL Students. Στη συνέχεια επιλέγετε το VOCABULARY. Στην κατηγορία

12 12 Click the Letters in the Correct Order υπάρχουν παιχνίδια για εξάσκηση στη γραφή λέξεων όπως classroom, adjectives for people και πολλά άλλα. Σημείωση: Στην ιστοσελίδα του κλιμακίου Αγγλικών μπορείτε να βρείτε: Σχέδια Μαθήματος Φυλλάδια Παρουσιάσεις power point Δραστηριότητες power point Εισηγήσεις για παιχνίδια Δείγματα από εργασίες παιδιών Διαδραστικές δραστηριότητες Τα διάφορα ενημερωτικά και άλλες εισηγήσεις Αντρούλα Εγγλεζάκη Επιθεωρήτρια Αγγλικών Στυλιανή Χατζηκυριάκου Επιθεωρήτρια Αγγλικών