Αγριοσουσαμιά (Heliotropium europaeum)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αγριοσουσαμιά (Heliotropium europaeum)"

Transcript

1 ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΡΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

2 Αγριοσουσαμιά (Heliotropium europaeum) Μικρό ποώδες φυτό με άσπρα ευωδιαστά άνθη που φυτρώνει σε χέρσα εδάφη και σε θερισμένα σιτηρά. Ανθίζει τον Ιούλιο. Η διάρκεια ανθοφορίας ξεπερνά τις ημέρες και διακόπτεται συνήθως το φθινόπωρο.

3 Αθάνατος - Αγαύη η αμερικανική (Agave Americana) Είναι μονοκαρπικό φυτό. Δηλαδή ανθίζει και καρποφορεί μόνο μια φορά στη ζωή του. Ανθίζει μέσα Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου. Δίνει νέκταρ και γύρη.

4 Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Ακακία η Ροδομέταξη Είναι φυτό υψηλής μελισσοκομικής αξίας αφού τα άνθη του είναι πλούσια σε νέκταρ. Ανθίζει από Ιούνιο ως Αύγουστο και τα ροζ τρυφερά άνθη της μοσχομυρίζουν αναδίδοντας ένα λεπτό, δροσερό φρουτώδες άρωμα. Το άρωμα της περνά στο μέλι. Παράγουν και μελίτωμα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παράγει και το πεύκο.

5 Βασιλικός (Ocimum Basilicum L.) Ο Βασιλικός είναι καλλωπιστικό αρωματικό φυτό, που βρίσκουμε συχνά σε κήπους στην Ελλάδα. Είναι πολύ χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει γύρη και νέκταρ τον Ιούλιο. Ο βασιλικός δίνει ένα ιδιαίτερα αρωματικό νέκταρ. Η ανθοφορία του αρχίζει από τα μέσα Ιουνίου.

6 Βαμβάκι (GossypiumHirsutum- Cotton), οικογένεια των Μαλαχοειδών Οι μέλισσες μαζεύουν μεγάλες ποσότητες μελιού από τα εξωανθικά νεκτάρια που εκκρίνουν νέκταρ για 2,5 με 3 εβδομάδες τον Αύγουστο. Μεγάλο πρόβλημα για τις μέλισσες είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα υψηλής μελισσοτοξικότητας που γίνονται στο βαμβάκι κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

7 Bαλανιδιά - βελανιδιά - Δρυς χνοώδης (Quercus pubescens), Οικογένεια : Φηγίδες (Fagaceae) Ανθίζει αρχές Μαρτίου έως αρχές Απριλίου. Δίνει γύρη στην ανθοφορία και μελίτωμα αργότερα το καλοκαίρι. Το μέλι της βελανιδιάς αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία μέλια.

8 Βατομουριά (Rubus sp.) Ανθίζει από αρχές Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου. Δίνει νέκταρ και γύρη.

9 Βάτος-Βατσινιά (Rubus Fruticosus) Ένα ταπεινό μελισσοκομικό φυτό. Δίνει μέλι αρωματικό. Η ανθοφορία του ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και κρατάει όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη του είναι μικρά,λιλά, ροζ ή λευκά. Μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένα από τα πολύ καλά μελισσοκομικά φυτά. Τα άνθη του Βάτου, δίνουν μέλι χαμηλής ποιότητας, χρήσιμο για τη συντήρηση των μελισσών στην πιο ξερή εποχή του χρόνου.

10 Γαϊδουράγκαθο, κουφάγκαθο, σίλλυβο (Silybum marianum ) Το γαϊδουράγκαθο είναι μια αγκαθωτή πόα, ύψους έως 1,5 μέτρα. Το ώριμο βότανο έχει μεγάλα έντονα μωβ λουλούδια και μία πληθώρα από αγκάθια. Το φυτό έχει φύλλα όλο το χρόνο και ανθίζει συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο ενώ οι καρποί ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο και η συλλογή τους γίνεται την περίοδο μετά την ωρίμανσή τους. Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό. Δίνει πολύ νέκταρ και γύρη.

11 Γαλαζάκι (Centaurea cyanus) Δίνει ωραίο σε γεύση νέκταρ και γύρη και αρκετό διάφανο μέλι λεπτοκρύσταλλο με ωραίο άρωμα. Τον Ιούνιο-Ιούλιο το χρώμα εναλλάσσεται από το χρυσό κίτρινο στο βαθύ μπλε προς χαρά των μελισσοκόμων.

12 Γαλάζιο αγκάθι ή γαλαζούλα (Eryngium creticum) Το γαλάζιο αγκάθι ή γαλαζούλα δίνει ωραίο σε γεύση νέκταρ και γύρη αλλά και αρκετό με ωραίο άρωμα διάφανο μέλι, αν ευνοηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

13 Γλυκάνισος (Pimpinela anisum), της οικογένειας των Σκιαδοφόρων (Umbelliferae). Ανθίζει τέλη καλοκαιριού με φθινόπωρο και δίνει ικανοποιητική ποσότητα νέκταρος καθώς και γύρη. Η εντατική εκμετάλλευση του γλυκάνισου προκαλεί μερικά προβλήματα στα μελίσσια...

14 Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), οικογένεια : Χειλανθή (Labiatae) Αειθαλής θάµνος, που βρίσκεται σε όλη τη χώρα. Ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο. Το δενδρολίβανο είναι άριστο χειμωνιάτικο μελισσοκομικό φυτό πολύ ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

15 Ελατο Δίνει μέλι εξαιρετικής ποιότητας από μελιτοεκκρίσεις εντόμων τον Ιούνιο. Η έκκριση ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες και σχετική ξηρασία, ενώ οι βροχές την σταματούν.

16 Ευκάλυπτος (eucal yptus globulus) Δεν είναι ενδημικό της Ελλάδας. Ανθίζει από Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Δίνει νέκταρ, γύρη και καλής ποιότητας μέλι.

17 Ηλίανθος (Helianthus anuus), οικογένεια Σύνθετων - Compositae Ανθίζει Ιούνιο- Ιούλιο. Είναι φυτό που αγαπούν οι μέλισσες αφού αποτελεί μια πλούσια πηγή από νέκταρ και γύρη. Οι μέλισσες συμβάλουν σημαντικά στην επικονίαση του φυτού, από το οποίο συλλέγουν και αξιόλογη ποσότητα νέκταρος.

18 Θυμάρι (Thymus capitatus) Είναι από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά για την χώρα μας γιατί απ' αυτό παράγεται το μοναδικό σε άρωμα και γεύση θυμαρίσιο μέλι. Η ανθοφορία του αρχίζει, στα τέλη Μαΐου και στο πρώτο και δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η άνθισή του διαρκεί 30 έως 40 μέρες.

19 Θρούμπι (Satureja cf. Thymbra), οικογένεια Χειλανθών (Labiatae) Ανθίζει μέσα Μαΐου ως μέσα Ιουνίου, δίνοντας νέκταρ και γύρη υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι αρωματικό ετήσιο ποώδες φυτό. Αυτοφύεται σ όλη την Ελλάδα σε ξηρούς πετρώδεις τόπους.

20 Καλαμπόκι (Zea mays), οικογένεια Αγρωστωδών (Gramineae) Το καλαμπόκι είναι ανεμόφιλο φυτό και ως εκ τούτου παράγει μεγάλες ποσότητες γύρης. Η ανθοφορία του καλαμποκιού ξεκινά τον Ιούλιο για την ανοιξιάτικη σπορά και τον Αύγουστο Σεπτέμβριο για την καλοκαιρινή επίσπορη καλλιέργεια. Η κύρια εκμετάλλευση για τη μελισσοκομία πραγματοποιείται τον Ιούλιο.

21 Καλλιστήμονας (Callistemon citrinus) Είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό για αυτούς που έχουν τα μελίσσια τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Δίνει αρκετή γύρη και νέκταρ. Η ανθοφορία τους κρατά από το Μάιο ως τον Ιούλιο και είναι σημαντικής προσφοράς.

22 Κάμψις η ριζοβόλος, μυρμηγκιά (Campsis radicans ή Τecoma radicans) Το φυτό, ανθίζει Ιούνιο Αύγουστο και δίνει άφθονο νέκταρ. Είναι αναρριχώμενο και είναι περιζήτητο. Οι μέλισσες χώνονται ολόκληρες μέσα στα χωνάκια και κάθονται μέσα με τις ώρες συλλέγοντας γύρη και νέκταρ. Η μακριά περίοδος ανθοφορίας το καθιστά πολύ δυνατό μελισσοκομικό φυτό.

23 Καστανιά Καστανιά η εδώδιμη, Castanea sativa, οικογένεια Φηγίδες, Fagaceae) ένδρο, που φύεται στα ορεινά όλης της χώρας. Ανθίζει τον Ιούνιο, δίνοντας άφθονο νέκταρ, αλλά κυρίως θρεπτική γύρη. Το μέλι καστανιάς είναι σκουρόχρωµο, µε έντονο βαρύ άρωµα και πικρή γεύση. Είναι πάρα πολύ θρεπτικό τόσο για τις µέλισσες, όσο και για τον άνθρωπο. Α ΛΥΚΕΙΟΥ

24 Κληματίς η φλογώδης, κ. αγράμπελη, (Clematis flammula L.) Αναρριχητικό φυτό, αναπτύσσεται σε θαμνώδεις περιοχές και στους φράχτες των χωραφιών. Ανθίζει Ιούνιο - Ιούλιο, δίνει νέκταρ τις μεσημεριανές ώρες.

25 Κεφαλάγκαθο (Echinops spinosissimus Turra) Ανθίζει αρχές Ιουνίου έως τέλη Ιουλίου. Καλό μελισσοκομικό φυτό. Δίνει νέκταρ και γύρη.

26 Κιστός Ροζ, Αγκατσαριά, λαδανιά η βραχυανθής, κιστάρι (Cistus parviflorus) Είναι πιο συμπαγές από το Cistus creticus, τα λουλούδια είναι μικρότερα (δεν υπερβαίνουν τα 3 εκατοστά διάμετρο) με μια ελαφρότερη ροζ απόχρωση.

27 Κιστός Άσπρος, Αγκατσαριά,ασπροκουνουκλιά, αγριοφασκομηλιά, άγρια αλιφασκιά, βούκισο (Cistus salvifollius) Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη κίτρινη, το παραγόμενο μέλι είναι αρωματικό. Επίσης δίνει πρόπολη.

28 Λαδανιά Κιστός, Αγκατσαριά (Cistus cretica), Οικογένεια: Cistaceae Η λαδανιά είναι ένα αειθαλές φρύγανο το οποίο από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο βγάζει ένα εντυπωσιακό ροζ ή άσπρο άνθος. Αποτελεί το σπουδαιότερο γυρεοδοτικό μελισσοκομικό φυτό της Μεσογείου. Δίνει επίσης και νέκταρ.

29 Λεβάντα Άγρια (Lavantulastoechas), οικογένεια: Lamiaceae (Labiatae), χειλανθή Αρωματικός πολυετής θάμνος πλούσιος σε αιθέρια έλαια που είναι επίσης και καλλιεργούμενος. Τα άνθη της έχουν χρώμα σκούρο-βιολετί και ανθίζουν από τον Απρίλιο- Ιούλιο. Δίνει μέλι με εξαιρετικό άρωμα και γεύση σε μεγάλες ποσότητες

30 Λιγούστρο (Ligustrum sp p.), οικογένεια : Ελαιοειδή (Oleaceae Καλλωπιστικό δένδρο, ανθίζει τον Ιούλιο σε μια εποχή που τα μελίσσια βρίσκονται στην πλήρη και παραγωγική τους φάση. Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη.

31 Λυγαριά Καναπίτσα (Vitex aqnus-castus L.) Φυλλοβόλος θάμνος με μπλε ή μοβ άνθη, με ύψος έως 4 μέτρα Ανθίζει τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο σε υψόμετρο από m. Για την αξία της λυγαριάς και την σημασία της στην μελισσοκομία, οι γνώμες των μελισσοκόμων διχάζονται. Οι περισσότεροι θεωρούν τη λυγαριά σημαντικό μελισσοκομικό φυτό

32 Μαργαρίτα (Anthemis arvensis) Πρόκειται για ετήσιο ποώδες βότανο. Χαρακτηρίζεται και σαν άοσμο χαμομήλι. Η περίοδος ανθοφορίας συνήθως συμβαίνει από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού, που διαρκεί περίπου 1-2 μήνες. Δίνει γύρη.

33 Μελισσόχορτο (Melissa officinalis) Ανθίζει από Ιούνιο έως Αύγουστο. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και θαυμάσιο μελισσοτροφικό.

34 Μέντα Άγρια ή Δυόσμος (Mentha spicata) Ποώδες πολυετές αρωματικό φυτό με θαμνώδη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος έως 80 εκατοστά. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό δίνοντας άφθονο νέκταρ και γύρη.

35 Μερσινιά (Myrtus communis) Θάμνος αειθαλής, o οποίος απαντά ως αυτοφυής σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Στις μέλισσες προσφέρει νέκταρ και γύρη.

36 Μηδική (Medicago sativa) Ανθίζει από Ιούνιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δίνει νέκταρ και γύρη. Πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό γιατί αποτελεί σημαντική πηγή για νέκταρ.

37 Παλιούρι (Paliurus sp.) Φυλλοβόλος αυτοφυής θάμνος με λεπτά κλαδιά. Θεωρείται από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Ανθίζει το Μάιο στις πρώιμες περιοχές και τον Ιούνιο στα οψιμότερα μέρη. Η ανθοφορία του διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Τα άνθη του είναι κίτρινα μικρού μεγέθους που παράγουν πολύ νέκταρ και γύρη εξαιρετικής ποιότητας, έντονου κίτρινου χρώματος.

38 Παρκινσόνια (Parkinsonia aculeata) Φυλλοβόλο αγκαθωτό δέντρο ύψους 4-5 μ, με πράσινα, επιμήκη, σύνθετα φύλλα και κίτρινα εύοσμα άνθη. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο σε υψόμετρο από m. Στις μέλισσες προσφέρει νέκταρ και γύρη.

39 Περικοκλάδα (Colvolvulus arvensis) Είναι πολυετής πόα με βλαστό αναρριχόμενο ή έρποντα, πράσινο λεπτό λείο ή λίγο χνουδωτό, μήκους εκ. το οποίο θεωρείται ζιζάνιο. Έχει άνθη λευκά σε σχήμα χωνιού γι αυτό και λέγεται και χωνάκι. Ανθίζει καλοκαίρι από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Δίνει νέκταρ και γύρη.

40 Πολυκόμπι (Polygonum aviculare) Ετήσιο (σπανίως διετές) ζιζάνιο, αυτοφυές σε όλη την Ηπειρωτική χώρα. ίνει γύρη και νέκταρ στις µέλισσες, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το μέλι από πολυκόµπι είναι σκούρου χρώµατος, µε έντονη μυρωδιά, πλούσιο σε ένζυµα και μεταλλικά στοιχεία. Παρά τη χαµηλή τιµή του, είναι από τα πιο θρεπτικά μέλια.

41 Ρίγανη (Origanum vulgare ) Ανθίζει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, και μελισσοτροφικό, γνωστό από την αρχαιότητα. Δίνει κυρίως νέκταρ. Το μέλι είναι καλής ποιότητας με ιδιάζουσα οσμή και γεύση.

42 Σκόλυμος ( Scolymus hispanicus L.) Διετές ή πολυετές φυτό, που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Έχει βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αγκαθωτά. Ανθίζει το καλοκαίρι και το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα.

43 Σπάρτο (Spartium Junceum L.) Είναι μεγάλος θάμνος. Άνθηση : Μάιος Σεπτέμβριος. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, μελισσοκο μικό. Δίνει νέκταρ και γύρη.

44 Τριφύλλια ήμερα Είναι από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά. Ανθίζει από Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη. Η σταυρεπικονίαση είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπόρου και οι μέλισσες καθώς συλλέγουν το νέκταρ προκαλούν και τη σταυρεπικονίαση.

45 Τσάι του βουνού (Sideritis spp.) Πολυετής πόα, που αυτοφύεται σε υψόµετρο πάνω από 800 m. Ανθίζει Ιούλιο- Αύγουστο μαζί με τη φασκομηλιά, δίνει μέλι υπέροχο σε χρώμα, άρωμα και γεύση, που συναγωνίζεται το θυμαρίσιο, αλλά σε μικρές ποσότητες.

46 Φασκόμηλο μπλε (Salvia verbenaca) Είναι στο λουλούδι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, και οι σπόροι ωριμάζουν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Τα λουλούδια του γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.

47 Φλόμος (Verbascum sinuatum) Διετή φυτά που ανθίζουν τον ΙούνιοΣεπτέμβρη. Δίνει νέκταρ και γύρη. ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΡΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

48 Φλαμουριά (Tilia spp.) Η φλαμουριά είναι ένα φυλλοβόλο και εντυπωσιακό δέντρο μεγάλου μεγέθους. Ανθίζει τον Ιούνιο, δίνοντας άφθονο νέκταρ. Τρίμηνη διάρκεια ανθοφορίας από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο. Τα άνθη της έχουν ένα μεθυστικό άρωμα που τρελαίνει τις μέλισσες,

49 H Oμάδα μας Ανδριάνα Παπαδοπούλου Μαριλία Θεοδωροπούλου ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΡΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ -

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Ακόνιζα Σκοτζάρι ( Inula viscosa ) Μεγάλης σημασίας μελισσοκομικό φυτό, όχι για το μέλι του αλλά για την γύρη που δίνει στα μελίσσια τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΟΦΟΡΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΟΦΟΡΙΕΣ Ως µελισσοκοµικό φυτό ορίζεται το φυτό που παρέχει τροφή στη µέλισσα. Αυτή η τροφή µπορεί να είναι νέκταρ, µελιτώµατα ή γύρη, ενώ υπάρχουν και

Διαβάστε περισσότερα

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Τα μελισσοκομικά φυτά Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη της εκτροφής των μελισσών. Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ. Αυτό οδήγησε

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του χειμώνα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του χειμώνα Εκμετάλλευση ανθοφοριών του χειμώνα Αγράμπελη ή κληματίδα η κιρρώδης (Clematis cirrhosa ) Η κληματίδα η κιρρώδης είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που ανθίζει το Χειμώνα. Αναρριχάται μόνο σε πουρνάρια παρέα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Ε και Στ τάξη

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Ε και Στ τάξη ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ Ε και Στ τάξη Μελέτη πεδίου Πεύκο Επιστημονική ονομασία: Pinus Περιγραφή: Αειθαλή δεντρα με χοντρό και φολιδωτό κορμό και ύψος από 15μ. 80μ. Μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια. Πού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MS PUBLISHER ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» Λεβάντα Η λεβάντα είναι αειθαλές

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Τάξη Lamiales Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Αριθμός γενών: περίπου 251 (στην Ευρώπη 41, στην Μεσογειακή περιοχή 45, στην Ελλάδα 34) Αριθμός ειδών: περίπου 6700 ( στην Ευρώπη 452, στην Ελλάδα.197).

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομία στην Λέσβο. Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών.

Η μελισσοκομία στην Λέσβο. Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών. Η μελισσοκομία στην Λέσβο Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών. Μελισσοκομία είναι η τέχνη εκτροφής μελισσιών. Μέθοδοι: Νομαδική ή μετακινούμενη μελισσοκομία. Παραδοσιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου.

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Platanus orientalis L.) ΔΕΝΤΡΑ Πηγή: www.artainfo.gr Το πλάτος τους είναι από 10-20 εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. Από τον Μάρτιο-Μάιο. Το ύψος κυμαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Τάξη Β Σχ. Έτος 2012-2013 1 Περιεχόμενα TΟ ΕΛΑΤΟ... 2 ΔΑΦΝΗ... 4 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ... 5 ΤΟ ΕΛΑΤΟ... 6 ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1 Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) Η µπιφόρα είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθιας έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 40 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα MEΡΟΣ Ι Γενική περιγραφή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Περιεχόμενα MEΡΟΣ Ι Γενική περιγραφή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 MEΡΟΣ Ι Γενική περιγραφή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. 17 Εισαγωγή... 17 Οικονομική σημασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών... 19 Μεταποίηση και συσκευασία των

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά τάσεις και προοπτικές. Χρήστος Δόρδας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Γεωργίας

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά τάσεις και προοπτικές. Χρήστος Δόρδας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Γεωργίας 1 Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά τάσεις και προοπτικές Χρήστος Δόρδας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Γεωργίας 2 Αντικείμενο της ομιλίας Σημασία των αρωματικών φυτών

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομεία KόRYS

Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, κοντά στο χωριό Πλανητέρο. Εκεί βρίσκεται και το συσκευαστήριο μας, με κωδικό 13SM4,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8 Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) Το χαµοµήλι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 60 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

Πεύκος. brevifolia. Όνομα κοινό: Κέδρος Όνομα επιστημονικό: Cedrus

Πεύκος. brevifolia. Όνομα κοινό: Κέδρος Όνομα επιστημονικό: Cedrus Όνομα κοινό: Πεύκος Όνομα επιστημονικό: Pinus brutia Βιότοπος: Φυτρώνει στα βουνά και στη πεδιάδα. Αυτοφυές και καλλιεργούμενο: Φυτρώνει από μόνο του ή το φυτεύουν οι άνθρωποι. Περίοδος άνθισης: Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙ ΑΣ. Μόσχος. Γ. Πολυσίου. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 3 4 Ιουνίου 2014 Αθηναΐς (Αθήνα)

ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙ ΑΣ. Μόσχος. Γ. Πολυσίου. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 3 4 Ιουνίου 2014 Αθηναΐς (Αθήνα) ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙ ΑΣ Μόσχος. Γ. Πολυσίου Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 3 4 Ιουνίου 2014 Αθηναΐς (Αθήνα) Εργαστήριο Χημείας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23 Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) Η κοινή πόα είναι ετήσιο, φθινοπωρινό ή εαρινό, µονοκοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και µε µήκος καλαµιού µέχρι 30 cm. Αναπαράγεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκταμο ή (Έρωντας) (Origanum dictamnus)

Δίκταμο ή (Έρωντας) (Origanum dictamnus) Δίκταμο ή (Έρωντας) (Origanum dictamnus) Ενδημικό βότανο της Πελοποννήσου που αποκαλείται και έρωντας ή στομαχόχορτο. Γνωστό από την αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν ως αιμοστατικό και επουλωτικό πληγών.

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια ελληνικών αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών

Καλλιέργεια ελληνικών αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών Καλλιέργεια ελληνικών αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος http://myrtisfytoria.com e-mail: info@myrtisfytoria.com Γιατί καλλιέργεια των ελληνικών αρωματικών/φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΑΞΕΙΣ Α,Β & Γ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ 11 ΠΙΤΣΙΝΗ ΑΝΤΑ ΠΕ 17 ΤΣΑΜΙΤΑ ΣΤΑΡΟΥΛΑ ΠΕ «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7. Ταξινόμηση Δικότυλων (συνέχεια)

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7. Ταξινόμηση Δικότυλων (συνέχεια) ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 Ταξινόμηση Δικότυλων (συνέχεια) ΥΠΟΚΛΑΣΗ ASTERIDAE Περιλαμβάνει 60.000 είδη και χαρακτηρίζονται από: Συμπέταλα άνθη, τετρακυκλικά, ζυγόμορφα ή ακτινόμορφα Αριθμός στημόνων

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Λαφράνχης. Δένδρα και θάμνοι της Πανεπιστημιούπολης Πατρών

Αντώνιος Λαφράνχης. Δένδρα και θάμνοι της Πανεπιστημιούπολης Πατρών Αντώνιος Λαφράνχης Δένδρα και θάμνοι της Πανεπιστημιούπολης Πατρών Πρόλογος Πολλοί άνθρωποι οργανώνουν μακρινές εκδρομές για να γνωρίσουν τις ομορφιές της φύσης και να χαρούν την ποικιλία των χρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΣΠΡΙΑ-ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΆ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά Κατερίνα Μ. Κουκ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΘΙΑΓΕ 1 Σκοπός της ομιλίας να περιγράψω

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Μπαχαρικά στην Παραδοσιακή Κουζίνα της Θεσσαλονίκης

Βότανα και Μπαχαρικά στην Παραδοσιακή Κουζίνα της Θεσσαλονίκης Βότανα και Μπαχαρικά στην Παραδοσιακή Κουζίνα της Θεσσαλονίκης Στέλλα Κοκκίνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, NatPro-AUTH ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο

Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο Κυριάκος Γεωργίου Τομέας Βοτανικής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών E-mail kgeorghi@biol.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΗΜΙΚΆ ΦΥΤΑ Κωνσταντίνος Παναγιώτης Αντρέας Κυριάκος Γιάννης

ΕΝΔΗΜΙΚΆ ΦΥΤΑ Κωνσταντίνος Παναγιώτης Αντρέας Κυριάκος Γιάννης ΕΝΔΗΜΙΚΆ ΦΥΤΑ Κωνσταντίνος Παναγιώτης Αντρέας Κυριάκος Γιάννης Η Τουλίπα είναι φυτό το οποίο ανήκει στην τάξη Λειριώδη και στην οικογένεια Λειριοειδή. Υπάρχουν 100 περίπου είδη τουλίπας που είναι όλα πολυετή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013-2014 Μελετώντας την ανάπτυξη διαφορετικών φυτών καθώς και την αντοχή τους χωρίς νερό Ποια φυτά θα μελετήσουμε; Στο πείραμα αυτό θα μελετήσουμε: Τις φακές Το καλαμπόκι Τη φασολιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙ Α

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙ Α Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙ Α Η παραγωγή του µελιού, της γύρης, του κεριού, της πρόπολης, του βασιλικού πολτού είναι το αποτέλεσµα της εκµετάλλευσης από τον άνθρωπο της πανάρχαιας σχέσης φυτών και µελισσών.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασμένες Τριανταφυλλιές

Συσκευασμένες Τριανταφυλλιές Συσκευασμένες Τριανταφυλλιές Ποικιλία: SULTAN Είδος: Tea Rose (Υβρίδια Τσαγιού) Περιγραφή: Κόκκινο-κίτρινος χρωματισμός. Απαλό άρωμα. Μονά και διπλά άνθη (9 έως 16 πέταλα) μέτριου μεγέθους που γίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Παραδοσιακές χρήσεις & προοπτικές ΚΟΖΑΝΗ, ΜΑΙΟΣ 2018 ΛΑΜΠΡΤΕΤΣΑ ΕΛΛΗ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ Δημοκρατίας 1 Κοζάνη Εισαγωγή Αρωματικά Φυτά Αρωματικά φυτά (aromatics) θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πολυετή ποώδη. Εισαγωγή. Βεγόνια (Begonia x tuberhybrida) mollis) Άκανθα (Acanthus. Δελφίνιο (Delphinium hybrid) Λευκόφυλλο (Centaurea.

Πολυετή ποώδη. Εισαγωγή. Βεγόνια (Begonia x tuberhybrida) mollis) Άκανθα (Acanthus. Δελφίνιο (Delphinium hybrid) Λευκόφυλλο (Centaurea. Εισαγωγή Πολυετή ποώδη Εργαστήριο Ανθοκομίας-Κηποτεχνίας Καλλωπιστικά Φυτά Εξωτερικών Χώρων Δρ Αναστάσιος Δάρρας Μικρά θαμνώδη φυτά Τρυφεροί ποώδεις βλαστοί Κατακόρυφη ανάπτυξη Μικρό ύψος Πολλαπλασιάζονται:

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Ο Ευκάλυπτος ο torquata όπως όλοι σχεδόν οι ευκάλυπτοι κατάγεται και αυτός από την μακρινή Αυστραλία, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ευτερογενείς µεταβολίτες Μικρού όγκου - µεγάλης αξίας προϊόντα (fine chemicals) Οι τιµές των προϊόντων αυτών είναι πολύ υψηλές

ευτερογενείς µεταβολίτες Μικρού όγκου - µεγάλης αξίας προϊόντα (fine chemicals) Οι τιµές των προϊόντων αυτών είναι πολύ υψηλές Προσδοκίες για αγρότες και µεταποιητές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ιευθυντής Εργαστηρίου Χηµείας Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών 1 ευτερογενείς µεταβολίτες Μικρού όγκου - µεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΜΥΡΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Μ.Sc. 2 ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...3 1. Τι είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά...3 2. Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της καλλιέργειας...3

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8 ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ

Εργαστήριο 8 ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Εργαστήριο 8 ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 1. ΛΑΧΑΝΟ 2. ΛΑΧΑΝΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 3. ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ 4. ΜΠΡΟΚΟΛΟ 5. ΡΑΠΑΝΙ 6. ΓΟΓΓΥΛΙ 7. ΡΕΒΑ 8. ΡΟΚΑ 9. ΑΓΡΙΑ ΡΟΚΑ ΛΑΧΑΝΟ Βοτανική ταξινόμηση: Brassica oleracea

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καβάλα 11-3-2013 AΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣ :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καβάλα 11-3-2013 AΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καβάλα 11-3-2013 AΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Αριθ Πρωτ:5.200 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘ/ΣΗΣ ΔΑΣΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ελληνικά Αρωματικά Φυτά Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών Δρ. Ελένη Μαλούπα τακτική ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.- ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Δράμα, 10 και 11

Διαβάστε περισσότερα

Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας! Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Γυμνάσιο Βενεράτου Σχ. Έτος

Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας! Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Γυμνάσιο Βενεράτου Σχ. Έτος Το Αλφαβητάρι των λουλουδιών μας! Περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Γυμνάσιο Βενεράτου Σχ. Έτος 2016-2017 Ανεμώνη Η ανεμώνη είναι αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό. Είναι εξαπλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε ως

Διαβάστε περισσότερα

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium angustifolium Trifolium campestre Trifolium repens Vicia

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ελληνικά Αρωματικά Φυτά Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών Δρ. Ελένη Μαλούπα τακτική ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.- ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Δράμα, 10 και 11

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Κωδικός Πιστοποιητικού: Β-507301/Ε7 Το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟ Ελλάς, εγκεκριµένος φορέας Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας µε την απόφαση υπ αριθµ. 313643 (ΦΕΚ 1739/Β/21-08-09)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΙΔΟΣ ΦΥΤΟΥ ΔΕΝΤΡΑ

ΕΠΟΧΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΙΔΟΣ ΦΥΤΟΥ ΔΕΝΤΡΑ ΕΠΟΧΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΕΙΔΟΣ ΦΥΤΟΥ ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝΟΦΥΛΛΗ ΑΚΑΚΙΑ ΛΕΥΚΑΖΟΥΣΑ ( ΜΙΜΟΖΑ ΝΙΚΑΙΑΣ ) ΑΚΑΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ Ζ Ι Ν 30 Ζιζάνια - αναγνώριση & αντιμετώπιση Βλήτο άσπρο Amaranthus albus L. Amaranthaceae AMAAL Tumble pigweed Το άσπρο βλήτο είναι ετήσιο, εαρινό, δικοτυλήδονο φυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες. Εκχυλίσεις

Συνεργασίες. Εκχυλίσεις 1 ΗΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ Βότανα Συνεργασίες Έρευνα Εκχυλίσεις 2 ΗΘΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ MASTIHA Εκτεταμένηέρευναελληνικής χλωρίδαςσε συνεργασίαμε το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας της Γεωπονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο Δενδροκομίας ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Γιώργος Δ. Νάνος Πριν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος ράσης Καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Τίτλος ράσης Καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ Ι ΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ ΗΜΟΣ ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑ ΙΑΣ Τίτλος ράσης Καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Τα βότανα της Αμοργού. Νικήτας Ρούσσος Φαρμακοποιός

Τα βότανα της Αμοργού. Νικήτας Ρούσσος Φαρμακοποιός Τα βότανα της Αμοργού Νικήτας Ρούσσος Φαρμακοποιός «Ο κόσμος των φυτών με γοήτευσε. Αείποτε μ εξέπληξε. Περισσότερο και από τον κόσμο των άστρων κατάφερνε να μου υποβάλλει το μυστήριο της ζωής. Αποπνέει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Δρ. Ελένης Βογιατζη-Καμβούκου Γεωπόνου, Διδάκτορος Πανεπίστημίου Justus-Liebig-Γκίσσεν Γερμανίας Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΤΕΙ/ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών Καταγωγή του φυτού Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών: η περίπτωση της ρίγανης του όρους Κόζιακα (Ν. Τρικάλων)

Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών: η περίπτωση της ρίγανης του όρους Κόζιακα (Ν. Τρικάλων) Εκπαιδευτική Ημερίδα «Καλλιέργεια και αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών του N. Τρικάλων» Επιμελητήριο Τρικάλων, 18 Απριλίου 2018 Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών / φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. 1o ΓΕΛ ΘΕΡΜΗΣ Project Β1 Καλλιέργεια απειλούμενων φυτών και οικολογικής συνείδησης. Κρίνος της θάλασσας (Pancratium marytimum) Βυζαντινό λείριο (Lilium chalcedonicum) O κρίνος της θάλασσας είναι ένα αυτοφυές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΟΡΙΣΜΟΣ Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό πουπροέρχεταιαπότονέκταρτωνφυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Αρωματικά Φυτά Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών

Ελληνικά Αρωματικά Φυτά Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ελληνικά Αρωματικά Φυτά Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών Δρ. Ελένη Μαλούπα τακτική ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.- ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Δράμα, 10 και 11

Διαβάστε περισσότερα

H ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ

H ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ H ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ Dr. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ 2012 Salvia ssp. (Sage) Φασκόμηλο Οικογένεια: Lamiaceae Είδη: Πολλά είδη Salvia έχουν καταγραφεί από τα οποία κυριότερα είναι: Salvia

Διαβάστε περισσότερα

Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια

Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής Ιπποφαές: µία καινοτόµος καλλιέργεια µε πολύτιµες φαρµακευτικές ιδιότητες Θήβα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠ Ανοιχτό Παν Κύπρου. Μέλος της Οργάνωσης ΓΗ

ΣΕΠ Ανοιχτό Παν Κύπρου. Μέλος της Οργάνωσης ΓΗ Δημήτριος Ι. Μπιλάλης Αναπλ. Καθηγ. «Βιολογικής Γεωργίας» Γ. Π. Α. Ιδρυτικό μέλος της ISOFAR Εθνικός εκπρόσωπος στην EU-IFOAM (2008-11) Tel: 2105294464, email: bilalis@aua.gr Iera Odos 75, Athens, 11855,

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε Την Παρασκευή 20/12/2013 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και στο μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές

Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές 1 Αρωµατικά Φυτά: Ο αιθέριος θησαυρός του τόπου µας -Τάσεις και προοπτικές Χρήστος όρδας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Γεωργίας 2 Αντικείµενο της οµιλίας Σηµασία των

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΔΕΑ. Εκείνα που πρωτίστως αναδύουν αυτά τα αρώματα, δεν είναι άλλα από τα αρωματικά φυτά.

Η ΙΔΕΑ. Εκείνα που πρωτίστως αναδύουν αυτά τα αρώματα, δεν είναι άλλα από τα αρωματικά φυτά. Η ΙΔΕΑ Το όνομα: Ἄνασσα είναι η βασίλισσα στα αρχαία ελληνικά, αποτελεί ωστόσο και τιμητικό τίτλο που αποδίδεται σε σπουδαία πρόσωπα, μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Άνασσα είναι η ελληνική γη. Η γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae)

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) 14 ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) Το δωδεκάνθι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 30 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και φυτρώνει από το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Σ. Παπαγεωργίου Καθ. Εφαρμογών Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Φόρτα είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά. Ο όρος "χόρτα" χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Γυψοφίλη Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΕΡΓΟ: Προμήθεια εποχιακών φυτών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΕΡΓΟ: Προμήθεια εποχιακών φυτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΟ: Προμήθεια εποχιακών φυτών Κ.Μ. : Π 24/12 ΠΡΟΥΠ: 14.175,85 (με ΦΠΑ) ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η παρούσα τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΒΥΣΣΙΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus cerasus P2 Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, ελλειψοειδή και διπλά διπλά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ. Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ. Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά. ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά. Προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις και παράγεται στα πευκοδάση της χώρας μας. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΑΦΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ Aphis gossypii (Hemiptera-Homoptera,Aphididae) Βιολογία Aphis gossypii στο βαμβάκι 2.Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη δράση των φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία Καταγωγή: Ασία ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus amygdalus (Prunus communis, Amygdalus communis). Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, οδοντωτά,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΝΑ ΦΟΥΛΙΔΗ. Χαλκίδα 8 Μαρτίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΝΑ ΦΟΥΛΙΔΗ. Χαλκίδα 8 Μαρτίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΝΑ ΦΟΥΛΙΔΗ Προϊσταμένη Τμήματος Πυρηνοκάρπων-Μηλοειδών Διεύθυνση Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων Δενδροκηπευτικής Χαλκίδα 8 Μαρτίου 2012 www.minagric.gr

Διαβάστε περισσότερα

καλλιέργειας Έντυπα Leroy Merlin Λ Ε Β Α Ν Τ Α Aρωματικά φυτά Φυτό που εκτιμάται ιδιαίτερα για το άρωμα των ανθέων του και για καλλωπιστικούς λόγους

καλλιέργειας Έντυπα Leroy Merlin Λ Ε Β Α Ν Τ Α Aρωματικά φυτά Φυτό που εκτιμάται ιδιαίτερα για το άρωμα των ανθέων του και για καλλωπιστικούς λόγους Lavandula spp. Νότια και δυτική Ευρώπη Δυσκολία 01 ΛΕΒΑΝΤΑ Αειθαλές αυτοφυές θαμνώδες φυτό. Χαρακτηρίζεται από μικρά και μυτερά φύλλα. Αντίθετα, τα άνθη ενώνονται σε συστάδες με ακραία ταξιανθία, τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω, Δημιουργώ, Εκφράζομαι στον Εξωτερικό Χώρο του Σχολείου μου

Μαθαίνω, Δημιουργώ, Εκφράζομαι στον Εξωτερικό Χώρο του Σχολείου μου 2 ο γενικό λύκειο χαλανδρίου ερευνητική εργασία Μαθαίνω, Δημιουργώ, Εκφράζομαι στον Εξωτερικό Χώρο του Σχολείου μου 2013-2014 Τα Ζώα του Δάσους Κρητικός Αγαμέμνονας Κουτσουράδης Νικόλας Γλάρος Μιχαήλ Μάινας

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δρ Ελένη Μαλούπα Τακτική Ερευνήτρια Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Απόσταξης. Distillation Techniques

Τεχνικές Απόσταξης. Distillation Techniques Ενόργανη Ανάλυση - Εργαστήριο Τεχνικές Απόσταξης Distillation Techniques Πέτρος Α. Ταραντίλης Χρήστος Παππάς Εργαστήριο Χημείας 1 Μέθοδοι Απόσταξης - Παραλαβή Πτητικών Συστατικών Η παραλαβή πτητικών ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Περιεχόμενα: Εισαγωγή Ποια είναι τα βότανα της Κρήτης Ιστορία Α. παλιά χρόνια Β. αρχαιολογικές ανασκαφές Γ. πως βοηθούσαν τους ανθρώπους τότε Δ. πως βοηθούν εμάς σήμερα Καταστροφή φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα της Κρήτης, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος;

Βότανα της Κρήτης, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος; Βότανα της Κρήτης, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος; Δρ. Κώστας Δ. Οικονομάκης Γεωπόνος, τέως Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ c.economakis@yahoo.gr Α) ΠΑΡΟΎΣΑ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Η αρωματική-φαρμακευτική χλωρίδα της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΕΑΡΙΝΑ ΖΙΖΑΝΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΕΑΡΙΝΑ ΖΙΖΑΝΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΕΑΡΙΝΑ ΖΙΖΑΝΙΑ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για τα εαρινά ζιζάνια Τα εαρινά ζιζάνια αναπτύσσονται ταχύτατα στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, αποτελούν σηµαντικό πρόβληµα σε αυτές και η έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Χρυσόχορτο Είναι μικρό φυτό ποώδες με ύψος 20 εκ. χωρίς βλαστό και άνθη. Ζει πολλά χρόνια. Έχει φύλλα σε σχηματισμό ροδέλας και σχήμα λόγχης,ε χρώμα ξανθό.το φυτό αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

Τριανταφυλλιές γυμνόριζα φυτα

Τριανταφυλλιές γυμνόριζα φυτα Τριανταφυλλιές γυμνόριζα φυτα ΥΒΡΙΔΙΑ ΤΣΑΓΙΟΥ Θαμνώδεις τριανταφυλλιές με μεγάλα τριαντάφυλλα SOPHIA LOREN Άνθη σε κόκκινο βελούδο με υπέροχο σχήμα και σαρκώδη πέταλα. Πλούσια ανθοφορία. INGRID BERGMAN

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Υ & Ε Υ Α Κ Ο Λ Ο Μ Π Α Ρ Η, Ε Λ. Κ Ε. Θ. Ε.

Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Υ & Ε Υ Α Κ Ο Λ Ο Μ Π Α Ρ Η, Ε Λ. Κ Ε. Θ. Ε. ράσεις ιατήρησης των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων (Μ.Ε.Λ.) στην Κρήτη ((LLIIFFEE0044NATT//GGRR//000000110055)) Καταγραφή ειιδών Χλωρίδας στιις περιοχές των Μ.Ε.Λ. της υτιικής Κρήτης Επιµέλεια: ΗΛΙΑΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 6

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης.

Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης. 2 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Βότανα και τσάι της Ελληνικής φύσης. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος Ταγγίλης Νίκος Ζήκου Μαρία Ελευθεριάδου Δέσποινα Παπαχρήστου Σοφία Σχ. Έτος 2012-13 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων έως 30 Ιανουαρίου 2013

Παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων έως 30 Ιανουαρίου 2013 Παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων έως 30 Ιανουαρίου 2013 Επειδή πέρσι υπήρξαν παράπονα για την παραγωγικότητα ή την ανθεκτικότητα κάποιων από τα φυτά που διατέθηκαν, τα φυτά της φετινής θερινής περιόδου θα

Διαβάστε περισσότερα