Σχεδίαση και διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών Visual Studio

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχεδίαση και διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών Visual Studio"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Σχεδίαση και διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών Visual Studio Εισαγωγή στον προγραμματισμό Η συγγραφή κώδικα συνίσταται κυρίως στην επινόηση, κατ αρχάς, μιας σειράς διαδικασιών οι οποίες οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο υπολογιστικό, διαχειριστικό ή γραφικό αποτέλεσμα, την οργάνωσή τους σε δεύτερο επίπεδο με τρόπο λογικό υπό τη μορφή ενός αλγορίθμου ενεργειών και την τελική τους διατύπωση, με τρόπο που να είναι αντιληπτός από τον υπολογιστή. Η διάκριση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η σύλληψη της επίλυσης του συνήθως πολύπλοκου φυσικού ΣΥΜΒΟΛΑ Ειδική ενότητα Σημείωση Εφαρμογή Άσκηση προβλήματος αποτελεί διαφορετική διαδικασία από τη μετατροπή της λύσης σε κώδικα εκτελέσιμο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, ο προγραμματισμός της μαθηματικής σκέψης πραγματοποιείται πλέον όχι απλώς αξιοποιώντας τις βασικές εντολές μίας γλώσσας προγραμματισμού αλλά, με τη χρήση ειδικού λογισμικού σε οπτικό (visual) περιβάλλον προγραμματισμού, όπου ολόκληρες ομάδες ενεργειών, εργαλείων καθώς και τμήματα κώδικα βρίσκονται εκ προοιμίου στη διάθεση του χρήστη προγραμματιστή. Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται όχι μόνο η εκτέλεση των μαθηματικών πράξεων και των απαιτούμενων ενεργειών από τον υπολογιστή, αλλά και η κατασκευή του συνοδευτικού, φιλικού προς το χρήστη, περιβάλλοντος διαχείρισης των δεδομένων εισόδου - εξόδου. Η παρουσίαση συνεπώς μιας σύγχρονης γλώσσας προγραμματισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών πολιτικού μηχανικού αποτελεί και το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου. Εν προκειμένω, παρουσιάζονται διεξοδικά οι δυνατότητες της γλώσσας Microsoft Visual Basic, έκδοση 2010, η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο περιβάλλον προγραμματισμού.

2 24 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Δίχως αμφιβολία, υπάρχει πληθώρα γλωσσών προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, όπως οι C, C++, C#, Java, Javascript, Pascal, Perl, Delphi, Python και Fortran, με την τελευταία να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ιστορικά γλώσσα προγραμματισμού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών πολιτικού μηχανικού. Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι και η σύγχρονη έκδοση της Fortran (CVF - Compaq Visual Fortran) παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας εφαρμογών σε «παραθυρικό» (Windows) περιβάλλον, κρίθηκε σκόπιμη η παρουσίαση της γλώσσας προγραμματισμού Visual Basic, όχι μόνο εξαιτίας της ευχρηστίας της ή της ευρύτητας εφαρμογής της, αλλά και διότι, καθώς εμπεριέχεται εγγενώς σε κάθε εφαρμογή του Microsoft Office σε εφαρμόσιμη μορφή (Visual Basic for Applications), παρέχει σημαντική δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει πότε (με τις ίδιες γνώσεις) θα βελτιστοποιεί τα λογιστικά του φύλλα (Excel) ή τις βάσεις δεδομένων (Access) που θα δημιουργεί και πότε θα συγγράφει αυτοτελή προγράμματα (εφαρμογές), τα οποία θα εκτελούνται ανεξάρτητα του Microsoft Office. Προκειμένου να συμβαδίζει η δεύτερη αυτή έκδοση του βιβλίου με τα τρέχοντα δεδομένα στο χώρο της πληροφορικής, επιλέχθηκε να παρουσιαστεί η δημοφιλέστερη έκδοση Visual Basic.2010, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών Microsoft Visual Studio Η Visual Basic.2010 αποτελεί μετεξέλιξη της παλαιότερης έκδοσης 6.0, όμως πλέον ανήκει στην πλατφόρμα βιβλιοθηκών και διασύνδεσης γλωσσών Microsoft.NET Framework και υποστηρίζει πλήρως το υπόδειγμα αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού. Οι διαφορές της σε σχέση με ακόμη πιο πρόσφατες εκδόσεις που διατίθενται από την Microsoft (εκδόσεις 2012, 2014) είναι ελάσσονες, συνεπώς δικαιολογείται η επιλογή της. Πότε αξίζει τον κόπο η συγγραφή κώδικα; Είναι σημαντικό, ανεξάρτητα από την ευχέρεια που έχει κανείς στον προγραμματισμό, να μπορεί να οριοθετήσει τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες αξίζει πραγματικά τον κόπο να δημιουργήσει μια εφαρμογή εκ του μηδενός. Σε γενικές γραμμές, η συγγραφή ενός κώδικα είναι πρόσφορη όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί: μια σειρά πράξεων ή υπολογισμών που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσχερές ή και αδύνατο να γίνουν αναλυτικά («με το χέρι») η συλλογή, η επεξεργασία και οργάνωση μεγάλου πλήθους δεδομένων καθώς και η αποστολή τους προς εξωτερικά αρχεία μια ομάδα απλών σχετικά υπολογισμών που θα μπορούσαν να γίνουν αναλυτικά, όμως είτε δεν είναι κατ ανάγκη απολύτως γνωστοί σε κάθε πιθανό χρήστη, είτε αφορούν ένα θέμα ειδικό, ή επειδή υπάρχουν πολλές υποπεριπτώσεις και πίνακες, ή ακόμα επειδή οι υπολογισμοί είναι μεν απλοί όμως αυτό που ενδιαφέρει είναι η γραφική απεικόνιση τους, ή η οργάνωσή τους με τρόπο που δεν είναι εφικτός σε συνήθη προγράμματα λογιστικών φύλλων.

3 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 25 Βασική ορολογία προγραμματισμού με τη γλώσσα Visual Basic Οι περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού, ακόμη και οι πλέον σύγχρονες, απαιτούν από τον προγραμματιστή να καταχωρήσει εντολές (statements) ως γραμμές κώδικα-κειμένου (lines of code), οι οποίες συνθέτουν τον πηγαίο κώδικα (source code) της εφαρμογής. Η μετατροπή των εντολών σε ενιαίο, εκτελέσιμο πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω κατάλληλων μεταγλωττιστών (compilers). Ενίοτε, ο κώδικας αξιοποιεί ένα μεμονωμένο στοιχείο άλλου λογισμικού μέσω της διασύνδεσης προγραμματισμού εφαρμογών (API, Application Programming Interface). Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιώντας σύγχρονα προγραμματιστικά εργαλεία και δεδομένου του γεγονότος ότι το παραγόμενο πρόγραμμα αποτελεί τελικά μια εφαρμογή για λειτουργικό σύστημα Windows, δημιουργείται ένα σύνολο αρχείων τα οποία συνθέτουν ένα έργο (project). Το περιβάλλον Visual Studio 2010 παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας διαφόρων τύπων τέτοιων έργων, όπως Εφαρμογών με Φόρμες για Windows (Windows Forms Applications), Δικτυακών Εφαρμογών (ASP.NET Web Applications) και Υπηρεσιών (Web Services), Εφαρμογών Κονσόλας (Console Applications). Το παρόν περιορίζεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη έργων τύπου Windows Forms Application, που αποτελούν ως τελικό προιόν τις γνωστές σε όλους εφαρμογές ή προγράμματα επιφάνειας εργασίας (desktop applications). Τα αρχεία που απαρτίζουν ένα τέτοιο έργο της Visual Basic (εφεξής VB για συντομία), έστω για παράδειγμα με το όνομα Civil, μπορούν ενδεικτικά να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες, ανάλογα με την κατάληξή τους (extension): Civil.sln = πρόκειται για αρχείο τύπου Visual Studio Solution και αποτελεί μία δομή όπου οργανώνονται όλα τα συστατικά μέρη του έργου, χωρίς όμως να περιέχει δεδομένα για αυτό. Μπορεί να περιέχει πληροφορίες για παραπάνω από ένα έργα. Με την εκκίνηση του, επιτυγχάνεται η μετάβαση στο γενικό περιβάλλον Visual Studio και η φόρτωση του εκάστοτε έργου ή έργων. ΟποιοδήποτεΌνομα.vb = τα αρχεία που περιέχουν τον πηγαίο κώδικα του έργου (source files). Το κάθε ένα αντιστοιχεί λόγου χάρη σε μια φόρμα (form), κλάση (class) ή λειτουργική μονάδα (module) του έργου, όπως αυτές θα οριστούν παρακάτω. Civil.vbproj = πρόκειται για αρχείο μορφής.xml το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για τα συστατικά αρχεία του έργου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την φόρτωσή του.

4 26 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Σχήμα 1: Δημιουργία αρχείων της Visual Basic μέσα στο φάκελο του έργου Resources.Designer.vb & Settings.Designer.vb = αρχεία που βρίσκονται στο φάκελο My Project το πρώτο περιέχει γραμμές κώδικα για τη διασύνδεση του έργου με το πλαίσιο εφαρμογών.νετ, με στόχο τη διαχείριση των εξωτερικών πόρων του έργου (όπως αρχεία εικόνων, αρχεία ήχου κλπ.), ενώ το δεύτερο αφορά στις ρυθμίσεις χρήστη της φόρμας. Και τα δύο παράγονται αυτόματα. Civil.exe = Το ένα και μοναδικό εκτελέσιμο αρχείο (εφόσον δημιουργηθεί κατόπιν κατάλληλης μεταγλώττισης) στο οποίο «συμπυκνώνονται», τρόπον τινά, τα παραπάνω ώστε να μπορούν να διανεμηθούν ως αυθύπαρκτη εφαρμογή προς Η/Υ που δεν έχουν εγκατεστημένη την Visual Basic (σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και ταυτόχρονη διανομή αρχείων τα οποία μεταφέρονται οργανωμένα μέσω ενός αρχείου εγκατάστασης). Ένα παράδειγμα των αρχείων που δημιουργεί μια απλή εφαρμογή της Visual Basic φαίνεται στο Σχήμα 1. Παράλληλα, επισημαίνεται πως είναι δυνατή η ταυτόχρονη εργασία σε περισσότερα από ένα έργα, όπως ακριβώς είναι δυνατή η εργασία σε πολλά αρχεία του Office ταυτόχρονα. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος κωδικοποίησης μιας λογικής ακολουθίας για την επίλυση ενός προβλήματος πολιτικού μηχανικού, πολύ δε περισσότερο δεν υπάρχουν ενιαίοι στόχοι και προγραμματιστικές ανάγκες μεταξύ των χρηστών μηχανικών. Για τον λόγο αυτόν, οι γλώσσες προγραμματισμού που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και που φυσικά στοχεύουν σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό από την κοινότητα των μηχανικών, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς η κάθε μία είναι συνήθως

5 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 27 καλύτερα προσαρμοσμένη σε ορισμένες κατηγορίες προβλημάτων. Η μεγάλη πλειοψηφία των σύγχρονων γλωσσών προγραμματισμού ανήκει στην κατηγορία των διαδικασιακών (procedural) ή αλγοριθμικών (algorithmic) γλωσσών. Γενικά, οι γλώσσες προγραμματισμού διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες: Αντικειμενοστραφείς γλώσσες (object -oriented languages), όπως είναι πλέον σχεδόν όλες οι σύγχρονες γλώσσες, π.χ. C++, Java, Python, VB.NET, C#, Objective-C. Συναρτησιακές γλώσσες (functional languages), π.χ. LISP, με την οποία ήταν εφικτός, κυρίως κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο προγραμματισμός ενεργειών και υπολογισμών εντός του προγράμματος σχεδίασης AutoCad και άλλων συναφών προγραμμάτων. Μη διαδικασιακές γλώσσες (non procedural languages), π.χ. PROLOG, οι οποίες αν και δε διαθέτουν γραφικό περιβάλλον οι ίδιες, ούτε δύνανται να προγραμματίσουν κάτι τέτοιο, χαρακτηρίζονται ως γλώσσες πολύ υψηλού επιπέδου και συχνά χρησιμοποιούνται σε προβλήματα τεχνητής νοημοσύνης. Γλώσσες αναζήτησης δεδομένων (query languages), π.χ. SQL (Structured Query Language), η οποία χρησιμοποιείται ευρύτατα με διάφορες μορφές κυρίως για την άντληση δεδομένων από βάσεις. Προϋποθέσεις σωστού προγραμματισμού Πριν εξοικειωθεί κανείς με τις βασικές αρχές που διέπουν τον προγραμματισμό, είναι σκόπιμο να επισημανθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες απαραίτητοι για τη συγγραφή και σύνθεση ακόμη και των απλούστερων εφαρμογών. Έτσι, σε κάθε πρόγραμμα που συγγράφεται, σε κάθε εφαρμογή που αναπτύσσεται, κρίνεται σκόπιμο: να αποφεύγεται η επανάληψη των ίδιων εντολών άτακτα μέσα στον κώδικα. Μια εργασία θα πρέπει κωδικοποιείται μια φορά, να βρίσκεται σε μια και δεδομένη θέση και να καλείται όποτε απαιτείται ως αυθύπαρκτη πράξη. κάθε επιμέρους τμήμα του κώδικα να είναι αυτόνομο, απλό, ευανάγνωστο και κυρίως σύντομο. Είναι σκόπιμο να υπάρχει μια τυποποιημένη περιγραφή της λειτουργίας του στην αρχή υπό τη μορφή σχολίων να υπάρχουν πλήρη σχόλια που να περιγράφουν σαφώς τις διακριτές ενότητες του προγράμματος. να δηλώνονται όλες οι μεταβλητές του προγράμματος (όπως αυτές θα οριστούν παρακάτω) στην αρχή του κώδικα και να είναι σαφής και δεδηλωμένη η εμβέλειά τους.

6 28 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές να επιλέγονται χαρακτηριστικά ονόματα για τις μεταβλητές με βάση τον ρόλο που έχουν στον κώδικα, ώστε να τον καθιστούν κατανοητό και ευανάγνωστο. Να αποφεύγονται, ιδιαίτερα σε μακροσκελή προγράμματα, υπερβολικές συντμήσεις ή πολύ σύντομες ονομασίες (π.χ. aa, aa1, aa2) οι οποίες δεν θυμίζουν τη χρήση της μεταβλητής. να χρησιμοποιούνται σαφή και περιγραφικά ονόματα για τα στοιχεία ελέγχου (φόρμες, κουμπιά κλπ) και όχι οι εξ ορισμού προβλεπόμενες από την Visual Basic ονομασίες (π.χ. form1.frm) οι οποίες δυσχαιραίνουν σημαντικά την κατανόηση του κώδικα από τρίτους. να αποφεύγονται μικτές εκφράσεις και αριθμητικές πράξεις απευθείας με ιδιότητες των στοιχείων ελέγχου (π.χ. textbox1.text + textbox2.text). να χρησιμοποιείται οδόντωση (identation). Οι επιμέρους ενέργειες να στοιχίζονται με τη χρήση TAB ώστε βρόχοι επανάληψης (For-Next ή Do- Loop,) ή λογικές αποφάσεις (If-Then), όπως θα οριστούν παρακάτω, να είναι εύκολα αναγνώσιμες. να είναι σταθερός ο συμβολισμός που χρησιμοποιείται και να μην αλλάζει μέσα στη δομή του κώδικα. να αποφεύγονται άλματα εντός του κώδικα, τα οποία συνήθως πραγματοποιούνται με εντολές της κατηγορίας go-to. να αποφεύγονται μακροσκελείς και πολύπλοκες δομές λογικών ελέγχων τα παρεχόμενα αποτελέσματα να μην επιδέχονται πολλαπλή ερμηνεία. να αποθηκεύονται χωριστά διαφορετικές εκδόσεις (versions) της εφαρμογής και να τηρείται αρχείο διαδοχικών εκδόσεων. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι εφικτός ο αποτελεσματικός προγραμματισμός της επίλυσης ενός προβλήματος ή μιας διαδικασίας που αφορά αντικείμενο πολιτικού μηχανικού, είναι απαραίτητη η σε βάθος κατανόηση του φυσικού φαινομένου και η δυνατότητα πρώτα από όλα επίλυσης του προβλήματος αναλυτικά. Στον προγραμματισμό δεν υπάρχει η δυνατότητα «προσεγγιστικών επιλύσεων» όλα πρέπει να δηλώνονται ρητά και να συμμετέχουν στη ροή του προγράμματος με έναν και μοναδικό, απολύτως προδιαγεγραμμένο, τρόπο. Διάρθρωση αλγορίθμων Αν δεχθούμε ότι τα δεδομένα εισόδου στο πρόγραμμα είναι όλα τα φυσικά μεγέθη του προβλήματος τα οποία γνωρίζουμε εκ προοιμίου και τα δεδομένα εξόδου είναι τα επιθυμητά αριθμητικά αποτελέσματα, τότε αλγόριθμος είναι η διαδικασία η οποία

7 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 29 περιλαμβάνει όλα τα ενδιάμεσα βήματα υπολογισμού. Θα πρέπει να τονιστεί η λέξη όλα, καθώς ένας αλγόριθμος συνδέει λογικά όλες τις πιθανές διαδρομές μεταξύ των δεδομένων εισόδου και εξόδου προβλέπει ακόμη και τα λογικά ή αριθμητικά αδιέξοδα, παρέχοντας πληροφορίες με κατάλληλα μηνύματα. Με τον ορισμό που μόλις δόθηκε, προκύπτει ασφαλώς πως δεν υπάρχει ένας και μοναδικός αλγόριθμος για την περιγραφή των βημάτων που οδηγούν κάθε φορά στη λύση ενός φυσικού προβλήματος. Είναι όμως σαφές πως επιδιώκεται ένας βέλτιστος αλγόριθμος που χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη ακρίβεια επίλυσης η οποία επιτυγχάνεται στον μικρότερο δυνατό χρόνο υπολογισμού. Συνηθίζεται ταυτόχρονα με τη σύλληψη του αλγορίθμου να διαμορφώνεται ένα διάγραμμα ροής του προγράμματος, το οποίο συνοψίζει εποπτικά τα διαδοχικά βήματα επίλυσης. Στο Σχήμα 2 παρατίθενται τα βασικά σύμβολα αναπαράστασης των διαφορετικών ενεργειών ενός διαγράμματος ροής αλγορίθμου. Με τον τρόπο αυτόν, χρησιμοποιούνται και σε όλα τα παραδείγματα του παρόντος βιβλίου. Υποδείγματα Προγραμματισμού Ως υπόδειγμα προγραμματισμού (programming paradigm) νοείται το γενικό μοντέλο ή πρότυπο βάση του οποίου αναπτύσσεται η δομή του προγράμματος και σχεδιάζονται τα συστατικά του μέρη ουσιαστικά, δηλαδή, είναι ένας τρόπος, μία τεχνική οργάνωσης του κώδικα. Τα κυριότερα υποδείγματα προγραμματισμού είναι ο δηλωτικός προγραμματισμός (declarative), με σημαντικότερη υποκατηγορία τον συναρτησιακό (functional), ο προστακτικός (imperative) ή διαδικασιακός (procedural) και ο δομημένος (structured), με σημαντικότερη υποκατηγορία τον αντικειμενοστραφή (object oriented). Ωστόσο, σημειώνεται εδώ ότι τα όρια μεταξύ τους ορισμένες φορές είναι δισδιάκριτα ή ασαφή. Παρακάτω, αναλύονται οι βασικές τεχνικές σχεδίασης ενός δομημένου προγράμματος. Αρθρωτός (ή Τμηματικός) Προγραμματισμός Ο όρος αρθρωτός προγραμματισμός αναφέρεται στη διάρθρωση του προγράμματος σε επί μέρους λειτουργικές μονάδες ή ενότητες (modules). Κάθε λειτουργική μονάδα αποτελεί ένα λογικό σύνολο εντολών οι οποίες εκτελούν μια καθορισμένη λειτουργία ανεξάρτητα από τα άλλα μέρη του προγράμματος. Κάθε λειτουργική μονάδα διαθέτει τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά: αντιπροσωπεύει μια αυτοτελή λογική, εκτελεί μια διαδικασία μόνη της και είναι ανεξάρτητη από τη γενική λειτουργία του προγράμματος, συνδέεται με το γενικό πρόγραμμα μέσω μιας καθορισμένης εισόδου και μιας επίσης μοναδικής εξόδου. καλείται από µία ανωτέρου επιπέδου λειτουργική μονάδα και πάντοτε επιστρέφει σε αυτήν που την καλεί.

8 30 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές μπορεί να καλεί η ίδια άλλες ενότητες κατώτερου επιπέδου. συνήθως αποτελείται από περιορισµένο αριθµό εντολών. Δεδομένου του γεγονότος ότι μια λειτουργική μονάδα αποτελεί ένα ανεξάρτητο τμήμα του κώδικα, διαθέτει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε βιβλιοθήκες προς ευρύτερη χρήση εντός του ίδιου προγράμματος ή μεταξύ διαφορετικών έργων (projects). Το γεγονός αυτό είναι πολύτιμο καθώς είναι σαφές ότι πολύ σπάνια μια εφαρμογή αναπτύσσεται εντελώς ανεξάρτητα από άλλες που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Από την άλλη μεριά, είναι λογικό να καθιστά τον προγραμματισμό περισσότερο σύνθετο, να απαιτεί τάξη και πειθαρχία και να δημιουργεί εφαρμογές με σχετικά μεγαλύτερο χρόνο μεταγλώττισης και εκτέλεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι αποτελεί τον ορθότερο τρόπο σύνταξης και διάρθρωσης ενός κώδικα. Ιεραρχικός Προγραμματισμός Έχοντας επιμερίσει διαφορετικές εργασίες σε ανεξάρτητα τμήματα (ενότητες) με τη διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω, είναι δόκιμο να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη ιεραρχία μεταξύ των ενοτήτων, κυρίως σε ό,τι αφορά το ποια διαδικασία δύναται να ενεργοποιήσει (καλέσει) μια άλλη. Είναι φανερό πως σε όσο υψηλότερο επίπεδο ιεράρχησης βρίσκεται μια λειτουργική μονάδα, τόσο περισσότερο εμπλέκεται στη συνολική λειτουργία του προγράμματος. Στα κατώτερα επίπεδα συνήθως βρίσκονται λειτουργίες (ενότητες) οι οποίες είναι μεν αυτοτελείς, όμως υλοποιούν μια πολύ συγκεκριμένη δέσμη ενεργειών (ή υπολογισμών). Δομημένος Προγραμματισμός O δομημένος προγραμματισμός αποτελεί την ανάπτυξη εφαρμογών που στηρίζονται τόσο στην ιεραρχική σχεδίαση όσο και τον αρθρωτό προγραμματισμό και υπό αυτή την έννοια αποτελεί περισσότερο μια γενικότερη μεθοδολογία και στάση απέναντι στον προγραμματισμό παρά ένα επιμέρους χαρακτηριστικό του. Προτάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 από τον Ε. Dijkstra ώστε να καταστήσει ευχερέστερη, παραγωγικότερη και περισσότερο ελεγχόμενη τη διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων, η οποία μέχρι τότε βασιζόταν σε ασύμφορες εντολές διακλάδωσης τύπου go-to. Ο δομημένος προγραμματισμός στηρίζεται στη χρήση τριών και μόνο στοιχειωδών λογικών δομών, (α) τη δομή της ακολουθίας, (β) τη δομή της επιλογής και (γ) τη δομή της επανάληψης. Τελικώς, όλα τα προγράμματα μπορούν να γραφούν χρησιμοποιώντας μόνο αυτές τις τρεις δομές καθώς και συνδυασμό αυτών. H σύγχρονη τάση του δομημένου είναι ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός, ο οποίος περιγράφεται στη συνέχεια.

9 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 31 Σύμβολα Διαγράμματος Ροής ΑΡΧΗ / ΤΕΛΟΣ ΑΡΧΗ ή ΤΕΛΟΣ (ταποθετείται για τη δήλωση της έναρξης ή του τερματισμού του προγράμματος) ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ (πράξεων, ενεργειών ή επαναληπτικής διαδικασίας) ENOTHTA (ή υπορουτίνα για την εκτέλεση προκαθορισμένης ομάδας εντολών) ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (είσοδος ή έξοδος από αρχείο ή θέση καταχώρησης, εκτύπωση) ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΑΣΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ (ερώτηση ισχύος συνθήκης με δύο απαντήσεις: αληθής / ψευδής) ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΑΣΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ (ερώτηση ισχύος συνθήκης με περισσότερες από δύο απαντήσεις) ΓΡΑΜΜΗ ΡΟΗΣ (καθορίζει την κατεύθυνση της λογικής ροής του αλγορίθμου) ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ (αποστολή σε συγκεκριμένη θέση του κώδικα) ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Σχήμα 2: Συνήθη σύμβολα διαγράμματος ροής

10 32 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Εκκίνηση και πλοήγηση στο περιβάλλον του Visual Studio Ακολούθως της πρώτης εγκατάστασης και με την εκκίνηση της εφαρμογής, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε καινούριο έργο μέσω της επιλογής New Project ή να συνεχίσει την ανάπτυξη ενός ήδη αποθηκευμένου μέσω της επιλογής Open Project. Έστω ότι επιλέγει νέο έργο εμφανίζεται το παράθυρο (Σχήμα 3), όπου καλείται να επιλέξει αρχικά τον τύπο του έργου που θέλει να αναπτύξει. Το Visual Studio διαθέτει πληθώρα έτοιμων εγκατεστημένων προτύπων έργων (templates), αλλά παρέχει και τη δυνατότητα μεταφόρτωσης πρόσθετων από το διαδίκτυο. Υποθέτοντας ότι επιλέγει Windows Forms Application ως τύπο έργου, ο χρήστης μεταφέρεται στο αρχικό περιβάλλον λειτουργίας, όπου καλείται να διαχειριστεί ένα σύνολο εργαλειών και παραθύρων ελέγχου του παραγόμενου έργου, το οποίο στη γενική περίπτωση έχει τη δομή που φαίνεται στο Σχήμα 4. Σχήμα 3: Πλαίσιο αρχικών επιλογών για το έργο στο περιβάλλον Visual Studio

11 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 33 Σχήμα 4: Το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης του Visual Studio 2010 Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό, πως, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προγραμματισμό της δεκαετίας του 80 έως τα μέσα της δεκαετίας του 90, ο προγραμματιστής πλέον πρέπει όχι μόνο να κωδικοποιεί την επίλυση του φυσικού προβλήματος που μελετά αλλά και να σχεδιάζει το ίδιο το περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής με το οποίο ο τελικός χρήστης θα επικοινωνεί με τον κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι τίθενται επιπροσθέτως του προγραμματισμού, και ζητήματα λειτουργικότητας, ευχρηστίας, ευκρίνειας ή ακόμη και αισθητικής που δεν σχετίζονται με την καθεαυτή ακρίβεια του υπολογισμού. Ευτυχώς, ως προς το σκέλος της σχεδίασης της εφαρμογής, υπάρχει διαθέσιμη μια σειρά εργαλείων τα οποία επιτρέπουν την εμφάνιση του κώδικα με τη μορφή μιας πλήρους και επαγγελματικής εφαρμογής για Windows. Με μια σχετικά απλουστευτική προσέγγιση, μπορεί να ειπωθεί πως σε γενικές γραμμές η φόρμα (form) αποτελεί το θεμελιώδες επίπεδο σχεδιασμού, η εργαλειοθήκη (toolbox) την παλέτα από την οποία επιλέγονται τα στοιχεία ελέγχου (controls objects) που θα εμπλουτίσουν τη φόρμα, ενώ τα παράθυρα στο δεξιό μέρος παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με τις ιδιότητες (properties) των στοιχείων που επιλέγονται και τη δομή του έργου (project). Βασικές λειτουργίες των μενού του περιβάλλοντος του Visual Studio Το βασικό μενού του περιβάλλοντος ανάπτυξης της Visual Basic δίνει μια σειρά από επιλογές οι οποίες συνοπτικά παρουσιάζονται παρακάτω: File: Περιέχει τις εντολές που αφορούν λειτουργίες αρχείων και έργων, όπως δημιουργία ή προσθήκη νέου έργου (Add > New project ), αποθήκευση, εκτύπωση και τερματισμό.

12 34 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Edit: Αφορά στα εργαλεία με τα οποία τροποποιείται το κείμενο, όπου αυτό υπάρχει. Ομοιάζει με το σύνηθες μενού Edit των εφαρμογών των Windows και του Office (Cut, Copy, Paste κλπ). Επίσης, παρέχει δυνατότητα εύρεσης συγκεκριμένων συμβόλων (Find Symbol) μέσα στον κώδικα και αναζήτησης συγκεκριμένων όρων (Navigate To ). View: Επιτρέπει τη διαχείριση των παραθύρων ανάπτυξης της εφαρμογής, δηλαδή επιλέγεται μέσω αυτής το σημείο στο οποίο εστιάζει την προσοχή του ο προγραμματιστής (κώδικας, φόρμα, πλοήγηση αρχείων, ιδιότητες κλπ). Project: Επιτρέπει την προσθήκη νέων στοιχείων στην εφαρμογή (φόρμες, κλάσεις, στοιχεία ελέγχου, λειτουργικές μονάδες κλπ). Βuild: Χρησιμοποιείται για τη μεταγλώττιση του πηγαίου κώδικα του έργου σε γλώσσα μηχανής (machine code), δημιουργεί δηλαδή το εκτελέσιμο αρχείο με κατάληξη.exe. Παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα διαχείρισης των σχετικών ρυθμίσεων (Configuration Manager ). Debug: Περιέχει τις εντολές που επιτρέπουν την αποσφαλμάτωση (debugging) του προγράμματος, όπως την εκτέλεση μεμονωμένων εντολών, την εισαγωγή σημείων προσωρινής διακοπής της ροής του προγράμματος (breakpoints) κλπ. Ειδικά η εκτέλεση (Start Debugging) συνήθως πραγματοποιείται με το πλήκτρο συντόμευσης F5, διότι αποτελεί την πλέον συχνή διαδικασία κατά τη συγγραφή ενός προγράμματος. Αrchitecture: Περιέχει εργαλεία ελέγχου διαγράμματος και δημιουργεί γραφήματα απεικόνισης εξαρτήσεων. Tools: Περιέχει εργαλεία ελέγχου των μενού που προστίθενται σε μια εφαρμογή καθώς και ρυθμίσεις τόσο του περιβάλλοντος ανάπτυξης της Visual Basic όσο και της ίδιας της αναπτυσσόμενης εφαρμογής. Window: Αφορά, όπως στις περισσότερες εφαρμογές, στη διαχείριση των διαφορετικών παραθύρων που βρίσκονται ανοικτά κατά τη φάση ανάπτυξης. Help: Παρέχει βοήθεια στο χρήστη, με πρόσβαση στην ολοκληρωμένη βάση πληροφοριών της Visual Basic, την MSDN (Microsoft Developer Network). Προϋποθέτει εγκατάσταση της MSDN. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση US/ (Σχήμα 5).

13 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 35 Σχήμα 5: Δικτυακό περιβάλλον λήψης βοήθειας της Visual Basic Περιβάλλον συγγραφής του κώδικα Το ερώτημα που ασφαλώς τίθεται αφορά, τελικά, στην θέση όπου μπορεί ο χρήστης να αρχίσει να συγγράφει τον δικό του κώδικα. Όπως προαναφέρθηκε, η συγγραφή του πραγματικού κώδικα είναι ανεξάρτητη του σχεδιασμού της εμφάνισης της εφαρμογής ή, καλύτερα, συνδέεται μέσω των γεγονότων ή συμβάντων (events) με τα οποία καθορίζεται η ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί και ο αντίστοιχος κώδικας που θα εκτελεστεί όταν ο χρήστης κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια επί της εφαρμογής. Για να μεταβεί ο χρήστης από το περιβάλλον σχεδίασης της εφαρμογής στη διαδικασία συγγραφής του κώδικα, απαιτείται δεξί κλικ στην καρτέλα της «Εξερεύνησης» (Solution Explorer), δεξιά στην οθόνη. Επιλέγεται η Φόρμα που σχεδιάζεται τη δεδομένη στιγμή και κατόπιν η εντολή View Code αντί της View Designer. Με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ένα πρόσθετο παράθυρο, όπως φαίνεται στο Σχήμα 6, το οποίο είναι ουσιαστικά ένας κειμενογράφος, με ορισμένες ιδιαίτερες δυνατότητες.

14 36 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Σχήμα 6: Περιβάλλον διατύπωσης και συγγραφής πρωτογενούς κώδικα ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προκειμένου να εισαχθούν σχόλια στον κώδικα, απαιτείται η χρήση της αποστρόφου με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε το σχετικό κείμενο που προβλέπεται να αποτελέσει σχόλιο παρουσιάζεται με πράσινο χρώμα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιβάλλον ανάπτυξης του Visual Studio είναι δυνατόν να λειτουργήσει είτε ως περιβάλλον εργασίας σε πολλαπλά έγγραφα (Multiple Document Interface), όπου τα διάφορα παράθυρα ενυπάρχουν το ένα μέσα στο άλλο, είτε ως περιβάλλον εργασίας με ένα και μοναδικό έγγραφο (Single Document Interface). Η επιλογή αυτή ελέγχεται από το μενού: Tools > Options > Advanced > SDI Development Environment.

15 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 37 Στοιχεία ελέγχου Εργαλειοθήκη Η εξ ορισμού εμφάνιση της εργαλειοθήκης σε ένα νέο έργο της Visual Basic έχει τη μορφή που φαίνεται στο Σχήμα 7. Με τα εργαλεία αυτά, κάθε ένα από τα οποία εμπεριέχει εγγενώς τον δικό του μη ορατό κώδικα, είναι δυνατός ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος της εφαρμογής. Τα στοιχεία ελέγχου ενεργοποιούνται επί της φόρμας με την τοποθέτηση και παραμετροποίησή τους επί αυτής Τα βασικά εργαλεία βέβαια του Σχήματος 7 αποτελούν ένα μικρό δείγμα των πραγματικών εργαλείων που είναι στη διάθεση του προγραμματιστή-χρήστη. Στην πραγματικότητα, με δεξί κλικ επί της εργαλειοθήκης, αποκτά κανείς πρόσβαση σε μια πληθώρα πολύ σημαντικών στοιχείων ελέγχου, ορισμένα από τα οποία θα παρουσιαστούν διεξοδικά και θα αξιοποιηθούν στις επόμενες ενότητες (Σχήμα 8). Με την ενεργοποίηση των στοιχείων ελέγχου (controls), ο προγραμματιστής μπορεί να προσθέσει κουμπιά (buttons), πλαίσια επιλογής (checkboxes), πλαίσια κειμένου (textboxes), ετικέτες (labels) και πολλά άλλα ορατά ή αόρατα στοιχεία με τα οποία μπορεί να εκτελεί, όπως θα φανεί παρακάτω, ακόμη και σύνθετες τυποποιημένες εργασίες των Windows, όπως αναζήτηση αρχείων του εντός του σκληρού δίσκου ή επικοινωνία με βάσεις δεδομένων, εφαρμογές του Office ή το Internet. Ονομασία στοιχείων ελέγχου Αν και δεν είναι προφανές, η ονομασία που δίνεται στα στοιχεία ελέγχου παίζει σημαντικό ρόλο στη ορθολογική σύνταξη του κώδικα και αυτό γιατί τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν απλώς σχεδιαστικά εργαλεία, αλλά αντίθετα, ζωντανούς οργανισμούς εντός της εφαρμογής, καθώς οι ιδιότητές τους είναι πλήρως παραμετροποιήσιμες ακόμα και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος (at runtime). Ειδικότερα, όταν ο προγραμματιστής θέλει να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο ελέγχου θα πρέπει να το πράξει με βάση το όνομά του. Η Visual Basic έχει έναν τυποποιημένο τρόπο απόδοσης ονόματος στα στοιχεία ελέγχου ο οποίος είναι λίγο πολύ ο αναμενόμενος: εάν σε μια φόρμα για παράδειγμα έχουν τοποθετηθεί τέσσερα πλαίσια κειμένου (textbox), τα οποία έστω περιγράφουν τέσσερις ιδιότητες του σκυροδέματος (θλιπτική αντοχή, εφελκυστική αντοχή, μέτρο ελαστικότητας και λόγο του Poisson αντίστοιχα), αυτά θα πάρουν αυτόματα τα ονόματα Textbox1, Textbox2, Textbox3 και Textbox4. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν απαιτείται μια μεταβλητή (έστω με το όνομα Ε) να λάβει την τιμή που έθεσε ο χρήστης στο πλαίσιο κειμένου 3 για το Μέτρο Ελαστικότητας, αυτό να συντάσσεται ως:

16 38 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Σχήμα 7: Στοιχεία ελέγχου διαθέσιμα για τον σχεδιασμό του γραφικού περιβάλλοντος της εφαρμογής Ε = Val(Textbox3.Text) όπου Val(οποιουδήποτε κειμένου) μια συνάρτηση που μετατρέπει ένα αλφαριθμητικό (string) σε αριθμητική τιμή. Είναι φανερό πως η ανωτέρω σύνταξη του πλαισίου κειμένου (textbox) σε τίποτε δε θυμίζει το μέγεθος του οποίου την τιμή προσδιορίζει ο χρήστης δια του πλαισίου κειμένου. Θα ήταν προτιμότερο συνεπώς να έχει τροποποιηθεί το ίδιο το όνομα του πλαισίου κειμένου εξ αρχής μέσω της ιδιότητας ονόματος (name), χρησιμοποιώντας ένα σχετικό πρόθεμα (εν προκειμένω txt), καθώς και ένα εύλογο δεύτερο συνθετικό ώστε το τελικό όνομα να είναι περισσότερο εύληπτο. Για παράδειγμα, εαν είχε επιλεγεί το όνομα txtmodofelesticity για το εν λόγω πλαίσιο κειμένου, τότε η προκύπτουσα σύνταξη θα ήταν περισσότερο κατανοητή: Ε = Val(txtModofElesticity.Text) Πίνακας 1: Συνήθη προθέματα στοιχείων ελέγχου Στοιχείο ελέγχου Πρόθεμα Στοιχείο ελέγχου Πρόθεμα Label lbl TextBox txt Button btn CheckBox chk Form frm ComboBox cbx, cmb GroupBox gbx, grb NumericUpDown nup, num SaveFileDialog sd PictureBox pic, pbx

17 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 39 Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα στοιχεία ελέγχου, συνηθίζεται επίσης να χρησιμοποιούνται κατάλληλα τυποποιημένα προθέματα, ώστε να δηλώνεται το είδος του στοιχείου όπως lbl για ετικέτες (labels), btn για κουμπιά (buttons), frm για φόρμες (forms, αν και αυστηρά μιλώντας οι φόρμες δεν είναι στοιχεία ελέγχου) κλπ. Τα προθέματα αυτά συνοψίζονται στον Πίνακας 1. Σχήμα 8: Προσθήκη εργαλείων (components) για την ενεργοποίηση στοιχείων ελέγχου (controls) επί των φορμών για τον σχεδιασμό του γραφικού περιβάλλοντος της εφαρμογής ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μια φόρμες εντός του έργου, πρέπει να δηλώνεται η πλήρης διαδρομή κατά την ονοματολογία του στοιχείου ελέγχου. Έτσι, αν υπάρχουν οι φόρμες frmmain και frmtest, κάθε μια φέρουσα από ένα πλαίσιο κειμένου για τη λήψη της τιμής μιας μεταβλητής (έστω του λόγου του Poisson) με το όνομα txtpoisson, τότε εαν πρέπει να γίνει αναφορά στο πλαίσιο κειμένου της φόρμας frmtest, η σύνταξη απαιτείται να είναι πλήρης: frmtest.txtpoisson.text = 0.20 Εργασία με ιδιότητες, μεθόδους και συμβάντα Κάθε στοιχείο ελέγχου, όπως μια ετικέτα (label), ένα πλαίσιο κειμένου (textbox) ή ένα κουμπί (button), είναι βέβαιο ότι διαθέτει: Ιδιότητες (Properties): όπως για παράδειγμα τίτλο, μέγεθος, θέση στην οθόνη, χρώμα υποβάθρου, γραμματοσειρά και χρώμα αυτής, είδος πλαισίου και χρώμα αυτού, ορισμό που αφορά το αν το στοιχείο είναι ενεργό ή ορατό κλπ. Είναι σαφές ότι οι ιδιότητες δεν είναι

18 40 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές κοινές για όλα τα στοιχεία (π.χ. ένα πλαίσιο κειμένου textbox δεν διαθέτει τη λίστα τιμών που χαρακτηρίζει ένα σύνθετο πλαίσιο combobox), αλλά είναι γεγονός πως αρκετές από αυτές είναι κοινές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ιδιοτήτων μιας φόρμας παρουσιάζεται στην τελική εφαρμογή του κεφαλαίου. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως όλες οι ιδιότητες είναι παραμετροποιήσιμες δια της κατάλληλης συγγραφής κώδικα είτε από το παράθυρο προβολής τους (Properties) στην καρτέλα σχεδιασμού [Design] και δύνανται να αλλάξουν ακόμα και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος. Η γενική σύνταξη για την απόδοση τιμής σε μια ιδιότητα είναι η εξής : ΌνομαΣτοιχείου.ΌνομαΙδιότητας = ΑποδεκτήΤιμή Label1.Name = Σκυρόδεμα txtinput.visible = True frmmainform. Name = Εισαγωγή δεδομένων LblSoilData.Width = 325 'Σχόλιο: σε pixels lstductility.locked = True Option1.Enabled = True Συμβάντα ή Γεγονότα (Events): Ελέγχει το μέρος του κώδικα που θα εκτελεστεί όταν ο χρήστης θα πατήσει ένα κουμπί που βρίσκεται επάνω σε μια φόρμα. Όπως φαίνεται στο Σχήμα 9, η επιλογή του κουμπιού με όνομα (καθώς και κείμενο) Button1 οδηγεί στην εκτέλεση του κώδικα που βρίσκεται κρυμμένος πίσω από το συμβάν Button1_Click. Τα γεγονότα είναι συνεπώς οι διαδικασίες εκείνες ή πιο συγκεκριμένα οι υπορουτίνες εντολών που εκτελούνται όταν ο χρήστης ενεργήσει πάνω σε ένα αντικείμενο (ή αλλιώς στοιχείο ελέγχου). Τέτοια γεγονότα είναι το διπλό κλικ (Double Click) πάνω στο στοιχείο ελέγχου, η αλλαγή του μεγέθους του (Resize), το πάτημα ενός πλήκτρου του πληκτρολογίου (KeyPress), η εστίαση σε αυτό (GotFocus) μεταξύ πολλών άλλων. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η λίστα με όλα τα διαθέσιμα συμβάντα για το εκάστοτε επιλεγμένο στοιχείο ελέγχου μπορεί να εμφανιστεί στην καρτέλα προβολής των ιδιοτήτων του στοιχείου, σημειώνοντας με το δείκτη του ποντικιού την επιλογή με την χαρακτηριστική αστραπή. Από εκεί, ο χρήστης με διπλό κλικ σε ένα συμβάν μεταβαίνει αυτόματα στην υπορουτίνα κώδικα που εκτελείται όταν αυτό πραγματοποιηθεί.

19 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 41 Μεθόδους (Methods): οι μέθοδοι είναι στην πραγματικότητα ένας ενσωματωμένος στο αντικείμενο κώδικας, ο οποίος υπάρχει εγγενώς (πριν από την επενέργεια και ανεξάρτητα από την ύπαρξη του προγραμματιστή) μέσα σε αυτό και εκτελείται αυτόματα προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα συμβάν. Διακρίνονται σε συναρτήσεις και υπορουτίνες, ανάλογα με το εάν επιστρέφουν κάποιο αποτέλεσμα ή οχι. Περισσότερα για αυτά θα παρατεθούν στο Κεφάλαιο 5. Σχήμα 9: Διαδικασία συγγραφής κώδικα με την πραγματοποίηση ενός συμβάντος Οι ιδιότητες, τα συμβάντα και οι μέθοδοι μπορούν να αλληλεπιδρούν Όπως προαναφέρθηκε, οι ιδιότητες είναι παραμετροποιήσιμα μεγέθη που προγραμματίζονται και μεταβάλλονται είτε κατά τη φάση της συγγραφής και ανάπτυξης της εφαρμογής είτε κατά την τελική εκτέλεση αυτής. Στην πραγματικότητα, είναι στενά συνδεδεμένες και μεταξύ τους, καθώς με την πραγματοποίηση ενός συμβάντος που αφορά ένα αντικείμενο, είναι δυνατό να αλλάξουν οι ιδιότητες τόσο οι δικές του όσο και οι ιδιότητες ενός άλλου αντικειμένου. Φαίνεται άλλωστε λογικό, για παράδειγμα, κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί που βρίσκεται σε μια φόρμα, να αλλάξουμε το μέγεθος ενός πλαισίου εικόνας ή ακόμα και την ίδια την εικόνα που «φορτώνεται» μέσα σε αυτό. Μεταβλητές, τελεστές και σταθερές Μεταβλητές Οι μεταβλητές αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά συστατικά στοιχεία του πηγαίου κώδικα του προγράμματος. Χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν δεδομένα και ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το μέρος της μνήμης του Η/Υ στο οποίο αυτά αποθηκεύονται. Μπορεί κανείς να φανταστεί απλοϊκά μια μεταβλητή σαν ένα κουτί, του οποίου το περιεχόμενο κάθε φορά διαμορφώνεται και αποθηκεύεται σε αυτό. Είναι φανερό πως το κουτί αυτό δεν χρειάζεται να είναι πάντα γεμάτο, αλλά σαφώς πρέπει να γνωρίζουμε (και να δηλώσουμε) εξ αρχής το όνομα του και τον τύπο των περιεχόμενων δεδομένων του, ώστε να δεσμευτεί κατάλληλα το αντίστοιχο κομμάτι μνήμης του Η/Υ.

20 42 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Προκειμένου να δηλωθούν έγκαιρα οι αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν στις μεταβλητές ενός κώδικα, απαιτείται η χρήση της ειδικής εντολής δηλώσεων Dim. Η γενική σύνταξη είναι της μορφής: Dim ΌνομαΜεταβλητής as ΤύποςΜεταβλητής Τα ονόματα των μεταβλητών της Visual Basic μπορούν να έχουν μήκος έως 255 χαρακτήρες, μπορούν να περιλαμβάνουν ταυτόχρονα γράμματα και αριθμούς (π.χ. Column1Reinf, EC8spec, DEC12) πρέπει όμως υποχρεωτικά να συντάσσονται με λατινικούς χαρακτήρες, να αρχίζουν από γράμμα, χωρίς να περιέχουν τελείες και κυρίως δεσμευμένες λέξεις (reserved words) της Visual Basic, όπως είναι για παράδειγμα οι λέξεις Sub και Function. Ακόμη, η Visual Basic δεν ξεχωρίζει τους πεζούς από τους κεφαλαίους χαρακτήρες στα ονόματα των μεταβλητών και τους διορθώνει κατάλληλα και αυτόματα κατά τη συγγραφή της εντολής. Ο όρος As επιτρέπει τον ορισμό του είδους των δεδομένων (Data Type) που πρόκειται να αποθηκευτούν στη μεταβλητή. H VB δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε ως περιεχόμενο μεταξύ άλλων τόσο στοιχειώδεις τύπους δεδομένων, όπως αριθμητικό, αλφαριθμητικό, λογικό, όσο και τύπους αντικειμένων ή κλάσεις (είτε ήδη καθορισμένους στον κώδικα, είτε από το πλαίσιο εφαρμογών.net Framework όπως Label, TextBox). Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά γίνεται στη συνέχεια. Ο τύπος κάθε μεταβλητής επιλέγεται από τον προγραμματιστή εξ αρχής ανάλογα με τη χρήση της και την επιδιωκόμενη δέσμευση μνήμης του Η/Υ, όπως συνοψίζεται στον Πίνακα 2. Μία ακόμα διάκριση των μεταβλητών γίνεται με κριτήριο τη θέση μέσα στον κώδικα στην οποία διατυπώνεται η δήλωσή τους. Τοπική μεταβλητή (Local Variable) ονομάζεται αυτή που δηλώνεται μέσα σε μια διαδικασία, ενώ μεταβλητή μέλους (Member Variable) αυτή που δηλώνεται σε επίπεδο λειτουργικής μονάδας (module), κλάσης (class) ή δομής (structure), αλλά όχι μέσα σε κάποια εσωτερική διαδικασία αυτών. Αυτό έχει επίδραση στην εμβέλεια χρήσης των μεταβλητών, πράγμα που εξετάζεται διεξοδικότερα στο Κεφάλαιο 5. Όπως φαίνεται αμέσως παρακάτω, είναι δυνατή η δήλωση πλήθους μεταβλητών σε μία μόνο γραμμή εντολής, πράγμα που καθιστά αποδοτικότερη τη διαδικασία. Dim i, j, k as Integer Και οι τρεις μεταβλητές δηλώθηκαν ως ακέραιες Dim x, y as Long, z as Single Οι μεταβλητές x, y είναι τύπου Long, ενώ η z τύπου Single Η εκχώρηση τιμής σε μία μεταβλητή πραγματοποιείται όπως και στις ιδιότητες με τον τελεστή εκχώρησης =. H τιμή του δεξιού μέλους εκχωρείται πάντα στην μεταβλητή του αριστερού μέλους:

21 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 43 Dim profession as String profession = Civil Engineer Τύπος δεδομένων: αλφαριθμητικό Εναλλακτικά και χάριν οικονομίας, μπορεί να οριστεί μία αρχική τιμή στην μεταβλητή στην εντολή δήλωσής της, κατά το παρακάτω: Dim profession as String = Civil Engineer Τελεστές Οι τελεστές (Operators) διακρίνονται κατά βάση σε αριθμητικούς, συγκριτικούς, εκχώρησης και λογικούς. Οι αριθμητικοί τελεστές αφορούν στην πρόσθεση (+), αφαίρεση (-), πολλαπλασιασμό (*), διαίρεση (/), ευκλείδεια διαίρεση (\), υπόλοιπο διαίρεσης (Mod) και την ύψωση σε δύναμη (^). Οι συγκριτικοί χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση συγκρίσεων και περιλαμβάνουν τα γνωστά μαθηματικά σύμβολα (>, <, =, <>, <=, >=). Οι λογικοί τελεστές ουσιαστικά συνδυάζουν εκφράσεις συμβολοσειρών: And, ΑndAlso : πρέπει και οι δύο συνθήκες να είναι αληθείς (σύζευξη). Or : πρέπει μια τουλάχιστον συνθήκη να είναι αληθής (διάζευξη). Xor : μία μόνο από τις συνθήκες είναι αληθής (αποκλειστική διάζευξη). Not : άρνηση της συνθήκης Επιπρόσθετα, υπάρχει ο ιδιαίτερα χρήσιμος τελεστής συνένωσης συμβολοσειρών ή αλλιώς αλφαριθμητικών (strings), ο οποίος παριστάνεται με το συμβολο &. Στη γενική περίπτωση, μια νέα συμβολοσειρά μπορεί να αποτελεί ουσιαστικά άθροισμα χαρακτήρων από άλλες συμβολοσειρές, δηλαδή: Newstring = string1 & string2 Για παράδειγμα αν: Skyrodema = C KatigoriaSkyrodematos = 16 μπορεί να οριστεί μια νέα συμβολοσειρά για τον τύπο του σκυροδέματος: TyposSkyrodematos = Skyrodema & KatigoriaSkyrodematos o οποίος θα μας δίνει εν προκειμένω το αποτέλεσμα C16 ως μια λέξη (αλφαριθμητικό). Η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται και στην περίπτωση όπου πραγματοποιείται η σύζευξη συμβολοσειράς με αριθμητική μεταβλητή, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, δεδομένου ότι τα αριθμητικά μεγέθη μπορούν να προκύπτουν δια υπολογισμού. Για παράδειγμα, η κατηγορία σκυροδέματος θα μπορούσε να προκύπτει από την μεταβλητή που καθορίζει την αντοχή του σκυροδέματος, οπότε δεν θα ήταν σταθερή και ίση προς την τιμή 16, αλλά θα διαμορφωνόταν βάσει συνθηκών και ενδεχομένως των επιλογών του χρήστη.

22 44 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Σταθερές Σε περίπτωση που χρειαζόμαστε ένα δεδομένο με σταθερή τιμή στο πρόγραμμα, τότε ενδείκνυται να χρησιμοποιήσουμε μία σταθερά (constant). Οι σταθερές έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις μεταβλητές, με τη διαφορά ότι καθορίζονται μία φορά και στη Σχήμα 10: Δήλωση σταθερών συνέχεια η τιμή τους δεν μπορεί να αλλάξει. Οι σταθερές χρησιμοποιούνται αυστηρά μόνο για ανάγνωση, αφορούν δε τιμές που χρησιμοποιούνται πολλές φορές εντός του κώδικα, γι αυτό άλλωστε κάνει τον κόπο ο προγραμματιστής να τις ορίσει εξ αρχής. Για παράδειγμα, δύο συνηθισμένες σταθερές είναι ένας κωδικός που θα χρησιμοποιείται σε όλη την εφαρμογή με ενιαίο τρόπο ή η σταθερά π (Σχήμα 10). Δηλώνοντας τους πίνακες ως μεταβλητές Οι πίνακες ή τα διανύσματα (arrays), όπως θα περιγραφούν διεξοδικά στο Κεφάλαιο 3, είναι σύνθετοι τύποι μεταβλητών και, ως τέτοιοι, είναι απαραίτητο να (προ)δεσμεύσουν και αυτοί χώρο στη μνήμη και μπορούν να οριστούν με τον ακόλουθο τρόπο: 'πίνακας με όνομα Accel, μίας διάστασης (1000x1) θέσεων με 'δεδομένα διπλής ακρίβειας, έστω περιέχων 1000 τιμές 'επιτάχυνσης. Dim Accel(1000) As Double 'πίνακας με όνομα AccelandTime διπλής ακρίβειας δύο διαστάσεων '(1000x1000) θέσεων, έστω περιέχων 1000 τιμές επιτάχυνσης και '1000 τιμές χρόνου. Dim AccelandData(1000, 1000) As Double

23 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ανωτέρω δηλώσεις πινάκων στην πραγματικότητα αφορούν i+1 θέσεις αποθήκευσης, καθώς η πρώτη θέση ενός πίνακα έχει δείκτη (index) 0. Συνεπώς, για να δεσμεύσει κανείς 1000 θέσεις θα έπρεπε να δήλωνε τον πίνακα ως: Dim Accel(999) as Double Dim Accel(0 to 999) as Double με την δεύτερη εκδοχή να αποτελεί μία εναλλακτική σύνταξη. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα μέτρησης χώρου μνήμης κατά την αποθήκευση είναι το bit, το οποίο ισούται με ένα δίτιμο ή δυαδικό (0 ή 1) ψηφίο. Στις συντριπτικά περισσότερες υλοποιήσεις υπολογιστικών συστημάτων, ένας χαρακτήρας απεικονίζεται από μια ομάδα οκτώ bits που καλείται byte.

24 46 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Είδος μεταβλητής Μέγεθος Πεδίο Παράδειγμα Short 16-bit -32,768 through 32,767 Dim StructuresNo As Short π.χ. StructuresNo = Integer 32-bit -2,147,483,64through 2,147,483,647 Dim NodesNumber As Integer π.χ. NodesNumber = Long 64-bit -9,223,372,036,854,775,808 έως 9,223,372,036,854,775,807 Dim WorldPop As Long π.χ. WorldPop = Single 32-bit flt. point E E38 έως Dim Price As Single π.χ. Price = Double 64-bit flt. point E308 έως E308 Decimal 128-bit Τιμές έως +/-79, Dim BendingMoment As Double Dim Debt As Decimal π.χ. Debt = Byte Char 8-bit 16-bit (χωρίς αρνητικές τιμές) Κάθε σύμβολο Unicode εντός του διαστήματος 0 65,535 Dim RetKey As Byte π.χ. RetKey = 13 Dim UnicodeChar As Char π.χ. UnicodeChar = "Ä" String 16-bits Από 0 έως 2 εκ χαρακτήρες Unicode των 16-bit Boolean 16-bit Αληθής ή ψευδής Date 64-bit Ημερομηνία από 01/01/ 0001 έως 31/12/9999 Dim SoilCategory As String π.χ. SoilCategory = "B" Dim Code as Boolean π.χ. Code = True Dim Birthday as Date π.χ. Birthday = #3/1/1963# Object 32-bit Μεταβλητή κάθε είδους Dim MyApp As Object MyApp = CreateObject _ ("Word.Application") Πίνακας 2: Στοιχειώδεις τύποι μεταβλητών, το μέγεθος τους και σχετικά παραδείγματα

25 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 47 Εφαρμογή: Πρόγραμμα υπολογισμού εμβαδού ράβδων οπλισμού Η απλούστερη εφαρμογή που θα μπορούσε να σχεδιάσει κανείς προκειμένου να εξοικειωθεί με τη σχεδίαση φορμών είναι μια μικρή φόρμα, όπου ο χρήστης θα επιλέγει έναν περιορισμένο αριθμό δεδομένων και με το πάτημα ενός κουμπιού το πρόγραμμα θα πραγματοποιεί έναν πολύ σύντομο υπολογισμό. Χάριν παραδείγματος, στο σημείο αυτό θα κατασκευαστεί μια φόρμα υπολογισμού του εμβαδού ράβδων οπλισμού ενός δομικού στοιχείου οπλισμένου σκυροδέματος ως συνάρτηση της διαμέτρου τους (προφανώς πρόκειται για τον πρώτο ίσως υπολογισμό που μαθαίνει ένας νέος πολιτικός μηχανικός). Τα βήματα της συγγραφής του κώδικα καθώς και της διαδικασίας του διαδραστικού περιβάλλοντος επικοινωνίας με τον χρήστη υπό τη μορφή της φόρμας έχoυν ως ακολούθως: Βήμα 1: Εκκίνηση νέου έργου Εκκινείται το περιβάλλον ανάπτυξης Visual Studio με την επιλογή File > New Project > Windows Forms Application. H εξ ορισμού αρχική μορφή της κύριας (και μοναδικής εν προκειμένω) φόρμας φαίνεται στο Σχήμα 11. Οι δύο καρτέλες σχεδιασμού και συγγραφής κώδικα τίθενται σε ομαδοποιημένη κατακόρυφη διάταξη προβολής μέσω της επιλογής Window > New Vertical Tab Group. Σχήμα 11: Αρχική μορφή περιβάλλοντος ανάπτυξης νέας εφαρμογής με το Visual Studio

26 48 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Σχήμα 12: Ιδιότητες της φόρμας και των στοιχείων ελέγχου Βήμα 2: Ρύθμιση των ιδιοτήτων της φόρμας και των στοιχείων ελέγχου Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι να καθοριστούν οι ιδιότητες της φόρμας αυτής και κυρίως το όνομα (ιδιότητα: Name), το κείμενο που προβάλλεται ή τίτλος (ιδιότητα: Text), οι διαστάσεις της (ιδιότητες: Width & Height), η θέση όπου θα εμφαίνεται στην οθόνη (ιδιότητα: Location) και, εφόσον απαιτείται, το χρώμα αυτής (ιδιότητα: Backcolour). Έτσι, στην ιδιότητα Νame δίδεται το όνομα της φόρμας, εν προκειμένω, frmmain. Για το παράδειγμα που εξετάζεται, οι ιδιότητες του κουμπιού με όνομα Button1 και τίτλο Υπολογισμός εμφαίνονται με σχολιασμό σε κόκκινο χρώμα στο διπλανό σχήμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδιότητες των υπολοίπων στοιχείων ελέγχου (π.χ. ετικέτες και πλαίσια λίστας και κειμένου) δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη λειτουργία και την εμφάνιση. Όπου θα απαντηθούν πρόσθετες ιδιότητες των διαφορετικών στοιχείων ελέγχου στα παραδείγματα που ακολουθούν, θα σχολιαστούν χωριστά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιότητες είναι δυνατόν να ταξινομηθούν είτε αλφαβητικά είτε κατά κατηγορία, γεγονός που διευκολύνει την εποπτεία τους. Βήμα 3: Σχεδίαση της φόρμας Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ελέγχου που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην αρχή του κεφαλαίου, σχεδιάζεται η φόρμα εισαγωγής δεδομένων και υπολογισμού του εμβαδού των οπλισμών χάλυβα, όπως φαίνεται στο Σχήμα 13. Οι τίτλοι των καρτελών, των πλαισίων κειμένου, των ετικετών, της φόρμας και των κουμπιών ρυθμίζονται μέσω της ιδιότητας Name.

27 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 49 Το σύνθετο πλαίσιο (ComboBox) Ένα συχνά απαντώμενο στοιχείο ελέγχου είναι το σύνθετο πλαισίο (ComboBox), το οποίο αποτελεί ένα αναδυόμενο μενού επιλογών με προκαθορισμένες τιμές, που καθορίζονται μέσω της ιδιότητας Items (Σχήμα 14). Με απλά λόγια, η ιδιότητα Items είναι μία συλλογή στοιχείων (τύπου συμβολοσειράς) που καθορίζει τις επιλογές που βλέπει ο χρήστης στην οθόνη όταν επιλέξει το μενού επιλογών του σύνθετου πλαισίου. Εξυπακούεται πως οι επιλογές που βλέπει ο χρήστης στο αναδυόμενου μενού (όπως ορίστηκαν από την ιδιότητα Items) είναι προδιαγεγραμμένες κατά τον προγραμματισμό. Έτσι λοιπόν, προκειμένου να προσδοθούν στα σύνθετα πλαίσια που φαίνονται στο Σχήμα 17 οι επιλογές διαμέτρου διαμήκους οπλισμού Ø 6, 8, 10, 12, 14, 16 και 18 (σε mm), πρέπει να δηλωθούν οι ανωτέρω τιμές εν είδει ετικετών κειμένου στην ιδιότητα Items. Εναλλακτικά, η ίδια εργασία μπορεί να υλοποιηθεί στο πεδίο συγγραφής κώδικα ως εξής: Dim itemscollection() as String = { 6, 8,, 18 } cmbnofb1.items.addrange(itemscollection) Σχήμα 13: Φόρμα εισαγωγής δεδομένων και υπολογισμού εμβαδού οπλισμών

28 50 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Σχήμα 14: Η ιδιότητα Items ενός σύνθετου πλαισίου της κύριας φόρμας εισαγωγής δεδομένων διαμήκους οπλισμού μιας διατομής Ο/Σ Έστω τώρα ένα στοιχείο ελέγχου ComboBox με όνομα cbxtest, επί μιας φόρμας με όνομα Form1, η οποία διαθέτει ένα κουμπί με όνομα Button1. Εάν για παράδειγμα είναι επιθυμητό ο χρήστης μηχανικός να μπορεί να επιλέξει την κατηγορία χάλυβα του οπλισμού (Σχήμα 15) ανάμεσα από τρεις δεδομένες ποιότητες χάλυβα (με προεπιλογή την ποιότητα S500s) και κατόπιν να «φορτώσει» σε μια μεταβλητή Fy όπου θα αποθηκεύεται η αντίστοιχη τιμή της τάσεως διαρροής, τότε ο απαιτούμενος κώδικας έχει ως ακολούθως: Public Class Form1 Private Sub Form1_Load(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Me.Load cbxtest.items.add("s220") 'εναλλακτικά οι ετικέτες cbxtest.items.add("s400") 'μπορούν να εισαχθούν cbxtest.items.add("s500s") 'μέσω της ιδιότητας 'Items...Collection cbxtest.selectedindex = 2 'η ανωτέρω ιδιότητα συμβολίζει τον Α/Α του επιλεγμένου στοιχείου στη συλλογή και εδώ τίθεται ως προεπιλογή, ώστε η πρώτη ετικέτα να είναι η τρίτη κατά σειρά (με Α/Α = 2, δεδομένου ότι η αρίθμηση αρχίζει από το μηδέν) End Sub

29 Σχεδίαση και Διαχείριση του περιβάλλοντος εφαρμογών της Visual Basic 51 Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click Dim SelectedIndex As Single, SelectedItem As String, Fy As Integer Select Case cbxtest.selectedindex Case Is = 0 : Fy = 220 Case Is = 1 : Fy = 400 Case Is = 2 : Fy = 500 End Select SelectedIndex = cbxtest.selectedindex ' Αποθήκευση σε μεταβλητή του Α/Α της επιλογής SelectedItem = cbxtest.selecteditem ' Αποθήκευση σε μεταβλητή της επιλεγμένης ετικέτας ' συμβολοσειράς MessageBox.Show("Selected Index=" & SelectedIndex) MessageBox.Show ("Selected Item=" & SelectedItem) MessageBox.Show ("Fy=" & Fy) End Sub End Class Σχήμα 15: Επιλογή ποιότητας χάλυβα με τη χρήση σύνθετου πλαισίου (ComboBox) Σχήμα 16: Διαδοχικά μηνύματα των ιδιοτήτων του σύνθετου πλαισίου (ComboBox)

30 52 Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πλαίσιο μηνύματος (MessageBox) είναι μία εντολή (ή ορθότερα μία κλάση της VB, όπως θα εξηγηθεί στα επόμενα), με την οποία εμφανίζεται ένα παράθυρο μηνύματος που μπορεί να περιέχει κείμενο, σύμβολα και κουμπιά, με στόχο την ενημέρωση ή την καθοδήγηση του χρήστη. Η εμφάνιση ενός τέτοιου μηνύματος υλοποιείται με την χρήση της μεθόδου του Show(): MessageBox.Show(Κείμενο, Τίτλος, Κουμπιά, Σύμβολο) Βήμα 4: Συγγραφή του κώδικα Public Class frmmain Dim TotalArea,bn1,bn2,bn3,bn4,d1,d2,d3,d4,d5,dist As Single Private Sub frmmain_load(byval sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Me.Load Me.cmbNofB1.SelectedIndex = 1 Me.cmbNofB2.SelectedIndex = 0 Me.cmbNofB3.SelectedIndex = 0 Me.cmbNofB4.SelectedIndex = 0 Me.cmbsize1.SelectedIndex = 1 Me.cmbsize2.SelectedIndex = 2 Me.cmbsize3.SelectedIndex = 3 Me.cmbsize4.SelectedIndex = 4 Me.cmbegksize.SelectedIndex = 1 End Sub Private Sub Button1_Click_1(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click bn1 = Me.cmbNofB1.SelectedItem bn2 = Me.cmbNofB2.SelectedItem bn3 = Me.cmbNofB3.SelectedItem bn4 = Me.cmbNofB4.SelectedItem d1 = Me.cmbsize1.SelectedItem d2 = Me.cmbsize2.SelectedItem d3 = Me.cmbsize3.SelectedItem d4 = Me.cmbsize4.SelectedItem TotalArea = Math.Round(bn1 * d1 * d1 * 3.14 / bn2 * d2 * d2 * 3.14 / bn3 * d3 * d3 * 3.14 / bn4 * d4 * d4 * 3.14 / 400, 2) Me.lblresultdiamikis.Text = "Σύνολο οπλισμού: " & TotalArea & " cm2" End Sub

Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές

Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνικές Προγραμματισμού και Χρήση Λογισμικού Η/Υ στις Κατασκευές Ενότητα 2: Εισαγωγή στον προγραμματισμό Αναστάσιος Σέξτος Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών

Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών Ανάπτυξη Προγράμματος Β ΕΠΑΛ Τομέας Πληροφορικής Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Κύκλος ανάπτυξης προγράμματος/λογισμικού Η διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού,

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός 1 2.3.1 Αναφορά σε γλώσσες προγραμματισμού και «Προγραμματιστικά Υποδείγματα» 2.3.1.1 Πρόγραμμα και Γλώσσες Προγραμματισμού Πρόγραμμα: σύνολο εντολών που χρειάζεται να δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Κεφ. 2 Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης Υπολογιστών Κεφ. 2 Θεωρητική Επιστήμη Υπολογιστών 2.3.1.1 Έννοια προγράμματος Τι είναι πρόγραμμα και τι προγραμματισμός; Πρόγραμμα είναι το σύνολο εντολών που χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Visual Flowchart Γενικά

Visual Flowchart Γενικά Visual Flowchart 3.020 -Γενικά Το Visual Flowchart ή «Data-Flow Visual Programming Language 3.020» (http://www. emu8086.com/fp) είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης και εκτέλεσης αλγορίθμων απευθείας σε μορφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα όπου θα επαναλάβουν τα βήματα ανάπτυξης μιας παραθυρικής εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό 6.1 Η έννοια του προγράμματος Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει, τρία σημαντικά στάδια: 1. Τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος. 2. Την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Συστήματα

Υπολογιστικά Συστήματα Υπολογιστικά Συστήματα Ενότητα 3: Βασικά στοιχεία της γλώσσας προγραμματισμού Visual Basic for Applications (VBA) Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος

Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος Κων/νος Φλώρος Βασικοί τύποι δεδομένων (Pascal) ΕΠΑ.Λ Αλίμου Γ Πληροφορική Δομημένος Προγραμματισμός (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 Κων/νος Φλώρος Απλοί τύποι δεδομένων Οι τύποι δεδομένων προσδιορίζουν τον τρόπο παράστασης των

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον κεφ.6 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάριος Αραποστάθης Καθηγητής πληροφορικής Βαρβάκειου Λύκειου http://users.sch.gr/mariosarapostathis 6.1 Η έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

<<ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΜCs>> 1

<<ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΜCs>> 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά οδηγιών, που ονομάζονται εντολές, για την εκτέλεση τέτοιου είδους πράξεων, καθώς επίσης και από ένα σύνολο πρόσθετων οδηγιών ελέγχου, που

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2 Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Α2. Ο αλγόριθμος αποτελείται από ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών Α3. Ο αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 30 / σελίδα 28 Αντιμετάθεση / σελίδα 10 Να γράψετε αλγόριθμο, οποίος θα διαβάζει τα περιεχόμενα δύο μεταβλητών Α και Β, στη συνέχεια να αντιμεταθέτει τα περιεχόμενά τους

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ι Α Γ Ω Γ Η Σ Ο Ν Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Ι Μ Ο Κ Ε Υ Α Λ Α Ι Ο 6. Σο πρόγραμμα γράφεται σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού.

Ε Ι Α Γ Ω Γ Η Σ Ο Ν Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Ι Μ Ο Κ Ε Υ Α Λ Α Ι Ο 6. Σο πρόγραμμα γράφεται σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Κεφάλαιο 6 6.1 Η έννοια του προγράμματος Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει τρία σημαντικά στάδια : Σον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος Σην ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθμου

Διαβάστε περισσότερα

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition Πίνακας Περιεχομένων To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition... 1 Εκτέλεση του περιβάλλοντος ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠAΡΑΘΥΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με τη Γλώσσα Προγραμματισμού VISUAL BASIC (1 ο ΕΠΙΠΕΔΟ)

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠAΡΑΘΥΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με τη Γλώσσα Προγραμματισμού VISUAL BASIC (1 ο ΕΠΙΠΕΔΟ) Γενικός Σκοπός Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό να δώσει στους μαθητές τις απαιτούμενες γνωστικές, κριτικές και αναλυτικές δεξιότητες ώστε να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα;

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; Εισαγωγή Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; 1. Σελίδα μαθήματος Εγγραφή Ο κάθε φοιτητής πρέπει να κάνει εγγραφή στη σελίδα του μαθήματος στην πλατφόρμα e-class

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Προγραμματισμός Η/Υ Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο Μέρος 1 ό ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Ιανουάριος 2011 Καλογιάννης Γρηγόριος Επιστημονικός/ Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά.

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. AeppAcademy.com facebook.com/aeppacademy Γεια. Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. Καλή Ανάγνωση & Καλή Επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL 8.1. Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PACAL Πως προέκυψε η γλώσσα προγραμματισμού Pascal και ποια είναι τα γενικά της χαρακτηριστικά; Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό επιστήμονα της Πληροφορικής Nicklaus Wirth to

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσες υψηλού επιπέδου Περιέχουν περισσότερες εντολές για την εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών Τα προγράµµατα µεταφράζονται σε γλώσσα µηχανής είτε από το

Γλώσσες υψηλού επιπέδου Περιέχουν περισσότερες εντολές για την εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών Τα προγράµµατα µεταφράζονται σε γλώσσα µηχανής είτε από το Σηµαντικά σηµεία κεφαλαίου Τα τρία στάδια επίλυσης ενός προβλήµατος: Ακριβής προσδιορισµό του προβλήµατος Ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθµου. ιατύπωση του αλγορίθµου σε κατανοητή µορφή από τον υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output

Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output Πίνακας Περιεχομένων Ανάπτυξη εφαρμογής Input-Output... 1 1. Εκτέλεση του περιβάλλοντος ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition... 1 2. Δημιουργία νέου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2.4 Βασικές συνιστώσες/εντολές ενός αλγορίθμου 2.4.1 Δομή ακολουθίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 7.1 7.9 Σταθερές (constants): Προκαθορισμένες τιμές που παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

FORTRAN και Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός

FORTRAN και Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός FORTRAN και Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Παραδόσεις Μαθήματος 2016 Δρ Γ Παπαλάμπρου Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ georgepapalambrou@lmentuagr Εργαστήριο Ναυτικής Μηχανολογίας (Κτίριο Λ) Σχολή Ναυπηγών

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

Αλγόριθμοι Αναπαράσταση αλγορίθμων Η αναπαράσταση των αλγορίθμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με: Αλγόριθμοι 2.2.1. Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά εντολών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Τα κυριότερα χρησιμοποιούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Visual Basic Γλώσσα οπτικού

Visual Basic Γλώσσα οπτικού Visual Basi Γλώσσα οπτικού προγραµµατισµού «Η αρχή είναι το ήµισυ του παντός» Κουλλάς Χρίστος www.oullas.om oullas 2 Στόχοι Μαθήµατος Οι µαθητές να µπορούν: να εξηγούν τι είναι η Visual Basi. ναεξηγούνταστάδιαδηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Γλώσσες Προγραμματισμού

Πληροφορική 2. Γλώσσες Προγραμματισμού Πληροφορική 2 Γλώσσες Προγραμματισμού 1 2 Γλώσσες προγραμματσιμού Επιτρέπουν την κωδικοποίηση των αλγορίθμων Η εκτέλεση ενός προγράμματος θα πρέπει να δίνει τα ίδια αποτελέσματα με την νοητική εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων 2 Βασικές Εντολές 2.1. Εντολές Οι στην Java ακολουθούν το πρότυπο της γλώσσας C. Έτσι, κάθε εντολή που γράφουμε στη Java θα πρέπει να τελειώνει με το ερωτηματικό (;). Όπως και η C έτσι και η Java επιτρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εκφώνηση: Δημιουργείστε εφαρμογή σε Java Swing με χρήση του IDE NetBeans όπου θα παρουσιάζεται ποιο κουμπί πατήθηκε. Η εφαρμογή θα μοιάζει ως εξής: Πρώτο Βήμα: Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΕΣΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ VISUAL STUDIO NET

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΕΣΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ VISUAL STUDIO NET 1. Ανοίξτε το πρόγραμμα Microsoft Visual Studio Net 2. Στην start page επιλέξτε my profile 3. Στο πεδίο profile επιλέξτε visual basic developer και κλείστε την start page 4. Επιλέξτε File New Project 5.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access... 9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 22 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 24 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 25 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 6 ο ( Ενότητες 2.3 ) 1.Τι είναι πρόγραμμα; 2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γλωσσών υψηλού επιπέδου σε σχέση με τις γλώσσες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Β. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ με την JavaScript

Β. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ με την JavaScript Β. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ με την JavaScript Β.1 Τύποι Δεδομένων Όλες οι γλώσσες προγραμματισμού (πρέπει να) υποστηρίζουν πέντε (5) πρωταρχικούς τύπους δεδομένων: char (character) int (integer)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 Αριθμητική στο δυαδικό σύστημα (γενικά) Συμπληρωματικά για δυαδικό σύστημα Η πρόσθεση στηρίζεται στους κανόνες: 0 + 0 = 0, 0 + 1 = 1, 1

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Εργαστήριο Επεξεργασία Εικόνας & Βίντεο 1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή Νικόλαος Γιαννακέας Άρτα 2018 1 Εισαγωγή Το Matlab

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειώδης προγραμματισμός σε C++

Στοιχειώδης προγραμματισμός σε C++ Στοιχειώδης προγραμματισμός σε C++ Σύντομο Ιστορικό. Το πρόγραμμα Hello World. Ο τελεστής εξόδου. Μεταβλητές και δηλώσεις τους. Αντικείμενα, μεταβλητές, σταθερές. Ο τελεστής εισόδου. Θεμελιώδεις τύποι.

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 03/01/09 Χαράλαμπος Τζόκας 1 Πρόγραμμα - Προγραμματισμός Πρόγραμμα: Σύνολο εντολών που πρέπει να δοθούν στον Υπολογιστή, ώστε να υλοποιηθεί ο αλγόριθμος της επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος Θέμα 1 Δίνονται τα παρακάτω τμήματα αλγορίθμου Α. βαλίτσα Αληθής εισιτήριο Αληθής ταξίδι βαλίτσα και εισιτήριο Τι τιμή θα έχει η λογική μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον προγραμματισμό

Εισαγωγή στον προγραμματισμό Ενότητες: Εισαγωγή στον προγραμματισμό Η έννοια του προγράμματος Ιστορική αναδρομή Φυσικές και τεχνητές γλώσσες Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Ιεραρχική Σχεδίαση Τμηματικός Προγραμματισμός Δομημένος προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ )

Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ ) Κεφάλαιο 7 ο Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού (σελ. 147 159) Για τις γλώσσες προγραμματισμού πρέπει να έχουμε υπόψη ότι: Κάθε γλώσσα προγραμματισμού σχεδιάζεται για συγκεκριμένο σκοπό, δίνοντας ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Προγραµµατισµός Η/Υ Ο προγραµµατισµός είναι η διατύπωση του αλγορίθµου σε µορφή κατανοητή από τον Η/Υ ώστε να τον εκτελέσει («τρέξει» όπως λέµε στην ορολογία της

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

Επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Εισαγωγή στον προγραµµατισµό Η έννοια του προγράµµατος Ο προγραµµατισµός ασχολείται µε τη δηµιουργία του προγράµµατος, δηλαδή του συνόλου εντολών που πρέπει να δοθούν στον υπολογιστή ώστε να υλοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής.

Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής. Κεφάλαιο 2 - Πρόβλημα 2.1.1. Η έννοια του προβλήματος Πρόβλημα είναι μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής. 2.1.2. Κατηγορίες προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο Εισαγωγή - Βασικές έννοιες Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 A Εξάμηνο Αλγόριθμος Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 10 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Πως ορίζεται ο τμηματικός προγραμματισμός; Τμηματικός προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ )

Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ ) Κεφάλαιο 2 ο Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων (σελ. 25 48) Τι είναι αλγόριθμος; Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αλγόριθμος είναι μία πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (HY120)

Προγραμματισμός Ι (HY120) Προγραμματισμός Ι (HY20) # μνήμη & μεταβλητές πρόγραμμα & εκτέλεση Ψηφιακά δεδομένα, μνήμη, μεταβλητές 2 Δυαδικός κόσμος Οι υπολογιστές είναι δυαδικές μηχανές Όλη η πληροφορία (δεδομένα και κώδικας) κωδικοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting)

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Εργαστήριο 3: 3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Η C++, όπως όλες οι γλώσσες προγραμματισμού, χρησιμοποιεί τελεστές για να εκτελέσει τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο «Εισαγωγή στο MS Project- Διάγραμμα Gantt» Μ.Τσικνάκης, Ρ.Χατζάκη Ε. Μανιαδή, Ά. Μαριδάκη 1. Εισαγωγή στο Microsoft Project To λογισμικό διαχείρισης έργων MS Project

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Απλοί ή στοιχειώδης Τ.Δ. Ακέραιος τύπος Πραγματικός τύπος Λογικός τύπος Χαρακτήρας Σύνθετοι Τ.Δ. Αλφαριθμητικός 1. Ακέραιος (integer) Εύρος: -32768 έως 32767 Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο. Έτσι ο προγραµµατισµός µε τη ΓΛΩΣΣΑ εστιάζεται στην ανάπτυξη του αλγορίθµου και τη µετατροπή του σε σωστό πρόγραµµα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο 1. Επιλογή της κατάλληλης γλώσσας προγραµµατισµού Εκατοντάδες γλώσσες προγραµµατισµού χρησιµοποιούνται όπως αναφέρθηκε σήµερα για την επίλυση των προβληµάτων µε τον υπολογιστή, τη δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Επιταγών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Επιταγών στην εφαρμογή Λογιστική Διαχείριση της σειράς HyperΛογιστική. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει τρία εξίσου σημαντικά στάδια.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει τρία εξίσου σημαντικά στάδια. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει τρία εξίσου σημαντικά στάδια. Τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος. Την ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθμου.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να καταλάβουν την διαφορά ανάμεσα σε τοπικές και καθολικές μεταβλητές. Nα κάνουν αποσφαλμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης οµηµένος Προγραµµατισµός-Κεφάλαιο 7 Σελίδα 1 α ό 10 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Είδη, Τεχνικές και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Τι ονοµάζουµε γλώσσα προγραµµατισµού;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις τύπου Σωστό-Λάθος

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις τύπου Σωστό-Λάθος ΑΕΠΠ Ερωτήσεις τύπου Σωστό-Λάθος Κεφάλαιο 1 1. Πρόβλημα είναι μια μαθηματική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε 2. Αν υποβάλλουμε τα δεδομένα σε επεξεργασία παίρνουμε πληροφορίες 3. Ο υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ VISUAL BASIC Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ VISUAL BASIC Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ VISUAL BASIC Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Συγγραφική Ομάδα Εποπτεία: Ιάκωβος Παπαντωνίου Ευστάθιος Ευσταθίου Θεόδουλος Κωνσταντίνου Ξένιος Ξενοφώντος Χρίστος Μινίκκης 1 Εισαγωγή στον προγραμματισμό υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Α) Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε πρότασης και δίπλα το γράμμα "Σ", αν είναι σωστή, ή το γράμμα "Λ", αν είναι λανθασμένη. (Μονάδες 25) 1. Ένα αδόμητο πρόβλημα είναι ταυτόχρονα και ανοικτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙ- ΣΜΟΥ

ΕΙΔΗ,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙ- ΣΜΟΥ Κεφάλαιο 7 ΕΙΔΗ,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙ- ΣΜΟΥ Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε διαφορές μεταξύ γλωσσών μηχανής και γλωσσών χαμηλού επιπέδου. Οι γλώσσες μηχανής κωδικοποιούν τις εντολές τους με ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 2 η Τύποι Δεδομένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 1: Εισαγωγή Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office. Δρ. Νικόλαος Σγούρος

Microsoft Office. Δρ. Νικόλαος Σγούρος Microsoft Office Δρ. Νικόλαος Σγούρος 1 Εφαρμογές Γραφείου Εφαρμογές αυτοματισμού καθημερινών διαδικασιών: Επεξεργασία κειμένου Επεξεργασία Λογιστικών Φύλλων Δημιουργία Παρουσιάσεων Δημιουργίας Βάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας

Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας Κεφάλαιο 2 1. Τι καλούμε αλγόριθμο; 2. Ποια κριτήρια πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιεί ένας αλγόριθμος; 3. Πώς ονομάζεται μια διαδικασία που δεν περατώνεται μετά από συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός I (Θ)

Προγραμματισμός I (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός I (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Οκτώβριος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ. Ο προγραμματισμός ασχολείται με το σύνολο των εντολών που δίνονται στον υπολογιστή ώστε να υλοποιείται ο αλγόριθμος.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ. Ο προγραμματισμός ασχολείται με το σύνολο των εντολών που δίνονται στον υπολογιστή ώστε να υλοποιείται ο αλγόριθμος. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ Ο προγραμματισμός ασχολείται με το σύνολο των εντολών που δίνονται στον υπολογιστή ώστε να υλοποιείται ο αλγόριθμος 1 2 3 Εικόνα 43: Διάφορες πλακέτες υπολογιστών Μέσα σε δύο

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος Έξοδος - Μεταβλητές

Είσοδος Έξοδος - Μεταβλητές Προγραμματισμός & Εφαρμογές Υπολογιστών: Visual Basic 6.0 Μάθημα 2 Είσοδος Έξοδος - Μεταβλητές Κ. Κωστοπούλου Αθήνα, Μάρτιος 2015 Τα βήματα του κύκλου ανάπτυξης ενός προγράμματος 1. Αποφασίζουμε τι θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού C++

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού C++ Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού C++ Περιβάλλον Εργασίας 2 Περιβάλλον Εργασίας 1. Χρήση απλού κειμενογράφου και Μεταγλωττιστή 2. Ολοκληρωμένα Περιβάλλοντα Εργασίας (Integrated Development Environments)

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αξιόγραφων

Διαχείριση Αξιόγραφων Διαχείριση Αξιόγραφων 1 Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Διαχείρισης Αξιόγραφων στην εφαρμογή extra Λογιστική Διαχείριση. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Εκτύπωσης Γενικού Ημερολογίου. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εντολές επιλογής Εντολές επανάληψης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εντολές επιλογής Εντολές επανάληψης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εντολές επιλογής Εντολές επανάληψης Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο αναπτύξαμε προγράμματα, τα οποία ήταν πολύ απλά και οι εντολές των οποίων εκτελούνται η μία μετά την άλλη. Αυτή η σειριακή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα.

1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. 1. Τι ονομάζουμε αλγόριθμο; Δώστε παράδειγμα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ορισμός: Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Κεφάλαιο 6ο Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Μέρος Πρώτο (6.1, 6.2 και 6.3) Α. Ερωτήσεις Σωστού Λάθους 1. Η γλώσσα µηχανής είναι µία γλώσσα υψηλού επιπέδου.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Κεφαλαία και μικρά γράμματα ελληνικού αλφαβήτου: Α Ω και α ω Κεφαλαία και μικρά γράμματα λατινικού αλφαβήτου: A Z και a z Αριθμητικά ψηφία: 0 9 Ειδικοί χαρακτήρες: + - * / =. ( ),! & κενός

Διαβάστε περισσότερα

3 Αλληλεπίδραση Αντικειμένων

3 Αλληλεπίδραση Αντικειμένων Αφαίρεση και Αρθρωσιμότητα 3 Αλληλεπίδραση Αντικειμένων Πώς συνεργάζονται τα αντικείμενα που δημιουργούμε Αφαίρεση (abstraction) είναι η δυνατότητα να αγνοούμε τις λεπτομέρειες και να εστιάζουμε την προσοχή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα όπου θα επαναλάβουν τα βήματα ανάπτυξης μιας παραθυρικής εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 07/06/2011 ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΩΡΑ: 11:00 ΑΡ. ΣΕΛΙΔΩΝ: 14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου)

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου) ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 8 : H γλώσσα προγραµµατισµού Pascal 1 ο Μέρος σηµειώσεων (Ενότητες 8.1 & 8.2 σχολικού βιβλίου) 1. Εισαγωγή Χαρακτηριστικά της γλώσσας Τύποι δεδοµένων Γλώσσα προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

Τα αντικείμενα ή Χειριστήρια και οι βασικές ιδιότητες τους (properties)

Τα αντικείμενα ή Χειριστήρια και οι βασικές ιδιότητες τους (properties) Καθηγητής : Κώστας Αχιλλέως ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ VISUAL BASIC A ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α) Τι είναι η Visual Basic Είναι μια γλώσσα οπτικού προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Β) Οπτικός

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Αριθμητικά συστήματα Υπάρχουν 10 τύποι ανθρώπων: Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Nα κατασκευάσουν πίνακες από δεδομένα. Να κατασκευάσουν συναρτήσεις με πίνακες. Να κάνουν χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός Δομημένος Προγραμματισμός ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Διάλεξη 2 Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης 2007 Σκοπός της διάλεξης Θα αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα όπου θα επαναλάβουμε τα βήματα ανάπτυξης μιας παραθυρικής εφαρμογής. Θα

Διαβάστε περισσότερα