Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2"

Transcript

1

2 Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Από το ARSIS Association for the Social Support of Youth, GR με την υποστήριξη του Universitätsklinikum Ulm, DE και INCREASE project partners Σεπτέμβριος 2017 Πρόγραμμα INCREASE Διεπιστημονική ανάπτυξη δεξιοτήτων για εργαζόμενους με νέους σε κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας νέων Αριθμός Προγράμματος AT02-KA Δήλωση αποποίησης ευθύνης Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ. 2. Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Στόχος Ο συμμετέχων μπορεί να οργανώσει, να καταλάβει και να συμπληρώσει ένα Ιστορικό (αρχικό και σε βάθος χρόνου). Επίσης, μπορεί να καταλάβει και να χρησιμοποιήσει μία Διαγνωστική αναφορά για ανήλικο 13/18, να εκτιμήσει τις πληροφορίες από το Ιστορικό και την Διάγνωση και να κάνει πρόγνωση για μελλοντικές καταστάσεις κρίσης στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων αναφορικά με τον ανήλικο 13/18. Μπορεί, τέλος, να αναπτύξει ένα σχέδιο παρέμβασης για καταστάσεις κρίσεων στο πλαίσιο του κέντρου φιλοξενίας ανηλίκων/εφήβων. Περιεχόμενο Σε αυτή την ενότητα ο συμμετέχων ενημερώνεται για το τι είναι το Ιστορικό και το Διαγνωστικό Ιστορικό και πως η πληροφορία που περιλαμβάνεται και στα δύο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια της πρόληψης και καταστολής πιθανών καταστάσεων κρίσης. Ενότητες Ενότητα 2.1 Ενότητα 2.2 Ενότητα 2.3 Κατανόηση, συμπλήρωση 210 και χρήση ενός Ιστορικού, αρχικό και σε βάθος χρόνου. Λήψη, κατανόηση και 240 ανάλυση ενός διαγνωστικού ιστορικού Εκτίμηση και Πρόγνωση 225 μελλοντικών καταστάσεων κρίσης, σύμφωνα με το ιστορικό και τη διάγνωση. σύνολο ECVET credit Εκπαιδευτικές Μέθοδοι Δια ζώσης (πρόσωπο με πρόσωπο) (49 %) και από απόσταση (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) (51 %). Αξιολόγηση Η αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων θα βασιστεί στην προ-ενότητας αξιολόγηση: Ο συμμετέχων πρέπει να επεξεργαστεί για την εκπαίδευση πέντε γραπτές, ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με την ενότητα οι οποίες θα αναφέρονται σε δύο ατομικές περιπτώσεις. A/ βασιζόμενοι στα περιστατικά που έχετε, βρίσκετε ότι είναι συμπληρωμένα, όσον αφορά τις πληροφορίες; Ποια είναι η πληροφορία που λείπει; Β/ Ποιά είναι η διαδικασία μέσω της οποίας θα συλλέξετε και θα καταγράψετε ένα ιστορικό; Πως θα το κάνετε και τι θα προσέξετε, αν προσέξετε κάτι;

4 5 Γ/ Ποια είναι η διαφορά ενός κοινωνικού προφίλ, ψυχολογικού προφίλ, ιατρικού προφίλ ανηλίκου, τα οποία εμπεριέχονται στο ιστορικό ενός ανηλίκου; Βασιζόμενοι στην εμπειρία σας, υπάρχει άλλος τύπος προφίλ/ πληροφορίας; Δ/ Ποιά νομίζετε ότι είναι η σημασία της κάθε ομάδας πληροφοριών; Γιατί την αναζητάμε; Αποδείξτε πως διακρίνουμε τη φυσιολογική από την παθολογική συμπεριφορά ενός ανηλίκου (δώστε παραδείγματα από κάθε τομέα, αναπτυξιακό, ψυχολογικό, παιδαγωγικό/εκπαιδευτικό, οικογενειακό κλπ.) βασιζόμενοι στην εμπειρία σας και σε άλλες περιπτώσεις Ε/ Ποιες πληροφορίες νομίζετε ότι χρειάζεται ο εργαζόμενος για να έχει ένα πλήρες προφίλ ανηλίκου; Τι είδους πληροφορία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει και να προλάβει πιθανές καταστάσεις κρίσης (χρησιμοποιήστε τα παραδείγματα περιπτώσεων τα οποία σας δίνονται και τη δικής σας εμπειρία. Βάση Πρακτικής εργασίας για την Ενότητα και Υπο-ενότητες Περιστατικά Περιστατικό A: Μαρία, 16,5 χρόνων ατομική κατάσταση κρίσης Η Μαρία είναι 16,5 χρονών. Ήρθε στο Κέντρο πριν από δύο εβδομάδες, με μεταφορά από άλλο ξενώνα ανηλίκων. Ο φάκελός της δεν ακολούθησε την εισαγγελική απόφαση μεταφοράς της. Τα μόνα στοιχεία για τη Μαρία είναι εκείνα που περιέχονται στην εισαγγελική απόφαση μεταφοράς και εξηγούν τον λόγο απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία καθώς και το λόγο μεταφοράς της στο νέο ξενώνα. Η Μαρία, αυτές τις δύο εβδομάδες δε συμμετείχε σε καμία δραστηριότητα, δεν ερχόταν σε επαφή με κανέναν άλλο ανήλικο και έδειχνε επιθετική συμπεριφορά προς όλους τους εργαζομένους, κάθε φορά που κάποιος προσπαθούσε να την πλησιάσει και να την εντάξει στο γενικότερο πλαίσιο του Ξενώνα. Επιπλέον, κάθε προσπάθεια που έγινε να μιλήσει για τη ζωή της έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος της με επιπλέον στοιχεία από εκείνα που έφερε η εισαγγελική απόφαση, στάθηκε άκαρπη. Η Μαρία προσπαθούσε διαρκώς να βρει ελεύθερο και προσβάσιμο σε αυτήν τηλέφωνο για να τηλεφωνήσει χωρίς όμως να αποκαλύπτει σε ποιον. Μάλιστα, την έπιασαν να έχει μπει κρυφά στο γραφείο της διευθύντριας και να προσπαθεί να τηλεφωνήσει από εκεί, ή να προσπαθεί να πείσει την καθαρίστρια να της δανείσει το κινητό της τηλέφωνο για να το κάνει. Οι εργαζόμενοι, μπροστά σε αυτήν την συμπεριφορά, της απαγόρευσαν οποιαδήποτε επαφή είτε με το τηλέφωνο είτε με το ιντερνέτ, μέχρι να αποφασίσει να μοιραστεί μαζί τους για ποιο λόγο ήθελε να τηλεφωνήσει. Η Μαρία εξαφανίστηκε από τον Ξενώνα ένα πρωί, στο τέλος των δύο εβδομάδων. Το είχε σκάσει κρυφά. Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, στη συνέχεια η αστυνομία και διατάχθηκε έρευνα. Η ένταση και η αναστάτωση στον ξενώνα ήταν μεγάλη. Το κορίτσι που μοιραζόταν το δωμάτιο με τη Μαρία, ζήτησε να μιλήσει με τη ψυχολόγο και αποκάλυψε ότι το προηγούμενο βράδυ την άκουσε να μιλάει από κινητό τηλέφωνο στη εννιάχρονη αδερφή της, η οποία είχε μείνει στον προηγούμενο ξενώνα και να λέει ότι αύριο βράδυ θα είναι μαζί και θα την προσέχει.

5 6 Οι δύο αδερφές βρέθηκαν στην Καβάλα (εκεί βρισκόταν ο προηγούμενος ξενώνας) να περιπλανώνται έξω από το γενικό νοσοκομείο Καβάλας. Επεξηγήσεις: Η Μαρία είναι το πρωτότοκο παιδί μίας οικογένειας με τρία παιδιά, 16,5 χρόνων, 9 χρόνων και βρέφος 8 μηνών, ορφανή από πατέρα πρόσφατα. Η μητέρα της, ασθενής με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή της ασθένεια, μπήκε στο νοσοκομείο και ελλείψει στενής οικογένειας να αναλάβει τα παιδιά, τοποθετήθηκαν προσωρινά σε ξενώνες. Η Μαρία και η αδερφή της τοποθετήθηκαν το πρώτο διάστημα μαζί και το βρέφος σε αντίστοιχο βρεφοκομείο. Η Μαρία χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τον πρώτο ξενώνα γιατί είχε κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να το σκάσει με την αδερφή της και να πάρουν το αδερφάκι τους από το βρεφοκομείο. Περιστατικό B: Mohamed (17,5 χρονών), Ahmad (16 χρονών), Daoud (15 χρονών) ομαδική κατάσταση κρίσης Ο Μοχάμεντ, 17,5 χρόνων, ο Άχμαντ 16 χρόνων και ο Νταούντ 15 χρόνων είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι ωστόσο διατηρούν συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους, ο Μοχάμεντ και ο Αχμάντ είναι αδέρφια και ο Νταούντ είναι ξάδελφος τους. Εισήρθαν στο Κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων με εισαγγελική απόφαση, αφού εντοπίστηκαν στη χώρα μόνοι τους χωρίς κηδεμόνα κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου και οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης άρχισαν άμεσα. Για να γίνει με ασφάλεια και όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές διατάξεις, η οικογενειακή επανένωση, οι ανήλικοι πρέπει να μείνουν στον ξενώνα για μία περίοδο από έξι έως δώδεκα μήνες έως ότου ενωθούν με τις οικογένειες τους οι οποίες διαμένουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή την περίοδο όμως ο Μοχάμεντ κινδυνεύει να ενηλικιωθεί, με τις προβλεπόμενες από το νόμο για αυτόν συνέπειες. Κανένας από τους τρεις δε μιλά ελληνικά (εκφράζονται όλοι στα αραβικά) και είναι αποδιοργανωμένοι. Έζησαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες και βίωσαν σοβαρές τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Χωρίστηκαν πολύ νωρίς από τις οικογένειες τους και δεν εμπιστεύονται κανένα ανήλικα, συμπεριφορά την οποία επιδεικνύουν και τα μέλη της οικογένειας τους. Στα πλαίσια του ξενώνα, συμπεριφέρονται ως ανεξάρτητο γκρουπ και ο Μοχάμεντ είναι ο αρχηγός, οι άλλοι δύο τον υπακούουν απόλυτα. Ο βασικός σκοπός των εργαζομένων είναι να στηρίξουν το καθένα στην προβληματική του ατομικά αλλά και συνολικά ώστε όλοι να μπορέσουν να ενταχθούν στη ζωή του ξενώνα χωρίς να αλλοιωθούν τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Εξωτερικοί συνεργάτες αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναζητώντας τους φορείς εκείνους οι οποίοι θα επιληφθούν των θεμάτων τους και θα διασφαλίσουν την οικογενειακή επανένωση και του Μοχάμεντ όσο ακόμη είναι υπό προστασία ως ανήλικος.

6 7 Το διαγνωστικό/ θεραπευτικό πλάνο βασίζεται στις παρακάτω ενέργειες και εμπλέκει μία σειρά επαγγελματιών: Εσωτερική Συνεργασία (Internal cooperation): κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, μεταφραστής, εκπαιδευτής, φροντιστής. Εξωτερική Συνεργασία (External cooperation): παιδοψυχίατρος, Υπηρεσίες Ασύλου και Δουβλίνο Στις δύο χώρες, σχολείο, κοινωνικές υπηρεσίες των χωρών όπου διαμένουν οι οικογένειες των ανηλίκων. Αναλυτικά: Η Κοινωνική λειτουργός συλλέγει πληροφορίες μα τη βοήθεια του μεταφραστή, σχετικές με την προσωπική ιστορία του ανηλίκου, την κοινωνική του ιστορία, το οικογενειακό του ιστορικό, το ιατρικό του ιστορικό, το εκπαιδευτικό του ιστορικό για κάθε ανήλικο. Παράλληλα είναι υπεύθυνη να αναζητήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, να χτίσει τις συνεργασίες και να συντονίσει το όλο έργο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Η δουλειά του είναι τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές αφού χρειάζεται να συντονίσει τις διαδικασίες και μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μετά τη συλλογή όλων των πληροφοριών, που αφορούν στο παρόν, η κοινωνική λειτουργός αναζητά πληροφορίες οι οποίες αφορούν στη χώρα καταγωγής (πολιτική/ οικονομική κατάσταση, πολιτισμικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, εκπαίδευση, θρησκεία, πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, φαγητό, ενδυματολογικά χαρακτηριστικά κλπ) Ο ψυχολόγος, σε συνεργασία με το μεταφραστή κάνει εκτίμηση του κάθε ανηλίκου χωριστά τόσο σε γνωστικό/ γνωσιακό επίπεδο όσο και ψυχοσυναισθηματικό (emotional). Πρώτα ατομικά και έπειτα συνθέτει την πληροφορία αναφορικά με το γκρουπ. Ο Εκπαιδευτής παίζει ένα διπλό ρόλο. Σε ατομικό επίπεδο βοηθά τους ανηλίκους να μάθουν τη γλώσσα και να δραστηριοποιηθούν σε διάφορες δραστηριότητες, σε συλλογικό επίπεδο συμβάλλει ώστε οι ανήλικοι να ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο του ξενώνα, με τη βοήθεια των άλλων ανηλίκων αλλά και των εργαζομένων/ φροντιστών. Ο παιδοψυχίατρος αναλαμβάνει την εκτίμηση του ανηλίκου σε ψυχοδιανοητικό επίπεδο (προσοχή, συγκέντρωση, μνήμη, κρίση και αντίληψη, σκέψη και ροή σκέψης, περιεχόμενο σκέψης, συναίσθημα και βούληση, νοσηλείες σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αυτοκτονικός ιδεασμός και απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμοί, κατάθλιψη, επεισόδια μανίας, αγχώδεις διαταραχές, επιθετικότητα, χρήση βίας, μυθοπλασία (χρήση ψέματος), αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, άλλα προβλήματα, κλπ) με τη συνδρομή μεταφραστή. Ο φροντιστής αναλαμβάνει την καθημερινή φροντίδα των ανηλίκων καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος που έχει εκπονηθεί για τον καθένα από την διεπιστημονική ομάδα. Είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση του ανηλίκου καθώς και για τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, τα οποία οφείλονται εν μέρει στην προσαρμογή νέων κανόνων ή απλά κανόνων, τις σχέσεις με τους άλλους ανήλικους, το προσωπικό και το νέο περιβάλλον Ο Συντονιστής, συλλέγει την πληροφορία από όλα τα μέλη της ομάδας, συγκαλεί συναντήσεις για να συνθέσει και να εκτιμήσει την κατάσταση και να σχεδιάσει μαζί τους το θεραπευτικό πλάνο τόσο για το γρουπ όσο και για τον

7 8 καθένα ξεχωριστά σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Διαπιστώνει επίσης την εφαρμογή του σχεδίου και των επιλογών της ομάδας. Περιστατικό Γ: Βηθλεέμ, 14 ετών Η Βηθλεέμ είναι 14 χρόνων. Διαμένει στον ξενώνα εδώ και έξι μήνες. Είναι καλή μαθήτρια, επιμελής με τα καθήκοντα της τόσο στο σχολείο όσο και στον ίδιο τον ξενώνα. Πρόκειται για ένα χαμογελαστό παιδί, το οποίο συναναστρέφεται όλα τα παιδιά του ξενώνα, κυρίως μία συνομήλικη της με την οποία πηγαίνουν στην ίδια τάξη. Δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα αυτούς τους έξι μήνες και ο ιατρικός της φάκελος δεν παρουσιάζει κάτι αξιοσημείωτο, τουναντίον σύμφωνα με το φάκελο, πρόκειται για ένα υγιές παιδί. Η Βηθλεέμ, ένα βράδυ αρνήθηκε να πάει για ύπνο και ζήτησε από το φροντιστή να μείνει μαζί του στο γραφείο φροντιστών και να γίνεται να μιλήσει τηλεφωνικά με την οικογένεια της. Ο φροντιστής της εξήγησε ότι ήταν πολύ αργά και θα τηλεφωνούσαν την επόμενη μέρα. Η Βηθλεέμ άρχισε να κλαίει, να ζητά την οικογένεια της και να νευριάζει όλο και περισσότερο. Σε έξαλλη κατάσταση ούρλιαζε, άρχισε να σπάει πράγματα στο γραφείο και να πετάει ότι βρει στον φροντιστή. Ξαφνικά ηρέμησε και πήγε για ύπνο σα να μη συνέβη τίποτα. Ο φροντιστής θεώρησε ότι επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν ανέφερε τίποτα την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, μετά από αυτό το περιστατικό, η Βηθλεέμ άρχισε να γίνεται επιθετική με όλους, να κλείνεται στον εαυτό της και να μη θέλει να βγει από το δωμάτιο της, να παραμελεί τον εαυτό της. Κάποιες άλλες μέρες, ήταν υπέρ χαρούμενη, μιλούσε διαρκώς, ήταν φιλική με όλους και έδειχνε ότι όλα ηταν κάτι περισσότερο από χαρούμενα. Οι διαδοχές της διάθεσής της γίνονταν όλο και πιο συχνές. Η συμπεριφορά της ανησύχησε τους εργαζόμενους και πριν συμβουλευτούν παιδοψυχίατρο ζήτησαν ραντεβού με την οικογένεια. Παρουσιάζοντας την κατάσταση, οι κηδεμόνες της Βηθλεέμ αποκάλυψαν ότι έπασχε από διαγνωσμένη στο παρελθόν διπολική διαταραχή, είχε κάνει επίσης και απόπειρα αυτοκτονίας. Ήταν σε φαρμακευτική αγωγή αλλά αποφάσισαν να μην πουν τίποτα στον ξενώνα από φόβο ότι η Βηθλεέμ δε θα γινόταν δεκτή και σταμάτησαν την αγωγή της. Επεξηγήσεις: Η Βηθλεέμ ήταν υπό την κηδεμονία των θείων της, οι γονείς της βρίσκονται σε μη ευρωπαϊκή χώρα και δεν είναι σε θέση να αναλάβουν την Βηθλεέμ. Οι κηδεμόνες ζήτησαν να μείνει η Βηθλεέμ σε ξενώνα δηλώνοντας ανικανότητα να συνεχίσουν την φροντίδα της. Η Βηθλεέμ με τη βοήθεια παιδοψυχιάτρου και ψυχολόγου, σταθεροποίησε την κατάστασή της.

8 9 ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1 Οργάνωση, κατανόηση και συμπλήρωση ενός Ιστορικού για ανήλικο 13/18 Ενδεικτικά Στοιχεία Καταστάσεων Κρίσης Στόχος Ο συμμετέχων μπορεί να μάθει τι είναι το αρχικό Ιστορικό, την διαρκή εκτίμηση του ενδιαφερόμενου και το νομικό πλαίσιο το οποίο αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων του ανηλίκου. ECVET Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα Γνώση Δεξιότητες Ικανότητες Ο συμμετέχων: Ο συμμετέχων μπορεί: να πραγματοποιήσει ένα ιστορικό σεβόμενος/η τις ειδικές συνθήκες μιας πιθανής κατάστασης κρίσης (αρχικό και σε βάθος χρόνου) να εξηγήσει τις ευθύνες του/της στο πεδίο δράσης ευθύνες του/της στο πεδίο δράσης ξέρει τι είναι και σε τι χρησιμεύει το Ιστορικό, γενικά - ΟΡΙΣΜΟΣ Εξηγεί τι είδους πληροφορίες πρέπει να περιέχει συνήθως ένα ιστορικό για έναν ανήλικο 13/18 ετών. Γνωρίζει τη Λειτουργία του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων; η χρήση του ιστορικού στη δική του/της δομή φροντίδας νέων όπως και η χρήση των ιστορικών στις δομές και εταίρους με τις οποίες/οποίους συνεργαζόμαστ ε Εξηγεί το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες του ανηλίκου Ο συμμετέχων μπορεί: να πραγματοποιήσει και να καταγράψει ένα αρχικό ιστορικό για ανήλικο 13/18. να συμπληρώσει ενα ιστορικό κατά τη διάρκεια της παραμονής ενός ανηλίκου στο Κέντρο φιλοξενίας Ανηλίκων/Εφήβων

9 10 Σχέδιο Εφαρμογής Εισαγωγή στο διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Ο εκπαιδευτής παρέχει πληροφορίες αναφορικά με το Ιστορικό, εστιάζοντας στα παρακάτω : - δημογραφικά, - κοινωνικές πληροφορίες, - εκπαιδευτικό επίπεδο, - ψυχολογική κατάστασης - ιατρική κατάσταση - κλπ Περιστατικά: Η ομάδα δουλεύει πάνω στα παραδείγματα ιστορικών: Ο εκπαιδευτής μοιράζει φωτοτυπίες με τα περιστατικά A, B και C.; Ένας από τους συμμετέχοντες ανά ομάδα διαβάζει ένα περιστατικό. - Ο/η εκπαιδευτής ρωτά τους συμμετέχοντες για το ποια πληροφορία είναι σημαντική για μια κατάσταση κρίσης. - Οι προτάσεις των συμμετεχόντων συλλέγονται σε ένα a flip chart. Οι προτάσεις συλλέγονται είτε την ίδια στιγμή ή σε δεύτερο επίπεδο, οι προτάσεις συλλέγονται σύμφωνα τις διαφορετικές ευθύνες του καθενός (με τις ευθύνες και τα όρια του καθενός): Πρόσωπο με Πρόσωπο: Μ2 Α01 Μ2 - Α02 flipchart, μαρκαδόροι; υπολογιστή, οθόνη προβολής 45 Συμπληρωματικά για τον εκπαιδευτή: Μ2 Α25 Πρόσωπο με πρόσωπο: plenum brainstorming ανάλυση/ δόμηση; flipchart, μαρκαδόροι; Φωτοτυπίες για τα περιστατικά A, B, C 50 Μετά από αυτό, γίνεται μία μικρή ανάλυση, οι οποία βασίζεται στις παρακάτω ρωτήσεις: - Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι Ιστορικού; - Τι είδους πληροφορίες είναι σημαντικές για σας, θα ήταν χρήσιμο να τις έχετε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων σας; Ο εκπαιδευτής ενημερώνει για το τι είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση Νομικό Πλαίσιο Ο εκπαιδευτής ζητά από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν και να συγκρίνουν το εθνικό νομικό πλαίσιο με το Ευρωπαϊκό. Πρόσωπο με - πρόσωπο 10 εξ αποστάσεως εκπαίδευση: νομικά κείμενα στα αγγλικά

10 11 Οι συμμετέχοντες έχουν ήδη πληροφορηθεί ότι έχουν στη διάθεσή τους νομικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην κοινή πλατφόρμα, τα οποία απεικονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας Οι συμμετέχοντες πρέπει να αναγνωρίζουν και να σέβονται το νομικό πλαίσιο Δημιουργώντας ένα Ιστορικό Αυτή η ενότητα είναι χωρισμένη σε τρεις υποενότητες: α/ Ο εκπαιδευτής ζητά το χωρισμό της ομάδας σε δύο υπο-ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας θα έχουν το ρόλο του ανηλίκου (ο εκπαιδευτής δίνει οδηγίες για το πως θα παίξει ο καθένας το ρόλο του) ενώ τα μέλη της άλλης ομάδας θα έχουν το ρόλο του εργαζόμενου. Μ2 Α03 Μ2 Α04 Μ2 Α05 Μ2 Α06 Μ2 Α07 Μ2 Α08 Μ2 Α09 60 Πρόσωπο με πρόσωπο. Μ2 Α10 ανάθεση ρόλων 45 Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτής ζητά από τους συμμετέχοντες με το ρόλο του ανηλίκου, να υιοθετήσουν νεανική συμπεριφορά και να είναι επιθετικοί, καταθλιπτικοί, θυμωμένοι, εχθρικοί, φλύαροι, σιωπηροί, υπερ-σεξουαλικοί με διάθεση φλέρτ προς το αντίθετο φύλο, επικίνδυνες συμπεριφορές για τον εργαζόμενο. Οι συμμετέχοντες με το ρόλο του εργαζομένου πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή τη συμπεριφορά και ταυτόχρονα να προσπαθήσουν να συλλέξουν την πληροφορία. β/στη συνέχεια, δημιουργούνται ζευγάρια ( ανήλικος, εργαζόμενος ). Κάθε ζευγάρι έχει την ευθύνη να δημιουργήσει ένα ιστορικό στο σύνολό του. γ/τέλος, γίνεται ανάλυση και συζήτηση των αποτελεσμάτων και εντοπίζονται οι καλές πρακτικές και τα λάθη από το σύνολο των συμμετεχόντων.

11 12 ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2: Κατανόηση και χρήση μιας Διαγνωστικής Αναφοράς για έναν ανήλικο 13/18 χρόνων Στόχος Ο συμμετέχων μπορεί να χρησιμοποιήσει και να κατανοήσει ένα διαγνωστικό ιστορικό καθώς και το πως το τελευταίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο πρόληψης καταστάσεων κρίσης για ανήλικο 13/18. ECVET Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα Γνώση Δεξιότητες Ικανότητες Ο συμμετέχων μπορεί Ο συμμετέχων μπορεί : Ο συμμετέχων μπορεί: Να δείξει τι είναι να αναλύσει ποιες να αναγνωρίζει ποια και σε τι χρησιμεύει μία διαγνωστική αναφορά να εξηγήσει τι είδους πληροφορίες, ενδεικτικές για μία κατάσταση κρίσης, μπορούμε να βρούμε σε μία διαγνωστική αναφορά διαφορετικές ειδικότητες Να ορίσει τα δεοντολογικά και νομικά όρια που απαγορεύουν την κοινοποίηση των πληροφοριών εχεμύθεια διαγνωστικές αναφορές (ιατρική, ψυχιατρική, κοινωνική, κλπ) είναι απαραίτητες για έναν ανήλικο στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων. στοιχεία της διαγνωστικής αναφοράς μπορεί να είναι χρήσιμα αναφορικά με την εργασία με τον ανήλικο στο κέντρο προστασίας ανηλίκων, και ποια λείπουν. Σχέδιο Εφαρμογής Υλικό για Διάγνωση και Ιστορικό Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει στους εκπαιδευόμενους τη βασική ιδέα και το περιεχόμενο της διαγνωστικής αναφοράς. Έπειτα δίνει σύντομες πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε αυτή την υπο-ενότητα. Πρόσωπο-με- Πρόσωπο: Μ2 - Α11 PC projector 30 Συμπληρωματικά για τον εκπαιδευτή: Μ2 - Α25

12 Ζητείται από τους συμμετέχοντες να κάνουν έρευνα στις διαγνωστικές αναφορές του δικού τους Κέντρου Φιλοξενίας Εφήβων και να αναλύσουν τα περιεχόμενα. Αν δεν καταλαβαίνουν ορισμένες πτυχές στις αναφορές ή λείπει κάτι που μοιάζει σημαντικό πρέπει να μιλήσουν με τους συναδέλφους ή τον αρχηγό της ομάδας, αν συμφωνούν ή έχουν συμπληρωματικές ιδέες και πως θα προχωρήσουν περαιτέρω. Ζητείται από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν στις ερωτήσεις: ποια είναι τα χαρακτηριστικά της διαγνωστικής αναφοράς; ποια είναι η χρήση της ιατρικής/ ψυχιατρικής/ ψυχολογικής/ κοινωνικής αναφοράς στη δική σας εμπειρία στο Κέντρο Φιλοξενίας Εφήβων Βιβλιογραφική έρευνα Οι συμμετέχοντες θα κάνουν μία έρευνα στη βιβλιογραφία και θα συνοψίσουν τα κύρια ευρήματά τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης διαγνωστικών εκθέσεων Μετρήσεις (τεστ) σε διαφορετικά σενάρια Ο εκπαιδευτής ρωτά τους συμμετέχοντες σχετικά με τα τεστ που έχουν δει/ γνωρίσει κατά την πρακτική τους εργασία. -- έχουν πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία; αν όχι, για ποιο λόγο; -- τι είδους πληροφορίες μπορεί να είναι σημαντικές; (ανάλυση και συζήτηση στο forum στην online εκπαιδευτική πλατφόρμα) Συζήτηση για το τι είδους διάγνωση πραγματοποιεί κάθε ειδικός σε κάθε περίπτωση του περιστατικού Β, καθώς και τα περιστατικά που αναφέρονται ως εργαλεία στο περιθώριο. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Μ2 Α12 Μ2 Α13 Μ2 Α 14 Μ2 Α15 90 Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: 60 Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: σενάρια Μ2 Α16 Μ2 Α17 Μ2 Α18 Μ2 Α19 60 Ερωτήσεις : - Ένα αρχικό ιστορικό από τους ειδικούς είναι αρκετό γα τους εργαζόμενους; - Γιατί οι εργαζόμενοι χρειάζονται όλες τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια διαμονής του/της εφήβου/έφηβης στο χώρο φιλοξενίας; - Πως γίνεται αντιληπτή η απόδοση στα τεστ σε πρακτικό επίπεδο (παράδειγμα PTSD test, κατάθλιψη, γνωστικά τεστ)

13 14 UNIT NO. 2.3: Εκτίμηση των πληροφοριών από το ιστορικό και τη διάγνωση δημιουργία και σχέδιο παρέμβασης για μελλοντικές καταστάσεις κρίσεων στα κέντρα προστασίας ανηλίκων. Στόχος Ο συμμετέχων μπορεί να συνθέσει τις πληροφορίες από το ιστορικό (αρχικό και σε βάθος χρόνου) και τη διάγνωση, τόσο ως μονάδα όσο και ως ομάδα να προγνώσει ικανές να δημιουργήσουν κρίση καταστάσεις, χωρίς να συγχέει τα συνηθισμένα προβλήματα της εφηβείας με μεμονωμένες, εξαιρετικές συμπεριφορές τέλος, να είναι σε θέση να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο παρέμβασης σε περίπτωση κρίσης. ECVET Σχέδιο Εφαρμογής Γνώση Δεξιότητες Ικανότητες Ο συμμετέχων ξέρει: Ο συμμετέχων γνωρίζει: Ο συμμετέχων μπορεί: να περιγράψει τις να συνθέσει και να να κάνει χρήση των διαφορές μεταξύ φυσιολογικής και παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, αναλύσει όλες τις πληροφορίες του Ιστορικού και της διάγνωσης. πληροφοριών του Ιστορικού και της Διάγνωσης ως μέσο ανάπτυξης σχεδίου στην εφηβεία. να αναγνωρίσει την παρέμβασης (για την να εξηγήσει τις ευθύνες και το πεδίο δράσης πληροφορία και τα στοιχεία (συμπτώματα, συμπεριφορές) ως αποφυγή ή την ελάττωση μιας κατάστασης κρίσης). σχετικών σχετικά με μελλοντικές Διάκριση ρόλων του ανθρώπων/ οργανώσεων, πάντοτε αναφορικά με τον ανήλικο. να διαθέσει/ παρουσιάσει συστάσεις οι οποίες προστατεύουν και βοηθούν τον ανήλικο, τους άλλους ανηλίκους και το προσωπικό της οργάνωσης καταστάσεις κρίσεων, σε ομαδικές περιπτώσεις παιδιών και ως μονάδα (ένα παιδί) κάθε εργαζόμενου: ορισμός πλάνου δράσης/ παρέμβαση ως ομάδα και ως μονάδα Σχέδιο εφαρμογής Διαφορές μεταξύ φυσιολογικής εφηβείας και παρεκκλίσεων i. Θεωρίες φυσιολογικής ανάπτυξης ii. Παρεκκλίσεις και εξήγηση iii. Εξαιρετικές περιπτώσεις (PTSD, trauma); Ο εκπαιδευτής συζητά με τους συμμετέχοντες τις Πρόσωπο με - πρόσωπο: Μ2 - Α20 PC, projector; Flipcharts, pens

14 15 διαφορές μεταξύ φυσιολογικής ανάπτυξης και παρεκκλίσεων καθώς και τα συμπτώματα τα οποία δημιουργούνται από εξαιρετικές καταστάσεις (trauma και PTSD στην εφηβεία) Ατομική και Ομαδική Εργασία (περιπτώσεις) Αντίγραφα των αναφερθέντων στο περιθώριο σεναρίων, διανέμονται στους συμμετέχοντες ατομικά. Τους ζητείται να τα διαβάσουν προσεκτικά για κάποια λεπτά. Έπειτα, οι συμμετέχοντες με την ίδια περίπτωση/ σενάριο ενώνονται σε ομάδες. Θα έχουμε στο τέλος τέσσερις ομάδες. Κάθε ομάδα : α) διακρίνει τις διαφορές Στόχος : η ομάδα θα πρέπει να είναι ικανή να αναγνωρίζει ασυνήθιστα συμπτώματα και να διαθέτει τη θεωρητική εξήγηση για αυτά (Υπόθεση). β) συζητά για τις ανάγκες των εργαζομένων όσον αφορά την πληροφορία. 60 Συμπληρωματικά για τον Εκπαιδευτή: Μ2 - Α25 Πρόσωπο με πρόσωπο: M2-A21 M2-A22 M2-A23 M2-A24 Flipchart, μαρκαδόροι; αντίγραφα των σεναρίων 90 Σημείωση: - Σε αυτό το επίπεδο, όλοι οι εργαζόμενοι σε Κέντρο φιλοξενίας Ανηλίκων πρέπει να είναι ικανοί να αναγνωρίσουν μία κατάσταση κρίσης, ένα σύμπτωμα, μία στάση, ή οτιδήποτε άλλο. Σημείωση: O εκπαιδευτής ζητά από τους συμμετέχοντες να αναφερθούν στην προσωπική τους εμπειρία και να φέρουν στην ολομέλεια κάποιες περιπτώσεις: φυσιολογικές, παρεκκλίνουσες και εξαιρετικές καταστάσεις κρίσης τις οποίες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της εμπειρίας τους. Ο εκπαιδευτής κάνει μία εισαγωγή για τα στοιχεία που ενδεχομένως προκαλούν καταστάσεις κρίσεων όσο και για τις συστάσεις που προστατεύουν και βοηθούν τον ανήλικο, τους άλλους ανηλίκους, το προσωπικό και την ίδια την οργάνωση. Προβολή καλών πρακτικών στην ολομέλεια

15 Αξιολόγηση του συνόλου της Ενότητας: Ερωτήσεις και Αναθέσει Εργασιών Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση: M2-A26 75

16 ANNEXES AND LITERATURE Annexes and references M2-A01 presentation Unit 1 M2-A02 anamnesis example (EN only) M2-A03 child right s convention articles (EN only) M2-A04 directive (EN only) M2-A05 european directive (EN only) M2-A06 european council (EN only) M2-A07 european regulation_2016_679 (EN only) M2-A08 european regulation_2016_680 (EN only) M2-A09 medical ethics (EN only) M2-A10 anamnesis form M2-A11 presentation Unit 2 M2-A12 Beck Depression Inventory (EN only) M2-A13 PSY report (EN only) M2-A14 PTSD selftest (EN only) M2-A15 medical diagnosis form (EN only) M2-A16 case M2-A17 case M2-A18 case M2-A19 case M2-A20 presentation Unit 3 M2-A21 case M2-A22 case M2-A23 case M2-A24 case M2-A25 text units 1_2_3 (EN only) M2-A26 αξιολόγηση

17 Bibliography Bricaud, J. (2012). Accueillir les Jeunes Migrants, Lyon, Chroniques Sociales. Giotakos, O., Prekate, V. (dir). (2006). Sexual Abuse. Athens, Ellinika Grammata. Herbert, M., Ψυχολογικά προβλήματα Εφηβικής Ηλικίας, επιμέλεια Καλαντζή-Αζίζι) Αθήνα, 1994 Jehel, L., Lopez, G. (dir). Psycho-traumatologie, Dunod, Paris, 2006 Lopez, G., Tzitzis, S. (dir). (2007). Dictionnaire des sciences criminelles, Paris, Dalloz. Tsiantis, G., Manolopoulos, S. (1994). Contemporary children psychiatry. Athens, Kastaniotis editions. Civil Code (2013). Thessaloniki, Sakoulas editions. Penal Procedural Code (2013). Thessaloniki, Sakoulas editions Penal Code (2013). Thessaloniki, Sakoulas editions American Psychiatric Association. (2004). Diagnostic and statistical manual of mental disorders, IV-TR, (fr. Traduction), Paris, Masson. OMS (2000). Classification internationale des troubles mentaux et des troubles du comportement. Paris, Masson Links www. apa. Org

18 19 INCREASE Project Partnership Coordinator Jugend am Werk Steiermark GmbH, Austria Partners FormAzione Co&So Network, Italy ARSIS Association for the Social Support of Youth, Greece Universitätsklinikum Ulm, Germany Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Harghita, Romania Volunteering Matters, UK E.N.T.E.R. GmbH, Austria

Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση

Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Για καταστάσεις κρίσεων σε Κέντρα Προστασίας Ανηλίκων Κατανόηση και χρήση μιας Διαγνωστικής Αναφοράς αναφερόμενη σε ανήλικο 13/18 Τι είναι και σε τι χρησιμεύει μία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από το Jugend am Werk Steiermark GmbH, AT με την υποστήριξη του INCREASE project partners Σεπτέμβριος 2017 Πρόγραμμα INCREASE Διεπιστημονική ανάπτυξη δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE

Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE Από το Universität Ulm, DE με την υποστήριξη του INCREASE project partners Σεπτέμβριος 2017 Πρόγραμμα INCREASE Διεπιστημονική ανάπτυξη δεξιοτήτων για εργαζόμενους

Διαβάστε περισσότερα

Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση

Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση για καταστάσεις κρίσεων σε Κέντρα Προστασίας Ανηλίκων Κατανόηση, συμπλήρωση και χρήση ενός αρχικού και σε βάθος χρόνου ιστορικού ΟΡΙΣΜΟΣ Το ιστορικό είναι ένα έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

M2 Unit 3. Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση

M2 Unit 3. Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Αξιολόγηση των δεδομένων ιστορικού και διάγνωσης. Προετοιμασία της πρόγνωσης και του σχεδίου παρέμβασης ενόψει μιας μελλοντικής κατάστασης κρίσης Διαφορές μεταξύ φυσιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για τον σκοπό, πλαίσιο, βασικά στοιχεία, κλπ. του προγράμματος κατάρτισης INCREASE

Ενημέρωση για τον σκοπό, πλαίσιο, βασικά στοιχεία, κλπ. του προγράμματος κατάρτισης INCREASE ID A01 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ενημέρωση για τον σκοπό, πλαίσιο, βασικά στοιχεία, κλπ. του προγράμματος κατάρτισης INCREASE Το πρόγραμμα κατάρτισης INCREASE είναι... Μέρος του Προγράμματος Erasmus+ INCREASE Διεπιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Εγχειρίδιο και Υλικό κατάρτισης INCREASE ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Από το Jugend am Werk Steiermark GmbH, AT με την υποστήριξη του INCREASE project partners Σεπτέμβριος 2017 Πρόγραμμα INCREASE Διεπιστημονική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί. Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 χρονών

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1. Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Εαυτού 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Συναισθηματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 1

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 1 ΥΕΨ(Δημ) 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 Nέα Διαδικασία Παρέμβασης στο Σχολείο για Χειρισμό Παιδιού με Πιθανές Μαθησιακές, Συναισθηματικές ή άλλες Δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται

Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται Ενδεικτικές ιστορίες παιδιών προσφύγων, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψη του Συνηγόρου στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακολούθησης των παιδιών που

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική και Νεανική Πρόνοια

Παιδική και Νεανική Πρόνοια M3 A13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΤΥΩΣΗ κι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Παιδική και Νεανική Πρόνοια Υπηρεσίες και Μέτρα (ΕΛΛΑΔΑ) επιλεξιμότητας (1) Νομοθετικές Απαιτήσεις (1) Νόμος υπ αρθ.2716 (ΦΕΚ 96/Α/17-5-1999) για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου

Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Αποκατάσταση Καρδιοπαθούς Ασθενούς Ο ρόλος του Ψυχιάτρου Πανταζής Α. Ιορδανίδης Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Α.Π.Θ Καθηγητής Ψυχολογίας & Διατροφής, ΑΤΕΙ Ιορδανίδης,, 10/3/11 1 ρ.πανταζής Ιορδανίδης, 10/3/11 2

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορετικές οπτικές. Πηγές

Διαφορετικές οπτικές. Πηγές Διαφορετικές οπτικές Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το ρόλο που παίζει η προσωπική οπτική στην αξιολόγηση των πληροφοριών που αφορούν την παρουσία τους στο διαδίκτυο ή την παρουσία των άλλων στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ-ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Η ΜΕΤΑδραση σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες διενεργούν την προβλεπόμενη από τον Νόμο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων στην έκβαση της ΡΑ: Προοπτική μελέτη παρέμβασης. Δημητράκη Γεωργία. Υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας

Ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων στην έκβαση της ΡΑ: Προοπτική μελέτη παρέμβασης. Δημητράκη Γεωργία. Υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας Ο ρόλος των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων στην έκβαση της ΡΑ: Προοπτική μελέτη παρέμβασης Δημητράκη Γεωργία Ψυχολόγος Υγείας MSc Υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας Δομή παρουσίασης... Συννοσηρότητα

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202-2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Υ ΕΞΑΜΗΝΟ: Β ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202-2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Υ ΕΞΑΜΗΝΟ: Γ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Νομικά και οικονομικά θέματα

Νομικά και οικονομικά θέματα Ενότητα 2 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ Νομικά και οικονομικά θέματα Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA ΡΟΥΜΑΝΊΑ Το Έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑμεΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ q ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑμεΑ q ΝΟΣΗΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα

Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα Μέτρηση της γραμμής βάσης των συμπεριφορών στην κοινότητα Baseline Measures of Behavior 5o Μάθημα Κούτρα Κλειώ Περιεχόμενα Τι είναι η μέτρηση της γραμμής βάσης συμπεριφορών; Γιατί να την χρησιμοποιήσετε;

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Διεξάγει κοινωνικές έρευνες Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής Priya Patel and Panos Vostanis Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Οδηγός Εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Αποκλιμάκωση. Παρέμβαση σε περίπτωση κρίσης

Αποκλιμάκωση. Παρέμβαση σε περίπτωση κρίσης M0 A4 ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Αποκλιμάκωση Inte και Παρέμβαση σε περίπτωση κρίσης σε Κέντρα Φιλοξενίας Συνήθως, υπάρχει νόημα διαχωρισμού μεταξύ ευεργετικών δομικών συνθηκών, ευνοϊκής συμπεριφοράς των εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς Πρόγραμμα: Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ 1. Γενικά Στοιχεία Ονοματεπώνυμο: Χριστίνα Π. Ημερομηνία Γέννησης: 03/11/1998, Θεσσαλονίκη ΑΤΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥ Θρήσκευμα: Χωρίς Θρήσκευμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «EΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «EΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «EΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη» Προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να έχετε πάντοτε μαζί σας το ΑΜΚΑ σας και το βιβλιάριο υγείας

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαίδευση στη Νεοψυχαναλυτική διάγνωση και ψυχοθεραπεία παιδιών κι ενηλίκων - ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Μετεκπαίδευση στη Νεοψυχαναλυτική διάγνωση και ψυχοθεραπεία παιδιών κι ενηλίκων - ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Μετεκπαίδευση στη Νεοψυχαναλυτική διάγνωση και Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΧΑΜΗΛΗΣ, ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 02 03/12/17

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) www.iatronet.gr Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Υπουργείο Υγείας- Διοίκηση 1 ης ΥΠΕ Αττικής Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ Ν.Π.Δ.Δ. Μπαρδάνη Ειρήνη, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Σ. Δ/ντρια Μαυραντώνη

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Α.Πορτσέλη, Μ. Κυριακίδου Η παρούσα εισήγηση αφορά στην παρουσίαση ενός καινοτόμου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ταιριάσματος παιδιού-οικογένειας (matching), σε όλες λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως:

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Το Έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. Funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme ( )

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. Funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme ( ) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Σύνθεση δομής 3 Δομές Φιλοξενίας σε Αθήνα, Σάμο και Χίο. Αθήνα: χωρητικότητα 14 παιδιά. Ηλικία: 0 12 ετών. Αρρένων, ωστόσο, φιλοξενούνται και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ. Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ,

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ. Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ Υπεύθυνοι: Χ. Παπαγεργίου, Καθηγητής & Διευθυντής, Α Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Α. Δουζένης, Αναπλ Καθηγητής & Διευθυντής, Β Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Μόνικα Δημοσθένους, Β.Δ. 12 Δεκεμβρίου 2018 Ημέρα Εκπαιδευτικού Γενικά - Εθνική Στρατηγική 2009-2012 για την Πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Εισαγωγή Η διάγνωση καρκίνου του μαστού αποτελεί ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός 1,2 Στην τελευταία έκδοση του Diagnostic and Statistical

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική προστασία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα οφέλη, οι δείκτες και οι πραγματικές ανάγκες

Παιδική προστασία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα οφέλη, οι δείκτες και οι πραγματικές ανάγκες Παιδική προστασία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Τα οφέλη, οι δείκτες και οι πραγματικές ανάγκες Ο ΣτΠ και τα Δικαιώματα του Παιδιού Παρεμβαίνει στις σχέσεις κράτους-πολίτη, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ Τσαμπίκα Μπαφίτη, M.Sc., Ph.D. Κλινική και σχολική ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, ECP Εκ των Ένδον Χώρος Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας Εκπαιδεύτρια και επόπτρια, Λόγω

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

«Τι είναι η Οικογενειακή Επανένωση;»

«Τι είναι η Οικογενειακή Επανένωση;» «Τι είναι η Οικογενειακή Επανένωση;» Η Οικογενειακή Επανένωση είναι ένας αναγνωρισμένος λόγος για μετανάστευση σε πολλές χώρες. Εάν ένα ή περισσότερα μέλη οικογένειας κατοικούν σε κάποια συγκεκριμένη χώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Νομικά και οικονομικά θέματα. Επιμέλεια. Miguel Santos. Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA

Οδηγός Εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Νομικά και οικονομικά θέματα. Επιμέλεια. Miguel Santos. Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA Οδηγός Εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Νομικά και οικονομικά θέματα Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτική ενότητα Νομικά και οικονομικά θέματα Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στις

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

Unit 2.1.: Κατανόηση, Συμπλήρωση και Χρήση ενός Ιστορικού, αρχικού και σε βάθος χρόνου

Unit 2.1.: Κατανόηση, Συμπλήρωση και Χρήση ενός Ιστορικού, αρχικού και σε βάθος χρόνου MODULE 2 ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Unit 2.1.: Κατανόηση, Συμπλήρωση και Χρήση ενός Ιστορικού, αρχικού και σε βάθος χρόνου Τι είναι και σε τι χρησιμεύει ένα ιστορικό, γενικά - ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Μελέτη για τις συμπεριφορές εξάρτησης στο Διαδίκτυο- EU NET ADB

Ευρωπαϊκή Μελέτη για τις συμπεριφορές εξάρτησης στο Διαδίκτυο- EU NET ADB Ευρωπαϊκή Μελέτη για τις συμπεριφορές εξάρτησης στο Διαδίκτυο- EU NET ADB Kορμάς Γιώργος Συντονιστής Προγράμματος«Αριάδνη» Υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας Υποστηρίζω Επ.Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ)

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος

Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ. Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Λόγοι και παράγοντες που οδηγούν τους νέους σε χρήση αλκοόλ Παιπέτης Νίκος Τσάκα Μαρία Κρητικός Γιώργος Μέριανος Αλέξανδρος Κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ τους νέους Ο πιο συχνός λόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29 Γράφει: Νικόλαος Βακόνδιος, Ψυχολόγος Η λέξη «ψύχωση» είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά από τον κόσμο με λάθος νόημα και περιεχόμενο. Στο κείμενο αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Εστιάζει σε δυο σημεία του ρόλου του ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ: 1) ως εκπαιδευτή ενηλίκων, δεδομένου ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ενήλικους εκπαιδευόμενους. 2) ως συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου.

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου. ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΑΧΥΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης σύμφωνα με το ICD-10 το σύστημα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα συμπεριφοράς και διαπροσωπικές σχέσεις στη σχολική μονάδα β μέρος ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

Προβλήματα συμπεριφοράς και διαπροσωπικές σχέσεις στη σχολική μονάδα β μέρος ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Δράση: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας Υποδράση: Ενδοσχολική Επιμόρφωση, Επιστ.υπεύθυνη: Μαρία Λιακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα συμπεριφοράς και διαπροσωπικές σχέσεις στη σχολική μονάδα Α μέρος ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

Προβλήματα συμπεριφοράς και διαπροσωπικές σχέσεις στη σχολική μονάδα Α μέρος ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Δράση: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας Υποδράση: Ενδοσχολική Επιμόρφωση, Επιστ.υπεύθυνη: Μαρία Λιακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Μαρίνα Παγιάτσου, Λειτουργός ΕΠΝΚΑ Το θέμα είναι: «Τα ζητήματα που εντοπίζονται στην κυπριακή καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

Τους τροµάζει η µοναξιά. Πώς θα κάνουν καινούρια αρχή µετά από τόσα χρόνια συµβίωσης; Τι θα αντιµετωπίσουν;

Τους τροµάζει η µοναξιά. Πώς θα κάνουν καινούρια αρχή µετά από τόσα χρόνια συµβίωσης; Τι θα αντιµετωπίσουν; Διαζύγιο Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, στις αναπτυγµένες χώρες υπολογίζεται ότι ένας στους δύο γάµους καταλήγει σε διαζύγιο. Το διαζύγιο είναι µια ψυχικά τραυματική εμπειρία για αυτούς που χωρίζουν.

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Εισαγωγή στη Διδακτική - Διδακτικές Τεχνικές Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή

Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά από το www.snf.org Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή Διευθυντής - Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος: Γ. Κολαΐτης Εκτελεστικός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το πρόγραμμα ειδίκευσης στη συστημική διάγνωση που προσφέρει το Λόγω Ψυχής Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

G.J. Craig, D. Baucum. (2007). Η ανάπτυξη του ανθρώπου. (Επιμέλεια μετάφρασης Α. Ιωαννίδου), τ. Α, 656-657. Αθήνα: Παπαζήση (διασκευή).

G.J. Craig, D. Baucum. (2007). Η ανάπτυξη του ανθρώπου. (Επιμέλεια μετάφρασης Α. Ιωαννίδου), τ. Α, 656-657. Αθήνα: Παπαζήση (διασκευή). ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 [Η φιλία] Τα παιδιά ωφελούνται πολύ από στενές φιλικές σχέσεις στις οποίες υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι φιλίες τα βοηθούν να συνειδητοποιήσουν κοινωνικές έννοιες, να συνυπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών

Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Δρ Γεώργιος Γιαννακόπουλος Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Η αποτελεσματική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών Εταιρεία Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Αθήνα 2013 0 Copyright 2013 Γεώργιος Γιαννακόπουλος ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα