Ιστορία & Θεωρία Αρχιτεκτονικής II

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορία & Θεωρία Αρχιτεκτονικής II"

Transcript

1 Πολυτεχνείο Κρήτης - Αρχιτεκτονική Σχολή εαρινό εξάμηνο Ιστορία & Θεωρία Αρχιτεκτονικής II δρ Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη Καθηγήτρια

2 Ιστορία & Θεωρία Αρχιτεκτονικής ΙΙ H αρχιτεκτονική της αναγέννησης (5) Μανιερισμός

3 Η Πρώιμη Αναγέννηση ανακάλυψε εκ νέου την Αρχαιότητα και απήλαυσε την ανάμειξη εξ αντιγραφής λεπτομερειών αλλά και μια αφελή άνεση στην ανακατασκευή περισσότερων αρχιτεκτονικών στοιχείων. Η Ώριμη Αναγέννηση χρησιμοποίησε με ακρίβεια μορφές από τη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα, όμως αυτή η αναβίωση δεν ήταν παρά στιγμιαία μέσα από τα ώριμα έργα του Bramante και του Raphael. Μετά τον θάνατό τους η μίμηση άρχισε να παγώνει τη δημιουργική πρωτοβουλία. Ο κλασικισμός (classicism) είναι η μίμηση της Αρχαιότητας και πάνω από όλα των «κλασικών» στιγμών της Αναγέννησης, εις βάρος μιας καθαρής και αμιγούς έκφρασης.

4 Giulio Romano, (μαθητής του Raphael και καλλιτέχνης στην Αυλή του δούκ ατης Mantua. Οικία του Giulio Romano, 1544 χαρακτηριστικό παράδειγμα του μανιερισμού. Η γενικευμένη καθαρότητα στο σχεδιασμό διασπάται από το «τυχαίο», αυτό που αποκαλούμε λαθροχειρία. Η ταινία πάνω από τα παράθυρα του ισογείου μοιάζει να εξαφανίζεται πίσω από το «κλειδί» των ανοιγμάτων. Η είσοδος έχει ένα αδικαιολόγητα χαμηλωμένο τόξο επιστεγασμένο από ένα αέτωμα χωρίς βάση που εξελίσσεται σε ταινία που διαχωρίζει το ισόγειο από τον όροφο. Μια διακοσμητική ταινία διατρέχει ανεξαιρέτως τα ανοίγματα του ισογείου χωρίς καμμία διαφοροποίηση ή κατασκευαστική λογική.

5 Οικία του Giulio Romano, 1544

6 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

7 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

8 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

9 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

10 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

11 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

12 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

13 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

14 Giulio Romano, Palazzo del Te, Mantua,

15 Sebastiano Serlio 1537 ξεκινά την έκδοση του πονήματός του για την Αρχιτεκτονική. Πήγε στη Γαλλία το 1504 και σπούδασε ζωγράφος και αρχιτέκτων του βασιλιά. Φοίτησε στη Σχολή του Fontainebleau η οποία αποτελούσε το προπύργιο του Μανιερισμού ένθεν των Άλπεων.

16 Sebastiano Serlio

17 Sebastiano Serlio

18 Sebastiano Serlio (citadella murata)

19 Sebastiano Serlio

20 Sebastiano Serlio

21 Sebastiano Serlio

22 Sebastiano Serlio Comique - Tragique

23 Andrea Palladio, Παρά τις οφθαλμοφανείς αναφορές του Palladio στους Giulio, Sammicheli, και ασφαλώς στον Vitruvius, τελικά η έκφρασή του είναι απολύτως προσωπική. Εργάστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Vicenza. Εκκλησίες (μανιεριστικές) S. Giorgio Maggiore, Il Retendore στη Βενετία Palazzi & Villas με ευρεία απήχηση διεθνώς. Καθόρισαν την εξέλιξη των τύπων αυτών. Εμφανής η αμφίπλευρη επιρροή μεταξύ κοσμικών και θρησκευτικών κτηρίων. Η επιρροή του Palladio οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση του βιβλίου του I Quattro Libri dell Architettura. Ο Palladio ουδέποτε υπήρξε άκαμπτος και σχολαστικός. Συνδύαζε την σοβαρότητα της Ρώμης με την ηλιόλουστη ματιά της Βορείου Ιταλίας και η προσωπική του ευχέρεια δεν μπόρεσε να προσεγγιστεί από κανέναν από τους συγχρόνους του. ΠΑΛΛΑΔΙΑΝΙΣΜΟΣ (18ος αι.)

24 Andrea Palladio, Ξεκίνησε από απλός λιθοξόος, σπούδασε μαθηματικά, λατινικά και μουσική και αργότερα δεν απασχολήθηκε με τίποτα άλλο πέραν της Αρχιτεκτονικής. Πέτυχε να συνοψίσει τις διάφορες τρέχουσες ιδέες της Αναγέννησης, ειδικά των αρμονικών αναλογιών και της κλασικής μεθοδολογίας της σύνθεσης με βάση τη συμμετρία. Με πρόθεση να ξαναπετύχει τη λαμπρότητα της αρχαιότητας έγινε ένας επιμελέστατος μελετητής της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής αν και επηρεάστηκε αρκετά από τους μεγάλους της Αναγέννησης. Το στυλ του Palladio έχει άμεση σχέση με τον μανιερισμό της εποχής του. I Quattro Libri di Architettura A μέρος: ρυθμοί των αρχαίων, υλικά, τρόποι δομή, ειδικές κατασκευές (κλίμακες, στέγες κλπ) Β μέρος: ιδιωτικές κατοικίες Γ μέρος: δρόμοι, πλατείες, γέφυρες και βασιλικές (ρωμαϊκά κτήρια σε αναπαράσταση και δικά του) Δ μέρος: ναοί της ρωμαϊκής περιόδου (και Tempietto) Το αρμονικό σύστημα που προτείνει ο Palladio είναι μια επέκταση των παλαιοτέρων ιδεών, ιδιαιτέρως του Alberti και του Francesco Giorgi, για τη μεταφορά των αρμονικών σχέσεων της μουσικής κλίμακας στην αρχιτεκτονική και ιδίως σε διαστάσεις χώρων. Ο Palladio καθιέρωσε ένα πολυπλοκώτερο σύστημα με μείζονες και ελάσσονες κλίμακες (βλ.σχ. P.Wittkower)

25 Andrea Palladio,

26 Andrea Palladio,

27 Andrea Palladio,

28 Andrea Palladio, Βασιλική της Vicenza Kτίσμα παλαιότερο 1444, όπου ο Palladio θα προσθέσει περιμετρικές διώροφες στοές. Στην όψη τους θα εφαρμόσει το γνωστό «θέμα του Palladio» τρόπο οργάνωσης των εξωτερικών επιφανειών: Τόξα που στηρίζονται εκατέρωθεν σε ένα «μικρό ρυθμό» με κίονες και θριγκούς και πλαισιώνονται από ένα δεύτερο «μεγάλο ρυθμό». Για να δοθεί μια εντύπωση ισορροπίας και ευστάθειας οι κίονες του μικρού ρυθμού γίνονται διπλοί. Το σύστημα αυτό το είχε εφαρμόσει αρχικά ο Serlio, αλλά έγινε γνωστό με το όνομα του Palladio που το επέβαλε.

29 Andrea Palladio, Βασιλική της Vicenza

30 Andrea Palladio, Βασιλική της Vicenza

31 Andrea Palladio, Βασιλική της Vicenza

32 Andrea Palladio, Βασιλική της Vicenza

33 Andrea Palladio Βασιλική της Vicenza

34 Andrea Palladio, Palazzo Chiericati, Vicenza, μεταφέρει την όψη των εσωτερικών αιθρίων στην πρόσοψη του κτίσματος με αποτέλεσμα τα κενά υπερτερούν στα πλήρη αντιστροφή της σχέσης κενών πλήρων (χαρακτηριστικό στην αρχιτεκτονική του)

35 Andrea Palladio, , Palazzo Chiericati, Vicenza, 1550

36 Andrea Palladio, Palazzo Chiericati, Vicenza, 1550

37 Andrea Palladio, Il Redentore

38 Andrea Palladio, Il Redentore

39 Andrea Palladio, Il Redentore

40 Andrea Palladio, Il Redentore

41 Andrea Palladio, Il Redentore

42 Andrea Palladio, Il Redentore

43 Andrea Palladio, S.Giorgio Maggiore, Venice

44 Andrea Palladio Villas Το ζήτημα της βίλλας. Οικογένειες ευγενών της Βενετίας ζητούν τον σχεδιασμό κατοικιών στην εξοχή και ζητούν μια κατοικία αντάξια της κοινωνικής τους τάξης. Ασφαλώς λειτουργική (χρησιμεύει για την επίβλεψη δεκάδων εργαζομένων στα μεγάλα αγροκτήματα, και αποθήκευση των σιτηρών, ελαίου και οίνων). Αυτός ο τύπος κατοικίας θα πρέπει να ευνοεί τη σχέση με τη φύση όπου ο ιδιοκτήτης θα αποσύρεται για ξεκούραση και περισυλλογή. Επίσης δεν θα πρέπει να κοστίσει ακριβά. Τίθεται πλέον το μείζον ζήτημα στην τομή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της σύγχρονης οικονομίας. Η λύση του Palladio θα αποτελέσει από τότε τον ακρογωνιαίο λίθο της αρχιτεκτονικής. Ανάγκη για κατασκευή μεγαλοπρεπή άλλα και οικονομική, άνετη και λειτουργική. Η λύση του Palladio Απαντώντας στις απαιτήσεις των καιρών, με αναφορά στον Βιτρούβιο και στα γραπτά των Alberti, και Serlio, αλλά και σταέργα των Bramante, Falconetto, Sanmiocheli και Sansovino,o Palladio προτείνει μια λύση βασισμένη σε τρία βασικά στοιχεία: 1. «δραματικά» εξωτερικά μοτίβα 2. Οικονομικά υλικά 3. Εσωτερική αρμονία και ισορροπία.

45 Andrea Palladio Villas 1. ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΟΨΕΩΝ Ο Palladio σχεδίασε τρείς τύπους προσόψεων για τις βίλλες του, εκείνα που άλλωστε τις χαρακτηρίζουν παλλαδιανές. ΤΥΠΟΣ 1 loggia με τρία ανοίγματα (τοξωτά) - villa Godi ΤΥΠΟΣ 2 - πρόσοψη αρχαιοελληνικού ναού (πρόπυλο) villa Barbaro ΤΥΠΟΣ 3 - διπλού ύψους loggia με υποστηλώματα villa Cornaro

46 Oι βίλλες του Palladio. Εξέλιξη του αρχιτεκτονικού τύπου Η villa εμφανίστηκε ως τύπος περί το 1500 ως μια ανάγκη της βενετικής αριστοκρατικής τάξης να αντιμετωπίσει την παρακμή του υπερπόντιου βενετικού εμπορίου, στρεφόμενη σε αγροτικές επενδύσεις. Παράλληλα, καθώς συνηθίζεται ο άνθρωπος να ηθικολογεί γύρω από τις ανάγκες του, όλο και εντονότερες ήταν οι ιδέες περί επιστροφής στο τρόπο ζωής της υπαίθρου για τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε αυτό στην υγεία και το πνεύμα. Αναγκαία ήταν επομένως η δημιουργία κτιρίων που θα βρίσκονται στην ύπαιθρο, θα αποτυπώνουν το κύρος της οικογένειας χωρίς να είναι ιδιαίτερα ακριβά, και κυρίως θα είναι λειτουργικά ώστε να διευκολύνουν τις αγροτικές δραστηριότητες. Ο Palladio, συνδυάζοντας τη βαθειά γνώση του παρελθόντος (χαρακτηριστικό του Αναγεννησιακού ανθρώπου) με την ανάλυση των σύγχρονων αναγκών σχεδίασε βίλλες που όχι μόνο ανταποκρίνονταν στην εποχή τους αλλά ανέδειξαν παγκόσμιες και διαχρονικές σταθερές. Θέτοντας ως βασικούς άξονες δράσης τα εντυπωσιακά εξωτερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οικονομικά υλικά και την απόλυτη ισορροπία και αρμονία του κτιριακού συνόλου, ο Palladio σχεδιάζει επαύλεις που εντάσσονται στο περίγραμμα ενός αγροκτήματος σε πλήρη λειτουργία. Η κάτοψη της έπαυλης αποτελούνταν από έναν κεντρικό σταυροειδή χώρο και εκατέρωθεν αυτού τοποθετούνταν οι πτέρυγες barchessas- που εξυπηρετούσαν τις αγροτικές ασχολίες. Στο άκρο τους υπήρχαν οι περιστερώνες. H διάταξη αυτή εκφράζονταν στην όψη η οποία απαρτίζονταν από 5 διακριτά τμήματα που μαρτυρούσαν την εσωτερική λειτουργία του κτίσματος. (Villa Barbaro και Emo).

47 Οι όψεις του Palladio παρουσιάζουν μορφολογική ποικιλία και ακολουθούν τρία βασικά στάδια εξέλιξης. Το πρώτο και απλούστερο μοντέλο αποτελούσε η λόντζια με τρία ανοίγματα. Το στοιχείο αυτό αν και δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, αντιμετωπίστηκε στα πλαίσια μιας νέας αντίληψης για άνοιγμα της κατοικίας στον κόσμο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η villa Trissino, η οποία εκτός των άλλων εντυπωσιάζει με την απόλυτη συμμετρία της, στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα παλαιότερα γοτθικά παλάτια. Τη δεύτερη φάση εξέλιξης, που αποτυπώνεται στη villa Barbaro, αποτελεί η τοποθέτηση στην πρόσοψη ελληνικού προστόου, ένα κατεξοχήν δημόσιο αρχιτεκτονικό στοιχείο. Το επόμενο και πιο καινοτόμο στάδιο αποτελεί η διπλή λόντζια. Η Villa Cornaro δείχνει αυτό το στοιχείο στην απλούστερη μορφή του. Είναι μια πολύ σημαντική ρήξη με το παρελθόν και το άλμα για την μοντέρνα αρχιτεκτονική με την υιοθέτηση ενός πιο εξωστρεφούς χαρακτήρα. Tα στάδια εξέλιξης συνοψίζονται στη villa Rotonda, η οποία συνελήφθη εκ των έσω και στη συνέχεια διαμορφώθηκε εξωτερικά. Η έπαυλη αυτή δείχνει την πρόθεση του αρχιτέκτονα να καταδείξει με τη γεωμετρική κάτοψη και τις τρεις όψεις που έχουν συμμετρικές προστάσεις, την ομορφιά της καθαρής φόρμας. Ο Palladio υπογραμμίζει την ωραιότητα του πέριξ τοπίου γι αυτό και προσδίδει στην κεντρική αίθουσα την έννοια ενός κέντρου απρόσκοπτου ατενίσεως του περιβάλλοντα χώρου δια μέσου των προστάδων. Ο συνδυασμός αυτός της κλασσικής αρμονίας με την εκτίμηση του φυσικού σκηνικού ανέδειξε τον Palladio σε κορυφαίο αρχιτέκτονα και τη villa ορόσημο στο πέρασμα από το Μεσαίωνα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

48 Andrea Palladio Villa Godi 1540 loggia μαζί με τα λοιπά στοιχεία ξεκινά μια διαδικασία «ανοίγματος» της κατοικίας στη φύση συμμετρία (καινοτομία σε σχέση με τα παλάτια της Βενετίας με τις γοτθικές ασυμμετρίες)

49 Andrea Palladio Villa Godi 1540

50 Andrea Palladio Villa Gazzotti

51 Andrea Palladio Villa Gazzotti

52 A.Palladio Villa Gazzotti Villa Saraceno οι απαρχές των αετωματικών απολήξεων στις παλλαδιανές βίλλες

53 A.Palladio - Villa Saraceno

54 Andrea Palladio Villa Barbaro at Maser ΤΥΠΟΣ 2 Ενταξη του αρχαιοελληνικού πρόπυλου σε μια κατοικία που ασφαλώς δεν επιθυμεί τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις. Προσθήκη κατ επέκταση πτερύγων (στάβλων, αποθήκες κλπ) BARCHESSAS. Στην απόληξή τους τοποθετούνται περιστερώνες στην στέγη και ηλιακά ρολόγια. Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα από τα πλέον μακρόχρονα κληροδοτήματα στη δημόσια αρχιτεκτονική της Δύσης: την περίφημη 5-μερή κατανομή της όψης. H βίλλα Barbaro αντιπροσωπεύει τον καλύτερο μεταξύ των δύο κόσμων, του αγρότη και του ευγενή. Αυτή η συνύπαρξη ήταν πραγματικά νεωτερική στην αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Ο Palladio με τις βίλλες του απέδειξε ότι είναι δυνατός ο σχεδιασμός ενός «τόπου» υψηλής κομψότητας και μεγαλείου μέσα σε αγροτικό περιβάλλον.

55 Andrea Palladio Villa Εmo

56 Andrea Palladio Villa Cornaro ΤΥΠΟΣ 3 _Η ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ LOGGIA

57 Andrea Palladio Villas Ο Palladio θεωρούσε ότι η αρμονία στην κατασκευή απαιτεί ένα ορθολογιστικό σχέδιο στο οποίο θα συνυπάρχει η φύση, η επιστήμη και τα μαθηματικά προκειμένου να επιτευχθεί η αρμονία. Τα πιο πάνω εκφράστηκαν στη σύλληψή του ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελεί υπόδειγμα αρμονίας της φύσης. Ο Palladio πίστευε στην ιεράρχηση των λειτουργιών και παραλλήλιζε το ανθρώπινο σώμα με την κατοικία. Το ανθρώπινο σώμα εκφράζονταν στα σχέδιά του μέσω ενός άξονα συμμετρίας πάνω στον οποίο ευρίσκονταν τα ζωτικότερα ανθρώπινα όργανα: το κεφάλι και η καρδιά. Οι βίλλες του Palladio αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτή τη διάταξη. Η γειτνίαση των δωματίων με τον άξονα στις κατόψεις του Palladio βρίσκει αναλογίες στο ανθρώπινο σώμα, με τα σημαντικότερα να τοποθετούνται πάνω στον άξονα και τα λιγότερο σημαντικά ακτινωτά προς αυτόν. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι κύριοι χώροι διημέρευσης της κατοικίας βρίσκονται τοποθετημένοι κεντρικά στο piano nobile. Πάνω από αυτό είναι τοποθετημένοι οι χώροι φύλαξης των προμηθειών και στις δύο πλευρές του κεντρικού τμήματος της κατασκευής τοποθετούνται δύο συμμετρικές πτέρυγες που εξυπηρετούν λιγότερο σημαντικές λειτουργίες του αγροκτήματος.

58 Andrea Palladio Villa Cornaro Η τελειότητα των αναλογιών - (Vitruvian) δωμάτιο 3-5, κεντρικό τετράγωνο 6χ(3-5), 6 και 10 βρίσκουν αναλογίες στο ανθρώπινο σώμα, 16 ο τέλειος αριθμός Οι αναλογίες των μουσικών τόνων που ηχούν αρμονικά μεταφερθούν στον χώρο, αυτός θα αποκτήσει εξαιρετικές αναλογίες (Alberti)

59 βλέπουμε την αναλογία 3-5 ( μήκος προς πλάτος) ενώ το συνολικό μήκος φτάνει τον τέλειο αριθμό, το 16. Στην έπαυλη υπάρχει συμμετρία οπότε το «τέλειο δωμάτιο» επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές ενώ το κεντρικό μεγάλο σαλόνι είναι απλά δύο φορές το «τέλειο δωμάτιο». Ιδιαίτερη προσοχή δίνονταν στις αναλογίες και στο ρυθμό και στις όψεις των κτιρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Villa Barbaro όπου στα πλαϊνά τμήματα της έχουν δημιουργήσει εγκοπές στις κολώνες για να δίνουν την αίσθηση ότι είναι όμοιες με τα μεσαία τμήματα παρόλο που έχουν το διπλό μήκος. Τέλος, παράδειγμα συμμετρίας και ίσης αντιμετώπισης των όψεων είναι και η διασημότερη Villa του Palladio, η Villa Rotonda. H έπαυλη αυτή έχει τέσσερις σχεδόν όμοιες όψεις και απόλυτη συμμετρία σε κάτοψη. Σύμφωνα με τον Palladio μια Villa ήταν όμορφη μέσα από τη γεωμετρική της τελειότητα και αρμονία.

60 Andrea Palladio Villa Cornaro

61 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΤΟΥ Α.PALLADIO Η Αναγέννηση αναγάγει τις αναλογίες, με σημείο αναφοράς το ανθρώπινο σώμα, σε γενικό σύστημα ερμηνείας του κόσμου και μέσο καλλιτεχνικής σύνθεσης. Στην αρχιτεκτονική, τα κτίρια αποκτούν ηρεμία, καθαρότητα και ισορροπία στις τρεις διαστάσεις. Ο νέος τύπος κτιρίων που εμφανίζεται εκείνη την εποχή, οι επαύλεις, πολυτελείς κατοικίες που κτίζονται έξω από τον αστικό χώρο από τους φορείς της δύναμης της αναγεννησιακής κοινωνίας, ακολουθεί το παράδειγμα αυτό. Ο Palladio, στα έργα του, αντιμετωπίζει την πρόκληση της επίτευξης αρμονίας στο εσωτερικό του κτιρίου και θεωρεί ότι ισορροπία επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της φύσης, της φυσικής-επιστήμης και των μαθηματικών. Η παραδοχή του ανθρώπινου σώματος ως μοντέλο φυσικής τελειότητας και ο σχεδιασμός του σε ένα βασικό άξονα συμμετρίας επηρέασε πολύ τον αρχιτέκτονα. Στο μοντέλο αυτό, τα κύρια μέρη της Villaκαρδιά- ήταν τοποθετημένα κεντρικά, ενώ τα λιγότερο σημαντικά τμήματα ήταν περιμετρικά (Villa Barbaro). Η συμμετρία ήταν πολύ σημαντική για τη θεωρία του Palladio αλλά για την πραγματική ισορροπία θεωρούσε ότι η Villa θα έπρεπε να είχε αναλογίες που να στηρίζονται στην αρμονία της μουσικής. Βασισμένος κυρίως στους υπολογισμούς του Vitruvius και Alberti, ο Palladio επέλεξε τη θεωρία της αριθμολογίας για το σχεδιασμό των διαστάσεων των δωματίων, τη θεωρία των «τέλειων αριθμών». Ως τέτοιους θεωρούσε το 6 και το 10 επειδή αντικατοπτρίζουν την αναλογία του ανθρώπινου σώματος, όπως και την αντίστοιχη αναλογία 3-5 και ως τον πιο «τέλειο αριθμό», το άθροισμα τους, το 16.

62 Andrea Palladio Villa Barbaro at Maser Νεωτερική χρήση των υλικών Μια ακόμα από τις αρετές της αρχιτεκτονικής του Palladio ήταν ο σχεδιασμός κατοικιών μνημειακού ύφους αλλά και κομψότητας, οι οποίες όμως κατασκευάστηκαν με χαμηλό προϋπολογισμό. Οι τρόποι που επινόησε ο αρχιτέκτων για να αντιμετωπίσει την απαίτηση αυτή των πελατών του καθόρισε τον τρόπο προσέγγισης της αρχιτεκτονικής από τους μεταγενέστερους και άνοιξε νέους δρόμους στη χρήση των υλικών. Θεωρώντας ότι η γεωμετρική τελειότητα του σχεδίου ήταν το σημαντικότερο στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η απλότητα των σχεδίων αποτελούσε μεγάλη βοήθεια στην επίτευξη χαμηλού κόστους. Μάρμαρο οπτοπλινθοδομές με stucco, ανάγλυφες διακοσμήσεις και tapissereie frescoes, Λίθινες επενδύσεις επιλεκτικά σε σημαντικά στοιχεία, χρήση ξύλου με επικάλυψη γύψου σε διακοσμητικές ταινίες.

63

64 Η χρήση των υλικών ως επιλογή για την απόδοση λειτουργικότητας και πνευματικότητας στις βίλλες του Palladio. Ο Παλλάντιο, ο αρχιτέκτονας που κλήθηκε να απαντήσει στην πρόκληση εκείνης της εποχής, να σχεδιάσει δηλαδή εξοχικές επαύλεις για την αστική τάξη της Βενετίας, η οποία σκόπευε στην μεταφορά των αγροτικών επενδύσεων στο ύπαιθρο, κατέληξε στο ότι επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν πολυτελή αρχιτεκτονήματα που θα αντικατόπτριζαν την κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη χωρίς να ήταν απαραίτητα αμύθητης αξίας, με ισότιμη έμφαση στη λειτουργικότητα των χώρων ώστε να ανταποκρίνονται στις εργασίες της υπαίθρου. Συνεπώς, όφειλε να κινηθεί βασισμένος σε δύο τουλάχιστον επιλογές : οικονομικά υλικά και λειτουργικότητα συνδυασμένη με πνευματικότητα. Τα υλικά. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτών των συγκροτημάτων ήταν απλά και οικονομικά σε αντιδιαστολή με την υπερβολική πολυτέλεια των παλατιών της Αναγέννησης. Τα τελευταία κτίζονταν με πέτρα που μετέφεραν από μακρινά λατομεία εξόρυξης, την οποία εν συνεχεία έντυναν με μάρμαρο. Ο Παλλάντιο όμως θεωρώντας ότι είχε επιτύχει το σκοπό του μέσα από τις μορφολογικές του επιλογές αρκέστηκε σε απλούστερα υλικά τα οποία αναδείκνυαν το χαρακτήρα της κάθε villa. Έτσι, επέλεξε ως υλικό το τούβλο αντί για την πέτρα και το επένδυσε με γυψομάρμαρο αντί για μάρμαρο. Τα περίτεχνα κιονόκρανα είναι κατασκευασμένα από οπτή γη και οι επιστύλιες δοκοί που συγκρατούν τα αετώματα από ξύλο. Προχωρώντας στο εσωτερικό της έπαυλης, διαπιστώνεται η απουσία ταπετσαριών που συναντώνται στα παλάτια στην Ιταλία και η αντικατάσταση τους με fresco τοιχογραφίες, που μείωναν το κόστος και λειτουργούσαν παράλληλα ως θερμομονωτικό υλικό. Από τις επαύλεις του Παλλάντιο, μόνο η villa Cornaro (1553), είναι κτισμένη με ακριβά υλικά όπως τα περισσότερα αναγεννησιακά παλάτια, γεγονός που οφείλοταν στην οικονομική ευρωστία της οικογένειας.

65 Andrea Palladio Villa Barbaro at Maser H βίλλα Barbaro αντιπροσωπεύει τον καλύτερο μεταξύ των δύο κόσμων, του αγρότη και του ευγενή. Αυτή η συνύπαρξη ήταν πραγματικά νεωτερική στην αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Ο Palladio με τις βίλλες του απέδειξε ότι είναι δυνατός ο σχεδιασμός ενός «τόπου» υψηλής κομψότητας και μεγαλείου μέσα σε αγροτικό περιβάλλον.

66 Λειτουργικότητα - πνευματικότητα Η villa Barbaro στο Maser ( ), είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σύνδεσης λειτουργικότητας και πνευματικότητας. Επίδιωξη του Παλλάντιο δεν ήταν να χτίσει μια πολυτελή κατοικία στην εξοχή, αλλά ένα συγκρότημα στο οποίο οι αγροτικές εργασίες ενσωματώνονται στο ίδιο το κτίριο έχοντας ως τελικό σκοπό κάθε τμήμα της villa να εκπληρώνει μια λειτουργία. Ο επάνω όροφος χρησιμοποιείται ως ενδιαίτημα, ενώ το ισόγειο ως αποθηκευτικός χώρος γεωργικών εργαλείων και τροφίμων. Οι πλευρικοί πύργοι στεγάζουν στάβλους, οινοποιείο και περιστερώνες. Ακόμα και το υγρό στοιχείο, με διάχυτη τη συμβολική του σημασία όπως και στις Ρωμαικές villa, βρίσκει πρακτική εφαρμογή καθώς χρησιμεύει ως αρδευτική τάφρος και ιχθυοτροφείο. Η villa Barbaro εκφράζει απόλυτα τη διαλεκτική σχέση πολυτέλειας λυσιτέλειας, γεγονός που αποτελούσε για τον Παλλάντιο ζητούμενο για όλες τις επαύλεις που σχεδίασε. Μπορούμε να διακρίνουμε τη σχέση ανάμεσα στην επιλογή των υλικών και στην σχεδίαση και οργάνωση των χώρων στο εσωτερικό της villa. Τα υλικά, επιλέγονται σκόπιμα να είναι μετρίας ποιότητας χωρίς αυτό να συνεπάγεται μέτριο αποτέλεσμαγια να αναδείξουν τον χαρακτήρα του υπαίθριου συγκροτήματος που δρα αλληλένδετα με τους χώρους κατοίκησης.

67 Andrea Palladio Villa Barbaro at Maser

68 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

69 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

70 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

71 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

72 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda), Για πρώτη φορά στην Δυτική Αρχιτεκτονική, τοπίο και κτίσμα, αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα. Οι άξονες της σύνθεσης της κατοικίας επεκτείνονται στη διαμόρφωση του υπαιθρίου χώρου

73 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

74 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

75 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

76 Andrea Palladio, Villa Malcontenta

77 Andrea Palladio, Villa Capra (Rotonda),

78 Andrea Palladio, Brenta

79 Andrea Palladio, VillaChiericati

80 Andrea Palladio, Villa Chiericati

81 Andrea Palladio, Villa Piovene

82 Andrea Palladio, Villa Piovene

83 Andrea Palladio, Villa Poiana

84 Andrea Palladio, Villa Poiana

85 Andrea Palladio, Villa Pisana

86 Andrea Palladio, Villa Pisana

87 Andrea Palladio, Villa Angarano

88 Andrea Palladio, Villa Angarano

89 Andrea Palladio, Villa Caldogno

90 Andrea Palladio, Villa Caldogno

91 Andrea Palladio, Villa Thiene

92 Andrea Palladio, Villa Thiene

93 Andrea Palladio, VillaTrissino - Cricoli

94 Andrea Palladio, VillaTrissino - Cricoli

95 Andrea Palladio, Villa Valmarana

96 Andrea Palladio, Villa Valmarana

97 Andrea Palladio, Villa Valmarana

98 Andrea Palladio, Villa Valmarana

99 Andrea Palladio, palazzo villas palazzo villa Thiene

100 Andrea Palladio, palazzo villas palazzo villa Valmarana

101 Andrea Palladio, palazzo villas palazzo villa Barbaro

102 Andrea Palladio, Teatro Olympico

103 Andrea Palladio, Teatro Olympico

104 Andrea Palladio, Teatro Olympico

105 Andrea Palladio, Teatro Olympico

106 Andrea Palladio, Teatro Olympico

107 Andrea Palladio, Teatro Olympico

108 Andrea Palladio, Teatro Olympico

109 Andrea Palladio, Teatro Olympico

110 Andrea Palladio, Teatro Olympico

111 Andrea Palladio, Teatro Olympico

112 Andrea Palladio, Teatro Olympico

113 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

114 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

115 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

116 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

117 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

118 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

119 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

120

121 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

122 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

123 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

124 Vignola, palazzo Farnese, Carparola

125

126 Farnesina

127 Farnesina

128 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

129 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

130 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

131 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

132 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

133 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

134 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

135 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

136 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

137 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

138 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

139 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

140 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

141 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

142 Vignola & della Porta, villa Guilia, Roma 1550

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ 2011-12 ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Πρόλογος Ναοί της Αρχαϊκής εποχής Οι κίονες και τα μαθηματικά τους-σχεδίαση Υλοποίηση Επίλογος Πηγές Αποτελείται από τρία μέρη, τη βάση, τον κορμό, που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών».

Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών». Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών». που εφαρμόζεται ευρύτερα στην οίκησε και δόμηση του χώρου, ως εφαρμοσμένη επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ

ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ ΡΑΠΤΗΣ ΠΤΕΛΕΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ προς Λιβαδάκι ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η Σύσταση του Οικισμού: Ο οικισμός είναι ορεινός, αγροτικός και αποτελείται από: -13 κατοικίες, (μόνιμα διαμένουν σε 6 από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο

Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Το κτίριο περιγράφεται σχηµατικά από το τρίπτυχο: δοµή, µορφή, περιεχόµενο Τύπος είναι µια επαναλαµβανόµενη αναγνωρίσιµη οργανωτική δοµή. εν έχει διαστάσεις και κλίµακα. Βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση µε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Γ Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο τεχνικό σχέδιο, και ιδιαίτερα στο αρχιτεκτονικό, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα σε διαρκή εξέλιξη, που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Δόμηση. Επαγγελματισμός. Όραμα. Άνθρωπος

Δόμηση. Επαγγελματισμός. Όραμα. Άνθρωπος ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ-ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΞΗΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Δόμηση Επαγγελματισμός Όραμα Άνθρωπος Εμπειρία Αξιοπιστία Αναζητούμε τους τρόπους, τα υλικά, τις προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Η Τέχνη της Αναγέννησης: Ζωγραφική Γλυπτική - Αρχιτεκτονική. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Η Τέχνη της Αναγέννησης: Ζωγραφική Γλυπτική - Αρχιτεκτονική. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Η Τέχνη της Αναγέννησης: Ζωγραφική Γλυπτική - Αρχιτεκτονική Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Πρώιμη Αναγέννηση: Ο Δέκατος Πέμπτος Αιώνας (Quattrocento) MASACCIO Πρώιμη Αναγέννηση: Ο Δέκατος Πέμπτος Αιώνας (Quattrocento)

Διαβάστε περισσότερα

Εκλεκτισµός & Μοντερνίστικες Τάσεις

Εκλεκτισµός & Μοντερνίστικες Τάσεις Εκλεκτισµός & Μοντερνίστικες Τάσεις (Η άρνηση των Ιστορικων ρυθµών) Ο Ιστορισµός ένα ρεύµα που αναπτύσσεται κατά το 19ο αι και χαρακτηρίζεται από υιοθέτηση και επαναδιαπραγµάτευση γνώριµων τεχνοτροπιών

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 3. ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 3. ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 3. ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ Η κλίμακα και οι αναλογίες έχουν άμεση σχέση με το μέγεθος των αντικειμένων που περιγράφουν. Φυσικά το μεγάλο και το μικρό μέγεθος είναι σχετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ Περιοχή ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ & Περιοχή ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Μάθημα: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ 1 ιδάσκοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ιστορία Κατασκευών Ενότητα 4.1: Η επίδραση της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας στην Ευρώπη (15 ος 20 ος ) a Δρ Σταματίνα Γ. Μαλικούτη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αναφέρεται σε ένα διευρυµένο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαµβάνει τον ενιαίο πολιτισµικό χώρο των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Αλλαγή Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΒΛΕΠOΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Ο 19ος αι. είναι µια περίοδος σηµαντικών αλλαγών στον ελλαδικό χώρο - Ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 - Μεταρρυθµίσεις της οθωµανικής αυτοκρατορίας (Τανζιµάτ,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Ο Ιουστινιανός και η συνοδεία του : ψηφιδωτό από τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβέννας 1 Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Στα χρόνια του Ιουστινιανού κατασκευάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ Στεφανία Κέτση Ο αρχιτεκτονικός φωτισµός προκύπτει από τις χρήσεις για την οποία προσδιορίζεται ο χώρος και είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των χώρων του κτιρίου. Ο διακοσµητικός φωτισµός δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ GIFU KITAGATA ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 ΑΚΑΔΗΜΑÏΚΟ ΕΤΟΣ: 2010/2011 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Β.ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ,Κ.ΣΕΡΡΑΟΣ, Δ.ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ (Μ/Σ) ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Positive living. Φυσικn έλξn Η διακόσμηση ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Αφιέρωμα Kήπος Βγαίνουμε έξω με στυλ. Στοκχόλμη Design Week 2012

Positive living. Φυσικn έλξn Η διακόσμηση ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Αφιέρωμα Kήπος Βγαίνουμε έξω με στυλ. Στοκχόλμη Design Week 2012 ΜαΪοσ 2012 50 casaviva Μαϊοσ 2012 Φυσικn έλξn Η διακόσμηση ακολουθεί τους νόμους της φύσης Στοκχόλμη Design Week 2012 Ανταπόκριση από το Μιλάνο των Σκανδιναβών Αφιέρωμα Kήπος Βγαίνουμε έξω με στυλ Positive

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα

Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα Βλάχου Ζωή, Κουρουπάκη Μαλαματένια, Φασουλιώτη Κλάρα - 07/01/2019 Η διπλωματική εργασία αφορά τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στην Ιεράπετρα, με

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του Ο προσανατολισμός της κατοικίας συνιστά το ιδιαίτερο πλεονέκτημά της, αφού το κτίριο έχει στηθεί ακριβώς πάνω στον άξονα της κοιλάδας των Δελφών και επωφελείται από μια συγκλονιστική θέα. Ο χώρος της αυλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη)

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Πολυκατοικία Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα Φωτογραφίες: Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Τεχνικό Σχέδιο

Ειδικό Τεχνικό Σχέδιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ειδικό Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ Σταματίνα Γ. Μαλικούτη Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα "Δρακόσπιτα" όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ -Η κάθε αστική ή αγροτική τοποθεσία που µαρτυρεί πολιτισµό έχει µνηµειακή αξία -Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται µόνο στην υψηλή αρχιτεκτονική αλλά και στα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ - 125 - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ Στην κάτοψη περιβάλλοντος χώρου της μελέτης μας διαφαίνεται τόσο η πισίνα και το μπάρμπεκιου όσο και τα κιόσκια που υπάρχουν στο πίσω μέρος του οικοπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ TOMEAΣ ΙΙΙ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 3 ο ΕΤΟΣ 2018-2019, 5 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ Πέμπτη 10:30-14:30 & 16:00-20:00 YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ V ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑΝΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ Μελετητής: Θ. Τσιναράκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Τεχνική Υπηρεσία Πολυτεχνείου Κρήτης Σύμβουλος:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ISTORIA HOTEL. Concept design Αρχιτεκτονική μελέτη Interior design Interior Design Laboratorium

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ISTORIA HOTEL. Concept design Αρχιτεκτονική μελέτη Interior design Interior Design Laboratorium A R C H I T E C T U R E ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ Concept design Αρχιτεκτονική μελέτη Interior design Interior Design Laboratorium Μελέτη φωτισμού Καυκάς ΑΕ Επίβλεψη έργου Στέλιος Μπαρδώσας Project Management-Επιστασία

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν 19 Ιανουαρίου 2017 Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν Επιστήμες / Ιστορία / Μουσεία Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου

Διαβάστε περισσότερα

Villa Eden Rock ΔΑΛΙΕΝΤΑΤΙΚΑ ΛΑΚΚΑΣ ΠΑΞΩΝ. επιβλεψη: Ευαγγελία Κονταξή κατασκευη: Χρίστος Γραμματικός Τοποθεσια: Δαλιεντάτικα Παξών

Villa Eden Rock ΔΑΛΙΕΝΤΑΤΙΚΑ ΛΑΚΚΑΣ ΠΑΞΩΝ. επιβλεψη: Ευαγγελία Κονταξή κατασκευη: Χρίστος Γραμματικός Τοποθεσια: Δαλιεντάτικα Παξών Villa Eden Rock ΔΑΛΙΕΝΤΑΤΙΚΑ ΛΑΚΚΑΣ ΠΑΞΩΝ Αρχιτεκτονικη Μελετη: Ευαγγελία Κονταξή/ Dalia Αρχιτεκτονικη Zussman Μελετη: Ευαγγελία Κονταξή στατικη Μελετη: Ευαγγελία Κονταξή στατικη Μελετη: Ευαγγελία Κονταξή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Συνθεση πινακίδας παρουσίασης συνθετικά και γεωμετρικά στοιχεία Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγήτρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Σ Χ Ο Λ Η Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Τομέας 1 -Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΟΣ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ 42, ΑΘΗΝΑ 10682 ΤΗΛ: 010-772

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Α7. Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο αρχιτεκτονικό θησαυρό της γειτονιάς μας

Τμήμα Α7. Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο αρχιτεκτονικό θησαυρό της γειτονιάς μας 39ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Τμήμα Α7 Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο αρχιτεκτονικό θησαυρό της γειτονιάς μας ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ Η Κυψέλη είναι μια από τις παλαιότερες

Διαβάστε περισσότερα

Πανέμορφα διαμερίσματα σε μοντέρνο συγκρότημα κατοικιών. Το σπίτι μου. Το παρόν μου. Το μέλλον μου. Λεμεσσός - Κύπρος

Πανέμορφα διαμερίσματα σε μοντέρνο συγκρότημα κατοικιών. Το σπίτι μου. Το παρόν μου. Το μέλλον μου. Λεμεσσός - Κύπρος Πανέμορφα διαμερίσματα σε μοντέρνο συγκρότημα κατοικιών Το σπίτι μου Το παρόν μου Το μέλλον μου Λεμεσσός - Κύπρος Η Περιοχή Η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Arch Steel Tecnology. Έτσι ξεκίνησαν όλα!

Arch Steel Tecnology. Έτσι ξεκίνησαν όλα! MOONLINE HOMES 1 Arch Steel Tecnology Έτσι ξεκίνησαν όλα! Έμπνευση Όλα ξεκίνησαν όταν η τεχνολογία των τοξωτών μεταλλικών κτιρίων που εξυπηρετούσε κυρίως βιομηχανικούς και αποθηκευτικούς σκοπούς επιστρατεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τα σημερινά σχολικά κτήρια THE MAYOES AND THE GOLDFISH

Τα σημερινά σχολικά κτήρια THE MAYOES AND THE GOLDFISH Τα σημερινά σχολικά κτήρια THE MAYOES AND THE GOLDFISH Μεθοδολογία 1 η : Γνωριστήκαμε σαν ομάδα 2 η :Φτιάξαμε τα χαρτόνια και ξεκινήσαμε την εισαγωγή 3 η :Συνεχίσαμε την εισαγωγή 4 η : Γράψαμε τις πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (μάθημα κατεύθυνσης) Τι είναι η δομή και η σύνθεση ενός εικαστικού έργου. Είναι η οργάνωση όλων των στοιχείων ενός έργου σε ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να εκφράσουν κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (355) Μάθημα: ΣXEΔΙΟ ΕΠΙΠΛOY ΚΑΙ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (523)

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (523) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (523) Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ο Εσωτερικός σχεδιασμός είναι ο προγραμματισμός, η διάταξη και ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ιστορία Κατασκευών Ενότητα 3.2: Θολοδομικά Συστήματα Οι θολοδομικές κατασκευές των Ρωμαίων Δρ Σταματίνα Γ. Μαλικούτη Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ. Kinsterna Hotel & Spa

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ. Kinsterna Hotel & Spa APXITEKTONIKH ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ κείμενο Μαρία Νικολακοπούλου φωτογράφηση Cathy Cunliffe Kinsterna Hotel & Spa Το αρχοντικό βρίσκεται 8 Km νότια της Μονεμβασιάς και χτίστηκε σε διαφορετικές φάσεις έως τα

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 2. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 2. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 2. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Η συμμετρική και η ασύμμετρη οργάνωση Κάθε καλλιτεχνικό έργο μπορεί να έχει συνθετική ενότητα και να είναι ολοκληρωμένο ως σύνολο, αλλά χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

majestic insight in living

majestic insight in living Ψυχικό Πρεσβεία ή Ιδιωτική Κατοικία ή Συγκρότημα Κατοικιών (Υπό κατασκευή) Κτίσμα 1800 μ2 σε οικόπεδο 1300μ2 Μοναδική θέση στην καλύτερη περιοχή του Ψυχικού Κορυφαία Αρχιτεκτονική Σχεδίαση από τον Αλέξανδρο

Διαβάστε περισσότερα

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 1. Εισαγωγή στην τέχνη της Αναγέννησης Αναγέννηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΠΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΠΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΠΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΤΕΤΡ. Β ΤΥΠΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ξ.Χαραλαμποπούλου Μοντέρνα σπίτια Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

TITLE: ECOdome NAME OF PARTICIPANT: NIKOS ASIMAKIS ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ

TITLE: ECOdome NAME OF PARTICIPANT: NIKOS ASIMAKIS ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ Εισαγωγή Κατανάλωση ενέργειας Στις μέρες μας το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τις επιπτώσεις αυτών στο φυσικό περιβάλλον είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν. Οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα Λειβαδάκι µικρός ορεινός οικισµός 20 περίπου κατοικιών ανάπτυξη κτισµάτων σε συστάδες, κοντά στους οδικούς άξονες όρια µεταξύ δηµόσιου και ιδιωτικού χώρου συχνά ρευστά διαµόρφωση σε πλάτωµα δάσους γειτνίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη

ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (572-500 ΠΧ) ΗΤΑΝ ΦΟΛΟΣΟΦΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΙΣΚΗΣ. ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΝΕΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΝΕΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΝΕΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ 1 Σύµφωνες µε τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές όλης της Ευρώπης!! 2 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ADURO ΜΟΝΤΕΛΟ Σελίδα Aduro 1 Με συρτάρι 3

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Στις πολύπλοκες συνθέσεις πολλά διαφορετικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την ιεράρχηση της σειράς παρατήρησης από τον θεατή. Ο καλλιτέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 10. Ιωνικοί Ναοί της Μ. Ασίας στον 4 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α 1 ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α Ως βασική µονάδα για τη σύνθεση των χώρων επιλέγεται ένα ορθογωνικό πρίσµα διαστάσεων 2,40 x 3,60 x 2,40 m (µε περιορισµό από την τυποποιηµένη στο εµπόριο διάσταση 1,20 αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ 3 : Κ Α Τ Ο Ι Κ Ι Α / Α Κ Α Δ Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ 3 : Κ Α Τ Ο Ι Κ Ι Α / Α Κ Α Δ Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ III ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ 3 : Κ Α Τ Ο Ι Κ Ι Α / Α Κ Α Δ Η Μ Α Ι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Περιοχή ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ & Περιοχή ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 2008-2009 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Μάθηµα: ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗ 1 ιδάσκοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113 Ρετιρέ ο παράδεισος ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣ- ΜΠΟΥΡΓΚ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΨΗΛΟΥΣ ΦΡΑΚΤΕΣ, ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education Γοτθική εποχή Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education e-mail irini_androulaki@yahoo.com Γοτθική τέχνη Μπαρόκ Ρομαντισμός Γερμανικός εξπρεσιονισμός Goth Μεσαίωνας Βικτωριανή εποχή Duomo

Διαβάστε περισσότερα

Πόρτες ασφαλείας υψηλής αισθητικής

Πόρτες ασφαλείας υψηλής αισθητικής Πόρτες ασφαλείας υψηλής αισθητικής Απόλυτος συνδιασµός συνδυασμός ασφάλειας και προστασίας! Από την ίδρυσή της, η εταιρεία Golden Door έκανε αισθητή την παρουσία της στην ελληνική αγορά χάρη στην αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Η μελέτη γενικών κατασκευαστικών σχεδίων μικρής μονοκατοικίας, που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα.

ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Η μελέτη γενικών κατασκευαστικών σχεδίων μικρής μονοκατοικίας, που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΜΕΑΣ 4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Μάθημα: ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ 1 Διδάσκοντες (θεωρία & ασκήσεις) :

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ Ενότητα 1: Κλασική Αρχιτεκτονική - Δωρικός Ρυθμός Ιάκωβος Ποταμιάνος Τμήμα Θεάτρου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός

Συνθετικές αρχές. Αστικός σχεδιασμός Συνθετικές αρχές Το προτεινόμενο συγκρότημα κατοικιών στην Καρδία αποτελεί έναν πυρήνα που έχει άμεση επικοινωνία με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί ως υποδοχή κινήσεων, ως ένας οργανισμός που απορροφά

Διαβάστε περισσότερα

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό τεχνική έκθεση Η μορφή, ο τόπος, το ρέμα ο οικισμός, το κέντρο του. Ο άλλοτε τυπικός αγροτικός οικισμός γραμμικός με μικρή πλατεία στο μέσο του μήκους του, έπειτα οι μεταγενέστερες επεκτάσεις (σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της διαδικασίας σχεδιασμού είναι η παρουσίαση της ανάλυσης της ιδέας σας 1. Έχετε εργαστεί στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Οικοδομική Τεχνολογία 1 Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Σταύρος Μαμαλούκος Τι είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ; Τι είναι η ίδια η παράδοση ; «Παραδοσιακή» αρχιτεκτονική»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ κατακόρυφος και οριζόντια

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ κατακόρυφος και οριζόντια ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ κατακόρυφος και οριζόντια ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: ΧΩΡΟΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2013-2014 ΣΑΡΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ & ΖΟΥΡΟΥΔΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Μια ματιά στην κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ ι Λ α υ ρ ί ο υ»

«Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ ι Λ α υ ρ ί ο υ» Σχολικό έτος 2017-18 Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Η Ε Π Ι Σ Κ Ε Ψ Η Τ Η Σ Π Ε Ρ Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ι Κ Η Σ Ο Μ Α Δ Α Σ Τ Ο Υ Ρ Α Λ Λ Ε Ι Ο Υ Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ «Α σ τ ι κ ό π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ό μ ο ν ο π ά τ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστόφορος Παντελάτος Κατερίνα Σαχίνογλου Μαρία Στεργίου Γιάννης Πουλής Έξαρχος Καλύβας

Χριστόφορος Παντελάτος Κατερίνα Σαχίνογλου Μαρία Στεργίου Γιάννης Πουλής Έξαρχος Καλύβας Χριστόφορος Παντελάτος Κατερίνα Σαχίνογλου Μαρία Στεργίου Γιάννης Πουλής Έξαρχος Καλύβας Το κίνημα του νεοκλασικισμού τοποθετείται στα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα Κυριαρχία αστικής τάξης

Διαβάστε περισσότερα

BELLEVUE BAY FLATS & HOUSES

BELLEVUE BAY FLATS & HOUSES BELLEVUE BAY FLATS & HOUSES ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 ΑΚΑΔΗΜΑÏΚΟ ΕΤΟΣ: 2010/2011 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Β.ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ,Κ.ΣΕΡΡΑΟΣ, Δ.ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ (Μ/Σ) ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα