Τα απορρίμματά μας δεν είναι για πέταμα!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα απορρίμματά μας δεν είναι για πέταμα!"

Transcript

1 Σχολικό έτος ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Τα απορρίμματά μας δεν είναι για πέταμα! Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το τμήμα Δ1 στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης καινοτόμων δράσεων. Αριθμός μαθητών: 23 Χρονική διάρκεια: 6 μήνες Συντονίστρια προγράμματος: Τριανταφύλλου Θάλεια Συνεργάτες: Παπαδόπουλος Γεώργιος, Ταυλαρίου Ευθυμία

2 Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος οι μαθητές/-τριες: Αρβανίτης Ελευθέριος Αρβανίτη Σταυρούλα Γιαλουρής Μιλτιάδης Θεοδοσιάδη Ευαγγελία Θεοδοσιάδη Μαριάνθη Κιόρογλου Βασιλική Κοντώσης Αθανάσιος Κωνσταντινίδης Συμεών Λαδοπούλου Ευαγγελία Λερογιάννης Δημήτριος Μάμαλης Ανδρέας Μανώλη Ιωάννα Μαραβέλιας Παναγιώτης Μαρκόπουλος Παύλος Μερακλή Μαρία-Νεκταρία Μπαλκούρα Γεωργία Νταβίδι Αντζελο Παναγιωτοπούλου Ευμορφία Σεριφίου Μαριάννα Σταυράκογλου Δημήτριος Τσαπρούνη Μαρία Στυλιανή Τσιάντος Αριστείδης Χαλκιάς Παναγιώτης

3 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων. ΣΤΟΧΟΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ: Να καταγράψουν οι μαθητές στοιχεία κάνοντας «έρευνα» σχετικά με την ποσότητα και τα είδη των οικιακών και σχολικών απορριμμάτων και να εξάγουν συμπεράσματα. Να γνωρίσουν τρόπους διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων φιλικούς προς το περιβάλλον. Να αναγνωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στην καθημερινότητά τους. Να συσχετίσουν τη διαφήμιση με την κατανάλωση και την παραγωγή σκουπιδιών. Να συντάξουν μικρές γραπτές ομαδικές εργασίες με θέμα τα υλικά που ανακυκλώνονται. Να εξασκηθούν σε λογισμικά προγράμματα μέσω των Nέων Τεχνολογιών (Word, Power Point). Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των Η/Υ δημιουργικά.

4 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ: Να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα του περιορισμού της χρήσης μη φιλικών, προς το περιβάλλον, υλικών. Να προβληματιστούν μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και άρθρων στα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τα απορρίμματα. Να εκτιμήσουν την αξία της ομαδικής εργασίας, αποκτώντας δεξιότητες συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΙ: Να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα επαναχρησιμοποιώντας οικιακά απόβλητα, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Να εκφραστούν εικαστικά με αφορμή λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με το θέμα του προγράμματος.

5 Ευαισθητοποίηση μαθητών-τριών στο θέμα του προγράμματος

6 Προβολές : α) ντοκιμαντέρ «Midway» με θέμα τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού στη ζωή των άγριων πουλιών στα νησιά του Ειρηνικού. β) υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό από το Κ.Π.Ε Δραπετσώνας & Τροιζήνας-Μεθάνων. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη σωστή χρήση του μπλε κάδου ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και κατανόησαν καλύτερα το «ταξίδι» των ανακυκλώσιμων υλικών από τη στιγμή που ρίχνονται στον μπλε κάδο έως και την ταξινόμησή τους και την επεξεργασία τους (ΚΔΑΥ, εργοστάσια ανακύκλωσης). Συζήτηση Σχολιασμός Απορίες παιδιών

7 Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Τα Νέα» την αναδημοσίευση του άρθρου: «Κήρυξε τον πόλεμο κατά της πλαστικής σακούλας» του James Brown (από το Independent). Το άρθρο αναφερόταν στην οικολογική επανάσταση που κήρυξε η Ρεμπέκα Χόσκιγκ όταν επέστρεψε στην πατρίδα της. Αφορμή γι αυτό στάθηκαν τα βιώματά της κατά τη διάρκεια γυρίσματος ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή σε μια απομακρυσμένη ατόλη της Χαβάης,καθώς έβλεπε τα άλμπατρος να πεθαίνουν από την κατάποση σκουπιδιών. Σύνδεση με την ενότητα Γλώσσας: «Ιστορίες παιδιών», όπου γίνεται λόγος για τη δομή ενός άρθρου (βασικά στοιχεία αυτού). Δόθηκε χρόνος για συζήτηση μέσα στην τάξη και απαραίτητο υλικό (ΕΕΠΦ) σχετικά με το χρόνο αποικοδόμησης των υλικών (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, οργανικά υπολείμματα κ.ά.).

8 Σύνδεση του προγράμματος Π.Ε με τα μαθήματα του Α.Π. ΓΛΩΣΣΑ ΑΙΣΘΗΤΙ- ΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗ- ΜΑΤΙΚΑ Τα απορρίμματά μας δεν είναι για πέταμα! ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛ- ΛΟΝΤΟΣ ΠΛΗΡΟ- ΦΟΡΙΚΗ

9 ΓΛΩΣΣΑ

10 Στη δανειστική σχολική βιβλιοθήκη αναζητήσαμε πηγές για τη γραφή ομαδικών εργασιών. Θέμα μας ήταν τα ανακυκλώσιμα υλικά: χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό. Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες έγινε η παρουσίασή τους στην τάξη.. Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε νοηματικά δυο παραμύθια: «Το κόκκινο σουτζουκάκι» της Λ.Ψαραύτη και «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν.

11 Δημιουργία εικονογραφημένης Ιστορίας με θέμα την ανακύκλωση. Σύνδεση με την ενότητα Γλώσσας: «Γελάσαμε με την ψυχή μας» η οποία είχε ως κύριο περιεχόμενο τις εικονογραφημένες ιστορίες.

12 Παραδείγματα εικονογραφημένων ιστοριών που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά

13

14 Γράφουμε πρόσκληση για την παρουσίαση του προγράμματός μας. Σύνδεση με την ενότητα Γλώσσας: «Η παράσταση αρχίζει» με κύριο θέμα τα βασικά στοιχεία μιας πρόσκλησης.

15

16 «Περιβαλλοντικά» κρυπτόλεξα

17 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

18 Έρευνα για τα οικιακά απόβλητα α)επεξεργασία φύλλου εργασίας β) Συζήτηση στην τάξη γ)εξαγωγή συμπερασμάτων.. Σύνδεση με το κεφάλαιο Μαθηματικών: «Πολλαπλασιάζω και διαιρώ με διάφορους τρόπους»

19 Μελέτη πεδίου Αποτύπωση της συχνότητας εμφάνισης των διαφόρων υλικών των απορριμμάτων με τη μορφή γραφήματος. Καταγραφή των σχολικών απορριμμάτων μέσα και έξω από την τάξη και κατηγοριοποίησή τους με βάση το υλικό κατασκευής τους. Σύνδεση με το κεφάλαιο Μαθηματικών: «Οργάνωση δεδομένων και πληροφοριών».

20 Κατηγοριοποίηση συσκευασιών Οπτικοποίηση του «μπλε κάδου» στη σχολική τάξη. Σύνδεση της διαφήμισης με την κατανάλωση και την παραγωγή οικιακών αποβλήτων.

21 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

22 Ομαδική εργασία που ακολούθησε την προβολή υποστηρικτικού υλικού για τον μπλε κάδο. Σύνδεση με το κεφάλαιο της Μελέτης Περιβάλλοντος: «Απορρίμματα: Υπάρχουν λύσεις».

23 Οι μαθητές/-τριες ζωγραφίζουν τους δικούς τους μπλε κάδους και γράφουν τα δικά τους οικολογικά συνθήματα.

24 Τα παιδιά φυτεύουν σε αυτοσχέδια γλαστράκια που γίνονται χρηστικά αντί να πεταχτούν ως άχρηστα!

25 και φτιάχνουν το μικρό τους κήπο!!! Σύνδεση με το κεφάλαιο της Μελέτης Περιβάλλοντος: «Διαδρομές της γύρης-ταξίδια των σπόρων».

26 ΑΓΓΛΙΚΑ

27 Τα παιδιά δημιούργησαν γλωσσάρι σχετικό με το θέμα του προγράμματος στα αγγλικά.

28 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

29 Αποφασίσαμε αντί να πετάμε τα «άχρηστα» χαρτιά στα σκουπίδια να τα μαζεύουμε σ ένα ξεχωριστό κουτί. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο.η δύναμη της συνήθειας μας έσπρωχνε στο καλάθι! Σιγά-σιγά αρχίσαμε να τα χρησιμοποιούμε ως «Πρόχειρο» για τις μαθηματικές πράξεις,στις κατασκευές μας στα Εικαστικά, σε κάθε περίπτωση που χρειαζόμασταν χαρτί!

30 Επαναχρησιμοποιούμε το χαρτί... Φτιάχνουμε τα «εφημεριδόψαρά» μας!!!

31

32 Κατασκευάζουμε αυτοκινητάκι από ρολάκια χαρτιού.

33 Δημιουργούμε κολάζ από παλιά περιοδικά Θέμα:«Η πόλη μας»

34 Κάνουμε διάφορους συνδυασμούς με τις παλιές μας αυγοθήκες Σύνδεση με την έννοια του «μοτίβου» (Μαθηματικά, Αισθητική Αγωγή).

35 Δημιουργούμε τις δικές μας κατασκευές από ρολά χαρτιού.

36 Εικαστική έκφραση με αφορμή το βιβλίο της Λ. Ψαραύτη: «Το κόκκινο Σουτζουκάκι».

37 Επαναχρησιμοποιούμε διάφορα είδη από πλαστικό. Τεχνική:Τυπώματα

38 Η 40-καπακο-ποδαρούσα!!!! Μἰα παλιά χάρτινη κούτα από το κυλικείο του σχολείου και μερικά πλαστικά καπάκια έδωσαν απίστευτη χαρά στα παιδιά!!!

39 Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Τα πλαστικά αντικείμενα μεταμορφώνονται Πάπια από πλαστικό γάντι!!!

40 «Συναρμογές» Κατασκευές που δημιουργούνται από συνενώσεις υλικών. Κούκλες και ζωάκια Υλικά: κύλινδροι χαρτιού, πλαστικά μπουκάλια, εφημερίδες.

41 Ανεμόμυλοι (Τμήμα Γ2)

42 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

43 Τα παιδιά εξασκούνται στην παρουσίαση εργασιών (Power Point) μέσω του Η/Υ. Θέμα: Υλικά που ανακυκλώνονται

44 Μια από αυτές τις αφίσες χρησιμοποιήθηκε για να ενημερωθούν οι μαθητές του σχολείου για τη δράση ανταλλαγής βιβλίων στα πλαίσια του προγράμματος. Δημιουργία αφισών!

45 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ (ΚΠΕ, ΜΚΟ)

46 Επίσκεψη στο ΚΠΕ Δραπετσώνας & Τροιζήνας- Μεθάνων. Παρακολούθηση του εξαιρετικού προγράμματος: «Δεν πετάω ανακυκλώνω» Κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού από παλιές εφημερίδες.

47 Τα παιδιά συμμετείχαν σε δύο προγράμματα που έγιναν στο σχολείο: «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη» από την Οικολογική εταιρεία Ανακύκλωσης «Υπεύθυνη κατανάλωση» από τη WWF - ένα διαδραστικό πρόγραμμα στο οποίο είχαν τη χαρά να μάθουν και να παίξουν.

48 ΔΙΑΧΥΣΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

49 Προκειμένου να προωθήσουμε στόχους του προγράμματος στη σχολική κοινότητα, οργανώσαμε μια δράση ανταλλαγής-επαναχρησιμοποίησης βιβλίων. Τα περισσότερα παιδιά από τα δώδεκα τμήματα του σχολείου μας συμμετείχαν εθελοντικά και μοιράστηκαν τη χαρά χαρίζοντας και ανταλλάσσοντας τα βιβλία τους. Μαθήτριες της τάξης μας βοηθούσαν τoυς μικρότερους μαθητές κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής. Εμπλουτίσαμε τη δραστηριότητα με την ανάγνωση του παραμυθιού του Σελ Σιλβερστάιν «Το δέντρο που έδινε». Ακολούθησε νοηματική εμβάθυνση που έγινε από τα παιδιά με παιχνίδι ρόλων. Οι περισσότερες τάξεις του σχολείου μας δούλεψαν στο μάθημα των Εικαστικών με την κ. Ταυλαρίου Έφη, χρησιμοποιώντας απορρίμματα. Εκτός από τις κατασκευές, οι μικρές τάξεις έφτιαξαν και μια «φωτοβολίδα», αυτοσχέδιο παιχνίδι από πλαστικές σακούλες, με το οποίο έπαιζαν χαρούμενα στην αυλή. Πολλές τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν προγράμματα της WWF και της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης. O κάδος ανακύκλωσης μπαταριών φέτος λειτουργούσε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά!

50 Nιώσαμε μεγάλη χαρά όταν είδαμε ότι και άλλα τμήματα του σχολείου μας χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη για τις κατασκευές τους «απορρίμματα». Τα παιδιά του Στ1 μαζί με τη δασκάλα τους κ. Στέλλα Κωνσταντίνου κατασκεύασαν υπέροχα σκηνικά για τις παραστάσεις Καραγκιόζη και κουκλοθέατρου που έδωσαν στο σχολείο, χρησιμοποιώντας «ἀχρηστες» χαρτόκουτες.

51

52 Ορισμένοι μαθητές/-τριες, τόσο του τμήματός μας, όσο και άλλων τάξεων που φοιτούν στο Ολοήμερο τμήμα έφτιαξαν ιδιαίτερα μουσικά όργανα από διάφορα «άχρηστα» υλικά με την πρωτοβουλία της δασκάλας της Μουσικής κ. Δέσποινας Παγώνη η οποία συντόνισε όλη αυτή την προσπάθεια.

53 Παρουσίαση του προγράμματος στο σχολείο

54 Ανάμεσα στις σκέψεις των παιδιών ακόμα πιστεύω ότι μας έδωσε αγάπη για τους γύρω μου. Θανάσης Σε σχέση με το Σεπτέμβρη έχουμε βελτιωθεί πολύ στη συμπεριφορά μας. Εβελίνα Αλλά πιο πολύ μου άρεσε όταν συνεργαζόμασταν!!! Λευτέρης Μου άρεσε το αυτοκινητάκι από ρολό τουαλέτας με το playmobil. Άντζελο Παλιά δεν ήθελα να συνεργαστώ με τα αγόρια αλλά τελικά μπορώ λιγάκι. Γεωργία Τα πιο ωραία πράγματα τα κάναμε στην Πληροφορική και στη Μελέτη. Μαριέττα Αισθάνθηκα ότι επαναχρησιμοποιούμε πράγματα και έκανα καλό στο περιβάλλον. Μορφούλα Μου άρεσαν οι κατασκευές. Μου άρεσε επίσης ότι ασχοληθήκαμε με κάτι δημιουργικό. Σίμος Το πιο ωραίο ήταν ότι μάθαμε να φροντίζουμε το περιβάλλον. Παύλος Όλα μου άρεσαν τα αυτοκινητάκια, τα λουλούδια, το κρυπτόλεξο και κυρίως η σαρανταποδαρούσα. Επειδή όλοι συνεργαστήκαμε και φτιάξαμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Δημήτρης Λ

55 Μου άρεσε πολύ όταν φτιάξαμε τη σκουληκαντέρα και γενικώς ΟΛΑ!! Σταυρούλα Μου άρεσε η ζωγραφιά με το κόκκινο σουτζουκάκι. Μίλτος Επίσης με συγκίνησε το βίντεο που πέθαιναν τα άλμπατρος από τα σκουπίδια. Στην αρχή της χρονιάς ήθελα να συνεργαζόμαστε μόνο με τους φίλους μας και τώρα μπορούμε να συνεργαζόμαστε και μ άλλους. Ιωάννα Μου άρεσαν όλα και αισθάνθηκα ότι από την αρχή έως τώρα έχουμε έρθει πιο κοντά. Παναγιώτης Μ. Αυτό που άλλαξε το τμήμα και εμένα ήταν το ότι βρήκαμε μια άκρη και αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Βάσια Μου άρεσε το κουτί της επαναχρησιμοποίησης. Μου άρεσε ο δεινόσαυρος με την κυρία Έφη. Δημήτρης Σ. Αυτή τη χρονιά μου άρεσε όλο το πρόγραμμα που κάναμε και κυρίως το WWF, ο δανεισμός βιβλίων και η σαρανταποδαρούσα. Αριστείδης Πιο πολύ μου ἀρεσε η σαρανταποδαρούσα, οι κούκλες τα λουλουδάκι, ο κύκνος και άλλα πολλά. Εύα Από το Σεπτέμβριο έως σήμερα είμαστε πιο συνεργάσιμοι. Αντρέας Μου άρεσε πολύ η εργασία των κοριτσιών και οι αυγοθήκες. Στέλλα Mου άρεσε το κουτί της επαναχρησιμοποίησης. Παναγιώτης Χ Αυτή τη χρονιά ένιωσα πάρα πολύ όμορφα. Μαριάνθη

56 Ευχαριστούμε θερμά Τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Βούλγαρη Γεώργιο Το Δ/ντή του σχολείου κ. Καφούρο Ιωάννη το ΚΠΕ Δραπετσώνας & Τροιζήνας-Μεθάνων Την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Τη WWF την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης) την ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης) Την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαυρομιχάλη Κωνσταντίνα και το δάσκαλο Θεατρικής Παιδείας κ. Άγγελο Σταματάκη, τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου μας και όλους όσοι μας βοήθησαν! Η παιδαγωγική ομάδα Συντονίστρια προγράμματος: Τριανταφύλλου Θάλεια, δασκάλα του Δ1 Συνεργάτες εκπαιδευτικοί: Ταυλαρίου Ευθυμία, εικαστικός-ζωγράφος Παπαδόπουλος Γεώργιος, καθηγητής Πληροφορικής

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!»

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ελένη Τεχλικίδου Msc, PhDc Φυσικής Αγωγής, ΠΕ 11 Σοφία Τσακνάκη Msc, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΠΕ 18.17 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα

Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης Γενικό Θέμα: Απορρίμματα Σχολική χρονιά: 2011 2012 ΣΤΟΧΟΙ: Συνειδητοποίηση 1. Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί,

Διαβάστε περισσότερα

1 Γαρυφαλλιά Φρεμεντίτη Β2 ΠΕ70 Αγωγής Υγείας Εγώ και οι άλλοι Συναισθηματική Ανάπτυξη

1 Γαρυφαλλιά Φρεμεντίτη Β2 ΠΕ70 Αγωγής Υγείας Εγώ και οι άλλοι Συναισθηματική Ανάπτυξη ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ (Ε.Ζ.) Συμπεριλαμβ/νων των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 35 ο 12/θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014 2015 α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΑΞΗ/ΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Δ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κορυφής

Διαβάστε περισσότερα

Οι θησαυροί του κήπου μας

Οι θησαυροί του κήπου μας Οι θησαυροί του κήπου μας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής ρβ Εκπαίδευσης 1 ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Υπεύθυνες Προγράμματος: Δέσποινα Χαμαλέλλη Αναστασία Ευστρατίου Σκοπός Σκοπός του προγράμματος «Οι θησαυροί του

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος 2012-13 Εκπαιδευτικός: Αντωνογιάννη Βασιλική Τάξη: Β Εισαγωγή Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

«Συναισθηματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη»

«Συναισθηματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη» Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Προποντίδας Σχολικό Έτος 2012-13 «Συναισθηματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη» Υπεύθυνος δάσκαλος : Τάκος Αθανάσιος Π.Ε. 070.5 Πορταριά, Ιούνιος 2013 Θεματικός άξονας: μαθαίνω

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Νομικού Χριστίνα μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Μετασχηματισμός του παραδοσιακού σχολείου σε αειφόρο Α. Στον παιδαγωγικό τομέα Μαθητοκεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Τάξεις: Α (τµήµατα Α1 & Α2) και. άσκαλοι Μυροφόρα Παναγιωτίδου (Α1 τάξη) Εµµανουέλα Λυκουροπούλου (Α2 τάξη) Λουκάς Κατσιούλης ( τάξη) Τα θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό η ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης Η επιμόρφωση για την ένταξη και τη συνεκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα από την τέχνη. Η περίπτωση της βιωματικής προσέγγισης μέσα από το εργαστήριο του «αντικειμένου κούκλα»

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα των παιδιών: Αγόρα Αναστάσης, Αναστασοβίτη Ιωάννα, Ελευθερίου Χρυσάνθη, Κιούπης Γιώργος, Κόλας Δημήτρης, Κουστέρης Νικόλας, Λάγιος

Η ομάδα των παιδιών: Αγόρα Αναστάσης, Αναστασοβίτη Ιωάννα, Ελευθερίου Χρυσάνθη, Κιούπης Γιώργος, Κόλας Δημήτρης, Κουστέρης Νικόλας, Λάγιος Η ομάδα των παιδιών: Αγόρα Αναστάσης, Αναστασοβίτη Ιωάννα, Ελευθερίου Χρυσάνθη, Κιούπης Γιώργος, Κόλας Δημήτρης, Κουστέρης Νικόλας, Λάγιος Γιάννης, Λαμπόβα Ιωάννα, Λουμάνι Νάνσι, Μερκάϊ Ερμελίντα, Μιχαλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Γ Τάξη του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Κυμίνων Σχολικό έτος 2012-2013 Συντονιστής Σ.Ελευθερίου

Διαβάστε περισσότερα

Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης

Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: 2013-2014 ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Γλώσσα, Τ.Π.Ε. Αισθητική Αγωγή ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΘΕΜΑ: «Οι φίλοι μας, τα σκουπίδια» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ Η φύση και ο άνθρωπος. Οι φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Δράσεις Α τάξης Τμήμα Α1 Στις 4/3 θα συζητήσουμε για τη σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμα. Θα κατασκευάσουμε την Κυρά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Νηπιαγωγείο Σβορώνου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ο φίλος μου το δάσος» Σχολική χρονιά: 2008-09 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΝΗΠΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αναστασιάδης Χρήστος Βούλγαρης Νίκος Δημοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!!

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!! Στην αρχή του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Δ τάξης αποφάσισαν, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης & μετά από σχετική ενημέρωση της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης»

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Για το Δημοτικό Σχολείο Hewlett-Packard ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας Εισαγωγή: Στα πλαίσια του νέου Αναλυτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ομαλή μετάβαση μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ηµεροµηνία 16/10/2012 Αριθ. Πρωτ. Σχ. Έτος: 2012-2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑ Α:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ" ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2009 10 ΤΜΗΜΑ: Γ1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΠΙΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 1 / 20 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο σχεδιασμός η υλοποίηση περιβαλλοντικού προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Επαναχρησιμοποιημένα υλικά μεταμόρφώθηκαν σε όμορφα διακοσμητικά και χριστουγενιάτικα στολίδια με όπλο τη φαντασία. Γυάλινα βαζάκια μετατράπηκαν σε φωτεινά κηροπήγια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe 2015-16 Δικαίωμα στο όνειρο Εκπαιδευτικός: Φωτοπούλου Ιωάννα Σχολείο: 33ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τμήμα: Α2 Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΟΥΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 24 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΜΙΑ 35100 EZOUNI@TEILAM.GR «ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα δύο σχολεία (23 ο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ομάδα Εικαστικής Αγωγής 2014 Σκιαγραφώντας το σχολείο/τη γειτονιά μου Τάξεις: Γ Στ Περιγραφή ενότητας: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2 ο 2/θ Νηπιαγωγείο Αιγινίου Τμήμα 1 ο Κλασικό Αριθμός νηπίων προνηπίων: 13 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Το σποράκι πηγή Ζωής «Σποράκι εδώ - σποράκι εκεί χτίζεται μια νέα ζωή» Υπεύθυνη Νηπιαγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΜΑΪΟΣ 2011 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 1Υ1 1Υ2 1Υ3 1Υ5 2Υ2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σχέδιο Εργασίας με θέμα:«θαλασσα» Υπεύθυνες δασκάλες: Τάπα Σοφία Σαραλιώτη Έφη 3 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το θέμα «θάλασσα» πραγματοποιήθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα μας εστίασε στους κινδύνους που κρύβει η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ δανεισμός βιβλίων βιβλιοπαρουσιάσεις δραματοποιήσεις παιγνιώδεις δράσεις δραματοποιήσεο ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η ενασχόληση με το βιβλίο όχι σαν γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τα παιχνίδια

Έρευνα για τα παιχνίδια Έρευνα για τα παιχνίδια Στο πλαίσιο της ενότητας «Παιχνίδια», θελήσαμε να μάθουμε τα αγαπημένα παιχνίδια των μαθητών του σχολείου μας. Για το λόγο αυτό, σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα για να

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις Βασιλικής. Η Τέχνη της Φύσης Στο Νησί μας

Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις Βασιλικής. Η Τέχνη της Φύσης Στο Νησί μας Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις Βασιλικής Σχολικό Ετος: 2012-2013 Φυτική Βιοποικιλότητα Η Τέχνη της Φύσης Στο Νησί μας Φυτική Βιοποικιλότητα Η Τέχνη της Φύσης Στο Νησί μας Συντονιστές Εκπαιδευτικοί: Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Γ Τάξη του 64 ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ TEACHERS4EUROPE 1o 12/Θ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. Π.Α. (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ) Υπεύθυνη εκπ/κος: Σοφία Σιμιτζόγλου Αθήνα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τίτλος εργασίας 3 2. Τάξη, Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΣΣΣΑΝΔΡΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 15 ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 152

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΣΣΣΑΝΔΡΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 15 ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 152 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Χ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ημερομηνία 1-12-2011 Αριθ. Πρωτ.... Σχ. Έτος: 2011-2012 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Α γ ί ο υ Δ η μ η τ ρ ί ο υ «Τ Ο Δ Α Σ Ο Σ» Αριθμός νηπίων: 15 Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2004 - Ιούνιος 2005 Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα

Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές. Νομικού Χριστίνα Αειφόρο Σχολείο Φιλοσοφία, δείκτες, καλές πρακτικές Νομικού Χριστίνα Αειφορία Η αειφορία είναι μια πολύπλοκη έννοια που συγκροτείται από την αλληλόδραση των πεδίων της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!»

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» 9 ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Διευθυντής Σχολείου: Πούλου Γαρυφαλλιά Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Καρτσούκης Θεόδωρος Συνολικός χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Υποψήφια Teacher4Europe: Τσεπαπαδάκη Ευαγγελία Υπεύθυνη Πρεσβευτής: Κασσωτάκη Πόπη 4 ο Νηπιαγωγείο Κισάμου 2017-2018 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ABSTRACT Την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) Α Στάδιο Διερεύνηση πρότερων εμπειριών και γνώσεων Διαμόρφωση θέματος Καταιγισμός ιδεών (brainstorming) Διαμόρφωση θέματος Ερευνητικά ερωτήματα Β Στάδιο Αναζήτηση και συγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Παράρτημα 2. ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ X ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ. 266 Σχ. Έτος:

Διαβάστε περισσότερα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν: Α. να διαμορφώσει στους μαθητές ορθές στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική αγωγή. Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης. Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού

Φυσική αγωγή. Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης. Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού ETWINNING INTERNATIONAL YEAR OF CHEMISTRY ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΙΣΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ - Β ΜΕΡΟΣ Φυσική αγωγή Κινητικά παιχνίδια για τις μορφές της ύλης Κινητικά παιχνίδια για το κύκλο του νερού

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ,

«ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ, 1 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ, ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» Υπεύθυνες Νηπιαγωγοί: Γεωργακοπούλου Βασιλική Κεσικιάδου Άννα Μήτσογλου Σουλτάνα Κρηνίδες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς 1 Σχολείο: 63 ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Συμμετέχοντες Τάξη / Τμήμα: ΣΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ Περιβαλλοντική εκπαίδευση Τίτλος προγράμματος Διαχείριση σχολικών απορριμμάτων- Ανακύκλωση- Μείωση Χαρακτηρισμός του προγράμματος (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βιωματικό εργαστήριο : «Το τρίπτυχο Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω μέσα από καθημερινές πρακτικές» Σχεδιασμός-συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ Μέλη της ομάδας: ΕΛΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιχνηλατώντας Λογοτεχνικά Μονοπάτια. Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική»

Ιχνηλατώντας Λογοτεχνικά Μονοπάτια. Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» Ιχνηλατώντας Λογοτεχνικά Μονοπάτια Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» Διασχολικό Μαθητικό Συναπάντημα τις 10 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Ψευδά Σχολική χρονιά: 2007-2008

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Ψευδά Σχολική χρονιά: 2007-2008 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Δημοτικό Σχολείο Ψευδά Σχολική χρονιά: 2007-2008 Διευθύντρια: Ελένη Παστού Συντονιστική Ομάδα: 1. Χαρίκλεια Γεωργίου (Συντονίστρια) 2. Χριστίνα Παλαίχωρου 3.

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ:2012-13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2012-13 ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Δ1 και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων,

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ἡ παιδεία, καθάπερ εὐδαίμων χώρα, πάντα τ ἀγαθά φέρει. μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά Σωκράτης (469-399 π.χ., Φιλόσοφος) 0 ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2018

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2018 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2018 To Let s Do It Greece με μια ματιά: Αριθμός Εθελοντών To Let s Do It Greece με μια ματιά: Σημεία Δράσεων To Let s Do It Greece με μια ματιά: Αριθμός Σχολείων Λίγα Λόγια για

Διαβάστε περισσότερα

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις ενεργό συμμετοχή των μαθητών την έμφαση στις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης 2015-2016 Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ 71 10 ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Παράλληλη Στήριξη σε μαθητή με ΔΕΠ-Υ Συνδιδασκαλία σε 3 επίπεδα Συνεκπαίδευση με μαθητή της Α δημοτικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 ΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2008 Ερευνητικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος 70 Ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας ( Νομού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Θεμάτων Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 2017-2018 Υπεύθυνοι καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Α2 ΣΔΕ Καρδίτσας Σχολικό Έτος

Τμήμα Α2 ΣΔΕ Καρδίτσας Σχολικό Έτος Καν το Μόνος Σου Τμήμα Α2 ΣΔΕ Καρδίτσας Σχολικό Έτος 2014-2015 Πρόλογος Το παρόν σχέδιο εργασίας είναι ένα συλλογικό έργο του τμήματος A2 του πρώτου κύκλου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης

Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης Μία εργασία των μαθητών της Β' τάξης ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2013-14 ΤΑΞΗ Β' ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ "Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ" Υπεύθυνη Τάξης: Βαρέλη Αναστασία ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ (3 εθελοντές, 15 αναγνώστες) Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά. 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015

Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά. 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015 Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015 Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαριγώ Βιδάλη, Χριστίνα Φλώρου Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ο Δ.Σ Γουμένισσας. Εκπαιδευτικός: Δαμιανή Παρτασίδου -Βαβάμη

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ο Δ.Σ Γουμένισσας. Εκπαιδευτικός: Δαμιανή Παρτασίδου -Βαβάμη ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 1 ο Δ.Σ Γουμένισσας Εκπαιδευτικός: Δαμιανή Παρτασίδου -Βαβάμη «Δράσεις Εθελοντισμού εντός και εκτός σχολείου» Τάξεις: Γ, Δ, Ε και Στ Αφορμή επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΔΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΔΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΔΗ ΘΕΑΤΡΟΥ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, προχώρησαν στην

Διαβάστε περισσότερα

1ο τεύχος, Απρίλιος 2018

1ο τεύχος, Απρίλιος 2018 1ο τεύχος, Απρίλιος 2018 1 ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου Οι μαθητές της Δ τάξης παίρνουν συνέντευξη από τον δήμαρχο της Θάσου, κ. Χατζηεμμανουήλ. (σελ. 3) Παίζουμε και μαθαίνουμε!!! (σελ. 7) Οι δύο φίλοι και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Παράρτημα 2. ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ X ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Σχ. Έτος: 2012-2013 Ημερομηνία 26-11-2012 Αριθ. Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Άντρη Σάββα Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού Σχ. χρονιά: 2012-2013 Γενική περιγραφή Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων

Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων 2012-2013 Σχολική Μονάδα:... Ονοματεπώνυμο Διευθυντή: ΔΗΜΟΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.......... ΤΗΛ:.. Email:.. FAX:... Προς Δ/νση ΠΕ Ν. Ηλείας Τμήμα Σχολικών

Διαβάστε περισσότερα