Σύγχρονη Ιατρική Γενετική: Ευλογία και Ηθικές Προεκτάσεις Η Εκπαιδευτικό Θεολογικό Συνέδριο Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύγχρονη Ιατρική Γενετική: Ευλογία και Ηθικές Προεκτάσεις Η Εκπαιδευτικό Θεολογικό Συνέδριο Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2011"

Transcript

1 Σύγχρονη Ιατρική Γενετική: Ευλογία και Ηθικές Προεκτάσεις Η Εκπαιδευτικό Θεολογικό Συνέδριο Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2011 Καθ. Κωνσταντίνος Δέλτας Διευθυντής, Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κύπρου E mail: Website:http://www.ucy.ac.cy/en US/~deltas.aspx

2 ΠΛΑΤΩΝ «Επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται»

3 Κληρονομικότητα και DNA Ο Oswald Avery στο εργαστήριό του. Μαζί με τους συν. Colin Macleod and Maclyn McCarty έδειξαν το 1943 ότι το μόριο του DNA είναι υπεύθυνο για την κληρονόμηση. Η τελική απόδειξη ήρθε από τους Alfred Hershey & Marth Chase to 1952.

4 Watson & Crick Βραβείο Νόμπελ 1964 Περιέγραψαν για πρώτη φορά τη δομή του μορίου DNA, το οποίο είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών και υπεύθυνο για την κληρονομικότητα.

5 Στην αρχή υπήρχε Φως Μετά δημιουργήθηκε το DNA!!!

6 Κληρονομικότητα Aα Βb AB Ab αβ αb Αςμηνξεχνούμεότιγιακάθεγονίδιοπαίρνουμεένα αντίγραφο από κάθε γονέα

7 Ντετερμινισμός; Μοιρολατρία; Είμαστε ό,τι υπαγορεύει το DNA μας; Είμαστε απόλυτα «ΟΜΗΡΟΙ» του DNA μας Σαφώς ΟΧΙ! Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε. Το DNA θέτει όρια τα οποία όμως δεν είναι σαφή. Εκτός από τις μονογονιδιακές ασθένειες όπου η συνεισφορά του DNA είναι σχεδόν απόλυτη για την έκφρασή τους, για πολυπαραγοντικές ασθένειες (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, διαβήτης, κατάθλιψη, κ.λπ.) και άλλα χαρακτηριστικά όπως η συμπεριφορά, η διανοητική ικανότητα κ.λπ., η συνεισφορά της γενετικής ποικίλλει πάρα πολύ.

8 Αριθμός Οδοντωτών Κυλίνδρων Σε διάφορες βιολογικές αντιδράσεις είναι δυνατόν να εμπλέκονται πολλά διακριτά βήματα. Παρομοίως με τους οδοντωτούς κυλίνδρους, ο αριθμός των σταδίων που μεσολαβούν μπορούν να κάνουν την έκφραση μιας συμπεριφορικής αντίδρασης πολύπλοκη και όχι ευθέως κατανοητή. Αναλόγως με τον αριθμό των κυλίνδρων, μονός ή ζυγός αριθμός, η κίνηση που δίνει ο μεγάλος πρώτος κύλινδρος μπορεί να μετατρέπεται στον τελικό κύλινδρο σε δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη κίνηση.

9 Γενικές Γενετικές Πληροφορίες Τί είναι Γονίδιο ή Γόνος; Είναι η στοιχειώδης λειτουργική μονάδα κωδικοποιούσης περιοχής του DNA. Δηλαδή είναι η μικρότερη μονάδα περιοχής DNA που κωδικοποιεί για την κατασκευή κάποιας πρωτείνης

10 Τι έχουμε επιτύχει; Ευλογία! Κατανόηση κληρονομικότητας Κατανόηση κληρονομικών ασθενειών Έγκαιρη και ορθή διάγνωση Πρόγνωση Καλύτερη θεραπεία Σχεδιασμός καλύτερων μεθόδων για θεραπεία Προγεννητική διάγνωση Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση

11 Τι έχουμε επιτύχει; Ευλογία! Εντοπισμός προδιάθεσης για σοβαρά συμπτώματα Θρομβοφιλία Καρκίνος Διαβήτης Πρόληψη, θεραπεία ή καθυστέρηση έλευσης νόσου Πολυκυστικά Νεφρά, Καρδιοπάθειες, Καρκίνος, κλπ.

12 Η γενετική ευθύνεται για όλα; ΟΧΙ! Επειδή η απάντηση είναι ΌΧΙ, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ποιότητα των ανθρώπων πέφτει στην παιδεία και την κοινωνία γενικότερα. Τη γενετική δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ. Ας τροποποιήσουμε την εκπαίδευσή μας προς το καλύτερο.

13 1960 Αντισυλληπτικό Χάπι Η Πρώτη Αίρεση! Ύβρις;;;

14 1978 ΗΔεύτερηΑίρεση! Ύβρις;;; Luise Brown Το Πρώτο Παιδί του Σωλήνα

15 Ίσως κάποιος από εμάς να είναι παιδί του «σωλήνα». Ή, ακόμη πιο πιθανό, ίσως κάποιοι από εμάς να έχουν κάνει παιδιά με τη μέθοδο αυτή, διαφορετικά θα ήταν άτεκνοι.

16 Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI) fertilization procedure in progress. Needle with a sperm inside is advanced to the left. Shell of embryo has already been penetrated by needle. Membrane of egg (oolemma) is stretching and about to break. Sperm head visible at tip of needle.

17 Η Τρίτη Αίρεση! Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση με Βιοψία Εμβρύου Ένας άκρατος και άκαιρος συντηρητισμός θα έβλεπε Δαίμονες και Ανηθικότητα. Ευτυχώς έχει σώσει πολλές οικογένειες και έχει κάνει ευτυχισμένους πολλούς γονείς.

18 Fred Sanger, Δύο Βραβεία Νόμπελ

19 Next Generation Sequencing Το Όραμα των γενετιστών που γίνεται πραγματικότητα Όλο το γονιδίωμα του ατόμου στη διάθεσή μας σε μόλις μερικές μέρες με επιτρεπτό κόστος

20 1000 Genomes Project Ομοιότητα των ανθρώπων Διαφορετικότητα των ανθρώπων

21 Χρησιμότητα ΠΑΝΤΟΤΕ με επαγγελματική γενετική συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη Διάγνωση σοβαρών μονογονιδιακών ασθενειών>>>> θεραπεία, πρόληψη Διάγνωση αυξημένου κινδύνου για συχνές πολυπαραγοντικές ασθένειες>>>πρόληψη Στεφανιαία νόσος, Διαβήτης, Υπέρταση, Χρόνια νεφροπάθεια, Παχυσαρκία, Κατάθλιψη, κλπ Οικογενειακός προγραμματισμός

22 Επιφυλάξεις Ανησυχίες Ανακαλύψεις ανακαλύψεις, επιτεύγματα, εφευρέσεις δηλαδή πού το πάμε, το παίζουμε Θεοί; Δικαίωμα στην άγνοια Αδυναμία ερμηνείας αποτελέσματος ΠανΜέτρονΆριστον!

23 Ένας Άντρας Ενα Κύτταρο Εξαγωγή Γενετικού Υλικού DNA Τοποθέτηση DNA στο ωάριο Τοποθέτηση Ωαρίου στη Μήτρα Γυναίκας Μια Γυναίκα Ενα Ωάριο Ωάριο Χωρίς Γενετικό Υλικό Εγκυμοσύνη Έμβρυο Παιδί Κλωνοποίηση Απότοσωματικόκύτταροενόςενήλικαατόμου (άντρα ή γυναίκας) αφαιρείται το γενετικό υλικό (DNA) το οποίο τοποθετείται μέσα σε ένα ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί το γενετικό υλικό. Το ωάριο με το ξένο γενετικό υλικό τυγχάνει ειδικής επεξεργασίας και μεταφέρεται στην μήτρα κάποιας γυναίκας η οποία μένει έγκυος. Σε εννιά μήνες γεννιέται ένα παιδί που είναι πανομοιότυπο δίδυμο αδελφάκι του ατόμου από το οποίο είχε παρθεί το DNA. Δηλαδή κλωνοποιήθηκε το ενήλικο εκείνο άτομο από το οποίο είχε παρθεί το DNA που τοποθετήθηκε στο άδειο ωάριο. Στην περίπτωση που δείχνουμε εδώ κλωνοποιείται ο άντρας ενώ το αγοράκι που γεννιέται είναι κλώνος του άντρα. Ο άντραςκαιτο κλωνοποιημένο παιδί είναι σαν μονοζυγωτικά δίδυμα αδέλφια που γεννήθηκαν με μεγάλη διαφορά χρόνου. Έχουν πανομοιότυπο πυρηνικό DNA αλλά διαφορετικό DNA μιτοχονδρίων. Οι βιολογικοί γονείς του κλωνοποιημένου αγοριού είναι οι ίδιοι με τους γονείς του δίδυμου αδελφού του. Ενώ έχουν την ίδια γενετική κατασκευή, θα είναι δύο ψυχές, δύο διαφορετικά άτομα με διαφορετική προσωπικότητα και πολλές ομοιότητες.

24 Κλωνοποίηση - Με την κλωνοποίηση δεν επανέρχεται στη ζωή ένας νεκρός. - Το άτομο-κλώνος δεν διαθέτει οποιαδήποτε μνήμη ή γνώση ή εμπειρίεςπουέχειήείχετοάτομοαπότοοποίο κλωνοποιήθηκε. - Δεν είναι δίκαιο να αναμένεται από το παιδί-κλώνο να συμπεριφερθεί όπως το άτομο από το οποίο κλωνοποιήθηκε. Είναι ένα Νέο Άτομο, μια Νέα Προσωπικότητα. - Η κλωνοποίηση ίσως έχει μερικές πολύ χρήσιμες εφαρμογές και αποτελεί επαναστατική μέθοδο τεκνοποίησης - Η τεκνοποίηση με τη μέθοδο της κλωνοποίησης ενέχει πολλούς γνωστούς και άγνωστους ακόμα κινδύνους, γι αυτό ενδείκνυται μεγάλη προσοχή και σύνεση. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πειράματα σε ζώα πριν εφαρμοσθεί σε ανθρώπους καιμόνοεφόσοναυτόκριθείαναγκαίοαπόομάδαειδικών επιστημόνων σε ειδικές επιτροπές Βιοηθικής και Δεοντολογίας.

25 Δίδυμοι Πύργοι Μανχάτταν, Νέα Υόρκη

26 Δίδυμοι Πύργοι Μανχάτταν, Νέα Υόρκη Εκφράζονται φόβοι ότι με την Κλωνοποίηση θαγίνειεφικτήηκατά βούληση και κατ επιλογή δημιουργία ή γέννηση διαβολικών ή κακών ανθρώπων. Κι όμως, πολλές κακές πράξεις δεν τις έκαναν κλωνοποιημένοι κακοί άνθρωποι.

27 Μυστικός Δείπνος Παρομοίως με την προηγούμενη διαφάνεια, πολλές καλές πράξεις δεν τις έκαναν κλωνοποιημένοι συνάνθρωποί μας αλλά συνηθισμένοι ψαράδες.

28 ΠΛΑΤΩΝ «Επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ου σοφία φαίνεται»

29 Δεν υπάρχει Ανήθικη Επιστήμη Υπάρχουν Ανήθικοι Επιστήμονες Δ

30 Τα καλύτερα ακόμα θα έρθουν...

31 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας Για ερωτήσεις ή διευκρινήσεις ή εισηγήσεις: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ: E mail: Website: US/~deltas.aspx