Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία:"

Transcript

1 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει Ευγενία Μαγουλά Εισαγωγή Το φωνητικό-φωνολογικό επίπεδο της γλωσσολογικής ανάλυσης δεν έχει αξιοποιηθεί ιδιαίτερα στη διδασκαλία των μητρικών γλωσσών, διότι ως διδακτικό αντικείμενο θεωρήθηκε μόνο το αποτέλεσμα της ανάλυσης του φωνολογικού τομέα, δηλαδή τα φωνήματα και οι φωνολογικοί κανόνες (φωνολογικά φαινόμενα) και μάλιστα στην προβολή τους στον γραπτό λόγο, ενώ παραγνωρίσθηκαν ουσιώδεις φωνολογικές αρχές και έννοιες που βρίσκονται στον πυρήνα των γλωσσικών συστημάτων καθώς και φωνολογικά φαινόμενα που συναντάμε μόνο στον προφορικό λόγο. Η περιορισμένη διδακτική εφαρμογή του φωνητικού-φωνολογικού τομέα οφείλεται, επίσης, στο γεγονός ότι το φωνολογικό σύστημα είναι πεπερασμένο σε μονάδες, οι δε συνταγματικές σχέσεις των φθόγγων είναι σταθερές, προβλέψιμες και υπακούουν σε συγκεκριμένους φωνητικούς/φωνολογικούς κανόνες. Εξάλλου, η προφορά της μητρικής γλώσσας κατακτάται από τα παιδιά συνήθως στην προσχολική ηλικία, γι αυτό και δεν προκύπτει επιτακτική η ανάγκη ενασχόλησης με τα φωνήματα. Αλλά ο κύριος λόγος πιστεύουμε ότι είναι η απουσία επιστημονικού γλωσσικού γραμματισμού στη σχολική γνώση. Κατά κανόνα, τα εγχειρίδια γραμματικής των γλωσσών περιγράφουν το φωνολογικό επίπεδο, αλλά είναι αμφισβητήσιμο πόσο τα δεδομένα αυτά αξιοποιούνται ουσιαστικά στη διδακτική πράξη. Αντίθετα, ο τομέας της φωνητικής/φωνολογίας βρίσκει μεγαλύτερη εφαρμογή στη διδασκαλία μιας γλώσσας ως δεύτερης/ξένης, όπου η ορθή προφορά είναι καθοριστικός παράγοντας της επιτυχούς επικοινωνίας και άρα είναι επιβεβλημένη η συστηματική διδασκαλία της, καθώς και σε περιπτώσεις παθολογίας του λόγου ή δυσλεξιών, στις οποίες το γλωσσικό έλλειμμα εστιάζεται συχνότατα στο φωνολογικό επίπεδο. Την τελευταία δεκαετία η φωνολογία διεύρυνε το πεδίο εφαρμογών της, σε διεπιστημονική προσέγγιση με την ψυχογλωσσολογία, μέσα από το πρίσμα της μεταγλωσσικής επίγνωσης (metalinguistic awareness). Όπως απέδειξαν σχετικές έρευνες, η φωνολογική επίγνωση (phonological awareness), δηλαδή η συνειδητοποίηση του φωνολογικού συστήματος, είναι προβλεπτικός παράγοντας για την μάθηση της ανάγνωσης και της γραφής (βλ. Τάφα, 2001: 35-40).

2 42 Ευγενία Μαγουλά Η φωνητική/φωνολογία, ως επίπεδο γλωσσολογικής ανάλυσης, δεν υστερεί καθόλου των άλλων, είναι ένα από τα περισσότερο μελετημένα επίπεδα, τόσο συγχρονικά όσο και διαχρονικά. Ήδη από τα πρώτα βήματα της νεότερης γλωσσολογίας, από τους σύγχρονους του σπουδαίου Ferdinand de Saussure, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ηχητική πλευρά της γλώσσας, και πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές έρευνες σε θεωρητικό και πειραματικό επίπεδο στον τομέα αυτό, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης φωνολογικής ανάλυσης και βρίσκονται στον πυρήνα της επιστήμης της γλωσσολογίας 1. Δυστυχώς όμως η σύγχρονη γλωσσολογία δεν κατάφερε να επηρεάσει αποτελεσματικά τη γλωσσική διδασκαλία στη χώρα μας, με τα ερευνητικά πορίσματα και τις επιστημονικές μεθόδους της, με αποτέλεσμα η διδασκαλία της γραμματικής να στερείται διερευνητικής προσέγγισης, εμβάθυνσης και, επομένως, κατανόησης των γλωσσικών φαινομένων. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τη φωνολογία, η οποία, όπως θα δούμε στη συνέχεια καθώς θα διατρέχουμε τα Προγράμματα Σπουδών (ΠΣ, στο εξής) για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, από το 1976 έως το 2003 (ισχύοντα έως τώρα), παρέμεινε στο περιθώριο της γλωσσικής διδασκαλίας. Αφού αναζητήσουμε την παρουσία του τομέα της φωνητικής/φωνολογίας στα ΠΣ του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, στη συνέχεια θα συζητήσουμε ποιες φωνολογικές έννοιες και αρχές είναι σημαντικές όχι μόνο για τη γλωσσική διδασκαλία αλλά και για τον γενικότερο επιστημονικό γραμματισμό των μαθητών και με ποιον τρόπο οι έννοιες αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΠΣ. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε, εν συντομία, σε βασικούς τομείς της φωνολογίας, δίνοντας λίγα παραδείγματα διδακτικών εφαρμογών, καθώς τα αντικείμενο της διδασκαλίας των γλωσσολογικών εννοιών είναι νέο, αδιερεύνητο και απαιτεί συστηματική μελέτη και επεξεργασία των επιμέρους τομέων του. 1. Τα Προγράμματα Σπουδών και οι αναφορές στη φωνητική/φωνολογία Τα ΠΣ του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος συμπεριέλαβαν στο περιεχόμενό τους στοιχεία φωνητικής-φωνολογίας από τη στιγμή που η μητρική-προφορική γλώσσα αναγνωρίσθηκε ως επίσημη γλώσσα του κράτους, ως απόρροια της σημασίας που δόθηκε έκτοτε στον προφορικό λόγο. Η νομοθετική 1. Παραθέτω ορισμένες από τις μελέτες αυτές με χρονολογική σειρά: Passy, P. (1890). Étude sur les changements phonétiques. Paris: Firmin-Didot., Rousselot, P.-J. (1897). Principes de phonétique expérimentale. Paris., Trubetzkoy, N. (1933). La phonologie actuelle. Journal de Psychologie, 1-4, Jakobson, R. (1962). Selected writings. I. Phonological studies. The Hague: Mouton., Chomsky and Hall (1965). The Sound Pattern of English. N.Y.: Harper & Row.

3 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει 43 καθιέρωση της Νεοελληνικής Κοινής ως επίσημης γλώσσας του έθνους το 1976 (Ν.309/1976) και η συνακόλουθη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που ανέδειξε τη νεοελληνική ως υποχρεωτική σε όλη την εκπαίδευση, προέβαλε την μητρική- προφορική γλώσσα ως κύρια μορφή γλωσσικής εκπαίδευσης. Η Νεοελληνική Κοινή (ΝΚ, στο εξής) υπήρξε η συνισταμένη διαφορετικών γλωσσικών παραμέτρων (αστικής δημοτικής, λόγιας παράδοσης, απλουστευμένης καθαρεύουσας), οι οποίες διαμόρφωσαν, κυρίως στον προφορικό λόγο, μια συγκλίνουσα μορφή γλωσσικής έκφρασης. Από τότε, η προφορική - μητρική γλώσσα αναγνωρίστηκε και επισήμως από το ελληνικό κράτος ως η γνήσια γλωσσική μορφή που θα πρέπει να ακολουθείται, εκτός από τον προφορικό, και στον γραπτό λόγο της Διοίκησης και της Εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή της ελληνικής πολιτείας ήρθε να επισφραγίσει τη γλωσσική κατάσταση που είχε από καιρό εδραιωθεί στην καθημερινή γλωσσική χρήση και είχε ωριμάσει στην συνείδηση των ομιλητών (βλ. Μπαμπινιώτης, : 204-6). Η αξία της ομιλούμενης γλώσσας, ακόμη και για γλώσσες με μακρά γραπτή παράδοση είχε από καιρό εδραιωθεί στην επιστημονική σκέψη των γλωσσολόγων. Από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, ο Ferdinand de Saussure, θεμελιωτής της νεότερης γλωσσολογίας, έστρεψε το ενδιαφέρον των γλωσσικών μελετών στην πρωταρχικότητα του προφορικού λόγου, που διέπει ολόκληρη τη λεκτική επικοινωνία, διακρίνοντάς τον από τον γραπτό λόγο. Γράφει ο Saussure (1916, ελλ. μτφρ. 1979, 49): Ιστορικά η ομιλία προηγείται πάντοτε [ ]. Ακούγοντας τους άλλους μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα [ ]. Η ομιλία είναι εκείνη που συντελεί στην εξέλιξη της γλώσσας. Οι εντυπώσεις που δεχόμαστε ακούγοντας τους άλλους, αυτές κυρίως αλλάζουν τις γλωσσικές μας συνήθειες. Η μελέτη του προφορικού λόγου δεν μπορεί να είναι πλήρης αν δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία υλοποίησης του μηνύματος, δηλαδή της άρθρωσης, του τόνου και του επιτονισμού (πβ. τις μονάδες δεύτερης άρθρωσης, στη θεωρία της διπλής διάρθρωσης της γλώσσας του André Martinet (Martinet, 1980). Στο πλαίσιο της αναγνώρισης της αξίας της προφορικής γλώσσας, τα Αναλυτικά Προγράμματα, από το 1977 και μετά, αρχίζουν σταδιακά να εισάγουν στοιχεία που δείχνουν το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου. Μεταξύ αυτών είναι έννοιες και στοιχεία της φωνητικής φωνολογίας, του κλάδου της γλωσσολογίας που, κατεξοχήν, μελετά τα στοιχεία και τις διαδικασίες υλοποίησης του μηνύματος κατά την ομιλία. Θα διατρέξουμε, στη συνέχεια, τα ΠΣ, εστιάζοντας στις φωνητικές/φωνολογικές έννοιες που περιλαμβάνονται σε αυτά, προκειμένου να διαπιστώσουμε και να συζητήσουμε σε ποιο βαθμό και με ποιους στόχους ο φωνολογικός τομέας εντάχθηκε στη διδασκαλία της γλώσσας στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

4 44 Ευγενία Μαγουλά Στο «Πρόγραμμα Σπουδών για το Δημοτικό σχολείο του 1977» αναφέρονται τα εξής σχετικά με το θέμα που εξετάζουμε: Προφορική έκφραση / Σκοπός: Σκοπός της καλλιέργειας της προφορικής εκφράσεως δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από τον γενικό σκοπό του γλωσσικού μαθήματος ( ). Τομέας της προφοράς 2 / Βασικές επιδιώξεις: Καλλιέργεια της δυνατότητας να διακρίνουν οι μαθητές θορύβους, ήχους και φθόγγους. Ορθή άρθρωση των φθόγγων. Συνειδητή χρησιμοποίηση της μητρικής γλώσσας. Πηγές ύλης: Η ακρόαση, τα παιχνίδια σιωπής, οι απαγγελίες, παρατηρήσεις από τις εκδρομές και τις επισκέψεις και γενικά η όλη σχολική εργασία. Στο «Πρόγραμμα Σπουδών για το Γυμνάσιο (Α και Β ) του 1977» βρίσκουμε τις παρακάτω αναφορές: Γραμματική της Δημοτικής: Από το πρώτο μέρος (Οι φθόγγοι και τα γράμματα) θα διδαχθεί συστηματικά μόνο το κεφάλαιο για τη στίξη. Τα υπόλοιπα δε θα διδάσκονται σε ιδιαίτερη διδακτική ώρα, αλλά ευκαιριακά. Από τις αναφορές αυτές αντιλαμβανόμαστε ότι στο δημοτικό σχολείο δίνεται σημασία στην άρθρωση των φθόγγων και γενικά στην σωστή προφορά χωρίς να διευκρινίζεται όμως ποια θεωρείται σωστή προφορά και ποια όχι. Μήπως εννοούνται τα προβλήματα άρθρωσης που πιθανόν να αντιμετωπίζουν ορισμένοι μαθητές (π.χ. προφέρουν [ts] αντί για [ks], *αμάτσι αντί αμάξι) ή η φωνολογική ποικιλία που απαντάται στα ιδιώματα και τις διαλέκτους (π.χ. τσυρία αντί κυρία); Ας μην ξεχνάμε επίσης τις διαφορές στην προφορά μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής, οι οποίες εκείνη την εποχή ήταν εντονότερες (π.χ. δένδρον - δέντρο, πταίει - φταίει) 3. Για την υλοποίηση του στόχου της σωστής άρθρωσης, δεν δίνεται στον εκπαιδευτικό κανένα εφόδιο, ούτε καμία πηγή άντλησης κατάλληλου υλικού. Επίσης, η εξάσκηση στην ακουστική διάκριση των φθόγγων ενδείκνυται για συγκεκριμένες περιπτώσεις στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και για την υλοποίησή της απαιτείται ηχητικό γλωσσικό υλικό, κατάλληλο για τη μητρική γλώσσα. Στην ύλη για το γλωσσικό μάθημα στο Γυμνάσιο (Α και Β τάξεις), δεν γίνεται αναφορά στον προφορικό λόγο και δεν προβλέπεται να διδαχθεί τίποτε σε σχέση με τον φωνητικό/φωνολογικό τομέα. Ακόμη και το κεφάλαιο για τη στίξη αναφέρεται αποκλειστικά στον γραπτό λόγο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1982/1983, στο Πρόγραμμα Σπουδών, οι αναφορές στη φωνολογία είναι οι παρακάτω: (για το Δημοτικό) Περιεχόμενο και επιδιώξεις του μαθήματος (ενν. γλωσσικού) σε όλες τις τάξεις: Αρθρώνουν, προφέρουν και τονίζουν σωστά. 2. Με τις υπογραμμίσεις επισημαίνω στα παραθέματα τα σημεία που αφορούν τον τομέα που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο. 3. Βλ. σχετικά Πετρούνιας, 1984: 204

5 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει 45 (για το Γυμνάσιο) Στη Γραμματική διακρίνονται τα γλωσσολογικά επίπεδα: Σύνταξη, Σημασιολογία, Φωνολογία, Μορφολογία. Για τη Φωνολογία, δεν γίνεται καμία περαιτέρω αναφορά στο τι θα μπορούσε να ενταχθεί στη διδακτέα ύλη. Στο ίδιο ΠΣ, σχετικά με τον μηχανισμό της ανάγνωσης και της γραφής, προβλέπονται τα εξής: Αναλύουν ηχητικά προτάσεις σε λέξεις, λέξεις σε συλλαβές και συλλαβές σε φθόγγους, και τα ταυτίζουν με τα αντίστοιχα γραπτά τους σύμβολα. Συλλαμβάνουν και χρησιμοποιούν τον βασικό μηχανισμό της ανάγνωσης, που στηρίζεται στη σύνθεση φθόγγων και γραμμάτων [sic]. Χρησιμοποιούν τα σωστά σύμβολα για τη γραπτή απόδοση των φθόγγων [sic], των συλλαβών και των λέξεων. Διαβάζουν σωστά λέξεις που έπαθαν έκθλιψη, αποκοπή ή αφαίρεση μαζί μ εκείνες που έπονται ή προηγούνται. Για τη διδασκαλία του μηχανισμού της ανάγνωσης παρατηρούμε ότι προτείνεται να ακολουθηθούν διαδικασίες φωνολογικής ανάλυσης, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν το περιεχόμενο της φωνολογικής επίγνωσης, χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στον όρο αυτό (ακόμη δεν έχει καθιερωθεί η χρήση του). Η ανάλυση σε φωνολογικές μονάδες που προτείνεται στο ΠΣ του 1982 θεωρούμε ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση σημαντικότατων ευρημάτων της σύγχρονης γλωσσολογικής ανάλυσης στη διδασκαλία της γλώσσας ακόμη κι αν στη φάση εκείνη εξυπηρετούσαν κατά κύριο λόγο τον μηχανισμό της ανάγνωσης. Ερχόμαστε τώρα στο έτος 1987, στο «Βιβλίο Δασκάλου Δ τάξης για τη Νεοελληνική γλώσσα», σ.10, όπου διαβάζουμε: ( ) ενσωματώνουν και λέξεις ( ) ώστε να γίνουν κτήμα από εννοιολογική, ορθοφωνική και ορθογραφική άποψη. Τον επόμενο χρόνο, 1988, στο «Βιβλίο του Καθηγητή Νεοελληνική γλώσσα για το γυμνάσιο» σ , γίνεται ανάλυση των φωνολογικών εννοιών φθόγγος, φώνημα και ελάχιστα ζεύγη. Παρατηρούμε ότι η σωστή άρθρωση και η προφορά των λέξεων παραμένει το βασικό ζητούμενο για το δημοτικό σχολείο, ενώ στο γυμνάσιο δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό, εάν θέλει, να εμβαθύνει στο φωνολογικό επίπεδο, εξηγώντας στους μαθητές του τη λειτουργία του φωνολογικού συστήματος και μέσα από αυτό βασικές δομές του γλωσσικού συστήματος. Δέκα χρόνια μετά, το 1999, συντάσσονται και κυκλοφορούν νέα ΠΣ για το Νηπιαγωγείο - Δημοτικό και για το Γυμνάσιο. Η καινοτομία των προγραμμάτων αυτών, σε σχέση με τα προγενέστερα, είναι ότι τώρα ο προφορικός λόγος αντιμετωπίζεται ως διακριτό επίπεδο γλωσσικής διδασκαλίας με συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους και προτεινόμενες δραστηριότητες υλοποίησής τους. Σε ό,τι αφορά τον φωνολογικό τομέα, εντοπίσαμε τις εξής άμεσες ή έμ-

6 46 Ευγενία Μαγουλά μεσες αναφορές: στην Προ-δημοτική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο), στον τομέα της προετοιμασίας για την ανάγνωση, στόχος είναι: ( ) να συνειδητοποιήσουν τα φωνήματα της ελληνικής γλώσσας και ότι σε αυτά τα φωνήματα αντιστοιχούν γράμματα. στο Δημοτικό προβλέπονται ασκήσεις ορθής προφοράς των λέξεων της κοινής νεοελληνικής ώστε οι μαθητές να αρθρώνουν, να προφέρουν και να τονίζουν σωστά. Επίσης προβλέπεται οι μαθητές να ασκηθούν στον επιτονισμό (αν και δεν αναφέρεται ρητά), προκειμένου να είναι ικανοί να διατυπώνουν προφορικά καταφατικές, αρνητικές, επιφωνηματικές και ερωτηματικές προτάσεις και να εκτελούν πράξεις αναφοράς, προτροπής, υπόσχεσης. Σε αυτό το Αναλυτικό Πρόγραμμα, όπως ακριβώς και στο προηγούμενο, προτείνεται να προχωρούν οι μαθητές σε ανάλυση των προτάσεων που διαβάζουν, σε λέξεις, συλλαβές και φθόγγους, κατά την κατάκτηση του μηχανισμού της ανάγνωσης. Αξίζει να παρατηρήσουμε εδώ, για άλλη μια φορά, τη σύγχυση που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου ως προς τις διαδικασίες ανάλυσης και σύνθεσης που προτείνονται. Η ανάλυση της πρότασης σε λέξεις, των λέξεων σε συλλαβές και των συλλαβών σε φθόγγους δεν ωφελεί να γίνεται βάσει του γραπτού λόγου, διότι εκεί οι διάφορες γλωσσικές μονάδες είναι ούτως ή άλλως διακριτές. Θα πρέπει να γίνεται στον προφορικό λόγο, όπως προβλέπει το θεωρητικό πλαίσιο της φωνολογικής επίγνωση, διότι κατά τη ροή της ομιλίας, ο λόγος είναι συνεχής, επιμέρους στοιχεία συχνά επικαλύπτονται και οι μονάδες είναι δυσδιάκριτες. Γι αυτό το λόγο, η ανάλυση και η σύνθεση των προτάσεων στον προφορικό λόγο, δηλ. σε προτάσεις που ακούν ή σκέφτονται οι μαθητές, τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν τις δομικές γλωσσικές μονάδες και να τις αναγνωρίσουν όταν τις δουν στον γραπτό λόγο. Αυτή η διαδικασία, η οποία συνιστά μέρος της θεωρίας της φωνολογικής επίγνωσης, είναι βασική για τη σύνδεση του προφορικού με τον γραπτό λόγο. Στο «Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος Γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο», για πρώτη φορά αναφέρονται βασικές αρχές και έννοιες της φωνολογίας, οι οποίες μάλιστα ανάγονται σε γενικότερες έννοιες της δομής και λειτουργίας της γλώσσας: ( ) το κάθε τι στη γλώσσα είναι μοναδικό. Ο κάθε φθόγγος μοναδικός και διαφορετικός από τον άλλο φθόγγο, η κάθε λέξη μοναδική και διαφορετική από την άλλη λέξη. ( ) Κανένα γλωσσικό στοιχείο δεν υπάρχει χωρίς το αντίθετό του ( ). Εδώ το ΠΣ, ακολουθώντας το «Βιβλίο του Καθηγητή» (1987) μιλάει για τα «ελάχιστα ζεύγη» στη φωνολογία και προβάλλει γενικά την έννοια της αντίθεσης στη γλώσσα, η οποία είναι θεμελιώδης για το γλωσσικό και άλλα συστή-

7 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει 47 ματα. Στη συνέχεια αναφέρεται «η έννοια της πολυμορφίας και της ποικιλίας στη γλώσσα»: ( ) συνείδηση της απεραντοσύνης της γλώσσας, της πολυμορφίας, της πολυδυναμίας, της δημιουργικότητας ( ), των γλωσσικών ποικιλιών (γεωγραφικών, κοινωνικών κ.λπ.). Η έννοια της ποικιλίας στη γλώσσα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η γλωσσική ποικιλία αντικατοπτρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην προφορά των λεξικών τύπων, των φράσεων αλλά και στον επιτονισμό. Για παράδειγμα, ο φθόγγος [l], σε ορισμένα φωνητικά περιβάλλοντα, παρουσιάζει διαφορετικές προφορές από περιοχή σε περιοχή: διαφορετικά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη νησιωτική Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στο ΠΣ που μελετάμε, απώτερος στόχος του σχολείου είναι κάθε μαθητής να διδαχθεί την προφορά της νεοελληνικής κοινής, ενώ παράλληλα οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν να αποδέχονται και να σέβονται τις διάφορες μορφές γλωσσικής ποικιλίας, είτε στον προφορικό είτε στον γραπτό λόγο. Μια ακόμη σημαντική έννοια που βρίσκουμε σε αυτό το εκτενές και περιγραφικό ΠΣ είναι η έννοια της «γλωσσικής μεταβολής»: ( ) Μια γλώσσα αλλάζει στη φωνολογία, στη μορφολογία, στη σύνταξη, στο λεξιλόγιο ( ) από τον χρόνο, τις κοινωνικές ανάγκες και τη χρήση. Η μεταβολή είναι πολύ σημαντική έννοια στη γλώσσα αλλά και στα συστήματα γενικότερα. Η γλωσσική μεταβολή συνδέεται με τη διαχρονική θεώρηση της γλώσσας, δηλαδή με την εξέταση διαφόρων φαινομένων στην εξέλιξή τους. Ιδιαίτερα στον φωνητικό/φωνολογικό τομέα οι φωνολογικές μεταβολές έχουν περιγραφεί και ερμηνευθεί βάσει των φωνολογικών νόμων. Γιατί όμως είναι σημαντική για την εκπαίδευση η έννοια της γλωσσικής μεταβολή; Πρώτο και σημαντικότερο, διότι αναδεικνύει τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Δεύτερο, διότι επιτρέπει την ερμηνευτική προσέγγιση των φαινομένων, προβάλλοντας στους μαθητές την επιστημονική θεώρηση της γλώσσας. Τρίτο, αντιλαμβανόμαστε τον δυναμικό χαρακτήρα της γλώσσας, που προετοιμάζει γλωσσικές μεταβολές σε κάθε συγχρονία της. Αν και η αναφορά της έννοιας της γλωσσικής μεταβολής είναι σημαντική, εντούτοις στο Αναλυτικό Πρόγραμμα δεν αναλύεται περαιτέρω ούτε διευκρινίζεται με ποιον τρόπο και με ποιο υλικό θα περάσει η έννοια αυτή στη διδακτική πράξη. Ολοκληρώνουμε την αναδρομή/επισκόπησή μας στα ΠΣ, από το 1976 και μετά, με τα ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2003 και είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα. Για τον προφορικό λόγο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, σχετικά με το φωνητικό/φωνολογικό επίπεδο, τα ΔΕΠΠΣ αναφέρουν ότι στόχος είναι ο μαθητής να:

8 48 Ευγενία Μαγουλά αρθρώνει, προφέρει και τονίζει σωστά, προφέρει συνδυασμούς φθόγγων. ( ) Ασκήσεις ορθής άρθρωσης των φθόγγων που αντιστοιχούν στα γράμματα (sic). Διατυπώνει αρνητικές, επιφωνηματικές και ερωτηματικές προτάσεις. Εκτελεί γλωσσικές πράξεις αναφοράς, προτροπής, υπόσχεσης κ.ά. (τις αναφέρουμε ως ασκήσεις που καλλιεργούν τον σωστό επιτονισμό). Σε ό,τι αφορά την κατάκτηση δεξιοτήτων γραπτού λόγου, στο ΑΠΣ για την ελληνική γλώσσα διαβάζουμε: ( ) Αποκτά φωνημική επίγνωση, ώστε να αναγνωρίζει την ταυτότητα των λέξεων αλλά και ευρύτερα φωνημική επίγνωση ώστε να επιτυγχάνει ορθή και αποδεκτή προφορά των φράσεων και του συνεχούς λόγου, με τον απαιτούμενο ρυθμό και προσωδία. ( ) Εδώ οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι σαφές τι εννοείται με τη φράση «ταυτότητα των λέξεων» ούτε πώς συνδέεται με τη φωνημική επίγνωση. Επιπλέον, η φωνημική επίγνωση, όπως αναφέραμε πρωτύτερα, αφορά τη συνειδητοποίηση των μονάδων του προφορικού λόγου, συγκεκριμένα των φωνημάτων, και την αντιστοιχία τους με τις μονάδες του γραπτού λόγου, τα γραφήματα. Δεν συνδέεται άμεσα με την προφορά και την προσωδία, όπως αναφέρεται στο ΑΠΣ. Για τις μεγαλύτερες τάξεις προβλέπεται ότι ο μαθητής: Εξοικειώνεται με τον ιδιωματικό λόγο: Εντοπισμός διαφορών στην προφορά, στη μορφή των λέξεων, στη θέση των λέξεων μέσα στην πρόταση, καθώς και στο λεξιλόγιο. Στο ΑΠΣ για το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας για το Γυμνάσιο, συναντούμε την εξής αναφορά: Ειδικότερα με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας επιδιώκεται οι μαθητές: Να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τη μακρόχρονη πορεία της ελληνικής γλώσσας και τον πλούτο των διαλεκτικών της μορφών. Δυστυχώς, στα ΑΠΣ του 2003 δεν συναντήσαμε καμία αναφορά στο φωνολογικό επίπεδο. Ακόμη και οι έννοιες που είχαν εισαχθεί στα προηγούμενα ΑΠΣ (1999) (φωνολογική αντίθεση, γλωσσική ποικιλία, γλωσσική μεταβολή, κλπ.) εδώ έχουν εξαλειφθεί. Το επίπεδο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερο βάρος είναι η σύνταξη, αν και στην αρχή δηλώνεται ότι αντικείμενο διδασκαλίας αποτελούν όλα τα επίπεδα ανάλυσης της γλώσσας. Ακόμη και η αναφορά στη διαχρονική προσέγγιση της ελληνικής γλώσσας και στις διαλεκτικές της μορφές, δεν υλοποιείται, εφόσον δεν εξειδικεύονται οι τομείς διερεύνησης ούτε δίνονται παραδείγματα διδακτικών εφαρμογών.

9 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει Συζήτηση Η επισκόπηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών και των αναφορών τους στη Φωνητική/φωνολογία, από το 1977 έως το 2003, μας οδηγεί στις εξής παρατηρήσεις: Α. Άρθρωση, προφορά και τονισμός, σταθερό μέλημα όλων των ΠΣ για το δημοτικό. Τα ΠΣ συνήθως αναφέρονται στην προφορά μεμονωμένων φθόγγων και συμφωνικών συμπλεγμάτων, αλλά πιθανότατα εννοούν και την προφορά σε επίπεδο λέξεων και φράσεων, όπου εμφανίζονται οι περισσότερες δυσκολίες. Είναι, όμως, παράδοξο ότι τα εγχειρίδια της γλώσσας και οι πρόσφατα κυκλοφορημένες σχολικές γραμματικές (Δημοτικού-Γυμνασίου) δεν περιέχουν κεφάλαιο για τα συμφωνικά συμπλέγματα ούτε για την προφορά δύσκολων λέξεων και φράσεων. Για την ανάγκη εξάσκησης στον επιτονισμό διαφόρων τύπων προτάσεων στον προφορικό λόγο γίνεται αναφορά μόνο στα νεότερα Αναλυτικά Προγράμματα. Μέχρι τότε η σχετική διδασκαλία γίνεται μόνο στον γραπτό λόγο και αφορά τα σημεία στίξης ως στοιχεία της γραφής. Πάντως μέσα από τα ΠΣ δεν καλλιεργείται ικανοποιητικά η σύνδεση του επιτονισμού στον προφορικό λόγο με τα σημεία στίξης στον γραπτό λόγο κι αυτή ίσως είναι μία από τις αιτίες που οι μαθητές δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν σωστά τα σημεία στίξης, τόσο όταν διαβάζουν όσο και όταν γράφουν. Β. Δεν γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου. Αν και στα νεότερα ΠΣ προφορικός και γραπτός λόγος αναγνωρίζονται ως διαφορετικά επίπεδα, εντούτοις δεν διαχωρίζονται κατά την περιγραφή των δραστηριοτήτων. Μπορούμε να αναφέρουμε ως παράδειγμα τις ασκήσεις προφοράς (προφορικού λόγου) που ταυτίζεται με την ανάγνωση/αποκωδικοποίηση των γραμμάτων («ο ήχος του γράμματος») και των λέξεων. Παρόμοια σύγχυση φαίνεται να γίνεται στην εφαρμογή της θεωρίας της φωνολογικής επίγνωσης, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Γ. Φωνολογική επίγνωση με εφαρμογή στον γραπτό λόγο αντί του προφορικού. Φωνολογικές διαδικασίες που προετοιμάζουν και διευκολύνουν την κατάκτηση των μηχανισμών της ανάγνωσης και της γραφής προτείνονται στα περισσότερα ΠΣ που εξετάσαμε. Τέτοιες διαδικασίες είναι η ανάλυση προτάσεων του προφορικού λόγου σε φωνολογικές μονάδες και η ανασύνθεσή τους. Αυτές οι διαδικασίες εντάσσονται στο θεωρητικό πλαίσιο της φωνολογικής επίγνωσης, όπως ορθά σημειώνεται στο ΑΠΣ του 2003 και πρέπει κανονικά να εφαρμόζονται στον προφορικό λόγο. Όμως, τελικά, μέσα από τα ΑΠΣ και τα σχολικά εγχειρίδια εφαρμόζονται στον γραπτό λόγο, δηλαδή στη γραπτή μορφή των λέξεων, φράσεων και προτάσεων. Δ. Ο φωνολογικός τομέας δεν εξειδικεύεται ως προς τη διδακτέα ύλη. Αν

10 50 Ευγενία Μαγουλά και τα περισσότερα ΑΠ (από το 1982/3) αναφέρουν τη Φωνολογία ως τομέα της γλωσσικής ανάλυσης, εντούτοις δεν προχωρούν στην περιγραφή των επιμέρους τομέων που είναι κατάλληλοι για διδακτική αξιοποίηση. Εντύπωση προκαλεί ότι στο ΑΠΣ 2003 για το δημοτικό, στον τομέα της φωνολογίας, το ίδιο περιεχόμενο προτείνεται για όλες τις τάξεις. Ε. Απουσία φωνολογικών εννοιών και αρχών. Γενικά απουσιάζει η αναφορά σε φωνολογικές έννοιες, φωνολογικές αρχές και φωνολογικούς όρους. Εξαίρεση αποτελούν οι έννοιες φθόγγος, φώνημα, ελάχιστα ζεύγη, που τις συναντήσαμε σε ένα ΑΠ για το Γυμνάσιο καθώς και στο βιβλίο του Εκπαιδευτικού, χωρίς να συνοδεύονται από παραδείγματα. Στην έννοια της γλωσσικής μεταβολής -στα ΑΠ του πολύ σημαντική για την κατανόηση της εξέλιξης στη γλώσσα, δεν δίνονται παραδείγματα από τη φωνολογία, που είναι πλουσιότατη σε τέτοια φαινόμενα, ούτε όμως και άλλα παραδείγματα. Την απουσία παραδειγμάτων και κατηγοριοποίησης των περιπτώσεων παρατηρούμε και σχετικά με την έννοια της γλωσσικής ποικιλίας (γεωγραφικής, κοινωνικής, υφολογικής), που αναφέρεται στα νεότερα ΑΠ για το γυμνάσιο. Συνοψίζοντας, ο τομέας της φωνολογίας έχει ελλιπή παρουσία στα ΠΣ για τη γλώσσα. Ακόμη κι όταν αναφέρεται δεν συνοδεύεται από παραδείγματα ούτε ενδεικτικές διδακτικές δραστηριότητες. Συχνά η φωνολογία συγχέεται με τη γραφή. Οι φωνολογικές έννοιες δεν αναλύονται περαιτέρω, με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητες στη διδακτική πράξη. 3. Προτάσεις περαιτέρω διδακτικής αξιοποίησης της φωνητικής-φωνολογίας στο δημοτικό ή και το γυμνάσιο. Η φωνητική/φωνολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος της γλωσσολογίας με πολλούς τομείς και πολλές εφαρμογές. Τα αντικείμενα που θα επιλέξουμε να εντάξουμε στη σχολική διδασκαλία θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια και να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες μαθησιακές ανάγκες. Κριτήριο, για παράδειγμα, είναι η καταλληλότητα του διδακτικού αντικειμένου (έννοιας ή διαδικασίας) για το επίπεδο σκέψης των μαθητών καθώς και το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, προκειμένου οι μαθητές να αντιληφθούν τις διδασκόμενες επιστημονικές έννοιες για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε την κατάλληλη σειρά με την οποία θα διδάξουμε τις έννοιες. Το τι θα διδάξουμε περιορίζεται σημαντικά και από το υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας, το οποίο θα στηρίξει τη διδασκαλία μας. Προϋπόθεση είναι η εκφραστικά κατάλληλη εξήγηση των εννοιών, τα πολλά και ορθά επιλεγμένα παραδείγματα, οι βιωματικές δραστηριότητες, το εποπτικό υλικό κ.ά. Σημαντική παράμετρος είναι, επίσης, η αξία της γνώσης που θα αποκτηθεί και η δυνατότητα αξιοποίησής

11 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει 51 της σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Η έννοια του συστήματος, για παράδειγμα, που είναι κεντρική στη φωνολογία, είναι διεπιστημονική, με πολλές εφαρμογές στη σχολική γνώση, στις θετικές επιστήμες και όχι μόνο. Σε ό,τι αφορά τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών ως προς τη φωνητική-φωνολογία, αυτές εντάσσονται ειδικά στον γλωσσικό γραμματισμό, αλλά καθορίζονται γενικότερα από το πλαίσιο του επιστημονικού γραμματισμού στο πρόγραμμα σπουδών. Η προσέγγιση της γραμματικής που ακολουθείται έως τώρα στην υποχρεωτική εκπαίδευση, είναι κατά κύριο λόγο αυτή της παραδοσιακής γραμματικής. Εντούτοις οι μαθητές όλων των βαθμίδων θέτουν ερωτήματα επιστημονικού περιεχομένου για τη γλώσσα, καθώς παρατηρούν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά συχνά ρωτούν γιατί τα αντικείμενα φέρουν τα ονόματα που έχουν και όχι κάποια άλλα. Ή γιατί το ίδιο πράγμα κάθε γλώσσα το ονομάζει διαφορετικά. Ρωτάνε επίσης γιατί σε ορισμένες περιοχές της ίδιας χώρας μιλάνε διαφορετικά ή χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις. Όταν μαθαίνουν ανάγνωση και γραφή αναρωτιούνται γιατί δεν γράφουμε όπως μιλάμε και γιατί λέξεις που ακούγονται το ίδιο σημαίνουν κάτι άλλο ή/και γράφονται διαφορετικά. Στο πλαίσιο διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων γεννώνται στους μαθητές καίρια ερωτήματα για τη γλώσσα: στη «Μελέτη περιβάλλοντος» διερωτώνται γιατί διαφορετικοί λαοί μιλούν διαφορετικές γλώσσες, γιατί μερικές γλώσσες μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους κ.ά. Στο μάθημα της «Βιολογίας» γεννάται το ερώτημα πώς παράγεται η ομιλία, πώς οι άνθρωποι καταφέρνουν να μιλούν ή πώς τα νήπια μαθαίνουν να μιλούν κ.ά. Ρωτάνε επίσης πώς λειτουργεί το γλωσσικό σύστημα και γιατί αλλάζουν οι γλώσσες μέσα στον χρόνο. Τέτοια συνήθη ερωτήματα αναδεικνύουν την ανάγκη να ενταχθούν όψεις της επιστημονικής μελέτης της γλώσσας στη σχολική διδασκαλία, πέραν της παραδοσιακής γλωσσικής διδασκαλίας. Εδώ προτείνουμε ορισμένα θέματα φωνητικής/φωνολογίας που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών για τη γλώσσα. Αναμφίβολα, μπορούν να προστεθούν και άλλα. Κάθε ένα από τα θέματα αυτά οφείλουμε να το επεξεργαστούμε, στο άμεσο μέλλον, ως διδακτικό αντικείμενο με συγκεκριμένους στόχους και μεθοδολογία διδασκαλίας, λαμβάνοντας υπόψη το ηλικιακό επίπεδο των μαθητών στους οποίους απευθύνεται. Στη συνέχεια θα πρέπει να το εφαρμόσουμε πιλοτικά ώστε να καταγράψουμε τα οφέλη για τη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη των μαθητών, τις δυσκολίες κατανόησης που ενδεχομένως να υπάρξουν, την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των μαθητών καθώς και τις απόψεις των εκπαιδευτικών. Τα θέματα που προτείνουμε εδώ να ενταχθούν στη γλωσσική διδασκαλία είναι τα εξής:

12 52 Ευγενία Μαγουλά 1. Η έννοια του φθόγγου, ως στοιχείου του προφορικού λόγου. Βασικό στοιχείο της φωνητικής είναι ο φθόγγος. Φθόγγοι στη γλώσσα ή γλωσσικοί ήχοι, καλούνται τα μικρότερα τεμάχια που παράγονται από τα όργανα της ομιλίας και μπορούν να γίνουν αντιληπτά από το ανθρώπινο αφτί 4. Ήδη από τη νηπιακή ηλικία ο άνθρωπος μαθαίνει διαισθητικά να χρησιμοποιεί τους φθόγγους της μητρικής του γλώσσας, ακόμη και αυτούς του ιδιώματος ή της διαλέκτου που ομιλείται στο περιβάλλον του. Η γνώση όμως αυτή δεν είναι συνειδητή, είναι καθαρά βιωματική, με αποτέλεσμα το παιδί, ως μαθητής, να μην μπορεί να την αξιοποιήσει σε γνωστικές διαδικασίες, όπως η εκμάθηση του γραπτού λόγου, η διόρθωση/αυτοδιόρθωση λανθασμένης προφοράς, η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας, η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών συστημάτων κ.λπ. Με στόχο λοιπόν την επίγνωση των φθόγγων, πιστεύουμε ότι ο μαθητής πρέπει να συνειδητοποιήσει ποια είναι αυτά τα μικρότερα στοιχεία της προφοράς, πώς παράγονται, πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στο πλαίσιο της συλλαβής, της λέξης ή της φράσης, ποιες είναι οι βασικές τους ποικιλίες κατά γεωγραφικές περιοχές, τις ποικιλίες στην προφορά ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης ή το ιδιόλεκτο του ομιλητή. Επίσης μπορούμε να διδάξουμε με κατανοητό τρόπο πώς παράγεται η ομιλία, τα μέρη του σώματος που συμμετέχουν στην παραγωγής της ομιλίας, τον ρόλο της αναπνοής, πού και πώς συντελείται η άρθρωση, τον ρόλο της γλώσσα και των φωνητικών χορδών. Η διδασκαλία αυτού του τομέα της φωνητικής πρέπει να γίνεται με βάση τον προφορικό λόγο, με εποπτικά μέσα, βιωματικές δραστηριότητες και με σύγχρονο ηλεκτρονικό ή έντυπο υλικό. 2. Οι έννοιες φώνημα και φωνολογικό σύστημα Τα φωνήματα είναι οι φθόγγοι μιας γλώσσας οι οποίοι έχουν διαφοροποιητική λειτουργία, διαφοροποιούν, δηλαδή, λέξεις και σημασίες 5. Όπως γνωρίζουμε από τη φωνολογική θεωρία, τα φωνήματα δημιουργούν ελάχιστα ζεύγη αντίθεσης, π.χ. πόνος- μόνος, κάνω-χάνω, τώρα-δώρα απ όπου προκύπτει και η αξία τους για το σύστημα της γλώσσας. Η αντιθετική λειτουργία των φωνημάτων μπορεί να ενταχθεί γενικότερα στην έννοια της αντίθεσης, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία των συστημάτων και βρίσκεται παντού στον κόσμο που μας περιβάλλει. Το σύνολο των φωνημάτων μιας γλώσσας συνθέτει το φωνολογικό σύστημα, το οποίο έχει τις ιδιότητες των συστημάτων: αποτελείται από μονάδες διαφορετικών επιπέδων, οι οποίες λειτουργούν βάσει κανόνων, των φωνολογικών κανόνων. Οι στόχοι της σχολικής διδασκαλίας δεν θα πρέπει να είναι η απομνημόνευση των μονάδων του φωνολογικού 4. Βλ. Ράλλη & Nespor, 1999:24 5. Βλ. Ράλλη & Nespor, 1999:52

13 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει 53 συστήματος και των φωνολογικών κανόνων. Η διδασκαλία θα πρέπει να εστιάζει κυρίως στην κατανόηση της λειτουργίας της αντίθεσης στη γλώσσα και πώς η αντίθεση των ελάχιστων ζευγών οδηγεί στην ανάδειξη των φωνημάτων. Επίσης μπορούμε να διδάξουμε πώς αλληλεπιδρούν τα φωνήματα στο πλαίσιο της λέξης ή της φράσης, πώς δημιουργούνται οι φωνολογικοί κανόνες και γιατί. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί το φώνημα /s/ (σ) γίνεται /z/ στην προφορά δίπλα σε ορισμένα άλλα σύμφωνα (π.χ. σβούρα, πεσμένος), και όχι απλώς να μάθουν τον σχετικό κανόνα. Η αντίληψη της έννοιας του φωνήματος είναι ουσιαστική για την κατανόηση της σχέσης της προφοράς με τη γραφή. Στον γραπτό λόγο, τα γραφήματα (γράμματα και συνδυασμοί) αντιστοιχούν στα φωνήματα, που είναι τα λειτουργικά στοιχεία της γλώσσας, και όχι σε όλους τους φθόγγους. Όταν λοιπόν στον γραπτό λόγο αποδίδουμε φθόγγους που δεν είναι φωνήματα, τότε χρησιμοποιούμε ακολουθίες γραμμάτων και όχι γραφήματα. Για παράδειγμα στη λέξη ήλιος, ο φθόγγος [ʎ] αποδίδεται με την ακολουθία -λι-, στη λέξη νιώθω, ο φθόγγος [ɲ] αποδίδεται στη γραφή με την ακολουθία -νι-. Είναι πιθανό η συνειδητοποίηση της διάκρισης μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου να βοηθήσει στην κατανόηση των δυσκολιών στη γλώσσα, όσων οφείλονται στη διάκριση αυτή, οδηγώντας, σταδιακά, τους μαθητές σε μεγαλύτερη εξοικείωση με τις δομές και τη λειτουργία του γλωσσικού συστήματος κι επομένως σε καλύτερη σχέση τόσο με τη μητρική τους γλώσσα όσο και με άλλες γλώσσες. 3. Η φωνολογική ποικιλία σε ιδιώματα και διαλέκτους Η νέα ελληνική γλώσσα, όπως κάθε φυσική γλώσσα, δεν εμφανίζει ενιαίο σύστημα σε όλες τις περιοχές όπου ομιλείται. Οι ποικιλίες στο γλωσσικό σύστημα διαφοροποιούν τα ιδιώματα/διαλέκτους από την Κοινή Νέα Ελληνική, άλλοτε σε μεγαλύτερο κι άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Οι ποικιλίες αυτές αφορούν σε διαφορετικά γλωσσικά επίπεδα: προφορά και επιτονισμό (φωνολογία), γραμματική (μορφολογία), σύνταξη, λεξιλόγιο. Τα παιδιά που έχουν ως μητρική γλώσσα κάποιο ιδίωμα ή διάλεκτο είναι επόμενο να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διδασκαλία της επίσημης γλώσσας στο σχολείο, καθώς ο προφορικός τους λόγος παρουσιάζει μεγαλύτερες ή μικρότερες διαφορές σε σχέση με την επίσημη γλώσσα. Κατά τη διδασκαλία ιδίως της ανάγνωσης και της γραφής στους μικρούς μαθητές που μιλούν κάποιο ιδίωμα με φωνολογικά φαινόμενα, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν λέξεις και φράσεις που διαφοροποιούνται από αυτές του προφορικού τους λόγου. Για παράδειγμα, στα βόρεια ιδιώματα οι λέξεις χωράφι, μέλισσα, γουρούνι προφέρονται αντίστοιχα χουράφ μέλ(τ)σα, γρουν, αλλά και σε ορισμένα νησιώτικα ιδιώματα έχουμε προφορά ts του κ μπροστά από ι και ε (κυρία: τσιρία) κ.ά. Το πρόβλημα της διδασκαλίας της ανάγνωσης σε κύπρι-

14 54 Ευγενία Μαγουλά ους μαθητές επισημαίνει πολύ εύστοχα ο Παπαρίζος (2004:45-46), εστιάζοντας στις διαφορές του φωνολογικού συστήματος της κυπριακής και της κοινής νέας ελληνικής. Καθώς τα φαινόμενα αυτά εμφανίζουν συστηματικότητα και σταθερότητα ανά περιοχές, πιστεύουμε ότι θα ήταν διδακτικά χρήσιμο να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένο υλικό που να εξηγεί στους μαθητές (ίσως όχι των μικρών τάξεων) ποια είναι τα φαινόμενα αυτά και πώς δημιουργούνται στο πλαίσιο του γλωσσικού συστήματος. Σημαντικότατος είναι και ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος τα φαινόμενα ώστε να προβαίνει στις απαραίτητες απλοποιήσεις εννοιών προκειμένου να γίνονται κατανοητές από τους μαθητές. Σχετικά με αυτά, ο Παπαρίζος αναφέρει: ( ) πρόσθετο καθήκον της διδασκαλίας είναι η συνειδητοποίηση των αποκλίσεων, ώστε ο μαθητής να καταστεί ικανός να τις αποφεύγει κατά βούληση, όποτε αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες της επικοινωνίας. ( ) Ο δάσκαλος που αντιμετωπίζει θέματα διαλεκτισμού, θα ήταν χρήσιμο να διδαχθεί στοιχεία συγκριτικής φωνολογίας της κοινής νεοελληνικής και της διαλέκτου. Επίλογος Τα φωνολογικά θέματα που μπορούν να ενταχθούν στη σχολική διδασκαλία δημοτικού και γυμνασίου είναι ποικίλα. Εδώ θίξαμε μόνο τρία: τους φθόγγους, τα φωνήματα - φωνολογικό σύστημα και τη φωνολογική ποικιλία των ιδιωμάτων. Στη συνέχεια, θα πρέπει τα αντικείμενα αυτά να τύχουν συστηματικής μελέτης και επεξεργασίας ως διδακτικών αντικειμένων από τους φωνολόγους στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας. Με την εργασία αυτή ήθελα να δείξω ότι ο πυρήνας της Φωνολογίας παρέχει ουσιαστικές γνώσεις στον μαθητή για τη λειτουργία της γλώσσας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της παρατήρησης και της λογικής σκέψης. Τον διδάσκει επίσης να ασκεί συνειδητό έλεγχο στο γλώσσα σύστημα που χρησιμοποιεί φυσικά και αυθόρμητα. Δυστυχώς μέχρι τώρα, το φωνολογικό επίπεδο της γλώσσας έχει αγνοηθεί ή έχει αντιμετωπισθεί εντελώς παραδοσιακά και καθόλου διερευνητικά, στο πλαίσιο των ΠΣ. Θα ήταν πολύ σημαντικό, πιστεύω, ένα μέρος των φωνολογικών ερευνών να στραφεί προς τη μελέτη θεμάτων φωνητικής-φωνολογίας ως διδακτικών αντικειμένων, προκειμένου επιτύχουμε επιστημονικότερη διδασκαλία της γλώσσας, διερευνητική γλωσσική προσέγγιση με στόχο τη βελτίωση του γνωστικού και γλωσσικού επιπέδου των μαθητών της ελληνικής γλώσσας.

15 Φωνητική-Φωνολογία στη γλωσσική διδασκαλία: τι έγινε, τι δεν έγινε και τι θα πρέπει να γίνει 55 Βιβλιογραφία Ladefoged, P. (2007). Εισαγωγή στη Φωνητική (μετάφρ. Μ. Μπαλτατζάνη). Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη. Μαγουλά, Ε. (2010). Η συνάρθρωση στη νέα ελληνική. Τυπολογικές και διδακτικές προσεγγίσεις. Αθήνα: Γρηγόρης. Μαγουλάς, Γ. (1983). Εισαγωγή στη φωνολογία της νέας ελληνικής. Αθήνα: Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιακές σημειώσεις). Martinet, A. (1980). Elements de linguistique generale. Paris: Librairie Armand Colin. [Ελλην. μετάφρ «Στοιχεία γενικής γλωσσολογίας» Α. Χαραλαμπόπουλος. Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, όπου και οι παραπομπές.] Μπαμπινιώτης, Γ. (2000 4). Συνοπτική ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Αθήνα. (Έκδοση του συγγραφέα) Μποτίνης, Α. (2009). Φωνητική της Ελληνικής. Τόμος Α Βασικές έννοιες φωνητικής και φωνητικά συστήματα. Αθήνα: Leader Books. Παπαρίζος, Χ. (2004). Γλωσσική πολιτική και γλωσσική παιδεία. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg. Πετρούνιας, Ε. (1984). Νεοελληνική γραμματική και συγκριτική ανάλυση. Θεσσαλονίκη: University Studio Press. Πόρποδας, Κ. (2002). Ανάγνωση. Πάτρα. Ράλλη, Α. & Nespor, M. (1999). Φωνολογία. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη. Ρεβυθιάδου, Α. & Τζακώστα, Μ. (2007). Η φωνολογία στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη. Saussure F. de (1916). Cours de linguistic generale. [Ελλην. μετάφρ «Μαθήματα γενικής γλωσσολογίας» Φ. Δ. Αποστολόπουλος. Αθήνα: Παπαζήση, όπου και οι παραπομπές.] Τάφα, Ε. (2001). Ανάγνωση και γραφή στην προσχολική εκπαίδευση. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα. Abstract In this paper we examine some basic concepts of the linguistic field of phonetics and phonology in their application in language teaching as this is reflected across the Curricula for Greek language teaching in the Primary and Secondary national education between 1977 and The concepts that are attended here are: the speech sounds (φθόγγοι), the phonemes (φωνήματα), the phonolοgical oppositions (φωνολογικές αντιθέσεις), the phonological system (φωνολογικό

16 56 Ευγενία Μαγουλά σύστημα), the phonetic /phonological processes (φωνητικές/φωνολογικές διαδικασίες), the phonographemic correspondences (φωνογραφημικές αντιστοιχίσεις). The research on the National Curricula denotes that, in general, they don t take advantage of the phonetic/phonological concepts for the effectiveness of language teaching. And in the cases that phonological concepts are cited, they are not developed indeed. In the second part of this paper we display some examples of application of phonetic /phonological concepts in language teaching. These can be used in first and second language teaching and in language disabilities. Ευγενία Μαγουλά Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών dzenimag@primedu.uoa.gr

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε

Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε Ο 19ος αιώνας Είδαμε ότι πρώτοι ιστορικο-συγκριτικοί επιστήμονες είχαν στόχο να εξηγήσουν τις ομοιότητες που παρατηρούσαν ανάμεσα στις γλώσσες. Είδαμε επίσης ότι η ομοιότητα βασικών λέξεων οδήγησε στην

Διαβάστε περισσότερα

Η φωνολογική επίγνωση. Ευφημία Τάφα

Η φωνολογική επίγνωση. Ευφημία Τάφα Η φωνολογική επίγνωση Ευφημία Τάφα Γλωσσική ανάπτυξη Κλάμα ή γέλιο (0-2 μηνών) Βαβίσματα (2-4 μηνών) Συγκεκριμένοι ήχοι (6 μηνών περίπου) Πρώτες λέξεις (1 ο έτος) Τηλεγραφικός λόγος (2 ο έτος) 1000 λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

12 Σταθμισμένα διερευνητικά ανιχνευτικά εργαλεία κριτήρια μαθησιακών δυσκολιών

12 Σταθμισμένα διερευνητικά ανιχνευτικά εργαλεία κριτήρια μαθησιακών δυσκολιών 12 Σταθμισμένα διερευνητικά ανιχνευτικά εργαλεία κριτήρια μαθησιακών δυσκολιών Διαδικασίες διαχείρισης περίπτωσης Στάδιο 1 Εντοπισμός Στάδιο 2 Αξιολόγηση Στάδιο 3 Παρέμβαση Στάδιο 4 Υποστήριξη Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 4: Χαρακτηριστικά της Ομιλίας Φωνητική και Φωνολογία (2ο Μέρος) Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία 5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία Στόχοι της γλωσσολογίας Σύμφωνα με τον Saussure, βασικός στόχος της γλωσσολογίας είναι να περιγράψει τις γλωσσικές δομές κάθε γλώσσας με στόχο να διατυπώσει θεωρητικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές Ενότητα 1: Εισαγωγικές Επισημάνσεις Ζακοπούλου Βικτωρία 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-545DL Διδακτική της Νεοελληνικής Γλώσσας 9 και των Κειμένων Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5

Διάγραμμα Μαθήματος. Σελίδα1 5 Διάγραμμα Μαθήματος Κωδικός Μαθήματος Τίτλος Μαθήματος Πιστωτικές Μονάδες ECTS EDUC-543DL 9 Προαπαιτούμενα Τμήμα Εξάμηνο Κανένα Παιδαγωγικών Σπουδών Χειμερινό/Εαρινό Κατηγορία Μαθήματος Γνωστικό Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ Μέσω κανόνων Πλεονεκτήματα: κέρδος χρόνου, δυνατότητα επαναλήψεων, εκμετάλλευση των γνωστικών ικανοτήτων των μαθητών, λιγότερη διδακτική προετοιμασία.

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 20..-20.. Α/Α (Ονοματεπώνυμο,) τάξη μαθητή / μαθήτριας Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. Τάξη Το σενάριο εντάσσεται στην Α τάξη του δημοτικού σχολείου και ειδικότερα αναφέρεται σε μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Β Γυμνασίου Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Θέμα: Η συνοχή ενός ευρύτερου Κειμένου Διάρκεια: Μία περίοδος Στην τέταρτη ενότητα ο προγραμματισμός προβλέπει έξι περιόδους. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ;

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; Eρωτήματα ποιες επιλογές γίνονται τελικά; ποιες προκρίνονται από το Π.Σ.; ποιες προβάλλονται από το εγχειρίδιο; ποιες υποδεικνύονται από το ίδιο το αντικείμενο; με

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑTEI Ηπείρου Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα: Λογοθεραπείας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΩΝ ΤΕΣΤ»

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο για ενήλικες (ηλικία άνω 25 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Λειτουργός Π.Ι. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας: η ίδια η γλώσσα συνιστά και ορίζεται ως κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ............................... 15 ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ................................... 17 ΜΕΡΟΣ Ι ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα Εργασίας Ελληνικών (Δημοτική Εκπαίδευση)

Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα Εργασίας Ελληνικών (Δημοτική Εκπαίδευση) Διήμερο Εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης 2018-2019: Η Θέση και η Διδασκαλία της Δομής στο Μάθημα των Ελληνικών στο Δημοτικό Σχολείο (Γ μέχρι Στ τάξεις) Γνωστικό αντικείμενο: Ελληνικά ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ48 / Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ48 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 1: Επικοινωνία, Λόγος, Ομιλία (2ο Μέρος) Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Λύδια Μίτιτς

Λύδια Μίτιτς Παρουσίαση της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη διγλωσσία και τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας: η αξιοποίηση της πλατφόρμας στη Μέση Εκπαίδευση Λύδια Μίτιτς lydiamitits@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό: Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Γεωγραφία Τάξη/εις: Ε και Στ Δημοτικού

Λογισμικό: Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Γεωγραφία Τάξη/εις: Ε και Στ Δημοτικού Λογισμικό: Ταξίδι Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Γεωγραφία Τάξη/εις: Ε και Στ Δημοτικού Παρουσίαση Λογισμικού: Κατερίνα Αραμπατζή Μαριάννα Χατζοπούλου Προμηθευτής: Hyper Systems Προσβασιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι Εισαγωγικά: τι είναι γλώσσα, τι είναι γλωσσολογία Διδάσκοντες: Επίκ. Καθ. Μαρία Λεκάκου, Λέκτορας Μαρία Μαστροπαύλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα

Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα Βιβέτα Λυμπεράκη Ξένια Κωνσταντινοπούλου Καθηγήτριες αγγλικών ειδικής αγωγής Ποιοί μαθητές αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολία στις ξένες γλώσσες Μαθητές που: παρουσιάζουν δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος }

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Είδη αξιολόγησης: αρχική-διαγνωστική, συντρέχουσαδιαμορφωτική, τελική Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Οι πρακτικές αναφέρονται σε θέματα κριτηρίων επιλογής κειμένων με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας

Διαβάστε περισσότερα

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 19 Νοεμβρίου 2012 Επιμέρους τομείς στο γλωσσικό μάθημα 1. Προφορικός Λόγος

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές;

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Τεχνικές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής Ευγενία Νιάκα Σχολική Σύμβουλος Πώς μαθαίνουν οι μαθητές; Οι μαθητές δεν απορροφούν «σαν σφουγγάρια», ούτε αποδέχονται άκριτα κάθε νέα πληροφορία.

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση. Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ

Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση. Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ Η γλώσσα ως σύστημα και ως χρήση Ασπασία Χατζηδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ 2009-10 Τι είναι γλώσσα; Γλώσσα είναι το σύστημα ήχων ( φθόγγων ) και εννοιών που χρησιμοποιούν οι ανθρώπινες κοινότητες για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Πώς δουλέψαμε στο γλωσσικό μάθημα; Προγράμματα Σπουδών. Στοχοκεντρικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΣΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ. Ονοματεπώνυμα: Ηλιάνα Στάμογλου, 4635

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΣΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ. Ονοματεπώνυμα: Ηλιάνα Στάμογλου, 4635 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΣΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Ονοματεπώνυμα: Ηλιάνα Στάμογλου, 4635 Γεωργία Φυντάνη, 4838 Μάθημα: Μαθησιακές Δυσκολίες Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307)

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) Ενότητα #4: Λειτουργικός και Κριτικός Γραμματισμός Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή

Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή MULTIMEDIA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - CD ROM για Διαδραστικό Πίνακα Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή ΑΚΤΙΝΕΣ v5.0 Πακέτο 112 εκπαιδευτικών προγραμμάτων το οποίο εστιάζει στην υποστήριξη της διδασκαλίας των διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο

Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο Ο Γραπτός λόγος στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 1: Εισαγωγικά: Τι είναι γλώσσα Βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας Στελλάκης Νεκτάριος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ΤΕΕΑΠΗ Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Η ΓΛΩΣΣΑ! Η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους, αλλά και ένα μέσο με το οποίο δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΑΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, University of California, San Diego (UCSD)

ΑΜΑΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, University of California, San Diego (UCSD) 1 APPENDIX I Εισαγωγικό Επίπεδο ΑΜΑΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, University of California, San Diego (UCSD) ΠΡΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΝΙΣΜΟΣ Η επιτυχία της επικοινωνίας εξαρτάται από την ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Μάθημα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σχολείο & Τμήμα: Ημερομηνία: Ι. Μαθησιακή Εξέλιξη των Μαθητών/Ενισχυτική Διδασκαλία (ΕΔ) α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Σχολιασμός και αιτιολόγηση της επίδοσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Πως ιαλεκτικοί Θησαυροί ζωντανεύουν στο Ελληνικό Σχολείο: η χρήση του Ψηφιακού Μουσείου Ελληνικής Προφορικής Ιστορίας στην Ελληνική Εκπαίδευση

Πως ιαλεκτικοί Θησαυροί ζωντανεύουν στο Ελληνικό Σχολείο: η χρήση του Ψηφιακού Μουσείου Ελληνικής Προφορικής Ιστορίας στην Ελληνική Εκπαίδευση Πως ιαλεκτικοί Θησαυροί ζωντανεύουν στο Ελληνικό Σχολείο: η χρήση του Ψηφιακού Μουσείου Ελληνικής Προφορικής Ιστορίας στην Ελληνική Εκπαίδευση Πατσιάς, Α., Α. Σφακιανάκη, Γ. Κλειδής, Στ. Τσιγδινός & Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ: Στο Γυμνάσιο γίνεται η πρώτη και καθοριστικής σημασίας επαφή των μαθητών με τα Αρχαία Ελληνικά Στο Γυμνάσιο πρέπει να καταφέρουμε να

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Σεπτέμβριος 2011 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου,

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις της διγλωσσίας α. χρόνος β. σειρά γ. πλαίσιο κατάκτησης της δεύτερης γλώσσας

Διαστάσεις της διγλωσσίας α. χρόνος β. σειρά γ. πλαίσιο κατάκτησης της δεύτερης γλώσσας Διαστάσεις της διγλωσσίας α. χρόνος β. σειρά γ. πλαίσιο κατάκτησης της δεύτερης γλώσσας Διάσταση 1 η A. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Ανάλογα με το πότε κατακτήθηκε η Γ2, διακρίνουμε ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ by Τaλκ/ Αύγουστος 29, 2018/ Χωρίς σχόλια Οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Δεσύπρη και Κωνσταντίνα Μάρκου υπογράφουν τη νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

TA ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

TA ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗ Ημερίδα ΠΕΚΑΔΕ, 2 Οκτωβρίου 2010 Getting Prepared for the New School Β. Δενδρινού, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Αντίληψη της ομιλίας Απεικόνιση της πρότασης «θα σας διηγηθώ την ιστορία των δύο νέων» κυματομορφή Φασματόγραμμα Συνάρθρωση Οι φθόγγοι αλληλεπικαλύπτονται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ενίσχυση της φωνολογικής επίγνωσης στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας Ευφημία Τάφα

Η ενίσχυση της φωνολογικής επίγνωσης στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας Ευφημία Τάφα Η ενίσχυση της φωνολογικής επίγνωσης στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης Γλωσσική ανάπτυξη Κλάμα ή γέλιο (0-2 μηνών)

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ Αναλυτικό Πρόγραμμα Πού μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Βασικές αρχές Oδηγιών Τι διδάσκουμε; Πώς διδάσκουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε;

Διαβάστε περισσότερα

Η στοχοθεσία της Ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας. Α. Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης

Η στοχοθεσία της Ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας. Α. Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης Η στοχοθεσία της Ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας Α. Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης Δεύτερη γλώσσα (1/2) Όταν ένας ομιλητής μαθαίνει ή/και χρησιμοποιεί μια Χ γλώσσα ως δεύτερη,

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά άτυπης αξιολόγησης

Χαρακτηριστικά άτυπης αξιολόγησης Προσαρμογή Διδακτικών Στόχων σε μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες Νιάκα Ευγενία Ειδική παιδαγωγός, Σχολική Σύμβουλος Τι λάβαμε υπόψη; Το ατομικό ιστορικό των μαθητών Την αξιολόγηση της διεπιστημονικής ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε

Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Ατομικές διαφορές στην κατάκτηση της Γ2 Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12 Α. Παράμετροι που επηρεάζουν την εκμάθηση μιας Γ2 Πολλές παράμετροι επηρεάζουν τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο:

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Χώρος υλοποίησης: ΕΚΦΕ Φωκίδας Υπεύθυνος: Μπεμπή Ευαγγελία Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Ακολούθως αναπτύσσονται ορισμένα διευκρινιστικά σχόλια για το Σχέδιο Μαθήματος. Αφετηρία για τον ακόλουθο σχολιασμό υπήρξαν οι σχετικές υποδείξεις που μας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση

Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση Μπότσας Γεώργιος Σχολικός Σύμβουλος Διδακτική Αξιολόγηση Η διδακτική αξιολόγηση ορίζεται ως η συστηματική διαδικασία συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

(ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) (ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ) Κωδ. ΠΑΔ 03a ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (Υποχρεωτικές για τον/την επόπτη/τρια) Ο / Η ΕΠΟΠΤΗΣ / ΤΡΙΑ Ονοματεπώνυμο: Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Διδασκαλίας (ΠΑΔ) ΕΝΤΥΠΟ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Επώνυμο: Όνομα:

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διδακτική παρέμβαση 2-3 ωρών στο μάθημα της Λογοτεχνίας της Β Λυκείου και συγκεκριμένα στο κείμενο «Ζάβαλη Μάϊκω» του Στρατή Μυριβήλη με αξιοποίηση ΤΠΕ (χρήση αρχείων power point, διαδικτύου και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ

ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΕΦAΛΑΙΟ 3 Ερωτήσεις: εργαλείο, μέθοδος ή στρατηγική; Το να ζει κανείς σημαίνει να συμμετέχει σε διάλογο: να κάνει ερωτήσεις, να λαμβάνει υπόψη του σοβαρά αυτά που γίνονται γύρω του, να απαντά, να συμφωνεί...

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρώιμα μοντέλα του Cummins. Α.Χατζηδάκη

Τα πρώιμα μοντέλα του Cummins. Α.Χατζηδάκη Τα πρώιμα μοντέλα του Cummins Α.Χατζηδάκη Cummins (1981, 1983, 1984) Για να μπορέσει ο/η εκπαιδευτικός να διαμορφώσει τη διδασκαλία του αποτελεσματικά, θα πρέπει να γνωρίζει ποιες γνωστικές και γλωσσικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Αθανασία Μπαλωμένου ΠΕ03 Βασιλική Ρήγα ΠΕ03 Λαμπρινή Βουτσινά ΠΕ04.01

Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Αθανασία Μπαλωμένου ΠΕ03 Βασιλική Ρήγα ΠΕ03 Λαμπρινή Βουτσινά ΠΕ04.01 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών Αθανασία Μπαλωμένου ΠΕ03 Βασιλική Ρήγα ΠΕ03 Λαμπρινή Βουτσινά ΠΕ04.01 Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή της Φυσικής στην Α γυμνασίου είναι :

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Άξονες περιγραφής σεναρίου για το ανοικτό θέμα του κλάδου ΠΕ02

Άξονες περιγραφής σεναρίου για το ανοικτό θέμα του κλάδου ΠΕ02 Άξονες περιγραφής σεναρίου για το ανοικτό θέμα του κλάδου ΠΕ02 Ι. Εισαγωγή Το σενάριο είναι κατά βάση ένα σχέδιο μαθήματος, αυτό που πάντα έχει στο μυαλό του ο εκπαιδευτικός πριν μπει στην τάξη να διδάξει.

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παρεμβάσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες

Παρεμβάσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες Παρεμβάσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες α) Εξατομικευμένα προγράμματα Μοντέλα με στόχο τις φωνολογικές δεξιότητες Μοντέλα με στόχο την αποκωδικοποίηση και την ευχέρεια Μοντέλα με έμφαση στις δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείο: Διδακτικές προσεγγίσεις του προφορικού λόγου ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείο: Διδακτικές προσεγγίσεις του προφορικού λόγου ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείο: Διδακτικές προσεγγίσεις του προφορικού λόγου ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ 1. Εισαγωγή: Γλωσσική ανάπτυξη και διδασκαλία Τι είναι γλωσσική ανάπτυξη: τι μαθαίνει το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Επιμέλεια κειμένου: Δ.Σ. ΠΕΚαΠ κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης των μελών της Ένωσης από 20/07/2010. Τελική έκδοση κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριμένα οι ασυμβατότητες αφορούν στα παρακάτω: 1. Η ένταξη της Φυσικής Αγωγής στο διδακτικό/ μαθησιακό πεδίο της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής.

Συγκεκριμένα οι ασυμβατότητες αφορούν στα παρακάτω: 1. Η ένταξη της Φυσικής Αγωγής στο διδακτικό/ μαθησιακό πεδίο της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες: 31 / 12 / 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Αρ. Πρωτ. : 1369 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - - - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - - -

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση

Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιμορφωτικό Σεμινάριο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 21-22/3/2014, Λευκωσία 16-17/5/2014, Λεμεσός Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη Ομότιμη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Γουλέτη Κατερίνα, Κοκκώνη Ανθή, Περικλεους Κατερίνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δυσλεξία και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Γουλέτη Κατερίνα, Κοκκώνη Ανθή, Περικλεους Κατερίνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΕΣ 09.30 Προσέλευση 10.00-11.15 Ο υποτιτλισμός ως εργαλείο εκμάθησης ξένων γλωσσών, Γουλέτη Κατερίνα 11.15-11.45 Διάλειμμα 11.45-13.00 Προσεγγίζοντας τα αγγλικά για μαθητές με δυσλεξία,

Διαβάστε περισσότερα