ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 (ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 (ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 (ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ποσό, που λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν προσφέρουν την εργασία τους, καθορίζεται από: Την προσφορά για εργασία και Τη ζήτηση για εργασία. Επομένως, για να καταλάβουμε γιατί: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα εισοδήματα από άλλους, πρέπει να εξετάσουμε τις αγορές, για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ζήτηση μιας επιχείρησης για ένα συντελεστή παραγωγής είναι παράγωγη ζήτηση, καθώς: Προέρχεται (καθορίζεται) από την απόφασή της να προσφέρει ένα αγαθό σε άλλη αγορά. Παραδείγματος χάριν: Η ζήτηση για προγραμματιστές υπολογιστών συνδέεται στενά με την προσφορά λογισμικού υπολογιστών και Η ζήτηση για υπαλλήλους βενζινάδικων συνδέεται στενά με την προσφορά βενζίνης.

4 Η ανταγωνιστική επιχείρηση μεγιστοποίησης κέρδους Η επιχείρηση έχει στην κατοχή της ένα κτήμα με μηλιές και κατά την περίοδο της συγκομιδής πρέπει να αποφασίσει: Πόσους εργάτες συγκομιδής μήλων θα προσλάβει, για να μαζέψει τη σοδειά. Υπόθεση 1: Ανταγωνιστικές Συνθήκες Θεωρούμε ότι η επιχείρηση είναι ανταγωνιστική τόσο: Στην αγορά μήλων (όπου η επιχείρηση είναι πωλητής), όσο και Στην αγορά εργατών συγκομιδής μήλων (όπου η επιχείρηση είναι αγοραστής). Τα μόνα, που πρέπει να απαντήσει, είναι: Πόσους εργαζόμενους θα προσλάβει και Πόσα μήλα θα πουλήσει.

5 Η ανταγωνιστική επιχείρηση μεγιστοποίησης κέρδους Υπόθεση 2: Οι Επιχειρήσεις Επιδιώκουν να Μεγιστοποιήσουν το Κέρδος Η προσφορά μήλων της επιχείρησης και η ζήτησή της για εργαζόμενους, προέρχεται από τον πρωτεύοντα στόχο της, που είναι: Η μεγιστοποίηση του κέρδους.

6 Η συνάρτηση παραγωγής και το οριακό προϊόν εργασίας Προκειμένου να λάβει την απόφασή της για προσλήψεις, η επιχείρηση πρέπει να εξετάσει: Πώς ο αριθμός των εργατών συγκομιδής μήλων επηρεάζει την ποσότητα μήλων που μπορεί: Να συλλέξει και Να πουλήσει. Θυμόμαστε ότι η συνάρτηση παραγωγής περιγράφει: Τη σχέση μεταξύ της ποσότητας των εισροών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και του προϊόντος. Εδώ η "εισροή" είναι οιεργάτες συγκομιδής μήλων και το "προϊόν" είναι τα μήλα.

7 Η συνάρτηση παραγωγής και το οριακό προϊόν εργασίας Οριακό προϊόν εργασίας: η αύξηση στην παραγόμενη ποσότητα από μια επιπλέον μονάδα εργασίας. Όσο ο αριθμός των εργαζομένων αυξάνεται και επειδή άλλοι συντελεστές, όπως γη και κεφάλαιο, είναι σταθεροί: Το οριακό προϊόν εργασίας ελαττώνεται, εξαιτίας της αρχής του φθίνοντος οριακού προϊόντος.

8 ΠΙΝΑΚΑΣ 17.1: Πώς η Ανταγωνιστική Επιχείρηση Αποφασίζει Πόσους Εργάτες θα Προσλάβει.

9 ΣΧΗΜΑ 17.1: Η Συνάρτηση Παραγωγής.

10 ΣΧΗΜΑ 17.1: Η Συνάρτηση Παραγωγής Η συνάρτηση παραγωγής είναι η σχέση μεταξύ των εισροών στην παραγωγή (εργάτες συγκομιδής μήλων) και του προϊόντος (μήλα). Όσο η ποσότητα της εισροής αυξάνεται, η συνάρτηση παραγωγής γίνεται πιο επίπεδη, αντανακλώντας έτσι την ιδιότητα του φθίνοντος οριακού προϊόντος.

11 Η αξία του οριακού προϊόντος και η ζήτηση για εργασία Η επιχείρηση, όταν αποφασίζει πόσους εργαζόμενους θα προσλάβει, εξετάζει: Πόσο κέρδος θα της φέρει κάθε εργάτης. Επειδή το κέρδος είναι το συνολικό έσοδο μείον το συνολικό κόστος: Το κέρδος από έναν επιπλέον εργάτη είναι η συνεισφορά του εργάτη στο έσοδο μείον το μισθό του. Για να βρούμε τη συνεισφορά του εργάτη στα έσοδα, πρέπει να μετατρέψουμε: Το οριακό προϊόν εργασίας (το οποίο μετριέται σε κιλά μήλων) στην αξίατου οριακού προϊόντος (το οποίο μετριέται σε ευρώ). Αυτό το κάνουμε χρησιμοποιώντας την τιμή των μήλων.

12 Η αξία του οριακού προϊόντος και η ζήτηση για εργασία Αξία του οριακού προϊόντος είναι το οριακό προϊόν μιας εισροής επί την τιμή του παραγόμενου προϊόντος. Οριακό έσοδο του προϊόντος είναι το πρόσθετο έσοδο, που έχει μια επιχείρηση, αν προσλάβει μία επιπλέον μονάδα ενός συντελεστή παραγωγής Θα μελετήσουμε τώρα πόσους εργάτες θα προσλάβει η επιχείρηση. Μπορούμε να μάθουμε πολλά αν μελετήσουμε την απόφαση της επιχείρησης γραφικά.

13 Η αξία του οριακού προϊόντος και η ζήτηση για εργασία Το Σχήμα 17.2 αποτυπώνει την αξία του οριακού προϊόντος, η καμπύλη της οποίας έχει καθοδική κλίση, επειδή: Το οριακό προϊόν εργασίας φθίνει όσο ο αριθμός των εργατών αυξάνεται. Το γράφημα περιλαμβάνει επίσης μια οριζόντια γραμμή στον αγοραίο μισθό. Για να μεγιστοποιήσει το κέρδος, η επιχείρηση προσλαμβάνει εργάτες, μέχρι το σημείο όπου αυτές οι δύο καμπύλες τέμνονται. Κάτω απ' αυτό το επίπεδο απασχόλησης, η αξία του οριακού προϊόντος υπερβαίνει το μισθό, άρα η πρόσληψη ενός ακόμα εργάτη θααύξανε το κέρδος. Πάνω απ' αυτό το επίπεδο απασχόλησης, η αξία του οριακού προϊόντος είναι μικρότερη από το μισθό, άρα ο οριακός εργάτης δεν είναι κερδοφόρος.

14 Η αξία του οριακού προϊόντος και η ζήτηση για εργασία Θυμηθείτε ότι η καμπύλη ζήτησης εργασίας μιας επιχείρησης μας δείχνει: Τον αριθμό εργαζομένων, που ζητά μια επιχείρηση σε οποιοδήποτε δεδομένο μισθό. Κατά συνέπεια, η καμπύλη της αξίας οριακού προϊόντος είναι: Η καμπύλη ζήτησης εργασίας για μια ανταγωνιστική επιχείρηση, που επιδιώκει μεγιστοποίηση του κέρδους.

15 ΣΧΗΜΑ 17.2: Η Αξία του Οριακού Προϊόντος Εργασίας.

16 ΣΧΗΜΑ 17.2: Η Αξία του Οριακού Προϊόντος Εργασίας Αυτό το διάγραμμα δείχνει ότι η αξία του οριακού προϊόντος (το οριακό προϊόν επί την τιμή του προϊόντος) εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων. Η καμπύλη έχει καθοδική κλίση, εξαιτίας του φθίνοντος οριακού προϊόντος. Για μια ανταγωνιστική επιχείρηση, που επιδιώκει μεγιστοποίηση του κέρδους, αυτή η καμπύλη της αξίας του οριακού προϊόντος είναι επίσης η καμπύλη ζήτησης εργασίας της επιχείρησης

17 Ζήτηση εισροής και προσφορά προϊόντων: Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος Η απόφαση της επιχείρησης για τη ζήτηση εισροής, συνδέεται στενά με την απόφασή της για την προσφορά προϊόντων. Μάλιστα, αυτές οι δύο αποφάσεις είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Για νακαταλάβουμε καλύτερα αυτήν τη σχέση, ας αναλογιστούμε: Πώς συνδέονται το οριακό προϊόν εργασίας (MP L ) και το οριακό κόστος (MC).

18 Ζήτηση εισροής και προσφορά προϊόντων: Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος Έστω ότι ένας επιπλέον εργάτης: Κοστίζει 500 και Έχει οριακό προϊόν 50 κιλά μήλα. Σ' αυτήν την περίπτωση: Η παραγωγή 50 ακόμα κιλών κοστίζει 500, Το οριακό κόστος ενός κιλού είναι 500/50, ή 10. Πιο γενικά, το οριακό κόστος μιας μονάδας προϊόντος είναι: MC = W/MP L όπου W είναι ο μισθός και MP L οι μονάδες εκροής, που παράγει μια επιπλέον μονάδα εργασίας. Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι το φθίνον οριακό προϊόν σχετίζεται στενά με το αύξον οριακό κόστος.

19 Ζήτηση εισροής και προσφορά προϊόντων: Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος Μια επιχείρηση μεγιστοποίησης κέρδους επιλέγει τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε: Η αξία του οριακού προϊόντος (P MP L ) να ισούται με το μισθό (W). Μπορούμε να γράψουμε αυτήν τη σχέση με μαθηματικό τρόπο: P MP L = W Αν διαιρέσουμε τις δύο πλευρές της εξίσωσης με MP L, παίρνουμε: P = W / MP L Είπαμε ότι το W/MP L ισούται με το οριακό κόστος MC. Επομένως, μπορούμε να αντικαταστήσουμε για να πάρουμε: P = MC

20 Ζήτηση εισροής και προσφορά προϊόντων: Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος Ως εκ τούτου, όταν μια ανταγωνιστική επιχείρηση: Προσλαμβάνει εργατικό δυναμικό, μέχρι το σημείο όπου η αξία του οριακού προϊόντος ισούται μετο μισθό, Παράγει επίσης μέχρι το σημείο, όπου η τιμή ισούται με το οριακό κόστος.

21 Τι προκαλεί μετατόπιση της καμπύλης ζήτησης εργασίας; Η Τιμή Προϊόντος: Η αξία του οριακού προϊόντος είναι το οριακό προϊόν επί την τιμή του προϊόντος της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, όταν μεταβάλλεται η τιμή του προϊόντος, η αξία του οριακού προϊόντος, αλλάζει και η καμπύλη ζήτησης εργασίας μετατοπίζεται. Τεχνολογικές Αλλαγές: Η τεχνολογική εξέλιξη αυξάνει το οριακό προϊόν εργασίας, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τη ζήτηση για εργασία. Μια τέτοια τεχνολογική εξέλιξη εξηγεί τη διαρκώς αυξανόμενη απασχόληση, όταν μάλιστα οιμισθοί δεν παύουν νααυξάνονται. Η Προσφορά Άλλων Παραγωγικών Συντελεστών: Η διαθέσιμη ποσότητα ενός συντελεστή παραγωγής μπορεί να επηρεάσει το οριακό προϊόν άλλων παραγωγικών συντελεστών.

22 Η αντισταθμιστική σχέση μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου Τι θυσιάζετε, ώστε να πάρετε μια ώρα ελεύθερου χρόνου; Θυσιάζετε μια ώρα εργασίας, η οποία με τη σειρά της σημαίνει μία ώρα από τους μισθούς σας. Η καμπύλη προσφοράς εργασίας δείχνει πώς: Ανταποκρίνονται οι αποφάσεις των εργαζομένων, για την αντισταθμιστική σχέση εργασίας ελεύθερου χρόνου, σε μια μεταβολή σ' αυτό το κόστος ευκαιρίας. Μια καμπύλη προσφοράς εργασίας με ανοδική κλίση, σημαίνει ότι: Μια αύξηση στο μισθό, παρακινεί τους εργαζόμενους να αυξήσουν την ποσότητα εργασίας, που προσφέρουν. Οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στην αύξηση στο κόστος ευκαιρίας του ελεύθερου χρόνου, μειώνοντας τον ελεύθερο χρόνο.

23 Πώς επηρεάζουν οι μισθοί την προσφορά εργασίας; Στο Κεφάλαιο 5 εξετάσαμε την έννοια των επιδράσεων εισοδήματος και υποκατάστασης, στην ανάλυση για το: Πώς κάποιος αποφασίζει πώς θα κατανείμει το εισόδημά του μεταξύ δύο αγαθών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια θεωρία, για να αναλύσουμε: Πώς αποφασίζει κάποιος να κατανείμει το χρόνο του μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Ας μελετήσουμε την απόφαση, που πρέπει να λάβει η Χριστίνα, μια αυτοαπασχολούμενη σχεδιάστρια λογισμικού. Η Χριστίνα είναι ξύπνια 100 ώρες την εβδομάδα.

24 Πώς επηρεάζουν οι μισθοί την προσφορά εργασίας; Αν δαπανά και τις 100 ώρες: Σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, δεν έχει εισόδημα για κατανάλωση. Στη δουλειά της, εισπράττει την εβδομάδα 5.000, αλλά δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Αν εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα: Απολαμβάνει 60 ώρες ελεύθερου χρόνου και Έχει εβδομαδιαία κατανάλωση

25 Πώς επηρεάζουν οι μισθοί την προσφορά εργασίας; Με αμοιβή 50 ανά ώρα, η Χριστίνα επιλέγει ένα συνδυασμό κατανάλωσης και ελεύθερου χρόνου, ο οποίος αναπαρίσταται από το "βέλτιστο" σημείο. Πρόκειται για το σημείο, που βρίσκεται πάνω: Στον εισοδηματικό περιορισμό και Στην υψηλότερη δυνατή καμπύλη αδιαφορίας, την καμπύλη I 2.

26 ΣΧΗΜΑ 17.3: Η Απόφαση Εργασίας-Ελεύθερου Χρόνου.

27 ΣΧΗΜΑ 17.3: Η Απόφαση Εργασίας-Ελεύθερου Χρόνου Αυτό το διάγραμμα δείχνει τον εισοδηματικό περιορισμό της Χριστίνας, για την απόφασή της, σχετικά με πόσο πρέπει να εργάζεται, τις καμπύλες αδιαφορίας της για την κατανάλωση και τον ελεύθερο χρόνο και το δικό της βέλτιστο.

28 Πώς επηρεάζουν οι μισθοί την προσφορά εργασίας; Ας δούμε, τώρα, τι συμβαίνει όταν ο μισθός της Χριστίνας αυξάνεται από 50 σε 60, ανά ώρα. Θα δούμε πρώτα την επίδραση υποκατάστασης, όταν ο μισθός της Χριστίνας αυξάνεται: Ο ελεύθερος χρόνος γίνεται πιο δαπανηρός, σε σχέση με την κατανάλωση και αυτό Ενθαρρύνει τη Χριστίνα να αντικαταστήσει τον ελεύθερο χρόνο με κατανάλωση. Με άλλα λόγια, η επίδραση της υποκατάστασης παρακινεί τη Χριστίνα: Να εργαστεί περισσότερο, όταν ο μισθός της είναι υψηλότερος, γι' αυτό η καμπύλη προσφοράς εργασίας έχει ανοδική κλίση.

29 Πώς επηρεάζουν οι μισθοί την προσφορά εργασίας; Ας δούμε, τώρα, την επίδραση εισοδήματος, όταν ο μισθός της Χριστίνας αυξάνεται: Μεταπηδά σε υψηλότερη καμπύλη αδιαφορίας, καθώς είναι τώρα σεκαλύτερη οικονομική κατάσταση, απ' ό,τι ήταν πριν. Εφόσον η κατανάλωση και ο ελεύθερος χρόνος είναι αμφότερα κανονικά αγαθά, τείνει: Να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτή την αύξηση στην ευημερία της, ώστε Να απολαμβάνει τόσο υψηλότερη κατανάλωση όσο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Με άλλα λόγια, η επίδραση του εισοδήματος: Την ενθαρρύνει να εργαστεί λιγότερο, κάτι που δημιουργεί καθοδική κλίση στην καμπύλη προσφοράς εργασίας.

30 ΣΧΗΜΑ 17.4: Μια Αύξηση στο Μισθό.

31 ΣΧΗΜΑ 17.4: Μια Αύξηση στο Μισθό Τα γραφήματα σ' αυτό το διάγραμμα δείχνουν πώς ένα άτομο μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια αύξηση στο μισθό. Τα γραφήματα αριστερά δείχνουν τον αρχικό εισοδηματικό περιορισμό BC 1 του καταναλωτή και το νέο εισοδηματικό περιορισμό BC 2, όπως και τις βέλτιστες επιλογές του καταναλωτή, ως προς την κατανάλωση και τον ελεύθερο χρόνο. Τα γραφήματα στα δεξιά δείχνουν την καμπύλη προσφοράς εργασίας, που προκύπτει. Επειδή οι ώρες εργασίας ισούνται με τις συνολικές διαθέσιμες ώρες μείον τις ώρες ελεύθερου χρόνου, οποιαδήποτε μεταβολή στον ελεύθερο χρόνο συνεπάγεται μια αντίστροφη μεταβολή στην προσφερόμενη ποσότητα εργασίας. Στο (α), όταν ο μισθός αυξάνεται, η κατανάλωση αυξάνεται και ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε μια καμπύλη προσφοράς εργασίας με ανοδική κλίση. Στο (β), όταν ο μισθός αυξάνεται, η κατανάλωση και ο ελεύθερος χρόνος αυξάνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε καμπύλη προσφοράς εργασίας με καθοδική κλίση.

32 Πώς επηρεάζουν οι μισθοί την προσφορά εργασίας; Αν η επίδραση της υποκατάστασης είναι: Μεγαλύτερη από την επίδραση του εισοδήματος για τη Χριστίνα, αυτή θαεργαστεί περισσότερο. Μικρότερη από την επίδραση της υποκατάστασης, θα αυτή εργαστεί λιγότερο. Η καμπύλη προσφοράς εργασίας, επομένως, θα μπορούσε να έχει: Ανοδική ή καθοδική κλίση. Αυτή η έννοια έχει μια σημαντική εφαρμογή σε αντιπαραθέσεις, σχετικά με την επίδραση που έχει η μείωση φόρου πάνω στο εισόδημα από εργασία.

33 Τι προκαλεί τη μετατόπιση της καμπύλης προσφοράς εργασίας; Μεταβολές στις Προτιμήσεις: Πριν από μία ή δύο γενιές, ο κανόνας ήταν οι γυναίκες να μένουν σπίτι και ναανατρέφουν ταπαιδιά. Σήμερα, τα μεγέθη των οικογενειών είναι μικρότερα και περισσότερες μητέρες επιλέγουν ναεργαστούν, συντελώντας στην αύξηση στην προσφορά εργασίας. Μεταβολές στις Εναλλακτικές Ευκαιρίες: Αν ο μισθός, που κερδίζουν οι εργάτες συγκομιδής αχλαδιών, αυξηθεί ξαφνικά, ορισμένοι εργάτες συγκομιδής μήλων ίσως επιλέξουν νααλλάξουν επάγγελμα. Η προσφορά εργασίας στην συγκεκριμένη αγορά μειώνεται. Μετανάστευση: Μεγάλο μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη μετανάστευση, επικεντρώνεται στην επίδρασή της στην προσφορά εργασίας και επομένως, στην ισορροπία στην αγορά εργασίας.

34 Ισορροπία στην αγορά εργασίας Μπορούμε να αποδείξουμε δύο γεγονότα, για το πώς καθορίζονται οι μισθοί στις ανταγωνιστικές αγορές εργασίας: Ο μισθός προσαρμόζεται, ώστε να εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση για εργασία. Ο μισθός ισούται με την αξία του οριακού προϊόντος εργασίας. Όταν η αγορά βρίσκεται σεαυτή την ισορροπία, κάθε επιχείρηση: Έχει αγοράσει τόση ποσότητα εργασίας, όση θεώρησε ότι είναι κερδοφόρα στο μισθό ισορροπίας ακολουθώντας τον κανόνα της μεγιστοποίησης του κέρδους. Αποκαλύπτεται έτσι ένα σημαντικό δίδαγμα: Οποιοδήποτε γεγονός, που μεταβάλλει την προσφορά ή τη ζήτηση για εργασία, πρέπει νααλλάζει: Το μισθό ισορροπίας και Την αξία του οριακού προϊόντος, κατά την ίδια ποσότητα, επειδή πρέπει ναείναι πάντα ίσα.

35 ΣΧΗΜΑ 17.5: Ισορροπία σε μια Αγορά Εργασίας.

36 ΣΧΗΜΑ 17.5: Ισορροπία σε μια Αγορά Εργασίας Όπως όλες οι τιμές, η τιμή εργασίας (ο μισθός) εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση. Επειδή η καμπύλη ζήτησης αντανακλά την αξία του οριακού προϊόντος εργασίας, σε κατάσταση ισορροπίας οι εργαζόμενοι εισπράττουν την αξία της οριακής συνεισφοράς τους στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

37 Μετατοπίσεις στην προσφοράς εργασίας Η μετανάστευση αυξάνει τον αριθμό των εργατών, που είναι πρόθυμοι να μαζεύουν μήλα. Αυτό το πλεόνασμα εργατικού δυναμικού: Ασκεί πτωτική πίεση στο μισθό, από W 1 σε W 2, που Καθιστά, με τη σειρά της, επικερδή για τις επιχειρήσεις την απασχόληση περισσότερων εργατών. Καθώς ο αριθμός των εργατών, που απασχολούνται, αυξάνεται: Μειώνεται το οριακό προϊόν ενός εργαζόμενου, άρα, Μειώνεται και η αξία του οριακού προϊόντος. Στη νέα ισορροπία είναι χαμηλότερα: Ο μισθός εργασίας και η αξία του οριακού προϊόντος της εργασίας, Απ ό,τι ήταν πριν την είσοδο των νέων εργατών.

38 ΣΧΗΜΑ 17.6: Μια Μετατόπιση στην Προσφορά Εργασίας.

39 ΣΧΗΜΑ 17.6: Μια Μετατόπιση στην Προσφορά Εργασίας Όταν η προσφορά εργασίας αυξάνεται από S 1 σε S 2, ίσως εξαιτίας της μετανάστευσης νέων εργαζομένων, ο μισθός ισορροπίας υποχωρεί από W 1 σε W 2. Σ' αυτόν τον κατώτερο μισθό, οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν περισσότερο εργατικό δυναμικό, άρα η απασχόληση αυξάνεται, από L 1 σε L 2. Η μεταβολή στο μισθό αντανακλά μια μεταβολή στην αξία του οριακού προϊόντος εργασίας: με περισσότερους εργαζόμενους, η προστιθέμενη παραγωγή από έναν επιπλέον εργαζόμενο είναι μικρότερη.

40 Μετατοπίσεις στη ζήτηση εργασίας Μια αύξηση της προτίμησης των καταναλωτών για μήλα ανεβάζει την τιμή τους, αυξάνοντας την αξία του οριακού προϊόντος. Η μίσθωση περισσότερων εργατών συγκομιδής μήλων δημιουργεί μεγαλύτερο κέρδος. Όταν η ζήτηση για εργασία μετατοπίζεται προς τα δεξιά, από D 1 σε D 2, αυξάνεται: Ο μισθός ισορροπίας, από W 1 σε W 2 και Η απασχόλησή ισορροπίας, από L 1 σε L 2. Ο μισθός εργασίας και η αξία του οριακού προϊόντος της εργασίας κινούνται μαζί.

41 ΣΧΗΜΑ 17.7: Μια Μετατόπιση στη Ζήτηση Εργασίας.

42 ΣΧΗΜΑ 17.7: Μια Μετατόπιση στη Ζήτηση Εργασίας Όταν η ζήτηση εργασίας αυξάνεται από D 1 σε D 2, ίσως εξαιτίας μιας αύξησης στην τιμή των προϊόντων των επιχειρήσεων, ο μισθός ισορροπίας αυξάνεται από W 1 σε W 2 και η απασχόληση αυξάνεται από L 1 σε L 2. Ξανά, η μεταβολή στο μισθό αντιπροσωπεύει μια μεταβολή στην αξία του οριακού προϊόντος εργασίας: με υψηλότερη τιμή προϊόντος, η προστιθέμενη παραγωγή από έναν επιπλέον εργαζόμενο είναι πιο πολύτιμη.

43 Μονοψώνιο Φανταστείτε την αγορά εργασίας σε μια μικρή πόλη, όπου επικρατεί ένας μόνο μεγάλος εργοδότης. Αυτός ο εργοδότης: Μπορεί να ασκήσει μεγάλη επιρροή στο μισθό της αγοράς, και Θέλει, ενδεχομένως, να χρησιμοποιήσει αυτήν τη δύναμη, για να διαφοροποιήσει το αποτέλεσμα. Μια τέτοια αγορά, στην οποία υπάρχει μόνο ένας αγοραστής, ονομάζεται μονοψώνιο.

44 Μονοψώνιο Μια μονοψωνιακή επιχείρηση, προσλαμβάνει λιγότερους εργαζόμενους από μια ανταγωνιστική επιχείρηση: Μειώνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, η μονοψωνιακή επιχείρηση κινείται κατά μήκος της καμπύλης προσφοράς εργασίας: Μειώνοντας το μισθό που καταβάλλει και Αυξάνοντας τα κέρδη της. Τόσο οι μονοπωλητές όσο και οι μονοψωνιακές επιχειρήσεις: Μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα σε μια αγορά, κάτω από το κοινωνικά βέλτιστο επίπεδο. Και στις δύο περιπτώσεις, η ύπαρξη μιας δύναμης αγοράς: Στρεβλώνει το αποτέλεσμα και Προκαλεί μη αντισταθμιζόμενες απώλειες.

45 ΣΧΗΜΑ 17.8: Ο Μισθός και το Επίπεδο Απασχόλησης σε ένα Μονοψώνιο.

46 ΣΧΗΜΑ 17.8: Ο Μισθός και το Επίπεδο Απασχόλησης σε ένα Μονοψώνιο Ένας εργοδότης με μονοψώνιο, καθορίζει τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται, στο σημείο όπου το οριακό κόστος εργασίας ισούται με το οριακό προϊόν. Το μονοψώνιο θα απασχολεί μικρότερο αριθμό εργαζομένων από την ανταγωνιστική αγορά και με χαμηλότερο μισθό.

47 Μονοψώνιο Στον πραγματικό κόσμο, τα μονοψώνια είναι σπάνια. Αν και σε μικρή κλίμακα, πολλές πόλεις σε περιοχές της Ευρώπης μπορεί να εξαρτώνται πολύ από ένα μεγάλο εργοδότη: Έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων, Ένα εργοστάσιο χάλυβα ή Έναν παραγωγό σοκολάτας, για παράδειγμα.

48 ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Γιατί οι αμοιβές διαφέρουν τόσο πολύ, από το ένα άτομο στο άλλο; Σε κατάσταση ισορροπίας, κάθε εργαζόμενος εισπράττει: Την αξία της οριακής συνεισφοράς του στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών της οικονομίας. Αυτή η θεωρία, αν και είναι ευρέως αποδεκτή από τους οικονομολόγους, είναι μόνο η αρχή της ιστορίας. Για να καταλάβουμε τις μεγάλες αποκλίσεις στους μισθούς που παρατηρούμε, πρέπει: Να ξεπεράσουμε αυτό το γενικό πλαίσιο και Να εξετάσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιο είναι εκείνο το στοιχείο, που καθορίζει: Την προσφορά και τη ζήτηση, για διαφορετικούς τύπους εργασίας.

49 Αντισταθμιστικές διαφορές Όταν ένας εργαζόμενος, αποφασίζει αν θα δεχτεί μια θέση εργασίας, λαμβάνει υπόψη του: Τα χαρακτηριστικά της θέσης, όπου ένα μόνο από αυτά είναι ο μισθός. Ορισμένες θέσεις, μπορεί: Να απαιτούν λίγες δεξιότητες και Να είναι "εύκολες" και ασφαλείς, ενώ άλλες, μπορεί: Να απαιτούν σημαντικές δεξιότητες, εμπειρία και Να είναι πολύ ανιαρές ή πολύ επικίνδυνες.

50 Αντισταθμιστικές διαφορές Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο αντισταθμιστική διαφορά, για να περιγράψουν: Τη διαφορά στους μισθούς, που προκύπτει από μη οικονομικά χαρακτηριστικά διαφορετικών θέσεων εργασίας. Δείτε μερικά παραδείγματα: Οι εργαζόμενοι, που συντηρούν και επιδιορθώνουν μεγάλους δρόμους όπως αυτοκινητόδρομους, έχουν μεγαλύτερους μισθούς από άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι συντηρούν δρόμους σε πόλεις και χωριά. Οι εργαζόμενοι, που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες σε εργοστάσια και σε άλλες μορφές απασχόλησης, όπως σε καταστήματα που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, έχουν υψηλότερες αμοιβές, από παρόμοιους εργαζόμενους που κάνουν τις ημερήσιες βάρδιες.

51 Ανθρώπινο κεφάλαιο Μια επένδυση στην εκπαίδευση, συνδέεται με ένα συγκεκριμένο άτομο και αυτή η σύνδεση: Είναι το στοιχείο, που την καθιστά ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι: Οι εργαζόμενοι που έχουν μεγαλύτερο ανθρώπινο κεφάλαιο, κατά μέσο όρο, αμείβονται καλύτερα, από εκείνους με μικρότερο ανθρώπινο κεφάλαιο.

52 Ικανότητα, προσπάθεια και τύχη Σε ένα μεγάλο βαθμό, οι ποδοσφαιριστές στα μεγάλα πρωταθλήματα αμείβονται καλύτερα, απλώς επειδή έχουν μεγαλύτερη φυσική ικανότητα. Στενή σχέση με την ικανότητα έχει η προσπάθεια. Ορισμένοι άνθρωποι, μπορούν να επενδύσουν πολλές ώρες και σημαντική προσπάθεια στη δουλειά τους, ενώ Άλλοι είναι ευχαριστημένοι με ό,τι υποχρεώνονται να κάνουν και τίποτα περισσότερο. Πόσο σημαντική είναι η ικανότητα, η προσπάθεια και η τύχη στον καθορισμό των μισθών; Δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε, επειδή δεν μετριούνται εύκολα, αλλά: Έμμεσες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι είναι πολύ σημαντικές.

53 Μια εναλλακτική άποψη της εκπαίδευσης: Σηματοδότηση Όταν οι άνθρωποι παίρνουν πτυχίο πανεπιστημίου, για παράδειγμα: Δεν γίνονται πιο παραγωγικοί, αλλά Σηματοδοτούν την υψηλή τους ικανότητα σε υποψήφιους εργοδότες. Είναι ορθολογικό για τις επιχειρήσεις να ερμηνεύουν το πτυχίο ως σήμα ικανότητας. Η θεωρία σηματοδότησης της εκπαίδευσης είναι παρόμοια με τη θεωρία σηματοδότησης της διαφήμισης, όπου όπως είχαμε δει: αλλά Η ίδια η διαφήμιση δεν περιέχει καμιά πραγματική πληροφόρηση, Η επιχείρηση σηματοδοτεί την ποιότητα του προϊόντος της στους καταναλωτές, μέσω της προθυμίας να δαπανήσει σε διαφήμιση.

54 Μια εναλλακτική άποψη της εκπαίδευσης: Σηματοδότηση Έχουμε τώρα δύο απόψεις για την εκπαίδευση: Τη θεωρία ανθρώπινου κεφαλαίου και Τη θεωρία σηματοδότησης. Αμφότερες οιαπόψεις μπορούν να εξηγήσουν, γιατί: Οι πιο μορφωμένοι εργαζόμενοι, συνήθως, αμείβονται καλύτερα από τους λιγότερο μορφωμένους εργαζόμενους.

55 Μια εναλλακτική άποψη της εκπαίδευσης: Σηματοδότηση Οι δύο απόψεις προσφέρουν ριζικά διαφορετικές προβλέψεις, για τις επιδράσεις των πολιτικών, που στοχεύουν στην αύξηση του μορφωτικού επιπέδου. Σύμφωνα με την άποψη του ανθρώπινου κεφαλαίου: Το αυξημένο μορφωτικό επίπεδο για όλους τους εργαζόμενους, θα βελτίωνε την παραγωγικότητα των εργαζομένων και συνεπώς και των μισθών τους. Σύμφωνα με την άποψη της σηματοδότησης: Η εκπαίδευση δεν ενισχύει την παραγωγικότητα, άρα η αύξηση του μορφωτικού επιπέδου όλων των εργαζομένων δεν θα επηρέαζε τους μισθούς. Το πιο πιθανό είναι ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου μεταξύ αυτών των δύο άκρων.

56 Μισθοί υψηλότεροι από το μισθό ισορροπίας: Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών, σωματεία και μισθοί αποδοτικότητας Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών: Όπου το κατώτατο όριο μισθών βρίσκεται πάνω από το μισθό ισορροπίας και δημιουργείται ανεργία: Ο βαθμός της ανεργίας εξαρτάται από τις ελαστικότητες της προσφοράς και της ζήτησης για εργασία. Συχνά, λέμε ότι η ζήτηση για ανειδίκευτη εργασία είναι πιθανό να είναι πολύ ελαστική, ως προς την τιμή της εργασίας. Συνεπώς: Οι εργοδότες, που ζητούν ανειδίκευτη εργασία, όπως ταχυφαγεία, δεν μπορούν εύκολα να περάσουν αυξήσεις στους μισθούς, με τη μορφή υψηλότερων τιμών, χωρίς να σημειώσουν μείωση στα έσοδά τους.

57 Μισθοί υψηλότεροι από το μισθό ισορροπίας: Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών, σωματεία και μισθοί αποδοτικότητας Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών: Αυτό ισχύει μόνο αν μία επιχείρηση αυξάνει την τιμή της, ενώ οι υπόλοιπες δεν το κάνουν. Αν όλα τα ταχυφαγεία αναγκάζονταν να αυξήσουν ελαφρώς τις τιμές τους, προκειμένου να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό στο προσωπικό τους, το αποτέλεσμα θα ήταν: Μια πολύ μικρότερη μείωση στη ζήτηση για το προϊόν οποιασδήποτε επιχείρησης.

58 Μισθοί υψηλότεροι από το μισθό ισορροπίας: Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών, σωματεία και μισθοί αποδοτικότητας Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών: Η επιβολή, επομένως, ενός θεσμικού κατώτατου ορίου μισθών, θαμπορούσε να οδηγήσει: Σε μετατόπιση προς τα δεξιά του τμήματος της καμπύλης ζήτησης εργασίας, ακριβώς ή πάνω από το θεσμικό κατώτατο όριο μισθών. Μια επιχείρηση μπορεί να καταβάλλει τον υψηλότερο μισθό, χωρίς να μειώσει δραστικά τη ζήτηση εργασίας της, επειδή: Μπορεί να περάσει το υψηλότερο μισθολογικό κόστος σε μια υψηλότερη τιμή για το προϊόν της, καθώς γνωρίζει ότι και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου θα αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο. Οι υπερασπιστές των νόμων για τα κατώτατα όρια μισθών, βλέπουν αυτήν την πολιτική ως έναν τρόπο ενίσχυσης των εισοδημάτων των φτωχών εργαζομένων.

59 Μισθοί υψηλότεροι από το μισθό ισορροπίας: Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών, σωματεία και μισθοί αποδοτικότητας Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών: Εν συντομία, οι επιδράσεις του κατώτατου ορίου μισθών στην αγορά εργασίας είναι περίπλοκες. Πρόκειται για μία περίπτωση, στην οποία δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις: όλα εξαρτώνται από τις παραδοχές που κάνετε.

60 ΣΧΗΜΑ 17.9: Πώς το Κατώτατο Όριο Μισθών Επηρεάζει την Αγορά Εργασίας.

61 ΣΧΗΜΑ 17.9: Πώς το Κατώτατο Όριο Μισθών Επηρεάζει την Αγορά Εργασίας Το (α) παρουσιάζει μια αγορά εργασίας, στην οποία ο μισθός προσαρμόζεται, ώστε να εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας. Το (β) δείχνει τον αντίκτυπο ενός δεσμευτικού κατώτατου μισθού. Επειδή το κατώτατο όριο μισθών είναι μια κατώτατη, δημιουργεί ένα πλεόνασμα: ο προσφερόμενος αριθμός εργαζομένων υπερβαίνει τη ζητούμενη ποσότητα. Το αποτέλεσμα είναι η ανεργία. Το (γ) δείχνει ότι όσο πιο ελαστική είναι η ζήτηση εργασίας, τόσο πιο υψηλή θαείναι η επακόλουθη ανεργία. Στο (δ), επειδή το κατώτατο όριο μισθών είναι δεσμευτικό σε ολόκληρο τον κλάδο, οι επιχειρήσεις μπορούν να περάσουν υψηλότερο ποσοστό του μισθολογικού κόστους σε υψηλότερες τιμές, χωρίς δραστική μείωση στη ζήτηση, άρα η καμπύλη ζήτησης εργασίας για μια μεμονωμένη επιχείρηση, στην πραγματικότητα μετατοπίζεται προς τα δεξιά, ακριβώς ή πάνω από το κατώτατο όριο μισθών, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος στην απασχόληση να είναι πολύ μικρότερος.

62 Μισθοί υψηλότεροι από το μισθό ισορροπίας: Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών, σωματεία και μισθοί αποδοτικότητας Η Δύναμη Αγοράς των Εργατικών Σωματείων: Τα σωματεία συχνά καταφέρνουν να αυξήσουν τους μισθούς πάνω από το επίπεδο που θα επικρατούσε, αν δεν υπήρχε σωματείο, ίσως επειδή: Μπορούν να απειλήσουν να απέχουν από την εργασία, προκηρύσσοντας μια απεργία.

63 Μισθοί υψηλότεροι από το μισθό ισορροπίας: Νόμοι που ορίζουν τα κατώτατα όρια μισθών, σωματεία και μισθοί αποδοτικότητας Μισθοί Αποδοτικότητας: Για μια επιχείρηση μπορεί να είναι επικερδές να καταβάλλει υψηλούς μισθούς, επειδή αν το κάνει, καταφέρνει να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της.

64 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ Η διάκριση είναι κάτι που συμβαίνει όταν η αγορά προσφέρει διαφορετικές ευκαιρίες σε άτομα με παρόμοιες δεξιότητες, που διαφέρουν μόνο ωςπρος: Τη φυλή, Την εθνότητα, Το φύλο, Την ηλικία και Άλλα ατομικά γνωρίσματα. Η διάκριση αντιπροσωπεύει: Τις προκαταλήψεις ορισμένων ανθρώπων, εναντίον συγκεκριμένων ομάδων της κοινωνίας.

65 Μέτρηση της διάκρισης στην αγορά εργασίας Πόσο επηρεάζει η διάκριση στις αγορές εργασίας τις αμοιβές διαφορετικών ομάδων εργαζομένων; Μια έκθεση του 2010, που δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία ισότητας του ΗΒ, έδειξε ότι οι ανισότητες στα εισοδήματα και τις αμοιβές είναι "υψηλές" στο ΗΒ: Σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες και Σε σύγκριση με στοιχεία πριν από 30 χρόνια.

66 Μέτρηση της διάκρισης στην αγορά εργασίας Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής της Γερμανίας τονίζει ότι οι μισθολογικές διαφορές, λόγω φύλου, στη Γερμανία, μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων: Των διαφορών στο μορφωτικό επίπεδο, Στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών εργάζονται σε επαγγέλματα μερικής απασχόλησης και Στο είδος της απασχόλησης. Το ανθρώπινο κεφάλαιο, που αποκτάται με τη μορφή εμπειρίας, μπορεί επίσης να εξηγήσει τις μισθολογικές διαφορές. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες συνήθως έχουν μικρότερη εμπειρία εργασίας, κατά μέσο όρο, από τους άντρες. Ένας λόγος είναι ότι: Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί στις αναπτυγμένες οικονομίες μόνο τις τελευταίες δεκαετίες.

67 Μέτρηση της διάκρισης στην αγορά εργασίας Το μοναδικό συμπέρασμα, για το οποίο όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν, είναι ένα αρνητικό συμπέρασμα: Επειδή οι διαφορές στους μέσους μισθούς μεταξύ ομάδων: Αντιπροσωπεύουν εν μέρει τις διαφορές στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τα χαρακτηριστικά κάθε θέσης εργασίας, Δεν μας αποκαλύπτουν από μόνες τους πολλά στοιχεία για το βαθμό της διάκρισης, που υπάρχει στην αγορά εργασίας.

68 ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: ΓΗ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Την ίδια στιγμή που οιεπιχειρήσεις: Προσλαμβάνουν εργαζόμενους, Αποφασίζουν, επίσης, για τις άλλες εισροές στην παραγωγή. Για παράδειγμα, η επιχείρηση μήλων πιθανώς να πρέπει να επιλέξει: Το μέγεθος του κτήματος με τις μηλιές (τη γη) και Τον αριθμό των σκαλών, που θα προσφέρει στους εργάτες συγκομιδής μήλων, Τα καλάθια, Τα φορτηγά που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των μήλων, Τα κτήρια όπου θα αποθηκευτούν τα μήλα, ακόμα και Τα ίδια τα δέντρα (το κεφάλαιο).

69 Ισορροπία στις αγορές για γη και κεφάλαιο Εφαρμόζουμε τη θεωρία ζήτησης συντελεστών, που αναπτύξαμε για την αγορά εργασίας, στις αγορές για γηκαι κεφάλαιο. Ο μισθός είναι άλλωστε απλώς η τιμή ενοικίασης εργασίας. Επομένως, μεγάλο μέρος όσων μάθαμε για τον καθορισμό των μισθών, ισχύει επίσης για τις τιμές ενοικίασης γης και κεφαλαίου. Δηλαδή: Η επιχείρηση αυξάνει την ποσότητα που θα ενοικιάσει, μέχρι του σημείου που η αξία του οριακού προϊόντος του συγκεκριμένου συντελεστή παραγωγής, θα είναι ίση με την τιμή του συντελεστή. Επιπλέον, η ζήτηση για γη και κεφάλαιο καθορίζεται ακριβώς, όπως η ζήτηση για εργασία. Ως εκ τούτου, η καμπύλη ζήτησης για κάθε συντελεστή αντανακλά την οριακή παραγωγικότητα του συγκεκριμένου συντελεστή.

70 Ισορροπία στις αγορές για γη και κεφάλαιο Εφόσον οι επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν τους παραγωγικούς συντελεστές: Είναι ανταγωνιστικές και Επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους, η τιμή ενοικίασης κάθε συντελεστή πρέπει να ισούται με: Την αξία του οριακού προϊόντος, για το συγκεκριμένο συντελεστή. Συνεπώς, η εργασία, η γη και το κεφάλαιο μπορούν το καθένα: Να κερδίζουν την αξία της οριακής συνεισφοράς τους στην παραγωγική διαδικασία.

71 ΣΧΗΜΑ 17.10: Οι Αγορές για Γη και Κεφάλαιο.

72 ΣΧΗΜΑ 17.10: Οι Αγορές για Γη και Κεφάλαιο Η προσφορά και η ζήτηση καθορίζουν την αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες της γης, όπως βλέπετε στο (α) και την αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες κεφαλαίου, όπως βλέπετε στο (β). Η ζήτηση για κάθε συντελεστή, με τη σειρά της, εξαρτάται από την αξία του οριακού προϊόντος του συγκεκριμένου συντελεστή.

73 Ισορροπία στις αγορές για γη και κεφάλαιο Ας μελετήσουμε τώρα την τιμή αγοράς γηςκαι κεφαλαίου. Το εισόδημα ισορροπίας, από μίσθωση σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, ισούται με: Την αξία του οριακού προϊόντος του συγκεκριμένου συντελεστή. Επομένως, η τιμή αγοράς ισορροπίας ενός κομματιού γης ή κεφαλαίου, εξαρτάται από: Την τρέχουσα αξία του οριακού προϊόντος, Την αξία του οριακού προϊόντος, που αναμένεται να επικρατήσει στο μέλλον.

74 Συνδέσεις μεταξύ των παραγωγικών συντελεστών Εξαιτίας του φθίνοντος οριακού προϊόντος: Ένας συντελεστής σε αφθονία έχει χαμηλό οριακό προϊόν και άρα χαμηλή τιμή, ενώ Ένας συντελεστής που σπανίζει έχει υψηλό οριακό προϊόν και υψηλή τιμή. Κατά συνέπεια, όταν η προσφορά ενός συντελεστή υποχωρεί, η τιμή ισορροπίας του συντελεστή αυξάνεται.

75 Συνδέσεις μεταξύ των παραγωγικών συντελεστών Όταν η προσφορά οποιουδήποτε συντελεστή μεταβάλλεται, οι επιδράσεις: Δεν περιορίζονται στην αγορά του εν λόγω συντελεστή. Στις περισσότερες καταστάσεις, οι παραγωγικοί συντελεστές χρησιμοποιούνται από κοινού, με έναν τρόπο, που: Καθιστά την παραγωγικότητα κάθε συντελεστή εξαρτώμενη από τις ποσότητες των άλλων συντελεστών, που είναι διαθέσιμοι για χρήση στην παραγωγική διαδικασία. Κατά συνέπεια, μια μεταβολή στην προσφορά οποιουδήποτε μεμονωμένου συντελεστή, μεταβάλλει τις απολαβές όλων των συντελεστών.

76 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΟΔΟΣ Η οικονομική πρόσοδος είναι το ποσό, που κερδίζει ένας συντελεστής παραγωγής, πάνω από τις απαιτούμενες αποδοχές του. Οι απαιτούμενες αποδοχές είναι η ελάχιστη πληρωμή που απαιτείται, ώστε να διατηρηθεί ένας συντελεστής παραγωγής στην τρέχουσα χρήση του. Αντιπροσωπεύουν το κόστος ευκαιρίας του συντελεστή, όταν απασχολείται στην τρέχουσα χρήση του.

77 ΣΧΗΜΑ 17.11: Οικονομική Πρόσοδος.

78 ΣΧΗΜΑ 17.11: Οικονομική Πρόσοδος Στον αγοραίο μισθό W 1, η οικονομική πρόσοδος είναι το εμβαδόν της περιοχής πάνω από την καμπύλη προσφοράς και οι απαιτούμενες αποδοχές το εμβαδόν της περιοχής κάτω από την καμπύλη προσφοράς.

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά).

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ζήτηση και Προσφορά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ανταγωνιστικές Αγορές: Είναιοιαγορές,

Διαβάστε περισσότερα

Μονοψωνιακή Ισορροπία

Μονοψωνιακή Ισορροπία Μονοψωνιακή Ισορροπία - Αν η αγορά εργασίας είναι πλήρως ανταγωνιστική, τότε η ατομική επιχείρηση θεωρεί δεδομένο το μισθό και, επομένως, αντιμετωπίζει μια πλήρως ελαστική (οριζόντια) καμπύλη προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

1. Με βάση τον κανόνα της ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, η ποσότητα του δημόσιου αγαθού που θα παρασχεθεί είναι η κοινωνικά αποτελεσματική ποσότητα.

1. Με βάση τον κανόνα της ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, η ποσότητα του δημόσιου αγαθού που θα παρασχεθεί είναι η κοινωνικά αποτελεσματική ποσότητα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εξεταστική περίοδος Ιουλίου Εξέταση στο μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου Η εξέταση αποτελείται από δύο

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά Μικροοικονομική Ζήτηση και προσφορά Ο νόμος της ζήτησης Σύμφωνα με το Νόμο της Ζήτησης, όταν μειώνεται η τιμή ενός αγαθού, αυξάνεται η ζητούμενη ποσότητά του και το αντίστροφο με τους προσδιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις από Α1 μέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας - Τα οικονομικά της εργασίας μελετούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας. - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο)

Διαβάστε περισσότερα

Β = 2W, αντίστοιχα. Βρείτε ποιος είναι ο μισθός ισορροπίας και το επίπεδο απασχόλησης στην ισορροπία σε καθέναν κλάδο της οικονομίας.

Β = 2W, αντίστοιχα. Βρείτε ποιος είναι ο μισθός ισορροπίας και το επίπεδο απασχόλησης στην ισορροπία σε καθέναν κλάδο της οικονομίας. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Οικονομική της Εργασίας Εξετάσεις Ιούνιος 2014 Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής 1. (0,10 μονάδες) Εάν ο αριθμός των ανέργων ισούται

Διαβάστε περισσότερα

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2011-2012 Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Χειµώνας-Άνοιξη Μάθηµα: ηµόσια Οικονοµική ιδασκαλία: Βασίλης Θ. Ράπανος Γεωργία Καπλάνογλου Μετά και το 4 ο πακέτο, πρέπει να στείλετε

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία Επισκόπηση Κεφαλαίου Μεγιστοποίηση των Κερδών Οριακό Έσοδο από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Οριακή Δαπάνη από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Η Βραχυχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 Ανεργία ΑΝΕΡΓΙΑ Εργατικό δυναμικό (N) = απασχολούμενοι (Ε) + άνεργοι (U). ή Ν=Ε+U Ποσοστό ανεργίας (u) = (άνεργοι /εργατικό δυναμικό)*100. ή u=u/n*100 ή u=(n-e)/100. Ποσοστό συμμετοχής στο

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης 3. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ως προσφορά εργασίας ορίζεται το σύνολο των ωρών εργασίας που προσφέρονται προς εκμίσθωση μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα

Τα μέσα της εμπορικής πολιτικής

Τα μέσα της εμπορικής πολιτικής Τα μέσα της εμπορικής πολιτικής Περίγραµµα Ανάλυση µερικής ισορροπίας των δασµών: προσφορά, ζήτηση και εµπόριο σ ένα µεµονωµένο κλάδο Κόστος και όφελος των δασµών Επιδοτήσεις εξαγωγών Ποσοστώσεις στις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1η οµάδα 1. Έστω επιχείρηση που διαθέτει 5 εργάτες. Κάθε εργάτης µπορεί να παράγει 12 µονάδες από το αγαθό Υ. Επιπλέον γνωρίζουµε ότι η ΚΠ είναι γραµµική µε το συνδυασµό X = 45, Y = 24 να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 Ε_3.Αλ3Ε(ε) ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ / ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 4 Μαΐου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 1ο Οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης

Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 1ο Οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Χρηματοοικονομική Ανάλυση για Στελέχη» Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 1ο Οι δυνάμεις της προσφοράς και

Διαβάστε περισσότερα

Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας

Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας - Πρόβλημα Καταναλωτή: Επιλογή καταναλωτικού συνδυασμού x=(x, x ) υπό ένα σύνολο φυσικών, θεσμικών και οικονομικών περιορισμών κατά τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί τη χρησιμότητά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΩΝ Κεφάλαιο 7 Οικονοµικά της ευηµερίας! Τα οικονοµικά της ευηµερίας εξετάζουν τους τρόπους µε τους οποίους η κατανοµή των πόρων επηρεάζει την ευηµερία

Διαβάστε περισσότερα

2.10. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας

2.10. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας .. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας ίδαμε ότι η βασική επιδίωξη των επιχειρήσεων είναι η επίτευξη του μέγιστου κέρδους με την πώληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων ενός αγαθού στη μεγαλύτερη δυνατή τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας Περίγραμμα Κεφαλαίου Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Ο Νόμος της μιας τιμής Μονοψωνιακές αγορές εργασίας: Ενας ορισμός Μεγιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών /3/7 HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές 4. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ζήτηση εργασίας στο σύνολο της οικονομίας ορίζεται ως ο αριθμός εργαζομένων που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Β1) Υποθέστε ότι στη θέση ισορροπίας της αγοράς ενός αγαθού η ζήτησή του ως προς την τιμή του είναι ελαστική. Μία μείωση της προσφοράς του αγαθού, με όλους τους άλλους παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΕΣ ΟΙΟΝΟΜΙΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΕΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2006 ΕΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Για τις προτάσεις από Α1 µέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και δίπλα σε κάθε αριθµό τη λέξη Σωστό, αν η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C Διάρκεια Εξέτασης: 10 Παρακαλώ να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα. Απαντήστε με σαφήνεια και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε διαγράμματα φροντίστε να είναι ευανάγνωστα και πλήρη. Κατανείμετε ανάλογα το

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο) μέσω της οποίας έρχονται σε επικοινωνία οι αγοραστές και οι πωλητές του συγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σταθερό και μεταβλητό κόστος Το συνολικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΘΕΜΑ A ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση Οικονοµικό κέρδος Διάλεξη Μεγιστοποίηση Μια επιχείρηση χρησιµοποιεί εισροές j,m για να παραγάγει n προϊόντα i, n. Τα επίπεδα του προϊόντος είναι,, n. Τα επίπεδα των εισροών είναι,, m. Οι τιµές των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes

Notes. Notes. Notes. Notes Αγορές - Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 6 Δεκεμβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Αγορές - 6 Δεκεμβρίου 2012 1 / 26 Ως τώρα, υποθέσαμε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές. Μία συνέπεια των

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ 15/01/2017 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ Π. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 ΘΕΜΑ Α ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. Στις προτάσεις α μέχρι και ε να γράψετε στο τετράδιο σας το γράμμα της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ 1. Έννοια και λειτουργία της αγοράς Σε μια πρωτόγονη οικονομία, όπως του Ροβινσώνα Κρούσου, όπου δεν υπάρχει καταμερισμός της εργασίας ο άνθρωπος παράγει μόνος του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 5-1 Περίγραμμα Παραγωγικές δυνατότητες Επιλέγοντας την αναλογία των εισροών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι ,

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι , ΔΕΟ43 Απάντηση 2ης ΓΕ 2016-2017 Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής 1 ΑΣΚΗΣΗ Νο 1 (20%) ΟΔΗΓΙΑ: Σε κάθε ερώτηση πολλαπλής επιλογής επιλέγετε μία απάντηση, και η επιλογή σας σημειώνεται με 1 στο αντίστοιχο πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D )

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D ) 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποια είναι η επιδίωξη του καταναλωτή και ποιοι παράγοντες την περιορίζουν; 2. Ποιος καταναλωτής ονομάζεται ορθολογικός και πότε λέμε ότι βρίσκεται σε ισορροπία; 3. Να διατυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ο : Η Ζήτηση των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η ελαστικότητα ζήτησης για το αγαθό "Κ" είναι ίση με 2. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης:

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης: ΘΕΜΑ 1ο Για τις προτάσεις από 1 μέχρι και 15 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ Facebook: Didaskaleio Foititiko

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ  Facebook: Didaskaleio Foititiko Άσκηση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται στον κλάδο της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φαινομενικά παράδοξο να ευημερούν οι αγρότες περισσότερο όταν οι σοδειές τους δεν είναι καλές, και να πλήττονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 10. Το κόστος παραγωγής. ! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 10. Το κόστος παραγωγής. ! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κεφάλαιο 10 Το παραγωγής! Ο Νόµος της προσφοράς:! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή! Ως εκ τούτου, η καµπύλη προσφοράς έχει αρνητική

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΟΜΑΔΑ Α

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα. Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΟΜΑΔΑ Α Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΟΜΑΔΑ Α Στις προτάσεις από Α.1. μέχρι και Α10 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό την ένδειξη Σωστό, αν

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 03: Ζήτηση και προσφορά αγαθών Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2018/19

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2018/19 Διάλεξη 10 Αρχές φορολογίας 1 2 Φορολογικά έσοδα, 2008-2013 Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (για εισοδήματα του 2010) Φόρος εισοδήματος φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 4-1 Εισαγωγή Περίγραμμα Το υπόδειγμα των ειδικών συντελεστών παραγωγής Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 08:00-11:00 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ένθετο Κεφάλαιο ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Μικροοικονομική Ε. Σαρτζετάκης 1 Καταναλωτική συμπεριφορά Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Ω Ν Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ω Ν 2 0 1 8 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 4

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 4 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Οι αγοραίες δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης Αρ. Διάλεξης: 4 H Προσφορά (Supply) και η Ζήτηση (Demand) είναι οι δυο λέξεις που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι οικονομολόγοι.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος Διάλεξη 13 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος 1 Γενικά Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες για το πως επιμερίζεται το φορολογικό βάρος: Νομική επίπτωση Με βάση το νόμο το βάρος του φόρου το φέρει εκείνος που

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες Μικροοικονομική Ελαστικότητες Σημασία ελαστικοτήτων Είδαμε πως οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν σημεία ισορροπίας στα οποία σε μία δεδομένη τιμή ισορροπίας η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

4 Προσφοράκαι Ζήτηση Προσφορά και Ζήτηση Ηπροσφοράκαιηζήτησηείναιοιδύολέξεις που χρησιµοποιούν πιο συχνά οι οικονοµολόγοι. Ηπροσφοράκαιηζήτησηείναιοιδυνάµεις που κάνουν τις αγορές των οικονοµιών να δουλεύουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις να σημειώσετε το χαρακτηρισμό Σ (σωστό) ή Λ (λάθος). 1.

Διαβάστε περισσότερα

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται

(γ) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται Βασικές Έννοιες Οικονομικών των Επιχειρήσεων - Τα οικονομικά των επιχειρήσεων μελετούν: (α) Τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι επιχειρήσεις. (β) Τις μορφές στρατηγικής αλληλεπίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας 3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας Στην παράγραφο αυτή αίρουμε διαδοχικά τις υποθέσεις που κάναμε μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εξέταση Φεβρουαρίου 2012 / ιάρκεια: 2 ώρες ιδάσκοντες: Μ. Αθανασίου, Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιβολή από το κράτος ανώτατης τιμής σε ένα προϊόν δημιουργεί συνήθως «μαύρη αγορά». Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα μικροοικονομικά εργαλεία της νεοκλασσικής ανάλυσης του διεθνούς εμπορίου

Τα μικροοικονομικά εργαλεία της νεοκλασσικής ανάλυσης του διεθνούς εμπορίου Τα μικροοικονομικά εργαλεία της νεοκλασσικής ανάλυσης του διεθνούς εμπορίου 1 Θεωρία της συμπεριφοράς του καταναλωτή Καμπύλη αδιαφορίας του καταναλωτή Όλοι οι συνδυασμοί κατανάλωσης δύο προϊόντων που προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Η καθημερινή «ψηφοφορία» στην αγορά. Ο κομβικός ρόλος του μηχανισμού των τιμών στη μετάδοση των μηνυμάτων

Η καθημερινή «ψηφοφορία» στην αγορά. Ο κομβικός ρόλος του μηχανισμού των τιμών στη μετάδοση των μηνυμάτων Η καθημερινή «ψηφοφορία» στην αγορά Ο κομβικός ρόλος του μηχανισμού των τιμών στη μετάδοση των μηνυμάτων Αν οι Κ θέλουν περισσότερη ποσότητα από ένα αγαθό, θα την έχουν. Πώς; Από την έντονη επιθυμία των

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας

Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Τι θα παραχθεί Πως θα παραχθεί Σε τι ποσότητα Μέθοδοι και διαδικασίες παραγωγής Μελέτες για τον προσδιορισμό των αναγκών Προσδιορισμός Αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ A ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί σε

Διαβάστε περισσότερα

Πλεόνασμα του Καταναλωτή, Πλεόνασμα του Παραγωγού και η Αποτελεσματικότητα της Ανταγωνιστικής Αγοράς - Η αλληλεπίδραση της συνολικής ζήτησης και της

Πλεόνασμα του Καταναλωτή, Πλεόνασμα του Παραγωγού και η Αποτελεσματικότητα της Ανταγωνιστικής Αγοράς - Η αλληλεπίδραση της συνολικής ζήτησης και της Πλεόνασμα του Καταναλωτή, Πλεόνασμα του Παραγωγού και η Αποτελεσματικότητα της Ανταγωνιστικής Αγοράς - Η αλληλεπίδραση της συνολικής ζήτησης και της προσφοράς προσδιορίζει την τιμή και την ποσότητα ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο 1. Σε γραµµική ΚΠ της µορφής Y = a+ β X : α. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y = β β. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 25 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΟΜΑ Α ΕΥΤΕΡΗ ÌÁÈÅÉÍ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 25 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΟΜΑ Α ΕΥΤΕΡΗ ÌÁÈÅÉÍ ΘΕΜΑ Α ΑΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 25 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α1. α. Σωστό β. Λάθος γ. Σωστό δ. Σωστό ε. Λάθος Α2. α Α3. γ ΘΕΜΑ Β ΟΜΑ Α ΕΥΤΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο νόμος της ζήτησης λέει ότι η ποσότητα, που επιθυμούν να αγοράσουν οι καταναλωτές, σχετίζεται αρνητικά με την τιμή. Πίσω από το νόμο αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της (1) Ελαστικότητα της Ζήτησης 1A. Ελαστικότητα της Ζήτησης ως προς την Τιμή - Γιαναμετρήσουμετηνευαισθησίατηςζητούμενηςποσότητας( ) στις μεταβολές της τιμής (), μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση 3.1 Πόσο παράγει η οικονομία; Η συνάρτηση παραγωγής 1) Στη συνάρτηση παραγωγής Y = AF(K, N), η συνολική παραγωγικότητα συντελεστών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών 1. Έστω ότι μία οικονομία, που βρίσκεται πάνω στην καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων, παράγει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή 10 τόνους υφάσματος και 00 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ / ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ηµεροµηνία: Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α.1 Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:ΕΠΤΑ(7) ΟΜΑΔΑ Α

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:ΕΠΤΑ(7) ΟΜΑΔΑ Α ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:ΕΠΤΑ(7) ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις από Α.1.1., μέχρι και Α.1.6., να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11. Γενική Ισορροπία με Παραγωγή VA 31

Διάλεξη 11. Γενική Ισορροπία με Παραγωγή VA 31 Διάλεξη 11 Γενική Ισορροπία με Παραγωγή VA 31 1 Οικονομίες ανταλλαγής (ξανά) Καθόλου παραγωγή, μόνο αρχικά αποθέματα, οπότε δεν υπάρχει περιγραφή του πώς οι πόροι μετατρέπονται σε αγαθά. Γενική ισορροπία:

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος των δημοσίων επιχειρήσεων είναι η άριστη κατανομή των παραγωγικών πόρων που σκοπό έχει το παραγόμενο προϊόν να προσφέρεται σε προσιτή τιμή και σε επαρκή ποσότητα λαμβανομένου υπόψη του κόστους παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Διάλεξη 12. Υπερβάλλον βάρος: Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός

Γενικά. Διάλεξη 12. Υπερβάλλον βάρος: Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός Γενικά Διάλεξη Φορολογία και αποτελεσματικότητα ν η φορολογία από μηδέν που είναι τώρα αυξηθεί στο 0% π.χ., αυτό πως επηρεάζει την ευημερία του καταναλωτή; Σίγουρα η κατανάλωση θα μεταβληθεί λόγω της αύξησης

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A)

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A) Προσφορά Εργασίας - Έστω ότι υπάρχουν δύο αγαθά Α και Χ στην οικονομία. Το αγαθό Α παριστάνει τα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Το αγαθό Χ παριστάνει τον ελεύθερο χρόνο. Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ο : Η Ζήτηση των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση της ζήτησης και της προσφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο 1 ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο 1. Οι συναρτήσεις αγοραίας ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι αντίστοιχα: Q D1 = 600

Διαβάστε περισσότερα