Ταξινομία και Συστηματική. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ταξινομία και Συστηματική. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης"

Transcript

1 Ταξινομία και Συστηματική Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

2 Ταξινομία Ταξινομία: παράγει ένα τυποποιημένο σύστημα για την ονομασία και την ταξινόμηση των οργανισμών (ειδών) η οποία αντικατοπτρίζει τις εξελικτικές τους σχέσεις. Η Ταξινομία ή Ταξινομική είναι μέρος της Συστηματικής που έχει ως στόχο α) να κατατάξει τους οργανισμούς σε είδη και β) να προσδιορίσει τις εξελικτικές τους σχέσεις και τα πρότυπα των εξελικτικών αλλαγών.

3 Συστηματική Ταξινομία και Συστηματική Ευρύτερη επιστήμη: οτιδήποτε είναι γνωστό για τα ζώα χρησιμοποιείται για να κατανοήσουμε τις εξελικτικές σχέσεις των ζώων. Οι συστηματικοί ζωολόγοι έχουν 3 στόχους: την ανακάλυψη όλων των ειδών των ζώων. την ανοικοδόμηση των εξελικτικών τους σχέσεων. την ταξινόμησή τους βάσει των εξελικτικών τους σχέσεων.

4 Ταξινομία Η μελέτη της Ταξινομικής προϋπάρχει της Εξελικτικής με αποτέλεσμα πολλές ταξινομικές πρακτικές να αποτελούν υπολείμματα μιας προ-εξελικτικής άποψης του κόσμου. Η αναπροσαρμογή του ταξινομικού συστήματος ώστε να συμπεριλάβει την Εξέλιξη δημιούργησε πολλά προβλήματα και αντιθέσεις.

5 Η Ιστορία της Ταξινομίας Θεμελιωτής της βιολογικής κατάταξης θεωρείται αναμφίβολα ο Αριστοτέλης. Η αναφορά του ότι «τα ζώα πρέπει να χαρακτηρίζονται ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τις δραστηριότητες, τις συνήθειες και τη μορφή τους» δείχνει ένα σύγχρονο πνεύμα προσέγγισης του φυσικού κόσμου. Διέκρινε υποομάδες σε πολλές μεγάλες ομάδες ζώων που ισχύουν σήμερα με τα ονόματα που αυτός έδωσε, όπως Κολεόπτερα, Δίπτερα, Μαλάκια κ.α. Αριστοτέλης ( π.χ.)

6 Η Ιστορία της Ταξινομίας Ο John Ray ( ) προχώρησε σε μία πιο φυσική βιολογική κατάταξη, εισήγαγε ένα πιο περιεκτικό σύστημα ταξινόμησης και μια νέα έννοια τους είδους.

7 Λινναίος και Ταξινομία Κάρολος Λινναίος σχεδίασε ένα εκτεταμένο σύστημα ταξινόμησης τόσο για τα φυτά όσο και για τα ζώα. Το σύστημα δημοσιεύτηκε στο έργο του Systema Naturae (1758) Λινναίος ( μ.χ.)

8 Λινναίος και Ταξινομία Το Ιεραρχικό σύστημα ταξινόμησης του Λινναίου στοχεύει στη διευθέτηση των οργανισμών σε μια ανιούσα σειρά ομάδων συνεχώς αυξανόμενης περιεκτικότητας. Τα επίπεδα της ταξινομικής ιεραρχίας ονομάζονται ταξινομικές βαθμίδες. Κάθε σύνολο ενός ή περισσότερων οργανισμών που οι ταξινομιστές αποφάνθηκαν ότι αποτελούν μία ενότητα αποτελούν ένα τάξο (πληθυντικός, τάξα). Κάθε τάξο εντάσσεται σε κάποια βαθμίδα.

9 Ταξινομία Η ιεραρχία των κύριων ταξινομικών βαθμίδων έχει επεκταθεί σημαντικά από την εποχή του Λινναίου Η ιεραρχία κύριων των ταξινομικών βαθμίδων

10 Λινναίος και Ταξινομία Όλα τα ζώα τοποθετούνται στο Βασίλειο των Ζώων. Το ζωικό Βασίλειο περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικές βαθμίδες

11 Ταξινομία Οι 7 υποχρεωτικές ταξινομικές βαθμίδες των ζώων Βασίλειο Φύλο (ή Συνομοταξία) Ομοταξία Τάξη Οικογένεια Γένος Είδος Όλοι οι ζωικοί οργανισμοί τοποθετούνται υποχρεωτικά σε τουλάχιστον 7 τάξα, ένα σε κάθε υποχρεωτική βαθμίδα. Κάθε ανώτερη βαθμίδα περιλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις αμέσως προηγούμενες βαθμίδες. Κάθε βαθμίδα έχει κάποια κοινά γνωρίσματα

12 Ταξινομία Βαθμίδα Άνθρωπος Γορίλας Ποντίκι Κρητική Σαύρα Βασίλειο Ζώα Ζώα Ζώα Ζώα Φύλο Χορδωτά Χορδωτά Χορδωτά Χορδωτά Ομοταξία Θηλαστικά Θηλαστικά Θηλαστικά Ερπετά Τάξη Πρωτεύοντα Πρωτεύοντα Τρωκτικά Squamata Οικογένεια Hominidae Hominidae Muridae Lacertidae Γένος Homo Gorilla Mus Podarcis Είδος Homo sapiens Gorilla gorilla Mus musculus Podarcis cretensis Το ιεραρχικό σύστημα εφαρμοσμένο σε 4 είδη (άνθρωπος, γορίλας, κοινό ποντίκι και κρητική κολισαύρα). Όσο πιο συγγενικά είναι τα είδη τόσο πιο χαμηλά συνδέονται στην ιεραρχία από ότι τα πιο απομακρυσμένα (π.χ. Γορίλας, άνθρωπος).

13 Ταξινομία Οι ταξινομικοί έχουν τη δυνατότητα να υποδιαιρέσουν περαιτέρω αυτές τις 7 βαθμίδες, συνήθως προσθέτοντας το πρόθεμα υφο- ή υπερ-, και να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από 7 τάξα για οποιαδήποτε ομάδα οργανισμών. Βαθμίδα Άνθρωπος Γορίλας Βασίλειο Ζώα Ζώα Φύλο Χορδωτά Χορδωτά Υπόφυλο Σπονδυλόζωα Σπονδυλόζωα Ομοταξία Θηλαστικά Θηλαστικά Υφομοταξία Ευθήρια Ευθήρια Τάξη Πρωτεύοντα Πρωτεύοντα Υπόταξη Ανθρωποειδή Ανθρωποειδή Οικογένεια Hominidae Hominidae Υποοικογένεια Homininae Homininae Ομοιογένεια (Tribe) Hominini Gorillini Γένος Homo Gorilla Υπογένος Δεν υπάρχει Δεν υπάρχει Είδος Homo sapiens Gorilla gorilla Υποείδος Η.s. sapiens G.g. diehli

14 Ταξινομικές βαθμίδες και υποδιαιρέσεις

15 Ταξινομία Από το σύνολο των ταξινομικών βαθμίδων για ορισμένες υπάρχουν καθορισμένες καταλήξεις: Υπεροικογένεια: -oidea Οικογένεια: -idae Υποοικογένεια: -inae Ομοιογένεια: -ini Σήμερα η κατάταξη σε βαθμίδες, δεδομένης της Εξελικτικής, δεν είναι τεχνητή, δεν είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά αποτέλεσμα της διαφοροποίησης των οργανισμών μέσα στο χρόνο.

16 Ταξινομία Οι βαθμίδες στα ελληνικά και ο αντίστοιχος αγγλικός όρος Βασίλειο (Kingdom) Φύλο (Phylum) Υποφύλο (Subphylum) Υπερομοταξία (Superclass) Ομοταξία (Class) Υφομοταξία (Subclass) Υπέρταξη (Superorder) Τάξη (Order) Υπόταξη (Suborder) Υπεροικογένεια (Superfamily) Οικογένεια (Family) Υποοικογένεια (Subfamily) Ομοιογένεια (Tribe) Γένος (Genus) Υπογένος (Subgenus) Είδος (Species) Υποείδος (Subspecies)

17 Λινναίος και Ονοματολογία Ο Linnaeus πρώτος, στα μέσα του 18ου αιώνα δημιούργησε ένα σύστημα από κανόνες επιστημονικής ονοματολογίας, που εμπλουτίστηκαν και απέκτησαν παγκοσμιότητα από τις αρχές του αιώνα μας με τη θέσπιση του Διεθνούς Κώδικα Επιστημονικής Ονοματολογίας των Ζώων (International Code of Zoological Nomenclature, ICZN) ( Ο Διεθνής Κώδικας είναι ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στους επιστήμονες όλου του κόσμου. Σκοπό έχει την εξασφάλιση της σταθερότητας, της παγκοσμιότητας και της μοναδικότητας των ονομάτων των ζώων. Αποτελείται από 90 άρθρα που τοποθετούνται σε 18 κύριες ενότητες.

18 Ονοματολογία Οι κυριότεροι κανόνες επιστημονικής ονοματολογίας 1.Η ονοματολογία των Ζώων είναι ανεξάρτητη από την ονοματολογία των Φυτών ή από οποιαδήποτε άλλη ονοματολογία. 2.Αναγνωρίζονται τα επιστημονικά ονόματα ζώων που δημοσιεύτηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1758, δηλ. μετά τη 10η έκδοση του Systema Naturae του Linnaeus. 3.Οι συστηματικές βαθμίδες πάνω από το είδος έχουν πάντοτε μονολεκτικό όνομα. π.χ. η οικογένεια των ελεφάντων = Elephantidae η οικογένεια των σκύλων, λύκων κ.α. = Canidae

19 Ονοματολογία 4. To όνομα του είδους ακολουθεί τη «Διώνυμη Ονοματολογία του Λινναίου». Η πρώτη είναι απλή λέξη και δείχνει το γένος όπου το είδος ανήκει και αρχίζει πάντοτε με κεφαλαίο γράμμα. Η δεύτερη λέξη μαζί με την πρώτη δείχνουν το όνομα του είδους. Η λέξη αυτή αρχίζει πάντοτε με μικρό γράμμα και μπορεί να είναι απλή ή σύνθετη. π.χ. Homo sapiens (άνθρωπος) ή Homo sapiens Canis lupus (λύκος) ή Canis lupus Elaphe quatuorlineata (λαφιάτης) ή Elaphe quatuorlineata

20 5. Το όνομα του υποείδους αποτελείται από τρεις λέξεις. Οι πρώτες δύο δείχνουν το είδος όπου το υποείδος ανήκει. Και οι τρεις λέξεις μαζί δείχνουν το όνομα του υποείδους: π.χ. Homo sapiens neanderthalensis Ονοματολογία π.χ. Γεωγραφικό πρότυπο κατανομής των χρωματικών προτύπων στο είδος της σαλαμάνδρας Ensatina escholtzii E. e. escholtzii E. e. klauberi E. e. picta E. e. oregonensis E. e. croceater E. e. platensis E. e. xanthopicta

21 Ονοματολογία 6. Το όνομα του υπογένους, στις περιπτώσεις που αναφέρεται μαζί με το είδος, τοποθετείται μέσα σε παρένθεση ανάμεσα στα δύο ονόματα: π.χ. Cornu (Cryptomphalus) aspersum Στη σύγχρονη ονοματολογία τα ονόματα των γενών, υπογενών, ειδών και υποειδών υποχρεωτικά υπογραμμίζονται ή γράφονται με πλάγια γράμματα (italics).

22 Ονοματολογία 7. Ένα νέο όνομα είδους ή υποείδους θεωρείται κατοχυρωμένο μόνο όταν δημοσιευτεί σε αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό. 8. Τα επιστημονικά ονόματα πρέπει να γράφονται πάντοτε με λατινικούς χαρακτήρες και να είναι λατινικές ή λατινικοποιημένες λέξεις. 9. Η δημοσίευση ενός νέου ονόματος μιας συστηματικής βαθμίδας πρέπει να συνοδεύεται από: α. Λεπτομερή και κατατοπιστική περιγραφή. β. Σύγκριση με άλλες συγγενικές ομάδες. γ. Βιβλιογραφικές αναφορές. 10. Μετά το 1950 κάθε ανώνυμη δημοσίευση νέου ονόματος δεν αναγνωρίζεται.

23 Ονοματολογία 11. Μετά το 1960 δεν αναγνωρίζονται ονόματα που έχουν δοθεί σε ποικιλίες (variety) και μορφές (form). 12. Κάθε όνομα συστηματικής βαθμίδας που δημοσιεύεται δεν μπορεί μεταγενέστερα να αποσυρθεί ή να τροποποιηθεί ακόμα και από τον ίδιο το συγγραφέα του. π.χ. Δίνεται το όνομα Zonites siphnicus (χερσαίο σαλιγκάρι) σε ένα ζώο που βρέθηκε αρχικά στη Σίφνο. Αν μεταγενέστερα το ίδιο ζώο βρεθεί και σε άλλες περιοχές, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ονόματος, ακόμα και στην περίπτωση που το ζώο αυτό, για διάφορους λόγους, δεν συναντάται πια στη Σίφνο.

24 Ονοματολογία 13. Ισχύει πάντοτε ο νόμος της προτεραιότητας. Έγκυρο θεωρείται το παλαιότερα δοσμένο όνομα μίας συστηματικής βαθμίδας. Όσα νεώτερα ονόματα υπάρχουν και αναφέρονται στην ίδια συστηματική βαθμίδα θεωρούνται συνώνυμα.

25

26

27 Ονοματολογία 14. Το όνομα του επιστήμονα ή των επιστημόνων που πρώτοι ονόμασαν μία συστηματική βαθμίδα, σύμφωνα με τις αρχές του κώδικα επιστημονικής ονοματολογίας καθώς και η ημερομηνία της δημοσίευσης του άρθρου όπου περιγράφεται η νέα βαθμίδα, τοποθετούνται αμέσως μετά το νέο όνομα. Ανάμεσα στο όνομα του επιστήμονα και την ημερομηνία δημοσίευσης τοποθετείται πάντοτε κόμμα (,). π.χ. Vallonia pulchella enniensis Gredler, 1856

28 Ονοματολογία 15. Εάν το όνομα του γένους όπου για πρώτη φορά τοποθετήθηκε ένα είδος αλλάξει, τότε το όνομα του επιστήμονα που αρχικά προσδιόρισε το είδος μπαίνει σε παρένθεση. π.χ. Eobania vermiculata (Muller, 1777). Ο Muller είχε αρχικά τοποθετήσει το είδος στο γένος Helix ως Helix vermiculata Muller, Ομώνυμα, δηλ. ίδια στο γράψιμο ή στην προφορά ονόματα διαφορετικών συστηματικών βαθμίδων πρέπει να αποφεύγονται.

29 Ονοματολογία Όπου εμφανίζεται ομωνυμία το νεώτερο ομώνυμο εκτοπίζεται. π.χ. το είδος Alpha gagates Cost, 1950 μετά από μελέτες τοποθετήθηκε στο γένος Beta, όπου υπήρχε το είδος Beta gagates Smith, 1940 και έτσι δευτερογενώς έγινε συνώνυμο. Το πρόβλημα λύθηκε με την αλλαγή του ονόματος του είδους Alpha gagates σε Beta rufus Letour, Κάθε συστηματική βαθμίδα από το υποείδος μέχρι την υπεροικογένεια πρέπει να έχει καθορισμένο «τύπο». Ο τύπος (type) είναι ο πυρήνας κάθε συστηματικής βαθμίδας και παραμένει αναλλοίωτος.

30 Ονοματολογία Ο τύπος ή ολότυπος ενός είδους ή υποείδους είναι ένα άτομο που καθορίζεται, κατά την αρχική περιγραφή ως ο φορέας των χαρακτήρων του νέου είδους ή υποείδους. Οι τύποι συνήθως φυλάσσονται στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας. Ο Carolus Linnaeus αυτοκαθορίστηκε «τύπος» του ανθρώπινου είδους (Homo sapiens).

31 Ονοματολογία Τύπος γένους θεωρείται το είδος πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η περιγραφή του γένους, τύπος οικογένειας, το γένος πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η περιγραφή της οικογένειας κ.ο.κ. Τυπική περιοχή κάθε είδους ή υποείδους είναι η περιοχή από την οποία προέρχεται ο τύπος και πρέπει πάντοτε να καθορίζεται ακριβώς τόσο στο δείγμα όσο και στη δημοσίευση του νέου ονόματος. Το είδος περιγράφηκε από τη Σίφνο και η τυπική περιοχή θεωρείται το νησί της Σίφνου

32

33

34

35 Ονοματολογία Εάν κατά την αρχική περιγραφή είδους ή υποείδους δεν καθορίστηκε ο ολότυπος (τύπος), τότε όλα τα άτομα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η περιγραφή θεωρούνται σύντυποι. Τα άτομα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η περιγραφή ενός νέου είδους ή υποείδους μετά τον καθορισμό και αφαίρεση του ολότυπου, θεωρούνται παράτυποι.

36 Ονοματολογία Άσκηση Έχετε 5 λέξεις Alpha Beta Gama Delta Epsilon χωρίς να αλλάξετε τη σειρά των λέξεων γράψτε σωστά το όνομα ενός υποείδους (δώστε όλες τις πιθανές απαντήσεις). Χρησιμοποιήστε παρενθέσεις, κόμματα και ημερομηνίες όπου χρειάζεται. 1.Alpha (Βeta) gama delta Epsilon, Alpha (Βeta) gama delta (Epsilon, 1900) 3.Alpha beta gama (Delta, 1900) Epsilon, 1950

37 Άσκηση Ονοματολογία (α) Στην παρακάτω επιστημονική ονομασία του χερσαίου σαλιγκαριού Monacha (Paratheba) pseudorothii Hausdorf, 2003 εξηγήστε τι υποδηλώνει η κάθε λέξη. (β) Στις παρακάτω επιστημονικές ονομασίες ζώων επισημάνετε ποιες είναι σωστές και ποιες όχι, με βάση τον κώδικα ζωικής ονοματολογίας. Στις λανθασμένες περιπτώσεις, εντοπίστε το λάθος και ξαναγράψτε το όνομα του ζώου με σωστό τρόπο. Homo sapiens Sapiens Linnaeus, 1758 Dendarus angulitibia Koch 1948 panthera Tigris amoyensis (Linnaeus, 1758) Dendarus Messenius (Brullé, 1832)

38 Στο επόμενο... Είδη. Κριτήρια για την αναγνώριση των ειδών. Τα προβλήματα στη διάκριση των ειδών. Η έννοια του είδους. Τυπολογικό είδος. Βιολογικό είδος. Εναλλακτικές απόψεις για την έννοια του είδους. Ενδοειδικές κατηγορίες και όροι. No one definition has as yet satisfied all naturalists; yet every naturalist knows vaguely what he means when he speaks of a species (Darwin, 1859)

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Εισαγωγή. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Εισαγωγή. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) 2018-2019 Εισαγωγή Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Η Συστηματική Βοτανική είναι κλάδος της Βοτανικής. δηλαδή της επιστήμης η οποία ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

No one definition has as yet satisfied all naturalists; yet every naturalist knows vaguely what he means when he speaks of a species (Darwin, 1859)

No one definition has as yet satisfied all naturalists; yet every naturalist knows vaguely what he means when he speaks of a species (Darwin, 1859) No one definition has as yet satisfied all naturalists; yet every naturalist knows vaguely what he means when he speaks of a species (Darwin, 1859) Είδη. Κριτήρια για την αναγνώριση των ειδών. Τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 1. ΙΣΤΟΡΙΑ Είναι γενικά αποδεκτό ότι η ιστορία της κατάταξης των οργανισµών ξεκινά µε την εµφάνιση του ανθρώπου. Πρέπει όµως να τονιστεί ότι ικανότητες κατάταξης έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. Μάθημα 3ο: Η ταξινόμηση των όντων Λινναία Ταξινόμηση Συστηματική

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. Μάθημα 3ο: Η ταξινόμηση των όντων Λινναία Ταξινόμηση Συστηματική ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 3ο: Η ταξινόμηση των όντων Λινναία Ταξινόμηση Συστηματική Γιατί και πώς κατατάσσουμε τα είδη? Κάθε κατάταξη εμπεριέχει την παραδοχή ότι σχηματοποιεί μία γενική αλήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ EΞΕΛΙΞΗ ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ και πριν από αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες (Ηράκλειτος, Θαλής ο Μιλήσιος, Αναξίμανδρος, Ξενοφάνης, Εμπεδοκλής,

Διαβάστε περισσότερα

Ζωικοί Εχθροί Εργαστήριο

Ζωικοί Εχθροί Εργαστήριο Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Ζωικοί Εχθροί Εργαστήριο Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ Δήμητρα Ζωάκη Μαλισιόβα Καθηγήτρια Εντομολογίας 1 ΑνοιχτάΑκαδημαϊκάΜαθήματαστοΤΕΙΗπείρου Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Δρ. Κώστας Ποϊραζίδης, Δασολόγος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2: Ορισμός είδους, Συστηματική, Οικολογία και Εξέλιξη, Φυσική επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία Ενότητα 2: Συστηματική ταξινόμηση. Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή θετικών επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία Ενότητα 2: Συστηματική ταξινόμηση. Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή θετικών επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία Ενότητα 2: Συστηματική ταξινόμηση Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή θετικών επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να γίνει κατανοητή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί κατατάσσουμε τα είδη?

Γιατί κατατάσσουμε τα είδη? Γιατί κατατάσσουμε τα είδη? Κάθε κατάταξη εμπεριέχει την παραδοχή ότι σχηματοποιεί μία γενική αλήθεια ότι αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο πράγματι ο κόσμος είναι φτιαγμένος Η κατάταξη και ιεράρχηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: επιλέξτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή συνέχεια της πρότασης. 1. Η θεμελιώδης μονάδα ταξινόμησης των οργανισμών είναι: α. ο πληθυσμός. β. το είδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Διαλέξη:7η 14/10/2015 Ε. Δ. Βαλάκος Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας Ταξινόµηση των ειδών Η θέση των ανθρώπων στη φύση Μέθοδοι ταξινόµησης Ταξινοµικές προσεγγίσεις Βιβλιογραφία Ταξινομηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογής για τη Συστηματική Ταξινόμηση των Ιχθύων με Χρήση Γραμμωτού Κώδικα

Ανάπτυξη Εφαρμογής για τη Συστηματική Ταξινόμηση των Ιχθύων με Χρήση Γραμμωτού Κώδικα Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής Ανάπτυξη Εφαρμογής για τη Συστηματική Ταξινόμηση των Ιχθύων με Χρήση Γραμμωτού Κώδικα Πτυχιακή εργασία του Ιωάννη Γ. Δήμου Επιβλέποντες:

Διαβάστε περισσότερα

(Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Νότα Λαζαράκη - Ελένη Χαλικιά

Νότα Λαζαράκη - Ελένη Χαλικιά ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ Γ Λ (ΘΕΡΙΝΑ) 04 02-2018 Νότα Λαζαράκη - Ελένη Χαλικιά ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Για την κατάταξη των αλεπούδων σε είδη εφαρμόζεται:

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ / ΟΝΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ 1 ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 2 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 3 ΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ / ΟΝΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ 1 ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 2 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 3 ΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Υποψήφιοι ημοτικοί Σύμβουλοι: ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ / ΣΥΖΥΓΟΥ 1 ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 2 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 3 ΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 4 ΑΛΦΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 5 ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1-2-3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1-2-3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1-2-3 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Ζώων Ι. Σίνος Γκιώκας. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας. Πάτρα 2015

Βιολογία Ζώων Ι. Σίνος Γκιώκας. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας. Πάτρα 2015 Βιολογία Ζώων Ι Σίνος Γκιώκας Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Βιολογίας Πάτρα 2015 Πατρών 2015 1 Ταξινομική & Φυλογένεση των Ζώων Πατρών 2015 2 Τάξη στην Ποικιλότητα Η εξέλιξη έχει δημιουργήσει μεγάλη ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΟΣ, Αν. Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΟΣ, Αν. Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών Θεµελιώδης ορολογία της Συστηµατικής Βοτανικής. Μεθοδολογία της Συστηµατικής Βοτανικής. Ταξινοµικές βαθµίδες. Ονοµατολογία των φυτών. Ιστορική ανασκόπηση της ταξινόµησης των φυτών. ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Plantae. Το Βασίλειο των φυτών. Δρ.

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Plantae. Το Βασίλειο των φυτών. Δρ. Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) 2018-2019 Plantae Το Βασίλειο των φυτών Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Στη Συστηματική Βοτανική χρησιμοποιείται συχνά ο όρος κατάταξη ή συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Α3. Η υψηλή παραγωγικότητα των δέλτα των ποταμών οφείλεται στη/-ν:

Α3. Η υψηλή παραγωγικότητα των δέλτα των ποταμών οφείλεται στη/-ν: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 27/03/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ 4 Ο Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2006-2007

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ 4 Ο Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2006-2007 Το µάθηµα: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ 4 Ο Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2006-2007 1 Η Ι ΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑ Α: Στέλλα Κοκκίνη, καθηγήτρια Ρεγγίνα Καρούσου, λέκτορας Σοφία Λαυρεντιάδου, ΕΕ ΙΠ ΙΙ 2 1 ΤΡΟΠΟΙ Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Τα νιτροποιητικά βακτήρια α. δεσμεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοείται η αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΥΦΥΟΥΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΥΦΥΟΥΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΥΦΥΟΥΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Δρ. ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΥΛΙΝΑ 609315 ΠΕ11 25,5 ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ

ΠΑΥΛΙΝΑ 609315 ΠΕ11 25,5 ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΕΣ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΕΣ 1 1 ΑΒΑΝΙΔΗ ΑΝΝΑ 593587 ΠΕ70 14 ΚΟΡΙΝΘΙΑ Α ΑΘΗΝΩΝ 2 ΑΒΕΡΚΙΑΔΟΥ ΠΑΤΑΡΙΝΣΚΑ ΠΑΥΛΙΝΑ 609315 ΠΕ11 25,5 ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ 3 ΑΒΟΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 590405 ΠΕ16 36,917 ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΣΕΡΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ Αθηνών ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λασίθι ΑΓΓΕΛΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Φύλλο1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ Αθηνών ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λασίθι ΑΓΓΕΛΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ Αθηνών ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λασίθι ΑΓΓΕΛΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α Ανατ. Αττικής ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αχαία ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

φροντιστήρια Θέματα Βιολογίας Γ λυκείου Γενικής Παιδείας

φροντιστήρια   Θέματα Βιολογίας Γ λυκείου Γενικής Παιδείας Θέματα Βιολογίας Γ λυκείου Γενικής Παιδείας Θέμα Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις α έως ε και δίπλα τον αριθμό που αντιστοιχεί στη λέξη ή τη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών

Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Εξέλιξη και Παλαιοντολογία Δημήτριος Κωστόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Species Plantarum (1753) Systema Naturae (1758) Περιέγραψε όλα τα γνωστά στην εποχή του είδη, φυτικά και ζωικά. 'Ηθελε, με τον τρόπο αυτό, να καταγράψει όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Σύµβαση CITES LAGOMORPHA (ΛΑΓΟΜΟΡΦΑ)

ιεθνής Σύµβαση CITES LAGOMORPHA (ΛΑΓΟΜΟΡΦΑ) ιεθνής Σύµβαση CITES LAGOMORPHA (ΛΑΓΟΜΟΡΦΑ) A. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η παρούσα καταχώρηση, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, αφορά στην τάξη των λαγόµορφων (LAGOMORPHA) και δεν αποσκοπεί στην εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Σύµβαση CITES Αρκούδες (Ursidae spp.).

ιεθνής Σύµβαση CITES Αρκούδες (Ursidae spp.). ιεθνής Σύµβαση CITES Αρκούδες (Ursidae spp.). Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η παρούσα καταχώρηση, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, αφορά στην οικογένεια των αρκούδων (Ursidae) και δεν αποσκοπεί στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Γ. Ζερβουδάκης ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ Ταξινόμηση και ονοματολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α. Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο, Τμ. Βιολογίας, Παν. Αθηνών 3 ο Συνέδριο Ελληνικής Οικολογικής & Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, Ιωάννινα, 16-19.11.2006

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΖΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΚΟΥΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΡΑΛΗΣ ΖΗΣΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Σύµβαση CITES Φώκιες (Phocidae).

ιεθνής Σύµβαση CITES Φώκιες (Phocidae). ιεθνής Σύµβαση CITES Φώκιες (Phocidae). Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η παρούσα καταχώρηση, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, αφορά στην οικογένεια των φωκιών (Phocidae) και δεν αποσκοπεί στην εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΣΕΙΡΑ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟ Σ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΜΟΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΣΕΙΡΑ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟ Σ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ 1 ΜΑΡΑΜΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΕ16.01 ΟΧΙ Β 1 38,715 Α Θεσσαλονίκης ΔΙΕΥΘΥΝΗ Π.Ε. ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ Α 2 ΚΟΛΛΙΑ ΩΤΗΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕ16.01 ΟΧΙ Β 2 17,29 Β Αθηνών ΔΙΕΥΘΥΝΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑ Β 3 ΔΕΠΟΤΗ ΩΤΗΡΙΟ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟ ΠΕ16.01

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµαγνητικές αντιστροφές. 781 ka (Matuyama/Brunhes)

Γεωµαγνητικές αντιστροφές. 781 ka (Matuyama/Brunhes) Boxgrove, Ν. Αγγλία Γεωµαγνητικές αντιστροφές 781 ka (Matuyama/Brunhes) K-Ar K-40 à Ar-40 Ηµιζωή 1,3 δισεκατοµµύρια χρόνια 50.000/100.000-5.000.000 χρόνια ηφαιστειογενή πετρώµατα Σειρές ουρανίου τ U-234

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη Επόμενα συστήματα κατάταξης John Ray (1627-1705): Νέο σύστημα κατάταξης και εισαγωγή έννοιας του είδους Charles Linnaeus

Διαβάστε περισσότερα

Nothing in biology makes sense except in the light of evolution. «Τίποτε δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης».

Nothing in biology makes sense except in the light of evolution. «Τίποτε δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης». ΕΞΕΛΙΞΗ Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΠΘ (αριθμ. Πρωτοκ. 120643/Γ2 / 30-09-2009), εισάγεται (ή σωστότερα επανεισάγεται) στην εξεταζόμενη (άρα και διδασκόμενη) ύλη τμήμα του κεφαλαίου «ΕΞΕΛΙΞΗ» του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο. Φυλογενετικό δέντρο

Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο. Φυλογενετικό δέντρο Σχολές Συστηματικής Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο Φυλογενετικό δέντρο Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο 14 12 11 7 Φαινόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ποικιλομορφία και Ταξινόμηση των Ζωντανών Οργανισμών

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ποικιλομορφία και Ταξινόμηση των Ζωντανών Οργανισμών ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ποικιλομορφία και Ταξινόμηση των Ζωντανών Οργανισμών Α. Διδακτικό πλαίσιο Τίτλος ενότητας: Ποικιλομορφία και ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών ταξινομώντας τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη

Διαβάστε περισσότερα

Α3. Τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα ενεργοποιούνται από τα: Α. Β λεμφοκύτταρα Β. Μακροφάγα Γ. Βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα Δ. Αντιγόνα ιστοσυμβατότητας

Α3. Τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα ενεργοποιούνται από τα: Α. Β λεμφοκύτταρα Β. Μακροφάγα Γ. Βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα Δ. Αντιγόνα ιστοσυμβατότητας ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 12/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ.Π. ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Σύµβαση CITES Odobenidae (Θαλάσσιοι ίπποι) & Otariidae (Γουνοφόρες φώκιες, θαλάσσιοι λέοντες)

ιεθνής Σύµβαση CITES Odobenidae (Θαλάσσιοι ίπποι) & Otariidae (Γουνοφόρες φώκιες, θαλάσσιοι λέοντες) ιεθνής Σύµβαση CITES Odobenidae (Θαλάσσιοι ίπποι) & Otariidae (Γουνοφόρες φώκιες, θαλάσσιοι λέοντες) A. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η παρούσα καταχώρηση, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, αφορά στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Ζωικοί Εχθροί Θεωρία

Ζωικοί Εχθροί Θεωρία Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Ζωικοί Εχθροί Θεωρία Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ Δήμητρα Ζωάκη Μαλισιόβα Καθηγήτρια Εντομολογίας 1 ΑνοιχτάΑκαδημαϊκάΜαθήματαστοΤΕΙΗπείρου Τμήμα: Τεχνολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΔΟΜΗΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΔΟΜΗΣ ΜΟΡΦΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 60700 143,61 α:48,61 β:40 γ:0 δ:55 ΚΟΡΕΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 557 Α2 - '"ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ" ΤΑΧΤΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 75784 140,00 α:50,00 β:35 γ:0 δ:55 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 29971 Α2 - ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.24) - Αγόρια U18 (best4) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b18 1 1 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.24) - Αγόρια U18 (best4) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b18 1 1 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998 b18 1 1 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998 Ο.Α.ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Θ 820.0 b18 2 2 25438 ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1998 Ο.Α.ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΙΑ 770.0 b18 3 3 24845 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1998 Α.Ο.Α.ΦΙΛΟΘΕΗΣ Η 750.0 b18 4 4 21565 ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία γενικής παιδείας τάξη Γ

Βιολογία γενικής παιδείας τάξη Γ Βιολογία γενικής παιδείας τάξη Γ Παραδόσεις του μαθήματος Επιμέλεια: Γιάννης Αργύρης Βιολόγος - M.Sc. Καθηγητής 3 ου Γεν. Λυκ. Ηλιούπολης Κεφάλαιο 3 ο Εξέλιξη «Τίποτε δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Οι αρχές της εξελικτικής σκέψης Η προέλευση των ειδών Ορθές και λανθασµένες αντιλήψεις σχετικά µε τη θεωρία της εξέλιξης Η θεωρία της εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία της εξέλιξης των ειδών: τι γνωρίζουν οι μαθητές; Ερευνητική εργασία β τετραμήνου

Θεωρία της εξέλιξης των ειδών: τι γνωρίζουν οι μαθητές; Ερευνητική εργασία β τετραμήνου Θεωρία της εξέλιξης των ειδών: τι γνωρίζουν οι μαθητές; Ερευνητική εργασία β τετραμήνου Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (ΔΑΡΒΙΝΟΣ) Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, το «είδος» δεν είναι σταθερό και αναλλοίωτο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Διωνυμικό σύστημα του Λιναίου Γένος Είδος Vibrio cholerae Staphylococcus epidermidis Mycobacterium tuberculosis (Κεφαλαίο) (μικρό) Το αρχικό του «Γένους» γράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση η οποία συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Οδηγίες Μέρος 1: Απαντήστε κάθε ερώτηση. 1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει το Περιβάλλον Βάσεων Δεδομένων της Oracle για τις επιχειρήσεις; Το σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων της Oracle δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) ΑΜΘ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) ΑΜΘ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) ΑΜΘ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ Γεώργιος Θερίου ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ (ακολουθώντας το σύστημα του Πανεπιστημίου Harvard) Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.31) - Αγόρια U18 (best4) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b18 1 1 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.31) - Αγόρια U18 (best4) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b18 1 1 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998 b18 1 1 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998 Ο.Α.ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Θ 810.0 b18 2 2 24845 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1998 Α.Ο.Α.ΦΙΛΟΘΕΗΣ Η 690.0 b18 3 3 23517 ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 1998 Ο.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΛΕΤΡΟΝ Γ 680.0 b18 4

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.47) - Κορίτσια U16 (best 8μ+3δ) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ tours Βαθμ g16 1 1 22833 ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.47) - Κορίτσια U16 (best 8μ+3δ) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ tours Βαθμ g16 1 1 22833 ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ g16 1 1 22833 ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ 1999 Ε.Σ.Ο.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Β 10 917.5 g16 2 2 90069 ΜΤΣΕΝΤΛΙΤΖΕ ΕΛΕΝΗ 2000 Α.Ο.Α.ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΙΦΙΤΟΣ Β 7 666.0 g16 3 3 28688 ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 2001 Ο.Α.ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.12) - Αγόρια U18 (best4) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b18 1 1 23517 ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 1998

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.12) - Αγόρια U18 (best4) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b18 1 1 23517 ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 1998 b18 1 1 23517 ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 1998 Ο.Α.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β 797.5 b18 2 2 22969 ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1997 Α.Ο.ΤΑΤΟΪΟΥ Η 747.0 b18 3 3 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998 Ο.Α.ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Θ 692.5 b18 4 4

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ IP ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ 2 ο

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ IP ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ 2 ο ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ IP ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ 2 ο InterNIC (Internet Network Information Center) Κάθε οργανισμός που θέλει να συνδέσει στο Internet τους υπολογιστές του ζητά έναν αριθμό δικτύου από κάποιον επίσημο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.12) - Αγόρια U16 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b16 1 1 30186 ΠΙΤΣΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1999

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.12) - Αγόρια U16 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b16 1 1 30186 ΠΙΤΣΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1999 b16 1 1 30186 ΠΙΤΣΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1999 Ο.Α.ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Θ 810.0 b16 2 2 26317 ΚΩΣΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1999 Ο.Α.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Θ 804.0 b16 3 3 25297 ΚΑΠΙΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 1999 Α.Ο.Α.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΙΑ 682.0 b16 4 4 29817

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.12) - Αγόρια U12 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b12 1 1 32605 ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 2003

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2015 (βδ.12) - Αγόρια U12 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b12 1 1 32605 ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 2003 b12 1 1 32605 ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 2003 Ο.Α.ΑΘΗΝΩΝ Η 194.0 b12 2 2 31353 ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 2004 ΡΗΓΑΣ Α.Ο.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΤ 74.5 b12 3 3 32680 ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 2003 Α.Ο.Α.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΙΑ 68.5 b12 4 4

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας Εκπαιδευτικού Σεναρίου

Τίτλος Εργασίας Εκπαιδευτικού Σεναρίου Τίτλος Εργασίας Εκπαιδευτικού Σεναρίου Επώνυμο και Όνομα Πρώτου Εισηγητή (ΠΡΟΣΟΧΗ: πρώτα το Επώνυμο) Ιδιότητα, Εργασιακός Φορέας, Διεύθυνση email Επώνυμο και Όνομα Δεύτερου Εισηγητή (ΠΡΟΣΟΧΗ: πρώτα το

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο

Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων / ΔΠΘ Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Ιδανικός πλανήτης για τη ζωή Θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Σύµβαση CITES ANNELIDA (ΣΚΩΛΗΚΕΣ/ ιαιρούµενοι σκώληκες και βδέλλες)

ιεθνής Σύµβαση CITES ANNELIDA (ΣΚΩΛΗΚΕΣ/ ιαιρούµενοι σκώληκες και βδέλλες) ιεθνής Σύµβαση CITES ANNELIDA (ΣΚΩΛΗΚΕΣ/ ιαιρούµενοι σκώληκες και βδέλλες) A. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η παρούσα καταχώρηση, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, αφορά στην συνοµοταξία των Σκωλήκων (ANNELIDA)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΔΟΜΗΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΔΟΜΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΝΝΑ 89570 128,02 α:53,02 β:35 γ:0 δ:40 ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΑΝΑΗ-ΜΑΡΙΑ 856 Α2 - Γ' Παιδικός Σταθμός Δήμου Ξάνθης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ 66088 115,57 α:50,57 β:45 γ:0 δ:20 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 21049 Α2

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/6/2014 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Α Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 1.30 ώρα Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

Δ2. Για ποιο λόγο ο πληθυσμός δεν αποτελεί τη θεμελιώδη ταξινομική βαθμίδα; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας με το κατάλληλο παράδειγμα.

Δ2. Για ποιο λόγο ο πληθυσμός δεν αποτελεί τη θεμελιώδη ταξινομική βαθμίδα; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας με το κατάλληλο παράδειγμα. Τρίτη 27 Μαΐου 2014 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Επιμέλεια: ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ» ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.01) - Αγόρια U16 κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b16 1 1 25438 ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1998 Ο.Α.

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.01) - Αγόρια U16 κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ b16 1 1 25438 ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1998 Ο.Α. b16 1 1 25438 ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1998 Ο.Α.ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΙΑ 1270,0 b16 2 2 23775 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1998 Ο.Α.ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Θ 1180,0 b16 3 3 24845 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1998 Α.Ο.Α.ΦΙΛΟΘΕΗΣ Η 1030,0 b16 4 4 23517

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.43) - Κορίτσια U12 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ g12 1 1 31873 ΓΡΙΒΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2002 ΑΙΟΛΟΣ

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.43) - Κορίτσια U12 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ g12 1 1 31873 ΓΡΙΒΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2002 ΑΙΟΛΟΣ g12 1 1 31873 ΓΡΙΒΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2002 ΑΙΟΛΟΣ Α.Λ.ΙΛΙΟΥ Θ 226.0 g12 2 2 29169 ΝΤΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 2002 Ο.Α.ΓΟΥΔΙΟΥ ΙΑ 186.0 g12 3 3 31551 ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΝΑ-ΜΑΡΙΑ 2002 ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ Ο.Α. Ε 184.5 g12 4 4 30176 ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.31) - Κορίτσια U12 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ g12 1 1 31873 ΓΡΙΒΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2002 ΑΙΟΛΟΣ

Ε.Φ.Ο.Α. - Βαθμολογία 2014 (βδ.31) - Κορίτσια U12 (best8) κτγρ # αα ΑΜ Ονοματεπώνυμο Έτος Σύλλογος ΕΝ Βαθμ g12 1 1 31873 ΓΡΙΒΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2002 ΑΙΟΛΟΣ g12 1 1 31873 ΓΡΙΒΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2002 ΑΙΟΛΟΣ Α.Λ.ΙΛΙΟΥ Θ 210.0 g12 2 2 30176 ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 2002 Α.Ο.Α.ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β 161.0 g12 3 3 31551 ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΝΑ-ΜΑΡΙΑ 2002 ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ Ο.Α. Ε 155.0

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΑΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΚΛΑΔ ΤΡΙΤΕΚΝ 1 ΛΙΟΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΑ ΑΠΤΟΛ ΠΕ32 ΟΧΙ Β 1 14,427 Β Θεσσαλονίκης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β 2 ΨΑΡΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕ32 ΟΧΙ Β 2 5,51 Β Αθηνών ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικό πρότυπο ενός Ζώου. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

Αρχιτεκτονικό πρότυπο ενός Ζώου. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Αρχιτεκτονικό πρότυπο ενός Ζώου Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Η βασική ομοιομορφία της βιολογικής οργάνωσης προέρχεται από την κοινή καταγωγή των οργανισμών Κάθε οργανισμός έχει κληρονομήσει ένα σχέδιο σώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ(ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ) ΑΝΑ ΔΗΜΟ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ(ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ) ΑΝΑ ΔΗΜΟ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ ΑΓΙΑΣΣΩΤΕΛΗ ΜΑΡΙΑ 18670 47,59 ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1 30565 Α2 - Βρεφονηπιακός Σταθμός Μόριας ΑΓΟΡΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 75762 50,36 ΜΑΧΛΕΡΑΣ ΠΡΙΚΛΗΣ - ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 1 20293 Α1.2 - Α' Βρεφονηπιακός Σταθμός Μυτιλήνης ΑΔΑΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα.

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα. η καλλιεργεια της μηδικης στo ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ζητούμενο στην Ελληνική γεωργία είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, η γεωργική παραγωγή είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 20 Μαΐου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων & Γενικών Λυκείων Περιεχόμενα ΘΕΜΑ Α.... 2 Α1.... 2 Α2.... 2 Α3.... 2 Α4.... 2 Α5.... 2 ΘΕΜΑ B.... 2 Β1.... 2

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΞΕΛΙΞΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 103 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ 128

Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΞΕΛΙΞΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 103 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ 128 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΖΩΟΛΟΓΙΑ: Η ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 25 Περίγραμμα του Κεφαλαίου 25 Ζωολογία: Η Εξελικτική Προσέγγιση 26 Ζωολογία: Η Οικολογική Προσέγγιση 30 Προειδοποίηση για την Άγρια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΦΑΓΑ λαγός. ΠΑΜΦΑΓΑ γουρούνι. ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ τσακάλι. ΦΥΤΟΦΑΓΑ αγελάδα. ΠΑΜΦΑΓΑ αλεπού. ΦΥΤΟΦΑΓΑ πρόβατο. ΠΑΜΦΑΓΑ αρκούδα

ΦΥΤΟΦΑΓΑ λαγός. ΠΑΜΦΑΓΑ γουρούνι. ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ τσακάλι. ΦΥΤΟΦΑΓΑ αγελάδα. ΠΑΜΦΑΓΑ αλεπού. ΦΥΤΟΦΑΓΑ πρόβατο. ΠΑΜΦΑΓΑ αρκούδα Τα θηλαστικά είναι η πιο εξελιγμένη κατηγορία σπονδυλωτών ζώων. Ζουν σε κάθε φυσικό περιβάλλον, στις ζούγκλες, στις ερήμους, στα ποτάμια, στους ωκεανούς. Έχουν όλα μία βασική ομοιότητα. Θηλάζουν τα μικρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Βιολόγων της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Βιολόγων της Ώθησης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Βιολόγων της Ώθησης 1 ΘΕΜΑ Α ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ευτέρα έρα, 20 Μα ου 2013 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ / ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ / ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ / ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017-18 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στόχος μαθήματος: Είναι η μελέτη, η αναγνώριση, η ταξινόμηση και η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 Ο 1. Η κυτταρική ανοσία: α. Εκδηλώνεται αποκλειστικά έναντι των ιών β. Οφείλεται στη δράση των βοηθητικών και των κυτταροτοξικών Τ-λεμφοκυττάρων γ. Καθυστερεί χρονικά σε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. Αρ.:..

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:. Αρ.:.. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29 / 05 / 2019 ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ Βαθμός: Ολογράφως: Υπογραφή:..

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) 2013

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Σύµβαση CITES STRUTHIONIFORMES (ΣΤΡΟΥΘΟΜΟΡΦΑ/Στρουθοκάµηλοι) και RHEIFORMES (ΡΕΟΜΟΡΦΑ/Ρέες)

ιεθνής Σύµβαση CITES STRUTHIONIFORMES (ΣΤΡΟΥΘΟΜΟΡΦΑ/Στρουθοκάµηλοι) και RHEIFORMES (ΡΕΟΜΟΡΦΑ/Ρέες) ιεθνής Σύµβαση CITES STRUTHIONIFORMES (ΣΤΡΟΥΘΟΜΟΡΦΑ/Στρουθοκάµηλοι) και RHEIFORMES (ΡΕΟΜΟΡΦΑ/Ρέες) A. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η παρούσα καταχώρηση, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της, αφορά στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο2. Α/Α Ονοματεπώνυμο Πατρώνυμο Διεύθυνση Τ.Κ 14121 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ-ΚΑΛΑΤΖΗ 15123 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑ

Φύλλο2. Α/Α Ονοματεπώνυμο Πατρώνυμο Διεύθυνση Τ.Κ 14121 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ-ΚΑΛΑΤΖΗ 15123 ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑ Α/Α Ονοματεπώνυμο Πατρώνυμο Διεύθυνση Τ.Κ 1 ΑΓΓΕΛΗ ΛΟΥΚΙΑ ΣΥΖ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΝΙΑΣ 38-Ν.ΧΥΧΙΚΟ 15451 2 ΑΓΓΕΛΟΓΕΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡ.ΛΑΔΑ 23-ΓΑΛΑΤΣΙ 11147 ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ 22-3 ΑΡΧΑΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 7. Συγκριτική Θεώρηση της Δομής και Λειτουργίας των Ζώων

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 7. Συγκριτική Θεώρηση της Δομής και Λειτουργίας των Ζώων Ζωική Ποικιλότητα Ενότητα 7. Συγκριτική Θεώρηση της Δομής και Λειτουργίας των Ζώων Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Συγκριτική Μορφολογία 1/3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 17 ΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 33 ΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 41 ΠΕ/ΤΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 69 ΥΕ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 17 ΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 33 ΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 41 ΠΕ/ΤΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 69 ΥΕ A/A 1 2 3 4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ.

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ:.... /40 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ:... ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02.06.2017 ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. α Α3. α Α4. β Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Β 2 Α 3 Β 4 Β 5 Α 6 Α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. α Α3. α Α4. β Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Β 2 Α 3 Β 4 Β 5 Α 6 Α 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. α Α3.

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 8 - Δημιουργία ιστοσελίδας μουσείο και προβολή εκθεμάτων.

Άσκηση 8 - Δημιουργία ιστοσελίδας μουσείο και προβολή εκθεμάτων. Άσκηση 8 - Δημιουργία ιστοσελίδας μουσείο και προβολή εκθεμάτων. Στην παρούσα άσκηση πρόκειται να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο, ο οποίος θα αποτελείται από πολλές ιστοσελίδες που θα προβάλουν τα εκθέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Α1 1η ΩΡΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΟΦΟΥΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ ΟΞΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΟΥΛΗ 2η ΩΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΝΟΣ ΣΟΦΟΥΛΗ ΓΙΑΝΝΑ ΑΚΗΣ ΣΠΑΝΟΣ 3η ΩΡΑ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΖΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟ ΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 4η ΩΡΑ ΚΑΛΑΒΡΙΖΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες της Εξέλιξης

Θεωρίες της Εξέλιξης 1 ο ΘΕΜΑ Θεωρίες της Εξέλιξης Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΗΜΕΡΟ ΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΡ. ΔΗΜ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΑΝ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΗΜΕΡΟ ΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΡ. ΔΗΜ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΑΝ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 01/09/2015 02/09/2015 03/09/2015 04/09/2015 07/09/2015 ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΕΧΡΙΝΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΑΣ ΜΑ,1, 2, 4 ΜΑ,μΑ,1, 2, 4 ΣΠΥΡΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΖΑΡ ΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμφωνίες σχετικά με τα ονόματα χρωματικών μεταλλάξεων:

Συμφωνίες σχετικά με τα ονόματα χρωματικών μεταλλάξεων: Συνοπτική επισκόπηση των διεθνών συμφωνιών για τις μεταλλάξεις των ψιττακόμορφων. Από τον Dirk Van den Abeele Μετάφραση από τον Παναγιώτη Α. Βραννά για την Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία- ΕΟΟ. Το παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ndpress@nd.gr

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ndpress@nd.gr ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ndpress@nd.gr Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 20 ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 1. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα