3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης"

Transcript

1 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

2 «Υφαίνω το νήμα της ζωής κι έχω αργαλειό τη σκέψη» Μαθητικές ομάδες των τμημάτων Α1, Α2, Α3, Α4, Α5 Παιδαγωγική ομάδα: Σπυριδάκη Μαρία Φλουράκη Χαρά Σχολική Χρονιά :

3 ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Μέσα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου η τεχνολογία και η τεχνογνωσία εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, όπου η εξειδίκευση και τυποποίηση προϊόντων και υπηρεσιών θεωρείται όχι πλέον ως ζητούμενο αλλά ως δεδομένο, αλλά ταυτόχρονα και μέσα στους τρελούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής γενικότερα και των μικρών μαθητών ειδικότερα, θελήσαμε να σταματήσουμε για λίγο το χρόνο και να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν. Θελήσαμε να δούμε τον τρόπο ζωής και λειτουργίας των ανθρώπων του χθες στην χώρα μας και στην περιοχή μας ειδικότερα. Επιπλέον είναι φανερή η στροφή σε παραδοσιακά επαγγέλματα λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Με αυτήν την αφορμή αποφασίστηκε το θέμα του περιβαλλοντικού προγράμματος.

4 ΣΤΟΧΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΡΙΕΣ Να αναλογιστούν για τον τρόπο ζωής στο χθες και τις δυσκολίες της καθημερινής επιβίωσης. Να συγκρίνουν τον τρόπο ζωής του σήμερα με το χθες. Να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν. Να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν παραδοσιακά επαγγέλματα που επιβιώνουν στο σήμερα και να αξιολογήσουν την εξελικτική τους πορεία στο χρόνο.

5 ΣΤΟΧΟΙ Να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του σήμερα. Να γνωρίσουν την τέχνη μέσα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα και πως η φύση γεννά πολιτισμό. Καιφυσικάνασυνεργαστούνκαινα δημιουργήσουν τη δική τους τέχνη και να εξωτερικεύσουν τη δημιουργικότητα τους, μέσα από την απόκτηση βιωματικής εμπειρίας.

6 ομή του προγράμματος- πως εργαστήκαμε Συζήτηση μετά από καταιγισμό ιδεών για το ποια είναι μερικά παραδοσιακά επαγγέλματα που γνώριζαν τα παιδιά.

7 ΕΡΕΥΝΑ Έρευνα των μαθητών με συνεντεύξεις σε μεγαλύτερους τους για το ποια είναι μερικά παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής μας που χάθηκαν ή επιβιώνουν με διαφορετική μορφή.

8 ΕΡΕΥΝΑ Έρευνα στο διαδίκτυο για παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν και προβολή στην τάξη

9 Χωρισμός ομάδων Χωριστήκαμεσετρεις (3) ομάδες: Α) «Κατασκευαστές» Β) «Καλλιτέχνες» Γ) «Φωτορεπόρτερ» Και παίξαμε παιχνίδια εμπιστοσύνης και σύσφιξης των oμάδων

10 Επίσκεψη και βιωματική παρουσίαση Ηκα. Ατσαλάκη Αθανασία, μέλος του παγκόσμιου συλλόγου Λαϊκής τέχνης, μας παρουσίασε την κατασκευή μπρελόκ και βραχιολιών με βάση τη «εσά» του ία, ένα κόμπο που σύμφωνα με τη μυθολογία έδειξε ο ίας στον γιο του Ποσειδώνα για να δένει κόμπους στα καράβια.

11 Χριστουγεννιάτικο παζάρι Κάθε παιδί ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει μπρελόκ και βραχιόλια ώστε να μπορέσουμε να συμμετέχουμε μ ένα ικανοποιητικό αριθμό στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι αγάπης που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του 3 ου Γυμνασίου Ιεράπετρας την παραμονή των Χριστουγέννων στην πλατεία της Ιεράπετρας, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν στην αγορά φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο της πόλης.

12 Χριστουγεννιάτικο παζάρι

13 Χριστουγεννιάτικο παζάρι

14 Προγραμματισμένες Επισκέψεις σε επαγγελματίες, τεχνίτες. Εργαστήριο καλλιτεχνικών εφαρμογών κ. Γιώργου Αθανασίου Εργαστήριο επισκευής υποδημάτων και έκδοσης κλειδιών του κ. Στέφανου Χαραλαμπάκη Στοχώροτηςκ. ήμητρας Λυραράκη

15 Επίδειξη αγγειοπλαστικής και κεραμικής τέχνης Οκ. Αθανασίου έδειξε στα παιδιά όλες τις φάσεις κατασκευής αγγείων με πηλό, καθώς και κεραμικών αντικειμένων από την πρώτη ύλη μέχρι το ψήσιμο στον φούρνο και την καλλιτεχνική διακόσμηση.

16

17 Επίσκεψη στο κατάστημα του κ. Στέφανου Χαραλαμπάκη Στο κατάστημα αυτό τα παιδιά είδαν τα μηχανήματα καθώς και τη διαδικασία επισκευής υποδημάτων και έκδοσης κλειδιών στη σύγχρονη ζωή. Έγινε παράλληλα αναφορά στο παρελθόν και στα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν.

18 Επίσκεψη στο κατάστημα χειροποίητων κατασκευών της κα. ήμητρας Λυραράκη Ηκα. Λυραράκη έκανε επίδειξη στα παιδιά χειροποίητου αργαλειού καθώς και άλλων κατασκευών με μαλλί και κλωστή. Τα παιδιά στη συνέχεια έκαναν τις δικές τους κατασκευές.

19 Εκδρομή Επίσκεψη στο ΚΠΕ Ανωγείων Το πρόγραμμα μας ολοκληρώθηκε με την διήμερη επίσκεψη στο ΚΠΕ Ανωγείων, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πως η φύση γεννά πολιτισμό».τα παιδιά ενημερώθηκαν για όλα τα στάδια της συλλογής, επεξεργασίας και ύφανσης εντόπιου μαλλιού. Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν αργαλειό και να υφάνουν σ αυτόν.

20

21

22

23 ημοσιοποίηση των δράσεων μας στο site του σχολείου Ο Ιστότοπος μας 3οΓυμνάσιοΙεράπετρας! Την Τετάρτη και Πέμπτη 26 και 27 Μαρτίου αντίστοιχα, η ΠεριβαλλοντικήομάδατηςΑ τάξηςτου σχολείου μας που πραγματοποιεί πρόγραμμα για τα παραδοσιακά επαγγέλματα με θέμα υφαίνω τονήματηςζωήςκαιέχωαργαλειότησκέψη πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Ανωγείων και παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Πως η φύση γεννά πολιτισμό. Στο ΚΠΕ αρχικά παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον ενημέρωση με βιντεοπροβολή για την περιοχή του Ψηλορείτη και τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και για τη λειτουργία και παράδοση του αργαλειού. Στη συνέχεια βγήκαμε στην αυλή όπου χωριστήκαμε σε ομάδες, τους Φουρόγατους και τους Γυπαετούς και παίξαμε παιχνίδι ενδυνάμωσης της ομάδας. Μετά συμμετείχαμε σε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στο χωριό, που μας βοήθησε στη γνωριμία της περιοχής και των κατοίκων της. Τη δεύτερη μέρα συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον αργαλειό και μάθαμε για όλα τα στάδια της συλλογής, επεξεργασίας και ύφανσης του εντόπιου μαλλιού. Μάλιστα μερικοί από εμάς υφάναμε στον αργαλειό. Η μέρα τελείωσε με την επίσκεψη μας στο μιτάτο εκκλησία του Αγίου Υακίνθου στον Ψηλορείτη, όπου με την βοήθεια των εκπαιδευτικών δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού και προσανατολισμού. Στο τέλος παίξαμε ένα παιχνίδι με τον ιστό της αράχνης, όπου είδαμε παραστατικά την ανισορροπία που δημιουργείται στο οικοσύστημα όταν καταστρέφεται ένας κρίκος της αλυσίδας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του ΚΠΕ Ανωγείων για την υπέροχη φιλοξενία και τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν.

24 ημιουργίες των παιδιών Τα παιδιά τέλος έκαναν τις δικές τους κατασκευές με βάση όλες τους τις εμπειρίες από το πρόγραμμα και τις επισκέψεις μας, σχετικές με παραδοσιακά επαγγέλματα.

25 ημιουργίες των παιδιών

26 ημιουργίες των παιδιών

27 ημιουργίες των παιδιών

28 Μια άλλη υπέροχη κατασκευή!

29 Και άλλες δημιουργίες!

30

31

32 Αφίσες σχετικές με το θέμα - δημιουργία των παιδιών

33 Η αξιολόγηση του προγράμματος γινόταν σε όλη την διάρκεια υλοποίησης του. Μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών στις διάφορες δραστηριότητες και επισκέψεις. Μέσα από ερωτήσεις για το γνωστικό τομέα. Μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών, σχετικές με το πρόγραμμα.

34 Συνοψίζοντας Οι μαθητές-τριες που πήραν μέρος: Ερεύνησαν και ανακάλυψαν πολλά ξεχασμένα επαγγέλματα. Γνώρισαν μερικά από αυτά μέσα απ τη σύγχρονη ματιά. Εργάστηκαν μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Προβληματίστηκαν για την στροφή σ ορισμένα παραδοσιακά επαγγέλματα στις μέρες μας. Ανέπτυξαν την καλλιτεχνική τους διάθεση δημιουργώντας τέχνη.

35 Κατανεμημένοι-ες ες σε ομάδες Οι κατασκευαστές και καλλιτέχνες εστίασαν στην δημιουργία κατασκευών, παρ όλο που όλα τα παιδιά θέλησαν να πάρουν μέρος σ αυτό, και οι φωτορεπόρτερ αποθανάτισαν τις κατασκευές αυτές. Όλα τα παιδιά απόλαυσαν αυτές τις διαδικασίες.

36

Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χριστίνα Νομικού ΠΕ 70 Αμαλία Ταπραντζή ΠΕ 70 Ουρανία Σωτηρίου ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού»

«Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού» «Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση» «Κάνοντας κλικ στα φυτά της περιοχής μας Δημιουργώντας εικονικό φυτολόγιο με μαθητές της Δ Δημοτικού» Γιάννης Ανδρουλιδάκης 1, Μαίρη Τουρκομανώλη 2,

Διαβάστε περισσότερα

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ διαλειμμα Τεύχος 3 1 διαλειμμα Τεύχος 3 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013 Στους γονείς μου οφείλω το «ζην»...στο δάσκαλο μου το «ευ ζην»! ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ ια ακόμη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Στους γονείς μου οφείλω το ζην...στον δάσκαλό μου το εύ ζην!

Στους γονείς μου οφείλω το ζην...στον δάσκαλό μου το εύ ζην! ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου θα γίνει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στο Palace cinemas στο Βλητέ Σούδας στις 6.30 το απόγευμα. Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν μες στο μουσείο, μες στο μουσείο μια μερα μπήκα με φόρα κι εγω, μη με τραβάτε μη μου κολλάτε, απ το μουσείο δεν θέλω Στο Μουσείο να βγω. Τρέχω Οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς τρέχω μές στα δωμάτια, μ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οι πιο κάτω δραστηριότητες αποτελούν μέρος του βιβλίου «άσος: Παιδαγωγικές ραστηριότητες ιαθεματικής Εφαρμογής». Η πλήρης βιβλιογραφική αναφορά αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μουσειακή εκπαίδευση

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μουσειακή εκπαίδευση Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη μουσειακή εκπαίδευση Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πέλλας toniapap@otenet.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εισήγηση παρουσιάζονται οι επιμορφωτικές δράσεις που σχεδιάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Ηλεκτρονική τάξη»

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Ηλεκτρονική τάξη» 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Ηλεκτρονική τάξη» Ζάφειρας Παναγιώτης 1 Μπίστα Πολυξένη 2, 1 Εκπαιδευτικός 1 ου Λυκείου Παπάγου Μαθηματικός με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Οι μύθοι του Αισώπου: Δημιουργία πολυμεσικών παραμυθιών για τη διδασκαλία μίας εφαρμογής παρουσιάσεων

Οι μύθοι του Αισώπου: Δημιουργία πολυμεσικών παραμυθιών για τη διδασκαλία μίας εφαρμογής παρουσιάσεων 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ Οι μύθοι του Αισώπου: Δημιουργία πολυμεσικών παραμυθιών για τη διδασκαλία μίας εφαρμογής παρουσιάσεων Κουκουρίκος Παναγιώτης Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Σαριδάκη Άννα Καθηγήτρια Πληροφορικής ΔΕ saridaki@sch.gr

Σαριδάκη Άννα Καθηγήτρια Πληροφορικής ΔΕ saridaki@sch.gr 220 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ IV - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΣΩ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΖΕΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0040_TEXNOLOGIA_A_GYM.indd 1 1/22/13 11:30 AM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: υπευθυνοσ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία ΤΙΤΛΟΣ: Το λιμάνι της Πάτρας από τον 19 ο αιώνα έως και σήμερα: Δυσκολίες και προβλήματα στην υλοποίηση μίας δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 1η Δεκεμβρίου 2012. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Ημερίδα. «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 1η Δεκεμβρίου 2012. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ημερίδα «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 1η Δεκεμβρίου 2012 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκη Γραπτή αναφορά Την 1 η Δεκεμβρίου 2012 στο Μουσείο Βυζαντινού

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό διδακτικό υλικό του μαθήματος της Τεχνολογίας για τις Α, Β, Γ Τάξεις Γυμνασίου

Υποστηρικτικό διδακτικό υλικό του μαθήματος της Τεχνολογίας για τις Α, Β, Γ Τάξεις Γυμνασίου Υποστηρικτικό διδακτικό υλικό του μαθήματος της Τεχνολογίας για τις Α, Β, Γ Τάξεις Γυμνασίου Η Επιτροπή Σύνταξης του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών «Τεχνολογίας» 1. Νικόλαος Ηλιάδης, Επίτιμος Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης: Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012. Καλή επιτυχία! (Στην επόμενη σελίδα ξεκινήστε τη συγγραφή της εργασίας σας)

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης: Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012. Καλή επιτυχία! (Στην επόμενη σελίδα ξεκινήστε τη συγγραφή της εργασίας σας) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΤΟ PROJECT ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 :ΜΠΟΥΤΣΚΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (οδός, αριθμός, συνοικία/πόλη, Ταχ. Κώδικας):ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 6, ΑΜΥΝΤΑΙΟ,53200 ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ:2386023259 ΚΙΝΗΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2007 1 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Η τέχνη σημαντικό κομμάτι της ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ; ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ. ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ; ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ. ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ; ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ. ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ ΓΕΩΡΓΟΥΣΙΔΟΥ Μ. 1, και ΝΙΤΣΑ Φ. 1 1 1 ο Γυμνάσιο Ν.Ορεστιάδας, Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Έβρου e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ 2007 2 ISBN 978-860-89357-1-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΠΑΤΡΑ 2007 3 ΣΚΟΠΟΣ Με το βιβλίο αυτό θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι στην επιστήμη που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Διδασκαλίας της Δομής Ακολουθίας στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch

Σενάριο Διδασκαλίας της Δομής Ακολουθίας στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch Σενάριο Διδασκαλίας της Δομής Ακολουθίας στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch Λεωνίδας Λεβέντης 1 Φανή Αποστολίνα 2 levenleo@otenet.gr faposto@sch.gr 1 Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19-2 Καθηγήτρια Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας Δ Δημοτικού: Διδακτικό σενάριο «Περί Κλέους»

Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας Δ Δημοτικού: Διδακτικό σενάριο «Περί Κλέους» Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας Δ Δημοτικού: Διδακτικό σενάριο «Περί Κλέους» Γιαζιτζίδου Σοφία 1, Αρχοντή Χριστίνα 2 1 Εκπαιδευτικός ΠΕ 70, 19o & 20o ΔΣ Ευόσμου Θεσσαλονίκης sgiazitz@edlit.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Αχαρνών Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών Ημερομηνία Υποβολής: 12-11-2012 0 Ζώνη Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ Το Παιδικό Κέντρο συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο Π.Ε. «Οικολογικά Σχολεία» από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Για τη βιωσιμότητα του πλανήτη πράσινες αυλές και πράσινες γωνιές

Για τη βιωσιμότητα του πλανήτη πράσινες αυλές και πράσινες γωνιές Για τη βιωσιμότητα του πλανήτη πράσινες αυλές και πράσινες γωνιές Ζωή Τερλιμπάκου 1, Αικατερίνη Σεκρετζή 2 1. 5 ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσ/νίκης zterlib@gmail.com 2. 7

Διαβάστε περισσότερα

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 45 Παράρτημα Ημερολόγιο εκπαιδευτικών και κινηματογραφιστών Σχολική μονάδα:... Ημερομηνία και ώρα συνάντησης:... Συνάντηση εντός ή εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Α. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Τομέας 1. Μέσα και Πόροι Α. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Δείκτης 1.1 Κριτήρια Σχολικός χώρος, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι Επάρκεια και καταλληλότητα σχολικών χώρων Επάρκεια και καταλληλότητα εξοπλισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΟΥ Σχολική Σύμβουλος 48 ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Κυκλάδων

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΟΥ Σχολική Σύμβουλος 48 ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Κυκλάδων Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί πλέον μία σημαντική θεματική ενότητα του Αναλυτικού προγράμματος και έχει μία δυναμική θέση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ ο σκοπός της Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα