ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Transcript

1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

2 Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ Θέματα διαχείρισης ομάδας με βάση τις παρατηρήσεις των Εκπαιδευτών για το

3 Συντάκτης εισηγητής: Δημήτρης Παπασπύρου Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Facebook: Dimitris Papaspyrou

4 Σύντομο βιογραφικό Αυστραλία, 1965 Σπουδές Κοινωνιολογίας & Πολιτικών Επιστημών (Πάντειο Πανεπιστήμιο) Μεταπτυχιακές Επιστήμες στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (ΕΑΠ) Ειδικός Σύμβουλος Εκπαίδευσης της ΕΟΜ σε παιδαγωγικά θέματα. Μέλος της Ομάδας Διενέργειας Εξετάσεων εκπαιδευτών Μπριτζ για το 2015 / 2016.

5 Σκοπός αυτής της εισήγησης Η επισήμανση των σημαντικότερων βιωματικών θεμάτων / προβλημάτων «διαχείρισης τάξης» του τελευταίου 12μηνου. Η επισήμανση των βασικών αρχών της εκπαίδευσης ενηλίκων σε σχέση με τα θέματα «διαχείρισης τάξης». Το τυπολόγιο «συμπεριφορών» σε μια ομάδα εκπαίδευσης ενηλίκων.

6 Βασικός στόχος των εκπαιδευτών της ΕΟΜ: Η διατήρηση ενός υψηλού ποσοστού παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του 1 ου έτους από το σύνολο των αρχάριων εκπαιδευόμενων. Η μείωση του ποσοστού διαρροής (με κριτήριο το 3 ο μάθημα: 75%)

7 Τα βασικά εργαλεία «διαχείρισης» της τάξης για τον εκπαιδευτή Η επιστημονική γνώση & θεωρία Οι κανονισμοί (της ΕΟΜ) και η αίσθηση δικαίου Η φαντασία και η επινοητικότητα Ο λόγος και η λογική

8 και κάποιες αρχικές παρατηρήσεις Δεν υπάρχει απόλυτη μεθοδολογία για τη «διαχείριση κρίσεων» Η βασική μέριμνα είναι η «φροντίδα της ομάδας» Η μία και μοναδική «κόκκινη γραμμή» είναι η εκκίνηση και ολοκλήρωση του μαθήματος.

9 Κριτήρια για τις επιλογές του εκπαιδευτή που διαχειρίζεται κρίσεις Η ομαδικότητα προστασία της ομάδας Η προάσπιση της προσωπικότητάς του εκπαιδευτή (από τον ίδιο τον εκπαιδευτή) Ο σεβασμός προς τον ενήλικο εκπαιδευόμενο

10 1 ο περιστατικό Νεανικό γκρουπ, με μια κυρία με το 4 μηνών μωρό στο καροτσάκι και θηλάζει στο διάλλειμα οι 2 έρχονται με καθυστέρηση μισής ώρας λόγω δουλειάς...

11 Απαντήσεις για το 1 ο περιστατικό Η απάντηση είναι: ο εκπαιδευτής που διευκολύνει και απολαμβάνει την εκπαιδευτική διεργασία.

12 2 ο περιστατικό είχα 2 νεαρούς εικοσάρηδες που έπαιζαν συνεχώς με τα υπερσύγχρονα κινητά τους, βέβαια εκτελούσαν και αμυνόντουσαν κανονικά, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στο γκρουπ. Δεν τους σχολίασα τίποτα τους άφησα να συνεχίζουν... σε ρίχνει βέβαια λίγο σαν εκπαιδευτή... καμιά ιδέα;

13 Τυπολογία 2 ου περιστατικού: «Οι κατ ιδίαν συζητητές» Συνάδελφοι ή φίλοι, μιλούν συνεχώς χαμηλόφωνα. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να μην πάρουν κάτι από τη διδασκαλία, να ενοχλήσουν τα υπόλοιπα μέλη και στο τέλος να πουν ότι δεν «κατάλαβαν» και το μάθημα!

14 Απαντήσεις για το 2 ο περιστατικό Ο εκπαιδευτής που ενημερώνει και υπομένει. Ο εγωισμός είναι ασυμβίβαστος με την ιδιότητα του εκπαιδευτή ενηλίκων. Για τα «επείγοντα» επικοινωνήστε με τη γραμματεία / πιο έμπειρο εκπαιδευτή / το σύμβουλο παιδαγωγικών.

15 3 ο περιστατικό Στο 2ο μάθημα παρουσιάστηκαν 4 νέοι παίκτες (δεν ήταν στο πρώτο). Αναγκαστικά έγινε προσαρμογή του σχεδίου μαθήματος, με επανάληψη των αρχικών (ευτυχώς λίγα θέματα) χωρίς φύλλα στο τραπέζι αλλά με διαφάνειες. Διευκρινίστηκε ότι θα χρειασθεί λίγο παραπάνω προσοχή απ αυτούς, στην αρχή.

16 Απαντήσεις για το 3 ο περιστατικό Ο ευέλικτος και ευπροσάρμοστος εκπαιδευτής.

17 4 ο περιστατικό Πρώτο κομμάτι του ανοίγματος 1ΧΑ. Πολλές διαρροές (μπορεί να οφείλεται και στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου) έκανα μάθημα αν και αργία σε μια προσπάθεια να τους γλυκάνω ακόμη περισσότερο και να τους κρατήσω... Δυστυχώς δεν μπορώ να επιβληθώ ακόμη στην τάξη μου, γίνεται φασαρία. Μιλούν μεταξύ τους κυρίως γιατί κάποιοι έχουν ξανακάνει μαθήματα και προτρέχουν...

18 Τυπολογία 4 ου περιστατικού: «Γενική βοή» Όλα τα μέλη της ομάδας μιλούν ταυτόχρονα, ξεκινούν συζητήσεις, διαφορετικοί διάλογοι. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

19 Διαχείριση 4 ου περιστατικού Όσο πιο ανομοιογενής είναι μια ομάδα εκπαιδευομένων τόσο πιο δύσκολος είναι ο χειρισμός της. Ανα-διαρθρώνουμε και επανα-συγκροτούμε την ομάδα. Χρήση της «γλώσσας του σώματος» για να τραβήξουμε την προσοχή.

