Εκτίµηση του συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς ακανονικού καθ ύψος κτιρίου ΟΣ σχεδιασµένου µε τον EC8

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκτίµηση του συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς ακανονικού καθ ύψος κτιρίου ΟΣ σχεδιασµένου µε τον EC8"

Transcript

1 Εκτίµηση του συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς ακανονικού καθ ύψος κτιρίου ΟΣ σχεδιασµένου µε τον EC8 Βασιλική Αναγνωστοπούλου Πολιτικός Μηχανικός.Π.Θ., Υποψήφια ιδάκτωρ Ευστράτιος Βολάκος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Χρήστος Ζέρης Αναπληρωτής Καθηγητής 1. Εισαγωγή Οι αρχιτεκτονικές και λειτουργικές απαιτήσεις στη διαµόρφωση ενός κτιρίου ενίοτε επιβάλλουν την κατασκευή µε καθ ύψος ακανονικότητες τόσο στη γεωµετρία, όσο και στην δυσκαµψία και στην µάζα κάθε ορόφου. Το εύρος των ανθρώπων που εµπλέκονται στην κατασκευή των κτιρίων όπως ο ιδιοκτήτης, ο αρχιτέκτονας, ο πολιτικός µηχανικός, ο κατασκευαστής καθώς και οι εκάστοτε πολεοδοµικές διατάξεις επηρεάζουν σηµαντικά το σχεδιασµό, την επιλογή και την τελική διαµόρφωση του δοµικού συστήµατος της κατασκευής. Όταν τα κτίρια αυτά κατασκευάζονται σε περιοχές υψηλής σεισµικότητας, απαιτείται από τον µηχανικό η πλήρης κατανόηση της σεισµικής συµπεριφοράς της ακανονικής κατασκευής, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ασφαλής, οικονοµικός και αξιόπιστος σχεδιασµός κατά την ανάλυση. Πλέον, ακανονικά κτίρια από οπλισµένο σκυρόδεµα (ΟΣ) µε διάφορους τύπους ακανονικότητας, αποτελούν ένα µεγάλο κοµµάτι της σύγχρονης ελληνικής νέας και υφισταµένης αστικής υποδοµής (Repapis et al., 2006). Αρκετές έρευνες έχουν µελετήσει ακανονικά κτίρια καθ ύψος, σχεδιασµένα µε παλαιότερους ή ισχύοντες Κανονισµούς, καθώς η απόκριση και ο σχεδιασµός ακανονικών κτιρίων αποτελεί ένα θέµα ευρύτατου ενδιαφέροντος (βλ. πλέον πρόσφατα, 7EWICS, 2016). Εστιάζοντας στα κτίρια µε ακανονικότητα καθ ύψος, ο Aranda (1984) σύγκρινε την απαιτούµενη πλαστιµότητα µεταξύ κατασκευών κανονικών και µε εσοχές µέσω εν χρόνω ολοκλήρωσης µε καταγραφές σε µαλακό έδαφος. Τελικά κατέληξε ότι τα κτίρια µε τις εσοχές απαιτούν κατά την απόκριση τους περισσότερη πλαστιµότητα ως προς τα κανονικά, ιδιαίτερα στο ανώτερο τµήµα της ανωδοµής. Οι Shahrooz et al. (1990) παρατήρησαν ότι οι βλάβες ενός κτιρίου εστιάζονται στη στάθµη εσοχής εξαιτίας των υψηλών στρεπτικών απαιτήσεων που αναπτύσσονται. Παράλληλα σηµείωσαν ότι η θεµελιώδης ιδιοπερίοδος είναι αυτή που καθορίζει την απόκριση της κατασκευής στη διεύθυνση παράλληλα µε την εσοχή. Οι Zeris et al. (1992) εξέτασαν το συντελεστή συµπεριφοράς (q) σε επίπεδα πλαίσια ΟΣ µε ακανονικότητα καθ ύψος (υψηλό ισόγειο), σχεδιασµένα κατά EC8 (2004). Για να εκτιµηθεί ο συντελεστής q υιοθετήθηκαν ως κριτήρια αστοχίας η ανηγµένη σχετική µετακίνηση µεταξύ των ορόφων και, σε τοπικό επίπεδο, η πλαστιµότητα καµπυλοτήτων σε όλες τις κρίσιµες περιοχές των στοιχείων. Χρησιµοποιώντας το λογισµικό DRAIN2D για τις ανελαστικές αναλύσεις, καθορίζεται η κρίσιµη ένταση της εδαφικής διέγερσης για µία δεδοµένη σεισµική καταγραφή στην ονοµαστική αστοχία όταν υπάρχει υπέρβαση ενός από τα παραπάνω κριτήρια. Η διαδικασία εφαρµόστηκε για την εκτίµηση του συντελεστή συµπεριφοράς (q) σε 3 εξαώροφα κτίρια µε διαφορετικό ύψος ισογείου και

2 κατέληξε στο συµπέρασµα ότι οι αντίστοιχοι q ήταν υψηλότεροι σε σχέση µε αυτούς που προέβλεπε ο σχεδιασµός για όλα τα πλαίσια, εκτός από αυτό µε σχετικά υψηλότερο ισόγειο. Οι Chunyu et al. (2012) εξέτασαν ένα υφιστάµενο κτίριο γραφείων ΟΣ στην Κίνα, ύψους 112m το οποίο παρουσίαζε ακανονικότητες καθ ύψος και σε κάτοψη. Για το σκοπό αυτό κατασκεύασαν ένα πραγµατικό προσοµοίωµα του κτιρίου σε κλίµακα 1/20 το οποίο εξετάστηκε σε σεισµική τράπεζα. Τα πειραµατικά αποτελέσµατα έδειξαν ότι το κτίριο συµπεριφέρεται ικανοποιητικά σε µικρής και µέτριας έντασης σεισµούς ενώ υφίσταται σηµαντικές βλάβες στην περιοχή των ακανονικοτήτων για µεγάλης έντασης σεισµικές διεγέρσεις, χωρίς όµως να οδηγείται σε καταστροφική κατάρρευση. ιάφοροι Κανονισµοί ασχολούνται µε το σχεδιασµό κτιρίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε καθ ύψος ακανονικότητες, για παράδειγµα, BSSC (2003), BIS (2002), µε παρόµοια ταξινόµηση της ακανονικότητας, καθώς και EC8 (2004). Στην παρούσα εργασία διερευνώνται οι οδηγίες και µεθοδολογία σχεδιασµού που προτείνονται στον EC8 (2004) για κατασκευές µε καθ ύψος ακανονικότητα. 2. Κριτήρια για κανονικότητα σε όψη κατά EC8 Σύµφωνα µε τον ΕC8 (2004) τα κτίρια κατηγοριοποιούνται σε κανονικά και ακανονικά για λόγους αντισεισµικού σχεδιασµού. H καθ ύψος ακανονικότητα επηρεάζει σηµαντικά το συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς q, o οποίος θα πρέπει να µειώνεται κατά 20% σε σχέση µε την τιµή αναφοράς του όταν το κτίριο το οποίο µελετάται ορίζεται ως ακανονικό καθ ύψος µε βάση τον Κανονισµό αυτό. Αναλυτικότερα, ο συντελεστής σεισµικής συµπεριφοράς για κατασκευές από ΟΣ υπολογίζεται από την εξ. 1, ως εξής : = 1,5 1) όπου: : είναι ο βασικός συντελεστής σεισµικής συµπεριφοράς που εξαρτάται από το στατικό σύστηµα και την καθ ύψος ακανονικότητα. : είναι ο συντελεστής που αντιπροσωπεύει την προέχουσα µορφή αστοχίας σε στατικά συστήµατα µε τοιχώµατα. Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι τιµές του q 0 για συστήµατα µε καθ ύψος κανονικότητα: ΤΥΠΟΣ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΠΜ ΚΠΥ Πλαισιωτό σύστηµα, διπλό σύστηµα, σύστηµα συζευγµένων τοιχωµάτων 3,0α u /α 1 4,5α u /α 1 Σύστηµα ασύζευκτων τοιχωµάτων 3,0 4,0α u /α 1 Στρεπτικά εύκαµπτο σύστηµα 2,0 3,0 Σύστηµα ανεστραµµένου εκκρεµούς 1,5 2,0 Πίν. 1. Βασικός συντελεστής σεισµικής συµπεριφοράς q 0 Ο λόγος a u /a 1 δηλώνει το λόγο υπεραντοχής του κτιρίου, όπου: a 1 = ο απαιτούµενος συντελεστής επαύξησης των σεισµικών φορτίων για την δηµιουργία της 1ης πλαστικής άρθρωσης οπουδήποτε στην κατασκευή και a u = ο απαιτούµενος συντελεστής επαύξησης των σεισµικών φορτίων για την δηµιουργία ικανού αριθµού πλαστικών αρθρώσεων ώστε να προκληθεί µηχανισµός κατάρρευσης.

3 Για να ταξινοµηθεί ένα κτίριο ως κανονικό σε όψη µε βάση τον EC8 (2004), θα πρέπει να ικανοποιεί όλους τους όρους που απαριθµούνται ακολούθως: 1. Όλα τα συστήµατα ανάληψης οριζόντιων φορτίων όπως πυρήνες, τοιχία ή πλαίσια, θα είναι συνεχή χωρίς διακοπή από τα θεµέλια έως την άνω επιφάνεια του κτιρίου, ή, εάν υπάρχουν ζώνες εσοχών µε διαφορετικά ύψη, έως την άνω επιφάνεια της σχετικής ζώνης του κτιρίου. 2. Η µεταφορική δυσκαµψία και η µάζα των επιµέρους ορόφων θα παραµένουν σταθερές ή θα µειώνονται βαθµιαία, χωρίς απότοµες αλλαγές, από τη βάση προς την κορυφή ενός κτιρίου. 3. Σε κτίρια µε πλαισιωτό σύστηµα ο λόγος της πραγµατικής αντοχής ορόφων προς την απαιτούµενη αντοχή δεν πρέπει να διαφέρει δυσανάλογα µεταξύ συνεχόµενων ορόφων. 4. Όπου υπάρχουν εσοχές, θα πρέπει να ισχύουν οι ακόλουθες πρόσθετες συνθήκες του Σχήµατος 1: Σχ. 1 Κριτήρια για κανονικά καθ ύψος κτίρια µε εσοχές κατά EC8 (2004) 3. Περιγραφή της διαδικασίας σχεδιασµού και ανάλυσης του φορέα κατά EC8 Λαµβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του EC8 για την αξιολόγηση ενός κτιρίου ως «κανονικό» ή «ακανονικό» καθ ύψος και µε στόχο την διερεύνηση της σεισµικής συµπεριφοράς ενός ικανού αριθµού κτιρίων µε αντιπροσωπευτικό αριθµό και µεγέθη ακανονικών παραµέτρων, αναπτύχθηκε λογισµικό ΗΥ µε αντικείµενο την κατά το δυνατόν αυτοµατοποιηµένη και άρα αντικειµενική µόρφωση, ανάλυση και κατόπιν σχεδιασµό και διαστασιολόγηση ενός χωρικού κτιρίου ΟΣ µε βάση τις απαιτήσεις σχεδιασµού των EC2 και EC8 (2004). Σύµφωνα µε την φιλοσοφία του κώδικα που αναπτύχθηκε, οι ελάχιστες πληροφορίες που καθορίζουν το δόµηµα είναι η βασική γεωµετρία (τοπολογία, διαστάσεις ανοιγµάτων και ύψη ορόφων), οι διαστάσεις των δοµικών στοιχείων (πλακών, δοκογραµµών και υποστυλωµάτων), τα πρόσθετα κατανεµηµένα φορτία σχεδιασµού ορόφου και οι κατηγορίες των υλικών. Ακολούθως, µορφώνονται τα ανάλογα προσοµοιώµατα (γεωµετρία και φορτία) και ο φορέας επιλύεται για όλους τους απαιτούµενους συνδυασµούς φόρτισης, λαµβάνοντας υπόψη το φάσµα σχεδιασµού, τη γεωµετρική ακανονικότητα και την κατηγορία πλαστιµότητας που καθορίζονται από τον χρήστη. Υπολογίζονται οι οπλισµοί, πραγµατοποιούνται ικανοτικοί έλεγχοι (κόµβου και µελών) και υπολογίζεται η απαιτούµενη περίσφιγξη κάθε υποστυλώµατος. Τέλος µορφώνεται το χωρικό ανελαστικό προσοµοίωµα για περαιτέρω στατική ανελαστική επίλυση αύξουσας έντασης και/ή εν χρόνω ολοκλήρωση µε καθοριζόµενο από τον χρήστη επιταχυνσιογράφηµα βάσης.

4 Το λογισµικό αναπτύχθηκε επάνω στην πλατφόρµα ανελαστικής ανάλυσης φορέων ανοιχτού κώδικα OpenSees (Open System for Earthquake Engineering Simulation, McKenna et al., 2007). Το λογισµικό αναπτύσσεται κυρίως από οµάδα Πανεπιστηµίων στη υτική Ακτή των ΗΠΑ, µε έδρα το Pacific Earthquake Engineering Research Center, στο Πανεπιστήµιο του Berkeley (PEER) και είναι ευρέως διαδεδοµένο στην ακαδηµαϊκή κοινότητα, λόγω του γεγονότος ότι βασίζεται στην φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα και έχει πολλαπλές δυνατότητες προσοµοίωσης και επίλυσης φορέων. Για τον προγραµµατισµό στο περιβάλλον του OpenSees γίνεται χρήση της συµβατής µε το εν λόγω λογισµικό γλώσσας προγραµµατισµού ανοικτού κώδικα Tcl. Στο Σχήµα 2 παρουσιάζεται το διάγραµµα ροής εκτέλεσης του λογισµικού, µε τις βασικές διεργασίες µόρφωσης, σχεδιασµού, ελέγχου, διαστασιολόγησης και, τέλος, ανελαστικής επίλυσης υπό στατικά ή εν χρόνω µεταβαλλόµενες σεισµικές δράσεις, (α)κανονικών φορέων από ΟΣ. Σχ. 2 ιάγραµµα ροής της διαδικασίας σχεδιασµού και ανάλυσης του φορέα κατά EC8 (Anagnostopoulou et al., 2012) 4. Σχεδιασµός του κτιρίου που εξετάζεται 4.1 Περιγραφή της γεωµετρίας του κτιρίου Το εξεταζόµενο κτίριο εµφανίζει διπλή εσοχή κατά τη διαµήκη και την εγκάρσια διεύθυνση. Το κτίριο αποτελείται από πέντε πλαίσια σε κάθε διεύθυνση, όπου τα δύο ακραία έχουν ύψος δύο ορόφων, ενώ τα υπόλοιπα τρία έχουν ύψος έξη ορόφων. Όλα τα πλαίσια έχουν σταθερό ύψος ορόφου 3m και αποτελούνται από δύο έως τέσσερα φατνώµατα, µε µήκος 5m το καθένα. Στο Σχήµα 3 παρουσιάζονται οι όψεις των πλαισίων.

5 α) β) Σχ. 3 Τοµή όψη του κτιρίου: α) µεσαία πλαίσια, και β) ακραία πλαίσια 4.2 Χαρακτηριστικά υλικών κατασκευής Το σκυρόδεµα που χρησιµοποιήθηκε είναι C20/25 µε µοναδιαίο βάρος 25kN/m 3 κατά EC2 (2004). Για τον οπλισµό των στοιχείων επιλέχθηκε χάλυβας τύπου Β500c, µε µέτρο ελαστικότητας Εs=200GPa. Για τους ελέγχους ΟΚΑ και όπου στην προσοµοίωση υιοθετούνται τιµές σχεδιασµού των υλικών, εφαρµόζονται οι προβλεπόµενοι επιµέρους συντελεστές ασφαλείας γ m και γ s. Ως εκ τούτου, χρησιµοποιούνται τα ακόλουθα απλοποιητικά µοντέλα τάσεων-παραµορφώσεων για το απερίσφιγκτο και το περισφιγµένο σκυρόδεµα αντίστοιχα κατά την φάση του σχεδιασµού και της ανελαστικής ανάλυσης, αντίστοιχα (Σχήµατα 4 και 5). Σχ. 4 Παραβολικό-ορθογωνικό θλιπτικό διάγραµµα τάσεων παραµορφώσεων σκυροδέµατος κατά EC2 (2004) Σχ. 5 Παραβολικό-ορθογωνικό θλιπτικό διάγραµµα τάσεων παραµορφώσεων περισφιγµένου σκυροδέµατος κατά EC2 (2004) Σχ. 6 Καταστατικός νόµος Concrete01 Σχ. 7 Υστερητικό µοντέλο Concrete01 Στην παρούσα εργασία, για την προσοµοίωση του σκυροδέµατος, χρησιµοποιήθηκε ο καταστατικός νόµος του υλικού uniaxialmaterialconcrete01, όπως ορίζεται από το OpenSees. Στην ουσία πρόκειται για το προσοµοίωµα των Kent-Scott-Park που υιοθετεί µηδενική εφελκυστική αντοχή του σκυροδέµατος, σταθερή παραµένουσα τάση και γραµµική αποφόρτιση-επαναφόρτιση. Για την υλοποίηση του υλικού το λογισµικό ζητά τον καθορισµό τεσσάρων παραµέτρων όπως φαίνεται και

6 στα Σχήµατα 6 και 7.Αντίστοιχα, για τον οπλισµό ο EC2 (2004) υιοθετεί τη χρήση του διγραµµικού διαγράµµατος τάσεων-παραµορφώσεων κατά την φάση του σχεδιασµού του Σχ. 8. Για την προσοµοίωση αυτής της σχέσης τάσεων παραµορφώσεων στο OpenSees χρησιµοποιήθηκε το υλικό Steel01 από την βιβλιοθήκη (Σχήµα 9). Τόσο στο σχεδιασµό όσο και στις ανελαστικές αναλύσεις δεν θεωρήθηκε κρατυνόµενη συµπεριφορά του χάλυβα πέρα από το σηµείο διαρροής (οριζόντιος µετελαστικός κλάδος). Σχ. 8 ιάγραµµα τάσεων παραµορφώσεων χάλυβα κατά EC2 (2004) Σχ. 9 Καταστατικός νόµος Steel01 κατά OpenSees 4.3 Κατακόρυφα φορτία κατασκευής Τα κατακόρυφα φορτία που συνυπολογίστηκαν κατά το σχεδιασµό της κατασκευής είναι τα εξής: 1. Ίδιο βάρος πλάκας (θεωρήθηκε ενιαίο πάχος πλάκας h πλ =0.18 m). 2. Επικαλύψεις g =1.5 kn/m Κινητά φορτία q=5.0 kn/m 2 (η τιµή του κινητού φορτίου είναι αυξηµένη καθώς το κτίριο δεν προσφέρεται ως χρήση κατοικίας αλλά ως κτίριο γραφείων, λόγω της µορφής του) 4. Στην οροφή του κτιρίου θεωρήθηκε µειωµένο κινητό φορτίο q ορ =1 kn/m Στα εσωτερικά πλαίσια εφαρµόστηκε δροµική τοιχοποιία g δρ =5.25 kν/m Στα εξωτερικά πλαίσια εφαρµόστηκε µπατική τοιχοποιία g µπ =9.00 kν/m 2. Τα φορτία των δοκών από τις πλάκες υπολογίζονται µε φορτικές επιφάνειες που προκύπτουν µε τον κανόνα των 45 και 60 και στη συνέχεια οµοιοµορφοποιούνται. Σχ. 10 Ελαστικό φάσµα σχεδιασµού EC8 (2004) 4.4 Φάσµα σχεδιασµού κατά EC8 (2004) Το κτίριο κατηγοριοποιήθηκε στη Κατηγορία Πλαστιµότητας Μέση (DCM) και υιοθετήθηκαν οι αντίστοιχοι κανόνες που καθορίζει ο Κανονισµός. Η κατασκευή βρίσκεται σε ζώνη σεισµικής επικινδυνότητας Ζ2 και, συνεπώς, η µέγιστη εδαφική επιτάχυνση (κατά το Εθνικό Προσάρτηµα) ελήφθη ίση µε a g =0.24g. Παράλληλα, το κτίριο ανήκει στην κατηγορία σπουδαιότητας ΙΙ και ο αντίστοιχος συντελεστής σπουδαιότητας ισούται µε γ i =1.00. Το έδαφος θεµελίωσης ανήκει στην

7 κατηγορία Β (συντελεστής εδάφους S=1.20). Με βάση τα παραπάνω προέκυψε το ελαστικό φάσµα σχεδιασµού που παρουσιάζεται παρακάτω. 4.5 Τελικές διατοµές δοµικών στοιχείων Στην εισαγωγή δεδοµένων ο χρήστης καλείται να ορίσει τις διαστάσεις των δοµικών στοιχείων του φέροντα οργανισµού (δοκοί, υποστυλώµατα, πλάκες). Ο σχεδιασµός είναι κατ εξοχήν µια επαναληπτική διαδικασία δοκιµής και σφάλµατος, καθώς, στο τρέχον επίπεδο ανάπτυξης, το λογισµικό δεν βελτιστοποιεί. Συνεπώς ο χρήστης απαιτείται να δοκιµάσει διάφορους συνδυασµούς διαστάσεων των στοιχείων µέχρι να επιτύχει τον βέλτιστο µε βάση τις κατασκευαστικές διατάξεις που επιβάλλει ο EC2 (2004). Για τις δοκούς όλων των ορόφων χρησιµοποιήθηκαν οι παρακάτω διαστάσεις όπου το συνεργαζόµενο πλάτος (b eff ) έχει προκύψει µε βάση τον ΕC2 (Πίνακας 2). Πλαίσια Ύψος h (m) Πλάτος (m) Ολικό Πλάτος ( Ακραία 0,7 0,25 1,13 Μεσαία 0,7 0,25 1,45 Πίν. 2 ιαστάσεις διατοµών των δοκών Τα υποστυλώµατα του κτιρίου θεωρήθηκαν, λόγω και της διπλής συµµετρίας στους δύο άξονες, τετραγωνικής διατοµής. Στα επόµενα Σχήµατα 11 και 12 δίνονται οι κατόψεις των ορόφων του κτιρίου. Σχ. 11 Κάτοψη 1 ου και 2 ου ορόφου Σχ. 12 α) Κάτοψη 3 ου, 4 ου και 5 ου ορόφου, β) Κάτοψη 6 ου ορόφου 5. Σεισµική απόκριση και υπολογισµός σεισµικού συντελεστή q του κτιρίου 5.1 Στατική προσαυξητική εξώθηση (Pushover, SPO) Σύµφωνα µε τον EC8 Μέρος 1, για την εκτίµηση της συµπεριφοράς της κατασκευής απαιτείται να χρησιµοποιείται η µέθοδος της στατικής προσαυξητικής ανάλυσης µε ιδιοµορφική κατανοµή των πλευρικών φορτίων, όπου τα πλευρικά φορτία ακολουθούν την κατανοµή που χρησιµοποιήθηκε στις ελαστικές αναλύσεις κατά το σχεδιασµό. Στην παρούσα εργασία, έγινε ιδιοµορφική ανάλυση του ελαστικού προσοµοιώµατος της κατασκευής και µε βάση τα αποτελέσµατα της πρώτης ιδιοµορφής (Σχήµα 13) ορίστηκε και η κατανοµή των πλευρικών φορτίων για την µετέπειτα διεξαγωγή της στατικής προσαυξητικής ανάλυσης. Με βάση την κατανοµή των πλευρικών φορτίων που ορίστηκε παραπάνω και χρησιµοποιώντας το ανελαστικό προσοµοίωµα του κτιρίου διεξήχθησαν οι αναλύσεις στο OpenSees. Πιο συγκεκριµένα,

8 αρχικά έγινε επίλυση του µοντέλου για τη δράση του συνόλου των µόνιµων φορτίων G k και του 30% (= Ψ 2 ) των κινητών φορτίων Q k και στη συνέχεια επιβλήθηκε στην κατασκευή πλευρική φόρτιση αυξανόµενης έντασης κατά την διεύθυνση Χ. Λόγω της διπλής συµµετρίας του φορέα (καθ ύψος και σε κάτοψη) δεν κρίθηκε απαραίτητη η διεξαγωγή της ανάλυσης στην εγκάρσια διεύθυνση καθώς αναµένεται η ίδια συµπεριφορά. Ως σηµείο ελέγχου της ανάλυσης ορίστηκε η µετακίνηση στο κέντρο µάζας της κορυφής του κτιρίου, η οποία αυξάνεται µε βήµα 0.002m. Για την ολοκλήρωση της ανάλυσης δηµιουργήθηκε επαναληπτική διαδικασία η οποία εναλλάσσει διάφορους αλγορίθµους επίλυσης για να επιτευχθεί σύγκλιση σε ένα δεδοµένο αριθµό επαναλήψεων. Για λόγους σύγκρισης µε το σχεδιασµό, χρησιµοποιήθηκαν κατά τη µόρφωση του ανελαστικού προσοµοιώµατος για τη διεξαγωγή των ανελαστικών αναλύσεων τα απλοποιητικά προσοµοιώµατα του σκυροδέµατος παραπάνω, µε χαρακτηριστικές τιµές αντοχής (f ck, f ck,c ) και αντίστοιχες ανηγµένες παραµορφώσεις, για το απερίσφιγκτο και περισφιγµένο σκυρόδεµα. Αναλυτικότερα, για το απερίσφιγκτο σκυρόδεµα θεωρήθηκε µηδενική παραµένουσα αντοχή και ως µέγιστη ανηγµένη παραµόρφωση ορίστηκε e cu2 = 0.45%. Για το περισφιγµένο σκυρόδεµα υιοθετήθηκε το προσοµοίωµα του EC8 (2004), µε βάση το οποίο η µέγιστη θλιπτική παραµόρφωση e cu2 αντιστοιχεί στην παραµόρφωση ε * cu του προσοµοιώµατος περίσφιγξης, που αντιστοιχεί σε περισφιγµένη αντοχή ίση προς το 85% f ck της αντοχής του απερίσφιγκτου σκυροδέµατος (Fardis, 2009). Τέλος, θεωρήθηκε παραµένουσα αντοχή 20% f ck,c της αντοχής του περισφιγµένου σκυροδέµατος. Για λόγους σύγκρισης και καλύτερης κατανόησης της απόκρισης του εξεταζόµενου κτιρίου πραγµατοποιήθηκαν αναλύσεις και µε τις τιµές σχεδιασµού της αντοχής (f cd, f cd,c ). Πρέπει να σηµειωθεί ότι ο εγκάρσιος οπλισµός των υποστυλωµάτων έχει υπολογισθεί κατά το σχεδιασµό µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο, λαµβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις πλαστιµοτήτων σχεδιασµού (µ φ ), τις ικανοτικές διατάξεις τέµνουσας και τη διάταξη οπλισµού του στύλου. Σχ. 13 Ιδιοµορφική παραµόρφωση του φορέα στην πρώτη (Τ 1 =0.88s) και δεύτερη ιδιοµορφή (Τ 2 =0.77s). Για τη διαµόρφωση των διατοµών των στοιχείων στις ανελαστικές αναλύσεις χρησιµοποιείται το προσοµοίωµα των ινών (fiber) βάση του οποίου η διατοµή διακριτοποιείται σε µικρότερα τµήµατα (regions). Συνεπώς η διατοµή αποτελείται από επιµέρους στοιχεία ινών (fibers) και έχει µια γενική γεωµετρική δοµή η οποία αποτελείται από επιµέρους υποπεριοχές σχηµάτων (patches). Επιπροσθέτως, µπορούν να καθοριστούν και στρώσεις οπλισµού (layers) κάθετα στο επίπεδο της διατοµής. Κατά τον σχηµατισµό των διατοµών οι ίνες συσχετίζονται µε µονοαξονικούς νόµους τάσεων-παραµορφώσεων, οι οποίες επιβάλλουν συνθήκες επιπεδότητας της διατοµής για την ανάλυση των δοκών και υποστυλωµάτων (Νόµος Bernοulli, Σχήµα 14). Επιπρόσθετα, η προσοµοίωση των δοµικών στοιχείων της κατασκευής (δοκοί-υποστυλώµατα) επιτυγχάνεται µε στοιχεία διανεµηµένης βλάβης (ForceBased BeamColumn Element), βασισµένα στην τήρηση ισορροπίας µεταξύ των επιβαλλόµενων δράσεων και εσωτερικών εντατικών µεγεθών (Σχήµα 15).

9 Σχ. 14 Προσοµοίωση διατοµής ινών Σχ. 15 Στοιχείο διανεµηµένης βλάβης Από τα αποτελέσµατα της λεπτοµερούς προσοµοίωσης ινών, τα καθολικά και τοπικά κριτήρια που καθορίζουν τα αντίστοιχα όρια του κτιρίου για πρώτη διαρροή και ονοµαστική αστοχία είναι τα εξής: Ι) Πρώτη διαρροή Yield, λόγω τοπικής υπέρβασης της διαρροής εφελκυσµού του οπλισµού σε οιοδήποτε µέλος (e s =e yk ). ΙΙ) Κριτήρια αστοχίας: α) Ολικό κριτήριο drift, όπου η σχετική µετατόπιση οιουδήποτε ορόφου υπερβαίνει το συµβατικό όριο 3%, το οποίο θέτει ένα γενικό όριο παραµόρφωσης όπου η επιρροή των φαινοµένων P-δ είτε οι βλάβες στα µη δοµικά στοιχεία του κτιρίου γίνονται σηµαντικές, β) Τοπικό κριτήριο e cu, όπου η ακραία θλιβόµενη ίνας του πυρήνα ενός υποστυλώµατος υπερβαίνει την τιµή e cu2 σε οιαδήποτε κρίσιµη περιοχή των µελών του έργου, γ) Τοπικό κριτήριο e su, όπου η ακραία εφελκυόµενη ίνας χάλυβα υπερβαίνει την τιµή e su σε οιαδήποτε κρίσιµη περιοχή των µελών του έργου, δ) Τοπικό κριτήριο θ u, όπου η τοπική στροφή χορδής σε οιαδήποτε κρίσιµη περιοχή υπερβαίνει την τιµή θ um, βάσει EC2_3 (2005) και ε) Τοπικό κριτήριο φ u, όπου η καµπυλότητα υπερβαίνει τη διατιθέµενη για το τρέχον αξονικό σε οιαδήποτε διατοµή. Σχ. 16 Καµπύλη ικανότητας υπό εγκάρσια φορτία κατανεµηµένη κατά την ιδιοµορφική κατανοµή Τα αποτελέσµατα των στατικών προσαυξητικών επιλύσεων δίδονται στο Σχ. 16, όπου αποτυπώνονται και οι αντίστοιχες µετακινήσεις οροφής σε πρώτη υπέρβαση των εκάστοτε κριτηρίων (όπου ελέγχουν). Γενικά, όλες οι υπερβάσεις των κριτηρίων θ u και ε cu αφορούσαν εσωτερικό υποστύλωµα ισογείου, λόγω του σχετικά µεγάλου αξονικού του φορτίου. Παρατηρείται ότι, κατά την ανάλυση του κτιρίου µε τιµές σχεδιασµού των υλικών δηµιουργείται «µαλακός όροφος» στον πρώτο όροφο του πύργου, στη βάση της καθ ύψος εσοχής, οπότε η τέµνουσα βάσης που αναπτύσσεται για όλο το δόµηµα είναι σχεδόν ίση µε την τέµνουσα σχεδιασµού, αποκλείοντας οποιαδήποτε υπεραντοχή στο κτίριο. Αντιθέτως, το προσοµοίωµα του φορέα που βασίζεται στη χρήση των χαρακτηριστικών των υλικών αναπτύσσει υπεραντοχή Ω=1.13 και a u /a 1 =1.80, ως προς τις τιµές σχεδιασµού, όταν στην παρούσα µελέτη, είχε χρησιµοποιηθεί a u /a 1 =1.30, κατά EC8 (2004). Σύµφωνα µε τον EC8 ένας από τους βασικότερους στόχους των µη γραµµικών στατικών αναλύσεων είναι η σωστή εκτίµηση του λόγου υπεραντοχής a u /a 1, ο οποίος επηρεάζει σηµαντικά τον συντελεστή συµπεριφοράς σχεδιασµού q.

10 Σχ. 17 Προφίλ σχετικών παραµορφώσεων ορόφου Σχ. 18 Προφίλ µετακινήσεων Στα Σχήµατα 17 και 18 αποτυπώνεται η κατανοµή σχετικών παραµορφώσεων ορόφου σε τέσσερεις κρίσιµες παραµορφώσεις της οροφής του πύργου όπου εµφανίζεται η πρώτη υπέρβαση των κριτηρίων (σηµειώνεται ότι σε κάθε βήµα ελέγχεται και η συνθήκη e su, η οποία όµως δεν ελέγχει την απόκριση). Παρατηρείται ότι η κατανοµή της σχετικής ορόφου στο κτίριο είναι σταθερή ανεξαρτήτως στάθµης µέχρι την πρώτη διαρροή, και κατόπιν αυξάνεται αναλογικά σε όλους τους ορόφους, σε σχέση µε τα επιβαλλόµενα φορτία, µε συγκέντρωση στον 4ο όροφο (2ος όροφος του πύργου). Κατά την απόκριση, διαφαίνεται ένα σηµείο καµπής στον 2 ο όροφο, όπου η συµπεριφορά του κτιρίου από καµπτική γίνεται διατµητική, λόγω της ύπαρξης της ακανονικότητας στον όροφο αυτό (Σχ. 18). Σχ. 19 Πλαστικές αρθρώσεις ακραίου πλαισίου Σχ. 20 Πλαστικές αρθρώσεις µεσαίου πλαισίου Στα Σχήµατα 19 και 20 απεικονίζεται η κατανοµή των πλαστικών αρθρώσεων στα µέλη του φορέα. Το στιγµιότυπο που επιλέχθηκε να παρουσιασθεί είναι εκείνο στο οποίο συµβαίνει η πρώτη υπέρβαση της drift σε οποιονδήποτε όροφο του κτιρίου. Από τα διαγράµµατα κατανοµής των αρθρώσεων είναι εµφανές ότι ο αναµενόµενος µηχανισµός ασθενούς δοκού-ισχυρού υποστυλώµατος, σύµφωνα µε τον ισχύοντα σχεδιασµό και τις ικανοτικές διατάξεις ελέγχου στον κόµβο, ενεργοποιείται ικανοποιητικά σε όλο το ύψος, παρά την ακανονικότητα: παρ ότι η µέγιστη σχετική παραµόρφωση ορόφου εµφανίζεται στον 4 ο όροφο, τα υποστυλώµατα στον όροφο αυτό δεν υφίστανται σηµαντικές πλαστικές στροφές, σε αντίθεση µε τις δοκούς, οι οποίες εµφανίζουν αύξηση στη στάθµη αυτή. Αντίθετα, οι στροφές των υποστυλωµάτων παραµένουν σταθερές καθ ύψος, µε εξαίρεση τη βάση του κτιρίου, όπου και πάλι, οι απαιτήσεις είναι περιορισµένες. Σηµειώνεται ότι, επί πλέον, στον εν λόγω όροφο, το αξονικό φορτίο που φέρουν τα κατακόρυφα σε σχέση µε αυτά του ισογείου είναι σχετικά µικρό, µε αποτέλεσµα να είναι πλέον αυξηµένη και η παραµορφωσιµότητα τους.

11 5.2 Μη γραµµικές υναµικές Προσαυξητικές Αναλύσεις (IDA) Η υναµική Προσαυξητική Ανάλυση (IDA Incremental Dynamic Analysis) (Vamvatsikos et al., 2002) είναι µία µέθοδος η οποία έχει εξελιχθεί, υπό διάφορες µορφές, µε στόχο την ακριβέστερη αποτίµηση της συµπεριφοράς δοµικών έργων υπό τη δράση οµάδας εδαφικών διεγέρσεων, στα πλαίσια του σχεδιασµού βάσει επιτελεστικότητας. Οι χρονοϊστορίες των καταγραφών κλιµακώνονται σε αυξανόµενα επίπεδα της επιτάχυνσης βάσης (PGA) και προκύπτουν καµπύλες του εκάστοτε δείκτη απόκρισης προς PGA καθώς και το διάγραµµα ικανότητας του φορέα, που αντιστοιχεί σε απεικόνιση της µέγιστης τέµνουσας βάσης προς µέγιστη µετατόπιση της οροφής για την εκάστοτε καταγραφή. Σε αυτή την περίπτωση, η υπό µελέτη κατασκευή προσοµοιώνεται µε χαρακτηριστικές τιµές των υλικών. Η µέθοδος IDA εφαρµόζεται στο φορέα για να προσδιορισθούν: η πρώτη διαρροή (και ελάχιστη επιτάχυνση διαρροής PGA y ), η συµβατική αστοχία (ελάχιστη επιτάχυνση αστοχίας PGA coll και αντίστοιχο κριτήριο) και ο διατιθέµενος συντελεστής του κτιρίου, ο οποίος προκύπτει από αναγωγή του q σχεδιασµού (εξ. 1) µε το λόγο PGA coll προς την επιτάχυνση σχεδιασµού (εξ. 2): = Για την εκτίµηση της PGA coll για κάθε καταγραφή, η επίλυση ξεκινά σε PGA = 0.03g και αυξάνει µε βήµα PGA = 0.03g, µέχρι το σηµείο όπου θα ικανοποιηθεί το πρώτο από τα ολικά είτε τοπικά κριτήρια αστοχίας, είτε προκύπτει δυναµική αστάθεια. Επιλέχθηκαν πέντε καταγραφές από τον ελλαδικό χώρο και πέντε διεθνείς (Πίν. 3), µε στόχο να συµπεριλαµβάνονται διαφορετικά συχνοτικά περιεχόµενα και διάρκειες εδαφικής διέγερσης. Καθώς το κτίριο επιλύεται σε χωρική απόκριση, χρησιµοποιούνται και οι δύο καταγεγραµµένες συνιστώσες της διέγερσης κατά τις δύο κύριες διευθύνσεις της κατασκευής. Στο Σχήµα 21 δίδονται επιλεκτικά τα ελαστικά φάσµατα επιταχύνσεων του σεισµού της Κορίνθου για τις δύο διευθύνσεις Χ και Ζ και για τις δέκα κλιµακώσεις µε βήµα 0.03g. Επί πλέον, καθώς το κτίριο αποκρίνεται χωρικά, τα µεν τοπικά κριτήρια βάσει παραµόρφωσης των ινών παραµένουν ίδια (Yield, e cu, e su ), τα δε ολικά κριτήρια ελέγχονται είτε σε κάθε κύρια διεύθυνση ξεχωριστά (drift) είτε διανυσµατικά (φ u, θ u ). 2) Πίν. 3 Χαρακτηριστικά σεισµικών καταγραφών Σχ. 21 Ελαστικά φάσµατα επιταχύνσεων σεισµού Κορίνθου (10 κλιµακώσεις) Τα αποτελέσµατα που προέκυψαν από τις IDA παρουσιάζονται στο Σχήµα 22, όπου δίδονται οι δυναµικές καµπύλες ικανότητας της κατασκευής οι οποίες και συγκρίνονται µε τα αντίστοιχα των στατικών επιλύσεων SPO για ιδιοµορφική και οµοιόµορφη κατανοµή. Όπως προαναφέρθηκε, στις δυναµικές καµπύλες ικανότητας καταγράφεται η µέγιστη τέµνουσα βάσης και η (ασύγχρονη) µέγιστη µετακίνηση της κορυφής του κτιρίου, για τη συγκεκριµένη διέγερση και ένταση.

12 Σχ. 22 Το σύνολο των διαγραµµάτων ικανότητας για τις δέκα καταγραφές και σύγκριση µε τα αντίστοιχα των SPO για ιδιοµορφική (Modal) και οµοιόµορφη (Uniform) κατανοµές Από το διάγραµµα ικανότητας φαίνεται ότι το κτίριο αποδίδει µεγαλύτερη υπεραντοχή κατά τις δυναµικές αναλύσεις σε σχέση µε την SPO, καθώς τροποποιείται η κατανοµή των αδρανειακών δυνάµεων και, άρα, ο µηχανισµός αστοχίας, ενώ, για τον ίδιο λόγο και η αρχική (προ διαρροής) απόκριση είναι πλέον εύκαµπτη. Όσο περισσότερο αυξάνεται η τοπική ανελαστική απαίτηση τόσο µεγαλώνει και η διασπορά των καµπυλών του δ οροφής µεταξύ των διαφορετικών διεγέρσεων. Εν τούτοις πρέπει να τονισθεί ότι σε όλες τις δυναµικές αναλύσεις, τα τοπικά κριτήρια αστοχίας ακολούθησαν συγκεκριµένη σειρά εµφάνισης στις κρίσιµες ζώνες των µελών: αρχικά, αστόχησε το περισφιγµένο σκυρόδεµα πυρήνα (ε cu ), στη συνέχεια η καµπυλότητα (φ u ), ακολούθησε η αστοχία του οπλισµού (ε su ), η αστοχία της µέγιστης συνολικής στροφής χορδής (θ u ) χωρίς να έχει γίνει αποµείωση λόγω ανακύκλισης και, τελικά, υπέρβαση του κριτηρίου drift. Συνοψίζοντας, οι αστοχίες συµβαίνουν µε βάση την εξής σειρά: ίνα-µέλος-όροφος. Στα Σχ. 23 και 24 παρουσιάζονται τα διαγράµµατα για τα καθ ύψος προφίλ των µέγιστων σχετικών παραµορφώσεων ορόφου που προέκυψαν κατά τις κλιµακώσεις α) εµφάνισης της πρώτης διαρροής (κριτήριο Yield) και, β) της αστοχίας του κτιρίου (κριτήρια που ελέγχουν) για τις εδαφικές διεγέρσεις των σεισµών της Καλαµάτας (1985) και της καταγραφής του σεισµού στο Imperial Valley 1979: πρόκειται για δύο καταγραφές κοντινού πεδίου µε χαρακτήρα πλήγµατος (velocity pulse), ο πρώτος µε δεσπόζουσα διάρκεια πλήγµατος 0,5sec και ο δεύτερος µε δεσπόζουσα διάρκεια πλήγµατος 0,9sec, ίση µε την Τ 1 του κτιρίου (Zeris et al., 1984). Σχ. 23 Προφίλ µέγιστων σχετικών ορόφου σε υπερβάσεις των Yield και e cu και σύγκριση µε την SPO (Modal και Uniform κατανοµές). Καλαµάτα 1985 Σχ. 24 Προφίλ µέγιστων σχετικών ορόφου σε υπερβάσεις των Yield, θ u, e cu και drift και σύγκριση µε την SPO (Modal και Uniform κατανοµές). Imperial Valley 1979

13 Παρατηρείται ότι και στις δύο καταγραφές το προφίλ των σχετικών παραµορφώσεων ορόφου κατά την αρχική διαρροή της SPO προσεγγίζεται ικανοποιητικά σε µορφή, αν και η IDA (µε µέγιστη τιµή 0.5% στον 4 ο όροφο πλέον) υπερβαίνει τα αποτελέσµατα της SPO. Ωστόσο, στις κλιµακώσεις κατά την υπέρβαση των κριτηρίων αστοχίας, καθώς η κατασκευή πλαστικοποιείται όλο και περισσότερο, η µορφή του προφίλ της σχετικής παραµόρφωσης ορόφου τροποποιείται, ανάλογα µε τη διέγερση, µε αποτέλεσµα η µέγιστη σχετική παραµόρφωση ορόφου να εµφανίζεται στον 1 o (ισόγειο), 4 o και 5 ο όροφο, κατά περίπτωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι, βάσει της κατανοµής, στο σεισµό του Imperial Valley 1979, λόγω ταύτισης της Τ 1 µε το πλήγµα, εγκαθίσταται µηχανισµός µαλακού ορόφου στο ισόγειο, πέραν κάθε αρχικής παραδοχής βάσει της απόκρισης σχεδιασµού. Στα Σχήµατα 25 και 26 απεικονίζεται η εξέλιξη των µέγιστων καθ ύψος µετακινήσεων και γίνεται σύγκριση µε τα αντίστοιχα αποτελέσµατα που προέκυψαν από την SPO µε ιδιοµορφική κατανοµή (διάγραµµα Modal). Τα αποτελέσµατα αφορούν τις ελάχιστες κλιµακώσεις PGA στις οποίες έχει αρχικά παραβιασθεί είτε το κριτήριο διαρροής (Σχ. 25) είτε οποιοδήποτε από τα κριτήρια αστοχίας, στην επιτάχυνση εδάφους ίση µε PGA coll (Σχ. 26), αντίστοιχα. Παρατηρείται ότι το εύρος των µετακινήσεων οροφής στην πρώτη διαρροή κινείται σε περιορισµένη περιοχή, µε εξαίρεση τη διέγερση Imperial Valley 1979 που ιδιοσυντονίζεται µε το φορέα. Όσον αφορά τη συµβατική αστοχία (Σχ. 26), τα αποτελέσµατα IDA εµφανίζονται πιο διάσπαρτα σε σχέση µε τη διαρροή, τόσο στη βάση όσο και στον πύργο. Πλέον, η SPO δεν προσεγγίζει ικανοποιητικά την πρόβλεψη της δυναµικής επίλυσης, καθώς η 1 η ιδιοµορφή, βάση της οποίας προέκυψε το προφίλ φόρτισης της ιδιοµορφικής στατικής επίλυσης, διεγείρει µόνο το 60% της συνολικής ιδιοµορφικής µάζας του κτιρίου. Συνεπώς, η επιρροή των ανώτερων ιδιοµορφών είναι καθοριστική για την απόκριση του φορέα. Σχ. 25 Εξέλιξη µέγιστων µετακινήσεων - Συνολικό διάγραµµα για την διαρροή Σχ. 26 Εξέλιξη µέγιστων µετακινήσεων - Συνολικό διάγραµµα για την αστοχία Τέλος, υπολογίζονται οι τιµές του διαθέσιµου συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς που προκύπτουν από τις δυναµικές αναλύσεις και την επιτάχυνση αστοχίας, µε χρήση της εξ. 2. Σύµφωνα µε τον Πίνακα 4, σε όλες τις καταγραφές παρατηρείται υπέρβαση της µέγιστης ανηγµένης παραµόρφωσης της περισφιγµένης ίνας σκυροδέµατος (κριτήριο e cu ) και, παράλληλα, σε όλες τις καταγραφές η ελάχιστη τιµή του συντελεστή συµπεριφοράς προκύπτει µε βάση το ίδιο κριτήριο. Συνεπώς, για να εκτιµηθεί στατιστικά η συµπεριφορά της κατασκευής για το σύνολο των καταγραφών εξετάζεται η εξέλιξη του συντελεστή µόνο για το συγκεκριµένο κριτήριο e cu, όπως απεικονίζεται στο Σχ. 27.

14 Πιν. 4 Τιµές του διαθέσιµου ανάλογα µε το κριτήριο αστοχίας Σχ. 27 Εξέλιξη του συντελεστή µε εφαρµογή του κριτηρίου τοπικής αστοχίας e cu για τις δέκα καταγραφές Ο συντελεστής σεισµικής συµπεριφοράς που υιοθετήθηκε κατά τον σχεδιασµό του κτιρίου ήταν, βάσει των απαιτήσεων του EC8 (2004), q=3.12. Από τις αναλύσεις IDA προέκυψε ότι συνολικά τρεις καταγραφές (Λευκάδα 2004, Καλαµάτα 1985 και Koçaeli 1999) αποδίδουν τιµή του διαθέσιµου συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς µικρότερη σε σχέση µε αυτή του σχεδιασµού. Από στατιστική άποψη, µε βάση τις δέκα καταγραφές προέκυψαν: Μέση τιµή: έ =3.53 Εύρος: =2.05, όπου: =4.63, =2,58 Τυπική Απόκλιση: =0.723 Συντελεστής µεταβλητότητας: = 20,46% Συνοψίζοντας, η µέση τιµή που προέκυψε είναι οριακά µεγαλύτερη από αυτή που προτείνει ο κανονισµός κατά τον σχεδιασµό, παρόλο τη γενικότερη συντηρητική µεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκτίµηση του. Η εκτίµηση αυτή µπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη καθώς ο συντελεστής µεταβλητότητας λαµβάνει µία λογική τιµή, γεγονός που καταδεικνύει ότι το δείγµα των q που υπολογίστηκε δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα µεγάλη διασπορά. Συµπεράσµατα Εξετάσθηκε η σεισµική συµπεριφορά ενός ακανονικού καθ ύψος κτιρίου, µορφής πύργου, σχεδιασµένου κατά EC2 και EC8 (2004). Το κτίριο υποβλήθηκε σε ανελαστικές στατικές (SPO) και εν χρόνω αναλύσεις µε τη µέθοδο της δυναµικής προσαυξητικής ανάλυσης (IDA) µε εφαρµογή δέκα φυσικών διεγέρσεων. Συγκρίνοντας τα προφίλ των µετακινήσεων από το σύνολο των αναλύσεων προκύπτει ότι η δυναµική απόκριση της κατασκευής, τόσο στην φάση της διαρροής, όσο και της αστοχίας, δεν προσεγγίσθηκαν ικανοποιητικά από τη στατική ανελαστική ανάλυση. Κατά τη στατική ανελαστική ανάλυση, η υπεραντοχή σε σχέση µε την τέµνουσα σχεδιασµού δεν προέκυψε ιδιαίτερα µεγάλη, σε αντίθεση µε τις δυναµικές αναλύσεις, που παρουσίασαν σηµαντικά µεγαλύτερες υπεραντοχές. Στο σύνολο των αναλύσεων εντοπίστηκε ασθενής ο 1 ος όροφος από πλευράς τοπικής βλάβης, αν και οι σχετικές παραµορφώσεις εµφανίσθηκαν αυξηµένες στον πύργο, σε υψηλότερους ορόφους, ανάλογα µε τη διέγερση. Οι επιταχύνσεις αστοχίας ελέγχονται σε τοπικό επίπεδο, από υπέρβαση της µέγιστης ανηγµένης παραµόρφωσης της περισφιγµένης ίνας του σκυροδέµατος των πυρήνων.

15 Ο µέσος όρος του ελάχιστου διαθέσιµου συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς µε χρήση χαρακτηριστικών τιµών των υλικών προέκυψε αυξηµένος κατά 13.2% σε σχέση µε την τιµή σχεδιασµού, µε ελάχιστη τιµή του ίση µε 17% του q σχεδιασµού (καταγραφή Καλαµάτας 1985). Εποµένως, λαµβάνοντας υπόψη τις διάφορες συντηρητικές παραδοχές που έγιναν κατά τον υπολογισµό του συντελεστή σεισµικής συµπεριφοράς, ο Κανονισµός κρίνεται επαρκής ως προς τις ρήτρες που επιβάλλει κατά το σχεδιασµό του συγκεκριµένου κτιρίου. Βιβλιογραφία Anagnostopoulou V., Zeris C. and C. Karayannis, (2012), Evaluation of the q Factor of Irregular RC Buildings Designed According to EC8, Proceedings of the 15th World Conference in Earthquake Engineering, Lisbon. Aranda, G.R. (1984), Ductility Demands for R/C Frames Irregular in Elevation, Proceedings of the 8th World Conference on Earthquake Engineering, San Francisco U.S.A. BIS, IS 1893(Part 1) 2002, Indian Standard Criteria for Earthquake Resistant Design of Structures, Part 1 General Provisions and Buildings (Fifth Revision), Bureau of Indian Standards, New Delhi. BSSC (2003), The 2003 NEHRP Recommended Provisions for New Buildings and Other Structures, Part 2: Commentary (FEMA 450), Building Seismic Safety Council, National Institute of Building Sciences, Washington, DC, U.S.A. Chunyu T., Junjin L., Hong Z., Jinzhe C. (2012), Experimental study on seismic behavior of an irregular high-rise building, Proceedings of the 15th World Conference on Earthquake Engineering, Lisbon, Portugal. EC2 (2004), Ευρωκώδικας 2. Σχεδιασµός κατασκευών από σκυρόδεµα. Μέρος 1-1: Γενικοί κανόνες και κανόνες για κτίρια, CEN, Βρυξέλλες. EC8 (2004), Ευρωκώδικας 8. Σχεδιασµός κατασκευών για σεισµό. Μέρος 1: Γενικοί κανόνες, σεισµικές δράσεις και κανόνες για κτίρια, CEN, Βρυξέλλες. EC2_3 (2005), Ευρωκώδικας 8. Σχεδιασµός κατασκευών για σεισµό. Μέρος 3: Αποτίµηση της φέρουσας ικανότητας κτιρίων και επεµβάσεις, CEN, Βρυξέλλες. Fardis, M. (2009), Seismic Design, Assessment and Retrofitting of Concrete Buildings, Based on EN-Eurocode 8, Geotechnical, Geological and Earthquake Engineering, vol. 8, Ansal A. ed., Springer, New York. McKenna F., Fenves G., Jeremic B., Scott M., (2007), OpenSees Command Language Manual. Matlab Primer, (2015), R2015a, TheMathworksInc, Natick, MA. Repapis K., Zeris C. and E. Vintzeleou, (2006). Evaluation of the Seismic Performance of Existing RC Buildings: II A Case Study for Regular and Vertically Irregular Buildings. European Journal of Earthquake Engineering. 10, 3, pp Shahrooz B.M., Moehle J.P., (1990), Seismic Response and Design of Setback Buildings, Journal of Structural Engineering, ASCE, 116(5), Vamvatsikos D. and C.A. Cornell (2003). Applied Incremental Dynamic Analysis, Earthquake Spectra, 20(2), Zeris C., Tassios T., Lu Y., Zhang G., (1992), Influence of Irregularity on the q Factor of RC Frames, Proceedings, Proceedings of the 10th World Conference of Earthquake Engineering, Madrid, Spain. Zeris C. and R. Altmann, (1984), Implications of Damages to the Imperial County Services Building for Earthquake-Resistant Design, Eighth World Conference of Earthquake Engineering, Vol. IV, San Fransisco, California. 7EWICS, (2016), Seismic Behaviour and Design of Irregular and Complex Civil Structures - II: Reviewed and Edited Proceedings of 7th European Workshop on the Seismic Behaviour of Irregular and Complex Structures, Geotechnical, Geological and Earthquake Engineering, vol. 24, Zembaty, Z. and De Stefano, M., eds., Springer, New York.

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου Κεφάλαιο 1 Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου 1.1 Γεωμετρία φορέα - Δεδομένα Χρησιμοποιείται ο φορέας του Παραδείγματος 3 από το βιβλίο Προσομοίωση κατασκευών σε προγράμματα Η/Υ (Κίρτας & Παναγόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασμός κτιρίου με ΕΑΚ, Κανονισμό 84 και Κανονισμό 59 και αποτίμηση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών H ανελαστική στατική ανάλυση (pushover) στον ΚΑΝ.ΕΠΕ. Επιτρεπόμενες μέθοδοι ανάλυσης στον ΚΑΝ.ΕΠΕ. Ελαστικές μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. Το παρόν Κεφάλαιο περιλαμβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίμηση ή τον ανασχεδιασμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. 9.1.1 Το παρόν Κεφάλαιο περιλαµβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίµηση ή τον ανασχεδιασµό,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων

Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων (βάσει των ΕΑΚ-ΕΚΩΣ) Μ.Λ. Μωρέττη ρ. Πολιτικός Μηχανικός. ιδάσκουσα Παν. Θεσσαλίας.. Παπαλοϊζου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Επίδραση Γειτονικού Κτιρίου στην Αποτίμηση Κατασκευών Ο/Σ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΙΧΑΕΛΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., mikaelavas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (Ε.Α.Κ Ε.Κ.Ω.Σ. 2000) ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (Ε.Α.Κ Ε.Κ.Ω.Σ. 2000) ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (Ε.Α.Κ. 2003 Ε.Κ.Ω.Σ. 2000) ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΜΕ pushover ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Περίληψη Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος

Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος Α.Π.Λαµπρόπουλος, Ο.Θ.Τσιούλου Φοιτητές Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστηµίου Πατρών Σ.Η.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (PUSHOVER) ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΜΠΟΥΡΣΙΑΝΗΣ ΧΑΡΗΣ

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (PUSHOVER) ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΜΠΟΥΡΣΙΑΝΗΣ ΧΑΡΗΣ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (PUSHOVER) ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΜΠΟΥΡΣΙΑΝΗΣ ΧΑΡΗΣ Περίληψη Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν τα βασικά σηµεία στα οποία βασίζεται η ανελαστική µέθοδος αποτίµησης ή ανασχεδιασµού,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ Αποτίμηση διώροφης Κατοικίας και Έλεγχος Επάρκειας για την Προσθήκη δύο επιπλέον Ορόφων ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ ΠΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Μεταπτυχιακός

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα Συγκριτική µελέτη τυπικών κτιρίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε το Ευρωκώδικα 2 και τον CYS 159 Comparative Study of typical reinforced concrete structures according το EC2 and CYS 159 Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ν Α Υ Π Λ Ι Ο : Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α, Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Ο ρ γ ά ν ω σ η : Τ Ε Ε Π ε λ ο π ο ν ν ή σ ο υ, Σ χ ο λ ή Α ρ χ ι τ ε κ τ ό ν ω ν Ε Μ Π Ναύπλιο 8 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση Fespa 10 EC For Windows Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή Αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, εκέμβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

Παραµετρική διερεύνηση της οριακής κατάστασης πριν την κατάρρευση µικτών επίπεδων πλαισίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε τη βοήθεια των δεικτών αστοχίας

Παραµετρική διερεύνηση της οριακής κατάστασης πριν την κατάρρευση µικτών επίπεδων πλαισίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε τη βοήθεια των δεικτών αστοχίας Παραµετρική διερεύνηση της οριακής κατάστασης πριν την κατάρρευση µικτών επίπεδων πλαισίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε τη βοήθεια των δεικτών αστοχίας Π. Παπαδόπουλος & Α.Μ. Αθανατοπούλου Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8

Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8 Μετάβαση από τον EAK στον ΕΚ8 Βασίλειος Γ. Μπαρδάκης Πολιτικός Μηχανικός, ρ Παν. Πατρών Ειδ. ομοστατικός, ΕΜΠ Σχεδιασμός με βάση την Επιτελεστικότητα Ελάχιστες Απαιτήσεις 1. Ο Φορέας να αναλαμβάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Ανελαστικότητες υλικού σ = Ε ε Ελαστική Ανάλυση : Μ = ΕΙ κ [P] = [K] [δ] σ = Ε ε Ανελαστική Ανάλυση : Μ = ΕΙκ [P] = [K] [δ] 4/61

Ανελαστικότητες υλικού σ = Ε ε Ελαστική Ανάλυση : Μ = ΕΙ κ [P] = [K] [δ] σ = Ε ε Ανελαστική Ανάλυση : Μ = ΕΙκ [P] = [K] [δ] 4/61 Στατική Ανελαστική Ανάλυση [µέθοδος ελέγχου των µετατοπίσεων] [µέθοδος pushover] Τι είναι η ανάλυση pushover ορισµός κατανόηση λεπτοµερειών Παράδειγµα - εφαρµογή Προσδιορισµός της στοχευόµενης µετακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική διερεύνηση παραλλαγών της στατικής υπερωθητικής ανάλυσης βάσει σύγχρονων κανονιστικών κειµένων (FEMA , EC-8, ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Συγκριτική διερεύνηση παραλλαγών της στατικής υπερωθητικής ανάλυσης βάσει σύγχρονων κανονιστικών κειµένων (FEMA , EC-8, ΚΑΝ.ΕΠΕ. Συγκριτική διερεύνηση παραλλαγών της στατικής υπερωθητικής ανάλυσης βάσει σύγχρονων κανονιστικών κειµένων (FEMA 356-440, EC-8, ΚΑΝ.ΕΠΕ.) Γ.Η. Μανούκας Υπ. ρ. Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Α.Μ. Αθανατοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. Διπλωματική Εργασία

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ. Διπλωματική Εργασία ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Διπλωματική Εργασία Σχεδιασμός Ακανονικού καθ Υψος Κτιρίου Ο.Σ. με βάση τον EC8 και Εκτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Η σεισμική συμπεριφορά κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία εξαρτάται κυρίως από την ύπαρξη ή όχι οριζόντιου διαφράγματος. Σε κτίρια από φέρουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ Διερεύνηση της επιρροής των Ματίσεων σε Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος με ή χωρίς τη συνεκτίμηση τοιχοπληρώσεων ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554 ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554 Προσομοίωση του κτιρίου στο πρόγραμμα ΧΩΡΙΣ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ Παράμετροι - Χαρακτηριστικά Στάθμη Επιτελεστικότητας Β Ζώνη Σεισμικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Στατικό παράδειγμα προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση

Fespa 10 EC. For Windows. Στατικό παράδειγμα προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση Fespa 10 EC For Windows Στατικό παράδειγμα προσθήκης ορόφου σε υφιστάμενη κατασκευή & Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, Οκτώβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα - Εφαρμογές κατά EN & ΚΑΝΕΠΕ

Παραδείγματα - Εφαρμογές κατά EN & ΚΑΝΕΠΕ Παραδείγματα - Εφαρμογές κατά EN1998-3 & ΚΑΝΕΠΕ Τηλέμαχος Β. Παναγιωτάκος Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ & ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΚΑΝΕΠΕ Χίος, 15-16 Μαρτίου 2013 Διάρθρωση Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ PILOTI ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ PILOTI ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ Συγκριτική μελέτη συστημάτων ενίσχυσης σε κτίρια με piloti μέσω ελαστικών και ανελαστικών αναλύσεων ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ PILOTI ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΣΑΡΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ Καθορισμός ελαχίστων υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα, που έχουν υποστεί βλάβες από σεισμό και την έκδοση των σχετικών αδειών επισκευής. ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Περίληψη Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση της φέρουσας

Διαβάστε περισσότερα

Παραµετρική µελέτη πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασµένων µε βάση τους Ελληνικούς Κανονισµούς µε και χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας

Παραµετρική µελέτη πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασµένων µε βάση τους Ελληνικούς Κανονισµούς µε και χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας Παραµετρική µελέτη πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασµένων µε βάση τους Ελληνικούς Κανονισµούς µε και χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας Χ.Ι. Αθανασιάδου Λέκτορας, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Διαμόρφωση και ανάλυση χαρακτηριστικών στατικών συστημάτων

Κεφάλαιο 3: Διαμόρφωση και ανάλυση χαρακτηριστικών στατικών συστημάτων Κεφάλαιο 3: Διαμόρφωση και ανάλυση χαρακτηριστικών στατικών συστημάτων 3.1 Εισαγωγή 3.1.1 Στόχος Ο στόχος του Κεφαλαίου αυτού είναι η παρουσίαση ολοκληρωμένων παραδειγμάτων προσομοίωσης και ανάλυσης απλών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑπόστολου Κωνσταντινίδη ιαφραγµατική λειτουργία. Τόµος B

ΙΑπόστολου Κωνσταντινίδη ιαφραγµατική λειτουργία. Τόµος B Τόµος B 3.1.4 ιαφραγµατική λειτουργία Γενικά, αν υπάρχει εκκεντρότητα της φόρτισης ενός ορόφου, π.χ. από την οριζόντια ώθηση σεισµού, λόγω της ύπαρξης της πλάκας που στο επίπεδό της είναι πρακτικά άκαµπτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ Αποτίμηση υφιστάμενου κτιρίου οπλισμένου σκυροδέματος κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ και διερεύνηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ Επιρροή διαφόρων παραγόντων στα παραμορφωσιακά μεγέθη δομικού στοιχείου και σύγκριση με τύπους ΚΑΝ.ΕΠΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ Αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ.- Προσθήκη ορόφου και έλεγχος επάρκειας για διάφορες σεισμικές φορτίσεις ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Υλικά

Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Υλικά Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Υλικά Δομική Μηχανική ΙΙΙ Χρ. Ζέρης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο Μελετών και Εκτέλεσης έργων ΕΝ 10080 Χάλυβας οπλισμού Νοέμ. 2013 Χ. Ζέρης 2 ΕΚΩΣ, ΕΝ1992:

Διαβάστε περισσότερα

Σεισµική µόνωση γεφυρών µε το SAP2000

Σεισµική µόνωση γεφυρών µε το SAP2000 Σεισµική µόνωση γεφυρών µε το SAP2000 Η σεισµική προστασία γεφυρών στην Ελλάδα σήµερα Γενικά Η σεισµική προστασία των γεφυρών αποτελεί ένα µέληµα πρωτίστης σηµασίας για την πολιτεία λόγω της εξαιρετικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψη σεισµικής συµπεριφοράς κτιρίου µε χρήση στατικών ανελαστικών αναλύσεων και σύγκριση µε πειραµατικά δεδοµένα.

Πρόβλεψη σεισµικής συµπεριφοράς κτιρίου µε χρήση στατικών ανελαστικών αναλύσεων και σύγκριση µε πειραµατικά δεδοµένα. Πρόβλεψη σεισµικής συµπεριφοράς κτιρίου µε χρήση στατικών ανελαστικών αναλύσεων και σύγκριση µε πειραµατικά δεδοµένα. Γ.Σ.Σιάχος Πολιτικός Μηχανικός Σ.Η. ρίτσος Αναπληρωτής Καθηγητής Τµήµατος Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός νέου κτιρίου κατά ΕΚΩΣ/ΕΑΚ και έλεγχός επάρκειάς του κατόπιν προσθήκης ορόφου κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ

Σχεδιασμός νέου κτιρίου κατά ΕΚΩΣ/ΕΑΚ και έλεγχός επάρκειάς του κατόπιν προσθήκης ορόφου κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ Σχεδιασμός νέου κτιρίου κατά ΕΚΩΣ/ΕΑΚ και έλεγχός επάρκειάς του κατόπιν προσθήκης ορόφου κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστίνα ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ 1. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικες, σεισμική συμπεριφορά, κτίρια, οπλισμένο σκυρόδεμα

Χριστίνα ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ 1. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικες, σεισμική συμπεριφορά, κτίρια, οπλισμένο σκυρόδεμα Σεισμική Συμπεριφορά Πολυωρόφων Κτιρίων από Ο/Σ Σχεδιασμένων με βάση τους Ευρωκώδικες και Σύγκριση με τους Ελληνικούς Κανονισμούς Seismic Behaviour of Multi-Storey R/C Buildings Designed to Eurocodes and

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Γ.Μ. Κωτσοβός και Μ.. Κωτσοβός Εργαστήριο Οπλισµένου Σκυροδέµατος, ΕΜΠ Λέξεις κλειδιά: Αντισεισµικός σχεδιασµός,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση Υπεραντοχής Υφισταµένων Κτιρίων από Ω.Σ.

Εκτίµηση Υπεραντοχής Υφισταµένων Κτιρίων από Ω.Σ. Εκτίµηση Υπεραντοχής Υφισταµένων Κτιρίων από Ω.Σ. Κωνσταντίνος Ρεπαπής Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφιος ιδάκτωρ Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ Χρήστος Ζέρης Λέκτορας, Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικοί κανονισμοί Κεφ.23. Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών

Αντισεισμικοί κανονισμοί Κεφ.23. Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών Κεφ.23 Ε.Σώκος Εργαστήριο Σεισμολογίας Παν.Πατρών Ο αντισεισμικός σχεδιασμός απαιτεί την εκ των προτέρων εκτίμηση των δυνάμεων που αναμένεται να δράσουν επάνω στην κατασκευή κατά τη διάρκεια της ζωής της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά κτίρια Ο/Σ σύμφωνα με τον EC8

Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά κτίρια Ο/Σ σύμφωνα με τον EC8 Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος () ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένα παραδείγματα εφαρμογής Επεμβάσεων (ΕC8 μέρος 3 / ΚΑΝ.ΕΠΕ.)

Ολοκληρωμένα παραδείγματα εφαρμογής Επεμβάσεων (ΕC8 μέρος 3 / ΚΑΝ.ΕΠΕ.) Ολοκληρωμένα παραδείγματα εφαρμογής Επεμβάσεων (ΕC8 μέρος 3 / ΚΑΝ.ΕΠΕ.) Βασίλειος Γ. Μπαρδάκης Πολιτικός Μηχανικός, Δρ Παν. Πατρών Ειδ. Δομοστατικός, ΕΜΠ Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Προσομοίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PUSHOVER ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PUSHOVER ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ Εφαρμογή της μεθόδου Pushover κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. για τη διερεύνηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων σε υφιστάμενο κτίριο ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PUSHOVER ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία του αντισεισμικού σχεδιασμού και το θεμελιώδες ερώτημα κατά την έναρξη της αντισεισμικής μελέτης

Η φιλοσοφία του αντισεισμικού σχεδιασμού και το θεμελιώδες ερώτημα κατά την έναρξη της αντισεισμικής μελέτης Η φιλοσοφία του αντισεισμικού σχεδιασμού και το θεμελιώδες ερώτημα κατά την έναρξη της αντισεισμικής μελέτης Ι. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Εργαστήριο Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών, Τμήμα Πολ. Μηχ., Α.Π.Θ. Πλάστιμη

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση Συµπεριφοράς Υφισταµένων Κτιρίων από Ω.Σ. µε Χρήση υναµικών Αναλύσεων Αυξανόµενης Έντασης

Εκτίµηση Συµπεριφοράς Υφισταµένων Κτιρίων από Ω.Σ. µε Χρήση υναµικών Αναλύσεων Αυξανόµενης Έντασης Εκτίµηση Συµπεριφοράς Υφισταµένων Κτιρίων από Ω.Σ. µε Χρήση υναµικών Αναλύσεων Αυξανόµενης Έντασης Κωνσταντίνος Ρεπαπής Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφιος ιδάκτωρ Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ Ελισάβετ Βιντζηλαίου

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ]

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ] Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι Κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Δρ. Πολ. Μηχανικός Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ 1992-1-1

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εκκεντρότητες: Στατικές: e = Χ ΚΜ Χ o, e = Y ΚΜ Y o όροφος

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς «q» για κατασκευές προ του 1985 στην Αθήνα.

Υπολογισμός τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς «q» για κατασκευές προ του 1985 στην Αθήνα. Υπολογισμός τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς «q» για κατασκευές προ του 1985 στην Αθήνα. Ε.Μ. Παγώνη Πολιτικός Μηχανικός Α. Παπαχρηστίδης Πολιτικός Μηχανικός 4Μ-VK Προγράμματα Πολιτικών Μηχανικών ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της

Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της Γ. Μ. Κωτσοβός Υποψήφιος ιδάκτορας. Εργαστήριο Οπλισµένου Σκυροδέµατος ΕΜΠ. Μ.. Κωτσοβός Καθηγητής. Εργαστήριο Οπλισµένου

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία. «Στρεπτική ευαισθησία κατασκευών λόγω αλλαγής διατομής υποστυλωμάτων»

Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία. «Στρεπτική ευαισθησία κατασκευών λόγω αλλαγής διατομής υποστυλωμάτων» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Αντισεισμική και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατασκευών και Αειφόρος Ανάπτυξη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία «Στρεπτική

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός της σεισμικής δυναμικής ή μη-γραμμικής απόκρισης των κατασκευών.

Υπολογισμός της σεισμικής δυναμικής ή μη-γραμμικής απόκρισης των κατασκευών. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Aντισεισμικός Σχεδιασμός Κατασκευών Προσομοίωση Φορτίων Μανόλης Παπαδρακάκης Καθηγητής ΕΜΠ 007-008 Βασικές Αρχές Αντισεισμικού Σχεδιασμού Κατασκευών

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Η. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ. ο ΕΠΙΠΕΔΟ: ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ. Σχέση με τη Συνολική Δόμηση Τα Κτίρια που (από το 2 ο Επίπεδο Ελέγχου) Προέκυψε ότι

Σ. Η. Δ Ρ Ι Τ Σ Ο Σ. ο ΕΠΙΠΕΔΟ: ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ. Σχέση με τη Συνολική Δόμηση Τα Κτίρια που (από το 2 ο Επίπεδο Ελέγχου) Προέκυψε ότι ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΤΥΚ Το Ανέφικτο του Ακριβούς Ελέγχου Όλων των Κτιρίων Αντικαθίσταται με μία Εφικτή Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο 3. Ομάδα Μελέτης: «Επεξεργασία Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ)» Ημερομηνία:

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο 3. Ομάδα Μελέτης: «Επεξεργασία Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ)» Ημερομηνία: Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο 3 Ομάδα Μελέτης: «Επεξεργασία Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ)» Ημερομηνία: 11-4-2013 Στην Αθήνα, στις 11 Απριλίου 2013, ημέρα Πέμπτη, από ώρα 13:30 έως 14:30, συνήλθε η ομάδα μελέτης: «Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ PILOTIS ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ PILOTIS ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ Αποτίμηση σεισμικής συμπεριφοράς σε κτίριο με pilotis και ενίσχυση αυτής με περιμετρικά τοιχώματα ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ PILOTIS ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 1, Αριστείδης ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΙ ΗΣ 2, Πηνελόπη ΘΕΟ ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 3. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, ΕΚΟΣ2000, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα

Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 1, Αριστείδης ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΙ ΗΣ 2, Πηνελόπη ΘΕΟ ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 3. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, ΕΚΟΣ2000, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα Συγκριτική Μελέτη τυπικών κτιρίων Οπλισµένου Σκυροδέµατος µε τον Ευρωκώδικα 2 και τον ΕΚΟΣ2000 Comparative Study of typical reinforced concrete structures according EC2 and EKOS2000 Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

f cd = θλιπτική αντοχή σχεδιασμού σκυροδέματος f ck = χαρακτηριστική θλιπτική αντοχή σκυροδέματος

f cd = θλιπτική αντοχή σχεδιασμού σκυροδέματος f ck = χαρακτηριστική θλιπτική αντοχή σκυροδέματος v ΣΥΜΒΟΛΑ Λατινικά A b A g A e A f = εμβαδόν ράβδου οπλισμού = συνολικό εμβαδόν διατομής = εμβαδόν περισφιγμένου σκυροδέματος στη διατομή = εμβαδόν διατομής συνθέτων υλικών A f,tot = συνολικό εμβαδόν συνθέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΜΠΕΡΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Περίληψη Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή αναλυτικών προβλέψεων του ΚΑΝΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΣ ΚΑΤΑ ATC-40, FEMA ΚΑΙ ΚΑΝΕΠΕ. Ειδικά Κεφάλαια ΟΣ

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΣ ΚΑΤΑ ATC-40, FEMA ΚΑΙ ΚΑΝΕΠΕ. Ειδικά Κεφάλαια ΟΣ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΣ ΚΑΤΑ ATC-40, FEMA 356-440ΚΑΙ ΚΑΝΕΠΕ Ειδικά Κεφάλαια ΟΣ 9 ο Εξάµηνο Οκτ. 2016 Χ. Ζέρης 1 Εξέλιξη των κανονισµών στην Ελλάδα Έτος Κανονισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 1 ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ Περίοδος επανάληψης σεισμού για πιανότητα υπέρβασης p του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΟΡΟΦΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΟΡΟΦΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ Αποτίμηση διώροφου κτιρίου ΟΣ κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ, προσθήκη δύο ορόφων σύμφωνα με νεότερους Κανονισμούς και έλεγχος της επάρκειας του ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση παραδοχών προσομοίωσης συμπεριφοράς στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε μη-γραμμικές αναλύσεις.

Αξιολόγηση παραδοχών προσομοίωσης συμπεριφοράς στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε μη-γραμμικές αναλύσεις. Αξιολόγηση παραδοχών προσομοίωσης συμπεριφοράς στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε μη-γραμμικές αναλύσεις. Δ. Κ. Μπάρος Πολιτικός Μηχανικός Σ. Η. Δρίτσος Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΕΦ ΜΕ ΚΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΕΦ ΜΕ ΚΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΕΦ. 7-7.2.4.1 ΜΕ ΚΕΦ. 8-8.2.3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d. ΑΝ ΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΒΒΑ Α ΙΩΑΝΝΑ Περίληψη Η παρούσα εργασία έχει

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα.

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα. CSI Hellas, Φεβρουάριος 2004 Τεχνική Οδηγία 1 Πέδιλα στα οποία εδράζονται υποστυλώµατα ορθογωνικής διατοµής Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ Διερεύνηση της επιρροής του Ικανοτικού Σχεδιασμού σε Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος με ή χωρίς συνεκτίμηση τοιχοπληρώσεων ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Μελέτη βελτίωσης της συμπεριφοράς κτιρίου σε ενδεχόμενο σχηματισμό μαλακού ορόφου μέσω ελαστικής ανάλυσης ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 5.1 Γενικά Η ενίσχυση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε διάτμηση με σύνθετα υλικά επιτυγχάνεται μέσω της επικόλλησης υφασμάτων ή, σπανιότερα,

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τµήµα Πολιτικών οµικών Έργων Κατασκευές Οπλισµένου Σκυροδέµατος Ι Ασκήσεις ιδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοµατεπώνυµο: Σέρρες 29-1-2010 Εξάµηνο Α Βαθµολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (µονάδες 6.0) Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013 ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια παρουσιάζεται σε κατασκευές οι οποίες περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία μεγάλης λυγηρότητας με σημαντικές θλιπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων 1 1. Είδη γενικευμένων μονοβαθμίων συστημάτων xu

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση σεισμικής συμπεριφοράς πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασμένων με βάση τους Ευρωκώδικες 2 και 8

Αποτίμηση σεισμικής συμπεριφοράς πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασμένων με βάση τους Ευρωκώδικες 2 και 8 Αποτίμηση σεισμικής συμπεριφοράς πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασμένων με βάση τους Ευρωκώδικες και Χ.Ι. Αθανασιάδου Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Κ. Πλάνου Πολιτικός Μηχανικός Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική αξιολόγηση µεθόδων στατικής και δυναµικής ανελαστικής ανάλυσης σε κτιριακές κατασκευές από οπλισµένο σκυρόδεµα

Συγκριτική αξιολόγηση µεθόδων στατικής και δυναµικής ανελαστικής ανάλυσης σε κτιριακές κατασκευές από οπλισµένο σκυρόδεµα Συγκριτική αξιολόγηση µεθόδων στατικής και δυναµικής ανελαστικής ανάλυσης σε κτιριακές κατασκευές από οπλισµένο σκυρόδεµα Β.Κ. Παπανικολάου Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, ΜSc DIC, Yποψήφιος ιδάκτωρ, Τµήµα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΩΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Ο.Σ. ΣΕ ΔΙΑΞΟΝΙΚΗ ΚΑΜΨΗ ΜΕ ΟΡΘΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΩΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Ο.Σ. ΣΕ ΔΙΑΞΟΝΙΚΗ ΚΑΜΨΗ ΜΕ ΟΡΘΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΩΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Ο.Σ. ΣΕ ΔΙΑΞΟΝΙΚΗ ΚΑΜΨΗ ΜΕ ΟΡΘΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα, Ελλάδα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα, Ελλάδα ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι. Βάγιας 1, Ο. Παλκοπούλου 2 1 Καθηγητής, 2 Πολιτικός Μηχανικός, Υ.. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα, Ελλάδα e-mail: opal@mail.ntua.gr 1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ. Αποτίμηση υφιστάμενης κατασκευής κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. και σύγκριση εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ. ΚΟΥΜΑΝΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Καμάρης Γεώργιος Μαραβάς Ανδρέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Καμάρης Γεώργιος Μαραβάς Ανδρέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 4», Μάρτιος 24 Εργασία Νο 29 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Καμάρης Γεώργιος Μαραβάς Ανδρέας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τµήµα Πολιτικών οµικών Έργων Κατασκευές Οπλισµένου Σκυροδέµατος Ι Ασκήσεις ιδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοµατεπώνυµο: Σέρρες 18-6-2010 Εξάµηνο Α Βαθµολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (µονάδες 4.0) ίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1954, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1954, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασµός Κτιρίου µε τον Κανονισµό Σκυροδέµατος του 1954, προσθήκη ορόφου κατά ΕΑΚ/ΕΚΩΣ και αποτίµηση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1954, ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΩΣ/ΕΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ:

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΘΕΣΗ: ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ-Ο.Τ 381

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Αποτίμηση φέρουσας ικανότητας κτιρίου σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., theodorkara@gmail.com Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σχεδιασµός Νέου Κτιρίου κατά ΕΚΩΣ/ΕΑΚ και Έλεγχος Επάρκειάς του κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Περίληψη Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή της συμπεριφοράς διαφόρων διατάξεων δικτυωτών συνδέσμων σε πλευρικά επιβαλλόμενα φορτία. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεώρηση Επικαιροποίηση Διατάξεων ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Αναθεώρηση Επικαιροποίηση Διατάξεων ΚΑΝ.ΕΠΕ. Ημερίδα TEE/TKM: ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Αναθεώρηση Επικαιροποίηση Διατάξεων ΚΑΝ.ΕΠΕ. καθ. Στέφανος Η. Δρίτσος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστημίου Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά.

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά. ΜΕΤΑΛΛΟΝ [ ΑΝΤΟΧΗ ΑΜΦΙΑΡΘΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΤΟΞΩΝ ΚΟΙΛΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΥΠΟ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚ3 Χάρης Ι. Γαντές Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής & Χριστόφορος

Διαβάστε περισσότερα

Στο Σχήμα 1 δίνεται η διαμόρφωση των φερόντων στοιχείων ενός τυπικού ορόφου του διώροφου κτιρίου με μια αρχική προεπιλογή των διαστάσεων τους.

Στο Σχήμα 1 δίνεται η διαμόρφωση των φερόντων στοιχείων ενός τυπικού ορόφου του διώροφου κτιρίου με μια αρχική προεπιλογή των διαστάσεων τους. Σύγκριση φέρουσας ικανότητας υφιστάμενου κτιρίου με βάση τον εφαρμοσμένο κανονισμό μελέτης του. Αποτίμηση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ με την χρήση της Στατικής Ανελαστικής μεθόδου PUSHOVER. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση και προμελέτη ενίσχυσης κατασκευής Ο.Σ..

Αποτίμηση και προμελέτη ενίσχυσης κατασκευής Ο.Σ.. Αποτίμηση και προμελέτη ενίσχυσης κατασκευής Ο.Σ.. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΟΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΕΦΕΔΡΑΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΙΟΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ PILLOTIS ΜΕΣΩ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευές-Ενισχύσεις Κτιρίων ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επισκευές-Ενισχύσεις Κτιρίων ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 2017 Επισκευές-Ενισχύσεις Κτιρίων ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Δεδομένα - Εκφώνηση... 3 Γεωμετρία φορέα... 3 Ζήτημα 1 ο. Προσομοίωση του φορέα... 4 Ζήτημα 2 ο. Δυναμικά

Διαβάστε περισσότερα