Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (Totally ExtraPeritoneal)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (Totally ExtraPeritoneal)"

Transcript

1 Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (Totally ExtraPeritoneal) Χ.Κ. Παππής, MD, PhD, FACS Δ/ντής Γ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία» Η λαπαροσκοπική προσπέλαση για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Ger το 1990, ο οποίος απολίνωνε τον κηλικό σάκο χωρίς τοποθέτηση πλέγματος. Οι πρώτες τεχνικές που εφαρμόστηκαν ήταν διαπεριτοναϊκές. Η TAPP (Transabdominal preperitoneal) από τον Schulz το 1991 και η IPOM (Intraperitoneal onlay mesh) ήταν οι πιο συχνές, με την IPOM να σταματάει γρήγορα, λόγω πολλών υποτροπών. Παράλληλα, ο Dulucq παρουσιάζει το 1991 την TEP (Totally Extraperitoneal) τεχνική, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση πλέγματος προπεριτοναϊκά χωρίς να εισέρχεται κανείς στην περιτοναϊκή κοιλότητα και χωρίς να διανοίγει το περιτόναιο (όπως στην TAPP). Η αρχική δυσκολία αφορά την καμπύλη εκμάθησης της τεχνικής, η οποία είναι μακρά. Όταν ο χειρουργός κατέχει πλέον τη μέθοδο, ο χρόνος είναι μικρός (~30min) και το πλέγμα που χρησιμοποιείται είναι μεγαλύτερο (~10x15cm) από την ανοικτή προσπέλαση. Υπάρχουν αρκετά σημεία που καθιστούν δύσκολη την τεχνική. Ο χειρουργός πρέπει να μάθει να εισέρχεται στον προπεριτοναϊκό χώρο δια μιας μικρής τομής 10mm κάτωθεν του ομφαλού και να προετοιμάζει τον προπεριτοναϊκό χώρο της κατώτερης κοιλίας είτε με ένα ειδικό μπαλόνι είτε με τη χρήση του ίδιου του λαπαροσκοπίου. Οδηγό σημείο είναι το ηβικό οστό και ο σύνδεσμος του Cooper. Ο χώρος είναι ανάγγειος, αλλά μικροαιμορραγίες μπορούν να χαλάσουν το σωστό πλάνο. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην γίνει κάκωση της ουροδόχου κύστης, των λαγονίων αγγείων ή των εν τω βάθει κάτω επιγαστρίων αγγείων. Αν υπάρξει αιμορραγία από τα επιγάστρια, αυτά μπορούν να απολινωθούν χωρίς καμία συνέπεια για τον ασθενή. Αυτό μπορεί να γίνει με clips ή ραφή εκ των έξω. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η παρασκευή πρέπει να γίνεται κάτωθεν της εγκαρσίας περιτονίας, καθώς σε άλλη περίπτωση θα βρεθούμε σε λάθος περιοχή μακριά από τα στόμια των κηλών. Η παρουσία ευμεγέθους μη ανατασσόμενης ευθείας κήλης είναι συχνά ένας παράγοντας που αυξάνει τη δυσκολία κίνησης σε αυτό τον πολύ μικρό χώρο. Έτσι, η ανάταξη τέτοιας κήλης θα πρέπει να είναι από τις πρώτες κινήσεις του χειρουργού. Τα κάτω επιγάστρια αγγεία είναι ένα σημαντικό οδηγό σημείο στην TEP. Οι θέσεις της ευθείας κήλης, της μηροκήλης και της κήλης του θυροειδούς τρήματος βρίσκονται επί τα εντός των αγγείων. Η λοξή κήλη ανευρίσκεται επί τα εκτός των αγγείων. Τα επιγάστρια αγγεία εκφύονται από τα έξω λαγόνια αγγεία. Έτσι, πάντα θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον εντοπισμό της θέσης των λαγονίων, καθώς τυχόν κάκωση αυτών αποτελεί μείζονα επιπλοκή και δύσκολη στη διαχείρισή της. Τα αγγεία βρίσκονται μέσα στο επονομαζόμενο «τρίγωνο του θανάτου» που αφορίζεται από τα σπερματικά αγγεία, το σπερματικό πόρο και το όριο του περιτοναίου (βλ. εικόνα 1). Η αποφυγή ιδιαίτερης παρασκευής εντός αυτής της περιοχής θα προστατεύσει από κακώσεις.

2 Εικ. 1 Πρόσθετες δυσκολίες δημιουργούνται, ιδίως στα πρώτα χρόνια εμπειρίας, σε περιπτώσεις μεγάλου σάκου λοξής βουβωνοκήλης. Ο περιορισμένος χώρος διαχείρισης αυτού, μαζί με την παρουσία ευμεγέθους προπεριτοναϊκού λιπώματος και στερρής συνάφειας με τα στοιχεία του σπερματικού τόνου μπορούν να δυσκολέψουν εξαιρετικά τον χειρουργό. (Γι αυτό δεν προτείνεται η TEP σε μεγάλες οσχεοβουβωνοκήλες σε αρχικά στάδια εμπειρίας). Αν μετά από επαρκή προσπάθεια αποκόλλησης του σάκου από τον τόνο δεν είναι εφικτή η ανάταξη, ο σάκος μπορεί να διαταμεί, να απολινωθεί το κεντρικό τμήμα του και το περιφερικό να αφεθεί ανοικτό. Κακώσεις στο περιτόναιο επιτρέπουν τη διαφυγή αερίου στην περιτοναϊκή κοιλότητα με αποτέλεσμα την περαιτέρω σμίκρυνση του χώρου εργασίας. Αυτό θα δυσκολέψει και την προετοιμασία της περιοχής αλλά και την τελική τοποθέτηση του κατάλληλου πλέγματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις ή θα πρέπει να κλείνονται οι τρύπες, ή να μεγενθύνονται ώστε να εξισώνεται η ενδοκοιλιακή με την προπεριτοναϊκή πίεση, ή θα πρέπει να τοποθετείται μια βελόνη Veress στην περιτοναϊκή κοιλότητα για να μειώνεται η πίεση και να μην συμπιέζεται το χειρουργικό πεδίο. Όλες οι τρύπες του περιτοναίου θα πρέπει να συγκλείονται. Η έκθεση του πλέγματος μπορεί να δημιουργήσει συμφύσεις με τις εντερικές έλικες, με αποτέλεσμα συμφύσεις, κάκωση του εντέρου ή και συρίγγια. Στην TAPP οι συμφύσεις είναι συχνότερες, όπως και οι μετεγχειρητικοί ειλεοί. Αίτια χρόνιου πόνου μετά από TEP είναι η κάκωση νεύρων. Τα έξω μηροδερματικό νεύρο διατρέχει επί του λαγονοψοϊτη μυ προς την έξω επιφάνεια του μηρού. Επί τα εντός αυτού βρίσκεται το μηρογεννητικό νεύρο, ο γεννητικός κλάδος του οποίου είναι σε στενή συνάφεια με τον σπερματικό πόρο και εξέρχεται δια του έσω βουβωνικού στομίου. Η αποφυγή υπερβολικής παρασκευής στο λεγόμενο «τρίγωνο του πόνου» (επί τα εκτός των σπερματικών αγγείων) βοηθά στην προστασία των νεύρων (Εικ. 2). Πάντως, φαίνεται να υπάρχει διαφορά μεταξύ ανοικτής και λαπαροσκοπικής αποκατάστασης στον χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο (12,7% έναντι 7,6%), όπως και στη βουβωνική υπαισθησία (3,9% έναντι 0,49%).

3 Εικ. 2 Η λαπαροσκοπική προσέγγιση έχει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής, όπως λιγότερο μετεγχειρητικό άλγος (σχεδόν μηδενική χρήση αναλγητικών), ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στην εργασία και καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα. Η TEP φαίνεται να πλεονεκτεί της TAPP σε κάποια σημεία, όπως μικρότερος κίνδυνος κάκωσης σπλάχνων, ανυπαρξία μετεγχειρητικών συμφύσεων και μη ανάγκη σύγκλισης του περιτοναίου. Κυρίως, όμως, με την TEP αντιμετωπίζεται ένα εξωπεριτοναϊκό πρόβλημα χωρίς την εμπλοκή της περιτοναϊκής κοιλότητας. Είναι πλέον σαφές βιβλιογραφικά ότι οι λαπαροσκοπικές τεχνικές έχουν ένδειξη κυρίως σε αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες και υποτροπές. Η εφαρμογή τους σε περιπτώσεις ετερόπλευρης κήλης διαφέρει από κέντρο σε κέντρο. Τα ποσοστά υποτροπής φαίνεται να διαφέρουν μεταξύ ανοικτής και λαπαροσκοπικής, με τη δεύτερη να πλεονεκτεί στατιστικά σημαντικά στις περισσότερες μελέτες (3-5% για την λαπαροσκοπική έναντι 6-20% για την ανοικτή). Επίσης, καταγράφονται λιγότερα περιστατικά διαπυήσεων (1% έναντι 2,7%) και λιγότερα αιματώματα (13,1% έναντι 16%) Η TEP απαιτεί συνήθως γενική αναισθησία. Παρά το ότι υπάρχουν αναφορές για εφαρμογή περιοχικής αναισθησίας, αν κάποιος ασθενής δε μπορεί να πάρει γενική, καλό θα ήταν να επιλέγεται η ανοικτή μέθοδος με τοπική αναισθησία. Επίσης, προηγηθείσες ανοικτές επεμβάσεις κάτω κοιλίας ή προπεριτοναϊκού χώρου (π.χ. ριζική προστατεκτομή) ή ακτινοβόληση της περιοχής δυσκολεύουν ιδιαίτερα την πρόσβαση στο χώρο του Retzius, με αποτέλεσμα συχνά να μην είναι εφικτή η δημιουργία χώρου ή να τραυματίζεται το περιτόναιο και να χάνεται αέριο. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέγεται TAPP ή πρόσθια προσπέλαση σε αυτούς τους ασθενείς. Μερικοί χειρουργοί θεωρούν την ανοικτή σκωληκοειδεκτομή σχετική αντένδειξη για δεξιά TEP. Στην πραγματικότητα, σπάνια αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι το κόστος της λαπαροσκοπικής δε διαφέρει από αυτό της ανοικτής. Αν δε συνυπολογιστεί και η δυνατότητα ταχύτερη επανόδου σε παραγωγική εργασία, τότε φαίνεται ότι η λαπαροσκοπική είναι οικονομικότερη για τον ασθενή και το σύστημα υγείας.

4 Βιβλιογραφία 1. Laparoscopic Total Extraperitoneal repair. Ramshaw B, Oper Tech Gen Surg, Low recurrence rate after laparoscopic (TEP) and open (Lichtenstein) inguinal hernia repair: a randomized, multicenter trial with 5-year follow-up. Eklund SA et al. Ann Surg 2009 Jan;249(1): Randomized controlled study of laparoscopic total extraperitoneal versus open Lichtenstein inguinal hernia repair. Lal P et al. Surg Endosc 2003 Jun;17(6): Open or endoscopic total extraperitoneal inguinal hernia repair? A systematic review. Kuhry E et al. Surg Endosc 2007 Feb;21(2): Laparoscopic inguinal total extraperitoneal hernia repair under spinal anesthesia without mesh fixation in 1,220 hernia repairs. Ismail M. Hernia 2009 Apr;13(2):115-9.

5 «Μετεγχειρητικές κήλες. Ανοιχτή ή λαπαροσκοπική αποκατάσταση» Ιωάννης Μελισσάς Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Κρήτης Από όλες τις κήλες, οι μετεγχειρητικές είναι οι πιο δύσκολες και επίπονες στην θεραπεία. Συνήθως, δημιουργούνται σε κοιλιακές τομές της μέσης γραμμής, λόγω τάσης και κακής επούλωσης προηγούμενης τομής. Πολλές φορές συνυπάρχει και λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος. Οι μετεγχειρητικές κήλες χωρίς θεραπεία μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούν αίσθημα πόνου στον ασθενή και τελικά παγίδευση του εντέρου, απόφραξη και τελική νέκρωση. Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης είναι η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία, ο ασκίτης, η εγκυμοσύνη και κάθε κατάσταση που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση. Χρόνια πνευμονοπάθεια και σακχαρώδης διαβήτης είναι επίσης αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης. Θεραπευτικά οι κοιλιοκήλες αντιμετωπίζονται χειρουργικά με σύγκλειση του χάσματος. Αν αυτό είναι μικρό (<4 εκ.), τότε γίνεται πρωτοπαθής σύγκλειση με δυσαπορρόφητα ράμματα που τοποθετούνται και συμπλησιάζουν τα χείλη του ελλείμματος. Αν το χάσμα είναι μεγαλύτερο, τοποθετείται πλέγμα για να ενισχυθεί η συρραφή και να αποφευχθεί η υποτροπή. Υπάρχουν 3 είδη πλεγμάτων: α. Πολυπροπυλένιο Αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη ισχυρού συνδετικού ιστού και τελικά ενσωματώνεται με τους περιβάλλοντες ιστούς. β. Πολυτετραφλοροεθυλένιο (PTFF) Είναι μαλακό και εύχρηστο πλέγμα και μπορεί να έρθει σε απευθείας επαφή με το έντερο, χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών (συριγγίων) γ. Μεικτού τύπου Το άνω μέρος αποτελείται από πολυπροπυλένιο, ενώ το κάτω από PTFF. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκηλών. δ. Πλέγματα από βιολογικό υλικό Συνήθως είναι από ανθρώπινους ή χοίρειους ιστούς. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που υπάρχει ή μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή (αν κατά την Παρασκευή του σάκου δημιουργηθεί κάκωση στο έντερο). Θεωρούνται ανθεκτικότερα πλέγματα στις περιπτώσεις αυτές.

6 Πολύ συζήτηση γίνεται για το αν πρέπει οι κοιλιοκήλες να αντιμετωπίζονται με ανοικτή ή λαπαροσκοπική μέθοδο. Μελέτες από μεγάλα και εξειδικευμένα κέντρα, αλλά και πολυεστιακές κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές είναι λίγες και δεν ευνοείται ιδιαίτερα η μία ή η άλλη τεχνική. Το ποσοστό των υποτροπών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα (μεταξύ 2-4,7%) στις διάφορες μελέτες. Το ποσοστό των επιπλοκών φαίνεται επίσης ότι δεν διαφέρει στατιστικά σημαντικά. Ίσως οι σημαντικές επιπλοκές είναι ελαφρώς αυξημένες στην ομάδα των ανοιχτών επεμβάσεων. Η ποιότητα ζωής είναι παρόμοια, η ευχέρεια των κινήσεων ίδια. Η λαπαροσκοπική μέθοδος πλεονεκτεί στον χρόνο νοσηλείας που είναι σημαντικά μικρότερος, στον άμεσο μετεγχειρητικό πόνο και στην συντομότερη επάνοδο στην εργασία. Βιβλιογραφία 1. Colavita P, Tsirline V, Belyansky I, et al: Prospective, Long-Term Comparison of Quality of Life in Laparoscopic Versus Open Ventral Hernia Repair. Ann Surg 2012;256: Rogmar P, Petersso U, Bringman S, et al: Short-term Outcomes for Open and Laparoscopic Midline Incisional Hernia Repair. Ann Surg 2013;258: Poelman M, Apers J, van den Brand H, et al: The INCH-Trial: a multicentre randomized controlled trial comparing the efficacy of conventional open surgery and laparoscopic surgery for incisional hernia repair. BMC Surg. 2013:Jun 7; Stipa F, Giaccaglia V, Burza A, et al: Incisional hernia: laparoscopic or open repair? Surg Laparosc Endosc Percutan Tech. 2013;23: Εισαγωγή Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης (TAPP) Δρ. Τσαγκατάκης Θωμάς Διευθυντής Χειρουργιού Τμήματος Ασκληπιείου Ηρακλείου Κρήτης Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι η συχνότερη επέμβαση της γενικής χειρουργικής. Πιστεύεται ότι περίπου ασθενείς χειρουργούνται ετησίως και υφίστανται πλαστική βουβωνοκήλης. Οι κλασικοί τρόποι αντιμετώπισης βουβωνοκήλης είναι: η πλαστική κατά Shouldice, η πλαστική κατά Lichtenstein και η ενδοσκοπική αντιμετώπιση (TAPP/TEP). Γενικά Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει είτε με διαπεριτοναϊκή -προπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος (TAPP), είτε ολική εξωπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος (TEP).

7 Το πρόβλημα με την ενδοσκοπική αντιμετώπιση είναι ότι η τεχνική είναι δυσκολότερη, ο χρόνος καμπύλης εκμάθησης είναι μεγαλύτερος και μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με τις οδηγίες του International Εndοhernia Society, τόσο η TEP όσο και η TAPP συστήνονται για ασθενείς με βουβωνοκήλη άμφω, σε υποτροπή μετά από ανοικτή πλαστική, σε ασθενείς που επιθυμούν άμεση επάνοδο στην εργασία τους και στο πλαίσιο μιας άλλης επέμβασης, π.χ λαπαροσκοπική χολ/μή. Μελέτες που να συγκρίνουν την TAPP με την TEP δεν υπάρχουν επαρκείς. Φαίνεται ότι η TAPP σε σχέση με την TEP μπορεί να εφαρμοστεί στην περισφιγμένη βουβωνοκήλη, στην οσχεοκήλη, μετά από διακοιλιακή προστατεκτομή και στην υποτροπή μετά από TEP. Ανάμεσα στην TAPP και στην TEP ο εγχειρητικός χρόνος είναι λιγότερος και είναι ευκολότερη σαν επέμβαση η TAPP. Αντιθέτως η TEP είναι προτιμότερη στις ευθείες βουβωνοκήλες. Πάντως στις λοξές και ιδιαίτερα στις πολύ μεγάλες βουβωνοκήλες προτιμότερη είναι η TAPP. Όσον αφορά τις επιπλοκές αν συγκρίνομαι την TAPP με την Shouldice η υποτροπή είναι μεταξύ 6,5% και 6,7% αντίστοιχα.( το 6,5% είναι 5 13% & το 6,7 είναι 2-14%). Ενώ αν συγκρίνομαι την TAPP με την Lichtenstein αντίστοιχα τα ποσοστά υποτροπής είναι 2,5%&2,1% αντίστοιχα. Οι ενδοσκοπικές τεχνικές σε σχέση με τις ανοικτές παρουσιάζουν σπανιώτερα αιματώματα και φλεγμονές του τραύματος, η δε επάνοδος στην εργασία και στις φυσικές δραστηριότητες είναι γρηγορότερη, το δημοσιοοικονομικό κόστος μικρότερο σε αντίθεση με το νοσοκομειακό κόστος που είναι μεγαλύτερο. Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες στην TAPP, το πλέγμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο (10χ15 εκ), να υπερκαλύπτει το χάσμα της κήλης τουλάχιστον όσο είναι η διάμετρος του χάσματος. Η τομή πρέπει να είναι ευρεία, για την ελεύθερη τοποθέτηση του πλέγματος, δεν πρέπει δε η τομή προς τα έσω να υπερβαίνει τον ομφαλικό σύνδεσμο και προς τα έξω να το όριο της προσθίου άνω λαγονίου άκανθας. Η καθήλωση του πλέγματος πρέπει να γίνεται στον σύνδεσμο Cooper, σε ένα η δύο σημεία ύπερθεν του στομίου της κήλης και εκατέρωθεν των κάτω επιγαστρίων αγγείων. Καλό θα είναι το περιτόναιο να συγκλείεται με συνεχές απορροφήσιμο ράμμα. Βιβλιογραφία 1. R. Bittner, J. Schwarz: Inguinal hernia repair: current surgical techniques. Lahgenbecks Arch Surg, (2012) 397: Matthews Rd,Neumayer I, (2008) Inguinal hernia in the 21 st certury: an evidence-based c review. Curr Probi Syrg 45:

8 Λαπαροσκοπική ή ανοιχτή πλαστική αποκατάσταση κοιλιοκηλών. Επιλογή ασθενών, χειρουργική ανατομία, πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής θεραπείας κηλών. Δρ. Δημητριάδης Ι. Ευστάθιος Χειρουργός Επιστημονικός Συνεργάτης Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας ΠαΓΝΗ Εισαγωγή Το 13% όλων των κηλών είναι μετεγχειρητικές.(1) Το 1993 ο LeBlanc πραγματοποίησε την 1 η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκήλης.(2) Επιλογή των ασθενών Διεθνώς αποδεκτά κριτήρια επιλογής των ασθενών, που θα υποβληθούν σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκήλης δεν υπάρχουν. Η επιλογή των ασθενών για λαπαροσκοπική πλαστική αποκατάσταση κήλης, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό και σε εξειδικευμένο χειρουργικό κέντρο. Ασθενείς με κήλες μέσου μεγέθους (8 έως 12 εκ) και της μέσης γραμμής, που δεν έρχονται σε επαφή με την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου ή την ηβική σύμφυση, αποτελούν τους ιδανικούς υποψήφιους για λαπαροσκοπική αποκατάσταση και μπορούν να πραγματοποιηθούν με μεγάλη ασφάλεια λαπαροσκοπικά.(3) Κριτήρια αποκλεισμού αποτελούν: η προηγηθείσα υποτροπή, η χρήση πλέγματος σε προηγηθείσα επέμβαση ή η ανάγκη αφαίρεσης του, η παχυσαρκία ή προηγηθείσες επεμβάσεις που αλλοιώνουν την ανατομία της περιοχής, η πραγματοποίηση στον ίδιο χρόνο επέμβασης που χρήζει ανοιχτής προσπέλασης ή που αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης και η παρουσία ελκωτικών βλαβών του δέρματος που χρήζουν αποκατάστασης με μοσχεύματα.(3) Χειρουργική ανατομία του προσθιοπλάγιου κοιλιακού τοιχώματος

9 Το προσθιοπλάγιο κοιλιακό τοίχωμα καλύπτει εκ των πρόσω και πλαγίως το κήτος της κοιλίας και έχει ως σκοπό να υποστηρίζει και να προστατεύει τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα. Συμμετέχει ενεργά στη φυσιολογία της αναπνοής και παίζει σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού καθώς και στον μηχανισμό της ούρησης και της αφόδευσης. Στο σχηματισμό του κοιλιακού τοιχώματος συμμετέχουν οι λοξοί μύες: έξω λοξός, έσω λοξός και εγκάρσιος μυς (πλάγια μοίρα) ενώ στη μέση μοίρα υπάρχουν ο ορθός κοιλιακός και ο πυραμοειδής μυς. Ο ορθός κοιλιακός μυς περιβάλλεται από θήκη, η οποία εκτός του ορθού κοιλιακού μυός περιέχει: τον πυραμοειδή μυ, τα επιγάστρια αγγεία και τις απολήξεις των νεύρων Θ 7 έως Θ 12. Η θήκη του ορθού κοιλιακού σχηματίζεται από τα απονευρωτικά πέταλα των λοξών μυών. Έχει πρόσθιο και οπίσθιο πέταλο τα οποία έχουν διαφορετική σύσταση στα ανωτέρα 2/3 του κοιλιακού τοιχώματος εν συγκρίσει με κατώτερο 1/3 αυτού. Στα ανώτερα 2/3 το πρόσθιο πέταλο αποτελείται από την απονεύρωση του έξω λοξού και το πρόσθιο φύλλο του έσω λοξού ενώ το οπίσθιο πέταλο αποτελείται από το οπίσθιο φύλλο του έσω λοξού και την εγκάρσια περιτονία. Στο κατώτερο 1/3 όλα τα απονευρωτικά πέταλα των λοξών μυών περνούν εμπρός από τον ορθό αφήνοντας μόνο την εγκάρσια περιτονία να σχηματίζει το οπίσθιο πέταλο.(4) Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής θεραπείας κηλών Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί πολλές μελέτες που συγκρίνουν την ανοιχτή με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκήλης. Αντικειμενικά κριτήρια σύγκρισης αποτελούν: η χρονική διάρκεια του χειρουργείου, ο χρόνος νοσηλείας, οι επιπλοκές, ο έλεγχος του μετεγχειρητικού πόνου, η ταχύτερη αποκατάσταση, το ποσοστό των υποτροπών και το οικονομικό κόστος. Σχεδόν το σύνολο των μελετών, αποτυπώνουν την ανωτερότητα της λαπαροσκοπικής προσπέλασης. Το 2012 ο Colavita δημοσιεύει πολυκεντρική μελέτη αναλύοντας τα αποτελέσματα ασθενών που υπεβλήθησαν σε αποκατάσταση κολοιοκήλης με κάποια από τις δυο μεθόδους. Στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια νοσηλείας των ασθενών που υπεβλήθησαν στην ανοιχτή μέθοδο αποκατάστασης, ενώ δεν καταγράφει σημαντική στατιστική διαφορά μεταξύ των δυο μεθόδων στη χρονική διάρκεια της επέμβασης.(5) Η Σουηδική μελέτη (ProLOVE) που δημοσιεύεται το 2013 καταγράφει στατιστικά σημαντικά περισσότερες επιπλοκές στην ανοιχτή μέθοδο προσπέλασης (6), εύρημα που επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες.(5) Ενώ στη Σουηδική μελέτη (6) δεν καταγράφεται διαφορά μεταξύ των 2 μεθόδων στη ρύθμιση του πόνου άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν την υπεροχή της λαπαροσκοπικής μεθόδου με τη χρήση λιγότερων αναλγητικών.(7) Το ποσοστό των ασθενών που δήλωσαν πλήρη αποκατάσταση 30 ημέρες μετά την επέμβαση ήταν: 59% για την ομάδα με την λαπαροσκοπική προσπέλαση έναντι 38% της

10 ανοιχτής μεθόδου.(6) Δεν καταγράφεται σημαντική διαφορά στο ποσοστό των υποτροπών μεταξύ των 2 μεθόδων.(5) Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ το κόστος της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι μεγαλύτερο από αυτό της ανοιχτής αποκατάστασης, όταν γίνει σύγκριση για το το συνολικό κόστος της νοσηλείας μεταξύ των δύο μεθόδων δεν καταγράφεται σημαντική στατιστική διαφορά. Μάλιστα η ανοιχτή προσπέλαση εμφανίζεται με ελαφρώς υψηλότερο κόστος έναντι της λαπαροσκοπικής.(8) Συμπεράσματα Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των κοιλιοκηλών αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης, με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, λιγότερες επιπλοκές, ταχύτερη ανάρρωση και με συνολικά μικρότερο κόστος νοσηλείας. Βιβλιογραφία 1. Toy FK et al. Prospective, multicenter study of laparoscopic ventral hernioplasty. Preliminary results. Surg Endosc 12: LeBlanc KA et al. Laparoscopic repair of incisional abdominal hernias using expanded polytetrafluoroethylene: preliminary findings. Surg Laparosc Endosc 3: A. Moazzez et al. Totally laparoscopic abdominal wall reconstruction: lessons learned and results of a short- term follow-up. Hernia (2013) 17: Χειρουργική Ανατομία Healey Hodge 1 η Ελληνική έκδοση σελ: Paul D. Colavita et al. Ann Surg 2012;256: Peder Rogmark et al. Ann Surg 2013;258: Giuseppe Navarra et al. Surg Laparosc Endosc Percutan Tech 2007;17: D. Earle et al. Surg Endosc (2006) 20: 71 75

11

Βουβωνοκήλες. ιαμαντής Θεόδωρος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Βουβωνοκήλες

Βουβωνοκήλες. ιαμαντής Θεόδωρος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Βουβωνοκήλες Βουβωνοκήλες Βουβωνοκήλες 1 Βουβωνοκήλες Βουβωνοκήλες Λοξή Βουβωνοκήλη 2 Βουβωνοκήλες Ευθεία Βουβωνοκήλη Χειρουργικές Τεχνικές Ανοικτές πρόσθιες τεχνικές (Bassini, McVay, Shouldice) Ανοικτές οπίσθιες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας»

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Όσο πιο προσεκτικοί, ήπιοι και ευγενικοί είναι οι χειρουργικοί χειρισμοί, τόσο λιγότερος είναι ο μετεγχειρητικός πόνος του ασθενούς, πιο σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 15 Οκτώβριος :13

ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 15 Οκτώβριος :13 ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ 1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ: είναι η προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου διαμέσου ενός χάσματος, το οποίο μπορεί ανατομικά να υπάρχει αλλά να είναι ευένδοτο ή να δημιουργηθεί δευτερογενώς: Βουβωνικός

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα Κ. Αλπαντάκη Όρια της κοιλιάς Άνω: Πλευρικό τόξο 7-12 Ξιφοειδής απόφυση: επίπεδο 10ου πλευρικού χόνδρου = Ο3 Κάτω : Ηβικά οστά και λαγόνια ακρολοφία:

Διαβάστε περισσότερα

Βουβωνική Χώρα. Ι. Βουβωνικός Χώρα

Βουβωνική Χώρα. Ι. Βουβωνικός Χώρα Βουβωνική Χώρα Ι. Βουβωνικός Χώρα Α. Βουβωνικός Σύνδεσµος (του Poupart) Δεν είναι πραγµατικός σύνδεσµος Είναι η αναδίπλωση προς τα έσω του ελευθέρου κάτω χείλους του έξω λοξού µυός από την εκφυσή του από

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΟΙΚΤΗ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. Υπέρ. Dr Βασίλης Αλιβιζάτος Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Χειρουργική Κλινική Γ. Ν. Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας»

«ΑΝΟΙΚΤΗ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. Υπέρ. Dr Βασίλης Αλιβιζάτος Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Χειρουργική Κλινική Γ. Ν. Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» «ΑΝΟΙΚΤΗ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Υπέρ Dr Βασίλης Αλιβιζάτος Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Χειρουργική Κλινική Γ. Ν. Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ (open / lap) Η συχνότερη χειρουργική επέμβαση. 20.000.000 ασθενείς με

Διαβάστε περισσότερα

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην αποκατάστασης των μετατραυματικών κοιλιοκήλων.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην αποκατάστασης των μετατραυματικών κοιλιοκήλων. χειρουργικής στην Κοκορές Αριστείδης, Πατέλης Νικόλαος, Μαρσέλος Πέτρος, Θεοφάνης, Γεώργιος, Μαργαρίτης Εμμανουήλ, Βερβενιώτης Χειρουργική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου Σκοπός της εργασίας είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης (εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση, Total Extra Peritoneal) Επιδημιολογία

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης (εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση, Total Extra Peritoneal) Επιδημιολογία Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης (εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση, Total Extra Peritoneal) Ανδρέας Αλεξάνδρου Λέκτορας ΕΚΠΑ, Α Χειρουργική Κλινική, Λαϊκό Νοσοκομείο Επιδημιολογία ια βίου κίνδυνος 27%

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μύες Θώρακα - Κορμού

Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες μαστικής περιοχής Μύες πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος Μύες κοιλιακού τοιχώματος Μύες ράχης Μύες οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος 1 2 3 1 Μείζων θωρακικός 1 Ελάσσων θωρακικός 2 3Υποκλείδιος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος

Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος Ι. Γενικά Α. Η κοιλία είναι το τµήµα του κόρµου που βρίσκεται µεταξύ του θώρακα (διάφραγµα) προς τα πάνω και της πυέλου (είσοδο της µικρής πυέλου) προς τα κάτω. Η πύελος

Διαβάστε περισσότερα

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Οι προπτώσεις των γεννητικών οργάνων αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα όργανα και περιλαμβάνουν το τράχηλο, τη μήτρα και τα τοιχώματα του κόλπου. Οι προπτώσεις του κόλπου μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομία

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομία Λαπαροσκοπική Υστερεκτομία Θεόδωρος Δ. Θεοδωρίδης MD, PhD, DFFP Αναπληρωτής Καθηγητής A Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 13 Απριλίου 2018 Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ (Groin dissection)

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ (Groin dissection) ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ (Groin dissection) Χατζηκώστας Παναγιώτης 1, Χρήστου Δημήτρης 1 Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, Λευκωσία Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΡΘΟΥ. Γιάννης Τσιαούσης Χειρουργός, Επίκ. Καθηγητής Ανατομίας Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Κρήτης

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΡΘΟΥ. Γιάννης Τσιαούσης Χειρουργός, Επίκ. Καθηγητής Ανατομίας Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Κρήτης ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΡΘΟΥ Γιάννης Τσιαούσης Χειρουργός, Επίκ. Καθηγητής Ανατομίας Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Κρήτης Βασικές Ανατομικές Δομές Πυέλου πυελικό έδαφος κυρίως από διάφραγμα πυέλου χωνοειδές σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Τί είναι η λαπαροσκόπηση; Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία μέσω μιάς μικρής «τρύπας» στην κοιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξωτερικές κοιλιοκήλες στα ζώα συντροφιάς

Οι εξωτερικές κοιλιοκήλες στα ζώα συντροφιάς Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος Παράρτημα Κρήτης 2007 Οι εξωτερικές κοιλιοκήλες στα ζώα συντροφιάς Νικήτας Ν. Πράσινος Επίκουρος Καθηγητής Μονάδα Χειρουργικής & Μαιευτικής Κλινική των Ζώων Συντροφιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Εισαγωγή Σχηµατισµός Κλάδοι του Οσφυϊκού Πλέγµατος Μηριαίο Νεύρο (Ο2-Ο4) Εισαγωγή Η κινητικότητα και η γενική αισθητικότητα του κάτω άκρου εξυπηρετούνται από τους τελικούς κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της σωματικής εικόνας και της σεξουαλικής υγείας προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε μεγάλες ηλικίες Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις

Η σημασία της σωματικής εικόνας και της σεξουαλικής υγείας προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε μεγάλες ηλικίες Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Η σημασία της σωματικής εικόνας και της σεξουαλικής υγείας προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε μεγάλες ηλικίες Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Ε.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Ν. ΠΕΙΤΣΙΔΗΣ,ΑΧ. ΚΑΨΗΜΑΛΗΣ, Γ. ΔΟΥΝΙΑΣ,Χ. ΛΑΧΑΝΑ,Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Κύστη στρογγύλου συνδέσμου. μια σπάνια παθολογία αιτία υποτροπής μετά από λαπαροσκοπική

Κύστη στρογγύλου συνδέσμου. μια σπάνια παθολογία αιτία υποτροπής μετά από λαπαροσκοπική παθολογία αιτία υποτροπής Κοκορές Αριστείδης, Θεοφάνης Γεώργιος, Μαρσέλος Πέτρος, Πατέλης Νικόλαος, Αθανασοπούλου Μαρία, Παπαδημητρίο Χειρουργική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου Περιγραφή Περιστατικού

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάστασης Hernia Solutions

Αποκατάστασης Hernia Solutions Εκπαιδευτικό Σεµινάριο Αποκατάστασης Κήλης State-of-the-art Hernia Solutions 10.03 Ερευνητικό - Πειραµατικό Κέντρο ELPEN Κλινική Λαπαροσκοπικής & Ροµποτικής Χειρουργικής Επιστηµονικός Υπεύθυνος: Κ.Μ. Κωνσταντινίδης

Διαβάστε περισσότερα

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Όταν μιλάμε για σκωληκοειδίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του τυφλού που οφείλεται σε απόφραξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ Posted by ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - 29 Nov :15

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ Posted by ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - 29 Nov :15 ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ Posted by ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - 29 Nov 2016 08:15 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, προκειμένου να συντάξει τεχνικές προδιαγραφές για προμήθεια Χειρουργικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ (ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΙΕΡΟ) ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ Μεγαλύτεροι σε μέγεθος και όγκο, με κοντούς και παχείς αυχένες, ευρύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Ελκώδης Κολίτιδα. Χειρουργική τεχνική (ποια επέμβαση, στάδια επέμβασης, tips & tricks) Π. Αλεπάς

Ελκώδης Κολίτιδα. Χειρουργική τεχνική (ποια επέμβαση, στάδια επέμβασης, tips & tricks) Π. Αλεπάς Ελκώδης Κολίτιδα Χειρουργική τεχνική (ποια επέμβαση, στάδια επέμβασης, tips & tricks) Π. Αλεπάς Ενδείξεις Ασθενείς προχωρημένης ηλικίας Κακή σφιγκτηριακή λειτουργία Καρκίνος κάτω τριτημορίου του ορθού

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση για σύνταξη προδιαγραφών για Προμήθεια Αναλώσιμου Υλικού Χειρουργείου - Νευροχειρουργικό

Θέμα: Πρόσκληση για σύνταξη προδιαγραφών για Προμήθεια Αναλώσιμου Υλικού Χειρουργείου - Νευροχειρουργικό Προς 4η Δ.Υ.ΠΕ Μακεδονίας Θράκης ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ KOMOTHNHΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» Σισμάνογλου 45 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ Υπόψη κας Μερέτη, Τμήμα Προμηθειών Αργυρούπολη, 21 Οκτωβρίου 2015 Θέμα: Πρόσκληση για σύνταξη προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα παραστομιακής κήλης

Εμφυτεύματα παραστομιακής κήλης Tailored Implants made of PVDF by FEG Textiltechnik mbh Εμφυτεύματα παραστομιακής κήλης -R -D Tailored Implants made of PVDF Για την αποκατάσταση καθώς και την πρόληψη της παραστομιακής κήλης με ενδοπεριτοναϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ-ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΑΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ 7/27/2017 ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ-ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΝΑΤΑΞΗ 7/27/2017 ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΑΡ) ΒΙΟΨΙΑ

ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ-ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΑΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ 7/27/2017 ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ-ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΝΑΤΑΞΗ 7/27/2017 ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΑΡ) ΒΙΟΨΙΑ ΕΙΔΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΘΗΛΙΩΜΑ (ΑΡ) ΠΤΕΡΥΓΙΟΥ ΩΤΟΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ 7/25/2017 ΕΙΛΕΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ 7/25/2017 ΕΙΛΕΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ 7/25/2017 ΟΞΕΙΑ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΣ - ΛΑΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧ Ο ΛΗ ΕΠ ΙΣΤΗ Μ ΩΝ ΥΓ Ε ΙΑ Σ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡ ΙΚΗ Σ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Ευάγγελος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Διδακτορική Διατριβή "ΙΣΤΙΚΗ (ΤΟΠΙΚΗ) ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 2017 Α/Α ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΕΙΔΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΗΓΑΣ MD, FEBU ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ. ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΗΓΑΣ MD, FEBU ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ. ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΗΓΑΣ MD, FEBU ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ. ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Da Vinci εντυπωσιακή τεχνολογία που αυξάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 1 9/10/2017 X669859 ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ. 2 9/10/2017 X679073 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑΣ ΜΗΡΟΚΗΛΗΣ, ΠΕΡΙΕΣΦΙΓΜΕΝΗ 3 10/10/2017 X601969 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΙΣΤΟΥ, ΜΥΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΟΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

TEXNIKEΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

TEXNIKEΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ TEXNIKEΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Α) ΤΑΙΝΙΕΣ 1. ΚΟΛΠΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ οπισθοηβική τεχνική Κολπική ταινία ελεύθερης τάσης

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Ι. Γενικά Α. 3εις σηµαντικές ζώνες των κάτω άκρων 1. Μηριαίο τρίγωνο 2. Ο πόρος των προσαγωγών 3. Ο ιγνυακός βόθρος Β. Μηριαίο οστό 1. Είναι το επιµηκέστερο, το ισχυρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού

Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Κύπρο και παγκοσμίως. Η πάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν «ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ» ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Γ.Ν «ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ» ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν «ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ» ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:DrΣ.ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΡΗΞΗ ΤΕΝΟΝΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΩΡΑΚΙΚΟΥ ΜΥΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:KOYMHΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ:ΚΑΛΥΒΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α 1 η Περίπτωση 2 η

Διαβάστε περισσότερα

1 1/5/2019 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ 2 1/5/2019 ΔΤΧ # ΑΡ ΙΣΧΙΟΥΕΝΔΟΜΥΕΛΙΚΗ ΗΛΩΣΗ

1 1/5/2019 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ 2 1/5/2019 ΔΤΧ # ΑΡ ΙΣΧΙΟΥΕΝΔΟΜΥΕΛΙΚΗ ΗΛΩΣΗ Γ.Ν.Α> Ν.Π.Δ.Δ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 1/5/2019 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ 2 1/5/2019 ΔΤΧ # ΑΡ ΙΣΧΙΟΥΕΝΔΟΜΥΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ΑΓΚΩΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Δρ Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Χειρούργος ορθοπαιδικός Αρεταίειο νοσοκομείο, Κύπρος

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ΑΓΚΩΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Δρ Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Χειρούργος ορθοπαιδικός Αρεταίειο νοσοκομείο, Κύπρος ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ΑΓΚΩΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Δρ Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Χειρούργος ορθοπαιδικός Αρεταίειο νοσοκομείο, Κύπρος Ρήξη του δικεφάλου τένοντα στον αγκώνα συμβαίνει τις περισσότερες φορές,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΙ ΚΗΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κήλη ονοµάζεται η προβολή κοιλιακού σπλάχνου από ένα εξασθενηµένο σηµείο του κοιλιακού τοιχώµατος Σχηµατική εικόνα αριστερής βουβωνοκήλης δεξιάς βουβωνοκήλης

Διαβάστε περισσότερα

1 16/11/2018 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΡΑ PIG-TAIL -ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ -ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ -

1 16/11/2018 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΡΑ PIG-TAIL -ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ -ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - Γ.Ν.Α> Ν.Π.Δ.Δ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 16/11/2018 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΡΑ PIG-TAIL -ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ -ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - 2 16/11/2018 ΝΕΑΡΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 1/5/2018 ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 1/5/2018 ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ Γ.Ν.Α> Ν.Π.Δ.Δ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 1/5/2018 ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ 2 1/5/2018 ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΔΩΔΕΑΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΡΑΦΗ ΕΝΤΕΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι ένα σύνηθες εύρημα στις διαγνωστικές εξετάσεις στην πλειονότητα των ασθενών. Οι πολύποδες στην

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Γ.Ν.Α> Ν.Π.Δ.Δ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου)

Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Υ.Πε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ" ΝΟΣ/ΚΗ ΜΟΝΑΔΑ "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ" Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου)

Διαβάστε περισσότερα

λαπαροσκοπική sleeve-γαστρεκτομή 16/5/2017 πλαστική αποκατάσταση και τοποθέτηση πλέγματος [αρ] βουβωνοκήλης 16/5/2017

λαπαροσκοπική sleeve-γαστρεκτομή 16/5/2017 πλαστική αποκατάσταση και τοποθέτηση πλέγματος [αρ] βουβωνοκήλης 16/5/2017 ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΡΟΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ Δ/ΝΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Σας διαβιβάζουμε την λίστα έκτακτων χειρουργικών επεμβασεων από 16/5/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ (ΠΛΕΓΜΑΤΩΝ)»

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ (ΠΛΕΓΜΑΤΩΝ)» ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ (ΠΛΕΓΜΑΤΩΝ)» ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1. ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σκελετός της Πυέλου

Ο Σκελετός της Πυέλου Ο Σκελετός της Πυέλου E Johnson Αν. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ανατοµίας Η Πύελος το κατώτερο σηµείο του κορµού προς τα κάτω συνέχεια της κοιλιάς η πυελική κοιλότητα = κατώτερο τµήµα της κοιλιακής χώρας εντοπίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α Μύες: 1. Της Κεφαλής, 2. του Τραχήλου, 3. του Θώρακα, 4. της Κοιλίας.

ΜΕΡΟΣ Α Μύες: 1. Της Κεφαλής, 2. του Τραχήλου, 3. του Θώρακα, 4. της Κοιλίας. ΜΕΡΟΣ Α Μύες: 1. Της Κεφαλής, 2. του Τραχήλου, 3. του Θώρακα, 4. της Κοιλίας. 01/37 Σκελετικός Μύς: Το ένα άκρο, προσφύεται στο οστό που ο µυς αυτός κινεί, η κατάφυση, ενώ το άλλο, προσφύεται στο οστό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 15/12/2017

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 15/12/2017 ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 17 2 12/10/2017 12/10/2017 ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΑΦΗΝΟΥΣ ΦΛΕΒΑΣ ΣΤΗ ΣΑΦΗΝΟΜΗΡΙΑΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ, Ή ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΙΤΡΟΝΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 23 2 13/11/2017 16/11/2017

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ Γ.Ν.Α> Ν.Π.Δ.Δ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 16/1/2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΟΓΚΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ -ΒΙΟΨΙΕΣ[ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΑΣ] 2 16/1/2019

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ FOURNIER ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ FOURNIER ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ FOURNIER Β ΚΛΙΝΙΚΗ, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΚΑΤ, 1 Η οξεία γαγγραινώδης φλεγμονή του οσχέου με επέκταση στο περίνεο (σύνδρομο FOURNIER) αποτελεί μια σπάνια νόσο που εμφανίζεται συχνότερα σε

Διαβάστε περισσότερα

επεµβατική χειρουργική

επεµβατική χειρουργική ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ελάχιστα επεµβατική χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώµατος 05 Νοεµβρίου 2016 Royal Olympic Hotel Αθήνα Επιστηµονικός Φορέας ιόργανωσης: Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου)

Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Υ.Πε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ" ΝΟΣ/ΚΗ ΜΟΝΑΔΑ "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ" Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου) Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Διαβάστε περισσότερα

2 16/10/2018 ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΜΗ ΜΕΚΕΛΕΙΟΥ ΑΠΟΦΥΣΗΣ

2 16/10/2018 ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΜΗ ΜΕΚΕΛΕΙΟΥ ΑΠΟΦΥΣΗΣ Γ.Ν.Α> Ν.Π.Δ.Δ Α/Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 16/10/2018 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ 2 16/10/2018 ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΜΗ ΜΕΚΕΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

H AΠ AΠOKATA OKATAΣΤΑΣΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠO ΑΠO ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Dr Γ.Α ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓ.ΣΑΒΒΑΣ» Στη διαδικασία συμμετέχει ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου)

Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Υ.Πε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ - ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ" ΝΟΣ/ΚΗ ΜΟΝΑΔΑ "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ" Προγραμματισμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις (Λίστα Χειρουργείου) Παρασκευή, 25 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Ευτέρπη Κ. Δεμίρη, Αν. Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ

Ευτέρπη Κ. Δεμίρη, Αν. Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ Ευτέρπη Κ. Δεμίρη, Αν. Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (microsurgery) = χειρουργική με μεγέθυνση του πεδίου (χειρουργική υπό το μικροσκόπιο) Jacobson

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 06/10/2017

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 06/10/2017 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 79 3 13/07/2017 13/07/2017 ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΑΠΛΗ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 91 2 17/08/2017 28/08/2017 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ, ΤΥΠΟΥ ΚΑΤ' Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΙΔΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΙΣΤΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ Γ.Ν.Θ. "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΔΡΑΣ "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΔΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ 2ης ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΩΛΗΝΑ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ

ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ 2ης ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΩΛΗΝΑ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ Α Τμήμα Γενικής Χειρουργικής, ΓΝΑ ΚΑΤ, Κηφισιά Η διάτρηση του 12δακτύλου από σωλήνα γαστροστομίας αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

12-14 Απριλίου Αίγλη Ζαππείου ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

12-14 Απριλίου Αίγλη Ζαππείου ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 12-14 Απριλίου 2019 - Αίγλη Ζαππείου ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 09.00-10.30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ I: Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στις βουβωνοκήλες 09.00-09.15 Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 1 13/9/2017 X620159 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΝΗΣΣΟΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ (ΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ), ΑΥΧΕΝΑΣ 2 13/9/2017 X699699 ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΞΕΣΗ ΜΗΤΡΑΣ ΓΙΑ ΜΥΛΗ ΚΥΗΣΗ 3 14/9/2017 X643165 ΤΡΑΧΕΙΟΣΤΟΜΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ω.Ρ.Λ. 4 14/9/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΣΦΙΓΜΕΝΗ ΟΣΧΕΟΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΩΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΟΞΕΙΑΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΕΣΦΙΓΜΕΝΗ ΟΣΧΕΟΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΩΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΟΞΕΙΑΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΩΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΟΞΕΙΑΣ Κλινική Άγιος Λουκάς, Θεσσαλονίκη Η περιεσφιγμένη οσχεοβουβωνοκήλη είναι μια από τις πλέον επείγουσες καταστάσεις στη χειρουργική, αφού αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αποφρακτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΩΝ Το κεντρικό τμήμα ευρίσκεται σε κάμψη απαγωγή έξω στροφή (λαγονοψοϊτης- απαγωγείς,

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Πουλάκης. Aν. Kαθηγητής Iατρικής Σχολής Παν/µίου Φρανκφούρτης, Γερµανίας Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, Νέο Φάληρο

Βασίλης Πουλάκης. Aν. Kαθηγητής Iατρικής Σχολής Παν/µίου Φρανκφούρτης, Γερµανίας Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, Νέο Φάληρο Εντοπισµένος καρκίνος και τοπικά προχωρηµένος καρκίνος του προστάτη: Ανοιχτή ή ροµποτική ή λαπαροσκοπική επέµβαση; - Υπέρ της Ροµποτικής - Βασίλης Πουλάκης MD, PhD, FEBU Aν. Kαθηγητής Iατρικής Σχολής Παν/µίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΗΛΗ ΜΕΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ. Κώστας Οικονόμου 1, Αννα Δασκαλάκη 1, Νίκος Μαρικάκης 1,

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΗΛΗ ΜΕΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ. Κώστας Οικονόμου 1, Αννα Δασκαλάκη 1, Νίκος Μαρικάκης 1, 1 Β' Χειρουργική κλινική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χανιά, 2 Κέντρο Υγείας Βάμου, Χανιά Εισαγωγή Σε αντίθεση με τη δεξιά κολεκτομή, η σύγκλειση του μεσεντερικού χάσματος στη λαπαροσκοπικώς υποβοηθούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. Τύπος Χειρουργείου

Α' ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. Τύπος Χειρουργείου Μοναδικός Αριθμός Ασθενή Τύπος Χειρουργείου Κατ. Ημερομηνία Διάγνωσης Πιθανή Ημερομηνία Χειρουργείου ΑX94-135922 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΛΕΓΜΑ 1 23/5/2017 26/7/2017 ΑΧ382-150901 ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ 1 21/11/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 29/09/2017 ΠΙΘΑΝΗ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ ΗΜ.ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 29/09/2017 ΠΙΘΑΝΗ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ ΗΜ.ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 79 3 13/07/2017 13/07/2017 ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΑΠΛΗ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 91 2 17/08/2017 28/08/2017 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 92 3 24/08/2017 28/08/2017 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 10/11/2017 ΗΜ. ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 10/11/2017 ΗΜ. ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 16 2 12/10/2017 12/10/2017 15/11/2017 ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΑΦΗΝΟΥΣ ΦΛΕΒΑΣ ΣΤΗ ΣΑΦΗΝΟΜΗΡΙΑΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ, Ή ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΙΤΡΟΝΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 17 2 12/10/2017

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Κάθε κατάσταση που εμφανίζεται με αιφνίδιο, οξύ κοιλιακό πόνο και άλλοτε άλλα συνοδά συμπτώματα ανήκει στα διαφοροδιαγνωστικά πλαίσια της οξείας κοιλίας. Ο γιατρός

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δώρα Πετρακοπούλου ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι η διαδικασία δημιουργίας καινούργιου μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του πυελικού τοιχώματος

Μύες του πυελικού τοιχώματος Μύες Πυέλου Μύες του πυελικού τοιχώματος Συμβάλλουν στο σχηματισμό των εσωτερικών πλάγιων τοιχωμάτων της πυελικής κοιλότητας. Εκφύονται μέσα από τη πυελική κοιλότητα αλλά καταφύονται έξω από αυτήν (μηριαίο).

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗ CA ΜΗΤΡΑΣ. 7. ΓΥΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ 1 4/1/2018 4/1/ ΓΥΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗ CA ΜΗΤΡΑΣ. 7. ΓΥΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ 1 4/1/2018 4/1/ ΓΥΝ ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ 2018 A/A ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΕΙΔΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. Τύπος Χειρουργείου

Α' ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. Τύπος Χειρουργείου Μοναδικός Αριθμός Ασθενή Τύπος Χειρουργείου Κατ. Ημερομηνία Διάγνωσης Πιθανή Ημερομηνία Χειρουργείου ΑX94-135922 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΛΕΓΜΑ 1 23/5/2017 26/7/2017 ΑΧ382-150901 ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ 1 21/11/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 17/11/2017 ΗΜ. ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 17/11/2017 ΗΜ. ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 17 2 12/10/2017 12/10/2017 ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΑΦΗΝΟΥΣ ΦΛΕΒΑΣ ΣΤΗ ΣΑΦΗΝΟΜΗΡΙΑΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ, Ή ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΙΤΡΟΝΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 23 2 13/11/2017 16/11/2017

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ µεταµόσχευση νεφρού 1/7/2017

Γ.Ν.Α<< Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ >> Ν.Π.Δ.Δ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ µεταµόσχευση νεφρού 1/7/2017 Γ.Ν.Α> Ν.Π.Δ.Δ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Τύπος Κατ. Ημερομηνία ΠΧ40-133841 ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ + ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΚΤΟΜΗ 1 28/4/2017 19/5/2017 ΠΧ86-110952 ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ 1 22/5/2017 8/6/2017 ΠΧ184-144777 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ 1 20/7/2017 2/9/2017 ΠΧ187-133321 ΧΑΜΗΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΔΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗ 04/01/2018 ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΣΤΟΜΙΑ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΙΘΟΥ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 04/01/2018 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ LOOP ΕΓΚΑΡΣΙΟΣΤΟΜΙΑ ΠΑΝ/ΚΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΔΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗ 04/01/2018 ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΣΤΟΜΙΑ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΙΘΟΥ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 04/01/2018 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ LOOP ΕΓΚΑΡΣΙΟΣΤΟΜΙΑ ΠΑΝ/ΚΗ 04/01/2018 ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΣΤΟΜΙΑ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΙΘΟΥ 04/01/2018 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΙΑ LOOP ΕΓΚΑΡΣΙΟΣΤΟΜΙΑ 08/01/2018 ΛΑΠ/ΚΗ ΧΟΛ/ΜΗ 12/01/2018 VATS- ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ ΘΩΡΑΚΟ 15/01/2018 ΕΚΤΟΜΗ ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΤΡΙΧΩΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΟΣ ZENKER Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΟΣ ZENKER

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΟΣ ZENKER Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΟΣ ZENKER Στόχοι Β Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ.Ν.Α. Λαϊκό Το εκκόλπωμα Zenker ή αλλιώς φαρυγγο-οισοφαγικό εκκόλπωμα εξαιτίας της θέσης του- είναι μια σπάνια επίκτητη οντότητα, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχιαία αναισθησία

Στελεχιαία αναισθησία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Στελεχιαία αναισθησία Ενδείξεις και εφαρμογές Ν. Θεολόγη-Λυγιδάκη, Επικ. Καθηγήτρια ΣΓΠΧ Στελεχιαία αναισθησία Είναι η τοπική αναισθησία ενός μεγάλου νευρικού στελέχους Συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων.

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. 15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. Η ουροδόχος κύστη δεν είναι απλά μία κοιλότητα η οποία γεμίζει απλά

Διαβάστε περισσότερα

Ελαχίστη τραυματική χειρουργική. Μικρήδερματικήβλάβη Αποτελεσματική διερεύνηση Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών

Ελαχίστη τραυματική χειρουργική. Μικρήδερματικήβλάβη Αποτελεσματική διερεύνηση Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών Ελαχίστη τραυματική χειρουργική Μικρήδερματικήβλάβη Αποτελεσματική διερεύνηση Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών Πλεονεκτήματα Μηδενισμός τοιχωματικών επιπλοκών Αποκάλυψη συνοδών παθολογικών καταστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις και αντιθέσεις στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική - η Αναισθησιολογική Άποψη Δρ. Ράνια Πατρώνη Δ/ντρια Αναισθησιολογίας ΠΓΝ Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» Λαπαροσκοπική Χειρουργική: Προτερήματα Προτερήματα:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 13/10/2017 ΗΜ. ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 13/10/2017 ΗΜ. ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 16 2 12/10/2017 12/10/2017 15/11/2017 ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΑΦΗΝΟΥΣ ΦΛΕΒΑΣ ΣΤΗ ΣΑΦΗΝΟΜΗΡΙΑΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ, Ή ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΙΤΡΟΝΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 17 2 12/10/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Τύπος Κατ. Ημερομηνία ΠΧ269-132642 ΕΝΤΕΡΕΚΤΟΜΗ 1 14/02/2017 01/10/2017 ΠΧ40-133841 ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ + ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΚΤΟΜΗ 1 28/04/2017 19/05/2017 ΠΧ86-110952 ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ 1 22/05/2017 08/06/2017 ΠΧ187-133321 ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΘΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ευτέρπη Κ. ΔΕΜΙΡΗ Αναπλ. Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Ευτέρπη Κ. ΔΕΜΙΡΗ Αναπλ. Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης Ευτέρπη Κ. ΔΕΜΙΡΗ Αναπλ. Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης !!!! Ποιές μέθοδοι χρησιμοποιούνται? Ποιά μέθοδος θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΔΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΔΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 4η Υ.Πε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Γ.Ν. - Κ.Υ. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: 08/10/2018-12/10/2018 ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΘΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 16/06/2017

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 16/06/2017 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 44 3 25/05/2017 31/05/2017 19/06/2017 X678999 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑΣ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΣ, ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ, ΑΝΑΤΑΞΙΜΗ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 48 3 01/06/2017 01/06/2017 X600119 ΤΟΜΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 19/05/2017

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 19/05/2017 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 32 3 29/04/2017 19/05/2017 26/05/2017 X675083 ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 33 3 23/04/2017 19/05/2017 22/05/2017 X675083 ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΔΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗ 03/04/2017 Ανάταξη μηροκήλης - σκωληκοειδεκτομή Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 05/04/2017 Διάνοιξη παροχέτευσης Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 07/04/2017

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΔΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗ 03/04/2017 Ανάταξη μηροκήλης - σκωληκοειδεκτομή Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 05/04/2017 Διάνοιξη παροχέτευσης Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 07/04/2017 03/04/2017 Ανάταξη μηροκήλης - σκωληκοειδεκτομή Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 05/04/2017 Διάνοιξη παροχέτευσης Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 07/04/2017 Σκωληκοειδεκτομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 07/04/2017 Περιεδρικό συρίγγιο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα