Σεισμικές ενισχύσεις και επανάχρηση των Ολυμπιακών Σταδίων του Πεκίνου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σεισμικές ενισχύσεις και επανάχρηση των Ολυμπιακών Σταδίων του Πεκίνου"

Transcript

1 1 Σεισμικές ενισχύσεις και επανάχρηση των Ολυμπιακών Σταδίων του Πεκίνου Miao Han (Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, σχολή πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτονικής, Πεκίνο , PRC , Ι. Συνοπτική εισαγωγή στα ολυμπιακά στάδια του Πεκίνου Μεταξύ των περισσότερων από 60 σταδίων που κατασκευάστηκαν για τους αγώνες και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 του Πεκίνου, περισσότερα από 40 θα αναμορφωθούν και θα ανακαινιστούν. Οι ηλικίες οικοδόμησης των 40 σταδίων είναι διαφορετικές, επομένως τα επίπεδα σχεδιασμού διαφέρουν Μεταξύ των 31 σταδίων στο Πεκίνο, υπάρχουν 12 νεόδμητα στάδια, 11 βελτιωμένα στάδια και 8 προσωρινά στάδια. ΙΙ. Η αντισεισμική ενίσχυση των νεόδμητων σταδίων Η αντισεισμική ενίσχυση των σταδίων ορίστηκε σύμφωνα με τον κινεζικό κώδικα αντισεισμικού σχεδιασμού κτιρίων (GBJ ). 1. Ταξινόμηση κτιρίων βάσει σπουδαιότητας Κτίρια Α βαθμού: Σημαντικές κατασκευές, αυτές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δευτερογενείς καταστροφές, όπως σταθμοί πυρηνικής ενέργειας. Κτίρια Β βαθμού: Η λειτουργία αυτών των κτηρίων δεν πρέπει να διακοπεί και τα κτήρια πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Όπως οι σωστικοί μηχανισμοί. Κτήριο Γ βαθμού: Γενικά κτήρια πέρα από τους βαθμούς Α, Β και Δ, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού βιομηχανικών και αστικών κτηρίων. Κτήριο Δ βαθμού: Δευτερεύουσες αντισεισμικές κατασκευές. 2. Κριτήρια σχεδιασμού (1) Τα περισσότερα νεόδμητα ολυμπιακά στάδια ανήκουν στην Β κατηγορία κτιρίων. (2) Τα κριτήρια σχεδιασμού των κτιρίων Β κατηγορίας είναι τα ακόλουθα: Τα μέτρα προστασίας από σεισμό θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις τοπικές προδιαγραφές σεισμικού μεγέθους της περιοχής. Γενικά, όταν τα σεισμικά μεγέθη είναι μεταξύ 6 και 8, τα αντισεισμικά μέτρα θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε ένα βαθμό περισσότερο του προβλεπόμενου σεισμικού μεγέθους της περιοχής. (3) Ο αντισεισμικός σχεδιασμός για το Πεκίνο είναι στο ύψος των 8 Ρίχτερ. Ο σχεδιασμός ολυμπιακών σταδίων πρέπει να είναι σύμφωνος με τους ακόλουθους κανονισμούς. Υπολογίζεται σεισμικό μέγεθος ύψους 8. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός γίνεται για σεισμικό μέγεθος 9. (4) Ο αντισεισμικός σχεδιασμός γίνεται για το ίδιο σεισμικό μέγεθος όπου η πιθανότητα υπέρβασης είναι 10% μέσα σε 50 έτη.

2 2 3. Αναμενόμενο Φάσμα σχεδιασμού Ο συντελεστής σεισμικής επίδρασης στο φάσμα σχεδιασμού σχετίζεται με την σεισμική ένταση, την κατηγορία της περιοχής, τον αντισεισμικό σχεδιασμό, την φυσική περίοδο δόνησης της κατασκευής και τον συντελεστή απόσβεσης. 2 max T g 2 max T 0.45 max T 5T g max T g 5T g Εικόνα 1 η καμπύλη του συντελεστή σεισμικής επίδρασης 6.0 T(s) Στην παραπάνω καμπύλη φθίνον εκθετικό γ στο κατιόν τμήμα Ο φθίνον συντελεστής ρύθμισης κλίσεων στο κατιόν τμήμα της ευθείας γραμμής 1 Ο φθίνον ρυθμιστικός συντελεστής Υ.γ. Όταν 1 <0, τότε 1 =0, όταν 2 <0.55, τότε 2 =0.55 Πίνακας 1 συντελεστής οριζόντιας σεισμικής επίδρασης max Αντισεισμικός Σχεδιασμός Σεισμική επίδραση Συχνοί σεισμοί (0.12) 0.16(0.24) 0.32 Σπάνιοι σεισμοί - 0.5(0.72) 0.9(1.2) 1.4 Πίνακας 2 Χαρακτηριστική περίοδος T g Ομάδες Αντισεισμικού Σχεδιασμού Κατάταξη περιοχής Ομάδα Ομάδα Ομάδα Επίπεδο σχεδιασμού μερικών νεόδμητων σταδίων (1) Το Εθνικό Στάδιο (Bird s Nest)

3 3 Η ένταση αντισεισμικής προστασίας είναι για μέγεθος 9.. Η ένταση της σεισμικής δράσης είναι μεγέθους 8. amax=0.21 Εικ.2 Το Εθνικό Στάδιο Εικ.3 Το Εθνικό κολυμβητήριο (2) Το Εθνικό κολυμβητήριο (Water Cube) Η ένταση της αντισεισμικής προστασίας είναι για μέγεθος 9. Η ένταση της σεισμικής δράσης είναι μεγέθους 8. amax=0.21 (3) Το Ενικό Γυμναστήριο Η ένταση της αντισεισμικής προστασίας είναι για μέγεθος 9. Η ένταση της σεισμικής δράσης είναι μεγέθους 8. Εικ.4 Το Ενικό Γυμναστήριο III. Αντισεισμική ενίσχυση των υπαρχόντων σταδίων Για τα υπάρχοντα στάδια, είναι αδικαιολόγητο να υιοθετηθεί η αντισεισμική δράση < κινεζικός κώδικας αντισεισμικού σχεδιασμού κτιρίων (GBJ )> κατά την σεισμική αξιολόγηση. Αυτό γιατί τα στάδια χρησιμοποιούνται λιγότερο από όσο έχει προβλεφθεί κατά τον σχεδιασμό. 1. Διανομή έντασης σεισμού, σωστή λειτουργία και πιθανότητα αποτυχίας Η πιθανή διανομή της έντασης του σεισμού μέσα στην προβλεπόμενη χρονική περίοδο λειτουργίας του κτιρίου (50 έτη). F III I ( I) exp (1) είναι το ανώτερο όριο της σεισμικής έντασης. Στον κινεζικό κώδικα το είναι μέγεθος 12. είναι η συχνή ένταση, η πιθανότητα υπέρβασης είναι 63.2% σε μια ορισμένη περίοδο. Το είναι 1.55 χαμηλότερο από την ένταση που λαμβάνεται στον σχεδιασμό για την περιοχή, σύμφωνα με τον κινεζικό κώδικα.

4 4 είναι η σχηματική παράμετρος που μπορεί να ληφθεί από σχετικές τοπικές στατιστικές. Πίνακας 3 Σχηματική παράμετρος Βασική ένταση Σχηματική παράμετρος Μέση τιμή Τυπική απόκλιση Συντελεστής διαφοροποίησης Πιθανότητα υπέρβασης έντασης σεισμού κατά την περίοδο σχεδιασμού I P( I i / T ) 1 exp (2) Στον παραπάνω τύπο, T = 50a 2. Η σχέση κατανομής πιθανοτήτων έντασης σεισμού κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε έτους t t I FIII ( I) exp (3) T Για υφιστάμενες κατασκευές, κάθε έτος t σημαίνει την υπόλοιπη διάρκεια λειτουργίας τους. Η κατανομή της έντασης σεισμών μπορεί να αποφασισθεί όταν δοθεί η υπόλοιπη διάρκεια λειτουργίας τους. t i P( I i / t) 1 exp (4) T Η πιθανότητα συμπεριλαμβανομένης της συχνής έντασης, να υπερβεί την ένταση iκατά την υπόλοιπη διάρκεια λειτουργίας τους είναι 12 i P( I i / t) 1 exp 0.02t (5) 12 Η πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένης της βασικής έντασης είναι 3 12 i P( I i / t) 1 exp t (6) 12 I n Μικρή σεισμική ένταση και παραδοχή έντασης που λαμβάνεται στον σχεδιασμό για διαφορετικές διάρκειες υπόλοιπης λειτουργίας τους μπορεί να ληφθεί κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης λειτουργίας τους και την αντίστοιχη πιθανότητα υπέρβασης. Στο χρόνος σχεδιασμού, η πιθανότητα υπέρβασης για δομικά έργα που έχουν σχεδιαστεί σε τρία επίπεδα είναι P d N (7) R

5 Στον τύπο, R είναι η περιοδική περίοδος για ένα σχεδιαστικό επίπεδο. N είναι η περίοδος σχεδιασμού. Στον κινεζικό κώδικα αντισεισμικού σχεδιασμού κτιρίων η πιθανότητα υπέρβασης για σεισμούς μικρής έντασης, μέσης έντασης και μεγάλης έντασης, που μπορεί να συμβούν σε περίοδο λειτουργίας 50 ετών είναι 63.2%, 10% και 2~3% αντίστοιχα. Οι αντίστοιχες περιοδικές περίοδοι είναι 50a, 475a και 1642a~2475a αντίστοιχα. 5 Πίνακας 4 Πιθανότητες υπέρβασης για σχεδιασμό διαφόρων περιόδων λειτουργίας. Προβλεπόμενος χρόνος 10 λειτουργίας Μικρή σεισμική ένταση Μέση σεισμική ένταση Μεγάλη σεισμική ένταση 0.4~ 0.8~ 1.2~ 1.6~ 2.0~ 2.4~ 2.8~ 3.2~ 3.6~ Υπολογίζοντας τους τύπους (6) και (7), χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του πίνακα 4, μπορούμε να έχουμε την ένταση που θα ληφθεί για τον σχεδιασμό για διαφορετικούς προβλεπόμενους χρόνους λειτουργίας ενός κτιρίου και αντίστοιχες συνήθεις και σπάνιες εντάσεις. Ο πίνακας 5 δείχνει τρία επίπεδα έντασης για διαφορετικές περιόδους υπόλοιπης λειτουργίας στο Πεκίνο (μέγεθος 8) που υπολογίστηκαν για περίοδο λειτουργίας 50 ετών. Πίνακας 5 Τρία επίπεδα έντασης για διαφορετικές λειτουργίες σε περιοχή με μέγεθος 8. Προβλεπόμενος χρόνος 10 λειτουργίας Μικρή σεισμική ένταση Μέση σεισμική ένταση Μεγάλη σεισμική ένταση Προσαρμογή του συντελεστή σεισμικής επίδρασης σε διαφορετικές περιόδους λειτουργίας. Ο στατιστικός τύπος της σχέσης μεταξύ της μέγιστης επιτάχυνσης Α και της έντασης i είναι 10 I log A (8) Η μέγιστη επιτάχυνση της κίνησης του εδάφους max και ο συντελεστής σεισμικής επίδρασης max έχουν την ακόλουθη σχέση. A max max (9) g Στον κινεζικό κώδικα σεισμικού σχεδιασμού κτιρίων max =2.25, δίνοντας τον ακόλουθο τύπο 2.25 I log max 10 (10) g Η μέγιστη επιτάχυνση του εδάφους max για περίοδο 50 ετών δίνεται στον κινεζικό κώδικα αντισεισμικού σχεδιασμού κτιρίων. Ο προσαρμοσμένος συντελεστής για διαφορετικό χρόνο λειτουργίας μπορεί να ληφθεί από τον ακόλουθο τύπο. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον πίνακα 6.

6 6 It log It I log 2 50 log I 10 t max max (11) Πίνακας 6 Ο προσαρμοσμένος συντελεστής για διαφορετικό χρόνο λειτουργίας Διαφορετικός προβλεπόμενος 10 χρόνος λειτουργίας Προσαρμοσμένος συντελεστής Υπολειπόμενος χρόνος λειτουργίας για ορισμένα στάδια που επεκτάθηκαν Rest working life of some extension stadiums (1) Γυμναστήριο των Εργατών του Πεκίνου. Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του Ο υπολειπόμενος χρόνος λειτουργίας του είναι 25 ή 30 έτη. (2) Κεντρικό Ολυμπιακό Συγκρότημα του Πεκίνου. Χτίστηκε το Ο υπολειπόμενος χρόνος λειτουργίας του είναι 35 έτη. Εικ. 5 Γυμναστήριο των Εργατών του Πεκίνου Εικ. 6 Το κενρικό Ολυμπιακό Συγκρότημα IV. Η επανάχρηση των Ολυμπιακών σταδίων Δώσαμε μεγάλη προσοχή από τα πρώτα κιόλας στάδια δημιουργίας του αναπτυξιακού σχεδίου για τα Ολυμπιακά στάδια του Πεκίνο, στην ανάπτυξη του κέντρου και της περιφέρειας. Χωρίζεται σε 4 περιφέρειες. Ένας κεντρικός τομέας Κεντρικός ολυμπιακός τομέας του Πεκίνου Τρεις περιοχές Πανεπιστημιούπολη Η δυτική περιοχή του Πεκίνου Βόρεια τουριστική περιοχή 1. Κεντρικός Ολυμπιακός Τομέας του Πεκίνου (1) Εθνικό Στάδιο (Φωλιά του Πουλιού) Θα γίνει δημόσιο κέντρο συνάντησης για τους πολίτες και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος αγωνισμάτων, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, χώρος ψυχαγωγίας, επαγγελματικό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο. (2) Εθνικό Κολυμβητήριο (Water Cube)

7 Το Water Cube θα διατηρήσει την ικανότητα του να φιλοξενεί σημαντικούς κολυμβητικούς αγώνες. Τα μελλοντικά προγράμματα μπορούν να χωριστούν σε 7 μέρη, συμπεριλαμβανομένου και εμπορικών κτιρίων, γήπεδο τένις, χώρο προετοιμασίας, θαλάσσιο πάρκο κτλ. Το βασικό σχέδιο προβλέπει μια τεχνητή παραλία για σερφ. (3) Εθνικό Γυμναστήριο Πρόκειται για το κλειστό στάδιο που κατέχει τα περισσότερα καθίσματα στο Πεκίνο και θα χρησιμεύσει σαν πολυλειτουργικό κέντρο δραστηριοτήτων για τους πολίτες. Η κύρια λειτουργία του θα είναι η διοργάνωση εθνικών και πανεθνικών επαγγελματικού επιπέδου αθλητικών γεγονότων και παραστάσεις με σκοπό το εμπόριο., 2. Πανεπιστημιούπολη Όλα τα στάδια που βρίσκονται στις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι διδασκαλίας, προπόνησης, και αγωνισμάτων. 7 Εικ.7 Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Πεκίνου Εικ.8 Το Αγροτικό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Εικ.9 Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας

8 8 Εικ 10 Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας 3. Η δυτική περιοχή του Πεκίνου Το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Wukesong θα καλύψει την ανάγκη αθλητικών εγκαταστάσεων στην δυτική περιοχή του Πεκίνου. 4. Βόρεια τουριστική περιοχή Εικ. Το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Wukesong Ο Εθνικός Φυσικός Υδρότοπος και ο Αγροτικός Στίβος θα αποτελέσει έναν γοητευτικό πόλο έλξης για τους τουρίστες.. Εικ. 12 Φυσικός Υδρότοπος Εικ.13 Αγροτικός Στίβος Βιβλιογραφία 1. GBJ Code for seismic design of buildings[s]. Beijing: China Architecture & Building Press, LI Xue-jun, HUO Da. Study on Seismic Fortification Criterion for Existing Gymnasium of 2008 Olympic Games [J]. Construction & Design for Project, 2005, No.5,

9 9 3. MA Yu-hong, XIE Li-li. Seismic design levels of the building with different importance factors [J]. Journal of Harbin University of C. E. & Architecture, , 35(5), WANG Yayong. The introduction of studies on the retrofitting technology of existing sport facilities for Olympic games in Beijing [J]. Sichuan Building Science, ,

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» Ανάπτυξη νομογραφημάτων, πινάκων και άλλων εργαλείων υποστήριξης μελετών ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αθανασοπούλου Χριστίνα Πουλούδη Ελένη Φουντή Ελισσάβετ

Αθανασοπούλου Χριστίνα Πουλούδη Ελένη Φουντή Ελισσάβετ Αθανασοπούλου Χριστίνα Πουλούδη Ελένη Φουντή Ελισσάβετ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2013 Πτυχιακή εργασία Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής και η επανεξέτασή της μετά την προσθήκη δεξαμενής νερού στην οροφή

Διαβάστε περισσότερα

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας

RCsolver Εγχειρίδιο Θεωρίας. Εγχειρίδιο Θεωρίας Εγχειρίδιο Θεωρίας Eurocode design software program (Version 2012) Version 1.1 Issued: 7-Sep-2012 Deep Excavation LLC www.deepexcavation.com www.rcsolver.com Σε συνεργασία μέσω ερευνητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΡΓΙΝΗ ΔΑΦΝΗ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΕΡΓΙΝΗ ΔΑΦΝΗ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ-ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗ ΔΑΦΝΗ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πτυχιακή διατριβή ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΕΣ &8 Μελανή Χριστοδούλου Λεμεσός 0 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του λογισμικού Business Plan v.3.0

Εγχειρίδιο του λογισμικού Business Plan v.3.0 Μονάδα καινοτοµίας & επιχειρηµατικότητας Εγχειρίδιο του λογισμικού Business Plan v.3.0 Γιώργος Παπαγιαννάκης, Ph.D Επιστημονικός Συνεργάτης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 2006-2007 Π.Γ.ΚΑΡΥΔΗΣ Ι.Μ.ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ ΜΑΙΟΣ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΕΙΣΜΟΙ-ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικός σχεδιασμός πλαισιακού κτιρίου Ο/Σ με βάση τις μετακινήσεις Displacement-based design of an R/C frame building

Αντισεισμικός σχεδιασμός πλαισιακού κτιρίου Ο/Σ με βάση τις μετακινήσεις Displacement-based design of an R/C frame building Αντισεισμικός σχεδιασμός πλαισιακού κτιρίου Ο/Σ με βάση τις μετακινήσεις Displacement-based design of an R/C frame building Ανδρέας Ι. ΚΑΠΠΟΣ 1, Σταυρούλα ΠΑΠΙΣΤΑ 2 Λέξεις κλειδιά: αντισεισμικός σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Περιγραφή και Προτάσεις Μεταολυμπιακής Αξιοποίησης των Αθλητικών Υποδομών

Κεφάλαιο 4 Περιγραφή και Προτάσεις Μεταολυμπιακής Αξιοποίησης των Αθλητικών Υποδομών Κεφάλαιο 4 Περιγραφή και Προτάσεις Μεταολυμπιακής Αξιοποίησης των Αθλητικών Υποδομών 4.1. Εισαγωγή Σ το πρώτο κεφάλαιο της μελέτης αναφέρθηκε ότι η μεγαλύτερη κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτός από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 - ΑΘΗΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΑΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρόλογος... 3. 2. Το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο... 4. 3. Η Αγορά Φ/Β και το Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα... 10

1. Πρόλογος... 3. 2. Το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο... 4. 3. Η Αγορά Φ/Β και το Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα... 10 1. Πρόλογος....................... 3 2. Το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο...... 4 3. Η Αγορά Φ/Β και το Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα..................... 10 4. Προοπτικές για την ανάπτυξη των Ενσωματωμένων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α.Π.Θ.) ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΙΔΗΡΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ -ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ -ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ -ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΡΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΠΟ Ο/Σ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

σελ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 2

σελ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 2 i ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 2 ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ... 5 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΡΩΝ..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 8)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 8) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο για τον Καθορισµό Κριτηρίων Επιλογής Πληµµύρας Σχεδιασµού για Φράγµατα

Σχέδιο για τον Καθορισµό Κριτηρίων Επιλογής Πληµµύρας Σχεδιασµού για Φράγµατα Σχέδιο για τον Καθορισµό Κριτηρίων Επιλογής Πληµµύρας Σχεδιασµού για Φράγµατα ΕΕΜΦ Οκτώβριος 2014-1- -2- Πίνακας Περιεχόµενων 1. Εισαγωγή...4 1.1 Σκοπός....4 1.2 Η έννοια της πληµµύρας σχεδιασµού....4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Έργο: Κατασκευή και λειτουργία αιθουσών κινηματογράφου 2000 θέσεων και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων 600 θέσεων στην

Διαβάστε περισσότερα

Το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία

Το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ Τσιάγκρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σύνδεση Εκπαίδευσης και Απασχόλησης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σύνδεση Εκπαίδευσης και Απασχόλησης ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σύνδεση Εκπαίδευσης και Απασχόλησης Προσδιοριστικοί παράγοντες του ύψους των μισθών στην Ελλάδα με έμφαση στους μισθούς των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Μορφωτική και Αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Μηχανικής Υλικών και Κατασκευών ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΛΙΘΟ ΟΜΗ

Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Μηχανικής Υλικών και Κατασκευών ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΛΙΘΟ ΟΜΗ Τοµέας Μηχανικής & Τεχνολογίας Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Μηχανικής Υλικών και Κατασκευών Τοµέας Μηχανικής & Τεχνολογίας ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ «Μελέτη Χωροθέτησης Τουριστικών Υποδομών στη Βάση της Φέρουσας Ικανότητας των Οικισμών και των Ευαίσθητων Οικολογικά Περιοχών»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ «Μελέτη Χωροθέτησης Τουριστικών Υποδομών στη Βάση της Φέρουσας Ικανότητας των Οικισμών και των Ευαίσθητων Οικολογικά Περιοχών» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ «Μελέτη Χωροθέτησης Τουριστικών Υποδομών στη Βάση της Φέρουσας Ικανότητας των Οικισμών και των Ευαίσθητων Οικολογικά Περιοχών» 1 Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΟΤΔ ΑΝΕΘ

Διαβάστε περισσότερα

Α.1. Γενικά - Εισαγωγή

Α.1. Γενικά - Εισαγωγή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α.1. Γενικά - Εισαγωγή...2 A.1.1 Η θεωρητική βάση του Προγράμματος Εξοικονομώ...2 A.1.2 Γενικά για το περπάτημα και το ποδήλατο...3 Α.2. Τα οικονομικά, πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή επιλεγμένων μέτρων στήριξης για Θέρμανση /Ψύξη από ΑΠΕ και ποιοτική ανάλυση τους για την Ελλάδα

Περιγραφή επιλεγμένων μέτρων στήριξης για Θέρμανση /Ψύξη από ΑΠΕ και ποιοτική ανάλυση τους για την Ελλάδα Περιγραφή επιλεγμένων μέτρων στήριξης για Θέρμανση /Ψύξη από ΑΠΕ και ποιοτική ανάλυση τους για την Ελλάδα Παραδοτέο D9 του έργου RES-H Policy Η παρούσα έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου:

Διαβάστε περισσότερα

Glossaire du développement territorial

Glossaire du développement territorial Spatial development glossary European Conference of Ministers responsible for Spatial/Regional Planning (CEMAT) Glossaire du développement territorial Conférence européenne des ministres responsables de

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΤΡΙΒΗΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΤΡΙΒΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΤΡΙΒΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΛΕΝΗ Περίληψη Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την εφαρμογή αποσβεστήρων τριβής σε υφιστάμενες κατασκευές ως ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρόλογος... 3. 2. Το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο... 4. 3. Η Αγορά Φ/Β και το Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα... 10

1. Πρόλογος... 3. 2. Το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο... 4. 3. Η Αγορά Φ/Β και το Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα... 10 1. Πρόλογος....................... 3 2. Το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο...... 4 3. Η Αγορά Φ/Β και το Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα..................... 10 4. Προοπτικές για την ανάπτυξη των Ενσωματωμένων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Β ΦΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003. ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ Κ. ΣΙ ΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα