ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (PHOTOSHOP). ΚΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (PHOTOSHOP). ΚΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ"

Transcript

1 ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (PHOTOSHOP). ΚΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ CURVES,SHARPENING,SELECTING,SATURATION,SMOOTHING, STRETCHING.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Καλά εστιασμένη σύλληψη εικόνας. Καλή οδήγηση και επαρκές σήμα. Προ επεξεργασία (Postprocessing) Στάδια που χρειάζονται προσοχή και χρόνο. Pre-stretching (οπτικό).

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Digital Development Process Μη γραμμική επεξεργασία (ορισμένες φορές και με πολύ προσοχή).

5 ΒΑΣΙΚΗ ΡΟΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ CCDStack Κατασκευή master Dark,Flat,Bias. Αφαίρεσή τους(calibration) από τις μεμονωμένες εκθέσεις μας. Εάν είναι απαραίτητο μεγέθυνση των binx2 εκθέσεών μας. Ευθυγράμμιση των εκθέσεων. Εξισορρόπηση,απόρριψη ελαττωμάτων,και τέλος πρόσθεση (στακάρισμα) των μεμονωμένων εκθέσεων.

6 ΒΑΣΙΚΗ ΡΟΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Προαιρετικά κάνουμε deconvolution (ανάλογα με το αν η τελική έκθεσή μας είναι over η undershampled). Σώζουμε και την deconvolved έκδοση και την μη. Παίζουμε με τις παραμέτρους της ψηφιακής επεξεργασίας του προγράμματος και σώζουμε σε scaled 16bit Tiff version. Εναλλακτικά σώζουμε σε FIT uncompressed version. Δημιουργούμε το RGB και σώζουμε σε scaled 16 bit η σε FIT πάλι.(εδώ δεν κάνουμε deconvolution).

7 ΒΑΣΙΚΗ ΡΟΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανοίγουμε το luminance στο Photoshop Αφαιρούμε τυχόν gradient. Αφαιρούμε τυχόν μικρά σφάλματα(artifacts). Διορθώνουμε την εικόνα με curves και levels. Σώζουμε και κλείνουμε το luminance. Ανοίγουμε και το RGB και κάνουμε τα ίδια με την μόνη διαφορά ότι εδώ αφαιρούμε τον χρωματικό θόρυβο.

8 ΒΑΣΙΚΗ ΡΟΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανοίγουμε RGB και Lum και βάζουμε το Lum πάνω από το RGB δημιουργώντας ένα νέο layer. Αλλάζουμε το blending mode του Lum σε ''luminocity'' και το παιχνίδι αρχίζει...

9 CALIBRATION Δημιουργία του Master Bias Χρήση της μεθόδου Sigma Reject Mean.

10 CALIBRATION Δημιουργία των Flats Αφαιρούμε τα Bias Χρήση της μεθόδου Sigma Reject Mean

11 CALIBRATION Δημιουργία του Master Dark Χρήση της μεθόδου Sigma Reject Mean

12 CALIBRATION Εξισορρόπηση των Lum αρχείων. Επιλέγουμε την επιλογή RMS για διόρθωση των μικρών θερμοκρασιακών διαφορών των διαφόρων εκθέσεών μας.

13 ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ Μεγεθύνουμε τα αρχεία με το χρώμα διαλέγοντας την επιλογή Bicubic B-Slpine.

14 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣΗ Διαλέγουμε μια έκθεση και ευθυγραμμίζουμε όλες με αυτή. Ευθυγραμμίζουμε μία φορά γιατί κάθε φορά χάνεται πληροφορία.

15 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣΗ

16 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣΗ

17 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣΗ Στο μενού Apply τέλος διαλέγουμε την επιλογή Nearest Neighbor. Αυτό θα κρατήσει τα αστέρια ευκρινή και θα επιτρέψει τον αλγόριθμο της επικόλλησης να κρατήσει το τελικό αρχείο καθαρό.

18 ΑΘΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ Αθροίζοντας τα αρχεία μας θα κάνουμε: Normalization(Εξισορρόπηση) Data Rejection(Απόρριψη δεδομένων) Combination(Άθροιση)

19 NORMALIZATION Διαλέγουμε Stack->Normalize->Control>Both Σχηματίζουμε ένα τετράγωνο σε μία περιοχή του υπόβαθρου. Σχηματίζουμε ένα τετράγωνο σε μία λαμπερότερη και μη κορεσμένη περιοχή.

20 DATA REJECTION Επιλέγουμε η STD Sigma Reject η Poisson. Έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα με STD αλλά θέλουμε περισσότερες εκθέσεις. Επιλέγουμε top image % με 1-2% Το CCDStack μας δείχνει τώρα όλα τα πίξελ που θα απορρίψει. Μπορούμε να απορρίψουμε μόνοι μας περιοχές που δεν θα επιλέξει ο αλγόριθμος.

21 COMBINATION Διαλέγουμε Mean η Sum Ο κατασκευαστής του προγράμματος λέει ότι ο λόγος σήμα προς θόρυβο (S/N) είναι ίδιος οπότε δεν έχει σημασία πιο διαλέγουμε.

22 COMBINATION Μια έκθεση Άθροιση με Mean.

23 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ(DDP) Το CCDSstack έχει μια live διαδικασία στην επεξεργασία που επιτρέπει να δούμε τις παραμέτρους να αλλάζουν στιγμιαία. Όταν έχουμε την εικόνα μας έτσι όπως θέλουμε,ρίχνουμε το black point κατά μονάδες αποφεύγοντας το ''κάψιμο'' του μαύρου(υπόβαθρο). Στην συνέχεια σώζουμε σαν scaled 16-bit TIFF για το Photoshop. Εδώ έχουμε και την επιλογή,την οποία και προσωπικά επιλέγω,να σώσουμε σε FIT και εισαγωγή στο PS με το Fits Liberator της ESA.

24 DECONVOLUTION Το χρησιμοποιούμε για να ''δέσουν'' τα αστέρια μας και να αυξήσουμε την ευκρίνεια στις λεπτομέρειες. Για τα αστέρια χρησιμοποιούμε την επιλογή Positive Constraint και επαναλήψεις. Για τις λεπτομέρειες χρησιμοποιούμε μια δεύτερη έκδοση με περισσότερες επαναλήψεις. Κάθε φορά που κάνουμε deconvolution μπορεί να ''σβολιάσουμε''το υπόβαθρο.

25 DECONVOLUTION Αν έχουμε πάρα πολύ καλό seeing δοκιμάζουμε ακόμη και επαναλήψεις με την επιλογή Maximum Entropy ειδικά σε γαλαξίες. Αυτό μπορεί να αυξήσει την λεπτομέρεια αλλά μπορεί και να το παρακάνουμε. Το Maximum Entropy θα καταστρέψει τα αστέρια μας!

26 DECONVOLUTION Σώζουμε και τις 3 εκδόσεις(σκληρή,μεσαία και καθόλου επεξεργασμένη) σαν 32bit Fit. Κάνουμε DDP και επιλέγουμε apply to all για ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις εκδόσεις. Σώζουμε πάλι σαν scaled 16bit Tiff αρχεία. Θα χρησιμοποιήσουμε τα καλύτερα της κάθε έκδοσης όταν θα πάμε στο Photoshop.

27 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Εδώ αν θέλουμε κάνουμε την διαδικασία G2V για την πιστή απόχρωση των αστεριών μας(προσωπικά δεν το κάνω). Ανοίγουμε τα R,G και B αρχεία μας στο CCDStack. Διαλέγουμε Color-Create διαλέγουμε τις αντίστοιχες αναλογίες και πατάμε Create. Διαλέγουμε ένα μικρό δείγμα από το υπόβαθρο για την εξισορρόπησή του από το πρόγραμμα. Δοκιμάζουμε να αυξήσουμε το saturation στο 1.15 με 1.20.

28 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Εφαρμόζουμε DDP όπως και στο Lum φροντίζοντας να χαμηλώσουμε το black point για να αποφύγουμε το κάψιμο του μαύρου. Σώζουμε σαν 16bit Tiff. Εδώ μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ''ελαφρύ'' Deconvolution στο κάθε χρώμα και ειδικότερα στο μπλε σε διοπτρικά,για καλύτερο ταίριασμα των αστεριών αργότερα με το Lum.

29 ΚΥΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ CURVES 1 Για μερικούς το χρησιμότερο εργαλείο του Photoshop. Για άλλους απλά ένας ΕΦΙΑΛΤΗΣ...

30 CURVES 1

31 CURVES 1 Που είναι η πληροφορία; Επέμβαση στην καμπύλη. Σκοπός μας είναι να βάλουμε έτσι τα μαύρα και τα άσπρα σημεία μειώνοντας το διάστημα,χωρίς να ''κλιπάρουμε''ενώ επεκτείνουμεανοίγουμε την εικόνα μας σε ένα αποδεκτό καλλιτεχνικά επίπεδο. Αν δεν το πετύχουμε θα χάσουμε για πάντα πολύτιμη πληροφορία που ιδρώσαμε να αποκτήσουμε.

32 CURVES 2 Τυπικό συμπιεσμένο ιστόγραμμα,όταν εισάγεται στο Ps.

33 CURVES 2 Επιπλέον ρύθμιση του άσπρου. Αρχική ρύθμιση του άσπρου.

34 CURVES 2 Ιστόγραμμα σε ανάπτυξη RGB Τι είναι το μικρό ''σκουπιδάκι'' κάτω αριστερά;

35 CURVES 2 Νέα θέση για τα μαύρα. Προσοχή στο ''κλιπάρισμα''.

36 CURVES 2 Από εδώ και πέρα τα Levels μόνο για ανακαθορισμ ό λευκών και μαύρων. Τυπικό και βασικό διάγραμμα 3 σημείων των Curves

37 CURVES 2 Η εικόνα μετά από 2-3 φορές επεξεργασί ας με το βασικό διάγραμμα των CurvesLevels.

38 CURVES 3 Στην συνέχεια η εφαρμογή ξανά του βασικού διαγράμματος θα έχει σαν αποτέλεσμα την χειροτέρευση της εικόνας μας. Το επόμενο βήμα είναι να αλλάξουμε την ανάλυση του ''σταγονόμετρου'' σε 3Χ3.

39 CURVES 3 Πατώντας συνεχώς το (ctrl),επιλέγουμε το σκοτεινότερο σημείο του υποβάθρου προσέχοντας να μην επιλέξουμε αστέρι. Αυτό βάζει ένα προστατευτικό σημάδι στην καμπύλη. Ανεβάζουμε το μέσον της καμπύλης(επάνω φωτίζουμε,αριστερά ενισχύουμε το contrast).

40 CURVES 3 Η επόμενη καμπύλη είναι πολύ ήπια. Κλειδώνουμε το υπόβαθρο με το πρώτο σημείο. Με το δεύτερο αναζητάμε το σημείο που τελειώνει η άλως και αρχίζει το υπόβαθρο. Σαν τρίτο σημείο διαλέγουμε τα φωτεινά και φροντίζουμε να γίνει η καμπύλη ευθεία μέχρι το τέλος.

41 CURVES 4 Σε αυτό το σημείο,αν όχι σε προηγούμενο στάδιο,εφαρμόζουμε το Gradient Exterminator του Russel Croman.

42 CURVES 4 Η επόμενη καμπύλη εφαρμόζεται σε αυτή την εικόνα για ακόμη βελτιωμένη αντίθεση. Εδώ τελειώνουν και οι επεμβάσεις στην συνολική εικόνα μας.

43 CURVES 4 Οι επόμενες επεμβάσεις μας γίνονται επιλεκτικά διαλέγοντας τα σημεία στα οποία θέλουμε να τονίσουμε την αντίθεση. Στο παράδειγμα, σκουρύνουμε τις σπείρες και ανοίγουμε τα γειτονικά φωτεινά. Χρησιμοποιούμε μόνο τα βελάκια.

44 CURVES 4 Τέλος επιλέγοντας μεγάλο μέρος του φωτεινού κέντρου και μετά από ένα γενναίο feathering(5060),χαμηλώνουμε την φωτεινότητα με σκοπό να βγουν λεπτομέρειες από τον πυρήνα.

45 STRETCHING Εκτός από τα curves μπορούμε να επεκτείνουμε το οπλοστάσιο μας για stretching με το εργαλείο shadow/highlight. Αποτελεσματικό αλλά λιγότερο επιλεκτικό από ότι τα curves. Προσοχή γιατί εύκολα θα χαλάσει την εικόνα μας.

46 STRETCHING Αυξάνοντας το shadow amount φωτίζουμε τις σκιές ενώ αυξάνοντας τα highlight σκουρένουμε τα φωτεινά. Το τονικό εύρος ρυθμίζεται αντίστοιχα ενώ τα black-white/clip δεν τα πειράζουμε. Τέλος για τις έγχρωμες φωτογραφίες,τονίζουμε με color correction.

47 SHARPENING Διαφορά παρατήρησης,φωτογράφησης Το seeing ο χειρότερος εχθρός Υπάρχουν πολλά φίλτρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν το Ps,σε προγράμματα όπως,maxim Dl,Astroart,CCDStack,Images Plus,CCDsoft κ.α. Deconvolution,η καλλίτερη μέθοδος για overshampled εικόνες. Άλλοι αλγόριθμοι sharpening,wavelets στο Registax και στο PixInsight Το Ps έχει τα δικά του εργαλεία,unsharp mask,high pass,smart sharpen και πολλά plugins.

48 SHARPENING Filter/Sharpen/Unsharp Mask 50% και Radius 20 για ''τοπικό''contrast. 100% και Radius 5-2 πίξελ βελτιώνει μικρές λεπτομέρειες και άστρα. Διάφορες επιλογές,σε διαφορετικές φάσεις. Το threshold στο 1 για αποφυγή ενίσχυσης μικρών artifacts.

49 SHARPENING Filter/Other/High pass Δημιουργούμε ένα αντίγραφο layer,και αυξάνουμε το Radius,έως ότου τονιστούν μόλις οι λεπτομέρειες που θέλουμε. Συνήθως 4-8 πίξελ είναι αρκετό. Για δυνατό αποτέλεσμα 'Overlay' στο Blend mod,και 'Softlight' για ηπιότερο.

50 SHARPENING Filter/Sharpen/Smart Sharpen Στοχεύει επιλεκτικά στους υψηλούς και μεσαίους τόνους 200% και Radius 2,Remove Gaussian Blur στο Sharpen To Highlight όσο χρειάζεται,αλλά το Shadows στο 100% για προστασία του υποβάθρου.

51 SATURATE

52 SATURATE

53 SATURATE

54 SELECT Στο προηγούμενο παράδειγμα είδαμε πως επεμβαίνουμε συνολικά σε μία εικόνα. Στη συνέχεια θα δούμε πως θα επέμβουμε επιλεκτικά. Οι μέθοδοι επιλογής σε συνδυασμό με τις ''Μάσκες'' θα μας βοηθήσουν

55 SELECT

56 SELECT a) Δημιουργία ''άσπρης'' μάσκας που αποκαλύπτει,η εμφανίζει τις επεμβάσεις μας στο ανώτερο layer. Χρήση για εκτεταμένες περιοχές. b) Δημιουργία ''μαύρης'' μάσκας που κρύβει τις επεμβάσεις μας στο ανώτερο layer. Χρήση για μικρές περιοχές.

57 SELECT Επιλογή πινέλου και άσπρου χρώματος για επέμβαση σε ''μαύρη'' μάσκα. Κανόνας: Το άσπρο αποκαλύπτει το μαύρο καλύπτει. Τέλος εφαρμόζουμε Gaussian Blur στην επέμβαση,για ομαλή μετάβαση στο υπόβαθρο.

58 SELECT Και ένα παράδειγμα ''άσπρης'' μάσκας σε περιορισμένες περιοχές.

59 SELECT Ξεκινώντας από την ίδια εικόνα με το saturation level αυτή την φορά θα επιλέξουμε εκτός από τον Γαλαξία και τα αστέρια. Θα χρησιμοποιήσουμε την ''Threshold Mask''. Επιλέγουμε Image/Duplicate και στην συνέχεια Flatten από το Layers μενού.

60 SELECT Η εντολή ''Threshold'' υπάρχει στο Image/Adgustments μενού. Επιλέγοντάς την και μετακινώντας τον κέρσορα,αποκαλύπτουμ ε, (άσπρο),την επιθυμητή περιοχή αλλά και τα αστέρια. Ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα επιλέγουμε (ctrl-c) και αντιγράφουμε (ctrl-α) στο πρόχειρο.

61 SELECT Επιστρέφοντας στην αρχική εικόνα,εφαρμόζουμε μία μάσκα αποκάλυψης, (Reveal) Με Alt πατάμε τον κέρσορα στη μάσκα. Με ctrl-v,επικολλάμε την Threshold μάσκα. Βλέπουμε την διαφορά πιέζοντας το ματάκι δίπλα στο Layer. Τέλος μπορούμε να επιλέξουμε μόνο τα αστέρια.

62 SELECT Άλλα εργαλεία επιλογής κατά περίπτωση: Markee Tool (ελλειπτικό,τετράγωνο. Λάσο. Μαγικό ραβδί. Color Range. Μόνα τους η σε συνδυασμό μεταξύ τους. Expand,Contract και Feathering ανάλογα την περίπτωση. Μόλις δημιουργήσουμε μία επιλογή,μπορούμε να την σώσουμε σαν channel,(select/save Selection). Εναλλακτικά,(ctrl-J),για δημιουργία,νέου Layer.

63 SMOOTH Η αποθορυβοποίηση είναι το τελευταίο μας μέλημα. Πολλά plugins (Noise Ninja,Neat Image pro,κ.α.). Στην αρχική εικόνα κάνουμε ctrl-α,ctrc,ctrl-v,και δημιουργούμε αντίγραφο layer. Add layer mask(μικρό τετραγωνάκι),alt και κέρσορας πάνω στη μάσκα,και τέλος ctrl-v.

64 SMOOTH Με τον κέρσορα πάντα επάνω στη μάσκα κάνουμε Image/Adgustments/Invert. Στη συνέχεια με Levels αυξάνουμε τα μαύρα κατά το δοκούν

65 SMOOTH Ακολούθως, εφαρμόζουμε Gaussian Blur στην μάσκα με pixel radius 2.

66 SMOOTH Επιλέγουμε τώρα την εικόνα στο επάνω layer,και μεγεθύνουμε 300% για να δούμε τον θόρυβο του υποβάθρου.

67 SMOOTH Εφαρμόζουμε Gaussian Blur και pixel radius 0,6. Η διαφορά στο υπόβαθρο αισθητή.

68 SMOOTH

69 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Έχοντας καλύψει όλα τις βασικές διεργασίες που κάνουμε σε μία άστρο-φωτογραφία,δηλαδή: CURVES,SHARPENING,STRETCHING,SATURATION,SELECTING, SMOOTHING, καλύψαμε το μεγαλύτερο μέρος της καμπύλης μάθησης από αρχικό στάδιο στο Photoshop. Ελπίζω να εξασκηθούμε εντατικά στα παραπάνω όλη την εβδομάδα για να προχωρήσουμε τις επόμενες στην πράξη,με Γαλαξίες,Νεφελώματα,Αστρικά Σμήνη και Narrowband επεξεργασία.

70 ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός επεξεργασίας

Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός επεξεργασίας Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός επεξεργασίας ΜΕΡΟΣ2: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ LINEAR STAGE Σε αυτό τον οδηγό θα σας δείξω τη μεθοδολογία που ακολουθώ για να δημιουργήσω το τελικό HaLRGB αποτέλεσμα. Ο στόχος μας αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Το Photoshop δρα ως ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος. Διορθώνει και εμπλουτίζει χρωματικά τις εικόνες. Σε μία εικόνα:

Το Photoshop δρα ως ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος. Διορθώνει και εμπλουτίζει χρωματικά τις εικόνες. Σε μία εικόνα: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Το Photoshop δρα ως ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος. Διορθώνει και εμπλουτίζει χρωματικά τις εικόνες. Σε μία εικόνα: 1. αρχικά εντοπίζουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται η εικόνα μας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Red. Color. Green. Blue

Red. Color. Green. Blue Red Color Green Blue Γιατί μονόχρωμη Κάμερα ; Oι μονόχρωμες κάμερες εκμεταλλεύονται όλα τα pixel του ccd, έχουν μεγαλύτερη ανάλυση, μεγαλύτερη ευαισθησία & δυναμικό εύρος. H έγχρωμη εικόνα παράγεται με

Διαβάστε περισσότερα

Ρετούς φωτογραφίας με το Photoshop

Ρετούς φωτογραφίας με το Photoshop Ρετούς φωτογραφίας με το Photoshop Σο ρετούς φωτογραφιών είναι μια από τις πιο συχνές εργασίες στους χρήστες του Photoshop. Εδώ παρουσιάζονται κάποιες από τις πλέον τυπικές διαδικασίες που εφαρμόζονται

Διαβάστε περισσότερα

Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός επεξεργασίας

Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός επεξεργασίας Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός επεξεργασίας ΜΕΡΟΣ1: Manual Calibration, Registration και Stacking Σε αυτό τον οδηγό θα σας δείξω τη μεθοδολογία που ακολουθώ για να παράξω τα τελικά master light frames R,

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογράφηση Βαθέως Ουρανού

Φωτογράφηση Βαθέως Ουρανού Φωτογράφηση Βαθέως Ουρανού Aντώνης Aγιομαμίτης (Πάτρα 2007) 1/27/2008 1 Βαθύς Ουρανός Γαλαξίες, Νεφελώματα, Σμήνη, Αστέρες (πχ. Άνθρακα, διπλοί) Αμυδρά αντικείμενα Ηλιος μέγεθος 26.7 Σελήνη μέγεθος 11.4

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογράφηση βαθέως ουρανού κύριας εστίας:

Φωτογράφηση βαθέως ουρανού κύριας εστίας: Φωτογράφηση βαθέως ουρανού κύριας εστίας: Συνοπτική παρουσίαση εξοπλισμού, διαδικασίας και επεξεργασίας Ανδρέας Μήλιας Α) Χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός Τηλεσκόπια: Skywatcher 100/500 αχρωματικό, Skywatcher

Διαβάστε περισσότερα

Photoshop CS6. Πλάνο Μαθημάτων. 1. Εισαγωγή στη Χρωματική Θεωρία, την Ψηφιακή εικόνα και Γνωριμία με το Περιβάλλον του

Photoshop CS6. Πλάνο Μαθημάτων. 1. Εισαγωγή στη Χρωματική Θεωρία, την Ψηφιακή εικόνα και Γνωριμία με το Περιβάλλον του Photoshop CS6 Πλάνο Μαθημάτων 1. Εισαγωγή στη Χρωματική Θεωρία, την Ψηφιακή εικόνα και Γνωριμία με το Περιβάλλον του Photoshop CS6. Στο μάθημα αυτό ο εκπαιδευόμενος θα κατανοήσει βασικές έννοιες που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Το Gimp είναι η πιο γνωστή εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας που διατίθεται εντελώς δωρεάν ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. http://www.gimp.org Λήψη

Διαβάστε περισσότερα

Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός σύνθεσης Ha-RGB

Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός σύνθεσης Ha-RGB Pixinsight 1.8 Ripley οδηγός σύνθεσης Ha-RGB Σε αυτό τον οδηγό θα σας δείξω επτά μεθόδους σύνθεσης Ha-RGB. Τα master RGB και master Ha frames είναι σε linear mode και είναι διορθωμένα από gradients και

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση εικόνων DSLR με το πρόγραμμα IRIS

Ανάλυση εικόνων DSLR με το πρόγραμμα IRIS Δεκέμβριος 2014: Θεματικός Μήνας Μεταβλητών Άστρων Μαραβέλιας Γρηγόρης Ανάλυση εικόνων DSLR με το πρόγραμμα IRIS v1.0 Πηγές Το υλικό προέρχεται από τις ακόλουθες πηγές (τις οποίες μπορείτε να συμβουλευτείτε

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεζη LRGB ζηο CCDstack2

Σύνθεζη LRGB ζηο CCDstack2 Σε αυηόν ηον οδηγό θα δούμε πώς κάνουμε LRGB ζύνθεζη ζηο CCDstack2 Ππιν ξεκινήζοςμε παπαθέηυ κάποιερ πληποθοπίερ για ηον εξοπλιζμό μος και ηιρ λήτειρ πος σπηζιμοποιηθήκαν ζηα παπακάηυ βήμαηα. Εξοπλιζμόρ:

Διαβάστε περισσότερα

Audacity, Movie Maker and Introduction to Adobe Photoshop

Audacity, Movie Maker and Introduction to Adobe Photoshop Audacity, Movie Maker and Introduction to Adobe Photoshop ιάρκεια σεµιναρίου: 50 ώρες Χώρος EdITC/ΜΜC Conference Centre, Nicosia Γλώσσα εκπαιδευτικού Υλικού: Eλληνική Προυποθέση: Πολύ καλή γνώση Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Αντανάκλαση κειμένου (Text Reflection)

Αντανάκλαση κειμένου (Text Reflection) Αντανάκλαση κειμένου (Text Reflection) Έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν 1) Layers (Επίπεδα εικόνας) 2) Colors Palette (Παλέτα χρωμάτων) 3) Text Tool (Εργαλείο εισαγωγής) 4) Move Selection (Μετακίνηση επιλεγμένης

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Intensity Transformations Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 2008. Image Enhancement: είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές για την ψηφιακή αποκατάσταση φωτογραφιών v1.0

Τεχνικές για την ψηφιακή αποκατάσταση φωτογραφιών v1.0 Τεχνικές για την ψηφιακή αποκατάσταση φωτογραφιών v1.0 Χατζηγεωργίου Γεώργιος, M.SC. Εφαρμοσμένη Πληροφορική Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα GetCert στο διαδίκτυο ή ακολουθήστε μας στο Facebook όπου αναρτούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΔΠΜΣ ΗΕΠ 1/46 Περιλαμβάνει: Βελτίωση (Enhancement) Ανακατασκευή (Restoration) Κωδικοποίηση (Coding) Ανάλυση, Κατανόηση Τμηματοποίηση (Segmentation)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. καταστροφές υπό το πρίσμα των ψηφιακών τεχνολογιών»

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. καταστροφές υπό το πρίσμα των ψηφιακών τεχνολογιών» ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ του Ευάγγελου Ι. Φιλιππίδη για τη συμμετοχή στο έργο «Εκπαιδευτική εμβάθυνση στις φυσικές καταστροφές υπό το πρίσμα των ψηφιακών τεχνολογιών» και επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Δημήτριο

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού. Ενότητα 1: Βίντεο

Επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού. Ενότητα 1: Βίντεο Επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού Ενότητα 1: Βίντεο 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου

Διαβάστε περισσότερα

Pixlr: Ας περικόψουμε τα περιττά

Pixlr: Ας περικόψουμε τα περιττά Pixlr: Ας περικόψουμε τα περιττά Σκοπός Στην δραστηριότητα αυτή θα γνωρίσετε πώς να περικόπτετε μια εικόνα Διδακτικοί στόχοι Στο τέλος της ενότητας/δραστηριότητας θα είστε σε θέση να: να τροποποιείτε μια

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυμασίες. Μετονομάζουμε την νέα ενδυμασία του αντικείμενου μας και έχουμε ολοκληρώσει τη δημιουργία της.

Ενδυμασίες. Μετονομάζουμε την νέα ενδυμασία του αντικείμενου μας και έχουμε ολοκληρώσει τη δημιουργία της. Ενδυμασίες Κάθε αντικείμενο στο Scratch μπορεί να έχει μια ή και περισσότερες ενδυμασίες. Οι ενδυμασίες ενός αντικείμενου, είναι τα διαφορετικά κοστούμια που θα θέλαμε να φοράει ο χαρακτήρας μας σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ 2.2.2.3ζ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΓΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Εγχειρίδιο χρήσης λογισμικού ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΤΡΟΥΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΕΡΡΕΣ, ΜΑΙΟΣ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη για το ιαλειτουργικό Χάρτη

Οδηγός Χρήστη για το ιαλειτουργικό Χάρτη Οδηγός Χρήστη για το ιαλειτουργικό Χάρτη 1. Πρόσβαση στο ιαλειτουργικό Χάρτη... 1 2. Περιγραφή του Χάρτη... 2 3. Θέµα του Χάρτη... 2 4. Εργαλεία του Χάρτη... 3 5. Χειρισµός του χάρτη µε το ποντίκι και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Αστροφωτογραφία Είδη αστροφωτογραφίας Τρία βασικά είδη (με απλουστευτική προσέγγιση) Ηλιακού συστήματος Βαθέως

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα: Ασκήσεις Video Editing & Οπτικά Εφέ. Γιώργος Φράγκος, Παναγιώτης Μαρκόπουλος

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα: Ασκήσεις Video Editing & Οπτικά Εφέ. Γιώργος Φράγκος, Παναγιώτης Μαρκόπουλος Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Ασκήσεις Video Editing & Οπτικά Εφέ Γιώργος Φράγκος, Παναγιώτης Μαρκόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Χωρικό φιλτράρισμα Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 008. Χωρικού Φιλτράρισμα Η μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή κλίμακας σχεδίου με το COREL

Αλλαγή κλίμακας σχεδίου με το COREL Αλλαγή κλίμακας σχεδίου με το COREL Πολλές φορές στο χόμπι μας χρειάζεται να αλλάξουμε τις διαστάσεις ενός σχεδίου για να το κάνουμε μικρότερο η μεγαλύτερο και πάρα πολλές φορές έχω ακούσει από φίλους

Διαβάστε περισσότερα

1. PHOTOMOD Montage Desktop (βασικό πρόγραμμα)

1. PHOTOMOD Montage Desktop (βασικό πρόγραμμα) PHOTOMOD 4.4 Lite Προσοχή: Πριν από την εκκίνηση του PHOTOMOD πρέπει να ενεργοποιηθεί η λειτουργία PHOTOMOD System Monitor (παρουσιάζεται με το εικονίδιο ) με την εντολή: START Programs PHOTOMOD Utility

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ MATLAB ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ (Ε.Τ.Ε.Π.) 2012 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ο σκοπός αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Στατιστική (ΔΕ200Α-210Α)

Εισαγωγή στην Στατιστική (ΔΕ200Α-210Α) Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Α. Ν.), Τ.Ε.Ι. Κρήτης Εργαστήριο Στατιστική-Ασκ2, Εαρ. 2018 Σελίδα 1 από 11 2η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός: Η παρούσα εργαστηριακή άσκηση, χρησιμοποιώντας ως δεδομένα, μεγέθη

Διαβάστε περισσότερα

Delivering training since 1996

Delivering training since 1996 Το είναι ένα λογισμικό για επεξεργασία εικόνας. Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν πως να δουλεύουν με τις παλέτες και επιλογές, να εισαγάγουν εικόνες (κατανόηση όρων image resolution, color models),

Διαβάστε περισσότερα

Word 3: Δημιουργία πίνακα

Word 3: Δημιουργία πίνακα Word 3: Δημιουργία πίνακα Θα ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο περιβάλλον του Microsoft Word 2013 πειραματιζόμενοι με την καταχώρηση ενός πίνακα στο εσωτερικό ενός εγγράφου. Πολλές φορές απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση 12 η Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Εισαγωγή (1) Το χρώμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας περιγραφής, που συχνά απλουστεύει κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VSDC FREE VIDEO EDITOR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Πως ανοίγουμε αρχείο βίντεο ή εικόνα για επεξεργασία 1 Εφαρμογή εφφέ σε βίντεο ή σε εικόνα 2 Πως κόβεται ένα κομμάτι του βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα 1 Τι απαιτείται για την όραση Φωτισµός: κάποια πηγή φωτός Αντικείµενα: που θα ανακλούν (ή διαθλούν) το φως Μάτι: σύλληψη του φωτός σαν εικόνα Τρόποι µετάδοσης φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ εικόνας

Τηλεπισκόπηση. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ εικόνας Τηλεπισκόπηση Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ εικόνας Η βελτίωση εικόνας ασχολείται με την τροποποίηση των εικόνων ώστε να είναι πιο κατάλληλες για την ανθρώπινη όραση. Ανεξάρτητα από το βαθμό της ψηφιακής

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός του χρώματος όρισε το χρώμα πένας σε [06_π03.sb] άλλαξε χρώμα πένας κατά. άλλαξε χρώμα πένας κατά άλλαξε χρώμα πένας κατά [06_π04.

Ορισμός του χρώματος όρισε το χρώμα πένας σε [06_π03.sb] άλλαξε χρώμα πένας κατά. άλλαξε χρώμα πένας κατά άλλαξε χρώμα πένας κατά [06_π04. Ορισμός του χρώματος Δεν θα ήταν πιο ενδιαφέρον να μπορούμε να προσδιορίσουμε το χρώμα της πένας κατά τη διάρκεια του έργου σας; Δεν είναι πιθανό να θέλετε να σχεδιάσετε ένα κόκκινο αυτοκίνητο και ένα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων Ψηφιακή Εικόνα Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων Σχηματισμός εικόνων Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα Το χρώμα προσδιορίζεται από το μήκος κύματος L(x, y ; t )= Φ(x, y ; t ; λ)

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή τέχνη DIGITAL ART

Ψηφιακή τέχνη DIGITAL ART Μάθηµα Πολυµέσων, Υπερµέσων και Βίντεο-τέχνης - ΑΣΚΤ - Διδάσκουσα: Νεφέλη Δηµητριάδη, Δρ. Ψηφιακή τέχνη DIGITAL ART Ψηφιακή εικόνα DIGITAL IMAGE Ψηφιακή κινούμενη εικόνα DIGITAL ANIMATION Ψηφιακή τρισδιάστατη

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 5 η Παρουσίαση : Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Σύνθεση Χρωμάτων Αφαιρετική Παραγωγή Χρώματος Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

την Εικόνα 26 φαίνονται οι διάφορες μέθοδοι των Blending modes που

την Εικόνα 26 φαίνονται οι διάφορες μέθοδοι των Blending modes που Blending modes Σο Photoshop, μέσω των Blending modes (blend σημαίνει ανακατεύω), παρέχει μεθόδους και εργαλεία με τα οποία μπορούμε να συνδυάζουμε χρώματα που προέρχονται από άλλες εικόνες με σκοπό τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ι (Σημείωσεις)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ι (Σημείωσεις) ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ι (Σημείωσεις) Καθηγητές Γ. Αθανασόπουλος Γ. Μαχιάς 1 ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Εισαγωγή Οι φωτιστικές συνθήκες είναι το βασικότερο και σημαντικότερο για την σωστή φωτογράφιση όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Αποκατάσταση εικόνας Αφαίρεση Θορύβου Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 2008. Αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Γαλαξίες - Χάρτης του Πάλομαρ

Εργαστήριο Γαλαξίες - Χάρτης του Πάλομαρ Εργαστήριο Γαλαξίες - Χάρτης του Πάλομαρ - 2016 Λογισμικό: Για την εκτέλεση της άσκησης αυτής θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα AstroImageJ το οποίο το κατεβάζουμε από τη σελίδα http://www.astro.louisville.edu/software/astroimagej/

Διαβάστε περισσότερα

(α) Παλέτα εργαλείων

(α) Παλέτα εργαλείων (α) Παλέτα εργαλείων Ορισμένα από τα εργαλεία έχουν παραπάνω από μία επιλογές. Τα εργαλεία αυτά είναι εκείνα τα οποία έχουν ένα μικρό τρίγωνο κάτω δεξιά. Για να εμφανιστούν οι επιλογές αυτές αρκεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 3 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 1. Αποτελέσματα 4 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 5 1.2 Βοηθητικά 17 2 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Πως ανοίγουμε το πρόγραμμα ζωγραφικής Drawing for children...3 2. Οι λειτουργίες του Drawing for children...3 3. Άνοιγμα νέας σελίδας...4 4. Αναίρεση...4 5. Σβήσιμο...4 6. Μολυβοθήκη εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.5

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.5 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 1.5 Πνευματικά Δικαιώματα 2005 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο: Εισαγωγή στο Photoshop

Σεμινάριο: Εισαγωγή στο Photoshop Σεμινάριο: Εισαγωγή στο Photoshop Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Γνωριμία με το Photoshop 1.1 Εισαγωγή 1.2 Ορολογία 1.3 Μερικά λόγια για το Photoshop 1.4 Σύντομη Ιστορία 1.5 File format 1.6 Γνωριμία με την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσετε την εφαρμογή Photoshop και τις δυνατότητες της.

Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσετε την εφαρμογή Photoshop και τις δυνατότητες της. ENOTHTA 1 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ PHOTOSHOP Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσετε την εφαρμογή Photoshop και τις δυνατότητες της. Θα εξοικειωθείτε με την περιοχή εργασίας της εφαρμογής και θα είστε σε θέση να κινήστε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρολογικό Σχέδιο στο AutoCAD

Ηλεκτρολογικό Σχέδιο στο AutoCAD Ηλεκτρολογικό Σχέδιο στο AutoCAD Δημιουργία Παλέτας Ηλεκτρολογικών Στοιχείων, Σχεδίαση σε Επίπεδα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Αρχικά σχεδιάζουμε τα στοιχεία που θέλουμε να εισάγουμε στην παλέτα. Καλό να βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 2 : Βελτιστοποίηση εικόνας (Image enhancement) Ιωάννης Έλληνας Τμήμα Η/ΥΣ Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση 24/6/2013. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας

Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση. Τηλεπισκόπηση 24/6/2013. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας. Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας Η βελτίωση ασχολείται με την τροποποίηση των εικόνων ώστε να είναι πιο κατάλληλες για την ανθρώπινη όραση. Ανεξάρτητα από το βαθμό της ψηφιακής παρέμβασης, η οπτική ανάλυση παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Νο. 5 Βελτίωση εικόνας

Παρουσίαση Νο. 5 Βελτίωση εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση Νο. 5 Βελτίωση εικόνας Εισαγωγή Η βελτίωση γίνεται σε υποκειμενική βάση Η απόδοση εξαρτάται από την εφαρμογή Οι τεχνικές είναι συνήθως ad hoc Τονίζει

Διαβάστε περισσότερα

Κολάζ φωτογραφιών. Έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν

Κολάζ φωτογραφιών. Έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν Κολάζ φωτογραφιών Έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν 1) Image --> Resize 2) Image --> Canvas Size (Anchor) (Print Size) 3) Open Images (Upper Right thumbnail) 4) Edit --> Select All & Deselect commands 5)

Διαβάστε περισσότερα

4 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

4 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 4 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Βασικές Έννοιες Βελτιστοποίηση εικόνας Επεξεργασία εικονοστοιχείων Παραμετρική επεξεργασία Μέγεθος, Διαστάσεις Εικόνας Κλιμάκωση Τονική Διαβάθμιση Ιστόγραμμα Τονικές Διορθώσεις Χρωματικές

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 11 η : θεωρία Χρώματος & Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 11 η : θεωρία Χρώματος & Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 11 η : θεωρία Χρώματος & Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού

Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού Ως Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού ορίζουμε την φωτογράφιση αντικειμένων έξω από το ηλιακό μας σύστημα, όπως Νεφελώματα, Γαλαξίες και Αστρικά σμήνη. Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Σημειακή επεξεργασία και μετασχηματισμοί Κατηγορίες μετασχηματισμού εικόνων Σημειακοί μετασχηματισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 η Το κοινό σύνθετο μικροσκόπιο και το φυτικό κύτταρο

Άσκηση 1 η Το κοινό σύνθετο μικροσκόπιο και το φυτικό κύτταρο Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών Εργαστηριακές Ασκήσεις Βοτανικής (Συστηματική-Ανατομία) Άσκηση 1 η Το κοινό σύνθετο μικροσκόπιο και το φυτικό κύτταρο Λαβή. Είναι η χειρολαβή του οργάνου. Για

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία επεξεργασίας εικόνων, που αναπαριστούν τομή εγκεφάλου και τομή αδένα προστάτη

Εργασία επεξεργασίας εικόνων, που αναπαριστούν τομή εγκεφάλου και τομή αδένα προστάτη Επεξεργασία Εικόνας Εργασία επεξεργασίας εικόνων, που αναπαριστούν τομή εγκεφάλου και τομή αδένα προστάτη Μπαρμπούτης Παναγιώτης Α) ΦΙΛΤΡΑ ΟΞΥΝΣΗΣ Αρχικά θα μελετήσουμε την εικόνα από το MRI αρχείο της

Διαβάστε περισσότερα

Το σκηνικό μας είναι πλέον έτοιμο για εισάγουμε τα υπόλοιπα αντικείμενα του έργου μας.

Το σκηνικό μας είναι πλέον έτοιμο για εισάγουμε τα υπόλοιπα αντικείμενα του έργου μας. Εισαγωγή έτοιμου σκηνικού Όπως είδαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, το Scratch παρέχει επίσης μία πληθώρα από έτοιμα σκηνικά. Για να εισάγουμε ένα έτοιμο σκηνικό, πηγαίνουμε στην καρτέλα Υπόβαθρα του σκηνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ (Y2204) Βασιλάκης Εµµανουήλ Λέκτορας Τηλεανίχνευσης

ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ (Y2204) Βασιλάκης Εµµανουήλ Λέκτορας Τηλεανίχνευσης ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ (Y2204) Βασιλάκης Εµµανουήλ Λέκτορας Τηλεανίχνευσης Διακριτική ικανότητα δεδοµένων τηλεπισκόπησης Χωρική (Spatial resolution) πόσα µέτρα? Χρονική (Temporal resolution) πόσος χρόνος?

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας γραφικά στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία

Δημιουργώντας γραφικά στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία Δημιουργώντας γραφικά στο περιβάλλον 3Ds Max χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία Στην άσκηση αυτή θα μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε βασικά εργαλεία στο περιβάλλον 3Ds Max για να δημιουργήσετε ένα τρισδιάστατο

Διαβάστε περισσότερα

1. Το κυνήγι των άστρων.

1. Το κυνήγι των άστρων. Η αστροφωτογραφία στο παρελθόν με αναλογικά μέσα ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία..σήμερα με την αλματώδη ανάπτυξη των ψηφιακών μηχανών και των ρομποτικών στηρίξεων η αστροφωτογραφία έχει γίνει προσιτή σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός (ΑΑ) ΠΕΡΙΟΧΗ. 1 3 Το περιβάλλον εργασίας του Dreamweaver

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός (ΑΑ) ΠΕΡΙΟΧΗ. 1 3 Το περιβάλλον εργασίας του Dreamweaver Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών Σεμιναρίου Εφαρμοσμένων Τεχνών Εισαγωγή στην δημιουργία ιστοχώρου με το Dreamweaver και εικαστική σχεδίαση με τα λογισμικά Photoshop και CoreDraw X4 Συνολική Διάρκεια: 48 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΜΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΨΣ 50: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 005 006, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH. Ονοματεπώνυμο:

Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH. Ονοματεπώνυμο: Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Σκοπός σας είναι να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για έξοδο από Λαβύρινθο (MAZE) χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 4 η : Βελτίωση Εικόνας. Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 4 η : Βελτίωση Εικόνας. Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 4 η : Βελτίωση Εικόνας Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Εισαγωγή στις τεχνικές βελτίωσης εικόνας

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 5ο Γραφικά και πολυμέσα Ύλη Μαθημάτων VI Μαθ. 5 : Γραφικά και πολυμέσα Γραφικά/Πολυμέσα Γενικά, Printscreen, Εφαρμογή γραφικών GIMP, Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις μεταβλητότητας AGN. Επεξεργασία εικόνας για φωτομετρία

Παρατηρήσεις μεταβλητότητας AGN. Επεξεργασία εικόνας για φωτομετρία Παρατηρήσεις μεταβλητότητας AGN Επεξεργασία εικόνας για φωτομετρία Eκθέσεις ηλεκτρονικού υποβάθρου Bias Frames Ηλεκτρονικά κάμερας Θερμική παραγωγή ηλεκτρονίων μέσα στην κάμερα Διάφραγμα κλειστό Μηδενικός

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική Επικοινωνία 4 - Α.Ε Προτεινόμενες ρυθμίσεις V-Ray 3.4 για Rhino. Υλικά

Οπτική Επικοινωνία 4 - Α.Ε Προτεινόμενες ρυθμίσεις V-Ray 3.4 για Rhino. Υλικά Οπτική Επικοινωνία 4 - Α.Ε.2017-2018 Προτεινόμενες ρυθμίσεις V-Ray 3.4 για Rhino Υλικά Στα αρχεία Rhino που προορίζονται για Rendering συνιστάται να διαχωρίζετε τα αντικείμενα σε Layers ανάλογα με υλικό/υφή

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρησιακή Αστρονομία

Παρατηρησιακή Αστρονομία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παρατηρησιακή Αστρονομία Ενότητα 8: Φωτομετρία με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Ιωάννης Χ. Σειραδάκης Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα.

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. «Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. Πώς θα δουλέψεις με το Χελωνόκοσμο την πρώτη φορά 1. Θα χρησιμοποιήσεις το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Σκιά και παρασκιά

Φύλλο Εργασίας. Σκιά και παρασκιά Φύλλο Εργασίας Σκιά και παρασκιά Η ώρα της πρόβλεψης Στη μοναδική και ιστορική αυτή φωτογραφία, που πάρθηκε από τον δορυφορικό σταθμό ΜΙR, στις 11 Αυγούστου 1999, φαίνεται η Γη κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης

Διαβάστε περισσότερα

Σχετική κίνηση αντικειμένων

Σχετική κίνηση αντικειμένων Σχετική κίνηση αντικειμένων Πως θα μπορούσε να κινηθεί ένας χαρακτήρας προς την έξοδο ενός λαβύρινθου; Πως θα μπορούσε το αυτοκινητάκι μας να κινείται μέσα στην πίστα; Πως θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ποιότητας χρωμάτων

Οδηγός ποιότητας χρωμάτων Σελίδα 1 από 6 Οδηγός ποιότητας χρωμάτων Ο οδηγός ποιότητας χρωμάτων βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι λειτουργίες που διατίθενται για τη ρύθμιση και προσαρμογή της έγχρωμης

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιομετρική Ενίσχυση - Χωρική Επεξεργασία Δορυφορικών Εικόνων

Ραδιομετρική Ενίσχυση - Χωρική Επεξεργασία Δορυφορικών Εικόνων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ραδιομετρική Ενίσχυση - Χωρική Επεξεργασία Δορυφορικών Εικόνων Ιωάννης Φαρασλής Τηλ : 24210-74466,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 1. ΕΝΟΤΗΤΕΣ 5 1.1 Αποτελέσματα 5 I. Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 I. Βοηθητικά 12 3 I. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογικός σχεδιασμός πνευματικού αυτοματισμού με έμβολα

Μεθοδολογικός σχεδιασμός πνευματικού αυτοματισμού με έμβολα Μεθοδολογικός σχεδιασμός πνευματικού αυτοματισμού με έμβολα Είναι αλήθεια ότι στα θέματα του σχεδιασμού αυτοματισμών με πνευματικές βαλβίδες δεν υπάρχει μία και μοναδική μέθοδος όπως και δεν υπάρχει μια

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα

Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα Εγχειρίδιο Χρήσης ❽ Αποτελέσματα 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ SCADA Pro 4 II.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 1.Αποτελέσματα 5 1.1 Διαγράμματα Παραμορφώσεις 6 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία Ενότητα 10: Ραδιομετρική Ενίσχυση Χωρική Επεξεργασία Δορυφορικών Εικόνων. Κωνσταντίνος Περάκης Ιωάννης Φαρασλής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Σε αυτήν την πρακτική εξάσκηση, θα τροποποιήσετε τους συνδυασμούς που έχουν εφαρμοστεί στην παρουσίαση της εταιρείας σας. Βήμα 1: Αλλαγή του εφέ για το κείμενο του τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας 3D μοντέλα από ακμές με χρήση λογικών τελεστών

Δημιουργώντας 3D μοντέλα από ακμές με χρήση λογικών τελεστών Δημιουργώντας 3D μοντέλα από ακμές με χρήση λογικών τελεστών Στην άσκηση αυτή θα μάθετε πώς να δημιουργήσετε ένα ζεύγος ζαριών χρησιμοποιώντας το λογισμικό Blender, κάνοντας επεξεργασία ακμών, εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Αγώνες αυτοκινήτου Παιχνίδι για 2 παίκτες

Αγώνες αυτοκινήτου Παιχνίδι για 2 παίκτες Αγώνες αυτοκινήτου Παιχνίδι για 2 παίκτες Άνοιξε το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch 2.0. Επίλεξε το Σκηνικό. Επίλεξε την καρτέλα Υπόβαθρα. Επίλεξε το πινέλο, αύξησε το πλάτος της γραμμής του πινέλου

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Προσοχή! Αντενδείξεις: 1) Παρακαλούμε, μην επιχειρήσετε να ανοίξετε την κάμερα

1. Εισαγωγή. 2. Προσοχή! Αντενδείξεις: 1) Παρακαλούμε, μην επιχειρήσετε να ανοίξετε την κάμερα Οδηγίες Χρήσης Κάμερα 4 σε 1 1. Εισαγωγή Οι κάμερες Foxtech 4 σε 1 νέας γενιάς συνδυάζουν τα 4 δημοφιλή σήματα κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης AHD/CVI/TVI/CVBS σε ένα προϊόν, για πλήρη συμβατότητα με

Διαβάστε περισσότερα

Photoshop ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ EIKONAS ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Έννοιες Επεξεργασίας Εικόνας

Photoshop ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ EIKONAS ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Έννοιες Επεξεργασίας Εικόνας Photoshop Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ EIKONAS 1 Έννοιες Επεξεργασίας Εικόνας 2 Σύλληψη Εικόνας 3 Χρήση της Εφαρμογής 4 Εργασία με Εικόνες 5 Σχεδίαση και Ζωγραφική 6 Προετοιμασία Εκτυπώσεων Χρήση της Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής WORDPRESS Το παρόν εγχειρίδιο είναι μία προσπάθεια για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές για την δημοσίευση άρθρων. Για παραλήψεις, λάθη ή κάτι το δυσνόητο παρακαλώ ενημερώστε με ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω:

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: 1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: Εικόνα 1 Για να φτιάξουμε το τείχος επιλέγουμε καταρχήν την καρτέλα Γραφικά (κάτω δεξιά) και έπειτα το γεμάτο τετράγωνο από την

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1 Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3 Εικόνα 1 Transport panel Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης σε ένα κανάλι MIDI και Quantize 1. Ανοίγουμε το Cubase, πηγαίνουμε στο μενού File και επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα