Κεφάλαιο Ήλωση στρωσιγενών επίπεδων οροφών. 6.1 Εισαγωγή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο Ήλωση στρωσιγενών επίπεδων οροφών. 6.1 Εισαγωγή"

Transcript

1 Κεφάλαιο 6 Σύνοψη Πρόκειται για μέθοδο υποστήριξης μίας μεγάλης κατηγορίας βραχωδών σχηματισμών που η μηχανική τους συμπεριφορά ελέγχεται από τη στρώση. Το δημιουργούμενο αρχικά συνεχές εγκάρσια ισότροπο ηλωμένο πέτρωμα, δύναται, κατά την υπερφόρτισή του στη συνέχεια, να μετατραπεί σε μηχανισμό. Αναλύεται η συμπεριφορά του επιτόπου πετρώματος και η μέθοδος υποστήριξής του όσο βρίσκεται στην περιοχή της ελαστικότητας και η θεώρηση της αστοχίας ταυτίζεται με την έναρξη της ρωγμάτωσης. Σε δεύτερη φάση αναλύεται η συμπεριφορά του όταν περάσει στο μετελαστικό στάδιο, οπότε η αστοχία ταυτίζεται με την κατάρρευση. Η εμπέδωση επιτυγχάνεται με ασκήσεις και εφαρμογές. Προαπαιτούμενη γνώση Μαθήματα: Στατική, Αντοχή Υλικών, Μηχανική Πετρωμάτων. Χρήσιμη βιβλιογραφία: Brady & Brown (2006). 6. Ήλωση στρωσιγενών επίπεδων οροφών 6.1 Εισαγωγή Παράλληλες γεωλογικές στρώσεις με δεσπόζουσα σημασία στη συμπεριφορά του πετρώματος συναντώνται συχνά σε διάφορα περιβάλλοντα των υπογείων εκσκαφών. Οι στρώσεις αυτές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ιζηματογενούς απόθεσης, διακλάσεων εφελκυσμού, υφής δημιουργημένης από διαδικασίες μεταμόρφωσης, ροής λάβας. Οι ασυνέχειες αυτές, γεωμετρικά χαρακτηρίζονται από την επιπεδότητά τους και την εμμονή τους. Μηχανικά χαρακτηρίζονται από την πολύ μικρή ή μηδενική εφελκυστική αντοχή τους και τη μικρή διατμητική τους αντοχή σε σχέση με αυτή του άρρηκτου πετρώματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα απομάκρυνσης και ολίσθησης μεταξύ τους. Η στρωσιγενής αυτή δομή του πετρώματος αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα, που ελέγχει την ασφάλεια των οροφών και των παρειών σε υπόγεια τεχνικά έργα, σε ανθρακωρυχεία και σε άλλα υπόγεια οριζόντια ή κεκλιμένα μέτωπα. (α) Δημιουργία αψίδας και τοξοειδούς ζώνης στη ρωγματωμένη δοκό της άμεσης οροφής. Σχήμα 6-1: Επίπεδη οροφή ορυχείου. (β) Επίπεδη οροφή ανθρακωρυχείου Isabella σταθεροποιημένη το 1949 με ηλώσεις (Breslin, 2010).

2 153 Μετά την εκσκαφή υπόγειου ανοίγματος, η ροή των τάσεων παρακάμπτει το άνοιγμα (Σχήμα 6-1α), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ισχυρές θλιπτικές ή εφελκυστικές τάσεις στην περίμετρο της εκσκαφής. Οι θλιπτικές δύνανται να προκαλέσουν αποφλοιώσεις, εσωτερική θραύση του πετρώματος, ολίσθηση και λυγισμό των στρωμάτων, ενώ οι εφελκυστικές να προκαλέσουν ρωγματώσεις και ζώνη χαλάρωσης πάνω από την οροφή. Στα υπόγεια ορυχεία, σε σκληρά πετρώματα όπου είτε επειδή η λατόμευση το επιβάλλει είτε επειδή οι τάσεις δεν αποτελούν παράγοντα αστοχίας, οι οροφές και τα δάπεδα ακολουθούν γενικά τη δομή του πετρώματος (Σχήμα 6-1β), και στα στρωσιγενή ταυτίζονται με τα επίπεδα στρώσης. Σε τέτοιες οροφές, όπως πρώτος παρατήρησε ο Fayol (1885), οι ορθές εφελκυστικές τάσεις στις διεπιφάνειες των στρωμάτων προκαλούν διαχωρισμό τους στο μέσον της άμεσης οροφής. Κατά την κάμψη των κατώτερων στρωμάτων της οροφής, αυτά μεταφέρουν ως πλάκα στα στηρίγματα το ίδιο τους βάρος, χωρίς να συνεργάζονται με τα γειτονικά τους στρώματα. Εφόσον κατά την κάμψη τους αδυνατούν να το φέρουν, ρωγματώνονται εγκάρσια στα στρώματα σε διαδοχικές φάσεις και δύνανται να καταλήγουν συχνά στη διαμόρφωση θολωτής οροφής, όπως φαίνεται στο Σχήμα 6-2. Γι αυτό, στα τεχνικά έργα, αλλά και γενικότερα όπου πρακτικά δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή η διαμόρφωση επίπεδης οροφής, αυτή διαμορφώνεται σε θόλο, ο οποίος πλεονεκτεί στη δυνατότητα ομαλής διάχυσης των τάσεων εκατέρωθεν του ανοίγματος. Σχήμα 6-2. Διαδικασία αστοχίας επίπεδης στρωσιγενούς οροφής (CTRL+click πάνω για να δείτε). Τα βέλη δείχνουν σχηματικά τις διευθύνσεις των μέγιστων κύριων τάσεων που οδηγούνται εκατέρωθεν του ανοίγματος. Ο έλεγχος της ευστάθειας υπογείου ανοίγματος με επίπεδη οροφή περιλαμβάνει τόσον τον έλεγχο της υπέρβασης της αντοχής του πετρώματος ως συνεχούς μέσου, όσον και της ευστάθειας της άμεσης οροφής. Ο πρώτος επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλων αριθμητικών προσομοιωμάτων και την επίλυσή τους σε υπολογιστή. Ο δεύτερος, λόγω της ασυνεχούς συμπεριφοράς του πετρώματος, απαιτεί είτε πολύπλοκα αριθμητικά προσομοιώματα είτε προσεγγιστικές αναλυτικές επιλύσεις. Παρακάτω εξετάζεται προσεγγιστικά η ευστάθεια των άμεσων οροφών αβαθών ανοιγμάτων στα οποία η οριζόντια συνιστώσα του εντατικού πεδίου δύναται να αγνοηθεί.

3 154 Επειδή τα κατώτερα στρώματα θεωρούνται ότι διαχωρίζονται μεταξύ τους, η ευστάθεια της άμεσης οροφής καθορίζεται από την ικανότητα του μεμονωμένου στρώματος να φέρει το φορτίο του χωρίς να ρωγματώνεται. Κοντά στα άκρα της οροφής, η κατακόρυφη θλιπτική τάση κρατά σε επαφή τα στρώματα, στη διεπιφάνεια των οποίων η διατμητική αντοχή εξαρτάται από το μέγεθος της θλιπτικής τάσης. Εκεί, λόγω της κάμψης κάθε στρώμα στην κάτω ίνα του τείνει να θλίβεται και άρα να βραχύνεται ενώ στην άνω ίνα του τείνει να εφελκύεται και άρα να μηκύνεται. Άρα, στη διεπιφάνεια των στρωμάτων η αποτροπή της ολίσθησης συναρτάται με την ανάπτυξη διατμητικής τάσης (Brady & Brown, 2006). Η ανάπτυξή της επιτρέπει τη στροφή της ροής των τάσεων σε μορφή θόλου. Κατ αυτόν τον τρόπο κάθε επόμενο προς τα πάνω στρώμα έχει μικρότερο στατικό άνοιγμα από το προηγούμενο, που συνεπάγεται μικρότερο βέλος κάμψης και διαχωρισμό των στρωμάτων. Ως εκ τούτου δημιουργείται ζώνη χαλάρωσης, η έκταση της οποίας εξαρτάται τόσο από τα γεωμηχανικά χαρακτηριστικά όσο και από την τοποθετημένη στήριξη. 6.2 Ανυποστήρικτο στρώμα Στα ψαθυρά υλικά, όπως τα πετρώματα ή το σκυρόδεμα, η εφελκυστική αντοχή τους σε κάμψη στις μελέτες συνηθίζεται να αγνοείται, είτε ως αναξιόπιστη είτε ως αμελητέα. Εντούτοις, η εκμετάλλευση της αντοχής αυτής έχει επιτρέψει παλαιόθεν τόσον την κατασκευή αρχιτεκτονημάτων, όπως για παράδειγμα τα υπέρθυρα των αρχαίων μεγαλιθικών μνημείων, όπως π.χ. του Stonehenge στο Σχήμα 6-3 και των Μυκηνών, που παραμένουν στη θέση τους μετά από πολλές χιλιετίες, όσον και την εξόρυξη υπόγειων ανοιγμάτων, όπως για παράδειγμα τα αρχαία υπόγεια λατομεία της Πάρου και της Σάμου, οι επίπεδες οροφές των οποίων παραμένουν γενικά ευσταθείς. Η αντοχή των φορέων αυτών σε κάμψη χαρακτηρίζεται από την εφελκυστική τους αντοχή. Σχήμα 6-3. Μεγαλιθικά τρίλιθα του Stonehenge κατασκευασμένα μεταξύ 3 ης και 2 ης χιλιετίας π.χ. Η ανάλυση της μηχανικής συμπεριφοράς διαχωρισμένου στρώματος επιμήκους άμεσης οροφής υπόγειας εκμετάλλευσης, μπορεί να βασισθεί στη θεωρία απλών δοκών (Σχήμα 6-4) πακτωμένων στα εκατέρωθεν ερείσματα.

4 155 V A = V B = q s 2 q s2 M A = M B = 12 q s2 max M = 24 f = q s4 384 E J (6-1) Σχήμα 6-4. Απλή αμφίπακτη δοκός υπό κατανεμημένο φορτίο q. Εφόσον αγνοηθεί ο κίνδυνος λυγισμού των στρωμάτων λόγω της μικρής τιμής της οριζόντιας συνιστώσας της τάσης σ h, δηλαδή όταν: σ h π2 E t 60 s 2 (6-2) δυνάμεθα να αγνοήσουμε τη σ h, οπότε η αξονική εφελκυστική τάση σ amax και τροπή (ανηγμένη παραμόρφωση) ε amax στην ακραία ίνα στη στήριξη και το ανηγμένο βέλος κάμψης δ nmid στο μέσον του ανοίγματος δίνονται από τις σχέσεις στο Σχήμα 6-5: q = γ t, Q n = γ s E, s n = s t σ aaaa = M a = γ t s2 /12 γ s2 W a t 2 = /6 2 t ε aaaa = σ aaaa E = Q n s n E q s4 q s4 γ t s4 δ mmm = = = 384 E J 32 E t3 32 E t 3 δ nnnn = δ mmm = Q 3 n s n t 32 (6-3) γ: Μοναδιαίο βάρος πετρώματος, δ mid : Βέλος κάμψης στο μέσον ανοίγματος, Ε: Μέτρο ελαστικότητας, s: Άνοιγμα υπόγειας οροφής, t: Πάχος στρώματος, b=1: Μοναδιαίο πλάτος στρώματος οροφής, M a : Ροπή στη στήριξη, W a : Ροπή αντιστάσεως στη στήριξη. Σχήμα 6-5. Πλάκα υπόγειας οροφής Με βάση τις παραπάνω σχέσεις, μπορεί να ελεγχθεί αν η μέγιστη εφελκυστική τροπή ή τάση ξεπερνά την αντίστοιχη ικανότητα ανάληψής της, και αν το βέλος κάμψης είναι αρκετά μικρό. Στην περίπτωση που το όριο εφελκυσμού δεν ξεπερνιέται, η οροφή δεν ρωγματώνεται και παραμένει ευσταθής. Σε αντίθετη περίπτωση η μη ρωγμάτωση της οροφής είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί είτε από εξωτερική υποστήριξη, είτε από εσωτερική με ανάρτηση ή όπλιση της οροφής. Η εξωτερική υποστήριξη δημιουργεί προσκόμματα στη διέλευση και αυτό γενικά την καθιστά απαγορευτική, σε αντίθεση με την εσωτερική που πλεονεκτεί λειτουργικά αλλά συνήθως και στατικά. Εφαρμογή Σε υπόγειο άνοιγμα πλάτους 8m το κατώτερο στρώμα οριζόντιας οροφής έχει πάχος 0.50m. Το οριζόντιο εντατικό πεδίο ασκεί στο κατώτερο στρώμα σ h =4MPa. Η εφελκυστική αντοχή του ασβεστόλιθου είναι σ t =5MPa, το μέτρο ελαστικότητας E=50GPa, και το μοναδιαίο βάρος γ=25kn/m 3. Ελέγξτε (α) τη σημαντικότητα της οριζόντιας συνιστώσας της τάσης, (β) τη δυνατότητα ρωγμάτωσης, και (γ) το βέλος κάμψης.

5 156 Απάντηση α. έλεγχος σημαντικότητας οριζόντιας συνιστώσας της τάσης σ h = 4MMM π = 64MMM β. έλεγχος εφελκυστικής τάσης στην ακραία ίνα στη στήριξη Αγνοούμε υπέρ της ασφαλείας την επίδραση της πλευρικής τάσης, η οποία αποσβένεται με την απόσταση από τα άκρα, οπότε: σ aaaa = = 1.6MMM < 5MMM; FS b = = 3.1 γ. έλεγχος βέλους κάμψης δ mmm = = m = 0.26mm; δ mmm = 0.26 t 500 = 0.05% Η οροφή δύναται να θεωρηθεί ευσταθής χωρίς πρόσθετα μέτρα σταθεροποίησης. 6.3 Ανάρτηση στρωμάτων Η ανάρτηση στρωμάτων έχει ως σκοπό την αποφυγή του διαχωρισμού των κατώτερων στρωμάτων. Επιτυγχάνεται με ήλους που πακτώνονται είτε σε βραχομάζα εκτός της ζώνης χαλάρωσης είτε σε υπερκείμενο ισχυρότερο γειτονικό στρώμα. Στο Σχήμα 6-6 φαίνονται τρεις περιπτώσεις ανάρτησης οροφής από υπερκείμενη βραχομάζα. Στο αριστερό σκαρίφημα η βραχομάζα έχει σημαντική αντοχή και το άνοιγμα είναι περιορισμένο, ώστε η χαλαρωμένη ζώνη να είναι περιορισμένη. Η πάκτωση των ήλων πραγματοποιείται σε βραχομάζα εκτός της ζώνης χαλάρωσης και η ανάρτηση είναι ασφαλής. Στο μεσαίο σκαρίφημα η βραχομάζα είναι υποδεέστερη και το άνοιγμα μεγαλύτερο με αποτέλεσμα η χαλαρωμένη ζώνη να είναι ευρύτερη. Η πάκτωση πραγματοποιείται στο κεντρικό τμήμα εντός της χαλαρωμένης ζώνης, με αποτέλεσμα η ανάρτηση να είναι επισφαλής. Με λίγο μεγαλύτερους ήλους εντούτοις επιτυγχάνεται η ανάρτηση από βαθύτερα σταθερά στρώματα. Στο δεξιό σκαρίφημα η βραχομάζα είναι πτωχή και το άνοιγμα μεγαλύτερο. Οι ήλοι πακτώνονται σε χαλαρωμένο πέτρωμα που αδυνατεί να φέρει το υποκείμενο βάρος. Η χρήση ήλων μεγαλύτερου μήκους πρακτικά δεν είναι εφικτή. Η ανάρτηση σε αυτήν την περίπτωση είναι αδύνατη. Σχήμα 6-6. Δυνατότητα ανάρτησης Η ανάρτηση από ισχυρότερα υπερκείμενα γειτονικά στρώματα μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Στην πρώτη περίπτωση το ανώτερο στρώμα πρέπει να είναι πολύ πιο ισχυρό και δύσκαμπτο από το κατώτερο, ώστε να αναλαμβάνει πλήρως το βάρος του κατώτερου. Αντίθετα, συχνά η δυσκαμψία και αντοχή των στρωμάτων μπορεί να διαφέρει, χωρίς όμως να είναι άλλης τάξης μεγέθους. Στην περίπτωση αυτή το ανώτερο στρώμα αναλαμβάνει μέρος μόνο του φορτίου του κατώτερου στρώματος Πλήρης ανάρτηση από δύσκαμπτο στρώμα Στο Σχήμα 6-7 φαίνονται ασθενείς λεπτές στρώσεις πετρώματος αναρτημένες από συμπαγές πέτρωμα. Σε κάθε αγκύριο ανάρτησης αντιστοιχεί μία συνεισφέρουσα επιφάνεια εμβαδού s c s l του κανάβου των αγκυρίων,

6 157 και ένα βάρος W πετρώματος για ανάρτηση. Εφόσον η φέρουσα ικανότητα κάθε αγκυρίου είναι T bf και ο απαιτούμενος συντελεστής ασφαλείας είναι FS b, τότε: T bb = FF b W = FF b s c s l t s γ (6-4) Ο συντελεστής ασφαλείας FS b λαμβάνει τιμές (Stillborg, 1994). Η τιμή εξαρτάται από την ενδεχόμενη ζημιά λόγω κατάρρευσης της οροφής, καθώς και από το εάν η ανάρτηση είναι μόνιμη ή προσωρινή. Σχήμα 6-7. Ανάρτηση από βαθύτερο συμπαγές πέτρωμα. Εφαρμογή Στο προηγούμενο υπόγειο άνοιγμα το κατώτερο στρώμα οριζόντιας οροφής έχει εφελκυστική αντοχή 2MPa. Ελέγξτε (α) τον κίνδυνο ρωγμάτωσης για συντελεστή ασφαλείας FS b =3, (β) την απαιτούμενη ήλωση για πλήρη ανάρτηση από ανώτερα στρώματα εκτός της ζώνης χαλάρωσης, που οριοθετείται στα 3m πάνω από το άνοιγμα. (γ) Επιλέξτε το σύστημα ανάρτησης. Απάντηση α. Έλεγχος εφελκυστικής τάσης στην ακραία ίνα στη στήριξη σ aaaa = = 1.6MMM < 2MMM; FF b = = 1.25 < 3 (β) Ο συνολικός συντελεστής ασφαλείας είναι ανεπαρκής. Για την πλήρη ανάρτηση επιλέγονται αγκύρια με φέρουσα ικανότητα 150kN, οπότε: T bb s c = s l = FS b t s γ = 150 = 2.0m > 1.5m Σύμφωνα με τον Lang ( βλ. κεφ ), θα πρέπει η μεταξύ των ήλων απόσταση να είναι μικρότερη από s=3 0.50m=1.5m, και το μήκος τους l μεγαλύτερο από 2 s= και >3.25m. Οι ήλοι θα πρέπει να πακτώνονται εκτός της ζώνης χαλάρωσης, σε ένα μήκος τουλάχιστον 0.5m. Επιλέγουμε μήκος ήλων l=3.50m. (γ) Τοποθετούμε, επαναλαμβανόμενους πεσσοειδώς ανά 1.50m, εναλλάξ 5 ή 4 ήλους στο πλάτος του ανοίγματος. Οι ήλοι πλησίον του άκρου του ανοίγματος θα είναι ελαφρώς κεκλιμένοι προς το βάθρο, ώστε να

7 158 παραλαμβάνουν τις κεκλιμένες κύριες εφελκυστικές τάσεις. Με δοκιμές εξόλκευσης θα πιστοποιείται η δυνατότητα των ήλων να αναλαμβάνουν το προδιαγραμμένο φορτίο Μερική ανάρτηση από ισχυρότερο στρώμα Σκοπός της μερικής ανάρτησης είναι η αποφόρτιση ασθενέστερων στρωμάτων με μεταφορά φορτίου τους σε γειτονικά ισχυρότερα. Στο Σχήμα 6-8 φαίνονται δύο στρώσεις πετρώματος οροφής. Το βέλος κάμψης δ i,mid στο μέσον κάθε στρώματος i, θεωρουμένου ως μεμονωμένου και φορτιζόμενου από ομοιόμορφα κατανεμημένο φορτίο q i, δίνεται, σύμφωνα με την (6-3) από τη σχέση: δ i,mmm = q i s 4 32 E i t i 2 (6-5) Σχήμα 6-8. Μερική ανάρτηση από εύκαμπτο πέτρωμα. Εφόσον η ανώτερη στρώση 2 είναι ισχυρότερη από την κατώτερη στρώση 1, είναι δυνατό να αναρτήσουμε μέρος του βάρους του κατώτερου στρώματος από το ανώτερο. Στην περίπτωση αυτή τα δύο στρώματα εξαναγκάζονται να έχουν το ίδιο βέλος κάμψης. Τούτο επιτυγχάνεται με την αποφόρτιση του κατώτερου στρώματος κατά Δq και την επιφόρτιση του ανώτερου στρώματος κατά Δq. Από την εξίσωση των βελών κάμψης των δύο στρωμάτων, υπολογίζεται, σύμφωνα με την (6-5), η τιμή της Δq (Goodman, 1980) ως εξής: δ 2,mmm = δ 1,mmm, q 2 = q 1 = q (γ 2 t 2 + q) s 4 3 = (γ 1 t 1 q) s E 2 t 2 32 E 1 t 1 q = γ 1 t 1 E 2 t γ 2 t 2 E 1 t 1 E 1 t E 2 t 2 (6-6) Παρόμοια μπορεί να υπολογισθεί η επιφόρτιση ή αποφόρτιση περισσοτέρων στρωμάτων (Goodman, 1980). Για στρώματα του ιδίου μοναδιαίου βάρους γ, το κάθε στρώμα i υπόκειται σε ένα ισοδύναμο μοναδιαίο βάρος γ ieq το οποίο προκύπτει ως το άθροισμα το ιδίου μοναδιαίου βάρους και της ανηγμένης επιφόρτισής του Δq i /t i. Η τιμή του γ ieq και του Δq i δίνονται από τις σχέσεις: q i = γ iii γ t i γ i,ee = γ + q i t i = γ E i t 2 i t s 3 E k t k k ; t s = t i k (6-7) Π.χ. για το πρώτο στρώμα θα είναι: E 1 t 2 1 (t 1 + t t k ) γ i,ee = γ E 1 t E 2 t E k t k

8 159 Εφόσον υπολογισθεί το ισοδύναμο μοναδιαίο βάρος κάθε πακτωμένου στρώματος i, λαμβάνοντας υπόψη την επιφόρτιση (+) ή αποφόρτιση (-) Δq i, η εφελκυστική τάση στην ακραία ίνα στη στήριξη υπολογίζεται, σύμφωνα με την (6-3), από τη σχέση: σ i,mmm = M i = γ i,ee s 2 = 1 W i 2 t i 2 (γ i t i + q i ) s 2 t i (6-8) Παρατηρούμε, από την (6-7), ότι στην περίπτωση που τα στρώματα είναι όλα ίδια, τότε γ i,eq =γ και Δq i =0. Αυτό σημαίνει ότι τα στρώματα ούτε αναρτώνται ούτε επιφορτίζονται, και επομένως η ήλωση απέτυχε στη βελτίωση της εντατικής κατάστασης των στρωμάτων, και οι τάσεις και τα βέλη σε κάθε στρώμα θα είναι αυτές που θα ήταν δίχως την ήλωση, δηλαδή: σ i,mmm = M i γ s2 = W i 2 t ; δ γ s4 i,mmm = 32 E t 2 ; t i = t, i = 1,2,, k Εφαρμογή Στο προηγούμενο υπόγειο άνοιγμα το κατώτερο στρώμα (i=1) οριζόντιας οροφής έχει πάχος 0.20m και τα αμέσως επόμενα στρώματα 0.50m. Η εφελκυστική αντοχή του πετρώματος εκτιμάται σε 5MPa. Ελέγξτε (α) τη σημαντικότητα της οριζόντιας συνιστώσας της τάσης, (β) τον κίνδυνο ρωγμάτωσης για συντελεστή ασφαλείας FS b =3, (γ) ελέγξετε τη δυνατότητα μερικής ανάρτησης από τις ανώτερες στρώσεις, (δ) επιλέξτε τον κάναβο της ήλωσης. Απάντηση α. Έλεγχος σημαντικότητας της οριζόντιας συνιστώσας της τάσης σ h = 5MMM π = 26MMM Άρα δεν υφίσταται κίνδυνος λυγισμού β. Έλεγχος εφελκυστικής τάσης στην ακραία ίνα στη στήριξη σ aaaa = = 4MMM < 5MMM; FF b = 5 4 = 1.25 < 3 Άρα υφίσταται κίνδυνος ρωγμάτωσης (γ) Επιλέγονται ήλοι μήκους 4m. γ 1,ee = γ E 1 t 2 1 t s 3 = ( ) k E k t k = 4.2 kk m = 26.2 kk γ 2,ee = γ E 2 t 2 2 t s 3 = ( ) k E k t k σ 1,mmm = γ 1,ee s 2 2 t 1 = m = 0.67MMM < 5MMM; FS b = = 7.5 > 3 σ 2,mmm = σ 3,mmm = γ 2,ee s 2 = 2 t = 1.68MMM < 5MMM; FS b = = 3 Παρατηρούμε τη σημαντική αποφόρτιση του κατώτερου στρώματος που έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή επιφόρτιση των ανώτερων στρωμάτων. (δ) q 1 = γ 1ee γ t 1 = (4.2 25) 0.20 = 4.2kkk q 2 = q 3 = γ 2ee γ t 2 = ( ) 0.50 = 0.6kkk Η κατώτερη στρώση αναρτάται από τις ανώτερες στρώσεις με ήλους σε αποστάσεις:

9 160 T bb s c = s l = = 100 = 2.8m > 1.5m FS b q όπου θεωρήθηκε ότι απαιτούνται ήλοι φέρουσας ικανότητας 100kN. Επιλέγουμε κάναβο ήλων τα 1.5m, όπως και για την πλήρη ανάρτηση. Λόγω του μικρού πάχους της κατώτερης στρώσης, προτείνεται η χρήση δομικού πλέγματος. 6.4 Όπλιση ή ενίσχυση στρωμάτων Έχει ως σκοπό, εκτός της αποφυγής του διαχωρισμού των κατώτερων στρωμάτων, την αποφυγή της ολίσθησης μεταξύ τους λόγω υπέρβασης της διατμητικής αντοχής στις διεπιφάνειες, ούτως ώστε τα επιμέρους στρώματα να εξαναγκάζονται να λειτουργήσουν ως ενιαίος συμπαγής φορέας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα συγκολλημένα φύλλα κόντρα πλακέ, τα οποία έχουν πολλαπλάσια αντοχή των φύλλων από τα οποία συνίστανται. Στο Σχήμα 6-9 φαίνεται διαστρωμένο πέτρωμα οροφής οπλισμένο με σκοπό τη μείωση των τάσεων ή τροπών. Σχήμα 6-9. Οπλισμός διαστρωμένου πετρώματος Πλήρης όπλιση Για τη δημιουργία ενιαίου φορέα πάχους t s, απαιτείται παρεμπόδιση του διαχωρισμού και της ολίσθησης μεταξύ των στρωμάτων σε αυτό το πάχος. Η πρώτη απαιτεί κοινό βέλος κάμψης, και η δεύτερη επαρκή διατμητική αντοχή σε σχέση με τη διατμητική τάση στις διεπιφάνειες των στρωμάτων. Η τέμνουσα δύναμη V(x) σε εγκάρσια τομή του φορέα, στη θέση x, είναι το ολοκλήρωμα των διατμητικών τάσεων στη διατομή. Η κατανομή αυτών των διατμητικών τάσεων είναι παραβολική (Σχήμα 6-10), και η μέγιστη τιμή τους τ max είναι ίση με 1.5 φορά τη μέση τάση τ mean. Από τη συμμετρία του τανυστή των τάσεων, γνωρίζουμε ότι η τιμή της διατμητικής συνιστώσας της τάσης σε ένα σημείο, είναι ίση σε κάθετα μεταξύ τους επίπεδα. Άρα, η

10 161 διατμητική τάση στη διεπιφάνεια μεταξύ των στρωμάτων δύναται να υπολογιστεί από την τέμνουσα δύναμη στη διατομή του αποκολλημένου από τα ανώτερα στρώματα φορέα, από τη σχέση: V(x) = γ t s s 2 x ; τ mmm = 3 2 τ mmmm; τ mmm = 3 2 V(x) t s = 3 2 γ s 2 x (6-9) Σχήμα Τριδιάστατη απεικόνιση της κατανομής της τέμνουσας δύναμης κατά μήκος (x) του ανοίγματος, και των διατμητικών και εφελκυστικών τάσεων στο άκρο του. Με την προένταση της ήλωσης των στρωμάτων επιτυγχάνεται η δημιουργία ή επαύξηση της διατμητικής αντοχής των διεπιφανειών των στρωμάτων. Για συνοχή c j και γωνία τριβής φ j, σύμφωνα με το κριτήριο Mohr-Coulomb επιτυγχάνεται ικανότητα ανάληψης διατμητικής τάσης: τ c = p b tan φ j + c j (6-10) Η ενιαία λειτουργία του φορέα απαιτεί η διατμητική αντοχή (ικανότητα) να είναι μεγαλύτερη από την απαιτούμενη από τη στατική διατμητική τάση, δηλαδή: p b tan φ j + c j 3 2 γ s 2 x p b(x) 3 2 γ s 2 x c j ttt φ j (6-11) Για x=0, & c j =0, προκύπτει η μέγιστη τιμή (Goodman, 1980) της απαιτούμενης προέντασης: p b,mmm (x = 0) 3 4 γ s ttt φ j (6-12)

11 162 Η πίεση αυτή στο μέσον, όπου η διατμητική τάση είναι μικρή, θα πρέπει να επαρκεί για την αποτροπή του διαχωρισμού των κατώτερων στρωμάτων λόγω του ιδίου βάρους τους. Επομένως, η ασκούμενη πίεση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την απαιτούμενη πίεση μερικής ανάρτησης που δίνεται από την (6-7), που όμως για παρόμοιου πάχους στρώματα είναι μηδέν. Όμως, δεδομένης της διαφορετικής καμπτικής καταπόνησης των στρωμάτων στο μέσον του ανοίγματος, συνιστάται ο κάναβος και η προένταση να διατηρούνται ίδιοι κατά το πλάτος του. Από την (6-3) παρατηρούμε ότι η μέγιστη εφελκυστική τάση ή τροπή στην ακραία ίνα στη στήριξη είναι αντιστρόφως ανάλογες του πάχους κάθε μεμονωμένου φορέα. Η μέγιστη τάση, για πλήρη όπλιση (max σ fr ) και για μη όπλιση (max σ nr ) k όμοιων στρωμάτων, καθώς και ο λόγος τους, δίνονται από τις σχέσεις: max σ ff = γ s2, max σ nn γ s2 =, 2 t s 2 t i max σnn max σ ff = t s t i = k (6-13) Αντίστοιχες σχέσεις για τα βέλη, στο μέσον του ανοίγματος, δ fr και δ nr, και ο λόγος τους, δίνονται από τις σχέσεις: δ ff = γ s4 32 E t2, γ s4 δnn = 2 s 32 E t, δnn 2 i δ ff = t s = k 2 t i (6-14) Επομένως, π.χ. για πλήρη όπλιση πέντε στρωμάτων, η τάση υποπενταπλασιάζεται και το βέλος υποεικοσιπενταπλασιάζεται. Σχήμα 6-11: Κατανομή των διατμητικών και κατακόρυφων ορθών τάσεων εντός της διατομής δοκού υπό ίδιον βάρος (Yiouta-Mitra & Sofianos, 2011). Η παρουσία της κατακόρυφης συνιστώσας της τάσης δεν έχει ληφθεί εν γένει στα ανωτέρω λόγω του ιδιαιτέρως μικρού της μεγέθους για δοκούς. Στο Σχήμα 6-11 παρουσιάζεται η κατανομή της σ yy στη διατομή της δοκού σε σχέση με την αντίστοιχη διατμητική. Περί το μέσον της διατομής, εκεί όπου η διατμητική τάση μεγιστοποιείται, η αντίστοιχη σ yy μηδενίζεται. Στο άνω ήμισυ της διατομής, η σ yy δρα υπέρ της ασφαλείας ενώ στο κάτω ήμισυ ενάντια. Παρατηρούμε στο σχήμα ότι η αύξηση της διατμητικής τάσης συνοδεύεται από ταχύτερη μείωση της διατμητικής τάσης. Η απαιτούμενη πίεση για την επίτευξη πλήρους όπλισης επιπέδου ασυνέχειας j σε απόσταση y από το μέσον της ενισχυμένης διατομής, όπου η διατμητική τάση τ j είναι μειωμένη, απαιτεί την προσαύξησή της κατά την εκεί εκδηλωμένη κατακόρυφη ορθή τάση σ yy. j τ CC = P b σ yy tan φj P b = τ j j + σ tan φ yy j

12 163 j σ yy γ y y2 = t 2 (6-15) Εφαρμογή Στο προηγούμενο υπόγειο άνοιγμα οι στρώσεις της οριζόντιας οροφής έχουν πάχος 0.20m. Η διατμητική αντίσταση στη διεπιφάνεια μεταξύ των στρώσεων χαρακτηρίζεται από μηδενική συνοχή και γωνία τριβής φ j =40 ο. Όπως αποδείχθηκε στην προηγούμενη εφαρμογή, υφίσταται κίνδυνος ρωγμάτωσης της κατώτερης στρώσης. (α) Ελέγξετε τη δυνατότητα πλήρους όπλισης των στρώσεων σε πάχος 1.40m. (β) Εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρης όπλιση, ελέγξτε τη δυνατότητα για άνοιγμα 5m. (γ) Επιλέξτε το σύστημα όπλισης. Απάντηση (α) Τα στρώματα προτείνεται να ηλωθούν με προεντεταμένους ήλους σε τετραγωνικό πεσσοειδή κάναβο. Η μέγιστη απαιτούμενη πίεση που απαιτείται να ασκείται από τους ήλους στις διεπιφάνειες, δίνεται από: p b,mmm (x = 0) = 179kkk ttt 40ο γ s σ mmm = = 2 t s = 571kkk σ t = 5MMM; FF = = 8.8 Η πίεση p b,max πρακτικά δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, καθόσον για κάναβο ήλων 1 1m απαιτείται τάνυση ήλου 179kN. Οι συνήθεις ήλοι φέρουσας ικανότητας 200kN γενικά δύνανται να τανυθούν μέχρι =120kN (Stillborg, ). Εντούτοις παρατηρούμε ότι, εφόσον επιτυγχανόταν η πλήρης ενίσχυση, οι εφελκυστικές τάσεις θα ήταν πάρα πολύ μικρότερες από τις επιτρεπόμενες, με έναν συντελεστή ασφαλείας πλησίον του 9. (β) Στην περίπτωση ανοίγματος μικρότερου πλάτους ίσου με 5m: p b,mmm (x = 0) = 112kkk ttt 40ο γ s σ mmm = = 2 t s = 223kkk σ t = 5MMM (γ) Επιλέγεται όπλιση με ήλους 25, B500, μήκους ( ) 2.40m, σε κάναβο 1 1m, τους οποίους τανύουμε με δύναμη 112kN. Με δοκιμές εξόλκευσης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα ανάληψης του φορτίου από την αγκύρωση του ήλου Μερική όπλιση Η απαιτούμενη τάνυση προκειμένου να επιτευχθεί ενιαίος φορέας είναι συχνά πολύ μεγάλη, ώστε να είναι εφικτή. Για παράδειγμα, αν p b =120kN/m 2, φ=40 ο, γ=25kn/m 3, τότε σύμφωνα με την (6-12): s mmm = tan 40o = 5.4m 3 25 Δεδομένης και της μη ομοιόμορφης κατανομής της p b,, το πλάτος των ~5m δύναται να θεωρηθεί ως ένα άνω όριο για την επίτευξη πλήρους όπλισης. Παρατηρήσαμε εντούτοις στη προηγούμενη εφαρμογή, την επίτευξη πολύ μεγάλου συντελεστή ασφαλείας έναντι ρωγμάτωσης, εφόσον είχε επιτευχθεί η πλήρης όπλιση. Τούτο σημαίνει ότι, εφόσον επιτρέπονταν μικρές ολισθήσεις μεταξύ των στρωμάτων που θα είχαν ως αποτέλεσμα οι εφελκυστικές τάσεις να αυξηθούν, η οροφή θα εξακολουθούσε μέχρι κάποιου σημείου διολισθήσεων να μην κινδυνεύει από ρωγμάτωση. Άρα, ενίσχυση των στρωμάτων της οροφής δύναται να επιτευχθεί και με μικρότερη τάνυση σε σχέση με αυτή που θα επιτύγχανε τη δημιουργία συμπαγούς φορέα.

13 164 Αυτή θα επέτρεπε την ολίσθηση μεταξύ των στρωμάτων στο τμήμα τους όπου η στατική απαίτηση θα ξεπερνούσε την ικανότητα αντίστασης, ενώ θα εξασφάλιζε τη συμπαγή συμπεριφορά του φορέα στο υπόλοιπο τμήμα του. Σχήμα Επιλογή του οπλισμού με βάση τη μείωση του βέλους στρωσιγενούς πετρώματος (Panek, 1964). Η επίλυση του προβλήματος της μερικής όπλισης έχει διερευνηθεί υπό κλίμακα, από τον Panek (1964), πειραματικά. Με βάση τη διερεύνηση αυτή συντάχθηκε το νομόγραμμα διαστασιολόγησης των ηλώσεων, που φαίνεται στο Σχήμα Δεδομένα στο διάγραμμα είναι τα: πάχος στρώσεων e, ενεργό μήκος ήλων L b, τάνυση ήλων T b, κάναβος ήλων s c s l και πλάτος ανοίγματος s. Από το διάγραμμα αυτό, για κάθε σχεδιασμό ήλωσης επίπεδης οροφής εκτιμάται ο συντελεστής ενίσχυσης RF και η μείωση DD της τροπής στη στήριξη (ή της τάσης λόγω της υπόθεσης ελαστικότητας του πετρώματος). Ως συντελεστής ενίσχυσης ορίζεται το πόσες φορές υποπολλαπλασιάσθηκε η τάση στην ακραία ίνα στη στήριξη σε σχέση με του μεμονωμένου στρώματος. Ως μείωση της τροπής ή τάσης ορίζεται το απολεσθέν ποσοστό της τροπής ή τάσης του μεμονωμένου στρώματος. Η τιμή του συντελεστή ενίσχυσης RF συνδέεται με το απολεσθέν ποσοστό DD της τάσης, με τη σχέση:

14 165 DD = 1 1 RR (6-16) Εφαρμογή (με μετατροπή μονάδων από τις διεθνείς SI στις Αγγλοσαξωνικές IM) Υπόγειος θάλαμος πλάτους 8m, διανοίγεται σε στρωσιγενές πέτρωμα, πυκνότητας βάρους γ=25kn/m 3, πάχους στρώσεων 20cm. Ζητείται: (α) η ήλωση της επίπεδης οροφής του ώστε η τάση στην ακραία ίνα στη στήριξη να μην ξεπερνά την εφελκυστική αντοχή του πετρώματος, που είναι 1.5MPa. (β) Ποια η αντίστοιχη τάση για πλήρη ήλωση των στρωμάτων της προηγούμενης περίπτωσης, και ποιος ο αντίστοιχος συντελεστής ενίσχυσης; Απάντηση Δοκιμάζονται ήλοι με δυνατότητα τάνυσης 90kN, τοποθετημένοι σε κάναβο s c s l = m, δυνάμενοι να συνδέσουν στρώματα συνολικού πάχους 3.00m. Ο Πίνακας 6-1 δίνει συγκεντρωτικά τα δεδομένα. Με τη βοήθεια του διαγράμματος Panek στο Σχήμα 6-12 με τεθλασμένη διακεκομμένη γραμμή ακολουθούμε την πορεία των δεδομένων και καταλήγουμε στην εκτίμηση του συντελεστή ενίσχυσης ίσου με 3. Δηλαδή η ακραία τάση του μεμονωμένου στρώματος υποπολλαπλασιάζεται RF=3 φορές, και επομένως χάνει το DD=67% της τιμής του μεμονωμένου στρώματος. Πίνακας 6-1. Διαστασιολόγηση υπόγειας οροφής με το διάγραμμα Panek (1964). Σημείο Βήμα Παράγων Σύμβολο Μονάδα Τιμή a 1 πάχος στρώματος e [cm] 20 b 2 μήκος ήλων L b [cm] 300 c 3 τάνυση ήλων p b kn 90 d 4 ήλοι ανά διατομή (s c =1.00m) s/s c -1-7 e 5 απόσταση οπλισμένων διατομών s L [cm] 100 f 6 άνοιγμα s [cm] 800 g 7 συντελεστής ενίσχυσης ή μείωση του βέλους κάμψης Για ένα στρώμα δίχως όπλιση, έχουμε από την (6-3): RF 1-1/RF - [%] 3 67 nn σ a,mmm = γ s2 2 t = = 4.0MMM Σύμφωνα με τον Panek, μετά τη μερική ενίσχυση: pp σ a,mmm = σ nn a,mmm RR = 4.0 = 1.3MMM < 1.5MMM 3 Επιλέγεται σύστημα από τανυμένους με 90kN ήλους 25, B500, μήκους ( =) 4.00m, σε κάναβο m. (β) για πλήρη ενίσχυση, από την (6-13) έχουμε: ff σ a,mmm = γ s = 2 t s = 0.27MMM Αυτή είναι η μέγιστη τιμή του συντελεστή ενίσχυσης για πλήρη όπλιση των k=l b /e =3.0/0.2=15 στρωμάτων. Επομένως, σύμφωνα με την (6-13): RR mmx = σnn 4 = k = 15 = σff 0.27 DD mmm = 1 1 k = 93% (6-17)

15 166 Παρατηρούμε ότι για τη μέγιστη αυτή ενίσχυση, η τάση στην ακραία ίνα θα μειωνόταν στο 1/15 της τιμής της για το μεμονωμένο στρώμα, δηλαδή θα μειώνονταν κατά 93%. Το βέλος κάμψης στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την (6-14), θα μειωνόταν σε σχέση με το βέλος του μεμονωμένου στρώματος στο: δ ff δ nn = 1 k 2 = Διάτμηση ήλων Η αντίσταση των ήλων σε διάτμηση παρεμποδίζει την ολίσθηση μεταξύ των στρωμάτων στις διεπιφάνειές τους. Τούτο απαιτεί αφενός μεν την καλή πλήρωση του διατρήματος με ένεμα, αφετέρου δε την ικανότητα του ενέματος να μεταφέρει τη διατμητική αντίσταση των ήλων με δυνάμεις άντυγας στο πέτρωμα. Η μέγιστη διατμητική αντίσταση που μπορεί να προσφέρει ο ήλος είναι ίση με τη διατμητική του αντοχή. Για τους συνήθως χρησιμοποιούμενους ήλους από χάλυβα B500 με διάμετρο 25mm, η διατμητική δύναμη αντίστασης είναι το 60% της αντοχής τους σε εφελκυσμό. Η ανηγμένη, στον κάναβο s c s l τοποθέτησης των ήλων, αντοχή του ήλου σε διάτμηση μπορεί επομένως να εκτιμηθεί σε: F v,rr s c s l = 0.6 f uu A s c s l γ Μ2 (6-18) όπου f ub (=500MPa) η εφελκυστική του αντοχή, Α η διατομή του (π /4 m 2 ), και γ Μ2 συντελεστής ασφαλείας ίσος με Αυτή η προσφορά διατμητικής αντίστασης αφορά μη τανυμένο ήλο (π.χ. ήλοι ολόσωμης πάκτωσης), αλλιώς η διατμητική αντίσταση θα είναι μειωμένη. Τη δύναμη αυτή θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει η άντυγα του τσιμεντοκονιάματος με θλίψη στο πέτρωμα. 6.6 Μετά τη ρωγμάτωση Έχει παρατηρηθεί ότι άμεσες οροφές, ακόμη και από ισχυρά παχυστρωματώδη πετρώματα, δύνανται να ρωγματώνονται, αλλά μετά από πρόσθετη μετακίνηση σταθεροποιούνται. Σε αυτές, η συμβατική ανάλυση, που ταυτίζει το φορτίο ρωγμάτωσής τους με το φορτίο αστοχίας τους, υποτιμά σημαντικά την ικανότητα ευστάθειάς τους. Τη μηχανική συμπεριφορά μίας τέτοιας εγκάρσια ρωγματωμένης πλάκας οροφής, πρώτος ο Evans (1941) παραλλήλισε με εκείνη των (αψιδωτών) θολωτών φορέων, που κατασκεύαζαν με θολίτες (voussoir) οι αρχιτέκτονες της αρχαίας Ρώμης. Η μέθοδος ανάλυσής του, που είναι γνωστή και ως χαμηλού θόλου (flat arch), μετά από κάποιες διορθώσεις και συμπληρωμένη με, αναγκαίες τότε, αυθαίρετες παραδοχές από τους Beer & Meek (1982), χρησιμοποιήθηκε ως ένα απλό εργαλείο υπολογισμού της ευστάθειας των υπογείων οροφών σε μεταλλευτικά έργα. Στο Σχήμα 6-13, σε τομή και κάτοψη, φαίνονται ασβεστολιθική οροφή και οι στύλοι που τη στηρίζουν, σε μεταλλείο βωξιτών, όπου το ανάλογο χαμηλού θόλου χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση αστάθειάς της Αναλυτικές και πειραματικές διερευνήσεις Η πρώτη προσεγγιστική αριθμητική επίλυση του προβλήματος έγινε με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων από τον Wright (1974), ενώ αργότερα έγινε επίλυση για μεγάλες μετακινήσεις με τη μέθοδο των διακριτών στοιχείων από τους Sofianos et al. (1995).

16 167 Σχήμα 6-13: Περιοχή κατάπτωσης σε υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη (Αρχείο Α Κοτίνη και Kotinis,et al., 1997). Στο εργαστήριο η συμπεριφορά μιας τέτοιας δοκού διερευνήθηκε πειραματικά σε δοκίμια από τον Sterling (1980) στη συσκευή που φαίνεται στο Σχήμα 6-14, και μετέπειτα από τους Stimpson & Ahmed (1992). Τα δοκίμια πακτώνονταν στα άκρα και υποβάλλονταν σε κατακόρυφο φορτίο. Κατά την κάμψη καταγράφονταν το επιβαλλόμενο κατακόρυφο φορτίο, το βέλος, και η αναπτυσσόμενη πλευρική αντίδραση, τα οποία παρουσιάζονται στο διάγραμμα του σχήματος. Οι τύποι αστοχίας που παρατηρήθηκαν είναι η σύνθλιψη της δοκού στα στηρίγματα ή στο μέσον, η ελαστική αστάθεια, η διαγώνια ρωγμάτωση, και η ολίσθηση στα στηρίγματα κατά μήκος των κατακόρυφων διακλάσεων. (α) Πειραματική συσκευή κατακόρυφης φόρτισης δοκιμίων με πλευρική παρεμπόδιση της παραμόρφωσης (β) Μεταβολή του βέλους και της πλευρικής δύναμης με την αύξηση του φορτίου Σχήμα Πειραματική διερεύνηση της συμπεριφοράς δοκών μετά τη θραύση (ξανασχεδιασμένο Courtesy of Sterling, 1977) Διάγραμμα ευστάθειας επιμήκους στρώματος οροφής Ο Sofianos (1996) επίλυσε στατικά τον φορέα του Evans. Η ανάλυση της ισορροπίας μίας τέτοιας δοκού απαίτησε τη θεώρηση υπερστατικού φορέα με μεγάλες μετατοπίσεις και μεταβαλλόμενες επαφές. Οι Sofianos et al. (1995) και Sofianos & Kapenis (1998) βασιζόμενοι στα αριθμητικά αποτελέσματα επιλύσεων με τη μέθοδο των διακριτών στοιχείων δοκών υποκειμένων σε κάμψη, προσδιόρισαν στατιστικά τις υπερστατικές

17 168 παραμέτρους. Στο Σχήμα 6-15 φαίνεται η γεωμετρία μίας δοκού, που προσομοιώνει την κατώτερη στρώση πετρώματος μίας άμεσης υπόγειας οροφής, και έχει ελεύθερο άνοιγμα s και πάχος t. Στο σχήμα ορίζονται, η πλευρική ορθή δύναμη T, η ακραία μέση τάση σ x, το μέσο μήκος h επαφής της διάκλασης, ο μοχλοβραχίονας z και το βέλος κάμψης δ στο μέσον του ανοίγματος. Κατά την ανάλυση χρησιμοποιούνται τα αδιάστατα μεγέθη: ε x = σ x E ; ε ax = σ ax E ; δ n = δ t ; Q n = γ s E ; s n = s t ; n = h t (6-19) Σχήμα 6-15: Θεωρητικό ομοίωμα επιμήκους ανοίγματος. Εξετάστηκαν οι τρεις περιπτώσεις αστοχίας, (α) λόγω καμπτικής θλίψης, (β) λυγισμού, και (γ) ολίσθησης σε διακλάσεις στα ακρόβαθρα, από τις οποίες προέκυψε το διάγραμμα στο Σχήμα Η κατάσταση μιας οροφής χαρακτηρίζεται από το ζεύγος (s n, Q n ). Η λυγηρότητα s n χαρακτηρίζει τη μορφή του φορέα της οροφής. Ο δεύτερος όρος χαρακτηρίζει τη φόρτιση του φορέα. Η μεγέθυνση κάθε όρου δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες ευστάθειας. Στο διάγραμμα σχεδιάζονται τρεις κατηγορίες καμπυλών. Η έντονη διακεκομμένη, με τα κοίλα προς τα κάτω, είναι η καμπύλη λυγισμού. Οι λοιπές καμπύλες με τα κοίλα προς τα κάτω είναι οι καμπύλες επιτρεπόμενης παραμόρφωσης (που αντιστοιχεί στην αντοχή σε θλίψη). Οι Deere & Miller (1966) δίνουν για τις διάφορες κατηγορίες πετρωμάτων τις τιμές της παραμόρφωσης κατά τη θραύση, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ μέχρι 0.01, και κυρίως μεταξύ και Η συνεχής καμπύλη με τα κοίλα προς τα άνω είναι η καμπύλη ολίσθησης και κατακόρυφης πτώσης των στρωμάτων. Η ευστάθεια έναντι λυγισμού εξασφαλίζεται αν η κατάσταση (s n, Q n ) βρίσκεται κάτω από την καμπύλη λυγισμού. Η ευστάθεια έναντι αστοχίας σε θλίψη εξασφαλίζεται αν η κατάσταση βρίσκεται κάτω από την καμπύλη επιτρεπόμενης παραμόρφωσης. Η ευστάθεια έναντι ολίσθησης στις ασυνέχειες στα άκρα του ανοίγματος εξασφαλίζεται αν η λυγηρότητα s n βρίσκεται δεξιά από την επιτρεπόμενη λυγηρότητα που δίνεται από την καμπύλη ολίσθησης για δεδομένη επιτρεπόμενη γωνία τριβής θ 0.

18 169 Σχήμα Διάγραμμα εκτίμησης της ευστάθειας στρωσιγενούς οροφής. Εφαρμογή Θεωρείται υπόγειος θάλαμος με άνοιγμα 20m και επίπεδη οροφή. Το πέτρωμα της άμεσης οροφής είναι μεσοστρωματώδης ασβεστόλιθος, με φαινόμενο βάρος 30kN/m 3, τέμνον μέτρο παραμορφωσιμότητας 8GPa στη μέγιστη τιμή της τάσης, και τροπή ε f αστοχίας σε θραύση (α) Εκτιμήστε την ευστάθεια οροφής πάχους στρώσης t s =40cm. (β) Είναι το πάχος 1.6m ευσταθές; (γ) Είναι το πάχος 3.2m ευσταθές; Απάντηση (α) Για την εκτίμηση της ευστάθειας της οροφής, απαιτούνται οι παράμετροι: s n = = 50; εf = 0.003; Q n = = Παρατηρούμε στο Σχήμα 6-16 ότι στο σημείο [Q n, s n ] η κατάσταση είναι ελαστικά ασταθής. (β) Για πάχος στρωμάτων 1.6m, υποτετραπλασιάζεται η λυγηρότητα s n. s n = = 12.5 Παρατηρούμε στο διάγραμμα ότι στο νέο σημείο με συντεταγμένες [Q n, s n ] η κατάσταση είναι ελαστικά ευσταθής, καθόσον βρίσκεται κάτω από την καμπύλη ελαστικής αστάθειας. Επίσης, στο σημείο η μέγιστη τροπή λαμβάνει την τιμή ε ax nl =0.0026, δηλαδή είναι μικρότερη από την τροπή ε f =0.003 της αστοχίας σε θραύση. Η απαιτούμενη γωνία τριβής εκτιμάται από την καμπύλη θ 0 =θ 0 (s n ) ότι είναι 15 ο, τιμή που δεν αναμένεται να ξεπερνά τη γωνία τριβής στη διεπιφάνεια ώστε να δημιουργήσει προβλήματα ολίσθησης. Ο Πίνακας 6-2 δίνει τόσον την αναλυτική λύση όσον και την αριθμητική, που είναι και η ακριβής. Παρατηρούμε ότι τα σφάλματα είναι μέσα σε επιτρεπτά όρια.

19 170 Πίνακας 6-2. Συμπεριφορά της δοκού θολιτών του παραδείγματος Μέθοδος n δ ε x nl λ c nl ε ax 1 αναλυτική αριθμητική σφάλμα +4% +5% -2% +4% -3% (γ) Για το πάχος 3.2m το άνοιγμα είναι περισσότερο ευσταθές σε κάμψη και λυγισμό, καθόσον, s n = = 6.25 Όμως, η κλίση της θλιπτικής δύναμης στα άκρα θα είναι ~29 ο, και εφόσον είναι μεγαλύτερη από τη γωνία τριβής, θα υπάρχει δυνατότητα ολίσθησης εφόσον στη στήριξη υπάρχουν διαμπερείς κατακόρυφες διακλάσεις.

20 171 Βιβλιογραφία/Αναφορές Beer G and Meek JL (1982). Design curves for roofs and hanging walls in bedded rock based on voussoir beam and plate solutions, Trans. Inst. Min. Metall.,, 91, A Brady BHG and Brown ET (2006). Rock Mechanics for Underground Mining, Chap. 8.4, pp , George Allen & Unwin, London. Breslin JA (2010). "A century of Federal Mining Safety and Health Research", Information Circular 9520, p. 29, NIOSH, Pittsburg PA, February. Deere DU and Miller R.P (1966). Engineering classification and index properties for intact rock, Tech. Report No AFWL - TR , Air Force Weapons Lab. Kirtland Air Base, New Mexico. Evans WH (1941). The strength of undermined strata, Trans. Inst. Min. Metall., L(50), Fayol M (1885) Sur les mouvements de terrain provoqués par l exploitation des mines. Bull. Soc. l Industrie Minérale, 14, 818. Goodman RE (1980). Introduction to rock mechanics, Wiley. Kotinis DH, Sofianos AI and Kapenis AP (1997) Analysis of a roof failure in a bauxite mine, Proc. of the 6 th Int. Symp. on Mine Planning and Equipment Selection. Panek LA (1964) Design for bolting stratified roof, Transactions Society of Mining Engineers, June. Sofianos AI, Kapenis AP and Tsoutrelis CE (1995). Underground voussoir rock beams with large deflections, Proceedings of the 2 nd International Conference on Mechanics of Jointed and Faulted Rock, Vienna, pp Sofianos AI (1996). Analysis and design of an underground hard rock voussoir beam roof, Int. J. Rock Mech. Min. Sci. & Geomech. Abstr., Vol.33, No.2, pp Sofianos AI and Kapenis AP (1998). Numerical evaluation of the response in bending of an underground hard rock voussoir beam roof, Int. J. Rock Mech. Min. Sci. & Geomech. Abstr., Vol.35, No.8, pp Sterling RS (1977). Roof design for underground openings in near surface bedded rock formations, PhD Thesis. Sterling RL (1980) The ultimate load behaviour of laterally constrained rock beams, 21 st US Symposium on Rock Mechanics, pp Stillborg B (1994). Professional users handbook for rock bolting, Trans Tech Publications. Stimpson B and Ahmed M (1992) Failure of a linear voussoir arch: A laboratory and numerical study, Can. Geot. J., 29, Wright FD (1974). Design of roof bolt patterns for jointed rock, Bureau of Mines, N.T.I.S., U.S. Department of Commerce. Yiouta-Mitra P, Sofianos AI (2011). The elusive load transference of stratified rock roof, ASCE Conf. Proc., Geo-frontiers 2011, Advances in Geotechnical Engineering, March 2011, Dallas, Texas USA.

21 172 Ασκήσεις εξάσκησης Άσκηση 1 Σε υπόγειο θάλαμο, πλάτους 10m, για τη λατόμευση στρωσιγενή ασβεστόλιθου, η επίπεδη άμεση οροφή έχει πάχος 1.0m και μοναδιαίο βάρος γ ασβ =25kΝ/m 3. Για πλήρη ανάρτηση της οροφής με ήλους από υπερκείμενο ισχυρό στρώμα, προσδιορίστε: i. τον απαιτούμενο συντελεστή ασφαλείας ii. την απαιτούμενη αντοχή ήλων ανάρτησης σε κάναβο 1 1m. Άσκηση 2 Σε υπόγειο θάλαμο, πλάτους 5m η επίπεδη άμεση οροφή αποτελείται από δύο στρώματα ασβεστόλιθου, ίδιου μέτρου ελαστικότητας και μοναδιαίου βάρους γ ασβ =25kΝ/m 3. Το κατώτερο στρώμα έχει πάχος 0.20m και το υπερκείμενο 0.40m. Για μερική ανάρτηση του κατώτερου στρώματος της οροφής από το υπερκείμενο, προσδιορίστε: i. την απαιτούμενη αντοχή ήλων, σε κάναβο 1 1m ii. τη μέγιστη τάση σε κάθε στρώμα iii. το βέλος κάμψης Άσκηση 3 Σε έναν υπόγειο χώρο πλάτους 4m, η οροφή αποτελείται από στρωσιγενές ασβεστολιθικό πέτρωμα. Η γωνία τριβής μεταξύ των στρώσεων φ j =30, το μέτρο ελαστικότητας Ε=5GPa, και το μοναδιαίο βάρος γ=24 kn/m 3. Για την πλήρη ενίσχυση της οροφής, προσδιορίστε: i. τη δύναμη προέντασης που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ήλους που είναι τοποθετημένοι στην οροφή σε τετραγωνικό κάναβο σε αποστάσεις ενός μέτρου. ii. τη μέγιστη εφελκυστική τάση. Άσκηση 4 Υπόγειος θάλαμος πλάτους 7 m διανοίγεται σε πέτρωμα μοναδιαίου βάρους 25kN/m 3, μέτρου ελαστικότητας 3.5 GPa αποτελούμενο από στρώσεις μέσου πάχους 9 cm. Τα αγκύρια που θα χρησιμοποιηθούν έχουν μήκος 3 m και τοποθετούνται σε κάναβο 1x0.9 m. Χρησιμοποιήστε το διάγραμμα του Panek και υπολογίστε, για μερική ενίσχυση της οροφής, την απαιτούμενη τάνυση των αγκυρίων για την επίτευξη βέλους κάμψης 1.5 cm. Άσκηση 5 Κατασκευάζεται υπόγειος χώρος με επίπεδη οροφή. Το πέτρωμα της άμεσης οροφής είναι μεσοστρωματώδης ασβεστόλιθος, με πάχος στρώσης t s =50cm, φαινόμενο βάρος 25kN/m 3, τέμνον μέτρο παραμορφωσιμότητας 10GPa στη μέγιστη τιμή της τάσης, τροπή ε f αστοχίας σε θραύση 0.003, και γωνία τριβής σε διεπιφάνειες 15 ο. Εφόσον η αστοχία ταυτίζεται με την κατάρρευση της μεμονωμένης κατώτερης στρώσης, εκτιμήστε το επιτρεπόμενο πλάτος s all του ανοίγματος για συντελεστή ασφαλείας FS του ανοίγματος της οροφής 2 (FS=s max /s all ). Άσκηση 6 Για τα ίδια δεδομένα με την προηγούμενη άσκηση, αν μεταβάλλεται από ένα κάθε φορά (α) το πάχος στρώσης, (β) το μέτρο παραμορφωσιμότητας, και (γ) η τροπή αστοχίας από -25% έως +25%, να σχεδιάσετε την ευαισθησία (μεταβολή) του επιτρεπόμενου πλάτους s all του ανοίγματος ως συνάρτησης καθεμίας από τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους.

Κεφάλαιο Στήριξη στρωσιγενών πετρωμάτων γύρω από σήραγγες. 7.1 Εισαγωγή

Κεφάλαιο Στήριξη στρωσιγενών πετρωμάτων γύρω από σήραγγες. 7.1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 7 Σύνοψη Πρόκειται για μέθοδο υποστήριξης μίας μεγάλης κατηγορίας βραχωδών σχηματισμών γύρω από σήραγγες, που η μηχανική τους συμπεριφορά ελέγχεται από τη στρώση τους, δημιουργώντας ένα υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία

Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία Την ανισοτροπία στη μηχανική συμπεριφορά των πετρωμάτων δυνάμεθα να διακρίνουμε σε σχέση με την παραμορφωσιμότητα και την αντοχή τους. 1 Ανισοτροπία της παραμορφωσιμότητας 1.1 Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μέθοδος θαλάμων και στύλων

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μέθοδος θαλάμων και στύλων ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και A. Μπενάρδος Λέκτορας ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ και - Hunt Midwest (Subtroolis) και - Hunt Midwest (Subtroolis) Εφαρμογής - Η μέθοδος και (rooms and illars) ανήκει στην κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 2 Μηχανισμοί μεταφοράς δυνάμεων Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει:

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει: Ενότητα Ζ ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών Δοκιδωτές πλάκες, γνωστές και ως πλάκες με νευρώσεις, (σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις πλάκες οι οποίες δηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης

Διάλεξη 2η Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης Διάλεξη 2η Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης Μέτρα Υποστήριξης Σηράγγων ΔΠΜΣ: Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων Α.Ι. Σοφιανός, 1 (1) Γενικά Ιστορία 1870 Μεταλλωρύχοι ανέπτυξαν τη μέθοδο 1922 Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗ = Οριακή αντίδραση ενός στερεού μέσου έναντι ασκούμενης επιφόρτισης F F F F / A ΑΝΤΟΧΗ [Φέρουσα Ικανότητα] = Max F / Διατομή (Α) ΑΝΤΟΧΗ = Μέτρο (δείκτης) ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας

Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, ΕΜΠ Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας ΔΠΜΣ/ΣΚΥΕ Σήραγγα Καλυδώνας. Υπερεκσκαφή 2 Φυσικό ομοίωμα υπόγειας εκσκαφής εντός στρωσιγενούς πετρώματος Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών Ασκήσεις για λύση Η ράβδος του σχήματος είναι ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης κυκλικής 1 διατομής εφελκύεται αξονικά με δύναμη Ρ. Αν D d είναι οι διάμετροι των ακραίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Ανάλογα με τη στατική φόρτιση δημιουργούνται περιοχές στο φορέα όπου έχουμε καθαρή κάμψη ή καμπτοδιάτμηση. m(x)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 9 Φεβρουαρίου 2011 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. Διάρκεια εξέτασης 2:15 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 9 Φεβρουαρίου 2011 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. Διάρκεια εξέτασης 2:15 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 9 Φεβρουαρίου 011 Διδάσκων:, Ph.D. Διάρκεια εξέτασης :15 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ 7 ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών -01», Μάρτιος 2001. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ Εργασία Νο B3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία μελετάται το πώς

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Εξαιτίας της συνιστώσας F X αναπτύσσεται εντός του υλικού η ορθή τάση σ: N σ = A N 2 [ / ] Εξαιτίας της συνιστώσας F Υ αναπτύσσεται εντός του υλικού η διατμητική τάση τ: τ = mm Q 2 [ N / mm ] A

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Τόµος B 4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Οι αµφιέρειστες πλάκες στηρίζονται σε δύο απέναντι παρυφές, όπως η s1 στην εικόνα της 4.1. Αν µία αµφιέρειστη πλάκα στηρίζεται επιπρόσθετα σε µία ή δύο ακόµη παρυφές και

Διαβάστε περισσότερα

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. Το παρόν Κεφάλαιο περιλαμβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίμηση ή τον ανασχεδιασμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ 105 Κεφάλαιο 5 ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ 5.1 Εισαγωγή Στα προηγούμενα κεφάλαια αναλύσαμε την εντατική κατάσταση σε δομικά στοιχεία τα οποία καταπονούνται κατ εξοχήν αξονικά (σε εφελκυσμό ή θλίψη) ή πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ο προσδιορισµός των χαρακτηριστικών τιµών αντοχής του υλικού που ορίζονταιστηκάµψη, όπωςτοόριοδιαρροήςσεκάµψηκαιτοόριοαντοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: Αντοχή Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστηριακοί

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Θαλάμων και Στύλων

Σχεδιασμός Θαλάμων και Στύλων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουρών Σχεδιασμός Θαλάμων και Στύλων Ανδρέας Μπενάρδος Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουρός Ε.Μ.Π. Μέθοδος Θαλάμων και Στύλων (Room and Pillar)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 016 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 017 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 20 1 XΑΛΥΒΔΌΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύμμικτες πλάκες ονομάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, Ε.Μ.Π. Καθηγητής: ΑΙ ΣΟΦΙΑΝΟΣ. Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Μέτρα Υποστήριξης Σηράγγων ΔΠΜΣ: Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΑΙ Σοφιανός

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 5.1 Γενικά Η ενίσχυση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε διάτμηση με σύνθετα υλικά επιτυγχάνεται μέσω της επικόλλησης υφασμάτων ή, σπανιότερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 10 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ EΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΒΡΑΧΩΔΟΥΣ ΠΡΑΝΟΥΣ EΝΑΝΤΙ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 10 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ EΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΒΡΑΧΩΔΟΥΣ ΠΡΑΝΟΥΣ EΝΑΝΤΙ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ MΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΑΘΗΝΑ NATIONAL TECHNICAL

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΜΠΕΡΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Περίληψη Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή αναλυτικών προβλέψεων του ΚΑΝΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά.

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά. ΜΕΤΑΛΛΟΝ [ ΑΝΤΟΧΗ ΑΜΦΙΑΡΘΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΤΟΞΩΝ ΚΟΙΛΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΥΠΟ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚ3 Χάρης Ι. Γαντές Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής & Χριστόφορος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 202 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ( η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

b 2 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

b 2 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 7 ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 1», Μάρτιος 21 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ : ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΙΝΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΗΚΟΥΣ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ, ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Κελύφη οπλισμένου σκυροδέματος Κελύφη Ο/Σ Καμπύλοι επιφανειακοί φορείς μικρού πάχους Εντατική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Επίλυση υπερστατικών φορέων Για την επίλυση των ισοστατικών φορέων (εύρεση αντιδράσεων και μεγεθών έντασης) αρκούν

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Θεμελιώσεις τεχνικών έργων Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός Θεμελίωση (foundation) είναι το κατώτερο τμήμα μιας κατασκευής και αποτελεί τον τρόπο διάταξης των δομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΕΡΓΟ : ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν.4178/2013 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ ΘΕΣΗ : Λεωφόρος Χαλανδρίου και οδός Παλαιών Λατομείων, στα Μελίσσια του Δήμου Πεντέλης ΤΕΥΧΟΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ METAΛΛΙΚΟΥ ΠΑΤΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. 3 η Σειρά Ασκήσεων. 1. Υπολογισμός Διατμητικής Αντοχής Εδάφους. 2. Γεωστατικές τάσεις

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. 3 η Σειρά Ασκήσεων. 1. Υπολογισμός Διατμητικής Αντοχής Εδάφους. 2. Γεωστατικές τάσεις ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 3 η Σειρά Ασκήσεων 1. Υπολογισμός Διατμητικής Αντοχής Εδάφους Συνοχή (c) Γωνία τριβής (φ ο ) 2. Γεωστατικές τάσεις Ολικές τάσεις Ενεργές τάσεις Πιέσεις πόρων Διδάσκοντες: Β. Χρηστάρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ Επιρροή διαφόρων παραγόντων στα παραμορφωσιακά μεγέθη δομικού στοιχείου και σύγκριση με τύπους ΚΑΝ.ΕΠΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

4/11/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης

4/11/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1 ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιαλέξεις 13-15 Εισαγωγή στις Παραµορφώσεις και Μετακινήσεις Τρίτη, 5, και Τετάρτη, 6 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 2. Διαστασιολόγηση δοκού Ο/Σ σε διάτμηση

Παράδειγμα 2. Διαστασιολόγηση δοκού Ο/Σ σε διάτμηση Τ.Ε.Ι. K.M. Τμήμα ΠΓ&ΜΤΓ Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Διδάσκων: Παναγόπουλος Γιώργος Παράδειγμα. Διαστασιολόγηση δοκού Ο/Σ σε διάτμηση Για τη δοκό του παραδείγματος 1 να γίνει η διαστασιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων ΑΞΟΝΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ 9 Αξονική φόρτιση. Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων. Ελαστική ράβδος ΑΒ μήκους, Γ B μέτρου ελαστικότητας Ε και / συντελεστή θερμικής διαστολής α, είναι πακτωμένη στα σημεία Α και Β και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ 95 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ 8.1 Γενικά Η ενίσχυση τοιχοποιίας με σύνθετα υλικά μπορεί να γίνει βάσει των αρχών που διέπουν την ενίσχυση στοιχείων από σκυρόδεμα, λαμβάνοντας υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ. Αντοχή Υλικού

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ. Αντοχή Υλικού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Αντοχή Υλικού Ερρίκος Μουρατίδης (BSc, MSc) Σεπτέμβριος 015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m μέσα στο επίπεδο του πλαισίου, 0.4m κάθετα σ αυτό. Τα γωνιακά υποστυλώματα είναι διατομής 0.4x0.4m. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας

Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας Γεώργιος Κωνσταντινίδης Πολιτικός Μηχανικός MSc, DIC, PhD, Αττικό Μετρό Α.Ε. email gkonstantinidis@ametro.gr

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

5/14/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80)

5/14/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) 1 Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η Ανάλυση Ισοστατικών οκών και Πλαισίων Τρίτη,, 21, Τετάρτη,, 22 και Παρασκευή 24 Σεπτεµβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση ενισχυμένης τοιχοποιίας Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση ενισχυμένης τοιχοποιίας Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση ενισχυμένης τοιχοποιίας Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 0.08.006 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 99-- : Ενισχυμένη

Διαβάστε περισσότερα

Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας 2,5 ωρών

Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας 2,5 ωρών τηλ: 410-74178, fax: 410-74169, www.uth.gr Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας,5 ωρών Ονοματεπώνυμο: Αριθμός Μητρώου Φοιτητή: Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 5 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης-Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 6. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας Ακτίνα καμπυλότητας 2 Εισαγωγή (1/2) Μελετήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος

Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος Φ. Κ. Περδικάρης Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Ε. Σ. Μυστακίδης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΔΙΑΤΜΗΣΗ 1. Γενικά Όλοι γνωρίζουμε ότι σε μια διατομή ενός καταπονούμενου φορέα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 Β5. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Επίδραση Γειτονικού Κτιρίου στην Αποτίμηση Κατασκευών Ο/Σ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΙΧΑΕΛΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., mikaelavas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235.

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα. Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια. Κεφάλαιο 7

Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα. Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια. Κεφάλαιο 7 Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια Κεφάλαιο 7 Διαφάνειες παρουσίασης εκπαιδευτικών σεμιναρίων Γεώργιος Πενέλης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ Σημειώσεις παραδόσεων Καθηγητή Σ Κ Μπαντή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Γεωτεχνικής Μηχανικής 2010 Η ΒΡΑΧΟΜΑΖΑ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΕΩΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ σ 1 σ 1 σ 3 ΑΡΧΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση κατασκευής Πασσαλότοιχου Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση κατασκευής Πασσαλότοιχου Εισαγωγή δεδομένων Ριζάρειο - Πελοπίδα 5 Επαλήθευση κατασκευής Πασσαλότοιχου Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 8.0.05 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Μεταλλικές κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους

Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους σφυρί αναπήδησης Schmidt τύπου L (Schmidt rebound hammer) Κατηγορία πετρωμάτων Μέση ένδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωκώδικας EΝ 1993 Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών

Ευρωκώδικας EΝ 1993 Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχεδιασμός Κατασκευών με Ευρωκώδικες Εφαρμογές Εθνικά Προσαρτήματα Κέρκυρα Ιούνιος 2009 Περιεχόμενα παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Η σεισμική συμπεριφορά κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία εξαρτάται κυρίως από την ύπαρξη ή όχι οριζόντιου διαφράγματος. Σε κτίρια από φέρουσα

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης.

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. 1. Ανατροπής ολίσθησης. 2. Φέρουσας ικανότητας 3. Καθιζήσεων Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι διατομών και να υπολογισθεί ο απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Eνισχύσεις κατασκευών με προηγμένα υλικά

Eνισχύσεις κατασκευών με προηγμένα υλικά Eνισχύσεις κατασκευών με προηγμένα υλικά του Aθανάσιου Χ. Τριανταφύλλου Καθηγητή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Μηχανικής & Τεχνολογίας Υλικών (ttriant@upatras.gr) Γενικά Τα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση του διατμητικού πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων

Ανάλυση του διατμητικού πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων Ανάλυση του διατμητικού πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία :.09.05 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 99-- : Μεταλλικές κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

Λυμένες ασκήσεις του κεφαλαίου 3: Είδη φορτίσεων

Λυμένες ασκήσεις του κεφαλαίου 3: Είδη φορτίσεων 1 Λυμένες ασκήσεις του κεφαλαίου 3: Είδη φορτίσεων Πρόβλημα 3.1 Να ελεγχθεί αν αντέχουν σε εφελκυσμό οι ράβδοι στα παρακάτω σχήματα. (Έχουν όλες την ίδια εφελκυστική δύναμη Ν=5000Ν αλλά διαφορετικές διατομές.

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 02.11.2005 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 199211 : Καθιζήσεις Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN EPΓΣTHPIO MHXNIKHΣ KI NTOXHΣ TΩN YΛIKΩN Λεωφόρος θηνών Πεδίον Άρεως 84 όλος Πρόβλημα Π N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ Λ I Σ TMHM MHXNOΛOΓΩN MHXNIKΩN MHXNIKH ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ι Σειρά Ασκήσεων Διευθυντής: Kαθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 29.10.2015 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Ακρόβαθρο : Συντελεστές EN 1992-1-1 : Aνάλυση τοίχου Υπολ ενεργητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 015 3. Δοκοί (φορτία NQM) Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 3. Δοκοί (φορτία NQΜ)/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής με τα διάφορα είδη φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ 1. Γενικά Κατά τη φόρτιση μιας ράβδου από θλιπτική αξονική δύναμη και με προοδευτική αύξηση του μεγέθους της δύναμης αυτής, η αναπτυσσόμενη τάση θλίψης θα περάσει από το όριο αναλογίας

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Σχήμα 2 Παραγόμενη Μονάδες S.I. όνομα σύμβολο Εμβαδό Τετραγωνικό μέτρο m 2 Όγκος Κυβικό μέτρο m 3 Ταχύτητα Μέτρο ανά δευτερόλεπτο m/s Επιτάχυνση Μέτρο ανά δευτ/το στο τετράγωνο m/s 2 Γωνία Ακτίνιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών

Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχεδιασμός Κατασκευών με Ευρωκώδικες Εφαρμογές Εθνικά Προσαρτήματα Κέρκυρα Ιούνιος 2009 Περιεχόμενα παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ]

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ] Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι Κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Δρ. Πολ. Μηχανικός Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ 1992-1-1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΡΑΓΓΩΝ

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΡΑΓΓΩΝ Αναπλ. Καθ. Αιμίλιος Κωμοδρόμος 1 Φορτίσεις Σεισμική Δράση Ιδιο Βάρος Ωθήσεις Γαιών Υδροστατική Φόρτιση Κινητά Φορτία Θερμοκρασιακές Μεταβολές Καταναγκασμοί Κινηματική Αλληλεπίδραση Αδρανειακές Δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασυνέχειες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του τεχνικού έργου και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του.

Οι ασυνέχειες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του τεχνικού έργου και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΥ Όπως έχουμε ήδη αναφέρει οι ασυνέχειες αποτελούν επίπεδα αδυναμίας της βραχόμαζας που διαχωρίζει τα τεμάχια του ακέραιου πετρώματος. Κάθετα σε αυτή η εφελκυστική αντοχή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Τεχνικής Μηχανικής Διαγράμματα Ελευθέρου Σώματος (Δ.Ε.Σ.) Υπολογισμός Αντιδράσεων Διαγράμματα Φορτίσεων Διατομών (MNQ) Αντοχή Φορέα? Αντικείμενο Τεχνικής Μηχανικής Σχήμα 2 F Y A Γ B A Y B Y 1000N

Διαβάστε περισσότερα

4/26/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης

4/26/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5η Ήλωση πετρωμάτων

Διάλεξη 5η Ήλωση πετρωμάτων Εργαστήριο Τεχνολογίας ιάνοιξης Σηράγγων, ΕΜΠ Διάλεξη 5η Ήλωση πετρωμάτων ομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών Β12 Σχεδιασμός Υπογείων Έργων Α.Ι. Σοφιανός Ιστορία 1870 Μεταλλωρύχοι ανέπτυξαν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Α. Ασημακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος των Δυνάμεων

Μέθοδος των Δυνάμεων Μέθοδος των Δυνάμεων Εισαγωγή Μέθοδος των Δυνάμεων: Δ07-2 Η Μέθοδος των Δυνάμεων ή Μέθοδος Ευκαμψίας είναι μία μέθοδος για την ανάλυση γραμμικά ελαστικών υπερστατικών φορέων. Ανκαιημέθοδοςμπορείναεφαρμοστείσεπολλάείδηφορέων

Διαβάστε περισσότερα

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6 Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 6 ΜΕΡΟΣ 1-1: ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΟΠΛΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ (σε φάση ψηφίσεως από τις χώρες-μέλη)

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί)

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/2006 1 ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) 1. Σε μια σήραγγα μεγάλου βάθους πρόκειται να εκσκαφθούν σε διάφορα τμήματά της υγιής βασάλτης και ορυκτό αλάτι. α) Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση κεκλιμένων καρφιών Εισαγωγή δεδομένων

Ανάλυση κεκλιμένων καρφιών Εισαγωγή δεδομένων Ανάλυση κεκλιμένων καρφιών Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 8.0.05 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 99-- : Aνάλυση τοίχου Υπολ ενεργητικών

Διαβάστε περισσότερα