ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"

Transcript

1 Photo credit: Tonay / TUDAV ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Tι είναι; Ανθεκτικά παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα στερεά που καταλήγουν σε θάλασσες ή ακτές χαρακτηρίζονται ως θαλάσσια απορρίμματα. Προέρχονται από απευθείας απορρίψεις, αμέλεια ή ατύχημα ή φτάνουν στη θάλασσα μέσα από ποτάμια, υπονόμους ή με τους ανέμους. Γιατί αποτελούν πρόβλημα; Απειλούν την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα: θαλάσσια θηλαστικά, ερπετά, ψάρια και θαλασσοπούλια συχνά παγιδεύονται ή τρώνε σκουπίδια. Απειλούν την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία: απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και ζημιές. Μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση τοξικών ρύπων: τοξικές ουσίες που πιθανόν εκλύονται από τα απορρίμματα μπορεί να συσσωρεύονται στους οργανισμούς, είτε απευθείας με την κατάποση είτε περνώντας από τον έναν κρίκο της τροφικής αλυσίδας στον επόμενο. Ταξιδεύουν και μεταφέρουν οργανισμούς: τα ελαφριά αντικείμενα συχνά μεταφέρονται πολύ μακριά από το σημείο απόρριψής τους με τα θαλάσσια ρεύματα, τα κύματα και τους ανέμους. Μπορεί να μεταφέρουν οργανισμούς οι οποίοι στον τελικό προορισμό διαταράσσουν την ισορροπία των αυτοχθόνων ειδών. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: για παράδειγμα, ένα πλαστικό μπουκάλι αποτελεί απειλή για τη θαλάσσια ζωή και τους ανθρώπους για εκατοντάδες χρόνια, έως ότου αποικοδομηθεί. ύσκολα παρακολουθούνται: είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσουμε την πορεία και την κατάληξη ενός θαλάσσιου απορρίμματος. εν τα βλέπουμε ή δεν τα φτάνουμε! Από τη μια πλευρά, τα μικρο-απορρίμματα δεν διακρίνονται λόγω μεγέθους. Από την άλλη, πολλά βαριά απορρίμματα καταλήγουν στο βυθό. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να τα απομακρύνουμε. Ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα Απορρίμματα συναντάμε να κείτονται σε ακρογιαλιές να πλέουν στις θάλασσες σε όλα τα βάθη ακόμα και στα πιο «παρθένα» μέρη του πλανήτη στην Αρκτική, την Ανταρτική, καταμεσής στους ωκεανούς.

2 Photo credit: Sablin ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ; Όλα τα αντικείμενα που δεν απορρίπτονται, δεν μεταφέρονται ή δεν αποθηκεύονται με ορθό τρόπο, μπορεί να καταλήξουν ως απορρίμματα στη θάλασσα. Προέρχονται κυρίως από χερσαίες δραστηριότητες και πρακτικές, όπως: Η κακή διαλογή και διαχείριση των απορριμμάτων στο σπίτι. Η ανεπαρκής διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα στάδια: συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση. Οι εκροές ακατέργαστων αστικών λυμάτων στη θάλασσα. Η ανεύθυνη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων, που μπορεί να περιέχουν από υπολείμματα της γραμμής παραγωγής (υλικά συσκευασίας, πέλλετ κ.ά.) έως και ακατέργαστα λύματα. Οι δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού. υστυχώς πολλοί επισκέπτες αφήνουν πίσω τους, εκτός από πατημασιές στην άμμο, πολλά άλλα «ίχνη» της παρουσίας τους... Τα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα μέσα από ποτάμια, χείμαρρους, υπονόμους και αποχετεύσεις αλλά και όταν παρασύρονται από τους ανέμους ή την παλίρροια. Προέρχονται επίσης από θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως: Η επαγγελματική αλιεία, καθώς τα αλιευτικά σκάφη μπορεί να πετούν στη θάλασσα σύνεργα, δίχτυα κ.ά. Η εμπορική ναυτιλία με τα φορτηγά, τα κρουαζιερόπλοια κλπ., που μπορεί να αδειάζουν λύματα, άχρηστα φορτία κ.ά. Ο θαλάσσιος τουρισμός, καθώς τα μικρά σκάφη αναψυχής και ψαρέματος μπορεί να πετούν μπουκάλια, κουτάκια, κονσέρβες, εξοπλισμό ψαρέματος κ.ά. Η υπεράκτια άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εξέδρες απ όπου κατά καιρούς διαφεύγει ανεξέλεγκτα παλιός εξοπλισμός κ.ά. Οι ιχθυοκαλλιέργειες, που συχνά δεν διαχειρίζονται σωστά τα παλιά ή αχρηστεμένα κλουβιά, δομικά υλικά, άδεια σακιά τροφών κλπ. Οι βαθύτερες αιτίες της συσσώρευσης απορριμμάτων στις θάλασσες και τις ακτές σχετίζονται με τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης (όσο περισσότερα καταναλώνουμε τόσο περισσότερα απορρίπτουμε), την ανεπαρκή εφαρμογή της νομοθεσίας και την αδιαφορία μας! Όσα σκουπίδια παράγονται εν πλω συχνά καταλήγουν στη θάλασσα. Οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στα πλοία, τα λιμάνια και τις μαρίνες επιδεινώνουν το πρόβλημα.

3 Photo credit: Phiseksit Inthip TA ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Ποια είναι τα 10 αντικείμενα που βρίσκουμε πιο συχνά στις παραλίες, παγκοσμίως; Παγκοσμίως, αυτή η δεκάδα αντικειμένων συνιστά το 80% του συνόλου των απορριμμάτων των θαλασσών. Top-10 items found Γόπες 2 Καπάκια 3 Πλαστικά μπουκάλια 4 Πλαστικές σακούλες 5 Συσκευασίες τροφίμων 6 Πιατικά μιας χρήσης 7 Γυάλινα μπουκάλια 8 Καλαμάκια 9 Κουτάκια αναψυκτικών MM 1.2 MM 1.3 MM 1.4 MM 1.5 MM 1.6 MM 1.7 MM 1.8 MM 1.9 MM 2 MM Χάρτινες σακούλες Πηγή: Ocean Conservancy, International Coastal Clean up 2012

4 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ & ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΩΝ Photo credit: Thomais AVlachogianni, MIO-ECSDE Τα πλαστικά αποτελούν το 60-80% όλων των απορριμμάτων που απαντώνται στις Ευρωπαϊκές Θάλασσες. Τα πλαστικά κυριαρχούν στη ζωή μας λόγω της ανθεκτικότητάς τους. Ωστόσο, αυτή η σημαντική τους ιδιότητα μετατρέπεται σε μειονέκτημα όταν πεταχτούν, καθώς δεν αποικοδομούνται εύκολα: χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για την πλήρη αποσύνθεσή τους στη θάλασσα. Μέσα στον νερό τα πλαστικά σταδιακά χάνουν τις μηχανικές τους ιδιότητες, την ελαστικότητα, το χρώμα και το σχήμα τους και θρυμματίζονται. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται εάν τα πλαστικά εκτεθούν στον ήλιο, σε υψηλές θερμοκρασίες και τριβές, όπως συμβαίνει σε μια ακτή. Στη θάλασσα τα μικρο-πλαστικά (με διάμετρο μικρότερη από 5 mm) προέρχονται είτε από την αποσύνθεση πλαστικών αντικειμένων, είτε από : τους κόκκους προϊόντων καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής (π.χ. απολεπιστικά). τις μικροΐνες συνθετικών υφασμάτων που απομακρύνονται με το πλύσιμο (π.χ. πολυεστέρα). τα βιομηχανικά πέλλετ που είναι η πρώτη ύλη κατασκευής πλαστικών προϊόντων. Αόρατα στο γυμνό μάτι, τα μικρο-πλαστικά αναμιγνύονται με το πλαγκτόν και είναι πλέον αδύνατον να απομακρυνθούν από το θαλάσσιο περιβάλλον... Αναπόφευκτα, πλήθος οργανισμών στις θάλασσές μας καταπίνουν αυτή την «πλαστική σκόνη».

5 Photo credit: Marco Carè, Greenpeace/Marine Photobank (Greenpeace /Carè /Marine Photobank) ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ & ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ & ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ; «Σκουπίδια-παγίδες» «ίχτυα-φαντάσματα» «Σκουπίδια-μεζέδες» Βιο-συσσώρευση & Βιο-μεγέθυνση Τα ζώα της θάλασσας λόγω της έμφυτης περιέργειάς τους έλκονται από τα απορρίμματα, για να παίξουν ή να βρουν καταφύγιο. Αν μπλεχτούν ή παγιδευτούν σε αυτά μπορεί να υποφέρουν από βασανιστικούς πόνους, να μην αναπτυχθούν φυσιολογικά, ακόμη και να βρουν το θάνατο όταν για παράδειγμα ένα αντικείμενο σφηνωθεί στη σάρκα τους ή γύρω από τη μουσούδα τους. Αυτά είναι δίχτυα που πετάχτηκαν κατά λάθος ή σκόπιμα και, καθώς πλέουν στη θάλασσα ή σέρνονται στο βυθό για πολύ καιρό, συνεχίζουν να παγιδεύουν ψάρια. Η «ψαριά» τους προσελκύει και άλλα ψάρια, θηλαστικά και θαλασσοπούλια, που ψάχνουν για τροφή, που και αυτά με τη σειρά τους πιάνονται στα δίχτυα, προκαλώντας έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο. Τα ζώα της θάλασσας καταπίνουν απορρίμματα κατά λάθος ή επειδή μοιάζουν με την τροφή τους. Για παράδειγμα, οι χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με τις μέδουσες, τα πουλιά τρώνε ή ταΐζουν τα μικρά τους με αντικείμενα που μοιάζουν με ψάρια, αυγά, καβούρια κ.ο.κ. Το στομάχι των ζώων γεμίζει με αντικείμενα που δεν μεταβολίζονται με αποτέλεσμα να υποφέρουν ή να πεθαίνουν από ασιτία. Αιχμηρά μέταλλα και γυαλιά προκαλούν μόλυνση και πόνο. Άλλοτε, η κατάποση απορριμμάτων φράζει την αναπνευστική οδό των ζώων και προκαλεί θάνατο από ασφυξία. Οι θαλάσσιοι οργανισμοί απειλούνται επίσης από τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα απορρίμματα, ιδίως τα πλαστικά. Οι τοξικές ουσίες εισέρχονται στους θαλάσσιους οργανισμούς είτε απευθείας, με την κατάποση (βιο-συσσώρευση), είτε έμμεσα, με την κατανάλωση οργανισμών που είχαν πριν τραφεί με πλαστικά (βιο-μεγέθυνση). Για τον άνθρωπο, που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, οι συνέπειες δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

6 ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ & ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ & ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ; Photo credit: Sascha Regmann/Project Blue Sea/MarinePhotobank Η εισβολή ξενικών ειδών απειλεί τη βιοποικιλότητα Βλάβες στους βενθικούς οικοτόπους Κάποιες «σωστικές επεμβάσεις» απειλούν τους παράκτιους οικοτόπους Θαλάσσιοι οργανισμοί προσκολλώνται πάνω σε απορρίμματα και μεταφέρονται με αυτά σε θάλασσες όπου δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτάσουν μόνοι τους. Στο νέο περιβάλλον αλληλεπιδρούν με τα αυτόχθονα είδη και μπορεί να απειλήσουν την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα. Τα απορρίμματα μπορούν να βλάψουν τους οικοτόπους του βυθού με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα, τα αλιευτικά σύνεργα προκαλούν σοβαρές φθορές σε κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ τα ογκώδη αντικείμενα καταπλακώνουν αποικίες βενθικών κοινοτήτων, προκαλώντας τη διατάραξή τους, τη μη επαρκή οξυγόνωση ή και την «ασφυξία» τους. Τα βαριά μηχανήματα που συχνά χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των παραλιών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους εκεί οικοτόπους.

7 ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ & ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥΣ? Photo credit: Fabiana Ponzi Photo credit: Aleksandar Todorovic Τα σκουριασμένα μέταλλα και γυαλιά στην ακτή ή το βυθό προκαλούν τραυματισμούς σε κολυμβητές και επισκέπτες. Τα ιατρικά απόβλητα (σύριγγες, επίδεσμοι κλπ.) αλλά και τυχόν ακατέργαστα αστικά λύματα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων. Οι δύτες μπορεί να τραυματιστούν ή ακόμη και να πνιγούν αν παγιδευτούν σε δίχτυα. Τα θαλασσινά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση μπορεί να είναι απειλή για την υγεία, αν περιέχουν τοξικές ουσίες. Τα απορρίμματα ασφαλώς υποβαθμίζουν αισθητικά μια παραλία Οι ακτές με σκουπίδια δεν προσελκύουν τουρίστες και λιγότεροι τουρίστες σημαίνει μικρότερο εισόδημα για τις παράκτιες κοινότητες. Οι καθαρισμοί παραλιών είναι αρκετά δαπανηροί, ιδιαίτερα σε απομονωμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση ή έλλειψη υποδομών (π.χ. χωρίς κάδους απορριμμάτων). Τα παρασυρόμενα δίχτυα και σχοινιά αν τυλιχθούν γύρω από προπέλες, άγκυρες κλπ., προκαλούν σοβαρές ζημιές που επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του σκάφους. Τα «δίχτυα-φαντάσματα» που συνεχίζουν να παγιδεύουν και να θανατώνουν ψάρια, στερούν από τους ψαράδες πολύτιμες «ψαριές» Τα επιπλέοντα απορρίμματα αποτελούν κίνδυνο για την πλοήγηση των σκαφών. Οποιαδήποτε ζημιά προκαλούν τα απορρίμματα στα οικοσυστήματα και τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχουν επηρεάζει τελικά τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων.

8 TA AΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Photo credit: Steve Spring/Marine Photobank Στη Μεσόγειο θάλασσα τα απορρίμματα προέρχονται κυρίως από χερσαίες δραστηριότητες: στις ακτές συναντούμε συχνότερα γόπες από τσιγάρα, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες καθώς και κουτάκια αλουμινίου, ενώ στη θάλασσα το 83% όσων απορριμμάτων επιπλέουν είναι πλαστικά. Η Μεσόγειος θάλασσα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος: Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις και βιομηχανίες, που είναι βασικές πηγές ρύπανσης είναι παραθαλάσσιες. Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Μεσόγειος δέχεται κάθε χρόνο περίπου 200 εκατομμύρια τουρίστες. Συχνά οι χώροι τελικής διάθεσης απορριμμάτων βρίσκονται κοντά σε ακτές. Η Μεσόγειος θάλασσα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση ναυσιπλοΐας. Πρόκειται για μια ημίκλειστη θάλασσα, με αργό ρυθμό ανανέωσης του νερού. Είναι μια βαθιά θάλασσα (μέχρι μέτρα) και τα απορρίμματα που παγιδεύονται σε μεγάλα βάθη χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποσυντεθούν. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την αποικοδόμηση των σκουπιδιών σε δευτερεύοντα προϊόντα που δύσκολα μπορούμε να συλλέξουμε ή να διαχειριστούμε. Η μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας εντείνει το πρόβλημα. Αν και οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν λάβει μέτρα ώστε τα απορρίμματα να μη φτάνουν στη θάλασσα, η εφαρμογή τους είναι ανεπαρκής εξαιτίας προβλημάτων σε επίπεδο διοίκησης ή χρηματοδότησης, αλλά και λόγω ελλιπούς κατάρτισης των αρμόδιων υπηρεσιών. Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις χρειάζεται να ληφθούν μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να: Εφαρμοστεί το νέο κοινό περιφερειακό σχέδιο δράσης για τα θαλάσσια απορρίμματα που λαμβάνει υπόψη τη μείωση παραγωγής των απορριμμάτων «στην πηγή». Επιβληθεί η υπάρχουσα νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καταρτιστούν κατάλληλα όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εφαρμοστεί ένα σύστημα παρακολούθησης των απορριμμάτων στη Μεσόγειο θάλασσα. Ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των χωρών. Υλοποιηθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης με διάρκεια και συνέχεια.

9 Photo credit: Devin Harvey/Marine Photobank ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Η χώρα μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες που μεγεθύνουν τις επιπτώσεις της ύπαρξης απορριμμάτων στις θάλασσες και καθιστούν την αντιμετώπιση του προβλήματος δυσκολότερη, όπως είναι: Η πολύ μεγάλη ακτογραμμή της (η μεγαλύτερη στην Ευρώπη). Οι χιλιάδες απομονωμένες παραλίες και βραχονησίδες με δύσκολη πρόσβαση. Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που μεταφέρουν τα απορρίμματα σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο μαζικός εντατικός τουρισμός ακόμη και σε ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα. Η έλλειψη εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε πολλά λιμάνια της χώρας. Η αυξημένη κίνηση σκαφών (κρουαζιερόπλοιων, αλιευτικών, εμπορικών πλοίων κλπ.) Η αυξημένη ζήτηση για δραστηριότητες αναψυχής εν πλω (π.χ. ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ κλπ.). Οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, και δυστυχώς, οι αρκετές εναπομείνασες ανεξέλεγκτες χωματερές, ορισμένες μάλιστα πολύ κοντά σε ακτές. Το ελλιπές σύστημα συλλογής σκουπιδιών στις παράκτιες περιοχές. Η ανεπαρκής εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας των αρμοδίων αρχών και των πολιτών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων σε θάλασσες και ακτές απαιτούνται πρωτίστως στρατηγικές πρόληψης και όχι στρατηγικές ανάσχεσης.

10 Photo credit: Lightwise ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ; Ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων Σύσταση απορριμμάτων Κύκλος Ζωής Προϊόντων Εκπαίδευση, ενημέρωση, κατάρτιση: Η καλή διαχείριση των απορριμμάτων ξεκινά καταρχάς από τη μείωση της παραγωγής τους. Η ρύπανση πρέπει να προλαμβάνεται «στην πηγή»: σκουπίδια που δεν παράγονται ποτέ δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε θάλασσες και ακτές! Πρόβλημα αποτελεί όχι μόνο η ποσότητα των απορριμμάτων αλλά και η σύστασή τους. Καθώς αυτά διασπώνται θα πρέπει να μην εκλύουν επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον. Η πρόκληση για τους σχεδιαστές νέων προϊόντων είναι να λαμβάνουν υπόψη όλη τη διάρκεια ζωής τους, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και την ασφαλή τελική τους διάθεση. Καλύτερη διαχείριση Ο ρόλος του παραγωγού ράσεις σε όλα τα επίπεδα Η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά εξίσου τη συλλογή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και την περιβαλλοντικά ασφαλή διάθεση. Μέσα από την ανάκτηση υλικών, την ανακύκλωση κλπ. μπορούμε να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια «οικονομία μηδενικών αποβλήτων». Η «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού» καθιστά τον κατασκευαστή ενός προϊόντος υπεύθυνο για ολόκληρη τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης μετά τη χρήση του, της ανακύκλωσης και της τελικής του διάθεσης, π.χ. σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) κλπ. Οι δράσεις πρόληψης ή αντιμετώπισης, όπως π.χ. οι εκστρατείες ενημέρωσης, οι καθαρισμοί κ.ά., για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι πολλαπλές και μαζικές. Αυτό απαιτεί καλό συντονισμό σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Είναι αναγκαία τόσο η εξειδικευμένη προσέγγιση των εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. τουρισμού, ναυτιλίας, βιομηχανιών κλπ.) όσο και η ενημέρωση του κοινού, σχετικά με τα γενεσιουργά αίτια των θαλασσίων απορριμμάτων, τις επιπτώσεις τους, και τους τρόπους μείωσής τους «στην πηγή».

11 Photo credit: Joana Mira Veiga, EUCC Photo credit: MEDASSET, Join in and Clean Up campaign, Greece ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ; Καταναλώνω λιγότερο και ελαχιστοποιώ τα απορρίμματά μου. Βρίσκω έξυπνους τρόπους επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων. Μαθαίνω για τις δυνατότητες ανακύκλωσης στην περιοχή μου: τι ανακυκλώνεται και πως; Ανακυκλώνω πλαστικά, γυαλιά, χαρτιά, κονσέρβες, αλλά και κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές και όσα αντικείμενα μπορούν να ανακυκλωθούν! Φτιάχνω χειροποίητα επαναχρησιμοποιούμενα περιτυλίγματα δώρων. Θυμάμαι πως στεριά και θάλασσα συγκοινωνούν και δεν πετάω ποτέ απορρίμματα στο δρόμο, σε ρέματα, ποτάμια ή τις ακτές. Αν δεν υπάρχει κάδος για απορρίμματα εκεί γύρω, τα κουβαλώ μαζί μου. Σε γιορτές και εκδηλώσεις δεν ελευθερώνω ποτέ μπαλόνια. Εξασκώ υπεύθυνα θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ψάρεμα, ιστιοπλοΐα κ.λπ. Στις διακοπές μου διερευνώ τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές στη μετακίνηση, διαμονή κλπ. Ενημερώνομαι και υποστηρίζω τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες μαρίνες. Σέβομαι το έργο των οδοκαθαριστών και των δημόσιων υπηρεσιών καθαριότητας. Συμμετέχω σε εκστρατείες καθαρισμού παραλιών, ρεμάτων, κ.λπ. Ενώνω τις δυνάμεις μου! Οι ομαδικές δράσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές. Λέω όχι στις πλαστικές σακούλες. Αποφεύγω τα πλαστικά πιατικά μιας χρήσης. Μεταφέρω το κολατσιό μου σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία. Προτιμώ προϊόντα που φτιάχνονται από ανακυκλωμένα υλικά. Αποφεύγω τις περιττές συσκευασίες. Επιλέγω μια μεγάλη παρά πολλές μικρές συσκευασίες για το ίδιο προϊόν. Αποφεύγω ρούχα από συνθετικές ίνες γιατί συμβάλλουν στο πρόβλημα των μικρο-πλαστικών. Γίνομαι παράδειγμα προς μίμηση: προτρέπω τους φίλους και την οικογένειά μου να βοηθήσουν στην προσπάθεια να κρατήσουμε καθαρές τις ακτές και τις θάλασσες. εν ξεχνώ ότι με την προσωπική μου δράση μπορώ να κάνω τη διαφορά!!! RO ÎMPREUNĂ PUNEM CAPĂT DEŞEURILOR MARINE SI Morje Se Utaplja - U o Odpadke ES Por Un Mar limpio. Actuemos Ya! TR Çöpsüz Denizler İçin El Ele

12 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ MARLISCO MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility Ποιος είναι ο κύριος στόχος; Το MARLISCO είναι ένα τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ( ) που σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να στηρίξει το διάλογο, να προωθήσει την συνυπευθυνότητα και να καθορίσει μια συλλογική αντίληψη για τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές, προσανατολισμένη στην αειφορία. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Συμμετέχουν 20 φορείς από 15 παράκτιες χώρες των τεσσάρων περιφερειακών θαλασσών της Ευρώπης (Βαλτική, ΒΑ Ατλαντικό, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειος θάλασσα). Η ομάδα του MARLISCO αποτελείται από τοπικές αρχές, ερευνητές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, παραγωγούς, φορείς ανακύκλωσης και εταιρείες πολυμέσων από Ευρωπαϊκές χώρες Πώς θα πετύχει τους στόχους του; Το MARLISCO αναπτύσσει μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης του κοινού για το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Κύριες δράσεις του έργου είναι οι εξής: Μία Ευρωπαϊκή έρευνα για την εκτίμηση των αντιλήψεων και των στάσεων των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές. Η συλλογή καλών πρακτικών από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Μία διερευνητική μελέτη των γενεσιουργών αιτίων και των τάσεων όσον αφορά στα απορρίμματα σε κάθε περιφερειακή θάλασσα της Ευρώπης. Ένας Ευρωπαϊκός διαγωνισμός βίντεο για νέους. Η διοργάνωση σειράς δημοσίων συζητήσεων σε εθνικό επίπεδο, σε 12 χώρες. Η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως μιας έκθεσης, παιδαγωγικού υλικού, διαδικτυακών παιχνιδιών, ενός e-ντοκιμαντέρ κλπ. Η διοργάνωση διαφοροποιημένων δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης στις χώρες, όπως φεστιβάλ, καθαρισμών κλπ. Ποιοι είναι οι Εταίροι; Provincia di Teramo, Ιταλία (Συντονιστής) Coastal and Marine Union, Ολλανδία Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, Ην.Βασίλειο University of Plymouth, Ην.Βασίλειο European Plastics Converters, Βέλγιο European Plastics Recyclers, Βέλγιο MerTerre, Γαλλία Regionalni Razvojni Center Koper, Σλοβενία University College Cork, National University of Ireland, Ιρλανδία Mare Nostrum, Ρουμανία Die Küsten Union Deutschland, Γερμανία IsoTech LtD, Κύπρος Union of Bulgarian Black Sea Local Authorities, Βουλγαρία Plastics Europe AISBL, Βέλγιο Universidade Nova de Lisboa, Πορτογαλία Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development, Ελλάδα Turkish Marine Research Foundation, Τουρκία Kommunernes Internationale Miljøorganisation, ανία Honky Tonk Film, Γαλλία Media Tools, Γαλλία. Το ΜΑRLISCO είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιείται υπό το 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7). Στην παρούσα έκθεση εκφράζονται οι γνώμες και οι απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγή της παρούσας έκθεσης έγινε με την υποστήριξη τoυ Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas & Coca-Cola Τρία Έψιλον).

Θαλάσσια Απορρίμματα Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης

Θαλάσσια Απορρίμματα Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης Θαλάσσια Απορρίμματα Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης «Μάθε Νιώσε Δράσε! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια» Εκπαιδευτικό Υλικό Ηρώ Αλάμπεη, info@medies.net Τα ΜΜΕ συχνά μας κατακλύζουν με ανησυχητικές εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα έκδοση τυπώθηκε σε 1000 αντίτυπα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αποστολή Νερό.

Η παρούσα έκδοση τυπώθηκε σε 1000 αντίτυπα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αποστολή Νερό. Artwork: Antonis Kapiris (www.tangram.gr) ΜΕΡΟΣ A ΜΕΡΟΣ Β ΜΕΡΟΣ Γ Περιεχόμενα Εισαγωγή, Στόχοι και Περιεχόμενα του υλικού Μεθοδολογικές οδηγίες και συμβουλές για τον εκπαιδευτή ΜΑΘΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-9963-720-94-1. ΜΑΘΕ ΝΙΩΣΕ ΔΡΑΣΕ! για Θάλασσες Χωρίς Σκουπίδια

ISBN 978-9963-720-94-1. ΜΑΘΕ ΝΙΩΣΕ ΔΡΑΣΕ! για Θάλασσες Χωρίς Σκουπίδια ISBN 978-9963-720-94-1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ A ΜΕΡΟΣ Β ΜΕΡΟΣ Γ ΜΕΡΟΣ Δ Εισαγωγή, Στόχοι και Περιεχόμενα Σημειώσεις για τον Εκπαιδευτή ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Α1 Αναγνωρίζουμε και Κατηγοριοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013»

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013» 18 η Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013» Περιεχόμενα Εικόνες... 2 Πίνακες... 3 1. Εισαγωγή... 4 2. Το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων...

Διαβάστε περισσότερα

και κατηγοριοποιούμε ΜΑΘΕ ΝΙΩΣΕ ΔΡΑΣΕ! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια ΜΕΡΟΣ Πορεία ΑΣΚΗΣΗ A: Παιχνίδια με τα θαλάσσια απορρίμματα

και κατηγοριοποιούμε ΜΑΘΕ ΝΙΩΣΕ ΔΡΑΣΕ! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια ΜΕΡΟΣ Πορεία ΑΣΚΗΣΗ A: Παιχνίδια με τα θαλάσσια απορρίμματα M. Tonay / Turkish Marine Research Foundation (TUDV) Υλικά Διαφόρων ειδών καθαρά απορρίμματα: κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων, μπαλόνια, πλαστικά και χάρτινα πιατικά, καλαμάκια, σακούλες,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΜΜΩ ΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ - BERM

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΜΜΩ ΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ - BERM ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΜΜΩ ΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ - BERM Είναι χαρακτηριστικοί σχηματισμοί που αποτελούνται από άμμους και κροκάλες διαφόρων μεγεθών καθώς και μικρο-θραύσματα της παράκτιας περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία στα πλαίσια του τομέα «Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής»

Πτυχιακή εργασία στα πλαίσια του τομέα «Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής» Πτυχιακή εργασία στα πλαίσια του τομέα «Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής» με θέμα: «Απορρίμματα και εκτίμηση θαλάσσιων και χερσαίων πηγών ρύπανσης στις ελληνικές ακτές» Των: Μοιρώτσου Αναστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Coastal Practice Network Newsletter

ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Coastal Practice Network Newsletter ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Newsletter Τεύχος 5 Ιούνιος 2006 www.coastalpractice.net Την ελληνική έκδοση του newsletter επιµελείται το ίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Συµπόσιο-Εργαστήριο µε θέµα «Ο ρόλος των Τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Inventory Report. Έκθεση αποτελεσμάτων αρχικής επίσκεψης στις 15 παραλίες του έργου LIFE AMMOS

Inventory Report. Έκθεση αποτελεσμάτων αρχικής επίσκεψης στις 15 παραλίες του έργου LIFE AMMOS Inventory Report Έκθεση αποτελεσμάτων αρχικής επίσκεψης στις 15 παραλίες του έργου LIFE AMMOS Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, TERRA NOVA Ε.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.) Νοέμβριος 2013 Το έργο LIFE AMMOS

Διαβάστε περισσότερα

3 Θαλάσσια. απορρίµµατα

3 Θαλάσσια. απορρίµµατα 3 Θαλάσσια απορρίµµατα Κάθε άνθρωπος που έχει επισκεφτεί παραθαλάσσιες περιοχές, µακριά ή κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο, θα έχει παρατηρήσει - σε κάποιες από αυτές- το πλήθος των απορριµµάτων που συγκεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

H Ολοκληρωμένη Διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η προστασία των θαλασσών είναι απαίτηση και προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον

H Ολοκληρωμένη Διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η προστασία των θαλασσών είναι απαίτηση και προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!! Η εργασία μας Η εργασία μας δόθηκε πριν κάποιο χρονικό διάστημα αλλά σχεδόν κανένα στην αρχή από τα μέλη δεν ευαισθητοποιήθηκε να βοηθήσει για την ολοκλήρωσή της εργασίας. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΑΞΗ Α ΕΠΑΛ

ΕΠΑΛ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΑΞΗ Α ΕΠΑΛ ΕΠΑΛ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΑΞΗ Α ΕΠΑΛ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2011-2012 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ: ΜΠΑΖΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Α Ομάδα Ειρήνη Μαντζαβά Θεόδωρος Μαντζαβάς

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη θαλάσσιων απορριμμάτων σε 28 ελληνικές ακτές.

Μελέτη θαλάσσιων απορριμμάτων σε 28 ελληνικές ακτές. Πτυχιακή Εργασία Μελέτη θαλάσσιων απορριμμάτων σε 28 ελληνικές ακτές. Σταματοπούλου Ελένη Α.Μ.: 05076 Επιβλέπων καθηγητής: Γ. Παπαθεοδώρου Πάτρα, Ιούνιος 2010 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 1 Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικών αποβλήτων Διογκώνεται το πρόβλημα των business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ

ηλεκτρικών αποβλήτων Διογκώνεται το πρόβλημα των business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ εφημερίδα για το περιβάλλον Σάββατο- Κυριακή 25-26 Απριλίου 2015 Τεύχος GreenweekΕβδομαδιαία business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ www.greenweek.gr 85 Διογκώνεται το πρόβλημα των ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΜΠΣ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΜΠΣ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΜΠΣ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΜΑS CASE STUDY: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΣΗΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Coastal Practice Network Newsletter

ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Coastal Practice Network Newsletter ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Newsletter Τεύχος 1 - Άνοιξη 2004 www.coastalpractice.net Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηµατοδοτεί την υλοποίηση προγράµµατος για τη προστασία και βιώσιµη διαχείριση των παράκτιων περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή...4 Κεφάλαιο 1 ο...6 Θαλάσσια Ρύπανση...6 1.1 Ορισμός και πηγές της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος...6 1.1.1 Ρύπανση από χερσαίες

Εισαγωγή...4 Κεφάλαιο 1 ο...6 Θαλάσσια Ρύπανση...6 1.1 Ορισμός και πηγές της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος...6 1.1.1 Ρύπανση από χερσαίες Εισαγωγή...4 Κεφάλαιο 1 ο...6 Θαλάσσια Ρύπανση...6 1.1 Ορισμός και πηγές της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος...6 1.1.1 Ρύπανση από χερσαίες πηγές και την ατμόσφαιρα...8 1.1.2 Ρύπανση από τις απορρίψεις...9

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΜΙΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΘΕΜΑ :

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΜΙΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΘΕΜΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΡΗΜΙΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΘΕΜΑ : ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Σίνδος,

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτια Οικοσυστήματα

Παράκτια Οικοσυστήματα Παράκτια Οικοσυστήματα Χερσαία παράκτια οικοσυστήματα Αμμώδεις ακτές και αμμόλοφοι (θίνες) Βραχώδεις ακτές Παράκτια δάση και θαμνώνες Υγροτοπικά οικοσυστήματα Εκβολές και δέλτα ποταμών Λιμνοθάλασσες Έλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ 7 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΚΑΡΟΤΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 2010 1 Είμαι απαισιόδοξος για την ανθρώπινη φυλή γιατί είναι πάρα πολύ εφευρετική

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιµη κατανάλωση στα νοικοκυριά Τάσεις και πολιτικές στα κράτη µέλη του ΟΟΣΑ. Μια έρευνα του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Βιώσιµη κατανάλωση στα νοικοκυριά Τάσεις και πολιτικές στα κράτη µέλη του ΟΟΣΑ. Μια έρευνα του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Βιώσιµη κατανάλωση στα νοικοκυριά Τάσεις και πολιτικές στα κράτη µέλη του ΟΟΣΑ Μια έρευνα του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Η έρευνα του ΟΟΣΑ Η βιώσιµη κατανάλωση έχει γίνει θέµα προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Coastal Practice Network Newsletter

ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Coastal Practice Network Newsletter ίκτυο Παράκτιας Πρακτικής Newsletter Τεύχος 2 - Φθινόπωρο 2004 www.coastalpractice.net Την ελληνική έκδοση του newsletter επιµελείται το ίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Υπεύθυνος Σύνταξης: Μ. Θεοδωρόπουλος Σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA ηµήτρης Κ. Μητσάτσος Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Απαγορεύεται η ολική ή µερική αναδηµοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειµένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

1998: ΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

1998: ΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 1998: ΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας του πλανήτη. Σύµφωνα µε τις κυρίαρχες επιστηµονικές θεωρίες, αποτελούν τον τόπο προέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική διαχείριση στον οικιακό τομέα με χρήση τεχνολογιών Internet

Περιβαλλοντική διαχείριση στον οικιακό τομέα με χρήση τεχνολογιών Internet Περιβαλλοντική διαχείριση στον οικιακό τομέα με χρήση τεχνολογιών Internet Η εργασία υποβάλλεται για τη μερική κάλυψη των απαιτήσεων με στόχο την απόκτηση του διπλώματος στο ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας το μέλλον που θέλουμε

Χτίζοντας το μέλλον που θέλουμε 1831-2594 ΕΟΠ ΣΗΜΑΤΑ 2012 Χτίζοντας το μέλλον που θέλουμε Γραφικό σχέδιο: INTRASOFT International S.A Σελιδοποίηση: Rosendahl-Schultz Grafisk/EEA Γνωστοποίηση Νομικού Περιεχομένου Το περιεχόμενο της παρούσας

Διαβάστε περισσότερα

» σελ. 7. realplanet Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. δισ. ευρώ πρόστιμα για το περιβάλλον

» σελ. 7. realplanet Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. δισ. ευρώ πρόστιμα για το περιβάλλον F ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΝΗΣΙ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΩΝ Εκτός λειτουργίας είναι ακόμη το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ οι αμμοβολές γεμίζουν με τοξικές ουσίες τον βυθό και τη στεριά» σελ. 7 Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ F ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΣΠΡΙΝΤ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; Γκαρνετίδου ήµητρα άγκου Σοφία. Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Θεοδώρα Καυκιά

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; Γκαρνετίδου ήµητρα άγκου Σοφία. Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Θεοδώρα Καυκιά ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; Γκαρνετίδου ήµητρα άγκου Σοφία Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Θεοδώρα Καυκιά Θεσσαλονίκη 2010 1 Τριµελής Επιτροπή: Καυκιά Θεοδώρα Λαβδανίτη

Διαβάστε περισσότερα