3569 ΚΛΜ. 332/96 ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3569 ΚΛΜ. 332/96 ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"

Transcript

1 E.E. Παρ. 111(1) Αρ. 3097, ΚΛΜ. 332/96 Αριθμός 332 ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΜΕΡΟΣ II ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ 3. Φύλαξη προτύπων. 4. Διατήρηση προτύπων. ΜΕΡΟΣ III ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 5. Περίοδος επαλήθευσης και επισημοποίησης προτύπων και πρότυπου εξοπλισμού. 6. Επαλήθευση και επισημοποίηση προτύπων και πρότυπου εξοπλισμού. ΜΕΡΟΣ IV ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ 7. Πρότυπα σταθμά αναφοράς. 8. Δευτερεύοντα πρότυπα. 9. Πρότυπα εν εφαρμογή. ΜΕΡΟΣ V ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 10. Πρότυποι ζυγοί αναφοράς. 11. Δευτερεύοντες πρότυποι ζυγοί. 12. Πρότυποι ζυγοί εν εφαρμογή. 13. Πρότυπα εργαστηριακά θερμόμετρα. 14. Πρότυπο βαρόμετρο Fortin. 15. Πρότυπο υγρόμετρο Assmann.

2 ΚΛ JI. 332/ Πρώτο Παράρτημα Τρόπος διατήρησης προτύπων. Δεύτερο Παράρτημα Περίοδος επαλήθευσης και επισημοποίησης προτύπων και πρότυπου εξοπλισμού. Τρίτο Παράρτημα Διαδικασία επαλήθευσης και επισημοποίησης δευτερευόντων προτύπων, προτύπων εν εφαρμογή και πρότυπων ζυγών. Τέταρτο Παράρτημα -Πιστοποιητικό επαλήθευσης προτύπων και πρότυπου εξοπλισμού. Πέμπτο Παράρτημα - Προδιαγραφές πρότυπων σταθμών αναφοράς. Έκτο Παράρτημα - Προδιαγραφές δευτερευόντων προτύπων. Έβδομο Παράρτημα - Προδιαγραφές προτύπων εν εφαρμογή. Όγδοο Παράρτημα - Προδιαγραφές πρότυπων ζυγών. Ένατο Παράρτημα - Προδιαγραφές πρότυπων εργαστηριακών θερμομέτρων. Δέκατο Παράρτημα - Προδιαγραφές πρότυπου βαρομέτρου Fortin. Ενδέκατο Παράρτημα-Προδιαγραφές πρότυπου υγρομέτρου Assmann.

3 3571 Κ.Δ.Π. 332/96 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Πρότυπα Μέτρα και Σταθμά) Κανονισμοί του 1996, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των άρθρων 19, 20, 21 και 68 των περί Μέτρων και Σταθμών Νόμων του 1974 έως 1995, αφού κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων δυνάμει του εδαφίου (4) του άρθρου 68 των ίδιων Νόμων, εγκρίθηκαν από αυτή και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ 1995 Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 19,20,21 και 68 Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται από w του 1974 τα άρθρα 19, 20,21 και 68 των περί Μέτρων και Σταθμών Νόμων του 1974 έως Ί * τον JJJZ 1995, εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. 89(ΐ)του ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1. Οι Κανονισμοί αυτοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθμών Συνοπτικός (Πρότυπα Μέτρα και Σταθμά) Κανονισμοί του τίτλος " 2. (1) Στους Κανονισμούς αυτούς, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει δια Ερμηνεία, φορετική έννοια "αλκοολόμετρο" σημαίνει όργανο μέτρησης, το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του ποσοστού περιεκτικότητας σε αλκοόλη, κατ' όγκο ή κατά μάζα, διαλυμάτων νερού και αλκοόλης "αναγνωσιμότητα" σημαίνει τη μικρότερη ένδειξη που μπορεί να παρουσιάσει ο ενδείκτης ενός ψηφιακού ζυγιστικού οργάνου "αξία διαβάθμισης" ενός οργάνου μέτρησης, το οποίο φέρει διαβαθμισμένη κλίμακα, σημαίνει τη διαφορά μεταξύ των αξιών της κλίμακας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δύο διαδοχικές γραμμές διαβάθμισης "βαρόμετρο Fortin" σημαίνει όργανο το οποίο, με τη βοήθεια στήλης υδραργύρου και κατάλληλα διαβαθμισμένης κλίμακας, μετρά την πίεση της ατμόσφαιρας "διαβάθμιση" σημαίνει το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών γραμμών διαβάθμισης "διακρίβωση" σημαίνει τη σειρά των λειτουργιών που γίνονται με σκοπό τον προσδιορισμό των σφαλμάτων ενός οργάνου μέτρησης "επαναληψιμότητα", σε σχέση με ζυγιστικά όργανο, σημαίνει την ικανότητα του οργάνου να δίνει, για το ίδιο φορτίο και κάτω από καθορισμένες συνθήκες χρήσης, ενδείξεις οι οποίες συμφωνούν μεταξύ τους "Εργαστήριο Νόμιμης Μετρολογίας" σημαίνει το εργαστήριο της Υπηρεσίας Μέτρων και Σταθμών "ευαισθησία", σε σχέση με ζυγιστικά όργανο, σημαίνει το πηλίκο της αύξησης στην ένδειξη του οργάνου διά της αντίστοιχης αύξησης στη μετρούμενη ποσότητα "εύρος κλίμακας" σημαίνει την έκταση που περιλαμβάνεται μεταξύ των γραμμών διαβάθμισης, οι οποίες αντιστοιχούν με την ελάχιστη και μέγιστη αξία της κλίμακας "κανονική κλίμακα" σημαίνει την κλίμακα της οποίας οι διαβαθμίσεις είναι ίσης απόστασης και ίσης αξίας "κατάλληλο ζυγιστικό όργανο" σημαίνει ζυγιστικά όργανο το οποίο έχει την αναγκαία ζυγιστική ικανότητα και ακρίβεια

4 Κ.Δ.Π. 332/ του 1974 "Νόμος" σημαίνει τους περί Μέτρων και Σταθμών Νόμους του 1974 έως 48 του , και περιλαμβάνει οποιοδήποτε άλλο νόμο που τους τροποποιεί ή τους 890) του αντικαθιστά "όργανο μέτρησης" σημαίνει συσκευή η οποία προορίζεται για την εκτέλεση μετρήσεων είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλο εξοπλισμό "πρότυπο" σημαίνει πρότυπο μέτρο ή σταθμό αναφοράς, δευτερεύον πρότυπο μέτρο ή σταθμό ή πρότυπο μέτρο ή σταθμό εν εφαρμογή "πρότυπος εξοπλισμός" σημαίνει βοηθητικό μέτρο ή σταθμό το οποίο χρησιμοποιείται για τη διενέργεια μέτρησης σε συνδυασμό με πρότυπο και το οποίο έχει άμεση ή σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα της μέτρησης "πυκνόμετρο" σημαίνει όργανο μέτρησης για τον προσδιορισμό της πυκνότητας υγρών και στερεών "σημείο ηρεμίας", σε σχέση με ελεύθερα ταλαντευόμενο ζυγιστικά όργανο, σημαίνει το σημείο εκείνο της κλίμακας στο οποίο ο κινούμενος ενδείκτης του οργάνου παύει τελικά να κινείται "υγρόμετρο Assmann" σημαίνει όργανο μέτρησης εφοδιασμένο με διπλό θερμόμετρο, το οποίο μετρά το ποσοστό σχετικής υγρασίας του περιβάλλοντος "υδρόμετρο Brix" σημαίνει υδρόμετρο πυκνότητας, το οποίο είναι διαβαθμισμένο σε βαθμούς Brix και το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσ.. διορισμό του ποσοστού συγκέντρωσης σακχαρόζης σ' ένα διάλυμα ; : "υδρόμετρο πυκνότητας" σημαίνει όργανο μέτρησης με το οποίο η πυκνότητα ενός υγρού προσδιορίζεται, μετρώντας το μήκος του βυθισμένου στελέχους 1. ' *του οργάνου, όταν αυτό επιπλέει στο υγρό με το στέλεχος του κατακόρυφο "Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών" σημαίνει την Αρμόδια Αρχή για θέματα μέτρων και σταθμών, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. (2) Όροι που δεν ορίστηκαν διαφορετικά στους Κανονισμούς αυτούς έχουν, εκτός αν προκύπτει διαφορετικά από το κείμενο, τις έννοιες που αποδίδονται σ' αυτούς από το Νόμο. ΜΕΡΟΣ II ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Φύλαξη προτύπων. Διατήρηση προτύπων. Πρώτο Παράρτημα. 3. (1) Κάθε πρότυπο αναφοράς και κάθε δευτερεύον πρότυπο, το οποίο καταρτίζεται ή κατασκευάζεται δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 19 του Νόμου, πρέπει να φυλάσσεται στο Εργαστήριο Νόμιμης Μετρολογίας. (2) Κάθε πρότυπο εν εφαρμογή, το οποίο καταρτίζεται ή κατασκευάζεται δυνάμει του εδαφίου (1) του άρθρου 19 του Νόμου, πρέπει να φυλάσσεται σε τέτοιο μέρος όπως θα αποφασίζεται από τον Έφορο. 4. Κάθε πρότυπο αναφοράς, δευτερεύον πρότυπο και πρότυπο εν εφαρμογή δρέπει να διατηρείται με τέτοιο τρόπο, όπως καθορίζεται στο Πρώτο Παράρτημα των Κανονισμών αυτών.

5 3573 ΚΛ.Π. 332/96 ΜΕΡΟΣ III ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 5. Η περίοδος επαλήθευσης και επισημοποίησης των προτύπων και του Περίοδος πρότυπου εξοπλισμού καθορίζεται στο Δεύτερο Παράρτημα των Κανονισμών ^^J^J αυτών. ποίησης προτύπων και πρότυπου εξοπλισμού. Δεύτερο Παράρτημα. 6. (1) Αρμόδια Αρχή για την επαλήθευση και επισημοποίηση των προτύπων Επαλήθευση και του πρότυπου εξοπλισμού είναι η Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών. καιεπωημοπροτύπων και πρότυπου εξοπλισμού. (2) Για σκοπούς επαλήθευσης οποιουδήποτε προτύπου ή πρότυπου εξοπλισμού ο Έφορος Μέτρων και Σταθμών μπορεί να χρησιμοποιεί, όταν το κρίνει αναγκαίο, τις υπηρεσίες οποιουδήποτε αναγνωρισμένου εργαστηρίου εντός ή εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. (3) Όταν η επαλήθευση οποιουδήποτε προτύπου ή πρότυπου εξοπλισμού γίνεται στο Εργαστήριο Νόμιμης Μετρολογίας, η διαδικασία επαλήθευσης πρέπει να είναι εκείνη που καθορίζεται (α) Στο Μέρος Ι του Τρίτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών, στην Τρίτο περίπτωση δευτερευόντων πρότυπων σταθμών Μ^ςΐΤ 1 (β) στο Μέρος II του Τρίτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών, στην τρίτο περίπτωση προτύπων εν εφαρμογή και Μέοοοπ*" 1 ' (γ) στο Μέρος III του Τρίτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών, στην Τρίτο περίπτωση πρότυπων ζυγών. Mfo t<? 0 ni a ' (4) Η Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών πρέπει (α) Να ετοιμάζει πρόγραμμα για την επαλήθευση των προτύπων και του πρότυπου εξοπλισμού και (β) να εκδίδει πιστοποιητικά επαλήθευσης σύμφωνα με τον τύπο πιστοποιητικού που καθορίζεται στο Τέταρτο Παράρτημα των Κανονισμών τέταρτο αυτών. -, αραρτημα. (5) Η Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών πρέπει να τηρεί μητρώα όλων των πρότυπων μέτρων ή σταθμών και όλου του πρότυπου εξοπλισμού, στα οποία να καταχωρούνται τα πιστοποιητικά επαλήθευσης τους καθώς και οποιαδήποτε άλλα σχετικά έγγραφα και πληροφορίες. ΜΕΡΟΣ IV ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ 7. (1) Κάθε πρότυπο σταθμό αναφοράς πρέπει να συνάδει, αναφορικά με την Πρότυπα ονομαστική αξία, το υλικό κατασκευής και το σχήμα του, με τις προδιαγραφές ^ορας. που καθορίζονται στο Πέμπτο Παράρτημα των Κανονισμών αυτών. πέμπτο Παράρτημα.

6 K.AJI. 332/ Πέμπτο Παράρτημα. Δευτερεύοντα πρότυπα. Έκτο Παράρτημα, Μέρος Ι. Έκτο Παράρτημα, Μέρος L Έκτο Παράρτημα, Μέρος Π. Έκτο Παράρτημα, Μέρος Π. Πρότυπα εν εφαρμογή. Έβδομο Παράρτημα, Μέρος L Έβδομο Παράρτημα, Μέρος! Έβδομο Παράρτημα, Μέρος Π. Έβδομο Παράρτημα, Μέρος Π. Έβδομο Παράρτημα, Μέρος ΠΙ. Έβδομο Παράρτημα, Μέρος ΠΙ. (2) Τα μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα κατά την επαλήθευση ή επανεπαλήθευση πρότυπων σταθμών αναφοράς πρέπει να είναι εκείνα που καθορίζονται στο Πέμπτο Παράρτημα των Κανονισμών αυτών. 8. (1) Κάθε δευτερεύον πρότυπο σταθμό πρέπει να συνάδει, αναφορικά με την ονομαστική αξία, το υλικό κατασκευής και το σχήμα του, με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος Ι του Έκτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (2) Τα μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα κατά την επαλήθευση ή επανεπαλήθευση δευτερευόντων πρότυπων σταθμών πρέπει να είναι εκείνα που καθορίζονται στο Μέρος Ι του Έκτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (3) Κάθε δευτερεύουσα πρότυπη ράβδος ενός μέτρου πρέπει να συνάδει, αναφορικά με το υλικό κατασκευής και το σχήμα της, με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος II του Έκτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (4) Τα μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα κατά την επαλήθευση ή επανεπαλήθευση δευτερεύουσας πρότυπης ράβδου ενός μέτρου πρέπει να είναι εκείνα που καθορίζονται στο Μέρος Π του Έκτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. 9. (1) Κάθε πρότυπο σταθμό εν εφαρμογή πρέπει να συνάδει, αναφορικά με την ονομαστική αξία, το υλικό κατασκευής και το σχήμα του, με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος Ι του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (2) Τα μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα κατά την επαλήθευση ή επανεπαλήθευση πρότυπων σταθμών εν εφαρμογή πρέπει να είναι εκείνα που καθορίζονται στο Μέρος Ι του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (3) Κάθε πρότυπο μέτρο μήκους εν εφαρμογή πρέπει να συνάδει, αναφορικά με το υλικό κατασκευής και το σχήμα του, με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος Π του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (4) Τα μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα κατά την επαλήθευση ή επανεπαλήθευση πρότυπων μέτρων μήκους εν εφαρμογή πρέπει να είναι εκείνα που καθορίζονται στο Μέρος Π του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (5) Κάθε πρότυπο μέτρο χωρητικότητας εν εφαρμογή πρέπει να συνάδει, αναφορικά με την ονομαστική αξία, το υλικό κατασκευής και το σχήμα του, με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος III του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (6) Τα μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα κατά την επαλήθευση ή επανεπαλήθευση πρότυπων μέτρων χωρητικότητας εν εφαρμογή πρέπει να είναι εκείνα που καθορίζονται στο Μέρος III του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών.

7 3575 ΚΛ.Π. 332/96 (7) Κάθε πρότυπο όργανο μέτρησης πυκνότητας εν εφαρμογή πρέπει να συνάδει, αναφορικά με την ονομαστική αξία, το υλικό κατασκευής και το σχήμα του, με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος IV του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (8) Τα μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα κατά την επαλήθευση ή επανεπαλήθευση πρότυπων οργάνων μέτρησης πυκνότητας εν εφαρμογή πρέπει να είναι εκείνα που καθορίζονται στο Μέρος IV του Έβδομου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. ΜΕΡΟΣ V ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 10. (1) Μαζί με τα πρότυπα σταθμά αναφοράς πρέπει να διατηρείται και μια σειρά πρότυπων ζυγών αναφοράς, με σκοπό την επαλήθευση των δευτερευόντων πρότυπων σταθμών. (2) Η ζυγιστική ικανότητα, ευαισθησία/αναγνωσιμότητα και συνολική ακρίβεια ζύγισης των πρότυπων ζυγών αναφοράς πρέπει να είναι εκείνες που καθορίζονται στο Μέρος Ι του Όγδοου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. 11. (1) Μαζί με τα δευτερεύοντα πρότυπα σταθμά πρέπει να διατηρείται και μια σειρά δευτερευόντων πρότυπων ζυγών, με σκοπό την επαλήθευση των πρότυπων σταθμών εν εφαρμογή. (2) Κάθε δευτερεύων πρότυπος ζυγός πρέπει να συνάδει, αναφορικά με την ευαισθησία και τα άλλα μετρολογικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες, με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος II του Όγδοου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. 12. (1) Μαζί με τα πρότυπα σταθμά εν εφαρμογή πρέπει να διατηρείται και μια σειρά πρότυπων ζυγών εν εφαρμογή, με σκοπό την επαλήθευση των εν κοινή χρήσει σταθμών. (2) Κάθε πρότυπος ζυγός εν εφαρμογή πρέπει να συνάδει, αναφορικά με την ευαισθησία και τα άλλα μετρολογικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες, με τις Έβδομο Παράρτημα, Μέρος IV. Έβδομο Παράρτημα, Μέρος IV. Πρότυποι. ζυγοί αναφοράς. Όγδοο Παράρτημα, Μέρος Ι. Δευτερεύοντες πρότυποι ζυγοί. Όγδοο Παράρτημα, Μέρος Π. Πρότυποι ζυγοί εν εφαρμογή. προδιαγραφές που καθορίζονται στο Μέρος III του Όγδοου Παραρτήματος των Όγδοο Κανονισμών αυτών. Μέροςίπ" 1, 13. Κάθε πρότυπο εργαστηριακό θερμόμετρο πρέπει να συνάδει με τις προ Πρότυπα διαγραφές που καθορίζονται στο Ένατο Παραρτημάτων Κανονισμών αυτών. JJJJJJS^ Ένατο Παράρτημα. 14. Το πρότυπο βαρόμετρο Fortin πρέπει να συνάδει με τις προδιαγραφές Πρότυπο που καθορίζονται στο Δέκατο Παράρτημα των Κανονισμών αυτών. PSST* 00 Δέκατο Παράρτημα. 15. Το πρότυπο υγρόμετρο Assmann πρέπει να συνάδει με τις προδιαγραφές ne 0 που καθορίζονται στο Ενδέκατο Παράρτημα των Κανονισμών αυτών. /LmS Ενδέκατο Παράρτημα.

8 K.AJI. 332/ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 4) ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Α. Τρόπος διατήρησης πρότυπων σταθμών αναφοράς. Τα πρότυπα σταθμά αναφοράς πρέπει να φυλάσσονται μέσα στα κιβώτια τους, τα οποία να είναι κατασκευασμένα από μαόνι ή άλλο κατάλληλο υλικό και να έχουν θήκες επενδυμένες εσωτερικά με κατάλληλο βελούδο, στερεωμένο χωρίς τη χρησιμοποίηση κόλλας. Τα κιβώτια που περιέχουν τα σταθμά πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε πυρίμαχο και αντικραδασμικό χρηματοκιβώτιο, το οποίο να βρίσκεται σε χώρο, στον οποίο η θερμοκρασία να είναι (20±1)PC και η σχετική υγρασία (40±5)%. Τα σταθμά αυτά δεν πρέπει να αγγίζονται με γυμνά χέρια και ούτε πρέπει να επιτρέπεται επαφή τους με οποιαδήποτε οξειδωτική ουσία. Για το χειρισμό τους πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλη λαβίδα ή δέρμα αιγάγρου (chamois). Ο καθαρισμός των σταθμών αυτών, όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται με καθαρό οινόπνευμα και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι. Β. Τρόπος διατήρησης δευτερευόντων προτύπων. 1. Δευτερεύοντα πρότυπα σταθμά. Τα δευτερεύοντα πρότυπα σταθμά πρέπει να φυλάσσονται μέσα στα κιβώτια τους, τα οποία να είναι κατασκευασμένα από μαόνι ή άλλο κατάλληλο υλικό και να έχουν θήκες επενδυμένες εσωτερικά με κατάλληλο βελούδο, στερεωμένο χωρίς τη χρησιμοποίηση κόλλας. Τα κιβώτια που περιέχουν τα σταθμά πρέπει να βρίσκονται σε χώρο, στον οποίο η θερμοκρασία να είναι (20±1) C και η σχετική υγρασία (40±5)%. Τα σταθμά αυτά δεν πρέπει να αγγίζονται με γυμνά χέρια και ούτε πρέπει να επιτρέπεται επαφή τους με οποιαδήποτε οξειδωτική ουσία. Για το χειρισμό τους πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλη λαβίδα ή δέρμα αιγάγρου. Ο καθαρισμός των σταθμών αυτών, όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται με καθαρό οινόπνευμα και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι. 2. Δευτερεύουσα πρότυπη ράβδος ενός μέτρου. Η δευτερεύουσα πρότυπη ράβδος ενός μέτρου πρέπει να φυλάσσεται μέσα σε ξύλινο κιβώτιο και να διατηρείται σε οριζόντια θέση σε χώρο, στον οποίο η θερμοκρασία να είναι (20±1) C και η σχετική υγρασία (40±5)%. Κατά τη διάρκεια χρησιμοποίησης του για σκοπούς επαλήθευσης, το πρότυπο αυτό πρέπει να τοποθετείται πάνω στο συγκριτή του και να αφήνεται να αποκτήσει ομοιόμορφα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το μέτρο αυτό δεν πρέπει να αγγίζεται με γυμνά χέρια και ούτε πρέπει να επιτρέπεται επαφή του με οποιαδήποτε οξειδωτική ουσία. Για το χειρισμό του πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια από δέρμα αιγάγρου. Ο καθαρισμός του όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται μόνο με καθαρό οινόπνευμα ή βενζόλη και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι, εφαρμόζοντας πολύ απαλή πίεση, ώστε να μην προκαλούνται αμυχές στη στιλβωμένη και χαραγμένη επιφάνεια του. Μόρια σκόνης πάνω στη χαραγμένη επιφάνεια του μέτρου μπορούν να αφαιρούνται με τη χρήση ειδικού φυσητήρα.

9 3577 ΚΛΙΙ. 332/96 Γ. Τρόπος διατήρησης προτύπων εν εφαρμογή. 1. Πρότυπα σταθμά εν εφαρμογή: Τα πρότυπα σταθμά εν εφαρμογή και τα πρότυπα σταθμά εργασίας εν εφαρμογή πρέπει να φυλάσσονται μέσα στα κιβώτια τους τα οποία να είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή άλλο κατάλληλο υλικό και να έχουν θήκες επενδυμένες εσωτερικά με κατάλληλο βελούδο, στερεωμένο χωρίς τη χρησιμοποίηση κόλλας. Τα κιβώτια που περιέχουν τα σταθμά πρέπει να βρίσκονται σε χώρο, στον οποίο η θερμοκρασία να είναι (20±1) C και η σχετική υγρασία (40+5)%. Τα σταθμά αυτά δεν πρέπει να αγγίζονται με γυμνά χέρια και ούτε πρέπει να επιτρέπεται επαφή τους με οποιαδήποτε οξειδωτική ουσία. Για το χείριστο τους πρέπει να χρησιμοποιείται δέρμα αιγάγρου ή κατάλληλη λαβίδα. Ο καθαρισμός των σταθμών αυτών, όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται με καθαρό οινόπνευμα και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι. 2. Πρότυπα μέτρα μήκους εν εφαρμογή: (1) Πρότυπη ράβδος ενός μέτρου εν εφαρμογή. Η πρότυπη ράβδος ενός μέτρου εν εφαρμογή πρέπει να φυλάσσεται σε ξύλινο κιβώτιο και να διατηρείται σε οριζόντια θέση σε χώρο στον οποίο η θερμοκρασία να είναι (20±1) C και η σχετική υγρασία (40±5)%. Κατά τη διάρκεια χρησιμοποίησης του για σκοπούς επαλήθευσης, το πρότυπο πρέπει να τοποθετείται πάνω στο συγκριτή του και να αφήνεται ν' αποκτήσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το μέτρο αυτό δεν πρέπει να αγγίζεται με γυμνά χέρια και ούτε πρέπει να επιτρέπεται επαφή του με οποιαδήποτε οξειδωτική ουσία. Για.το χειρισμό του πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια από δέρμα αιγάγρου. Ο καθαρισμός του, όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται μόνο.με καθαρό οινόπνευμα ή βενζόλη και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι, εφαμόζοντας πολύ απαλή πίεση, ώστε να μην προκαλούνται αμυχές στη στιλβωμένη και χαραγμένη επιφάνεια του. Μόρια σκόνης πάνω στη χαραγμένη επιφάνεια του μέτρου μπορούν να αφαιρούνται με τη χρήση ειδικού φυσητήρα. (2) Πρότυπες μετροταινίες εν εφαρμογή: (α) Η πρότυπη μετροταινία εργαστηρίου, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την τράπεζα ελέγχου μετροταινιών για διακρίβωση μετροταινιών μικρότερης ακρίβειας, πρέπει μετά τη χρήση να παραμένει τοποθετημένη στην τράπεζα, αλλά αποσυνδεδεμένη από το φορτίο έλξης (αντίβαρο). Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται πρέπει να έχει θερμοκρασία (20±1) C και η σχετική υγρασία (40±5)%.. Η μετροταινία αυτή δεν πρέπει να αγγίζεται με γυμνά χέρια και ούτε πρέπει να επιτρέπεται επαφή της με οποιαδήποτε οξειδωτική ουσία. Για το χειρισμό της πρέπει να χρησιμοποιείται δέρμα αιγάγρου. Μετά από κάθε χρήση η μετροταινία πρέπει να επαλείφεται ελαφρά με βαζελινέλαιο. Ο καθαρισμός της μετροταινίας, όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται μόνο με καθαρό οινόπνευμα ή βενζόλη και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι, εφαρμόζοντας πολύ απαλή πίεση, ώστε να μην προκαλούνται αμυχές στη διαβαθμισμένη επιφάνεια της. (β) Οι πρότυπες μετροταινίες δοκιμής, οι οποίες είναι περιελισσόμενου τύπου και οι οποίες χρησιμοποιούνται εκτός εργαστηρίου για επιτόπου μετρήσεις, πρέπει μετά από κάθε χρήση να καθαρίζονται και να τοποθετούνται στις θήκες τους.

10 Κ.Δ.Π. 332/ Πρότυπα μέτρα χωρητικότητας εν εφαρμογή. (1) Πρότυπα μεταλλικά μέτρα χωρητικότητας εν εφαρμογή. Τα μέτρα αυτά πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα, ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε παραμορφώσεις στο σχήμα τους, οι οποίες προκαλούν αλλοιώσεις στη χωρητικότητα τους. Σε περίπτωση που υπάρχει διαπίστωση ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο έχει παραμορφωθεί για οποιοδήποτε λόγο, το μέτρο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, εκτός αν και μέχρις ότου επανεπαληθευθεί. (2) Πρότυπα γυάλινα μέτρα χωρητικότητας εν εφαρμογή. Τα πρότυπα γυάλινα μέτρα χωρητικότητας εν εφαρμογή, δηλαδή Οι διαβαθμισμένες ογκομετρικές φιάλες και οι ογκομετρικές φιάλες μιας διαβάθμισης (τύπου "In"). οι προχοΐδες τα διαβαθμισμένα σιφώνια και τα σιφώνια μιας διαβάθμισης. οι διαβαθμισμένοι κύλινδροι, πρέπει να καθαρίζονται προσεχτικά μετά από κάθε χρήση και στη συνέχεια να φυλάσσονται μέσα στα κιβώτια ή άλλες προστατευτικές θήκες τους, αν διαθέτουν. 4. Πρότυπα όργανα μέτρησης πυκνότητας εν εφαρμογή: Τα πρότυπα όργανα μέτρησης πυκνότητας εν εφαρμογή, δηλαδή (α) Τα αλκοολόμετρα (% mass και % vol) (β) τα υδρόμετρα πυκνότητας (γ) τα υδρόμετρα Brix και (δ) τα πυκνόμετρα, πρέπει να καθαρίζονται προσεχτικά μετά από κάθε χρήση και στη συνέχεια να φυλάσσονται μέσα σε ειδικές προστατευτικές θήκες.

11 3579 ΚΛΜ. 332/96 ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 5) ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι Περίοδος Επαλήθευσης και Επισημοποίησης Προτύπων Πρότυπο Περίοδος (σε χρόνια) Α. Πρότυπα σταθμά αναφοράς 5 Β. Δευτερεύοντα πρότυπα: (1) Πρότυπα σταθμά 3 (2) Πρότυπη ράβδος ενός μέτρου 5 Γ. Πρότυπα εν εφαρμογή: 1. Σταθμά: (α) Πρότυπα σταθμά..;,. 2 (β) Πρότυπα σταθμά εργασίας 1 (γ) Πρότυπα σταθμά δοκιμής 0,5 2. Μέτρα μήκους: (α)πρότυπη ράβδος ενός μέτρου 3 (β) Πρότυπη μετροταινία εργαστηρίου 2 (γ) Πρότυπη μετροταινία δομικής 1 3. Μέτρα χωρητικότητας: (α) Πρότυπα μεταλλικά 1 (β) Πρότυπα γυάλινα (i) Ογκομετρικές φιάλες 10 (ϋ) Σιφώνια 10 (iii) Προχοΐδες 10 (iv) Διαβαθμισμένοι κύλινδροι Όργανα μέτρησης πυκνότητας: (α) Πρότυπα αλκοολόμετρα 10 (β) Πρότυπα υδρόμετρα πυκνότητας 10 (γ) Πρότυπα υδρόμετρα Brix 10 (δ) Πρότυπα πυκνόμετρα 10

12 K.AJI. 332/ ΜΕΡΟΣ II Περίοδος επαλήθευσης και Επισημοποίησης Πρότυπου Εξοπλισμού Πρότυπος Εξοπλισμός Περίοδος (σε χρόνια) 1. Πρότυποι ζυγοί: (α) Πρότυποι ζυγοί αναφοράς 1 (β) Δευτερεύοντες πρότυποι ζυγοί 1 (γ) Πρότυποι ζυγοί εν εφαρμογή 1 2. Πρότυπα εργαστηριακά θερμόμετρα 5 3. Πρότυπο βαρόμετρο Fortin 5 4. Πρότυπο υγρόμετρο Assmann 5 ΤΡΙΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 6(3)) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι Διαδικασία Επαλήθευσης και Επισημοποίησης Δευτερευόντων Πρότυπων Σταθμών 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Επιθεωρούνται τα υπό επαλήθευση σταθμά για οποιαδήποτε ακαθαρσία, οξείδωση ή φθορά. (2) Καθαρίζονται, αν χρειάζεται, με καθαρό οινόπνευμα και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι. (3) Ξεσκονίζονται τα σταθμά, πριν ακριβώς από την επαλήθευση, με κατάλληλη βούρτσα. (4) Για το χειρισμό των σταθμών χρησιμοποιείται πάντοτε δέρμα αιγάγρου ή κατάλληλη λαβίδα. (5) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία των υπό επαλήθευση δευτερευόντων πρότυπων σταθμών. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: (1) Τα δευτερεύοντα πρότυπα σταθμά πρέπει να επαληθεύονται, είτε με σύγκριση με αντίστοιχα πρότυπα σταθμά αναφοράς, χρησιμοποιώντας ζυγό δύο δίσκων, κατάλληλης ζυγιστικής ικανότητας και ακρίβειας, είτε με απευθείας ζύγιση τους σε ζυγό ενός δίσκου, κατάλληλης ζυγιστικής ικανότητας και ακρίβειας.

13 3581 ILA.II. 332/96 (2) Η τιμή της μάζας κάθε σταθμού πρέπει να υπολογίζεται δύο φορές. Αν οι δύο τιμές εμπίπτουν μέσα στα όρια του μέγιστου επιτρεπτού σφάλματος που καθορίζεται για το υπό επαλήθευση σταθμό, υπολογίζεται ο μέσος όρος των δύο αυτών τιμών και καταγράφεται ως η πραγματική τιμή της μάζας του υπό επαλήθευση σταθμού. (3) Τα δευτερεύοντα πρότυπα σταθμά πρέπει να επαληθεύονται, έχοντας ως δεδομένα ότι (α) Η πυκνότητα των σταθμών, είναι 8000 kg/m 3 και (β) η πυκνότητα του αέρα είναι 1,2 kg/m 3. (4) Προτού αρχίσει η επαλήθευση, πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο ζυγός είναι απόλυτα οριζοντιωμένος και ότι στηρίζεται πάνω σε αντικραδασμική βάση. (5) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει σταθερή στους 20 C καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας επαλήθευσης, με μέγιστη απόκλιση ±1 C. ΜΕΡΟΣ II Διαδικασία Επαλήθευσης και Επισημοποίησης Προτύπων εν Εφαρμογή Α. ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΑΘΜΑ ΕΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Επιθεωρούνται τα υπό επαλήθευση σταθμά για οποιαδήποτε ακαθαρσία, οξείδωση ή φθορά. (2) Καθαρίζονται, αν χρειάζεται, με καθαρό οινόπνευμα και μαλακό φαρμακευτικό βαμβάκι. (3) Ξεσκονίζονται τα σταθμά, πριν ακριβώς από την επαλήθευση, με κατάλληλη βούρτσα. (4) Για το χειρισμό των σταθμών χρησιμοποιείται πάντοτε δέρμα αιγάγρου ή κατάλληλη λαβίδα. (5) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία των υπό επαλήθευση πρότυπων σταθμών εν εφαρμογή. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: (1) Τα πρότυπα σταθμά εν εφαρμογή πρέπει να επαληθεύονται, είτε με σύγκριση με αντίστοιχα δευτερεύοντα πρότυπα σταθμά, χρησιμοποιώντας ζυγό δύο δίσκων, κατάλληλης ζυγιστικής ικανότητας και ακρίβειας, είτε με απευθείας ζύγιση τους σε ζυγό ενός δίσκου, κατάλληλης ζυγιστικής ικανότητας και ακρίβειας. (2) Η τιμή της μάζας κάθε σταθμού πρέπει να υπολογίζεται δύο φορές. Αν οι δύο τιμές εμπίπτουν μέσα στα όρια του μέγιστου επιτρεπτού σφάλματος που καθορίζεται για το υπό επαλήθευση σταθμό, υπολογίζεται ο μέσος όρος των δύο αυτών τιμών και καταγράφεται ως η πραγματική τιμή της μάζας του υπό επαλήθευση σταθμού. (3) Τα πρότυπα σταθμά εν εφαρμογή πρέπει να επαληθεύονται, έχοντας ως δεδομένα ότι (α) Η πυκνότητα των σταθμών είναι 8000 kg/m 3 και (β) η πυκνότητα του αέρα είναι 1,2 kg/m 3

14 Κ.Δ.Π. 332/ (4) Προτού αρχίσει η επαλήθευση, πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο ζυγός είναι απόλυτα οριζοντιωμένος και στηρίζεται πάνω σε αντικραδασμική βάση. (5) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει σταθερή στους 2GPC καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας επαλήθευσης, με μέγιστη απόκλιση +PC. Β. ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΑ ΜΗΚΟΥΣ ΕΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. (Α) Πρότυπες ράβδοι ενός μέτρου εν εφαρμογή. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Επιθεωρείται το υπό επαλήθευση πρότυπο μέτρο μήκους για οποιαδήποτε ακαθαρσία, οξείδωση ή αμυχές. (2) Καθαρίζεται, αν χρειάζεται, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο Πρώτο Παράρτημα των Κανονισμών αυτών. (3) Για το χειρισμό του πρότυπου μέτρου πρέπει να χρησιμοποιείται δέρμα αιγάγρου. (4) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία του υπό επαλήθευση πρότυπου μέτρου μήκους εν εφαρμογή. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: (1) Η επαλήθευση γίνεται με σύγκριση του μήκους του πρότυπου μέτρου εν εφαρμογή με το μήκος του δευτερεύοντος πρότυπου μέτρου, χρησιμοποιώντας το δευτερεύοντα πρότυπο συγκριτή. (2) Τα δύο μέτρα μήκους τοποθετούνται πάνω στο δάπεδο του συγκριτή, ο οποίος ρυθμίζεται έτσι, ώστε η χαραγμένη επιφάνεια του κάθε μέτρου να βρίσκεται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο και η διαβάθμιση "Ο" του υπό επαλήθευση μέτρου να συμπίπτει με τη διαβάθμιση "100" της βοηθητικής κλίμακας του δευτερεύοντος πρότυπου μέτρου. Στη συνέχεια συγκρίνεται το μήκος μεταξύ των διαβαθμίσεων 0 και 1000 mm του υπό επαλήθευση πρότυπου μέτρου εν εφαρμογή με το μήκος μεταξύ των αντίστοιχων διαβαθμίσεων του δευτερεύοντος πρότυπου μέτρου και ελέγχεται δειγματοληπτικά το μήκος του διαστήματος μεταξύ εκατοστομετρικών διαβαθμίσεων (2 δείγματα για κάθε δεκατόμετρο) και το μήκος του διαστήματος μεταξύ χιλιοστομετρικών διαβαθμίσεων (5 δείγματα για κάθε δεκατόμετρο), με σύγκριση με το μήκος των αντίστοιχων διαστημάτων στην κλίμακα του δευτερεύοντος πρότυπου μέτρου μήκους. (3) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει σταθερή στους 20 C καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας επαλήθευσης, με μέγιστη απόκλιση ±1 C. (Β) Πρότυπες μετροταινίες δοκιμής εν εφαρμογή. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Επιθεωρείται η υπό επαλήθευση πρότυπη μετροταινία δοκιμής εν εφαρμογή για οποιαδήποτε ακαθαρσία, οξείδωση ή αμυχές. (2) Καθαρίζεται, αν χρειάζεται, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο Γ.2(2) του Πρώτου Παραρτήματος των Κανονισμών αυτών. (3) Για το χειρισμό της πρότυπης μετροταινίας πρέπει να χρησιμοποιείται δέρμα αιγάγρου. (4) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία της υπό επαλήθευση πρότυπης μετροταινίας. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: (1) Η επαλήθευση γίνεται με σύγκριση του μήκους της πρότυπης μετροταινίας δοκιμής εν εφαρμογή με το μήκος της πρότυπης μετροταινίας εργαστηρίου εν εφαρμογή.

15 3583 K.AJI. 332/96 (2) Η πρότυπη μετροταινία εργαστηρίου τοποθετείται πάνω στην τράπεζα ελέγχου μετροταινιών, στερεώνεται κατάλληλα το ένα άκρο της, ώστε η γραμμή διαβάθμισης του μηδενός της μετροταινίας να είναι στο σημείο ακριβώς που προβλέπεται πάνω στην τράπεζα και εφαρμόζεται στο άλλο άκρο της δύναμης έλξης 44,1 Ν. Στη συνέχεια τοποθετείται δίπλα στην πρότυπη μετροταινία εργαστηρίου η πρότυπη μετροταινία δοκιμής, κατάλληλα στερεωμένη και με τρόπο, ώστε η γραμμή διαβάθμισης του μηδενός της να συμπίπτει με εκείνη της πρότυπης μετροταινίας εργαστηρίου. Στο άλλο άκρο της μετροταινίας δοκιμής εφαρμόζεται δύναμη έλξης 16,6 Ν. Η σύγκριση ανά μέτρο της μετροταινίας δοκιμής με τη μετροταινία εργαστηρίου γίνεται με τη βοήθεια του οπτικού μέσου σκόπευσης, το οποίο κινείται από πάνω και κατά μήκος των δύο μετροταινιών. (3) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει σταθερή στους 2CPC καθόλη τη διαδικασία επαλήθευσης. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια του θερμομέτρου που είναι τοποθετημένο σε κάθε μέτρο κατά μήκος της τράπεζας μετροταινιών. Σε περίπτωση που η ένδειξη της θερμοκρασίας αποκλίνει από τους 20 C, πρέπει να γίνεται διόρθωση του συγκεκριμένου μήκους της μετροταινίας δοκιμής. Γ. ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. (Α) Πρότυπα μεταλλικά μέτρα χωρητικότητας εν εφαρμογή (5 και 20 λίτρων). 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Επιθεωρείται η εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του υπό επαλήθευση πρότυπου μεταλλικού μέτρου χωρητικότητας εν εφαρμογή για οποιαδήποτε ακαθαρσία ή οξείδωση. (2) Προτού αρχίσει η διαδικασία επαλήθευσης, πρέπει να διαπιστώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι απόλυτα καθαρό και στεγνό. (3) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία του υπό επαλήθευση μέτρου χωρητικότητας. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: (1) Για την επαλήθευση των πρότυπων μεταλλικών μέτρων χωρητικότητας εν εφαρμογή πρέπει να χρησιμοποιείται βαρυμετρική μέθοδος, ανάλογη με τη μέθοδο που περιγράφεται στο Παράρτημα Α της υπ' αριθμό 43 Διεθνούς Σύστασης: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΦΙΑΛΕΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ του Διεθνούς Οργανισμού Νόμιμης Μετρολογίας και που αφορά στις φιάλες τύπου "In". (2) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει σταθερή στους 2CPC καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας επαλήθευσης, με μέγιστη απόκλιση +PC. (Β) Πρότυπα γυάλινα μέτρα χωρητικότητας εν εφαρμογή: α. Διαβαθμισμένες ογκομετρικές φιάλες και ογκομετρικές φιάλες μιας διαβάθμισης. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Η υπό επαλήθευση πρότυπη ογκομετρική φιάλη εν εφαρμογή καθαρίζεται προσεχτικά και στεγνώνεται πλήρως. (2) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία της υπό επαλήθευση φιάλης. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: Η διαδικασία επαλήθευσης των διαβαθμισμένων ογκομετρικών φιαλών και των ογκομετρικών φιαλών μιας διαβάθμισης τύπου "In" πρέπει να είναι αυτή

16 ΚΛΜ. 332/ που περιγράφεται στο Παράρτημα Α της υπ' αριθμό 43 Διεθνούς Σύστασης: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΦΙΑΛΕΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ του Διεθνούς Οργανισμού Νόμιμης Μετρολογίας και που αφορά στις φιάλες τύπου "In". β. Προχοΐδες. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Η υπό επαλήθευση πρότυπη προχοΐδα εν εφαρμογή καθαρίζεται προσεχτικά και τοποθετείται κατακόρυφα. (2) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία της υπό επαλήθευση προχοΐδας. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: Η διαδικασία επαλήθευσης και η δοκιμή για διαρροή των προχοΐδων πρέπει να είναι όπως περιγράφονται στα Παραρτήματα Α και Β, αντίστοιχα, της υπ' αριθμό41 Διεθνούς Σύστασης: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΠΡΟΧΟΤΔΕΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ του Διεθνούς Οργανισμού Νόμιμης Μετρολογίας. γ. Διαβαθμισμένα σιφώνια και σιφώνια μιας διαβάθμισης. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: Η διαδικασία επαλήθευσης των διαβαθμισμένων σιφωνίων και των σιφωνίων μιας διαβάθμισης πρέπει να είναι αυτή πού περιγράφεται στο Παράρτημα της υπ' αριθμό 40 Διεθνούς Σύστασης: ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΣΙΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ του Διεθνούς Οργανισμού Νόμιμης Μετρολογίας. δ. Διαβαθμισμένοι κύλινδροι. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Ο υπό επαλήθευση πρότυπος διαβαθμισμένος κύλινδρος ΐν εφαρμογή καθαρίζεται προσεχτικά και στεγνώνεται πλήρως. (2) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία του υπό επαλήθευση κυλίνδρου. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: (1) Για την επαλήθευση των μέτρων αυτών χρησιμοποιείται η βαρυμετρική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται ως εξής: (α) Ζυγίζεται ο καθαρός και στεγνός κύλινδρος σε ζυγό κατάλληλης ικανότητας και ακρίβειας. (β) Γεμίζεται ο κύλινδρος με αποσταγμένο νερό μέχρι μερικά χιλιοστόμετρα πάνω από τη γραμμή της επιλεγόμενης διαβάθμισης. (γ) Αφήνεται ο κύλινδρος για 5 min για ν' αποκτήσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και στη συνέχεια μετράται η θερμοκρασία του νερού. (δ) Αφαιρείται νερό από τον κύλινδρο μέχρις ότου το επίπεδο της άνω άκρης της γραμμής της διαβάθμισης εφάπτεται οριζόντια με το κατώτατο σημείο του μηνίσκου, ενώ η οπτική γραμμή βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. (ε) Ζυγίζεται ο κύλινδρος μαζί με το περιεχόμενο του και υπολογίζεται η μάζα του νερού. (στ) Υπολογίζεται ο όγκος του νερού στους 20 C, εφαρμόζοντας διορθώσεις για πυκνότητα του νερού, διαστολή του κυλίνδρου και άνωση του αέρα.

17 3585 K.AJI. 332/96 (2) Η επαλήθευση πρότυπου διαβαθμισμένου κυλίνδρου εν εφαρμογή πρέπει να καλύπτει τουλάχιστο τρεις διαβαθμίσεις της κλίμακας του, συμπεριλαμβανομένης της διαβάθμισης που αντιπροσωπεύει την ονομαστική χωρητικότητα του. (3) Κατά την επαλήθευση, οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του νερού πρέπει να γίνονται με ακρίβεια 0,1 C. (4) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει σταθερή στους 20 C καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας επαλήθευσης, με μέγιστη απόκλιση ±1 C. Δ. ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΥΚΝΟΜΕΤΡΑ ΤΥΠΟΥ 3 (GAY LUSSAC) ΕΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Το υπό επαλήθευση πρότυπο πυκνόμετρο τύπου 3 (Gay Lussac) εν εφαρμογή και το πώμα του καθαρίζονται προσεχτικά και στεγνώνονται πλήρως. (2) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία του υπό επαλήθευση πυκνόμετρου. 2. Διαδικασία επαλήθευσης: (1) Το πυκνόμετρο και το πώμα του τοποθετούνται δίπλα δίπλα πάνω στο δίσκο ζυγού κατάλληλης ικανότητας και ακρίβειας και, αφού αποκτήσουν θερμική ισορροπία με το περιβάλλον, ζυγίζονται. (2) Το πυκνόμετρο μετακινείται από το ζυγό και γεμίζεται με αποσταγμένο νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από το λαιμό του, φροντίζοντας να μην υγρανθεί η εξωτερική επιφάνεια του πυκνόμετρου. Αμέσως, μετράται η θερμοκρασία του νερού, τοποθετώντας το θερμόμετρο μέσα στο πυκνόμετρο και χρησιμοποιώντας το για ελαφρή ανάδευση του νερού πριν από τη λήψη της θερμοκρασίας. (3) Το θερμόμετρο αφαιρείται και προστίθεται στο πυκνόμετρο περισσότερο νερό, μέχρι περίπου 1mm πάνω από τη θέση που καταλαμβάνει το κάτω μέρος του πώματος. Μετά τοποθετείται το πώμα, φροντίζοντας να μην παγιδευθούν φυσαλλίδες αέρα κάτω απ' αυτό και αφήνεται να βυθιστεί κάτω από το δικό του βάρος, εκτοπίζοντας έτσι την επιπρόσθετη ποσότητα νερού. (4) Οποιαδήποτε ποσότητα πλεονάζοντος νερού αφαιρείται από το άνω μέρος του πώματος μ' ένα σφούγγισμα με την παλάμη του χεριού. Η χρησιμοποίηση υφάσματος ή διηθητικού χάρτη για σφούγγισμα του άνω μέρους του πώματος πρέπει να αποφεύγεται, γιατί είναι ενδεχόμενο να απορροφηθεί νερό από το πώμα, λόγω του τριχοειδικού φαινομένου. (5) Η εξωτερική επιφάνεια του πυκνόμετρου στεγνώνεται τελείως, χρησιμοποιώντας ύφασμα ή στεγνό διηθητικό χάρτη. (6) Το πυκνόμετρο τοποθετείται και πάλι πάνω στο δίσκο του ζυγού και ζυγίζεται ξανά. (7) Αμέσως το πυκνόμετρο μετακινείται από το ζυγό, αφαιρείται το πώμα του και μετράται και πάλιν η θερμοκρασία του νερού. Η διαφορά μεταξύ αυτής της θερμοκρασίας και εκείνης που αναφέρεται στην υποπαράγραφο (2) πιο πάνω δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 0,2 C. Στη συνέχεια λαμβάνεται ως θερμοκρασία του νερού ο μέσος όρος των δύο θερμοκρασιών που μετρήθηκαν.

18 K.AJI. 332/ (8) Η χωρητικότητα του πυκνόμετρου στους 20 C υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ των δύο ζυγίσεων, εφαρμόζοντας διορθώσεις για την πυκνότητα του νερού, τη διαστολή του πυκνόμετρου και την άνωση του αέρα. Επιπλέον, όταν χρειάζεται, πρέπει να γίνεται και διόρθωση για θερμοκρασία και πίεση αέρα. (9) Κατά την επαλήθευση οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του νερού πρέπει να γίνονται με ακρίβεια 0,1 C. (10) Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει σταθερή καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας επαλήθευσης, με μέγιστη απόκλιση ± 1 C. ΜΕΡΟΣ III Διαδικασία Επαλήθευσης και Επισημοποίησης Πρότυπων Ζυγών 1. Προκαταρκτική διαδικασία: (1) Ο πρότυπος ζυγός πρέπει να καθαρίζεται προσεχτικά πριν από την επαλήθευση και να οριζοντιώνεται με τη βοήθεια των κοχλιών και του ενδείχτη οριζοντίωσης με τα οποία είναι εφοδιασμένος. (2) Στην περίπτωση ηλεκτρονικού ζυγού με ψηφιακή ένδειξη, αυτός πρέπει να παραμένει σε λειτουργία αρκετές ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας επαλήθευσης του, για σκοπούς προθέρμανσης. (3) Ο υπό επαλήθευση ζυγός πρέπει να ρυθμίζεται, ώστε να μην παρουσιάζει σφάλμα στο μηδενικό φορτίο. (4) Σημειώνονται τα αναγνωριστικά στοιχεία του υπό επαλήθευση ζυγού καθώς και εκείνα των πρότυπων σταθμών. 2. Διαδικασία επαλήθευσης πρότυπων ζυγών: (1) Για την επαλήθευση ζυγού με ίσους βραχίονες και δύο δίσκους πρέπει να εφαρμόζονται οι ακόλουθες δοκιμές: (α) Δοκιμή για περίοδο ταλάντωσης (στην περίπτωση ελεύθερα ταλαντευόμενου ζυγού), τόσο στο μηδενικό φορτίο, όσο και στα φορτία που αντιστοιχούν στη μισή και στη μέγιστη ζυγιστική ικανότητα του ζυγού (β) δοκιμή για ευαισθησία, τόσο στο μηδενικό φορτίο, όσο και στα φορτία που αντιστοιχούν στη μισή και στη μέγιστη ικανότητα του ζυγού (γ) δοκιμή για ακρίβεια ζύγισης στο φορτίο που αντιστοιχεί στη μέγιστη ζυγιστική ικανότητα του ζυγού (δ) δοκιμή για ανισότητα βραχιόνων (ε) δοκιμή για σταθερότητα απόδοσης στο μηδενικό φορτίο και στο φορτίο που αντιστοιχεί στη μέγιστη ζυγιστική ικανότητα του ζυγού και (στ) δοκιμή μακράς περιόδου για σταθερότητα του σημείου ηρεμίας στο μηδενικό φορτίο. (2) Για την επαλήθευση ζυγού με ένα δίσκο πρέπει να εφαρμόζονται οι ακόλουθες δοκιμές: (α) Δοκιμή για διακρίβωση του μικρότερου ενσωματωμένου σταθμού (β) δοκιμή για διακρίβωση της φωτιζόμενης κλίμακας

19 3587 K.AJI. 332/96 (γ) δοκιμή για αλλαγή του σημείου ηρεμίας και της ευαισθησίας σε σχέση με το χρόνο (δ) δοκιμή για διακρίβωση των ενσωματωμένων σταθμών σ' όλους τους συνδυασμούς τους και (ε) δοκιμή για επαναληψιμότητα. (3) Τόσο πριν από την έναρξη, όσο κι αμέσως μετά από τη συμπλήρωση καθεμιάς από τις δοκιμές που αναφέρονται στις υποπαραγράφους (1) και (2) πιο πάνω, πρέπει να σημειώνονται τα ακόλουθα: (α) Η θερμοκρασία (β) η σχετική υγρασία (γ) η βαρομετρική πίεση και (δ) ο χρόνος.

20 ILAJI. 332/ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 6(4)(β)) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΜΕΤΡΟΥ Ή ΣΤΑΘΜΟΥ Ή ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ Πιστοποιείται ότι (περιγραφή πρότυπου μέτρου ή σταθμού/πρότυπου εξοπλισμού) έχει επαληθευθεί στο (όνομα εργαστηρίου). Εφόσον, συμφωνά με τα αποτελέσματα των δοκιμών που επισυνάπτονται, τα σφάλματα που προέκυψαν είναι μέσα στα όρια των επιτρεπτών σφαλμάτων, τα οποία καθορίζονται στους περί Μέτρων και Σταθμών (Πρότυπα Μέτρα και Σταθμά) Κανονισμούς του 1996, το πιο πάνω πρότυπο/πρότυπος εξοπλισμός είναι κατάλληλο/κατάλληλος για χρήση ως τέτοιο/τέτοιος. Αριθμός μητρώου Ημερομηνία Έφορος Μέτρων και Σταθμών.

21 3589 K.AJI. 332/96 ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 7) ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 1. Ονομαστικές αξίες: kg g mg Υλικό: (1) Τα σταθμά από 10 kg μέχρι και 10 mg πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αντιμαγνητικό ανοξείδωτο χάλυβα. (2) Τα σταθμά από 5 mg μέχρι και 1 mg πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. 3. Σχήμα: (1) Τα σταθμά από 10 kg μέχρι και 1 g πρέπει να είναι ενιαία τεμάχια κυλινδρικού σχήματος με πεπλατυσμένο κουμπί λαβής και με αναλογία διαμέτρου/ύψους του κυλίνδρου περίπου 1/1. (2) Τα σταθμά από 500 mg μέχρι και 1 mg πρέπει να' ναι κατασκευασμένα από σύρμα επίπεδης τομής και να έχουν τα ακόλουθα σχήματα: (α, 0 (3) Λ Για ονομαστικές αξίες 500,50 και 5 mg για ονομαστικές αξίες 200,20 και 2 mg (γ) Ι για ονομαστικές αξίες 100,10 και 1 mg ή από έλασμα και να έχουν πολυγωνικό σχήμα. 4. Τελική επεξεργασία: Όλα τα σταθμά πρέπει να είναι άριστα στιλβωμένα, όλες οι γωνίες τους στρογγυλευμένες και απαλλαγμένα από επιφανειακά σημάδια και ατέλειες.

22 KAJ1.332/ Βάση ρύθμισης: Όλα τα σταθμά όταν ζυγίζονται στον αέρα, πυκνότητας 1,2 kg/m\ πρέπει να ρυθμίζονται με βάση μια υποτιθέμενη πυκνότητα 8000 kg/m Μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα: Μέγιστο Μέγιστο Ονομαστική επιτρεπτό Ονομαστική επιτρεπτό αξία σφάλμα αξία σφάλμα ± (mg) ± (mg) 10 kg 5 kg 2 kg 1kg 500 g 200 g 100 g 50 g 20 g 10 g 5g 15 7,5 3,0 1,5 0,75 0,30 0,15 0,10 0,080 0,060 0,050 2g lg 500 mg 200 mg 100 mg 50 mg 20 mg 10 mg 5mg 2mg lmg 0,040 0,030 0,025 0,020 0,015 0,012 0,010 0,008 0,006 0,006 0, Ενδείξεις πάνω στα σταθμά: Κανένα σταθμό δεν πρέπει να φέρει οποιαδήποτε ένδειξη εκτός από τα διπλά σταθμά, τα οποία πρέπει να φέρουν μια τελεία πάνω στο κουμπί λαβής, στην περίπτωση σταθμών ονομαστικής αξίας πάνω από 1 g ή να έχουν λυγισμένο το ένα άκρο, στην περίπτωση σταθμών ονομαστικής αξίας κάτω από 1 g. 8. Κιβώτιο σταθμών: Το κιβώτιο των σταθμών πρέπει να φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις: (α) Τις ονομαστικές αξίες που περιέχονται σ' αυτό (β) την κατηγορία ακρίβειας Ε2 (γ) ένα αναγνωριστικό αριθμό (δ) το όνομα ή εμπορικό όνομα του κατασκευαστή και (ε) το χρόνο κατασκευής.

23 3591 Κ.Δ.Π. 332/96 ΕΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 8) ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι Δευτερεύοντα Πρότυπα Σταθμά 1. Ονομαστικές αξίες: kg g mg Υλικό: (1) Τα σταθμά από 10 kg μέχρι και 10 mg πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αντιμαγνητικό ανοξείδωτο χάλυβα. (2) Τα σταθμά από 5 mg μέχρι και 1 mg πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. 3. Σχήμα: (1) Τα σταθμά από 10 kg μέχρι και 1 g πρέπει να είναι ενιαία τεμάχια κυλινδρικού σχήματος με πεπλατυσμένο κουμπί λαβής στο άνω μέρος και με αναλογία διαμέτρου/ύψους του κυλίνδρου περίπου 1/1. (2) Τα σταθμά από 500 mg μέχρι και 1 mg πρέπει να είναι κατασκευασμένα από σύρμα επίπεδης τομής και να έχουν τα ακόλουθα σχήματα: (α) Ι / Ί Για ονομαστικές αξίες 500, 50 και 5 mg Φ) Λ για ονομαστικές αξίες 200,20 και 2 mg (Υ) L Yta ονομαστικές αξίες 100,10 και 1 mg, ή από έλασμα και να έχουν πολυγωνικό σχήμα.

24 KAJ1. 332/ Τελική επεξεργασία: Όλα τα σταθμά πρέπει να είναι άριστα στιλβωμένα, όλες οι γωνίες τους στρογγυλευμένες και απαλλαγμένα από επιφανειακά σημάδια και ατέλειες. 5. Βάση ρύθμισης: Όλα τα σταθμά, όταν ζυγίζονται στον αέρα, πυκνότητας 1,2 kg/m 3, πρέπει να ρυθμίζονται με βάση μια υποτιθέμενη πυκνότητα 8000 kg/m 3 6. Μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα: Ονομαστική Μέγιστο επιτρεπτό Ονομαστική Μέγιστο επιτρεπτό αξία σφάλμα ± (mg) αξία σφάλμα ± (mg) 10 kg 5 kg 2 kg 1kg 500 g 200 g 100 g 50 g 20 g 10 g 5g ,5 1,0 0,50 0,30 0,25 0,20 0,15 2g lg 500 mg 200 mg 100 mg 50 mg 20 mg 10 mg 5mg 2 nig lmg 0,12 0,10 0,08 0,06 0,05 0,04 0,03 0,025 0,020 0,020 0, Ενδείξεις πάνω στα σταθμά: Τα σταθμά από 10 kg μέχρι και 1 g πρέπει να φέρουν πάνω στο κουμπί λαβής ελαφρά χαραγμένη ένδειξη του αριθμού που αντιπροσωπεύει την ονομαστική τους αξία. Επιπλέον, τα διπλά σταθμά πρέπει να φέρουν μία τελεία πάνω στο κουμπί λαβής, στην περίπτωση σταθμών ονομαστικής αξίας πάνω από 1 g, ή να έχουν λυγισμένο το ένα άκρα, στην περίπτωση σταθμών ονομαστικής αξίας κάτω από 1 g. 8. Κιβώτιο σταθμών: Το κιβώτιο των σταθμών πρέπει να φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις: (α) Τις ονομαστικές αξίες που περιέχονται σε αυτό (β) την κατηγορία ακρίβειας Έ { (γ) ένα αναγνωριστικό αριθμό (δ) το όνομα ή εμπορικό όνομα του κατασκευαστή και (ε) το χρόνο κατασκευής.

25 3593 KAH. 332/96 ΜΕΡΟΣ II Δευτερεύουσα Πρότυπη Ράβδος ενός Μέτρου 1. Υλικό: Η δευτερεύουσα πρότυπη ράβδος ενός μέτρου πρέπει να είναι κατασκευασμένη από 58% και 42% χάλυβα. 2. Σχήματα και Διαστάσεις: (1) Η πρότυπη ράβδος πρέπει να έχει ορθογώνια διατομή, με διαστάσεις 38 mm Χ 15 mm περίπου. (2) Η άνω επιφάνεια της πρότυπης ράβδου πρέπει να έχει δύο παράλληλες αυλακώσεις καθόλο το μήκος της. (3) Το ολικό μήκος της πρότυπης ράβδου πρέπει να είναι 1030 ±1 mm και το διαβαθμισμένο μήκος της 1010 mm. 3. Τελική επεξεργασία: Η διαβαθμισμένη επιφάνεια της πρότυπης ράβδου πρέπει να είναι γυαλιστερή, άριστα στιλβωμένη και απαλλαγμένη από οποιεσδήποτε ανωμαλίες, ιδιαίτερα κοντά στις γραμμές διαβαθμίσεων. 4. Διαβαθμίσεις: (1) Η πρότυπη ράβδος πρέπει να είναι διαβαθμισμένη εξολοκλήρου σε χιλιοστόμετρα, από 0 μέχρι 1000 mm. (2) Μήκος 10 mm πριν από τη γραμμή διαβάθμισης του μηδενός πρέπει να είναι επίσης διαβαθμισμένο σε χιλιοστόμετρα. (3) Η κλίμακα πρέπει να είναι κανονική. Το πάχος των γραμμών διαβάθμισης πρέπει να είναι μεταξύ 30 και 50 μικρομέτρων. (4) Οι εκατοστομετρικές διαβαθμίσεις πρέπει να είναι μεγαλύτερες σε μήκος από τις διαβαθμίσεις του μισού εκατοστόμετρου και οι τελευταίες μεγαλύτερες σε μήκος από τις χιλιοστομετρικές διαβαθμίσεις. (5) Το μήκος των γραμμών διαβάθμισης πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με- (α) 2 mm για τις χιλιοστομετρικίς διαβαθμίσεις (β) 3 mm για τις διαβαθμίσεις μισού εκατοστόμετρου και (γ) 4 mm για τις εκατοστομετρικές διαβαθμίσεις (6) Το ύψος των αριθμών και των συμβόλων των μονάδων πρέπει να είναι περίπου 3 mm. 5. Βοηθητική κλίμακα: (1) Η πρότυπη ράβδος πρέπει να φέρει βοηθητική κλίμακα σε μια από τις άνω άκρες της. (2) Η βοηθητική κλίμακα πρέπει να αποτελείται από διαβαθμίσεις μισού και ενός εκατοστόμετρου, οι οποίες να αντιστοιχούν με τις διαβαθμίσεις της κύριας κλίμακας. (3) Οι διαβαθμίσεις της βοηθητικής κλίμακας πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία γραμμή με τις διαβαθμίσεις της κύριας κλίμακας.

26 K.AJI. 332/ (4) To πάχος των γραμμών διαβάθμισης της βοηθητικής κλίμακας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 μικρόμετρα. (5) Το μήκος των γραμμών διαβάθμισης της βοηθητικής κλίμακας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με- (α) 3 mm για τις εκατοστομετρικές διαβαθμίσεις- και (β) 2 mm για τις διαβαθμίσεις του μισού εκατοστόμετρου. (6) Οι εκατοστομετρικές διαβαθμίσεις πρέπει να αριθμούνται σύμφωνα με την αύξουσα σειρά αρίθμησης. (7) Το ύψος των αριθμών πρέπει να είναι 1,5 mm περίπου. 6. Μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα: Το σφάλμα πάνω στο μήκος μεταξύ οποιωνδήποτε δύο διαβαθμίσεων της δευτερεύουσας πρότυπης ράβδου ενός μέτρου, στην πρότυπη θερμοκρασία 20 C, δεν πρέπει να ξεπερνά την τιμή "e", η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: e = (25 + L/40) μικρότερα, όπου L είναι το ονομαστικό μήκος σε mm μεταξύ των δύο γραμμών διαβάθμισης της πρότυπης ράβδου. 7. Ενδείξεις πάνω στην πρότυπη ράβδο: Η δευτερεύουσα πρότυπη ράβδος ενός μέτρου πρέπει να φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις: (α) Την επιγραφή "ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΠΡΟΤΥΠΗ ΡΑΒΔΟΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΟΥ" (β) έναν αναγνωριστικό αριθμό (γ) το όνομα ή εμπορικό όνομα του κατασκευαστή (δ) το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η πρότυπη ράβδος (ε) τη θερμοκρασία αναφοράς "20 C" και (στ) το χρόνο κατασκευής της πρότυπης ράβδου. 8. Κιβώτιο πρότυπης ράβδου: (1) Η πρότυπη ράβδος πρέπει να φυλάσσεται σε θήκη κατασκευασμένη από ξύλο τικ ή άλλο κατάλληλο υλικό και εξοπλισμένη με χειρολαβή. Το εσωτερικό της θήκης πρέπει να είναι επενδυμένο με βελούδο, πλαστικό ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο υλικό και με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να υποστεί η πρότυπη ράβδος φθορά, ιδιαίτερα λόγω κρούσεων ή οξείδωσης. (2) Η θήκη πρέπει να είναι στερεωμένη στο εξωτερικό άνω μέρος της πλάκα, η οποία να φέρει την ένδειξη "ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΠΡΟΤΥΠΗ ΡΑΒΔΟΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΟΥ" και τον αναγνωριστικό αριθμό.

27 3595 Κ.Δ.Π. 332/96 ΕΒΔΟΜΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 9) ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΡΟΣ Ι Πρότυπα Σταθμά εν Εφαρμογή Α. Πρότυπα σταθμά εργαστηρίου εν εφαρμογή. 1. Ονομαστικές αξίες: kg δ mg Υλικό: (1) Τα σταθμά εργαστηρίου από 10 kg μέχρι και 1 g πρέπει να είναι κατασκευασμένα από επιχρωμιωμένο ορείχαλκο ψευδαργύρου. (2) Τα σταθμά από 500 mg μέχρι 1 mg πρέπει να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. 3. Σχήμα: (1) Τα σταθμά εργαστηρίου από 10 kg μέχρι και 1 g πρέπει να έχουν σχήμα κυλινδρικό με πεπλατυσμένο κουμπί λαβής στο άνω μέρος. Σε περίπτωση που τα σταθμά αυτά διαθέτουν κοιλότητα ρύθμισης, το κουμπί λαβής είναι κοχλιωτό και χρησιμεύει και ως πώμα για την κοιλότητα ρύθμισης. (2) Τα σταθμά εργαστηρίου από 500 mg μέχρι και 1 mg πρέπει να είναι κατασκευασμένα από έλασμα και να έχουν τα ακόλουθα σχήματα: (α) Γ^/Ί Για ονομαστικές αξίες 500,50 και 5 mg (β) /\ για ονομαστικές αξίες 200,20 και 2 mg (γ) για ονομαστικές αξίες 100,10 και 1 mg, Ι

28 ΚΛΜ. 332/ ή από σύρμα επίπεδης διατομής και να έχουν τα ακόλουθα σχήματα: (α) 3 Για ονομαστικές αξίες 500,50 και 5 mg (β) /Λ για ονομαστικές αξίες 200,20 και 2 mg (Υ) Ι για ονομαστικές αξίες 100,10 και 1 mg. 4. Τελική επεξεργασία: Όλα τα σταθμά εργαστηρίου πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια, απαλλαγμένη από επιφανειακά σημάδια και ατέλειες και οι ακμές τους να είναι στρογγυλευμένες. 5. Βάση ρύθμισης: Όλα τα σταθμά εργαστηρίου, όταν ζυγίζονται στον αέρα, πυκνότητας 1,2 kg/m 3, πρέπει να ρυθμίζονται με βάση μια υποτιθέμενη πυκνότητα 8000 kg/m Μέγιστα επιτρεπτά σφάλματα: Ονομαστική αξία 10 kg 5 kg 2 kg 1kg 500 g 200 g 100 g 50 g 20 g log 5g Μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα ±(mg) ,5 3,0 1,5 1,0 0,8 0,6 0,5 7. Ενδείξεις πάνω στα σταθμά: Ονομαστική αξία 2g lg 500 mg 200 mg 100 mg 50 mg 20 mg 10 mg 5mg 2mg lmg Μέγιστο επιτρεπτό σφάλμα ±(mg) 0,4 0,3 0,25 0,20 0,15 0,12 0,10 0,08 0,06 0,06 0,06 Τα σταθμά εργαστηρίου από 10 kg μέχρι και 1 g πρέπει να φέρουν πάνω στο κουμπί λαβής ελαφρά χαραγμένη ένδειξη του αριθμού που αντιπροσωπεύει την

29 3597 KAJOL 332/96 ονομαστική τους αξία. Επιπλέον, τα διπλά σταθμά πρέπει να φέρουν μία τελεία πάνω στο κουμπί λαβής, στην περίπτωση σταθμών ονομαστικής αξίας πάνω από 1 g, ή να έχουν λυγισμένο το ένα άκρο, στην περίπτωση σταθμών ονομαστικής αξίας κάτω από 1 g. 8. Κιβώτιο σταθμών: Το κιβώτιο των σταθμών εργαστηρίου πρέπει να φέρει τις ακόλουθες ενδείξεις: (α) Τις ονομαστικές αξίες που περιέχονται σ' αυτό (β) την κατηγορία ακρίβειας F 2 # (γ) ένα αναγνωριστικό αριθμό (δ) το όνομα ή εμπορικό όνομα του κατασκευαστή και (ε) το χρόνο κατασκευής. Β. Πρότυπα σταθμά εργασίας εν εφαρμογή. 1. Ονομαστικές αξίες: kg g 2. Υλικό: Όλα τα σταθμά εργασίας πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα. 3. Σχήμα: Τα σταθμά εργασίας μπορούν να έχουν οποιοδήποτε σχήμα, το οποίο είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία αυτά προορίζονται. Τα σταθμά από 5 mg μέχρι και 50 g πρέπει να διαθέτουν κοιλότητα ρύθμισης. 4. Τελική επεξεργασία: Όλα τα σταθμά εργασίας πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια, απαλλαγμένη από επιφανειακά σημάδια και ατέλειες. 5. Βάση ρύθμισης: Όλα τα σταθμά εργασίας, όταν ζυγίζονται στον αέρα, πυκνότητας 1,2 kg/irf, πρέπει να ρυθμίζονται με βάση μια υποτιθέμενη πυκνότητα 8000 kg/m 3.

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, 24.11.2000 Αριθμός 332 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Ακλοολόμετρα και Αραιόμετρα Αλκοόλης) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3451, 24.11.2000 1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 Αριθμός 334 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Πιεσόμετρα Ελαστικών Μηχανοκίνητων Οχημάτων) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

1524 Κ.Δ.Π. 335/2000

1524 Κ.Δ.Π. 335/2000 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3451, 24.11.2000 1524 Κ.Δ.Π. 335/2000 Αριθμός 335 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Όργανα Μέτρησης της Μάζας του Εκατόλιτρου των Δημητριακών) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η συνειδητή χρήση των κανόνων ασφαλείας στο εργαστήριο. Η εξοικείωση στη χρήση του υποδεκάμετρου και του διαστημόμετρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μετρολογία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.2. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΩΝ Μετρητικές ταινίες - Κανόνες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μετρολογία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.2. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΩΝ Μετρητικές ταινίες - Κανόνες ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μετρολογία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.2 ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΩΝ Μετρητικές ταινίες - Κανόνες ΜΕΤΡΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ Οι μετρητικές ταινίες, πτυσσόμενες (αρθρωτές) ή περιελισσόμενες σε θήκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 8. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 8. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 8. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Ατμοσφαιρική πίεση - ατμοσφαιρική πίεση είναι η δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας που ασκείται από στήλη αέρα, δηλαδή ολόκληρη τη μάζα του αέρα - επειδή η δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001.

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1623 Κ.Δ.Π. 151/2001 Αρ. 3487, 6.4.2001 Αριθμός 151 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 68

Διαβάστε περισσότερα

Όργανα και συσκευές εργαστηρίου Χημείας

Όργανα και συσκευές εργαστηρίου Χημείας Όργανα και συσκευές εργαστηρίου Χημείας Τα βασικά όργανα και συσκευές ενός εργαστηρίου Χημείας, τα οποία απαιτούνται για τις εργαστηριακές δραστηριότητες του παρόντος φύλλου εργασίας, είναι τα ακόλουθα:

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 2.1α. Πτυσσόμενη και περιελισσόμενη μετρητική ταινία

Σχήμα 2.1α. Πτυσσόμενη και περιελισσόμενη μετρητική ταινία 2. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΑΡΑΞΗΣ 2.1 Μετρητικές ταινίες Οι μετρητικές ταινίες, πτυσσόμενες (αρθρωτές) ή περιελισσόμενες σε θήκη, είναι κατασκευασμένες από χάλυβα ή άλλο ελαφρύ κράμα και έχουν χαραγμένες υποδιαιρέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Άσκηση 2 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ 21 Εισαγωγή αρχή της μεθόδου 22 Συσκευή Vicat 23 Κανονική συνεκτικότητα Πειραματική διαδικασία 24 Προσδιορισμός χρόνου πήξης τσιμέντου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 68

ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 68 2510 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 373/2018 Αρ. 5130, 21.12.2018 Αριθμός 373 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2018, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυνάμει του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΓΛEYKOΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΓΛEYKOΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΣΤΟ ΓΛEYKOΣ Τα σάκχαρα είναι το σημαντικότερο συστατικό του γλεύκους, καθώς η περιεκτικότητά του σε αυτά καθορίζει τον αλκοολικό βαθμό του οίνου που θα προκύψει μετά την αλκοολική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ 2000

ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ 2000 Ε.Ε. Παρ. III(I) 153 Κ.Δ.Π. 333/2 Αρ. 3451, 24.11.2 Αριθμός 333 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Σταθμά) Κανονισμοί του 2, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με την έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΓΡΩΝ

1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΓΡΩΝ 1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΓΡΩΝ Τα όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μέτρηση του όγκου των υγρών είναι: 1) το σιφώνιο 2) η προχοΐδα 3) η ογκομετρική φιάλη 4) ο ογκομετρικός κύλινδρος 5) η κωνική φιάλη

Διαβάστε περισσότερα

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές 16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές Θα έχεις ίσως προσέξει ότι στους δρόμους και στα δάπεδα, όταν τα στρώνουν με τσιμέντο, αφήνουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος)

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος) Άσκηση Μ1 Θεωρητικό μέρος Μήκος και μάζα (βάρος) Όργανα μέτρησης μήκους Διαστημόμετρο Με το διαστημόμετρο μετράμε μήκη μέχρι και μερικά μέτρα, σε χαμηλές απαιτήσεις ως προς την ακρίβεια. Το κύριο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 Ώρα : 10:00-12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από επτά (7) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα. 3)

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας Ενότητα 6: Διακρίβωση ογκομετρικών σκευών. Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας Ενότητα 6: Διακρίβωση ογκομετρικών σκευών. Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας Ενότητα 6: Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΓΚΩΝ ISO 8655-6 2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΝΟΜΟΣ

Ο ΠΕΡΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΝΟΜΟΣ E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 727 Κ.Δ.Π. 111/2002 Αρ. 3583, 8.3.2002 Αριθμός 111 Οι περί Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 9 του

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικός διαγωνισμός EUSO2017

Τοπικός διαγωνισμός EUSO2017 ΕΚΦΕ Νέας Ιωνίας ΕΚΦΕ Χαλανδρίου Τοπικός διαγωνισμός EUSO2017 Πειραματική δοκιμασία Φυσικής Στα «αχνάρια» του Αρχιμήδη! 10 Δεκεμβρίου 2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1) 2). 3).. ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Βασικού Εργαστηριακού Εξοπλισμού

Περιγραφή Βασικού Εργαστηριακού Εξοπλισμού Περιγραφή Βασικού Εργαστηριακού Εξοπλισμού Ζυγοί Αναλυτικός Ζυγός με ακρίβεια 0,0001 g δηλ. 0,1 mg. Είναι απλός και ακριβής. Η ζύγιση γίνεται αφού κλείσουμε τις συρόμενες θύρες του. Ηλεκτρονικός Ζυγός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ. Μετρήσεις με Διαστημόμετρο και Μικρόμετρο

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ. Μετρήσεις με Διαστημόμετρο και Μικρόμετρο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ Σκοπός της άσκησης Σε αυτή την άσκηση θα μετρήσουμε διαστάσεις στερεών σωμάτων χρησιμοποιώντας όργανα ακριβείας και θα υπολογίσουμε την πυκνότητα τους. Θα κάνουμε εφαρμογή της θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών Μ7 Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών 1. Σκοπός Τα διαστημόμετρα, τα μικρόμετρα και τα σφαιρόμετρα είναι όργανα που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της διάστασης του μήκους, του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΑΝΘΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕ0401 0 1 o κεφάλαιο Συμπεράσματα 1. Για τη μέτρηση του μήκους με μετροταινία θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Πυκνότητα στερεών σωμάτων κυλινδρικού σχήματος

Πυκνότητα στερεών σωμάτων κυλινδρικού σχήματος Χρήση διαστημόμετρου για εύρεση πυκνότητας στερεών σωμάτων γεωμετρικού σχήματος Προκειμένου να υπολογιστεί η πυκνότητα σε στερεά σώματα γεωμετρικού σχήματος πραγματοποιούνται μετρήσεις α) της μάζας τους

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου 22 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με

Κανονισμοί δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου 22 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με Ε.Ε. Παρ. III(I) 465 Κ.Δ.Π. 120/2004 Αρ. 3&15, 5.3.2004 Αριθμός 120 Οι περί Οδικής Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (A) ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΟΥ (B) ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (Γ) ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή

Διαβάστε περισσότερα

4935 Κ.Α.Π. 499/2001

4935 Κ.Α.Π. 499/2001 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4933 Κ.Δ.Π. 499/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 499 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Μετρητές Ψυχρού Νερού) Κανονισμοί του 2001 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

AQ της 25ης ΦΕΒΡΟΥ ΑΡΙΟΥ 2005

AQ της 25ης ΦΕΒΡΟΥ ΑΡΙΟΥ 2005 Κ.Δ.Π. 78/2005 ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ AQ. 3959 της 25ης ΦΕΒΡΟΥ ΑΡΙΟΥ 2005 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 78 Οι περί Μέτρων και Σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Ονομ/μο:.... Τμήμα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Πώς θα μετρήσουμε την επιφάνεια ενός θρανίου, ενός φύλλου, ή του πουκάμισου που φοράμε; Την έννοια της «επιφάνειας» τη συναντάμε στα αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή ΕΚΦΕ Α Αν. Αττικής - Υπεύθυνος Κ. Παπαμιχάλης Εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Η εικόνα έχει ληφθεί από τον ιστότοπο: http://www.vbhelper.co/vbgptoc.ht Πώς θα μετρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 Ώρα : 10:00-12:30 Προτεινόμενες λύσεις ΘΕΜΑ 1 0 (12 μονάδες) Για τη μέτρηση της πυκνότητας ομοιογενούς πέτρας (στερεού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΩΝ

ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ : 2017-2018 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΩΝ Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ. Σχεδιασμός - Περιγραφή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Πώς θα μετρήσουμε την επιφάνεια ενός θρανίου, ενός φύλλου, ή του πουκάμισου που φοράμε; Την έννοια της «επιφάνειας» τη συναντάμε στα αντικείμενα της καθημερινότητάς

Διαβάστε περισσότερα

4879 Κ.Δ.Π. 477/2001

4879 Κ.Δ.Π. 477/2001 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4877 Κ.Α.Π. 477/2001 Αρ. 3561, 21.12.2001 Αριθμός 477 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Υλοποιημένα Μέτρα Μήκους) Κανονισμοί του 2001, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου

Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός 1 Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου ΣΤΟΧΟΙ Οι στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι: - Να κατασκευάζεις µια κλίµακα θερµοκρασίας Κελσίου. - Να µπορείς να χρησιµοποιείς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 1. Ποιά όργανα ζύγισης θεωρούνται «νόμιμα»? Μηχανικοί ή ηλεκτρονικοί επιτραπέζιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Άσκηση 1 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ 1.1 Εισαγωγή αρχή της μεθόδου 1.2 Συσκευή Blaine 1.3 Βαθμονόμηση συσκευής 1.4 Πειραματική διαδικασία 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ Η λεπτότητα άλεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΑ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΑ - Για τη μέτρηση του ύψους βροχής χρησιμοποιούνται τα βροχόμετρα και οι βροχογράφοι - Με τα βροχόμετρα επίσης μετράμε το χιόνι και το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ: Φαιστού ΕΡΓΟ: ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Προϋπολογισμός: ,00 ΕΥΡΩ Χρηματοδότηση: ΕΤΠΑ 80% και Εθνική Συμμετοχή 20%

ΔΗΜΟΣ: Φαιστού ΕΡΓΟ: ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Προϋπολογισμός: ,00 ΕΥΡΩ Χρηματοδότηση: ΕΤΠΑ 80% και Εθνική Συμμετοχή 20% ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΣ: Φαιστού ΕΡΓΟ: ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Προϋπολογισμός: 1.915.000,00 ΕΥΡΩ Χρηματοδότηση: ΕΤΠΑ 80% και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΠΘ ΣΥΜΒΑΣΗ 19/2005 ΣΕΙΡΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΥΠΕΠΘ ΣΥΜΒΑΣΗ 19/2005 ΣΕΙΡΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΥΠΕΠΘ ΣΥΜΒΑΣΗ 19/2005 ΣΕΙΡΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΑ ΒΑΣΗ ΤΥΠΟΥ Β (ΓΕ.010.0) Η βάση είναι χυτοσιδηρά και διαστάσεων 20 cm περίπου x 12 cm περίπου x 1 cm περίπου, και εδράζεται σε τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΡΙΒΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΡΙΒΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΡΙΒΗ 65 ΤΡΙΒΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντοχή σε τριβή ονομάζεται το μέτρο ικανότητας για αντίσταση που προβάλλουν τα υλικά όταν καταπονούνται σε τριβή. Υλικά :-Επιστρώσεις δαπέδων -

Διαβάστε περισσότερα

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5584 Κ.Δ.Π. 511/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 511 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από Τομείς Εκτός του Βιομηχανικού Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων

Διαβάστε περισσότερα

εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς.

εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4942 Κ.Δ.Π. 500/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 500 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Μετρητές Θερμού Νερού) Κανονισμοί του 2001 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 3ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 3ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Δ.Π. 228/89 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2454 της 3ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 228 Ο περί Κυπριακών Προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΕΜΒΑΔΟΥ ΟΓΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΕΜΒΑΔΟΥ ΟΓΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΦΕ Αν. Αττικής Υπεύθυνος: Κ. Παπαμιχάλης ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΕΜΒΑΔΟΥ ΟΓΚΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κεντρική επιδίωξη των εργαστηριακών ασκήσεων φυσικής στην Α Γυμνασίου, είναι οι μαθητές να οικοδομήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ.

ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ. ΑΣΚΗΣΗ 1: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή οι φοιτητές εκπαιδεύονται επάνω στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2: Εργαστηριακα σκεύ η χημει ας. Μετρη σεις ό γκων και μαζων 1

Άσκηση 2: Εργαστηριακα σκεύ η χημει ας. Μετρη σεις ό γκων και μαζων 1 Σκόπός της άσκησης: Άσκηση : Εργαστηριακα σκεύ η χημει ας. Μετρη σεις ό γκων και μαζων Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τα συνήθη σκεύη της Χημείας και την ορθή ανάγνωση όγκων και μαζών από αντίστοιχα κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη B Εργαστηριακές ασκήσεις χημείας στις ιδιότητες των διαλυμάτων

Τάξη B Εργαστηριακές ασκήσεις χημείας στις ιδιότητες των διαλυμάτων Τάξη B Εργαστηριακές ασκήσεις χημείας στις ιδιότητες των διαλυμάτων Β.Βελεχέρης ΕΚΦΕ Δωδεκανήσου Γυμνάσιο Ιαλυσού ΣΤΑΔΙΟ Ι Εισαγωγή - Υπολογισμοί Τάξη Β Εργαστηριακές ασκήσεις χημείας στα διαλύματα Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.11.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1003/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για το χώρο τοποθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική διαδικασία:

Πειραματική διαδικασία: 2 ο Γυμνάσιο Κερατσινίου Εργαστήριο Φυσικής Υπεύθυνος: Μηναΐδης Ι. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :.. Β 1 η Εργαστηριακή άσκηση ΤΜΗΜΑ : ΘΕΩΡΙΑ Μάζα (m) είναι η ποσότητα της ύλης που έχει ένα σώμα. Όγκος (V) είναι ο χώρος

Διαβάστε περισσότερα

1444 Κ.Δ.Π. 318/2000

1444 Κ.Δ.Π. 318/2000 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3449,17.11.2000 1444 Κ.Δ.Π. 318/2000 Αριθμός 318 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Ροδάκινων και Νεκταρινιών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ο όγκος ενός σώματος εκφράζει το μέρος του χώρου που καταλαμβάνει αυτό το σώμα.

Ο όγκος ενός σώματος εκφράζει το μέρος του χώρου που καταλαμβάνει αυτό το σώμα. ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΓΚΟΥ Τι εκφράζει ο όγκος ενός σώματος; Ο όγκος ενός σώματος εκφράζει το μέρος του χώρου που καταλαμβάνει αυτό το σώμα. Όπως το μήκος και η επιφάνεια, έτσι και ο όγκος είναι ένα φυσικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μετρολογία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.5. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΩΝ Μικρόμετρο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μετρολογία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.5. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΩΝ Μικρόμετρο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μετρολογία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.5 ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΗΚΩΝ Μικρόμετρο Τα μικρομετρα χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση εσωτερικών και εξωτερικών διαστάσεων και για μετρήσεις βάθους.

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Δ.Π. 308/ διάθεση στην TfOQOL. Παράρτημα 1. Σήμανση συμμόρφωσης. Παράρτημα 111. Τεκμήριο συμμόρφωσης.

Κ.Δ.Π. 308/ διάθεση στην TfOQOL. Παράρτημα 1. Σήμανση συμμόρφωσης. Παράρτημα 111. Τεκμήριο συμμόρφωσης. E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1523 K.AJL 308/2003 Αρ. 3706,18.4.2003 Αριθμός 308 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Οικιακά Ηλεκτρικά Ψυγεία, Καταψύκτες και Συνδυασμοί τους) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΟΚΚΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΟΚΚΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΔΡΑ: ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ (ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» ΗΣΑΠ) ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ. 141 21 ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις. Μέτρηση: η σύγκριση μιας φυσικής ποσότητας με μια μονάδα μέτρησης. Μονάδα μέτρησης: ένα καθορισμένο πρότυπο μέτρησης Ατσάλινη ράβδος

Μετρήσεις. Μέτρηση: η σύγκριση μιας φυσικής ποσότητας με μια μονάδα μέτρησης. Μονάδα μέτρησης: ένα καθορισμένο πρότυπο μέτρησης Ατσάλινη ράβδος Μετρήσεις Μέτρηση: η σύγκριση μιας φυσικής ποσότητας με μια μονάδα μέτρησης Μονάδα μέτρησης: ένα καθορισμένο πρότυπο μέτρησης Ατσάλινη ράβδος εκατοστόμετρα Αποτέλεσμα μέτρησης: Μήκος ράβδου: 9,12 cm, 9,11

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000 Ο περί Μέτρων και Σταθμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 150(Ι) του 2000 ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2011/C 49/05)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2011/C 49/05) C 49/6 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16.2.2011 Ανακοίνωση της Επιτροπής στο πλαίσιο της εφαρμογής του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1060/2010 της Επιτροπής που συμπληρώνει την οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ, (ΚΕΦ. 28)

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ, (ΚΕΦ. 28) Ε.Ε. Παρ. III(I) 1378 Κ.Α.Π. 306/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 306 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Καρότων Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Το διαστημόμετρο. Εισαγωγικές Έννοιες

Το διαστημόμετρο. Εισαγωγικές Έννοιες Το διαστημόμετρο Εισαγωγικές Έννοιες Το διαστημόμετρο είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση αποστάσεων μεταξύ δύο αντικριστών πλευρών ενός αντικειμένου. Τα άκρα του διαστημόμετρου προσαρμόζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 10 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 Ώρα : 10:00-12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από έντεκα (11) θέματα και δέκα (10) σελίδες. 2) Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

το 1/2 του μήκους του ραδικιού του μήκους του ραδικιού

το 1/2 του μήκους του ραδικιού του μήκους του ραδικιού E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1383 Κ.Δ.Π. 307/2000 Αρ. 344,17.11.2000 Αριθμός 307 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Ραδικιών Witloof Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Το παρακάτω διάγραμμα παριστάνει την απομάκρυνση y ενός σημείου Μ (x Μ =1,2 m) του μέσου σε συνάρτηση με το χρόνο.

Το παρακάτω διάγραμμα παριστάνει την απομάκρυνση y ενός σημείου Μ (x Μ =1,2 m) του μέσου σε συνάρτηση με το χρόνο. ΟΔΗΓΙΕΣ: 1. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε χαρτί Α4 ή σε τετράδιο που θα σας δοθεί (το οποίο θα παραδώσετε στο τέλος της εξέτασης). Εκεί θα σχεδιάσετε και όσα γραφήματα ζητούνται στο Θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles)

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) 1. Εισαγωγή Γενική Περιγραφή Δοκιμής Η δοκιμή της αντοχής των αδρανών σε τριβή και κρούση ή αλλιώς «δοκιμή Los Angeles (LA)» υπάγεται στους ελέγχους σκληρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ - Για τον προσδιορισμό της υγρασίας του αέρα εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι: 1. Θερμοδυναμική 2. Υδροσκοπική 3. Απορρόφησης των υδρατμών 4. Συμπύκνωσης των υδρατμών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1523 308/2003 Αρ. 3706, 18.4.2003 Αριθµός 308 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Οικιακά Ηλεκτρικά Ψυγεία, Καταψύκτες και τους) Κανονισµοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συµβούδυνάµει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές Ασκήσεις (Μέρος βιβλίου υπό έκδοση)

Εργαστηριακές Ασκήσεις (Μέρος βιβλίου υπό έκδοση) Α.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Εργαστηριακές Ασκήσεις (Μέρος βιβλίου υπό έκδοση) Δρ Κωνσταντίνος Δημάκος Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Αθήνα, 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 9 ο ΜΑΘΗΜΑ Τα (ΔΥ) είναι μία μη καταστροφική μέθοδος που βασίζεται στην οπτική παρατήρηση. Τα ΔΥ αυξάνουν την πιθανότητα παρατήρησης ενδείξεων επιφανειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΜΨΗ Οι μηχανουργικές κατεργασίες έχουν στόχο την μορφοποίηση των υλικών (σχήμα, ιδιότητες) ώστε αυτά να είναι πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Η μορφοποίηση μπορεί να γίνει: με αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. A Γυμνασίου 29 Μαρτίου 2014 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:... Σχολείο:... Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:. Πειραματικό Μέρος Θέμα 1 ο H μέτρηση του μήκους γίνεται, συνήθως, με μετροταινία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας.

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1388 Κ.Δ.Π. 308/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 308 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Αγγουριών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Δ.Π. 287/2000 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3449 της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ. Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 287 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Σελίδα 1 από 11 1. Σκοπός Σκοπός της οδηγίας αυτής είναι να περιγράψει τον τρόπο της εσωτερικής διακρίβωσης ογκομετρικού εξοπλισμού (πιπέτες, σιφώνια, ογκομετρικές φιάλες), θερμομέτρων εργασίας και θερμαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Τάξης Φ.Ε. 1: Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή

Φυσική Α Τάξης Φ.Ε. 1: Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Φυσική Α Τάξης Φ.Ε. 1: Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Α. Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 1. Τι είναι τα φυσικά μεγέθη; Τα φυσικά μεγέθη είναι μετρήσιμες ποσότητες που υπεισέρχονται στα διάφορα φυσικά φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο... Ονοματεπώνυμο Τάξη.

Σχολείο... Ονοματεπώνυμο Τάξη. Σχολείο...... Οδηγίες Γράψτε τα στοιχεία σας μέσα στο παραπάνω πλαίσιο. Χρησιμοποιείστε ένα από τα φύλλα εργασίας που σας δίνονται ως πρόχειρο και ένα ως καλό που θα παραδώσετε συμπληρωμένο. Συνεργαστείτε

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός της πυκνότητας με τη μέθοδο της άνωσης

Προσδιορισμός της πυκνότητας με τη μέθοδο της άνωσης Άσκηση 8 Προσδιορισμός της πυκνότητας με τη μέθοδο της άνωσης 1.Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι ο πειραματικός προσδιορισμός της πυκνότητας στερεών και υγρών με τη μέθοδο της άνωσης. Βασικές Θεωρητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΖΥΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Επαλήθευση βασικών σχέσεων του ηλεκτρομαγνητισμού

ΖΥΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Επαλήθευση βασικών σχέσεων του ηλεκτρομαγνητισμού 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΖΥΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Επαλήθευση βασικών σχέσεων του ηλεκτρομαγνητισμού Α. ΣΤΟΧΟΙ Η εξοικείωση με τη δημιουργία μικρών βαρών από λεπτό σύρμα μετρώντας το μήκος του.

Διαβάστε περισσότερα

Εφημερίδα Παράρτημα. (α) κατάλληλα κατασκευασμένο με επαρκή χώρο, αερισμό και φωτισμό' των βασικών κανονισμών. τίτλος. Επ β λ ής Ποιοτικού Ελέγχου των

Εφημερίδα Παράρτημα. (α) κατάλληλα κατασκευασμένο με επαρκή χώρο, αερισμό και φωτισμό' των βασικών κανονισμών. τίτλος. Επ β λ ής Ποιοτικού Ελέγχου των Ε.Ε. Παρ. III(I) Κ.Δ.Π. 523/2004 Αρ. 3853, 30.4.2004 4868 Αριθμός 523 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου των Γεωργικών Προϊόντων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τα σημαντικότερα στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου είναι η παρατήρηση, η υπόθεση, το πείραμα, η γενίκευση και η πρόβλεψη νέων φαινομένων. Για να μελετήσουμε πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: Τεχνικές οδηγίες για τις µετρήσεις θερµοκρασίας και σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας

Θέµα: Τεχνικές οδηγίες για τις µετρήσεις θερµοκρασίας και σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας ΕΓΓΥΚΛΙΟΣ: 140120/24-7-89 του Υπουργείου Εργασίας Θέµα: Τεχνικές οδηγίες για τις µετρήσεις θερµοκρασίας και σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας Α. Μετρήσεις µε το χειροκίνητο περιστρεφόµενο υγρόµετρο

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών Εργαστηριακό Μέρος Ενότητα 6: Προσδιορισμός Ειδικών Βαρών Λεπτόκοκκων και Χονδρόκοκκων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2011 (OR. en) 16085/11 Διοργανικός φάκελος: 2011/0132 (NLE) ENV 824 COMER 218 SAN 214 OC 11 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 509 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Καδμίου) Κανονισμοί του 2002 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία δοκιμίων

Προετοιμασία δοκιμίων Πρότυπες δοκιμές διόγκωσης Δειγματοληψία, αποθήκευση και προετοιμασία δοκιμίων (ISRM, 1999): - Κατά το δυνατόν διατήρηση της φυσικής υγρασίας και της in-situ πυκνότητας των δειγμάτων - Προτιμώνται δείγματα

Διαβάστε περισσότερα

gr/ Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός

gr/ Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός 1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ Όργανα µέτρησης µήκους Όταν πρόκειται να µετρήσουµε ένα µήκος, πρέπει να επιλέξουµε εκείνο το όργανο µέτρησης το οποίο είναι κατάλληλο για να µετρήσει το µήκος αυτό και να δώσει την απαιτούµενη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 657/2003 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3744 της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 657 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2677 Κ.Δ.Π. 381/2004

2677 Κ.Δ.Π. 381/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3849, 30.4.2004 2677 Κ.Δ.Π. 381/2004 Αριθμός 381 Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικό Καθεστώς για Υπηρεσίες που Παρέχονται Ηλεκτρονικά) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος ASTM D 445 (ΙΡ 71)

Μέθοδος ASTM D 445 (ΙΡ 71) ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Αυλωνίτης Μέθοδος ASTM D 445 (ΙΡ 71) Κινηματικό Ιξώδες Διαφανών και Αδιαφανών Υγρών Σκοπός Με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ ΑΡ. %(ΐ) ΤΟΥ 2004) Γνωστοποίηση με βάση το άρθρο 49

Ο ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ ΑΡ. %(ΐ) ΤΟΥ 2004) Γνωστοποίηση με βάση το άρθρο 49 Ε.Ε. Παρ. III(I) 2823 Κ.Α.Π. 409/2004 Αρ. 3849, 30.4.2004 Αριθμός 409 Ο ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ ΑΡ. %(ΐ) ΤΟΥ 2004) Γνωστοποίηση με βάση το άρθρο 49 Καταμετρήσεις ενεργειακών προϊόντων και υποκατάστατων

Διαβάστε περισσότερα

1.5 Γνωριμία με το εργαστήριο Μετρήσεις

1.5 Γνωριμία με το εργαστήριο Μετρήσεις 1.5 Γνωριμία με το εργαστήριο Μετρήσεις 1. Το μήκος, ο χρόνος, η μάζα, η θερμοκρασία κτλ. είναι ποσότητες που τις χρησιμοποιούμε για να περιγράφουμε τα φαινόμενα. Οι ποσότητες αυτές ονομάζονται φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.Δ.Π. 441/2017 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 5056 Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 3405 Αριθμός 441 Oι περί Φόρου Προστιθέμενης

Διαβάστε περισσότερα

Εύρεση της πυκνότητας στερεών και υγρών.

Εύρεση της πυκνότητας στερεών και υγρών. Μ4 Εύρεση της πυκνότητας στερεών και υγρών. 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή προσδιορίζεται πειραματικά η πυκνότητα του υλικού ενός στερεού σώματος. Το στερεό αυτό σώμα βυθίζεται ή επιπλέει σε υγρό γνωστής πυκνότητας

Διαβάστε περισσότερα

2. Κατά την ανελαστική κρούση δύο σωμάτων διατηρείται:

2. Κατά την ανελαστική κρούση δύο σωμάτων διατηρείται: Στις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε μια σωστή απάντηση. 1. Ένα πραγματικό ρευστό ρέει σε οριζόντιο σωλήνα σταθερής διατομής με σταθερή ταχύτητα. Η πίεση κατά μήκος του σωλήνα στην κατεύθυνση της ροής μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.).

ΔΙΕΛΑΣΗ. Το εργαλείο διέλασης περιλαμβάνει : το μεταλλικό θάλαμο, τη μήτρα, το έμβολο και το συμπληρωματικό εξοπλισμό (δακτυλίους συγκράτησης κλπ.). ΔΙΕΛΑΣΗ Κατά τη διέλαση (extrusion) το τεμάχιο συμπιέζεται μέσω ενός εμβόλου μέσα σε μεταλλικό θάλαμο, στο άλλο άκρο του οποίου ευρίσκεται κατάλληλα διαμορφωμένη μήτρα, και αναγκάζεται να εξέλθει από το

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων Αλάτων Αλκαλίων)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. α β γ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. α β γ ΟΔΗΓΙΕΣ: 11/03/2017 1. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να αναγραφούν στο Φύλλο Απαντήσεων που θα σας δοθεί χωριστά από τις εκφωνήσεις. 2. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει γραπτώς σε φύλλα

Διαβάστε περισσότερα