ΑΠΘ, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ., ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σημειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΘ, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ., ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σημειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης"

Transcript

1 2. ΑΝΘΡΑΚΑΣ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Άνθρακας (κάρβουνο) είναι το όνομα μιας ποικιλίας στερεών οργανικών καυσίμων. Η προέλευση του είναι από φυτά που συσσωρεύτηκαν σε βάλτους και έγιναν μια υγρή μάζα φυτικών συντριμμάτων (τύρφη). Με την συμπίεση και θέρμανση της τύρφης πάνω από 300 εκατ. χρόνια πριν, δημιουργήθηκε ο λιγνίτης. Καταποντίσεις σε θάλασσα και συσσωρεύσεις στρωμάτων επί στρωμάτων είχαν σαν αποτέλεσμα το βαθύ θάψιμο του λιγνίτη γεγονός που ανέβασε τη θερμοκρασία και απέβαλε την υγρασία του κοιτάσματος και έτσι ο λιγνίτης έγινε πισσούχος άνθρακας (bituminous coal). Σε μερικές περιπτώσεις τα στρώματα του πισσούχου άνθρακα υποβλήθηκαν σε υψηλές πιέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθρακίτη. Έτσι, ανάλογα με τη θερμογόνο δύναμή του και τις πτητικές ουσίες (κυρίως υγρασία) που αποδίδει, διακρίνουμε τέσσερις κατηγορίες άνθρακα (πιν. ΑΝΘ-1): Πίνακας 1: Ταξινόμηση άνθρακα Κατηγορία άνθρακα Θερμογόνος δύναμη [kcal/kg] Πτητικές Ουσίες α. Λιθάνθρακας (ανθρακίτης) % β. Γαιάνθρακας % γ. Λιγνίτης % δ. Τύρφη Τα κύρια συστατικά του κάρβουνου είναι τα στοιχεία άνθρακας και υδρογόνο με μικρές ποσότητες πρόσθετων θείου, οξυγόνου και αζώτου. Σήμερα ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη μετά το πετρέλαιο πηγή ενέργειας, καλύπτοντας περί το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας (εικ. ΑΝΘ-1) Χρησιμοποιείται είτε ως έχει είτε μετά από άλεση, ως καύσιμο για παραγωγή θερμότητας, ηλεκτρικής ενέργειας (εικ..ανθ-2), ως αναγωγικό μέσο στη μεταλλουργία καθώς και για την παραγωγή κωκ. O άνθρακας χρησιμοποιούνταν από τους Κινέζους ήδη από την εποχή του Μάρκο Πόλο. Ως βασική πηγή ενέργειας η χρήση του κάρβουνου ξεκίνησε στην Αγγλία τον 12ο αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε ως καύσιμο. Ήδη στα τέλη του 13ου αιώνα ο καπνός (αιθάλη) από την καύση του ΑΝΘ-1.

2 κάρβουνου αποτελούσε σημαντική πηγή ρύπανσης για το Λονδίνο. Το κάρβουνο αυτό χρησιμοποιούταν σαν οικιακό καύσιμο, στην ασβεστοποιϊα, στα σιδηρουργεία και σε άλλες μεταλλουργικές εργασίες. Εικόνα ΑΝΘ-1: Το παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο (2008) Εικόνα ΑΝΘ-2: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ΑΝΘ-2.

3 Το κάρβουνο ήταν αποτέλεσε από πολλές πλευρές το καύσιμο της βιομηχανικής επανάστασης. Χρησιμοποιήθηκε στη μεταλλουργία, υαλουργία, ως καύσιμο των ατμομηχανών, κτλ. Η παραγωγή του από 150*10 6 Μt/an το 1860 έφθασε τα 1.100*10 6 Μt/an το 1910 με ετήσιο ποσοστό αύξησης 4.4%. Από το 1910 έως το 1940 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν σχετικά μικρός 0.75% Μετά το 1940 ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής κάρβουνου, λόγω της χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή, αυξήθηκε πάλι στο 3.6% (εικ..ανθ.2 και εικ.ανθ.3). Εικόνα ΑΝΘ-3: Παγκόσμια παραγωγή άνθρακα και λιγνίτη Εικόνα ΑΝΘ-4: Παγκόσμια παραγωγή άνθρακα και λιγνίτη σε ημιλογαριθμική κλίμακα ΑΝΘ-3.

4 2.2. ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Τα διαθέσιμα αποθέματα άνθρακα κατά την 10ετία του '70, υπολογίζονταν από 8 έως 16*10 12 tn. Στον Πίνακα ΑΝΘ-2 φαίνονται τα παγκόσμια αποθέματα άνθρακα όπου τα βεβαιωμένα ανέρχονται σε 76*10 12 tn ( Βtu) και τα εκτιμημένα 16*10 12 tn (399* Βtu), δηλ. περίπου φορές και φορές αντίστοιχα της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας που ήταν 7*10 9 tn ( Βtu) το χρόνο. Όμως με τις σημερινές τεχνικές και κάτω από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες μόνο ένα μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα είναι απολήψιμα. Πίνακας ΑΝΘ-2: Παγκόσμια αποθέματα άνθρακα (εκατ. τόνοι) Εικόνα ΑΝΘ-5: Κορύφωση παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα για δύο εκτιμήσεις των συνολικών αποθεμάτων Όλα τα ορυκτά καύσιμα για να σχηματιστούν απαιτήθηκαν εκατομμύρια χρόνια. Με τους ισχύοντες ρυθμούς κατανάλωσης δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Έτσι τα ορυκτά καύσιμα είναι μια εξαντλήσιμη πηγή ενέργειας. Στην εικόνα ΑΝΘ-5 φαίνεται η καμπύλη διάρκειας ζωής, για την παγκόσμια παραγωγή άνθρακα, ως προς δύο εκτιμήσεις των συνολικών αποθεμάτων άνθρακα. Στην περίπτωση της απαισιόδοξης εκτίμησης η κορυφή της παραγωγής συμβαίνει το 2110, ενώ για την αισιόδοξη εκτίμηση η κορυφή της παραγωγής συμβαίνει το Έτσι ο άνθρακας παραμείνει μια σημαντική πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να καλύπτει ενεργειακές ανάγκες αρκετούς αιώνες ακόμη. Σήμερα το πρόβλημα του άνθρακα δεν είναι τόσο πρόβλημα διαθεσιμότητάς του, όσο ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας στην εξόρυξη και οικονομικών παραμέτρων. ΑΝΘ-4.

5 Στον πίνακα ΑΝΘ-3 φαίνονται οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα, ενώ στον πίνακα ΑΝΘ-4 οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Πίνακας ΑΝΘ-3: Χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα (εκατ. τόνοι) ΗΠΑ Ρωσία Κίνα Αυστραλία Ινδία Ουκρανία Καζακστάν Σερβία Πολωνία Γερμανία Πίνακας ΑΝΘ-4: Παραγωγή άνθρακα (εκατ. τόνοι) το 2008 Κίνα Ρωσία 241 ΗΠΑ 981 Ινδονησία 231 Ινδία 452 Πολωνία 90 Αυστραλία 323 Καζακστάν 83 Ν. Αφρική 244 Κολομβία ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ Η εξόρυξη του άνθρακα από τα κοιτάσματα (φλέβες) γίνεται είτε με υπόγειες είτε με επιφανειακές μεθόδους. Στην υπόγεια εξόρυξη (εικ. ΑΝΘ-6) ένα σημαντικό ποσό άνθρακα παράγεται ακόμη με συμβατικό τρόπο σε μια διαδικασία ξεχωριστών σταδίων (άνοιγμα τρύπας, τοποθέτηση εκρηκτικού, έκρηξη, φόρτωμα, κτλ) που έχει χαμηλότερη παραγωγικότητα απ' ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα. Σε αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα για την απόσταση του κάρβουνου από το μέτωπο της φλέβας σε μια ενιαία διαδικασία. Οι μέθοδοι αυτές έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα αλλά δημιουργούν σημαντικά ποσά σκόνης και σωματιδίων άνθρακα που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των εργατών. Επίσης επειδή η μηχανή εξόρυξης δεν είναι επιλεκτική, συνήθως το κάρβουνο έχει περισσότερες "ακαθαρσίες" (πέτρες, χώματα). Για την βελτίωση της υπόγειας εξόρυξης κατά σειρά προτεραιότητας απαιτούνται νέες τεχνολογίες με στόχο: α. την αύξηση του όγκου παραγωγής από ένα συγκεκριμένο ορυχείο, ή του ποσοστού εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος, β. να καταστεί ικανή η οικονομική εξόρυξη των κοιτασμάτων άνθρακα, γ. την οικονομική εξόρυξη σε μεγαλύτερα βάθη. ΑΝΘ-5.

6 Εικόνα ΑΝΘ-6: Υπόγεια εξόρυξη λιγνίτη. Πρόοδοι στα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο ποσοστό αξιοποίησης του ολικού αποθέματος άνθρακα. Όπου οι φλέβες άνθρακα βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια κάτω από σχετικά επίπεδο έδαφος, έχουμε επιφανειακή εξόρυξη (εικ. ΑΝΘ-7 και εικ. ΑΝΘ-8). Η περιοχή, όπου γίνεται η εξόρυξη, καθαρίζεται από τα υπερκείμενα στρώματα και κατόπιν μεταφέρεται ο άνθρακας. Τα υπερκείμενα από μια επόμενη περιοχή μετακινούνται και καλύπτουν την περιοχή προηγούμενης εξόρυξης. Όπου οι φλέβες άνθρακα ξεπροβάλλουν από πλευρές λόφων ή απόκρημνων πλαγιών, η επιφανειακή εξόρυξη γίνεται κατά μήκος του στρώματος του άνθρακα με την απομάκρυνση του υπερκείμενου εδάφους και την συσσώρευσή του κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του χώρου εργασίας ή την κατακρήμνισή του στην πλαγιά του λόφου. Το εξορυγμένο κάρβουνο μεταφέρεται και γίνεται δεύτερη απομάκρυνση των υπερκείμενων για την αποκάλυψη περισσότερου κάρβουνου. Τελικά, όταν τα υπερκείμενα αποκτούν πάχος ώστε να μην είναι η εξόρυξη οικονομική, αυτή συνεχίζεται με άλλες μεθόδους, π.χ. χρήση τρυπανιών μεγάλης διαμέτρου που ανοίγουν οριζόντιες τρύπες αρκετά βαθιές στη φλέβα του άνθρακα και εξορύσσουν πρόσθετο άνθρακα. Η εξόρυξη επιφάνειας έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες 10ετίες, πρωταρχικά ως αποτέλεσμα της χρήσης γιγαντιαίων σκαπτικών και μεταφορικών μηχανημάτων. Αν και οι μέθοδοι επιφανειακής εξόρυξης είναι λιγότερο επιβλαβείς για τους εργαζόμενους απ' ότι οι μέθοδοι υπόγειας εξόρυξης, έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφές του περιβάλλοντος όπως διάβρωση, σχηματισμό χειμάρρων και ελάττωση των επίγειων και υπόγειων νερών. Αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος συγκεντρώνει το έντονο δημόσιο ενδιαφέρον. Το είδος της περιβαλλοντολογικής καταστροφής της επιφανειακής εξόρυξης εξαρτάται σημαντικά από το κλίμα και το έδαφος της περιοχής εξόρυξης. Η μέθοδος - block-cut system - μπορεί να μειώσει την περιοχή που καταστρέφεται. Η επανόρθωση των εδαφών και ο περιορισμός αυτών που καταστρέφονται γίνεται με επαναχρησιμοποίηση των απομακρυσμένων υπερκείμενων στις περιοχές, όπου έγινε ήδη η εξόρυξη, για γέμισμα των περιοχών αυτών. ΑΝΘ-6.

7 Πλευρά εκσκαφής στη Γερμανική μέθοδο. Σε κάθε βαθμίδα υπάρχει από ένας καδοφόρος εκσκαφέας. Πλευρά απόθεσης στη Γερμανική μέθοδο. Σε κάθε βαθμίδα υπάρχει από ένας αποθέτης. Εικόνα ΑΝΘ-7: Επιφανειακή - Υπαίθρια εξόρυξη λιγνίτη. Εικόνα ΑΝΘ-8: Υπαίθριο ορυχείο λιγνίτη στη Δυτ. Μακεδονία. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μεταφοράς άνθρακα είναι με σιδηροδρόμους, φορτηγίδες ή πλοία, για μεγάλες αποστάσεις ή με ταινιόδρομους για κοντινές στο ορυχείο (εικ. ΑΝΘ-9). Μια πολύ αποδοτική μέθοδος μεταφοράς άνθρακα από το ορυχείο στον σταθμό παραγωγής ισχύος είναι η χρήση σωληναγωγών. Υπάρχουν αρκετά είδη σωληναγωγών που μεταφέρουν κονιορτοποιημένο άνθρακα αναμιγμένο με νερό σε αποστάσεις από 10 έως 300 μίλια. Ο άνθρακας και το νερό αναμιγνύονται σε ίσα ποσά κατά βάρος. Στο τέρμα τα σωματίδια του άνθρακα ΑΝΘ-7.

8 ξεχωρίζονται φυγοκεντρικά από τον πολτό, σχηματίζοντας ένα κονιορτοποιημένο καύσιμο που είναι ιδανικό για μεγάλους λέβητες. Η ανάγκη τεράστιων ποσών νερού για τον πολτό είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στη χρήση μεγάλων συστημάτων σωληναγωγών. Η οικονομία των σωληναγωγών εξαρτάται από την ποσότητα του μεταφερόμενου άνθρακα ανά έτος και από την απόσταση μεταφοράς. Επίσης η ενέργεια που καταναλώνεται για τη μεταφορά του άνθρακα είναι σημαντικά λιγότερη για τους σωληναγωγούς, σε σύγκριση με τη σιδηροδρομική μεταφορά. Για τη μεταφορά όμως σχετικά μικρών ποσοτήτων άνθρακα από μικρά ορυχεία, οι σιδηρόδρομοι και οι φορτηγίδες παραμένουν τα οικονομικότερα και αποδοτικότερα μέσα. Στην περίπτωση βέβαια που η χρήση του άνθρακα γίνεται επί τόπου (συνδυασμός ορυχείου και σταθμού ηλεκτροπαραγωγής) για τη μεταφορά του χρησιμοποιούνται και ταινιόδρομοι. Εικόνα ΑΝΘ-9: Εκσκαφή και μεταφορά λιγνίτη στη Δυτ. Μακεδονία ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εξόρυξη άνθρακα από υπόγεια ορυχεία αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή του τοπίου που συνεπάγεται η επιφανειακή εξόρυξη, γι' αυτό πολλοί συνιστούν την μείωση των ορυχείων επιφανείας και την αύξηση της έντασης εξόρυξης στα υπόγεια ορυχεία. Δυστυχώς όμως η υπόγεια εξόρυξη συνοδεύεται από αυξημένο ποσοστό αρνητικών επιπτώσεων και βλαβών στην υγεία των εργατών. Και κάτω ακόμη από τις καλύτερες συνθήκες προστασίας, το υπόγειο ορυχείο αντιπροσωπεύει ένα πολύ εχθρικό και βλαβερό περιβάλλον για τους ανθρακωρύχους. Ττο ποσοστό ατυχημάτων και δυστυχημάτων είναι έως 5 φορές υψηλότερο απ' ότι στα ορυχεία επιφανείας. Περίπου 40% οφείλεται στις καταρρεύσεις των οροφών στις στοές. Ατυχήματα μπορούν να συμβούν επίσης είτε λόγω εκρήξεων ή πυρκαγιών είτε κατά τη μεταφορά του κάρβουνου. Τέλος, εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι η προσβολή της υγείας των ανθρακωρύχων που είναι εκτεθειμένοι στη σκόνη. με τις αναπνευστικές αρρώστιες να είναι πολύ αυξημένες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτούνται μέτρα πρόληψης και καταστολής των κινδύνων όπως: βελτιωμένες συνθήκες εξαερισμού, περιορισμό και απομάκρυνση της σκόνης, έλεγχο των εύφλεκτων αερίων και προστασία από τις εκρήξεις ή τις πυρκαγιές, παροχή και χρήση προστατευτικών μασκών για τη σκόνη. Η εξόρυξη του άνθρακα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον - αέρα, νερό, έδαφος. Η εκπομπή οξειδίων του θείου και τέφρας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής καθώς και η είσοδος στην ατμόσφαιρα μεθανίου και σκόνης από τα υπόγεια ορυχεία συντελούν στην ρύπανση του αέρα. Η αποθείωση των καυσαερίων γίνεται με ασβέστη ή ασβεστοπολτό. Η μέθοδος αυτή όμως έχει προβλήματα αξιοπιστίας καθώς και κόστους επένδυσης και λειτουργίας. Η συγκράτηση της τέφρας γίνεται με φίλτρα. Επίδραση στα νερά έχουμε είτε με τη ρύπανσή τους από το αποβαλλόμενο θείο, είτε με τη μείωση του απαιτούμενου νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες, λόγω χρήσης του στη διαδικασία εκμετάλλευσης του άνθρακα. ΑΝΘ-8.

9 Οι καθιζήσεις, η διάβρωση του εδάφους, η δημιουργία λάκκων, οι "χωματερές" διάφορων απορριμμάτων είναι μερικά από τα προβλήματα που δημιουργεί στο έδαφος η αξιοποίηση του άνθρακα. Ο αποτελεσματικός έλεγχος για τον περιορισμό των δυσμενών αυτών επιδράσεων στο περιβάλλον απαιτεί τόσο θεωρητικές λύσεις στα προβλήματα αυτά, όσο και γενναία οικονομική αντιμετώπιση ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Τη 10ετία του 20 από τον άνθρακα παραγόταν αέριο (φωταέριο) για φωτισμό και μαγείρεμα. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον για την αεριοποίηση του άνθρακα επανήλθε λόγω της προσπάθειας για εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων του σε μεγαλύτερο ποσοστό καθώς και για την εκμετάλλευση ακόμη και των πιο δύστροπων κοιτασμάτων. Η επιδιωκόμενη αντίδραση (εικ.ανθ.10) είναι η: Άνθρακας + Νερό Μεθάνιο + Διοξείδιο του Άνθρακα και γίνεται με διάφορους τρόπους είτε στην επιφάνεια του εδάφους (εικ.ανθ.10) είτε υπόγεια (εικ.ανθ.11, εικ.ανθ.12). Άνθρακας Ατμός Αέρας ή Ο 2 Ατμός Απομάκρυνση πτητικών Διεργασία Αεριοποίησης Απομάκρυνση πίσσας & σκόνης Μετατροπή Άνθρακας & αέρια Ακάθαρτο αέριο Αέριο CO 2 + H 2 CO + Ατμός Απομάκρυνση Θείου Μεθάνωση CO + H 2 CH 4 + CO 2 Απομάκρυνση CO 2 CH 4 Σχηματική παράσταση διεργασίας εξαερίωσης άνθρακα Εικόνα. ΑΝΘ-10: Διάγραμμα διεργασιών εξαερίωσης άνθρακα ΑΝΘ-9.

10 Η υπόγεια αεριοποίηση έχει τεχνολογία ηλικίας πάνω από ένα αιώνα. Γνώρισε αύξηση αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν ανταγωνιστική η τεχνολογία αυτή σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, όχι όμως και με το πετρέλαιο. Το μέσο οξείδωσης ήταν αέρας. Σήμερα μπορεί να είναι και το οξυγόνο. Η αεριοποίηση επί τόπου στο κοίτασμα (in situ) είναι κατάλληλη για βαθιά κοιτάσματα και γίνεται προσπάθεια για βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, με ένα από τα βασικά προβλήματα να είναι η κατάλληλη επικοινωνία μεταξύ των πηγαδιών εισόδου του οξειδωτικού μέσου και εξόδου των χρήσιμων αερίων. Εικόνα ΑΝΘ-11: Μονάδες αεριοποίησης άνθρακα ΑΝΘ-10.

11 Εικόνα ΑΝΘ-12: Υπόγεια αεριοποίηση άνθρακα ΑΝΘ-11.

12 Εικόνα ΑΝΘ-13: Σύγχρονοι μέθοδοι υπόγειας αεριοποίησης άνθρακα. ΑΝΘ-12.

13 2.6. ΛΙΓΝΙΤΗΣ Ο λιγνίτης, όπως αναφέραμε, είναι άνθρακας νεαρής ηλικίας και κατά συνέπεια κατώτερης ποιότητας με σχετικά χαμηλή θερμογόνο δύναμη και υψηλό ποσοστό πτητικών ουσιών. Η εκμετάλλευσή του σήμερα γίνεται με υπαίθρια ορυχεία. Με βάση τη γεωλογική (γεωτρήσεις, διάφορες έμμεσες μετρήσεις) και την εδαφοτεχνική έρευνα (συνεκτικότητα εδάφους, υποχωρητικότητα, σταθερότητα βαθμίδων, κτλ) γίνεται σχεδιασμός τόσο των νέων υπαίθριων ορυχείων όσο και η επέκταση αυτών που ήδη λειτουργούν. Η τεχνική που θα εφαρμοστεί για την εξόρυξη θα βγει από τις παραμέτρους του κοιτάσματος και την προγραμματισμένη παραγωγή. Τόσο στην απομάκρυνση των υπερκείμενων όσο και στη μεταφορά του λιγνίτη χρησιμοποιούνται είτε σιδηρόδρομοι είτε ταινιόδρομοι. Οι τελευταίοι επιτρέπουν μεγαλύτερη αξιοποίηση του εξοπλισμού εξόρυξης και παρουσιάζουν καλύτερους δείκτες παραγωγικότητας και κόστους. Η σχεδίαση ενός υπαίθριου ορυχείου πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για την επαναφορά στην καλλιέργεια της περιοχής του ορυχείου και την απαραίτητη διαμόρφωση του τοπίου μετά την εκμετάλλευση. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτης στον κόσμο. Για την χώρα μας ο λιγνίτης είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός πόρος και μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις το '70-'80 έφθασε να καλύπτει σχεδόν το 78% του παραγόμενου ηλεκτρισμού. Σήμερα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 60-65%. Ο λιγνίτης χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης ως στερεό καύσιμο στη βιομηχανία, για την παραγωγή αερίου ή υγρού συνθετικού καύσιμου, ως πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία, ως αναγωγικό στη Μεταλλουργία, ως ειδικό λίπασμα στη γεωργία. Οι βασικές μέθοδοι στις οποίες στηρίζονται οι τεχνολογίες για την ανάπτυξη των παραπάνω χρήσεων του λιγνίτη είναι: α) Επεξεργασία του φυσικού λιγνίτη Σκοπός της επεξεργασίας αυτής είναι η σταθεροποίηση των βασικών ιδιοτήτων του λιγνίτη, η βελτίωση της ποιότητάς του και η αύξηση της ακτίνας μεταφοράς του, ώστε να αποφεύγεται η επιλεκτική εξόρυξη και κατά συνέπεια να μειώνεται το κόστος παραγωγής και να βελτιώνεται ο βαθμός αξιοποίησης του κοιτάσματος. Περιλαμβάνει τα στάδια: α. Θρυμματισμός και ταξινόμηση σε ορισμένα μεγέθη. β. Καθάρισμα για να απομακρυνθεί η σκόνη και τα αδρανή υλικά. γ. Ξήρανση για διευκόλυνση στη μεταφορά ή τη χρήση. β) Εξανθράκωση Είναι η θέρμανση του λιγνίτη χωρίς οξυγόνο για παραγωγή κωκ (χρησιμοποιείται ως καύσιμο, ως αναγωγικό στη Μεταλλουργία, ως πρώτη ύλη για καρβίδια και σιδηροκράματα), πτωχού αέριου (καύσιμο) και λιγνιτόπισσας (πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία). γ) Εξαερίωση Είναι η επεξεργασία για να μετατραπεί ο λιγνίτης σε αέριο που χρησιμοποιείται βιομηχανία, στη μεταλλουργία και σαν καύσιμο στις πόλεις. στη χημική 2.7. ΤΥΡΦΗ Παρόλο που η τύρφη θεωρείται "ορυκτό" δηλ. ως επί το πλείστον ανόργανες ουσίες, ωστόσο είναι οργανική ύλη. Η τύρφη είναι οργανικό έδαφος που η δομή των φυτών είναι λίγο-πολύ εμφανής, με ποσοστό οργανικής ύλης από 50% έως 87% και το υπόλοιπο ποσοστό από ανόργανες ουσίες. ΑΝΘ-13.

14 Συγκρατεί τεράστια ποσά νερού σε αναλογία βαρών μέχρι 9:1. Έχει ινώδη χαρακτήρα και χρώμα από καφέ έως μαύρο. Γεωλογικά η τύρφη είναι άνθρακας νεαρής ηλικίας, υπόλειμμα βραδείας αναερόβιας αποσύνθεσης υδρόφιλων φυτών και θεωρείται πρώτο βήμα στον σχηματισμό των ανθράκων. Τα οργανικά εδάφη σχηματίστηκαν σε παλιότερες περιόδους, όμως ο σχηματισμός οργανικών εδαφών εξακολουθεί ακόμη και σήμερα σε τελματώδεις εκτάσεις (έλη), σε λεκάνες με άφθονες βροχοπτώσεις, υψηλό ποσοστό υγρασίας, όπου εμποδίζεται η εξάτμιση, υπάρχει ανεπάρκεια διεξόδου των υδάτων και πλούσια βλάστηση. Αλλά οι συνθήκες σχηματισμού οργανικών εδαφών είναι σήμερα λιγότερο ευνοϊκές απ' ότι παλαιότερα. Γενικά είναι αναγκαία η συσσώρευση οργανικής ύλης (βρύα, καλάμια, θάμνοι, κωνοφόρα, κτλ) σε περιοχές (γεωλογικές λεκάνες) αργιλούχου πυθμένα με στάσιμα νερά. Ο τύπος της τύρφης που σχηματίζεται καθορίζεται από τον τύπο της βλάστησης και τη μορφή του εδάφους. Σε μια λεκάνη τυρφώνα μπορούν να παρουσιάζονται αλλεπάλληλα στρώματα τύρφης με διαφορετική σύσταση και ιδιότητες γιατί σχηματίστηκαν σε διάφορες εποχές από διάφορους τύπους βλάστησης. Το συνολικό βάθος των τυρφώνων κυμαίνεται στα 4 με 7 μέτρα. Ο τυρφώνας των Φιλίππων στην Ανατ. Μακεδονία, με βάθος 190 μέτρα είναι μοναδική περίπτωση, το βαθύτερο κοίτασμα στον κόσμο. Η τύρφη χρησιμοποιείται απευθείας ως καύσιμο, για ηλεκτροπαραγωγή, για παραγωγή φωταερίου, ως λίπασμα στη γεωργία. Βασικό πρόβλημα στην εκμετάλλευσή της για ηλεκτροπαραγωγή είναι οι μεγάλου εύρους και ξαφνικές μεταβολές στο ποσοστό υγρασίας της και στην πυκνότητά της. Χώρες με σημαντικά κοιτάσματα τύρφης είναι: α. Οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που κατέχουν την πρώτη θέση τόσο σε αποθέματα (60%) όσο και σε βιομηχανική αξιοποίηση (70% της παγκόσμιας παραγωγής προϊόντων τύρφης). β. Η Φινλανδία με περίπου 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σημειωτέον ότι το 32% της χώρας αυτής είναι τυρφώδη έλη. γ. Ο Καναδάς με 8%. δ. Οι ΗΠΑ με 6%. ε. Η Γερμανία με 4,5%. ζ. Η Μεγάλη Βρετανία με 4,5%. η. Η Ιρλανδία, όπου η τύρφη θεωρείται εθνική πηγή πλούτου και καλύπτει το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτροπαραγωγή ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η χώρα μας είναι πλούσια σε στερεά καύσιμα, κυρίως λιγνίτη και τύρφη. α) Λιγνίτης Για την Ελλάδα ο λιγνίτης αποτελεί μια από τις βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Είναι ο μόνος ουσιαστικά εγχώριος πόρος πρωτογενούς ενέργειας που συμμετέχει στην κάλυψη του ενεργειακού μας ισοζυγίου (με πολύ μικρότερη συμμετοχή της υδροηλεκτρικής ενέργειας και των υδρογονανθράκων). Προβλέπεται να παραμείνει ουσιαστική η συμμετοχή του για πολλά έτη ακόμη. Χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως για την ηλεκτροπαραγωγή, ενώ οι εξωηλεκτρικές του χρήσεις είναι πολύ περιορισμένες. Οι κυριότερες λιγνιτοφόρες περιοχές συναντώνται στη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαϊδα, Κοζάνη, Αμύνταιο, Φλώρινα), στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Σέρρες), στη Ν.Δ. Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη) στην Εύβοια (Αλιβέρι, Κύμη). Τα εξακριβωμένα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας είναι σημαντικά και εκτιμώνται σε τάξη μεγέθους των 4*10 9 tn ή 1,25*10 9 MWh. H ποιότητα των ελληνικών λιγνιτών είναι μέτρια, χαμηλής θερμογόνου ικανότητας (950 kcal/kg έως kcal/kg) και με μεγάλο ποσοστό τέφρας (20%) και υγρασίας (33% έως 60%). ΑΝΘ-14.

15 Η συμμετοχή του λιγνίτη στο σύνολο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 1990 ήταν 76,4%, ενώ στη συνολική εγχώρια διάθεση ενέργειας συμμετείχε κατά 32%. Σήμερα, μέσα 10ετίας 2010, τα ποσοστά αυτά κυμαίνονται από 50-60% και από 25-28% αντίστοιχα. β) Τύρφη Σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν διαπιστωθεί κοιτάσματα τύρφης. Μεταξύ αυτών η τύρφη των Φιλίππων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας. Το ιστορικό του τυρφώνα των Φιλίππων έχει ως εξής: Τη 10ετία του 30 γίνεται η αποξήρανση των ελών και μόλις το 1961 διαπιστώνεται η ύπαρξη μεγάλου τυρφώνα. Ο τυρφώνας καλύπτει έκταση 54 km 2 με μέγιστο πάχος 190 m στο κέντρο του. Μπορεί να διαιρεθεί σε δύο τμήματα, το ανώτερο (βάθους 60m) με ελάχιστη παρουσία αγόνων και το κατώτερο με διαδοχικές στρωματώσεις τύρφης-αγόνων. Στο βάθος του κατώτερου τμήματος σχηματίζεται λιγνίτης. Το απόθεμα υπολογίστηκε σε 2.050*10 6 m 3 για το ανώτερο τμήμα και 1.909*10 6 m 3 για το κατώτερο. Το απόθεμα των πρώτων 60m περιέχει περίπου 570*10 6 tn με θερμογόνο δύναμη kcal/kg. Είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας στον κόσμο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το μεγάλο βάθος που παρουσιάζει. Το έγινε ερευνητική μελέτη από το ΙΓΥΕ (το τότε ΙΓΜΕ) για λογαριασμό και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Το 1968 έγινε προμελέτη από τις εταιρίες Fichtner (ΟΔΓ) και Bord-na-Mona (Ιρλανδίας) με ευνοϊκά αποτελέσματα για ηλεκτροπαραγωγή. Το έγινε μελέτη από την Energomachexport (ΕΣΣΔ) τα συμπεράσματά της όμως δεν ανακοινώθηκαν στον Τύπο. Το 1973 υπογράφεται σύμβαση για κατασκευή 3 σταθμών 125MW ο καθένας με έκταση του ορυχείου περίπου στρέμματα. Η σύμβαση θεωρείται από τις πιο συμφέρουσες που υπέγραψε η ΔΕΗ. Όμως το 1976 καταργείται. Τα διάφορα προβλήματα που συνδέονταν με την αξιοποίηση της τύρφης προτάθηκε να αντιμετωπιστούν ως εξής: α. Για το πρόβλημα της τέφρας, η χρησιμοποίησή της στα διάφορα αντιπλημμυρικά έργα που θα δημιουργούνταν καθώς και τη διερεύνηση τρόπων για βιομηχανική αξιοποίησή της, όπως σε βιομηχανίες τσιμέντου λόγω της εξαιρετικής της σύστασης σε ανθρακικό καθώς και τη χρήση της ως λίπασμα. β. Όσον αφορά την απόδοση του τυρφώνα σε καλλιέργεια μετά 25 χρόνια, συντάχθηκε ειδική μελέτη για την απόδοση σε καλλιέργεια των εδαφών μέχρι τα 15m βάθος. γ. Παράλληλα συντάχθηκε και ειδική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του τυρφώνα καθώς και για την προστασία του από τις πυρκαγιές (αυτανάφλεξης, κτλ). Άλλες προτάσεις που έγιναν για την αξιοποίηση του τυρφώνα προέβλεπαν: α. Παραγωγή φωταέριου (4.200 kcal/m 3 ) με μέθοδο εξαερίωσης υπό πίεση. Το αέριο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων. β. Παραγωγή κωκ ή μπρικετών. γ. Παρασκευή οργανικών λιπασμάτων. Τέλος υπάρχει και η άποψη να μη πειραχθεί ο τυρφώνας μια και αποτελεί μία από τις ευφορότερες περιοχές της χώρας μας. Γεγονός όμως είναι ότι πέρα από την μελέτη για ηλεκτροπαραγωγή δεν έχουν γίνει άλλες μελέτες για την αξιοποίηση της περιοχής και του τυρφώνα κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. ΑΝΘ-15.

16 Εικόνα ΑΝΘ-14 Αρχές λειτουργίας μηχανικών εστιών καύσης. a. με τροφοδοσία από κάτω b. με κινούμενη σχάρα c. με μηχανισμό διασποράς του καυσίμου ΑΝΘ-16.

17 Εικόνα ΑΝΘ-15: Λέβητας και σύστημα καύσης σκόνης λιγνίτη ΑΝΘ-17.

18 1. Ατμολέβητας 2. Ατμοστρόβιλος 3. Ηλεκτρογεννήτρια 4. Συμπυκνωτής 5. Αντλία Εικόνα ΑΝΘ-16: Διάγραμμα λειτουργίας ατμοηλεκτρικού σταθμού. Εικόνα ΑΝΘ-17: Σχηματική παράσταση Ατμοηλεκτρικού σταθμού. 1. Δοχείο/αποθήκη καυσίμου 9. Στρόβιλος, 1η βαθμίδα 2. Κονιοποιητής 10. Στρόβιλος, 2η βαθμίδα 3. Τροφοδοσία αέρα 11. Ηλεκτρογεννήτρια 4. Καυστήρας 12. Τερματικά/ακροδέκτες 5. Σωληνώσεις 13. Δεξαμενη νερού 6. Ατμογεννήτρια 14. Αντλία 7. Σπειρωειδείς σωλήνες 15. Συμπυκνωτής 8. Καμινάδα 16. Αντλία ΑΝΘ-18.

19 Εικόνα ΑΝΘ-18: ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Εικόνα ΑΝΘ-19: ΑΗΣ Αμυνταίου ΑΝΘ-19.

ΑΠΘ, Τµ. Μηχανολόγων Μηχ., ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σηµειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης

ΑΠΘ, Τµ. Μηχανολόγων Μηχ., ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σηµειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης ΑΝΘΡΑΚΑΣ Άνθρακας (κάρβουνο) είναι το όνοµα µιας ποικιλίας στερεών οργανικών καυσίµων. Η προέλευση του είναι από φυτά που συσσωρεύτηκαν σε βάλτους και έγιναν µια υγρή µάζα φυτικών συντριµµάτων (τύρφη).

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Ελληνικοί Ορυκτοί Άνθρακες Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Κοιτασματολογία του λιγνίτη Η έρευνα των λιγνιτών στην Ελλάδα Αποθέματα

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση: Η εκµετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα µε οικονοµικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σηµερινή κατάσταση-προοπτικές

Εισήγηση: Η εκµετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα µε οικονοµικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σηµερινή κατάσταση-προοπτικές Εισήγηση: Η εκµετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα µε οικονοµικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σηµερινή κατάσταση-προοπτικές Από ΚΩΝ. Β. ΚΑΒΟΥΡΙ Η Γενικό ιευθυντή ορυχείων ΕΗ Α.Ε. Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. Πτητικά συστατικά, που περιέχουν ως κύριο συστατικό το φωταέριο Στερεό υπόλειμμα, δηλαδή το κώκ

ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. Πτητικά συστατικά, που περιέχουν ως κύριο συστατικό το φωταέριο Στερεό υπόλειμμα, δηλαδή το κώκ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (Απόσπασμα από το βιβλίο ΚΑΥΣΙΜΑ-ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ του Ευγενιδείου) 11.1 Είδη Στερεών Καυσίμων Τα στερεά καύσιμα διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: Τα φυσικά στερεά καύσιμα (γαιάνθρακες, βιομάζα) Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2007

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2007 ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2007 ΜΑΘΗΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Ε. ΣΚΩΤΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΜ.. 03067 1 Cost and performance

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κύρια ιδιότητα της ύλης που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (κίνηση, θερμότητα, ηλεκτρισμός, φως, κλπ.) και γίνεται αντιληπτή (α) όταν μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες)

Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες) Ενεργειακές Πηγές & Ενεργειακές Πρώτες Ύλες Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες) Κίμων Χρηστάνης Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πατρών christan@upatras.gr Τι είναι τύρφη

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας. Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης

ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας. Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης Η εκμετάλλευση του λιγνίτη Ο λιγνίτης αποτελεί την κατεξοχήν ενεργειακή πρώτη ύλη της Ελλάδας και τη βάση των αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 3: Καύσιμα Χατζηαθανασίου Βασίλειος, Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής υνατότητες προσαρµογής υφιστάµενων Μονάδων ΕΗ I. ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ Α. ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ

ΔΕΗ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ Κ. ΜΕΛΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα ανά Καύσιμο (Διασυνδεδεμένο Σύστημα) 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 0 1972 1975 1978

Διαβάστε περισσότερα

Καύση λιγνίτη Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Καύση λιγνίτη Περιβαλλοντικές επιπτώσεις Καύση λιγνίτη Περιβαλλοντικές επιπτώσεις Δημιουργία των λιγνιτών Οι λιγνίτες αλλά και οι άνθρακες γενικότερα είναι το αποτέλεσμα μιας ιδιότυπης αποσύνθεσης φυτών η οποία χαρακτηρίζεται με τον ειδικό όρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Τα κύρια οργανικά απόβλητα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης είναι: Απόβλητα από τη λειτουργία σφαγείων Απόβλητα από τη λειτουργία ελαιουργείων Απόβλητα από τη

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πετρέλαιο Κάρβουνο ΑΠΕ Εξοικονόμηση Φυσικό Αέριο Υδρογόνο Πυρηνική Σύντηξη (?) Γ. Μπεργελές Καθηγητής Ε.Μ.Π www.aerolab.ntua.gr e mail: bergeles@fluid.mech.ntua.gr Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 1.1.Ορισμός, ιστορική αναδρομή «17 1.2. Μορφές ενέργειας «18 1.3. Θερμική ενέργεια «19 1.4. Κινητική ενέργεια «24 1.5. Δυναμική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Φλώρινα, 26 Μαΐου 2010 Χ. Παπαπαύλου, Σ. Τζιβένης, Δ. Παγουλάτος, Φ. Καραγιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα

Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα Κ. Β. ΚΑΒΟΥΡΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών

Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών Εισηγητής: Τζολάκης Γεώργιος Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Παγκόσμια Ενεργειακή Τάση Μέχρι το 2030 Πρόβλεψη διπλασιασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT Οι μαθήτριες : Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία Click to edit Master subtitle style ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Η ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ: Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ: Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ:151058 Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος Εισαγωγικά στοιχεία Καύσιμο αέριο μείγμα H/C κυρίως μεθάνιο (CH4) Αλκάλια: αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο Άλλες ενώσεις και στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

εναλλακτικές τεχνικές βελτίωσης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής ρβ απόδοσης

εναλλακτικές τεχνικές βελτίωσης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής ρβ απόδοσης Ημερίδα ΤΕΕ : Βέλτιστη εκμετάλλευση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαΐδα, 11 Μαΐου 2009 Χρήση πτωχού λιγνίτη σε υφιστάμενες ες μονάδες και εναλλακτικές τεχνικές βελτίωσης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 10: Ρύποι από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Χατζηαθανασίου Βασίλειος, Καδή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη http://www.circleofblue.org/waternews/2010/world/water-scarcity-prompts-different-plans-to-reckon-with-energy-choke-point-in-the-u-s/ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών

Διαβάστε περισσότερα

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που

η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κράτη µέλη της ΕΕ και, ως εκ τούτου, η ενεργός προστασία των πολιτών έναντι των κινδύνων για την υγεία που Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Τύποι εκποµπών που εκλύονται

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η 2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η παγκόσμια παραγωγή (= κατανάλωση + απώλειες) εκτιμάται σήμερα σε περίπου 10 Gtoe/a (10.000 Mtoe/a, 120.000.000 GWh/a ή 420 EJ/a), αν και οι εκτιμήσεις αποκλίνουν: 10.312

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά.

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. από το 1957 με γνώση και μεράκι Βασικές Αγορές Βιομηχανία Οικίες Βιομάζα Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενότητα: Φυσική Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος -2 Δημήτρης Μελάς Καθηγητής ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠAΝΣΗ Ορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων ως μοχλός ανάπτυξης: Η περίπτωση της Αττικής

Η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων ως μοχλός ανάπτυξης: Η περίπτωση της Αττικής Η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων ως μοχλός ανάπτυξης: Η περίπτωση της Αττικής Συνέδριο Τ.Ε.Ε. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», Αθήνα 12-14 Δεκεμβρίου 2012 Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος Δρ. Κων/νος Ψωμόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Κοιτάσματα Κάθε κοίτασμα φυσικού αερίου περιέχει και βαρύτερους υδρογονάνθρακες σε υγρή μορφή, οι οποίοι κατά την εξόρυξη ξη συλλέγονται για να αποτελέσουν τα λεγόμενα υγρά φυσικού αερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ Σημειώσεις Δ. Κουζούδη Εαρινό Εξάμηνο 2017 ΑΤΜΟ-ΣΤΡΟΒΙΛΟΙ (ΑΤΜΟ-ΤΟΥΡΜΠΙΝΕΣ) Που χρησιμοποιούνται; Για παραγωγή ηλεκτρικής ς σε μεγάλη κλίμακα. Εκτός από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45%

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45% Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα Εισαγωγική γ εισήγηση η της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Ορυκτά καύσιμα που μετέχουν σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Κεφάλαιο 1: Ενέργεια και Άνθρακας Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Ενέργεια Ενεργειακές πηγές και αποθέματα Ο άνθρακας ως εναλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θέμα: Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από ελαιοπυρηνόξυλο μέσω θερμοχημικής ή βιοχημικής μετατροπής

Ατομικό Θέμα: Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από ελαιοπυρηνόξυλο μέσω θερμοχημικής ή βιοχημικής μετατροπής Ατομικό Θέμα: Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από ελαιοπυρηνόξυλο μέσω θερμοχημικής ή βιοχημικής μετατροπής Τζιάσιου Γεωργία Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελίδα ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελίδα ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 Ενεργειακό ισοζύγιο Ατμοηλεκτρικού Σταθμού 5 Θερμότητα αποδιδόμενη από το καύσιμο Ισχύς ατμοστροβίλου Συνολική θερμότητα που χάνεται στο περιβάλλον Συνολικός βαθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 1 ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ Το Βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις τρεις μορφές ενέργειας όπου επιδιώκεται περιστολή των εκπομπών

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης εκμεταλλεύσιμων

Χάρτης εκμεταλλεύσιμων Λ ιγνιτικό Κ έντρο υτικής Μ ακεδονίας Χρήστος Δαβάκος Διευθυντής ΛΚΔΜ ΔEH A.E./ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χάρτης εκμεταλλεύσιμων Λιγνιτικών Κοιτασμάτων Δυτική Μακεδονία

Διαβάστε περισσότερα

οικονομία- Τεχνολογία ΜΑΘΗΜΑ: : OικιακήO : Σχολικό έτος:2011 Β2 Γυμνασίου Νεάπολης Κοζάνης

οικονομία- Τεχνολογία ΜΑΘΗΜΑ: : OικιακήO : Σχολικό έτος:2011 Β2 Γυμνασίου Νεάπολης Κοζάνης ΜΑΘΗΜΑ: : OικιακήO οικονομία- Τεχνολογία Σχολικό έτος:2011 :2011-20122012 Β2 Γυμνασίου Νεάπολης Κοζάνης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: J ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΝΤ J ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

(ΣΧ.2) ΣΧΗΜΑ 2. (Πίνακας 1.)

(ΣΧ.2) ΣΧΗΜΑ 2. (Πίνακας 1.) ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΝ ΑΠΟ: ΚΩΣΤΑ Θ.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ * ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα και διαχείριση των εγχώριων ενεργειακών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, 7-12-2018 Τεχνολογία Φυσικού Αερίου.-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής και Εφαρµογών Αυτής Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧ.ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 «Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους δυναμικούς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας των περισσοτέρων χωρών.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: ΟΡΥΚΤΟΙ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΤΕΡΕΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: ΟΡΥΚΤΟΙ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΤΕΡΕΟ Ορυκτοί άνθρακες Ένα πολύτιμο στερεό 1 Ε.Κ.Φ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: ΟΡΥΚΤΟΙ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΤΕΡΕΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 διδακτική ώρα ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα

Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα Είδη πρώτων υλών Αγροτικού τομέα Κτηνοτροφικού τομέα Αστικά απόβλητα Αγροτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μορφές Ενέργειας

ΕΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μορφές Ενέργειας ΕΝΤΟ ΚΕΦΛΙΟ Μορφές Ενέργειας ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο γράµµα.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ "Διαπιστώνοντας την αυξημένη ζήτηση οικονομικότερων λύσεων θέρμανσης και εκμεταλλεύομενοι την πολυετή πείρα μας στο κλάδο αυτό φέραμε το ισχυρότερο στερεό καύσιμο παγκοσμίως για εσάς" ΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 Δ. Παπαγεωργίου, Φ. Θεολόγος, Χ. Τέας, Ε. Χανιωτάκης ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Δ. Έρευνας & Ποιότητας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΞΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνοι έκρηξης. Ορισµοί

Κίνδυνοι έκρηξης. Ορισµοί Κίνδυνοι έκρηξης Ορισµοί «Καύση»: σύνολο φυσικών και χηµικών διεργασιών πουαλληλεπιδρούν. λ Η σηµαντικότερη από αυτές, η οποία και χαρακτηρίζει την καύση, είναι η ταχεία και αυτοσυντηρούµενη χηµική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες

04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Κεφάλαιο 04-04 σελ. 1 04-04: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Ιδιότητες και διεργασίες Εισαγωγή Γενικά, υπάρχουν πέντε διαφορετικές διεργασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να παραχθεί χρήσιμη ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος

Ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος Ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος Οι πρώτες ύλες που υπάρχουν στο υπέδαφος μιας χώρας αποτελούν τον ορυκτό της πλούτο. Ο ορυκτός πλούτος περιλαμβάνει τα μεταλλεύματα, ορυκτά καύσιμα και τα προϊόντα λατομείου.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτέα ύλη μέχρι

Διδακτέα ύλη μέχρι 7Ο ΓΕΛ Πειραιά Α Λυκείου Σχολικό έτος 2017-18 ΓΕΩΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (μάθημα επιλογής) Διδακτέα ύλη μέχρι 18-12-2017 Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη για το μάθημα επιλογής «ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κροκίδωση - Συσσωµάτωση

Κροκίδωση - Συσσωµάτωση ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αχαρνών 364 & Γλαράκι 10Β, Αθήνα, 11145 Τηλ: 211 1820 163-4-5 Φαξ: 211 1820 166 e-mail: enerchem@enerchem.gr web site: www.enerchem.gr Κροκίδωση - Συσσωµάτωση Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο που επηρεάζει τις κοινωνίες από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη Οι υδρίτες (εικ. 1) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 6: Βιομάζα Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Δημήτριος Ζαραφίδης Βοηθός Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Φραγκίσκος Παυλουδάκης Τομεάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος & Αποκατάστασης Εδαφών Το λιγνιτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες. Λιγνίτης Εθνικό Καύσιμο. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης

Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες. Λιγνίτης Εθνικό Καύσιμο. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες Εισήγηση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή Λιγνίτης Εθνικό Καύσιμο Νομός Κοζάνης η Ενεργειακή Καρδιά της Ελλάδος Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης Λιγνίτης Ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΙΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΣΤΟΛΗ Όταν θερµαίνεται το ξύλο αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας Παρατηρήσεις για την λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιορευστών καυσίμων, στον Δήμο Μεσολογγίου. Αγρίνιο 10-7-2017 1.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Προέλευση Μορφή έργων Χρήση Επιφανειακό νερό Φράγματα (ταμιευτήρες) Λιμνοδεξαμενές (ομβροδεξαμενές) Κύρια για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ [Άρθρα 2(1), 47(2), (3), (4), (5), (8), (9), (10), 48 (1), (2)(α), 49(3)(γ) και (4)(δ), 50(1)(δ), 51(2), 55(1), (2), 56, 57(1)(α), (2), (3) και 99(1), (2) και (3)] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΤΟΥ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Περιβαλλοντικές πιέσεις στο λεκανοπέδιο Αμυνταίου από Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς και ορυχεία Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας

Εισαγωγή στην αεριοποίηση βιομάζας ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Κεντρικό: 6 ο χλμ. oδού Χαριλάου-Θέρμης Τ.Θ. 60361 570 01 Θέρμη, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-498100 Fax: 2310-498180

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο μελέτης για τη σύγκριση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρώπη

Πλαίσιο μελέτης για τη σύγκριση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρώπη Πλαίσιο μελέτης για τη σύγκριση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρώπη Η Booz&Co 1 διεξήγαγε τη μελέτη για λογαριασμό της ΔΕΗ, συγκρίνοντας το κόστος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης,

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης, ΙΕΝΕ : Ετήσιο 13ο Εθνικό Συνέδριο - «Ενέργεια & Ανάπτυξη 08» (12-13/11-Ίδρυμα Ευγενίδου) Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε Λεβητοστάσια και Εγκαταστάσεις Κλιματισμού Α. Ευθυμιάδης, ρ. Μηχανικός, ιπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος

Διαβάστε περισσότερα

ανάπτυξης Αμάρυνθος 25/2/2013 Αναπλ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πειραιά ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ WTERT (www.wtert.gr)

ανάπτυξης Αμάρυνθος 25/2/2013 Αναπλ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πειραιά ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ WTERT (www.wtert.gr) Η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων ως μοχλός ανάπτυξης Αμάρυνθος 25/2/2013 Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος Δρ. Κων/νος Ψωμόπουλος Αντιπρόεδρος Αναπλ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πειραιά 1 ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Συμβούλιο Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος

Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ: Θερμική Επεξεργασία Απορριμμάτων με ταυτόχρονη Παραγωγή Ενέργειας 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8: Λοιπές Πηγές Ενέργειας. Αιολική & Ηλιακή ενέργεια 30/5/2016. Αιολική ενέργεια. Αιολική ενέργεια. Αιολική ισχύς στην Ευρώπη

Κεφάλαιο 8: Λοιπές Πηγές Ενέργειας. Αιολική & Ηλιακή ενέργεια 30/5/2016. Αιολική ενέργεια. Αιολική ενέργεια. Αιολική ισχύς στην Ευρώπη Ενεργειακές Πηγές & Ενεργειακές Πρώτες Ύλες Αιολική ενέργεια Κεφάλαιο 8: Λοιπές Πηγές Ενέργειας Ανεμογεννήτριες κατακόρυφου (αριστερά) και οριζόντιου άξονα (δεξιά) Κίμων Χρηστάνης Τομέας Ορυκτών Πρώτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΤΣΙΩΛΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΛΜΠΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΚΑΣ ΝΑΤΑΣΑ ΝΤΑΪΡΗ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΕΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Η περίπτωση του ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Θ. Παπαδέλης Π. Τσανούλας Δ. Σωτηρόπουλος Ηλεκτρική ενέργεια: αγαθό που δεν αποθηκεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη

Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη Ι. Κοπανάκης Γενικός Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. Κοζάνη, 9.7.2016 Διαδρομή στον Ιστορικό Ρόλο της Λιγνιτικής Ηλεκτροπαραγωγής Ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κόμη Μαρία Βάγιας Δημήτρης Αρβανίτη Αγγελίνα Κωνσταντόπουλος Δημήτρης Τσάτος Σπύρος

Κόμη Μαρία Βάγιας Δημήτρης Αρβανίτη Αγγελίνα Κωνσταντόπουλος Δημήτρης Τσάτος Σπύρος Κόμη Μαρία Βάγιας Δημήτρης Αρβανίτη Αγγελίνα Κωνσταντόπουλος Δημήτρης Τσάτος Σπύρος Είναι χώροι ειδικά διαμορφωμένοι στους οποίους γίνεται η ταφή των απορριμμάτων των πόλεων. Η διαμόρφωση του χώρου των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Καθηγητής ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Βιοµηχανία τσιµέντου

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Βιοµηχανία τσιµέντου ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το παρόν κείµενο αναφοράς για τις βέλτιστες διαθέσιµες τεχνικές στις βιοµηχανίες τσιµέντου και ασβέστου αντιπροσωπεύει ανταλλαγή πληροφοριών που πραγµατοποιήθηκε σύµφωνα µε το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση Δασική Εδαφολογία Εδαφογένεση Σχηματισμός της στερεάς φάσης του εδάφους Η στερεά φάση του εδάφους σχηματίζεται από τα προϊόντα της αποσύνθεσης των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων μαζί με τα προϊόντα της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Θ. Δ. Ζάγκα Καθηγητή ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Τομέας Δασικής Παραγωγής-Προστασίας Δασών-

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΑΝΝΑ ΧΑΝΙΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ

Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα καυσίμου σελ.1

Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Παράρτημα καυσίμου σελ.1 Περιγραφές της σύστασης καύσιμης βιομάζας Η βιομάζα που χρησιμοποιείται σε ενεργειακές εφαρμογές μπορεί να προέρχεται εν γένει από δέντρα ή θάμνους (ξυλώδης ή λιγνο-κυτταρινούχος

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 7: Οικοσυστήματα (I)

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 7: Οικοσυστήματα (I) Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 7: Οικοσυστήματα (I) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Κεφάλαια Παραγωγής Ενέργειας

Ειδικά Κεφάλαια Παραγωγής Ενέργειας Ειδικά Κεφάλαια Παραγωγής Ενέργειας Ενότητα 1 η : Παγκόσμιο Ενεργειακό Ισοζύγιο Αναπλ. Καθηγητής: Γεώργιος Μαρνέλλος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων. Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων. Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ 1 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ OΜΩΣ, Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (όπως όλες

Διαβάστε περισσότερα