20 5 ο περιστατικό Ηλικιωμένη μαθήτρια παρουσιάζεται με καθυστέρηση στο μάθημα και απαιτεί να σηκωθεί ένας μαθητής από τη θέση του γιατί εκεί καθόταν αυτή στο προηγούμενο μάθημα. Της ζητώ να καθίσει σε μια κενή θέση σε άλλο τραπέζι αλλά σε έντονο ύφος μου επαναλαμβάνει το αίτημα της τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Της εξηγώ ότι είναι καλό να καθίσει σε άλλο τραπέζι όπου θα της δοθεί η δυνατότητα να γνωριστεί καλύτερα και με αλλά άτομα και μου απαντά ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ.

21 Τυπολογία 5 ου περιστατικού: «Παρεμπόδιση» παρεμβολή εμποδίων, παράθεση προσωπικών εμπειριών, εμμονή σε ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει

22 Της εξηγώ ότι μετά το διάλειμμα είχα προαναγγείλει και μετακίνηση των ΑΔ ένα τραπέζι εμπρός και ότι δεν μπορούμε στο Μπριτζ να επιλέξουμε με ποιους καθόμαστε, αφού περιοδικά θα παίζουμε με όλους τους παίκτες. Ταυτοχρόνως οι καθήμενοι στο τραπέζι που ζητούσε να καθίσει της δηλώνουν ότι δεν είναι σωστό ο τρόπος της και διαμαρτύρονται. Τους ζητώ να ηρεμήσουν και τους διαβεβαιώνω ότι το θέμα θα το λύσω εγώ.

23 Υποδεικνύω στην κυρία που να καθίσει και της δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι κανόνες τους Μπριτζ είναι σαφείς και ο δάσκαλος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της ομάδας. Μου δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να φύγει και της απαντώ ότι θα με στενοχωρούσε μια τέτοια απόφαση αλλά ως ελεύθερο άτομο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει.

24 Προχωρεί στη θέση που της υπέδειξα. Σιγοψιθυρίζει «τώρα με πείσμωσες» και το θέμα έληξε εκεί. Στο τέλος του μαθήματος πλήρωσε για τον 1 κύκλο (η πρώτη) πήρε το βιβλίο της και αποχώρησε.

25 Σύνοψη 5 ου περιστατικού: Κίνδυνοι & Ευκαιρίες για τον εκπαιδευτή Κίνδυνοι: Να διαλυθεί η ομάδα, αν ο εκπαιδευτής προσπαθήσει να ικανοποιήσει παράλογα αιτήματα. Να ενοχληθούν κάποιοι άλλοι εκπαιδευόμενοι και να εγκαταλείψουν τα μαθήματα. Ευκαιρίες: Να ενισχυθεί ο χαρακτήρας της ομάδας, να εμπεδωθεί το πνεύμα συνεργασίας, να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του εκπαιδευτή ως αρχηγού της ομάδας.

26 6 ο περιστατικό Διαμαρτυρία (από ένα ζευγάρι) για κάποιον παίκτη που δεν "τραβάει".

27 Τυπολογία 6 ου περιστατικού: «Επιθετικότητα» άσκηση κριτικής, επίρριψη ευθυνών, υποτίμηση προσωπικοτήτων

28 Σύνοψη 6 ου περιστατικού: Κίνδυνοι & Ευκαιρίες για τον εκπαιδευτή Κίνδυνοι: Να υπονομεύσει ο εκπαιδευτής το ρόλο του και τον ομαδικό χαρακτήρα της προσπάθειας συμφωνώντας με τους «επιθετικούς» και «διαμαρτυρόμενους» εκπαιδευόμενους. Ευκαιρίες: Να επιβληθεί στην ομάδα και να διευκρινίσει τους όρους λειτουργίας των μαθητικών τμημάτων.

29 Ολοκλήρωση 6 ου περιστατικού τους εξήγησα ότι η σύνθεση των παικτών στα τραπέζια θα ποικίλλει κάθε φορά και ότι έχουν δικαίωμα να μάθουν μπριτζ όλοι!

30 7 ο περιστατικό Τα 3 τραπέζια μου παίζουν τις διανομές 5-8 και ένας παίκτης («Δύση») για να εκτελεί συνέχεια - ακόμη και με 8 πόντους - ανοίγει 1ΧΑ. Το («κανονικό») συμβόλαιο ήταν 3ΧΑ, με εκτελεστή το Νότο.

31 Τυπολογία 7 ου περιστατικού: «Κυριαρχία» ο εκπαιδευόμενος προσπαθεί να καθορίσει το έργο και την πορεία της ομάδας.

32 Η ολοκλήρωση του 7 ου περιστατικού Πήγα πάνω από τον Νότο και αφού έδωσα την ευκαιρία να αλλάξουν τις δηλώσεις τους λέγοντας ξανά τις προϋποθέσεις του ανοίγματος ΧΑ (δεν το πήρε πίσω) είπα: «Μην ρωτάτε γιατί : Νότε βγάλε μπροστά σου το 3ΧΑ», πήγαν όλοι πάσο και εκτέλεσε ο παίκτης που ήθελα... Σωστό ή λάθος κρίνετέ το...

33 Κριτική του εκπαιδευτή του 7 ου περιστατικού Κίνδυνοι: ο εκπαιδευτής δείχνει εκνευρισμένος κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση του επεισοδίου και προβλήματα ελέγχου της ομάδας. Ο απευθείας ορισμός του συμβολαίου παρακάμπτει τη διαδικασία της αγοράς και παιδαγωγικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Ευκαιρίες: Να επιβληθεί η αγωνιστική πειθαρχία από τον εκπαιδευτή. Να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του εκπαιδευτή.

34 8 ο περιστατικό πείτε καμιά ιδέα για τις παίκτριες (κυρίως) που μετά από μια αποτυχημένη εκτέλεση κατεβάζουν *ρολά* λένε "εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω". Το παρουσιάζεις ξανά σε όλη την τάξη αλλά τίποτα... «εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω»...και από εκεί και πέρα καμία συμμετοχή... να δω αν θα ξαναέλθει... και βέβαια οι πιο πολλοί θα πείτε ότι αυτό το άτομο θα φύγει όταν ξεκινήσει ο ανταγωνισμός των τουρνουά...

35 Τυπολογία 8 ου περιστατικού: «Απόσυρση» ο εκπαιδευόμενος παύει να συμμετέχει στη λειτουργία της ομάδας.

36 Απαντήσεις για το 8 ο περιστατικό Προσεκτικός χειρισμός των «αγωνιστικών θεμάτων» από τον εκπαιδευτή. Η επιθυμία μας να ενταχθούν οι αρχάριοι στο αγωνιστικό Μπριτζ δε συμπίπτει απαραίτητα με αντίστοιχες επιθυμίες των εκπαιδευόμενων.

37 9 ο περιστατικό κάνοντας ασκήσεις από το βιβλίο ζήτησα να υπάρχει τουλάχιστον 1 βιβλίο ανά τραπέζι και κάποιος δεν ήθελε να δανείσει το βιβλίο του,

38 Τυπολογία 9 ου περιστατικού: «Παρεμπόδιση» παρεμβολή εμποδίων, παράθεση προσωπικών εμπειριών, εμμονή σε ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει

39 Η ολοκλήρωση του 9 ου περιστατικού αλλά λέγοντας αστειευόμενη ότι ο έχων 2 βιβλία μπορεί να δώσει το ένα το θέμα λύθηκε ειρηνικά!

40 Απαντήσεις για το 9 ο περιστατικό Ο εκπαιδευτής που επιδεικνύει ψυχραιμία και φαντασία.

41 10 ο περιστατικό Μια κυρία είπε ότι δεν της άρεσε η συμπεριφορά μιας άλλης κυρίας στο τουρνουά της Τετάρτης και δεν θα ξανάρθει. Δεν το είπε σε εμάς, μας το είπε μια συμμαθήτρια της.

42 Διαχείριση 10 ου περιστατικού Ο εκπαιδευτής τύπου Sherlock Holmes που οσμίζεται και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα πριν προκύψουν. Αν ο αριθμός των εκπαιδευομένων το επιτρέπει, τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους.

43 11 ο περιστατικό Στην διανομή 2 από τις 3ex.dlm η Δύση κρατάει: AK4 AQ1098 K42 92 Στην ερώτηση μαθητή «Γιατί δεν ανοίγουμε 1ΧΑ;» έδωσα διπλωματική απάντηση αφού η προτεινόμενη αγορά είναι το 1 Κούπα στα scoresheet, ενώ ο μαθητής ήταν σωστός με βάση την μέθοδο. Προτείνω να αντικατασταθεί η συγκεκριμένη διανομή.

44 Διαχείριση 11 ου περιστατικού Ο εκπαιδευτής σαν διπλωμάτης; ή ο ειλικρινής εκπαιδευτής; Προτιμήστε την ειλικρίνεια στις σχέσεις σας με τους ενήλικους εκπαιδευόμενους! Ο εκπαιδευόμενος που απάντησε σωστά πρέπει να επαινεθεί, όχι να παραπλανηθεί.

45 12 ο περιστατικό Δημιουργήθηκε θέμα (βασικά συνεχίστηκε ) με κυρία που συμμετείχε στο πρώτο μαθητικό τουρνουά της Κυριακής 22/11 και δεν ήρθε στο δεύτερο, επειδή σε ορισμένα τραπέζια μιλούσαν και υποδείκνυαν σωστή αγορά και σωστό παίξιμο. Στο επιχείρημα πολλών συμμαθητών «ότι δεν πειράζει, μαθαίνουμε», ισχυρίστηκε ότι εφόσον δίνονται mps, πράγμα που δεν ήξερε στην αρχή, έπρεπε οι συνθήκες να είναι πιο αυστηρές παρότι ο διαιτητής-δάσκαλος έπαιζε με μαθητή και δεν μπορούσε να βρίσκεται παντού.

46 Διαχείριση 12 ου περιστατικού Πριν το περιστατικό: Ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του αγώνα. Κατά τη διάρκεια: Απόλυτη επιτήρηση του αγώνα. Χρήση βοηθών ώστε ο Εκπαιδευτής να μην εμπλέκεται στο παιχνίδι. Ως Διαιτητής να χρησιμοποιείται τρίτο πρόσωπο. Μετά το περιστατικό: Αξιολόγηση της ημερίδας.

47 13 ο περιστατικό Επίσης υπήρξε και απολογία μαθητή που αισθάνθηκε άσχημα επειδή κατά λάθος έκανε παρεμβολή με συνέπεια οι αντίπαλοι να χάσουν το συμβόλαιο τους και να αρχίσει μουρμούρα.

48 Διαχείριση 13 ου περιστατικού Αυτός που παρεμβλήθηκε: Να επαινεθεί για τη στάση του αλλά να μην αποτραπεί από το παιχνίδι (υπό την έννοια ότι θα σταματήσει να παρεμβάλλεται). Αυτοί που μουρμούριζαν: οφείλουν να παίξουν τα χαρτιά τους, να γίνουν εφευρετικοί, να μάθουν να αντιμετωπίζουν παρεμβολές (κι όχι να γκρινιάζουν). Εμείς οι υπόλοιποι: Να προβληματιστούμε για την ποιότητα των παρεμβολών μας και για τα «παραδείγματα» που δίνουμε.

49 14 ο περιστατικό Αυτοί που ήρθαν ήταν ζεστοί. Φοβάμαι ότι οι 2 (από τους 4 που έλειπαν) δεν θα ξαναέρθουν. Οι περισσότεροι θέλουν μόνο να παίζουν και ελάχιστοι έχουν όρεξη, διάθεση και χρόνο για διάβασμα. Θα συνεχίσουμε πάνω σ αυτή τη βάση, με περισσότερο παιχνίδι και τη θεωρία μέσα από την ανάλυση των διανομών.

50 15 ο περιστατικό μια μαθήτρια σταμάτησε με απότομο τρόπο το μάθημα και μου λέει «αυτό που μου λες δεν είναι έτσι στο βιβλίο το λέει ανάποδα! Άνοιξε στην σελίδα τάδε να το δεις».

51 Τυπολογία 15 ου περιστατικού Ο αντιπολιτευόμενος Θέλει να πάρει τη θέση του εκπαιδευτή, κάνει σχόλια και προσθήκες στις παρουσιάσεις, αμφισβητεί τα λόγια του εκπαιδευτή. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Πολύ εύκολα θα οδηγηθεί σε αντιπαράθεση, ζητά με επιτακτικό τρόπο την αναγνώριση. Ο λεπτολόγος Νομίζει ότι ξέρει το θέμα καλύτερα από τον εκπαιδευτή. Επιμένει σε λεπτομέρειες, βρίσκει αντίθετα παραδείγματα και συχνά μονοπωλεί το λόγο σε βάρος της ομάδας. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να γίνει πολύ κουραστικός για την ομάδα δύσκολα αντιμετωπίζεται από τον εκπαιδευτή.

52 Διαχείριση 15 ου περιστατικού Προτάσεις: ο εκπαιδευτής πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και να μη συρθεί σε αντιπαράθεση με τους εκπαιδευόμενους.

53 Ολοκλήρωση 15 ου περιστατικού Της είπα «θα το δούμε στο τέλος» και ήρθε πράγματι μετά το μάθημα να με βρει. Όπως αποδείχθηκε κοίταζε άλλο θέμα από αυτό που λέγαμε εκείνη την ώρα και μου ζήτησε συγγνώμη.

54 16 ο περιστατικό Στο μαθητικό τουρνουά, ένα ζευγάρι πήγε για να πάρει καφέ μόλις τελείωσε σε κάποιον γύρο. Άργησαν να επιστρέψουν περίπου 6-7 λεπτά και όταν γύρισαν τους επισήμανα ότι δεν είναι σωστό να αργούν γιατί καθυστερεί όλο το τουρνουά. Ο ένας από τους δύο εκνευρίστηκε και απάντησε απότομα: «Εντάξει, αλλά δεν είμαστε μικρά παιδιά να μας κάνεις παρατηρήσεις». Του απάντησα: «Συγγνώμη αν σε προσέβαλα, δεν είχα τέτοια πρόθεση, αλλά περιμένουν τόσοι άνθρωποι εσάς». Συνέχισε: «Το βλέπω, με περνάς για χαζό;»

55 Ολοκλήρωση 16 ου περιστατικού Στον επόμενο γύρο, ήρθε στο τραπέζι που έπαιζα κι εγώ για να συμπληρώσω το ζευγάρι. Αφού τελείωσε ο γύρος και σχολιάσαμε τις διανομές, καθώς τελειώσαμε εγκαίρως, του λέω: «Μου επιτρέπεις να σου πω κάτι;» με την πρόθεση να του εξηγήσω πως λειτουργεί το σύστημα του τουρνουά για να καταλάβει τι συνέπεια έχει η κάθε καθυστέρηση. Η απάντηση που έλαβα ήταν: «Όχι να μην μου πεις. Αν είναι να μου πεις για πέμπτη φορά το ίδιο θα σηκωθώ να φύγω». «Οκ» του είπα «δεν θα σου πω», προσπαθώντας να κατευνάσω τα πνεύματα. Όταν έδωσα αλλαγή, διαπίστωσα ότι δεν ήταν εκεί και από ότι μου είπε ο συμπαίκτης του, έφυγε γιατί ήταν τσαντισμένος.

56 Σχόλια σχετικά με το 16 ο περιστατικό Ο αρχάριος εκπαιδευόμενος δείχνει να μη θέλει να δεχτεί παρατηρήσεις ήδη από το πρώτο σχόλιο του εκπαιδευτή. Αυτό το έχει διαπιστώσει ο εκπαιδευτής και το επεισόδιο θα έπρεπε να σταματήσει στη «συγνώμη». Οποιαδήποτε περαιτέρω προσθήκη ή απόπειρα εξήγησης μόνο σύγκρουση θα φέρει.

57 17 ο περιστατικό Ο αριθμός 7 είναι η δύναμη του τμήματος για το 2ο Κύκλο πιστεύω. Παρουσιάστηκε η παρεμβολή που δυσκόλεψε αρκετά τους περισσότερους αλλά με τα παραδείγματα και το παίξιμο και με δεδομένο ότι το επόμενο μάθημα θα συνεχίσουμε τη θεωρία υπήρξε εκτόνωση

58 Σχολιασμός 17 ου περιστατικού Παρουσιάστηκε η παρεμβολή : αυτό σημαίνει πως παρουσιάστηκε πρώτα η θεωρία; αλλά με τα παραδείγματα και το παίξιμο : κι ακολούθησαν μετά τα παραδείγματα; Δεν ξεκινάμε από τη θεωρία αλλά σχεδιάζουμε το μάθημα ώστε να ξεκινάμε με παραδείγματα και να καταλήγουμε στη θεωρία. Δεν ακολουθούμε τη σειρά του βιβλίου, το οποίο δεν καθορίζει τον τρόπο διδασκαλίας.

59 18 ο περιστατικό Κάναμε εισαγωγή στην έννοια της αγοράς και τους άρεσε η διαδικασία και ιδιαίτερα η παρουσία και ο ρόλος του μορ. Υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα στο μάθημα με λιγότερα άτομα και αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις αρχικά δύσκολες έννοιες του παιχνιδιού, όταν ασχολείσαι αποκλειστικά με ένα τραπέζι μαθητών.

60 19 ο περιστατικό Οι περισσότεροι φαίνονται να είναι σε καλό επίπεδο παρόλο που είναι τμήμα 2 ταχυτήτων. 2 μαθήτριες είναι σαφώς πιο πίσω, πολύ διστακτικές και υπάρχει μία τάση να τις περιθωριοποιήσουν. Τους αναμιγνύω συχνά όμως και έχω επισημάνει κατ ιδίαν σε κάποιους ότι δεν είναι ευγενικό να σχολιάζουν τα λάθη ή να δείχνουν τον εκνευρισμό με την καθυστέρηση.

61 20 ο περιστατικό μάλωσαν 2 μαθητές για το κινητό της μιας που χτυπούσε συνεχώς.

62 Τυπολογία 20 ου περιστατικού Διενέξεις μεταξύ εκπαιδευομένων Μια βίαιη αντίδραση, ένας έντονος διάλογος, μια σύγκρουση που παρατείνεται. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να διαλυθεί η ομάδα, να χωριστεί σε «στρατόπεδα»

63 21 ο περιστατικό Συνεχίζουμε κανονικά με σποραδικές απουσίες, όχι πάντα από τους ίδιους. Το γεγονός ότι το κάθε κεφάλαιο "σπάει" σε 2 μαθήματα βοηθά αυτούς που έχουν χάσει κάποιο να το αναπληρώσουν. Αυτό όμως σημαίνει περισσότερο χρόνο από τον δάσκαλο, χωρίς επιπλέον όφελος (οικονομικό) για τον ίδιο, αλλά σίγουρα βοηθά στη συνοχή της τάξης.

64 22 ο περιστατικό Ξεκίνησαν 22 μαθητές και συνεχίζουν 13 (έχουν εκδώσει αγωνιστικό δελτίο). Για πρώτη φορά έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μείνουν οι πολύ αδύναμοι μαθητές και δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει. Μέχρι στιγμής συνεχίζουν αρκετοί, έχοντας επίγνωση κάποιοι (οι 3-4) ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους αλλά και έχοντας διαχωρίσει, για τους αδύναμους, τη διαφορά ανάμεσα στο αγωνιστικό - πρωταθλητικό μπριτζ και στο κοινωνικό μπριτζ. Σημασία έχει το τι θα γίνει από Σεπτέμβριο για όλους αυτούς τους "ετερόκλητους" αθλητές...

65 23 ο περιστατικό Οι πρώτοι 9 έφυγαν αμέσως, είχαν έρθει από περιέργεια. Από το γκρουπ έγιναν 34 αγωνιστικά δελτία τελικά. Οι μισοί παίζουν και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το παιχνίδι. Κάποιοι είναι διστακτικοί λόγω πολλής δουλείας και υποχρεώσεων (οικογένεια, ασθένειες). Επίσης σε 6 άτομα είναι δυσνόητο το μπριτζ και η λογική του. Δύο έφυγαν γιατί δεν βολεύουν οι ώρες αγώνων (αργά κ δεν έχουν μέσο επιστροφής). Επίσης σε 3 δεν άρεσε το να συναγωνίζονται. Δύο σταμάτησαν χωρίς να θέλουν να το αιτιολογήσουν. Σε 4 που δυσκολευόντουσαν, είπαμε θα τα ξανακάνουμε με τη νέα χρονιά.

66 Παράρτημα Νέα παιδαγωγικά σενάρια για τις εξετάσεις του 2016

67 1 ο σενάριο Είσαι νέος εκπαιδευτής, αναλαμβάνεις την εκπαίδευση ενός ομίλου και πραγματοποιείς το 1 ο σου διδακτικό έτος. Ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις, προετοιμάζεσαι σκληρά, οργανώνεις τα μαθήματά σου και σύντομα διαπιστώνεις ότι οι μαθητές σου δε μαθαίνουν! Απογοήτευση, δυσαρέσκεια, θυμός! Γιατί δε μαθαίνουν; Πώς αντιμετωπίζεις αυτή τη συναισθηματική κατάστασή σου; Ενέχει κινδύνους για τη συνέχεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σου;

68 2 ο σενάριο Έχετε διδάξει τη σύμβαση «τράνσφερ» ως συνέχεια της αγοράς 1ΝΤ. Σε μια από τις πρώτες εφαρμογές της, ο Νότος ανοίγει 1ΝΤ, η Δ πασάρει, ο Β αγοράζει 2, alert από το Ν, πάσο από την Α, 2 ο Ν, πάσο η Δ, 3 ο Β, πάσο η Α, σκέψεις κατακλύζουν το Ν, ο οποίος τελικά πασάρει! Η Εκτέλεση γίνεται δύσθυμα από τον Β, το συμβόλαιο πέφτει 1 κάτω, λόγω της υπεροπλίας της Α-Δ στα ατού. «Μα γιατί πάσαρες;», «Πίστεψα ότι ήθελες να παίξουμε στα καρά», δικαιολογήθηκε ο Ν. Και οι δύο, εμφανώς στενοχωρημένοι, απευθύνονται στον εκπαιδευτή για βοήθεια. Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα; Μήπως μπορούσες να κάνεις κάτι ως εκπαιδευτής ώστε να αποφευχθεί;

69 3 ο σενάριο διήγηση ενός εκπαιδευτή Μια ηλικιωμένη κυρία («πρωτοετής») μετά από μια αποτυχημένη εκτέλεση κατεβάζει *ρολά* λέγοντας "εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω». Παρουσιάζεις ξανά σε όλη την τάξη τα βασικά βήματα της εκτέλεσης, αλλά τίποτα «εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω!» και από εκεί και πέρα καμία συμμετοχή. Πιστεύω πως δεν θα ξαναέλθει. Και βέβαια ακόμη κι αν παραμείνει, το πιθανότερο είναι πως θα φύγει όταν ξεκινήσει ο ανταγωνισμός των τουρνουά. Τι δυνατότητες / τρόπους / μέσα έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτής για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις;

70 Παράρτημα ΙΙ προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανιστούν σε μια ομάδα ενήλικων εκπαιδευόμενων

71 είναι πολλά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της ομάδας και το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται. Τα προβλήματα αυτά συνήθως είναι (ως κατηγορίες): Παρεμπόδιση (παρεμβολή εμποδίων, παράθεση προσωπικών εμπειριών, εμμονή σε ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει ) Επιθετικότητα (άσκηση κριτικής, επίρριψη ευθυνών, υποτίμηση προσωπικοτήτων ) Επιζήτηση αναγνώρισης (έκφραση ακραίων απόψεων ) Δικολαβισμός (χρησιμοποίηση απίθανων επιχειρημάτων για υποστήριξη άτοπων θέσεων) Απόσυρση (ο εκπαιδευόμενος παύει να συμμετέχει στη λειτουργία της ομάδας) Κυριαρχία (ο εκπαιδευόμενος προσπαθεί να καθορίσει το έργο και την πορεία της ομάδας)

72 Τύποι συμπεριφοράς σε ομάδες ενήλικων εκπαιδευομένων Ο κυριολεκτικός Πολύ σοβαρός, προσεκτικός, δεν αποθαρρύνεται ποτέ και καταλαβαίνει σπάνια. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να απομονωθεί ή να τον απομονώσουμε από την ομάδα. Ο αντιπολιτευόμενος Θέλει να πάρει τη θέση του εκπαιδευτή, κάνει σχόλια και προσθήκες στις παρουσιάσεις, αμφισβητεί τα λόγια του εκπαιδευτή. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Πολύ εύκολα θα οδηγηθεί σε αντιπαράθεση, ζητά με επιτακτικό τρόπο την αναγνώριση. Ο λεπτολόγος Νομίζει ότι ξέρει το θέμα καλύτερα από τον εκπαιδευτή. Επιμένει σε λεπτομέρειες, βρίσκει αντίθετα παραδείγματα και συχνά μονοπωλεί το λόγο σε βάρος της ομάδας. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να γίνει πολύ κουραστικός για την ομάδα δύσκολα αντιμετωπίζεται από τον εκπαιδευτή. Ο κεφάτος το πειραχτήρι Αστεία, πειράγματα με την παραμικρή ευκαιρία. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Δεν πρέπει να τροφοδοτείται, αποτελεί απειλή για το διδακτικό χρόνο, αν γελάσουμε με αυτά που λέει και κάνει δεν αναχαιτίζεται στη συνέχεια

73 Οι κατ ιδίαν συζητητές Συνάδελφοι ή φίλοι, μιλούν συνεχώς χαμηλόφωνα. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να μην πάρουν κάτι από τη διδασκαλία, να ενοχλήσουν τα υπόλοιπα μέλη και στο τέλος να πουν ότι δεν «κατάλαβαν» και το μάθημα! Γενική βοή Όλα τα μέλη της ομάδας μιλούν ταυτόχρονα, ξεκινούν συζητήσεις, διαφορετικοί διάλογοι. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτός που προβάλλει συνέχεια αντιρρήσεις Αντίθετος στις διαδικασίες, στις τεχνικές, στη μέθοδο. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να αποκοπεί από την ομάδα, να διακόψει τη φοίτηση. Ο δουλικός Προσπαθεί με όλα τα μέσα να δημιουργήσει μια απευθείας και οικεία σχέση με τον εκπαιδευτή. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Αν ικανοποιήσουμε την επιθυμία του, να απομακρύνουμε τους άλλους εκπαιδευόμενους, να δοθεί η εντύπωση της άνισης μεταχείρισης.

74 Ο βολεμένος αδιάφορος Συνήθως κάθεται σε μια γωνία, πιάνει περισσότερα από ένα καθίσματα. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: δεν αποκτά σχέσεις με την ομάδα, δε συμμετέχει σε όσα κάνουμε, δε μαθαίνει. Ο παθητικός επαναστάτης Εκδηλώνει παθητικά, με κινήσεις, νεύματα και μορφασμούς τον εκνευρισμό του ή την αποδοκιμασία του. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να ενοχλήσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, να προκληθούν παρεξηγήσεις, φασαρία κλπ. Ο ταραχοποιός Κινείται, κάνει θόρυβο, μπαινοβγαίνει, μιλά στο τηλέφωνο, καθυστερεί ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να μας αποσυντονίσει, να εμπλακούμε σε διένεξη, να χάσουμε χρόνο. Διενέξεις μεταξύ εκπαιδευομένων Μια βίαιη αντίδραση, ένας έντονος διάλογος, μια σύγκρουση που παρατείνεται. ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Να διαλυθεί η ομάδα, να χωριστεί σε «στρατόπεδα»

75 Δημιουργία και χρήση της παρουσίασης Το αρχείο αυτό δημιουργήθηκε από το Δημήτρη Παπασπύρου για τις ανάγκες του σεμιναρίου της ΕΟΜ της 16 ης Ιουλίου Διατίθεται από το συντάκτη του στην ΕΟΜ και σε στελέχη της για εκπαιδευτική χρήση.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 10-11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ ΙV. Απολογισμός Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 Συντάκτης εισηγητής: Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 22-23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ Συμβολικός & κοινός λόγος στη διδασκαλία : το άνοιγμα 2ΝΤ: Stayman

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 22-23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ Απολογισμός Ιουνίου 2016 - Ιουνίου 2017 Συντάκτης εισηγητής: Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Εισηγητής: Κούρτης Δημήτρης 12 Ιουνίου 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Εισηγητής: Κούρτης Δημήτρης 12 Ιουνίου 2015 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Εισηγητής: Κούρτης Δημήτρης 12 Ιουνίου 2015 Θέματα εισήγησης 1. Η εμπάς. 2. Το άνοιγμα σε μινέρ. 3. Συναγωνιστικές αγορές. Γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα τρία θέματα;

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Εκπαιδευτών

Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ [0] 1. Διαιτησία. Σε μαθητική ημερίδα έχετε 6 ζεύγη και 16 διανομές (ένα σετ). Αναφέρατε δύο κινήσεις που μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του.

Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Όταν κάποιος ξεκινήσει τον πλειστηριασμό με μια αγορά σκοπός του είναι να περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί το χέρι του στον συμπαίκτη του. Πλειστηριασμός Ο συμπαίκτης του ανοίξαντα αναλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ IV. Παιδαγωγικά Διδακτικά σενάρια και προβλήματα ως υλικό για την παιδαγωγική εξέταση των εκπαιδευτών

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ IV. Παιδαγωγικά Διδακτικά σενάρια και προβλήματα ως υλικό για την παιδαγωγική εξέταση των εκπαιδευτών Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ IV. Παιδαγωγικά Διδακτικά σενάρια και προβλήματα ως υλικό για την παιδαγωγική εξέταση των εκπαιδευτών Δημήτρης Παπασπύρου Αύγουστος 2015 Παιδαγωγικό Διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ Διδακτική & Παιδαγωγική εμψύχωση των νέων εκπαιδευτών Θεσσαλονίκη, 9

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Εκπαιδευτών

Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 0 Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 Γραπτές εξετάσεις εκπαιδευτών Σας καλωσορίζουμε στις γραπτές εξετάσεις των εκπαιδευτών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ - 2017 Γεωργουλάκης Γεώργιος Εισηγητής Γεωργουλάκης Γεώργιος ggeorgoul@sch.gr ebridge.georgoul.org Βιογραφικό Γεννημένος: Νυρεμβέργη (Γερμανία) το 1971 Πτυχίο: Επιστήμη Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές Δημήτρης Παπασπύρου Σεπτέμβριος 2015 2 Οδηγίες στους υποψήφιους που πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα σχεδιασμού διδακτικής ενότητας: ο σχεδιασμός της διδακτικής ενότητας «Stayman»

Παράδειγμα σχεδιασμού διδακτικής ενότητας: ο σχεδιασμός της διδακτικής ενότητας «Stayman» Παράδειγμα σχεδιασμού διδακτικής ενότητας: ο σχεδιασμός της διδακτικής ενότητας «Stayman» Στο προηγούμενο άρθρο μου παρουσίασα το διδακτικό πλαίσιο της διδασκαλίας του Μπριτζ στην Ελλάδα, ξεκινώντας από

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση μαθητικών ημερίδων ζευγών

Οργάνωση μαθητικών ημερίδων ζευγών Οργάνωση μαθητικών ημερίδων ζευγών Εισαγωγή Ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε σαν δάσκαλος είναι: Πόσο χρόνο θέλετε να διαρκεί η μαθητική ημερίδα σας; Φαίνεται απλό να απαντήσετε,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΙΟΎΛΙΟΣ 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΙΟΎΛΙΟΣ 2017 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΙΟΎΛΙΟΣ 2017 Καλές πρακτικές, πρόβλεψη δυσκολιών και σύγκριση μεθόδων στη διδασκαλία του μπριτζ - Εξωδιδακτικοί στόχοι ενός δασκάλου περιφερειακού ομίλου Θέματα Εισαγωγή Σκοπός που

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Σεμινάριο Στελεχών της ΕΟΜ. 2 Απριλίου 2016

1 ο Σεμινάριο Στελεχών της ΕΟΜ. 2 Απριλίου 2016 1 ο Σεμινάριο Στελεχών της ΕΟΜ 2 Απριλίου 2016 Το 1 ο σεμινάριο στελεχών της ΕΟΜ ακολουθεί: Την αλλαγή της μεθόδου διδασκαλίας (σεμινάριο Audrey Grant, Ιούνιος 2014) Τα σεμινάρια εκπαιδευτικού περιεχομένου

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι τώρα για. εκπαιδευτικούς και μόνο, όταν αγόραζε ο ένας άξονας ο άλλος σιωπούσε.

Μέχρι τώρα για. εκπαιδευτικούς και μόνο, όταν αγόραζε ο ένας άξονας ο άλλος σιωπούσε. Μέχρι τώρα για λόγους καθαρά εκπαιδευτικούς και μόνο, όταν αγόραζε ο ένας άξονας ο άλλος σιωπούσε. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Εξ άλλου, και το νόημα του πλειστηριασμού είναι να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση Πλειστηριασμός Προκειμένου να περιγράψουμε το χέρι μας στο συμπαίκτη, χρησιμοποιούμε μια ειδική διεθνή γλώσσα τα Μπριτζικά ή Μπριτζιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μόνο λίγες λεξούλες. Πλειστηριασμός

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας

Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας Στο τρίτο άρθρο αυτής της σειράς, η οποία αποτελεί μια πρώτη, μικρή απάντηση στις ανάγκες των εκπαιδευτών του σεμιναρίου της 12 ης & 13 ης Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 6 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΤΕ ΤΙΣ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης

Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης Προετοιμασία και Σχεδιασμός Έναρξη της Διαπραγμάτευσης Έλεγχος Προσέγγιση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων Συμπεράσματα και Συμφωνίες Μέτρηση Επιτυχίας (Αποτελεσμάτων) 1 Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΛΩΣΣΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΛΩΣΣΑ Ονοματεπώνυμο: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΛΩΣΣΑ Άννα Φρανκ [Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ] Αγαπητή Κίτυ, Η μητέρα είναι τρομερά εκνευρισμένη, πράγμα

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη A μέρος Σεμιναρίου Εκπαιδευτής : Wolfgang Wildfeuer Λευκωσία 20-24 Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Στόχος Βελτίωση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή

ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση. Εργασία πειραματισμού με μαθητή ΔΙΜΕΠΑ Πρακτική Άσκηση Μαθηματικών Β' Φάση Εργασία πειραματισμού με μαθητή Διδάσκων: Χαράλαμπος Λεμονίδης Φοιτήτρια: Χατζή Κυριακή- Ιωάννα ΑΕΜ: 3659 Εξάμηνο: ΣΤ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2. Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου

Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ. V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές. Δημήτρης Παπασπύρου Παιδαγωγικά θέματα στη διδασκαλία του Μπριτζ V. Σχέδια μαθημάτων για εκπόνηση μικροδιδασκαλιών από τους υποψηφίους εκπαιδευτές Δημήτρης Παπασπύρου Σεπτέμβριος 2015 Οδηγίες στους υποψήφιους που πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση των Ψυχοκινητικών, γνωστικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος Γ4 «Έτσι λέει το Σύνταγμα. Και δε βρίσκω ποιο είναι αυτό που κερδίζω όταν ο καθηγητής σταματάει το μάθημα για να μου κάνει ένα σωρό παρατηρήσεις. Τι κερδίζουμε όταν απλά περνάμε μια διδακτική ώρα με γέλια

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4:

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Η πρώτη έκπληξη...13 Κεφάλαιο 2: Η διοίκηση ξεκινάει από τον σκοπό και τους στόχους...19 Κεφάλαιο 3: Τι είναι διοίκηση;...25 Κεφάλαιο 4: Home Management!...39 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση καθημερινών ημερίδων

Οργάνωση καθημερινών ημερίδων Οργάνωση καθημερινών ημερίδων 1) Αγώνες ζευγών 1α) Διαθέσιμες κινήσεις: Φιλοσοφία, μηχανισμοί και τα χαρακτηριστικά τους. Οι κινήσεις είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έχει ένας διαιτητής στη διάθεσή

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ε: Τι λέτε, μου πάνε; Α: χαχχαχχαχ (τα έπαιξαν και με τραβούσαν από τα χερια καθώς απομακρυνόμουν

Ε: Τι λέτε, μου πάνε; Α: χαχχαχχαχ (τα έπαιξαν και με τραβούσαν από τα χερια καθώς απομακρυνόμουν Ακάνθους - ίσως η καλύτερή μου βραδιά στο pick up..πειραματιζόμουν πολύ με peacock (έχω μιλήσει σε άλλο άρθρο μου για αυτό... περί της θεωρίας του παγωνιού που έχει να κάνει με το να φοράς τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

α) 13 φύλα σε κάθε χέρι

α) 13 φύλα σε κάθε χέρι 13 Tυχερό Νούμερο α) 13 φύλα σε κάθε χέρι β) λεβέ σε κάθε χαρτοσιά γ) 13, τουλάχιστον, και οι συνολικοί πόντοι για να ανοίξω την αγορά Αξία χεριού = 16+2=18 πόντοι Άξιολόγηση χεριού Άσος = 4 πόντοι Ο ν

Διαβάστε περισσότερα

2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων. Επιμόρφωση εκπαιδευτών/τριών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσία

2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων. Επιμόρφωση εκπαιδευτών/τριών Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσία 2. Δεξιότητες επικοινωνίας ενηλίκων εκπαιδευομένων Σύνδεση με τα προηγούμενα Οι συμμετέχοντες είναι εξ ορισμού ενήλικες. Βρίσκονται σε εξελισσόμενη διεργασία ανάπτυξης, όχι στο ξεκίνημα της διεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Διδασκαλίας

Αξιολόγηση Διδασκαλίας Ενεργητικές Τεχνικές- Θεωρία και πράξη Αξιολόγηση Διδασκαλίας Ομάδα εργασίας Αντιπλοίαρχος(ΥΝ) Α. Κούση ΠΝ Πλωτάρχης(Μ) Α. Ρημικής ΠΝ Πλωτάρχης Γ. Ζούρος ΠΝ ΜΠΥ Ι. Δημητράκης Πλαίσιο Διδασκαλίας Η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση «Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση». Αυτή είναι η συμβουλή του βετεράνου τερματοφύλακα της Tottenham, Brand Friedel. Ποιά είναι η ρουτίνα

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Κυριακή 10/6

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Κυριακή 10/6 Μανς - AQ42 ΟΡΡΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΟΤΟΣ ΔΥΣΗ Μοίρασε J109 Διανομή 1 1 πάσο Αντάμ: 10 J105 1 πάσο 2ΧΑ πάσο 543 3ΧΑ 765 J1083 Δύσκολη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα εκτέλεση περιμένει τον Ν, 5432 876 καθώς για να βγάλει

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft)

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) 1. Μάθημα (κατά το οποίο μπορεί να διδαχτεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα): Αγγλικά, Πληροφορική, Ευέλικτη ζώνη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις;

Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις; Σεμινάρια ΕΚΔΔΑ 2009-10 ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ στον χώρο της Υγείας Γιατί ένα σεμινάριο για τις συγκρούσεις; Εάν τις διαχειριστούμε όπως συνήθως, μπορεί να: Οδηγήσουν σε προσωπικές αντιπάθειες Διαταράξουν/

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Εκπαιδευτών

Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Εξετάσεις Εκπαιδευτών 2015 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 0 1. Διαιτησία. Σε μαθητική ημερίδα έχετε 4 ζεύγη (αριθμοί 1-4) και 15 διανομές (αριθμοί 1-15). Ποιά κίνηση θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc-PhD www.psychology.org.gr Επικοινωνία Λεκτική: ό,τι λέμε χρησιμοποιώντας το λόγο Μη λεκτική: ό,τι λέμε χωρίς να το εκφράζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Διανομή Νο.3 Α-Δ -> 2 η Μοίρασε: Νότος Α95 ΑQ J AQ832 Q Κ75 Q103 KJ94 J106 AK85

Διανομή Νο.3 Α-Δ -> 2 η Μοίρασε: Νότος Α95 ΑQ J AQ832 Q Κ75 Q103 KJ94 J106 AK85 Διανομή Νο.3 Α-Δ -> 2 η Μοίρασε: Νότος Α95 ΑQ105 94 J1082 73 AQ832 J9 7642 B Δ Ν K3 Α Q764 862 Κ75 Q103 KJ94 J106 AK85 Mανς σε Μαζέρ ή σε ΧΑ; Πλεονεκτήματα 1.- Εμποδίζουμε τους αντίπαλους να εκμεταλλευτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Σάββατο 9/6

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Σάββατο 9/6 Μανς - K102 Μοίρασε 5 Διανομή 1 1 3 Αντάμ: 3 Q10864 4 Q875 A8764 Q Η Δ δεν χρειάζεται να δείξει τις αφού έχει φιτ και μάλιστα μετρά K9843 AQ1062 και πόντους από κατανομή και δίνει το φιτ στο επίπεδο 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Μάθημα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σχολείο & Τμήμα: Ημερομηνία: Ι. Μαθησιακή Εξέλιξη των Μαθητών/Ενισχυτική Διδασκαλία (ΕΔ) α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Σχολιασμός και αιτιολόγηση της επίδοσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου Σχ. Σύμβουλος 43 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή.

Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή. ΚΟΝΤΡ ΟΜΙΛΙΑΣ Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή. Άνοιξε ο αντίπαλος. Ένας τρόπος για να συναγωνισθείς στην αγορά είναι η παρεμβολή. Εσύ Αντίπαλος 1 1 KQ932

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια σημεία για Αξιολόγηση Διαιτητών και συζήτηση μετά την ολοκλήρωση αγώνος. Μερικές συμβουλές για Παρατηρητές Διαιτησίας

Κύρια σημεία για Αξιολόγηση Διαιτητών και συζήτηση μετά την ολοκλήρωση αγώνος. Μερικές συμβουλές για Παρατηρητές Διαιτησίας Κύρια σημεία για Αξιολόγηση Διαιτητών και συζήτηση μετά την ολοκλήρωση αγώνος Μερικές συμβουλές για Παρατηρητές Διαιτησίας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝ. ΑΝΤΩΝΟΥΛΗΣ BY JAIME ANDREU FIVB MAGAZINE Συμβουλή 1:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαδραστικοί πίνακες SMARTBoard στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου - Ευφυής Εκπαίδευση Πέμπτη, 12 Μάρτιος :27

Οι διαδραστικοί πίνακες SMARTBoard στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου - Ευφυής Εκπαίδευση Πέμπτη, 12 Μάρτιος :27 Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου όλοι οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν διαδραστικούς πίνακες SMART Board στο μάθημά τους, και είναι ενθουσιασμένοι. "Ο κάθε δάσκαλος βάζει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του",

Διαβάστε περισσότερα

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα. Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε. Ντέλια

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ. Εξετάσεις Διαιτητών 2016 Κύριο Τεστ. Ονοματεπώνυμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ. Εξετάσεις Διαιτητών 2016 Κύριο Τεστ. Ονοματεπώνυμο ΕΛΛΗΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΙ ΜΠΡΙΤΖ Εξετάσεις ιαιτητών 2016 Κύριο Τεστ.. Ονοματεπώνυμο Ομάδες, Screen Μοίρασε: Μανς: στη 2η A Q 5 K J 10 7 K 7 5 9 7 5 ΘΕΜ 1 J 8 7 Q 9 8 6 4 2 A 3 J 8 K 9 6 4 3 2 5 3 Q 8 6 6 4 10 A

Διαβάστε περισσότερα