Η φιλοσοφική εκπαίδευση των παιδιών : κριτικές θέσεις και πρακτικά ζητήματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η φιλοσοφική εκπαίδευση των παιδιών : κριτικές θέσεις και πρακτικά ζητήματα"

Transcript

1 Η φιλοσοφική εκπαίδευση των παιδιών : κριτικές θέσεις και πρακτικά ζητήματα Nicolas Go Πέρα από τους πρώτους μεγάλους δασκάλους, όπως ο Πλωτίνος, που δεχόταν και εκπαίδευε τα παιδιά μέσα στο ίδιο του το σπίτι ή τον Επίκουρο, ο οποίος συνιστούσε να φιλοσοφούμε όσο το δυνατό νωρίτερα, οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας δεν ασχολήθηκαν πολύ με τα παιδιά. Παραταύτα, τίποτε δεν μας απαγορεύει να θέσουμε απλώς το ερώτημα: υπάρχει κάτι από τη φιλοσοφία που μπορεί να ενδιαφέρει τα παιδιά, να τα αφορά και το οποίο μπορούν να εξασκήσουν; Όπως και να έχει, σήμερα, σε διάφορα χώρες, όπως και η Γαλλία, παρακολουθούμε την εμφάνιση «νέων φιλοσοφικών πρακτικών», στο σχολείο όπως και στην πόλη. Αυτό θέτει στην φιλοσοφία ένα πρόβλημα: το ζήτημα δεν είναι πλέον να αναρωτηθούμε εάν αυτό είναι δυνατό, αφού αυτό γίνεται πλέον, αλλά εάν αυτό είναι ευκταίο και αν αυτό είναι νόμιμο. Αυτό δημιουργεί τουλάχιστον δυο κριτικά ερωτήματα: - Είναι νόμιμο από την οπτική γωνία της ίδιας της φιλοσοφίας, η οποία θα μπορούσε έτσι να βρεθεί με αλλοιωμένη τη φύση της; - Είναι ευκταίο για τα παιδιά, που θα μπορούσαν έτσι, να υποστούν μια οποιαδήποτε βλάβη ή πολύ απλά να μη βρουν κανένα όφελος; Σο πρώτο ερώτημα αφορά στη φιλοσοφία, στη διδασκαλία της και στην εξάσκησή της, το δεύτερο αφορά στα παιδιά και στην εκπαίδευσή τους 1. Μια φιλοσοφία για παιδιά; A priori, για κάποιον που γνωρίζει την ιστορία της φιλοσοφίας, η ιδέα είναι αλλόκοτη. Για να βάλουμε στην εμβέλεια των παιδιών και των αρχαρίων τη φιλοσοφία, δεν υπάρχει παρά μία μόνο δυνατότητα: να της δώσουμε μια νέα (ή νέες), ανέκδοτη, μορφή. Σο ερώτημα συνίσταται επομένως, να μάθουμε εάν σε αυτές τις πρακτικές, πρόκειται πάντα για φιλοσοφία ή εάν η φύση της δεν υφίσταται αλλοιώσεις. Ένα είναι βέβαιο: αναγκαστικά, θα βρεθεί αλλοιωμένη. Αυτό το οποίο έχει σημασία επομένως, είναι έστω και αλλοιωμένη, να κρατήσει την ουσία της. Ένας φιλόσοφος έχει τη δική του δραστηριότητα, που διαφέρει από άλλες παρόμοιες. Πρέπει λοιπόν, αυτή η δραστηριότητα να προσδιοριστεί, να περιχαρακωθεί, να οριοθετηθεί πρέπει τέλος, να προσαρμοστούμε σε αυτή με τον πλέον σωστό τρόπο. Η φιλοσοφία για παιδιά (και η φιλοσοφία στην πόλη, στο δημόσιο χώρο) αποτελεί έτσι, μια νέα πρόκληση για σκέψη: μια πρόκληση να αναλάβουμε για πολλοστή φορά ένα κριτικό έργο, όπου η φιλοσοφία τίθεται ως αντικείμενο. Πρόκειται ακριβώς για το έργο ενός φιλοσόφου, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να γίνεται μαζί με παιδαγωγούς και διδακτολόγους, με ειδικούς στις επιστήμες της αγωγής.

2 2. Παιδιά φιλόσοφοι; Πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε, από τη στιγμή που αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι δυνατό, τι νόημα μπορεί να έχει για τα παιδιά, το να κάνουν φιλοσοφία. Όταν ρωτάμε: «είναι ικανά τα παιδιά να κάνουν φιλοσοφία»; η απάντηση προϋποθέτει έναν κάποιο ορισμό της φιλοσοφίας. Και είναι σε σχέση με αυτήν κάθε φορά την αντίληψη περί φιλοσοφίας που θα απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά. Η διαμάχη δεν αφορά στην ικανότητα των παιδιών, αλλά στον ορισμό της φιλοσοφίας, έτσι ώστε να γίνει δεκτό ότι είναι όντως προσβάσιμη στα παιδιά. Σα δύο λοιπόν προβλήματα οφείλουν να τεθούν σε μία μόνο κίνηση: για να γνωρίζουμε εάν τα παιδιά φιλοσοφούν, πρέπει να περιχαρακώσουμε το φιλοσοφικό πεδίο. Ανάμεσα στη φιλοσοφική εκπαίδευση και στην εκπαίδευση των παιδιών υπάρχει μια χέρσα ζώνη, ένα έδαφος παρθένο, που μόλις αρχίζουμε να εξερευνούμε. Σα ερωτήματα μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής: - τι είναι φιλοσοφία, ποια είναι τα όριά της και ποια είναι η φύση των απαρχών της (ερώτημα φιλοσοφικό) - με ποιον τρόπο να διαμορφωθούν οι πρακτικές εκμάθησης /διδασκαλίας της, σύμφωνα με τις δικές της απαιτήσεις (ερώτημα διδακτικό) - τι είδους διαδικασίες και παιδαγωγική σχέση θα ακολουθηθεί (ερώτημα παιδαγωγικό) Αλλά πέρα από αυτά, εκείνο που μου φαίνεται αναγκαίο να τεθεί εδώ, είναι το ερώτημα που τα περικλείει όλα, δηλαδή, το ερώτημα περί του νοήματος. Πρόκειται για ερώτημα καθαρά φιλοσοφικό, και οπωσδήποτε ικανό να προσανατολίσει τις εργασίες εξίσου σε επίπεδο παιδαγωγικής και διδακτικής. Πρόκειται επίσης, για ερώτημα ζωτικής σημασίας που μας προκαλεί να γλιστρήσουμε από τη φιλοσοφική εκπαίδευση στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης. 3. Κάτω από ποιες συνθήκες μπορούμε ενδεχομένως, να σκεφτούμε τη φιλοσοφία με τα παιδιά; Φιλοσοφώ, σημαίνει σκέφτομαι καλύτερα για να ζω καλύτερα. Σι σημαίνει όμως, ζω καλύτερα; Για να απαντήσουμε, πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον λίγη φιλοσοφία. Σι σημαίνει σκέφτομαι καλύτερα; Για ένα φιλόσοφο, σημαίνει να αναλαμβάνει μια εργασία με την οποία τίθεται ένα πρόβλημα - να δεσμεύεται σε μια προσπάθεια αλήθειας. Θέτουμε δηλαδή εδώ, το ερώτημα των απαρχών του φιλοσοφείν. Αρκεί ωστόσο, ως φιλόσοφοι, να συγκατατεθούμε στη δέσμευσή μας σε μια ορισμένη εργασία, στην ικανοποίηση ορισμένων απαιτήσεων, στην αποδοχή ορισμένων ορίων που συνδέονται με την πραγματικότητα των παιδιών ή των μη ειδικών. Σεχνικά πάντως, θα περιέγραφα ως εξής αυτήν τη φιλοσοφική εργασία: μαθαίνω να θέτω ένα πρόβλημα, κάτω από την ιδέα της αλήθειας, και να στοχάζομαι πάνω σε αυτό, υποβάλλοντάς το στον έλεγχο του πραγματικού, μέσω της προσπάθειας της λογικής. Και θα διαμόρφωνα την εξής λίστα των απαιτήσεών της: - Εσωτερική ανάγκη (δεν μπορούμε να φιλοσοφήσουμε από σχολικό εξαναγκασμό ή χάριν παιδιάς).

3 - Απαίτηση αλήθειας - Έκπληξη - Κριτική - Ριζικότητα (στη φιλοσοφία, η κριτική εξέταση δεν επιδέχεται σταμάτημα - ασκείται μέχρις όσο μακριά και αν φτάσει, με όποιο κόστος). - Αβεβαιότητα - Πλουραλισμός Βασιζόμενη σε μια εσωτερική ανάγκη, η φιλοσοφία είναι πάντα μια δημιουργική διαδικασία. Η ριζικότητά της την κάνει προσεκτική στις αντιστάσεις του πραγματικού. Δεν μπορεί παρά να βαδίζει, αυστηρά, μέσα στην αβεβαιότητα. Γι αυτό ο Jean-Toussaint Desanti την περιέγραφε, «μεθοδικά, α-μεθοδική». 4. Τι σημαίνει εκπαιδεύω; Σο πρόβλημα της φιλοσοφικής εκπαίδευσης παραπέμπει στο πιο θεμελιώδες πρόβλημα, μιας φιλοσοφίας της εκπαίδευσης. Σο ερώτημα για τη δεύτερη, είναι ριζικό. Σι είναι η εκπαίδευση ή τι σημαίνει εκπαιδεύω; Πρόκειται επίσης, για ένα ερώτημα που έρχεται πρώτο, αλλά η προτεραιότητά του αυτή δεν είναι χρονολογική: θα έπρεπε να τίθεται συνεχώς. Θα επιλέξω να παραμείνω στην αντίληψη της αρχαίας Ελλάδας: το νόημα της εκπαίδευσης έχει να κάνει με την αγάπη για τη σοφία, που και αυτή η ίδια πρέπει να προσδιοριστεί. Γιατί; Επειδή αυτό μου φαίνεται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσουμε με αυστηρότητα στην κατεξοχήν φιλοσοφική ερώτηση: «πώς να ζήσουμε;» Ας θέσουμε λοιπόν, το πρόβλημα της εκπαίδευσης, ας το διατυπώσουμε και ας δημιουργήσουμε έννοιες. Ας εργαστούμε πάνω στο νόημα. Σα διακυβεύματα μιας τέτοιας εργασίας; Η διαύγεια (ενάντια στις αυταπάτες, τα πιστεύω, τις γνώμες, τις συναινέσεις, ενάντια στη βλακεία θα έλεγε ο Nietasche). Η αλήθεια (ενάντια στα λάθη και στην άγνοια). Η ελευθερία (ενάντια στις απάτες, στις αδικίες, στην καταπίεση, στην κυριαρχία, στην υποδούλωση, στην εκμετάλλευση). Η χαρά του να υπάρχεις. υνοπτικά, η καλή ζωή. Και τα παιδιά μέσα σε όλα αυτά; Δεν είναι και πολύ μακριά. Ας τους προσφέρουμε ξεκινήματα: να περιπλανηθούν στα σύνορα, να βαδίσουν στο μονοπάτι της ερώτησης για το νόημα, να βρουν τρόπους προσέγγισης στη φιλοσοφία. Να εισπνεύσουν, να προαισθανθούν, να συναντήσουν, να αντιμετωπίσουν, να επιχειρηματολογήσουν λίγο, για να μάθουν να στοχάζονται πάνω σε αυτό που είναι να είσαι άνθρωπος. Για τους δασκάλους, αυτή η ωραία διατύπωση του Montaigne: να φτιάξεις καλά τον άνθρωπο και κατά πως πρέπει ( faire bien l homme et dûment).

4 Προωθώντας με τα παιδιά την εκμάθηση του φιλοσοφείν Μichel Tozzi Ι) Η φιλοσοφία στο δημοτικό σχολείο : ποια διακυβεύματα; Η φιλοσοφία με τα παιδιά περικλείει σειρά διακυβεύματων ταυτόχρονα παιδαγωγικών και πολιτικών. Ένα γενικό διακύβευμα, αφορά στο τί κερδίζουμε (ή μπορούμε να χάσουμε) με το να θέσουμε σε εφαρμογή μια τέτοια πρακτική, σε συνάρτηση με ορισμένες αξίες ή αρχές που τη θεμελιώνουν. Μπορούμε πάντως, να επισημάνουμε έξι σημαντικά διακυβεύματα. 1. Σο να μπορεί κανείς να σκέφτεται (από) μόνος του 2. Η εκπαίδευση για μια αναστοχαστική πολιτειότητα Η κοινότητα έρευνας (M. Lipman) ή «Η συζήτηση με φιλοσοφική στόχευση» (J.-C. Pettier) είναι μορφές διαλόγου. Επομένως, καθώς δεν υπάρχει δημοκρατία δίχως διάλογο, η εκμάθησή του στο σχολείο εξασφαλίζει μια εκπαίδευση για τη δημοκρατική πολιτειότητα. 3. υποστήριξη στην ανάπτυξη του παιδιού. Η εκμάθηση της αναστοχαστικότητας είναι σημαντική για την οικοδόμηση της προσωπικότητας του παιδιού και του εφήβου. 4. Η διευκόλυνση του ελέγχου της γλώσσας, του προφορικού λόγου, του είδους του προφορικού λόγου που είναι ο διάλογος. 5. Η εννοιοποιήση του φιλοσοφείν Από την φιλοσοφική άποψη, η πρακτική του αναστοχασμού με τα παιδιά οδηγεί σε έναν επαναπροσδιορισμό του ίδιου του φιλοσοφείν, σε μια εννοιοποίηση των απαρχών του, της φύσης του, των προϋποθέσεών του 6. Η οικοδόμηση μιας διδακτικής της φιλοσοφίας προσαρμοσμένης σε παιδιά 3 έως 12 ετών. ΙΙ) Μερικές μέθοδοι φιλοσοφίας με τα παιδιά. 1. Η μέθοδος του Matthew Lipman Ο Matthew Lipman είναι ο πρόδρομος, ένας πατέρας - θεμελιωτής της φιλοσοφίας για παιδιά στην σύγχρονη εποχή. Ενάντια στην καρτεσιανή φιλοσοφική παράδοση της παιδικής ηλικίας ως τόπου και χρόνου της προκατάληψης και του λάθους, όπου το φιλοσοφείν σημαίνει ακριβώς να βγαίνεις από την παιδική ηλικία, ο Lipman θα διατυπώσει την υπόθεση,

5 την οποία και θα επαληθεύσει, ότι τα παιδιά είναι ικανά να σκέφτονται (από) μόνα τους, καθώς μάλιστα τίθεται σε εφαρμογή και μια ad hoc μέθοδος. Σόλμησε : πρόκειται για το «θάρρος του ξεκινήματος» (Jankélévitch). Άνοιξε έτσι ένα νέο δρόμο, που σίγουρα τον είχαν προαισθανθεί ο Επίκουρος, ο Μονταίνιος, ο Benjamin ή ο Jaspers, μα που λίγο είχε εφαρμοστεί μέχρι τότε, και που έκτοτε, θα τον εξερευνούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο. 2. Το Γαλλικό δημοκρατικο-φιλοσοφικό ρεύμα (γύρω από τον Michel Tozzi) Αυτό το φιλοσοφικό ρεύμα βρίσκεται κοντά στις σκοποθεσίες που επεδίωξε ο M. Lipman, όμως, από την μια, με την εφαρμογή ενός μηχανισμού, δημοκρατικού, αυστηρά δομημένου, που κατανέμει ακριβείς λειτουργίες στους μαθητές και έλκει την καταγωγή του από συνεταιριστικές παιδαγωγικές, όπως αυτές του C. Freinet et F. Oury και από την άλλη, με διανοητικές απαιτήσεις φιλοσοφικής στόχευσης (προβληματισμός, εννοιοποίηση και επιχειρηματολογία). Αυτή η καινοτομία στο συγκεκριμένο πεδίο, συνοδεύεται από την κατάρτιση και την έρευνα. Α) Ο μηχανισμός που τίθεται σε λειτουργία στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο ακόλουθος: Σα παιδιά μπαίνουν σε κύκλο και γίνεται διανομή διαφόρων λειτουργιών μέσα στην ομάδα: Λειτουργίες: Ο πρόεδρος: διευθύνει τις ανταλλαγές απόψεων, υπενθυμίζοντας τους κανόνες λειτουργίας, κατανέμοντας και διευθύνοντας τον λόγο, διαχειριζόμενος τον χρόνο που περνά και ονομάζοντας κατά την διάρκεια της συνεδρίας τους ενδεχόμενους «ενοχλούντες» Οι επαναδιατυπωτές: εξηγούν με τον τρόπο τους αυτό που κατάλαβαν απ ό, τι ειπώθηκε προηγουμένως. Ο συν-θέτης ( από τη στιγμή που τα παιδιά μάθουν να γράφουν ): συνοψίζει στο τέλος, την πρόοδο στις ανταλλαγές απόψεων. Ο γραφέας : σημειώνει στον πίνακα τις σημαντικές ιδέες τις οποίες συγκράτησε. Οι συζητητές : συμμετέχουν στις ανταλλαγές δίνοντας την γνώμη τους. Οι παρατηρητές : δεν συμμετέχουν στην συζήτηση, αλλά παρατηρούν τις λειτουργίες, ώστε να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους να προχωρήσουν. Ο εμψυχωτής (γενικώς, ο εκπαιδευτικός ) προσπαθεί να αναπτύξει την προσφυγή στις διανοητικές απαιτήσεις του φιλοσοφείν. Β) Υποστηρικτικό υλικό από την παιδική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία για νέους. Γ) Υποστηρικτικό υλικό από τους μύθους, κυρίως τους πλατωνικούς. Εδώ, εφόσον στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να φιλοσοφούν, αναδεικνύεται η άρθρωση της «συζήτησης με φιλοσοφική πρόθεση» (DVP) με την ιστορία της φιλοσοφίας. 3. Η Σωκρατική μέθοδος του Oscar Brenifier Αυτή επικαλείται τη σωκρατική μαιευτική, με μια ισχυρή καθοδήγηση της ομάδας, με σκοπό τον προοδευτικό και λογικό στοχασμό, στη βάση ερωτήσεων, αναδιατυπώσεων και ενστάσεων.

6 4. Το ρεύμα του Levine (ψυχολόγος και ψυχαναλυτής για παιδιά) Από το 1996, αυτό το ψυχολογικό ρεύμα επιμένει στην είσοδο του παιδιού στην ανθρωπότητα διαμέσου της εμπειρίας του «cogito» (ο Levine μάλιστα κάνει ρητή αναφορά στον Descartes), μέσα σε μια ομάδα «μικρών σκεπτομένων». Ασχολείται με τις ψυχικές συνθήκες της δυνατότητας συγκρότησης μιας αυτόνομης σκέψης, η οποία συνειδητοποιεί ότι κρατά τους δεσμούς της με τις άλλες σκέψεις, αλλά παραμένει διακριτή από αυτές. σκέψη λοιπόν, ενός υποκειμένου που βιώνει την εμπειρία του σκέπτεσθαι. 3. Oρισμένα επακόλουθα για την εκπαίδευση Α) Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας. ε ένα άρθρο αναφοράς (Etudes d évaluation : la méthode de Matthew Lipman comme moyen de développement 1 ) ο Freddy Mortier επισημαίνει τις έρευνες που έγιναν διεθνώς και αφορούν στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου Lipman σχετικά με τη μαθησιακή διαδικασία. Διαβάζουμε (pp. 61 και 62): o Lipman διαμορφώνει (μια συγκεκριμένη) λίστα των σκεπτικών ικανοτήτων σκέψης γνωστικής και μεταγνωστικής τάξης. Οι αναφερόμενες διαθέσεις και ικανότητες είναι στην πραγματικότητα πολύ γενικές και δεν εξαρτώνται σε τίποτα από την άσκηση της φιλοσοφίας και μόνο. Ωστόσο, το πρόγραμμα απέδειξε όντως την αποτελεσματικότητα του σε δύο ή τρία επίπεδα ( ). Εκείνου της προώθησης της κριτικής σκέψης καθώς και της δυνατότητας μεταφοράς ικανοτήτων ως προς κατακτηθείσες διαθέσεις, εκείνου της προώθησης των κοινοτήτων έρευνας στη φιλοσοφία, και εκείνου της προώθησης της αυτοεκτήμησης. Β) Η ανάπτυξη ικανοτήτων στους μαθητές και στους δασκάλους. 1) Δεξιότητες αναπτυγμένες από τους δασκάλους. Αφορούν στη γνώση του εκπαιδευτικού να συναρθρώνει τη διατήρηση της τάξης μέσα στο μάθημα με την καλή διεξαγωγή στο επίπεδο του γνωστικού περιεχομένου των ανταλλαγών. Να εγγυάται επίσης, την ικανοποίηση των απαιτήσεων μιας αναστοχαστικής σκέψης. Με αυτήν την έννοια, ο δάσκαλος οφείλει λοιπόν να έχει ενσωματώσει στην επαγγελματική του συγκρότηση τις απαιτήσεις του φιλοσοφείν : δηλαδή, τηνικανότητα να αναρωτιέται, να ρωτά (τον εαυτό του), να ορίζει με αυστηρότητα τις έννοιες, να κάνει εννοιολογικές διακρίσεις να επιχειρηματολογεί ή να αποδομεί θέσεις. Εξάλλου, συμβαίνει επίσης, μια μετατόπιση της θέσης του δασκάλου σε σχέση με : τη γνώση. Έκτοτε, ο δάσκαλος καλλιεργεί την ερώτηση, τη μη-γνώση. δεν δίνει ούτε περιμένει, εφόσον πρόκειται για φιλοσοφία, «σωστές απαντήσεις». τον λόγο και, επομένως, με την εξουσία που αυτός δίνει. Ο δάσκαλος υιοθετεί μια στάση υποχώρησης, ως προς τον αριθμό των δικών του παρεμβάσεων, στο βάθος της συζήτησης. 1 In: La philosophie pour enfants Le modèle de M. Lipman en discussion (coord. C. Leleux), De Boeck, 2005.

7 2) Δεξιότητες αναπτυγμένες από τους μαθητές Η συζήτηση με φιλοσοφική στόχευση ( DVP ) ως νέο «σχολικό είδος» εντάσσεται στις τάξεις στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού μηχανισμού, όπως τυποποιήθηκε από τον Alain Delsol (και όπως παρουσιάστηκε από τον Sylvain Connac το 2004) ως ένας νέος «θεσμός» μέσα στο πλαίσιο συνεταιριστικών παιδαγωγικών: 1) Επιτυγχάνεται καταρχάς ένα αποτέλεσμα ως προς τη διαμόρφωση λειτουργιών (πρόεδρος, υπεύθυνος του χρόνου, αναδιατυπωτής, δημοσιογράφος κλπ.): πρόκειται για ένα αποτέλεσμα σε επίπεδο δημιουργίας υπευθυνοτήτων, διότι η λειτουργία αναγνωρίζεται από όλα τα μέλη της ομάδας λόγω των υπηρεσιών που προσφέρει. 2) Η πρακτική της DVP αναπτύσσει επίσης, επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και 3) αναστοχαστικές ικανότητες Με τον όρο «αναστοχαστική ικανότητα» στο πεδίο της σχολικής επιστημολογίας της φιλοσοφίας, εννοώ την αποτελεσματική ικανότητα της πραγματοποίησης ορισμένων διαδικασιών σκέψης, που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός στοχασμού με φιλοσοφική στόχευση. Δηλαδή, των διαδικασιών : Α) της προβληματοποίησης Β) Σης εννοιολόγησης Γ) Σης επιχειρηματολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΓΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΟΜΗΤΙΚΙΣΜΟΥ (Constructivist learning theory)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΟΜΗΤΙΚΙΣΜΟΥ (Constructivist learning theory) Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΟΜΗΤΙΚΙΣΜΟΥ (Constructivist

Διαβάστε περισσότερα

Ο εν δυνάμει αναγεννητικός ρόλος του υπολογιστή ως γνωστικού εργαλείου στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης

Ο εν δυνάμει αναγεννητικός ρόλος του υπολογιστή ως γνωστικού εργαλείου στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης Ο εν δυνάμει αναγεννητικός ρόλος του υπολογιστή ως γνωστικού εργαλείου στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης Α. Ράπτης, Α. Ράπτη Νέες τεχνολογίες και Εκπαίδευση Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αλλά και γενικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Από τη θεωρία στην πράξη

Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Από τη θεωρία στην πράξη Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Από τη θεωρία στην πράξη Τίτλοι πρωτοτύπων Fin Mogensen and Michela Mayer (Eds), ECO-schools trends and divergences. A comparative study on ECO-school development processes

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ «ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οδηγός εκπαιδευτικού γλώσσα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ... 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Γνώση στην ψηφιακή εποχή : Εισαγωγή... 3 Χαρακτηριστικά και οφέλη... 3 Εξατομίκευση... 6 Κίνητρο... 7 Υπευθυνότητα... 7 Διαδραστικότητα...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Υπόμνηση για τη «Σχεσίοδυναμική Παιδαγωγική»

1. Υπόμνηση για τη «Σχεσίοδυναμική Παιδαγωγική» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ «ΣΧΕΣΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» (Στο «Η Εξέλιξη της Διδακτικής. Επιστημολογική Θεώρηση», (επιμ. Ματσαγγούρας, Ηλ.), εκδ. Gutenberg, Αθήνα 1995) 1. Υπόμνηση για τη

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα

Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα Μελέτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σεναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικές δραστηριότητες με επιλογή δεδομένων και η συμβολή τους στις μετά-δεξιότητες και την εννοιολογική ανάπτυξη

Μαθηματικές δραστηριότητες με επιλογή δεδομένων και η συμβολή τους στις μετά-δεξιότητες και την εννοιολογική ανάπτυξη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μαθηματικές δραστηριότητες με επιλογή δεδομένων και η συμβολή τους στις μετά-δεξιότητες και την εννοιολογική ανάπτυξη Βασίλης Καραγιάννης Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δέσποινα Πόταρη Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Αναμόρφωση Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου» ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Τομείς της σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ: ΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΕΝΤΑΞΗ: ΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Ένταξη: Μια Εκπαιδευτική Προοπτική ΕΝΤΑΞΗ: ΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τµήµα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΓΛΩΣΣΑ Ε' ΚΑΙ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΓΛΩΣΣΑ Ε' ΚΑΙ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «ΓΛΩΣΣΑ Ε' ΚΑΙ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Ζάρτηλα Στέλλα (Α.Μ. 12052) Κοθρά Γεωργία (Α.Μ. 11985)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΎΡΟΥ ΓΙΑΓΚΆΖΟΓΛΟΥ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΎ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΥ

ΣΤΑΎΡΟΥ ΓΙΑΓΚΆΖΟΓΛΟΥ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΎ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΥ ΤΟ ΜΆΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΏΝ ΣΤΗ ΔΗΜΌΣΙΑ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ Φυσιογνωμία, σκοποί, περιεχόμενο, νέα βιβλία, διαθεματική προσέγγιση, ευρωπαϊκή προοπτική, θεολογία της ετερότητας ΣΤΑΎΡΟΥ ΓΙΑΓΚΆΖΟΓΛΟΥ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΎ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση

Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση Θεωρίες για τη µάθηση 1.0. Τι είναι µάθηση Η µάθηση είναι ένα σύνθετο εσωτερικό βιολογικό και πνευµατικό φαινόµενο που έχει µελετηθεί από διάφορους κλάδους της επιστήµης όπως ψυχολογία, παιδαγωγική, φυσιολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

της κατηγορίας πράξεων 2.1.1.α: Ενίσχυση Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών της ενέργειας 2.1.1: Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

της κατηγορίας πράξεων 2.1.1.α: Ενίσχυση Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών της ενέργειας 2.1.1: Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών «ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ» στo πλαίσιο της Πράξης «Οργάνωση και Λειτουργία Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.)» της κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση

Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αστρολάβος, Τεύχος Οι Νέες Τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση Μια πρόκληση που περιμένει απάντηση Αντώνιος Π. Κωστάκος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Στερεάς Ελλάδος ankostakos@sch.gr Βασιλική Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Παραγωγή / Σχεδιασμός / DTP: adaction A.E. Διαφήμιση Μάρκετινγκ Δημόσιες Σχέσεις Πλατεία Ιπποδρομίου 21, 546 21 Θεσσαλονίκη τηλεφωνικό κέντρο/τηλεομοιότυπο:

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα

Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα Εισαγωγικά Σπανός Βασίλειος, δάσκαλος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής, Χαϊδογιάννου Χρυσούλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ Αλέξης Κόκκος «Ο απώτερος στόχος, ο βασικός σκοπός της εκπαίδευσης ενηλίκων είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν τις δυνατότητές τους, να γίνονται πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!»

Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Ποια γνώση έχει πιο μεγάλη αξία; «Η γνώση για τον δάσκαλο της σχολικής μας τάξης, κύριε!» Δρ. Λεωνίδας Χ. Μπόμπας Συγκριτικός της Εκπαίδευσης Δ/ντής Σπουδών «Νέα Εκπαιδευτήρια-Γ. Μαλλιάρα» Προλογικές διασαφηνίσεις

Διαβάστε περισσότερα