Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης στη Γεωργία και τα Τρόφιμα e-school by agronomist.gr

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης στη Γεωργία και τα Τρόφιμα e-school by agronomist.gr"

Transcript

1 2013 Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης στη Γεωργία και τα Τρόφιμα e-school by agronomist.gr Ένα online σεμινάριο όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα εργαλεία οργάνωσης και διαχείρισης του συνόλου της παραγωγικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα. Με τρόπο απλό και τεκμηριωμένο, ένας από τους πλέον πετυχημένους συμβούλους ποιότητας στην ελληνική γεωργία επιδεικνύει τον τρόπο για επιτυχημένο πλασάρισμα των αγροτικών προϊόντων στις πλέον απαιτητικές αγορές του κόσμου! 29/10/2013 Αgronomist.gr

2 Η έννοια της ποιότητας των προϊόντων εμπεριέχει τόσο εμπειρικά συστατικά, όσο και στοιχεία τεκμηρίωσης. Η εμπειρική πλευρά περιορίζεται συνήθως σε χαρακτηρισμούς για τη γεύση, το άρωμα και την εμφάνιση των προϊόντων, ενώ η επαρκής τεκμηρίωση είναι αποτέλεσμα οργάνωσης, καταγραφών και επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ως εργαλείο αντιμετώπισης του διεθνούς ανταγωνισμού, ο οποίος συμπιέζει σημαντικά το εισόδημα των ελλήνων παραγωγών. Οι αγορές «αντιλαμβάνονται» ένα προϊόν ως ποιοτικό μόνο μέσα από αναγνωρισμένα κριτήρια και διαδικασίες: τα Συστήματα Διαχείρισης. Τα Συστήματα Διαχείρισης εκτείνονται σε όλο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας και αναφέρονται σε αντικείμενα όπως είναι η Ποιότητα, το Περιβάλλον, η Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, η Ασφάλεια των Τροφίμων κ.ά. Αν και μέχρι σήμερα, οι μεγάλες επιχειρήσεις και η βιομηχανία έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την ύπαρξη αυτών των συστημάτων δείχνοντας το δρόμο, η ελληνική γεωργία δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα ίδια επίπεδα. Το agronomist.gr αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, διοργανώνει ένα μοναδικό διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας 40 ωρών, με θέμα: Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης στη Γεωργία και τα Τρόφιμα. Σκοπός του μαθήματος είναι να αναδείξει τις αναξιοποίητες ακόμα δυνατότητες των Συστημάτων Διαχείρισης, καταρτίζοντας επαρκώς όλους όσους εμπλέκονται στην ελληνική Γεωργία.

3 Δομή του μαθήματος 1. Εισαγωγικές έννοιες Τα πρότυπα και η πιστοποίηση. Ποιόν αφορούν; Γενικά, ISO, CEN κοινοτικά και εθνικά πρότυπα, private labels, άλλοι scheme owners BRC, IFS,FSSC, footprints, LCA. Ποιόν αφορά: Αυτόν που θέλει να πειστεί (αγοραστής) και αυτόν που θέλει να πείσει (προμηθευτής)first, second third party audits, επίσημες πιστοποιήσεις, υποχεωτικός και προαιρετικός τομέας, προδιαγραφές και συστήματα διαχείρισης,έλεγχος παρτίδας, CSR, sustainability. Τα πρότυπα και οι πιστοποιήσεις για την γεωργία AGRO 2, βιολογικά ΠΟΠ,ΠΓΕ, GLOBALGAP, GRASP, chain of custody, SEDEX, παρελθόν παρόν και μέλλον των προτύπων στην γεωργία. Τα πρότυπα / πιστοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων HACCP, ISO 22000, FSSC κλπ, 2. Γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης Σκοπός εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης «Να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα»! Ποιός το προσδιορίζει και πως; Να αρέσουν στον ίδιο ή στους «πελάτες» του; Πως ποιος το μετράει;τι είναι μέσον (π.χ. κατάρτιση) και το αποτέλεσμα (π.χ. νέοι πελάτες); Η συνεχής βελτίωση στην γεωργία Κύκλος του DEMMING με μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων από την γεωργία ως εισαγωγή στα επιμέρους στοιχεία του συστήματος.αλίκη στην χώρα των θαυμάτων: Πρέπει να τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να μπορείς να μένεις ακίνητος. Ποιός αποφασίζει τι χρειάζεται να βελτιωθεί; Διοίκηση και Οργανόγραμμα, πόροι, Το κόστος εφαρμογής των συστημάτων, η αξιολόγηση του προσωπικού για καταλληλότητα να εφαρμόσει ένα σύστημα. Η «επαρκής» εκπαίδευση.η εγγενής ακαταλληλότητα ατόμων (αξιολόγηση).η δαιχείριση των παραπόνων.ο έλεγχος των εγγγράφων. 3. Βάζοντας στόχους Τα «δύσκολα»:από πού ξεκινάμε για να βάλουμε στόχους Νομικές και άλλες απαιτήσεις, για ποιο πράγμα όμως: (ανάλογα με το πρότυπο), ανάγκες πελάτη εκπεφρασμένες ή μη (ανταγωνισμός, παραδείγματα εισαγωγής «προϊόντων» που δεν τα ζήτησε κανείς, αλλά βγήκαν λόγω πίεσης αναταγωνισμού )Πελάτης (αγοραστής) και καταναλωτής: Ποιος είναι ο decision maker?). Που βρισκόμαστε τώρα (η υφιστάμενη κατάσταση). Ο αθέμιτος ανταγωνισμός (παράνομοι, ανασφάλιστοι εργάτες,παράνομα φτηνά ΦΠΠ κλπ). «Για πολύ λίγους»: Στήνοντας ένα μηχανισμό μετρήσεων Μετρήσιμα και μετρημένα. Οι εντυπώσεις κι οι αριθμοί.το κόστος συλλογής των δεδομένων. Βελτίωση με ξένα κόλυβα; Τα παράδειγμα των αποτυπωμάτων (παραδοχές, generic data). Το κόστος της Ακρόπολης.Γράφω τι θα κάνω, κάνω ότι έγραψα, γράφω τι έκανα.

4 4. Πλοήγηση σε υφάλους. Τα απρόβλεπτα της γεωργίας Το κόστος παραγωγής στην γεωργία Ο πρώτος «αμυντικός» στόχος το κόστος παραγωγής. Αποτελεσματικότητα της γεωργίας. Μέτρηση με δείκτες επίδοσης ΔΕΛτίο ΕΠίδοσης αγροτεμαχίου. Αύξηση της παραγωγής. Το κισμέτ των απωλειών. Είναι δυνατή η γεωργία χωρίς απώλειες; Η έλλειψη πληροφόρησης & υα κενά γνώσης. Η συνεχής επανανακάλυψη του τροχού.η έγκυρη πληροφόρηση και πως βρίσκεται; Δείκτες επίδοσης (ΔΕΛΕΠ αγροτεμαχίου/παραγωγού) Τι/ποιόν ενδιαφέρει να ξέρει. Ποιοι δείκτες ενδιαφέρουν, ποιόν;οικονομία και περιβάλλον. Δείκτες ποιότητας του προϊοντος, μετρήσιμοι και μη. Δυναμικό παραγωγής σε ποσότητα και ποιότητα. Η οροφή της ποιότητας ως επιδίωξη και ως μετρήσιμος στόχος. Οι επιδόσεις σας στα μάτια των αγοραστών Ο εφιάλτης του αγοραστή: «Η δυσάρετη έκπληξη». Πως αποδεικνύετε ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο. Τα περιθώρια ασφαλείας. Το παράδειγμα BELOQ. Η επικοινωνία των δεικτών προς την αγορά ή/και τους καταναλωτές. Τα αποτυπώματα. 5. Οργάνωση της γεωργικής παραγωγής Σύστημα για να επιτευχθεί το «επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Το «επώνυμο» ή το πιστοποιημένο προϊόν; Ποιος «αγοράζεται»; Το προϊόν ή ο προμηθευτής; Ο πολυτεμαχισμός και ο μικρός κλήρος Πρόβλημα ή και ευκαιρία; Ο ατομισμός και η συλλογικότητα Τα αίτια για αυτήν την «νοοτροπία». Φταίει το DNA;Ο Μωάμεθ και το βουνό. Τα κρίσιμα μεγέθη (π.χ. όγκος προϊόντος, η χρονική περίοδος κάλυψης των αναγκών του πελάτη, το εύρος των προϊόντων, το πλήθος των πελατών, κλπ). Η ανεξαρτητοποίηση από τις παραξενιές του καιρού, η κλιματική αλλαγή ως απειλή. Οι συλλογικοί στόχοι Το δίκιο του πελάτη. Πολλά «προϊόντα, δια το παν ενδεχόμενον. Η προσαρμογή στις αλλαγές των απαιτήσεων. Ο αυτοέλεγχος, ο έλεγχος και η πιστοποίηση Συμπερασματικά: Το επάγγελμα του αγρότη και η ποιότητα. Θα συζητηθεί η μετάβαση από την γεωργία «κατάσταση» στην γεωργία «επάγγελμα» και γιατί η γεωργία δεν υπολείπεται της βιομηχανίας ή των υπηρεσιών σε ανάγκες οργάνωσης. Αντίθετα, οι ανάγκες οργάνωσης στην γεωργία είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα συζητηθούν ενδεχόμενες λύσεις.

5 Στόχοι του μαθήματος Η εμπέδωση των διαδικασιών ποιότητας στον απασχολούμενο σε γεωργικές δραστηριότητες. Η χρησιμοποίηση των εργαλείων της ποιότητας για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας. Η αξιοποίηση της ποιότητας για υποστήριξη επιχειρηματικών στόχων μέσω σχεδιασμού, προβολής κλπ. Η δυνατότητα επιλογής της καταλληλότερης πιστοποίησης για τη ικανοποίηση των απαιτήσεων των αγοραστών. Η ικανότητα αναγνώρισης των πιό σημαντικών επερχόμενων εξελίξεων σε σχέση με την ποιότητα και το περιβάλλον. Μέσα επίτευξης Online διδασκαλία Επίδειξη πολυμέσων (βίντεο, φωτογραφίες) Σημειώσεις παρουσιάσεων Διάρκεια μαθήματος Το μάθημα αντιστοιχεί σε 40+ ώρες διδασκαλίας. Κόστος συμμετοχής 200, με δυνατότητα πληρωμής σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 100! Εισηγητής του μαθήματος Γ. Μχαλόπουλος, Γεωπόνος με εξειδίκευση σε φυτοπροστασία, οργάνωση παραγωγής, και σε πιστοποιήσεις για την ποιότητα και το περιβάλλον στην γεωργία.