No one definition has as yet satisfied all naturalists; yet every naturalist knows vaguely what he means when he speaks of a species (Darwin, 1859)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "No one definition has as yet satisfied all naturalists; yet every naturalist knows vaguely what he means when he speaks of a species (Darwin, 1859)"

Transcript

1 No one definition has as yet satisfied all naturalists; yet every naturalist knows vaguely what he means when he speaks of a species (Darwin, 1859) Είδη. Κριτήρια για την αναγνώριση των ειδών. Τα προβλήματα στη διάκριση των ειδών. Η έννοια του είδους. Τυπολογικό είδος. Βιολογικό είδος. Εναλλακτικές απόψεις για την έννοια του είδους. Ενδοειδικές κατηγορίες και όροι. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

2 Τι είναι είδος; Η ερώτηση είναι απλή, αλλά η απάντηση είναι δύσκολο να βρεθεί, ακόμη και αν κάνουμε έκκληση σε εκείνους που θα έπρεπε να ξέρουν τα περισσότερα για αυτά. Τhomas Ηuxley ( ): ήταν Άγγλος βιολόγος, γνωστός και ως το "μπουλντόγκ του Δαρβίνου", λόγω της ένθερμης υποστήριξης της θεωρίας της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου

3 Τι είναι είδος; Είναι εξαιρετικά δύσκολο να οριστεί η έννοια του είδους με τρόπο ώστε να εφαρμόζεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Το φαινόμενο της αντιπαράθεσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους Βιολόγους σχετικά με το καθορισμό του είδους είναι γνωστό ως species problem.

4 Τι είναι είδος; Στη Βιολογία, ο όρος «είδος» χρησιμοποιείται ταυτόχρονα: ως μία ταξινομική βαθμίδα (η βασική βαθμίδα της βιολογικής ταξινόμησης κάτω από το επίπεδο του γένους) ως μια «εν εξελίξει» ομάδα σε αυτή τη βαθμίδα

5 Κριτήρια για την αναγνώριση των ειδών Παρά τις έντονες διαφωνίες για τη φύση του είδους, οι βιολόγοι έχουν καθορίσει ορισμένα κριτήρια: Κοινή καταγωγή: τα μέλη ενός είδους πρέπει να προέρχονται από ένα κοινό προγονικό πληθυσμό Η μικρότερη διακριτή ομαδοποίηση οργανισμών που έχουν τα ίδια πρότυπα προέλευσης και καταγωγής. Χρήση μορφολογικών και μοριακών χαρακτήρων Αναπαραγωγική κοινότητα: Τα μέλη ενός είδους πρέπει να σχηματίζουν μια αναπαραγωγική κοινότητα που αποκλείει τα μέλη άλλων ειδών.

6 Πριν το Δαρβίνο Τυπολογικό είδος Η έννοια του τυπολογικού είδους προέρχεται από τον Αριστοτέλη. Τα είδη, που είναι διακριτά, σταθερά και αμετάβλητα, προσδιορίζονταν από σταθερά, βασικά χαρακτηριστικά (συνήθως Π.χ.: Lacerta muralis Linnaeus, 1758 = η σαύρα του τοίχου, όπως ονομάστηκε από μορφολογικά) τον Linneaus που θεωρούνταν ως θεϊκά δημιουργημένα πρότυπα ή αρχέτυπα. Το έργο του Systema Naturae, 10 η έκδοση (1758) περιλαμβάνει ένα κατάλογο με Ο Λινναίος, «τύπους» ο οποίος είχε κατά κάποιο τρόπο υιοθετήσει τη Δημιουργία, προσδιόρισε ένα άτομο ως τύπο για κάθε είδος και του έδωσε και ένα διώνυμο όνομα. Οι οργανισμοί (άτομα) αναγνωρίζονται ότι ανήκουν σε ένα είδος εάν διαθέτουν τη χαρακτηριστική μορφολογία του τύπου. Μικρές διαφορές από τον τύπο θεωρούντο τυχαίες ατέλειες.

7 Οι εξελικτικοί απέρριψαν την έννοια του τυπολογικού είδους αλλά μερικές από τις παραδόσεις τους έχουν διατηρηθεί. Οι επιστήμονες σήμερα εξακολουθούν να ονομάζουν νέα είδη, περιγράφοντας τύπους που κατατίθενται σε Μουσεία Φυσικής Ιστορίας.

8 Μετά το Δαρβίνο Μορφολογικό είδος Τα είδη δεν είναι σταθερά και αμετάβλητα. Τα είδη είναι ιστορικές οντότητες με ιδιότητες - χαρακτηριστικά τα οποία υπόκεινται συνεχώς σε αλλαγή. Το βασικό σύστημα του Λινναίου διατηρείται με τη περιγραφή ενός τύπου και την ομαδοποίηση βάσει της μορφολογίας, όμως σε αντίθεση με το τυπολογικό είδος τα μορφολογικά αλλάζουν, τροποποιούνται μέσα στο χρόνο. Ο τύπος χρησιμεύει ως οδηγός για τις γενικές κατηγορίες μορφολογικών χαρακτηριστικών που συναντάμε στους οργανισμούς. Η ιδέα των μορφολογικών ειδών έχει πρακτική σημασία για τους παλαιοντολόγους που βασίζονταν αποκλειστικά και μόνο σε μορφολογία.

9 Ο τύπος του είδους Podarcis levendis που περιγράφηκε από τους Lymberakis et al. (2008) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Systematics & Biodiversity. Το είδος αυτό είναι ενδημικό μιας μικρής νησίδας που ονομάζεται Πορί και βρίσκεται μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου

10

11 Μορφολογικό είδος Αδυναμίες! Αντανακλούν πάντα οι μεγάλες διαφορές στη μορφολογία σε μεγάλες διαφορές στη συγγένεια των οργανισμών; Αντιστρόφως, αντανακλά πάντα η ομοιότητα τη μεγαλύτερη συγγένεια των οργανισμών; Είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μικρές αλλά σημαντικές διαφορές;

12

13

14 Βαθμίδα Golden mole (a) Τυφλοπόντικας (β) Βασίλειο Ζώα Ζώα Φύλο Χορδωτά Χορδωτά Ομοταξία Θηλαστικά Θηλαστικά Τάξη Afrosoricida Soricomorpha Οικογένεια Chrysochloridae Talpidae Γένος Chrysochloris Talpa Είδος C. asiatica Talpa europaea Βαθμίδα Σκαντζόχοιρος Μαδαγασκάρης (c) Σκαντζόχοιρος (d) Βασίλειο Ζώα Ζώα Φύλο Χορδωτά Χορδωτά Ομοταξία Θηλαστικά Θηλαστικά Τάξη Afrosoricida Erinaceomorpha Οικογένεια Tenrecidae Erinaceidae Γένος Echinops Erinaceus Είδος E. telfairi E. europaeus

15 Όλες αυτές οι αράχνες ανήκουν στο ίδιο είδος, Theridion grallator!!!!

16 Βιολογικό είδος Η έννοια του είδους με τη μεγαλύτερη επιρροή και αποδοχή είναι η έννοια του βιολογικού είδους που διαμορφώθηκε από τον Theodosius Dobzhansky και τον Ernst Mayr, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη Συνθετική Θεωρία της Εξέλιξης. «Είδος είναι μια αναπαραγωγική κοινότητα πληθυσμών (αναπαραγωγικά απομονωμένη από άλλες) που καταλαμβάνει έναν συγκεκριμένο θώκο στη φύση.» Mayr 1982 Theodosius Dobzhansky ( ) Ernst Mayr ( )

17 X Equus caballus (Άλογο) Equus asinus (Γάιδαρος) Στείρο ανώνυμο (Μουλάρι)

18 Αδυναμίες! Πως εκτιμάται η αναπαραγωγική απομόνωση για πληθυσμούς που είναι γεωγραφικά διαχωρισμένοι; Δηλαδή δύο νησιωτικοί πληθυσμοί είναι διαφορετικά είδη; Πόση αναπαραγωγική απομόνωση απαιτείται; Πως εφαρμόζεται σε μονογονικά αναπαραγόμενα είδη; Το είδος χάνει τη διάσταση του χρόνου! Τι συμβαίνει με τα είδη που έχουν εξαφανιστεί και είναι γνωστά μέσα από τα απολιθώματα που είναι αποθηκευμένα στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας;

19 Είδη Όλα τα είδη έχουν κάποια κατανομή στο χώρο (γεωγραφική κατανομή του είδους). Η Εξελικτική διάρκεια ενός είδους καθορίζει την κατανομή του στο χρόνο. Πότε εμφανίστηκε, πόσα χρόνια ζει, πότε (αν) εξαφανίστηκε; Είδη με πολύ μεγάλες γεωγραφικές κατανομές ή παγκόσμιες κατανομές ονομάζονται κοσμοπολίτικα. Είδη με πολύ περιορισμένες γεωγραφικές κατανομές ονομάζονται ενδημικά.

20 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Εάν τα είδη ήταν περιορισμένα στο χρόνο και στο χώρο, δεν θα είχαμε καμιά δυσκολία να τα αναγνωρίσουμε και σχεδόν κάθε έννοια είδους θα μας οδηγούσε στην ίδια απόφαση. Προβλήματα 1. Στην ποικιλότητα που παρουσιάζουν τα άτομα των πληθυσμών ενός είδους κυρίως λόγω φυλετικού διμορφισμού, εντός του είδους ποικιλομορφίας και διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης.

21 Αρσενικό και Θηλυκό άτομο φασιανού (Phasianus colchicus)

22 Αρσενικό (πάνω) και Θηλυκό (κάτω) άτομο πεταλούδας (Orgyia recens )

23 Αρσενικό και Θηλυκό άτομο Homo sapiens

24 H ποικιλομορφία των σαλαμάνδρων δημιουργεί δυσκολία κατά πόσο πρόκειται για ένα ή περισσότερα είδη

25 Προβλήματα 2. Αλλαγή στη γεωγραφική κατανομή ενός είδους μέσα στο χρόνο. Ο διαχωρισμός για κάποιο χρονικό διάστημα και η επανένωση μπορεί να οδηγήσει σε ξεχωριστές αναπαραγωγικές κοινότητες. Σαύρα: Ophiomorus punctatissimus 3. Σε μη ολοκληρωμένη ειδογένεση. Υπάρχουν πληθυσμοί που βρίσκονται στη φάση της διαφοροποίησής τους σε νέα είδη χωρίς όμως η εξελικτική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

26 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ 4. Οριζόντια ή πλευρική μεταφορά γονιδιακού υλικού: η διαδικασία κατά την οποία ένας οργανισμός ενσωματώνει γενετικό υλικό από έναν άλλο οργανισμό χωρίς να είναι απόγονος αυτού του οργανισμού (συχνό στα μικρόβια). (Μέσω ιών, λήψη ελεύθερου DNA από το περιβάλλον, κυτταρική επαφή).

27 Εναλλακτικές απόψεις για την έννοια του είδους Η έννοια του Εξελικτικού είδους (ESC) Προτάθηκε από τον George G. Simpson Συμπεριλαμβάνει τη διάσταση του χρόνου Το είδος είναι μία γενεαλογική (εξελικτική) γραμμή προγονικών και απογονικών πληθυσμών που διατηρεί τη ταυτότητά της από άλλες παρόμοιες γραμμές και η οποία έχει τις δικές της εξελικτικές τάσεις και ιστορική μοίρα (Wiley 1978).

28 Η έννοια του Εξελικτικού είδους To ESC είναι η πιο δημοφιλής ίσως έννοια του είδους μεταξύ των Παλαιοντολόγων, ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα στη Συγκριτική Βιολογία και τη Φυλογενετική Συστηματική. Η έννοια του ESC εφαρμόζεται τόσο στις εγγενώς όσο και στις αγενώς αναπαραγόμενες μορφές Έχει ομοιότητες με το Φυλογενετικό είδος, όμως το ESC συνδυάζει τη γενεαλογική βάση του Φυλογενετικού είδους και τη γενετική βάση του Βιολογικού είδους. Ειδικότερα, το ESC χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων για τον καθορισμό του είδους.

29 Η έννοια του Εξελικτικού είδους Αδυναμίες και προβλήματα Πως ορίζεται η ταυτότητα και πόση ομοιότητα απαιτείται μεταξύ των ατόμων μιας γενεαλογικής γραμμής; Πως καθορίζεται η ιστορική μοίρα ενός πληθυσμού; Ποια κριτήρια χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της εξελικτικής τάσης ενός πληθυσμού;

30 Η έννοια του Φυλογενετικού είδους Ορίζεται ως η ελάχιστη (βασική) ομαδοποίηση οργανισμών που μπορεί να διαγνωσθεί ως ξεχωριστή από άλλες τέτοιες ομαδοποιήσεις και μέσα στην οποία υπάρχει γονικό πρότυπο προέλευσης και καταγωγής. Η έννοια του Φυλογενετικού είδους εφαρμόζεται τόσο στις εγγενώς όσο και στις αγενώς αναπαραγόμενες μορφές.

31 Η έννοια του Φυλογενετικού είδους Κύριες διαφορές με το Εξελικτικό είδος: Το Φυλογενετικό είδος αναγνωρίζει ως διαφορετικά είδη τις μικρότερες ομαδοποιήσεις οργανισμών που έχουν υποστεί ανεξάρτητες εξελικτικές αλλαγές. Οδηγεί στη περιγραφή περισσότερων ειδών και για αυτό οι ταξινομικοί το θεωρούν μη πρακτικό. Απορρίπτει σκόπιμα τις λεπτομέρειες της εξελικτικής διαδικασίας.

32 Τρέχουσες έννοιες ειδών Ο αριθμός των εννοιών του είδους που χρησιμοποιούνται σήμερα: Mayden (1997) αναγνώρισε όχι λιγότερες από 24 διαφορετικές έννοιες Πολλές από αυτές έχουν παρόμοιες απόψεις και ιδέες

33 Τρέχουσες έννοιες ειδών 1. Agamospecies Concept; 2. Biological Species Concept 3. Cladistic Species Concept 4. Cohesion Species Concept 5. Composite Species Concept 6. Ecological Species Concept 7. Evolutionary Significant Unit 8. Evolutionary Species Concept 9. Genealogical Concordance Concept 10.Genetic Species Concept 11.Genotypic Cluster Concept 12.Hennigian Species Concept 13.Internodal Species Concept 14.Morphological Species Concept 15. Non-dimensional Species Concept 16. Phenetic Species Concept 17. Phylogenetic Species Concept 18. (Diagnosable version) 19. Phylogenetic species concept 20. (Monophyly version) 21. Phylogenetic Species Concept 22. (Diagnosable and monophyly version) 23. Polythetic Species Concept 24. Recognition Species Concept 25. Reproductive Competion Concept 26. Succesional Species Concept 27. Taxonomic Species Concept

34 Έννοια είδους Πρακτική εφαρμογή Ισχύς / Αδυναμία Βιολογικό Μορφολογικό Εξελικτικό Φυλογενετικό Δύσκολη Κοινή Δύσκολη Αυξανόμενη Κοινώς, εξηγεί γιατί τα μέλη ενός είδους μοιάζουν μεταξύ τους και διαφέρουν από τα άτομα ενός άλλου είδους (κοινή γονιδιακή δεξαμενή + αναπαραγωγική απομόνωση). Αδυναμία προσέγγισης απολιθωμένων οργανισμών, αγενώς αναπαραγόμενων, υβριδίων. Τα μορφολογικά κριτήρια δεν αντανακλούν πάντα την πραγματική σχέση των οργανισμών και την τοποθέτησή τους σε μια φυσική ομάδα. Ευρεία εφαρμογή στους απολιθωμένους οργανισμούς. Πρόβλημα τα κρυπτικά είδη! Τα κριτήρια είναι ασαφή και δύσκολα να παρατηρηθούν Οδηγεί στην αναγνώριση πολύ περισσότερων ειδών από ότι οι άλλες προσεγγίσεις. Από ποιο σημείο και μετά οι διαφορές θα θεωρούνται στατιστικά σημαντικές;

35 Τρέχουσες έννοιες ειδών Μικρή προσπάθεια σύγκλισης (ομοφωνίας ή συναίνεσης) μεταξύ όλων των εννοιών έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έννοια του είδους και η ιεραρχία του Λινναίου είναι καθ όλα άχρηστη για την Ταξινομία Προσπάθεια για μια συναινετική και απόλυτα αποδεκτή έννοια είναι απαραίτητη Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συναίνεση θα προκύψει με τη χρήση μορφολογικών, οικολογικών, φυλογενετικών και αναπαραγωγικών κριτηρίων

36 Βιοποικιλότητα Κανένας δεν γνωρίζει πόσα είδη ζουν σήμερα. Περίπου 1,8 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων έχουν αναγνωρισθεί σήμερα Το 99% των ειδών έχουν εξαφανιστεί Εκτίμηση: ίσως πάνω από 100 εκατομμύρια είδη οργανισμών E. O. Wilson (1992) στο βιβλίο του «The Diversity of Life» αναφέρει «Πόσα είδη οργανισμών ζουν στη Γη; Δεν γνωρίζουμε ούτε καν την πλησιέστερη τάξη μεγέθους. Ο αριθμός μπορεί να είναι της τάξης των 10 ή των 100 εκατομμυρίων».

37 Βιοποικιλότητα Από τα αναγνωρισμένα, περισσότερα από το 50% είναι τα έντομα, και σχεδόν τα μισά από τα έντομα είναι τα Κολεόπτερα (σκαθάρια).

38 ~25-30% των ζώων είναι Κολεόπτερα Το γεγονός αυτό οδήγησε τον J. B. S. Haldane να εκφράσει ένα, πιθανά απόκρυφο, σαρκασμό, όπου στην ερώτηση «Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς ως προς τη φύση του Δημιουργού σε μία μελέτη για τη Δημιουργία;» απάντησε «Μία υπέρμετρη στοργή- προτίμηση για τα σκαθάρια» (Gould 1993) 38 38

39 Αριθμός περιγεγραμμένων αρτίγονων ειδών* Τάξο Αριθμός ειδών Ποσοστό επί του συνόλου (%) Ποροφόρα Κνιδόζωα Παλτυέλμινθες Μαλάκια Δακτυλιοσκώληκες Αραχνίδια Καρκινοειδή Έντομα Εχινόδερμα Χονδριχθύες Οστειχθείς Αμφίβια Θηλαστικά Χελώνια Squamata Πτηνά *Ο συνολικός αριθμός ειδών βάσει των εργασιών των LeCointre & Guyader (2001) και Cracraft (2002) είναι

40 Εντός του είδους Το είδος είναι η βασική ταξινομική μονάδα. Το είδος (Βιολογικό) ορίζεται ως σύνολο πληθυσμών των οποίων τα άτομα έχουν δυνατότητα να αναταλλάσουν με επιτυχία το γενετικό τους υλικό. Πληθυσμός (δεν είναι ταξινομική βαθμίδα) είναι ένα σύνολο ατόμων, που ζουν σε ορισμένο χώρο και χρόνο με αυξημένη πιθανότητα επιτυχούς αλληλογονιμοποίησης (γόνιμοι απόγονοι). Η αλληλογονιμοποίηση προϋποθέτει αλληλοαναγνώριση, μέσω κοινών μορφολογικών, χημικών και ηθολογικών γνωρισμάτων.

41 Εντός του είδους Τα άτομα ενός πληθυσμού ξεχωρίζουν από τα άτομα άλλων πληθυσμών του ίδιου είδους καθώς έχουν και αυξημένη πιθανότητα ανταλλαγής γενετικού υλικού. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα είδος αποτελείται από ένα μόνο πληθυσμό.

42 Εντός του είδους Η μόνη συστηματική βαθμίδα που αναγνωρίζεται μέσα στο είδος είναι το υποείδος. Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, σε αντικατάσταση του όρου ποικιλία (variety ή varietas) που είχε θεσπίσει ο Linnaeus.

43 Θεωρούμε υποείδος μία ομάδα φαινοτυπικά όμοιων πληθυσμών, που διακρίνονται «ταξινομικά» από άλλους, του ίδιου είδους και εξαπλώνονται σε τμήμα της συνολικής γεωγραφικής εμφάνισης του είδους. To γεωγραφικό πρότυπο κατανομής των χρωματικών προτύπων στο είδος της σαλαμάνδρας Ensatina escholtzii E. e. escholtzii E. e. klauberi E. e. picta E. e. oregonensis E. e. croceater E. e. platensis E. e. xanthopicta

44 Εντός του είδους Σύμφωνα με τον ορισμό τα υποείδη ενός είδους είναι πάντοτε αλλοπάτρια (εξαπλώνονται σε διαφορετικές περιοχές) ή αλλοχρονικά. Με άλλη έκφραση, είναι αδύνατο να εμφανίζονται συμπάτρια (εξαπλώνονται στον ίδιο χώρο και χρόνο) δύο ή περισσότερα υποείδη του ίδιου είδους. To γεωγραφικό πρότυπο κατανομής των υποειδών της Ensatina escholtzii E. e. escholtzii E. e. klauberi E. e. picta E. e. oregonensis E. e. croceater E. e. platensis E. e. xanthopicta

45 Στο επόμενο... Πολλαπλασιασμός των ειδών - Ειδογένεση. Αλλοπάτρια, παραπάτρια και συμπάτρια ειδογένεση. Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 1. ΙΣΤΟΡΙΑ Είναι γενικά αποδεκτό ότι η ιστορία της κατάταξης των οργανισµών ξεκινά µε την εµφάνιση του ανθρώπου. Πρέπει όµως να τονιστεί ότι ικανότητες κατάταξης έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινομία και Συστηματική. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

Ταξινομία και Συστηματική. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομία και Συστηματική Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομία Ταξινομία: παράγει ένα τυποποιημένο σύστημα για την ονομασία και την ταξινόμηση των οργανισμών (ειδών) η οποία αντικατοπτρίζει τις εξελικτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔαρβίνος έφθασε στα νησιά Γκαλάπαγκος ανυπομονώντας. Η καταγωγή των ειδών. Το μεγάλο μυστήριο

ΟΔαρβίνος έφθασε στα νησιά Γκαλάπαγκος ανυπομονώντας. Η καταγωγή των ειδών. Το μεγάλο μυστήριο 24 Η καταγωγή των ειδών Εικόνα 24.1 Πώς έφθασε αυτό το πτηνό στα απομονωμένα νησιά Γκαλάπαγκος χωρίς να έχει πτητική ικανότητα; Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ 24.1 Ο βιολογικός ορισμός του είδους δίνει έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗ ΦΥΛΟΓΕΝΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ATHERINA BOYERI ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΚΡΑΪΤΣΕΚ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑ, 2011 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

H προέλευση της ζωής --- Οργανική Εξέλιξη. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

H προέλευση της ζωής --- Οργανική Εξέλιξη. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης H προέλευση της ζωής --- Οργανική Εξέλιξη Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης H εμφάνιση της ζωής O Ήλιος και οι πλανήτες σχηματίστηκαν πριν από ~4,6 δις χρ. H εμφάνιση της ζωής Για να κατανοήσουμε την προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλασιασμός των ειδών - Ειδογένεση. Αλλοπάτρια, παραπάτρια και συμπάτρια ειδογένεση. Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης.

Πολλαπλασιασμός των ειδών - Ειδογένεση. Αλλοπάτρια, παραπάτρια και συμπάτρια ειδογένεση. Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης. Πολλαπλασιασμός των ειδών - Ειδογένεση. Αλλοπάτρια, παραπάτρια και συμπάτρια ειδογένεση. Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ειδογένεση H ειδογένεση αναφέρεται στο σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μελέτη της γενετικής δομής και των φυλογενετικών σχέσεων φυσικών πληθυσμών της Atherina boyeri (Οικ. Atherinidae) με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΟΣ, Αν. Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΟΣ, Αν. Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών Θεµελιώδης ορολογία της Συστηµατικής Βοτανικής. Μεθοδολογία της Συστηµατικής Βοτανικής. Ταξινοµικές βαθµίδες. Ονοµατολογία των φυτών. Ιστορική ανασκόπηση της ταξινόµησης των φυτών. ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α)

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α) Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α) ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΟΣ ΙΙ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΜΟΣ ΙΙ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α ΤΟΜΟΣ ΙΙ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Απόδοση στα ελληνικά: Θόδωρος Κοκκορόγιαννης Βασιλική Βακάκη Neil A. Campbell Jane B. Reece Berkeley, California

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι άλλο µπορεί να είναι σχεδόν τόσο εκπληκτικό όσο η τεράστια ποικιλία έµβιων ό- ντων που καταλαµβάνουν κάθε δυσπρόσιτη γωνιά της γης, από τον τεράστιο αριθµό των ειδών που έχει ήδη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Σίνος Γκιώκας Ηράκλειο 2000 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Εισαγωγικές έννοιες 1. Η επιστήμη της Βιογεωγραφίας 1 2. Η ιστορία της Βιογεωγραφίας 4 Β. Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ / ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ / ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ / ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2013-14 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στόχος μαθήματος: Είναι η μελέτη, η αναγνώριση, η ταξινόμηση και η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ιατήρηση προστασία της βιοποικιλότητας. Συγκριτική µελέτη των στάσεων, αντιλήψεων και συµπεριφορών

Διαβάστε περισσότερα

Κάποτε, οι σοφοί ιεροφάντες της αρχαίας Αιγύπτου, λάτρευαν τον κροκόδειλο, ως θεότητα κι αυτό σήμερα μας φαίνεται εξαιρετικά ανόητο.

Κάποτε, οι σοφοί ιεροφάντες της αρχαίας Αιγύπτου, λάτρευαν τον κροκόδειλο, ως θεότητα κι αυτό σήμερα μας φαίνεται εξαιρετικά ανόητο. 1 Κάποτε, οι σοφοί ιεροφάντες της αρχαίας Αιγύπτου, λάτρευαν τον κροκόδειλο, ως θεότητα κι αυτό σήμερα μας φαίνεται εξαιρετικά ανόητο. Μια ίδια ανοησία, όμως, διακρίνει και τους σύγχρονους σοφούς του Νεοδαρβινισμού,

Διαβάστε περισσότερα

EΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. Εισηγητής Επικ. Καθ. Πουλακάκης Νίκος poulakakis@nhmc.uoc.gr

EΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. Εισηγητής Επικ. Καθ. Πουλακάκης Νίκος poulakakis@nhmc.uoc.gr EΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Εισηγητής Επικ. Καθ. Πουλακάκης Νίκος poulakakis@nhmc.uoc.gr Διαλέξεις Μία φορά την εβδομάδα Τρίτη 14:00-17:00 A.Περιγραφή μαθήματος Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή σε αυτό που σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Εισαγωγή

Η ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Εισαγωγή Η ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή...Δεν πέρασαν παρά μόνο 20 με 25 εκατομμύρια χρόνια από την εποχή που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε κάποια μικρή περιοχή στην ανατολική άκρη της Μεσογείου, Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Eric R. Pianka. Απόδοση στα ελληνικά: Συντονιστής: Μωυσής Μυλωνάς. Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Κουμπιάς

Eric R. Pianka. Απόδοση στα ελληνικά: Συντονιστής: Μωυσής Μυλωνάς. Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Κουμπιάς Eric R. Pianka Εξελικτική Οικολογία Απόδοση στα ελληνικά: Κατερίνα Βαρδινογιάννη, Σίνος Γκιώκας, Ιάσμη Στάθη, Σπύρος Σφενδουράκης Συντονιστής: Μωυσής Μυλωνάς Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Κουμπιάς ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ (λευκή)

ΕΣΩ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ (λευκή) ΕΣΩ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ (λευκή) 2009 ΕΤΟΣ ΑΡΒΙΝΟΥ Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ MΑΡΤΙΟΣ 2009 Portions of this publication were excepted and translated

Διαβάστε περισσότερα

Ν Η Σ Ι Ω Τ Ι Κ Η Β Ι Ο Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α

Ν Η Σ Ι Ω Τ Ι Κ Η Β Ι Ο Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α ROBERT J. WHITTAKER JOSE MARIA FERNANDEZ-PALACIOS Ν Η Σ Ι Ω Τ Ι Κ Η Β Ι Ο Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Οικολογία, Εξέλιξη και Διατήρηση Μετάφραση: Βασιλική Βακάκη Επιστημονική επιμέλεια: Σπύρος Σφενδουράκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Albert Jacquard - Ο άνθρωπος και τα γονίδιά του

Albert Jacquard - Ο άνθρωπος και τα γονίδιά του Albert Jacquard - Ο άνθρωπος και τα γονίδιά του Εξετάζουμε τον κόσμο μέσω των αισθήσεών μας και ακόμη περισσότερο μέσω των εννοιών. Με τα μάτια μας παρατηρούμε στον ουρανό μια τεράστια φλεγόμενη σφαίρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Η γονιδιακή πορεία της εξέλιξης

ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Η γονιδιακή πορεία της εξέλιξης ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η γονιδιακή πορεία της εξέλιξης ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η μοριακή εξέλιξη περιλαμβάνει δύο μεγάλες περιοχές μελέτης: α) την εξέλιξη των μακρομορίων και β) την κατασκευή της εξελικτικής ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμοί της Εξέλιξης

Μηχανισμοί της Εξέλιξης Μηχανισμοί της Εξέλιξης Τι είναι εξέλιξη? Τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα και πέφτουν κάτω μετά από αρκετές εβδομάδες. Οι οροσειρές διαβρώνονται σε διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Μια γενεαλογία δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σεμινάριο βιολογίας Ε.Κ.Φ.Ε. (22 & 23 / 02 / 10)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σεμινάριο βιολογίας Ε.Κ.Φ.Ε. (22 & 23 / 02 / 10) ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σεμινάριο βιολογίας Ε.Κ.Φ.Ε. (22 & 23 / 02 / 10) Επιμέλεια ppt: Π. Πάλλα 1 Σπηλαιογραφία Βίσωνα από το σπήλαιο Αλταμίρας 15000-12000 π.χ. 7 ΕΞΕΛΙΞΗ Επιμέλεια ppt: Π. Πάλλα 2 Τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία - Γεωργία Δ. Σπαρτινού

Μαρία - Γεωργία Δ. Σπαρτινού Για τον Καθηγητή... Ανιχνεύω, Γνωρίζω, Αγαπώ το Περιβάλλον Βιοποικιλότητα : Το Αγαθό της Ζωής Μαρία - Γεωργία Δ. Σπαρτινού Δρ. Βιολόγος ANIXNEΥΩ, ΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ : ΤΟ ΑΓΑΘΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α)

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α) Προγράµµατα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α) ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Δεύτερο. Οι ιδιότητες του πληθυσμού. 2.1. Γενικά. 2.2. Η πυκνότητα

Κεφάλαιο Δεύτερο. Οι ιδιότητες του πληθυσμού. 2.1. Γενικά. 2.2. Η πυκνότητα Κεφάλαιο Δεύτερο Οι ιδιότητες του πληθυσμού 2.1. Γενικά Την βιοκοινότητα αποτελούν οι διάφοροι πληθυσμοί των φυτών και των ζώων. Πληθυσμός είναι μια ομάδα ατόμων του αυτού είδους, τα οποία διαβιούν σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ιχθυολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Θέμα: Ανάλυση Χώρο-χρονικών Περιβαλλοντολογικών Δεδομένων Ακαδημαϊκό έτος: 2010-2011 Σπουδαστής

Διαβάστε περισσότερα