ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"

Transcript

1 Photo credit: Tonay / TUDAV ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Tι είναι; Ανθεκτικά παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα στερεά που καταλήγουν σε θάλασσες ή ακτές χαρακτηρίζονται ως θαλάσσια απορρίμματα. Προέρχονται από απευθείας απορρίψεις, αμέλεια ή ατύχημα ή φτάνουν στη θάλασσα μέσα από ποτάμια, υπονόμους ή με τους ανέμους. Γιατί αποτελούν πρόβλημα; Απειλούν την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα: θαλάσσια θηλαστικά, ερπετά, ψάρια και θαλασσοπούλια συχνά παγιδεύονται ή τρώνε σκουπίδια. Απειλούν την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία: απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και ζημιές. Μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση τοξικών ρύπων: τοξικές ουσίες που πιθανόν εκλύονται από τα απορρίμματα μπορεί να συσσωρεύονται στους οργανισμούς, είτε απευθείας με την κατάποση είτε περνώντας από τον έναν κρίκο της τροφικής αλυσίδας στον επόμενο. Ταξιδεύουν και μεταφέρουν οργανισμούς: τα ελαφριά αντικείμενα συχνά μεταφέρονται πολύ μακριά από το σημείο απόρριψής τους με τα θαλάσσια ρεύματα, τα κύματα και τους ανέμους. Μπορεί να μεταφέρουν οργανισμούς οι οποίοι στον τελικό προορισμό διαταράσσουν την ισορροπία των αυτοχθόνων ειδών. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: για παράδειγμα, ένα πλαστικό μπουκάλι αποτελεί απειλή για τη θαλάσσια ζωή και τους ανθρώπους για εκατοντάδες χρόνια, έως ότου αποικοδομηθεί. ύσκολα παρακολουθούνται: είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσουμε την πορεία και την κατάληξη ενός θαλάσσιου απορρίμματος. εν τα βλέπουμε ή δεν τα φτάνουμε! Από τη μια πλευρά, τα μικρο-απορρίμματα δεν διακρίνονται λόγω μεγέθους. Από την άλλη, πολλά βαριά απορρίμματα καταλήγουν στο βυθό. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να τα απομακρύνουμε. Ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα Απορρίμματα συναντάμε να κείτονται σε ακρογιαλιές να πλέουν στις θάλασσες σε όλα τα βάθη ακόμα και στα πιο «παρθένα» μέρη του πλανήτη στην Αρκτική, την Ανταρτική, καταμεσής στους ωκεανούς.

2 Photo credit: Sablin ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ; Όλα τα αντικείμενα που δεν απορρίπτονται, δεν μεταφέρονται ή δεν αποθηκεύονται με ορθό τρόπο, μπορεί να καταλήξουν ως απορρίμματα στη θάλασσα. Προέρχονται κυρίως από χερσαίες δραστηριότητες και πρακτικές, όπως: Η κακή διαλογή και διαχείριση των απορριμμάτων στο σπίτι. Η ανεπαρκής διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα στάδια: συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση. Οι εκροές ακατέργαστων αστικών λυμάτων στη θάλασσα. Η ανεύθυνη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων, που μπορεί να περιέχουν από υπολείμματα της γραμμής παραγωγής (υλικά συσκευασίας, πέλλετ κ.ά.) έως και ακατέργαστα λύματα. Οι δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού. υστυχώς πολλοί επισκέπτες αφήνουν πίσω τους, εκτός από πατημασιές στην άμμο, πολλά άλλα «ίχνη» της παρουσίας τους... Τα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα μέσα από ποτάμια, χείμαρρους, υπονόμους και αποχετεύσεις αλλά και όταν παρασύρονται από τους ανέμους ή την παλίρροια. Προέρχονται επίσης από θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως: Η επαγγελματική αλιεία, καθώς τα αλιευτικά σκάφη μπορεί να πετούν στη θάλασσα σύνεργα, δίχτυα κ.ά. Η εμπορική ναυτιλία με τα φορτηγά, τα κρουαζιερόπλοια κλπ., που μπορεί να αδειάζουν λύματα, άχρηστα φορτία κ.ά. Ο θαλάσσιος τουρισμός, καθώς τα μικρά σκάφη αναψυχής και ψαρέματος μπορεί να πετούν μπουκάλια, κουτάκια, κονσέρβες, εξοπλισμό ψαρέματος κ.ά. Η υπεράκτια άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εξέδρες απ όπου κατά καιρούς διαφεύγει ανεξέλεγκτα παλιός εξοπλισμός κ.ά. Οι ιχθυοκαλλιέργειες, που συχνά δεν διαχειρίζονται σωστά τα παλιά ή αχρηστεμένα κλουβιά, δομικά υλικά, άδεια σακιά τροφών κλπ. Οι βαθύτερες αιτίες της συσσώρευσης απορριμμάτων στις θάλασσες και τις ακτές σχετίζονται με τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης (όσο περισσότερα καταναλώνουμε τόσο περισσότερα απορρίπτουμε), την ανεπαρκή εφαρμογή της νομοθεσίας και την αδιαφορία μας! Όσα σκουπίδια παράγονται εν πλω συχνά καταλήγουν στη θάλασσα. Οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στα πλοία, τα λιμάνια και τις μαρίνες επιδεινώνουν το πρόβλημα.

3 Photo credit: Phiseksit Inthip TA ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Ποια είναι τα 10 αντικείμενα που βρίσκουμε πιο συχνά στις παραλίες, παγκοσμίως; Παγκοσμίως, αυτή η δεκάδα αντικειμένων συνιστά το 80% του συνόλου των απορριμμάτων των θαλασσών. Top-10 items found Γόπες 2 Καπάκια 3 Πλαστικά μπουκάλια 4 Πλαστικές σακούλες 5 Συσκευασίες τροφίμων 6 Πιατικά μιας χρήσης 7 Γυάλινα μπουκάλια 8 Καλαμάκια 9 Κουτάκια αναψυκτικών MM 1.2 MM 1.3 MM 1.4 MM 1.5 MM 1.6 MM 1.7 MM 1.8 MM 1.9 MM 2 MM Χάρτινες σακούλες Πηγή: Ocean Conservancy, International Coastal Clean up 2012

4 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ & ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΩΝ Photo credit: Thomais AVlachogianni, MIO-ECSDE Τα πλαστικά αποτελούν το 60-80% όλων των απορριμμάτων που απαντώνται στις Ευρωπαϊκές Θάλασσες. Τα πλαστικά κυριαρχούν στη ζωή μας λόγω της ανθεκτικότητάς τους. Ωστόσο, αυτή η σημαντική τους ιδιότητα μετατρέπεται σε μειονέκτημα όταν πεταχτούν, καθώς δεν αποικοδομούνται εύκολα: χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για την πλήρη αποσύνθεσή τους στη θάλασσα. Μέσα στον νερό τα πλαστικά σταδιακά χάνουν τις μηχανικές τους ιδιότητες, την ελαστικότητα, το χρώμα και το σχήμα τους και θρυμματίζονται. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται εάν τα πλαστικά εκτεθούν στον ήλιο, σε υψηλές θερμοκρασίες και τριβές, όπως συμβαίνει σε μια ακτή. Στη θάλασσα τα μικρο-πλαστικά (με διάμετρο μικρότερη από 5 mm) προέρχονται είτε από την αποσύνθεση πλαστικών αντικειμένων, είτε από : τους κόκκους προϊόντων καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής (π.χ. απολεπιστικά). τις μικροΐνες συνθετικών υφασμάτων που απομακρύνονται με το πλύσιμο (π.χ. πολυεστέρα). τα βιομηχανικά πέλλετ που είναι η πρώτη ύλη κατασκευής πλαστικών προϊόντων. Αόρατα στο γυμνό μάτι, τα μικρο-πλαστικά αναμιγνύονται με το πλαγκτόν και είναι πλέον αδύνατον να απομακρυνθούν από το θαλάσσιο περιβάλλον... Αναπόφευκτα, πλήθος οργανισμών στις θάλασσές μας καταπίνουν αυτή την «πλαστική σκόνη».

5 Photo credit: Marco Carè, Greenpeace/Marine Photobank (Greenpeace /Carè /Marine Photobank) ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ & ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ & ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ; «Σκουπίδια-παγίδες» «ίχτυα-φαντάσματα» «Σκουπίδια-μεζέδες» Βιο-συσσώρευση & Βιο-μεγέθυνση Τα ζώα της θάλασσας λόγω της έμφυτης περιέργειάς τους έλκονται από τα απορρίμματα, για να παίξουν ή να βρουν καταφύγιο. Αν μπλεχτούν ή παγιδευτούν σε αυτά μπορεί να υποφέρουν από βασανιστικούς πόνους, να μην αναπτυχθούν φυσιολογικά, ακόμη και να βρουν το θάνατο όταν για παράδειγμα ένα αντικείμενο σφηνωθεί στη σάρκα τους ή γύρω από τη μουσούδα τους. Αυτά είναι δίχτυα που πετάχτηκαν κατά λάθος ή σκόπιμα και, καθώς πλέουν στη θάλασσα ή σέρνονται στο βυθό για πολύ καιρό, συνεχίζουν να παγιδεύουν ψάρια. Η «ψαριά» τους προσελκύει και άλλα ψάρια, θηλαστικά και θαλασσοπούλια, που ψάχνουν για τροφή, που και αυτά με τη σειρά τους πιάνονται στα δίχτυα, προκαλώντας έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο. Τα ζώα της θάλασσας καταπίνουν απορρίμματα κατά λάθος ή επειδή μοιάζουν με την τροφή τους. Για παράδειγμα, οι χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με τις μέδουσες, τα πουλιά τρώνε ή ταΐζουν τα μικρά τους με αντικείμενα που μοιάζουν με ψάρια, αυγά, καβούρια κ.ο.κ. Το στομάχι των ζώων γεμίζει με αντικείμενα που δεν μεταβολίζονται με αποτέλεσμα να υποφέρουν ή να πεθαίνουν από ασιτία. Αιχμηρά μέταλλα και γυαλιά προκαλούν μόλυνση και πόνο. Άλλοτε, η κατάποση απορριμμάτων φράζει την αναπνευστική οδό των ζώων και προκαλεί θάνατο από ασφυξία. Οι θαλάσσιοι οργανισμοί απειλούνται επίσης από τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα απορρίμματα, ιδίως τα πλαστικά. Οι τοξικές ουσίες εισέρχονται στους θαλάσσιους οργανισμούς είτε απευθείας, με την κατάποση (βιο-συσσώρευση), είτε έμμεσα, με την κατανάλωση οργανισμών που είχαν πριν τραφεί με πλαστικά (βιο-μεγέθυνση). Για τον άνθρωπο, που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, οι συνέπειες δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

6 ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ & ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ & ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ; Photo credit: Sascha Regmann/Project Blue Sea/MarinePhotobank Η εισβολή ξενικών ειδών απειλεί τη βιοποικιλότητα Βλάβες στους βενθικούς οικοτόπους Κάποιες «σωστικές επεμβάσεις» απειλούν τους παράκτιους οικοτόπους Θαλάσσιοι οργανισμοί προσκολλώνται πάνω σε απορρίμματα και μεταφέρονται με αυτά σε θάλασσες όπου δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν μόνοι τους. Στο νέο περιβάλλον αλληλεπιδρούν με τα αυτόχθονα είδη και μπορεί να απειλήσουν την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα. Τα απορρίμματα μπορούν να βλάψουν τους οικοτόπους του βυθού με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα, τα αλιευτικά σύνεργα προκαλούν σοβαρές φθορές σε κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ τα ογκώδη αντικείμενα καταπλακώνουν αποικίες βενθικών κοινοτήτων, προκαλώντας τη διατάραξή τους, τη μη επαρκή οξυγόνωση ή και την «ασφυξία» τους. Τα βαριά μηχανήματα που συχνά χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των παραλιών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους εκεί οικοτόπους.

7 ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ & ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥΣ? Photo credit: Fabiana Ponzi Photo credit: Aleksandar Todorovic Τα σκουριασμένα μέταλλα και γυαλιά στην ακτή ή το βυθό προκαλούν τραυματισμούς σε κολυμβητές και επισκέπτες. Τα ιατρικά απόβλητα (σύριγγες, επίδεσμοι κλπ.) αλλά και τυχόν ακατέργαστα αστικά λύματα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων. Οι δύτες μπορεί να τραυματιστούν ή ακόμη και να πνιγούν αν παγιδευτούν σε δίχτυα. Τα θαλασσινά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση μπορεί να είναι απειλή για την υγεία, αν περιέχουν τοξικές ουσίες. Τα απορρίμματα ασφαλώς υποβαθμίζουν αισθητικά μια παραλία Οι ακτές με σκουπίδια δεν προσελκύουν τουρίστες και λιγότεροι τουρίστες σημαίνει μικρότερο εισόδημα για τις παράκτιες κοινότητες. Οι καθαρισμοί παραλιών είναι αρκετά δαπανηροί, ιδιαίτερα σε απομονωμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση ή έλλειψη υποδομών (π.χ. χωρίς κάδους απορριμμάτων). Τα παρασυρόμενα δίχτυα και σχοινιά αν τυλιχθούν γύρω από προπέλες, άγκυρες κλπ., προκαλούν σοβαρές ζημιές που επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του σκάφους. Τα «δίχτυα-φαντάσματα» που συνεχίζουν να παγιδεύουν και να θανατώνουν ψάρια, στερούν από τους ψαράδες πολύτιμες «ψαριές» Τα επιπλέοντα απορρίμματα αποτελούν κίνδυνο για την πλοήγηση των σκαφών. Οποιαδήποτε ζημιά προκαλούν τα απορρίμματα στα οικοσυστήματα και τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχουν επηρεάζει τελικά τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων.

8 TA AΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Photo credit: Steve Spring/Marine Photobank Στη Μεσόγειο θάλασσα τα απορρίμματα προέρχονται κυρίως από χερσαίες δραστηριότητες: στις ακτές συναντούμε συχνότερα γόπες από τσιγάρα, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες καθώς και κουτάκια αλουμινίου, ενώ στη θάλασσα το 83% όσων απορριμμάτων επιπλέουν είναι πλαστικά. Η Μεσόγειος θάλασσα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος: Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις και βιομηχανίες, που είναι βασικές πηγές ρύπανσης είναι παραθαλάσσιες. Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Μεσόγειος δέχεται κάθε χρόνο περίπου 200 εκατομμύρια τουρίστες. Συχνά οι χώροι τελικής διάθεσης απορριμμάτων βρίσκονται κοντά σε ακτές. Η Μεσόγειος θάλασσα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση ναυσιπλοΐας. Πρόκειται για μια ημίκλειστη θάλασσα, με αργό ρυθμό ανανέωσης του νερού. Είναι μια βαθιά θάλασσα (μέχρι μέτρα) και τα απορρίμματα που παγιδεύονται σε μεγάλα βάθη χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποσυντεθούν. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την αποικοδόμηση των σκουπιδιών σε δευτερεύοντα προϊόντα που δύσκολα μπορούμε να συλλέξουμε ή να διαχειριστούμε. Η μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας εντείνει το πρόβλημα. Αν και οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν λάβει μέτρα ώστε τα απορρίμματα να μη φτάνουν στη θάλασσα, η εφαρμογή τους είναι ανεπαρκής εξαιτίας προβλημάτων σε επίπεδο διοίκησης ή χρηματοδότησης, αλλά και λόγω ελλιπούς κατάρτισης των αρμόδιων υπηρεσιών. Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις χρειάζεται να ληφθούν μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να: Εφαρμοστεί το νέο κοινό περιφερειακό σχέδιο δράσης για τα θαλάσσια απορρίμματα που λαμβάνει υπόψη τη μείωση παραγωγής των απορριμμάτων «στην πηγή». Επιβληθεί η υπάρχουσα νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καταρτιστούν κατάλληλα όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εφαρμοστεί ένα σύστημα παρακολούθησης των απορριμμάτων στη Μεσόγειο θάλασσα. Ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των χωρών. Υλοποιηθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης με διάρκεια και συνέχεια.

9 Photo credit: Devin Harvey/Marine Photobank ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Η χώρα μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες που μεγεθύνουν τις επιπτώσεις της ύπαρξης απορριμμάτων στις θάλασσες και καθιστούν την αντιμετώπιση του προβλήματος δυσκολότερη, όπως είναι: Η πολύ μεγάλη ακτογραμμή της (η μεγαλύτερη στην Ευρώπη). Οι χιλιάδες απομονωμένες παραλίες και βραχονησίδες με δύσκολη πρόσβαση. Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που μεταφέρουν τα απορρίμματα σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο μαζικός εντατικός τουρισμός ακόμη και σε ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα. Η έλλειψη εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε πολλά λιμάνια της χώρας. Η αυξημένη κίνηση σκαφών (κρουαζιερόπλοιων, αλιευτικών, εμπορικών πλοίων κλπ.) Η αυξημένη ζήτηση για δραστηριότητες αναψυχής εν πλω (π.χ. ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ κλπ.). Οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, και δυστυχώς, οι αρκετές εναπομείνασες ανεξέλεγκτες χωματερές, ορισμένες μάλιστα πολύ κοντά σε ακτές. Το ελλιπές σύστημα συλλογής σκουπιδιών στις παράκτιες περιοχές. Η ανεπαρκής εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας των αρμοδίων αρχών και των πολιτών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές απαιτούνται πρωτίστως στρατηγικές πρόληψης και όχι στρατηγικές ανάσχεσης.

10 Photo credit: Lightwise ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ; Ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων Σύσταση απορριμμάτων Κύκλος Ζωής Προϊόντων Εκπαίδευση, ενημέρωση, κατάρτιση: Η καλή διαχείριση των απορριμμάτων ξεκινά καταρχάς από τη μείωση της παραγωγής τους. Η ρύπανση πρέπει να προλαμβάνεται «στην πηγή»: σκουπίδια που δεν παράγονται ποτέ δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε θάλασσες και ακτές! Πρόβλημα αποτελεί όχι μόνο η ποσότητα των απορριμμάτων αλλά και η σύστασή τους. Καθώς αυτά διασπώνται θα πρέπει να μην εκλύουν επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον. Η πρόκληση για τους σχεδιαστές νέων προϊόντων είναι να λαμβάνουν υπόψη όλη τη διάρκεια ζωής τους, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και την ασφαλή τελική τους διάθεση. Καλύτερη διαχείριση Ο ρόλος του παραγωγού ράσεις σε όλα τα επίπεδα Η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά εξίσου τη συλλογή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και την περιβαλλοντικά ασφαλή διάθεση. Μέσα από την ανάκτηση υλικών, την ανακύκλωση κλπ. μπορούμε να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια «οικονομία μηδενικών αποβλήτων». Η «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού» καθιστά τον κατασκευαστή ενός προϊόντος υπεύθυνο για ολόκληρη τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης μετά τη χρήση του, της ανακύκλωσης και της τελικής του διάθεσης, π.χ. σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) κλπ. Οι δράσεις πρόληψης ή αντιμετώπισης, όπως π.χ. οι εκστρατείες ενημέρωσης, οι καθαρισμοί κ.ά., για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι πολλαπλές και μαζικές. Αυτό απαιτεί καλό συντονισμό σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Είναι αναγκαία τόσο η εξειδικευμένη προσέγγιση των εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. τουρισμού, ναυτιλίας, βιομηχανιών κλπ.) όσο και η ενημέρωση του κοινού, σχετικά με τα γενεσιουργά αίτια των θαλασσίων απορριμμάτων, τις επιπτώσεις τους, και τους τρόπους μείωσής τους «στην πηγή».

11 Photo credit: Joana Mira Veiga, EUCC Photo credit: MEDASSET, Join in and Clean Up campaign, Greece ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ; Καταναλώνω λιγότερο και ελαχιστοποιώ τα απορρίμματά μου. Βρίσκω έξυπνους τρόπους επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων. Μαθαίνω για τις δυνατότητες ανακύκλωσης στην περιοχή μου: τι ανακυκλώνεται και πως; Ανακυκλώνω πλαστικά, γυαλιά, χαρτιά, κονσέρβες, αλλά και κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές και όσα αντικείμενα μπορούν να ανακυκλωθούν! Φτιάχνω χειροποίητα επαναχρησιμοποιούμενα περιτυλίγματα δώρων. Θυμάμαι πως στεριά και θάλασσα συγκοινωνούν και δεν πετάω ποτέ απορρίμματα στο δρόμο, σε ρέματα, ποτάμια ή τις ακτές. Αν δεν υπάρχει κάδος για απορρίμματα εκεί γύρω, τα κουβαλώ μαζί μου. Σε γιορτές και εκδηλώσεις δεν ελευθερώνω ποτέ μπαλόνια. Εξασκώ υπεύθυνα θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ψάρεμα, ιστιοπλοΐα κ.λπ. Στις διακοπές μου διερευνώ τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές στη μετακίνηση, διαμονή κλπ. Ενημερώνομαι και υποστηρίζω τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες μαρίνες. Σέβομαι το έργο των οδοκαθαριστών και των δημόσιων υπηρεσιών καθαριότητας. Συμμετέχω σε εκστρατείες καθαρισμού παραλιών, ρεμάτων, κ.λπ. Ενώνω τις δυνάμεις μου! Οι ομαδικές δράσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές. Λέω όχι στις πλαστικές σακούλες. Αποφεύγω τα πλαστικά πιατικά μιας χρήσης. Μεταφέρω το κολατσιό μου σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία. Προτιμώ προϊόντα που φτιάχνονται από ανακυκλωμένα υλικά. Αποφεύγω τις περιττές συσκευασίες. Επιλέγω μια μεγάλη παρά πολλές μικρές συσκευασίες για το ίδιο προϊόν. Αποφεύγω ρούχα από συνθετικές ίνες γιατί συμβάλλουν στο πρόβλημα των μικρο-πλαστικών. Γίνομαι παράδειγμα προς μίμηση: προτρέπω τους φίλους και την οικογένειά μου να βοηθήσουν στην προσπάθεια να κρατήσουμε καθαρές τις ακτές και τις θάλασσες. εν ξεχνώ ότι με την προσωπική μου δράση μπορώ να κάνω τη διαφορά!!! RO ÎMPREUNĂ PUNEM CAPĂT DEŞEURILOR MARINE SI Morje Se Utaplja - U o Odpadke ES Por Un Mar limpio. Actuemos Ya! TR Çöpsüz Denizler İçin El Ele

12 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ MARLISCO MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility Ποιος είναι ο κύριος στόχος; Το MARLISCO είναι ένα τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ( ) που σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να στηρίξει το διάλογο, να προωθήσει την συνυπευθυνότητα και να καθορίσει μια συλλογική αντίληψη για τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές, προσανατολισμένη στην αειφορία. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Συμμετέχουν 20 φορείς από 15 παράκτιες χώρες των τεσσάρων περιφερειακών θαλασσών της Ευρώπης (Βαλτική, ΒΑ Ατλαντικό, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειος θάλασσα). Η ομάδα του MARLISCO αποτελείται από τοπικές αρχές, ερευνητές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, παραγωγούς, φορείς ανακύκλωσης και εταιρείες πολυμέσων από Ευρωπαϊκές χώρες Πώς θα πετύχει τους στόχους του; Το MARLISCO αναπτύσσει μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης του κοινού για το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Κύριες δράσεις του έργου είναι οι εξής: Μία Ευρωπαϊκή έρευνα για την εκτίμηση των αντιλήψεων και των στάσεων των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές. Η συλλογή καλών πρακτικών από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Μία διερευνητική μελέτη των γενεσιουργών αιτίων και των τάσεων όσον αφορά στα απορρίμματα σε κάθε περιφερειακή θάλασσα της Ευρώπης. Ένας Ευρωπαϊκός διαγωνισμός βίντεο για νέους. Η διοργάνωση σειράς δημοσίων συζητήσεων σε εθνικό επίπεδο, σε 12 χώρες. Η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως μιας έκθεσης, παιδαγωγικού υλικού, διαδικτυακών παιχνιδιών, ενός e-ντοκιμαντέρ κλπ. Η διοργάνωση διαφοροποιημένων δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης στις χώρες, όπως φεστιβάλ, καθαρισμών κλπ. Ποιοι είναι οι Εταίροι; Provincia di Teramo, Ιταλία (Συντονιστής) Coastal and Marine Union, Ολλανδία Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, Ην.Βασίλειο University of Plymouth, Ην.Βασίλειο European Plastics Converters, Βέλγιο European Plastics Recyclers, Βέλγιο MerTerre, Γαλλία Regionalni Razvojni Center Koper, Σλοβενία University College Cork, National University of Ireland, Ιρλανδία Mare Nostrum, Ρουμανία Die Küsten Union Deutschland, Γερμανία IsoTech LtD, Κύπρος Union of Bulgarian Black Sea Local Authorities, Βουλγαρία Plastics Europe AISBL, Βέλγιο Universidade Nova de Lisboa, Πορτογαλία Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development, Ελλάδα Turkish Marine Research Foundation, Τουρκία Kommunernes Internationale Miljøorganisation, ανία Honky Tonk Film, Γαλλία Media Tools, Γαλλία. Το ΜΑRLISCO είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιείται υπό το 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7). Στην παρούσα έκθεση εκφράζονται οι γνώμες και οι απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγή της παρούσας έκθεσης έγινε με την υποστήριξη τoυ Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas & Coca-Cola Τρία Έψιλον).

Θαλάσσια Απορρίμματα Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης

Θαλάσσια Απορρίμματα Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης Θαλάσσια Απορρίμματα Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης «Μάθε Νιώσε Δράσε! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια» Εκπαιδευτικό Υλικό Ηρώ Αλάμπεη, info@medies.net Τα ΜΜΕ συχνά μας κατακλύζουν με ανησυχητικές εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility www.marlisco.eu ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 2012 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΕ.Λ. ΛΑΜΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Οικολογικά Σχολεία: ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΝΕΡΟ» ΚΑΙ ΤΟΥ 5 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στη δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών που διοργανώνει το MEDASSET. Ετοιμάσαμε αυτό το σύντομο

Διαβάστε περισσότερα

Greenpeace! Ελλαδα. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1

Greenpeace! Ελλαδα. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1 Greenpeace! Ελλαδα { Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1 Θαλάσσιες Χημικές καταστροφές Σο έργο της Greenpeace Τα μεταλλαγμένα... είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Το αποτύπωμα των επισκεπτών στις ακτές μας

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Το αποτύπωμα των επισκεπτών στις ακτές μας ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Το αποτύπωμα των επισκεπτών στις ακτές μας www.life-ammos.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440 Αθήνα www.medsos.gr Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Ρύπανση του νερού

2.4 Ρύπανση του νερού 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις 2.4 Ρύπανση του νερού 4-1. Ποια ονομάζονται λύματα; Έτσι ονομάζονται τα υγρά απόβλητα από τις κατοικίες, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες και τους αγρούς. 4-2. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Γράφημα με όλες τα στοιχεία και τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες.

Γράφημα με όλες τα στοιχεία και τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες. 16-10-2018-16:19 Αριθμός αναφοράς: 20181005STO15110 Πλαστικά στους ωκεανούς: στοιχεία, επιπτώσεις και νέοι κανόνες Γράφημα με όλες τα στοιχεία και τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύποι. Αντίδραση βιολογικών συστημάτων σε παράγοντες αύξησης

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύποι. Αντίδραση βιολογικών συστημάτων σε παράγοντες αύξησης ΡΥΠΑΝΣΗ 91 είναι η άμεση ή έμμεση διοχέτευση από τον άνθρωπο στο υδάτινο περιβάλλον ύλης ή ενέργειας με επιβλαβή αποτελέσματα για τους οργανισμούς ( ο ορισμός της ρύπανσης από τον ΟΗΕ ) Ρύποι Φυσικοί (εκρήξεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

3 Θαλάσσια. απορρίµµατα

3 Θαλάσσια. απορρίµµατα 3 Θαλάσσια απορρίµµατα Κάθε άνθρωπος που έχει επισκεφτεί παραθαλάσσιες περιοχές, µακριά ή κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο, θα έχει παρατηρήσει - σε κάποιες από αυτές- το πλήθος των απορριµµάτων που συγκεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά 2014-15 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη. Πίνακας 1: Επισκόπηση των κύριων ροών διαχείρισης απορριμμάτων για πλαστικά

Σύνοψη. Πίνακας 1: Επισκόπηση των κύριων ροών διαχείρισης απορριμμάτων για πλαστικά Σύνοψη Τα πλαστικά κατακλύζουν τον πλανήτη. Τα τελευταία μόλις 18 χρόνια η τεράστια βιομηχανία πλαστικών έχει παραγάγει τόσο πλαστικό, όσο είχε δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τον 21 ο αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Απορρίμματα Τι είναι τα απορρίμματα; Απορρίμματα είναι υπολείμματα τροφών και αντικειμένων τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Οδηγός με προτάσεις για εφαρμογή Καλών Πρακτικών Πληροφορίες για το Έργο Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων Με την υποστήριξη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ:B ΤΜΗΜΑ: Β1 ΡΥΠΑΝΣΗ- ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης.

Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Μεταφορική Αποβλήτων, τεχνική- Εμπορική Εργοληπτική Εταιρεία Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Και Εν Γένει Απορριμμάτων, Εξοπλισμός Ανακύκλωσης. Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Πατρών Άγιος Στέφανος,Τ.Κ.25200. ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Για πλοήγηση στην ψηφιακή αφίσα, κάντε κλικ στις σακούλες!

Για πλοήγηση στην ψηφιακή αφίσα, κάντε κλικ στις σακούλες! Για πλοήγηση στην ψηφιακή αφίσα, κάντε κλικ στις σακούλες! Οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης της πλαστικής σακούλας... Σπατάλη φυσικών πόρων (πετρελαιοειδή, ενέργεια) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ποια προβλήματα προκαλεί η παραγωγή απορριμμάτων;

Ποια προβλήματα προκαλεί η παραγωγή απορριμμάτων; ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Μέρος Β Ποια προβλήματα προκαλεί η παραγωγή απορριμμάτων; Σπατάλη-εξάντληση φυσικών πόρων Τον τελευταίο αιώνα η χρήση υλικών έχει οκταπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον μέσο κάτοικο της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ

ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ Τι είναι ρύπανση: Ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί η δυσμενής μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή/και η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στην ευζωία, την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτιος τουρισμός: Πόσο αντέχουν οι ακτές μας;

Παράκτιος τουρισμός: Πόσο αντέχουν οι ακτές μας; ΠΟΛΙΤΗΣ Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 Ξεκινάμε σήμερα την ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΓΗΣ!!! Αρχίζει σήμερα η συνεργασία της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας. H ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΓΗΣ είναι

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

A8-0317/91. Frédérique Ries Μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD))

A8-0317/91. Frédérique Ries Μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD)) 17.10.2018 A8-0317/91 91 Άρθρο 4 α (νέο) Άρθρο 4α Μείωση των αποβλήτων μετά την κατανάλωση Τα κράτη μέλη καθορίζουν στόχους μείωσης για όλα τα προϊόντα που απαριθμούνται στο μέρος Α με σκοπό τον περιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440, Αθήνα Tel./Fax: 210-8228795 E-mail: info@medsos.gr Website: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440, Αθήνα Tel./Fax: 210-8228795 E-mail: info@medsos.gr Website: www.medsos.gr Για 5η χρονιά φέτος, παρέχετε επιστημονική υποστήριξη στην εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ αναλαμβάνοντας την επεξεργασία των φύλλων καταγραφής που συμπληρώνουν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των καθαρισμών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλεία Αλεξανδροπούλου ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Μαθητές της ομάδας Βιργινία Καρασταμάτη Σταματία Κουτσίκου Νικολοπούλου Μαρία- Ελένη Ντούνκιεβτς Λάουρα Μωϊσιάδη Λυδία Αναστασία Χουτζούμη Κουρούβανης Κων/νος Αδαμαντία Ριτσοτάκη Κουρούπη Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γιάννης Κατσαρός ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΜΙΑ ΓΗ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΟ ΧΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ; ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι άμεση ρύπανση?

Τι είναι άμεση ρύπανση? ΡΥΠΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ Τι είναι ρύπανση; Ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί η δυσμενής μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή/και η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στην

Διαβάστε περισσότερα

Κορινθιακός - Η δική μας θάλασσα. Χρηματοδότηση

Κορινθιακός - Η δική μας θάλασσα. Χρηματοδότηση Χρηματοδότηση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ Τίτλος: Κορινθιακός Η δική μας θάλασσα Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο Μέτρο: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες Ανάδοχος : ΟΖΟΝ ΜΚΟ Συμμετέχοντες φορείς ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα (όλοι οι μαθητές είναι 15 χρονών) Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Καταπολέμηση της Εξάπλωσης των Πετρελαιοκηλίδων στην Στεριά: Η εμπειρία μέσα από το Έργο Maremed

Καταπολέμηση της Εξάπλωσης των Πετρελαιοκηλίδων στην Στεριά: Η εμπειρία μέσα από το Έργο Maremed Καταπολέμηση της Εξάπλωσης των Πετρελαιοκηλίδων στην Στεριά: Η εμπειρία μέσα από το Έργο Maremed Μιχάλης Ζάνος Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας Project co-financed by European Regional Development

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Μαρία Δημητρίου Δ τάξη Τι είναι η ανακύκλωση; Τι είναι ανακύκλωση Τι είναι ανακύκλωση Ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ IMPACT TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ OF PLASTICS ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ IN EUROPEΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ COVER Will Rose / Greenpeace Greenpeace / Marco Care Το πλαστικό βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικό παιχνίδι. Δράση Β.2. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Διαδραστικό παιχνίδι. Δράση Β.2. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Διαδραστικό παιχνίδι Δράση Β.2 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ιανουάριος 2014 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες (LIFE12 INF/GR/000985)

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Αχιλλέας Γκούγκος Μηχανικός ΕΕΑΑ Hμερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων Φεβρουάριος 2014 ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ Ιστορικό Οκτ. 1992: 1993 2001: Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες 10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες Ο Παγασητικός είναι μια κλειστή θάλασσα που τα νερά της αλλάζουν κάθε 8-9 μέρες χάρη στα ρεύματα Οι παλιές, μεγάλες πληγές Ελλιπής βιολογικός καθαρισμός Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ D. Marine Environmental Awareness

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ D. Marine Environmental Awareness ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ D Marine Environmental Awareness Ημερήσιο Πρόγραμμα 1η Ημέρα 09.00-10.00 1 Εισαγωγή: Ναυτιλία και Περιβάλλον 10.00-10.15 Διάλειμμα 10.15-11.45 2 Το Θαλάσσιο Περιβάλλον 11.45-12.00 Διάλειμμα 12.00-12.30

Διαβάστε περισσότερα

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας.

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας. [ Αρχιτεκτονική τοπίου και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τη συμβολή της χωρικής ανάλυσης. Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας. [ Ευθυμία Σταματοπούλου Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑς ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΆ ΣΤΟ ΒΑΘΎ ΓΑΛΆΖΙΟ ΤΗς ΘΆΛΑΣΣΑς

ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑς ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΆ ΣΤΟ ΒΑΘΎ ΓΑΛΆΖΙΟ ΤΗς ΘΆΛΑΣΣΑς 2016 ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑς ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΆ ΣΤΟ ΒΑΘΎ ΓΑΛΆΖΙΟ ΤΗς ΘΆΛΑΣΣΑς ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η θάλασσα με την τεράστια και ποικίλη ζωή που διαθέτει και την αισθητική της ομορφιά, αποτελεί πηγή αρετών και αγαθών για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ. 003 Η σουπάρα

ΦΑΚΕΛΟΣ. 003 Η σουπάρα ΦΑΚΕΛΟΣ 003 Η σουπάρα Ουφ! Μέχρι εδώ τα καταφέραμε περίφημα! Απωθήσαμε το τέρας με τα καλαμάκια, η παραλία ομόρφυνε και η Μαρί-Λουίζ, κατάφερε να απολαύσει ήρεμη το μπάνιο της! Συλλέξαμε στοιχεία και έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει ουσιαστική λύση;

Υπάρχει ουσιαστική λύση; ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Μέρος Γ Υπάρχει ουσιαστική λύση; Απορριμμάτων Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης; 1. Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση 2. Επεξεργασία (ανάκτηση ενέργειας & υλικών - ανακύκλωση)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Το Πρόβλημα Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που εξετάζεται από το πρόγραμμα θάλασσα είναι ο άμεσος κίνδυνος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Περιβάλλοντος

Χημεία Περιβάλλοντος Χημεία Περιβάλλοντος Ενότητα 4: Ρύπανση Χρυσή Κ. Καραπαναγιώτη Τμήμα Χημείας Απορρυπαντικά Μύκονος, Ψαρού 1 Απορρυπαντικά Στις εγκαταστάσεις δευτεροβάθμιας επεξεργασία λυμάτων απομακρύνεται ένα σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη!

2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη! Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Σκέψου διαφορετικά, για να σώσεις τον πλανήτη! Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των ιχθυοτροφείων στη ρύπανση των παραλιών της Λεμεσού.

Η επίδραση των ιχθυοτροφείων στη ρύπανση των παραλιών της Λεμεσού. Η επίδραση των ιχθυοτροφείων στη ρύπανση των παραλιών της Λεμεσού. Για την εκπόνηση της εργασίας μας, ασχοληθήκαμε με ένα θέμα που έγινε έντονα αντιληπτό το προηγούμενο καλοκαίρι και μας προβλημάτισε άμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Βασιλική Ηρακλέους Στ 1 Το διαβάζουμε, το μουτζουρώνουμε, το πετάμε. Μετά από τον μπλε κάδο, τι; Η ανακύκλωση χαρτιού είναι μια χρήσιμη διαδικασία, στην οποία συμβάλλουμε οι περισσότεροι, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙ: Ο Στάθης Λιδωρίκης χημικός μηχανικός 1. Ο Άνθρωπος και το Φυσικό Περιβάλλον Ο πλανήτης είναι ο χώρος που ζουν και αναπαράγονται αμέτρητα είδη οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Πρόσω ολοταχώς» για τη 2 η Εβδομάδα χωρίς πλαστική σακούλα στη Σύρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Πρόσω ολοταχώς» για τη 2 η Εβδομάδα χωρίς πλαστική σακούλα στη Σύρο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Πρόσω ολοταχώς» για τη 2 η Εβδομάδα χωρίς πλαστική σακούλα στη Σύρο 3/5/2017 Πιστό στο ραντεβού του με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου το ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG ξεκινά το

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ρύπανση και Ναυτιλία 6 ο εξάμηνο ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ρύπανση και Ναυτιλία 6 ο εξάμηνο ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ρύπανση και Ναυτιλία 6 ο εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Κάθε μορφή (άμεση ή έμμεση) ανθρωπογενούς προέλευσης, εισαγωγή ουσιών ή ενέργειας στο θαλάσσιο χώρο, η

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων στον κόσμο Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων Πηγές: Eurostat (SBS), Being wise with waste: the EU s approach to waste management (European Union 2010) Στο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση της οδηγίας πλαίσιο (ΕΕ) 2015/720 στο εθνικό δίκαιο. Ε. Τριτοπούλου Δρ. Χημικός Μηχανικός Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης

Ενσωμάτωση της οδηγίας πλαίσιο (ΕΕ) 2015/720 στο εθνικό δίκαιο. Ε. Τριτοπούλου Δρ. Χημικός Μηχανικός Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης Ενσωμάτωση της οδηγίας πλαίσιο (ΕΕ) 2015/720 στο εθνικό δίκαιο Ε. Τριτοπούλου Δρ. Χημικός Μηχανικός Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720 στοχεύει στον περιορισμό μέχρι το 2019 της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ. Ειρήνη Βασιλάκη. αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ 2008/98/ ΕΚ "ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ" Ειρήνη Βασιλάκη αρχιτέκτων μηχανικός χωροτάκτης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στο δήμο μας! Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν την επανάχρησή τους. Ο βαθμός επεξεργασίας εξαρτάται από την χρήση για την

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 εργασία Οικιακής Οικονομίας Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Αναστασία Ματαλιωτάκη Β'3 Η ρύπανση του περιβάλλοντος Εισαγωγή Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια, η οποία περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010 Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 010 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ ΠΤΚΔΘ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

CLEANING MARINE LITTER IN THE MEDITERRANEAN AND THE BALTIC SEA

CLEANING MARINE LITTER IN THE MEDITERRANEAN AND THE BALTIC SEA ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 CLEANING MARINE LITTER IN THE MEDITERRANEAN AND THE BALTIC SEA ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Το πρόγραµµα CLAIM, που πρόσφατα χρηµατοδοτήθηκε στο πλαίσιο του EU-HORIZON 2020, στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Παρουσίαση του περιεχομένου του μαθήματος «Διάθεση

Διαβάστε περισσότερα

A8-0317/137. Frédérique Ries Μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD))

A8-0317/137. Frédérique Ries Μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD)) 18.10.2018 A8-0317/137 137 Αιτιολογική σκέψη 9 (9) Προκειμένου να οριστεί σαφώς το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, πρέπει να οριστεί ο όρος «πλαστικό προϊόν μίας χρήσης». Ο ορισμός θα πρέπει να αποκλείει

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων Το 2015 ανακυκλώθηκε κατά μέσο όρο το 45% των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών στην ΕΕ Το 2010 μέσο Ευρωπαίος χρησιμοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις

Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις Κώστας Νικολάου Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος Καθηγητής-Σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 1 ΑΣΑ: Κυρίαρχο πρόβλημα Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟ SΟS

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟ SΟS 5ο Ετήσιο ή Πανελλήνιο ή Συνέδριο ρ Διαδημοτικού ημ Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α Ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προαγωγή της υγείας 3 4 Απριλίου, 2009 Άννυ Μητροπούλου Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

POLICY ORIENTED MARINE ENVIRONMENTAL RESEARCH IN THE SOUTHERN EUROPEAN SEAS

POLICY ORIENTED MARINE ENVIRONMENTAL RESEARCH IN THE SOUTHERN EUROPEAN SEAS POLICY ORIENTED MARINE ENVIRONMENTAL RESEARCH IN THE SOUTHERN EUROPEAN SEAS Αειφόρος διαχείριση των Θαλασσών - Η επιστήμη συναντά την πολιτική και την κοινωνία για τις ανάγκες των νοτίων Eυρωπαϊκών θαλασσών:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ «Mare Nostrum», δηλαδή «δική μας θάλασσα», αποκαλούσαν

Διαβάστε περισσότερα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα To Πρόβλημα Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα Tι σημαίνει «Ανακύκλωση»? Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της παρασκευής νέων αγαθών από ένα προϊόν που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο-

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο- Σχεδιασμός: www.myrmigidesignhouse.gr Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα Tηλ.: 210 3840774-5 Fax: 210 3804008 E-mail: cnetwork@greenpeace.org www.greenpeace.gr Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Greenpeace και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την πλαστική ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες

Προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Greenpeace και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την πλαστική ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες Ιούλιος 017 Προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Greenpeace και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την πλαστική ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες Η παρουσία πλαστικών αντικειμένων έχει επιβεβαιωθεί παντού στην Μεσόγειο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Οίκος + Λόγος Η μελέτη του φυσικού οίκου Η επιστήμη που μελετά τη σχέση oργανισμών με το περιβάλλον Ernst Hekel ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση θέσεων για την αειφόρο αλιεία

Ανάλυση θέσεων για την αειφόρο αλιεία Ανάλυση θέσεων για την αειφόρο αλιεία Περιεχόμενο 1. Η συμφωνία μας...3 2. Η στοχοθέτησή μας.....3 3. Η θέση μας.....3 3.1 Υπεύθυνη διαμόρφωση προϊοντικής γκάμας..4 3.2 Προέλευση, διαφάνεια, ιχνηλασιμότητα..

Διαβάστε περισσότερα

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 04/29/15 ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Παρενέργειες από την ανάπτυξη του τουρισµού Νέοι χώροι για τουριστικές εγκαταστάσεις (δάση, ακτές) Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βιωματικό εργαστήριο : «Το τρίπτυχο Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω μέσα από καθημερινές πρακτικές» Σχεδιασμός-συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Και οι τρεις ανήκουν στο νομό Πρέβεζας και πρόκειται για το Μονολίθι, την Κυανή Ακτή και τη Λούτσα.

Και οι τρεις ανήκουν στο νομό Πρέβεζας και πρόκειται για το Μονολίθι, την Κυανή Ακτή και τη Λούτσα. Μόλις 3 παραλίες της Ηπείρου κατάφεραν να πάρουν «Γαλάζια σημαία» φέτος τη στιγμή βέβαια που πέρσι καμία ηπειρωτική ακτή δεν είχε καταφέρει να μπει στη λίστα που ανακοινώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών. Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας Τσόγκας Βασίλης ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα:

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Τα Σκουπίδια µας (Αστικά Στερεά Απόβλητα) Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Ζυµώσιµα: 44% Η µέση ποιοτική σύσταση των παραγόµενων Χαρτί: 25% αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, Πλαστικά: 12%

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η Βασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Ρύπανση του εδάφους

4.2 Ρύπανση του εδάφους 110 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 4.2 Ρύπανση του εδάφους Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ρυπαίνουν το έδαφος Ερωτήσεις κατανόησης θεωρίας και προβλήματα 2-1. Η ρύπανση του εδάφους οφείλεται κυρίως στη

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα